Da har jeg bestemt meg, februarleselisten er klar

 

Da har jeg bestemt meg, februarleselisten er klar

Ja ihvertfall nesten.

En slik liste skal være til inspirasjon, ikke stress, derfor kan den også endres.

Denne måneden skal jeg på en ferietur.

Når jeg pakker bøker for ferie, blir det gjerne for mange, slik at noen får bli med hjem igjen.

Det er helt ok.

Jeg er også med på Aschehougs lesegruppe der vi skal lese en bok hver måned.

Januar var det en meget spesiell og hjerteskjærende bok, nemlig Syng, gravløse, syng.

Jesmyn Ward, Syng, gravløse, syng

Boken i februar er

Ta-Nehisi Coates, Vanndanseren

Vil du være med så er siden Det må du lese

Den ser spennende ut, men de har enda ikke fått den inn på lager, så den er ikke med i stabelen min som allerede har 15 bøker. Heldigvis er det skuddår, så jeg har en dag ekstra, men jeg når nok ikke alle, det tror jeg ikke. Det er heller ikke noe mål.

 

 

Sensasjonell debut fra en av USAs sterkeste stemmer. Rundt 1850 blir Hiram Walker født som slave på en tobakksplantasje i Virginia. Faren er den hvite plantasjeeieren, som solgte Hirams mor da sønnen var ganske liten. Selv om Hiram har fotografisk minne, har han bare noen få, uklare minner om moren. Blant annet at hun var den aller beste og mest grasiøse vanndanseren. Hiram flyttes fra slavekvarteret inn i hovedhuset for å passe på sin fordrukne og ubrukelige hvite halvbror Maynard, han som skal arve den etter hvert forfalne plantasjen. Hiram møter Sophia, sammen vil de flykte fra sørstatenes undertrykkelse og slaveri til friheten i nord. Hiram går med i antirasismearbeidet og motstandsbevegelsen og hans indre og ytre reise er betagende, voldsom, vakker og preget av magiske hendelser.

 

Linda Olsson, Langsomt lukker jeg døren

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

Du verden hvor jeg gleder meg. Linda Olsson er en av mine favorittforfattere. Jeg har to av dem med i februar, både Olsson og Isabel Allende.

 

Kjærligheten kan ha ufattelige konsekvenser. En ny rørende og vakker roman fra Linda Olsson. 
Helga lukker forsiktig døren til huset hun har bodd i de siste sju årene. Hun har gitt det bort, til en ung mann og hans lille datter. Men før hun forlater stedet for godt, tar hun for siste gang en tur til Hamilton Beach, stranden hvor hun har funnet trøst etter en fantastisk kjærlighetshistorie som startet i Paris for åtte år siden. En kjærlighet som fikk enorme konsekvenser for hele hennes tilværelse. Først et lykkelig familieliv, et elsket barn og så en katastrofe som sønderslo hele hennes eksistens.
Er de mulig å finne tilbake til seg selv etter at tragedien har rammet? Og tør man å bli glad i andre mennesker på nytt?
Linda Olsson (f. 1948) vokste opp i Stockholm der hun studerte jus. Hun har blant annet bodd i England, Kenya, Singapore og Japan før hun slo seg ned på New Zealand. Linda Olsson begeistrer millioner av lesere over hele verden med sine bøker. Debutromanen hennes, La meg synge deg stille sanger, kom på norsk i 2008 og solgte i flere hundre tusen eksemplarer.
Tove Alsterdal, Blindtunnel
Leseeksemplar fra Kagge forlag
Bok nummer to er en ny forfatter for meg. Jeg har en bok av henne fra før,Ingen vei tilbake,  men ikke lest den enda.
Dyptpløyende thriller fra en av Sveriges beste krimforfattere.

Et barnelik i en forlatt tunnel vekker en farlig historie til live.Daniel har mistet jobben og ønsker seg vekk fra livet i Sverige. Sonja går med på å selge rekkehuset og søke drømmen om et annet liv – på en vingård fjernt fra deres gamle hverdag.
Gården ligger i Tsjekkia, i området som en gang kaltes Sudetenland og var del av Hitlers rike. Den har stått tom i årtier, vinmarkene er overgrodde.
Når Daniel slår opp en gjenmurt vegg i kjelleren, forvandles det nye livsprosjektet til et mareritt. Snart forstår Sonja hvorfor huset mangler speil.

 

Isabel Allende, Over havet

Leseeksemplar fra Gyldendal

Stor glede over ny Isabel Allende. Jeg har et mål om å lese alle hennes bøker, men jeg er langt fra i mål.

Isabel Allende, Etter vinteren

 

Mot slutten av den spanske borgerkrigen, da general Franco og hans fascister seirer på alle fronter, blir to unge mennesker tvunget til å forlate det krigsherjede Barcelona. Gravide Roser og svogeren Víctor ​​krysser Pyreneene til fots for å komme seg i trygghet. Rosers kjæreste og Victors bror, Guillem, er død, og omstendighetene tvinger Roser og Victor til å inngå et ekteskap som ingen av dem ønsker.

