Lesestabel juli 24, tema Godt & blandet

 

Ja denne måneden blir det godt & blandet.

Det er gammelt, litt gammelt og det er nytt og litt nytt og helt nytt.

Det er kjøpt selv, fått av venner og fått av forlag.

Det er innbundet, heftet og forhåndsutgaver.

Det er bøker i serier og det er frittstående.

Det er krim, historisk og feelgood.

Ja denne måneden er det sannelig godt & blandet, akkurat som godteposen.

Ja, for om det ikke er en godtepose, er det ihvertfall en stabel med godteri.

Godteri kan spiser med øynene, ikke med munnen.

Det ble et himla styr her når jeg sa godt & blandet,  for da ble det mange som prøvde  å trenge seg inn i stabelen.

Mange har ventet lenge og så nå sitt snitt til å presse seg på.

Og det gikk ikke stille for seg, det skal jeg love deg.

Og de som måtte ut av stabelen og gi plassen sin til noen andre, ja de var sånn passe forbannet, kan du si.

Men jeg gleder meg.

Jeg kommer meg nok ikke gjennom alle, for det blir ikke aleneferie i juli.

Men det spiller ingen rolle, det er gleden av å se dem som teller.

Bilde og tekst under bildet, er hentet fra ulike nettsider, for det meste forlagenes.

Flesteparten er Leseeksemplarer, men jeg er ikke pålagt eller har betalt for å lese de.

 

Roar Ræstad, Ravnens time.

Leseeksemplar lånt av Norli Åndalsnes

 

Denne skal jeg også lese, håper jeg. Jeg har lurt inn noen bøker i stabelen denne måneden, som gubben har lest. Det henger litt over meg dette, at jeg har en hel stabel med gubbeleste bøker. Jeg liker ikke henge etter og vil gjerne få lest de ut av huset.

Bok 3 i serien

 

Vi leste på Rhodos:

Roar Ræstad, Sovende hunder

Vi leste på Gran Canaria:

Roar Ræstad, Elven

Dette blir tredje ferien vi har med en Ræstad-bok. Den tredje får bli med til Budapest. Den fjerde må leses hjemme,  for den er innbundet. (Gubben har lest den også)

Dette er gode, historiske krimbøker.

 

 

Juli 1943. Det er høysommer i Trondheim da en tysk marineoffiser og hans unge NS-kjæreste blir funnet brutalt drept. Tyskerne er allerede hevntørste etter luftangrepet mot byen for to dager siden og nå skal noen få svi. Statspolitibetjent Gabriel Navarseth lever farlig der han sjonglere etterforskningen mellom norsk politi og Gestapo. Samtidig som han fortsetter sitt arbeid for motstandsbevegelsen, driver norske angivere sitt dødelige dobbeltspill. Hvem kan man stole på i slik en tid?
Når så Gabriels tidligere flamme dukker opp i byen blir sommervarmen nesten uutholdelig.
Roar Ræstad (f. 1968) debuterte med Sovende hunder i 2014, den første romanen om politibetjent Gabriel Navarseth i Trondheim under andre verdenskrig. Ræstad har en master i historie fra NTNU og underviser på videregående. Sovende hunder ble nominert til Maurits Hansen-prisen for beste krimdebut i 2014. Ræstad kombinerer det beste fra den historiske romanen og den plottdrevne spenningsfortellingen.

 

John Christian Møller, Mørkt nett

Kjøpt selv

 

Møller var på krimfestival på Osterøy i fjor høst. Der fortalte han om arbeidet sitt som politi. Han fortalte om at det finnes mange overgrep i hjelpeorganisasjonene,  rundt om i verden, der “hjelpen” kreves betalt i seksuelle tjenester. Dette er noe som avdekkes mer og mer. Overgrep, dophandel, underslag av penger, med mere. Det er trist og det er skammelig.

 

Svein Gunnar Simonsen er en annen krimforfatter som har hatt dette som tema.

Sven G. Simonsen, Crux

Sven G. Simonsen, Risiko

Simonsen er også aktuell med nyutgitt bok, Mørkefall. En av de jeg håper å få lest i august.

 

 

Politioverbetjent Otto Bjørkås fra Kripos drar til Haiti for å lede et nyopprettet spesialteam i FN-politiet. Oppdraget går ut på å styrke lokalpolitiets kunnskap om vold og seksuelle overgrep mot barn. Raskt blir det klart at ikke alle involverte i fredsoperasjonen har gode hensikter. Samtidig, ved FNs hovedkvarter i New York, igangsettes en strengt hemmelig intern etterforskning. Målet er å avdekke overgripere i fredsbevarende tjeneste. Sannheten finnes i de dystreste avkrokene av internett hvor menneskets mørkeste lyster finner sted. Og sporene, de peker mot Haiti. I et samfunn hvor nøden er stor og desperasjonen enda større, kan alt kjøpes for penger. Forfatteren har bred bakgrunn fra politietterforskning, INTOPS-tjeneste i fredsoperasjoner, og internasjonalt diplomati.

 

 

Anette Hemming, Kartografen

 

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Kartografen ser spennende ut og jeg gleder meg.

Anette Hemming (f. 1990) er fra Bærum. Hun har studert ved Handelshøyskolen BI og jobber med web og digital markedsføring. Kartografen er hennes debut som forfatter.

Enda en av de gubben har lest og likt

 

 

Fra omslaget

I et velstående nabolag i Bærum forbereder den nyskilte tobarnsmoren Lisbet en helt vanlig frokost da hun oppdager et håndtegnet kart festet på kjøkkenvinduet. Kartet viser rommet hun befinner seg i, og er markert med et rødt kryss. På baksiden er det størknet blod. Dagen etter blir hun funnet drept på sitt eget kjøkken.

Ikke lenge etter drapet mottar Lisbets eksmann og andre i hennes omgangskrets mystiske kart. Snart tikker det også inn tekstmeldinger til sønnen Mikkels telefon, signert hans avdøde mor.

Etterforsker John Persvik sliter med å finne et motiv og en mulig drapsmann, men så hevder en lokal dranker at han kan ha vært vitne til noe drapsnatten.

 

Terry Hayes, Jeg er pilgrim
Kjøpt selv
Gubben har lest den for lenge siden og etter det har den stått og ventet på meg.
789 sider er mye, når jeg har mange å lese men dette er den eneste boken gubben trekker frem når noen spør om han har lest en bra bok. Og i tillegg har Hayes nå kommet med en oppfølger, Svermens år.

 

 

En ung kvinne blir funnet drept på et nedslitt hotell, alle identifiserende kjennetegn er oppløst av syre. En far blir offentlig halshugget i den pulserende heten på et saudiarabisk marked. Liket av en ekspert i bioteknologi ligger uten øyne på en søppelplass i Damaskus. Menneskelige levninger blir funnet i et avsidesliggende fjellområde i Afghanistan. En perfekt plan er lagt for å begå en grusom forbrytelse mot menneskeheten. Én tråd knytter ugjerningene sammen, og bare én mann vet hvordan … Pilegrim.

 

Rosanna Ley, De tre broene

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Rosanna Ley er ofte litt i letteste laget for meg når det gjelder historien, men samtidig er hun slik en mester til å beskrive omgivelser og mat at jeg nesten lukter hvor jeg er hen. Og jeg elsker jo Middelhavslandene, så jeg blir gjerne med til både Lisboa og Venezia. Jeg har gått over den broen på bildet, mange ganger.

 

 

Fra omslaget:De tre broene er en herlig feriebok om å følge hjertet – uansett hvor det måtte lede deg av forfatteren bak bestselgerne Hotellet på klippen og Appelsinlunden.

Joannas ekteskap slår sprekker, og hun reiser hjem til det idylliske barndomshjemmet på landsbygda i Dorset. Her strever søsteren Harriet med å drive gården samtidig som hun må takle en svært eksentrisk mor.

Når Joanna kommer over noen gamle brev på loftet, skrevet av en maler ved navn Emmy, blir hun dypt fascinert og bestemmer seg for å finne ut mer om hva som hendte med Emmy. Brevene fører Joanna til billedskjønne smug og broer i Lisboa, Praha og ikke minst Venezia, den mest romantiske av alle byer. Her er det som om en hel verden av magi åpner seg for henne.

