Lesestabel september 2021. Tema: Helt ukjent for meg

 

 

Igjen har jeg laget meg en høy stabel.

Hvor mange som blir lest, aner jeg ikke.

Men jeg elsker å se stabelen og glede meg til lesing.

Hele sommeren har jeg lest mye mindre enn jeg pleier.

Og jeg skal ut på reise i september også, så vi får se hvor mye tid jeg får til lesing.

Jeg har valgt helt ukjent som tema.

Det betyr at stabelen inneholder kun bøker fra forfattere jeg aldri har lest noe av før.

Mange har jeg bare plukket ut av hyllene på måfå, så jeg vet ikke hva de handler om en gang, før jeg nå begynner å Google de.

Det kan derfor hende at flere vil bli lagt bort fordi de ikke passer meg.

Men det er jo sabla spennende da.

En hel stabel med ukjente forfattere.

Ingen av de har kranglet og kjeftet og ropt.

Noen har ventet lenge, veldig lenge, flere år, mens andre er så fersk at de lukter trykksverte.

Tenk hvor trist hvis vi kun får e-bøker.

Da kan jeg ikke fryde meg over alle fargene og de ulike omslagene.

Da kan jeg ikke stable opp og glede meg over å se dem vente på meg.

Jeg roper et hurra og lenge leve for papirboken.

Hipp,hipp hurra. Jeg er så heldig, tralala

 

Jeg har begynt på denne men jeg sliter med å komme inn i den. Jeg får prøve litt til. Det er en ukjent forfatter for meg så jeg kan ta den med inn i septemberstabelen med tema ukjente forfattere for meg

Meg Mason, En vegg av lykke

Leseeksemplar fra Harper Collins

 

Når jeg fikk forespørsel fra Harper Collins, tenkte jeg, å ja, nytt forlag, men Neida, en av verdens største, bare jeg som er uvitende.

 

HarperCollins er et av verdens største bokforlag med en bred engelskspråklig utgivelse av skjønnlitteratur, barnebøker, kokebøker, helse og biografier. Forlaget ble grunnlagt i 1817 og har publisert noen av verdens fremste forfattere, hvorav flere har fått Nobelprisen i litteratur og Pulitzerprisen. Les mer om HarperCollins rundt om i verden her.

HarperCollins Nordic er et datterselskap til HarperCollins Publishers LLC. Med 31 ansatte på hovedkontoret i Stockholm, og med filialer i Oslo, København og Helsingfors, gir HarperCollins Nordic AB ut over 1 100 titler per år på svensk, norsk, dansk og finsk.

https://harpercollins.no/

 

 

 

 

En fengslende debutroman for deg som liker Eleanor Oliphant har det helt fint og Fleabag

Skarpt, besnærende mørkt og ømt om en kvinne på kanten. 

Martha Friel har akkurat fylt førti. En gang i tiden jobbet hun i Vogue og hadde tenkt å skrive bok. Nå produserer hun innhold til Internett. Hun pleide å bo en pied-à-terre i Paris. Nå bor hun i et inngjerdet nabolag i Oxford, den eneste der uten doktorgrad, baby eller begge, i et hus hun ikke kan fordra, men ikke klarer å reise fra. Det er hun imidlertid nødt til, nå som ektemannen Patrick, den typen ektemann som lager mat, organiserer bursdagsfester, elsker henne og aldri har ønsket annet enn å gjøre henne lykkelig, har flyttet ut. 

Det er nemlig noe galt med Martha, og det har det vært lenge. Da hun var sytten eksploderte en liten bombe inni hjernen hennes, og hun ble aldri den samme igjen. Men selv etter utallige legebesøk, endeløs terapi og alle mulige medisiner, vet hun fremdeles ikke hva som er galt. Hvorfor hun bruker en hel dag på å komme seg ut av sengen, eller frastøter seg både fremmede og nære og kjære med stygge slengbemerkninger.   

Og nå har hun ingen steder å dra til, bortsett fra barndomshjemmet, et bohemsk (slitent) hus i en romantisk (nedslitt) bydel i London. Her skal hun bo med moren, en litt viktig kunstner (som drikker) og faren, en berømt poet (selv om han ikke har utgitt noe), og prøve å overleve uten søsteren, hun som gjorde alt kaoset levelig, men som nå er for travel, eller lei, til å bry seg om Martha. 

