Nino Haratischwili,   Det åttende livet

Nino Haratischwili,   Det åttende livet
Forhåndseksemplar fra Aschehoug
Ja dette var en fantastisk leseopplevelse, om enn litt lang for meg, som til tider blir litt utålmodig,1147 sider. Og ikke så store bokstaver heller. Men det er jo et mesterverk av de sjeldne. Imponerende rett og slett.
Fra Georgia og Sovjetunionen, fra begynnelsen av det tjende århundret, frem til nåtid. Historie, kjærlighet, krig, maktkamper, gjennom flere generasjoner.
Jeg er glad jeg er ferdig men samtidig litt vemodig, for det var så bra skrevet.
Det står utenpå boken, Seks kjærlighetshistorier, en revolusjon, århundrets beretning, men det er ikke kjærlighetshistoriene som er sterkest for meg i denne romanen, dette er ikke noe lettvint underholdningsroman. Det er selv det strevsomme livet som er beskrevet, historien med alle opptøyene, fattigdommen og de høye herrer som hele tiden kriger om makt. Og det tar jo ikke slutt. Det ulmer jo rundt oss den dag i dag.
Sitat:
Det dannet seg øyer av avmakt. Skyene trakk seg sammen, himmelen ble glansløs og fikk farge som en kameleon. Seljene ved elvebredden bøyde seg dypere ned og strøk greinene over jorda for å trøste dem: Det kom til å bli enda verre, og naturen måtte ruste seg vel.
Små furer oppsto i veigropene i byen og i sølepyttene, grumsete og grønne. I strupene samlet det seg skrik, som måtte svelges unna som bitter medisin.
Grå skygger vokste frem på veggene, spøkelsene hvisket hest, men ingen hørte dem. Ordene skulle fortsette å smuldre opp i munnene i mange år ennå. I mange år skulle det ligge en lukt av latterlig fortvilelse over gatene, uverdig og svikefull.
Hærskarer av urolige insekter samlet seg i takrenna og i støvete kroker i huset. De hveste og flerret hverandres vinger for å finne gehør, men det var ingen som merket det.
Folk fikk flekker i ansiktet av all den undertrykte viljen, av alle tårene som var jaget på flukt.
Sitat:
Alt skulle vekke mistro, det kom til å bli ført krig mot ordene, og mot hjertet likeså. Folk kom til å skli ned i en tunnel uten utgang. Stasia ville bli nødt til å kjempe, men hva var det verdt å kjempe for når alt fikk en smak av håpløshet?! Hvor skulle man rette blikket for å komme unna tanngarden til de store små menn, som flirte en rett opp i trynet? Hvor hardt måtte man heretter knipe igjen øynene for å slipe synet av blottlagte ruiner? Hvor store anstrengelser ville det ikke koste en å le, når en kjente alle skrottene under fotsålene?

 

 

 

Ved begynnelsen av det tjuende århundret, i utkanten av Det russiske imperiet, slår en georgisk familie seg opp ved hjelp av en hemmelig sjokoladeoppskrift. Stasia lærer den av faren sin, og tar den med seg til både St. Petersburg og Tbilisi. Hennes unge ektemann befinner seg i hjertet av Den russiske revolusjon.
Etter Sovjetunionens oppløsning herjer borgerkrigen i Georgia, og familien er blitt spredt. Kitty, Stasias datter, har flyktet til London, mens oldebarnet Nitsa har flyttet til Berlin.

Til niesen Brilka forteller Nitsa familiens historie, og skaper med det en episk slektskrønike som utfolder seg gjennom hele «det røde århundret».

Det åttende livet er en reise gjennom et Europa i endring og et rystende og rørende flettverk av kjærlighet, krig og tragedier. Og en sjokoladeoppskrift som viser seg å bære med seg både ekstase og fortapelse.

 

 

Nino Haratischwili er født Tbilisi i Georgia i 1983, bor i Tyskland og skriver på både georgisk og tysk. Hun er forfatter, dramatiker og teaterregissør. Det åttende livet lå lenge på bestselgerlistene og ble tildelt flere priser da den kom ut i Tyskland i 2014. Romanen ble også langlistet til International Booker Prize. Den er under utgivelse i en rekke land.

 

Nå skal jeg lese:

Jeffrey Archer, Selger og gentleman

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

 

Jeffrey Archer er en forfatter jeg lenge har tenkt jeg skulle lese og nå er tiden inne. Denne ser veldig spennende ut og han selger vel ikke 300 millioner bøker på verdensbasis hvis det er noe dritt.

875 sider. Ja etter Det åttende livet, er jo dette bare en tynn liten sak. Større bokstaver er det også ser jeg.

 

 

 

Historien om den fattige østkantgutten som skaper et av Englands største forretningsimperier. Charlie Trumper vokser opp i fattigstrøkene i London og følger ivrig i fotsporene til bestefaren, som har drevet en frukt- og grønnsakskjerre i Whitechapel. Med god hjelp av driftige Becky skaper han seg et navn som «Den ærlige selgeren». Og snart ser Charlie også andre muligheter – han vil starte butikk. Første verdenskrig setter en midlertidig stopper for planene. I skyttergravene møter Charlie mannen som gjennom femti år skal komme til å gjøre alt han kan for å ødelegge livet til Charlie og familien. Men Charlies vei ut av fattigdommen er staket ut, og pågangsmotet svikter ham aldri. Han holder fast ved ide- alene fra østkanten, og tar imot de slagene skjebnen har tildelt ham, uten å bli hevngjerrig. Sammen med Becky skaper han et av de største forretningsimperiene i England.
«Storslått fengende … en episk fortelling man bare må lese.» Mail on Sunday

 

Lesestabel mai

Lesestabel mai 2021, Tema mursteiner

Ja, ferdig med to mursteiner og vi er allerede kommet til den 11. mai, så de blir nok ikke ferdig leste alle disse i løpet av måneden,

 

 

 

Joyce Carol Oates, Natten. Søvnen. Døden. Stjernene

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

April:

Bøker lest april 2021,19 leste, 2uleste, 3 halvferdig

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg