Lesestabel mars 23, tema nordisk

 

Jeg synes at dagene går så fort, at de bare blir borte for meg.

Jeg har ikke før planlagt januarlesing, så er jeg klar for mars.

I mars skal jeg til Larvik på Myriam Bjerklis bokbad.

Det gleder jeg meg til.

Det er bare 70 mil eller noe sånt å kjøre, det går fint.

Vi skal bo på hotell to netter og treffe venner.

Vi er også invitert hjem til Norges bokinspirator, Liv Gade.

Mars blir en fantastisk måned, det er jeg sikker på.

Jeg har stablet 19 bøker og vet jo at ikke alle blir lest.

Noen har vært med flere ganger før og blitt puttet tilbake til hylla.

Men jeg elsker å se stabelen foran meg og jeg leser mye mer når jeg ser bøkene ligge og vente, fremfor å stå i hylla.

Derfor stabler jeg hver eneste måned.

Det er både kjøpt selv og leseeksemplarer, mest nye men også noen av eldre modell.

Det er romaner og krim i skjønn forening, for jeg må ha variasjon.

Bilde og tekst under bildene er hentet fra internett.

Hvem som bli lest først og sist, ja det kommer an på humøret i det de plukkes.

Listen følges ikke slavisk.

I høst fikk jeg bli med på Pokket sin nettbokhandel, der jeg kunne anbefale bøker. Jeg nådde nesten ikke å komme i gang, før jeg fikk melding om at de legger ned prosjektet. Så da er det kroken på døra for det.

 

 

 

Sofi Oksanen, Da duene forsvant 

Kjøpt selv

Finland

Denne ser jeg var med når jeg hadde nordisk i fjor også, og det kan hende den må vente til neste år. Nei, jeg må prøve å få den lest

 


Fra omslaget: Da duene forsvant” er en stor fortelling om okkupasjon, motstand og forræderi; om et ulykkelig ekteskap; om kjærlighet og farlige forbindelser; om modige og svikefulle valg.

Handlingen foregår i Estland under og etter andre verdenskrig. I 1941 jages sovjetmakten ut av landet, og tyskerne blir de nye okkupantene. Tre år senere gjenerobrer sovjetstyrkene makten. På 60-tallet er kommunistregimet fast etablert med sitt nett av kontrollører og overvåkere.

Tre personers liv er i sentrum: Motstandsmannen Roland kjemper for et fritt og uavhengig Estland. Hans fetter Edgar er kameleonen som alltid går dit makten er, og kan skifte identitet og lojalitet uten å nøle. Juudit er ulykkelig gift med Edgar, forelsker seg i en tysk offiser, og har bånd til den idealistiske Roland.

 

Elina Backman, Når kongen dør
Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Finland
Denne var med i junistabel, men har også måtte vente.
Når kongen dør er en spennende, original og kul krimdebut fra finske Elina Backman. Når kongen dør er solgt til 15 land, har vunnet flere priser og er nominert til årets beste oversatte krim av Svenska Deckarakademin. Saana har nettopp fått sparken fra jobben som journalist i sladderpressen og bestemmer seg for å dra til tanten i Hartola for å samle krefter. Men da hun får vite at en tenåringsjente ble drept i Hartola for 30 år siden, legger hun om planene og begynner å etterforske saken. Saane møter sterk motstand fra lokalbefolkningen, ingen i bygda ser ut til å ville røre opp i den gamle drapssaken. I Helsinki utreder sjefsetterforsker Jan et besyndelig drap, der kroppen til avdøde har noen besyndelige brennmerker. Snart dukker det opp et lik til med liknende arr. Det kan virke som den finske hovedstaden er rammet av en seriemorder. Da Saana og Jan møtes på en blinddate, begynner begge å fortelle om sakene de etterforsker. Kan det virkelig være en kobling mellom drapene?
Susanna Alakoski, Bomullsengelen
Leseeksemplar fra Samlaget
Denne ser utrolig spennende ut, gleder meg.
 

Fra omslaget:SUSANNA ALAKOSKI (f. 1962) debuterte i 2006 med romanen Svinalängorna, som fekk Augustprisen same året. I 2019 kom Bomullsängeln, som er første bok i ein kvartett om fire generasjonar kvinner, mødrer og døtrer, i Finland og Sverige på nittenhundretalet. Andre bok i kvartetten, Londonflickan, kom på svensk i 2021 og er planlagd utgitt på norsk i 2024, med tittelen Londonjenta.

Rikt storverk om kvinneliv gjennom fire generasjonar.

Hilda blir fødd i 1905 og veks opp på garden Sorola i Österbotten, i ei tid der Finland er prega av uår og krig. Mor fekk stiresjuka etter fødselen og er bortanfor alt. Far er i Amerika. Men Hilda er ikkje einsam, ho har katten Kisuli og eldgamle, gudfryktige Sanna-täti, som tar hand om alt.

Då Hilda blir større, hamnar ho i ulykka og må reise frå tryggleiken heime for å gå i teneste på ein annan gard. Det er tungt arbeid frå morgon til kveld, fritid kan ho sjå langt etter, og ho kjenner arbeidet på kroppen sjølv om ho enno ikkje er fylt tjue. På garden er også Helli, som blir hennar beste ven. Helli forstår ikkje kvifor nokon må slite så hardt for andre, og tar med seg Hilda til Vasa, til den store byen med den oransjefarga bomullsfabrikken og ein lovnad om eit anna liv.

«Bomullsengelen» er første bok i ein kraftfull kvartett om kvinners liv, arbeid og lengt i Finland og Sverige på nittenhundretalet. Ei forteljing om krig og fred, kjærleik og venskap, der kvardagsliv og verdspolitikk er trådar i same veven.

 

Christoffer Holst, Den glemte kokeboken

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Sverige

Jeg liker feelgood og ser mange fine omtaler av Holsts bøker, men er spent på om de faller i smak her hos meg, som er ganske kritisk hvis det blir for lett.

Den glemte kokeboken av feelgood-kongen Christoffer Holst er en gripende feelgood-roman om familiehemmeligheter og liv som snus på hodet.
Livet er herlig som restaurantkritiker. Masse god mat og drikke – som man får betalt for å nyte! Max Nyström går på Stockholms hippeste restauranter og bestemmer om det blir vinn eller forsvinn med en tommel opp eller ned i anmeldelsene sine. Han er elsket og fryktet, både sjarmerende og nådeløs – og han surfer på en evig opptur. Helt til han lander med et brak.
Flere år tilbake i tid, på slutten av 80-tallet, kommer ungjenta Kicki til storbyen og får jobb på stjerne-restauranten Lilla Champen. Hun er levende engasjert i matlaging og blomstrer opp i det hektiske restaurantmiljøet. Livet er til for å leves, og Kicki lever det til fulle – så mye at det en dag blir for mye.
Nåtid og fortid bindes sammen av en kokebok full av hemmeligheter. En kokebok som Max innser er skrevet av hans mamma, som forsvant sporløst for over tretti år siden.
«Mat, familiehemmeligheter og liv som snus på hodet. I Den glemte kokeboken er ingrediensene mange, men Christoffer Holst fletter det sammen til en
særdeles smaksrik feelgood.»
Jonas Jonasson, Profeten og Idioten
Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke
Sverige
Feelgood, der er jeg kritisk og når det gjelder humor, er jeg ofte veldig kjedelig. Derfor er jeg spent.
Fra omslaget:Svensk ellevill bestselger – en fenomenal reise gjennom samtidshistorien. Svensk sensommer, 2011. Petra, selvlært astrofysiker og nå dommedagsprofet, har regnet ut at atmosfæren kollapser 21. sep-tember samme år, kl. 21.20. Nå befinner hun seg on the road i en husbil med Johan, ikke verdens smarteste, men dog en mester-kokk, og hans søster Agnes, en enke på syttifem år med hang til å tjene penger på nettet. Trioen har det travelt. Innen jorden går under, skal de rekke helt frem til Roma der Johan skal gi storebroren sin et sannhetens ord og en ørefik. Selvsagt går ingenting som planlagt. «Det er lett å forstå hva som gjør Jonassons bøker så enormt populære. Han har en egen evne til å kombinere et hurtig tempo med en stor porsjon humor. Legg til det populærhistoriske anslaget som er regelen i Jonassons bøker heller enn unntaket, og du får en cocktail som, for å si det med en klisjé, inneholder noe for enhver. Profeten og idioten er ikke noe unntak
Mari Jungstedt, Før tåken legger seg
Leseeksemplar fra Bonnier
Sverige
Jeg prøver å begrense meg når det gjelder nye krimforfattere, men innimellom må jeg prøve noe nytt og Jungstedt har jeg ikke lest før.
Fra omslaget:En kontroversiell spansk advokat, gift med en svensk kvinne, blir funnet myrdet i en kløft i fjellandsbyen Ronda på den spanske solkysten. Læreren Lisa Hagel har nylig blitt skilt fra sin utro mann etter tretti års ekteskap. Hun har kjøpt et hus i den lille fjellandsbyen for å prøve å starte på nytt. På et flamencokurs møter hun enkemannen Hector Correa, som jobber i politiet. Hector har også en vanskelig fortid. Sammen begynner de å undersøke drapet på advokaten. Snart skjer det et nytt drap, og sporene fører dem helt tilbake til general Franco og Spanias blodige historie. Dette er første bind i den nye Malaga-serien av den svenske krimdronningen Mari Jungstedt. Mari Jungstedt har bakgrunn som journalist hos blant annet EKOT og Rapport, og som nyhetsanker på SVTs regionale nyhetsprogram ABC. Nå jobber hun som forfatter på heltid. Mari Jungstedt er en av Sveriges mest populære forfattere og har solgt mer enn fem millioner eksemplarer av Gotland-serien i Sverige, samtidig som hun er utgitt i tjue andre land.
Petra Rautianen, Et land av snø og aske
Leseeksemplar fra Gyldendal
Finland
Denne er jeg også svært spent på

