Lesestabel februar 2022, tema Norske forfattere

 

Lesestabel februar 2022, tema Norske forfattere

Jeg har stablet mange bøker denne måneden, men flere av de har få sider.

Det er også noen barnebøker jeg skal lese og en diktbok.

Jeg satser på en god lesemåned, for det er så mye spennende.

Det er debutanter i stabelen og mange for meg, ukjente forfattere.

Det er merkelig, men det er som julaften hver måned når jeg starter på en ny stabel.

Det bygges opp en glede og forventning i meg, på en annen måte enn når jeg plukker bøker etterhvert som jeg leser de.

Hvorfor vet jeg ikke, men det føles som om jeg står foran et nytt eventyr på et vis.

De siste månedene har jeg lest mindre enn planlagt, men slik får det bare være.

Her er det ikke tvangslesing.

De jeg ikke får lest, få tilbake plassen sin i hylla og må vente litt til.

 

Det bruker ofte å være høylytt diskusjon når bøkene plukkes ut, men det har vært stille og fredelig denne gang.

Kanskje er det fordi det er norske forfattere.

Vi nordmenn er vel litt roligere av oss, er vi ikke?

De har tålmodig funnet seg i å bli flyttet både hit og dit, inn og ut av stabel og hyller.

Det kan se ut som de unner hverandre å bli lest.

Da er de litt mer hissig de som holder på å samle seg til neste måned, tema bøker i serie.

Der er det nemlig mange som har ventet svært lenge og de begynner å bli rimelig utålmodig.

Men bøkene i stabelen i februar, er bare snille og rolige.

Som alltid gjør jeg oppmerksom på at det er leseeksemplarer og jeg skriver hvem jeg har fått de med.

Jeg har ikke betalt eller er pålagt å lese de.

Tekst fra omslaget, under bildene.

 

Glenn Johansen, Sjeledød

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

 

Måneden starter med en krim som jeg har sett mange fine omtaler av. Nominert i Bookis sin Ulestkonkurranse.

 

 

Etter flere år i London vender den erfarne antiterroretterforskeren Tom Tønder tilbake til Norge. Dagen før han skal starte i sin nye jobb eksploderer en bombe i en oppbevaringsboks på Oslo S. Mannen som satte den der blir raskt funnet, men det er noe ved ham som ikke stemmer. Omtrent samtidig blir en kvinne funnet drept i sitt hjem. Hennes ektemann og deres felles datter er forsvunnet, noe som peker mot at Kripos-etterforsker Silje Wiik står ovenfor nok et partnerdrap. Men er det virkelig så enkelt?

Ingvild Heimstad Iversen, Fiolmæle

Gave fra forfatteren

 

Jeg har lest flere bøker de siste årene om hekseprosessene som foregikk for flere hundre år siden og ville nok selv blitt brent, tenker jeg, hvis jeg levde på den tiden. Spennende tema som interesserer meg.

 

 

 

Vi befinner oss flere hundre år tilbake i en tid hvor en kvinnes kamp for å bli hørt ble ført med eget liv som innsats. Margrete lever som taus under harde kår, men kan likevel prise seg lykkelig, hun har et godt hjem og gode arbeidsgivere. Dramatiske hendelser snur opp-ned på tilværelsen og gjennom blodslit kjemper hun for retten til å bestemme over sitt eget liv. I denne dramatiserte fortellinga får leseren innblikk i et samfunn i Nord-Norge hvor trolldomsprosessene herjet og ingen visste hvem som ble neste offer.

 

 

Elisabeth Naustdal Stormark, Stemninger og følelser i den gylne årstid 

Gave fra forfatteren

 

Jeg leser vanligvis like lite dikt som barnebøker, men gir også plass til en diktbok denne gangen.

 

 

Geir Jakobsen, Lyst mørke

Leseeksemplar fra Forlagshuset Vest

 

En roman om en ung gutt på 12 år som mister sin far. Jeg var selv knapt 12 når min far døde, så dette kan bli fint, tror jeg.

Lyst mørke ble stemt til topps i Bookis sin Ulest konkurranse, nå den 28. januar.

 

 

“Tresomheten hadde bare vart i tolv lyse timer og ingen netter. Jeg drømte allerede om å være tilbake til oss fire. Vi var nybegynnere i å miste, og finstemt balansekunst på fire minus ett bein virket så langt ikke å være noe for tre amatører som oss selv.” Året er 1986. Verden står i spenn. En familie blir rammet av en tragedie som snur tilværelsen opp ned. Gjennom våren og sommeren følger vi en tolvårings forsøk på å lime seg selv og familien sammen igjen. Fortid og nåtid blandes sammen med skjøre drømmer, i et famlende forsøk på å finne veien videre. Lyst mørke er en gripende og sår historie om barndom, familie, vennskap, savn og kjærlighet.

 

Bård Nannestad, Ingeborg

Leseeksemplar via Bookis

 

Ingeborg er forfatterens tredje bok, men det er min første. Den var også nominert i Bookis sin Ulest og har fått fine omtaler.
Det er mange norske, ukjente forfattere, som skriver bra bøker. Disse fortjener å bli lest og derfor prøver jeg også å ha med noen av de i lesestabelen.

Innkjøpt av kulturrådet.

 

 

Et uventet brev utløser en eksistensiell krise hos den gamle mannen. Brevet forstyrrer den vante tilværelsen som ellers består av kryssord, kabal og kaffe i vente på ukens besøk av hjemmehjelpen. Fra kjøkkenbordet i den gamle mannens barndomshjem, blir leseren med på en indre reise gjennom livet. Aldri før har mannen tatt seg tid til å reflektere over sin barndom, under og etter krigen, eller som pårørende for en alvorlig psykisk syk. Vi innvies i barndommens omsorgssvikt, samfunnets fordømmelser og et lite inkluderende møte med datidens helsevesen, skildret av en mann som aldri har stilt store krav til livet. Ut av refleksjonene stiger også en vakker historie om kjærlighet – mot alle odds. Ingeborg er en liten bok om et lite liv, men allikevel universell i sine eksistensielle refleksjoner.

Frode Eie Larsen og Jenny Lindquist, Tidsfikserne og Grunnloven

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Første bok i en serie for barn. Blir spennende å se om det passer mine barnebarn som er i målgruppa.