Men kanskje, ved å begynne på nytt, kan Martha skrive en bedre avslutning for seg selv — og hun oppdager at hun faktisk ikke er helt ferdig.

 

 

Ellen Hofsø, Elvesang 

Leseeksemplar fra CálliidLágádus

 

Dette er en roman jeg så anbefalt i en bokgruppe. Her vet jeg hva det handler om, nemlig alle de som kom fra Finland og Nord-Sverige på grunn av fattigdom og matmangel. Mine forfedre på morssiden gjorde det.

Hvis jeg skulle skrive en bok en gang, ville det vært hva jeg ville ha skrevet om, derfor gleder jeg meg til å lese denne. Neste måned skal jeg lese bok 2, Soldråper, som er en frittstående fortsettelse av Elvesang.

 

«Når isjøkelen under Stuorracohkka løsner og ruller ned ura og vannet spruter over fjellskrentene, da vil du høre et drønn. Det er sommertegnet i Runguvuopmi. Da må du kaste blikket oppover, og du vil se at det du trodde var grå mose, blir levende. Da er det reinhjorden du ser», hvisker han ned i halsgropa hennes. «Glem ikke drønnet, Kaarina, når du hører det, er jeg hos deg.» Armene som holdt så hardt rundt henne, løsner, han går et skritt tilbake. Blir stående helt stille å bare se på henne. Så løfter han handa og stryker håret vekk fra panna hennes, snur seg og forsvinner inn i mørket. Året er 1868. I Tornedalen i Sverige har det vært hungersnød flere år på rad. I fortvilelse sender foreldre barna sine med samene til Ruija (kysten av Nord-Norge) for at de skal overleve. Kvenjenta Kaarina er femten år og har lovt mora å passe på Daniel, lillebroren. Men raiden deler seg og Daniel for svinner nordover. Kaarina havner hos Kirsten og Anders i Lavangen. Hun strever for å bli likt og godtatt, men ingen ting er godt nok og den kalde latteren til Kirsten klorer henne opp innvendig. Redd og krenket klarer hun å komme seg vekk. Men hvor skal hun dra? Hun må finne Daniel. Og Áslat, samegutten som ga henne reinkalven.

 

Marianne Nelvik, Thazarenes makt

Leseeksemplar fra Publica forlag

 

Fantasy er en sjanger som blir stadig mer populær. Det er bøker jeg har likt godt i denne sjangeren men kanskje flere jeg ikke liker, så jeg er spent på om denne vil falle i smak.

 

 

Katja Belmon er blitt en del av troppen – magikerne som skal beskytte folket mot farene som truer utenfor bymurene. Der følger sorte øyne med fra skyggene. Portalene som leder til andre verdener, må for enhver pris ikke havne i fiendens klør, og Passasjen må voktes. Katja er en av de uinnvidde – de som ikke har tilgang til disse ukjente verdenene, der fare og spenning lokker. Troppens hverdag er diktert under et strikt regime, men ikke alle er laget for å følge regler. En dag får Katja en uventet ordre, hun kastes ut i et ansvar hun ikke er klar for. Enda mindre klar er hun for virkeligheten som venter. Magiens kraft skal være en velsignelse, men viser seg også å være lunefull. Hva er egentlig rett og galt? Hvor går grensen mellom godt og ondt?

 

Tommy Kinnunen, Ingen Anger

Leseeksemplar fra Pax forlag

Denne så jeg i høstkatalogen til Pax og ble veldig interessert for jeg prøver å lese bøker fra andre verdenskrig, og her får vi en interessant vinkling. Ikke visste jeg at noen kvinner fulgte etter tyskerne.

 

 

Ingen anger» er Tommi Kinnunens fjerde bok på norsk. Boken ble kortlistet til Finlandiaprisen – Finlands største litteraturpris. «Ingen anger» er en gripende beretning om fem finske kvinner som av ulike årsaker har fulgt tyskerne til krig i Norge, og som ved krigens slutt må betale dyrt for valgene sine.

Etter et kort opphold i fengselsleir i Tromsø, må Aili, Irene, Katri, Siiri og Veera finne veien hjem til Finland på egen hånd, til fots langs minelagte veier. Hodene deres er snauklipte for å markere at de blir ansett for å være «tyskerjenter» eller kollaboratører. På sine vandringer gjennom ødelagte byer og bygder må de, i likhet med andre kvinner som har valgt som dem, stå til rette for feiltrinnene sine. For det som var akseptabelt under krigen, anses nå som en forbrytelse.

