Etter å ha feilet helt i mai, leste mye mindre enn jeg planla, gikk jeg løs på juni med friskt mot.
Et tema som det jeg satser på denne måneden, blir nok et “once in a lifetime”- tema
Jeg har dratt frem og samlet en hel stabel med bøker med handling fra før år 1900.
Det er noen leseeksemplarer fra forlag, men de fleste har jeg selv kjøpt eller fått av venner.
Det ble derfor ingen krangling under utvelgelsen denne gang, slik det bruker å bli.
Juli når pocketsommer er tema, er derimot allerede på randen av kollaps.
Der diskuteres det så det hagler etter.
Bøker inn og ut av stabelen hele tiden.
Men de som får være med i juni er stille og tålmodig og har allerede ventet lenge.
Ja noen har sågår ventet i mange år.
Som vanlig har jeg hentet bilder og tekst under bildene fra internett.
De jeg har fått som leseeksemplarer, ja de har jeg merket i følge markedsføringsloven.
Jeg er da vel flink pike og prøver å følge reglene så godt jeg kan.
Jeg er derimot ikke pålagt å lese de jeg får og heller ikke betalt.
Lesingen gikk slett ikke som forventet i juni heller.
Heldigvis er det ingen konkurranse men jeg må innrømme at jeg ikke liker å sette de tilbake i hyllen.
Her var mange som hadde ventet der lenge og jeg ville gjerne frigjøre litt plass.
Men jeg har hatt besøk og jeg har beiset hus og jeg har vært lat med lesing, så da blir det sånn.
Og tro bare ikke at det da blir plukket ut færre i juli, nå nei, en stor stabel er klar.
Ildefonso Falcones, Barfotdronningen
Kjøpt selv
Falcones er en forfatter jeg liker svært godt og det er vel kun denne jeg ikke har lest og den har stått i hylla og ventet og ventet. 704 sider. Denne begynte jeg på i mai, for den var med i mursteinsstabelen. Jeg ble ikke ferdig men siden den passer inni temaet, får den bli med videre.
Ildefonso Falcones, Jordens arvinger
Denne ble jeg ihvertfall ferdig med, du verden den har stått lenge i hylla og ventet. Nå er jeg helt ajour med Falcones sine bøker og kan vente på den neste.
Barfotdronningen var kjempebra den også, men kunne nok med fordel vært litt kortet ned. Falcones er en fantastisk forfatter. Barfotdronningen handler om sigøynerne i Spania på 1700 tallet som ble jaget som ville dyr, ja behandlet verre enn dyr. Fengslet, pisket, sultet, tvangsarbeid og aller verst for kvinnene. Ble du voldtatt, ble du arrestert for prostitusjon og var mannen din lei av deg, ja da var det bare å få kastet deg i fengsel. Ingen rettigheter. Unntatt de adelige, der kvinnene kunne ha elskere som oppvartet dem.
Ildefonso Falcones, Barfotdronningen
Spania på 1700-tallet. Slavinnen Caridad er på vei over havet fra Cuba sammen med sin herre som dør under overfarten. I sitt testamente gir han Caridad fribrev. Hun går i land i Càdiz – fri, men med ytterst få muligheter til å brødfø seg selv. Hun ender i Sevilla der hun etter dramatiske hendelser finner veien til sigøynerstrøket og med ukuelig pågangsmot får innpass og arbeid. Hun blir kjent med sigøynerkvinnen Milagros og de blir etter hvert uatskillelige venner. Flamencoen vokser frem som noe mer enn sang og dans sigøynere imellom, men også som noe spanjoler er fascinert av. Dansen fører kvinnene til Madrid. Falconesbelyser de historiske og psykologiske prosessene som gjør det mulig for kvinnene – tross fordommer og ussel fattigdom – å tro på livet, forelske seg, tåle motgang og lidelser, og kjempe for det de mener er rettferdig.