Samtidig, hjemme i Dorset, skaper en mystisk innflytter trøbbel for Harriet, og ødelegger hennes jakt på en partner. Vil hun noen gang finne ekte kjærlighet? Hvor vil Emmys brev føre Joanna? Og enda viktigere, klarer Joanna og Harriet å redde gården og finne tilbake til sitt varme, søsterlige vennskapsbånd

 

 

Victoria Hislop, Arven

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

 

Hislop  har begeistret meg stort og skuffet meg innimellom, men denne tror jeg er bra.

 

Victoria Hislop, De som er elsket

Victoria Hislop, Postkort fra Hellas

Bøker lest oktober 2021, 12 bøker.

 

 

 

Fra omslaget:Storslått pageturner fra bestselgerforfatteren av Øya. Da Helena arver besteforeldrenes leilighet i Athen, blir hun
overveldet av minnene fra somrene hun tilbrakte der som barn på 1960-tallet.Bestefaren, en kald og ondskapsfull mann, var general i det brutale
militærdiktaturet, og mens hun vandrer gjennom de støvete rommene, oppdager hunen rekke verdifulle gjenstander og antikviteter. Hvordan kom de i bestefarenseie? Og til hvilken pris? Helenas ønske om å finne svar vokser i takt med fascinasjonen for arkeologi. En sommer tilbrakt med frivillige på en utgravning på en øy i Egeerhavet gir næring til ønsket om å beskytte de dyrebare fragmentene som er hentet opp fra den solbrente jorden – og å forstå opphavet til bestefarens samling.. Underveis forelsker hun seg i de trange gatene i Athen og innbyggerne der, som viser henne antikvitetshandelens mørke sider. Men vil hunnoensinne kunne veie opp for bestefarens handlinger?

 

 

Kristin Hannah, Kvinnene

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Jeg er utrolig spent på den nyest utgivelsen til Kristin Hannah. Denne gang fra Vietnamkrigen.

De fleste av Hannahs bøker er svært gripende historier.

 

Her er de jeg har lest:

Kristin Hannah, De hjemvendte

Kristin Hannah, Nattergalen

Kristin Hannah, Det store ødet

Kristin Hannah, For alle vinder

Kristin Hannah, Sommernatten

Kristin Hannah, Vinterhagen

Kristin Hannah, Venninner til evig tid

Kristin Hannah, Herfra til evigheten 

 

Fra omslaget:

Vietnamkrigens glemte helter

Kvinner kan være helter. Da sykepleiestudenten Frances “Frankie” McGrath hører de uventede ordene, føles det som en åpenbaring. Hun er oppvokst på idylliske Coronado Island med konservative foreldre, og har alltid vært opptatt av å gjøre det riktige, å være en flink pike. Men i 1965 er verden i endring, og hun begynner å drømme om et annet liv, om å ta andre valg enn å gifte seg.

Da broren sendes til Vietnam, følger hun på impuls etter for å tjenestegjøre som sykepleierske. I likhet med de uerfarne mennene som sendes til Vietnam, blir Frankie overveldet av krigens kaos og ødeleggelser. Men hun er heller ikke forberedt på det som venter henne da hun kommer hjem …

Kvinnene er fortellingen om en kvinne som går i krigen, men den kaster også et viktig lys over historien til alle kvinner som risikerer mye for å hjelpe andre – kvinner hvis offer og forpliktelse til sitt land så ofte har blitt glemt.

 

Melissa da Costa, Dagene som kommer

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg leste nettopp debutboken til Da Costa, Alt det blå på himmelen og likte den godt.

Det var en murstein i forhold til denne.

 

Fra omslaget:Om kvelden den 21. juni skjer en ulykke som snur opp ned på Amandes liv. Hun mister to av sine aller nærmeste, og hennes verden kollapser. I sorgen flytter – eller flykter – hun til et gammelt hus på landet. Huset har stått tomt i flere år, og hagen er fullstendig gjengrodd, men her finner hun så vidt livsgnist nok til å overleve dagene.

Amande finner noen gamle hagekalendere med håndskrevne råd fra husets tidligere eier, og hun kjemper seg sakte tilbake til livet ved å følge rådene. Årstidene kommer og går, og gradvis finner hun styrke fra arbeidet med hagen, med sitt gamle epletre, sitt vell av ulike blomster og en omstreifende katt.

Vi følger Amande gjennom et helt år, fra en bekmørk 21. juni det ene året, til en litt lysere og mer håpefull 21. juni året etter.

En oppløftende og rørende roman om å ta ett skritt av gangen ut av en livskrise.

FRA BOKEN:

“Hvordan gjør folk det? Hvordan kan man oppleve at hele universet kollapser, og fortsette å leve på samme vis? Gå tilbake på jobben etter noen dager, fortsette å bo i samme leilighet, i samme strøk … Det makter jeg ikke. De forlot min verden så brutalt begge to den samme natten, og fra det øyeblikket opphørte den tjueni år gamle verdenen jeg levde i, pustet i, våknet i, å eksistere.”

 

Patricia Wilson, Et dyrebart løfte

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Patricia Wilson skriver gripende bøker fra Hellas. Ferie og bok av Wilson er en uslåelig match.

Patricia Wilson, Min greske familie

Patricia Wilson, En sommer i Hellas

Patricia Wilson, Flukten til den greske

Patricia Wilson, Kaneltreet

 

Fra omslaget: En gripende fortelling om familie, krig og hemmeligheter på solfylte greske øyer. Fra forfatteren av bestselgerne En sommer i Hellas og Min greske familie.

1943: Under okkupasjonen av Athen innser Daphne, en ung gresk-jødisk kunstner, at hun er i stor fare. Familien hennes er skrekkslagne vitner til at de tyske styrkene okkuperer byen og deretter iverksetter sanksjoner mot den jødiske befolkningen. Flere jødiske familier blir drevet ut av hjemmene sine og inn på tog på vei mot Polen.

Daphne er forelsket i sin østerrikske kunstlærer, og snart må det unge paret flykte fra Athen for å unnslippe hans mektige fetter, som er SS-offiser. De står foran en farefull flukt gjennom Hellas, med et barn på vei og et verdifullt maleri i kofferten.

2023: Flora har reist til Korfu etter ektemannens nylige bortgang. Hun flykter fra sorgen ved å male et portrett av sin karismatiske bestemor Daphne, som nærmer seg 100 år. Mens Flora maler, forteller Daphne om sin ungdoms kjærlighet og historien om et verdifullt kunstverk, et mesterverk som ga henne friheten, men som kostet henne alt hun hadde kjært.

Mens de to knytter bånd på tvers av generasjoner med sine felles opplevelser av kjærlighet og sorg, avdekker Flora sjokkerende hemmeligheter fra familiens fortid. Og hun får høre alt om reisen som brakte Daphne til Korfu for mange, mange år siden.

 

Jenny Colgan, Sommer over skyene

Boken har jeg fått av en bokvenn

 

Jeg elsker jo Colgans bøker og venter på nye i hennes serier. Denne tror jeg er en frittstående roman.

Jeg leser to serier av Colgan.

Bok 1 til 5,  fra øya Mure

Jenny Colgan, Velkommen til Floras kafé

Jenny Colgan, Den endeløse stranden

Jenny Colgan, Jul på øya

Jenny Colgan, Jul på øyas hotell

Jenny Colgan, Bryllup på øya

 

Den nyeste serien. Der er det frittstående bøker, men vi møter igjen de samme personene for det lille stedet der historiene finner sted, er det samme.

