Lesestabel juli 23, pocketsommer

 

Da er det forsyne meg ferietid igjen.

Den aller siste fellesferien her i huset.

Litt rart å tenke på, men neste år er det ferie hele året.

Vi kan reise når vi vil.

Kanskje blir det likevel litt vanskelig å være hjemme i juli, når vi er vant til at da reiser vi.

Det får tiden vise.

Juli bruker jeg å ha uinnbundne bøker.

Noen er gamle, stått lenge og ventet i hylla, noe er arvet og noe kjøpt og noe har jeg fått og noe er så ferskt at det egentlig ikke er pocket men et uinnbundet forhåndseksemplar.

Men med på ferie skal de.

En på bildet, den første av Mehlum, har jeg faktisk lest, men den er med til gubben.

Når feriekofferten skal pakkes, må det nemlig være med bøker som passer oss begge.

Han leser kun krim, jeg leser både det ene og det andre.

 

Det har ikke vært krangel i denne stabelen, enda jeg har måtte ta bort like mange som jeg har stablet opp.

Ingen sure miner.

Det kan være fordi mange av dem er av eldre modell.

Jeg tror faktisk de er glad for å bli sett.

Så lenge de er oppe til vurdering innimellom, stoler de på at det blir deres tur.

Dessuten vet de at blir de med på tur, kan det være de ikke kommer hjem igjen.

De står jo der i hylla sammen med alle vennene sine.

Kanskje de liker seg der.

Men det er pocketsommer av en årsak.

De veier lite og de kan settes igjen, hvis noen andre gjerne vil arve dem.

Å dele lesegleder er fint.

Som vanlig, bilder hentet fra internet, tekst over bildet er min, tekst under fra forlaget.

Noen er leseeksemplarer, andre har jeg som sagt kjøpt eller fått av andre bokvenner.

Jeg er ikke pålagt eller har betalt for å lese og jeg er helt nøytral.

 

Shelley Read, Dit elven fører deg

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Denne er jeg utrolig spent på og er nok den jeg kommer til å begynne på først. Den sammenlignes med Der krepsene synger og den syntes jeg var bare nydelig. Ofte er disse sammenligningene bare et salgstriks, men jeg krysser fingrene.

Delia Owens, Der krepsene synger

 

 

 

 

Fra omslaget:Colorado, 1940-tallet. Victoria Nash er bare en tenåring, men har likevel ansvaret for husholdningen på familiegården, der de i generasjoner har dyrket fersken. 

Den unge dagdriveren Wilson Moon har en mystisk fortid og er blitt fortrengt fra stammeområdet sitt. Han er uønsket av lokalbefolkningen i den lille byen. Da Victoria treffer Wilson, tennes en gnist av lidenskap, men også av fare. De innleder et forhold som for enhver pris må holdes hemmelig. Da Victoria blir gravid, flykter hun alene opp i fjellene. Hun bosetter seg i en liten hytte mens hun kjemper for å overleve i villmarken. Samtidig stiger vannet i elva i dalen og truer med å utslette gården og alt hun kjenner til.  

Dit elven fører deg er en historie om kjærlighet og tap, men også om å finne et hjem, en familie, å få kraft og mot til å kjempe – og om å finne trøst der man minst venter det. 

 

Emma Hamberg, J’appelle Agneta

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Underholdningsroman som visstnok skal være fornøyelig. Humor og romantikk er jo de sjangrene der jeg er vanskeligst så da får vi se. Dette er et forhåndseksemplar, heftet, så da hoppet den over fra juni til juli, da jeg selvfølgelig ikke når å lese alle bøkene jeg ønsker å lese i juni. Denne skal få bli nummer to, de andre i stabelen får komme når det passer meg.

 

 

Personlighet kan tydeligvis deles inn i fargegrupper. Agneta 49 år føler seg helt gjennomsiktig, og synes hun går i ett med tapeten. Barna er utflyttet og melder bare når de trenger penger. Kollegaene bryr seg ikke om hva hun driver med, og mannen hennes driver med fuglekikking og ulike former for sport. Han forteller Agneta at kroppen er et tempel som ikke må skitnes til med usunnheter. Nei, det er granateplekjerner og Quinoa som gjelder. Agneta spiser gode oster og drikker vin i smug – mens hun ser på oppussingsprogram hvor de renoverer vakre franske gårder.
Så ser hun en jobbannonse: En eldre gutt i Provence trenger en au pair som snakker svensk. Agneta overrasker alle – inkludert seg selv, med å svare på annonsen, og få dager seinere er hun på vei til sitt livs eventyr.

 

Patricia Wilson, Kaneltreet

Funnet i en boktelefonkiosk i Geiranger

 

Jeg leser alle Wilsons bøker. Fantastiske feriebøker. Historisk feelgood-drama, en av mine favorittsjangre.

Patricia Wilson, En sommer i Hellas

Patricia Wilson, Flukten til den greske øya.

Som dere ser har jeg to av hennes i stabelen i år, stor glede. Slike bøker jeg åpner med en forventningsfull glede inni meg. Og nå skal vi til Rhodos i denne boken, ekstra glede.

 

 

Rebeccas ekteskap er på bristepunktet, og når hun i tillegg får dårlige nyheter fra familien på Rhodos, reiser hun motvillig tilbake til sin barndoms øy. Her innser hun hvor lite hun vet om bestemoren som hun har nektet å ha kontakt med de siste årene. Nå må familien finne sammen igjen, og tiden er inne for å fortelle sannheten om den forferdelige dagen i 1944 da familien hennes ble splittet.

 

 

Patricia Wilson, Øyas hemmelighet

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Så skal vi til Kreta. For en som meg, som er veldig glad i Hellas, er disse bøkene spennende. Mye historie, ikke bare romantikk.

 

 

Fra omslaget:Øyas hemmelighet historien om nazistenes okkupasjon av Kreta under andre verdenskrig – en fortelling om grusomheter, om mot og om hvor langt en mor er villig til å gå for å beskytte barna sine. Og det er fortellingen om bitre hemmeligheter som splittet en familie, og om tre kvinner som kommer sammen for å lege de sårene som har ødelagt to generasjoner.

Det hele begynte ved solnedgang 14. september 1943 …

Hele livet har Angie vært nysgjerrig på morens hemmelige fortid. Når hun nå er i gang med å planlegge bryllupet, har hun en sterk trang til å besøke den avsidesliggende landsbyen på Kreta der moren hennes vokste opp.

Angies gamle bestemor tar imot henne med åpne armer. Tiden er inne for å lette sitt hjerte og fortelle den historien som hun ellers ville ha tatt med seg i graven.

En bok for alle som likte Helenas hemmelighet av Lucinda Riley og Når sypressene hvisker av Yvette Manessis Corporon.

