Heine Bakkeid, St. Avenger

Heine Bakkeid, St. Avenger

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Bakkeid har gitt ut tre bøker med Thorkild Aske i hovedrollen. Aske er en som sliter hard psykisk og er ikke en helt A4 etterforsker. Bøkene er ihvertfall spennende og jeg gleder meg.

Jeg så nettopp dokumentaren om hvordan Bakkeid jobber for å få handlingen mest mulig realistisk.

Heine Bakkeid, Jeg skal savne deg i morgen

Heine Bakkeid, Møt meg i paradis

Heine Bakkeid, Vi skal ikke våkne

 

Bakkeid skriver bra, er ikke tvil om det. Jeg liker ikke helt hvordan historien er bygd opp, uten at jeg kan si noe mer om det for da røper jeg fra innholdet.  Men jeg forstår hvorfor det er gjort sånn så det er ok.

Vi følger på et vis etterforskingen i to forskjellige tider.

En bra krim fra den Rivertonnominerte Bakkeid, men jeg ble ikke så revet med denne gangen, som jeg ble med de første.

Jeg har lest mye krim denne måneden og er blitt litt mer obs på hva jeg liker. Når man leser mye krim, vil gjerne temaene gå igjen og det ble litt gjenkjennelig her, at man forstod tidlig hvordan det hang sammen selv om man hadde noen ulike å velge blant som bakmenn.
Men jeg anbefaler gjerne de fire bøkene Bakkeid har skrevet. Det er god krim.

 


Stavanger – det var der det gikk til helvete. Det var der han mistet Frei. Det var der han mistet jobben.

Når det ille tilrede liket av det som antas å være politimannen Simon Bergeland blir funnet nedgravd i sanddynene på Solastranda, må Thorkild Aske vende tilbake til Stavanger på leting etter svar. Simon var ikke bare Freis kjæreste, han var også grunnen til at Thorkild fikk sparken i Spesialenheten. Det viser seg snart at ingenting i fortiden var slik han trodde, og når truslene begynner å hope seg opp, blir det også klart for Thorkild at returen til Stavanger ikke bare er uønsket, den kan også ende med å koste ham livet.

St. Avenger er Heine Bakkeids fjerde kriminalroman i den kritikerroste serien om Thorkild Aske.

 

Jeg skal også lese ut denne i dag:

Kim Leine, Profetene i Evighetsfjorden

Kjøpt selv

En trilogi jeg har hatt lyst til å lese lenge. Ikke nok med at jeg har plukket ut mange bøker denne måneden, men mange av de, særlig de som ikke er krim, er tjukkaser.

Det går tregt med denne for den krever utrolig konsentrasjon og jeg synes den er treg rett og slett.

 

 

 

Fra omslaget:For Profetene i Evighetsfjorden fikk Kim Leine Nordisk råds litteraturpris i 2013. Romanen er inspirert av virkelige hendelser i det store dansk-norske riket mot slutten av 1700-tallet. Boken tar deg med til Københavns gater, Grønlands vidstrakte natur, på sjøreiser og hvalfangst, en fottur på tvers av Norge og Københavns store brann i 1795. Romanen er en bredt anlagt fortelling om et kulturmøte på godt og vondt, om umuligheten av å finne hjem og den store drømmen om frihet. Kolonien Sukkertoppen, Vestgrønland, 1793: En kvinne sparkes ut over en klippe og faller i døden. Koloniens dansk-norske prest, Morten Falck, har hjemlengsel. Hans grønlandske hjelpeprest fortæres av sinne og sorg. Fiendskapet mellom grønlendere og kolonister vokser. Det kommer skip én gang i året. Langt inne i landet er det brudt ut opprør blant de kristne grønlendere, ledet av profeten Habakuk og hans kone Maria Magdalena. De drømmer om frihet, likhet og brorskap, 4.000 km nordvest for Paris og Den Franske revolusjon. Morten Falck er splittet: Skal han håndheve den danske overmakt eller la seg beruse av de grønlandske frihetsdrømmene

 

Mars:

Lesestabel mars 2022, Bøker i serie

Mars:

Sven G. Simonsen, Crux

Emilie Schepp, Merket for livet

Mohlin og Nystrøm, Det siste livet

Max Seeck, Heksejakt

Katrine Engberg, Krokodillevokteren 

Kristina Ohlsson, Lotus blues

Kurt Aust, Vredens dag.

Faber og Pedersen, Vinterland

Jens Henrik Jensen, Lupus

Kristina Ohlsson, Stormvakt

Espen Skjerven, Blod er tykkere enn vann

Hjorth og Rosenfeldt, Som man sår

April:

Lesestabel april, Tema Nyheter 2022

 

Det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet, proppfull av forfatterintervjuer og mye mer, blant annet Bokidioten som denne gang funderer på hva som foregår i hodet på alle forfatterne:

https://issuu.com/hverdagsnett/docs/hverdagsnett1_22

 


Januar:

Bøker lest januar 2022, 14 bøker, herav 5 krim/spenning

Februar:

Bøker lest februar 2022, 24 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Lesestabel april, Tema Nyheter 2022

 


Da er en ny lesestabel klar.

Igjen har jeg ikke klart å plukke ut igjen så mange, at alle vil bli lest.

Det er så mye fristende og det gleder meg så veldig at jeg kan velge.

Tema er Nyheter, 2022.

20 bøker og helt tilfeldig ble det bare kvinnelige forfattere.

Gjør oppmerksom på at det er leseeksemplarer.

Jeg er ikke pålagt eller har betalt for å lese de.

 

For meg er det en svært spennende stabel.

I og med at utvelgelsen ikke var avsluttet før i dag, var der mye uro.

Du vet, mange kvinner fra ulike deler av verden.

Når de kommer sammen, ja da blir det litt høye stemmer.

Nyheter er generelt litt mer høylytt også.

De føler seg viktig og er opptatt av å bli sett.

Heldigvis har de likevel ikke kranglet så mye, bare litt mumling og grynting.

Du ser liksom stabelen hopper litt, men de er jo forsiktig for de kan jo falle ut.

De føler seg ikke trygge, for de vet jo ikke hvem som får bli med.

Denne gangen måtte to vike, for det kom to nye jeg hadde ventet på.

Jeg har også fortalt dem at det blir påskeferie.

I ferier blir det mer tv, mindre lesing, for jeg er jo ikke alene hjemme.

Men jeg har lovt dem at alle skal bli lest i løpet av året.

Under bildene, tekst fra omtalen bak på boka.

 

Maren Uthaug, Og sånn blei det

Leseeksemplar fra Tiden forlag

 

Maren Uthaug er en forfatter jeg finner svært spennende. Hun skriver det andre ikke tør å skrive. Jeg leste Ein lykkeleg slutt og var hekta. Den er ikke for den sarte, for den var til tider ganske så makaber, men samtidig morsomt å se hva vi mennesker reagerer på med grøss og gru.

Maren Uthaug, Ein lykkeleg slutt

Der det finns fuglar, hadde jeg også som mål å lese, men det har jeg ikke nådd enda. Den må vente litt til i hylla.