 

 

Prisbelønt finsk roman om krigsforbrytelser og kjærlighet. 1944: Den unge soldaten Väinö jobber som vakt og tolk i en tysk-ledet fangeleir i Lappland – en leir hvor ikke bare fangene, men også vaktene må kjempe for å bevare verdigheten. Tre år senere kommer journalist og fotograf Inkeri til området for å skrive om Lapplands gjenoppbygging. Hun har også en egen agenda: å finne ut hva som skjedde med mannen hennes som forsvant under krigen. Jo bedre hun blir kjent med sin unge leietaker Olavi, desto mer overbevist blir hun om at han vet noe om mannen hennes. Under nordlysets himmel begynner mørke sannheter å komme for en dag. Et land av snø og aske er en gripende og spennende beretning om hemmeligheter, forbrytelser og kjærlighet. Det er også en roman som bringer frem i lyset et bekmørkt kapittel i finsk historie, om hvordan den samiske urbefolkningen ble forfulgt og plaget i nazismens tjeneste – og også etter krigen.

 

… boken avslører så mye mer om krigen enn vi trodde vi visste. … historisk presisjon, en overflod av kunnskap og en solid og analytisk fremstilling. Et solid og intenst thriller-plot … Et land av snø og aske skildrer det komplekse landskapet i 40-tallets Lappland på en ambisiøs og vakker måte ..

 

 

Fredrik Backman, Vinnerne
Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Sverige
Jeg skal også se de to første som serie på hbo.
Vinnerne hadde jeg gledet meg til, så jeg vet ikke helt hvorfor den ikke ble lest nå. Som Bastarden, er den blitt flyttet på fra måned til måned. Gleder meg til å lese, men så er de så tykke at andre lurer seg forbi.

Vinnerne er siste del av Fredrik Backmans hyllede trilogi om hockeybyen Bjørnstad. De to første bøkene, Bjørnstad og Vi mot dere, nådde New York Times bestselgerliste og ble ensuksess-TV-serie på HBO. Vinnerne er en sterk, brutal og dypt rørende avslutning på historien om hockeybyen og folkene der.

Dette er en liten historie om store spørsmål: Hva er en familie? Hva er en hockeyklubb? Hva er et samfunn? Og hva er vi villig til å ofre for å beskytte det vi har? Det har gått to år siden alt skjedde, det som ingen vil tenke på. Alle har forsøkt å gå videre, men det er noe med denne delen av skogen som liksom aldri lar oss gjøre det. Vi bor et sted med sorg i hjertet og vold i luften, vi elsker historier med lykkelig slutt, men innerst inne visste vi alle hvordan det kom til å ende. Det begynner med en storm denne gangen, og slutter med en brann. Noen som har vært lenge borte, er på vei hjem. Noen skal begraves. Noen blir forelsket, noen drømmer om NHL og noen drømmer om hevn. Noen sover rygg mot rygg med sin beste venn, noen forsøker å redde ekteskapet sitt og noen forsøker å redde barna sine. Noen hater, noen slåss, noen tar et skytevåpen og går mot en ishall.

 

Tonny Gulløv, Bastarden

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

Danmark

Bok tre i vikingserien til Gulløv, en serie som har moret meg stort, selv om det er rått og brutalt, for det er det jo på den tiden. Bok nummer 4 heter Jernbyrd

Tony Gulløv, En konges ætt

Tonny Gulløv, Tusenårsriket

 

Fra omslaget:

Del tre av et storslått, frodig og forrykende leseeventyr. 

Året er 955 og Harald Blåtanns forsøk på å samle Danmark later til å være mislykket helt fra starten av. Otto den store vil tvangskristne eller drepe sine hedenske og uregjerlige naboer i nord, og sender derfor en hær til Jylland. Nå er det opp til Ulv Palnatoke å stoppe ham.
Harald Blåtann sender Ulv Palnatoke og krigerne hans til Dane- virke for å bistå Håkon jarl i forsvaret av Danmark. Men som alltid er Ulv Palnatoke egenrådig. Han utkjemper det største sjøslaget danskene noensinne har vært involvert i, og han gjør det på sin måte, og Harald Blåtann kan ikke stille seg bak. Er Palnatokes trass og galskap tilstrekkelig for å beseire den mek- tigste herskeren i Midgard?
Bastarden er tredje bok i fortellingen om Ulv Palnatoke. Det er en fascinerende, humoristisk og barsk historie om en tid hvor danskene lå i stadig krig både med hverandre og med utallige andre folkeslag i jakten på rikdom og evig ære.

Morten Pape, Guds beste barn

Leseeksemplar fra Aschehoug

Danmark

Denne har jeg begynt på men  ikke lest ferdig. Det er ikke fordi det er en dårlig roman, men jeg trenger tid, for jeg synes det er vondt å lese. Det er vold, gjengmiljø, dop, fengsel.  Men jeg anbefaler den selv om jeg ikke har kommet lenger enn ca 150 sider.

 

 

Simon er løslatt fra fengsel og har flyttet fra København for å skape en ny og trygg tilværelse for den lille familien sin, selv om fortidens demoner konstant spøker i bakgrunnen.
Fetteren Mickey har planer om å flykte fra ungdomsfengselet der han driver de andre til vanvidd med den uberegnelige oppførselen sin.
På Amager i København prøver Jamil å få livet tilbake på sporet etter å ha vært innlagt på en psykiatrisk institusjon. Likevel klarer han ikke å la hevntankene ligge. For noen år siden drepte Mickey og Simon bestevennen hans, Zeki i en rus av avstumpet hat.
Guds beste barn er en medrivende og rørende fortelling om vold, rasisme, svik og vennskap.
Oversatt av Cecilie Winger.

Lone Frank, Størst av alt

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Danmark

Denne romanen dumpet overaskende ned i postkassa mi og det er noe jeg liker godt. Vanligvis kan jeg ikke fordra overaskelser, men er positiv når det gjelder bøker. Spennende med bøker og forfattere jeg ikke vet noe om.

Jeg presenterte den først i fjor, når jeg også hadde nordisk, men nådde ikke lese den da, så vi prøver igjen.

