Simon Sebag Montefiore, Rød himmel 

 

 

Simon Sebag Montefiore, Rød himmel 

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Bra skrevet bok men ikke en bok som passet meg for det var stort sett handling fra slagmarken når tyskerne gikk inn i Russland.

Jeg tåler å lese om krig men det ble for mye krig for meg men ikke noe galt med boken.

Det har kun med meg som person å gjøre, hva jeg liker å lese.

 

 

Rød himmel er en fengslende historie om lidenskap, mot og overlevelse hvor bedrageri er en konstant følgesvenn, og døden bare et hjerteslag unna.

Fengslet i Gulag for en forbrytelse han ikke har begått, slutter Benya Golden seg til en kosakkisk straffebataljon og blir overtalt til å kjempe mot nazistene. Han melder seg til det russiske kavaleriet, og på en varm sommerdag i juni 1942 blir han og hans medsoldater sendt ut på farlige oppdrag på motstandernes jord. Benya innleder et begjærfylt forhold til en italiensk sykepleier…

Lesestabel for juni, helt uten dramatikk

 

Hva er det som skjer?

Utvelgelsen denne måneden var helt uten dramatikk.

Ja utenom Øystein Wiik, som mente at han hadde ventet lenge nok.

Forfatteren selv har jeg ikke vært i kontakt med, men boken sa tydelig fra.

Den ropte alt den var god for; Du velger røde bøker. Jeg er rød og jeg har ventet i månedsvis.

Ja vel, svarte jeg. Du må være klar over at det kommer fire til som skal  inn i stabelen og alle fire har prioritet før deg, men kommer jeg så langt, skal du få være med.

Da la den seg godt til rette og var stille.

Jeg sa ingenting om at det er liten sjanse for at alle blir lest.

Heller ikke noe om at det nok blir lenge til neste runde med røde bøker.

Jeg vet når jeg skal holde kjeft.

Det kommer nemlig tre bøker som er utvalgt i Bookis sin Ulestkonkurranse. De er Foreløbig hemmelig og omtale kommer ikke før de er presentert og Bookisfølgere har stemt.

 

Jan-Philip Sendker, Kunsten å følge hjertet

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Den fjerde jeg håper å lese er denne. Jeg elsket de to første bøkene, Kunsten å høre hjerteslag og Kunsten å være den du er. Den første la jeg igjen i Torrevieja og det angrer jeg på for de to vil jeg lese om igjen. Det er en trilogi men kan utmerket leses frittstående.

Dette er slike bøker som mange trykker til sitt bryst, mens andre finner de kjedelig.
De som liker de første bøkene til  Paulo Coelho, Alkymisten og Ved elven Piedra jeg satt og gråt, vil nok også like disse.

Det er bøker for de som føler, som prøver å følge hjertet.

Jeg gleder meg veldig til å lese. Jeg tror den er på vei, da jeg fikk melding fra posten  om at det kommer en pakke fra Sentraldistribusjon.

 

 

 

 

https://www.boktips.no/skjonnlitteratur/jan-philipp-sendker-kunsten-a-folge-hjertet/

Kunsten å følge hjertet er den tredje boken i Jan-Philipp Sendkers Burma-trilogi.

Tolv år gamle Bo Bo bor sammen med onkelen sin i Kalaw, en by i Burma. Faren kommer for å besøke ham en gang i året, mens han knapt kan huske moren sin.

En dag begynner onkelen å fortelle historien om Bo Bos mor. Han forteller at hun har vært syk i mange år, og at det er derfor hun ikke kan være sammen med sønnen sin. Da bestemmer Bo Bo seg for å reise fra Kalaw og finne foreldrene sine, for han er sikker på at han kan helbrede sin mor.

Som i alle sine bøker undersøker Jan-Philipp Sendker i hvilken grad kjærligheten mellom mennesker kan overvinne grenser. Samtidig gir han leseren et interessant innblikk i den burmesiske kulturen.

Alle bøkene i trilogien kan leses hver for seg.

 

 

Holly Ringland, Alice Harts fortapte blomster

Leseeksemplar fra Armada forlag, Strawberry publishing

 

Alice Hart er også en roman som har stått lenge på ønskelisten og var en stor glede å få i hus.

Jeg leste et par omtaler i bokgruppene og tror at dette må være en bok som passer meg, derfor stor forventning og høyt oppe i stabelen.

Å lage disse stablene er nesten som julaften når jeg var barn, nårjeg sorterte julegavene etter hvor spennende de så ut.

Når jeg lager bokstabler, har de jeg har gledet meg aller mest til, en tendens til å ligge øverst, men samtidig sorteres de for å få variasjon, ikke flere krim i rekkefølge eller bare feelgood.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.vg.no/rampelys/bok/i/70oaPB/kur-for-kjaerlighet-holly-ringland-alice-harts-fortapte-blomster

 

Dette er den dramatiske og medrivende historien om ni år gamle Alice Hart som vokser opp på en avsondret gård ved Australias kyst. Alice mister foreldrene sine under grusomme omstendigheter der hun selv nesten setter livet til. Dette fører til at hun slutter å snakke, blir skilt fra lillebroren og sendt for å bo hos farmoren, June. June driver en blomstergård hvor det jobber en rekke kvinner med ulike og vanskelige historier bak seg. Det er disse, sammen med June, som skal lære Alice blomsterspråket som gjør det mulig å si noe om det det er umulig å snakke om. Men Alice skjønner etterhvert at det er ting i fortiden som hun ikke får vite noe om, og at hun blir nødt til å finne ut av hemmelighetene om henne selv.

Denne nydelige og berørende fortellingen er solgt til ikke mindre enn 29 land. Det er en usedvanlig og vakker bok, hvert kapittel er illustrert med en australsk blomst og de egenskapene blomsten symboliserer. Holly Ringland vant den store australske bokprisen for 2019 med sin debutroman.

Ringland vokste opp halvvill og barbeint i morens tropiske hage nord i Australia. Da hun var ni år gammel reiste familien rundt til nasjonalparkene og levde i bobil i to år. Det gav støtet til forfatterens interesse for ulike kulturer og historiefortellinger.