 

 

Fra omslaget: Brutale oppbrot. Risten veks opp i Danmark med sin norske far, Knut, og si danske stemor, Grethe. Heime i Noreg sit Ristens samiske mor, Rihtta. Risten får etter kvart namnet Kirsten og gløymer det meste av livet i nord – bortsett frå forteljingane om dei underjordiske som ho fekk høyre av si læstadianske bestemor, Áhkku. Kirsten er ofte så redd om kveldane at ho ikkje får sove, og ho ber dei kvenske bønene Áhkku lærte henne. Grethe og Knut er for opptatt med andre ting til å bry seg med Kirstens kvalar – for eksempel har Grethe ein god del hundar ho må mate, og fem vietnamesiske båtflyktningar i kjellaren. Etter kvart finn Kirsten trøyst i venskapen ho utviklar til den vietnamesiske guten Niels. Og som vaksen reiser ho tilbake til Noreg for å finne ut meir om kvar ho kjem frå. «Og sånn blei det» er ei barndomserindring om å bli trekt opp med rota. Med sitt sedvanlege skråblikk og glimt i auget fortel Maren Uthaug om familieløyndommar, overtru og forboden kjærleik. Til norsk ved Ingvild Holvik.

 

Jenny Colgan, Den lille bokhandelen på hjørnet

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Jeg er veldig glad i feelgoodsjangeren, men også utrolig kresen og gjerne kritisk til den type bøker. Jeg kan nemlig ikke fordra side på side med beskrivelser av savn og lengsel og hvor fantastisk noen er. Kyss, klapp og klem, i det uendelige, kjeder livet av meg.

Enten må det være en god historisk feelgood, gripende historie eller en som rommer alt livet byr på og der er Jenny Colgan.

Jeg er svært glad i hennes bøker. Det er romantikk ja, men ikke overdrevet. Det er en varme i de og medmenneskelighet og favner de sorger og gleder livet byr på.

Jeg er derfor svært spent om Den lille bokhandelen på hjørnet, gir meg samme glede. Dette er en ny serie, der bøkene kan leses frittstående.

 

Jenny Colgan, Velkommen til Floras kafé

Jenny Colgan, Den endeløse stranden

Jenny Colgan, Jul på øya

 

 


Nina Redmond elsker bøker, og hun elsker å finne rett bok til rett leser – til nå har dette vært jobben hennes. Men da byens bibliotek legges ned, står hun uten jobb eller framtidsutsikter.

Så får hun en idé. Hun flytter til en søvnig landsby i det skotske høylandet og kjøper en buss som hun bygger om til en omreisende bokhandel. Med den tar hun bøkene med seg fra det ene nabolaget til det andre, og med fortellingens kraft endrer hun livet til menneskene hun møter på sin vei. Snart oppdager hun at disse menneskene endrer hennes liv også. Er det mulig at Ninas eventyr får en lykkelig slutt?

 

Valérie Perrin, Å vanne blomster om kvelden

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Så snart denne romanen ble gitt ut, begynte det å hagle med henførte kommentarer og jeg tenkte, går det an? Finnes det en bok alle simpelthen elsker. Nå ser jeg at omtalene er litt mer varierte. Noen elsker den, andre finner den kjedelig og jeg ser mange skriver at etter 100 sider, faller du ihvertfall for den.

Ja, så nå er jeg spent.

 

Fra omslaget: Violette lever et stille liv som gravlundsvokter i en landsby i Bourgogne. Hun vanner blomster og steller alle gravene, og vet nøyaktig hvem som ligger begravet hvor. Bare én uke i året tar hun fri, for å reise til kysten og svømme i havet.

Til hverdags er den stillferdige Violette omgitt av gravstøtter, blomster, katter og sørgende, men hun omgås også den lokale sognepresten og gravlundens tre gravere. Flere ganger om dagen stikker folk innom kjøkkenet hennes for å få en kopp kaffe, litt portvin eller noen trøstende ord.

Men Violette har også sin egen sorg å bære på. Hvor har det blitt av ektemannen og datteren, og hvorfor er hun så ensom?

Valérie Perrin var en forholdsvis ukjent forfatter da denne boken ble utgitt. Likevel ble den en enorm suksess og publikumsfavoritt, takket være dedikerte bokhandlere og begeistrede lesere. Over 1 million eksemplarer er til nå solgt i Frankrike, og i 2020 ble den Italias store «lockdownroman» og årets mest solgte bok, og den ble omtalt i italiensk presse som «den vakreste boken i verden».

 

 

Natasha Lester, Huset på Rivieraen

Leseeksemplar fra Anemone, Bonnier forlag

 

Jeg har lest alle bøkene som er oversatt av Natasha Lester og likt den svært godt. Det har vært gripende og tankevekkende bøker, type mine favorittbøker å lese.

Natasha Lester, Den franske fotografen

Natasha Lester, Syersken fra Paris

Natasha Lester, Den hemmelige gaven

 


Paris, 1939: Éliane forelsker seg i den talentfulle maleren Xavier mens hun arbeider ved Louvre-museet. Da nazistene okkuperer byen, må Xavier dra til England, og Éliane begynner å jobbe sammen med den mystiske Rose Valland. De tar fatt på det farlige og hemmelige oppdraget med å kartlegge alle de uvurderlige kunstskattene tyskerne beslaglegger. Nåtid: Remy forsøker å komme seg på bena igjen etter en kjærlighetssorg da hun på mystisk vis arver en eiendom på den franske Rivieraen. I det herskapelige huset oppdager hun en katalog over kunstverk som ble stjålet under andre verdenskrig. Da hun gjenkjenner et maleri som hang på barnerommet hjemme i Sydney, begynner hun å lure på hvor godt hun egentlig kjenner familien sin.

 

 

Isabel Allende, Violeta

Leseeksemplar fra Gyldendal forlag

 

Jeg sluker alt fra Isabel Allende. En av mine desidert beste favorittforfattere.

 

Isabel Allende, Etter vinteren

Isabel Allende, Over havet

Isabel Allende, Den japanske elskeren

Isabel Allende, En lykkens datter

Bøker lest juni 2021, tema før år 1900, 12 bøker

 

 

Violeta kommer til verden en stormfull dag i 1920, som første jente i en velstående familie med fem sønner. Etterdønningene av første verdenskrig er fremdeles merkbare, og Spanskesyken inntar hjemlandet Chile nesten i det øyeblikket hun blir født. På grunn av farens forutseenhet overlever familien, men depresjonstiden endrer alt. De mister alt de eier, og blir nødt til å trekke seg tilbake til en vill og avsidesliggende del av landet.

Violeta lever et utrolig liv og opplever noen av historiens viktigste hendelser: kampen for kvinners rettigheter, tyranners seire og fall, og til slutt ikke én, men to pandemier.

Gjennom øynene til en lidenskapelig og besluttsom kvinne skaper Isabel Allende nok en gang et gripende, ambisiøst og imponerende epos.

 

Veronica Henry, En familieoppskrift 

Leseeksemplar fra Gyldendal forlag

 

Ukjent forfatter, bestandig spennende

 

 

Livet er i ferd med å endres for Laura Griffin. Begge døtrene har flyttet hjemmefra, og det lille huset i Bath er plutselig blitt så stille. Samtidig får hun endelig anledning til å gjøre noe for seg selv. Ikke minst får hun tid til ektemannen, Dom.

Men det viser seg at Dom har skjult noe for henne, og nå ser ekteskapet ut til å rakne. Rasende og ydmyket dukker Laura ned i mormorens gamle oppskrifter for å glemme omverdenen, og mens duften av varmt eplesyltetøy brer seg over kjøkkenet, blir vi kjent med mormorens egen fortelling fra Bath og andre verdenskrig. Gradvis finner Laura tilbake til røttene sine og til seg selv. Men vil hun samtidig finne lykken?

Veronica Henrys fortellinger fra den britiske landsbygda er fylt med varme, klokskap og håp. Med temaer som berører oss alle, og gjennom uforglemmelige og inspirerende karakterer, både underholder og beriker hun leserne med romanene sine.

 

Kristin Hannah, Vinterhagen

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Kristin Hannah har gitt meg noen fantastisk leseopplevelser, men også en jeg ikke likte.

