Novemberlesestabelen er klar, en salig blanding av jul, romantikk, krim og det virkelige liv

 

Det ble ikke de store kranglene denne måneden heller. Det virker som om de forstår at disse valgene er vanskelige. De har også respekt for hverandre. Jeg hørte innimellom rolige mannsstemmer gjennom et veldig til damekvitring, da det er mest kvinnelige forfattere denne måneden.

Årsaken til det er at jeg innfører en ny tradisjon, julekavalkade. De siste årene har julen for meg falmet litt, kanskje mye fordi kroppen streiker og ikke vil være med energimessig på alskens julestrev. Jeg prøver å bevare kosen men jeg må innrømme at julen nok ikke har samme betydning som når jeg var yngre.
Men jeg elsker jo å lese, som dere kanskje har forstått. Mer og mer lidenskapelig for hver bok som kommer i hus, merkelige greier.

Julefilmer er blitt viktige for mange og nå kommer julebøkene for fullt. Det er dusinvis av titler hos bokhandlerne.
Jeg tenkte derfor at en ny juleboktradisjon var på sin plass. Jeg skal i november og desember lese og omtale julebøker. Så skal jeg samle dem i en julebokkavalkade til slutt, årets julebøker 2020. Og etter at jeg bestemte det, skjedde det noe rart, jeg fikk en forventningsfull julefølelse jeg har savnet i årevis. Nok en gang er det bøkene som får frem følelsene.

Nå skal det derimot sies at det er nok romantikk som er hovedtema i disse bøkene og dere som følger meg, vet at jeg ikke liker for mye hjerte og smerte. Jeg liker romantikk og varme og kjærlighet, det er jo det Lillasjel handler mye om, kjærligheten mellom oss mennesker, det er ikke det jeg har motstand mot. Det jeg ikke liker er når det blir side opp og side ned, med om og om igjen pjatt, å jeg lengter, savner, sukk og sukk. Derfor blir det en spennende måned om jeg koser meg eller blir irritert.

Men der er flere forfattere jeg synes skriver bra om oss mennesker på en lun og god måte, som Jenny Colgan og Amanda Prowse. Morsomt er det også at norske forfattere som Lene Lauritsen Kjølner, Kjersti Herland Johnsen og Gudrun Skretting, har skrevet julebøker.

Og for all del, det blir ikke romantisk all over i november. Jeg har også planlagt å lese sterke menneskehistorier, både fiksjon og virkelighet, og noen av mine favorittkrimforfattere er også med.
Så det blir variert og spennene denne måneden også og jeg gleder meg som en unge på julaften, full av forventning over hva som skjuler seg mellom permene på hver bok.

Da går vi i gang.

 

Camilla Reimers, I desember

Leseeksemplar fra Panta forlag

 

Her kommer første innrømmelse. Denne har jeg allerede lest mye av og jeg liker den svært godt. Vil du gi bort en bok til noen som er glad i julen, så kan dette være en god en. Som jeg skrev over her så har ikke jeg noe juleforventninger, annet enn at jeg gleder meg til at jeg får samlet alle mine her i julen. Men det skjedde noe rart når jeg satt og bladde i denne boken, jeg fikk juleforventninger og kjente den gode, varme følelsen inni meg, så ta en titt på denne. Nærmere omtale kommer en av de første dagene.

 

 

En varm og innbydende julekalender og inspirasjonsbok! Desemberdagene er fulle av opplevelser når vi forbereder til høytiden. Juledufter fra kjøkkenet, levende lys, julekort med kjærlige hilsener, enkle dekorasjoner av materialer fra naturen eller av det du allerede har i skapet. “I desember” er en varm og innbydende julekalender og inspirasjonsbok. Hver dag er et nytt kapittel med oppskrifter på julemat, ideer til hyggelige aktiviteter små og store kan gjøre sammen, dekorasjoner og personlige julegaver. Ved å gjøre én ting per dag viser boken hvordan du setter i sving de små detaljene som skaper julestemning i huset, får roen til å senke seg og skaper de varmeste julestundene for hele familien. En bok du kan ha glede av år etter år mens familiens tradisjoner utvikles og finpusses. Her er masse inspirasjon og tips helt frem til nyttårsaften, med middager, venner og koselige ting å gjøre sammen, uten at det koster for mye. “I desember” er skapt av forfatter Camilla Reimers med sin smittende entusiasme for årets hyggeligste måned, en av Norges beste interiørfotografer, Cecilie Refsum og grafisk designer Larisa Boos. «Den som ikke har julen i sitt hjerte, vil aldri finne den under et tre.” ROY L. SMITH

 

Maria Kjos Fonn, Heroin Chic

Leseeksemplar fra Aschehoug

Dette er bok tre i høstens lesesirkel hos Aschehoug, kun norske forfattere denne gang og veldig varierte bøker

Geir Gulliksen, Bli snill igjen

Lars Petter Sveen, Nordriket

Helga Flatland, Et liv forbi

Dette med at man leser bøker som kanskje er litt utenfor det man vanligvis gjør, er det som gjør det inspirerende å være med på felleslesing. Det utfordrer hjernen litt og det tror jeg er sunt. Og så er vi ikke nødt til å falle for alle bøkene,  men det vekker noe i oss, om det så er motstand. Veldig morsomt og utfordrende å være med på. Vil du ikke kjøpe bøkene, går du på biblioteket og låner dem, så enkelt er det. Bestill de gjerne på forhånd, så du er sikker på du får dem når du ønsker det.

Heroin chic, ser jeg skal være en sterk og rå leseopplevelse så jeg både gleder og gruer meg litt.

 

 

Elise kommer fra et musikalsk hjem på Uranienborg. Alt er tilsynelatende trygt, likevel vil hun bort hjemmefra. Hun vil være vektløs, ikke sette spor. Hun prøver alt. Askese, overskridelser, for lite for mye. Så sitter det. Rusen som gir henne alt hun har ønsket seg – nemlig ingenting. Å fade ut, bli nummen.

Heroin chic er en roman om et sosialt fall uten noen klar årsak. Om en lidelse som ikke er skitnet til av ytre omstendigheter. Den er nok i seg selv. Grunnstoffet.

 

Jojo Moyes, Det siste brevet fra deg

Leseeksemplar fra Bastion forlag

 

Ja, da er hun her igjen, en av de forfatterne man elsker eller ikke kan fordra. Mye kommer an på om du liker sjangeren underholdningsbøker. Hun slo jo for fullt gjennom med boken Et helt halvt år.

Jeg har likt godt alt hun har skrevet, unntatt den Parisboken som jeg har skygget unna, siden jeg ser at ingen har likt den. Jeg likte særlig godt den boken om kvinnelige ridende bibliotekarer. Nå er jeg spent på hva hun kommer med denne gangen.

Jojo Moyes, Over horisonten (Om bibliotekarene)

Jojo Moyes, Jenta som ble igjen

Fremdeles meg, Jojo Moyes

Et helt halvt år og Den ene pluss en

http://lillasjel.blogg.no/1438940931_bker_lest_juli_2015.html

Etter deg:
http://lillasjel.blogg.no/1464783617_bker_lest_mai_2016.html

 

 

En lidenskapelig historie – en av Jojo Moyes største internasjonale bestselgere

Da journalisten Ellie ser gjennom gamle arkiver på jakt etter en sak, oppdager hun et intenst kjærlighetsbrev fra 1960. Ellie blir fanget opp i intrigene i brevet til tross for – eller kanskje på grunn av – sine egne romantiske forviklinger.

I 1960 våkner Jennifer på sykehus etter en bilulykke og husker verken ektemannen eller den personen hun pleide å være. Da Jennifer kommer hjem fra sykehuset, finner hun snart flere brev og begynner etter hvert å huske mannen hun var villig til å risikere alt for …

Ellie og Jennifers lidenskap, kjærlighet og tap blir vevd sammen i denne emosjonelle og medrivende historien fra verdensfenomenet Jojo Moyes.