Isabel Allende, En lykkens datter
Jeg har bestemt meg for å prøve å lese alle av Isabel Allende og har planlagt tre av henne denne måneden. Hun er en av mine favorittforfattere og jeg kjøper alle bøker jeg kommer over av henne, som jeg ikke har lest. Denne fikk jeg av en bokvenn.
Dette var en fabelaktig historie, mye er fornøyelig, men det er også mye trist, blant annet de små kinesiske pikene, barn som ble solgt og misbrukt til de døde.
Allende er en stor historieforteller. Jeg har ikke så mye å tilføye til det som står under bildet der det står hva det handler om.
Dette er ingen ny bok, den kom ut i 1999. Det er en frittstående oppfølger, Aurora, et portrett i sepia. Jeg når ikke å lese den, så den må jeg bare vente med til en annen gang, neppe før neste år. Kanskje kan jeg slå sammen de siste to temaene, mursteiner og før år 1900, for jeg har jo lest bare halvparten.
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Romanen handler om den foreldreløse Eliza Sommers og adoptivfamilien hennes. Historia tar utgangspunkt i Valparaíso, Chile i midten av forrige århundre. Eliza vokser opp hos en engelsk handelsfamilie og må lære seg å oppføre seg som om hun ikke hadde noen indianske trekk. Familien er stor og sammensatt, alle har fargerike historier, kjærligheten blomstrer og avblomstrer i dramatiske og humoristiske episoder. Romanen forteller først og fremst historiene til tre kvinner, Miss Rose, Paulina og Eliza og foregår i Chile, California, i Ville Vesten-miljøer og til sjøs.
Omtale fra forlaget
En lykkens datter er en stor, fortellende roman om den foreldreløse Eliza Sommers og adoptivfamilien hennes. Historien tar utgangspunkt i Valparaíso, Chile, rundt midten av forrige århundre. Eliza . som har ekstremt god luktesans og hukommelse . vokser opp hos en engelsk handelsfamilie og må lære seg å spille piano, kle seg pent og oppføre seg som om hun ikke hadde noen indianske trekk. Familien er stor og sammensatt; alle bærer på fargerike historier; kjærligheten blomstrer . og avblomstrer . i dramatiske og humoristiske episoder. En lykkens datter er en både fantastisk og realistisk roman, som bobler over av fortellerglede. Det er en bok full av mirakuløse sammentreff, spennende beretninger og munter erotikk, på nivå med Åndenes hus. «Det damper av boka, en røverroman i særklasse.» Harriet Eide, Dagbladet«Fortellergleden og frodigheten er til stede, her som i alle Allendes bøker, og det er bare å gi seg over til innfallene, skjebnene, humoren og ikke minst kjærligheten. Dette er underholdning på sitt beste.» Ingeborg Dybvig, Kvinner og Klær
Tonny Gulløv, Tusenårsriket
Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke.
Dette blir spennende, ny dansk serie, dette er bok 1. Naturligvis blir det noen vikingebøker denne måneden. Denne likte jeg svært godt. Bok to blir utgitt nå i høst og den skal definitivt inn på leselisten. Det var en fornøyelig uhøytidelig tone i denne romanen som jeg likte godt. Hovedpersonen tar nemlig ikke seg selv så høytidlig, eller rettere sagt han gjorde det på den tiden han forteller fra, men mens han ser tilbake, ser han selv hvor teit han var.
For fyldigere omtale:
De er bare på ca 200 sider hver disse bøkene og kunne med fordel vært slått sammen til en bok.
Liker du historiske romaner, anbefaler jeg gjerne bøkene om Kristiane Kvalsvik.
Lene seg mot vinden er ein frittståande oppfølgar til Havet Syng. Vi er tilbake på Sunnmøre på midten av 1800-talet, og Kristiane lever saman med Lars og dei to borna hennar. Eldsteguten Anders veit at mora ønsker at han skal bli los, men han har store musikalske evner og mange planer som ikkje stemmer overeins med mora sine.