Dette er ingen ny bok, men er nylig oversatt til norsk og jeg er spent.

Kristin Hannah, Nattergalen

Kristin Hannah, Det store ødet

Kristin Hannah, For alle vinder

Kristin Hannah, Sommernatten

 

 

Søstrene Whitsom er så forskjellige som to søsken kan være. Meredith ble boende i den trygge lille hjembyen, giftet seg, fikk barn og tok etter hvert over ansvaret for familiens eplehage. Den rastløse, uredde Nina er derimot stadig på reise til verdens mest urolige steder, i sitt yrke som krigsfotograf.
Da søstrenes far blir alvorlig syk, vender de tilbake til barndomshjemmet og konfronteres med sin kjølige, distanserte mor, Anya. Selv nå får de ingen trøst fra henne. Som barn var den sterkeste forbindelsen deres den russiske eventyrfortellingen moren fortalte dem. De fikk aldri vite slutten, og Nina presser nå på for å få henne til å fortelle den.
Slik innledes en reise gjennom Anyas liv i det krigsherjede Leningrad, for over femti år siden. Det moren nå endelig forteller Meredith og Nina, vil ryste dem og endre deres oppfatning om hvem de selv er.

Vinterhagen er en gripende fortelling om to søstre som oppdager at deres mor bærer på hemmeligheter de aldri hadde kunnet forestille seg. En mektig og hjerteskjærende roman som synliggjør det vanskelige mor-datter-båndet og utforsker den evige forbindelsen mellom nåtid og fortid.

 

 

Marianne Teie, Dama til Rune

Leseeksemplar fra Cappelen Damm, lånt av Norli Åndalsnes

 

Denne har fenget min interesse,  etter å ha sett gode omtaler

 

Dama til Rune er en morsom, mørk og desperat roman om livskrise, utfordringene med å være to og om hvor vanskelig det er å finne roen alene på en familiehytte.

Den navnløse hovedpersonen, altså «dama til Rune», reiser opp på hytta for å komme vekk fra nettopp Rune, men det viser seg at det å være alene trigger alt hun har av minner og savn. Ikke er hun så alene som hun ønsker, heller. Dama til Rune kombinerer litterær kvalitet, fortellerglede, latter og et dypt, dypt mørke.

Marianne Teie har tidligere utgitt to diktsamlinger, Dama til Rune er hennes første roman.

 

Ann-Helén Læstadius, Stjålet

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Enda en av de bøkene jeg gleder meg til i april, da jeg har sett mange fine omtaler og temaet interesserer meg.

 

 

Ni år gamle Elsa blir vitne til at en mann dreper reinkalven hennes. Hun trues til stillhet og blir smertefullt klar over at hennes opphav vekker et glødende hat.
Trusselen mot Elsa forandrer henne for alltid, og gjennom årene bærer hun med seg en del av et reinsdyrøre som en konstant påminnelse. Familien og slektningene kjemper for rettferdighet, men i det stille vokser en desperasjon.
Stjålet er en varm, men samtidig sviende skildring av en glemt del av Sverige hvor mennesker blir satt mot hverandre. Der reinsdyr blir jaget og brutalt drept, uten at politiet etterforsker forbrytelsene. Der spenninger mellom samer og andre beboere forgifter generasjoner.
Augustpris-vinneren Ann-Helén Laestadius’ første roman for voksne er basert på virkelige hendelser.

 

 

Amanda Prowse, Drømmen om deg

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Amanda Prowse er enda en av de forfatterene der jeg leser alt som blir utgitt på norsk.

Amanda Prowse, Kitty

Amanda Prowse, Theo

Amanda Prowse, Anna

Amanda Prowse, Kunsten å forsvinne

Amanda Prowse, Den andre kvinnen

Amanda Prowse, Den perfekte datteren

Amanda Prowse, Hva har jeg gjort

Julebok-kavalkade 2020, 20 bøker

 


Fra omslaget! Førtiårsdagen nærmer seg, og Lucy Carpenter er veldig fornøyd med tilværelsen. Hun har en herlig mann hun er glad i, en flott karriere, og de er klare for å stifte familie. Livet kunne ikke vært bedre.

Men å bli foreldre viser seg å være mye vanskeligere enn de forestilte seg. Lucy sliter med å bli gravid. Når mannens tenåringsdatter Camille i tillegg kommer for å bo hos dem, blir hun en konstant påminnelse om hva Lucy selv ønsker seg – et eget barn. Til tross for ektemannens kjærlighet og støtte, strever Lucy. Jobben blir krevende og privatlivet tærer på henne. Hun føler at alt rakner. Men så overrasker Camille dem alle, og Lucy må igjen tenke over hva hun egentlig ønsker seg

 

Erica James, Mødre og døtre

Leseeksemplar fra Bonnier norsk forlag

 

Jeg leser alle av Erica James også. Stort sett har jeg likt alle, den forrige, Del det med skyene,  er foreløpig favoritten.

Erica James, Del det med skyene

Erica James, Alt i et øyeblikk

Erica James, Lyden av en lerke

Erica James, Det lille pianohuset

Erica James, Blomsterårene

Erica James, Hagene i Italia

 

 

Den bestselgende forfatteren Erica James er tilbake med denne gripende historien om mødre og døtre, hemmeligheter og kjærlighet. Selv de lykkeligste familier har sine hemmeligheter… Siden ektemannens bortgang, har Naomi gradvis bygd opp livet sitt igjen i den lille kystlandsbyen Tilsham. Hun har et tett forhold til sine to voksne døtre: den fornuftige og bestemte Martha – og den mer rotløse og vimsete Willow. Men selv om de tre kvinnene er svært nære, er det ting Naomi har holdt skjult for døtrene. Som at ekteskapet med faren deres ikke alltid var like idyllisk som det så.ut til. Og at hun har møtt Ellis, en gammel bekjent som vekker både gleden og gnisten i henne på nytt…

 

Johanna Schreiber, Mellom linjene 

Leseeksemplar fra Gyldendal forlag

 

Må innrømme at jeg er litt skeptisk til denne og håper det ikke blir for overromantisk .

 

PR-strategen Emily bruker all sin tid på å planlegge storslåtte lanseringsfester og ivareta selvopptatte forfatterdivaer. Samtidig har hun nettopp vært gjennom en opprivende skilsmisse, og nå må hun håndtere hverdagen som deltidsforelder.

Da Emily møter den karismatiske tegneserietegneren Herman på forlagets sommerfest, slår det umiddelbart gnister. Men å kombinere forelskelse med kravstore forfattere og en stadig økende arbeidsmengde, viser seg å være krevende. Samtidig foregår det en maktkamp på forlaget. Gründeren Otto Schantz er gått bort. Hvem av arvtakerne hans skal gå vinnende ut av striden om Schantz forlag?

I samme ånd som Netflix-suksessen Call My Agent er Mellom linjene en herlig fortelling om varmt vennskap og det å yte alt for jobben og karrieren. Boken er første del i en ny serie som utspiller seg i forlagsverdenen, presist beskrevet med Johanna Schreibers skarpe humor og treffende samtidsblikk.

 

Julianne MacLean, I skyggen av vinrankene

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Jeg har lest en av henne før og er spent på om denne vil gå under romantikk-radaren min.

Julianne MacLean, En verden i flammer

 

 

En nydelig og fengende fortelling om en kvinnes reise til de frodige vingårdene i Toscana – og de mystiske omstendighetene rundt en tragisk familiehemmelighet.

