Aprillesestabelen, Tema Nyheter 2021

April fortsetter der mars slapp, med nyheter av året.

Derfor gir jeg herved beskjed om at innlegget inneholder leseeksemplarer.

Jeg må bare innrømme at nye bøker er ekstra spennende.

Men…..

Nå ligger det an til et par spesielle temaer fremover.

Der er det kun noen få nye bøker.

Der har jeg samlet en del av de som har ventet lenge.

Det blir et par temaer som jeg nok ikke kan gjenta på mange år.

Men det er neste måned, vent og se.

 

Denne måneden derimot er det årets utgivelser.

Noen så fersk at jeg ikke har fått de med i stabelen.

En stabel som aldri har vært høyere allerede før de siste har kommet i hus.

Og jeg er som vanlig like forventningsfull som en unge på julaften i gamle dager.

Ja dagens barn er litt mer bortskjemt enn vi var før i tiden når vi ikke hadde så mange gaver.

 

Jeg skal også avlive en del usannheter som innimellom florerer i sosiale media.

Jeg er ikke pålagt og jeg får ikke betalt for å skrive om bøkene.

Jeg fremmer gjerne de små forlagene og ukjente forfattere, ikke kun de store.

Jeg er ikke “i lomma på” forlagene.

Jeg skriver hva jeg mener,  også det jeg ikke liker.

Det er ikke forlagene som sier vi må skrive at det er leseeksemplarer, det er markedsføringsloven.

Jeg er ikke kun ute etter klikk, derfor skriver jeg tekst over linken, slik at de som ikke vil åpne link, kan slippe det.

Da kan de som vil lese en mer omfattende omtale, åpne linken.

Jeg leser ikke kun bøker jeg får. Jeg kjøper også mange bøker selv. (altfor mange, derfor må nye bokhyller stadig opp, avhengighet heter det)

 

 

Nok om det.

Her er månedens planlagt å lese. Jeg tror ikke jeg når å lese alle, men greide ikke plukke ut noen og mange er tynne.

Men kun 30 dager og jeg er ikke hjemme alene, så da leser jeg mindre.

Men jeg leser det jeg har lyst til og gleder meg over å se de foran meg.

Det er jo lykkepillene mine. Det å se stabelen gir meg en følelse av glede og forventning.

Kryss fingrene for fint vårvær så jeg kan sitte ute.

Tekst over bildene er meg, tekst under bildene er hentet fra forlagene, som vanlig i mine omtaler.

Jeg røper heller aldri mye fra innholdet i  bøkene i mine omtaler.

 

Janet Skeslien Charles, Biblioteket i Paris

Leseksemplar fra Cappelen Damm

 

Denne romanen ser ut til å være noe som faller i smak, historisk feelgood, med bøker som tema, wow, gleder meg til å begynne på den.

 

 

 

Biblioteket i Paris er en sterk roman fra andre verdenskrig som utforsker vennskap, bøkenes makt og konsekvensene av våre valg. Boken viser at ekte heltemot også kan finnes på helt stille steder.

Paris, 1939: Lykken smiler til unge og ambisiøse Odile Souchet: Hun har fått drømmejobben på det amerikanske biblioteket i Paris, og hun har også fått seg kjæreste, en kjekk og sympatisk politimann. Men når nazistene gjør sitt inntog i Paris, står Odile i fare for å miste alt hun er glad i, inkludert sitt kjære bibliotek. Sammen med noen kollegaer blir hun med i motstandsbevegelsen med det beste våpenet de har, nemlig bøker. I all hemmelighet smugler de biblioteksbøker ut til byens jøder, som er nektet adgang til biblioteket. Når krigen omsider er over, er det ikke friheten som venter henne, men et ubeskrivelig svik.

Montana, 1983: Lily vokser opp i en amerikansk småby, mister moren sin tidlig og blir en ensom og frustrert tenåring. Hennes utferdstrang trigges av den franske, eldre damen i nabohuset. Etter hvert som Lily avslører stadig mer av naboens mystiske fortid, forstår hun at de har mer til felles enn hun kunne forestilt seg.

Boken utgis i forbindelse med hundreårsjubileet til Det amerikanske biblioteket i Paris.

 

Douglas Stuart, Shuggie Bain

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Shuggie Bain er også en roman jeg har stor forventning til vil gripe meg. Vg gir en sekser, selv om det de mener ikke bestandig stemmer med hva jeg mener, så skaper det forventning.

https://www.vg.no/rampelys/bok/i/eK51bQ/en-knyttneve-av-en-roman-bokanmeldelse-shuggie-bain-av-douglas-stuart

Jeg har også sett mange sterke omtaler av denne romanen, så jeg gleder meg.

 

 

Handlingen i Shuggie Bain utspiller seg i Glasgows arbeiderklassestrøk på 80-tallet. I skyggen av en teknologisk revolusjon og økende arbeidsledighet ser mange drømmene sine forvitre. Midt i alt dette står Agnes Bain. Som forelder ønsker hun det aller beste for seg og barna sine, og visst har hun store forventninger til livet. Men så blir hun forlatt av barnas far, og mens Agnes døyver smerten med et stadig økende alkoholmisbruk, forlater barna henne, en etter en. Den som holder ut til sist, er lille Shuggie Bain – gutten som ikke finner seg til rette, og som elsker sin mor over alt.

Douglas Stuarts store verk Shuggie Bain er av flere kritikere løftet fram som den store Glasgow-romanen, og for den er han nominert til både Bookerprisen og National Book Award. Med et språk fullt av driv og med en varme for karakterene speiler han en periode i britisk historie med enorm politisk og samfunnsmessig omveltning. Midt i dette står en familie på vei mot avgrunnen. Det som binder dem sammen, er en intens, gjensidig kjærlighet og en drøm om at noe bedre skal komme.

 

Sofie Sarenbrant, Syndebukken

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg har ikke lest noe av Sarenbrant før, så jeg håper det går fint å komme inn i serien uten å ha lest de fem første. Hvis jeg liker den godt nok, skal jeg skaffe meg de første, de to første er kommet nå i pocket.

 

 

Syndebukken er en lettlest og fengslende samtidskrim om løgner, hevn og dysfunksjonelle familier. Krimromanen er solgt i over 250 000 eksemplarer bare i Sverige.

En rekke innbrudd rammer fredelige Bromma. Da en tenåringsgutt blir drept i noe som ser ut som et innbrudd som endte fryktelig galt, blir Emma Sköld satt på saken. Mistanken rettes først mot familiens vaskehjelp som fant offeret. Saken tilspisses da et nettforum begynner å spre hatefulle ytringer om henne og utenlandske arbeidere. Men da flere mennesker dør, tar Emma saken i egne hender.

Sofie Sarenbrant (1978) har skrevet elleve kriminalromaner. Den svenske forfatteren som debuterte som forfatter i Sverige i 2010, har hatt stor framgang de seneste årene og ble kåret til Årets krimforfatter i Sverige i 2019 og i 2020. Bøkene er solgt til 15 land og har solgt over 3 millioner eksemplarer. Forfatteren bor i Bromma i Stockholm med mann og to barn. Visning, Avdeling 73 og Tiggeren er utgitt på norsk. Våren 2021 lanseres Syndebukken, den sjette boken i serien om politietterforsker Emma Sköld. I tillegg utgis bok 1 og 2 i serien, Hvil i fred og Andre åndedrag, i pocket.

Et flott intervju med forfatteren under Krimfestivalen nå i mars.

 

Lene Julsen, Redd deg selv først

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

En bok om et tema jeg skriver mye om i bloggen min. Du må hjelpe deg selv før du kan hjelpe andre. Mange er så opptatt av å gi at de møter veggen til slutt fordi de glemmer egne behov. Jeg håper det er dette Julsen skriver om i sin bok.