 

Rosanna Ley, Appelsinlunden

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Rosanna Ley, Hotellet på klippen

Rosanna Ley, De tapte barna

Enda en feelgoodforfatter jeg følger. Hotellet på klippen var litt mye kjærlighet for meg, men elsket beskrivelsene om landskap og mat, så jeg koste meg likevel. Så får vi se hva jeg synes om Appelsinlunden. Vi skal til Sevilla og der har jeg vært.

 

Appelsinlunden av Rosanna Ley er en uforglemmelig fortelling om tapt kjærlighet, familiehemmeligheter og appelsiner – fra solfylte Sevilla.

Holly elsker appelsiner, og hun elsker å lage appelsinmarmelade. Nå har hun endelig sjansen til å bytte ut en stressende jobb i storbyen med en drømmejobb i Dorset. Hun åpner “Bitter appelsin”, en liten butikk som hyller sitrusfrukten som alltid har inspirert henne.

Hollys mor Ella har alltid likt seg i Sevilla. Så hvorfor nøler hun når Holly inviterer henne med på tur for å handle inn produkter til butikken? Hva er hun redd for? Har det noe å gjøre med den gamle oppskriften på spansk appelsinkake som Ella har holdt skjult for familien i alle år?

Sevilla er en by full av sol og appelsiner, men livet der kan også være bittersøtt. Vil kjærligheten overleve appelsinlundens mange hemmeligheter?

 

Kelly Rimmer, Meg uten deg

Funnet i samme boktelefonkiosk som Kaneltreet

Kelly Rimmer, Barna fra Warszawa

Kelly Rimmer, Før jeg lar deg gå

Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si

Kelly Rimmer er en av mine favorittforfattere. Det hun skriver kan man ikke kalle feelgood kanskje, det er sterkt og gripende. Det er dramatisk, slik som Barna fra Warzava, som var en av de beste bøkene jeg leste i fjor.

 

 

Fra omslaget:En medrivende roman om hvordan kjærligheten kan knuse hjertet ditt – og reparere det. Callum jobber på et stort PR-byrå i Sydney, og hver dag tar han fergen fra storbyen og hjem til Manly. En dag kommer han i snakk med Lilah på fergen. Lilah er jurist og en svært engasjert miljøforkjemper, og det første møtet utvikler seg raskt til en stormfull forelskelse. Ingen av dem tror egentlig på kjærlighet ved første blikk, men de faller for hverandre like fullt. Alt ser lyst ut, og forholdet blir stadig sterkere. Men så kommer den dagen da Lilah ikke lenger kan ignorere de sykdomstegnene hun har fryktet og som hun har holdt hemmelig for Callum … Meg uten deg er en hjerteskjærende roman som må leses av alle som likte Et helt halvt år av Jojo Moyes, En dag av David Nicholls eller Dagboken av Nicolas Sparks.

 

 

Anna Stuart, Å redde et liv på fire minutter

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Ser ut til å være i min gate det her.

 

Fra omslaget:

Ingen skal måtte behøve å være ensomme

Charlie liker jobben som sjåfør. Han frakter matvarer hjem til folk og liker å tilbringe tiden alene i bilen. Han har aldri vært særlig glad i å måtte forholde seg til mange mennesker, men når han blir satt til å levere matvarer i Hope Street, innser han at det er mange ensomme mennesker der ute, og for noen av dem er Charlie deres eneste møte med omverdenen.

Butikksjefen må minne Charlie på at han er sjåfør, ikke sosialarbeider, og at han ikke må bruke mer enn fire minutter på hver kunde, men Charlie kan ikke hjelpe for at det harde ytret hans begynner å mykne. Han klarer ikke å la være å vise litt vennlighet til innbyggerne i Hope Street og hjelpe dem med å finne sin plass i verden igjen.

Men vil hans hjelpende hånd bare gjøre alt verre?

 

Trish Doller, På åpent hav

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Aner ikke hva som venter meg, dommen kommer etterhvert.

 

Fra omslaget:

Annas forlovede døde brått, og for å hedre hans minne – og komme over sorgen – legger hun ut på langtur i seilbåten hans, selv om hun ikke er helt stø på seiling. Planen er å seile fra Florida til de karibiske øyer. Hun skjønner fort at denne seilasen klarer hun ikke alene, så i første havn søker hun etter mannskap. Men på en seilbåt lever man tett, og utfordringene står i kø selv om omgivelsene er spektakulære …

Passer for alle som drømmer å kaste loss, sette seil og starte på nytt.

 

Dani Atkins, Mens jeg sov

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Ja bra jeg har plukket med meg noen som ikke har handling fra krigen også.

 

 

Maddie våkner i sykehussengen og husker ikke hva som har skjedd. Hun vet bare at hun og Ryan gledet seg veldig til bryllupet og til barnet som skulle komme. Andre må fortelle om den fatale trafikkulykken og at hun har ligget veldig lenge i koma. Men Ryan oppfører seg merkelig, han svarer unnvikende når hun spør om barnet.
Chloe jobber som frivillig på sykehuset, og Maddie blir en av de pasientene hun føler seg mest knyttet til. Nå er Maddie våken og alt er forandret. Mens Maddie har vært i koma har livet gått videre for dem rundt henne. Hvordan skal de nå finne sin plass i forhold til hverandre?
Mens jeg sov er en fortelling om livets ubarmhjertighet, om kjærlighet og håp – og om hvor langt en mor er villig til å strekke seg for barnet sitt.

 

Da er vi over til krimavdelingen.

Jan Mehlum, Gylne tider

Fått av en bokvenn

Bøker lest juli, 2020, 10 bøker

Denne har jeg lest, men jeg tar den med til gubben, så han får begynne på bok 1.

 

 

 

Fra omslaget:Veien fra oppvakt skolejente til narkotikadødsoffer ble mistenkelig kort for Cecilie. Og når politiet velger å betrakte saken som nok en tilfeldig overdose, påtar tønsbergadvokaten Svend Foyn seg sitt første oppdrag som etterforsker. Bak småbyens pyntelige fasade finner han ikke bare et brutalt narkotikamiljø, men også dystre forbindelser til mennesker i helt andre miljøer – og til deres fortid. Kritikerroste Jan Mehlum er en av landets fremste kriminalforfattere og har blant annet vunnet Rivertonprisen for beste norske kriminalroman (Kalde hender, 1998). GYLNE TIDER er den første boken i serien om Svend Foyn.

 

Jan Mehlum, Kalde hender

Fått av en bokvenn

 

 

Bok 2 i serien

 

 

En 15 år gammel skinhead oppsøker tønsbergadvokaten Svend Foyn, men forsvinner ut av kontoret uten å ha sagt et ord. Noen timer senere blir gutten – Elvis Kristiansen – funnet død, overkjørt av toget. Foyn klarer ikke å slå seg til ro med at det var et uhell. Hva var det gutten ville ham? Jo mer Foyn undersøker i Elvis’ historie, dess mer innfløkt virker saken. Her er tråder til hendelser i fortiden så vel som til organisert kriminalitet og overgrep mot barn. Kalde hender er en frittstående fortelling og den andre boken i serien om Svend Foyn.