Hvis Fiona har lært noe i livet, er det hvordan man holder på en hemmelighet. Hun er den eneste som kjenner til din nå avdøde morens kjærlighetsaffære i Toscana tretti år tidligere, og hun er fast bestemt på å la det forbli slik … Helt til den dagen en advokat tar kontakt med henne med sjokkerende opplysninger: Hennes biologiske far er død, og hun har arvet en vingård i Toscana.

Fiona reiser til Italia, der hele familien blir sjokkert over å få vite om hennes eksistens og vil gjøre alt i sin makt for å bestride testamentet. Samtidig begynner hun å finne ut mer om det som skjedde med moren hennes mange år tidligere, og om faren hun aldri kjente.

 

Tyra Teodora Tronstad, Det finnes ingen grenser for gult

Leseeksemplar fra Aschehoug forlag

 

Tronstads første voksenroman og mitt første møte med forfatteren.

 

 

Sigrid legger ikke så godt merke til gamle folk. Hvorfor skulle hun det? Men en dag kolliderer hun inn i den eldre, skrøpelige Marika og velter henne nesten over ende ved matbutikken. Marika er ikke frisk, hun feiler omtrent alt, og Sigrid tilbyr å bære handleposene hennes hjem. Det blir starten på et vennskap.

Hva er det med Marika som gjør at Sigrid fortsetter å besøke henne, fortsetter å bære handleposer? Er det fordi Marika har malt bilder hele livet, er det fordi hun ble maler trass i alt? I hvert fall sier Marika til Sigrid at det er mye som står i veien for den som vil skape noe, men det som står i veien, må man kaste til helvete og ut.

 

Yrsa Sigurdardottir, Byttedyr

Leseeksemplar fra Bonnier Forlag

 

Sigurdardottir er også en av de jeg følger, selv om jeg har noen hull midt i, 3-4 bøker jeg ikke har lest

 

Yrsa Sigurdardottir, De tause

Yrsa Sigurdardottir, Dukken

Yrsa sigurdardóttir, Galgen

Yrsa Sigurdardottir, Syndsforlatelse

Løgnen

Bøker lest oktober 2016

 

 

Fra omslaget: Redningsmannskaper blir sendt inn i det øde og isolerte islandske høylandet på leting etter en gruppe savnede personer. Hva fikk disse menneskene til å forlate det vesle lyet de hadde funnet og begi seg ut i mørket og vinterstormene? Uten klær eller utstyr til å klare seg i de ugjestmilde omgivelsene. Og hva gjorde de egentlig der oppe? Samtidig finner merkelige hendelser sted på radarstasjonen på Stokksnes. Og ingenting er slik det ser ut ved første øyekast. Hverken blodpølen som viser seg i nysnøen langt fra folk, barneskoen som dukker opp etter å ha vært begravd i årtier, eller det gapende hullet i klippeformasjonen ved havet som har en merkelig tiltrekning på folk.

 

Caroline Säfstrand, Den hemmelige ingrediensen

Leseeksemplar fra Anemone, Bonnier forlag

 

Jeg har lest to av Säfstrand og likt begge. Dette er feelgood, litt likt Jenny Colgan. Det blir mange feelgood denne måneden. Da håper jeg på sol og balkongvær.

 

 

Fra omslaget: Ina og Erik lever i et tilsynelatende harmonisk ekteskap, men da Ina får beskjed om at hun er syk, drar hun tilbake til sin barndoms øy Ven. Hun har mange ubesvarte spørsmål hun må ha svar på. Hva skjedde egentlig den gangen da hun var seks år? Svarene hun finner, etterlater hun seg i form av ledetråder i et kryssord. Senere reiser Erik til øya for å finne løsningsordene. For hvert ord han fyller ut, kommer han ikke bare nærmere Inas sannhet, men også sin egen. På Ven møter han en broket forsamling mennesker. Det viser seg at alle har en plass i Inas kryssord, og at rutene avslører hemmeligheter som kommer til å endre livet til flere av dem.

 

Carmen Korn, Oppbruddstid

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Andre del av Korns århundretrilogi.

Carmen Korn, Døtre av en ny tid

Nå håper jeg bare at jeg husker litt fra den første. Jeg husker bare at den hoppet fra person til person i løpet av hvert kapittel. Og at jeg likte den godt.

 

 

I den andre delen av Carmen Korns århundretrilogi fra Tyskland 1900-tallet forteller forfatteren en livsbejaende historie om den tyske etterkrigstiden, de glade femtiårene og den optimistiske stemningen på sekstitallet.

Venninnene Henny, Käthe, Ida og Lina kommer fra samme distrikt i Hamburg, og i flere tiår har de delt små og store gleder. Nå er Tyskland i ferd med å legge verdenskrigen bak seg, og utover på 1950-tallet begynner livet endelig å se lysere ut. Det er helt nye tider i den unge republikken. Det eneste vennene fremdeles ikke vet, er hvor det ble av Käthe.

 

Kelly Bowen, En lelighet i Paris

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Historisk feelgood, ukjent forfatter for meg. Jeg så nettopp en positiv omtale så jeg gleder meg.

 

 

Kelly Bowens dramatiske familiesaga fra andre verdenskrig – En leilighet i Paris – avdekker flere lag av hemmeligheter og spionasje. Perfekt for deg som liker historiske romaner.

Paris, 1942: Selv om tyskerne har inntatt og okkupert lysets by, blomstrer glamorøse Estelle Allard i en verden langt unna krigens grusomheter. Men når nazistene vender sin oppmerksomhet mot Estelles nærmeste venner, nøler hun ikke et øyeblikk med å hjelpe dem som står henne nærmest, uansett hva det måtte koste. Hun vet ikke at hennes handlinger vil ha konsekvenser for generasjonene som kommer etter henne.

London, 2017: Aurelia Leclaire jubler over å arve en overdådig leilighet i Paris, men hun blir sjokkert når hun oppdager sin bestemors hemmeligheter. I leiligheten finner hun både en verdifull kunstsamling og en stor mengde vintage-klær, og hun kan ikke unngå å undres over hvor alt sammen kommer fra. Et av maleriene fører henne til Gabriel Seymour, en høyt respektert kunstkjenner med en mystisk bakgrunn. Sammen prøver de å avdekke alle hemmelighetene som sitter i veggene i leiligheten i Paris.

 

Guzel Jakhina, Zulejkha åpner øynene 

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg likte svært godt Det åttende livet, fra Russlands historie og håper at denne er like bra.

Det er romaner, det er viktig å huske. Det er ikke sakprosa. Derfor kan man ikke tro at alt stemmer med virkeligheten.

Nino Haratischwili,   Det åttende livet

 

 

 

Fra omslaget:Zulejkha åpner øynene av Guzel Jakhina er en roman på bredt lerret om livet, døden og kjærligheten – mot bakgrunn av sovjetmyndighetenes hensynsløse behandling av befolkningen under første halvdel av 1900-tallet. Romanen vant «Den store boken» da den kom ut i Russland i 2015, og har siden blitt oversatt til 40 språk.

Zulejkha lever som tatarkvinner har gjort før henne i hundrevis av år: Morgen til kveld slaver hun for ektemannen og den blinde svigermora som hun bare kaller Gammelheksa. Begge holder Zulejkha ansvarlig for at hun aldri har gitt dem noen mannlig arving, bare født fire jenter som døde da de var små. Men de kan ikke stoppe moderniteten – i form av den nye kommunistmakta – fra å innta landsbyen. Når mannen motsetter seg tvangskollektivisering, blir han skutt på stedet, mens Zulejkha sendes til Sibir. Med det starter en beretning om overlevelse, sult og iskalde vintre, men også en fortelling om frigjøring, fornyelse og menneskelig styrke – og om to sjeler som finner hverandre under nærmest umulige betingelser.