Jenny Colgan, Den lille bokhandelen på hjørnet

Jenny Colgan, Den lille bokhandelen på stranden

Jenny Colgan, En evighet for deg

 

 

 

 

Fra omslaget:Morag er født inn i en familie av vellykkede piloter, og er vant til å fly høyt. Men etter en tragisk ulykke blir hun satt på bakken. Fremtiden hun alltid har forestilt seg, er plutselig utenfor rekkevidde. Da hun får en telefon om at hennes elskede bestefar har blitt syk, reiser Morag hjem til det skotske høylandet. Hun ser seg nødt til å ta over bestefarens jobb: å frakte lokalbefolkningen over de vakre øyene i skjærgården i et vaklevorent gammelt fly. Det er litt av en kontrast til det fartsfylte, internasjonale livet hun er vant til. En uværsdag blir Morag blir tvunget til å nødlande på en avsidesliggende øy, og plutselig befinner hun seg helt alene langt fra sivilisasjonen. Eller – ikke helt alene. For på øya bor den tøffe og tause ornitologen Gregor, som har ansvaret for fuglebestanden i sommersesongen. Selv om Morag og Gregor ikke har helt sansen for hverandre, blir Morag tvunget til å søke ly i hytta hans, og der må hun bli til hjelpen kommer. Uansett hvor lenge det måtte være …

 

Lisa Ridzén, Tranene flyr mot sør

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

Ny forfatter, dette blir feriebok.

 

 

Fra omslaget:89 år gamle Bo lever et stille liv på landsbygda i Jämtland. Den en gang så sterke kroppen hans er i ferd med å gi opp, det er bare så vidt han klarer å få åpnet boksen der han oppbevarer sjalet til sin demente kone Fredrika. Hun har flyttet på sykehjem, men stoffet dufter fortsatt av henne. Heldigvis har han fortsatt den trofaste jämthunden Sixten til å holde seg med selskap. Sønnen Hans kommer innom med jevne mellomrom, men far og sønn strever med å nå frem til hverandre. Da Hans mener Bo ikke lenger kan ha Sixten boende hos seg, rakner det for Bo. Følelsene virvler opp i ham, og han ser tilbake på livet sitt. Han tenker på hva slags far han har vært – kan han klare å nærme seg sønnen før det er for sent?
Tranene flyr mot sør er en gripende fortelling om en manns siste dager og et portrett av et helt liv, skrevet med varme og stor følsomhet for detaljer. Den bestselgende debutromanen har blitt et internasjonalt fenomen og er solgt til over 30 land.

 

Kelly Rimmer, Agenten i Paris

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Enda en Rimmer bok, to i denne stabelen, det er flott. Den eneste ulempen er at jeg er litt mettet på historier fra den 2. verdenskrig. Hadde noen i junistabelen også, som er blitt utsatt.

 

Fra omslaget:Agenten i Paris25 år etter krigen tenker Noah fremdeles på de farefulle årene som britisk agent i Frankrike. En traumatisk hodeskade ødela deler av hukommelsen hans, men han hjemsøkes stadig av minner om den kvinnelige agenten som reddet livet hans i det siste oppdraget. Det som gikk fryktelig galt. Hva het hun egentlig, og overlevde hun krigen?
Datteren Charlotte vil gjerne hjelpe sin far og begynner å søke etter svar. Hun vekker på den måten til live historiene om Chloe og Fleur, kodenavnene til to kvinner hvis liv krysses i 1943, når de blir utplassert i Frankrike som hemmelige agenter. De har veldig lite informasjon og ressurser, og tar enorme sjanser for å beskytte de allierte troppene. Verst av alt, har de ingen anelse om at det finnes en dobbeltagent iblant dem som skaper frykt og kaos, og som vil påvirke både utfallet av krigen og deres liv.

 

Julie Hastrup, I blindsonen

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Julie Hastrup, En torn i øyet

Bok 2 i serien. Vi leser oss opp på Hastrup, for hun kommer til Osterøy i september. Gubben har lest to, jeg kun den første. Bok 3, Blodig snarvei, skal få være med på ferie i august.

 

 

Fra omslaget:Rebekka Holm får i oppdrag å løse en drapssak på Kastellet i København. Dessverre ble offeret først funnet etter at en gartner utilsiktet har kjørt over henne med gressklipperen.

Samtidig hjemsøkes byen av en voldtektsmann, og i Sverige etterforskes en serie voldtekter med samme fremgangsmåte. Svensk politi velger å sende en etterforsker til Danmark. Mens Rebekka sliter med etterforskningen, begynner imidlertid personlige problemer å trenge seg på, og hun begynner å tvile på seg selv

Stein Arne Nistad, Ildveien

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Stein Arne Nistad, Seks dager i april

Stein Arne Nistad, Den tapte våren

Askefall, Stein Arne Nistad

 

Dette er fjerde bok i denne serien fra andre verdenskrig i Nord-Norge.

De kan leses frittstående da det er ulike historier og personer.

Min mor var en av de som ble tvangsevakuert så dette er et tema som interesserer meg.

Jeg liker godt disse historiske romanene til Nistad.

Fra omslaget:Finnmark 1944. Tyskerne er på vikende front, og russerne er på vei mot Kirkenes. Byen bombes nesten daglig. Eliissá jobber hos direktøren for Sydvaranger gruve. Den russiske samen Ovllá er innrullert som spesialsoldat ved Litzafronten nær Murmansk. Martin er en tysk offiser som må forlate kjæresten Elise i Alta. Hun er mistenkt for spionasje, og Martin gjør alt for å beskytte henne. Høsten 1944 kollapser Litzafronten. Over to hundre tusen tyske soldater flykter fra russerne sørover gjennom Kirkenes. Finnmark står i flammer, og sivilbefolkningen tvangsevakueres. Ovllá, Eliissá og Martin blir alle en del av vanviddet og kaoset. De må sammen, og hver på sin kant, kjempe for livet og verdigheten for ikke å gå til grunne under flukten – og i terroren som utspiller seg.
«Ildveien» er en historisk roman inspirert av virkelige hendelser. Men den er også fortellingen om menneskers vilje, håp og overlevelsesevne når alle valg er like umulige.

 

Catherine Ryanair Hyde, Et uventet vennskap

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg leste en bok av Hyde nå i juni og den var gripende.

Catherine Ryanair Hyde, En helt vanlig gutt

Jeg har også lest et par tidligere også som jeg har likt godt.

Catherine Ryan Hyde, Bli her

Catherine Ryan Hyde, Dagen som endret alt

 

 

Fra omslaget:Hva om den familien du trenger, ikke er din egen?

Fjorten år gamle Angie og moren hennes er i ferd med å bli hjemløse … igjen. Problemet er lillesøsteren, Sophie. Hun har en form for autisme som gjør at hun skriker mye. Angie gjør sitt beste for å roe henne, men det ender alltid med at naboene klager så mye at de må flytte.
Men da de flytter inn hos tante Vi, skjer det noe uventet. Sophie forelsker seg i naboens hund. Hun legger seg ned ved gjerdet i hagen og betrakter den store, rolige hunden, en gran danois. Det virker som hun etterlikner hundens rolige indre. Skrikingen slutter, og alle kan puste igjen. Helt til Paul, hundens gretne eier, bestemmer seg for å flytte.
De ser ingen annen utvei enn å flytte etter, og Angie og Paul blir nære venner, til tross for aldersforskjellen. Hun har endelig funnet tilhørighet, noe hun har drømt om helt siden faren døde. Men så gjør Angie noe overilt som kan skade dem begge …

En hjertevarm og gripende fortelling om familie og å finne sin plass i verden, selv når alt ser mørkt

 

 

 

Susanna Alakoski, Londonjenta

Leseeksemplar fra Samlaget

 

Susanna Alakoski, Bomullsengelen

Jeg likte den første boka Bomullsengelen svært godt og er derfor spent på bok nummer 2 i serien.

378 sider

 

 

Andre bok i den kraftfulle Bomullskvartetten om arbeid, liv og lengt.

Vi er i 1950-åra. Greta har forlate mamma Hilda og bomullsfabrikken i Vasa for eit betre liv. Ho arbeider som barnejente og pleieassistent i Stockholm til draumane tar henne til London.

Ho får jobb hos den intellektuelle familien Conley, er saman med andre barnejenter frå Sveits, lærer seg engelsk og treffer Elizabeth Taylor. Bomullsfabrikken og tekstilindustrien kjennest langt unna.