Kristiane søkjer til havet når ho treng å tenkje. Ein dag gjer ho ei skremmande
oppdaging nede ved den store steinen på stranda. Hendinga får store konsekvensar i bygda.
Dette er andre boka om Kristiane.
Bjørn Andreas Bull-Hansen, Danehæren
Leseeksemplar fra Gyldendal
Endelig er jeg klar for å gå i gang med bok 3 og 4 av denne fantastiske serien.
Bjørn Andreas Bull-Hansen, Jomsviking
Bjørn Andreas Bull-Hansen, Jomsviking, Vinland
I Danehæren derimot ble det litt for mye oppramsing for meg. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger det står at de drikker seg full. Det blir kjedelig å lese om spying og pissing og hvordan de drikker seg sanseløse.
Liker du bøker fra vikingtiden, må du lese denne serien og jeg skal selvfølgelig lese bind 4, Danelovs land også, men nå må jeg ha en pause kjenner jeg. Bra bok men kunne vært bedre er vel det jeg sitter igjen med.
Jeg likte nok bok 1 og 2 bedre.
Og ikke for de sarte. Her er det blod og gørr og halshugging, hoder satt på staur og tarmer skjært ut av kroppen mens de lever. Jeg venter derfor en stund med å lese bok 4. Det kan være den kommer med når jeg igjen skal ha tema Norske forfattere.
Året er 1007. Torstein Knarresmed sitter som herse i Vingulmork, det rike kystområdet øst i Viken. Han er blitt en av de mektigste mennene i Skandinavia, og oppveksten som trell er et fjernt minne. Hans elskede Sigrid har født to sønner, et gudehov er reist i skogbrynet ved hersegården. Livet er godt.
Men det går mot ufred. Både den ærgjerrige Eirik Jarl i Trøndelag og danekongen Svein Tjugeskjegg har lagt blikket på de engelske rikene. Landområder som en gang lå under danelov, skal gjenerobres, og den forhatte kong Ethelred skal styrtes av tronen.
Danehæren bringer leseren inn i den voldsomme og konfliktfylte tiden da de skandinaviske kongene og jarlene samlet seg i allianser for å erobre de engelske rikene. Samtidig var det en brytningstid. Kristendommen er for alvor på vei, og med den vil det norrøne samfunnet bli forandret for alltid. Torstein Knarresmed, jomsviking og herse over Vingulmork, skal snart befinne seg midt i en konflikt mellom konger og stormenn, og mellom gammel og ny tid.
Jomsviking-serien har mange bind foran seg. Dette er den tredje boken i rekken.
Kathleen Grissom, Mellom to verdener
Jeg leste Tilbake til Tall Oaks av samme forfatter og likte den svært godt. Jeg likte også hvordan historien kom til henne. Hun kjøpte et hus og mens hun satt ved et tre på eiendommen, dalte bare historien ned i hodet hennes. Det blir spennende å se om denne frittstående oppfølgeren er like bra.
(dårlig omtale, bilder har falt bort, men det står hva boken handler om)
Jeg husker ikke mye av den første boken men det spiller ingen rolle. De kan fint leses hver for seg.
Jeg likte også denne svært godt. Vi får høre historien til flere mennesker så det blir aldri kjedelig og på slutten er det rett så spennende.
Det er bestandig litt trist å lese historier fra slavetiden. De kvinnelige slavene blir brukt av hvite menn som i neste omgang selger barna fordi de er mørkhudet. Det er egentlig helt sykt. Ligge med dem skal de, oftest ved tvang og når det da blir barn av det, vil de ikke vite av dem.
Men det er også mye varme og kjærlighet i denne romanen. Den er gripende men også fin, så det er ikke sånn at det er veldig vondt å lese den. Såpass må vi tåle. Anbefales varmt. En sånn roman der man blir glad i de som er med. Det er en del barn med, så er vi heldig, får vi enda en oppfølger.