 

Jan Mehlum, Det annet kinn

Fått av en bokvenn

 

 

 

Fra omslaget:Anna Löwe var en gang Svend Foyns store lidenskap. Nå er hennes mann, overlegen Sten Löwe, sporløst forsvunnet. Politiet har henlagt saken, og hun oppsøker sin gamlekjæreste og ber ham forsøke å finne ut hva som kan ha skjedd. Det viser seg snart at Löwe ikke er den eneste personen i området som er blitt borte på uforklarlig vis i løpet av de siste årene. Og flere forsvinninger følger.

 

Monica Yndestad, Gapestokk

Kjøpt selv

 

Jeg har lest og likt Yndestads bøker og har planer om å lese alle hun har gitt ut. Nå har jeg ikke lest Jentene fra balletten, men håper at det går bra

Monika N. Yndestad, Ulmebrann

Graven, Monika N. Yndestad

 

Fra omslaget:Alt har en pris: For sitt livs vanskeligste sak, en sak om bussulykken og konsekvensene av fyllekjøring, mottar Alice Bratt og Hassan Mouri den prestisjetunge presseprisen Gullparaplyen. Noen timer etter utdelingen blir Alice funnet overstadig beruset i sin egen bil, som har kjørt av veien. Selv husker hun ingenting av hva som har hendt. Neste dag henges hun ut med fete typer i alle medier, selv i sin egen avis: «DU AV ALLE». Alice tvinges ut på en indre og ytre reise til et gjemmested, der hun må lære å stole på seg selv igjen. I Bergen lurer alle på hvor Alice er, og om hun er i live. Kollegaene Hassan og Jørgen begynner så smått å nøste i det som har hendt. Så dukker plutselig liket av en annen prisvinner opp. Om forfatteren: Monika N. Yndestad (f. 1964) fikk Nytt blod – Maurits Hansen-prisen for sin krimdebut Jentene fra balletten. Gapestokk er andre bok i serien om BA-journalist Alice Bratt.

 

Emilie Schepp, Skjult Agenda

fått av en venn

 

Bok tre i serien. Her henger jeg etter, for gubben leste denne nå når vi var på Rhodos.

 

Fra omslaget:En utspekulert morder passer på å skade ofrene sine når en utvalgt ambulansesykepleier er på vakt. Ambulansesykepleieren Philip får det ene utrykningsoppdraget etter det andre der han kjenner de alvorlig sårede personene. Når ytterligere en person blir funnet svært skadet, begynner sannheten å gå opp for ham. Det virker som om han er fellesnevneren for det hele. Hvordan kan han finne sammenhengen før flere blir drept eller skadet? Når statsadvokat Jana Berzelius kobles på saken sammen med politiet, begynner også hun å ane et ubehagelig mønster. Det som først ser ut til å være en engangshendelse, vokser til noe betydelig større. Hvem står bak de grusomme drapene? Sammen med politiinspektør Henrik Levin og betjent Mia Bolander er Jana fast bestemt på å komme til bunns i den fryktelige saken. Samtidig blir hun oppsøkt av en person fra sin egen fortid, som tvinger henne å gå langt utenfor lovens grenser. Skjult agenda er Emelie Schepps tredje bok om statsadvokat Jana Berzelius.

 

Emilie Schepp, Pappas gutt

Fått av en venn

 

Bok nummer 4

 

 

Fra omslaget: Den fjerde boken i serien med statsadvokat Jana Berzelius. En varm sommerkveld ringer en seks år gammel gutt til faren sin. Skrekkslagen forteller han at noen har tatt seg inn i huset. Det er det siste faren hører fra gutten, før han sporløst forsvinner.

Statsadvokat Jana Berzelius leder etterforskningen sammen med førstebetjent Henrik Levin og politibetjent Mia Bolander. Hva har skjedd med gutten? Etter hvert som de sirkler seg inn mot sannheten, blir utredningen mer personlig for Jana. Hun innser at guttens liv er i fare og at det haster med å finne ham. Samtidig forlanger den hensynsløse Danilo Peña at Jana skal besøke ham i fengselet. Jana kastes dermed inn i et spill som kan få uante konsekvenser

 

Emilie Schepp, Broder Jakob

Fått av en venn

 

 

 

Fra omslaget:Pocketutgave av femte bok i serien om Jana Berzelius. En kvinne blir funnet brutalt drept – det er det andre offeret på kort tid. Omstendighetene er like, beina er sydd sammen, og kroppen blir funnet i elven som flyter gjennom den lille byen. Hvem er det som vil at de skal se ut som havfruer, og hvorfor? Da nok en kvinne blir meldt savnet, er det åpenbart for politiet at de har å gjøre med samme gjerningsmann. Statsadvokat Jana Berzelius leder etterforskningen sammen med politiet, og snart finner de koblinger til Simon Norell, en ung mann som drepte hele sin familie, og som siden har vært innelåst på psykiatrisk sykehus. Men Simon vil ikke prate. Noen må vinne hans fortrolighet før tiden renner ut.Broder Jakob er den femte boken i serien om statsadvokat Jana Berzelius
Camilla Grebe, Når isen brister
kjøpt selv
Jeg skal lese alt av Grebe, og denne har jeg enda ikke fått lest.

Fra omslaget:Kvalitetskrim fra vinneren av Glassnøkkelen 2018. Emma har en elsker. En elsker som er alt hun har drømt om og mer til. Det er bare ett problem. Han er direktør i kleskjeden hun jobber for. En praktisk detalj, men samtidig veldig pirrende.

Etter forlovelsesmiddagen deres forsvinner Jesper sporløst. Og ikke lenge etter blir en ung kvinne funnet brutalt myrdet i det flotte huset hans, i en fasjonabel forstad til Stockholm. Peter Lindgren er en resignert, men rutinert politietterforsker. Han får hjelp av atferdsforskeren Hanne Lagerlind i etterforskningen av det bestialske drapet på den unge kvinnen. Drapet har tydelige likheter med en ti år gammel sak, som fortsatt er uløst.

Hvem er den drepte kvinnen? Har drapet noe med den gamle saken å gjøre? Og hvor er den forsvunne elskeren?

Camilla Grebe og Åsa Träff, Ild og dype vann
Femte bok i denne serien som søstrene har skrevet sammen.

Fra omslaget:Dette er den femte boken om psykologen Siri Bergman. To søsken forsvinner fra fosterhjemmene sine med bare et par ukers mellomrom. Forsvinningene er uforståelige, og snart kjører også etterforskningen seg fast. Kort tid senere blir fotografier av barna sammen med en fremmed kvinne funnet. Mysteriet skrur seg til når kvinnen, identifisert som 29-åringen Kajsa Rantanen, blir funnet død.