 

 

Tidsfikserne. En bokserie for barn, 6 – 10 år.

Tidsfikserne er en splitter ny serie for barn, hvor første bok utgis høsten 2021. Vi møter Sigurd og Anne, som reiser tilbake i tid for å rette opp i noe tidstyven har rotet til. Her mikses en spennende historie, med faktisk informasjon rundt en historisk hendelse. Det er litt hemmelig agent, litt spion, tidsreiser og morsomme sprell. I den første boken er det Grunnloven som er tema, og i bok to blir det månelandingen.

Bøkene illustreres av svenske Jenny Lindqvist, og utgis på Zeppelin Forlag.

 

Om de ikke får ryddet opp i rotet til tidstyven, endres historien… 17. mai 1814 ble Norges Grunnlov undertegnet på Eidsvoll, men nå prøver Tidstyven å ødelegge alt sammen. Tidsfikserne Sigurd og Anne reiser tilbake i tid for å ordne opp, men klarer de å finne ut av ting, før det er for sent? Norges fremtid som en selvstendig nasjon står på spill!

 

 

 

Vibecke Groth, Ensom er den som ikke er nummer én for noen

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

 

Groth har skrevet 5 krimbøker og jeg har lest en, Savnet

Vibecke Groth, Savnet

Dette er en roman og den har fått fine omtaler.

 

 

Nanna er nesten 60 år, bestemor, partner i et advokatfirma og lever et godt liv med villa på Oslos beste vestkant. En dag rakner alt; Christian, mannen hun har vært gift med i 30 år, forlater henne for en yngre kvinne. Nanna kjemper en intens kamp for å prøve å komme seg på bena igjen, samtidig som en av klientene hennes opplever et drama som Nanna tvinges til å ta del i. Dette er en intens og gripende roman om svik og svakhet, vennskap og styrke.

 

Tone Skillebæk Moe, Blyantskissen

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Jeg er jo glad i historiske romaner og den har fått fine omtaler, så jeg gleder meg. Forfatterens debutbok.

 

 

Paris 2016. Mari befinner seg i foajeen på Moulin Rouge da et fotografi tiltrekker seg oppmerksomheten hennes. Det ser da virkelig ut som den samme kvinnen som besteforeldrene har bilde av på spisestueveggen? Funnet vekker en gnist i Mari som blusser opp da hun hjemme hos farmor og farfar i Drøbak finner et gammelt skrin. Oppdagelsen skal føre henne tilbake til Paris hvor hun nøster i sin tippoldemors dramatiske skjebne. Paris, 1894. Seks dager i uken skrubber Jeanine laken på dampfylte vaskeri Colbert i Latinerkvarteret, men det hun drømmer om er å få danse ballett på Opera Garnier. Tilværelsen lysner da hun en dag fanger blikket til en ung kunstmaler, og snart åpner også en uventet mulighet seg. Men finnes lykken der ute, utenfor vaskeriets klamme vegger? Og er kunstmaleren til å stole på?

 

Marit Reiersgård, Stolpesnø

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Reiersgård er en forfatter jeg lenge har tenkt at jeg må lese og nå håper jeg å komme i gang denne måneden.

De tre neste står i hylla og venter, Jenta uten hjerte, Det de døde vet og Paradisbakken

 

 

 

Det er 25. januar, det snør tett. Brøytebilen dundrer langs de smale veiene i Lier utenfor Drammen. Fem år gamle Oda tar på seg den rosa parkdressen og går ut for å ake. Hun kommer ikke inn igjen til middag, hun er sporløst borte. I nabohuset tyvlåner unggutten Raimo morens bil for å kjøre til den kvinnelige tegnelæreren sin. Han finner henne kvalt, og tilsynelatende voldtatt. Likevel velger Raimo å holde munn om det han ser.
Hvilke hemmeligheter er det som skjuler seg i vintermørket?
Politietterforskerne Bitte Røed og Verner Jacobsen begynner det vanskelige arbeidet med å avhøre mennesker på et lite tettsted. Alle kjenner hverandre, alle vet noe. Og alle ønsker noe mer for livene sine.

 

Ella Marie Hætta Isaksen, Derfor må du vite at jeg er same

Boken er skrevet i samarbeid med Randi Helene Svendsen

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Det er interessant å  lese bøker om samisk historie.

Denne har jeg lest :

Inger Selven Watts, De kom til oss, Tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms

 

 


I oppveksten tok Ella Marie Hætta Isaksen den samiske stoltheten sin som en selvfølge, men etter hvert opplevde hun at den slett ikke var like selvsagt for alle andre, og at den til og med kunne provosere enkelte. Gjennom å utforske sin egen historie fant hun ut at hennes nærmeste familie har kjent fornorskingen, skam og tap av identitet på kroppen. Og at hun selv var i ferd med å gjøre noen av de samme erfaringene.

Over natten fikk Ella Marie rollen som ambassadør for den samiske befolkningen da hun trollbandt publikum under NRKs Stjernekamp med bygda Mázes joik. Historiene publikum fortalte henne i etterkant, om hvordan det gjennom generasjoner har vært å vokse opp som same, ble nesten for mye å bære for 20-åringen. Men hun forsto at ved å fortelle om seg selv, forteller hun samtidig om dem – om motgang, skam og kamp, men også om samhold, glede, stolthet og håp. Og at hun selv er del av en ny bevegelse unge samer som kan forme en bedre fremtid.

 

Trude Teige, Mormor danset i regnet

 

Jeg har ikke tall på hvor mange fine omtaler jeg har sett av denne romanen. I høst kom en frittstående oppfølger, Morfar pustet med havet. Selv om de kan leses frittstående, ville jeg gjerne lese mormor først. Jeg har den på,e-bok og jeg liker ikke lese e-bøker, derfor har de to bøkene gått inn og ut av stablene, nesten hver måned. Nå kjøpte jeg mormor danset i regnet så den skal bli lest.

 

 

Tre generasjoner kvinner og én mørk hemmelighet.

Juni har arvet huset til besteforeldrene og drar tilbake til øya der hun vokste opp. Mens hun rydder i huset, kommer hun over et bilde av mormoren sammen med en tysk soldat og et brev hun skrev i 1946. Brevet har tysk poststempel. Det er helt ukjent for Juni at mormoren var i Tyskland like etter krigen, og hun bestemmer seg for å nøste opp hennes historie.