 

Peter May, Lockdown i London

Leseeksemplar fra Goliat forlag

 

Peter May er en av mine favorittkrimforfattere. Jeg har ikke fått lest alle bøkene som er utgitt på norsk, da det er kommet flere de siste årene, som enda ikke har kommet i hylla, derfor er jeg ekstra glad for igjen å få lese en krim av May. Lockdown i London, er skrevet før pandemien kom og det er jeg glad for, for jeg er ikke så glad i de bøkene som blir skrevet i full fart for å selge på det som skjer akkurat nå.

 

 

 

En storby i karantene London, episenteret av en global pandemi, er en by i karantene. Vold og sivil ulydighet blusser opp. Ingen er trygg fra det dødelige viruset som allerede har tatt tusenvis av liv. Helsevesenet er i krise. Et drept barn På byggeplassen til et midlertidig sykehus, finner byggearbeidere en bag med benrestene til et dødt barn. En brutal drapsperson er på frifot i byen. Hans mål er at ingen skal finne ut av identiteten til barnet. En farlig konspirasjon Vi møter førstebetjent Jack MacNeil på sin siste dag hos Metropolitan Police, før han skal pensjoneres. Jobbkarrieren hans er på randen, ekteskapet har kollapset, og familien er rammet av viruset. Farlige krefter følger alle hans bevegelser, forberedt pa. a. drepe for å skjule sannheten. Hva vil stoppe ham først – viruset eller morderne?

 

Lene Lauritsen Kjølner, Petra Pettersens perfekte plan

En gave fra forfatteren

Kjølner har skrevet bøkene om privatdetektiven Oliva. De er skrevet med en lun humor som jeg liker godt. Jeg gleder meg derfor til å møte Petra. Petra og Olivia tror jeg ikke kjenner hverandre og her er det vel heller ikke noe drap, ettersom jeg har forstått.

Lene Lauritsen Kjølner, Høyt henger de

Lene Lauritsen Kjølner, Hvorfor spurte de ikke Evensen

Bok tre ikke lest enda, Dakota rød

Bok fire, ikke lest enda, Ingen til bords

Lene Lauritsen Kjølner, I de beste sirkler

Bok seks, Mord på kilen

Bok sju, Sort gryte

 

 

Petra Pettersen jobber i bokhandel på femtende året. Hun er gift med Einar, som er fisker på Hvasser, og har to utflyttede døtre. Livet hennes er trygt og forutsigbart, men ikke så rent lite kjedelig. Men en gang var livet hennes annerledes, og Petra har en drøm. Hun vil jobbe med “ett eller annet innen kunst”, men har aldri klart å bestemme seg for hva… Før hun plutselig får sitt Eureka-øyeblikk. At det øyeblikket inntreffer like etter at hun har bakt den tradisjonelle engelske julekaken med grandtante Bertha og venninnen Mathilde, og rett før Einar er utro med en fitnessinstruktør, er kanskje tilfeldig. At det også skjer nøyaktig åtte uker før jul, er et puss fra høyere makter. Og nettopp da Petra tenker at skjebnen må ha noe imot henne, siden det skjer flere ting som gjør at hun ser mørkt på tilværelsen, dukker det sakte opp en strime av håp. Den blir til optimisme da mye ser ut til å snu… Men Petras perfekte plan er slett ikke perfekt. For er nå den kjekke advokaten slash pianisten egentlig bare en forkledd strandsjekker? Og er det nå så lurt å melde seg på et kokkekurs der man parterer og tilbereder villsvin like før jul? Er det lurt å trøstespise til man nesten sprekker? Og hva vet hun egentlig om døtrenes liv? Et møte med en kjekk mann fra fortiden og et lite opphold i en vinkjeller kan vise seg å være nøkkelen til Petras innfløkte plan. Ellerer det nå engang det? Kanskje det er åpningen av grandtante Berthas nydelige julekake som gjør susen? Ingenting ser ut til å gå etter Petras perfekte plan… “Selvsagt drømte jeg om en annen tilværelse, men jeg visste ikke helt hva. Og her snakker jeg ikke om en seksuell helomvending, for jeg er en kvinne som elsker menn. Det er en av de tingene jeg var sikker på i livet mitt, ikke verst bare det. Men med en mann som stort sett sov på sofaen eller gynget ute i en båt, var jeg selvsagt sulteforet på det også.”

 

Kjersti Herland Johnsen, Julebrev

Leseeksemplar fra Bladkompaniet

 

Denne kom som en overaskelse i postkassa, da jeg slett ikke var klar over at Kjersti Herland Johnsen har skrevet bok.

Er veldig spent på å lese denne.

 

 

Linda har alltid hatt eneansvaret for sønnen Brage og vært opptatt av å skape en tryggere oppvekst for ham enn den hun selv hadde. Og når julen nærmer seg, blir tradisjoner og ritualer ekstra viktig. Linda har planlagt alt, og det må bli perfekt. Så kommer Brages far overraskende på banen, og Lindas juleplaner blir kullkastet. I tillegg får hun brev fra en hun ikke kjenner, men som hun mistenker at kjenner henne. Uro og kaos truer, og vonde minner fra Lindas fortid stiger til overflaten. Samtidig kan hjelpen kanskje komme fra uventet hold? En jul der ingenting blir som planlagt, kan likevel bli den perfekte jul!

 

Ingrid Storholmen, Støvberar

Leseeksemplar fra Aschehoug

Siste bok ut i leseutfordringen for i år og jeg aner ikke hva som venter meg. Spennende.

 

 

 

Ingeborg er misjonær og dreg til India på 1980-talet for å arbeide som jordmor hos santalfolket. Eit folk som blir grovt utnytta i steinindustrien. Romanen handlar om livet hennar frå ho i ungdomen blir frelst, og vidare gjennom alle åra på misjonsstasjonen i kamp for å hjelpe, og i kamp for å bere både seg sjølv og trua. Kan hende kjemper ho aldri nok. For blir det meir himmel på jord av å drive misjon? Og kva gjer for lite kjærleik med eit menneske? Må ein sjølv vere god for å gjere det gode?

«Mektig portrett av ei misjonerende jordmor i India … Forfatteren skriver inderlig om et møte med en fremmed kultur … Ingrid Storholmen imponerer både i sin bibelkyndighet og i det jordmorfaglige i sin nye roman. … slutten er fullstendig hjerteskjærende.» Stein Roll, Adresseavisen (Terningkast 5)

 

Gudrun Skretting, Tre menn til Vilma

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Enda en julebok fra en norsk forfatter, til og med solgt til Tyskland allerede. Dette blir kjekt tror jeg.

 

 

En eldre herre med løsbart og bratsj blir like før jul funnet død på flyet fra London til Oslo. Hans navn var Fredrik Mozart Sandvik, og i bratsjkassen ligger en bunke brev adressert til hans datter, Vilma Veierød.
Den 35 år gamle Vilma lever alene, og har ingen kjennskap til faren. Forøvrig har hun mer enn nok med å unngå døden – lagre hermetikk i kjelleren, for eksempel, og holde seg unna radioaktive bananer.
Når hun da ikke er på jobb med de brysomme pianoelevene i kulturskolen.
Men da en kjekk prest og en patolog med verbal tourettes plutselig står på døren hennes med brev fra den døde faren, blir alt forandret.
Det har nemlig ikke vrimlet av menn i Vilmas Veierøds liv. Så langt i fra. Men plutselig må hun forholde seg til to stykker. Tre – hvis man regner med den døde faren.
Det tyske storforlaget Dtv har sikret seg rettighetene til å utgi romanen om Vilma på tysk.

 

Frode Eie Larsen, Så ble det kaldt

Leseeksemplar fra forlagshuset Vestfold

 

Da er jeg klar for en ny krim fra Eie Larsen. Jeg har ikke lest alle han har skrevet, men de tre siste og jeg likte de veldig godt.

Det er fint å lese de etter hverandre men kan også leses frittstående for det er avsluttende historier.

Frode Eie Larsen, På overflaten flyter vannliljene

Frode Eie Larsen, Slå på ring

Englefjær, Frode Eie Larsen

 

Jeg hadde egentlig lagt frem denne i september, men etter at jeg hadde lest Skyggedanseren, som var gruelig vond, reduserte jeg krimbøkene og puttet inn mer feelgood istedetfor. Derfor måtte Frode vente litt. Men nå gleder jeg meg til å lese hans nyeste, som har fått bare gode kritikker.