 

Merete Junker, Jenta med ballongen

Kjøpt selv, ikke reklame

 

Jeg har kjøpt alle fem bøker Merete Junker har skrevet. Hun kommer med en ny til høsten, derfor har jeg en plan om å lese de første, før det kommer en ny.

Jeg håper derfor at de faller i smak. Bøkene fås i pocket og jeg har sett priser helt ned i kr 49,-. Selv kjøpte jeg de på nett på Platekompaniet, 3 for 250,-

 

 

Snart mottar alarmsentralen en melding fra kvinnen med hunden. Hun har falt stygt og trenger bistand. Da hjelpemannskapet kommer frem, finner de henne kvalt med en punktert ballong plassert på brystet. Og da NRK-journalisten Mette Minde begynner å motta anonyme brev som angår den døde kvinnens arbeidsplass, blir det åpenbart at den fredelige småbyen ulmer av fordekte sannheter.
«Åh, vad jag tyckte om boken!!! Fantastiska personporträtt och en stark känsla for spänning.»
Camilla Läckberg

 

 

Toril Brekke, Klangen av frihet

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Klangen av frihet er siste boken i en trilogi. Jeg har likt godt de to første og gleder meg til å føle Agatha igjen.

 

Toril Brekke, Alle elsket moren din

Toril Brekke, Kobrahjerte

 

 

 

Tredje og siste bok om oppvekst i Oslo på 1960-tallet. Agathe får endelig svar på hvem faren er, et svar hun ikke vil ha.

Trilogien om Agathe og den vakre pianistmora er et verk om å vokse opp i Oslo på 1960-tallet, om overgrep og om utfordringene ved å bli voksen.

I den første boka, Alle elsket moren din, svikter moren Agathe – for til slutt å forlate henne og familien helt. I Kobrahjerte opplever vi hvordan Agathe streber etter voksenlivet for å forstå hva det vil si å være kvinne, og for å forstå hvorfor mora er som hun er.

I Klangen av frihet får vi svarene. Agathe er blitt atten år og tar det siste skoleåret på det nystartede Forsøksgymnaset i Oslo. Det er slutten av 1960-tallet, en ny tid er i emning, Vietnamkrigen får ungdom til å engasjere seg, feminismen gjør seg gjeldende. Agathe forsøker å være fri, politisk aktiv og lykkelig, men innhentes igjen av det spørsmålet som alltid har ridd henne, hvem er far?

 

Amanda Prowse, Anna

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Alle som følger mine omtaler, vet at jeg er veldig glad i Amanda Prowse sine bøker. Jeg har lest alle hun har gitt ut på norsk unntatt En juledrøm. Den må jeg få tak i.

Etter hva jeg har forstått er dette første bok i en serie på tre, der neste bok Theo, kommer i slutten av juli.

Prowse sine bøker blir gitt ut i pocket og det gjør at de er rimeligere i innkjøp når de er ny.

Amanda Prowse, Hva har jeg gjort

Amanda Prowse, Den perfekte datteren

Amanda Prowse, Den andre kvinnen

Amanda Prowse, Kunsten å forsvinne

 

 

Det er minst to sider av enhver kjærlighetshistorie …

Anna vokste opp med en kjærlig, varm og vidunderlig mor og en tøff storebror. Det var lite med penger, men de hadde hverandre. Så raknet alt. Resten av oppveksten måtte Anna klare seg selv.
En dag blir Anna stående fast i heisen med Theo. Han kommer fra en rik og mektig familie – men vokste opp uten kjærlighet og nærhet. Anna drømmer om barn og familie. Theo sliter med minner fra barndommen og med en stor hemmelighet han ikke klarer å dele med Anna.
Løvetannbarnet Anna og rikmannssønnen Theo, to mennesker fra helt ulike verdener – kan de likevel bygge en felles framtid? Kan kjærlighetens deres overleve fortidens hemmeligheter?

 

Rita Hals Gentekos, Barbro

Boken har jeg fått i gave fra forfatteren

 

Å skulle lese og skrive omtale om bøker som er gitt av forfatteren, er bestandig nervepirrende. Man vet jo at dette betyr veldig mye for den som har skrevet boken og man har slett ikke lyst til å skuffe vedkommende. Samtidig må man være ærlig, hvis ikke er det ikke noe hensikt å skrive omtaler. Da kunne man jo bare kopiert fra nett og det ville jo bli kjedelig.

Rita har skrevet romanen basert på en sann historie om healeren Barbro. Hun sier:
Det viktigste for meg er at hun blir forstått og renvasket. Hun har virkelig levd, blitt misforstått og mobbet, bare fordi hun var klokere, hadde temperament og evner som de andre i bygda ikke hadde. Misunnelse kan forårsake mye vondt, og hun fikk et dårlig ettermæle. Den kontakten jeg følte med henne, påla meg å renvaske henne. Så det er det som er det primære med denne boken.

Jeg er visst inne i en “heksestim”, for dette blir tredje boka på kort tid, jeg leser om hekser og forfølgelse.

 

Elin Hansen, Ildtunger

Karin Bjørset Persen, Heksetriaden

 

 

 

Sagnet om Barbro i Poddeloptet, også kalt heksa fra Herad, har levd i mange år. Selv den dagen i dag snakkes det om henne. Gruppeturer opp til Poddeloptet og til hulene hun gjemte seg i, blir også arrangert hver sommer. Rita Hals Gentekos har valgt å fortelle Barbros historie fordi hun har ønsket å gi henne et bedre og mer rettferdig ettermæle. Hun har skildret henne slik hun har følt at hun var, slik hun tror at alle begivenhetene skjedde. For å gjøre boka så riktig og autentisk som mulig har ekteparet Gentekos lett i arkiver, historiebøker, avhandlinger og på internett etter sannheten om Barbro. Rita har også snakket med folk fra Barbros bygd, Herad, som har fortalt sin versjon av den berømte historien. Boken forteller om en av de aller mørkeste tidsepoker i vår historie. Da troen på trolldom og trollfolk var sterk og levende, og mange kvinner og noen menn, ble levende brent, utelukkende på mistanker om “hekseri”. Boka skildrer også hva sladder og bygdesnakk kan føre til. Hvilke fatale følger det kan få for den utsatte. Og hvor lite det skal til før det går galt, fryktelig galt.