Heime i Vasa er Hilda framleis ein bomullsengel i ein industri stadig meir pressa av automatisering og konkurranse frå Sverige og fjerne land. Gretas bror Jonni jobbar på Algots i Borås og forelskar seg på fagforeiningsseminar. Lite anar Greta om kva framtida vil bringe, og kva konsekvensar det kan få å forlate heimbyen sin.

Londonjenta er andre bok i den kraftfulle Bomullskvartetten om liv, arbeid og lengt for kvinnene i Finland og Sverige på 1900-talet. Dette er ei forteljing om arbeid, kjærleik og vennskap, der kvardagsliv og verdspolitikk er trådar i same veven.

 

Rebekka Alexander, Arven fra øya

Leseeksemplar fra Bonnier

 

Feelgood, ukjent forfatter for meg.

 

 

Fra omslaget:En uforglemmelig fortelling fra et sjarmerende øy-univers, perfekt til lesere av Tracy Rees og Victoria Hislop. Da Ellie arver et gammelt hus på en øy utenfor Cornwall, blir hun mildt sagt overrasket. Hun har aldri hørt om den forrige eieren, Patience. Med bagasjen full av ubesvarte spørsmål setter hun kurs mot den isolerte øya. Idet hun trår over dørstokken til det værbitte huset, oppleves stedet merkelig kjent og minner fra barndommen dukker opp. Etter hvert blir Ellie kjent med øyboeren Branok, som vil hjelpe henne å nøste opp i mysteriet. De to trekkes stadig nærmere hverandre, samtidig som Ellie innser at hun må utforske sin egen fortid før hun kan begynne å tenke på fremtiden. Men når de så finner en samling brev i den gamle skjenken til Patience, avsløres en hemmelighet som vil forandre Ellies liv for alltid…

 

 

 

 

Kelly Rimmer, Den tyske hustruen 

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Kelly Rimmer, Barna fra Warszawa

Kelly Rimmer, Før jeg lar deg gå

Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si

 

Kelly Rimmer er også en av mine favorittforfattere. Hun skriver utrolig bra og ofte inspirert av virkelige historier. Dette er bøker du nesten ikke greier å legge fra deg før de er ferdig lest.

 

 

Fra omslaget:

Den tyske hustruen er en ny bok fra den australske bestselgerforfatteren, Kelly Rimmer!

Berlin, 1930: Sofie von Meyer Rhodes er den aristokratiske hustruen til forskeren Jürgen, som blir rekruttert til Hitlers nye rakettprosjekt. De motsetter seg Hitlers radikale synspunkter, og for sent forstår de at nazistene planlegger å bruke teknologien hans til krigføring. Hvis Jürgen motsetter seg oppdraget, vil de ikke bare miste inntekten sin, men de vil miste både barna og livet.

I Alabama i 1950 er Jürgen en av flere hundre tyske vitenskapsmenn som blir tilbudt benådning og tatt med til USA for å jobbe i det nystartede romprogrammet. Romkappløpet er i full gang. For Sofie er dette en mulighet til å flykte fra fortiden, men når ryktene om deres kobling til nazistene begynner å spre seg, går sladderen snart over til hat, og det tar ikke lagt tid før alt sporer av.

New York Times bestselgende forfatter Kelly Rimmer vender tilbake med en gripende roman inspirert av den sanne historien om Operation Paperclip: et kontroversielt, hemmelig etterretningsprogram som ansatte tidligere nazister etter andre verdenskrig.

 


Gill Paul, Søstre i krig

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Gill Paul venter og venter og jeg vil lese, men så er det å komme dit, når det er så mange som sloss for en plass i lesekøen.

 

 

 

Fra omslaget:Året er 1854. Lucy Harvington trosser sin familiens formaninger og giftet seg med offiseren Charlie Harvington. Sammen drar de til Ukraina hvor han skal kjempe i Krimkrigen. Lucy og de andre kvinnene blir maktesløse i møte med krigens redsler. Her dag frykter de for mennenes liv, og det er syke og skadde soldater overalt. De oppdager også at hæren ikke har ofret en tanke på kvinnene som følger mennene til fronten. Og hva om Charlie dør – hva skjer med Lucy da?
Dorothea blir så bekymret for Lucy, at hun på tross av familiefeiden drar for å finne henne. Hun slutter seg til en delegasjon sykepleiere under ledelse av Florence Nightingale. Ingen av søstrene aner hvilke prøvelser de vil møte på hver sin kant. De plages av sykdommer og strever med den nådeløse kulden. Men i skyggen av krigens redsler finnes også muligheter til å oppleve kjærligheten.

 

Lars Mytting, Skråpånatta 

Lars Mytting, Skråpånatta 

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Lars Mytting, Søsterklokkene

Lars Mytting, Hekneveven 

 

 

Det er ingen som skriver som Lars Mytting. Det er bare fantastisk.

Jeg har litt dårlig konsentrasjon,  så jeg må innimellom lese om igjen avsnitt. Det er ikke lesestoff av det letteste slaget, men det gjør ikke noe.
Denne serien er så bra,  at jeg funderer på å abbonere på lydbøker,  for å høre Mytting lese bøkene for meg.

Jeg hørte han nemlig på bokmøte i fjor høst og det var svært inspirerende.

En av Norges beste forfattere, synes jeg.

 

Han fortalte at han hadde vansker med å avslutte skrivingen. Forlaget ba han flere ganger om å stoppe,  men han skrev og skrev. Han ville ikke gi slipp. Litt kunne nok vært kortet ned,  uten at det har ødelagt for handlingen.

Dette tredje bindet har mye av handlingen lagt til krigsårene og motstandsarbeid og til tider er det svært spennende.
Liker du historiske bøker, og solide, gode romaner, må du bare lese Søsterklokketrilogien, men du må ha tålmodighet. Dette er ikke bøker man fyker gjennom i full fart. Det er lese sakte bøker.

 

 

 

Tredje og siste bind i Lars Myttings romantrilogi!

 

Tidene har skiftet på Butangen, men de skal skifte igjen. Året er 1936, og Astrid Hekne, barnebarn av Astrid som døde i barsel i 1881, tyvlåner en nøkkel for å se Søsterklokken som henger alene i støpulen.

Kai Schweigaard, bygdas aldrende prest, innser at tiden er kommet for å overlate Hekneveven til henne. Ifølge bygdesagnene er den i stand til å vise fremtiden, deriblant Skråpånatta, dommedagsnatten som skal utslette den kjente verden og skrape jorden ned til bart fjell. Samtidig pågår store endringer i kulturlandet Tyskland, som for femti år siden reddet bygdas stavkirke fra norsk vankunne, og i England har Victor, Jehans’ tvillingbror, realisert sin drøm om å stifte et flyselskap.

Skråpånatta er en episk roman om et bygdesamfunn og et Norge på vei inn i krig, om slekters gang og angiveri, og en aldrende prest fanget i profetien om sin egen død. En ny generasjon på Hekne har arvet forfedrenes besettelser, og aner at Heknevevens varsler snart vil fullbyrdes, blant dem varselet om Skråpånatta, dommedagsnatten som etter gammel bygdetro skal bli den kjente verdens siste dag.

 

 

Nå leser jeg:

 

Kelly Bowen, Den magiske hagen

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Kelly Bowen, En leilighet i Paris

Jeg har lest en bok av Bowen og likte den godt så da håper jeg denne blir like bra.

 

Fra omslaget:Den magiske hagen er en medrivende historie på to tidsplan – fra andre verdenskrig og fra nåtiden.
1940: Stasia har alltid likt seg på den idylliske franske landsbygda, hvor hun tilbragte alle sommerferier som barn. Her lekte hun i hagen rundt et gammelt slott og ble inspirert til å tegne og skrive spennende eventyr. I den bortgjemte hagen traff hun også Nicolas. Men før forholdet deres rakk å utvikle seg, brøt krigen ut …
2019: Søstrene Isabelle og Emilie vokste opp med de eventyrlige fortellingene som oldemoren Stasia skrev som barn. Når de begynner å utforske slottet og den magiske hagen som Stasia beskrev så levende, forstår de at hagen spilte en avgjørende rolle under andre verdenskrig, og at den har en mørk historie å fortelle.