 

 

I Larvik blir en kvinne kidnappet etter en kveld på byen, og sporene leder Eddi Stubb utenlands. Der tar saken en brå og uventet vending, da en ny tragedie inntreffer. Så forsvinner nok en person, og saken kommer ubehagelig tett på Eddi.

I denne iskalde spenningsromanen avdekkes løgner, svik og grufulle familiehemmeligheter.

Klarer politiet å få finne løsningen, før liv går tapt?

I “Så ble det kaldt” tar forfatteren oss tett på personene og handlingen, man suges inn i fortellingen og slipper ikke ut før siste side er lest.

 

Annika Estassy, En sang til Hedda

Leseeksemplar fra Anemone forlag, Strawberry publishing

 

Jeg har likt alle bøkene til Anemone, så jeg håper at denne også vil falle i smak. De er flinke i det forlaget til å plukke gode underholdningsbøker.

Natasha Lester, Syersken fra Paris

Joanna Cannon, Tre ting om Elsie

Mikael Bergstrand, Ingemar Modigs oppvåkning

Caroline Säfstrand, Villa havbris

Ana Johns, Kvinnen i den hvite kimonoen

Renita D`Silva, Jenta på maleriet

 

 

 

«Det er sårt, men også veldig håpefullt. Underholdning som berører.» Tara Det er mindre enn to uker til jul da Linas rolige tilværelse forandrer seg drastisk. Hun blir oppsagt på jobben og får i tillegg plutselig vite at hennes for lengst avdøde norske far lever i beste velgående. Også Linas mor, Hedda, har en hel del å baske med: familiens gjestgiveri er på konkursens rand, sønnen Jesper vil ikke lenger jobbe for dem, og i tillegg sliter hun med å huske alt som skal gjøres. Utfordringene hoper seg opp idet hele familien skal samles til den årlige, tradisjonsrike julefeiringen. Hvorfor vil ikke Hedda snakke om fortiden? Kan gjestgiveriet reddes? Vil Lina finne sin egen vei og forsone seg med sin ukjente far? En sang til Hedda er en fortelling om frihet, tilgivelse og forsoning.

 

Debbie Macomber, Nordlys over Alaska

Leseeksemplar fra Cappelen Damm, Feelgoodbøker

 

Jeg er veldig ivrig etter å anbefale feelgoodbøkene, for mange tror at alle er bare romantisk suppe, men slik er det ikke, de har veldig mange velskrevne, spennende bøker, også mange som er basert på virkelige historier, flere fra andre verdenskrig blant annet.

Mark Sullivan, Under en brennende himmel

Imogen Kealey, Frigjøringen

Ruta Sepetys, En spire av håp

Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si

https://www.facebook.com/feelgoodboker

Så ta deg tid til å se på disse bøkene og les om de for her er det virkelig mye bra til en billig penge, da dette er pocketbøker. Mange av de finner du også lett tilgjengelig i matvarebutikkene.

 

 

En oppløftende fortelling om å finne kjærligheten der man minst av alt forventer det. Josie har blitt tilbudt en stilling som kjøkkensjef i en av Seattles fineste restauranter, men først skal hun reise til en kystby i Alaska og jobbe på kjøkkenet i et gjestgiveri i et halvt år. Selv om dette er midlertidig, blir hun snart en del av det fine samfunnet der, og begynner å bli glad i menneskene. Én mann skiller seg spesielt ut blant de nye vennene, og det hun føler for ham, får henne til å spørre seg selv om hun virkelig ønsker å vende tilbake til Seattle…

 

Rahma Hamed, Å samle solstråler fra Mosul til Drammen

Leseeksemplar fra Panta forlag

 

Jeg leser mange bøker som omhandler mennesker som kommer fra konfliktfylte land, mennesker som enten lever i de landene eller har flyktet til andre land. Dette er sterke historier og det går jeg ut fra at denne historien er også.

Andre bøker jeg har lest om emnet:

Parinoush Saniee, De som dro og de som ble igjen

Susan Abulhawa, Nahrs siste dans

Alyson Richman, Et hav av minner

 

 

Usa invaderer Irak i 2003. Millioner av barn får livet snudd opp-ned… Én av dem er Rahma Hamed. Den trygge tilværelsen i Mosul blir borte. Pappa blir borte. Hjembyen ødelegges av krig. Familien må flykte. Tilpasningen til det norske samfunnet fører henne etter hvert ut i et dobbeltliv. Hjemme, den perfekte muslimen. Ute, en helt annen person. Hennes historie representerer ikke alle, men den er lik mange andres når det gjelder de langvarige konsekvensene av krigen og koaset som har spredt seg i Midtøsten.
Den skildrer at man kan dra fra krigen, men krigen drar ikke fra deg. Den forteller om viktigheten av å finne trygghet for enhver pris. Og når kjærligheten man opplever er forbudt, så blir den bare mer forlokkende. Hemmeligheter gjør at man ender opp i feil miljø. «Å samle solstråler fra Mosul til Drammen» handler om å være muslim i et ikke-muslimsk land. Om hvordan det er å leve i to verdener, om å splittes mellom religion og kultur. Om at også muslimske ungdommer må få gjøre feil, finne si egen vei. Om mental helse, om å være innelåst på en institusjon og det å få hjelp i tide når psykiske problemer tårner seg opp og er tabu. Å holde ut når det ikke finnes noen garantier for at fremtiden blir bedre, og familiens betydning og det som skjer når familier blir atskilt. Dette er en sterk historie om håp, kjærlighet, traumer, skam og destruktive forhold, om lysglimt, solsikker, takknemlighet, drømmer og følelser. Om å klare å samle solstrålene, likevel. Alt dette i løpet av et 19 år gammelt liv. Rahmas historie er spennende som en thriller, som også griper deg i sin sårbarhet og åpenhet.

 

Amanda Prowse, En juledrøm

Kjøpt selv

 

De som følger meg vet at jeg digger Amanda Prowse, hun har en skrivestil som passer meg. Hun bringer nemlig hverdagen og de små hverdagsufordringene inn i hisoriene sine. Jeg har lest alle hun har gitt ut på norsk, unntatt denne som jeg kom over på en nettside. Det passet godt nå når jeg skulle ha julebok-kavalkade og jeg gleder meg.

Andre bøker av Prowse:
Amanda Prowse, Anna

Etter Anne kommer Theo, og den ligger på vent her. Anna er første bok i en trilogi, der Theo er nummer to og de bør leses fortløpende, da Theo er kjæresten til Anna.

Amanda Prowse, Kunsten å forsvinne

Amanda Prowse, Den andre kvinnen

Amanda Prowse, Den perfekte datteren

Amanda Prowse, Hva har jeg gjort

 

 

 

Som liten drømte Meg bestandig om den perfekte jul …

Meg vil gjøre alt hun kan for å lage en perfekt jul for sin lille sønn. Det skal være pynt og kaker, et glitrende tre og julestrømper ved peisen. Hvem bryr seg om at de ikke har noen mann i familien? Hun og Luke vil få det helt fint på egen hånd.
Men et tilfeldig møte med en fremmed i New York snur opp ned på alle Megs planer.
Skal hun endelig få den julen hun har drømt om siden hun var liten? Eller må hun og Luke feire alene nok en gang?

 

Hazel Gaynor og Heather Webb, Siste jul i Paris

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Ikke lest noe av dem før, men når jeg leser omtalen ser det ut som om det skal være noe som passer meg godt, da jeg liker svært godt historiske bøker.

 

 

August 1914. England er i krig. Evie Elliott vinker farvel til sin bror Will og hans beste venn Thomas Harding idet de drar til fronten, og hun tror — som alle andre — at krigen vil være over i god tid før jul, slik at de kan dra på sin planlagte tur til Paris og feire julen der. Slik går det ikke. Gjennom de grufulle krigsårene skriver Evie og Thomas jevnlig brev til hverandre, og i brevene deler de både frykt, ensomhet, håp og etter hvert en sterk kjærlighet.