 

Andrea Abreu, Skydekke

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg må innrømme at jeg blir rimelig skeptisk når jeg leser omtalen av denne romanen, men det er morsomt å utforske litt av det som ikke er førstevalget. Variasjon er viktig.

 

Tenerife, 2005: Omgitt av løshunder, gamle damer og solbrente turister lengter to landsbyjenter etter å være voksne og tynne og barbere beina. Aller mest lengter de ned til stranda, som de nesten aldri har sett. I fjellsida der de bor, under den evig truende vulkanen Teide, slipper sola sjelden gjennom skyene.

Men ingen har tid til å ta dem med ut av nabolaget; foreldrene er opptatt med å jobbe for turistene, og bestemødrene er for gamle. Jentene er overlatt til seg selv – i en alder der de ikke vet om de skal onanere eller leke med barbie. Eller begge deler.

Andrea Abreus rå skildring av vennskap, begjær og vold er et knyttneveslag av en bok. Romanen utgis i over 20 land og sammenlignes med Elena Ferrantes Napoli-bøker – men utspiller seg i løpet av en eneste sommer da alt blir ugjenkallelig forandret.

5 uker på treningsleir og 1 uke ferie, det blir et bra år

 

 

5 uker på treningsleir og 1 uke ferie, det blir et bra år.

Ja her er årets reiser planlagt.

Det er litt merkelig for jeg har litt vegring mot å legge det ut.

Det har vært så mange kanselleringer og så mye som skjer i verden, at til og med jeg blir litt avventende.

Men nå kaster jeg meg bare ut i det.

Jeg planlegger og blir det ikke, ja, da blir det ikke.

Så enkelt er det.

Men det er bestilt og vi teller dager.

 

 

I juli skal vi på cruise i Middelhavet fra Barcelona.

Det ble bestilt og betalt for 2 år siden.

Det føles derfor nesten som en gratis ferie.

Derfor fikk vi, les jeg, et innfall og fant ut at vinteren har vært litt tøff, så en uke i mai, ville vært fint.

Treneren syntes nok det hadde vært lite trening på meg i vinter, så han var enig.

Et vennepar ville også være med.

Da drar vi tilbake til der vi var i juli, Rhodos by.

Samme hotell som sist for vi var fornøyd med både hotell og beliggenhet.

Og nå er vi jo også ganske kjent der, etter å ha hatt mange treningsøkter i gatene der.

Og så må vi ha noen bøker i kofferten til Sissel, på Restaurant Red, selvfølgelig.

 

 

I juli blir det 14 dager, Barcelona til Roma og tilbake.

Det de kaller back to back, vi må gå av i Roma og så ombord igjen, for det er ukes cruise.

De er pålagt å tømme skipet for passasjerer før de kan la oss gå ombord igjen.

Vi hadde egentlig bestilt på et eldre og rimeligere skip, men det kom ikke til Europa.

Derfor fikk vi bytte til et ganske nytt og mye dyrere uten tillegg i prisen.

I tillegg var det tilbud på fly, egentlig fly med på kjøpet, så vi betalte kr 2,-

Det er jo gubben som betaler, jeg har jo bare minstetrygd, men da slo jeg til.

Jeg sa at i år spanderer jeg flybilletten.

 

Explore Ajaccio’s notable sites and savor the city’s local cuisine. Begin your adventure with a walking tour of the city, strolling along ancient streets to discover the Maison Napoleon, Napoleon’s birthplace, and the cathedral where he was christened. Next, you’ll get a taste of local produce at Square Cesar Campinchi, the city’s fresh market. Browse a wide selection of fish, vegetables, fruits, and local wines, and learn about the artesian production of smoked “charcuterie”.
DAY 5,Wed,
Cannes France Tendered: 7:00AM to 10:00PM
Vi liker oss godt i Cannes. Her er det fint å gå og rusle. Det gleder vi oss til.

Hjorth og Rosenfeldt, Som man sår

Hjorth og Rosenfeldt, Som man sår

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Sebastian Bergmann-serien er en av mine favorittserier.

Fjellgraven, Hjorth og Rosenfeldt

Hjorth og Rosenfeldt, Den stumme jenta

Hjorth og Rosenfeldt, Ikke bestått

Hjorth og Rosenfeldt, En høyere rettferdighet

Den forrige boken syntes jeg det ble litt mye Vanja/Sebastian. Jeg liker at krimgåten står i fokus. Ja ok å følge etterforskerne litt på hjemmebane, man skal bli kjent med dem, men de skal ikke dominere historien.
Som man sår, nådde heller ikke helt til topps for meg. Av en enkelt grunn og det er at jeg liker ikke å følge morderen. Jeg liker å spekulere i hvordan alt henger sammen og her blir det ferdig servert på et sølvfat uten at jeg kan få ut og plukke ingredienser og prøve å sette de sammen.
Jeg synes også temaet er litt “gammelt”. I dag utgis det flere hundre krimbøker hvert år i Norden.  Mange som tar opp interessante og høyaktuelle samfunnsutfordringer. For meg blir dette en bok som blir utgitt fordi Sebastian-serien har solgt i millioner rundt om i verden. Folk venter på en ny bok i serien og kaster seg over den, når den er i handelen.

Men dette er min mening og jeg ser veldig mange finner den superspennende.

 

 

Fra omslaget:I løpet av noen få dager begås det tre drap i Karlshamn. Vanja og kollegene i Riksmord står under hardt press for å stoppe snikskytteren før hen dreper igjen. Men det er ingen ledetråder, ingen vitner og ingen klare forbindelser mellom ofrene.
Sebastian Bergman har valgt en roligere livsstil etter at han ble morfar; nå jobber han deltid som psykolog og terapeut. Men når han en dag kontaktes av en australier som søker hjelp til å bearbeide traumer etter tsunamien i 2004 – der Sebastian selv mistet kone og barn – blir verden snudd på hodet.
Siden drapet i Uppsala for tre år siden har Billy fortsatt å drepe. Nå skal han bli far og bestemmer seg: aldri mer. Men fortiden trenger seg på, og spørsmålet er hvor langt Billy vil gå for å sikre at han ikke blir oppdaget?

 

 

På senga leser jeg:

Kim Leine, Profetene i Evighetsfjorden

Kjøpt selv

En trilogi jeg har hatt lyst til å lese lenge. Ikke nok med at jeg har plukket ut mange bøker denne måneden, men mange av de, særlig de som ikke er krim, er tjukkaser.

Det går tregt med denne for den krever utrolig konsentrasjon og jeg synes den er treg rett og slett.

 

Fra omslaget:For Profetene i Evighetsfjorden fikk Kim Leine Nordisk råds litteraturpris i 2013. Romanen er inspirert av virkelige hendelser i det store dansk-norske riket mot slutten av 1700-tallet. Boken tar deg med til Københavns gater, Grønlands vidstrakte natur, på sjøreiser og hvalfangst, en fottur på tvers av Norge og Københavns store brann i 1795. Romanen er en bredt anlagt fortelling om et kulturmøte på godt og vondt, om umuligheten av å finne hjem og den store drømmen om frihet. Kolonien Sukkertoppen, Vestgrønland, 1793: En kvinne sparkes ut over en klippe og faller i døden. Koloniens dansk-norske prest, Morten Falck, har hjemlengsel. Hans grønlandske hjelpeprest fortæres av sinne og sorg. Fiendskapet mellom grønlendere og kolonister vokser. Det kommer skip én gang i året. Langt inne i landet er det brudt ut opprør blant de kristne grønlendere, ledet av profeten Habakuk og hans kone Maria Magdalena. De drømmer om frihet, likhet og brorskap, 4.000 km nordvest for Paris og Den Franske revolusjon. Morten Falck er splittet: Skal han håndheve den danske overmakt eller la seg beruse av de grønlandske frihetsdrømmene

 

Nå leser jeg på dagtid:

 

Heine Bakkeid, St. Avenger

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Bakkeid har gitt ut tre bøker med Thorkild Aske i hovedrollen. Aske er en som sliter hard psykisk og er ikke en helt A4 etterforsker. Bøkene er ihvertfall spennende og jeg gleder meg.

