Denne måneden har jeg også tenkt å gjøre annerledes enn jeg bruker.
Jeg har samlet alle de tynneste bøkene jeg har i hyllene mine.
Og her er mange sjangre jeg ikke liker å lese, så det blir en utfordrende måned.
Ikke liker jeg tynne bøker, ikke liker jeg tekster som er vanskelige å forstå, ikke liker jeg å lese teaterstykker, dikt og noveller eller korte tekster, så dette blir ingen enkel måned.
Og for all det, dette betyr ikke at det er dårlige bøker, det er bare ikke mine preferanser.
Men jeg holder på med opprydding for tiden, i huset.
Da kan jeg også rydde i bokhyllene.
Og man har godt av å utfordre seg selv litt innimellom, så februar 25, blir en slik utfordring for meg.
Kanskje tar jeg enda en slik måned med bøker som har ventet lenge, neste måned.
Jeg er nok blitt bortskjemt med nyheter som daler ned i postkassa.
De alle fleste av disse bøkene i februar har jeg fått fra forlagene.
Bilde og tekst er hentet fra nettet.
Jeg har ikke betalt eller er pålagt å lese de.
Thomas Marco Blatt, Vekten av vindblåste trær
Utgitt 2024
Etter flere romaner vender Thomas Marco Blatt tilbake til poesien. Vekten av vindblåste trær kretser om barndomsvennen, fotballspilleren, dykkeren. I noen år er han sentral i omgangskretsen, han er hjertet og han er hjernen. Og så, plutselig eller gradvis er han ikke det lenger. Vekten av vindblåste trær er en diktsamling om vennskap og felleskap, om ensomhet og brudd, om festene, reisene, fedrene og lengten etter verden.
Frode Grytten, Garasjeland
Utgitt 2020
Anne Carson, Korte foredrag
Fra omslaget:
Utgitt 2024
Norsk, Bokmål
Fra omslaget:
Ugitt 2022
Mange mil før mørket faller er en roman om store avstander, tilhørighet og vennskap – og om langsomme tog som forener små steder. Det er også en beretning om å slutte ringen i en livshistorie, og om hvordan tilfeldige møter og livets store overganger kan bringe mennesker sammen.
«En dypt menneskelig roman om jakten på mening i tilværelsen.» La Presse «Med skjev humor … undersøker Saucier kjærlighet, tap av familie og venner og hva vi er hverandre skyldig. Mange mil før mørket faller er en fengslende påminnelse om hva som gjør oss til mennesker – og at det er spørsmålene mer enn svarene som holder oss i live.» Toronto Star
Marit Olaisen, Noveller om naturen og kjærleiken
Fra omslaget:
Utgitt 2023
Norsk, Nynorsk
Fra omslaget:
Utgitt 2024
Norsk, Bokmål
Jocelyn Saucier, Det regnet fugler
Fra omslaget:
Utgitt 2021
Utgitt 2017
Pedro Carmona- Alvarez, Chiquitita
Fra omslaget:
Utgitt 2023
Marisol er en middelaldrende kvinne som ser tilbake på livet sitt, på den unge kvinnen hun en gang var, som brøt sammen foran et maleri av en liten hund på et museum i en storby. Marisol er en ung kvinne på ferie med kjæresten sin, den første kjærligheten. De står og ser på et maleri av en hund som synker. Marisol er et barn som bor med moren og faren i en by ved havet. Barnet blir ofte plassert hos bestemoren, der hun bor i lange strekk av barndommen. Så raser landet sammen. Hun blir hentet midt på natten og den lille familien må flykte over fjellene til nabolandet. Så kommer de hit. Chiquitita er en melankolsk og poetisk fortelling om flukt, om tiden som går, og om tingene i livet som ikke forsvinner, men hjemsøker oss. Romanen kretser om umulige fortellinger, traumer og vold, men er også en skildring av håp og lys og kjærlighet.
Fra omslaget:Brådypt er en ubehaglig psykologisk ungdomsthriller om vann, vannskrekk og familiehemmeligheter.
Vilja druknet. For tre måneder siden var hun død i 23 minutter. Ingenting blir som før etter det.
Mens hun prøver å finne tilbake til livet, skjer det noe. Hun blir kidnappet – og våkner opp på en ukjent øy. Dagen etter er hun hjemme igjen.
Hva skjedde? Hvorfor tror ingen på henne? Hun ble jo kidnappet? Ikke sant?
Vilja skjønner mindre og mindre.
Men det har sikkert en naturlig forklaring
Majken Van Brugge, Utskudd
Fra omslaget!
Utgitt 2022
Menneskene i Majken van Bruggens nye noveller befinner seg i utkanten av samfunnet, de kan kalles den tause majoritet eller de usynlige. I «Utskudd» handler det for eksempel om barn fra dysfunksjonelle familier, gamle og ensomme, og folk som har kjørt seg fast i stivnede relasjoner – alle kjenner de på utenforskap. Sympatien i «Utskudd» ligger konsekvent hos karakterene som strever med å finne en plass i en verden som tilsynelatende ikke har rom for dem. Novellene er rå og usentimentale, og skrevet i et skarpt og korthugd språk, som gjør at skildringene av menneskene blir direkte, ekte og ømme.