 

 

Juni:
Lesestabel juni 2024, utgitt 2023

Tone Hammer Fiskvik, Tulis Tidsfilur

Elin Hansen, Fremmed

Kirsti Eline Torhaug, Begjærets anatomi

Isabel Allende, Vinden kjenner mitt navn

Mélissa de Costa, Alt det blå på himmelen

Ken Follet, Lysets rustning

Carmen Korn, Tideverv

Veronica Henry, Hjertets bokhandel 

Pam Jenoff, Kodenavn Zafir

 

Januar:

Bøker lest, gubben og jeg, januar 24, 10 bøker

Februar:

Bøker lest februar 24, 11bøker, tema bøker i serie

Mars:

Bøker lest mars 24, 13 bøker

April:

Bøker lest april 24, 14 bøker

Mai:

Bøker lest mai 24, 16 bøker, herav 3 krim

 

Favorittbøker 2023, 22 bøker

10 favorittkrimbøker 2023

Favoritter, topp 6 romaner, 2023

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=sh

Fnys, sa jeg da, hørt slikt tull

I dag hadde jeg planer om fjelltur med en venninne, men været var skiftende og jeg var lat, så jeg meldte avbud.

 

I går var det grufullt, men vi holdt ut Tutta og jeg.

 

I går lagde jeg grillspyd.

De fikk godgjøre seg i marinade i timesvis.

9 spyd ble det, 5 biter på hver.

De ble gode. 10 min airfryer.

Grillspyd er fabelaktig i airfryer.

Jeg fulgte rådet til kitchndama om å legge bakepapir under rista.

Da slapp jeg røykutvikling og brannalarm til Securitas, slik det ble 17. mai

Herlighet for et sirkus, tabbesirkus

Jeg ba ei venninne på middag og maten var god.

Avocado/mangosalaten har Jeg hentet fra samme kokebok.

Den er blitt en favoritt her, ja både salaten og kokeboken

 

Jeg har fått dilla på tyttebær og fikk kjøpe 4 kg av en venn.

Jeg tømmer et par dl i den lille mikseren, har på litt sukker og har den i mikro 30 sek.

Så mikser jeg litt og så mikroen 30 sek til.

Så smaker jeg til med sukker.

Jeg liker at den er litt sur.

Smaker fantastisk sammen med krokanis, blir sånn sur/søtt.

Siden det ikke ble fjelltur, fant jeg ut at litt trim måtte jeg ha.

Gubben har vært på vedaskogen hele dagen.

All veden han hadde stablet opp fra før, hadde rast ned.

Jeg synes litt synd på han jeg da og tenkte at jeg kunne stable den opp igjen,  til han kom hjem.

Men det ble ikke så mye gjort, men har stablet litt mer enn bildet viser, så jeg har begynt.

Litt til i morgen tenker jeg.

 

Omtale skrevet!

Pam Jenoff, Kodenavn Zafir

 


Søsterklokkene ble lest ut i dag.

Skal begynne på Den magiske hagen i kveld.


Middagen i dag ble utrolig god.

Dette skal gjentas.

 

Surret løk og hvitløk, blandet i mikser med kjøttdeig, brød som var dynket i melk, hadde i salt, pepper, persille og Parmesan. Skulle i fennikelpulver men det har jeg ikke.

 

Formet kjøttboller og stekte de.

Kokte ut panna med kjøttkraft, hadde i en boks tomater, litt chili, salt, sukker, pepper og kokte 10 min.

Så hadde jeg i kjøttbollene og lot de koke med 15 min.

 

Jeg brukte rundstykker, ikke baguetter, 2 kjøttboller i hver.

Toppet med basilikum og så mozarellaost. Airfryer 10 min.

 

Jeg var litt redd sausen skulle renne, men den gjorde ikke det.

 

Lagde 6 rundstykker, så jeg har mange kjøttboller igjen. Det blir en restedag.

Noe mer ble ikke gjort i dag.

Jeg tenkte å lage disse, men det ble så sen middag, siden gubben ikke kom hjem før i seks-tiden.

Det blir vel is og rester av tyttebær tenker jeg.

Det har vært en rolig og god dag.

Skal du være med på butikken og kjøpe avis, sier gubben.

Nei hvorfor det sier jeg.

Jo du kunne vel hatt godt av en tur ut, sier han.

Fnys, sier jeg og Tutta.

Vi har jo vært ute hele dagen vi.

I dag

Ps

Det hører med til historien at jeg ringte mens han var på butikken og kunne tenkt meg å bli med likevel.

Hvorfor forteller jeg sikker i morgen

Pam Jenoff, Kodenavn Zafir

Pam Jenoff, Kodenavn Zafir

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Pam Jenoff, Jenta med blå stjerne

Pam Jenoff, Stjerner over Paris

Pam Jenoff, Skjulestedet

Pam Jenoff skriver spennende bøker basert på virkelige hendelser under krigen.

I kodenavn Zafir blir du fort oppslukt i handlingen. Det er en spennende historie om når et av de tyske togene med jøder som blir sendt til fangeleir, blir raidet og flere fanger slippes fri.

Men enda så spennende og engasjerende det er, så er jeg bittelitt skuffet denne gangen.

Det føles litt for lett, litt for mye romantikk, som om det er et hastverksarbeid.

Jeg kan ikke helt forklare hva jeg mener. Men det blir ikke grundig nok for meg. Å stoppe er tysk tog og slippe løs fanger, krever mer planlegging tror jeg, enn det som var tilfellet her.

Men jeg forstår at mange orker ikke lese det mest tragiske og veldig mange liker romantiske historier, så kanskje er det for å nå flere lesere, som liker underholdningsbøker, som ikke er for vond.

For ser man bort fra at jeg er litt småkritisk av meg, etter å ha lest veldig mange slike bøker, ja da tror jeg at veldig mange vil finne denne romanen utrolig spennende.

 

 

Fra omslaget:Kodenavn Safir er inspirert av virkelige hendelser, og er en sterk roman om kjærlighet, familie og en ung kvinnes utrolige kraft i en vanskelig tid.
1942: Hannah Martel klarer med nød og neppe å flykte fra nazistene etter at forloveden blir drept i et angrep. Hun kommer seg om bord på et skip som skal til Amerika, men blir nektet å gå i land. I sin desperasjon reiser hun til sin kusine Lily, som bor i Brussel. Hannah er fremdeles i livsfare og vil gjøre alt for å komme seg vekk fra Europa. Snart har hun ikke annet valg enn å oppsøke undergrunnsmiljøet hun helst ville ha lagt bak seg.
Hannah blir med i et hemmelig motstandsnettverk ledet av en mystisk kvinne ved navn Micheline og hennes bror Mateo. Men en stor feil gjør at Lilys familie blir arrestert og plassert på toget til Auschwitz, og Hannah står brått i en voldsom lojalitetskonflikt. Hvor mye er hun villig til å ofre for å redde dem hun elsker?

 

Nå leser jeg:

Lars Mytting, Skråpånatta 

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Lars Mytting, Søsterklokkene

Lars Mytting, Søsterklokkene

 

Det er ingen som skriver som Lars Mytting. Det er bare fantastisk.

 

 

 

Tredje og siste bind i Lars Myttings romantrilogi!

Skråpånatta er en episk roman om et bygdesamfunn og et Norge på vei inn i krig, om slekters gang og angiveri, og en aldrende prest fanget i profetien om sin egen død. En ny generasjon på Hekne har arvet forfedrenes besettelser, og aner at Heknevevens varsler snart vil fullbyrdes, blant dem varselet om Skråpånatta, dommedagsnatten som etter gammel bygdetro skal bli den kjente verdens siste dag.