Jamie Pyke var tretten år da han måtte flykte fra Tall Oaks-plantasjen. Etter en privilegert oppvekst i herskapshuset ble livet brått utrygt da hans kjære bestemor døde. Da fikk han vite sannheten om sin herkomst: at hans virkelige mor var slavekvinnen Belle, og at faren ville selge ham som slave.
Nå har han etablert seg i Philadelphia, der han har lykkes som sølvsmed. Han gjør alt for å skjule fortiden sin, men da hans unge tjener Pan blir fanget og solgt til slaveri i sør, innser Jamie at han blir nødt til å hente gutten hjem. Reisen bringer ham faretruende nær Tall Oaks, der en hensynsløs slavejeger fremdeles leter etter ham.
Bjørn Andreas Bull-Hansen, Danelovs land
Leseeksemplar fra Gyldendal
Den nyeste boken om Jomsvikingene. Den må dessverre vente litt, men gleder meg til fortsettelsen.
Torstein er drevet i eksil på Orknøyene, han herjes av hevntanker og ser stadig mot øst, mot Vingulmork som så nidingaktig ble røvet fra ham. Som om det ikke var ille nok, sitter nå Ros, hans fars drapsmann, som høvedsmann på Torsteins hersegård. Med en kritisk skadet sønn reiser Torstein og hans menn til Canterbury, hvor de håper at munkene kan helbrede ham, enten frivillig eller med sverdet mot strupen.
Samtidig pågår kampen om England – den aldrende Svein Tjugeskjegg er fast bestemt på å styrte Ethelred og gjøre seg selv til hersker over et dansk-engelsk storrike. Torstein vet at han nå må velge sine allierte med omhu. Han vet at det blir forventet at han kjemper for danekongen og griper engelsk land for ham. Han vet også at han er en ettersøkt mann, og det blir stadig færre igjen av hans gamle allierte. Torstein frykter for tryggheten til sin hustru Sigrid og sønnene.
Den fjerde boken i Jomsviking-serien bringer leseren inn i de dramatiske årene da England ble herjet av en erobring som skulle komme til å forandre historiens gang. Det skal bli en krig der daner kjemper mot daner og saksere mot saksere, og der en krigsherres lojalitet ikke alltid er til å stole på. Torstein skal måtte kjempe for livet. Og han skal, for første gang, gå i slag sammen med sin unge sønn.
Kurt Aust, Hjertets mørke
Leseeksemplar fra Aschehoug.
Dette er siste bok i en serie, så det blir spennende å se om den kan leses frittstående. Jeg la også denne tilside og tenkte at jeg vil prøve å samle opp de bøkene som er utgitt før så jeg får begynne på nummer 1, da dette skal være svært bra bøker.
Afrika, Guineakysten september 1705. Slaveskipet «Cron Printzen af Danmark», fullastet med slaver, eksploderer det i et inferno av ild rett før reisen til de dansk-norske karibiske øyer. Alle om bord dør.
I 1707 ankommer Thomas av Boueberge og Petter Hortten Christiansborg fort på Guineakysten for å etterforske eksplosjonen. Med seg har de Petters hustru og lille sønn.
Thomas utgir seg for å være undersøkelsesdommer utsendt av kong Frederik IV. Men i realiteten er han nå en dømt fredløs og på flukt fra den danske kongen.
Tilsynelatende går de i land i et paradis, mens snart fremstår fortet og Guineakysten som et ormebol av intriger, brutalitet og ondskap. Thomas og Petter skjønner at hvis de skal overleve oppholdet, må de finne roten til ondskapen og knuse den. Men hvordan gjør man det, når det dypeste onde har kongen av Danmarks velsignelse?
“Hjertes mørke” er åttende og siste boken om Thomas av Boueberge og hans assistent Petter Hortten.