 

 

Selv for livets glade jenter går solen av og til ned. Redd deg selv først er en bok om å falle og reise seg igjen – men ikke på den vanlige måten.

På veien tilbake til livet og seg selv, som Julsen beskriver med et skarpt blikk og en befriende, sjelden humor, tar hun oss med på kostelige mindfulnesskurs, gå-meditasjoner og til sykehuskorridoren – og hjem til leiligheten på Lambertseter, der hun irriterer seg over at mannen behandler henne annerledes enn før smellen, alt fortalt med den samme selvutleverende og humoristiske pennen som vi kjenner fra suksessdebutenNaturmannen og jeg.

I boka finnes dyptpløyende beskrivelser av menneskesinnet, rødmende, gjenkjennende tankemønstre og interessante faglige partier om det vi kan kalle menneskenaturen. Her har Lene Julsen sendt en ekspedisjon inn i seg selv, med ett hovedmål: å finne ut hvorfor hun gikk på tidenes smell, og ikke minst hvordan hun skal reise seg og unngå at det skjer igjen. For å lykkes med dette må hun finne ut mer av hvem hun er – hun må rett og slett bli mer hel ved. Som leser blir man sittende igjen og tenke over sitt eget liv. Og det er da man skjønner at dette ikke «bare» er en bok om henne, men om oss alle.

 

 

Tracy Rees, Timeglasset

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Dette er feelgood og jeg er litt skeptisk til denne, så kanskje den blir byttet ut hvis den nyeste Kristin Harmel kommer i hus og jeg ikke når å lese alle jeg ønsker. Jeg har nemlig lest en av Rees før og jeg falt ikke pladask for det ble litt for romantisert for meg, som liker litt mer realistisk drama. Så selv om omtalene jeg har sett er veldig bra, er jeg litt avventende.

 


1950: Som tenåring besøker Chloe badebyen Tenby hver sommer. Hun bor hos slektninger og nyter lange dager på stranden. De idylliske somrene følger hverandre, helt til det året hun møter en spennende, litt eldre mann, som hun umiddelbart forelsker seg i. På kvelden for deres første stevnemøte skjer det noe som skal komme til å forfølge henne resten av livet.

2014: Nora har alltid tatt for gitt at livet skulle gå på skinner. Men en dag faller det sammen. Fullstendig. For å komme til hektene reiser hun til Tenby i Wales, der hun har vært en gang før. Snart får hun tankene over på noe annet, noe mystisk som skjedde i denne byen for mange år siden …Timeglasset er en varm roman om å finne kjærligheten, og om et sted som skjuler familiehemmeligheter. Bestselgerforfatter Tracy Rees skriver med innlevelse om mennesker og deres lengsel etter å finne et hjem

 

 

Kristin Harmel, Boken med glemte navn

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg venter nemlig på denne, for Harmels bøker bruker jeg å like svært godt. Den vil nok derfor stige høyere opp i lesekøen, hvis den kommer til meg.

Kristin Harmel, Der valmuene vokser

Kristin Harmel, Når vi møtes igjen

Kristin Harmel, Vingårdens hemmelighet

Bøker lest juli 2017

 

 

Boken med glemte navn handler om en ung kvinne hjelper hundrevis av barn å rømme fra nazistene. Boken er basert på en sann historie fra andre verdenskrig.

Paris, våren 1942. Den unge studenten Eva må flykte fra Paris sammen med sin mor fordi faren, en polsk jøde, blir arrestert. Flukten fører dem til en liten landsby i den såkalte frisonen, hvor Eva kommer med i en motstandsgruppe som smuglet jødiske barn over grensen til Sveits. Mange av barna er foreldreløse, og for at deres opprinnelige navn aldri skal bli glemt, fører Eva og hennes venn Remy dem inn med en hemmelig kode i en gammel bok med religiøse tekster.

Mange år senere arbeider Eva som bibliotekar i Florida. En morgen faller blikket hennes på et fotografi i et magasin. Hun stivner; det er et bilde av en bok hun ikke har sett på sekstifem år – en bok hun bare husker som Boken med glemte navn.
Boken er nå trygt plassert på et bibliotek i Berlin. Den ser ut til å inneholde noen hemmelige koder, men forskere vet ikke hvor den kommer fra eller hva kodene betyr. Bare Eva har svaret på gåten, men har hun krefter nok til å oppsøke gamle minner og krigens grusomheter?

 

Morten Pape, Guds beste barn

Leseeksemplar fra Aschehoug

Bok fire i Aschehougs leseutfordring må jeg også prøve å få lest.

Bok 1:

Kiley Reid, Litt av en tid 

Bok 2:

David Ärlemalm, Litt død rundt øynene

 

Bok nummer tre I godt selskap, har vunnet mange litteraturpriser, men hadde ikke så veldig bra selskap hos meg, omtale kommer i morgen i månedsoversikten.

Jeg håper at bok nummer fire, passer meg bedre.

Temaet kan ligne litt på bok 2, Litt død rundt øynene, en bok jeg likte svært godt.

 

 

Simon er løslatt fra fengsel og har flyttet fra København for å skape en ny og trygg tilværelse for den lille familien sin, selv om fortidens demoner konstant spøker i bakgrunnen.
Fetteren Mickey har planer om å flykte fra ungdomsfengselet der han driver de andre til vanvidd med den uberegnelige oppførselen sin.
På Amager i København prøver Jamil å få livet tilbake på sporet etter å ha vært innlagt på en psykiatrisk institusjon. Likevel klarer han ikke å la hevntankene ligge. For noen år siden drepte Mickey og Simon bestevennen hans, Zeki i en rus av avstumpet hat.
Guds beste barn er en medrivende og rørende fortelling om vold, rasisme, svik og vennskap.
Oversatt av Cecilie Winger.
Gill Thompson, Et hav mellom oss
Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm
Dette er også en feelgood jeg har store forventninger til.

 

Inspirert av ekte hendelser.
En mor kjemper for å finne sin sønn, og et barn kjemper for å overleve i denne gripende debutromanen.

For lesere av Lisa Wingate, Barna fra elven, Syrinpikene av Martha Hall Kelly, og Brevet av Kathryn Hughes.

En såret kvinne blir funnet vandrende i Londons gater etter et luftangrep. Hun husker ikke hvem hun er, bare at hun har mistet noe svært verdifullt.

En liten gutt på et barnehjem venter forgjeves på sin mor. Da han blir satt på en båt på vei til Australia, med løfter om en lys tilværelse foran seg, lurer han på hvordan moren skal klare å finne ham så langt borte. Med et stort hav mellom dem.

I Perth får en ensom hustru ansvaret for den foreldreløse gutten. Men hva skal hun gjøre da hun en dag oppdager at hans mor lever og leter etter ham? Skal hun fortelle sannheten og risikere å miste barnet som er blitt hele hennes liv?

«En varmhjertet fortelling om kjærlighet, tap og om å aldri gi opp.» Kathryn Hughes

«En mors tap og en sønns mot … En gripende fortelling som spenner over hele verden.» Diney Costleloe

 

Yrsa Sigurdardottir, De tause

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

En ny Yrsa, er bestandig en glede og spenning. Jeg har likt de aller fleste av henne, tror det er bare et par jeg ikke har likt fordi de var så spøkelseshistorieaktig. Jeg liker ikke bøker der de legger an til at det skal være gjenferd som skal skade en. Har fortsatt noen få jeg ikke har lest stående i hylla.

 

Yrsa Sigurdardottir, Dukken

Yrsa sigurdardóttir, Galgen

Yrsa Sigurdardottir, Syndsforlatelse

Løgnen

Bøker lest oktober 2016

 

 

En kald dag forsvinner et lite barn fra en barnevogn i Reykjavik. Elleve år senere dør en jente av meslinger, og faren søker oppgjør med personen som smittet henne. En kvinne blir funnet død i en forlatt bil.