 

 

 

Juni:
Lesestabel juni 2024, utgitt 2023

Tone Hammer Fiskvik, Tulis Tidsfilur

Elin Hansen, Fremmed

Kirsti Eline Torhaug, Begjærets anatomi

Isabel Allende, Vinden kjenner mitt navn

Mélissa de Costa, Alt det blå på himmelen

Ken Follet, Lysets rustning

Carmen Korn, Tideverv

Veronica Henry, Hjertets bokhandel 

 

Januar:

Bøker lest, gubben og jeg, januar 24, 10 bøker

Februar:

Bøker lest februar 24, 11bøker, tema bøker i serie

Mars:

Bøker lest mars 24, 13 bøker

April:

Bøker lest april 24, 14 bøker

Mai:

Bøker lest mai 24, 16 bøker, herav 3 krim

 

Favorittbøker 2023, 22 bøker

10 favorittkrimbøker 2023

Favoritter, topp 6 romaner, 2023

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=sh

Det første ordene sier i dag er at de vil gratulere

Dette er Lillasjelord. Det er personlige ord, skrevet på bestilling. Alt jeg trenger for å skrive er et profilbilde der jeg ser øynene dine. Du bestemmer selv etter å ha lest de, om de kan publiseres i bloggen.

 

 

Det første ordene sier i dag er at de vil gratulere deg

Du skal være rimelig stolt over deg selv over hvor hardt du har jobbet for at dagen din skal bli bedre

Du har forsert store fjell av hindringer og følelser

Høye fjell og dype daler

Nå kan ikke vi love deg at veien blir stor og bred og åpen på alle felter til enhver tid

Men det som er tydelig er at du har gjort mange grep som er bra for deg

Fysiske plager har du, det er ikke til å komme bort fra

De må du jo ta hensyn til

Men utenom det viser du et stort pågangsmot for å skape dagen din god

 

Du er åpen om dine utfordringer og med det oppmuntrer du dine medmennesker

Du setter ord på det mange strever med og det er godt for de som ikke finner disse ordene

Du viser dem også at det ikke er et nederlag å ha utfordringer

Med dette betyr du mer for de du er i kontakt med, enn du selv forstår

Du sender ut gode energier med ordene og bildene dine og dermed skaper du glede også for andre

 

I tillegg greier du nå å strekke strikken lengre enn før

Du er ikke så negativ til det du ikke greier, men legger heller mer vekt på det du får til

Og det er på denne måten endringer skjer

Man begynner i det små med de endringer man får til

Så humper og dumper det litt opp og ned, man faller og man reiser seg igjen

Men sakte, men sikkert, er det som om fjellene blir lettere å forsere

Å jo da, fortsatt tungt til tider, men likevel litt lettere

Og du jobber og du jobber

Men du ser ikke selv hvilken vilje du har

Og du ser fortsatt ikke selv alt det gode hos deg, alle de gode egenskapene du har

 

Og du

Husk at det man har opplevd gjennom barndom og oppvekst, det preger en mer enn en forstår

Ting setter spor

Sårende ord og urettferdighet, det kryper inn i en og lager store veskende sår

Så hvordan kan du forvente at du skal greie å takle alt

Det er mønstre i hjernen som opererer etter tidligere opplevelser

Det er som om man går på autopilot uten å vite det

Frykt får man ofte når man er redd for å miste kontroll

Og dette trenger ikke være bevisste tanker, det er innlært ubevisste tanker som spenner beina under en, når en minst venter det

Kroppen er i alarmberedskap hele døgnet

Radaren går for å passe på at man ikke kommer ut i fare der man må forsvare seg

For man er vant til å bli verbalt angrepet

Dette reagerer kroppen på med fysiske symptomer

Det skaper angst, magen slår seg vrang, smerte i brystet, spenninger i hode og kropp

Hvis man da i tillegg til disse plagene skal være sint på seg selv, ja da gjør det ting verre

 

Så vi mener det

Vær stolt av deg selv

Du kjemper og kjemper for å få til gode endringer

Du strever for å skape glede

Ikke bry deg om de som kritiserer

Det sier mer om de enn om deg

Hvis de vil være surmaga, la de ødelegge sin egen dag, ikke la de ødelegge din

Men husk også å respektere at ikke alle har din styrke

Ikke alle har evnen til å reflektere over livet og oppførselen sin, slik du gjør

Så la de bare være, skap din dag god, det er din oppgave

Det var våre ord til deg

 

Du sprer mye glede rundt deg

Du omfavner mer og mer det som er bra for deg

Du setter pris på de du har rundt deg som er gode mot deg

De som ikke er så gode, kan du jobbe enda mer med å neglisjere

Tenk deg at du ikke bryr deg med dem

Send ikke ut harde ord, for energien i de, kommer tilbake som et ekko

Tenk heller at du hever din frekvens og sender dem godhet

Den eneste måten å endre andre på, er å sende dem gode tanker

Ikke alltid vil det hjelpe, men da har man ihvertfall hjulpet seg selv

Vi ønsker deg all lykke til videre

Ha tålmodighet, ting tar tid, men steg for steg vil ting endres til det bedre

Du er flink, det skal du vite

 

 

 

Veronica Henry, Hjertets bokhandel 

Veronica Henry, Hjertets bokhandel 

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Jeg har lest to av henne før. Jeg likte juleboken veldig godt.

Veronica Henry, Jul i Strandhuset

Veronica Henry, En familieoppskrift 

Dette er underholdningsbøker av det lette slaget. Ganske forutsigbart og alt går bra til slutt bok.

Jeg liker nok litt mer alvor og drama, men jeg koste meg med Hjertets bokhandel.

Det er romantikk på alle plan, alle leter etter en hjertevenn men det er heldigvis ikke side opp og side ned med hjerte/smerte/lengsel, så romantikkallergien min slo ikke ut.

Enkelt språk, lettlest, har noen venninner som vil elske denne.

Liker du lett avslappende underholdning, se opp for Veronica Henry.

Hun har blant annet skrevet manus til Hjartet på rette staden, serien vi alle elsker.

 


Emilia har akkurat vendt tilbake til den idylliske hjembyen sin for å redde familiebedriften Nightingale Books. For hennes trofaste kunder er bokhandelen som en levende drøm, men de beste historiene fins ikke i bøkene hun selger – Emilias kunder har nemlig sine egne historier å fortelle:

Det er damen på herregården som skjuler en godt bevart hemmelighet, det er alenepappaen som leter etter bøker å dele med sønnen sin, men som ikke er helt den han utgir seg for være, og det er den sjenerte kokken som prøver å finne motet til å snakke med sin store kjærlighet.

Og så er det Emilia selv, som må gjøre alt hun kan for å holde løftet hun ga til faren om redde familiebedriften.

 

På dagtid leser jeg:

Pam Jenoff, Kodenavn Zafir

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Pam Jenoff, Jenta med blå stjerne

Pam Jenoff, Stjerner over Paris

Pam Jenoff, Skjulestedet

 

 

 

 

Fra omslaget:Kodenavn Safir er inspirert av virkelige hendelser, og er en sterk roman om kjærlighet, familie og en ung kvinnes utrolige kraft i en vanskelig tid.
1942: Hannah Martel klarer med nød og neppe å flykte fra nazistene etter at forloveden blir drept i et angrep. Hun kommer seg om bord på et skip som skal til Amerika, men blir nektet å gå i land. I sin desperasjon reiser hun til sin kusine Lily, som bor i Brussel. Hannah er fremdeles i livsfare og vil gjøre alt for å komme seg vekk fra Europa. Snart har hun ikke annet valg enn å oppsøke undergrunnsmiljøet hun helst ville ha lagt bak seg.
Hannah blir med i et hemmelig motstandsnettverk ledet av en mystisk kvinne ved navn Micheline og hennes bror Mateo. Men en stor feil gjør at Lilys familie blir arrestert og plassert på toget til Auschwitz, og Hannah står brått i en voldsom lojalitetskonflikt. Hvor mye er hun villig til å ofre for å redde dem hun elsker?

 

På senga leser jeg:

Lars Mytting, Skråpånatta 

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Lars Mytting, Søsterklokkene

Lars Mytting, Søsterklokkene

 

Det er ingen som skriver som Lars Mytting. Det er bare fantastisk.

 

 

 

Tredje og siste bind i Lars Myttings romantrilogi!