Sammen med kolleger i politiets gjerningsmannsprofilgruppe får psykolog Siri Bergman i oppdrag å se nærmere på saken

Knut Faldbakken, Natthagen
kjøpt selv
Jeg har slett ikke lest alle av Faldbakken og nå er det en stund siden jeg leste den forrige, så husker ikke noe annet enn at handlingen er lagt til Hamarområdet
Fra omslaget:Mørk og besnærende psykologisk krim En mann vender tilbake til Hamar etter flere års fravær. Han er en outsider, en fremmed, med en fortid der det fins mye å skjule. Et fengselsopphold har avskåret all kontakt med hjembyen. Han ønsker å gjøre visitten kort, han skal ordne det praktiske etter morens bortgang, og så forlate byen. Men noe tvinger ham likevel til å bli, fortidens skygger tar tak i ham og holder ham tilbake. Og når en ung jente blir funnet død, blir han den første politiet mistenker.Men er han skyldig? Og var det ham den gangen for flere år siden?
Jens Henrik Jensen, Gladiator
Leseeksemplar fra Aschehoug
Det hadde gått meg hus forbi at det hadde kommet en ny Oxen bok, så den må både gubben og jeg lese selvfølgelig.

.

 

Fra omslaget:Fire menn er funnet skutt og drept ved en rasteplass i et øde skogsområde, og likheten med en uløst drapssak er åpenbar. Alle ofrene er krigsveteraner.
Politiets etterretningstjeneste ber den tidligere jeger og krigsveteran Niels Oxen om hjelp. Han sier ja til å assistere sin gamle makker og venn Margrethe Franck fra PET, men etterforskningen viser seg å være ytterst vanskelig.

Drapsmannen har nok mye mer på samvittigheten, og en ung, kvinnelig betjent krysser stadig sporene deres på en mystisk måte.
I tillegg har PET – uvisst av hvilken grunn – tilslørt deler av saken.

For PET er den høyt dekorerte Oxen rette mann å sende ut i jakten på den skyldige. Men da Oxen selv, helt uten forvarsel, blir sporløst borte, tar etterforskningen med ett en dramatisk vending.

 Erin Litteken, Minnevokteren fra Kiev

Erin Litteken, Minnevokteren fra Kiev

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Dette er av min favorittsjanger, historisk drama, det måtte bare bli bra og det ble det. Dette er debutboken til Litteken. Hun har skrevet en til og jeg gleder meg allerede.
Dette ble boken der jeg leste mens jeg gikk og leste mens jeg lagde mat. Jeg greide ikke å legge den fra meg. Den er basert på virkelige hendelser og personer, selv om personene ikke har opplevd alt Litteken skriver om. Noe av historien er inspirert av historien til forfatterens bestemor.

Holodonor er et ord jeg aldri har hørt før. Det er menneskestyrt hungersnød. Over 3 millioner ukrainere døde fordi Stalin sultet dem. De ble lokket med kommunismen, alle skulle få likt. Men de hadde ikke valgmulighet. De ble fratatt gårder og dyr og tvunget til å arbeide for staten. Store matlagre stod og råtnet mens innbyggerne ble sultet til døde.

Jeg undres på om det finnes et land der folk lever godt med kommunisme eller om det kun er en romantisk drøm. Sterke diktatorer som holder folket nede, er ofte det som rår i disse landene.

Anbefales varmt hvis du liker historiske romaner. Den er gripende, så det er trist å lese, men den veksler i tid så man får jevnlig pause fra den vonde historien.

 

 

I 1929 er Katya 16 år, bor på familiens gård og er forelsket i nabogutten. Så kommer Stalins aktivister med sine krav om kollektivisering. Deretter forsvinner de første naboene. Motstanden har sin pris – de som tør å protestere blir borte. En desperat sult rammer landsbygda, kampen om å finne mat utgjør Katyas hverdag. Overlevelse virker som en drøm snarere enn mulighet. Men, selv i de mørkeste stundene finnes det kjærlighet og menneskelighet.
70 år seinere i USA, er Cassie 31, nylig blitt enke med en liten datter. Hun flytter til bestemoren for å ta vare på henne. Der oppdager hun dagboken, som er skrevet på ukrainsk. Hun får uventet hjelp av naboen, Nick. Etter hvert blir hun mer kjent med og tiltrukket av denne mannen. Sammen avdekker de historie. Den bestemorens hadde ønsket å fortelle, men som ble altfor smertefull til å formidle.

«En romantisk kjærlighetshistorie med en mørk fortid. (…) er du på leting etter en kjærlighetsroman, vil jeg absolutt anbefale deg denne.» Nancy Øvrehus, Stavanger Aftenblad

 

 

Ragnhild Kolden, Krig

Leseeksemplar fra Samlaget

 

For hver bok i stabelen, tenker jeg: Denne må jeg bare nå å lese. Slik er det også med Krig.

 

Første del av tobindsverk om den tyske
okkupasjonen og krigsoppgjeret i Noreg.

Det er våren 1940. Gabriel Bratt ventar på bussen heim til familiegardenda tyske bombefly blir synlege mot himmelen. Verdskrigen kjem dundrande som ei øydeleggjande kraft over Innerdalen, og snart held ein tropp tyske soldatar og NS-folk i sentrale posisjonar befolkninga i eit kontrollerande grep. Søskena Gabriel, Gunnar og Margot skal bli varig merkte av okkupasjonen på kvar sitt vis når tilsynelatande små og ubetydelege handlingar får dramatiske konsekvensar for dei og menneska rundt dei. For korleis skal ein handle når det å hjelpe ein ven kan sende deg til fangebrakkene i Sachsenhausen? Når det å oppsøkje ein barndomskamerat kan føre deg rett i hendene på Gestapo? Eller når feil svar kan utsetja deg for den verste pine?

Romanen Krig lèt oss kjenne den tyske okkupasjonen på kroppen. Det som ser ut som kvardag, er eigentleg ein framand tilstand der propaganda vanskeleg kan skiljast frå faktiske nyheiter, der det etter kvart blir umogleg å vita kven ein kan stole på, og der ein må vega sine eigne ord sjølv på kjøkkenet over familiemiddagen saman med sine næraste.