Politimannen Huldar og psykologen Freyja må igjen samarbeide om en sak med mange irrganger, der ingen svar er åpenbare. Rundt alle involverte hersker en taushet som ingen vil bryte.

Yrsa Sigurdardóttir har etablert seg som Islands store krimdronning. “De tause” er hennes siste bok i den bestselgende serien om Huldar og Freyja.

 

Catherine Isaac, Verden for mine føtter

Leseeksemplar fra Bastion, Strawberry publishing

 

Jeg har lest to bøker av Isaac før, Den første likte jeg godt, den andre bare sånn passe, så nå håper jeg denne faller i smak

Cathrine Isaac, Et lite stjerneteppe

Catherine Isaac, Her, nå, alltid

 

 

 

Dette er siste bok fra den bestselgende forfatteren Catherine Isaac, som har solgt over 70.000 bøker i Norge. Hemmelighetene som binder oss sammen, kan også rive oss fra hverandre … 1990: Harriet er journalist, og jobben tar henne til flere farlige steder, hvor hun ved hjelp av journalistikken prøver å utgjøre en forskjell. På denne tiden ryster bildene og nyhetssakene fra barnehjemmene i Romania en hel verden, og da Harriet blir sendt dit, tvinger det henne til å tenke nøye gjennom sine egne livsvalg. Nå: Ellie er gartner og hagen er hennes tilfluktssted, stolthet og glede. Men til tross for at dagene tilbringes ute, er det lenge siden hun har tatt steget forbi hageporten. Vil et nytt bekjentskap kunne utfordre den ensomme tilværelsen og kanskje gi henne en grunn til å overvinne frykten sin? Verden for mine føtter er historien om to kvinner, to verdener og en reise som varer et helt liv.

 

Lena Andersson, Datteren

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Dette er en bok jeg ba om etter å ha lest flere gode omtaler i bokgruppene. Store forhåpninger har jeg derfor om at dette er en bra roman. Litt usikker på om jeg skulle lest Sveas sønn først.

 

Datteren er Lena Anderssons oppfølger til den kritikerroste romanen Sveas sønn, om sosialdemokraten Ragnar som strever med å finne seg til rette i den moderne tiden. I Datteren møter vi Folkhemmets barnebarn. Ikke minst følger vi Ragnars datter Elsa på vei ut i livet, fra barnets undring over verden til den unge kvinnens konfrontasjon med tidens nye ideer og tenkemåter – mens Folkhemmet, slik faren så det, sakte oppløses og synet på mennesket, samfunnet og tilværelsen utfordres på alle måter.

 

 

Lena Andersson (f. 1970) har skrevet flere romaner som har fått mye oppmerksomhet. Rettsstridig forføyning, som kom på norsk våren 2014, ble hennes gjennombruddsroman. Den har fått svært gode anmeldelser både i Norge og Sverige, er utkommet i en rekke land, og vant Augustprisen 2013 i kategorien årets svenske skjønnlitterære bok. Samme år ble hun tildelt Svenska Dagbladets litteraturpris og Publicistklubbens Guldpenna for sin rolle som skribent.

Den Stockholmsbaserte forfatteren er også kritiker og skribent, og figurerer blant annet i Dagens Nyheter som kronikkforfatter.

Norske utgivelser
Rettsstridig forføyning (2014)
Uten personlig ansvar (2015)
Virkeligheten og alt det andre (2018)
Sveas sønn (2018)

 

Bernardine Evaristo, Jente Kvinne Annet

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Denne så jeg en reklame på og ble nysgjerrig. Men jeg må si at omtalene under gjør meg litt undrende for de blir så høytflyvende for meg at jeg ikke forstår hva de egentlig mener. Så jeg er spent om jeg liker eller ikke liker.

 

 

 

Jente, kvinne, annet er tolv personlige historier fortalt gjennom blikket til tolv ulike kvinner. Alle søker de etter noe – en felles fortid, en meningsfylt framtid, noen å elske. Forståelse fra en mor, anerkjennelse fra en far. Et sted å høre til. Eller kanskje bare et glimt av håp.

Med varme, humor og tempo lar Bernardine Evaristo hver enkelt stemme tre fram på sin unike måte, og skaper en fortelling om identitet, feminisme, tilhørighet, rase og klassekamp. Dette er historien om England slik du aldri har lest den før.

Jente, kvinne, annet vant en hel rekke priser da den utkom i 2019, og lå i månedsvis på bestselgerlistene i Storbritannia, i tillegg til å være en av Barack Obamas anbefalte bøker.

 

«Et overveldende kaleidoskopisk kunstverk. Jente, kvinne, annet er en uvanlig livsbejaende og vellykket protestroman.» Frode Johansen Riopelle, Morgenbladet

«Teksten sitrer av intensitet. Setningene strømmer frem uten stor bokstav eller punktum, så leseren blir dratt med i en kaskade av levde liv.»
Anne Cathrine Straume, NRK

«Lysende og morsom «woke»-roman.» Kenneth Moe, Aftenposten

«… jeg hyller den utopiske visjonen, og det er nettopp i spennet mellom de ulike holdningene at det blir rom for nyanser og ambivalens.»

Hedda Robertsen, Klassekampen

 

Helge Thime-Iversen, Offiseren

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

 

Strålende omtaler har inspirert meg til å lese denne krimboken. Det blir ikke så mange krim denne måneden, men dette er en av de jeg håper skal gi meg spennende lesing.

 

 

En mann blir kastet over bord fra en ferge på Vestlandet. Samtidig blir Njaal Natland ved Kripos kontaktet angående en kodet tallrekke som kan knyttes til en kommende terroraksjon. En intens og personlig jakt på svar starter, – både på en drapsmann og en løsning på koden. Kan Njaal finne svarene i tide til å forhindre både nye drap og en grusom terroraksjon på norsk jord?

 

Eddie Jaku, Verdens lykkeligste mann

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

Når en mann på over 100 år skriver bok om at han på tross av alt det vonde han har opplevd, føler han er verdens lykkeligste mann, ja da følte jeg bare at den må jeg bare lese.

 

 

 

Livet kan være vakkert hvis du gjør det vakkert. Det er opp til deg.

Eddie Jaku så først og fremst på seg selv som tysk, dernest jødisk. Men alt skulle forandre seg den 9. november 1938, da han ble banket opp, arrestert og ført til en konsentrasjonsleir. De neste sju årene opplevde Eddie grusomheter det er vanskelig å forestille seg, først i Buchenwald, deretter i Auschwitz og til sist i nazistenes dødsmarsj.

Eddie kom fra prøvelsene med livet i behold og lovet seg selv å smile hver dag. Han hedrer dem som ikke overlevde ved å dele det han har lært og leve livet på best mulig måte. Nå ser han på seg selv som «verdens lykkeligste mann».
Hundreåringen har mye å lære oss om takknemlighet, lykke og et godt liv. Gjennom denne hjerteskjærende, men mest av alt håpefulle fortellingen, lærer vi hvordan det er mulig å finne lykke selv når det ser som mørkest ut.

 

Eddie Jaku

 

Eddie Jaku ble født Abraham Jakubowicz i Tyskland i 1920 og satt i konsentrasjonsleirene Buchenwald og Auschwitz under andre verdenskrig. Da nazistene drev fangene ut på «dødsmarsjen» i januar 1945, klarte han å flykte og ble på mirakuløst vis reddet av soldater fra de allierte styrkene. Han flyttet til Australia i 1950 og har bodd der siden. Eddie har drevet frivillig arbeid ved det jødiske museet i Sydney siden det ble opprettet i 1992, og har vært gift med sin kjære Flore i 74 år. De har to sønner, barnebarn og oldebarn. I 2020 feiret Eddie sin 100-årsdag.