Fra omslaget:
Utgitt 2023
I si tredje essaysamling leverer Gunnhild Øyehaug ein rik, tankeopnande og poetisk refleksjon om litteraturens evne til både fantastisk forvandling, og til fasthalding av noko tenkt, levd og erfart.
Hope Mirrless, Paris
Fra omslaget:
Utgitt 2022
Virginia Woolf omtalte «Paris» som «obskurt, uanstendig og briljant», men diktet nådde få lesere i Hope Mirrlees’ samtid. Etter at det på 2000-tallet ble gjenoppdaget og gjenutgitt som «modernismens tapte mesterverk», har diktet fått nytt
Gunnhild Øyehaug, Kona til Eirik Blodøks
Fra omslaget:
Utgitt 2023
Jonny Halberg, Samlede noveller
Fra omslaget:
Utgitt 2023
Jonny Halberg, Trass
Fra omslaget:
Utgitt 2004
Jonny Halberg, Flommen
Fra omslaget:
Utgitt 2023
Flommen er en moderne familiekrønike. Det er en roman om menneskers hovmod og dårskap og om savn og kjærlighet. Nok en gang viser Jonny Halberg seg som en av våre fremste romanforfattere.
«Flommen er ingen lystreise, det er tidvis vond lesning, men en udelt litterær nytelse. Eller for å kaste alle hemninger: Himmel og hav for en roman!» Terje Stemland, Aftenposten «Realistisk fortellerkunst på sitt aller beste, mesterlig i sin menneskeskildring, sannferdig som fortelling og ekte som kunst.»
Utgitt 2023
Jon Øystein Flink, Dobbeltgjengerne
Fra omslaget:
Utgitt 2023
Verden kan ende når som helst, særlig etter en fuktig bytur. Fire litterater våkner på Nesøya, og i dyp fylleangst opplever de noe som kanskje er begynnelsen på dommedag. Etter denne romanåpningen forteller Dobbeltgjengerne en historie om uoppfylt kjærlighet, barndomstraumer og identitet.
Robert Seethaler, Siste sats
Fra omslaget:
Utgitt 2023
Claude Royet-Journoud, Hjertets attributter og bruk
Fra omslaget:
Utgitt 2022
Margaret Solberg, Nattbilder, lys
Utgitt 2023
Instrumentene. Himmelen brant og lengselen. Savnet vi kunne spille, bevege og løfte hele folkets sorg gjennom. Hevnen hamret inn i kaotiske tonerekker. Hendene våre er forbrente, stive eller lammet. Vi memorerer, lytter samme verk samtidig. Applausen tar ikke slutt blant oss. Setningene er ufullførte. Boka er en hyllest til de som står opp for sin identitet og verdighet.
Sin nasjon.
Fra omslaget:
Utgitt 2021
Emma Jane Kirby, Optikeren på Lampedusa
Fra omslaget:
Utgitt 2017
Fra omslaget:
Utgitt 2023
Sug er en usedvanlig roman skrevet i en poetisk og samtidig respektløs prosa. Den handler om Kjersti Gilje fra Alltid skyer over Askøy og suget hun føler etter kjærlighet, musikk, fellesskap, og etter å forstå faren, vandreren og seileren. Myte og hverdagsliv, politikk og kunst inngår som selvfølgelige deler av Kjerstis liv. Sug fremstår som en moderne klassiker i nyere norsk skjønnlitteratur, og et av flere sentrale verk i Cecilie Løveids rike forfatterskap.
Like før Pedro Carmona-Alvarez fylte 50 år i februar 2022, bestemte vi oss for å lage et lite festskrift for å hylle jubilanten. Vi sendte dermed en invitasjon til en liten krets av forfattere, kritikere, akademikere og skribenter. Tanken var at de kunne belyse noen sider ved Pedro Carmona-Alvarez’ virke, først og fremst som forfatter, men også som litterær person. Underveis har boka utviklet seg fra et nærmest faglig fundert kompendium til en løsere og mer vennskapelig antologi med bidrag fra forfattere og skribenter som har lest og latt seg inspirere av Pedro Carmona-Alvarez. Entusiasmen i bidragene kan ha sammenheng med den begeistring tanken på Pedro Carmona-Alvarez’ litteratur vekker, og de vide muligheter som ligger i festskriftsjangeren. Festskriftet inneholder bidrag fra Amund Børdahl, Eirik Vassenden, Frode Grytten, Gabriel Gudding, Gro Dahle, Gunnar Wærness, Gunnhild Øyehaug, Julie Stokkendal, Kaja Schjerven Mollerin, Lars Saabye Christensen, Maria Navarro Skaranger, Sumaya Jirde Ali, Thomas Marco Blatt og Tone Selboe.
Olav R. Øyehaug, Stupet og handa
Fra omslaget!