Fra Frankrike reiser de over havet med skipet «Winnipeg», som ble chartret av poeten Pablo Neruda og brakte mer enn to tusen spanjoler til Chile – «det lange kronbladet av hav og snø» som det kalles med poetens ord. De starter et nytt liv som byr på mange prøvelser, og det som gir dem mot til å fortsette er håpet om en dag å kunne reise tilbake til Spania.

 

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Jomsviking, Vinland.

Leseeksemplar fra Gyldendal

Jeg leste første bok i Jomsvikingserien og likte den svært godt. Nå er jeg klar for bok to, Vinland

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Jomsviking

 

Torstein og hans familie flykter vestover for å slippe unna hevn fra Olav Tryggvasons menn etter slaget ved Svolder. Han er blitt høvding for en gruppe jomsvikinger og søker etter de sagnomsuste lerkeskogene på den andre siden av havet. Nå vil han gjøre seg rik på skipsbygging og skape en fremtid for seg og sine.
Men Torstein, krigeren som en gang var trell, skal snart måtte kjempe for livet og for å gjenforene sin familie.

I Vinland får vi et unikt innblikk i tilværelsen til Nord-Amerikas første nybyggere, og i konflikten som utviklet seg mellom dem og de mektige indianske stammesamfunnene. Her møter vi også historiske personer som Eirik Raude, hans datter Frøydis og hans sønn Leiv, samt ladejarlen Eirik Håkonson.

Dette er den andre boken i Jomsviking-serien, men den kan også leses som en frittstående fortelling. Den første boken, Jomsviking, gikk rett inn på de norske bestselgerlistene. Den har til nå et samlet opplag på 40 000, og er under utgivelse i åtte land.

 

Melissa Stapley, Ting å finne på når det regner

Reklame, leseeksemplar fra Cappelen Damm

Ny forfatter for meg, ser koselig ut og jeg går ut fra at det er en feelgood etter det harde liv i vikingtiden.

 

 

Hjemme er kanskje der hvor hjertet ditt er, men noen ganger må det både kjærlighet, tilgivelse og vilje til for å reparere et knust hjerte.

Mae har tilsynelatende alt på stell. Hun har en flott kjæreste som elsker henne, en fremgangsrik jobb i firmaet hans og en stilig leilighet i New York. Men alt rakner den morgenen hun våkner og oppdager at det hele var bygd på løgner og at kjæresten er en svindler.

Det er bare ett sted Mae kan dra: hjem til Alexandria Bay, den lille byen der hun vokste opp sammen med besteforeldrene. Men ingenting er som det pleier å være der heller. Mae oppdager at bestemoren er begynt å bli dement, og bestefaren har flyttet ut som følge av en stor hemmelighet bestemoren aldri hadde ment å avsløre. Hun treffer også ungdomskjæresten Gabe, som sliter med et gammelt traume som fortsatt hjemsøker ham.

 

Etter noe soft, kommer det igjen krim

Robert Galbraith, Hvit død

Reklame, leseeksemplar fra Cappelen Damm.

Jeg leste den første av Galbraith, psedonym for Harry Potter forfatter, J.K. Rowling, deretter så jeg de tre første på tv, Strike. Nå gleder jeg meg til en ny og det er en tykk en, 683 sider. Det blir nok en medvirkende årsak til at jeg nok ikke rekker å lese alle jeg har lyst til denne måneden.

Hvit død er en klassisk krim med moderne vri, et gripende mysterium, en ekte pageturner og en spennende fortsettelse på historien om Cormoran Strike og Robin Ellacott.

En plaget ung mann ved navn Billy ankommer privatdetektiv Cormoran Strikes kontor. Billy ber om hjelp til å etterforske en forbrytelse han mener han var vitne til som barn. Han virker svært desorientert, men likevel er det noe ærlig og oppriktig med Billy og hans historie, synes Strike. Før han får stilt flere spørsmål, styrter Billy panisk ut av kontoret.

Strike og hans tidligere assistent Robin Ellacott – nå forretningspartner – forsøker å komme til bunns i Billys sak. Det fører dem på en kronglete sti gjennom Londons bakgater, via de innerste sirklene i parlamentet, til en vakker, men dyster herregård på landsbygda. Samtidig er Strikes privatliv langt fra enkelt. Strike har mer enn noensinne bruk for Robin, men forholdet dem imellom er mer innviklet enn som så ….

 

Da er jeg over på nok en ny norsk forfatter for meg.

Cesilie Holck, Til døds

Leseeksemplar fra Aschehoug.