 

Maren Uthaug, Ein lykkeleg slutt

Leseeksemplar fra Samlaget

 

Uthaug noterte jeg meg etter alle de fine omtalene av Der det fins fuglar. Jeg har kjøpt den men ikke lest den enda, så da håper jeg at denne faller i smak.

 

Skjebnen, døden og kjærleiken.

Nicolas er gravferdskonsulent. Ja, faktisk er han den sjuande gravferdskonsulenten i byrået, som har vore i familien sidan 1800-talet. Han nedstammar frå ei rekkje med Christianar, og sjølv om foreldra prøvde å lure skjebnen ved å døype han Nicolas, er han like fullt arveleg belasta.

Det heile startar på 1800-talet då den danske sjømannen Christian 1 tumlar i land på stillehavsøya Tikopia. Her giftar han seg med Konkylie, og dei får to barn. Men på øya der det er plass til berre 989 menneske, er dottera fødd utan løyve og må døy. Ti år gamal ofrar Christian 2 seg for veslesyster si. Han legg ut på ei reise tilbake til røtene, til København – ein skiten, innestengd og pestramma by. Christian, som er van med døden frå heimøya, viser seg som ein stødig hjelpar i saker som har med døden å gjere.

Maren Uthaug fortel med grotesk humor om døden i alle slags fasettar – om epidemiar, nekrofili og spøkelse, om gravferdsritual og nyvinningar i bransjen. Ein lykkeleg slutt er ein fantasifull slektsroman som rommar 200 år med kulturhistorie om døden og minst sju kjærleikshistorier, og viser korleis nokon kan slå seg opp på andre si ulykke.

Omsett av Ingvild Holvik.

Maren Uthaug (f. 1972) er ein dansk-norsk forfattar, teikneserieskapar og bloggar som fekk strålande kritikk i Noreg for romanen Der det finst fuglar (2020). Ho er fødd i Noreg og flytta til Danmark som åtteåring. I 2018 fekk ho DR Romanprisen for Der det finst fuglar. Ein lykkeleg slutt er den tredje romanen hennar, og for den fekk ho Læsernes Bogpris i 2020.

 

 

Kristina Ohlsson, Syke sjeler

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Denne gleder jeg meg veldig til for jeg hører den skal være så sykt spennende at du må lese den i dagslys. Ja det står utenpå boken, men Anne Lise som har siden Hverdagsnett og gruppen Krimbøker, sa det samme, så da må jeg tro det. Jeg har lest alle bøkene til Ohlsson, om Alex Recht og Fredrika Bergman, men den neste serien hennes har jeg enda ikke lest. De står i  hylla og venter. Mios blues, Lotus blues og Henrys hemmelighet. Syke sjeler ser ut til å være en frittstående thriller.

 

 

Lukas forsvinner et par dager før han er ferdig med videregående. Tre uker senere blir han funnet bevisstløs med store skader. Ingen vet hva som har hendt ham. Ikke engang han selv. Han husker ingenting. Det eneste han og alle andre vet, er at ytterligere to personer er forsvunnet på samme måte, men Lukas er den eneste som er kommet tilbake. 

Ti år senere vender Lukas tilbake til foreldrenes hus i hjembygda plaget av uvissheten om hvem som en gang ødela livet hans. På den andre siden av gaten bor en far som aldri fikk vite hva som skjedde med datteren Fanny. Han tror at Lukas har svaret. 

Samtidig flytter Anna og David inn i den gamle prestegården. Her skal de begynne sitt nye liv. Men huset vekker en sterk uro i Anna. Når hun senere finner et jernkors gravd ned i hagen, forstår hun at noen vil dem vondt. Veldig vondt. Anna prøver vettskremt å redde både seg selv og David, men er det allerede for sent?

 

Annie Ernaux, Far En kvinne

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Enda en bok jeg er nysgjerrig på etter gode omtaler.

Annie Ernaux’ far døde to måneder etter at hun var ferdig utdannet som lærer – en utdannelse han hadde slitt for at hun skulle kunne få ta. Far er et portrett av denne faren, en uutdannet, hardtarbeidende, taus mann som hele livet bar med seg en skam over sin egen fattige bakgrunn.

En kvinne handler om en sterk, arbeidsom og målrettet kvinne: Annie Ernaux’ mor. Også hun hadde bakgrunn fra arbeiderklassen, og det viktigste for henne var at datteren skulle få tilgang på alt hun selv ikke hadde. Da Ernaux’ mor får alzheimer, forsøker Ernaux å skrive fram og fange den kvinnen moren en gang var.

Med stilsikker penn og stor følsomhet skildrer Annie Ernaux de ambivalente følelsene som kjennetegner forholdet mellom foreldre og barn: kjærligheten og forakten, nærheten og avstanden. Presist og sårt viser hun hvordan foreldrenes klassekamp ikke bare førte til at datteren kom seg fram i verden, men også hvordan de dermed mistet hverandre.

 

Emily Gunnis, Kvinnen som forsvant

Leseeksemplar fra Strawberry publishing, Anemone

 

Feelgood jeg håper er bra da jeg har likt de aller fleste fra Anemoneredaksjonen.

 

 

Rebecca Waterhouse er bare tretten år gammel da hun blir vitne til at faren tar livet av moren hennes. Men hva mer så Rebecca den forferdelige natten i huset på klippen? Mange år senere er Rebeccas døtre, Iris og Jessie, blitt vant til at moren nekter å snakke om den grusomme hendelsen. Men da Jessie rømmer fra sykehuset med sitt nyfødte og alvorlig syke barn, er Iris sikker på at årsaken til søsterens forsvinning kan knyttes til morens mystiske fortid. Dermed begynner Iris å nøste opp i en intrikat familiehistorie som rommer både kjærlighet, mysterier og svik. Kvinnen som forsvant er inspirert av virkelige hendelser.

 

Elin Anna Labba, Herrene sendt oss hit

Om tvangsflyttingen av samene

Leseeksemplar fra Pax forlag

 

Jeg prøver innimellom å lese meg opp på norsk historie og denne ser jeg frem til, selv om jeg går ut fra at det er trist lesing også.

 

 

I 1919 blir Norge og Sverige enige om å begrense hvor mye rein som får flytte over grensen, den norske staten vil ha utmarka til sine egne. Med det innledes flyttingen av et stort antall samiske familier med reinsflokker. Myndighetene kaller løsningen en dislokasjon, på samisk fødes ordet bággojohtin, tvangsflytting.

De nomadiske samene som hittil har bodd i Sverige om vinteren og Norge i sommerhalvåret, får ikke lenger komme tilbake til Norge. I stedet blir de plassert ulike steder i Sverige. De første som tvinges avgårde, forlater hjemmene sine i den tro at de skal få vende tilbake. Samiske Elin Anna Labba, som selv kommer fra en familie som ble flyttet på 1920-tallet, forteller nå historien sett gjennom de tvangsflyttedes øyne.Teksten bygger på nærmere hundre intervjuer med tvangsflyttede samer i Sverige. Labba har samlet beretninger, bilder, brev og joiker, og fremmaner et kor av røster fra de som ikke lenger kan fortelle. Boken skildrer harde liv, store reinsflokker som går tapt, barn som overlates til slektninger i Norge og som ikke får se familien på mange år.

Labba levendegjør sorgen over tapet av det norske havslandet og ikke minst den dype respekten overfor og kjærligheten til naturen.

 

Brit Bennett, Det som forsvinner

Leseeksemplar fra Gyldendal

Aner ingenting og jeg digger det. Bestandig spennende med bøker man ikke aner om man vil like eller ei.