 

 

Størst av alt – Om kjærlighetens natur er en fargerik mosaikk, der Lone Frank forsøker å kartlegge kjærligheten med brikker fra naturvitenskap, psykologi og kulturforskning. Samtidig er boken en personlig oppdagelsesreise som fører henne til et nytt sted i livet. Dette er fabelaktig forskningsformidling skrevet som en hudløst ærlig historie.

Hva er egentlig kjærlighet? Spørsmålet treffer Lone Frank hardt, da hun plutselig mister den, kjærligheten. Hennes kjæreste er død, familien er for lengst borte, og vennene er ikke så nære som hun trodde. Midt i livet går det opp for henne at hun har tatt kjærligheten for gitt og forstått svært lite av dens vesen og store betydning.

Sammen med en psykolog gransker hun sitt opphav, og deres samtaler sender henne ut på en annerledes reise – en vitenskapelig undersøkelse av kjærlighetens natur. Kjærlighetens vitenskap er en ny disiplin. Den avdekker en historie som strekker seg fra de evolusjonære krefter, som har satt rammene for vår art, til den spissfindige hjerneaktivitet, som i siste instans former det enkelte menneskes kjærlighetsliv

 

 

Lone Frank (f. 1966) er en av Danmarks fremste formidlere av naturvitenskap. Hun har doktorgrad i nevrobiologi, og har siden 1998 vært ansatt som vitenskapsjournalist i Weekendavisen. Hun er også samfunnsdebattant og foredragsholder, og har arbeidet med både radio, tv og dokumentarfilm. Hun har skrevet bøkene Mine vidunderlige gener(2010), Lystens pioner (2016) og Størst av alt (2020), som har høstet stor anerkjennelse. Hun har også fått flere priser for sitt arbeid.

 

 

Solvej Balle, Om utregning av romfang

Leseeksemplar lånt fra Norli Åndalsnes

 

Denne er jeg spent på for jeg har sett så gode omtaler, men jeg synes den ser rimelig teit ut, så da får vi se hva som skjer.

 

 

Ute på en kort reise opplever Tara Selter plutselig at tiden er gått i stykker. Hun står fast i attende november og dagen gjentar seg om og om igjen. Hun reiser hjem til ektemannen Thomas, som ikke er fanget i tiden som henne. Hver morgen må hun forklare ham om sin virkelighet med vissheten om at neste dag vil forløpe på samme måte. Mens de prøver å tilpasse seg den regnfulle novemberdagen, begynner de å forstå konsekvensene av tidens stillstand. Om utregning av romfang 1 er en stor litterær begivenhet. Solvej Balle har brukt trettifem år på dette prosjektet som skal bestå av sju bøker. De tre første bøkene er nominert til Nordisk råds litteraturpris og har fått en fabelaktig mottakelse i hjemlandet Danmark.

 

Karin Smirnoff, Jeg dro ned til bror

Sverige

Fått av en bokvenn

Jeg tror nesten ikke jeg kan telle så langt som til hvor mange fine omtaler jeg har sett av bøkene til Smirnoff, så den er jeg også veldig spent på.

 

Jeg dro ned til bror er debuten til svenske Karin Smirnoff. Her er et samtidsdrama fra en ødslig svensk landsbygd. Det handler om livet. Om kjærligheten, volden, det som er vakkert og det som er gått i stykker. Det handler om det aller vanskeligste: tilgivelse. Jana og Bror er tvillinger. Moderen ligger ufør på sykehjemmet etter et slag og faderen er død. Men når Jana drar ned til Bror som er i ferd med å gå under i en kjærlighetssorg som ikke skulle vært, vekkes minnene om livet i skyggen av den truende faderen til livet. Med en uovertruffen humor, ømhet og råskap lar Smirnoff oss oppleve selve livet i sitt helt særegne og betagende språk. Romanen ble nominert til den høythengende August-prisen da den kom ut i Sverige.

 

Jón Kalman Stefánsson, Historien om Ásta

Kjøpt selv

 

Trodde du jeg hadde glemt Island, nei da. Her er en av mine favorittforfattere og jeg har flere av han i hylla jeg ikke har fått lest. Utfordringen er at de er så tykke, så nå var det den tynneste som fikk være med.

 

 

Hvorfor skal det være nødvendig å falle ned fra en stige for å skjønne hva som er viktig i livet? Sigvaldi ligger på et fortau i Stavanger, han er en gammel mann. «Min gode Gud, så urimelig jeg har vært i livet», tenker Sigvaldi. Plutselig vil han fortelle om Ásta, datteren. For det er så mye, så fryktelig. For Ásta beveger livet seg mot katastrofen, igjen og igjen. Foreldrenes ekteskap tar slutt, de som elsker henne forlater henne – eller hun forlater dem. Veien bort fra Island fører til Wien, til kunststudier der, til poeten Jósef og kjærligheten. Hvordan overlever vi katastrofene, hvordan minnes vi dem? Og hvordan fortelle om et liv – når ingen lever bare i nået, men alltid også i drømmen, minnet eller forventningen? Slik spør Sigvaldi, der han ligger på bakken i Stavanger. Slik spør Ásta, når hun forsøker å skrive til ham som var hennes livs kjærlighet. Og slik spør forfatteren – som har leid seg inn i et gammelt hus ved kysten som en annen idiot av en turist, for endelig å forsøke å få denne virkeligheten til å henge sammen. Historien om Ásta er en svimlende, leken, rørende og mangesidig roman fra en av de største fortellerne i dagens litteratur.

 

 

Auður Ava  Ólafsdóttir, Svaner blir ikke skilt

Leseeksemplar fra Pax forlag

Island

Bøker lest august, 2022, 13 bøker, herav 1 krim

Auður Ava  Ólafsdóttir, Arr

 

Enda en forfatter som får så gode omtaler, men som jeg enda ikke helt har omfavnet. Men jeg gir meg ikke. Det må være noe jeg ikke har fått med meg, tenker jeg.

 

Fra omslaget:På nyttårsaften, mens champagnen sprettes, sier Flóki, mannen til Maria gjennom elleve år, at han i virkeligheten er homofil og akter å gå fra henne for å flytte sammen med elskeren sin. Maria, som ikke vet opp-ned på seg selv i sjokket, søker trøst og råd hos Perla i kjelleretasjen, en kortvokst kvinne, terapeut og etter sigende ghostwriter av krimromaner. Og midt i denne krisen dukker Marias biologiske far plutselig opp. «Svaner blir ikke skilt» er en sorgmunter, tankevekkende og humoristisk roman om en kvinne som våkner brått og innser at livet hennes ikke ble slik hun hadde sett for seg.

 

Jens Henrik Jensen, Økseskipet

Leseeksemplar fra Aschehoug

Danmark

Jeg leser alt Jensen skriver og er ajour så langt med Oxen-bøkene,men har ikke kommet i gang med Nina-bøkene

 

 

Fra omslaget:Politietterforsker Nina Portland har vanskelig for å gi slipp på en sak fra hennes første år i politiet: en russisk sjømann ble beskyldt for å ha myrdet mannskapet om bord på et skip som ble funnet drivende rundt i Nordsjøen, men ble frikjent på grunn av manglende bevis. Nina bestemmer seg for selv å gjenoppta og løse den gamle saken, noe som får alarmklokkene til å ringe både hos britisk sikkerhetspoliti, islamistiske fundamentalister og russisk mafia. Den private etterforskningen tar henne først ut i det estiske vinterlandskapet og deretter til London og Skottland, før hun ender hjemme i Esbjerg igjen. Nina, som er alenemor til en ti år gammel sønn, er sårbar overfor fortidens livsfarlige løgner og hemmeligheter som kommer til overflaten. Og plutselig er det for sent å trekke seg tilbake ...

 

Arnaldur Indridason, Den tause moren

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Island

Arnaldur Indriðason, Jenta ved broen

Arnaldur Indridason, Mørket vet

Enda en av mine favorittforfattere. Dette er krim slik jeg liker det aller best.