 

 

 

Tina Frennstedt, Forsvunnet

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

Tina Frennstedt (f. 1969) er en av Sveriges fremste kriminalreportere. Hun har spesialisert seg på «cold cases» og skildrer politiarbeid med stor troverdighet. Hun har tidligere gitt ut dokumentarromanen Diplomattdatteren.

 

Nytt bekjentskap for meg

Bjørn Bakken har allerede skrevet omtale:

https://bjornebok.bloggnorge.com/2020/04/27/tina-frennstedt-forsvunnet/

 

 

Ny serie! Tina Frennstedt blander fiksjon med virkelighet i Forsvunnet
1992. En 19 år gamle kvinne forsvant en natt på Österlen. Saken ble aldri løst.
16 år senere herjer en serievoldtektsmann i Malmö. I begynnelsen famler politiet i mørket, men DNA-spor peker mot den gamle forsvinningssaken.
Tess Hjalmarsson, kriminalinspektør og sjef for Skånes Cold Case-gruppe, tar saken. Hun brenner for uoppklarte saker, ikke minst for å kunne gi de pårørende svar på hva som skjedde. På hjemmefronten sliter hun med savn etter sin eksdame, en sjalu samboer og barnelengsel. Tilværelsen kompliseres ytterligere når hun havner midt i et grusomt katt-og-mus-spill som voldektsmannen driver med politiet. Og han har Tess i siktet.
Boken er inspirert av virkelige hendelser som utspilte seg i Malmö og Skåne i 1992.
«Nærvær, spenning, empati, engasjement, smart plot – alt finnes her, og det lover godt for fortsettelsen.»
Skånska Dagbladet

 

Ruta Sepety, Taushetens pris

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Jeg er veldig glad at jeg får denne type bøker, for de blant mine favorittbøker. Jeg synes også det er fint å få reklamere litt for bøker som er lett tilgjengelig, både i bokhandel og i matbutikker og vise at det er ikke bare romantisk suppe, som selges der, men gode romaner, slik som den jeg leste i mai, Under en brennende himmel, basert på en sann historie om jobben motstandsbevegelsen gjorde under krigen i Italia.

Mark Sullivan, Under en brennende himmel

Jeg liker svært godt bøker med historisk innhold og er allergisk mot for mye hjerte, smerte, så jeg håper denne romanen faller i smak.

 

 

Madrid, 1957. Under det fascistiske diktaturet til general Franco skjuler Spania en mørk hemmelighet. Samtidig strømmer det på med turister og utenlandske forretningsmenn, som alle kommer for å nyte av Spanias solskinn og vin. Blant dem er attenårige Daniel Matheson, sønn av en oljemagnat fra Texas, som ankommer Madrid sammen med sine foreldre. Interessen for fotografering – og skjebnen – gjør at han møter Ana. Hun er stuepike på hotellet der han bor, og kommer fra fattige kår. Daniel ivrer etter å ta bilder av nabolaget hennes, men forstår ikke at han på den måten utsetter Ana og familien hennes for stor fare … Ruta Sepetys belyser på mesterlig vis historiens mørkeste sider, i denne episke, hjerteskjærende romanen om identitet, uforglemmelig kjærlighet, krigens konsekvenser og voldshandlingene som ble tiet i hjel i etterkrigstidens Spania.

«En rørende fortelling, som blir enda sterkere fordi den er basert på reelle, mindre kjente, hendelser i historien. (…) En fengslende, skarp og opplysende historisk roman.» BOOKLIST, starred review

«Troverdige, komplekse karakterer som er på vei inn i voksenlivet, og som stiller de spørsmålene vi alle må svare på om vår plass i verden. (…) En storslått roman. Kirkus STARRED REVIEW **

“Denne høstens mest oppsiktsvekkende historiske roman!” Refinery 29

“Denne gripende, uforglemmelige historiske romanen gir et minneverdig portrett av Francos Spania.» Publishers Weekly, *STARRED REVIEW*

 

Nina Wähä, Testamente

Leseeksemplar fra Pax forlag

 

Jeg har sett gode omtaler av denne og syntes den så spennende ut

 

 

Vinner av Sveriges Radio romanpris 2020

Den finsk-karelske storfamilien Toimi slår seg ned i Tornedalen rett etter andre verdenskrig. Familien Toimi består av mor Siri, far Pentti og deres 14 unger, hvorav tolv vokser opp. Da eldstedatteren Annie blir gravid, reiser hun motvillig hjem til gården. Hverken foreldrene eller søsknene er særlig glad for å se henne. Wähä zoomer så inn på hvert enkeltindivid i søskenflokken og forteller deres historie. Slik rulles fortellingen om en dysfunksjonell familie i 1980-årenes grenseland mellom Sverige og Finland opp. Omdreiningspunktet i romanen er den lunefulle faren Pentti, som alle følger med et vaktsomt blikk, og så er det denne store familiehemmeligheten som ingen av dem kan unnslippe. Er man ansvarlig for sin families synder? Kan man egentlig gjøre noe for å forandre historien? Kanskje man kan skrive den om? Dette er spørsmål som Nina Wähä stiller i sin nye roman Testamente, et familieepos av de sjeldne.

OMTALE

terningkast_5 liten flat.jpg «Spenstig familiekrønike. Underholdende og innholdsrikt familieepos, fullt av fortellerglede og finsk fjernsynsteater.»
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

terningkast_5 liten flat.jpg «Et av de nye stjerneskuddene i svensk litteratur er verd å feire. Folkelig historie i en hovedsakelig litterær innpakning. Denne romanen er noe for alle. Den kan bli manges favoritt, slik bl.a. John Irving og Nina Lykke og Mikael Niemi er blitt manges favoritt. Romanen går livet inn på klingen, forstørrer detaljer eller sider ved det og viser frem noe som, uansett hvor merkelig det er, oppleves autentisk. Frodig, og en troverdig balansering mellom nært og fjernt, godt og ondt.»
Vidar Kvalshaug, BOK365.no

«Denne frodige fortellingen om brann og mord og livsmestring i en tolvbarnsfamilie fester kloa fra første setning, og nagler leseren fast gjennom flere hundre sider… Oversetter Monica Aasprong har gjort en god jobb med oversettelsen av denne underholdende familiekrøniken, som anbefales også for norske lesere.»
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

 

Heather Morris, Cilkas reise

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Mange har nok lest Tatovøren i Auschwitz. En sterk og sann historie.