Jakten på sannheten fører Juni til Berlin og en liten by i det som ble den russiske sonen da Tyskland kapitulerte. Der blir hun konfrontert med en brutal og ukjent krigshistorie. Etter hvert forstår Juni at mormorens hemmelighet er noe mer enn at hun var tyskerjente, og oppdagelsen får betydning for hennes eget liv.

Mormor danset i regnet handler om en kvinnes fortielse og dens følger for datteren og barnebarnet. Men aller mest er dette en fortelling om kjærlighetens helbredende kraft. Romanen er basert på sanne historier og faktiske hendelser.

 

H.K. Fauskanger, Skorpionbrosjen

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Fauskanger er et nytt bekjentskap for meg, men jeg er glad i historisk krim.

 


Året er 1909, og Oskar Prods Brattenschlag har nylig blitt ansatt som assistent ved den norske ambassaden i London. På vei for å kjøpe fødselsdagspresang til sin kone Ada blir han tilsnakket av en mann han  tilfeldig møter, som uoppfordret forteller om en antikvitetsbutikk like i nærheten, der det ligger en skorpionbrosje i vinduet. Denne bør Brattenschlag skynde seg å kjøpe, så ikke «verdens ondeste mann» kommer ham i forkjøpet. Brattenschlag tenker at smykket kunne passe til Ada, som er født i skorpionens tegn. Idet han er i ferd med å kjøpe brosjen og en sjelden tarotkortstokk, kommer en mann inn i butikken og krever å få kjøpe kortstokken. Mannen viser seg å være den beryktede okkultisten Aleister Crowley. Det blir opptakten til en serie mystiske hendelser, forsvinninger og uforklarlige dødsfall, som Brattenschlag uforvarende virvles inn i.

Som i sine tidligere romaner vever H.K. Fauskanger historiske skikkelser og faktiske hendelser inn i et intenst krimplott, der Brattenschlag og hans ledsager professor Lagergren stilles på de vanskeligste prøver.

 

H.K. Fauskanger (f. 1971) er bosatt på Askøy utenfor Bergen. Han har studert filologi og religionsvitenskap, og har kjennskap til klassisk hebraisk, gresk og koptisk. Han debuterte som kriminalforfatter med romanen Skrinet i 2012, en fortelling om saken Sherlock Holmes løste da han besøkte Norge i 1895. Fauskanger startet og driver nettsiden ‘Ardalambion’, viet til studiet av J.R.R. Tolkiens konstruerte språk.

Skjønnlitterære utgivelser
Skamtegnet. Kriminalroman 2015
Skarlagenssalen. Kriminalroman 2013
Skrinet. Kriminalroman 2012 (Baskerville) 
Fullmåne over Uroba. Roman 2009 (Licentia Forlag)

 

Vibeke Koehler, Tankespinneren

Leseeksemplar lånt av Norli Åndalsnes

 

Jeg leste Harry Potter først for mine barn og så fortsatte jeg for meg selv. Fantasy kan være veldig gøy og nå vil jeg se om dette er en trilogi som kan passe for mine barnebarn.

 

 

Ny norsk fantasyserie, perfekt for deg som elsker Harry Potter!
Da Annas foreldrene plutselig må av gårde på en viktig jobb i utlandet blir hun plassert hos besteforeldrene. Hun oppdager at mormor leder et hemmelig forbund av hekser og trollmenn som i flere hundre år har skjult seg bak noe skikkelig kjedelig, som viser seg å faktisk være skikkelig magisk.

Det hemmelige forbundet har ikke gjort jobben sin godt nok de siste par hundre årene, og sammen med to nye venner må Anna lære seg å bruke evner som kan hjelpe dem – men for Anna kan evnene også være farlige.

Tankespinneren er en drivende fantasyfortelling som tar leseren med inn i en magisk verden full av norrøne myter der strikkepinner er tryllestaver og veggtepper er portaler til en annen dimensjon. Anna og vennene hennes løser hemmelige koder, de må stoppe miljøkriminalitet og kjemper mot skumle skurker. Denne boka passer for lesere mellom 9 og 12 år, og kanskje spesielt godt for alle der ute som liker bøkene om Harry Potter. Tankespinneren er første bok i en planlagt trilogi.

 

Tove Braathen, Marka

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

 

Marka har ligget på vent en stund så nå håper jeg å få lest den for den har fine omtaler. Jeg har ikke lest noe av Braathen tidligere.

 

 

Gripende roman om å viktigheten av å bry seg, og om menneskets forhold til naturen.
Raymond har bodd i skauen hele sitt voksne liv. Det er en forutsigbar og god tilværelse, men denne varme sommeren tørker ut blåbærlyngen og vekker minner om en annen hetesommer, den som endret livet hans for alltid. Og varmen bringer med seg folk. 
Hvorfor er hun i den store tømmerhytta tilbake, etter alle disse årene? Og guttungen 
som reker rundt i skogen med bare føtter og skitten T-skjorte, er det ingen som passer på ham?
Tove Braathen (f. 1952) har tidligere arbeidet som lærer, blant annet ved Edvard Munch videregående skole i Oslo. Hun har to voksne barn og bor på Grorud med ektemannenHun har fått mye oppmerksomhet for sine romaner om dagsaktuelle temaer som blant annet delt by og skolepolitikk. Hun har utgitt fire romaner: Alle disse dagene (2017), Effekten av måneskinn på nyfallen snø(2018), Ja, vi elsker (2020) og Marka (2021).
Helle Haugsgjerd, Hver natt dør jeg
Leseeksemplar fra Aschehoug
Debutant. Spennende.

Den siste, varme sensommerdagen forteller moren og faren til Lina at de skal skilles. Over natten blir det høst. Faren flytter ut og en ny mann inn. Moren er forelsket og har mer enn nok med sitt. Alt er i endring. Lina forsøker å holde fast i det hun pleide å like, men ingenting betyr det samme lenger. Verden slik hun kjenner den, er i ferd med å rase sammen.

Intenst og medrivende om en tolvåring som mister fotfestet og holder på å falle, uten at noen legger merke til det. Fortalt gjennom et bråmodent, men sårt og forvirret barneblikk.