Isabel Allende, Inés jeg elsker deg
Boken har jeg fått av en bokvenn
Allende brukte fire år på å skrive denne romanen om Ines Suarez som var med og grunnla byen Santiago i Chile. Hun måtte lese seg opp på utallige bøker som omhandler denne tiden for å få historien mest mulig autentisk.
Allende skriver eventyrlig, men historien er mer rå og brutal enn romantisk. Det er vanvittig å lese om hvordan de behandler i indianerne på sin vei for å finne rikdom. Det er ikke rart at de slår tilbake.
Dere kan lese det meste av handlingen fra omslaget. Allende må være en av verdens beste forfattere og er du glad i historiske romaner og har enda ikke lest noe av henne, anbefaler jeg de varmt. Men du må tåle at det er rått og brutalt for det er umulig å fortelle disse historiene uten, for det var dette som var den tids virkelighet.
Sitat: Grusomhet avler mer grusomhet i et evig krigsløp.
Da ble det ihvertfall to Allendebøker lest denne måneden.
Chiles trange fødsel
«Inés Suarez reiste fra Spania til Peru i 1537 for å lete etter sin savnede ektemann», står det å lese på en obskur nettside for historiens kvinnelige soldater, krigere, bødler og banditter. Når Isabel Allende nå forteller om den historiske personen Inés Suarez, så stemmer det at hun reiste fra Spania, men ektemannen var ikke savnet – av henne. Han var en gang hennes lidenskapelige elsker, men ble etter hvert kun en unnskyldning for å komme seg vekk fra det innestengte kvinnelivet i det spanske Extremadura. Inés ville til den nye verden.
Eventyrlysten og egenrådig
Hun reiser med anstand og med mat for tre måneder, deriblant et bur med levende høner. Omgitt av rallende og sprengkåte sjøfolk, med kniv under puta og stokk ved døra overlever hun mirakuløst overfarten og etablerer seg i Cuzco, Peru. Hun overlever på sin list, kløkt og framfor alt sin praktiske sans og sterke intuisjon.
Inés finner en ny fyrrig elsker og blir «samboer» med ham. De to blir lederskikkelser i erobringen av den nye verden. Hun drømmer ikke om barn og familie, men om å grunnlegge byer. Paret gir seg ut på en vanvittig ferd til Chile for å grunnlegge byen Santiago. Mennene hun reiser sammen med, har bare en ting på hjernen, å finne gull! Spanjolene i hennes selskap farer så hardt fram i sin blodtøstige jakt etter edelt metall at hele indianersamfunn blir knust. Hun selv beskriver indianerne som en slags blanding av mennesker og dyr. Selv om hun lærer litt av deres språk, forstår hun dem aldri.
Fryktet og elsket
En gang bosetterne er trengt opp i hjørne med tusener av indianere rundt seg, griper Inés instinktivt til en sabel og hogger hodet av en tilfangetatt indianerhøvding, slenger det utover mengden med et langtrukkent hyl og skremmer dermed indianerne tilbake til skogen. Etter dette går det frasagn om den sterke og resolutte Inés.
Når vi møter Inés, er hun gammel og teller sine siste dager. Hun forteller sin historie til datteren Isabel, som skal arve hennes rikdommer. Vi som lesere får del i arven, i form av en herlig Allende-opplevelse av godt, gammelt merke.
Lois Leveen, Frihetens vinder
Leseeksemplar fra Norli Åndalsnes, min lokale bokhandel
Der får jeg lete i hyllene med leseeksemplarer og plukke på impuls, noe som er svært spennende.
Denne romanen er basert på en virkelig person og jeg storkoste med med å lese den. Veldig bra skrevet
En fortelling fylt med hat, mot og kjærlighet, med den amerikanske borgerkrigen som bakteppe.
Mary Bowser er født til slaveri. Hun og moren er husslaver hos den velstående familien van Lew i Richmond, Virginia. Datteren i huset, Bet, er for opphevelse av slaveriet og hun frigir Mary og sender henne på skole i en av de frie statene i nord. Mary er skoleflink og har i tillegg fotografisk hukommelse, en egenskap som kommer godt med når hun senere blir engasjert i spionvirksomhet for Unionen.