Jeg så nettopp dokumentaren om hvordan Bakkeid jobber for å få handlingen mest mulig realistisk.

Heine Bakkeid, Jeg skal savne deg i morgen

Heine Bakkeid, Møt meg i paradis

Heine Bakkeid, Vi skal ikke våkne

 

 

Stavanger – det var der det gikk til helvete. Det var der han mistet Frei. Det var der han mistet jobben.

Når det ille tilrede liket av det som antas å være politimannen Simon Bergeland blir funnet nedgravd i sanddynene på Solastranda, må Thorkild Aske vende tilbake til Stavanger på leting etter svar. Simon var ikke bare Freis kjæreste, han var også grunnen til at Thorkild fikk sparken i Spesialenheten. Det viser seg snart at ingenting i fortiden var slik han trodde, og når truslene begynner å hope seg opp, blir det også klart for Thorkild at returen til Stavanger ikke bare er uønsket, den kan også ende med å koste ham livet.

St. Avenger er Heine Bakkeids fjerde kriminalroman i den kritikerroste serien om Thorkild Aske.

 

 

Mars

Lesestabel mars 2022, Bøker i serie

Mars:

Sven G. Simonsen, Crux

Emilie Schepp, Merket for livet

Mohlin og Nystrøm, Det siste livet

Max Seeck, Heksejakt

Katrine Engberg, Krokodillevokteren 

Kristina Ohlsson, Lotus blues

Kurt Aust, Vredens dag.

Faber og Pedersen, Vinterland

Jens Henrik Jensen, Lupus

Kristina Ohlsson, Stormvakt

Espen Skjerven, Blod er tykkere enn vann

 

 

Det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet, proppfull av forfatterintervjuer og mye mer, blant annet Bokidioten som denne gang funderer på hva som foregår i hodet på alle forfatterne:

https://issuu.com/hverdagsnett/docs/hverdagsnett1_22

 


Januar:

Bøker lest januar 2022, 14 bøker, herav 5 krim/spenning

Februar:

Bøker lest februar 2022, 24 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

I dag vet jeg faktisk ikke

En jobb som meg og mange andre har, kan være svært utfordrende.

Det må nesten prøves,  for at man skal forstå.

Hvis vi ikke yter vårt beste, da ødelegger vi så mye.

Noen tror at å være hjemmeværende, er som når man har ferie.

Der tar de feil,  for det kan ikke sammenlignes.

Hver dag må man skape dagen sin best mulig.

Heldigvis har jeg ikke smerter, så jeg har alle muligheter til å klare det.

 

 

I dag vet jeg faktisk ikke hva jeg skal fylle dagen med.

Det blir ikke utedag.

Det er Tutta og jeg enig om i dag.

Det har nemlig snødd.

Det er hvitt ute.

Ja, ikke at det er noe unormalt, det er jo mars.

 

Akkurat nå ser jeg på Camp culinaris.

Der ligger det en stor felle.

Hvis jeg blir sittende foran tv, da ødelegger jeg dagen.

Jeg har gjort det mange ganger.

Jeg blir dorsk og kan faktisk bli nedstemt i humør.

Litt er ok, men så må jeg rive meg løs.

 

Solen har kommet, det er nydelig.

Denne leste jeg ut i går. Jeg må derfor skrive omtale.

Jeg vet faktisk ikke hva jeg skulle gjort uten blogg og bøker.

Det å gjøre dette til en “jobb”.

Det er jo ingen jobb, for ingen betaler en.

Men noen ganger er det ikke pengene som er viktigst.

Ihvertfall ikke når man har en i huset som tar seg av den biten.

 

Når man gjør lesingen til en jobb, kan man ikke lese kun når man har lyst til det.

I dag skal jeg begynne på en som har ventet siden før jul.

Jeg har lest de tre første og likte de svært godt.

Heine Bakkeid er også Riverton-nominert i år.

Heine Bakkeid, Jeg skal savne deg i morgen

Heine Bakkeid, Møt meg i paradis

Heine Bakkeid, Vi skal ikke våkne

Utfordringen er at jeg ikke har lyst til å sitte og lese hele dagen.

Jeg har en litt annen aktivitet jeg kan bruke litt tid på, nemlig spill på pc.

Når kroppen vil, kan jeg spille litt der.

Det er også fin trim for hjernen.

Man trener på reaksjonsevne, logisk tenking og konsentrasjon.

En hjerneforsker sa at tre ting du kan gjøre for å holde hjernen aktiv, er lesing, strikking og pc-spill.

Men jeg føler litt at jeg kaster bort tiden når jeg gjør det.

Kanskje skulle jeg tekstet noen nye bilder.

Det har jeg faktisk ikke gjort på et års tid.

Det rare er bare at det man ikke har gjort på lenge, ja det er også litt tungt å komme i gang med.

Men gjør jeg det, kan jeg føle jeg har gjort noe “fornuftig”.

Noe må jeg finne på

Jeg har noen knep.

Det ene er at jeg sier: Du kan gjøre litt, det trenger ikke være så mye.

Det andre er: Kom i gang, nå gjør du det bare.

I dag

Aldri i verden om jeg vil

 

 

Det blåser og er surt og kaldt og ufyselig i dag.

Da må jeg bare prøve å innrette meg etter det.

Etter matlagingen på lørdag, som gikk helt fint, ja, da kom coronahosten enda en gang tilbake.

Ikke vil den gi seg heller ser det ut til, men hører det er vanlig for mange, så da får jeg smøre meg med tålmodighet.

Det er ikke mangel på mat ihvertfall.

Eggerøre og fenalår fra gårsdagens frokost, broccolisalat fra lørdag.

Forbereder Tapas

Gode venner forlenger smilet

Middag blir det scampi og focaccia

 

 

Det er finaleuke i MasterChef Australia, mitt favorittprogram.

Denne desserten skulle de lage i dag. De røde pinnene er sjokolade. Der er sorbet og fromage og litt av hvert. Fantastisk.

Boken i dag er Hjort og Rosenfeldt, Som man ser, nyeste i Sebastian Bergmann- serien. Dette er sjuende boken. Serien har solgt 5 millioner eksemplarer på verdensbasis. Leseeksemplar fra Aschehoug.

Noe mer har ikke jeg planlagt i dag jeg. Men Tutta er ikke fornøyd.

Først mjauer hun og skal inn.

 

Så kommer hun i døra, ser på meg og snur og går ut igjen.

 

 

 

Der setter hun seg foran stolen min og mener visst at jeg skal komme ut.

Det er da jeg sier: Aldri i verden om jeg skal sitte ute nå, Tutta.

 

 

Vel, da ble vi visst to.

Se på det blikket. Hun vet så inderlig godt at hun ikke har lov til å ligge i sofaen.

Sammen får vi prøve å skape dagen god.

I dag

 

ps. Kanskje jeg snart skal legge ut reiseplanen for 2022. Noe holder meg tilbake. Kanskje har alle kanselleringer satt seg i kroppen så man blir usikker. Hmmm.

Gode venner forlenger smilet

 

I går var vi samlet igjen, den faste gjengen.

Igjen var det latter og glede og altfor mye mat.

Gjestene hadde med seg mat og jeg hadde så lyst til å lage mat, så vi hadde nok til dobbelt så mange som vi var.