Juni:

Lesestabel juni 2023, tema lett blanding feelgood/romaner/drama

Natasha Lester, Alix St. Pierres Tre liv

Alex Schulman, Malma stasjon

Maggie O’Farrell, Portrett av en brud

Elizabeth Strout, Lucy ved havet

Catherine Isaac, En ny begynnelse

Abi Daré, Jenta som fikk en stemme

Vibecke Groth, Oppdagelsen

Kristin Hannah, De hjemvendte

Eli Åhman Owetz, Et bedre menneske

Ragnhild Kolden, Krig

John Boyne, Alt som er ødelagt

Yvette Manessis Corporon, Ved vandringens ende

 

 

Januar:

Bøker lest Januar 23, tema utgitt 2021, 12 bøker, herav 3 krim

Februar:

Bøker lest februar 23, tema norske forfattere, 14 lest, herav tre krim

Mars:

Bøker lest mars 2023, tema nordisk, 10, 7 bøker lest, herav 3 krim

April:

Bøker lest april 23, 10 leste, pluss to halvleste, herav 2 krim

Mai:

Bøker lest mai 2023, 16,3 bøker lest, mest krim

 

 

 

 

2022:

Mine 10 favorittromaner i 2022

De 6 beste krim/spenningsbøker 2022

Kjært barn har mange navn, historisk drama, feelgooddrama, drama, her er de jeg har lest i 2022

Bokåret 2022, Arrangementer, og 50 titler jeg har likt godt.

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=sh

Yvette Manessis Corporon, Ved vandringens ende

Yvette Manessis Corporon, Ved vandringens ende

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Bøker lest september 2021, 13 bøker

 

En bok fra Korfu, det bruker å falle i smak her. Og det gjorde det. Man lukter og smaker Korfu i første  og siste delen. Såre og vonde historier. Men også drømmer og eventyr. Mange navn å holde styr på til man blir kjent med de, så tok litt tid for meg å komme helt inn i historien.

Mennesker å bli glad i. Vanskelig å vokse opp med foreldre som er preget av krig og sult.

Men også om vennskap, gode vennskap, også i den mer lettleste delen, når vi har kommet fremover i tid.

Noe av historien til den greske kongefamilien er det også. Dette var en fin nattbordsbok for meg. Koste meg veldig.

Nå skal jeg til Kypros i sommer, men neste gang tror jeg jeg vil til Korfu. Jeg har kun vært i Korfu by en dag, på cruise.

Men det var en ting jeg ikke helt forstod så hvis du leser den, ta gjerne kontakt for jeg kan ikke røpe noe her, annet enn at det var familiehemmeligheter som gikk i arv.

Den fikk bli den siste boken i juni, men jeg når kanskje å begynne på en til.

 

 

 

Handlingen i Ved vandringens ende er lagt til Korfus pittoreske landsbyer, og er en fortelling med mange lag – her finner vi innslag både av nyere gresk historie, den greske kongefamilien og gresk mytologi, men mest av alt handler boken om kraften og magien i en mors kjærlighet.

Korfu, 1946: Ti år gamle Markos vokser opp i en av Korfus mange fattige familier. Etter en ulykke er det bare han og moren igjen, og de er snart desperate av sult. Markos henvender seg nok en gang til venninnen Katerina og ber om hjelp. Men moren hans vet at det bare finnes én måte å redde det som er igjen av familien.

Katerina har vært Markos’ beste venn så lenge hun kan huske, og mange ganger har hun stukket til ham mat fra foreldrenes kjøkken. Men når kommunistene kommer til den lille landsbyen, blir Katerina og Markos tvunget til å flykte, hver til sitt. Før de tar et tårevått farvel, lover de hverandre at de en dag skal finne tilbake til den lille landsbyen og til hverandre.

Vil de noen gang finne veien tilbake – til landsbyen, til hverandre og til livet slik det en gang var?

 

 

Jeg begynner på denne for den skal være med på ferie, sammen med et dusin andre.

Emma Hamberg, J’appelle Agneta

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Underholdningsroman som visstnok skal være fornøyelig. Humor og romantikk er jo de sjangrene der jeg er vanskeligst så da får vi se. Dette er et forhåndseksemplar, heftet, så den står litt i fare for å bli puttet inn i julitema, pocketsommer.

Denne blir først ut i juli, feriebøker. Tror den passer godt der.

 


Personlighet kan tydeligvis deles inn i fargegrupper. Agneta 49 år føler seg helt gjennomsiktig, og synes hun går i ett med tapeten. Barna er utflyttet og melder bare når de trenger penger. Kollegaene bryr seg ikke om hva hun driver med, og mannen hennes driver med fuglekikking og ulike former for sport. Han forteller Agneta at kroppen er et tempel som ikke må skitnes til med usunnheter. Nei, det er granateplekjerner og Quinoa som gjelder. Agneta spiser gode oster og drikker vin i smug – mens hun ser på oppussingsprogram hvor de renoverer vakre franske gårder.
Så ser hun en jobbannonse: En eldre gutt i Provence trenger en au pair som snakker svensk. Agneta overrasker alle – inkludert seg selv, med å svare på annonsen, og få dager seinere er hun på vei til sitt livs eventyr.

 

 

Juni:

Lesestabel juni 2023, tema lett blanding feelgood/romaner/drama

Natasha Lester, Alix St. Pierres Tre liv

Alex Schulman, Malma stasjon

Maggie O’Farrell, Portrett av en brud

Elizabeth Strout, Lucy ved havet

Catherine Isaac, En ny begynnelse

Abi Daré, Jenta som fikk en stemme

Vibecke Groth, Oppdagelsen

Kristin Hannah, De hjemvendte

Eli Åhman Owetz, Et bedre menneske

Kate Morten, Hjemkomst

Ragnhild Kolden, Krig

 

 

Januar:

Bøker lest Januar 23, tema utgitt 2021, 12 bøker, herav 3 krim

Februar:

Bøker lest februar 23, tema norske forfattere, 14 lest, herav tre krim

Mars:

Bøker lest mars 2023, tema nordisk, 10, 7 bøker lest, herav 3 krim

April:

Bøker lest april 23, 10 leste, pluss to halvleste, herav 2 krim

Mai:

Bøker lest mai 2023, 16,3 bøker lest, mest krim

 

 

 

 

2022:

Mine 10 favorittromaner i 2022

De 6 beste krim/spenningsbøker 2022

Kjært barn har mange navn, historisk drama, feelgooddrama, drama, her er de jeg har lest i 2022

Bokåret 2022, Arrangementer, og 50 titler jeg har likt godt.

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=sh

 

Wow, for et overnattingssted

Så er dagen kommet for å forlate Isfjorden.

 

Det var grått og trist i dag. De gråt nok fordi vi dro.

 

Det var ikke mye fjell å se.

Trolltindene gjemmer seg.

Kjerringa strikker.

 

Vi ante ikke hvor vi skulle bo.

Jeg aner nesten ikke noe om noe, for sønnen har bestilt.

Men for en overraskelse.

Lysko gjestegård i Larvik.

Det var som å gå rett inn i eventyret.

Vi hadde et dobbeltrom, kr 1600,-.

Stort rom med fint bad.

De andre hadde familierom.

Kr 2600.

Jeg så for meg i gamle dager når barna lå anføttes.

Her har tjenestegutten tatt seg en hvil.

 

Den syvende far i huset har funnet sin plass.

 

Her skal vi nok sove godt.

Nå skal vi ha litt mat.

I morgen blir det båt til Danmark.