 

 

 

Bennett tegner et slående portrett av raseidentitet i USA.» TIME

Tvillingsøstrene Stella og Desiree vokser opp i sørstatene på sekstitallet, i en liten by befolket av svarte med lys hud. De to jentene er uatskillelige, og da faren deres blir myrdet, rømmer de hjemmefra sammen. Men en dag er Stella borte. Hun har oppdaget at hun kan passere som hvit, og har dratt til California for å starte et nytt liv, med en hvit mann, en ny identitet, uten noen bånd til fortiden. Desiree sørger over søsterens sporløse forsvinning og slutter aldri å lete etter henne.
De to søstrene får hver sin datter, en hvit og en svart, som ikke vil la fortidens hemmeligheter ligge. Slik fortsetter skjebnene til Stella og Desiree å flettes sammen, på godt og vondt.
Det som forsvinner er en spennende historie om familie, identitet og tilhørighet. Klokt og følsomt skildrer Brit Bennett hvordan bakgrunnen vår er med oss uansett hvor vi er og hvilke valg vi tar. Men først og fremst er dette en fascinerende fortelling om søstre, mødre og døtre – om hvor sterke båndene er, selv på sitt svakeste

 

Oda Malmin, Skinliv

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Ung norsk forfatter, samtidsroman. Jeg er ikke så god på samtidsromaner, så jeg er veldig spent om den faller i smak.

 

Astrid, Cecilie og Bjørn bur i same bygard i Oslo. Dei glir inn og ut av einannans liv og lagar seg førestillingar om kven dei andre er, samtidig slit dei med å sjå seg sjølve.

Cecilie får stadig viktigare oppgåver i partiet ho jobbar i, men har ikkje trua på at ho er god nok. Ho er redd ho heller ikkje duger som mor, når eksen ønsker å ta over omsorga for sonen. Astrid slit med panikkangst og eit anstrengt forhold til eigen kropp, og ho synest det er lettare å halde folk på avstand og ta sorgene på forskot. Bjørn blei offer for ei alvorleg skulding for mange år sidan. Når sonen til Cecilie oppsøker han, aner han ein ny start. Eller skal det nok ein gong gå gale?

Kven er vi for dei andre, kven er vi for oss sjølve, kven er dei andre for oss?

Oda Malmin (f. 1987) er frå Stavanger og bur i Oslo. Ho debuterte med romanen Steinauge i 2018, som ho fekk Aschehougs debutantstipend for, og som blei nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris.

Om Steinauge (2018):

 

Vel, vel 21 bøker, 30 dager. Tja, det kan nok hende noen må vente. Ingen av disse vil passe inn i de neste måneders tema, hvis jeg ikke plutselig ombestemmer meg og finner på noe annet.

 

Påleggsalater

I dag har jeg samlet noen av de påleggsalatene jeg liker å lage.

De fleste tar ikke lang tid å lage, slik som den jeg lagde i dag, Italiensk salat

På bildet over,  ble den servert som en forrett.

I dag hadde jeg skinke i den, men den er veldig god som middagstilbehør.

Jeg skal ha svineribbe en dag. Da kan jeg servere italiensk salat til den.

 

 

2 gulrøtter, en liten bit kål, sylteagurk, ei pk skinke, sitron, 1/2 boks rømme, litt over 1 pk majones, salt og pepper.

Jeg bruker rømme og sitron fordi jeg liker den frisk, ikke for mektig.

Rasp gulrot og kål, hakk sylteagurk og skinke, bland alt sammen med sausen.

Jeg liker det lettvint så jeg blander ikke sausen for seg. Jeg har alt i bolken samtidig og rører det forsiktig sammen.

10-15 minutter og du har en stor bolle salat.

 

EGGESALAT MED SKINKE OG PURRELØK

 

300 gr skinke

1 purreløk

5 egg

2 pk majones

en halv boks rømme

salt og pepper

 

REKESALAT med rød rogn

 

https://lillasjel.blogg.no/rekesalat-lomperuller-med-reker.html

Ca 1 kg reker du renser.

3 ss rød rogn

1 søtpaprika

1 rødløk

en håndfull persille

Dill etter behag, jeg hadde bare litt for liker ikke for fremtredende dillsmak

Lomper. Ca 6 biter av en lompe

 

Saus

1 pk majones, ca 1 dl rømme eller cremefraiche.

1 chili

1 fedd hvitløk

En dasj sitron

salt og pepper

 

REKESALAT med egg og fiskepudding 

 

 

Veldig god Rekesalat
Rekesalaten min bruker å være populær. Jeg blir ofte bedt om å ta med den når noen skal ha koldtbord. Hvor oppskriften kommer fra, aner jeg ikke, jeg har brukt den sikkert i 30 år, så det husker jeg rett og slett ikke. Men jeg har ikke funnet på den selv.

Her må man ikke jukse og bruke reker i lake, for det blir slett ikke det samme.

Jeg brukte ca 1,5 l reker med skall, 4 skiver fiskepudding i små terninger og 3 hardkokte egg.

Sausen lager jeg på slump, men brukte ca 1,5-2 pk majones, 3 ss rømme, 1 ss sitronsaft, litt salt og pepper

Rømmen og sitronen gjør at det blir friskere på smak.

Litt arbeid å rense rekene, men det er det verdt, blir veldig god.

 

RØDBETSALAT

 

 

Rødbetsalat er godt, både alene og til kjøttpålegg og tilbehør til middag.

Her kan man også ha i spekesild og poteter hvis man ønsker det.

Jeg bruker ofte bare å kutte en rød løk, rødbeter fra glass og litt eple, sammen med majones og litt rømme, salt og pepper.

 

Oppskriften til Mors middags rødbetsalat finner du her:

https://morsmiddag.blogg.no/1483467994_.html

 

STOLTENBERGS Sildesalat 

 

STOLTENBERGS Sildesalat er sabla god.

Den er litt mer omfattende,  men slett ikke vanskelig. Oppskrift finner du her:

https://lillasjel.blogg.no/1522339811_stoltenbergs_sildesalat.html

Minner meg på at den må jeg lage igjen.

 

ENKEL SILDESALAT

 

 

Enkel sildesalat fra en gang jeg var påleggslei

https://lillasjel.blogg.no/1401135136_sildesalat_med_rdbete.html

Spekesild, hardkokte egg, purreløk, rødbeter, majones, rømme, salt og pepper

 

 

Waldorfsalat

 

1 boks fløte piskes, må ikke sprekke, så ikke ha den for tykk

ca en halv pose majones røres i

ca 1-2 ss sukker, vær forsiktig, smak deg frem, for søt waldorf er ikke godt

ca 1-2 ss sitron, også her, smak deg frem, men sitron fremhever smakene i salaten så den blir mye friskere på smak

4 epler

nesten 1 eske druer

2 stilker stangselleri

1 liten boks ananas, eller fersk ananas

100 gr walnøtter

Blandes forsiktig inn i kremen

 

 

Da håper jeg du fant noe du ble fristet til å lage.

Det er rørende å se når mennesker stråler

 

Mer og mer åpner vi opp for sansene våre.

Enten vi tror på de eller ei.

Det er ingen lett reise.

Ofte skal mye forløses.

Man åpner ikke opp fordi man skal nødvendigvis hjelpe andre.

Reisen er hovedsaklig for å hjelpe seg selv.

Å bli den beste versjonen av seg selv.

Ikke den mest perfekte versjonen, men den man lever best med, den man er ment til å være

Anerkjenne og godta hele seg selv.

Ofte er jeg rørt over å se hvordan hver enkelt endrer seg i takt med at man åpner opp.

 

Jeg har vært fem ganger på Arthur Findlay Spiritual college i England.

Kursene varer fra lørdag til lørdag.

Det er så rørende å se hvordan deltagerne på kurset endrer seg fra første til siste dag.

Første dagene ser mange slitne og forknytte ut.

Sakte, men sikkert utover i uken, ser man store endringer.

Rynker glattes ut, blikk løftes, man hører latteren og man ser hvordan hver enkelt stråler.

Tirsdag eller onsdag er ofte gråtedager.

Da har man åpnet opp og man slipper løs det man har båret på.