Forbereder Tapas

Litt planlegging av gleder, gjør dagen god

 

Spekemat, eggerøre og potetsalat blir levert, focaccia også.

Broccolisalaten lagde jeg og den ble bare så innmari god at den må jeg lage oftere.

Broccoli, granateple, mango, litt rødløk,valnøtter, cremefraiche.

Veldig god sammen med spekematen

Den største tabben min var svinefileten. Den måtte jeg lage i det gjestene kom og jeg gjør den samme tabben hver gang.

Jeg blir litt stresset, begynner for tidlig, har for mye i pannen på en gang og det blir stående for lenge, så grønnsakene blir overkokt. Skulle ventet til like før vi skulle spise og brukt 2 stekepanner.
Poteten er bakt i ovnen.

Kjøttboller i tomatsaus fra en av gjestene.

Jeg lagde bakt feta og scampi i form.

 

Sammen med kjøttboller, kom også nydelig salmalaks med mango og avocado.

Ostefat. Vi ble så mett at vi spiste lite ost, men den er lagret og blir spist i dagene som kommer. Det minket også en del ved frokosten i dag.

Bruchetta hadde gjestene med. Jeg synes det er så godt at jeg kunne spist bare det. Mozzarella/tomatsalat og kyllingvinger.

 

Mett ble jeg ja.

2 kaker kom gjestene med og etter et par timer, klarte vi å spise to halve kaker også.

Vi hadde 40 års bryllupsdag og hadde sagt fra at vi ikke ønsket gaver, men den gjengen der, ja de gjør som de selv vil.
Se hvor mye spennende vi fikk.

 

 

Og i dag fikk vi frokostgjester og hjelp til å spise rester. All mat har kommet i bokser og deilig å finne igjen i dagene som kommer.

 

Spekemat, foccacia, broccolisalat og mozzarella/tomatsalat, var nydelig i dag også.

Til middag blir det svinefilet.

I dag er det 40 år og 1 dag.

Og klokka ble stilt frem i dag, akkurat som den dagen vi giftet oss.

Husk at hver eneste dag er like viktig

Det er også denne dagen

I dag

 

 

Forbereder Tapas

 

I dag lager jeg mat.

Noen spør seg nok hvorfor jeg styrer slik når jeg slett ikke må og ikke har så mye krefter hatt i det siste.

Egentlig har gjestene med seg så mye mat, at jeg kunne nesten latt være.

Men jeg liker å lage mat og jeg er god til det.

Og den følelsen trenger jeg iblant,  når jeg bare går hjemme og surrer.

Husarbeid kan jeg ikke fordra, derfor er det vanskelig å motivere seg til å komme opp av stolen, for å gjøre noe du synes er gørr.

Matlaging derimot, det er gøy, ihvertfall slik mat vi skal ha i dag.

Da gir det en mestringsfølelse og det er bare så godt.

Så langt i dag, har kroppen vært velvillig.

Jeg begynte rett etter frokost og holdt på 1,5 time.

Riktignok var jeg litt skjelven i beina,  men det gikk fint.

Nå har jeg laaaaaaang pause,  hvor jeg krysser av hva som er gjort og hva jeg har igjen.

Litt planlegging av gleder, gjør dagen god

I det jeg ser nå på denne bloggen, ser jeg med en gang hva jeg glemte å kjøpe i går, nemlig fetaost.

Det må gubben kjøpe når han skal ut og kjøpe Vg.

Dette viser hvor viktig det er å skrive lister.

Jeg hadde helt glemt av at jeg hadde lyst til å lage fetaost i ovnen.

Enda en av de tingene jeg absolutt kunne droppet, men har bare så lyst til å lage.

 

Roboten vasker gulvene

 

 

 

Først hakker jeg masse hvitløk i hvitløkspressen. Jeg kutter ikke for hver enkelt rett, for da må samme operasjonene gjentas og blir mer tidkrevende.

 

Da passer det at jeg har litt plass til en liten form med fetaost. Ingen av disse rettene er tidkrevende, men uansett hvor fort gjort det er, blir det mye hvis alt skal gjøres samtidig. Derfor begynner jeg tidlig. Ikke kan alt i ovnen samtidig heller for det er ulik steketid. Men det skal stå klart. Småpoteter. Paprika, hvitløk, litt olje, salt og pepper. Kyllingvinger, litt olje på. Skal ikke krydres for de skal i Tigersaus etter at de er stekt. Tortillachips skal varmes. Vingene serveres med rømmedip (rømme, majones, sitron, hvitløk, salt, pepper). Så bærer jeg alt på balkongen, der det i dag er kjøleskapstemperatur.

 

 

I går hadde vi familietaco. Restene av tomater, paprika, rødløk, mais, går i scampiformen. Det er viktig å bruke opp alt, ikke kaste.

 

 

En av mine favorittretter. Scampi. Rester av ananas fra taco, mango, hvitløk, chili, tomat, paprika, vårløk, persille, olivenolje, sitron, salt og pepper. Hva mangler? Jo scampien. Den vil jeg ikke ha i, før det nærmer seg steking for sitronen vil “steke'” scampien.

Forundrer meg ikke om jeg glemmer den på slutten, når jeg blir litt stresset. Ville vært likt meg.Når vi hadde grillfest, glemte jeg å steke poteten. Og en annen gang stod scampien fortsatt i kjøleskapet, i det vi skulle spise.

 

Broccolisalat skulle jeg egentlig ikke lage, men vips så var den lagt.

Broccoli, mango, granateple, litt rødløk, sitron, salt og pepper, valnøtter, creme fraiche.

Jeg har glemt å ha i valnøtter så det må jeg gjøre i neste økt.

Noen skulle ha med sag laks med mango i dag og det vil være nydelig til denne broccolisalaten.

 

 

 

Grønnsaker klar som skal serveres til svinefileten. Rødløk ble med fordi jeg hadde igjen en halv fra broccolisalaten. Mangoen skal være med så den blir brukt opp.

 

Neste økt blir:

Marinering av kjøttet. Lage klar formen med fetaost. Tomatsalat med ruccola, hvitløk og mozzarella. Ostefat. Valnøtter i broccolisalaten.

 

Når det nærmer seg:

Steke kjøtt og deretter grønnsaker

Kyllingvinger i ovnen

Potetene og paprika og fetaost og scampi

chipsen tidsnok når man tar ut det andre.

Neste økt!

 

Tomat og Mozzarella salat, med hvitløk, basilikum, olivenolje, ruccola, salt og pepper

 

 

Bakt feta. Tomat, paprika, chili, hvitløk, persille, olje. Dekkes med folie, ovnen

Asparges var overflødig, kunne vært droppet tror jeg. Da mangler kun eple og det kan jeg ikke ha på før det nærmer seg.

Da er det hvile igjen en times tid, før siste innspurt.

I dag

 

Ps. Fortsettelse følger hvis jeg husker å ta bilder

Espen Skjerven, Blod er tykkere enn vann

 

Espen Skjerven, Blod er tykkere enn vann

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag

Bok 1, Slakt var svært god. Derfor gledet jeg meg til bok 2.

Espen Skjerven, Slakt

Blod er tykkere enn vann, dette var en fantastisk bra krimbok.

Aktuelle saker blir belyst. Jeg kan ikke røpe alle,  for de kommer utover i boken og jeg røper aldri handlingen.

Men barnevern, fosterbarn og flyktninger, kommer tidlig, da et ektepar som blir drept, er fosterforeldre. Første del av boken belyser Skjerven disse temaene på en flott måte. Han belyser de fra ulike synsvinkler og er helt nøytral. Veldig interessant lesing.