 

 

Yvonne har ikke hatt kontakt med faren siden tenårene. Da han igjen dukker opp, er det fordi han trenger et sted å dø. Han flytter inn på hennes hybel, og livet hennes handler etter hvert utelukkende om å tilfredsstille den dødssykes behov. Etter farens bortgang prøver Yvonne å finne tilbake til sine egne behov som menneske.

Til døds handler om en pårørendes trang til å skape et språk for døden i en altoppslukende sorg. Romanen er et forsøk på å grave frem en latent kjærlighet i en betent relasjon, med døden som redskap.

 

Deretter blir det ikke krim, men en annen tynn liten bok, jeg er spent på.

John Strelecky, Kafèen ved verdens ende

Leseeksemplar fra Risk forlag

 

 

Omtale fra forlaget

En internasjonal bestselger – over 2 millioner solgte. Et møte på en kafé langt ute i ingenmannsland, blir vendepunktet for John, som er konstant stresset. Han har mistet kursen, både i livet og på reisen han er på, og skal egentlig bare ta en kort pause før han fortsetter videre. Det er da han oppdager tre spørsmål på menyen:

Hvorfor er du her?
Frykter du døden?
Er du fornøyd med livet ditt?

Disse spørsmålene kaster John ut på en utrolig indre reise. Den tar han med til både styrerom i reklamens mektige verden, og til kysten av Hawaii. På veien oppdager han en ny måte å se seg selv og livet sitt på, og han skjønner hvor mye man kan lære av en grønn havskilpadde.

 

Da begynner de som skal i kofferten, hvis jeg da ikke begynner på de allerede før jeg drar.

Nikola Scott, Det sommeren skjulte

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

Dette ser ut som en perfekt lese i solen bok for meg. En bok mine medreisende forhåpenligvis vil arve.

 

Andre verdenskrig bryter ut. En kvinne sitter på hemmeligheter som er farlige for henne selv.

August 1939.
Ved idylliske Summerhill i Cornwall er sommeren på hell, og det brygger opp til krig. Foreldreløse Maddy får besøk av søsteren sin Georgina, som hun forguder. Georgina har også med seg en ny kjæreste, Victor. Maddy får en fornemmelse av at Victor ikke er den han gir seg ut for å være. Men hun har ingen anelse om hvilken fare som har kommet inn i livet deres.

Nåtiden.
Chloe er gravid, og selv om dette skulle være en periode preget av glede, er hun engstelig for hva fremtiden bringer. Tilfeldighetene bringer henne til Summerhill, og der besnæres hun av mysteriet hun hører om. Hva skjedde her før krigen?

Fortiden melder seg for henne på en måte hun ikke hadde forutsett. Og det hun finner, kan endre absolutt alt.

 

I januar leste jeg Anna Bågstam, Øyevitnet

Anna Bågstam, Øyevitnet

Nå er jeg klar for bok nummer to av samme forfatter.

Anna Bågstam, Skyggespillet

Leseeksemplar fra Panta forlag

 

 

Et nytt drap finner sted i fredfulle Lerviken, folk forsvinner, løgner florerer og et politisk spill avdekkes …
En kvinne har forsvunnet under merkelige omstendigheter. Alt tyder på at hun har blitt kidnappet. Snart flyter liket av en mann i land i Lerviken i Öresund. Offeret har syreskader og er umulig å identifisere. Hvem er det som forsøker å skjule sporene sine?

Privatetterforskeren Harriet Vesterberg setter i gang en intens jakt på gjerningsmannen. Samtidig holder hun et våkent øye med sin glemske pappa Eugen, og hun sliter med det vaklende kjærlighetsforholdet til advokaten Rikard, hvis polerte ytre skjuler en hemmelighet. Snart befinner Harriet seg i en desperat kamp mot klokken, der hun igjen står overfor valget om å bryte reglene eller følge dem. Med skjebnesvangre konsekvenser som resultat.

Skyggespillet er den andre boken i Anna Bågstams krimserie som utspiller seg i den
pittoreske fiskerbyen Lerviken, med den uperfekte og smugrøykende etterforskeren Harriet som hovedperson.

 

Jon Kalman Stefansson, Sommerlys

En bok jeg selv har kjøpt. Den har vært med på ferienominasjon før og tapte så vi får se. Jeg har sett så mange fine omtaler og jeg har så vidt begynt å lese noen sider i desember,  men så ble den lagt bort i slutten av måneden for det var noe annet som fristet mer.

 

 

Få forfattere har en like hengiven leserskare som Jón Kalman Stefánsson. Med den fantastiske trilogien om Gutten og de to prisbelønte Keflavik-romanene har islendingen vunnet over kritikere og lesere både her i Norge og internasjonalt. Nå kommer endelig Stefanssons store gjennombruddsroman på norsk: den vakre, vittige og vemodige Sommerlys og så kommer natten. Boka er et utrolig litterært portrett av en landsby på den islandske vestkysten og menneskene, drømmene og lengslene som lever der: En skildring av vanlige menneskers uvanlige liv – utført med Kalman Stefánssons uforlignelige blanding av ømhet, humor, skjønnhet og fantasi.