 

Fra omslaget:Den tause moren er en gripende og hensynsløs roman om fortidens sår. Den tredje boka i Konrad-serien. En eldre kvinne blir funnet død i hjemmet sitt. På skrivebordet hennes ligger telefonnummeret til Konrad. Etterforskningen avslører at hun kontaktet Konrad rett før hun døde, for å få hjelpe til å finne barnet hun fødte femti år tidligere, et barn hun forlot like etter fødselen. Plaget av sorg fordi han ikke hjalp kvinnen, setter Konrad i gang sine egne undersøkelser for å finne ut hva som skjedde. Det tar ikke lang tid før han innser omfanget av tragedien han har havnet midt oppi.

 

Nina Wähä, Babetta

Leseeksemplar fra Pax forlag

Finland

Nina Wähä, Testamente

 

Jeg wowet meg over Testamente, syntes den var fantastisk, så jeg håper Babetta blir like bra

 

 

Fra omslaget:Da Lou inviterer Katja til å tilbringe sommeren i det solfylte franske slottet hun deler med en eldre fransk filmlegende, griper Katja sjansen. Hun og Lou har vært bestevenner siden de møttes på dramalinjen på videregående, men i løpet av de siste femten årene har livet deres tatt forskjellige retninger. Katja jobber på en økologisk kafé, mens Lou har blitt filmstjerne etter suksessen med storfilmen «Babetta». Selv om Lous verden fremstår mer som fantasi enn virkelighet, finner de to likevel tilbake til hverandre og den verdenen hvor de deler alt, nesten som to søstre. Eller som to sider av samme speil? Men det blir fort klart at ikke alt er slik det ser ut, og den ene foruroligende hendelsen avløser den andre. Sannhet blir stadig vanskeligere å skille fra løgn. Etter sitt store gjennombrudd med romanen «Testamente», er Nina Wähä nå tilbake med en hyllest til filmkunsten med alle dens helter og skurker. «Babetta» er et psykologisk drama som utforsker vennskapets kompleksitet og de ulike rollene vi spiller i livet.

«Wähä lykkes med ‘Babetta’ å skape en ambisiøs tvetydighet som henger igjen, som en virkelig god film du fortsatt tenker på lenge etter at du har forlatt kinosalen.»

 

Camilla Läckberg, Gjøkungen

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Nederst i bunken, men blir nok lest ganske tidlig i måneden, for nå er det lenge siden vi har vært i Fjellbacka og dette har jeg gledet meg til.

Camilla Läckberg, Henrik Fexeus, Mentalisten

Camilla Läckberg, Gullburet

Heksen, Camilla Läckberg

 

 

Fra omslaget:To grusomme hendelser, tilsynelatende uten forbindelser, ryster Fjällbacka. Først blir en kjent fotograf funnet drept i utstillingslokalet sitt kvelden før han skal åpne en ny utstilling. Deretter, på en liten øy utenfor Fjällbacka, rammes den kjente forfatteren Henning Bauers familie av et trippeldrap. Patrik Hedström og kollegaene på Tanumshede politistasjon har store utfordringer med å løse de to sakene. Samtidig graver Erica Falck i et tragisk mord som skjedde i Stockholm i 1980-årene. Det viser seg at alt kommer for en dag når gamle synder fra fortiden kommer frem i lyset.

Läckberg har en ujålete fortellerstil, en energi som driver lesingen fremover. Og ikke minst: Som leseren bryr man seg om hennes romanfigurer, både de faste og de man møter fra bok til bok.

 

Se hvor blid jeg er, her skjer det mye rart for tiden.


Jeg er blid, ser dere det.

Livet blar frem så mye fint for meg for tiden.

Jeg føler kroppen blir friskere.

Snart står opplevelsene i kø fremover.

 

Det rareste for meg, er den rare stemmen inni meg.

Den som forteller meg hva jeg skal si og gjøre.

Slik som i går, da fikk jeg “beskjed” om å lese, for jeg skulle være rolig, ikke tv eller pc.

Høres kanskje skrullete ut, men slik er det i min verden.

Hvis jeg gjør det jeg føler er riktig, skjer det så mye som er akkurat det, riktig.

Jeg hadde derfor gratis healing igjen, på Lillasjel i går kveld.

Fordi det føltes riktig.

Jeg renset et hus i går, for tunge energier, og fikk opp masse som stemte.

Det er ganske så fascinerende.

Hvor kommer disse opplysningene fra?

 

Det er jo derfor jeg har lært meg å lytte til denne stemmen.

Den gir meg disse opplysningene, enten jeg healer, skriver ord eller renser.

I kveld har jeg første livesending for de som har meldt seg på meditasjoner.

Da må jeg lytte, for ordene blir gitt meg underveis.

Jeg må stole på det.

Og det å lese bøker, har også vært viktig læring.

Når jeg leser, ser jeg for meg bilder i hodet.

Det er god trening,  når jeg får ned ting.

Det visste jeg ikke den gangen jeg hørte inni meg, les, les, samme hva du leser, men les.

Først flere år etterpå, forstod jeg at det var læring.

 

Og mye har skjedd med meg de siste årene.

Når man utvikler sansene, må det gå tid.

Læring kommer i små porsjoner av gangen.

Så blir det stillstans en periode, før det starter ny læring.

Jeg føler at dette året skal jeg finpusse det jeg har lært, øve mer.

To turer til England blir det.

Da følger jeg også denne stemmen.

Jeg aner ikke hva jeg skal den første uken, Svensk uke.

Kanskje skal jeg møte et medmenneske, kanskje skal jeg bare øve, jeg aner ikke.

Men det er ikke en uke, jeg ville plottet ut selv, men i det en venn sier hun skal dit, sier jeg, da blir jeg med.

 

 

Men det var slett ikke dette jeg skulle fortelle i dag.

Jeg skulle vise frem de første rettene i diettuken min.

Første dag er overstått og jeg er klar for dag to.

Jeg må innrømme at jeg er lite motivert, for jeg synes det er gørr kjedelig.

Men da er det bare å ta måltid for måltid, til uken er over, eller ut fredag, det er fem dager.

 

Frokost i går var bananpannekaker med blåbær og valnøtter.

Avocado og tomat til lunsj

Asiatisk grønnsakwok.

Det er helt vanlig mat heldigvis.

Alt må veies.

Det er 1000 kalorier første dag, deretter 700 i fire dager.

Takk og lov at jeg kan drikke litt kaffe.

Ta ikke kaffen min, sier jeg, den vil jeg ha.

Dag to og tre i menyen gjentas eller jeg kan ta en dag fra de andre menyene i boka.

Vi får se hva jeg finner på.

Nå er jeg klar for frokost, 100 gram appelsin og noen valnøtter og kanel.

Kanskje brødskiva mi jeg savner aller mest, men det går fint.

Vi er jo ganske så bortskjemt her i landet med ikke å vite hva det er å være sulten.

Derfor sier jeg til meg selv, skam deg og spis maten din med glede.

Du har mat å spise og bør være takknemlig.

I dag

 

ps Jeg er ikke sponset, derfor ikke reklame

Ojojoj, det blir spennende tror jeg

 

Ta meg som det er, heter det.

Akkurat nå, ikke helt klar for dagen.

Morgenrufsete.

Helgen er over og jeg er klar for en ny uke.

En spennende uke.

Jeg skal ha en ny runde 5 dagers fasteimitirende diett.

 

Denne gangen gul meny.

Første gangen tok jeg fri fra alt annet,  mens jeg fulgte menyen.

Denne uken har jeg Lillasjelarbeid av ymse slag.

I morgen starter første av tre live sendinger, der vi mediterer en øvelse hver av kveldene.

Fortsatt mulig å melde seg på.

Tema er hvordan kutte tråder til fortiden,  så den ikke får styre fremtiden.

Hvordan ta styringen over eget liv, være den du ønsker å være, nemlig deg selv.

Dere kan lese mer her:

Velkommen skal dere være

Innimellom healing og skriving, skal jeg lese ut disse to bøkene.

Er over halvveis i begge, så blir nok ferdig i dag eller i morgen.

I morgen er siste dag i måneden og da presenteres bokstabel for mars.

Den bloggen er ferdig skrevet, klar for publisering.

Det er den bloggen som tar mest tid, så jeg ville ikke stresse med det.

Ikke at jeg må det, alt er jo opp til meg, men jeg har nå gjort det til min greie dette.