Ane Barmen, Pappa var nesten på Woodstock

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

 

 


Theis bur åleine og har ikkje mykje omgang med andre enn hunden Snuppa. Men Snuppa er gammal og må avlivast, og Theis tek kontakt med dottera Ruby etter fleire års stille. Ruby kvir seg for å ha noko å gjere med den tidvis alkoholiserte faren. Ho og sambuaren har dessutan lenge prøve å få barn saman, utan hell, og nye møte med faren minner henne om alt det dei ikkje får til, nokon av dei.

Pappa var nesten på Woodstock er ein roman om korleis oppveksten formar oss, om skam og tilgjeving. Det ei forteljing om om dei forventningane ein har til seg sjølv og til kvarandre, og om korleis det ein ønskjer seg aller mest, ofte er nærare enn ein skulle tru.

 

Tuva Tovslid, Å Galoppere på stranda

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

 

Denne er også innkjøpt av kulturrådet. Aner ikke hva jeg går til og det er bestandig like spennende.

 

 

17-årige Mia er i Irland på ferie med familien, men alt hun vil er å ri hesten Hunter, bli kjent med Cody, jenta som skal arve stallen, og Aran, gutten som jobber der. Men Hunter er ikke lenger en trygg hest å ri. Eieren hans holder på å ødelegge ham, Cody har ikke lyst til å eie en stall, og Aran tror at han aldri kan bli noe mer enn en stallgutt. “Å galoppere på stranda” handler om å finne ut hva du vil, og å tørre å gjøre det, selv om det er skummelt.

 

TUVA TOVSLID (f. 1988) er oppvokst i Skien, hvor hun bor med sine to sønner og mann. Hun har en mastergrad i psykologi, og driver et personlig foretak som vever. Hun debuterte i 2018 med romanen Djevelhogget på Liv forlag. Å galoppere på stranda er hennes andre roman.

 

Carl Frode Tiller, Flukt

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Flukt har fått strålende kritikker så er spent på om jeg er enig. For en som meg som tar ned beskjeder fra de som har gått bort, så er temaet særs interessant og jeg er spent på hvordan det er fremstilt.

 

Det er julaftan. Elisabet og Sakarias har vore ved grava, sett lys, børsta snø av steinen – så køyrer han ho heim. Dei skal vere kvar for seg denne første jula utan sonen. Sorga over han har kome mellom dei. Dei har skilt lag. Men så blir det likevel til at dei er saman julaftan. Elisabet sett seg til pianoet og speler eit stykke sonen deira likte godt. Det skal kome til å bli ei heilt spesiell julenatt for dei begge. Romanen “Flukt” skildrar forholdet mellom dei levande og døde og strekk seg eit stykkje utover det vi til vanleg oppfattar som realisme. FLUKT er nominert til både Bokhandlerprisen og Ungdommens kritikerpris

 

Mari Ann Augestad, Hun reiste alene

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

 

Denne er også innkjøpt av kulturrådet. Forfatter foreløpig ukjent for meg.

 

 

 

Jeg setter Dumas tilbake og finner en ny tittel. “Til mitt barnebarn”, står det utenpå med gullbokstaver. Mor fikk den av Rakel til jul ett år. – Den er tom, men meningen er at du skal skrive ned din historie, mormor, sa Rakel ivrig. Mor smilte til Rakel og holdt bokgaven inntil brystet. Hun kommer aldri til å skrive, tenkte jeg. Ikke ett eneste ord. Med sirlige bokstaver, har hun fylt boken. Side opp og side ned. Skjønnskriften hennes griper tak i meg med elegante linjer og fører meg inn i en historie jeg aldri visste hun bar på.

 

Trude Teige, Morfar pustet med havet

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Da håper jeg å nå å lese den nyeste boken til Teige, som får glimrende omtaler

 

 

 

Storslått roman om kjærlighet og overlevelse fra en ukjent del av norsk krigshistorie.

Et norsk skip blir torpedert i Det indiske hav i 1943. Konrad og Sverre, to brødre fra Sørlandet, er blant de få som overlever. Men de kommer bort fra hverandre, og Konrad ender opp på et sykehus på Java. Der forelsker han seg i den norske sykepleieren Sigrid.

Både Konrad og Sigrid havner i japanske fangeleirer, og brått handler livet kun om å overleve krigens grusomheter. Begge kjemper for å bevare håpet om en bedre framtid, men vil de noen gang treffes igjen? Hva skjedde med Konrads bror?

En gripende, opprørende og vakker fortelling som viser hvordan kjærlighet, mot og vennskap kan berge mennesker når livet faller fra hverandre.

 

Kjersti Anfinnsen, Øyeblikk for evigheten

Leseeksemplar fra Kolon forlag

 

Jeg har lest en av Anfinnsen før og likte den godt.

Kjersti Anfinnsen, De siste kjærtegn

Jeg er litt forvirret for etter hva jeg kan se, er hovedpersonen den samme

 

 

 

 

For den pensjonerte hjertekirurgen Birgitte Solheim går det meste i oppløsning mot slutten av livet. Det kroppslige forfallet fanger og isolerer. Selv om samlivet med kjæresten Javiér kan være krevende, er det først og fremst livsbejaende. Birgitte reflekterer kompromissløst, tidvis vittig, tidvis sårt, over livets vondeste øyeblikk og sine erfaringer med tap, sorg og savn i en verden som fremstår mer og mer fremmed for henne.

Øyeblikk for evigheten er en øm, bitter og morsom roman om kjærligheten, døden og tilværelsens ensomhet.

 

Wenche F. Spjelkavik, Verdens lengste skogsmonster

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

 

Barnebøker leser jeg ikke mange av, men når jeg nå har tema norsk, syntes jeg det var moro å også ta med noen bøker til barn og ungdom.

 

 

Møt verdens høyeste jente med sceneskrekk. Anna er høyere enn alle på skolen. Lærerne også. På grunn av mobbing flytter hun og moren til Maursund. Da læreren tvinger Anna til å spille hovedrollen i klassens teaterstykke, begynner uhyggelige ting å skje. Hva er det som skjuler seg inne i skogen? Historien tar en uventet vending da skogsmonsteret redder et lite barn fra å drukne. Hva skjer hvis sannheten kommer frem? Vil Anna overvinne frykten eller blir hun kastet ut av skolen?

 

 

Cecilie Enger, Det hvite kartet

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Min første roman skrevet av Enger, så får vi se om jeg er enig med all den positive omtalen boken har fått.