Man prøver ikke på dette, det skjer av seg selv.

De sier ofte at en uke på skolen forløser like mye som et år ellers.

Og nettopp slik føles det.

Man reiser hjem mye lykkeligere enn når man kom.

Er det fordi man har lært mer om healing og mediumskap?

Nei, det er fordi man har kommet nærmere seg selv.

 

Jeg ser det også her hjemme.

På meg selv? Ja selvfølgelig.

En helt annen ro inni meg enn jeg hadde før.

Selv med flere begrensninger, er jeg likevel lykkeligere.

Jeg ser det også på de av mine venner som utvikler sansene sine.

Noen er totalt forandret.

Og tro nå ikke at det er et mål, at man skal forandre seg.

Nei, målet er å slutte å være noe man egentlig ikke er og heller bli tro mot seg selv.

 

Få bedre selvtillit

Tro på at man er bra nok

Ikke la andre tråkke på en

Stille egne behov

Tørre å ta til motmæle når noe er urettferdig

Legge bort dårlig samvittighet

Anerkjenne seg selv

Rett og slett stå sterkere i egen kraft og bli mer glad i seg selv

 

Det er rett og slett rørende å se denne endringen.

Når mennesker du kjenner plutselig stråler.

Derfor er den spirituelle utviklingen viktig.

Ikke fordi du skal begynne som healer eller ta ned beskjed fra åndeverden.

Nei, fordi du skal ha et godt liv her på jorden.

Rett og slett bli mer lykkelig og finne indre ro

I dag

Påskekos

 

Da er det snart påske.

Da går det mot vår.

Alt våkner til liv igjen ute.

Fuglene synger og fargene kommer tilbake.

Og jeg elsker dette.

 

Å kjenne vårluften er bare nydelig.

Jeg er ikke glad i vinter, kulde og mørke.

Når våren kommer kryper jeg ut av hiet mitt akkurat som bjørnen.

Om noen få år bil vi nok være i lengre perioder i varmere strøk.

Vi vil rømme unna vinteren.

Jeg er takknemlig for at vi har muligheten.

Jeg har savnet det veldig nå når vi har vært forhindret fra å dra.

Vi har bestilt to uker i november og krysser fingrene for verden da er mer normal igjen.

 

Heldigvis har jeg lykkepillene som kommer i postkassa.

De skaper engasjement og glede.

Jeg føler meg derfor privilegert og svært takknemlig.

Så håper jeg helsa holder så det blir nye turer senere.

Denne påska blir Ihvertfall hjemmepåske.

Sjokolade, bøker og krim på tv.

Fredelig, trygt og godt.

Takknemlig

I dag

Arne Dahl, Friheten

Arne Dahl, Friheten

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Arne Dahl derimot er en kjenning. Jeg gledet meg veldig til bok 4 i denne serien.

Arne Dahl, Utmarker

Arne Dahl, Innland

Arne Dahl, Åpen sjø

 

Og vips var eventyret slutt for denne gang med en grusom cliffhanger. Da er det bare å vente på neste.

En utrolig spennende krim, uten unødvendigheter og fin progresjon. Litt makabert, men ikke så mye, for det er ikke utbrodert detaljene, men ondskap, ja definitivt.

Molly, Sam og Deer har en tøff hverdag, haha. De har ikke før hentet seg litt inn fra forrige så bryter det løs på nytt.

Den mannen kan å skrive fengende krim.

Det er avsluttende historier men som med så mange andre serier, er det kjekt å følge hovedpersonene kronologisk.

 

 

Frihet er fartsfylt, klaustrofobisk og full av overraskelser.

Sam Berger er alene. Molly Blom er fortsatt borte, sannsynligvis er hun gravid med barnet deres. Drømmen om et liv sammen med henne virker fjernere enn noen gang.

Sam får et innbringende oppdrag av den gåtefulle typen. En kvinne, Nadja, er blitt kidnappet, og terapeuten hennes søker Sams hjelp – men politiet må holdes utenfor.

 

 

Arne Dahl, pseudonym for Jan Arnald (f. 1963), er forfatter, redaktør og litteraturkritiker. Han bor i Stockholm.

Siden debuten i 1998 har Arne Dahl utgitt 11 kriminalromaner om A-gruppen og 4 bøker i Opcop-serien. Bøkene om A-gruppen har blitt filmatisert med stor suksess og de ligger blant annet på Netflix. Han er oversatt til mer enn 32 språk og har til sammen solgt over 4 millioner bøker. Forfatteren har mottatt en rekke utmerkelser for romanene sine, bla det svenske krimforfatterakademiets pris for å ha «vitalisert og utviklet krimsjangeren».

Utmarker, første bok i serien om etterforskerne Sam Berger og Molly Blom, viser en ny og mørkere side av Arne Dahl. Krimromanen fikk strålende kritikker, også internasjonalt, og lå på 1. plass på den offisielle bestselgerlista i Tyskland. Deretter fulgte oppfølgerne Innland og Åpen sjø. Våren 2021 lanseres Friheten, den fjerde frittstående oppfølgeren i Sam Berger-serien.

 

 

Denne er sengelektyre:

Taylor Jenkins Reid, Evelyn Hugos syv ektemenn 

Leseeksemplar fra Cappelen Damm, feelgoodbøker

 

Jeg er spent på denne for i utgangspunktet ser den litt for romantisk ut, men det står at den er hjerteskjærende og gripende, så det kan være den er midt i blinken for meg

 

 

Monique har det ikke så bra for tiden. Ektemannen har forlatt henne, og karrieren som reporter har gått i stå. Da den glamorøse Hollywood-stjernen Evelyn Hugo kontakter henne og vil at Monique skal skrive ned hennes livs historie, kunne ingen blitt mer overrasket enn Monique selv. Hvorfor har Evelyn Hugo valgt henne?
Fast bestemt på å redde sin karriere treffer hun skandaledronningen og hører henne fortelle om livet i Los Angeles på 50-tallet og helt frem til hun valgte å forlate rampelyset på slutten av 80-tallet. Mens Evelyn forteller om skruppelløs ambisjon, uventet vennskap, og en stor, forbudt kjærlighet, begynner Monique å utvikle et sterkt bånd til skuespillerinnen.
Men samtidig som deres vennskap vokser seg sterkere, innser Monique at det faktisk var en grunn til at Evelyn tok kontakt med nettopp henne. Og at det kan komme til å knuse henne.

 

På dagtid:

Richard Osman, Torsdagsmord-klubben

Leseeksemplar fra Gursli Berg forlag

 

Dette er en krim og jeg er spent på om jeg liker den

 

 

Fire hobbydetektiver møtes i hemmelighet hver torsdag for å diskutere uløste mordsaker. De kaller seg Torsdagsmordklubben, og alle medlemmene bor i den idylliske seniorlandsbyen Coopers Chase i Kent. Joyce er tidligere sykepleier, Ron er eksfagforeningsleder, Ibrahim er pensjonert psykiater og den hemmelighetsfulle Elisabeth sies å ha vært spion i sine yngre dager. En dag skjer det et drap i landsbyen, og Torsdagsmordklubben får en ekte sak, med et ekte lik i fanget. Og der ute et sted finnes det en ekte morder.

Dette er 1. bok i serien om Torsdagsmordklubben.

«En fantastisk detektivroman … det veldreide plottet holder deg på pinebenken, men det er det herlige persongalleriet som er historiens største styrke.»
The Mirror

«Vittig, varm og klok med uimotståelige karakterer – dette er en av årets herligste bokutgivelser.»
Daily Mirror

 

Mars 2021:

 

https://lillasjel.blogg.no/marslesestabel-nyheter-2021.html

Alex Schulman, Overleverne

Cilla & Rolf Börjlind, Frossent gull 

Natasha Lester, Den hemmelige gaven

Marianne Nymo, Gryende hvitt

Hanne Kristin Rohde, Det du ikke vet

Peter  Øvig Knudsen, Min mor var besatt

Beth O`Leary, Bare på besøk

Grethe Bøe, Mayday

Lisa Wingate, Hannies bok

James Gould-Bourn, Bjørneklem 

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Rekesalat/Lomperuller med reker

Jeg tenkte at lefseruller med reker ville være godt.