Mary Bowser vender tilbake til Virginia like før borgerkrigen bryter ut, og under dekke av å være slave begynner hun å arbeide i huset til konføderasjonens president, Jefferson Davis. Hun står hele tiden i fare for å bli avslørt, men Mary Bowser er villig til å ofre livet for friheten.
Romanen er basert på en sann historie.
Jessie Burton, Miniatyrmakeren
Leseeksemplar fra Norli Åndalsnes
Pike med perleøredobb har jeg lest og likt så jeg håper at denne er like bra.
Dette er ingen ny bok, den er fra 2014. Det er en veldig annerledes historie.
Jeg tror ikke alle vil like den, men jeg likte den godt.
Det er en litt underlig historie med et snev av eventyr. Menneskene som kommer sammen er også underlige, men jeg koste meg med denne historien, nettopp fordi den var så annerledes. Jeg kunne ikke forutse hva som ville skje, i og med at alle var litt underlige.
Så vil du besøke en litt merkelig husholdning i Amsterdam på 1600~ tallet, anbefaler jeg Miniatyrmakeren. Hun har også gitt ut en bok som heter Gåten, så jeg skal holde øynene opp for den.
En høstdag i 1686 banker atten år gamle Nella Oortman på døren til et av de flotteste bolighusene i Amsterdam. Hun er nettopp ankommet fra landsbygda for å starte et nytt liv som den styrtrike handelsmannen Johannes Brandts kone. Men velkomsten er ikke som forventet: Johannes’ søster Marin virker kald og reservert, og Johannes selv er knapt å se. Til gjengjeld får hun en overdådig bryllupspresang: et vakkert miniatyrhus, en tro kopi av huset de bor i. Men når Nella begynner å bestille møbler til huset fra en hemmelighetsfull miniatyrmaker, er figurene hun får urovekkende velkjente. Mens hun gradvis avdekker sannhetene om Brandt-familien og medlemmene av husholdningen, begynner faresignalene å blinke. Hva er det den gåtefulle miniatyrmakeren vet, og hvilken rolle spiller miniatyrhuset i det som skjer?
Miniatyrmakeren er en medrivende og rik roman om kjærlighet og forstillelse, svik og begjær, sannhet og hevn fra Nederlands gullalder – like fengslende som Tracy Chevaliers Pike med perleøredobb, men med en helt egen mystikk og kraft. Boken er under utgivelse i 32 land, og har allerede før utgivelsen fått stor oppmerksomhet. The Observer er bare en av flere som har spådd Burton som en av årets mest omtalte debutanter.
Isabel Allende, Et portrett i sepia
Fortsettelsen av En lykkens datter. Denne fikk jeg også av en bokvenn.
Glad jeg leste de kronologisk for det gir en bedre forståelse når man kjenner personene fra før.
Fantastiske bøker.
Isabel Allende, Et portrett i sepia
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Dette er en frittstående fortsettelse av En lykkens datter (1999). Hovedpersonen er Aurora, Elizas datterdatter, men den handler også om Auroras mor og onkel, Lynn og Lucky. Romanen bringer leseren fra California til England, fra Chile og Paris til Kina i løpet av tre generasjoner.
Omtale fra forlaget
Aurora .; et portrett i sepia er en frittstående fortsettelse av En lykkens datter fra 1999. Lynn og Lucky .; den ene vakker, den andre lykkebringende .; er datter og sønn av chilenske Eliza og kinesiske Tao Chi’en, som på grunn av rasefordommene i California i 1860-årene ikke kan gifte seg. Lynn vikles inn i en kaotisk kjærlighetshistorie med fetterne Matías og Severo; den ene gjør henne gravid, og den andre gifter seg med henne. Men det er datteren Aurora som er den viktigste personen i denne svimlende, handlingsmettede romanen av kjent Allende-merke. Aurora .; et portrett i sepia bringer leseren fra California til England, fra Chile til Paris og Kina i løpet av femti år og tre generasjoner.