Presentere hva jeg skal lese siste dag i måneden og hva jeg har lest første dag.

 

 

Lørdag var jeg innom kitchn og kjøpte ildfaste former. Tilbud, bare litt over  300,- for et helt sett, 3 ulike størrelser.

Jeg kjøpte to sett. Praktisk både i ovn og airfryer. Har jeg rester, kan jeg sette de rett i kjøleskapet, for det er med lokk også.

Etterpå møtte vi vennegjengen på kafé. Det er så koselig så det vil vi fortsette med.

Men nå reiser gjengen til syden, uten oss.

Tenk det, det går jo nesten ikke an. Men det passet bare ikke inn for oss i år.

 

 

I går lagde jeg en kyllingwok.

Inspirert av kokeboken Asiatisk 1 av Elisabeth Le.

Henne finner du her:

https://www.altasiatisk.no/

Jeg gjorde noen tabber. Kyllingen skulle snus i eggehvite, mel, maisenna, salt og så stekes i olje.

Jeg brukte bakepapir i airfryer og da ble det ikke sprøtt.

Jeg skulle stekt uten papir, eller stekt i olje,  eller brukt panering av brødrasp eller panko.

Etter 13 minutt i airfryer, tok jeg ut kyllingen og stekte den i litt olje.

Det var derfor ikke oppskriften sin feil, men kokken.

Den ble saftig og god heldigvis.

Jeg brukte ei pk lårfilet.

 

Jeg sprutet olje på kyllingen også, skulle sikkert ikke gjort det heller.

Men jeg er ingen kokk, så jeg bare prøver meg frem. Så veltet oljesprayen min og knuste.

Da må jeg investere i en ny. Ikke alt går som planlagt.

1 chili, 2 fedd hvitløk, en liten bit raspet fersk ingefær, surrer i woken litt.

 

 

Paprika, champignon, vårløk får surre med. Dette gjorde jeg mens kyllingen stekte.

 

Jeg lagde en saus av 2 ss soyasaus, 1 ss sesamolje, 1 ss eddik, 1 ss honning, pepper, 1 ss brunsukker.

Kokte sausen opp i woken sammen med grønnsakene.

Jeg hadde i en dl vann også, for jeg hadde nudlene direkte i woken.

Latskapen lenge leve.

Hadde så i litt mango og persille.

Jeg vendte kyllingen inn sammen med grønnsakene.

 


Godt ble det.

 

Men nå er det mandag.

En uke med diett og mye spirituell aktivitet er i gang.

Gratis healing i kveld, rens av tunge energier i hus, healingsamtaler, meditasjonskveld, øving på transetale.

Du verden, en uke som ingen andre i kommunen har, tror jeg.

Men ta meg som jeg er.

Jeg er meg og du skal være deg.

Husk det.

Ikke vær en kopi av alle andre, men følg hjertet og vær deg selv.

I dag

 

Stort sett er du som en sol, strålende blid

 

 

Dette er personlige ord skrevet til et medmenneske. Hvis du ønsker å få “dine” egne ord skrevet, ta kontakt i meldingsboksen på Lillasjel eller på sms 99467178. Du bestemmer selv om de skal postes anonymt i bloggen.

 

Stort sett er du som en sol, strålende blid

Du forstår egentlig ikke hvorfor man ikke skal være det

Du synes du kjenner deg selv ganske godt og er fornøyd med den du er

Men så siste tiden, føles noe annerledes

Det er som om du tar deg selv i å ikke være deg

Du står der forundret og sier, sa jeg det, gjorde jeg det, var det meg liksom

Du blir litt forbløffet, for det er så ulikt deg

Du er også blitt mye mer nysgjerrig av deg, ja på en god måte

Du søker svar på det som du før ikke brydde deg så mye om

Du kan også gå inn i din egen lille boble innimellom og forsvinne fra resten av verden

Da blir du enda mer forundret

Hvorfor er jeg sånn, hvorfor føler jeg sånn, dette er da ikke meg

Det er da du skal  huske at alle modnes med årene

Man endrer seg

Du er faktisk mer deg nå enn du noengang har vært

Men du har også en bred, fargerik vei foran deg

Fordi du ønsker det

Du ønsker å lære og du ønsker å utforske

Og med det som skjer med deg, er det mye å utforske

Du ser med forundring på at mennesker kommer til deg og ber om råd

Til meg, ja, hva skjer tenker du

Det er fordi du har en visdom inni deg, som de søker

Du  har selv lagt merke til at du ser løsninger der andre ser utfordringer

Du vet også hvordan mennesker har det og hva de har opplevd

Du kan derfor guide dem videre

Husk da at du har ikke ansvar for dem

Hvilken vei de velger, er helt opp til dem selv

Dette er nye tanker for deg, så de trenger tid til å modnes

Og tid får du, ikke noe skjer over natten

Du utvikler deg og så får du en periode med stillstans og det er da du forundrer deg mest

I de periodene du ikke orker å være mye sosial og vil helst bare være i ro

De periodene er viktige, for da trenger kroppen din ro

Og kroppen skal du lytte til

 

Du har en stemme inni deg som leder deg

Den forteller deg når du skal roe ned tempoet

Og det sier vi deg at det er ekstremt viktig å huske

Sier det inni deg, ro ned tempoet, da gjør du det, til du får go igjen

Du har en tendens til å gå all in, og da kan det bli for mye

Og presser du deg for mye, for lenge, da kan kroppen din streike

Da er det fort gjort å falle og bryte ett bein eller bli syk

Dette er en liten advarsel, det er det sjelden vi gir, men dette er viktig for deg

Du er nemlig en flink pike og det betyr at du har bare startknapp og ikke noe stoppknapp

Det er en utfordring og du må lære deg ro og nedetid, der du bare slapper av

Det betyr ikke at du skal glo ut i luften, men bare være litt mer tilstede i deg selv

Lag deg en kopp te, se en film, les en bok, hva som helst

Kan du være kreativ og tegne eller male eller noe, er det det aller beste

Kreativitet er viktig, for det gir energi og utvikling

Hvis du passer på å ta små pauser, vil du komme raskere i gang igjen

 

Du har så mange fine egenskaper

Noen kommer du til å få mer nytte av enn andre

Det at du ser mennesker, blir veldig viktig

Du ser de som sliter og du dømmer ingen

Du forstår at det er mange som sliter med ting og du er gjerne der for dem

Du vet at du ikke har gått i deres sko, men du lytter og kommer med innspill

Du har en varm utstråling og det hjelper de du møter

Dette er ikke noe du skal tenke på i hverdagen, for det skjer helt av seg selv, ikke noe stress

Bare vær deg selv

Og vær ikke redd for å være nettopp det

Det er av og til du stopper og tenker, kan jeg gjøre det da

Ja, det kan du

Vær deg selv i alt og ett

Vær obs så du ikke tar til deg andres sårhet og smerte

Du har litt lett for å føle det andre føler, men det er et triks der

Du skal vite hvordan de har det, men ikke føle det fysisk

Det godtar kroppen din, når du sier det til den

Når du ikke føler, vil du holde deg høyere i frekvens

Da vil du hjelpe mer den du har foran deg, enn om du faller ned i dypet sammen med vedkommende

Hold deg oppe, da er energifrekvensen din høyere og du vil løfte det menneske, istedetfor at dere begge faller i mismot

Dans er også fint for deg

Da får du bevegd deg samtidig som du får utfolde deg

Vær gjerne med i en gruppe der de har kreativ dans, hvor du slipper deg helt løs, uten tanke for noe annet

Det var våre ord til deg

 

Du er et vakkert menneske, innvendig og utvendig

Du stråler og med det, gleder du de som du møter

Fortsett å være deg, selv om du møter kritikk og motgang

Kritikken har ikke noe med deg å gjøre, det har kun med den som kommer med den

Vær obs så du ikke tar til deg andres følelser

Søk gjerne til de som du føler deg likestilt med, men som du kan drøfte ting fritt med

Det er bare fint om dere er uenige, man lærer aller mest med de som ikke mener det samme som en selv

Da blir tankene utfordret og de utvikler seg

Ingenting skjer over natten når man utvikler sansene sine, så ha ro

Det du skal lære, kommer til deg når tiden er inne

Vær obs på menneskemøtene, også de bittesmå

Menneskemøter er energikontakt, de er også med på å utvikle en

Du gjøre en god jobb med å sende ut gode energier

Heldig er de som har deg i sin nærhet

 

Det er som om du leter og leter og ikke finner

 

Dette er personlige ord skrevet til et medmenneske. Hvis du ønsker å få “dine” egne ord skrevet, ta kontakt i meldingsboksen på Lillasjel eller på sms 99467178. Du bestemmer selv om de skal postes anonymt i bloggen.