 

 

 

John Boyne, Alt som er ødelagt

 

Jeg vurderte frem og tilbake i går hvilken som skulle få bli sist ut denne måneden, men til slutt vant denne som hadde ligget i stabel før også. De andre får vente.

Ojojoj, valgets kvaler, store, viktige avgjørelser

John Boyne, Alt som er ødelagt

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

John Boyne, Gutten i den stripete pyjamasen 

John Boyne, Hjertets usynlige stormer

Den hvite fjæren og Hendelsenes hus, står i hylla og venter.  De må jeg snart få lest. De har vært med på flere ferier men blitt med hjem igjen. Og jeg må skaffe meg Gutten på toppen av fjellet.

 

John Boyne skriver bare helt fantastisk. Romanen kan leses frittstående, men jeg anbefaler å lese Gutten i den stripete pyjamasen først, for da forstår man lettere historien. Jeg er ihvertfall veldig glad jeg gjorde det.

Det er humor i boken, i tillegg til alvoret. Uventede vinklinger også. Jeg sitter igjen og spør meg selv om skal tro hvordan jeg selv ville vært.
Gretel var bare 12 år under krigen og å dømme et barn, blir feil for meg. Hvordan skulle vel hun kunne gjøre noe annet enn å prøve å innrette seg etter forholdene.
Det vi vet er at de som har opplevd store traumet, prøver å unngå å snakke om de, for det smerter for mye. Og hva da når du har vært med på det selv.

Tankevekkende. Dette er ikke en bok man trenger å skygge unna hvis man ikke liker vonde bøker, for det er ikke skildringer fra krigen.

 

Fra omslaget:En frittstående, etterlengtet oppfølger til verdenssuksessen Gutten i den stripete pyjamasen. 91 år gamle Gretel Fernsby har bodd i den samme leiligheten i London i flere tiår. Hun lever et stille, tilbaketrukket og behagelig liv, til tross for hennes dystre bakgrunn. Flukten fra Nazi-Tyskland for over 70 år siden snakker hun aldri om. Hun snakket heller ikke om etterkrigsårene i Paris sammen med moren. Og minst av alt snakker hun om sin far, som var sjefen for en av de mest beryktede og fryktede konsentrasjonsleirene i Polen. En dag flytter det inn en ung familie i leiligheten under Gretel. Nærmest mot sin vilje blir Gretel kjent med den lille gutten, Henry, selv om synet av ham vekker minner hos Gretel som hun helst vil glemme. Da hun blir vitne til en voldsom krangel mellom Henrys foreldre, forstår Gretel at noe må gjøres. Men for å hjelpe gutten må hun fortelle verden hvem hun er. Alt som er ødelagt er en knusende, men nydelig fortelling om en kvinne som må se sin egen fortid i øynene for å innse at det aldri er for sent å være modig.

 

På nattbordet ligger denne:

Yvette Manessis Corporon, Ved vandringens ende

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Bøker lest september 2021, 13 bøker

 

En bok fra Korfu, det bruker å falle i smak her.

 

Handlingen i Ved vandringens ende er lagt til Korfus pittoreske landsbyer, og er en fortelling med mange lag – her finner vi innslag både av nyere gresk historie, den greske kongefamilien og gresk mytologi, men mest av alt handler boken om kraften og magien i en mors kjærlighet.

Korfu, 1946: Ti år gamle Markos vokser opp i en av Korfus mange fattige familier. Etter en ulykke er det bare han og moren igjen, og de er snart desperate av sult. Markos henvender seg nok en gang til venninnen Katerina og ber om hjelp. Men moren hans vet at det bare finnes én måte å redde det som er igjen av familien.

Katerina har vært Markos’ beste venn så lenge hun kan huske, og mange ganger har hun stukket til ham mat fra foreldrenes kjøkken. Men når kommunistene kommer til den lille landsbyen, blir Katerina og Markos tvunget til å flykte, hver til sitt. Før de tar et tårevått farvel, lover de hverandre at de en dag skal finne tilbake til den lille landsbyen og til hverandre.

Vil de noen gang finne veien tilbake – til landsbyen, til hverandre og til livet slik det en gang var?

 

Juni:

Lesestabel juni 2023, tema lett blanding feelgood/romaner/drama

Natasha Lester, Alix St. Pierres Tre liv

Alex Schulman, Malma stasjon

Maggie O’Farrell, Portrett av en brud

Elizabeth Strout, Lucy ved havet

Catherine Isaac, En ny begynnelse

Abi Daré, Jenta som fikk en stemme

Vibecke Groth, Oppdagelsen

Kristin Hannah, De hjemvendte

Eli Åhman Owetz, Et bedre menneske

Kate Morten, Hjemkomst

Ragnhild Kolden, Krig

 

 

Januar:

Bøker lest Januar 23, tema utgitt 2021, 12 bøker, herav 3 krim

Februar:

Bøker lest februar 23, tema norske forfattere, 14 lest, herav tre krim

Mars:

Bøker lest mars 2023, tema nordisk, 10, 7 bøker lest, herav 3 krim

April:

Bøker lest april 23, 10 leste, pluss to halvleste, herav 2 krim

Mai:

Bøker lest mai 2023, 16,3 bøker lest, mest krim

 

 

 

 

2022:

Mine 10 favorittromaner i 2022

De 6 beste krim/spenningsbøker 2022

Kjært barn har mange navn, historisk drama, feelgooddrama, drama, her er de jeg har lest i 2022

Bokåret 2022, Arrangementer, og 50 titler jeg har likt godt.

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=sh

Hmmmm, merkelig

Her sitter jeg og glor.

Og venter.

På gubben.

Stort sett er jeg ferdig pakket.

Tror jeg.

Sånn noenlunde kontroll.

 

Denne gangen har jeg faktisk ikke våknet på natten stresset.

Jeg ble egentlig ikke skikkelig reisesyk før i dag.

Men etter forholdene ikke ille.

Jeg har nemlig gjort noe jeg har sagt til meg selv at jeg aldri skal gjøre.

Nemlig vente til siste dag før jeg skriver ut reisedokumenter.

Vel vel, internett hadde sluttet å funke.

Jeg fikk koblet til pc via telefonen, men da funket ikke skriveren.

Hadde det vært i “gamle” dager hadde gode råd vært dyre.

Men jeg tar det som trening i å reise papirløst.

Ja har jukset litt og bedt sønnen skrive ut billetter, men jeg har jo alt på nett.

Både parkering, hotell og reise, alt kan jeg finne der.

Egentlig kan jeg bruke det som en test.

Beholde roen om jeg må fikle og lete.

 

Men…… når jeg skal til Australia, ja da skal alt med på papir.

Jeg skal skrive de ut leeeeeeeenge før vi drar.

 

Her skal vi bo to netter.

Vi kommer ned sent om kvelden, så blir bare en dag.