«Vi skal ikke fortelle om hele byen, vi skal ikke gå fra hus til hus, det vil du ikke orke, men her kommer det helt sikkert til å fortelles om lidelsene som knytter dagene og nettene sammen, om en lykkelig lastebilsjåfør, om Elisabeths svarte silkekjole og han som kom med bussen, om Turid som er så lang, og så full av hemmelig lengsel – og om en enslig bonde og en fire tusen år gammel mumie.»

 

Faber & Pedersen, Vinterland

Lesseksemplar fra Aschehoug.

Ny dansk krimserie om Martin Juncker, det står dansk krimsensasjon, så jeg er spent, omtale kommer.

 

 

Det er lille julaften, Signe Kristiansen, etterforskningsleder ved Københavns drapsavsnitt, blir oppringt av sjefen. Ferien er avlyst: Det har vært en enorm eksplosjon ved julemarkedet på Kongens Nytorv. 19 personer er drept, mange flere skadd. Danmark er rystet, og alle kluter settes til for å finne ut hva som har skjedd og hvem som står bak.
Den tidligere stjernepolitimannen Martin Juncker, Signes gamle mentor, har etter en grov tjenestefeil blitt flyttet langt ut i provinsen. Her bor han hos sin stadig mer demente far, og fått ansvaret for å lede den nyopprettede lille politiavdelingen. Det burde være udramatisk, helt til en spektakulær drapssak havner på hans bord.
Etterforskningen i København står i stampe, og sporene endres stadig, inntil Signe får et tips som peker mot et sted hun ikke i sin villeste fantasi hadde forestilt seg

 

Sarah Lark, Kivien kaller

Bind tre i New Zealand trilogien og skulle vært lest for lenge siden. Jeg har også nummer fire på vent. Den har jeg kjøpt selv og da er det visstnok ikke reklame i følge markedsføringsloven.

Sarah Lark, Maorienes sang

Nummer 4 heter Håp ved verdens enda. De to første heter Den lange hvite skyens land og Maorienes sang.

 

 

Kivien kaller er en uforglemmelig historie om mot, kjærlighet, vilje og utholdenhet – på et bakteppe av en verden i forandring, og er tredje og avsluttende bok i Sarah Larks fengslende familiesaga fra New Zealand.

1907: Gloria, Gwyneiras oldebarn, har vokst opp på idylliske Kiward Station, der hun har fått utfolde seg blant dyr og mennesker. Men nå har foreldrene bestemt at det er på tide at hun blir en lady, og sender henne på kostskole i England. Gloria mistrives fra første stund, og begynner å legge planer for hvordan hun skal komme seg tilbake til sitt elskede New Zealand. Ingenting kan stoppe henne, og hun legger ut på en farlig reise. Det skal forandre henne for alltid.

 

Alex Michaelides, Den tause pasienten

Reklame, leseeksemplar fra Cappelen Damm

Psykologisk thriller som jeg ser mine bokbloggervenner liker godt. Jeg er kresen så da spørs det om jeg synes den er like spennende som de synes.

 

 

Psykoterapeuten Theo er besatt av å få Alicia Berenson til å snakke. Hun har vært taus siden hun seks år tidligere skjøt sin mann fem ganger i ansiktet. Den tause pasienten er en perfekt psykologisk thriller som har ligget 27 uker på toppen av New York Timesbestselgerliste. Les mer om Den tause pasienten på Boktips!

 

Merice Briffa, Urolige tider

Kjøpt selv

Dette er andre bok i en serie på fire, der jeg har lest den første i desember på ferie.

Jeg var nok ikke kjempebegeistret, men siden jeg har alle fire, føler jeg de må leses, men blir det travelt i lesingen, kan det nok hende denne må vente litt til.

Merice Briffa, Mine drømmers land

 

 

Urolige tider er andre bok i trilogien om arbeiderklassefamilien Collins’ utvandring til Australia på andre halvdel av 1800-tallet. I andre bind introduseres vi for Con Trevannicks far, sjøkapteinen, og hans 17-årige søster Selena. De søker lykken i gullgraverområdene, hvor de møter Will Collins og brødrene hans. Selena blir svært betatt av Will, som jo har mistet alt håp om å gifte seg med Jenny Tremayne. Men, ondskapen følger fortsatt i familienes fotspor, i form av Tom Roberts og Joshua Winton. Tom Roberts har gått inn i politiet, som nærmest har ubegrenset makt i gullgraversamfunnet. Dette er en spennende og handlingsmettet fortsettelse av historien om familiens streben etter å skape seg nytt liv på den andre siden av jordkloden.