Vel, så langt ned i stabelen kom jeg. Det ble jo noen denne måneden også. De andre skal få komme i en ny stabel, en ut og inn stabel, slik som med kaker vet dere, man bærer inn og bærer de ut. Det kan jo bli et greit tema på nyåret. Etter ferien kommer jo høstlanseringene og da blir det nok mest nyutgitte og så blir det jul men forhåpentligvis en sydentur før det, så jeg får lest noe mer pocket.
Kim Leina, Profeten i Evighetsfjorden
Jeg er litt nysgjerrig på denne serien og har derfor kjøpt første boken som pocket. Jeg tror jeg har lest bare en bok fra Grønland og det er Tabita
Den kongelige danske koloni Sukkertoppen, Grønland, 1793:
En grønlandsk kvinne sparkes i døden fra en høy klippe. Den danske presten er i ferd med å gå av hengslene av hjemlengsel og skjørbuk og allmenn fortvilelse. Kolonibestyreren forfølger ham, han har et uoppgjort regnskap med ham. Kolonibestyrerens kone er på randen av sammenbrudd og ser presten som sin eneste venn og fortrolige. Pastorens grønlandske kateket fortæres av sinne og sorg. Kolonimannskapets lille gruppe menn går hverandre på nervene. Om vinteren ruger mørket og kulden over kolonien, om sommeren skyller lyset inn som en flodbølge, det er ikke lett å si hva som er verst.
Hovedpersonene i denne bredt anlagte romanen fra kolonitidens Grønland, er pastor Morten Falck, hans kateket Bertel Jensen og kvinnen Arnarulunnguaq som faller fra klippen – et fall som strekker seg over tiden det tar å lese boken.
Vi følger dem hver for seg. I København i 1780-årene og under den store bybrannen i 1795. På vandringer i Norge og på lange båtreiser. På hvalfangst med skonnerten Henrietta of Aberdeen og på besøk hos hedninger og kristne i den kongelige danske koloni.
På den lille boplassen i Evighedsfjorden, noen dagsreiser fra Sukkertoppen, oppstår det et religiøst svermeri blant grønlenderne, anført av den rettskafne og sterke Maria Magdalene og hennes mann Habakuk. Det er Grønlands første løsrivelsesbevegelse, en moderne drøm om frihet, likhet og brorskap, 4000 kilometer nordvest for Bastillen. En drøm som det danske formynderskap hverken kan eller vil akseptere. Disse svermerier får avgjørende betydning for Morten Falcks og Bertel Jensens skjebner.
Og fra den høye klippen faller kvinnen Arnarulunnguaq. Oppe på kanten står morderen og ser henne falle.
Marina Fiorata, Beatrice og Benedikt
Denne har jeg kjøpt selv slik jeg har gjort med alle Fioratas bøker. Jeg digger de så grenseløst og de bruker å være med på ferie for det er bare topp feriebøker. Det bruker å inneholde alt jeg trenger av en underholdnigsbok, litt spenning, mysterie, romantikk,historie og geografi. Denne har dog blitt liggende for det er en sånn Shakespeareinspirert roman, og akkurat det er jeg litt skeptisk til, men kommer jeg så langt, ja da får vi se om den er like bra som alle de andre hun har skrevet.
Det er så lenge siden jeg har lest en Fiorata bok at jeg har ingen omtaler å vise til. Det ser ikke ut som om hun har gitt ut bøker på flere år.
Glassblåseren fra Murano, Botticellis hemmelighet, Fruen av Saronno, Sienas datter og En bønn fra Venezia. Kommer du over noen av disse og elsker underholdningsbøker, ja da er de helt topp.