Julen 1968. Thomas er gammel og har reist til Paris med en stor brevbunke i hendene, fast bestemt på å lukke døren til fortiden. Men det er ett brev han enda ikke har lest …

 

Asbjørn Sandøy, Kokkejævel, Livet mellom måltidene

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

Kokkejævel er på samme bloggportal som meg. Han kom inn som et skudd og feide alle andre av banen. Et frisk pust av noe annet enn sminke og interiør og styling, en annerledes influenser, som har opplevd både oppturer og nedturer i livet.

Han ble nettopp pappa igjen og med det kuppet han lesestatistikken i Dagbladet foran pandemi og all verdens krig og ufred. Gleder meg til å lese hans historie. Jeg har allerede sett at boken har mange fine bilder og oppskrifter og siden min mor er fra Øksfjord, ikke så langt fra Alta, synes jeg det er kjekt med oppskrifter på mat fra det området.

 

 

Kokkejævel har tatt Norge med storm. Med fortellinger fra hverdagslivet i Alta erobret han bloggtoppen fra rosabloggerne. Asbjørn Sandøy, som er kokkejævels egentlige navn, forteller følsomt og nært om livet selv. I denne boka byr han på fortellinger han ikke har fortalt før: om en tøff oppvekst i Vesterålen, om kokkeyrket som forandret livet hans, og om det vonde tapet av to barn. Selv om det har vært røft til tider, har Asbjørn en fandenivoldsk innstilling og en rå humor, som gjør at smilet og latteren aldri er langt unna. Ikke maten heller – her er også hans aller beste oppskrifter.

 

Jenny Colgan, Jul på øya

Leseeksemplar fra Lesetid, Gyldendal

 

Denne gleder jeg meg veldig til, for jeg har likt så godt de to første bøkene jeg har lest om Flora. Varmt og lunt og med akkurat passe romantikk for meg. Denne type romantiske bøker liker jeg.

Disse er best å lese etterhverandre, da vi følger Floras historie

Jenny Colgan, Velkommen til Floras kafé

Jenny Colgan, Den endeløse stranden

 

 

 

Julen på den skotske øya Mure er kald, forblåst og utrolig vakker. Nå er tiden for å kose seg foran peisen med en god kopp te eller kanskje en liten whisky, sammen med de nære og kjære – med mindre man, som Flora, er gravid med den tidligere sjefen sin og redd for å fortelle ham om det. I det som skal være fredens og gledens høytid, vil Joel synes at Flora kommer med godt nytt?

I mellomtiden prøver Saif, lege og flyktning fra krigsherjede Syria, å feire sin første jul i Vesten sammen med sønnene, mens kona hans fremdeles er savnet. Er det mulig for den lille familien å finne en form for lykke?

«Sjarmerende – en absolutt glede å lese!» Sophie Kinsella

«Ingen skriver koselig og avslappende romantikk som Jenny Colgan.» Sunday Express

«En smellbongbong! Boken du må lese denne julen.» The Sun

«En fryd fra begynnelse til slutt.» Daily Express

«En naturlig morsom, varmhjertet forfatter som skaper personer du elsker og bryr deg om lenge etter at du er ferdig med å lese.» Lisa Jewell

 

Hans Rosenfeldt, Ulvesommer

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Helt ny serie fra Rosenfeldt. Jeg har en lang leseliste i november og jeg er spent på om jeg kommer så langt som til de to siste. men gleder meg veldig til denne, så når jeg den ikke, har jeg lovt den å komme med i desember.

Rosenfeldt har jo skrevet serien om Sebastian Bergmann, sammen med Michael Hjorth og står også bak spennende filmserier, så jeg går ut fra at dette blir en ny suksess.

Hjorth og Rosenfeldt, En høyere rettferdighet

Hjorth og Rosenfeldt, Ikke bestått

Hjorth og Rosenfeldt, Den stumme jenta

Fjellgraven, Hjorth og Rosenfeldt

 

 

 

 

Ulvesommer foregår i Haparanda, på grensen til Finland. Da det viser seg at en ulv funnet død i skogen har rester av et menneske i magen, forstår politietterforsker Hannah Wester at dette ikke blir en vanlig sommer. Den avdøde som ulven har spist av kan knyttes til en blodig narkotikahandel i Finland. Hannah og kollegene hennes må snu alle stener for å finne ut hva som har skjedd. Men tiden er knapp, det er andre som er på jakt etter byttet.

Hans Rosenfeldt er en internasjonalt anerkjent manusforfatter, og står bak anerkjente tv-serier som Broen og Marcella. Han har sammen med Michael Hjorth skrevet en suksessfull bokserie om Sebastian Bergman. Ulvesommer er første bok i en ny krimserie, og får stor internasjonal lansering.

 

Hege Kofstad, Grenselosene

Leseeksemplar fra Pax forlag

 

Og det er en mikroskopisk mulighet for at jeg kan nå å lese Grenselosene også, for det er ingen jurybøker i Bookis sine Ulestkonkurranse, å lese denne måneden. Der står nå finalebøkene igjen å lese og så langt har jeg lest de som har vært vinnere, så da er jeg godt ajour. Blir spennende å se hvem som vinner siste runde. Så følg med. Og husk å nominere nye neste år, for da blir det ny konkurranse.

https://www.facebook.com/bookisofficial/posts/1072337563186556

Men får jeg tid, vil jeg gjerne lese Grenselosene, for det ser ut til å være en spennende bok om grenselosene som egentlig har fått altfor liten plass i litteraturen.

Jeg har lest mange bøker fra siste verdenskrig i Norge i det siste og har enda flere igjen som står på vent. Når jeg har lest de alle, skal jeg samle de i en blogg, tenker jeg. Det var en lur ide.

 

 

Langs hele svenskegrensa bodde det nordmenn som under krigen loset flyktninger gjennom skog, over sjø og fjell, til tryggheten i Sverige. De var menn og kvinner, barn og ungdommer, omtrent tusen i alt. De meldte seg ikke til heltedåd. De var vanlige mennesker som bodde på strategiske steder og forstod at andres liv avhang av dem. Flyktningene var motstandsfolk, tyske desertører, jøder, russere, jugoslaver, polakker, syke, friske, unge, gamle eller gravide. Som grenselos kunne man aldri vite hva som ventet i løpet av turen, som ofte tok flere dager. Alltid med frykten for å bli oppdaget av grensepolitiet, av tyske soldater eller å bli infiltrert av falsk hjemmefront. Det var dødsstraff for å hjelpe flyktninger over grensa. Nervepresset var enormt. Men der andre motstandsfolk ble helter etter krigen, ble losenes innsats hverken anerkjent eller husket.

 

Det er nesten julaften hver måned for meg, når jeg begynner på en nye lesestabel. Dette er helt umulig å forstå for noen som ikke er glad i å lese. Denne forventningen som fyller en , når man ser bøkene ligger der og vente, ja det er nesten umulig å beskrive. Håper du blir med meg på ferden. Etterhvert skal jeg lese inn omtaler på youtube, for de som vil høre istedetfor å lese om de, men det tar sin tid å komme i gang for meg. Jeg har en del dager der jeg må ta det helt med ro, og hvile, derfor må jeg ta det litt forsiktig, men det kommer etterhvert for jeg er i gang.

Og jeg lover, jeg kommer aldri til å røpe hemmeligheter fra bøkene for jeg liker ikke selv å lese for mye om handlingen før jeg begynner på en bok.

Lillasjel på youtube, der den første omtalen ligger allerede. Den finner du i denne linken.

Jón Kalman Stefánsson, Stjernenes knitring

 

September:

Bøker lest september 20, 19 bøker, pluss 2 hemmelige fra forrige måned

 

Oktober:

Bøker lest oktober 2020, 17 bøker

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Å ha tro på andre, er du god på

 

Dette er personlige Lillasjelord, skrevet på bestilling. Det er helt frivillig om ordene kan deles anonymt her i bloggen. Ta kontakt hvis du ønsker dine egne ord. tlf 99467178 eller På Lillasjel på facebook.