 

 

De stakk seg ut som pionerer i sin samtid på slutten av 1800-tallet, men skjulte privatlivet sitt. Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs er ukjente for de fleste, men historien om de to butikkpikene som traff hverandre i et hardt og maskulint gruvesamfunn på Karmøy, og – ikledd herrehatt og frakk – brøytet seg vei inn i mannsdominerte stillinger, er både fantastisk og vond. De to overskridende «mannedamene» holdt kjærligheten skjult for omverdenen, foretok en uvanlig klassereise, men opplevde også elendighet i kjølvannet av sine livsvalg.

 

 

Simen B. Hagerup, Jordverv

Leseeksemplar fra Kolon forlag

 

Dette er fantasy og omhandler blant annet ånder, så jeg krysser fingrene, for er det noe jeg er kritisk på, er det fantasy.

 

 

Mystiske krefter trekker pensjonisten Tatjana til en sær og fremmed verden, der menneskene lever i pakt med uforutsigbare åndevesener. Tatjana ankommer et samfunn i skyggen av et fallent storrike og allierer seg med en lokal fisker. Sammen legger de ut på en kontinentomspennende reise for å finne veien hjem.

Jordverv er fantasy for voksne og romandebuten til Simen B. Hagerup. Boka er en eventyrlig opprinnelseshistorie og en fortelling om tap – velskrevet, morsom og høytsvevende.

Når grønnsak/fruktskuffen trenger å tømmes

 

Nå var det på tide med en opprydding i frukt og grønnsaker.

Det er lenge siden sist jeg lagde juice og jeg hadde mye halvgammelt.

Myke pærer liker vi ikke her i huset.

Skrukkete gulrøtter, mandariner som har sett bedre dager, epler med flekker på, en skrukkete rødbet og en agurk som nok vil si farvel snart, en sitron som også har vært i huset siden jul.

 

 

Alt blir grovrenset og får slå følge med en bunt stangselleri.

 

 

Det ble helt fullt. Bildet er tatt etter prøvesmaking.

Nam, det er bare så godt.

Den juiceren er en av de kjøkkenapparatene jeg er mest glad i.

Nå er grønnsakskuffen vasket og kroppen har fått en god porsjon næringsstoffer.

I dag

 

Kirsten Thorup,Til vanvidd, til døden

Kirsten Thorup,Til vanvidd, til døden

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Denne romanen planla jeg å lese i høst, men har måtte flytte den måned for måned. Nå skulle den leses. Jeg har sett gode omtaler.

Det var en veldig spesiell roman. I starten tenkte jeg at denne kan jeg ikke lese for det var ikke avsnitt og ikke kapitler. Det var i løpet av 400 sider, kun 5 halve setninger. Utenom det var alle sider tettskrevet. Av og til, særlig i dialoger var det vanskelig å vite hvem som snakket.

Men jeg ble rimelig raskt sugd inn i handlingen. Det ble som om skrivemåten stod i stil med det som skjedde rundt hovedpersonen. Det var korte setninger, ofte bare et ord eller to, som kommandoer, like streng regi som det var under regimet i Tyskland under krigen. Det var ikke rom for noe utenom snakk på et vis.

En krigsroman som skildrer livet i et velstående nazisthjem. Rystende lesestoff om hvordan man suges inn i hjernevaskingen og for å skjerme seg, avfinner seg med situasjonen og godtar den. Man er uansett hjelpesløs. Sympatien for medmennesker blir helt fraværende. Man tar skylapper foran øynene og nekter å se fordi det er for farlig å protestere.

En svært sterk roman. Anbefales til alle som liker historiske romaner, som ikke er feelgood.

Sitat:

I løpet av de tre årene han har gått i Kindergarten, har Thor blitt herdet gjennom vår karakterdannende kroppsoppdragelse som utvikler tapperhet, fryktløshet og kampberedskap, kamerat- og samfunnsånd, begynner hun, som en snakkende lærebok. Hva går kroppsoppdragelsen ut på?spør jeg, imponert av de resultatene metoden angivelig skulle føre til. Tilvenning til kalde temperaturer. Det vil si kalde avrivninger og kortvarige opphold i kulde. Dessuten lærer de små å ferdes barføtt i naturen så foten kan utvikle seg fritt og naturlig. Iblant sol-og friluftsbad uten tildekning av kroppen. Hun stanser den ivrige talestrømmen for å trekke pusten. Gjelder det både gutter og jenter?, spør jeg. Nein, gutter oppdras til soldatlivet. Jentene får innføring i moderskap gjennom lek med dukker og huslige sysler. To vidt forskjellige mål. Men begge kjønn utvikler en følelsesmessig binding til vår Führer gjennom de daglige ritualene våre, eventyr og barnedikt. 

 

Sitat!

Hun lukker øynene og begynner å snakke, eller snarere påkalle. Den som har mistet troen, er allerede død. Den som ikke lenger kan le, er allerede død. Den hvis kropp er utrøstelig, er allerede død. Den som har alt, lever i frykt for å miste. Den som ikke har annet enn det nakne livet, er fryktløs. Man lever bedre i helvete enn i frykten for helvete.

 

Høsten 1942 reiser den danske krigsenken Harriet med et overfylt tog gjennom Tyskland. Hun har etterlatt de to sønnene sine på et barnehjem, mens hun selv begir seg mot München. Mannen, Gerhard, som kjempet på tyskernes side, er blitt skutt ved Østfronten. Knust av sorg har hun takket ja til et rekreasjonsopphold hos Gerhards offiserskollega og hans danske kone, Gudrun, som tilhører den nazistiske overklassen. Harriet vil for enhver pris være lojal mot sin avdøde mann, likevel insisterer hun på å forholde seg nøytral til krigshandlingene. Men langsomt begynner hun å se forbi nazismens polerte overflate, der krigens grusomheter siver inn gjennom sprekkene.

 

 

Nå leser jeg:

Liza Marklund, Polarsirkelen 

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Marklund er en forfatter jeg har lest mye av og liker henne svært godt. Dette er første bok i en ny serie og den har fått gode kritikker.