Heather Morris, Tatovøren i Auschwitz

Nå kommer en ny sann historie, historien om Cilka. Dette er nok enda en bok der man må legge følelsene igjen utenpå. Lese men ikke føle.

Jeg har lest en del bøker fra krig i det siste og etter Simon Sebag Montefiore, Rød himmel, som er fra slagmarken i Russland, tenkte jeg at nå skulle jeg ha fri fra krigshandlinger til høstmørket setter inn, men jeg ser at det blir med noen denne måneden også.

https://lillasjel.blogg.no/simon-sebag-montefiore-rod-himmel.html

Cilkas skjønnhet reddet livet hennes – men ble også hennes skjebne.
Cilka Klein var bare 16 år da hun i 1942 ble sendt til Auschwitz. Hun var så vakker at hun ble tatt til side, og leirkommandanten
brukte henne til sine private behov. Cilka overlevde Auschwitz, men da russerne frigjorde leiren i 1945 ble hun dømt for å ha
samarbeidet med den tyske fienden. På nytt ble hun stuet sammen med desperate kvinner og barn. Denne gangen var målet Sibir.
Cilka var 18 år da hun havnet i den brutale Gulag leiren i det øde Sibir. I denne ubeskrivelig mørke tilværelsen, i enda et terrorregime, finner Cilka en utrolig styrke i seg selv. Hun er sterk nok til å hjelpe andre i leiren og til selv å komme gjennom enda et helvete.
Dette er fortsettelsen på historien fra «Tatovøren i Auschwitz», og fortellingen er basert på virkelige hendelser.

 

 

Jodi Picpoult, Hjertets valg

kjøpt selv

 

Picoult er en av mine favorittforfattere, enda jeg har lest kun to bøker av henne Foreløbig.

Jodi Picoult, Det store i det lille

Jodi Picoult, Historiefortelleren

 

Hun skriver helt fantastisk og det som er så bemerkelsesverdig med hennes bøker, er at hun beskriver en sak fra to sider.

Jeg har Ensom ulv og Nitten minutter stående i hylla på vent. Alle disse tre kjøpte jeg på Platekompaniet, 3 for kr 250. Dette er tykke bøker, så det er mange timer underholdning for en billig penge.

 

 

 

Junes datter trenger et nytt hjerte. Det eneste som passer, tilhører en morder.

Shay Bourne er den første på flere tiår som blir dømt til døden i New Hampshire. Han er funnet skyldig i et kaldblodig drap på en politimann og stedatteren hans. Etter elleve år i fengsel, nærmer hans siste dag seg. Så får han se en nyhetsnotis om en liten jente som desperat trenger et nytt hjerte.

Junes ektemann og datter ble drept av Shay Bourne, og June har vært overbevist om at hennes største ønske er at han skal dø. Helt til hennes gjenlevende datter havner på sykehuset, og hun innser at det er noe hun ønsker mer enn det: at Claire skal få leve. Shay Bourne tilbyr Junes datter et mirakel – en ny sjanse. Men til hvilken pris?

Øystein Wiik, Tredje gang du dør

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg har ikke lest alle bøkene Wiik har skrevet, men flere av de. Nå har han byttet ut hovedpersonen så vi får se hva jeg synes om denne.

 

Dødsrytteren, Øystein Wiik

Bøker lest august 2017

Bøker lest vinteren 2015

 

 

I et desperat forsøk på å sikre sin døvblinde datter Maries fremtid, presser den fallerte skuespilleren Hauk Alving sin rike elskerinne for millioner. Det blir skjebnesvangert.
I stedet for penger får Alving torpedo Kalle Helgesen på nakken, og i et brutalt angrep dreper Alving torpedoen i selvforsvar. Han kvitter seg liket, og skjuler drapet ved selv å utgi seg for å være Helgesen. Slik blir han involvert i et hemmelig nettverk ledet av en viss Mentor Ferrara, som tjener store penger på illegal organhandel og etnisk rensing på et svært utspekulert vis. Hauk Alving bestemmer seg for å ta kampen opp mot den hensynsløse Ferrara. Men er det en kamp han kan ha noen sjanse til å vinne?

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil å dele, både lesere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Anette Moe, Tause ofre

Anette Moe, Tause ofre

Leseeksemplar fra Liv forlag, Forlagshuset Vestfold

 

Anette Moe ønsker å fortelle historier om hva som kan foregå i hjemmene våre. Hvordan vi mennesker formes ut fra hva vi opplever og vokser opp med.

Vi får derfor følge flere familier. Alenemoren med en 5 årig datter, der mor er litt for glad i alkohol og barnevernet må gripe inn. Vaktmesteren som bor sammen med sin krevende mor. Karen som har bodd i huset, men bor nå på sykehjem. Den pakistanske familien med mor, far og en rebelsk tenåringsdatter.

Har de noe felles? Journalisten Fredrikke flytter inn i en leilighet og etterhvert begynner hun å grave i en gammel historie om en liten pike som forsvant.

Det er mye bra i denne boken og vi blir trukket inn i dramaene som foregår i de ulike familiene.

Likevel ble jeg ikke helt betatt. Det ble litt gjentagende oppramsing for meg. Jeg kunne ønsket meg at forsvinningssaken kom litt tidligere og fikk litt mer plass og kanskje litt mindre hverdagsdrama, men det er min smak.

Jeg tror veldig mange vil like godt Tause ofre og problemstillingene er dessverre veldig aktuelle.