 

Da blir det spennende å se hvor mange som blir lest. Oversikten over januarbøkene er på gang, blir nok postet lørdag tenker jeg. Jeg holder der på med en siste og det spørs om jeg når å lese den ferdig.

 

Trude Teige, Aldri Tilgi

Trude Teige, Aldri Tilgi

Et leseeksemplar fra Aschehoug.

Min andre Kajsa Coren krim. Den forrige jeg leste var Pasienten. Teige skriver god krim uten makabre utbroderinger.

I Aldri tilgi er det Metoo som danner bakteppet for plottet, et tema Teige har kjennskap til, da hun har ofte arbeidet i manndominerte miljøer.

Når jeg var på bokmøte i høst, fortalte hun om et forfallet ubebodd hus i nærheten av der hun bor. Det inspirerte henne til å la det være en del av handlingen.

Det jeg ikke likte er at jeg følte jeg fikk vite litt for mye i starten av boken, og det tok litt av spenningen bort for meg.  Men spennende er den likevel, særlig på slutten.

https://lillasjel.blogg.no/bokmote-aschehoug-2019.html

 

 

 

Før den nye justisministeren skal gå på Stortingets talerstol for første gang, mottar han en tekstmelding fra en som kaller seg Hevneren. I Kanal 4 blir en profilert sjef beskyldt for seksuelle overgrep, like etter mottar også han en trusselmelding.

Samtidig blir det funnet en død mann på en forfallen gård i Asker. Under arbeidet med å identifisere mannen, oppdager politiet en torturinnretning som nylig har vært i bruk på låven. Hvem er den døde mannen? Og hvem stammer blodet på låven fra?

Journalisten Kajsa Coren arbeider med en TV-dokumentar om #Metoo i Norge. Alt tar en uventet vending da politiet får en forsvinningssak å oppklare, og Kajsa oppdager en sammenheng mellom den, justisministeren og den døde på gården.

Jeg er ikke bestandig en god venn

 

Jeg er Ikke bestandig en god venn
Er du det?

Jeg er i mitt filosofiske hjørne.

Jeg tenker på det med vennskap.

Jeg er av de heldige som har mange gode venner.

Venner som jeg vet inne i hjertet mitt, vil ta meg i forsvar og støtte meg hvis noe går meg i mot.

Det er da jeg tenker på hvordan jeg selv er.

Og så svir det litt som en ørefik på kinnet når jeg innser at jeg kanskje ikke bestandig er en så god venn som jeg innbiller meg.

 

At jeg ikke kan stille opp og hjelpe bestandig, det godtar jeg.

Jeg har mine begrensninger.

Det er ikke der ørefiken kommer inn.

Den kommer når det er spørsmål om å godta alle som de er.

Det er nemlig mye vanskeligere enn vi tror.

Det å aldri tenke at noen burde gjort slik vi ville gjort det.

Burde tenkt slik vi ville tenkt.

Burde sagt eller ikke sagt, akkurat slik vi ville sagt det eller ikke sagt det.

Det å omfavne ulikhetene og være oppriktig glad i de.

Det å bestandig huske at vi er forskjellige individer.

Ulik oppvekst og påvirkning.

Hver våre sterke og svake egenskaper.

Vi skal ikke være like flink til alt.

Vi skal mestre og vi skal feile.

Og vi skal godta at slik er det.

Vi skal omfavne hverandre og være glad i hverandre og godta alle aspekter ved hverandre.

Jeg sier takk for at du er der kjære venn.

Jeg er glad i deg.

I dag

 

Rhys Bowen, Jenta fra Toscana

 

Rhys Bowen, Jenta fra Toscana

Leseeksemplar fra Bastion.

Joanna drar til Italia for å gå i sin fars fotspor. Ikke alle liker at hun graver i historien. Det er noe som skjules og plutselig dukker det opp et lik.

Dette er feelgood av det lette, koselige slaget. Jeg koste meg ihvertfall. Spesielt likte jeg beskrivelsene av de italienske rettene. Jeg fikk vann i munnen.
Historien nøstes opp og det eneste jeg savner er å vite hvordan de finner farens historie. Det skulle vært en dagbok eller brev eller annen dokumentasjon, men det er bare meg som er pirkete.

Dette er en bok til underholdning og avslapping og med akkurat liten nok dose romantikk, til at jeg er fornøyd. Denne er det mange som kommer til å like, det er jeg sikker på.

Moro var det også at faren dro fra havna i Civitavecchia. Det er nemlig der jeg skal dra på cruise fra nå i sommer.

En herlig, historisk kjærlighetsroman fra Italia under andre verdenskrig, for alle som elsker Santa Montefiore og Virginia Baily.

I 1944 nødlander den britiske bombeflypiloten Hugo Langley i det tysk-okkuperte Toscana.
Nesten tretti år senere, finner datteren hans et mystisk brev blant papirene som Hugo etterlater seg. Et brev som skal få livet hennes til å ta en overraskende vending. Joanna bestemmer seg for å reise til Italia, for å nøste opp i farens hemmelighetsfulle fortid.