 

Å ha tro på andre, er du god på

Tro på deg selv, er du mindre flink

Du har lett for å dra frem alt det andre får til

Litt misunnelig kan du også være, på en god måte

Du beundrer alt det de får til og ønsker det hadde vært deg

Men så er du da totalt blind for hva du selv kan og gjør

Hvis du begynner å skrive en liste over ting du kan og vet, ja da vil du bli forundret

Du er egentlig en problemløser

Du ser muligheter for hvordan ting skal gjøres, men så holder du deg tilbake

Dette fordi du har et gammelt mønster inni deg som sier at det er ikke vits å si noe

For du sa nemlig noe langt tilbake i tid

Men hver gang du foreslo noe, ble du enten overkjørt eller neglisjert

Det tellet ikke det du sa, så du ga opp

Du lærte deg til å trekke deg selv ut av situasjonen og gi blaffen

For det nyttet uansett ikke

Ofte gjorde de ting også som du hadde foreslått, men når du sa det var din ide, ble dette benektet

Slike situasjoner lager spor i hjernen og de må omprogrameres

Den som må gjøre det, er du selv

Du må selv vri på hver eneste, dette overlater jeg til andre som kan det, tanke

Let etter alt du selv kan gjøre

Lag deg en liste og utvid med stadig nye ting

Det vil få hjernen din over i nye og bedre spor

Det vil også hjelpe deg med en til tider svært dårlig selvtillit

For du trekker deg fortsatt unna, selv om du kunne vært en viktig bidragsyter

 

Det er derfor på tide å se deg selv i et nytt lys

Begynne å gjøre små endringer

Ikke la fortiden din fortsatt styre fremtiden

Ta kraften din tilbake

Du har nemlig en god, sterk vilje og du er handlingskraftig

Du må bare begynne å se det og tillate det

Du må omfavne alle dine gode sider, for det er mange

Du er flink til så mye

Du er der for andre, du lytter og legger til rette for dem

Og så ser du da beundrende på det de gjør og glemmer din egen innsats

 

Sett opp en liten status på hvem du egentlig er

Du har en stor skattekiste inni deg

Du er sterke kreative evner, så utforsk de

Lek med farger for det er gode energier å hente der

Og unn deg selv gleder

Du har så lett for å få dårlig samvittighet hvis du skal unne deg noe

Det er mye lettere å gi bort gaver enn å gi til deg selv

Du har lukket hjertet ditt litt, for du er blitt redd for å bli såret

Ta deg en prat med det lille barnet inni deg, som er det som er engstelig

Si at nå passer du på det og nå skal det få ut og lete

Bry deg ikke lenger om hva andre vil si, hvilke innvendinger de kommer med

Ikke er du nødt til å fortelle dem alt heller

Du kan godt ha hemmeligheter for deg selv, som de ikke trenger å vite

Husk at når du stenger hjertet, vil du også stenge for det gode som vil inn

Så åpne opp, vær ikke redd lenger, bare vær deg selv

Det var våre ord til deg

 

Når du åpner opp, vil du føle deg gladere

Dette fordi du da får brukt deg selv mer

Selvtilliten vil vokse og du vil føle deg sterkere

Om noen protesterer, ikke la det være sannheten

Skriv deg en liste med gode ord til deg selv og la det være rettesnoren fremover

Jo mer du åpner opp for deg selv, jo mer vil du stråle

Da vil blomsterknoppen sakte men sikkert utvikles til en svært vakker rose

Husk du er verdifull, så vær ikke en kopi av en annen, vær deg selv

 

Lene Lauritsen Kjølner, Hvorfor spurte de ikke Evensen

Lene Lauritsen Kjølner, Hvorfor spurte de ikke Evensen

Arvegods fra en venn

Målet var egentlig å lese Kjølners bøker etter hverandre i full fart, men så kommer det stadig nye bøker seilende inn og Olivia blir rett og slett skubbet litt til siden og jeg venter egentlig på at hun skal ta til motmæle for den dama er jo ikke redd for å si fra. Men foreløbig har hun ventet tålmodig og stoler på at jeg vil komme til henne når jeg er klar.
Olivia var hyggelig nå også hun, avslappende, lun, et mysteri og rolig underholdning. Gleder meg til neste.

Kjølner kommer med julebok nå i oktober, det er ikke om Olivia men om Petra, så da får vi ønske Petra velkommen også. Jeg holder på å lage meg en liten stabel med julebøker her og tenker at det får bli mine juleforberedelser, da andre forberedelser mer har dabbet av.

 

 

Bli med inn i Olivia Henriksens spennende og svært underholdende verden. Dette er bok to i serien om den fargerike privatdetektiven.

Som privatdetektiv sysler Olivia Henriksen mest med utro ektefeller og overvåkning. Da den beryktede SV-politikeren Arne Gustavsen blir funnet død i vannkanten ved Ankerholmens seilerforening, dras hun imidlertid inn i en sak som omfatter både miljøpolitikk, kyniske forretningsmenn og skitne affærer.

 

Nå står jeg i den heldige situasjon, at jeg har nesten tre dager igjen av måneden og jeg har lest ut hele stabelen, pluss at jeg er ferdig med Jurybøkene i Bookis sin Ulestkonkurranse. Jeg har fått beskjed om at det blir ny konkurranse neste år der det igjen kan nomineres ukjente, norske forfattere som fortjener å bli lest. Og er svært glad jeg får fortsette i juryen for det er givende å få være med og fremme de litt mer ukjente.

Jeg gikk i “kjøpt selv”-reolen min for å se hva som fristet. Jeg ville ikke ha en tykk bok, men kanskje når jeg å lese to tynne.

 

 

Jeg plukket frem disse og luktet litt på de, klappet og strøk litt og valget falt på Min venn Pingvinen.
Den ble egentlig kjøpt ved en feiltagelse. Liv Gade, Norges bokinspirator nummer 1, hadde anbefalt meg Pinnsvinets eleganse. Ja, det er jo nesten samme navn, haha.

 


I 1975 reiser Tom Michell på eventyr til Argentina. En dag kommer han til en strand som er dekket av svart olje og døde pingviner. Plutselig ser han en bevegelse i alt det svarte – en liten pingvin som fortsatt lever og kjemper med å komme seg på beina. Tom bestemmer seg for å redde den, og tar pingvinen med seg hjem. Den får navnet Juan Salvador. Dette blir begynnelsen på et helt usedvanlig vennskap, og snart skal Juan Salvador også få en stor plass i mange andres hjerter.
Dette er en unik og rørende historie som både får deg til å le og til å ta til tårene.

 

Oktober:

Lars Petter Sveen, Nordriket

Jeanine Cummins, Amerikansk jord

Anne Nyheim, Enkepalasset

Merete Junker, Lillemann, Ildebrann

Gaute Heivoll, Drøm om de levende

Iben Mondrup, Tabita

Pauline Östgård, Melkeveien

Helga Flatland, Et liv forbi

Joanna Cannon, Tre ting om Elsie

Kristin Harmel, Vingårdens hemmelighet

Jón Kalman Stefánsson, Stjernenes knitring

Natasha Lester, Syersken fra Paris

Gry Strømme, Under samme sol

 

 

September:

Bøker lest september 20, 19 bøker, pluss 2 hemmelige fra forrige måned

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Du går så stille i dørene

 

Dette er personlige Lillasjelord, skrevet på bestilling. Det er helt frivillig om ordene kan deles anonymt her i bloggen. Ta kontakt hvis du ønsker dine egne ord. tlf 99467178 eller På Lillasjel på facebook.