 

Mai
Jeg har også startet en bokgruppe på fb der det er åpent for alle å inspirere, lesere, forfattere og forlag.
https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

 

 

 

Det sies at de fleste ulykker skjer i hjemmet. Hva foregår egentlig bak tildekte vinduer og lukkede dører i ditt eget nabolag? Hvilke hemmeligheter skjuler menneskene som bor så tett innpå deg? Fredrikke Sandøy er en journalist som higer etter forandringer i livet sitt. I håp om mer frihet, flytter hun fra barndomshjemmet sitt i Søgne til en bygård i Kristiansand sentrum. Men kanskje er ikke dette en god løsning likevel? Det er vanskelig å stifte nye bekjentskap og Fredrikkes nye naboer er svært tilbakeholdne. Skjuler de noe? Journalisten i henne vekkes, og det resulterer i at en trist historie til slutt rulles opp. Fredrikke blir stående ansikt til ansikt med sannheten.

 

Nå skal jeg lese Simon Sebag Monetefiore, Rød himmel

 

Finn en lidenskap

obs. Bildene viser en del leseeksemplarer, gitt av forlagene, i tillegg til de jeg har kjøpt selv.

 

Å være hjemmeværende full tid og ikke klare så mye aktivitet, er faktisk til tider en hard mental jobb.

Det er lett å sige ned i nedstemthet og tiltaksløshet.

Man må ofte jobbe med tankene for å skape dagene best mulig.

Man må fokusere på alt man har å være takknemlig for.

For min del er det faktisk veldig mye.

Jeg er rett og slett privilegert.

Bøker og sosiale media er svært viktig for meg.

Arbeidet med bøkene gir en lykkefølelse som er medisin.

Å “møte” likesinnede på nettet, er derfor en stor glede.

Selv om jeg er mye alene, utveksler jeg likevel samtaler med mange mennesker i løpet av en dag.

 

 

Jeg begynte i høst å lage meg inspirasjonsstabler hver måned.

Jeg har forståelse for at mange synes dette er tullete,  men for meg har det gitt mye glede.

Jeg bryr meg ikke om de som ikke forstår denne gleden.

Disse stablene ser jeg fra stolen der jeg stort sett sitter når jeg er innendørs.

Er det fint vær sitter jeg ute hele dagen

 

 

Jeg lager meg til og med engasjement, med måten bøkene plukkes ut.

Jeg er jo så heldig at jeg samarbeider med mange forlag som setter pris på engasjementet mitt.

Jeg får derfor mange bøker jeg kan lese hvis jeg ønsker det.

Jeg får ikke betalt i penger, men i glede.

De første månedene jeg lagde stabler, var det mest nye bøker, men deriblant ihvertfall en som hadde ventet lenge og en jeg hadde kjøpt selv.

De som ikke vil kjøpe bøker, kan jo plukke stabler slik jeg gjør det, med bibliotekbøker.

I det siste har jeg tenkt farger når jeg har plukket bøker.

Farger er lys, lys er healing, hver farge sin frekvens.

I det jeg sitter og ser på stablene mine, gjør fargene meg godt også, i tillegg til forventningene om leseopplevelsen og gleden ved å lese.

Også gleden av å reise i tid og sted, over hele verden.

Det gir mat til hjernen, noe som også er viktig når man ellers er lite aktiv.

Ingen kan stoppe meg fra å reise

 

 

I starten lagde jeg kun en stabel for hver måned.

Etterhvert ble jeg så ivrig at jeg begynte å plukke ut neste måned også.

Jeg klarer liksom ikke å vente.

Det kribler inni meg av forventning.

Den øverste stabelen er derfor juni.

Den er i rødfarger.

Der kommer det også fire bøker til.

De vet jeg ikke hvilken farge de har.

Jeg er jo ikke helt gal, jeg plukker jo de bøkene jeg vil.

Det er ikke sånn at jeg lager et skjema jeg må følge for en hver pris.

Ikke skal det være stress heller.

Når jeg ikke alle eller det kommer noe annet, er det ok.

Jeg tror nemlig at en pakke som er på vei til meg, inneholder den nyeste Jan Philip Sendkers nyeste, nemlig Kunsten å følge hjertet.

Jeg er dessuten i juryen i Ulestkonkurransen Til Bookis.

Vi har nettopp valgt ut bøker der til neste leserunde.

Hvilke bøker vi har valgt, er foreløbig hemmelig.

Vinneren av forrige runde avsløres 1. Juni.

Dette er en konkurranse der leserne også kan stemme så følg med på Bookis sine sider.

Der blir de nominerte presentert i ukene som kommer.

Den blå stabelen er julibøker.

Cruise i Middelhavet er kansellert så det blir mest sannsynlig bilferie.

Alle bøkene i den stabelen, kommer derfor neppe til å bli lest, men de blir kanskje med i bilen, så vi har noe å velge i.

Det er nemlig også en glede, en følelse av overflod.

Den hvite stabelen er august og den kommer nok til å plukkes fra hverandre og byttes på mye før august kommer.

Men gleden over å se bøkene der.

Den gleden er stor og stabil.

Så moralen er, Finn deg en lidenskap.

Bry deg ikke om andre synes det er dumt, bare det gir deg glede.

Hos meg er det stor glede

I dag

 

 

Espen Skjerven, Slakt

Espen Skjerven, Slakt

Leseeksemplar fra Pitch forlag

 

Espen Skjerven er utdannet jurist og jobber som dommer i Jæren tingrett. Slakt er hans debut som krimforfatter og vi håper det ikke blir med en bok for dette var ulidelig spennende.

En velskrevet krim med en hovedperson, Tom Grayston, som vi gjerne følger videre.

Det begynner å bli mange krimbøker med prostitusjon, overgrep og grov menneskehandel som tema,  men dette var virkelig en av de bedre jeg har lest.

Jeg venter med spenning på neste bok om Tom Grayston.

Boken var nominert i Ulestkonkurransen til Bookis.com.

https://bookis.com/

Møt krimforfatter Espen Skjerven 😄 En av seks nominerte forfattere valgt ut av juryen, som kan vinne andre delfinale av Ulest i juni! 📚🏆

Vinneren annonseres  hos Bookis 1. Juni

 

Leserne har nominert debutromanen Slakt, og han forteller at det er spesielt motiverende for skrivingen videre:

«For en uventet og gledelig overraskelse! Tanken er å skrive spennende krimhistorier med samfunnsengasjement – inspirert fra mitt arbeid som dommer i Jæren tingrett og som tidligere politiadvokat i ØKOKRIM og Kripos. Leserne skal underholdes, samtidig som de kan reflektere over aktuelle problemstillinger og skjebner. Det betyr derfor ekstra mye at leserne av min debutbok “Slakt” ikke har slaktet boken. Tvert imot. Det er veldig motiverende for videre skrivearbeid. Tusen takk til den/de som har nominert meg.»

 

 

 

 

Investor Erik Hoff kjemper for sin uskyld i en brutal dobbeldrapssak i 
Sandnes. Når politibetjentene Tom Grayston og Dagny Stokka undersøker 
nye tips i saken, vikles de inn i en mørk underverden av prostitusjon, 
overgrep og grov menneskehandel. Sannhet og tillit settes på prøve, og 
grensen mellom skyld og uskyld viskes ut.

Slakt ble utgitt i august 2019 og er første bok i en krimserie om Tom Grayston. Han er ung og sporty, med en sterk rettferdighetssans og dyp lojalitet til familien.

Utdrag fra boken om hovedpersonen, Tom Grayston:

«Tom savnet tiden i Delta, men livet som politietterforsker i Sør-Vest politidistrikt var heldigvis ikke så kjedelig som de gamle kollegaene i troppen hadde sagt at det ville bli. Han jobbet med de mest alvorlige voldssakene, alt fra seksuelle overgrep til drap, og hadde gjort det i tre år. Før det hadde han jobbet med organisert kriminalitet i like lang tid. Han kunne ikke komme på et mer meningsfullt arbeid som kunne ha passet ham bedre, bortsett fra Delta. Etterforskningsarbeidet holdt ham fokusert og travel. Det var ikke bare higet etter at rettferdigheten skal skje fyllest, som trigget ham. Han likte jakten. Selv om han ikke innrømmet det til noen, knapt seg selv.»

En inspirerende dame, Sjelebilde, Elisabeth Naustdal Stormark

 

Sjelebilde, Elisabeth Naustdal Stormark

Leseeksemplar gitt meg som gave fra forfatteren.

 

Elisabeth Naustdal Stormark er et navn du kan merke deg.

Makan til inspirerende dame skal du lete lenge etter.

Hun finner inspirasjon i naturen og komponerer musikk, maler bilder og skriver dikt.

Hun følger hjertet og når noe føles riktig for henne, da gjør hun det uansett hva andre sier.

Jeg er ofte så fornuftsdrevet så jeg har mye å lære av henne.

 

 

I boken er det malerier, inspirerende ord og dikt.

Elisabeth jobber også med healing.

Så la oss inspirere og følge hjertet alle sammen.

Ta kontakt med Elisabeth hvis du ønsker bok eller CD.

 

 

 

Og jeg er ganske så stolt over å takkeord inni en bok for første gang.

Det betyr at kanskje jeg med Lillasjel også inspirerer litt og det gleder meg stort.

 

 

Jeg er så heldig at jeg har en av hennes CD-er også.

Nydelig meditasjonsmusikk.

 

 

 

Torhild, søsteren til Elisabeth har lagd denne videoen.

Vil reklamere litt for min søster Elisabeth Naustdal Stormark nye cd. En liten introduksjons får dere her. Del gjerne med venner og kjente🎶😊Husk slå på lyd.🎶

Posted by Torhild Mathiassen on Friday, April 5, 2019

 

 

 

Stein Arne Nistad, Den tapte våren

Stein Arne Nistad, Den tapte våren

Leseeksemplar fra Señorc forlag

 

I April leste jeg første boken i serien til Nistad fra den andre verdenskrig i Norge, Seks dager i april.

Stein Arne Nistad, Seks dager i april

Den var utrolig bra skrevet og kjempespennende.

Den tapte våren var også bra.

Det er romaner, men basert på sanne historier, tidsvitner  som forteller om det de har opplevd.

Men det er romaner, så noe er selvsagt oppdiktet.

Litt morsomt i alt det triste er at en av de omtalte, Synni, ble som nittenåring mor til Anni-Frid, som har tysk far og ble en av pophistoriens store idoler, som en av Abba.

Likedan som den mindre berømte bokbloggeren, som heller ikke hadde vært født hvis ikke krigen jagde hennes mor til Romsdalen så hun kunne møte hennes far. Så på grunn av krigen kan jeg derfor skrive bokomtaler.||

Nistad er god til å skrive, mange partier i boken er rene skjære poesien.

 

Sitat:

Når begynner egentlig en krig? Som slutten på en lang rekke valg, en opptrapping over dager og måneder? Eller som en plutselig hendelse som kommer ingensteds fra? Det var ikke det at det ikke hadde vært signaler. Hotellet i byen var fullt av folk med fremmede stemmer og språk. Folk som ikke hørte til her.

Men var de en del av en krig?

Kanskje en forberedelse eller et forsvar, de som skulle hindre den i å komme? En del av noe som skulle bringe verden en omdreining videre til en mer fredfull utgave av seg selv eller motsatt? En del av de som skulle forkulle fremtiden?

For Elise kom krigen som en ukjent lyd gjennom stormen. Lyder fra menn som marsjerte i gatene. Svake lyder som vinden skjulte blant sine egne lyder, men som likevel var der, og som forstyrret Elise der hun sov seg gjennom den urolige natta, slik at hun kastet seg rundt uten å forstå at det var lyden av krig hun hørte.

Søvnen bar henne på urolige hender ennå et par timer, før et par tunge drønn kom drivende med vinden og vekket henne. Hun ble liggende overrasket med oppsperrede øyne og lytte etter mer, men det var bare stormen hun hørte. Så, plutselig og uten forvarsel, flere drønn, tunge og skremmende, som måtte vekke opp hele byen.