Men jeg skulle ikke blandet sausen og rekene for det ble litt rennende.

Jeg skulle bruke restene til rekesalat, men kunne blandet de etterpå.

Men de ble ganske gode da.

Ca 1 kg reker du renser.

3 ss rød rogn

1 søtpaprika

1 rødløk

en håndfull persille

Dill etter behag, jeg hadde bare litt for liker ikke for fremtredende dillsmak

Lomper. Ca 6 biter av en lompe

 

Saus

1 pk majones, ca 1 dl rømme eller cremefraiche.

1 chili

1 fedd hvitløk

En dasj sitron

salt og pepper

 

Reker renses og deles i biter

 

Paprika, rødløk, chili, hvitløk

Jeg liker å bruke denne lille hakkeren fra Tupperware. Ingen strøm, du trekker bare i en snor noen ganger og vips er det hakket.

 

Så rører jeg sammen sausen og blander. Noe jeg da skulle ventet med.

 

Når du skal kaste avfallet fra grønnsakene ikke kast de oppå det du har hakket for da er det litt arbeid å plukke det ut igjen. Haha

 

 

Resten ble salat på brødskiva.

 

Lefseruller med spekeskinke og med røykalaks

Marianns matkasse, nr 9

 

 

Smil til deg selv først


Smil til deg selv først

Det er som regel ikke smil vi tenker på når vi ser morratrynet vårt i speilet

Det er vel mer som noen grimaser

Fillern tenker vi, at det går an å se sånn ut

Vi uffer oss og med det gir vi fokus til resten av dagen

Fin start eller

Det er rart hvor vanskelig det skal være med endring

Vi vet jo alt om hvordan vi kan gjøre det

Fasiten har vi

Vi vet at fokuserer vi positivt fra vi slår opp øynene, så legger vi grunnlaget for en god dag

Men gjør vi det

Er det det vi tenker på når vi fortvilt prøver å vrenge opp øyelokkene når klokka ringer

Det er mørkt ute og mørkt inne

Aller helst vil vi bare la øyelokkene være igjen

De har faktisk ikke lyst til å åpne seg

  

Å skape en litt bedre hverdag for seg selv er faktisk ganske enkelt

Det er ikke så mye som skal til

Ett minutt eller to før vi tvinger beina på gulvet

Vi putter ordet glede inn i hodet

Glede og takknemlighet

Hva du vil glede deg til er jo opp til deg selv

Selv gleder jeg meg til en sydentur i januar

Og for ikke å snakke om at nå snur solen snart, hurra

Putt inn noen tanker om ting som gleder deg

Straks blir det lettere å stå opp

Vi kommer på badet og der venter det store sjokket da

Vi skal smile til oss selv

Vi kan late som om vi har kommet på jobb og skal hilse på våre kollegaer

Hei, hei

Jeg er jo hjemmeværende, så jeg hilser på den jeg skal tilbringe dagen sammen med

Ser jeg surt på meg selv, ja da er det det suretrynet jeg skal ha med å gjøre den dagen

Det lyser oss faktisk opp innvendig, et smil

Det gjør noe med oss

Det frigir litt gode hormoner

For meg er utfordringen å huske å gjøre det

Å få det inn som en vane

Kanskje jeg må henge opp huskelapper

Gule post-it på badet og ellers litt rundt omkring

Ja, da vil de vel le av meg resten av familien, men det er ikke noe nytt

Da slår jeg jo to fluer i et smekk, da blir de godt humør også

I dag

James Gould-Bourn, Bjørneklem 

James Gould-Bourn, Bjørneklem 

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

 

Dette var spennende, for her ante jeg ikke om dette var en bok som passet meg, men det gjorde den.

Lett humoristisk men også alvorlig. Om en far og en sønn som har mistet kone og mor i en bilulykke. Sønnen har ikke snakket siden ulykken. De har det ikke så bra de to.

Varmt og fint om sorg, om kjærlighet og godt varmt vennskap. En hjertevarm historie jeg gjerne anbefaler.
Kanskje er ikke alt like realistisk, men jeg velger å ikke ta det så høytidelig.

Jeg har ikke så mye mer å si jeg, for det meste står i teksten under bildet. Les, kos deg og tørk en tåre.

 

 

Fra omslaget:
En overraskende, lattervekkende og oppløftende historie om en far og sønn som finner tilbake til hverandre under de mest usannsynlige omstendigheter. Danny Malooleys liv er i ferd med å gå i oppløsning. Han er alenefar til elleve år gamle Will som ikke har sagt et ord siden moren ble drept i en bilulykke. Han ligger etter med husleien og har fått husverten på nakken. På toppen av det hele har han mistet jobben. Danny bestemmer seg for å gjøre det enhver person i hans situasjon ville gjort. Han blir en dansende panda – inspirert av gatekunstnere i den lokale parken. Snart oppdager han at danseoppvisningene gir avkastning. Ikke i form av inntekt, men sønnen har faktisk snakket med ham for første gang siden moren døde. Will vet ikke at mannen inne i pandadrakten faktisk er faren hans. Og Danny vil ikke avsløre hvem han er i tilfelle sønnen da vil slutte å snakke igjen.

 

 

Denne leser jeg på dagtid:

Arne Dahl, Friheten

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Arne Dahl derimot er en kjenning. Jeg gleder meg veldig til bok 4 i denne serien.

Arne Dahl, Utmarker

Arne Dahl, Innland

Arne Dahl, Åpen sjø

 

 

Frihet er fartsfylt, klaustrofobisk og full av overraskelser.

Sam Berger er alene. Molly Blom er fortsatt borte, sannsynligvis er hun gravid med barnet deres. Drømmen om et liv sammen med henne virker fjernere enn noen gang.

Sam får et innbringende oppdrag av den gåtefulle typen. En kvinne, Nadja, er blitt kidnappet, og terapeuten hennes søker Sams hjelp – men politiet må holdes utenfor.

 

Denne skal bli sengelektyre:

Taylor Jenkins Reid, Evelyn Hugos syv ektemenn 

Leseeksemplar fra Cappelen Damm, feelgoodbøker

 

Jeg er spent på denne for i utgangspunktet ser den litt for romantisk ut, men det står at den er hjerteskjærende og gripende, så det kan være den er midt i blinken for meg

 

 

Monique har det ikke så bra for tiden. Ektemannen har forlatt henne, og karrieren som reporter har gått i stå. Da den glamorøse Hollywood-stjernen Evelyn Hugo kontakter henne og vil at Monique skal skrive ned hennes livs historie, kunne ingen blitt mer overrasket enn Monique selv. Hvorfor har Evelyn Hugo valgt henne?
Fast bestemt på å redde sin karriere treffer hun skandaledronningen og hører henne fortelle om livet i Los Angeles på 50-tallet og helt frem til hun valgte å forlate rampelyset på slutten av 80-tallet. Mens Evelyn forteller om skruppelløs ambisjon, uventet vennskap, og en stor, forbudt kjærlighet, begynner Monique å utvikle et sterkt bånd til skuespillerinnen.
Men samtidig som deres vennskap vokser seg sterkere, innser Monique at det faktisk var en grunn til at Evelyn tok kontakt med nettopp henne. Og at det kan komme til å knuse henne.