 

Du går så stille i dørene

Ingen hører nesten at du kommer

Du er litt redd for høye lyder og stor ståhei

Du liker deg best der det er rolig, stille og behagelig

Det har ikke bestandig vært sånn

Du har lært at det var lurt å være litt usynlig

Når det stormet som verst, ville du helst gjemme deg og du gjorde det også

Så tittet du frem igjen når det ble rolig

Det er så ofte sånn at det vi erfarer som barn, det bærer vi med oss

Det former oss som voksne mennesker

Det lager automatiske reaksjonsmønstre i hjernen vår

Hvis det er noe vi ikke vil ha lenger, må vi derfor endre de sporene

Slik det er i dag får ikke du brukt alt du er god til

For du er god til så mye, veldig mye men du viser ikke frem den du er

Det gjør at du føler deg ikke fri, men føler du lever i skyggen

Det er der det er tryggest men vi kan love deg at det er ikke der du har det best

Du fortjener å få bruke hele deg og alle dine gode kvaliteter som menneske

Tiden er inne for det nå

 

Du er blitt veldig åpen etterhvert, du har sterk intuisjon og du sanser mye

Når du møter et menneske, føler du med en gang hvis vedkommende har det vondt

Ofte opplever du at du plutselig går fra å ha det godt til å få en klump i magen

Da er det mye sannsynlig at du har plukket opp andres smerte

Du tror da at det er ditt eget

Gi kroppen din beskjed om ikke å ta inn det den ikke har godt av

Du har også et stort varmt hjerte som banker ekstra for de som er små og hjelpesløse

Det er ikke få små insekter du har bært ut i tryggheten når du var barn

Når noen lider, føler du fysisk smerte inni deg og det er det du må gjøre noe med

Man kan lytte, forstå og hjelpe, men la følelsene bli igjen utenpå

Du kan ikke bære alle andres smerte for det hjelper dem ikke

Men med dine gode tanker og kjærlighet kan du lindre for dem

Så send ut din godhet og vit at det hjelper mange

 

Tiden er nå altså inne til at du skal begynne å være den du er skapt til å være

Ta endringene i små steg

Gaper du over for mye på en gang, er det lett for å få panikk og trekke seg inn i skallet igjen

Begynn gjerne med små endringer på hjemmebane

Sett deg i en annen stol, les en bok du ellers ikke ville lest, finn et program på tv du ikke har sett før

Hva som helst bare det er litt annerledes enn det du vanligvis gjør

Det ligger en magi der som mange ikke er klar over

Når hjernen blir nødt til tenke annerledes, vil det bli dannet nye tankespor

De tankesporene kan igjen endre reaksjonsmønstre

Det er ikke noe med at du skal mestre alt eller bli perfekt

Det er ingen som er flink til alt men du skal tillate deg å være god i det du faktisk kan og det du ønsker å gjøre

Ikke holde deg tilbake fordi du er redd for hva andre sier

Det er ikke de som skal fylle dine blanke ark

Det er ikke deres farger du skal bruke, du skal finne dine egne

Det vil gi deg en helt annen glede i hverdagen

Det var våre ord til deg

 

Du yter ikke deg selv rettferdighet

Du har så mange gode kvaliteter og kan så mye bra som du ikke bruker

Du gjemmer det så godt at du nesten ikke ser det selv

Du tenker at jeg ønsker at det skulle vært sånn og sånn, men da skal du vite at det kan det bli

Du må bare gjøre det

Du må kaste deg uti de små endringer

Det er som om du dytter på en ball og den begynner å rulle

Små steg du er komfortabel med blir starten

Du er et nydelig menneske med et varmt hjerte

Nå er det på tide at du blir den du er ment til å være

Du er ferdig med å leke gjemsel nå, kom frem så vi får seg deg

Det vil glede oss stort for du er verdifull og viktig

 

Det er noe som heter bagasje

 

Dette er personlige Lillasjelord, skrevet på bestilling. Det er helt frivillig om ordene kan deles anonymt her i bloggen. Ta kontakt hvis du ønsker dine egne ord. tlf 99467178 eller På Lillasjel på facebook.

 

Det er noe som heter bagasje

En bagasje som rommer en gammel sorg

Den vil ikke helt slippe taket

Det er som om den har kapslet seg inn i et lag av tristhet

Som om gleden ikke helt klarer å trenge gjennom skallet inn dit

Det var så vondt når det skjedde og du ble ikke sett

Du ble for alene med det du opplevde og fikk ikke satt ord på det

Derfor kapslet det seg inn og morgendagen ble utrygg

Det har fulgt deg oppover voksenlivet

Det er som om du ikke tør å glede deg for noe kan jo skje

Du går hele tiden med en frykt for at noe kan gå galt

Tiden er nå inne til å bearbeide og gi slipp

Ta frem det lille barnet i deg

Fortell at nå er det en annen tid

Nå er du voksen og du er sterkere så nå er det på tide å gi slipp

Send så gode tanker til energiene, be om at de blir renset

Det kan lette på følelsene så de sakte men sikkert blir mildere

Slipp så gleden inn så mye du bare får til

Små og store gleder og fryd deg over de

Da vil du åpne hjertet mer

Du har lukket det litt for du er redd for å bli såret

Men når man lukker hjertet så lukker man også for det som skal inn som er av det gode

Du stenger litt av når du møter mennesker for du er redd for å slippe dem helt inn

Når du nå vil føle deg tryggere, vil det ikke være de samme truslene som møter deg

Det er noe med at det vi sender ut,får vi tilbake som et ekko

Når du sender ut glede og trygghet vil ting endres rundt deg

Mennesker du før møtte med skepsis og med rette, vil plutselig bli annerledes

Du vil møte mennesker som er varme og inkluderende og glade for at du er der

Selvfølgelig har du mange nå også som er glad i deg, men etterhvert vil du møte nye mennesker som du har mye til felles med

Det vil gi dagen din mer glede og du vil få ny lærdom og utvikling

Det er som om du da vil tre frem fra skyggene og stå i stråleglansen

Huff sier du nå, det høres jo skrekkelig ut, men det er ikke så bokstavelig som det høres ut

Men du vil stråle mer fra inni deg

Du vil finne kraften din og du vil ikke være så bekymret lenger

Når bekymringstanker kommer, snu dem til å ha fokus på det du ønsker istedetfor

Er det noe du er redd, se for deg at alt har gått bra

Det vil bestandig være fjell å forsere i et menneskes liv, men nå er du sterkere enn noen gang og vil stå stødig

Du må bare tro på det selv

 

Du er så fint et menneske, så varm og forståelsesfull

Du kan være til hjelp for så mange som har behov for en skulder å gråte på

Men husk at hvis noen kommer til deg med sine sorger, ikke ta inn følelsene

Du kan lytte og forstå men du skal ikke føle det de føler

Da vil du ikke bygge dem opp, men dere vil begge trekkes ned

Og det er jo ikke det du ønsker

Dette er umulig tenker du, men det er det ikke

Kroppen lærer ganske raskt at den ikke skal ta inn det som ikke gjør deg godt

Og se for deg at ren hvit energi kommer ned til deg og renser deg etterpå

Da vil du sende ut igjen det som ikke er ditt

Dette kan høres litt skremmende ut for deg men det er ikke noe som skjer over natten

Det vil komme så gradvis at du ikke merker det

Hvis du leser om igjen disse ordene om et års tid, vil du nikke mer bekreftende og du vil forstå

Du er et viktig og et godt medmenneske

Men du har fri vilje og det er du selv som bestemmer retningen du skal gå

Alt er opp til deg selv

Det var våre ord til deg

 

Løs opp sorgknuten og du vil puste lettere

Du vil bli gladere og friere

Hverdagen vil bli lettere for deg

Nye mennesker vil komme deg i møte

Kritikk vil du også få, den skal du bare kaste over skulderen

I det du endrer deg, blir noen bekymret og da vil de blande seg inn

Bare ikke la deres ord, være din sannhet

Du trenger ikke å stå til rette for noen

Du kan gjøre din jobb i stillhet uten at så mange vet hva du holder på med

Så la de bare være, etterhvert blir de vant til at noe er endret og det blir naturlig

Det venter mye spennende læring på deg fremover

Det gleder vi oss over

Du er et vakkert menneske det skal du vite

 

Gry Strømme, Under samme sol

Gry Strømme, Under samme sol
Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke
Denne romanen tar opp temaet voldtekt under krig, noe vi vet er altfor altfor aktuelt dessverre, men den tar også opp et annet tema, som jeg skriver mye om i bloggen min og som jeg ofte møter når jeg har samtaler med mennesker under healing, nemlig bagasjen vi bærer med oss fra fortiden. Hvordan oppveksten fortsetter å prege oppførsel og reaksjonsmønstre etter at vi for lengst er voksne.
Under samme sol var en stor positiv overraskelse. Den var annerledes, forfriskende, tankevekkende, interessant og spennende. Jeg likte den svært godt og hadde vansker med å legge den fra meg, før den var ferdig lest.
Gry Strømme er en forfatter å følge med på, det er helt sikkert. Jeg håper hun har planer om flere bøker.
Den hardtarbeidende idealisten Rebecca Holmestrand har ofret forholdet til datteren for å gi alt i FN-jobben der hun leder et prosjekt for å straffeforfølge voldtekt i krig. April har i mange år forsøkt å få et nært forhold til moren, men nå tvinger et oppgjør seg frem. Hun vil vite hvorfor moren har valgt som hun har gjort. Hun vil vite hvem som er hennes far. Den verdenskjente forfatteren Alvaro Aingeru har skrivesperre, og søker Rebeccas tilgivelse for en hendelse i fortiden. I Under samme sol flettes disse tre menneskenes skjebner sammen – sett i lys av større temaer som krig, konflikt, traumer og tilhørighet. Karakterene i romanen må jobbe hardt gjennom hele historien for å finne nytt håp og komme nærmere hverandre.