Oppkavede stemmer i huset, folk som løp ut i gatene for å forstå hva som pågikk, tunge trinn i trappa, en dør som smalt i, og opphissede stemmer med spørsmål uten svar. Men fortsatt var krigen forkledd, den var en del av vinden og de tunge snøbygene som sveipet gjennom gatene og virvlet opp snøen som allerede hadde falt. Noen ganger som et kav av hvitt, vind og snø som skjulte det som sto på og det som skulle komme om bare litt. Om noen få øyeblikk skulle det komme, for det som drev gjennom natta, var lyden av krig.

Sitat:

Hun visste vel bedre enn noen hva et liv var! Sju ganger hadde hun båret det frem, det som begynner som et skjult mysterium langt der nede. Et mysterium som vokser seg sterkere, først som en svak berøring som kanskje er der eller ikke. Så mer kraftfullt når det nye livet former seg, vokser med en egen vilje som til slutt fyller all plass – også seg selv. Mysteriet som til slutt krysser selvstendighetens barriere, barrieren som er smerte og skrik helt til mysteriet lar lufta fylle lungene, smaker på den, føler den for så skrike ut sin rett til å finnes.At det har rett til å leve. For henne var dette både det mest menneskelige og det mest gudommelige. Det å bære frem mysteriet til den nye uskylden, håpet som skulle oppfylle jorden slik at slekter kunne følge slekters gang.

 

Bok nummer tre i serien, som kan leses frittstående heter Askefall og jeg håper på å få med den i neste måneds bokstabel. Hvis ikke kan det hende den blir høstlesing, det får vi se etterhvert.

Askefall er kjøpt inn av kulturrådet.

 

Mai
Jeg har også startet en bokgruppe på fb der det er åpent for alle å inspirere, lesere, forfattere og forlag.
https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

 

Den tapte våren» handler om vanlige folk og soldater og er en intens og dramatisk spenningsfortelling fra slaget om Ofotfjorden og beleiringen av Narvik i 1940. Romanen er oppfølgeren til publikumssuksessen «Seks Dager i april» av Stein Arne Nistad . «

 

I den nye romanen møter vi den tyske soldaten Heinrich, den kvinnelige sykepleierstudenten Elise og bondekona Elisabeth på gården Bakkan. De blir alle vevd inn i en historie som overgår fantasien. For dem er det eneste som teller å overleve og kunne leve videre med de umenneskelige utfordringene de utsettes for.

Narvik er på mange måter et Stalingrad i miniatyr

Da slaget om byen var over etter to måneder var byen nesten folketom, kai og jernbane var ødelagt, havna var en skipskirkegård og nesten 800 hus brent ned. Mellom åtte- og ti tusen mennesker døde i de mest omfattende og historisk ofte oversette krigshandlinger som har skjedd i Norge.

«Den tapte våren» er en selvstendig og avsluttende oppfølger til «Seks dager i april» som var inne på bestselgerlista første halvår 2015 (bok365.no). Romanen høstet strålende kritikk og er også en av de mest leste og beste likte bøkene ved norske biblioteker i 2015 (ref. eBokBib). I løpet av høsten/våren foreligger «Seks dager i april» i tysk oversettelse.

Jeg gleder meg til å møte verden igjen

Jeg gleder meg enormt til jeg kan reise igjen.

Jeg fikk ikke reist noe særlig de første 40 årene mine, så nå når jeg har muligheten og fortsatt helse til det, vil jeg gripe mulighetene.

Jeg tenker ekstra mye på det nå når det er reisestopp.

Hvor avhengig verden er av at vi beveger oss.

Jeg sender gode tanker til alle de som fortviles rundt om i verden akkurat nå.

Ikke bare er de redde for virus men de har ikke penger til mat å sette på bordet.

 

 

Det er helt klart at miljø er viktig.

Vi må jobbe for at alt er mest mulig bærekraftig.

Men samtidig kan vi ikke legge verden død.

Det er ikke vits med en ren klode der kun de rikeste kan bo.

Derfor må vi ha jobber og vi må ha utvikling.

Dessuten forskes det nå på om hva som skjer hvis luften blir for ren.

Vil da solen bli for sterk for oss?

 

 

Det kommer til å bli mye forskning etter denne pandemien.

Kanskje trenger vi den på mange fronter.

At vi må ha den for å finne indre ro, synes jeg er bare tull.

Det er bare oss i de rikeste landene som kan tillate oss å si sånne ting.

Jeg tror ikke de tenker på det de som mister livsgrunnlaget sitt over hele verden.

Når du ikke har mat å gi ungene dine, når du ikke klarer å betale for hus og utgifter, er det ikkerom for tanker om indre ro.

 

 

Men vi kan få annen utvikling, innen helse, utstyrsmessig, utdanning, IT, logistikk, samarbeid, kommunikasjon, osv

Vi har vel lært i vårt lille velstandssamfunn også, at vi var ikke forberedt på en slik pandemi.

Vi hadde ikke en gang nok smittervernsutstyr, ingen plan for lockdown av denne typen.

Det kommer derfor mye lærdom ut av dette.

Men jeg er helt sikker på at når dette er over, springer vi rundt som før.

Vi vil være overlykkelig for å få være i aktivitet igjen.

 

 

Og jeg vil reise så mye som jeg kan.

Men en ting vil endre seg.

Jeg vil prøve å legge igjen mer penger dit jeg drar.

Legge igjen penger til de lokale som bor der.

På den måten kan jeg være med å bidra til at de får det bedre.

Jeg har nemlig en tendens til å prøve å spare litt når jeg er på tur, er litt gjerrig.

Men nå skal jeg prøve å gjøre en endring der.

Ha mer fokus på lokalbefolkningen.

 

 

De takket oss når vi var i Karibien nå i desember.

De sa at uten turistene hadde de ingenting.

Så jeg gleder meg til neste tur.

Jeg skulle jo til Middelhavet i sommer men den turen er flyttet til neste sommer.

Det blir derfor en stund til jeg kommer til Italia, Malta, Sicilia og Kroatia.

I sommer skal jeg heller satse på en ferie med menneskemøter.

Jeg skal fortelle dere om reiseruten i et annet innlegg.

Den er ikke helt ferdig planlagt enda.

Men enn så lenge sitter jeg her på “hybelen” min

I dag

 

 

Endelig kan skuldrene senkes, e-Mail forsvinner fra innboksen

 

Det har vært en litt strevsom tid for en med ikke altfor mye energi.