 

 

Det er som om du leter og leter og ikke finner

Du strever med å få til

Du aner ikke hva mer du kan gjøre

Vi kan fortelle deg at årsaken er at du allerede har det du leter etter

Du ser det bare ikke selv

Det er der, det er bare at det er der på en måte du ikke ser

Du har forventninger til noe som ikke er reelt

Du har en visjon og løsningen er annerledes enn du tror

Du skal bare være tilstede i øyeblikkene

Det skal ikke skje for raskt, utvikling kommer i etapper, akkurat som på skolen

Du har et pensum med fag

Du går igjennom et semester og etter det kommer hvile

Er det ikke sånn det har vært, hvis du tenker deg om?

 

Du har hatt perioder der du tenker at nå løsner det, nå er jeg på vei

Men plutselig føler du at nå har bussen stoppet igjen

Du står der på holdeplassen og føler du ser dum ut

Du har fortalt med begeistring og glede om dine opplevelser og så blir du kastet av bussen

Det er jo forståelig nok frustrerende

Men det er sånn det må være

Det du lærer og erfarer, må få tid til å sette seg

Det er ikke borte, det er der hele tiden, men innimellom må du ha ro og stillstans

Og så vil du oppleve at plutselig er du i gang igjen og da er det som om du har besteget et nytt fjell

Plutselig har du ny utsikt og du skjønner så mye mer

Da kjører bussen i full fart og du har nydelig utsikt til vakre steder

Før den igjen parkerer for en tid

Det kan være lenge, ihvertfall føles sånn eller bare en kort periode

Det vi kan love deg er at hvis du i de periodene er avslappet og gleder deg, vil du komme raskere avsted igjen

Hvis du grubler og funderer, ja da kan det ta litt tid, for du stenger av

Dette er helt naturlig utviling og det er bare fint det som skjer

Det er som om du skal spille en film i dobbel hastighet, du forstår at det går ikke

Da vil du miste forståelsen, ikke sant?

Akkurat slik er det

Sett deg ned og nyt filmen

 

Men….

Det du kan gjøre er å oppsøke andre i samme situasjon

Du kan gå kurs, være med på happeninger, utvikle kreativitet via skriving, maling, tegning, foto, osv

Det vil nemlig gi deg inspirasjon

Og inspirasjon skaper en nydelig energi

Inspirasjon er nesten som gjødsel til plantene dine

Da vokser de og trives og slik vil også du trives og utviklingen er lettere

Du føler deg alene ofte med det du erfarer

Men du har mennesker rundt deg som er på samme stadie som deg selv

Men i likhet med deg, tier de om det

Vær observant så vil dere føres sammen

Ikke tenk at nei, jeg kan jo ikke si det eller ta kontakt med den og den

Jo, det kan du

Hva galt kan skje

Ser de dumt på deg og lurer på om du er gal, ja la de det

Men i mengden der, vil du treffe blink og det vil berike deg

 

I året som kommer, la gledene fylle deg

Små og store

Skap magiske øyeblikk for deg selv

Ja, uten å ha dårlig samvittighet

De gledene vil gjøre at du stråler enda mer

Ja, har du tenkt over hvor mye mer du stråler nå enn før?

Har vel ikke noen prøvd å si det til deg?

Du er så annerledes, hva har du gjort

Nei, sier du, ikke noe spesielt

Men det er jo feil, du holder på å finne deg selv

Du har slått deg til ro med det du ikke mestrer og er mye flinkere til å fremheve det du er god til

Du er et helt annet menneske enn når du ser tilbake noen år

Mye mer tilfreds og glad, tross frustrasjonen innimellom

Mye vil ha mer, sies det og slik er det

Du har også noen der som ikke liker den utviklingen du har hatt

Det er fordi de er redd for endring

De er redd for å miste sin trygghet

Det vil gå over, for når du endrer dine energier, vil de sakte komme etter

Du får det du sender ut og du transformerer negativ energi til positiv

Det vil gagne alle rundt deg

Og nei, stress ikke, det skjer helt av seg selv

Ikke si noe, bare la det foregå i stillhet så ordner deg seg

 

Så len deg tilbake, gi deg selv en klapp på skulderen

Det er ikke noe som må fikses og streves med

Alt kommer når tiden er inne

Den spirituelle utviklingen har nemlig en annen misjon enn mange er klar over

Det går ikke på hva man mestrer men hvem man blir som person

Men utvikler seg, det man sender ut av energier, endres til det gode

Og gode energier er nettopp det verden trenger for å bli bedre

Når bevissheten på jorda øker, energifrekvensene stiger, vil det bli fredeligere

Derfor er det viktig at hver og en gjør sitt beste med sin utvikling

Ikke for nødvendigvis gå ut og misjonere, men for bare å være sammen med andre mennesker

Med det gode som intensjon

Kjærlighet er det viktigste ordet, kjærlighet og omsorg til hverandre

Det var våre ord til deg

 

Kjære deg, slutt å streve

Bare vær deg selv, akkurat som du er

Du skal ikke bli verdensmester i noe som helst annet enn å bare være deg

Men søk gjerne likesinnede

Å være sammen er fint

Er man sammen i energiene, vil disse styrkes og man hjelper hverandre

Takk for den du er

Senk nå skuldrene og godta at du er der

Ting må bare få ta litt tid

Du er et fint menneske som mange er glad i

Mer trenger du ikke streve etter

 

 

 

Hvem lurer deg mest?

Jeg leste nettopp Hanne Kristin Rohdes bok, Kjemp for alt hva du har kjært.


Hanne Rohde, Kjemp for alt hva du har kjært

På de siste sidene i den boken, snakket hun til meg.

Det er nemlig noe jeg nå er nødt til å ta tak i, nemlig de automatiske tankene mine.

De må snus.

 

Jeg har skrevet mye om dette før og det er tydelig for meg at dette er et tema nå i vår.

Det kom til meg når jeg nå neste uke skal i gang med meditasjonskvelder.

Man kan fortsatt melde seg på, hvis man vil være med der.

Velkommen skal dere være

 

Vi har mange tusen tanker som flyr gjennom hodet vårt, hver eneste dag, hvert minutt, hvert sekund.

En stor prosent av de tankene går i loop.

Med det mener jeg at de kommer igjen og igjen.

Hjernen lager tankemønstre.

De samme tankene følger samme sporet, år etter år.

Det kan være tanker som hører fortiden til.

Men også mønstre vi har lært oss i voksen alder.

 

Jeg møtte en venn i dag.

Hun sa hun var bevisst på noen av disse tankene.

Hva hvis du har sovet veldig dårlig en natt?

Hvor ofte tenker du på det, dagen etter?

I natt har jeg sovet dårlig.

Huff, i natt sov jeg dårlig.

Kanskje forteller du det i tillegg høyt til flere du møter.

I dag er jeg sliten, jeg sov så dårlig i natt, skjønner du.

Nå har du lest den setningen flere ganger.

Kjenner du hva som skjer inni deg?

 

Vi spenner bein under oss selv.

Vi skaper en virkelighet.

Jeg vet innmari godt hva jeg selv gjør.

Kroppen min har vært mye syk og utmattet.

Inni meg er jeg derfor redd og jeg er konstant på vakt,  for å passe på så jeg ikke havner i utmattelsen igjen.

Nå er jeg mye bedre enn jeg var før.

Men med kikkerten inni meg, følger jeg med.

Hvordan har jeg det nå?

Uansett hvilken aktivitet som kommer opp, spør jeg meg selv.