 

Nå skal jeg lese:

Lene Lauritsen Kjølner, Hvorfor spurte de ikke evensen

Arvegods fra en venn

Målet var egentlig å lese Kjølners bøker etter hverandre i full fart, men så kommer det stadig nye bøker seilende inn og Olivia blir rett og slett skubbet litt til siden og jeg venter egentlig på at hun skal ta til motmæle for den dama er jo ikke redd for å si fra. Men foreløbig har hun ventet tålmodig og stoler på at jeg vil komme til henne når jeg er klar.

Kjølner kommer med julebok nå i oktober, det er ikke om Olivia men om Petra, så da får vi ønske Petra velkommen også. Jeg holder på å lage meg en liten stabel med julebøker her og tenker at det får bli mine juleforberedelser, da andre forberedelser mer har dabbet av.

 

 

Bli med inn i Olivia Henriksens spennende og svært underholdende verden. Dette er bok to i serien om den fargerike privatdetektiven.

Som privatdetektiv sysler Olivia Henriksen mest med utro ektefeller og overvåkning. Da den beryktede SV-politikeren Arne Gustavsen blir funnet død i vannkanten ved Ankerholmens seilerforening, dras hun imidlertid inn i en sak som omfatter både miljøpolitikk, kyniske forretningsmenn og skitne affærer.

 

 

Oktober:

Lars Petter Sveen, Nordriket

Jeanine Cummins, Amerikansk jord

Anne Nyheim, Enkepalasset

Merete Junker, Lillemann, Ildebrann

Gaute Heivoll, Drøm om de levende

Iben Mondrup, Tabita

Pauline Östgård, Melkeveien

Helga Flatland, Et liv forbi

Joanna Cannon, Tre ting om Elsie

Kristin Harmel, Vingårdens hemmelighet

Jón Kalman Stefánsson, Stjernenes knitring

Natasha Lester, Syersken fra Paris

 

September:

Bøker lest september 20, 19 bøker, pluss 2 hemmelige fra forrige måned

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Dypt dere inne er det en liten pike som fortsatt er litt i sorg

 

Dette er personlige Lillasjelord, skrevet på bestilling. Det er helt frivillig om ordene kan deles anonymt her i bloggen. Ta kontakt hvis du ønsker dine egne ord. tlf 99467178 eller På Lillasjel på facebook.

 

 

Dypt dere inne er det en liten pike som fortsatt er litt i sorg

Som om hun ikke helt tør å tro på at alt går bra

At hun har styrke nok til å deale med det som kommer

Hun lukket sitt hjerte og vet ikke helt om hun tør å åpne det helt opp

For hva hvis hun igjen blir såret

Hva hvis hun ikke har styrke nok

Det er så mange hva hvis der, og hun holder derfor litt igjen

Men du verden hvor mye som har måtte gi slipp

Men når tilliten blir brutt i ung alder, tar det tid igjen å tørres å slippe helt

Aksepter at den lille frykten sitter der

I det du aksepterer og godtar den som ok, så vil den ikke være så farlig lenger

Da vil den igjen mer slippe taket

 

Skattekisten din med kreativitet er nesten utømmelig

Det vrimler av tanker og ideer i hodet ditt

Ha som mål å prøve deg på ting du ikke kan

Det vil nemlig gi deg en stor inspirasjon og utvikling

Bruk alle sansene dine

Når du lar frykten helt flytte ut, vil du få enda nærmere kontakt til ditt indre

Allerede har sansene dine utviklet seg mye

De siste årene har mye skjedd, men siden fortsatt noe er stengt av, trenger du å bli trygg og få åpnet hjertet ditt helt

Da vil du bli enda åpnere

Du vil skille enda bedre mellom sannhet og falskhet

Du vil se hva dine mennesker har opplevd

Da vil det bli viktig at du ikke samler opp det inni deg og tror at også det er ditt

La det få utløp via kreativiteten

Bruk gjerne fargene for de er det også god healing i

Naturen, musikken, bruk det som gir deg ro

Og med roen inni deg, fremmer du det kreative

Det er så mye fint du bærer på inni deg som har hatt skygge foran seg seg

Så jo mer du åpner hjertet, jo friere og gladere blir du

Husk at du har din egen bok, med så mange fargeblyanter du bare kan ønske deg

Vit at nå fyller du hvert eneste ark etter eget ønske

Ikke alle vil være enig med deg i alt, men det skal du ikke tenke så hardt på

Den tid der andre skulle sitte med sannheten, er over

Du har en sterk indre drivkraft og den skal få strømme fritt

Det vil bli mye ny, spennende lærdom og utvikling i årene som kommer

Og du vil stråle like mye som solen

Du vakre menneske på jorden

Når du fullt og helt er deg selv, er du en strålende diamant

Det var våre ord til deg

 

Nå er det en ny tid

Du får hver dag nye blanke ark

Du skal fylle de med gleder

Selvsagt blir ingen spart for tøffe tak, men du har styrke til forsere store fjell

Da tar du bare steg for steg og vet at solen skinner når du er på toppen

Du har en helt annen indre styrke nå enn du noengang har hatt

Plant beina i bakken, stå støtt som deg selv

Og bruk alt du kan og alt du vet og gå i gang med nye oppgaver, også de du aldri hadde trodd du skulle gjøre

Akkurat i det, ligger det nemlig mye god læring

Lage nye tankemønster og reaksjonsmønstre i hjernen

Det er fine greier for et godt liv

Vi gleder oss på dine vegne

 

Å MISTE ET BARN I MORS LIV

Jeg hadde et blogginnlegg om sorg

Sorg

 

Sorg er et viktig tema og blir snakket for lite om

Det kan være ubehagelig og sårt

Vi prøver ofte å fortrenge det som er vondt

Vi vil bare gjemme det og glemme det

Hvis vi later som om det ikke eksisterer, så håper vi at det blir borte

Sånn er det nok ikke

 

Det å miste et barn i mors liv kan sette dype spor

Det blir i mange tilfeller tiet i hjel

Det er ikke noe som blir snakket stort om

Man får ikke samme støtten som om barnet skulle vært født

Ofte har man heller ikke noe grav å gå til

Det er mange fordommer ute og går når det gjelder å miste et barn i mors liv

Barnet er jo ikke født

Du kjenner det ikke

Dette må du kommer over, gå videre

Få et nytt barn

 

Noen må og gå til det skritt å ta bort et barn

Det kan være traumatisk og en stor sorg

Det er tøffe valg som kan sette dype spor

Uansett om man ikke hadde noe reelt valg, kan det være tungt

Dårlig samvittighet, anger, skydlfølelse

Vonde og vanskelig følelser og tanker som kan rive en i stykker

Å bare neglisjere dem, er ikke av det lureste vi kan gjøre

Kroppen husker smerten

 

 