For det første har jeg strevd litt med formen.

I tillegg fikk jeg ny laptop for en måneds tid siden og den har skapt mye frustrasjon.

Det er ikke mye som stresser meg mer enn data og internett-problemer.

Ja når det ikke er mer alvorlige utfordringer altså.

 

Det gikk nemlig ganske fint å  få lastet ned det meste.

Bilder kom på plass og email fikk jeg.

Det var bare det at Mail forsvant like fort som den kom inn.

Jeg ringte Microsoft og de fjernstyrte maskinen og sa at nå funket det.

Ja etter et par samtaler til India der de ikke hørte hva jeg sa pga dårlige linjer og de ikke hadde utdanning i romsdalsdialekt og jeg har utfordring med indiskengelsk.

pluss de samtalene jeg måtte avbryte etter å ha tastet, en og to, og to og frem og sju og tre, for så å komme til en robot.

Det er bare så innmari energikrevende for en som er sliten i kroppen.

23500500, da fikk jeg snakke norsk og jeg jublet.

En fra Hardanger vettu gjorde så godt han kunne, men det var likedan.

Han sa jeg måtte ringe Telenor og Telenor sa at dette måtte Microsoft fikse.

Slik holdt jeg på frem og tilbake.

Ja en gang ba de meg Fra Telenor om å bytte passord.

Det var jo bare sprøyt, tatt ut av luften fra en som ikke visste.

Hadde de enda latt være å svare når de ikke forstår hva det dreier seg om.

Jeg måtte vente flere dager mellom hver undersøkelsesøkt, for å hente meg inn igjen.

To av mine venner prøvde de også og fant ikke ut noe.

Men sakte men sikkert via en på Telenor, kom jeg nærmere løsningen.

Han sa at i outlook finnes det en hake der man må krysse av for at mailen på webserveren ikke skal slettes men bli liggende som en kopi.

 

Jeg lette og Microsoft lette og jeg ble enda mer frustrert og fortvilt.

Ny PC og jeg får ikke brukt den.

Jeg turde ikke koble fra den gamle, men det viser seg at hadde jeg gjort det, ville det løst seg.

 

Når jeg er frustrert spør jeg om hjelp.

I går kveld når jeg la meg, sa jeg at nå måtte jeg ha hjelp.

Mens jeg lå og vridde meg og ikke fikk sove, kom jeg på mitt eget gode råd som jeg maser så mye om.

Fokuser på løsningen, ikke på utfordringen.

Se for deg at det løser seg.

Så sier hjernen min at jeg må sjekke telefonen for jeg la inn Mail der like før jeg fikk pcen.

I det jeg våknet i dag, fyltes jeg av en enorm optimisme.

Jeg visste inni meg at i dag skal det skje.

I dag skal det ordne seg og jeg ble så glad inni meg.

 

Jeg lette på telefonen men fant ikke noe.

I går spurte jeg på Facebook om noen visste svar og ei foreslo at jeg skulle spørre på Telenorsiden der.

Jeg så gjorde og minutter etter fikk jeg svaret.

Sjekk alle gamle enheter og veiviser til hvordan jeg skulle gjøre det.

Telefon ok, iPad ok, men den gamle pcen, der lå nøkkelen.

En rute å krysse av for ikke slett meldinger og en popserver som overkjørte alle de andre IMAP serverne.

Der lå feilen.

Takket være Telenor, fikk jeg hjelp til slutt.

Så ringte den hyggelige damen jeg snakket med på Microsoft i går og lurte på om alt var i orden nå.

Hun ville sende meg en Mail og hvis det enda ikke fungerte skulle jeg svare der og hun ville ringe meg.

Nå har testmailen ligget i tre timer, nye har kommet til og ingenting forsvunnet.

Jeg ble så lykkelig at jeg kastet meg rundt og fikk vasket gulvene mine.

Det har nemlig vært utsatt lenge fordi energisparing har vært skrudd på slik at jeg skulle få laptopen i orden.

Nå er jeg hoppende glad.

Formen er bedre blitt og nå må det gå fremover.

Snart blir det livesendinger på ny laptop.

Og jeg skal følge undervisning på Zoom fra England om healing og mediumskap.

Jeg skal gå tur i skogen og nyte sommeren som er på vei.

Jeg er klar for nye utfordringer.

I dag

 

 

 

Emma Rous, Barnepiken

Emma Rous, Barnepiken

Leseeksemplar fra Lesetid, Gyldendal

 

Barnepiken er ikke noe psykologisk thriller i den forstand, men likevel ganske spennende synes jeg. Den fengslet ihvertfall meg gjennom hele boken. Man får nye innspill hele tiden og kan gruble på hvordan alt henger sammen. Og det kan til og med være både ett og to og tre mord også, det får du finne ut mens du leser. Til å være debutroman, synes jeg Emma Rous har gjort en fin jobb.

Anbefaler den gjerne til de som vil ha et mysterie men ikke altfor hold pusten spenning.

Annerledes og morsomt plott, synes jeg.

Mai
Jeg har også startet en bokgruppe på fb der det er åpent for alle å inspirere, lesere, forfattere og forlag.
https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

 

 

Seraphine Mayes og broren Danny sies å være de første tvillingene som er født på Summerbourne House. Men samme dag som de ble født, kastet moren seg i døden, aupairen forsvant sporløst og landsbyen hvisket oppspilt om et stjålet spedbarn.

25 år gammel, og i sorg over farens bortgang, finner Seraphine et fotograf som er tatt like etter fødselen, der begge foreldrene poserer — med bare ett barn. Seraphine blir opphengt i tanken på at hun og Danny kanskje ikke er tvillinger likevel. Kanskje er hun ikke født den skjebnesvangre dagen? Og ligger det mer bak morens død enn hun har fått vite?

Hvorfor stakk den elskede barnepiken deres av?
Hvor er hun nå?
Og er det hun som sitter på nøkkelen til mysteriet?

En nervepirrende historie om lokal folketro, skjulte familiehistorier og de små og tilsynelatende ubetydelige beslutningene som kan få skjebnesvangre konsekvenser.