Blir jeg for sliten, vil jeg greie dette.

Nå må jeg passe meg.

Husk å ikke gjøre for mye nå.

Lytt til signalene i kroppen.

Slik har jeg lagd automatikk av å gå på vakt.

Det var en tid jeg trengte dette, for kroppen hadde behov for mye ro og hvile.

Nå er situasjonen en annen og jeg trenger å snu tanker.

Dette har jeg også skrevet før og noe har jeg nok allerede snudd, men dette er et langsiktig prosjekt.

Det er ikke gjort over natten.

Man kan være flink i en periode og så er man tilbake i gamle mønster.

 

Løsningen er enkel men likevel vanskelig.

Hver gang man observerer en nedbrytende tanke, må man snu den.

Når jeg automatisk tenker sliten, trøtt, greier ikke, kan ikke, eller kjenner på vondter,  snur jeg til setninger som, det går fint, det kan jeg greie, jeg er frisk.

Når jeg står opp om morgenen, begynner jeg ofte med uff, hvor slapp og energiløs jeg er.

Jeg må snu til, opp og hopp, tjo og hei, en herlig morgen, dette blir en fin dag.

Man må finne noen gode setninger som er lett å bytte til og som er troverdig for en.

Og du må tilpasse dem til din reelle situasjon.

Kanskje er du i en fase der du står i fare for å bli utbrent, da blir det motsatte tanker.

Ro ned, hvil deg, skap gleder, ta vare på deg selv.

Har du dårlig selvtillit og bryter deg selv ned, da velger du oppbyggende tanker.

 

Skriv tankene ned.

I begynnelsen må du nemlig jobbe bevisst.

Det fine er at også disse tankene etterhvert kommer automatisk.

Da blir det lettere.

Sakte, men sikkert snur du mønstrene og lager nye spor, som er bedre for deg.

Det fine er at dette er gratis og du kan gjøre det selv.

Det er bare å komme i gang.

I dag

Hanne Rohde, Kjemp for alt hva du har kjært

Hanne Rohde, Kjemp for alt hva du har kjært

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Jeg har ikke lest mye av Rohde, kun en av krimbøkene hun har skrevet.

Hanne Kristin Rohde, Det du ikke vet

Jeg har også en barnebok her, som jeg fikk av henne, men enda ikke fått lest.

 

Jeg likte denne boken godt. Rohde skriver om sin karriere, hvordan det er å være kvinnelig leder, blant mange menn. Hun skriver om læringsprosessen hun gikk gjennom, hvordan hun ønsket å være som leder.

Det jeg likte svært godt var at hun skriver like mye om hvor hun feilet, nesten mer enn hva hun fikk til.

Skal man bli god, er vel det aller viktigst, lære av sine feil.

Selv om hun skriver om det å være leder, føler jeg at historien likevel er aktuell for meg,  som person.

Hvordan vil jeg være i møte med mennesker og hva er viktig for meg.

Hun kommer også inn på noe de siste sidene, som jeg må ta tak i. Det er alle de automatiske tankene som flyr gjennom oss hver dag. Det skal jeg skrive om i et eget innlegg.
Hun skriver også om hva som skjer når en presser seg selv for hardt.

Anbefales, hvis du liker selvutviklingsbøker. Hun har også tips hvert kapittel om hvordan du kan jobbe med din personlige utvikling.

 

 

Fra omslaget:22. juli 2011: Polititopp Hanne Kristin Rohde er på ferie i Sverige da telefonen ringer. En bombe har gått av i Oslo. Lite vet hun om at dette bare er begynnelsen på det mest krevende året i hennes liv. Snart venter ekstremt arbeidspress, press fra mediene og alvorlig sykdom i egen familie. Det er tid for å hente frem urkraften. “Kjemp for alt hva du har kjært” forteller historien om dette året – fra 22. juli til Sigrid-saken og påfølgende sykdom. Men Kjemp for alt hva du har kjært har et optimistisk budskap vi alle kan kjenne igjen. Med erfaringer som leder, mor i tidsklemma og kvinne i et mannsdominert miljø forteller Rohde om sine rike erfaringer på arbeidsplassen. Hun gir inspirasjon om hvordan finne frem urkraften – enten målet ditt er å bli leder eller rett og slett en bedre utgave av deg selv. “Kjemp for alt hva du har kjært” er en fortelling som kan forandre livene våre.

 

Etterpå begynner jeg på denne. Der var det jeg planla, men så var det en annen som sprengte seg forbi.

Agnes Matre, Kledd naken

kjøpt selv

 

Jeg har to igjen av Matre, de to første jeg ikke har lest. Derfor håper jeg nå å få lest denne.

 

 

Fra omslaget:I det lille og idylliske bygdesamfunnet Øystese i Hardanger tar alle vare på hverandre, men hva skjer den dagen idyllen sprekker, og en av deres egne gjør det utenkelige? Etter en fuktig fest på en dans i bygda blir Iselin brutalt voldtatt av en nær venn av familien. De tette båndene i det lille bygdesamfunnet, og skammen over at hun har satt seg selv i en situasjon der han kunne forgripe seg, gjør at hun velger å holde overgrepet for seg selv. Et valg som får fatale konsekvenser når ryktene i bygda begynner å svirre, og gjerningsmannen blir mer og mer truende. Iselin er svært preget av overgrepet, og det blir ikke bedre av at overgriperen til enhver tid lusker rundt henne og familien hennes.

 

Det har vært slik denne måneden at jeg har valgt litt utenom stabelen. Nå ble det derfor Kartografen, så kan jeg lese Matre etterpå, men det begynner å bli dårlig tid, bare noen få dager igjen av norsk måned.

Anette Hemming, Kartografen

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Gubben har lest denne, så da må jo jeg lese den også.

Den har fått gode omtaler.

 

I et velstående nabolag i Bærum forbereder den nyskilte tobarnsmoren Lisbet en helt vanlig frokost da hun oppdager et håndtegnet kart festet på kjøkkenvinduet. Kartet viser rommet hun befinner seg i, og er markert med et rødt kryss. På baksiden er det størknet blod. Dagen etter blir hun funnet drept på sitt eget kjøkken.

Ikke lenge etter drapet mottar Lisbets eksmann og andre i hennes omgangskrets mystiske kart. Snart tikker det også inn tekstmeldinger til sønnen Mikkels telefon, signert hans avdøde mor.

Etterforsker John Persvik sliter med å finne et motiv og en mulig drapsmann, men så hevder en lokal dranker at han kan ha vært vitne til noe drapsnatten.

 

Februar:
Lesestabel februar, tema Norske forfattere

Ellen Vahr, Sykehuset på Ellis Island

Jarle Sten Olsen, Svarte engler

Geir Svardal, Ingen skal få se at jeg gråter

Ghulam Abbas, Kjetil Stensvik Østli, Gudfaren

Øyvind Vågnes, Ei verd utan hestar

Helga Flatland, Etterklang

Stig Holmås, Der gresshoppen aldri synger

 

 

Januar:

Bøker lest Januar 23, tema utgitt 2021, 12 bøker, herav 3 krim

 

2022:

Mine 10 favorittromaner i 2022

De 6 beste krim/spenningsbøker 2022

Kjært barn har mange navn, historisk drama, feelgooddrama, drama, her er de jeg har lest i 2022

Bokåret 2022, Arrangementer, og 50 titler jeg har likt godt.

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Så feil kan man ta

Ja, hva skal man si, annet enn at det er vakkert.

Egentlig hadde jeg tenkt å være i ro i dag.

Men en overnattingsgjest skulle kjøres på jobb, så da ble jeg med ut på lufting.

Og det er jo sunt for både kropp og sjel å nyte det nydelige lyset og vakker utsikt.

Dagene går i surr når gubben har fri hver dag.

 

 

Jeg var innom kitchn for å kjøpe ildfaste skåler, som passer i airfryeren.

Denne er en liter,  men jeg kjøpte også noen større, men de var det ikke plass til, så de må jeg bytte inn.

 

Jeg kommanderte sjåføren til å kjøre en liten ekstratur, så jeg fikk tatt noen bilder.