 

Mars 2021:

 

https://lillasjel.blogg.no/marslesestabel-nyheter-2021.html

Alex Schulman, Overleverne

Cilla & Rolf Börjlind, Frossent gull 

Natasha Lester, Den hemmelige gaven

Marianne Nymo, Gryende hvitt

Hanne Kristin Rohde, Det du ikke vet

Peter  Øvig Knudsen, Min mor var besatt

Beth O`Leary, Bare på besøk

Grethe Bøe, Mayday

Lisa Wingate, Hannies bok

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Lek deg med kreativiteten din

 

 

Dere vet jeg er glad i å være kreativ.

Jeg elsket å tegne som barn, som de fleste barn.

Jeg har nok ikke utviklet meg stort, så fortsatt tegner jeg nok som et barn.

Men det er viktig å bruke kreativiteten vår.

Jeg gikk et spirituelt kunstkurs i England for to år siden.

Vi lærte ikke teknikker der.

Men vi lekte oss med kreativitet.

Jeg oppdaget da at mye som hadde vært sårt for meg i barndommen, fikk komme ut og ble forløst.

Jeg hadde mye motstand i meg når vi gjorde oppgaver.

Jeg var frustrert, følte meg hjelpesløs og udugelig.

Nettopp fordi det var vanskelig for meg til tider, var det bra.

Jeg skal legge ved noen linker fra det kurset, hvis dere vil se.

En dag skulle vi male fingrene med bind for øynene.

Mens de andre lo og koste seg, satt jeg der apatisk mens tårene rant.

Jeg følte så sterkt på at jeg var alene og hjelpesløs.

Slik kan det jobbes ut følelser når vi er kreativ.

I tillegg er det healing i farger og kreativiteten gir glede og energi.

 

Det er ikke noe som skal vær perfekt.

Selv jobber jeg intuitivt.

Det skal jo ikke bli kunstverk til utstilling.

Å bruke det intuitive er god trening.

Men det er ikke enkelt, for inni oss vil vi at det skal bli noe fint.

Å kutte ut hjernen er vanskelig og derfor må vi trene.

Jeg viser frem prosjektene mine, nettopp for å inspirere til å gå i gang, selv om dere ikke er mestere.

Det er nemlig et av de viktigste stegene.

Tørre å gjøre noe uten at det skal være perfekt.

 

Jeg gjør det som faller meg inn.

Først bruker jeg pastellkritt for å danne en bakgrunn som inspirerer meg.

 

 

Dette er grunnlaget for et nytt bilde.

Voksduken under bildet, inspirerer også med blomstermotiv.

Foreløpig er det blomster og blader jeg tegner.

Da øver jeg på det og plutselig vil det nok utvikle seg og det kommer andre motiver.

Jeg hører allerede en stemme inni meg som sier jeg må øve på å tegne øyne.

Og bildet over roper etter engler og vinger og sommerfugler.

 

 

Jeg tar en tusj og begynner bare å streke opp der jeg finner det for godt.

Dette bildet ble aldri ferdig men det gjør ikke noe.

Kanskje fortsetter jeg, kanskje blir det lagt bort.

 

 

Her fortsatte jeg litt til

På dette ble jeg superirritert, fordi jeg prøvde en tusj som var for tykk.

Å lære å ikke være kritisk, er nemlig veldig vanskelig.

Vi har jo et ego som sitter på skulderen og roper ikke bra nok

 

Her er det nyeste.

Det er en mulighet for at jeg prøver med litt vann på dette, bare for å prøve.

Det har jeg jobbet med i etapper.

Nå har jeg kommet i gang så nå roper bildene litt på meg.

Nå er det lettere å sette seg ned.

Det er nemlig slik at hvis det er stillstans lenge, da er det tungt å komme i gang.

Selv om man vet man vil kose seg.

Litt sitter fortsatt egoet og roper at det er ikke vits i at du gjør det,  for dette kan du ikke.

Men når man først har skubbet egoet litt bort, er det lettere.

I dag følte jeg intuitivt at jeg kunne legge mer farge på.

Det var morsomt.

Og det er morsomt å se hvordan ideene popper opp inni meg og driver meg videre.

Så kom i gang, uansett hva det er du liker å gjøre.

Om du så bare har en blyant eller en kulepenn.

Eller om det er andre måter du vil bruke kreativiteten på.

Det er uansett en veldig god ting og hjelper deg med å åpne opp for det du bærer på.

Jeg gleder meg til fortsettelsen

I dag

 

Men jeg ser igjennom disse innleggene, kjenner jeg at jeg skal på flere slike kurs. Jeg skulle jo dit i mai i fjor, men det ble jo viruskansellert. Jeg fikk også mye inspirasjon fra alle bildene jeg har tatt. Det er bare så sykt vakkert der og jeg lengter tilbake.

Hvis du vil se hva vi gjorde under kurset:

https://lillasjel.blogg.no/arthur-findlay-sondag-dag-2-31-03-19.html


https://lillasjel.blogg.no/arthur-findlay-dag-2-mandag-01-04-19.html

 

https://lillasjel.blogg.no/arthur-findlay-dag-4-tirsdag-02-04-19.html

https://lillasjel.blogg.no/arthur-findlay-dag-5-onsdag-03-04-19.html

 

https://lillasjel.blogg.no/arthur-findlay-dag-6-torsdag-04-04-19.html

 

https://lillasjel.blogg.no/arthur-findlay-dag-7-fredag-05-04-19.html

Her varer jula til påske

 

Her varer jula til påske.

Jeg er ingen stor “pynter”.

Mange koser seg med å pynte til de ulike årstider og høytidsdager.

Jeg har mistet piffen helt.

Jeg orker rett og slett ikke gå i gang med noe ekstra.

Det er ikke det jeg bruker kreftene mine på.

Og jeg lever godt med det.

 

Men her om dagen,oppdaget jeg at jeg hadde dompaper på kjøkkengardinene.

Denne jula ble det faktisk byttet.

Ja de burde jo vaskes de som hang der.

For skams skyld tenkte jeg at dompapene må få hvile seg.

Kanskje kommer de opp igjen til jul.

Bare kanskje.

Det bestemmer jeg ikke nå.

 

Men i det jeg bestemte meg for å ta de ned, dukket det opp et nytt dilemma.

De andre er ikke strøket.

Da er gode råd dyre.

Ja for øyeblikket er jeg ikke alene hjemme.

Nå lurer du kanskje på hvilken betydning det har.

Jo når det er mer folk i huset, da er det litt mer aktivitet rundt meg.

Da gidder jeg ikke å gå i gang med prosjekter som stryking av gardiner.

Jeg dro derfor på  Princess og kjøpte nye.

Jeg la frem utfordringen for  ekspeditøren.

Men jeg vil ikke ha grønne sa jeg.

Og endte opp etter mye tvil, med grønne.

Men hun advarte meg, det gjorde hun.

Det kunne hende de måtte …….. strykes.

 

Jeg dro hjem, pakket de ut og tenkte hmmmmm.

I morgen skal jeg stryke.

Nå er det slik at slaven min er, som slaver bruker å måtte være, tidlig oppe.

Når jeg kommer tuslende et par timer senere, ja da har dompapene fløyet.

De vårgrønne gardinene er hengt opp, uten stryking.

Og de ble rettelig fine.

 

 

 

Men det fineste skjedde når jeg pakket de ut i går.

Jeg holder jo på med dt kreativt prosjekt, der jeg bare leker meg med farger og streker.

Helt uten mål og mening.

Jeg føler nemlig det er hva jeg trenger akkurat nå.

Mer enn påskepynt.

Og i det jeg så gardinene, fikk jeg denne intense kriblingen innvendig.

Den som heter inspirasjon og glede.

Det skal nemlig ikke så mye til bestandig.

Det er nok det samme de føler de som elsker å pynte hus, tenker jeg.

Nå vil jeg tegne litt jeg.

I dag

 

 

Pluss er annet prosjekt. Ja nå stables jo bøkene for april her og marsstabelen har krympet.

Bare tre igjen, pluss en på sengekanten.