Å gå med et levende hjerte inni seg for så å miste det, det er hjerteskjærende

Det er faktisk en stor sorg

En stor sorg for den det rammer

Det bør tas mer på alvor

Man må få lov til å sørge

Det er viktig å gi seg tid og lov til å sørge

Når man blir gravid er det mange hormoner som tar fatt på en jobb i kroppen vår

Kroppen starter momentant på arbeidet med å gjøre klart for å  bære frem et liv

Når den jobben blir avbrutt, blir det et krasj

Alle funksjoner og hormoner skal tilbake til start

Det er mange prosesser, ikke bare fysisk ,men og emosjonelt

Hormoner og følelser er jo noe som ofte går hånd i hånd,

 

 

Ofte kan et avbrutt svangerskap være et traume som setter seg i kroppen vår

Etter noen år, kan det slå oss i bakken

Det betyr ikke at vi skal grave oss ned i hvor vondt det var

Vi trenger bare å anerkjenne at kroppen opplevde det

Er vi midt oppi det, er det viktig å tillate seg å kjenne på det

Livet er jo sånn at man av og til må smake på sorgen, selv om det er vondt

Det er ikke bare å riste den av seg og gå videre som om ingenting har skjedd

Til alle de som har opplevd denne sorgen, anerkjenn den

Gi deg selv tillatelse til å ha de følelser som du faktisk har

Ingenting er feil eller riktig

Alt er like normalt

Ta styringen selv og bestem hvordan du selv skal reagere

Enten det er i dag, eller det skjedde for 30 år siden

Det er faktisk din opplevelse og ingen kan fortelle deg hvordan det skulle erfares

Gå så videre i livet med hodet hevet og vær glad i livet

Det kan være tøffe tak innimellom, men det er med på å forme oss til den vi er ment til å være

Ikke la noen fortelle deg hvilken måte det er riktig å sørge på

I dag

 

 

For de som måtte lure, så har jeg ikke mistet noe barn, og det er jeg utrolig takknemlig for. I bloggen min får jeg på en måte også inn andres tanker innimellom, tanker som trenger seg på som ord og da skriver jeg dem ned selv om det ikke er selvopplevd

Natasha Lester, Syersken fra Paris

Natasha Lester, Syersken fra Paris

Leseeksemplar fra Anemone forlag, Strawberry publishing

Jeg har lest en av Natasha Lester før,  en veldig bra bok, Den franske fotografen, om kvinnelige krigsfotografer.

Natasha Lester, Den franske fotografen

Jeg var derfor veldig spent på denne, da den også starter i Frankrike, under andre verdenskrig.
Historien er inspirert av virkelige personer, som forfatteren så har spunnet sin historie rundt.

Jeg skulle ønske jeg leste forfatterens kommentarer før jeg begynte på historien, så jeg kjente litt til hvem de virkelige menneskene var.

Dette er en underholdningsroman som veldig mange vil like svært godt. Selv foretrekker jeg nok å kunne fått byttet ut litt hjerte og smerte og glødende kyss, med  litt mer fra selve spionarbeidet under krigen, men det er bare en personlig preferanse. Jeg vet mange elsker kjærlighetshistorier og at jeg nok er litt kjedelig der,

Så liker du feelgood som ikke er for hjerteskjærende, er dette en flott bok.

Dessuten gjør jeg meg klar for en julebokbonanza i november så da må jeg vel finne meg i litt romantikk.

 

Evelyn Nesbit, hovedpersonens “bestemor”

https://en.wikipedia.org/wiki/Evelyn_Nesbit

 

Barbizon hotell for kvinner

https://en.wikipedia.org/wiki/Barbizon_63

 

Elisabeth Hawes, kjent amerikansk designer

https://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Hawes

63.229.40a 0002

Og den beryktede Harry Thaw, som har en betydelig rolle i historien, som jeg ikke kan røpe. Det må dere lese boken for å finne ut.
https://en.wikipedia.org/wiki/Harry_Kendall_Thaw

 

 

 

En ny, storslått roman fra forfatteren av den internasjonale bestselgeren Den franske fotografen I 1940 blir Estella Bissette tvunget til å forlate Paris og alt hun har kjært når tyskerne rykker fram. Hun setter kursen mot New York med noen få franc, en koffert med det aller nødvendigste, symaskinen sin og en stor drøm: å åpne sin egen systue. I 2005 forbereder Fabienne Bissette en utstilling der en del av arbeidene til hennes bestemor – som var en av verdens ledende designere – skal stilles ut. Men etter hvert som Fabienne finner ut mer om bestemorens fortid, avdekkes også en fascinerende historie som inneholder både tragedier, romantikk og hemmeligheter.

Gry Strømme, Under samme sol
Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke
Denne romanen  tar opp temaet voldtekt under krig, noe vi vet er altfor altfor aktuelt dessverre.
Den hardtarbeidende idealisten Rebecca Holmestrand har ofret forholdet til datteren for å gi alt i FN-jobben der hun leder et prosjekt for å straffeforfølge voldtekt i krig. April har i mange år forsøkt å få et nært forhold til moren, men nå tvinger et oppgjør seg frem. Hun vil vite hvorfor moren har valgt som hun har gjort. Hun vil vite hvem som er hennes far. Den verdenskjente forfatteren Alvaro Aingeru har skrivesperre, og søker Rebeccas tilgivelse for en hendelse i fortiden. I Under samme sol flettes disse tre menneskenes skjebner sammen – sett i lys av større temaer som krig, konflikt, traumer og tilhørighet. Karakterene i romanen må jobbe hardt gjennom hele historien for å finne nytt håp og komme nærmere hverandre.

Lars Petter Sveen, Nordriket

Lars Petter Sveen, Nordriket

Leseeksemplar fra Aschehoug

Jeg liker som sagt å lese variert og jeg elsker å lese bøker jeg ikke helt vet om de passer meg eller ei, for det utfordrer en hjerne som er hjemmeværende, med ellers lite stimuli. Sveen er ny forfatter for meg. Det er fantasy, som jeg er rimelig skeptisk til, men likevel mer åpen for, etter å ha likt godt Annikens Steinarsdottir, Sjelemakeren

Anniken Steinarsdottir, Sjelemakeren

Dette er bok nummer to i Aschehougs leseutfordring. Første bok var Geir Gulliksen, Bli snill igjen

Geir Gulliksen, Bli snill igjen

Det må du lese:

https://www.facebook.com/groups/1048985358612432

For de som elsker fantasy, liker de sikkert Nordriket. Den slo ikke helt til hos meg dessverre. Men for meg som sjelden liker fantasy og science fiction, så er jeg vel ikke den rette til å dømme.

Kanskje har det også litt med at den er på nynorsk og jeg er ikke så god på å lese det, blir ikke samme flyten i lesingen.

Men selvfølgelig vandret jo tankene, særlig i starten av romanen,  om religiøs fanatisme og krig og ufred og hvordan religion blir brukt som et maktmiddel for underkuelse av mennesker, så temaet er jo svært aktuelt.
Det er jo ikke vanskelig å forstå hvor han henter inspirasjonen fra.

Det er dette som er vanskelig med å skrive bokomtaler slik jeg gjør det, uten å ha noe litteraturstudier. Jeg kan jo bare si hva jeg personlig liker og så må hver enkelt lese og avgjøre selv om det er noe for dem.

 

 

 

«Vi skal få alt til brenne.»

I ei verd som kan minne om vår eiga, blir den vesle, uavhengige staten Nordriket trua av den overlegne krigsmakta til Føderasjonen. Angrepet på Nordriket set i gang ein geriljakrig der terror og religiøs ekstremisme raskt veks fram.

Harald, sonen til den store motstandshelten i Nordriket, forvandlar seg gradvis til ein soldat alle må frykte. Søstera Ingebjørg leitar både etter ektemannen som er teken til fange av Føderasjonen, og etter ein måte å komme seg bort frå krigen på.

Men når den føderale offiseren Henok blir sendt for å knuse motstandsrørsla, blir alt kasta om på.

To ulike sivilisasjonar kolliderer og set familie, venskap og tillit på prøve – og i spel.

«Sveen er nærmast blitt som ein nestor å rekne når det kjem til meisterlege skildringar og dramatiseringar av menneskelege relasjonar innanfor rammene av naud, desperasjon, forfall og undergang.» Øystein Hauge Romsdals Budstikke (Terningkast 5)

«Nordriket er spennende og drivende helt til det siste.» Even Teistung, Vårt Land