Veien du har valgt å gå er vanskelig

 

Personlige Lillasjelord, skrevet på bestilling

 

Veien du har valgt å gå er vanskelig

Veldig vanskelig

Fjellene er skyhøye og dalene dype

Ja noen ganger er det så tøffe tak at du tenker tanken på å gi opp

Så er det likevel lyspunkter som holder deg i gang

Det er da du forstår at selv om du ikke tror du gjør noe, så gjør du likevel noe viktig

Du er en læremester for de du har rundt deg

Ved å være den du er, setter du dype spor etter deg

Du påvirker de som kommer i din nærhet

Dette er vanskelig å forstå når dagene er tunge

 

Hvis du ser tilbake på alle slag du har utkjempet

Du ser nederlagene du følte i det det skjedde

Men når du ser tilbake, ser du også læringen du gjorde deg

Alt du har lært vil du videreformidle

Du lever i troen på kraften som er rundt deg

Det er en større plan bak din strabasiøse ferd som du ikke ser

Når du en gang drar herfra, vil du ta med deg det du har erfart

Hver en tanke, hver en smerte, hver en sorg, tar du med deg til videre læring

Det er nemlig ikke bare på jorden læringen foregår

Dine erfaringer vil bli videreformidlet

Det er kun mennesket på jorden som kjenner fysisk og psykisk smerte

Derfor må noen være læremestere

Ja vi vet at tanken på dette, ikke er kraft nok når de tyngste dagene er der

Derfor blir du gitt pusterom og påfyll av glede

Derfor kommer solstrålene springende inn på raske føtter

Enda flere læremestre, full  av visdom og kjærlighet

Med et sterkt lys som vil lyse opp veien for andre som sliter tungt

Nå begynner du kanskje å forstå hvor viktig du er

Hvilken jobb du har tatt på deg

Lovnaden er at en dag vil du se tilbake og si at ja, hvis det var dette som måtte til, så er det greit.

Greit er ordet

Det har vært for tøft, for å romme et større ord, men du vil forstå og godta at det måtte være sånn

Når den dagen kommer vil du også forstå takknemligheten

Takknemligheten for det du har måtte tåle og det du har måtte savne

Det er ikke mange som klarer en slik oppgave på jorden

Derfor vil du bli møtt med stor takknemlighet

Det vil bli bedre dager

Takk for den du er og takk for jobben du gjør

Vit at vi er der rundt deg og be oss om hjelp, når du trenger støtte

 

 

 

 

 

 

Hva griner jeg for i dag

 

Helledussan, folk må nå vel bli lei av at jeg griner.

Men det spiller jo ingen rolle for meg, jeg griner likevel jeg.

I det siste er jeg blitt enda mer emosjonell.

Jeg griner av alt jeg ser og hører på tv.

Bra jeg ser lite på den, men i dag var det  noe helt annet.

 

Jeg fikk nemlig en slik letthetsfølelse i kroppen.

Det er slikt som er vanskelig å forklare for en frisk person.

Jeg kjentes frisk ut inni meg.

En letthet istedetfor det tunge, seige.

En følelse av å ville opp og synge og danse og gjøre ting.

Det var en så vidunderlig følelse at tårene bare rant og rant.

Jeg vet ikke når sist jeg  har kjent den, flere år siden ihvertfall.

Jeg snur på hodet og det virker mykt, ikke stokka stivt og tregt.

 

For hva skjer da når man kjenner på dette.

Jo håpet kommer inn og deiser ned i skallen din.

Og da griner jeg igjen.

Hvor mange ganger har jeg hatt håp om å bli friskere, for så å bli utslitt igjen.

Det har vært så mange skuffelser i løpet av årene.

To ganger har jeg prøvd å slutte med medisiner og lenge har det sett lovende ut før det igjen har slått meg i bakken.

Jeg har prøvd ulike leger, dietter, kosttilskudd, ja jeg vet ikke hva.

Når man prøver noe som andre har hatt stor nytte av, ja da er man så giret og har sånn tro.

Hvor ofte leser man ikke om de som da blir friskere.

Det som derimot skjer er at vi vil så gjerne bli friskere, at det gir en boost som gjør at man faktisk blir friskere.

Det er det vi kaller placebo.

Men………………

Så går det en tid og hvis det ikke var det riktige, vil vi igjen falle tilbake.

Den effekten vil ikke vare.

Jeg spør deg.

Hva er verre enn å ha håp, for så å miste det igjen.

Det var det første jeg lærte når jeg gikk til en healer.

Hun lovte gull og grønne skoger.

Min venninne med kreft, fikk høre at nå var svulstene minket.

Hun kom på ct og fikk høre at de hadde vokst.

Hva gjør det med deg, dette at du får håp og det blir tatt fra deg.