Utgitt 2022
Stupet og handa er ein framtidsroman om korleis ein ung diabetikar reagerer når ei stor hand grip inn i livet hans, og om dei underlege planane han og ein annan diabetikar legg for å stele insulin saman. I eit språk som kan gi kjensla av å sjå ein Buster Keaton-film, blir lesaren vitne til ein skilsettande flytur over Atlanteren, til eit Disneyland dei færraste enno kjenner. Stupet og handa liknar få andre romanar, og er gripande og forbløffande, om livet på utsida av røynda og innsida av realiteten.
Steinar Opstad, Å være flere
Ugitt 2022
Norsk, bokmål
Fra omslaget!
«Å være flere» viderefører språk og motiver fra Steinar Opstads tidligere utgivelser, som for eksempel far-sønn-forholdet. Men hva skjer med jeget når faren dør? Hva representerer far i sitt fravær? Kan døden til og med by på nye muligheter for jeget? Som det heter i et av diktene: «Døden er at jeg har blitt / ett menneske mindre og ett mer». Snarere enn å konstatere sorgen spør diktene hva sorg og tap er, alvorlig og underfundig, men ikke uten humor. Mot sorg er også imaginasjonen – diktet og diktningen – en vital motkraft, og det samme er kjærligheten.
Opstad skriver eksistensielle dikt, som rommer så vel personlige og politiske som metafysiske dimensjoner.
Fra omslaget:
Utgitt 2023
«Saltstøttens sønn» er en historie om tap og forsoning, selvoppofrelse og jakten på en bortkommen far. Romanen er skrevet i et enkelt og klart språk som blander gammeltestamentlig realisme, elementer av modernitet og psykedelisk fantasteri – konkret, brutalt, vakkert og lekent.
«Saltstøttens sønn» er en historie om tap og forsoning, selvoppofrelse og jakten på en bortkommen far. Romanen er skrevet i et enkelt og klart språk som blander gammeltestamentlig realisme, elementer av modernitet og psykedelisk fantasteri – konkret, brutalt, vakkert og lekent.
Gøhril Gabrielsen, etter oss
Fra omslaget:
Utgitt 2022
Etter oss er en fortelling der naturen har endret seg, men kreftene som virker i menneskene er de samme gamle.
Mona Elisabeth Brøther, Nomader i livet
Fra omslaget:
Utgitt 2023
Utgitt 2023
Forholdet med Malin tar slutt, og bruddet setter i gang en kaskade av minner hos Johan. Han minnes barndommen på gården utenfor Göteborg, den døde moren, familien, forelskelser, og tiden som student i Oslo. Hvem er han, og hvem kunne han ha blitt? Går det an å opprettholde relasjoner til andre når man ikke klarer å holde orden på sitt eget liv?
Februar er en fri, assosiativ fortelling om savn, sorg og kjærlighet. Februar er Johan Lindvalls første
Joakim Kjørsvik, 25. september-diktene
Fra omslaget:
Utgitt 2021
I 25. september-diktene samler Joakim Kjørsvik et utvalg av enkle, inderlige og ofte humoristiske kjærlighetsdikt han har skrevet til sin kone. Gjennom stadig nye, lekne, entusiastiske og overraskende måter å beskrive forelskelse og kjærlighet, skriver Joakim Kjørsvik frem en storslagen kjærlighetserklæring, og et bidrag til en fornying av moderne kjærlighetspoesi.
Vigdis Hjorth, Henrik Falk
Fra omslaget:
Utgitt 2020
Henrik Falk kommer hjem fra bryllupsreise med sin høygravide kone Elsa; han føler seg allerede fanget. Han har tapt familiearven sin på aksjemarkedet. Nå er han ansatt på svigerfarens bensinstasjon og bor i et hus i hans hage. Henrik Falk kan ikke utstå trivialitetene og intimiteten i svigerfamiliens liv; fotmassasje, 17. mai-snitter og kvisthjerte på døra. Da Henrik Falk får vite at hans tidligere kjæreste, den kontroversielle kunstneren Tale Løvlie, har kjøpt barndomshjemmet hans, blir situasjonen uutholdelig.
Utgitt 2021
Med en far som tar livet av seg og ei mor som dør brått, søker jeg-et seg til naturen, til skogen. Lytter til øksehogg og trærne som faller. Jeg-et vokser til, og et intenst ønske om å få barn blir altoppslukende. Samtidig holder hun blikket på fortiden, på sin plass som barn og på moren og faren. Her gjelder det å føre en slags slekt videre. For enhver pris.
Humoren i Guåkers dikt er slagkraftig, og blander seg inn i det alvorlige. Leseren kommer derfor likevel ut av det på den andre siden med hodet over vannet.
Helene Guåker skriver aggressive, freidige dikt om død, kvinnekropp, barnløshet og en slags kjærlighet. Diktene gir en umiddelbar virkning på leseren med alt sitt sinne og sin grådige lengsel.
Fra omslaget:
Utgitt 2024