Jeg vil ha god tid i tilfelle forsinkelser.

I kveld skal vi bestille seter på flyet.

Om vi skal reise snart?

Nei ikke før i januar, men alt skal på plass.

Ikke noe i siste liten nei.

Men vi skal jo hit og dit, før Australia.

Og vi begynner med Danmark, familietur, stor glede.

I dag

Ragnhild Kolden, Krig

Ragnhild Kolden, Krig

Leseeksemplar fra Samlaget

 

For hver bok i stabelen, tenker jeg: Denne må jeg bare nå å lese. Slik var det også med Krig.

Dette var en utrolig bra romsn. Hovedtemaet er hvordan forholdene i en bygd i Norge, endrer seg når plutselig krigen banker på døra. Man kan tro at rolige, sindige folk ikke lar seg så lett vippe av pinnen og bli hjernevasket, men så oppdager man at det blir de en etter en.

Familie, venner og kollegaer. Hvem går i tyskernes fotspor? Hvem kan man stole på? Det er umulig å vite, for mange vifter med falske flagg.

Dette er del 1 og jeg gleder meg veldig til del 2, for dette likte jeg utrolig godt. Gode beskrivelser av mennesker og hendelser.

Tankevekkende at man egentlig ikke kjenner så godt de man tror man kjenner. Naboer blir fiender og de du tror vil folke det i ryggen, de strekker ut en hånd og kommer deg til unnsetning.

Boka er på nynorsk.

 

Første del av tobindsverk om den tyske
okkupasjonen og krigsoppgjeret i Noreg.

Det er våren 1940. Gabriel Bratt ventar på bussen heim til familiegardenda tyske bombefly blir synlege mot himmelen. Verdskrigen kjem dundrande som ei øydeleggjande kraft over Innerdalen, og snart held ein tropp tyske soldatar og NS-folk i sentrale posisjonar befolkninga i eit kontrollerande grep. Søskena Gabriel, Gunnar og Margot skal bli varig merkte av okkupasjonen på kvar sitt vis når tilsynelatande små og ubetydelege handlingar får dramatiske konsekvensar for dei og menneska rundt dei. For korleis skal ein handle når det å hjelpe ein ven kan sende deg til fangebrakkene i Sachsenhausen? Når det å oppsøkje ein barndomskamerat kan føre deg rett i hendene på Gestapo? Eller når feil svar kan utsetja deg for den verste pine?

Romanen Krig lèt oss kjenne den tyske okkupasjonen på kroppen. Det som ser ut som kvardag, er eigentleg ein framand tilstand der propaganda vanskeleg kan skiljast frå faktiske nyheiter, der det etter kvart blir umogleg å vita kven ein kan stole på, og der ein må vega sine eigne ord sjølv på kjøkkenet over familiemiddagen saman med sine næraste.

 

På dagtid leser jeg:

Jeg vurderte frem og tilbake i går hvilken som skulle få bli sist ut denne måneden, men til slutt vant denne som hadde ligget i stabel før også. De andre får vente.

Ojojoj, valgets kvaler, store, viktige avgjørelser

John Boyne, Alt som er ødelagt

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

John Boyne, Gutten i den stripete pyjamasen 

John Boyne, Hjertets usynlige stormer

Den hvite fjæren og Hendelsenes hus, står i hylla og venter.  De må jeg snart få lest. De har vært med på flere ferier men blitt med hjem igjen. Og jeg må skaffe meg Gutten på toppen av fjellet.

 

Fra omslaget:En frittstående, etterlengtet oppfølger til verdenssuksessen Gutten i den stripete pyjamasen. 91 år gamle Gretel Fernsby har bodd i den samme leiligheten i London i flere tiår. Hun lever et stille, tilbaketrukket og behagelig liv, til tross for hennes dystre bakgrunn. Flukten fra Nazi-Tyskland for over 70 år siden snakker hun aldri om. Hun snakket heller ikke om etterkrigsårene i Paris sammen med moren. Og minst av alt snakker hun om sin far, som var sjefen for en av de mest beryktede og fryktede konsentrasjonsleirene i Polen. En dag flytter det inn en ung familie i leiligheten under Gretel. Nærmest mot sin vilje blir Gretel kjent med den lille gutten, Henry, selv om synet av ham vekker minner hos Gretel som hun helst vil glemme. Da hun blir vitne til en voldsom krangel mellom Henrys foreldre, forstår Gretel at noe må gjøres. Men for å hjelpe gutten må hun fortelle verden hvem hun er. Alt som er ødelagt er en knusende, men nydelig fortelling om en kvinne som må se sin egen fortid i øynene for å innse at det aldri er for sent å være modig.

 

På nattbordet ligger denne:

Yvette Manessis Corporon, Ved vandringens ende

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Bøker lest september 2021, 13 bøker

 

En bok fra Korfu, det bruker å falle i smak her.

 

Handlingen i Ved vandringens ende er lagt til Korfus pittoreske landsbyer, og er en fortelling med mange lag – her finner vi innslag både av nyere gresk historie, den greske kongefamilien og gresk mytologi, men mest av alt handler boken om kraften og magien i en mors kjærlighet.

Korfu, 1946: Ti år gamle Markos vokser opp i en av Korfus mange fattige familier. Etter en ulykke er det bare han og moren igjen, og de er snart desperate av sult. Markos henvender seg nok en gang til venninnen Katerina og ber om hjelp. Men moren hans vet at det bare finnes én måte å redde det som er igjen av familien.

Katerina har vært Markos’ beste venn så lenge hun kan huske, og mange ganger har hun stukket til ham mat fra foreldrenes kjøkken. Men når kommunistene kommer til den lille landsbyen, blir Katerina og Markos tvunget til å flykte, hver til sitt. Før de tar et tårevått farvel, lover de hverandre at de en dag skal finne tilbake til den lille landsbyen og til hverandre.

Vil de noen gang finne veien tilbake – til landsbyen, til hverandre og til livet slik det en gang var?

 

Juni:

Lesestabel juni 2023, tema lett blanding feelgood/romaner/drama

Natasha Lester, Alix St. Pierres Tre liv

Alex Schulman, Malma stasjon

Maggie O’Farrell, Portrett av en brud

Elizabeth Strout, Lucy ved havet

Catherine Isaac, En ny begynnelse

Abi Daré, Jenta som fikk en stemme

Vibecke Groth, Oppdagelsen

Kristin Hannah, De hjemvendte

Eli Åhman Owetz, Et bedre menneske

Kate Morten, Hjemkomst

 

 

Januar:

Bøker lest Januar 23, tema utgitt 2021, 12 bøker, herav 3 krim

Februar:

Bøker lest februar 23, tema norske forfattere, 14 lest, herav tre krim

Mars:

Bøker lest mars 2023, tema nordisk, 10, 7 bøker lest, herav 3 krim

April:

Bøker lest april 23, 10 leste, pluss to halvleste, herav 2 krim

Mai:

Bøker lest mai 2023, 16,3 bøker lest, mest krim

 

 

 

 

2022:

Mine 10 favorittromaner i 2022

De 6 beste krim/spenningsbøker 2022

Kjært barn har mange navn, historisk drama, feelgooddrama, drama, her er de jeg har lest i 2022

Bokåret 2022, Arrangementer, og 50 titler jeg har likt godt.