Det øverste er opp mot Trollstigen. Dette viser Vengetindene og Romsdalshorn.

 

Både Rauma og Istra var store i dag.

Det er nok uvær ved kysten så floa blir så stor at vannet stiger også her,  oppover elva et stykke.

 

Vi var innom Rema og handlet litt, før vi kjørte til Isfjorden igjen.

Vi så at nå hadde vi sol på huset vårt.

Nå har vi solen i flere timer. Det er herlig.

 

Er det ikke fint?

 


Blandaball til middag. Det er så enkelt å lage,  hvis du har foodprosessor.

BLANDABALL

10 minutts forberedelser, ca en times tid på ovnen.

Koker potetene i samme kjele.

 

 

Det ble ni blandaballer av 500 gr fisk, 500 gr poteter og en løk.

Tror man bør bruke fersk fisk, ikke frossen, for det er ikke noe bindemiddel i de.

Vi spiste to hver, så nå blir det stekt ball en dag.

 

 

Vet du, hun her altså.

Hun bruker jo å komme når hun vil legge seg.

Eller hun kommer springende når vi reiser oss,  så vi følger henne til rommet hennes.

Men når jeg reiser meg nå, så jo da hun kommer, men hun nekter å bli med på rommet.

Hun bare svinser rundt omkring og vil ikke.

I går var gubben på loftet en tur.

Når han kom ned igjen, ja da kom hun trippende.

Har du hørt slikt.

Nå er jeg ikke bra nok lenger.

 

 

Nå skal jeg skrive omtale av Rohdes bok.

Deretter skal jeg lese noen timer.

Jeg er helt sikker på at det er fredag

Da er det lov med en sjokoladebit.

Når jeg kommer på at det er torsdag, ja da er det for sent.

Neste uke er det 5 dagers fasteimitert diett igjen.

Da blir det ikke sjokolade.

Jeg må studere menyene og velge,  så jeg får handlet i morgen.

Nei, ikke lørdag i morgen, det er fredag.

Da skal vi til frisør og så kommer gjengen på taco.

Jeg gleder meg.

I dag

Av og til klyper jeg hardt

 

Av og til klyper jeg meg hardt.

Ja, man må jo klype seg i armen, når man lurer på om en drømmer.

At man kan være så heldig på alle vis, som jeg er.

Er det rart jeg er blid?

 

I dag forlot vi Isfjorden og dro til Spjelkavika, utenfor Ålesund.

Ultralyd helsjekk for både gubben og meg.

Det er ikke langt å kjøre, 1,5 time en vei.

Bare, fine veier.

Privatsjåfør hadde vi også.

 

Det er et fint fylke vi bor i. Møre og Romsdal.

Tror du vel ikke at jeg nådde å handle kjoler.

15 minutter brukte jeg,  på å prøve og kjøpe 4 kjoler.

2 av mine standard hverdags.

 

2 litt finere. Det blir aldri nok kjoler for meg. Kr 1800,- for fire.

Når jeg kom ut av butikken, sa gubben at han gikk ut i bilen med posen min.

Når han kom tilbake, hadde jeg ny pose, jeg.

I det jeg satt og ventet på han, så jeg denne fine softshelljakka.

Mørkeblå, min favorittfarge. Superfin var den. Kr 999,-

 


Etter ultralyd ble det mat.

Vi får ikke spise fire timer før undersøkelsen, så nå smakte det med barbeque for to.

Snakk om superfin dag.

Er det rart jeg føler meg heldig?

I dag

Stig Holmås, Der gresshoppen aldri synger

 

 

Stig Holmås, Der gresshoppen aldri synger

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Denne er ikke med i februarstabelen, for den kom til meg først denne uken, helt ny av året. Omslaget var så fint og teksten på omslaget fristet meg, så den fikk komme foran alle andre.

En nydelig skrevet bok. Den er vakker og den er trist. Så mye uforstand. Stakkars lille gutt. Vi føler med han når han siger ned i fortvilelsen og vi gleder oss når han møter gode mennesker. Jeg vil ikke røpe for mye av historien her.

Dette tror jeg blir en roman mange vil lese. Anbefales varmt.. 251 sider.

Jeg har ikke lest noe av Holmås før, men dette er en forfatter jeg vil følge med på. Han har gitt ut mange bøker, mest ungdomsbøker, men også dikt og romaner.

 

 

Ansiktene. Han tydet blikkene, prøvde å forstå. Munner, lepper. Munnene åpnet seg, leppene beveget seg. Han åpnet sin egen munn, beveget sine egne lepper. De andre ungene så uforstående på ham. Blikkene deres var ubehagelige da. Det hendte at de lo. Både ungene og de voksne. Han visste ikke at det het lo, eller le, og han hørte ikke latteren. Han levde i en lydløs verden.

Der gresshoppen aldri synger er en gripende beretning om en gutt som blir født døv på 1880-tallet. Vi følger ham og hans nærmeste gjennom flere tiår. Det handler om fordommer, om svik, om urette gjerninger – og om stor, stor kjærlighet

 

Nå leser jeg denne:

Hanne Rohde, Kjemp for alt hva du har kjært

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Jeg har ikke lest mye av Rohde, kun en av krimbøkene hun har skrevet.

Hanne Kristin Rohde, Det du ikke vet

Jeg har også en barnebok her, som jeg fikk av henne, men enda ikke fått lest.

 

 

 

 

Fra omslaget:22. juli 2011: Polititopp Hanne Kristin Rohde er på ferie i Sverige da telefonen ringer. En bombe har gått av i Oslo. Lite vet hun om at dette bare er begynnelsen på det mest krevende året i hennes liv. Snart venter ekstremt arbeidspress, press fra mediene og alvorlig sykdom i egen familie. Det er tid for å hente frem urkraften. “Kjemp for alt hva du har kjært” forteller historien om dette året – fra 22. juli til Sigrid-saken og påfølgende sykdom. Men Kjemp for alt hva du har kjært har et optimistisk budskap vi alle kan kjenne igjen. Med erfaringer som leder, mor i tidsklemma og kvinne i et mannsdominert miljø forteller Rohde om sine rike erfaringer på arbeidsplassen. Hun gir inspirasjon om hvordan finne frem urkraften – enten målet ditt er å bli leder eller rett og slett en bedre utgave av deg selv. “Kjemp for alt hva du har kjært” er en fortelling som kan forandre livene våre.

 

Etterpå begynner jeg på denne!

Agnes Matre, Kledd naken

kjøpt selv

 

Jeg har to igjen av Matre, de to første jeg ikke har lest. Derfor håper jeg nå å få lest denne.

 

 

Fra omslaget:I det lille og idylliske bygdesamfunnet Øystese i Hardanger tar alle vare på hverandre, men hva skjer den dagen idyllen sprekker, og en av deres egne gjør det utenkelige? Etter en fuktig fest på en dans i bygda blir Iselin brutalt voldtatt av en nær venn av familien. De tette båndene i det lille bygdesamfunnet, og skammen over at hun har satt seg selv i en situasjon der han kunne forgripe seg, gjør at hun velger å holde overgrepet for seg selv. Et valg som får fatale konsekvenser når ryktene i bygda begynner å svirre, og gjerningsmannen blir mer og mer truende. Iselin er svært preget av overgrepet, og det blir ikke bedre av at overgriperen til enhver tid lusker rundt henne og familien hennes.

 

 

Februar:
Lesestabel februar, tema Norske forfattere

Ellen Vahr, Sykehuset på Ellis Island

Jarle Sten Olsen, Svarte engler

Geir Svardal, Ingen skal få se at jeg gråter

Ghulam Abbas, Kjetil Stensvik Østli, Gudfaren

Øyvind Vågnes, Ei verd utan hestar

Helga Flatland, Etterklang

 

 

Januar:

Bøker lest Januar 23, tema utgitt 2021, 12 bøker, herav 3 krim

 

2022:

Mine 10 favorittromaner i 2022

De 6 beste krim/spenningsbøker 2022

Kjært barn har mange navn, historisk drama, feelgooddrama, drama, her er de jeg har lest i 2022

Bokåret 2022, Arrangementer, og 50 titler jeg har likt godt.

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share