Det er det verste som er.

Ja, vi trenger håp, det gir styrke, men samtidig er det tungt å miste det.

Vi må være realister også.

 

Så kommer tankene om den tappingen av blod jeg holder på med,  for å bli kvitt noe jern.

Kan det være det som hjelper meg.

Jeg har hatt for mye jern i kroppen i sikkert 15-20 år.

Og jeg har slitt med helsa like lenge.

Det har stått der og lyst mot meg på alle prøver, men ingen leger har sagt noe om at det ikke er bra.

Kan det ha hatt en medvirkende årsak til den trege, slitne kroppen

Er det derfor alle organene mine går bananas og produserer enten for mye eller for lite.

Og i det tårene renner av denne følelsen av håp, skjer det derfor noe annet også.

Da renner tårene av frykt.

Frykten for å reise seg og kjenne at kroppen er like treg og vanskelig som den bruker å være.

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sagt at nå holder jeg på å bli friskere, for så dagen etter å være helt i kjelleren.

Så da sitter jeg jo her som en tåreperse og snufser.

 

Men slik er jeg.

Jeg er et menneske med store følelser.

Men du verden for en ubeskrivelig deilig følelse.

Da får jeg forberede meg på spennende tider igjen.

Vil dette hjelpe eller vil det ikke?

Jeg tenker på alt jeg har planlagt utover året.

Tenk om jeg kunne få ha litt mer krefter i kroppen når jeg skal på disse turene.

Tenk om, tenk om.

Jo, håp må en ha, det er en god ting.

Og faller vi, må vi reise oss igjen, gang på gang.

Det er det som holder hjulene i gang.

I dag

 

“Når jeg ikke gidder styre med middag”-svineknoke

Lettsaltet svineknoke, med poteter, kålrot og gulrot og smeltet smør. (Eller bruk kraften)

La knoken trekke ca 90 min, ha i poteter. Når de har trekt 15 min, legger du i grønnsakene. Du ordner poteter og grønnsaker mens knoken koker opp og så går du og setter deg og leser en bok(jeg) eller ser sport(gubben). Herlig avslappende.

 

Chris Tvedt, Formildende omstendigheter

Chris Tvedt, Formildende omstendigheter

Leseeksemplar fra Gyldendal.

Jeg har lest mange av Chris Tvedts bøker og dette må da vel være en av de mest spennende, tror jeg.

Fy fillern, det ble skummelt etterhvert. Er hovedmistenkt Nina skyldig i å ha tatt livet av mannen sin eller er hun ikke? Hvordan henger dette sammen. Litt kry er jeg fordi jeg nok ante litt av sammenhengen, men likevel ble jeg litt lurt også. Det var umulig å vite helt hvordan alt hang sammen, helt til de siste sidene.

For de som liker spennende krim, uten makabre detaljer, er dette boken for dere. Og har dere ikke oppdaget Chris Tvedt enda, ja da har dere mange timer med spennende lesing foran dere.

 

Chris Tvedt, Bevisets stilling

Chris Tvedt, Den som forvolder en annens død

 

 

En natt  blir Mikael Brenne vekket av en telefon. Det er en klient, Nina Sunde, som ringer, og hun er livredd. Noen har tatt seg inn i huset hennes. Da Mikael kommer frem er det for sent. I stuen ligger Ninas eks-mann, skutt.
Det ser ut som et soleklart tilfelle av nødverge og Mikael kjenner seg trygg på at han skal få Nina frikjent. Men det viser seg at hun ikke har fortalt sannheten.
Bak løgnene kommer en annen historie til syne, så grusom at ingen tror på den.
Og selv om den skulle være sann, innser Mikael at det ikke er sikkert at det vil hjelpe Nina Sunde.
For hvor går egentlig grensen?
Når er det lov å drepe et annet menneske?

 

 

 

Hvem har sagt det skal være enkelt

 

Hvem har sagt det skal være enkelt

Igjen har fortid vært et tema for skriverier.

Det er i og for seg ikke noe rart, for det er noe som berører stort sett de fleste av oss.

Alle har vi bagasje som vi bærer på.

Noen bærer tyngre enn andre.

Bloggen Kokkejævel har sin egen måte å si ting på.

https://kokkejaevel.blogg.no/man-kan-ikke-sitte-femti-ar-gammel-og-skylde-pa-en-odelagt-barndom.html

 

Han sier det rett frem med rene ord.

Lillasjel er litt mer forsonende og forsiktig med ordene, men budskapet er det samme.

Vi kan ikke la fortiden styre fremtiden vår.

Hvis vi vil ha et bra liv, må vi ta kontrollen selv.

Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har hatt dette som tema.

Så roper noen opp at det er ikke slik for meg.

Ingen kan uttale seg om hvordan jeg har det.

 

Nei, selvfølgelig kan man ikke det.