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=sh

Hva ser du?

 

 

Jeg har vært og fått tatt nye blodprøver.

Deilig å ha det unnagjort, for jeg er alltid litt redd for at jeg skal glemme å gjøre det tidsnok.

Nå er jeg ute i ekstra god tid, for vi skal jo reise bort.

På veien hjem, tenkte jeg på det superaktive hodet mitt som suger til seg alle inntrykk.

Det kan være ganske så slitsomt.

Men det kan også være ganske så fint.

Ville du sett alle de vakre blomstene ved veien?

 

De er jo så fine.

Jeg suger til meg energien i de vakre fargene.

 

 

Eller ville du sett at muren igjen må males?

 

Blåklokkene, små fine mirakler.

 

Eller sprekken i muren? Hvilke input sender du inn i kroppen?

 

Fagerbusken er nå på sitt fineste.

Hver enkelt blomst er et lite kunstverk.

 

 

Der den står så fint og blomstrer ved siden av litt rusk og rask.

 

 

Kanskje er det lettere for meg å se blomstene, siden gubben ordner opp i alt som må gjøres.

Han er flittig han og får til det meste.

Men det er ikke det som er poenget akkurat nå.

 

Moralen er at vi er selv ansvarlig for de tankene vi forer hodet med.

Selvfølgelig kan vi ikke neglisjere det vanskelige.

Men vi kan velge hvordan vi håndterer det.

Hvor stor plass i hodet ditt gir du til sinne og irritasjon?

Har du forstått hva gode tanker gjør med hjernen din?

Gode tanker gjør at hjernen din produserer gode hormoner, som gjør kroppen din glad.

Og en glad kropp har bedre forutsetning for å holde seg frisk.

Så tenk på det neste gang du irriterer deg.

Hvis det ikke er noe du må ta tak i, la det gå.

Putt heller inn noen tanker om vakre sommerblomster.

Nyt øyeblikkene av glede.

I dag

Ojojoj, valgets kvaler, store, viktige avgjørelser

To dager igjen av måneden, tre er det jo, men den 30. er vi på veien og da blir lite lest.

Det har vært en ok lesemåned, men føler alltid jeg burde lest mer.

På slutten av måneden er jeg litt vinglete.

Jeg vet ikke helt hva jeg skal begynne på.

Og i dag kom det sommerpakke med nye bøker fra Cappelen.

Og de frister jo veldig.

Obs leseeksemplarer.

 

Denne leser jeg på senga.

Jeg er halvveis.

Nydelig historisk roman fra Korfu.

 

Men den skal jeg fortsette på når jeg legger meg.

Men hva leser jeg på dagtid.

Jeg begynte litt på Gilead.

Den virker som er nydelig skrevet, absolutt noe jeg vil lese.

Det er fire bøker i Gileadbøkene.

Men akkurat nå er jeg rastløs, venter på ferie og vet ikke om jeg vil ha en litt stillestående bok, selv om den virker fin, etter å ha lest 30 sider.

 

Denne hadde jeg egentlig planlagt å lese, men så er jeg akkurat ferdig med to bøker fra krig.

Minnevokteren fra Kiev og Ragnhild Kolden, Krig. (Omtaler kommer, gode bøker)

Og jeg vet at John Boyne sin bok er gripende.

Hellen sin bok, kom overraskende i dag.

Den skal jeg lese, men ikke akkurat nå.

Travelt, moderne familieliv, vil jeg ikke ha akkurat nå.

 

Da må jeg velge mellom disse to tenker jeg.

Det valget er enkelt.

Alt det blå på himmelen ser utrolig fin ut, men er på 650 sider.

 

650 sider, nei det går ikke i slutten av måneden.

 

Da må det bli Livet er full av flodhester.

Ha der bra, sees senere.

I dag

Bare de tamme fuglene har en lengsel , de ville flyr. 


Min lille engleverden:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100057213018255

 

Jeg har kjøpt to fine engler hos Min lille Engleverden.

I dag skrev hun noen ord som gikk til hjertet på meg.

 

Bare de tamme fuglene har en lengsel , de ville flyr.

Kanskje setter det ord på det jeg føler her jeg sitter og venter.

Jeg er nok ingen tam fugl.

Jeg elsker å fly.

Det er når jeg er i luften, jeg føler jeg lever fullt ut som meg.

Opplevelser, mennesker, annen atmosfære, andre lukter.

Jeg suger det til meg.

Jeg føler det beriker meg.

Sjelen min danser av glede.

Jeg er ikke skapt for stillstans

Jeg er ikke et menneske som nyter å være akkurat her og nå.

Jeg greier det i små perioder, men så må jeg ut og fly.

Kanskje er det derfor jeg liker engler, for de har vinger.

Jeg er som en liten engel som har mistet vingene sine og må ty til kunstige.

Jeg føler for å bruke alle sansene mine.

Jeg vil se det lever rundt meg.

 

Men jeg vet at jeg kan ikke alltid være på farten.

Kroppen min vil ikke det.

Den må ha store porsjoner med ro og hvile.

Det er derfor en drakamp mellom min fysiske kropp og den jeg er inni meg.

De sloss og ingen av de blir helt fornøyd.

Derfor blir heller ikke jeg fornøyd.

De trekker og drar i meg, så jeg finner ikke fred.

 

Noe får jeg reist i bøkene.

Denne måneden har jeg vært i store deler av verden.

I Ukraina, i Australia, Nigeria, Frankrike, Sverige, England og Hellas, blant annet.

Det roer meg litt ned, men det er ikke alltid nok.

Så gremmes jeg litt, hvorfor må jeg være sånn.

Jeg er så kravstor, hele tiden vil jeg har mer og mer, som en avhengighet.

Det er som om jeg aldri blir mett.

Så tenker jeg på om der har en hensikt, at jeg har et oppdrag.

For å utvikles, skal jeg ut og hente energi, legge igjen spor etter meg.

Knytte punkter i energinettet mitt.

Som en edderkopp som spinner sitt nett.

Nettet blir større for hver knute.

Tja, ikke vet jeg hvorfor jeg er som jeg er.

Men noen ganger kunne jeg tenke meg å være av den rolige typen.

Men det er ikke bytterett på meg, har jeg funnet ut.

Jeg får nå bare være som jeg er.

Nå skal jeg ihvertfall på posten og hente nye bøker.

Det er en lykke hver gang.

Stor glede.

I dag

 

Nå skal jeg straks begynne på denne.