Nordiske krimforfattere belyser ofte aktuelle samfunnsutfordringer i sine bøker. En krimbok kan derfor være både lærerik og tankevekkende, ikke kun drap som underholdning.

Dette var noe det ble snakket mye om av de forfatterne som var på scenen under Krimfestivalen.

Bøker jeg vil lese, inspirert av Krimfestivalen

Skjerven er utdannet jurist og jobber som tingrettsdommer og det er tydelig at han har kunnskap om det han skriver om.

Jeg begynte å lese i går ettermiddag og alt annet måtte vike,  for jeg ville ikke legge boken bort.

Enda en fulltreffer for meg fra  Espen Skerven. Etterforskingskrim akkurat slik jeg liker det.

 

 

Fra omslaget: Fosterforeldrene Ernst og Helga Vadland blir funnet drept hjemme på gården på Jæren. Når politibetjent Tom Grayston og makkeren Dagny Stokka ankommer åstedet, viser det seg at et fosterbarn mangler. Hvem er fosterbarnet, og kan det kobles til drapene? I jakten på sannheten viser det seg at fosterbarnet ikke er den eneste som bærer på hemmeligheter. “Blod er tykkere enn vann” er den andre krimromanen i serien om politimannen Tom Grayston, etter krimdebuten “Slakt” i 2019.

 

Nå leser jeg på dagtid:

 

Hjort og Rosenfeldt, Som man sår

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Sebastian Bergmann-serien er en av mine favorittserier.

Fjellgraven, Hjorth og Rosenfeldt

Hjorth og Rosenfeldt, Den stumme jenta

Hjorth og Rosenfeldt, Ikke bestått

Hjorth og Rosenfeldt, En høyere rettferdighet

 

 

Fra omslaget:I løpet av noen få dager begås det tre drap i Karlshamn. Vanja og kollegene i Riksmord står under hardt press for å stoppe snikskytteren før hen dreper igjen. Men det er ingen ledetråder, ingen vitner og ingen klare forbindelser mellom ofrene.
Sebastian Bergman har valgt en roligere livsstil etter at han ble morfar; nå jobber han deltid som psykolog og terapeut. Men når han en dag kontaktes av en australier som søker hjelp til å bearbeide traumer etter tsunamien i 2004 – der Sebastian selv mistet kone og barn – blir verden snudd på hodet.
Siden drapet i Uppsala for tre år siden har Billy fortsatt å drepe. Nå skal han bli far og bestemmer seg: aldri mer. Men fortiden trenger seg på, og spørsmålet er hvor langt Billy vil gå for å sikre at han ikke blir oppdaget?

 

 

På senga leser jeg:

Kim Leine, Profetene i Evighetsfjorden

Kjøpt selv

En trilogi jeg har hatt lyst til å lese lenge. Ikke nok med at jeg har plukket ut mange bøker denne måneden, men mange av de, særlig de som ikke er krim, er tjukkaser.

Det går tregt med denne for den krever utrolig konsentrasjon og jeg synes den er treg rett og slett.

 

Fra omslaget:For Profetene i Evighetsfjorden fikk Kim Leine Nordisk råds litteraturpris i 2013. Romanen er inspirert av virkelige hendelser i det store dansk-norske riket mot slutten av 1700-tallet. Boken tar deg med til Københavns gater, Grønlands vidstrakte natur, på sjøreiser og hvalfangst, en fottur på tvers av Norge og Københavns store brann i 1795. Romanen er en bredt anlagt fortelling om et kulturmøte på godt og vondt, om umuligheten av å finne hjem og den store drømmen om frihet. Kolonien Sukkertoppen, Vestgrønland, 1793: En kvinne sparkes ut over en klippe og faller i døden. Koloniens dansk-norske prest, Morten Falck, har hjemlengsel. Hans grønlandske hjelpeprest fortæres av sinne og sorg. Fiendskapet mellom grønlendere og kolonister vokser. Det kommer skip én gang i året. Langt inne i landet er det brudt ut opprør blant de kristne grønlendere, ledet av profeten Habakuk og hans kone Maria Magdalena. De drømmer om frihet, likhet og brorskap, 4.000 km nordvest for Paris og Den Franske revolusjon. Morten Falck er splittet: Skal han håndheve den danske overmakt eller la seg beruse av de grønlandske frihetsdrømmene

 

Mars

Lesestabel mars 2022, Bøker i serie

Mars:

Sven G. Simonsen, Crux

Emilie Schepp, Merket for livet

Mohlin og Nystrøm, Det siste livet

Max Seeck, Heksejakt

Katrine Engberg, Krokodillevokteren 

Kristina Ohlsson, Lotus blues

Kurt Aust, Vredens dag.

Faber og Pedersen, Vinterland

Jens Henrik Jensen, Lupus

Kristina Ohlsson, Stormvakt

 

 

Det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet, proppfull av forfatterintervjuer og mye mer, blant annet Bokidioten som denne gang funderer på hva som foregår i hodet på alle forfatterne:

https://issuu.com/hverdagsnett/docs/hverdagsnett1_22

 


Januar:

Bøker lest januar 2022, 14 bøker, herav 5 krim/spenning

Februar:

Bøker lest februar 2022, 24 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Wow, slik kan det gå på en helt vanlig fredag

Du store min tid for en dag.

Jeg hadde en stavmikser, jeg aldri ble fornøyd med.

Den var for svak.

Men jeg måtte jo bruke den opp.

Og det klarte jeg, ihvertfall nesten.

 

Jeg er jo blitt avhengig av blåmuggdip til potetgull på fredager.

En castello, blandes med en halv boks rømme, en dasj sitron, salt og pepper….. i den blenderen som hører til stavmikseren.

Når den er kjørt jevn, blander jeg forsiktig inn resten av rømmeboksen og en neve persille.

Helt hekta

Men forrige helg, sa det bare drrrrrr og ingenting skjedde.

Knivene gikk ikke rundt i boksen.

Vel, da kom jo unnskyldningen til å kjøpe ny.

Og vi har jo verdens beste Tone,  med verdens beste Kitchnbutikk,  så den saken er grei.

Og når det i tillegg kom Mail om 20% rabatt på hele kjøpet, ja da ble gubben kommandert til å kjøre til Kitchn.

 

 

 

20% tenkte jeg, det er ganske mye.

Jeg har en stund fundert på å kjøpe meg airfryer.

Jeg hører så mange skryte av hvor bra de er.

De bruker den til både steking og baking.

Denne er best i test og gruelig dyr og da utgjør 20% ganske mye.

Så da slo jeg til,  og med utstyrspakke i tillegg.

Hurra, sa gubben, enda mer skapfyll.

Nei, han sa ikke det, han er grei sånn.

Han betaler uten å mukke, eller rettere sagt, jeg betaler med hans kort, haha.

Ja, da har jeg noe som skal testes fremover.

Og frityrkokeren min var også ødelagt, så uansett måtte jeg ha noe nytt.

Vel, da er det i boks.

Men nå var jeg i siget her.

Brødristeren hadde gubben med inn i husholdningen fra sitt forrige liv, før meg.

Det er jo hundre år siden, nesten.

Vi har jo vært kjærester i over 43 år.

Da er det på tide å kassere den, før den tar fyr.

 

 

Eggekokeren har også sett sine beste dager.

Den er sikkert 20 år den også.

Wow, for en dag.

Nytt og sprekt kjøkkenutstyr til kokken.

Håper bare ikke gubben finner på å bytte ut kjerringa med noe sprekere også

I dag

 

En liten tur innom polet også.

I morgen kommer vennegjengen og vi skal kose oss med god mat, drikke og mye latter og glede.

Hysj hysj, den er min, bare min