Gamle bøker finnes det ofte veldig billig på Bookis.com/no Ofte helt ned i kr 20,- pluss porto og ekspedisjon
Forhistorien til William Shakespears stykke Stor ståhei for ingenting (Much ado about nothing).
Forfatteren tar oss med til 1500 tallets Sicilia hvor Beatrice og Benedikt møtes for første gang. Begge er like rappkjefta og tøffe, og det er nettopp dette som skal få dem til å forelske seg i hverandre. Men deres veier skilles og det skal ta dem tiår å finne tilbake til hverandre.
Marina Fiorato er en mester innen sjangeren historisk roman og hennes lidenskap for Italia og grundige research skinner gjennom. Hun har solgt over 100 000 bøker i Norge og millioner på verdensbasis.
Boken blir lovprist verden over:
«Underholdende og vittig» Daily Mail
« Fiorato har nok en gang skrevet et mesterverk » Booklist
Amitav Ghosh, Et hav av valmuer
Jeg lurer på hvor mange år det er siden jeg kjøpte de to første av denne serien. Jeg kommer nok ikke helt ned i stabelen denne gangen heller, men optimistisk plukker jeg de frem. Det er nok viktigere å få beiset huset ferdig, sukk. Det er en triolog og jeg har bare de to første og de er nok ikke så enkle å få tak i lenger, men vi får se om jeg liker de to første, da skal jeg nok få tak i den tredje tenker jeg.
I India på attenhundretallet tvinges bøndene til å gi opp sine vanlige avlinger for å dyrke opiumsvalmuer for de britiske koloniherrene. Mens bøndene sulter, tjener koloniherrene seg rike på opiumshandelen med Kina. I hjertet av denne fortellingen finner vi skipet “Ibis”, et tidligere slaveskip som blir bygget om for å delta i opiumstrafikken, men som ender opp med å frakte mennesker på nytt: straffanger og fattige bønder som har måttet melde seg som livegne dagsarbeidere til det fjerne Mauritius, soldatene som vokter over dem, og det blandede mannskapet på båten. Her er – blant andre – den bankrupte Rajaen, den fattige enken som har flyktet fra likbålet, den amerikansk sjømannen som må skjule sannheten om sitt opphav, den tidligere sjørøveren, og den unge, foreldreløse franske kvinnen som nekter å la seg styre av ideene om hva som ‘sømmer seg’ for en pike. Med Et hav av valmuer har den indiskfødte forfatteren Amitav Ghosh nok en gang skrevet en feiende flott og underholdende historisk roman av aller beste merke.
Amitav Ghosh, En elv av røyk
Andre bok i det som kalles Ibis- serien
Den tredje ser det ut som det er ganske umulig å få tak i, En flom av ild. på norsk. Er det noen som har den og vil selge den, ta gjerne kontakt.
I september 1838 blir skipet ‘Ibis’ rammet av storm på vei fra India til Mauritius med en last av straffanger og kontraktsfestede arbeidere. Når stormen løyer, har fem menn flyktet: to sjømenn, en arbeider, og to straffanger. Den samme stormen griper også inn i livene til menneskene om bord på andre skip i området – Anahita seiler mot Kanton med en stor last opium, og Redruth er på vei fra England med en last av planter som skal byttes i sjeldne vekster fra Kina. Over dem alle henger trusselen om fiendtligheter mellom Kina og Storbritannia. Den kinesiske keiseren vil ha en slutt på opiumsimporten fra Vesten og India, men opiumshandlerne vil ikke gi seg uten kamp. Mange skjebner står på spill. Andre bind av Amitav Ghosh’ storslåtte Ibis-trilogi er like medrivende lesning som den Man Booker-prisnominerte Et hav av valmuer, og er et sterkt portrett av en tapt by: Kanton før opiumskrigens start
Jeg har et lite håp om at denne skal dukke opp i løpet av måneden, men er usikker for det står litt ulike datoer her og der når jeg søker. Denne blir visstnok ikke utgitt før til høsten.
Marlen Ferrer, Livs saga