 

 

POLARSIRKELEN er første del av en trilogi som utspiller seg i Nord-Sverige, der Liza vokste opp. Det er en karakterdrevet kriminalroman av høyeste rang som foregår i to tidsperspektiver, sommeren 1980 og julen 2019. Hovedpersonene er en gruppe tenåringsjenter på begynnelsen av 1980-tallet. De har en bokklubb sammen der de møtes og diskuterer litteratur. En av dem forsvinner, 17 år gammel, og blir funnet førti år senere: innemurt i et brofundament, naken og halshugget.

Forholdene og hendelsene i bokklubben Polarsirkelen driver hele handlingen. Det som skjer sommeren 1980 vil prege jentenes voksne liv. Når deres savnede venn blir funnet julen 2019, åpner det seg brådyp både i og mellom de nå middelaldrende kvinnene. Smertefulle hemmeligheter som har vært skjult i flere tiår, truer med å bli avslørt, med ødeleggende konsekvenser.

Gutten som flere av jentene var forelsket i, i 1980, Wiking Stormberg, er nå politimester i den frostbitte byen ved polarsirkelen. Han leder etterforskningen av det makabre funnet i brofundamentet. Nådeløst trekkes han inn i dramaet som formet livene til de overlevende kvinnene.

 

Januar 2022

Tema Nordiske forfattere

Lesestabel januar 2022, Tema Nordiske forfattere

 

 

Jón Kalman Stefánsson, Ditt fravær av mørke

Caroline Säfstrand, Klubben for lykkelige avslutninger

Ane Riel, Beist

Johanna Mo, Nattsangeren

Tommy Kinnunen, Lyset bak øynene 

Tony Gulløv, En konges ætt

Auður Ava  Ólafsdóttir, Arr

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta #marianntokle

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Hvis vi vil ha endring i livet vårt,  er det en vesentlig ting som må på plass først


Plutselig så vet du bare at nå er tiden der for å starte på noe nytt og stole på magien i en ny begynnelse

De ordene kom dalende inn i hodet mitt i går

Det passer vel fint nå på nyåret

Hvis vi vil ha endring i livet vårt,  er det en vesentlig ting som må på plass først

Vi må tenke nytt

Det er så lett å falle tilbake i gamle spor

Det er liksom det tryggeste

Det er det som er kjent

Det som er nytt er bestandig litt spennende, men også litt skremmende

Mindfullnesskursene fylles opp over hele landet

Det gir meg håp om en endret verden

En verden der vi ser at det vi har gjort i dag ikke hjelper oss

Vi har søkt etter ytre staffasje og verdier

Vi stresser fra det ene til det andre, men finner ikke ro

Flere og flere oppdager at det er ikke der lykken er

Jaget gjør oss ikke lykkelig

Vi må gjøre noe annerledes

 

Den første dagen i vårt liv

Jeg har gjort denne øvelsen før og den er veldig fin for å kaste av seg litt “gammelt” og få starte med blanke ark i hodet

For de med tung bagasje i ryggsekken krever det nok mer enn som så, men det kan være en start til å søke hjelp

 

Sett på litt rolig musikk du liker og lukk øynene

Prøv å se for deg den første dagen i ditt liv

Ikke la deg forstyrre av hjernen som sier at det er umulig

Ikke tenk på alle vanskeligheter du har vært igjennom

Bare se for deg deg selv som baby sprellende fersk i livet, dra pusten for første gang

Du har et helt liv foran deg

Et liv av muligheter

Selv om du ikke kan se bildene, så tenk tanken

Tenk at du har et helt liv foran deg som du kan være med å skape

Du er sjefen

Du bestemmer hvordan du vil ha det  inni deg

Se for deg hele fortiden din som en haug med aske

Se at vinden kommer og se alt blåser bort

Alt som var er borte

Du er fri

Fra dette øyeblikket, kan du bestemme hvordan fremtiden din skal bli

Hvilket syn du skal ha på deg selv

Hvilke tanker du skal fylle hodet ditt med

Hvem skal du velge å være sammen med, de som bygger deg opp eller de som bryter deg ned

Du kan rett og slett velge hvem det er godt å være sammen med

Se for deg hjertet ditt

Se hvordan det banker for deg

Lov hjertet ditt at fra og med dette øyeblikk vil du lytte mer til hva det har å si det

Hjertet ditt vet hva som skal til for at du skal ha det godt

Hjertet ditt er en så sjelden skatt at det finnes bare ett av det i hele verden

Det er skapt kun til deg

Hjertet og sjelen sammen, ditt hjerte og din sjel

Der ligger du som en naken liten baby

Født inn i en ny verden

Med et nytt hjerte og en ny sjel

Inni deg er det kun godhet

Du er så vakker, så perfekt, akkurat som du er

Og du er sjefen

Kun du

I dag

 

Oppdrag Lykke

 

Oppdrag Lykke

Det handler selvfølgelig om det jeg tyter om hele dagen

Hvordan være lykkelig

Vi kan velge å være lykkelig

Det er vi selv som er sjef over eget liv

Lykke er ikke noe vi får

Ingen gir det til oss

Vi kan ikke sitte og vente til lykken skal falle ned i fanget på oss

Det gjør den nemlig ikke

Vi må gjøre lykken

 

Vi må skape den selv

Og det er det herligste av alt

Vi er ikke avhengig av noen andre

Og det er helt gratis

Jeg er sikker på at mange sukker og sier, så enkelt er det ikke

Og det er ikke enkelt, men heller ikke så vanskelig

Som alt annet i verden , må det læres

Belønningen er bedre enn gull

Man får det så mye bedre inni seg

Man blir mye mer glad i seg selv

Jeg blir helt ellevill av begeistring når jeg tenker på forskjellen på meg for noen år siden og hva jeg er i dag

Jeg er rett og slett mye mer lykkelig

 

Jeg har gått veien selv, helt alene

Jeg har snudd tankemønstre i hodet

Jeg har kastet gammelt skrot som ikke gagnet meg

Jeg har fylt på med ny positivitet og glede

Glede er nøkkelordet her

Glede

Det er et herlig ord

Jeg klapper i hendene av begeistring

Man må gi seg selv det man føler at man mangler

Hvor mange er det som ikke føler seg bra nok i dagens samfunn

Bra nok,  for hvem

Jo for en selv

Man er så streng med seg selv

Vi har en tendens til å fokusere mye mer på det vi ikke er, enn det vi er

Fokuset må rett og slett snus

Når vi lærer oss å føle oss bra nok, så blir alt lettere

Det er kun oss selv som er dommere her

Vi må bli like glad i oss selv som vi er i våre venner

 

Vi må skjønne at vi er vår egen lykkes smed

Vi må ta på oss” Oppdrag lykke”

Det er en flott arbeidsoppgave

La oss nå sette fokus på det positive fremfor det negative

Det betyr ikke at man skal skuffe alt det vonde under teppet og late som det ikke eksisterer

Dårlige dager og vonde opplevelser hører med til livet

Livet er ikke solskinn og det må vi anerkjenne og kunne føle på

Men man kan takle de på en helt annen måte

Her er det bare en selv det kommer an på

Man må ville det

Og jeg vil, jeg vil , jeg vil

Jeg vil gjøre lykken

I dag

 

 

Det går opp, det går litt ned, det går opp igjen, det kalles å leve

Jeg lengter etter våren.