Skråpånatta er en episk roman om et bygdesamfunn og et Norge på vei inn i krig, om slekters gang og angiveri, og en aldrende prest fanget i profetien om sin egen død. En ny generasjon på Hekne har arvet forfedrenes besettelser, og aner at Heknevevens varsler snart vil fullbyrdes, blant dem varselet om Skråpånatta, dommedagsnatten som etter gammel bygdetro skal bli den kjente verdens siste dag.

 

 

 

Juni:
Lesestabel juni 2024, utgitt 2023

Tone Hammer Fiskvik, Tulis Tidsfilur

Elin Hansen, Fremmed

Kirsti Eline Torhaug, Begjærets anatomi

Isabel Allende, Vinden kjenner mitt navn

Mélissa de Costa, Alt det blå på himmelen

Ken Follet, Lysets rustning

Carmen Korn, Tideverv

 

Januar:

Bøker lest, gubben og jeg, januar 24, 10 bøker

Februar:

Bøker lest februar 24, 11bøker, tema bøker i serie

Mars:

Bøker lest mars 24, 13 bøker

April:

Bøker lest april 24, 14 bøker

Mai:

Bøker lest mai 24, 16 bøker, herav 3 krim

 

Favorittbøker 2023, 22 bøker

10 favorittkrimbøker 2023

Favoritter, topp 6 romaner, 2023

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=sh

Vi får det nok til i dag også


Utrolig skiftende vær, men slik er det jo her.

I går skiftet det mellom overskyet og vind til sol flere ganger.

Men Frøken Tutta og jeg satt ute.

Barnet mitt, (les iPaden) er på tur, til Tschekkoslovakia.

Jeg var litt bekymret i går morgen,  for jeg hadde ingen kvittering eller sporing, men de fant sporingen på posten.

Klokka 11 fikk jeg melding om at den var fremme.

15.30, ny melding om at den var reparert og på vei tilbake.

Helt utrolig service hos Apple.

Og gjett om gubben mobber meg for bekymringen min.

Noen tror kanskje det jeg skriver om gubben er seriøst, men det er bare humor.

Hva har du hengt meg ut med i dag da, bruker han å si.

Et annet ord er nok livslang kjærlighet,  der man har det godt og trygt sammen.

Men…..

 

 

I går var siste dag på dietten for denne gang, nå blir det to måneder fri, med vanlig spising.

Jeg kommer til å fortsette med disse 5 dagers fasteimiterte diettene.

Det føles riktig inni meg.

Jeg respekterer de som velger slankesprøyter og er glad det virker for dem, men for egen del er jeg litt redd dem.

Redd for langsiktige bivirkninger og jeg har motstand inni meg og da lar jeg være.

Kanskje ombestemmer jeg meg senere, men slik er det nå.

Jeg har heller ingen tro på å spise lite og magert hele tiden.

Jeg har fra før lav forbrenning pga stoffskiftet og spiser jeg for lite over tid, vil forbrenningen bli lavere.

Jeg tror også at lite mat og dårlig kosthold, ikke er bra for aldershelsen.

Vi trenger god næringsrik mat og nok fett.

Ikke røyker jeg, alkohol er det lite av, også lite sukker, ikke småeting mellom måltidene og ingen overspising.

Det er min filosofi, den passer for meg og da driter jeg loddrett i hva andre synes om det.

Men….

Mens jeg satt der med grønnsaksuppa mi….

Han her vettu, han satt der og gumlet is fra boksen. Og humret for seg selv over kjerringa med grønnsaksuppa.

 

Og nystekte brød. Jeg slagget nesten som hundene når de ser en godbit.

 

Men i dag er det ingen gondol å se.

Aksla har gjemt seg.

Litt vind,  men varmt nok til å sitte ute, med pledd,  og da er jeg fornøyd.

Kjøpebrødet gubben ikke har spist, får bo i det kjøligere element i fryseren.

Fint til toast og ostesmørbrød.

 

Egget mitt ble bløtkokt og ser kanskje ikke smashing ut, men jeg gleeeeeeder meg.

Jeg prøver å vente litt med frokost,  for å dra nytte av siste nattfasten.

Sånn noenlunde ihvertfall.

Jeg skal lage kyllinggrillspyd i dag.

 

Fra denne kokeboken.

Jeg tenkte lage mat fra denne boken hele helga, men nå planlegges en tur på fjellet, så vi får se.

Jeg gjør klar til marinering.

soyasaus, mirin, sesamolje, ingefær, hvitløk og jeg lurte i en chili.

Nå skal dette få godgjøre seg til i ettermiddag, serveres med ris og avocado/mango salat.

 

 

 

I dag blir det litt healing, men mest fri og jeg skal lese denne.

Den sugde meg inn fra første side.

Dette blir en fantastisk dag, tror jeg.

Pensjonisten? Hvor er han?

Han er på vaktmesterjobb.

I dag

 

Bekymringer er noe herk

 

Til en venn, ord på bestilling om bekymringer.


Bekymringer er noe herk

Hvor deilig ville ikke livet vært uten

Dessverre så kommer ikke livet dalende, uten noe å bekymre seg for

Man har ikke noe annet valg enn å hanskes med dem

Men hvordan gjør vi det

Det første som er lurt er å godta det

Slutte fred med at de er der

Og det er heller ingen enkel sak

Noen bekymringer vil komme og gå. Noen får mange, noen slipper lett unna

Men uten bekymringer vil vi ingenting lære

Vi vil heller ikke sette pris på det vi har som er bra

Det høres lettvint ut sier du

Nei det er ikke lett

Det kan være svært tunge og tøffe tak

En mulighet er å sortere dem

Først skriver man de ut av hodet

Det er ofte svært lurt, for da kan det ofte lette

Det er nok at bekymringen er der om en ikke konstant må tenke på den

Og har man mange bekymringer vil tankene slite enda mer på en, en selve bekymringen

Så skriv ned alt man tenker og føler

Liker man ikke skrive søker en opp talefunksjonen på telefonen

Der kan man øse ut alle sine frustrasjoner som om det var til et annet menneske

Og det letter når man får snakket om det

Så kan man sortere ut alle de som som en kan kaste

Alt som er ubetydelig må ut

Alt som er ubetydelig og i tillegg ikke noe en kan gjøre noe med, det kastes

Da sitter man igjen med det som er virkelige situasjoner

Der Kan man skrive en plan

Er det noe man kan gjøre?

Hva er gjort?

Og så kommer det viktigste av alt

Istedetfor å bruke tankene til å gruble over bekymringen, bruk heller tankene til å sende gode energier inn i situasjonen

Da hjelper en både seg selv og andre

Er det sykdom, kan det hjelpe tilfriskning, om enn ikke annet ved å gi ro.

Og hvor mye bedre er det ikke å tenke på at la det beste skje og se for seg det, istedetfor å la tusenvis av negative spiraler rase rundt i hodet.

Noen ganger havner man midt oppi et helvete og må deale med, det enten en vil eller ei.

Da er det greit å sile ut det man kan legge bort.

Ta vare på deg selv når det røyner på

Ikke bruk deg opp på ting som er ubetydelig og kan vente

 

Noen verktøy for negative tanker:

Se for deg at du sender tankene nedover et bånd, som stein som blir knust til grus. La de renne ut i havet og bli renset.

Eller sorter dem etter hvor viktig de er.

Arkivmapper der du ser for deg at du pakker dem bort.

Sett navn på de. Legg de i skuffen så du vet du kan finne dem.

Eller Send tankene ned i en stor tank og skru igjen lokket så de ikke kommer opp igjen (ofte den beste for meg hvis jeg ikke får sove)

Carmen Korn, Tideverv

Carmen Korn, Tideverv

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Tredje del i århundretrilogien

Carmen Korn, Døtre av en ny tid

Carmen Korn, Oppbruddstid. Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Tredje del av århundretrilogien er lest. Et innblikk i hverdagslivet til flere tyske familier.

Dette har vært en interessant og lærerik serie, der vi følger Tysklands historie gjennom hundre år, gjennom opplevelsene til fire sterke kvinner og deres familier.
Oppturer og nedturer.
Man skal ha tunga beint i munnen,  for det er mange personer involvert, men det er et persongalleri forrest i boken.
Det skifter også mellom personene midt på sidene, kun med et avsnitt, så man må være oppmerksom på det.

Det er en fortellerstemme, jeg reagerer litt på det, for alle personene får samme språk på et vis. Og det er lite følelser i historien. Det er litt som om det blir fortalt av en utenforstående som kan se det hele litt fra siden.

Men kjempefin serie hvis du liker historiske bøker som ikke er grusomme å lese.

Ville vært fint å lese de fortløpende, ikke med års mellomrom, slik jeg har gjort, for da husker man jo bedre hva som har skjedd.

Moro når de kommer inn i 70 og 80~årene for meg med filmer og musikk. Da kunne jeg mimre litt her.

Overssket ble jeg over at Berlinmuren ikke falt før i slutten av 80~ tallet. Jeg trodde det var lenge før. Så glemsk blir man.

 


Tideverv
er tredje del i Carmen Korns altomfattende trilogi, og er en dramatisk saga om frihet, kjærlighet og mot, som forteller den fascinerende historien om det 20. århundre i Europa gjennom en generasjon kvinner.

Året er 1970, og Henny feirer sin syttiårsdag i Hamburg. På hagefesten er Käthe, Lina og Ida ved hennes side, slik de har vært i flere tiår. De fire venninnene har blitt både mødre og bestemødre. Til Hennys glede er også barnebarnet Katja til stede på festen, samt Idas datter Florentina og Käthes datter Ruth.

Dette er år med store hendelser. Det tyske folket er splittet, RAF-terror og Vietnamkrigen sjokkerer en hel verden, og vi opplever Berlinmurens fall. Med denne siste delen av trilogien, som avsluttes ved århundreskiftet, tar vi farvel med de fire kvinnene som har fulgt oss siden 1919.

 

På dagtid leser jeg:

Veronica Henry, Hjertets bokhandel 

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Jeg har lest en av henne før, var ikke helt topp for meg men hun er veldig populær, så jeg vil gi henne en sjanse til.

 

 

 


Emilia har akkurat vendt tilbake til den idylliske hjembyen sin for å redde familiebedriften Nightingale Books. For hennes trofaste kunder er bokhandelen som en levende drøm, men de beste historiene fins ikke i bøkene hun selger – Emilias kunder har nemlig sine egne historier å fortelle:

Det er damen på herregården som skjuler en godt bevart hemmelighet, det er alenepappaen som leter etter bøker å dele med sønnen sin, men som ikke er helt den han utgir seg for være, og det er den sjenerte kokken som prøver å finne motet til å snakke med sin store kjærlighet.

Og så er det Emilia selv, som må gjøre alt hun kan for å holde løftet hun ga til faren om redde familiebedriften.

 

 

På senga leser jeg:

Lars Mytting, Skråpånatta 

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Lars Mytting, Søsterklokkene

Lars Mytting, Søsterklokkene

 

Det er ingen som skriver som Lars Mytting. Det er bare fantastisk.

 

 

 

Tredje og siste bind i Lars Myttings romantrilogi!

Skråpånatta er en episk roman om et bygdesamfunn og et Norge på vei inn i krig, om slekters gang og angiveri, og en aldrende prest fanget i profetien om sin egen død. En ny generasjon på Hekne har arvet forfedrenes besettelser, og aner at Heknevevens varsler snart vil fullbyrdes, blant dem varselet om Skråpånatta, dommedagsnatten som etter gammel bygdetro skal bli den kjente verdens siste dag.

 

 

 

Juni:
Lesestabel juni 2024, utgitt 2023

Tone Hammer Fiskvik, Tulis Tidsfilur

Elin Hansen, Fremmed

Kirsti Eline Torhaug, Begjærets anatomi

Isabel Allende, Vinden kjenner mitt navn

Ken Follet, Lysets rustning

 

 

Januar:

Bøker lest, gubben og jeg, januar 24, 10 bøker

Februar:

Bøker lest februar 24, 11bøker, tema bøker i serie

Mars:

Bøker lest mars 24, 13 bøker

April:

Bøker lest april 24, 14 bøker

Mai:

Bøker lest mai 24, 16 bøker, herav 3 krim

 

Favorittbøker 2023, 22 bøker

10 favorittkrimbøker 2023

Favoritter, topp 6 romaner, 2023

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=sh

Får du ikke kontakt, så treng deg på

Jeg er klar for en ny dag i paradis.

Gubben sier at i dag blir det varmt.

Han lurte meg litt i går og sendte inn litt regn og kald vind, så er litt usikker på om jeg skal tro på han.

I natt sov jeg dårlig og var stresset når jeg våknet, så jeg stod opp tidlig.

Jeg liker å ligge lengst mulig, når det er diettrunde, for da går tiden fortere til jeg kan spise.

Men da nådde jeg faktisk å se han, før han for ut gjennom dørene igjen og det er jo kjekt.

Enkelte pensjonister er jo så travle at de fyker rundt så fort,  at du nesten ikke får øye på dem.

Han kjørte meg til og med på posten først, kan ikke la han glemme at han er tjener vettu.

Jeg er nemlig litt engstelig for barnet mitt, som er på reise(les iPad).

Jeg har sendt den til reperasjon og kom på at jeg hadde ikke kvittering på at den var sendt.

Men nå er jeg delvis beroliget,  for har fått sporingsnummer.

Fortsatt litt usikker på om jeg har pakket den korrekt, for det var med en hel bok med instruksjoner.

Men nå har jeg ihvertfall bevis på at jeg har levert den på posten.

Heldigvis hadde jeg tatt bilde av pakningen så de scannet den på posten.

 

Jeg er litt smart innimellom serru, sånn i små glimt.

Men ikke så innmari smart at jeg kan skryte mye av det, for jeg hadde bare sendt bildet til bokbanden min i messenger.

Jeg måtte derfor saumfare alle meldinger jeg hadde sendt.

Og vi i banden skravler så fælt at den historikken var lang som et langt uår.

Men yes, der var den.

Ikke verst at hukommelsen for en gangs skyld var på topp.

Det er ikke hver dag det heller.

Noen ganger kan man bli skuggeredd over alt man glemmer.

 

 

I går truet jeg med pensjonisten med tvangsforing.

Jeg hadde jo tatt opp middag til han dagen før, fra restlageret mitt, men fuglen var ute og fløy og landet på Burgerking.

Men i går turde han ikke annet enn å møte opp.

Vi var svært spente på hva som ble servert.

Noen ganger er det litt diffust i de boksene mine.

 

Men du verden.

To retters middag.

Litt usikker på hva han spiste først og sist, men det ble stekt potetball og det ble kotelett med potet og grønnsaker.

Middagsrester blir så mye bedre når man varmer i airfryer fremfor mikro.

 

Selv hadde jeg linsesuppe til middag og tomatsuppe til kvelds.

Nå er jeg heldigvis på siste dag i dietten igjen for denne gang.

Nå har jeg fri til i slutten av august.

Stoffskiftelegen hadde troa på meg og heiet sa han, ikke verst bare det.

Dietten jeg går på er jo lagd av leger på Balderklinikken.

5 dager og så minst 4 ukers pause.

I dag skal jeg ha grønnsaksuppen jeg alltid har siste dag, for den er så god.

 

Ikke alt kan gjøres senere, husk det

Nå har jeg skrevet meny for hele helga,  så nå blir det servering på han igjen.

I dag skal jeg bake brød,  så det blir hjemmebakt til frokost i morgen.

For en glede.

Ansjos vil jeg ha.

Kokt egg og ansjos og nystekt brød og melk. Nam.

 

 

Nå skal jeg straks i gang med dagens bestillinger.

Det er alltid en stor glede å skrive Lillasjelord.

 

Og i ettermiddag blir det bøker igjen.

Jeg skal begynne på en av disse.

Det spørs om jeg får lese eller om jeg får besøk av hun der.

 

Hallo, her er jeg.


Ja da er det bare å trenge seg på.

Vi koser oss på balkongen nå Tutta og jeg.

Deilig å få sitte ute.

I dag

 

Hurra ❤️❤️❤️