Man kan ikke vite hvor noens sko trykker, når man ikke har gått i dem.

Men det er ikke det det dreier seg om.

Det er ikke noe angrep på noens liv.

Det er ikke kritikk.

Det er bare fakta.

Man er nødt til å la fortiden være i fred, hvis man vil ha et godt liv fremover.

Og den eneste som kan gjøre noe med det, er en selv.

Enkelt nei, det kan være et helvete.

Men hvis du ikke gjør det, vil ikke bare fortiden være ødelagt, men også fremtiden.

Man må på en eller annen måte forsone seg med det som har skjedd.

Kanskje greier man det ikke alene, da må man søke hjelp.

Men ta ikke rådene som personlige angrep.

Ikke let etter hva som ikke passer for deg selv, men prøv å finne det som passer.

De rådene som du kan bruke, de som passer deg.

Uansett hvilken måte en gjør det på, så se for deg de blanke arkene som fremtiden er.

 

Bestem deg for at nå er det du som skal ha styringen og kontrollen.

Fortiden kan ikke glemmes eller fortrenges, den vil alltid være der.

Du ville ikke vært den samme personen du er i dag, uten din fortid.

Den vil prege deg som menneske for alltid.

Det er ingen vei tilbake.

Men la den ikke ta fra deg morgendagen.

 

Sørg for at hver dag du får, fyller du med mest mulig av det som er bra for deg.

Like lite som vi kan fjerne fortiden, kan vi bestemme fremtiden.

Det kan ligge snubletråder der også.

Men vi kan heller ikke bekymringene for morgendagen styre livet vårt.

Vi kan ikke grave oss ned i frykt for hva som kan skje fremover.

Vi må hver dag gjøre det beste vi kan for at vi skal ha det bra.

Dagen i dag er nemlig det eneste vi har.

Så ta stein for stein ut av sekken din, hvor vanskelig det enn måtte være.

Gled deg så over at det er fortid.

I dag

 

 

Ut og plukke tanker

 

Ut og plukke tanker

Når vi er barn liker vi ofte ut og plukke blomster.

Det vi ikke er klar over når vi er barn, er at vi også plukker tanker.

Vi plukker det de voksne eller andre barn sier, og lagrer det.

Så plukker vi de frem igjen og tenker de selv.

Dette fortsetter selvfølgelig hele oppveksten.

Ja oftest fortsetter det hele livet.

I dag skal vi se på noen eksempel på bruk av disse tankene.

 

 

Ta en person som føler seg bedre enn oss andre.

Den personen som går forbi deg uten å nedverdige seg med å se på deg.

Den som har nesen i sky og synes at bare den selv er viktig.

Hvor mange ganger tror dere vedkommende måtte tenke dette, før den begynte å føle det inni seg.

Før det fikk begynne å påvirke oppførselen deres.

 

Hva med de som synes selv de er veldig pene.

Ja, det er ok å synes en er pen, men dere vet hvem jeg tenker på.

De som dyrker skjønnheten sin og ser ikke deg i det hele tatt, men bare seg selv.

Som har nesa i sky og er nedlatende til alle andre som kanskje ikke er så heldig.

Du vet uttrykket at hun som er veldig pen og vet det selv.

Det er ikke noe fordelaktig er det vel?

Hvor mange ganger tror du vedkommende har tenkt at hun er pen, før hun begynte å føle det?

 

Du skjønner kanskje hvor jeg vil hen.

Nå har vi brukt eksempel fra de som har tenkt positivt.

Men hva med alle de negative tankene.

De som drar oss ned, for oss til å føle oss elendig, usynlig, dum og mislykket.

Ja kanskje har noen sagt det til oss, men vi må fortsette selv for å få det til å bli et mønster.

Hvor mange ganger tror du jeg må si til meg selv at jeg ikke er noe verd, før jeg begynner å tro på det.

Jeg tråkker opp stien i hodet.

Jeg gjør det om og om igjen og det dannes et mønster som hjernen handler etter.

Automatisk forer den meg så med disse tankene.

Hvis tankene er fraværende, vil de heller ikke påvirke oss.

 

Kanskje skal vi nå ut og plukke nye tanker.

Skrive de ned og si de høyt.

De gode tankene.

Lage oss gode, nye spor i hjernen, nye tankemønstre.

For dette kan vi gjøre selv.

Det er til og med helt gratis.

Er ikke det fabelaktig.

Hver gang en av de dumme tankene dukker opp, setter du opp et stoppskilt inni deg.

 

Beklager denne veien er nå stengt.

Det er blitt omkjøring helt til nye mønster danner seg og veien åpner seg igjen med nye tanker.

Tenk på hvor vakkert det blir inne i hodet vårt da.

Tenk hvor mye lettere hverdagen blir når vi ikke er så destruktiv.

Jeg vil ut og plukke en stor bukett.

Bli med da vel.

I dag