Om tre uker vil solen igjen titte inn.

Jeg lengter etter å sitte ute.

Selv om vi så langt har vært noenlunde heldig med vinteren.

Kun den forbaskede vinden.

Det ble to turer ut og gå og så ble det stopp igjen.

Heldigvis fikk jeg unna det jeg måtte gjøre etter nyttår, før kroppen protesterte igjen.

Ny infeksjon, ny 10 dagers pencillin.

Av og til blir jeg motløs, for hvordan skal man komme seg ut av stolen, når kroppen går i kjelleren når man forsøker.

Dessuten får jeg hypokondertendenser.

Jeg begynner å gruble på om det ligger noe mer alvorlig bak.

Å sitte alene hele dagen med 1000 nedbrytende tanker er ikke lurt.

Da er det hard jobb å snu tanker.

Denne gangen måtte jeg bruke tv.

Jeg ser vanligvis lite på tv, men denne uken var den god å ha.

Nå har jeg fått medisin og ser lyst på livet igjen.

Igjen er jeg takknemlig fordi jeg har noe som går over.

Og at jeg ikke er av de som har kroniske smerter.

Du kan bli slapp av denne pencillinkuren, sa legen.

Det gjør ikke noe, sa jeg, for det er jeg god på.

Fint å være god til noe også.

 

Så da sitter jeg her blant bokstablene mine.

Gubben er hjemme og fyrer i ovnen.

Middagsgjester som vil ha taco, får vi også i ettermiddag.

I kveld er det the voice, potetgull og dip.

Wow, for en fin dag det tegner til å bli.

Jeg er av de heldige ja.

Det er en god følelse.

I dag

 

 

Glede. Er ikke det et fint ord?

Glede

Er ikke det et fint ord

Kjenner du hva det ordet gjør med deg

Gled dere

Glede er den sterkeste kraften dere har

Gleden overskygger alle andre følelser

Glede gir kjærlighet til livet

Gleden skaper du selv

Den kommer fra inni hjertet ditt

Ingen kan ødelegge den hvis du selv ikke vil

Med dine tanker skaper du glede

Med bilder i hodet skaper du glede

Bruk din evne til å fantasere

Det kan ingen ta fra deg

Tanker manifesterer seg

Velg derfor glade tanker for å skape glede i kroppen din

En glad kropp er en friskere kropp

Velg derfor gleden

Kjenn den i hjertet ditt

Hvis du velger glede, vil energiene dine være på en høyeree frekvens

Ikke bare vil du ha det bedre, men også de rundt deg

Gleden vil stråle ut fra kroppen din og også gjøre godt for andre

Gjør de tingene du liker og som gjør at gleden tar bolig i kroppen din

Det kan være naturen, musikk, dans eller andre ting du liker

Det kan være mennesker eller dyr

Velg riktig

Tenk riktig

La de dårlige valgene og de dårlige tankene gå

Det er i tankene det starter

Tenk glede

Føl glede

I dag

DET ER DU SELV SOM HAR NØKKELEN

Stadig vekk møter jeg situasjoner der vi mennesker ikke klarer å se hvordan vi selv er

Vi ser bare hvordan alle andre er

Vi føler oss urettferdig behandlet

Vi ser ikke at i neste øyeblikk er det vi som behandler noen urettferdig

Vi liker ikke at noen snakker bak ryggen vår

Like etter gjør vi det samme

Vi er  motstander av sladder, men sladrer gjerne selv

Så snart noen gjør noe mot oss, vi ikke er enig i, da planlegger vi hevn

Jaggu da skal de få se hvordan det er

Janteloven kan vi ikke fordra, den skulle vært avskaffet

I neste øyeblikk rakker vi ned på noen som stikker nesen frem og er god til noe

Vi vil gjerne bli verdensmester, men hvis de som er det tror for godt om seg selv, ja da tåler vi ikke trynet på dem

Vi hater misunnelse

Men du slette tid hvor misunnelig vi er på de som kan gjøre noe vi ikke har mulighet til

Hele tiden går dette igjen

Vi er ikke bedre enn noen annen

Hvis vi i det hele tatt skal klage på noen, ja da bør vi kanskje ikke sitte i glasshus

Neste gang du vil henge ut noen eller rakke ned noen eller fortelle om noen som er innmari teit og slett ikke din standard, ja se om du selv  er prikkfri

Ingen av oss er nemlig det

Det er like godt å se det først som sist

Ja, det er lett å dømme andre

Vi ser så godt hvordan de er

Men greier vi å se oss selv

Den eneste du kan gjøre noe med, er nemlig deg selv

Du får ikke  en eneste person i verden til å forandre seg, hvis de selv ikke vil det

Det er en kamp du ikke kan vinne

Man får heller ikke endret noe man ikke ser

Det å bli glad i seg selv, er å anerkjenne alle sine sider

Vi er mennesker

Vi er ikke gullegode hele tiden og aldri gjør noe galt

Bruk de situasjonene der du møter motstand, til å jobbe med deg selv

Det er du selv som har nøkkelen

Det er kun deg selv du kan forme

Bry deg ikke om alle andre

De har mer enn nok med seg selv

Før du forlanger at andre skal forandre seg, må du være villig selv

Bittesmå steg i tankegang

Bittesmå steg i å analysere deg selv litt

Det er faktisk ganske fascinerende å se hva en selv holder på med

Det er rasende festlig å se at små endringer i egen tankegang, kan få verden utenfor til å forandre seg av seg selv

Det er der nøkkelen ligger

Det er og nøkkelen til å få det bedre med seg selv

En annen forståelse av sine medmennesker, se dem på en annen måte

Se dem med godhet og forståelse fremfor fordømmelse

Det betyr slett ikke at vi skal godta alt, eller være enig i alt

Vi kan være enig om å være uenig

Det er helt ok, vi ser ting på ulik måte, sånn skal det være

Greier du å se alle dine sider, også de ubehagelige

Husk at det er du som har nøkkelen

I dag

WWW.FACEBOOK.COM/LILLASJEL

Garasjesalg

Jeg ba på Lillasjel her om dagen om ord.

Jeg hadde en øvelse når jeg var på ferie i vinter der jeg tok det første ordet som kom i hodet mitt og skrev blogginnlegg om de ordene som kom.

Nå gjør jeg det samme med ord gitt av de som følger meg på Lillasjel.

Det kom nesten 140 ord, men det blir nok ikke 140 blogger, men noen skal det bli.

Tullhøne

Bobligoff

Vaskepulver

Hvorfor?

Dør

Hinderløype

Hundegodis

 

Garasjesalg

 

Av og til trenger vi å rydde

Vi bærer på så mye som ikke gagner oss

Noe bør vi kaste så det blir plass til det som er nytt

Slik vi vet fra garasjen, så har vi en del som bare ligger der

I det vi prøver å komme oss videre, er dette i veien

Vi kommer oss ikke frem

 

Ja, nå snakker jeg ikke om fysiske ting

Jeg snakker om det vi bærer inni oss

Opplevelser vi har hatt som har satt spor

Selv om det er over, lar vi det fortsatt prege oss

Det er med på å spenne ben under oss når vi prøver å gå fremover

Hjernen vår baserer seg nemlig på det den har av erfaring

Av gammel vane, følger den samme spor og forventer at det skjer det samme som sist gang vi var i samme situasjon

 

Derfor må vi bestemme oss for å endre utfallet

Vi må ha fokus på det vi ønsker oss

Vi må rydde bort de tingene som ligger i veien i garasjen

Mye av det har vi rett og slett ikke bruk for lenger

Ta det frem, se på det og er det ferdig og du ikke vil ha det lenger, kast det på bålet

Du verden hvor mye lettere alt er å forholde seg til etter at vi har ryddet

Litt tungt å komme i gang, men herlig etterpå

Og gruer du deg veldig, da er det lov å ta litt i gangen

Akkurat passe så du greier det

I dag

Arnaldur Indriðason, Jenta ved broen

Arnaldur Indriðason, Jenta ved broen

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Arnaldur Indriðason er en krimforfatter jeg liker godt. Jeg har ikke lest alle av han, men flere i serien hans om Erlendur Sveinsson og den første i denne nye serien om Konráð, Mørket vet. 

Arnaldur Indridason, Mørket vet

Den tredje, Den tause moren, venter i hylla.

Jeg likte svært godt Jenta ved broen. Indriðason skriver på en måte jeg liker godt. Han gir deg hele tiden nye spor, på en slik finurlig måte. Det dukker opp personer som har noe å fortelle, som leder han videre i etterforskingen.

Jeg lar meg ofte opprøre av hvordan forfattere fremstiller jobben et medium gjør, men også det temaet fremstiller han så fint, akkurat slik det er. Dette er jo noe jeg gjør selv, men det er så mye uvitenhet om dette emnet, derfor er det mye tull som blir skrevet. Så takk til Indriðason, for nettopp det. Og at han også tar med at det er ikke noe hovedpersonen tror på, noe som er forståelig og at det er mye humbug også. Dessverre.

Fin etterforskingskrim uten det makabre. En krim veldig mange vil like.

 

Fra omslaget: Jenta ved broen er den andre boka i den kritikerroste serien om den pensjonerte politimannen Konráð.

Et eldre ektepar er bekymret for barnebarnet Danní og henvender seg til den tidligere politibetjenten Konráð. De vet at hun har vært involvert i narkotikasmugling, og nå er hun forsvunnet. På samme tid blir Konráð oppsøkt av en gammel venn. Hun får ikke fred før hun får vite hva som skjedde med en tolv år gammel jente som druknet i Rekjavik på sekstitallet.

 

Det har ikke vært alt som har falt i smak denne måneden og jeg er litt usikker på hva jeg vil lese nå. Valget står mellom!

 

Therese Bohman, Aftenland

Leseeksemplar lånt fra Norli Åndalsnes

 

Ukjent forfatter, aner ikke hva jeg går til her. Spennende.

 

 

Aftenland handler om Karolina som er professor i kunsthistorie. Anton er hennes doktorgradsstudent. Når han sier han har funnet ny informasjon som forandrer historieskrivingen om svensk bildekunst, blir Karolina dratt inn et spill med flere uventet lag, både følelsesmessig og profesjonelt. Men hvem er det egentlig som utnytter hvem?

 

Eller:

 

Kirsten Thorup,Til vanvidd, til døden

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Denne romanen planla jeg å lese i høst, men har måtte flytte den måned for måned. Nå skal den leses. Jeg har sett gode omtaler.

 

 

Høsten 1942 reiser den danske krigsenken Harriet med et overfylt tog gjennom Tyskland. Hun har etterlatt de to sønnene sine på et barnehjem, mens hun selv begir seg mot München. Mannen, Gerhard, som kjempet på tyskernes side, er blitt skutt ved Østfronten. Knust av sorg har hun takket ja til et rekreasjonsopphold hos Gerhards offiserskollega og hans danske kone, Gudrun, som tilhører den nazistiske overklassen. Harriet vil for enhver pris være lojal mot sin avdøde mann, likevel insisterer hun på å forholde seg nøytral til krigshandlingene. Men langsomt begynner hun å se forbi nazismens polerte overflate, der krigens grusomheter siver inn gjennom sprekkene.

Januar 2022

Tema Nordiske forfattere

Lesestabel januar 2022, Tema Nordiske forfattere

 

 

Jón Kalman Stefánsson, Ditt fravær av mørke

Caroline Säfstrand, Klubben for lykkelige avslutninger

Ane Riel, Beist

Johanna Mo, Nattsangeren

Tommy Kinnunen, Lyset bak øynene 

Tony Gulløv, En konges ætt

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta #marianntokle

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share