Tommi Kinnunen viser nok en gang at han er en briljant karakterforfatter. «Ingen anger» er en tankevekkende roman om andre verdenskrig fra et kvinneperspektiv, om mange kvinners umulige krigsvalg og skammen som gjerne ledsaget valgene.

 

 

Khaled Khalifa, Ingen ba for dem

Leseeksemplar fra Pax forlag

 

Jeg skal i løpet av neste år ha et tema Midt-østen, India og Korea og holder på å samle opp en stabel av de. Der har jeg en annen bok av Khalifa, Ingen kniver på kjøkkenet i denne byen. Når jeg så at han hadde kommet ut med en ny, vurderte jeg om jeg skulle vente med den også, men har ikke tålmodighet til det, for jeg er nysgjerrig på denne forfatteren.

 

 

 

Ingen ba for dem” er Khaled Khalifas fjerde bok på norsk. Forfatteren er født og oppvokst i Aleppo, og bor stadig i Syria til tross for borgerkrigen. Ikke alle av hans bøker får komme ut i hjemlandet. Her forteller Khalifa Aleppos rike historie fra osmansk storby på 1880-tallet til de første årene etter Syrias uavhengighet på 1950-tallet gjennom livshistorien til to venner, Hanna og Zakaria. Det hele starter med storflommen i 1907. De to vennene mister sine nærmeste, men kommer selv fra det med livet i behold fordi de var bortreist og nøt livet med vin og vakre kvinner. Ingenting blir det samme etter flommen. Hanna tar fatt på et liv i kloster, mens Zakaria gir seg i kast med hesteavl og eiendomsspekulasjon. Mens vi følger deres forsøk på å få livet til å gå videre, fortelles også den større historien om Aleppo. Khalifa bruker en finmasket vev av skjebner til å mane frem de store omveltningene i en by som i det osmanske riket bare var overgått av Istanbul og Kairo. Med “Ingen ba for dem” hjelper Khalifa oss å forstå hvor dype røtter som ble rykket opp da Aleppo ble lagt i grus i 2016.

 

James Agee, Et dødsfall i familien

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Dette ser ut til å være en klassiker, gitt ut i 1957, nyutgivelse.

 

 

 

En varm natt i 1915 står Jay Follett opp og kjører fra hjemmet sitt i Knoxville i Tennessee. Han skal se til faren sin, som han tror ligger for døden. Det viser seg å være falsk alarm, men på vei hjem til familien dør Jay i en bilulykke. Gjennom bevisstheten til dem som er rammet av dødsfallet – ikke minst enken og den lille sønnen Rufus – får vi et bilde av livet i den amerikanske byen, av de ømme, kompliserte familiebåndene, og av hvordan det er å sørge. Fortellingen er skrevet i et lyrisk og sanselig språk som bukter seg fram og tilbake i tid, og mellom de ulike menneskesinnene.
Et dødsfall i familien er en selvbiografisk roman som kretser rundt farens dødsfall da Agee selv var liten gutt.

«Endelig finnes den på norsk. I et vakkert og vemodig språk, fullt av detaljer og distraksjoner, rikt på scener og bilder, skaper Agee et melankolsk mesterverk.» Tarald Aano, Stavanger Aftenblad (Terningkast 5)

«Posthum klassiker fra 1957 beskriver uhyre presist hele sorgens register når tragedien inntreffer en liten families liv. Det er bare litteratur som kan gjøre det denne romanen gjør.» Hilde Slåtto, Vårt Land

 

 

Oda Malmin, Skinliv

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Ung norsk forfatter, samtidsroman. Jeg er ikke så god på samtidsromaner, så jeg er veldig spent om den faller i smak. Denne har egentlig fulgt meg flere måneder men ikke blitt lest, så nå ropte den høyt, selv om jeg føler egentlig den er litt lavmælt, så da må jeg bare ta tak i den.

 


Astrid, Cecilie og Bjørn bur i same bygard i Oslo. Dei glir inn og ut av einannans liv og lagar seg førestillingar om kven dei andre er, samtidig slit dei med å sjå seg sjølve.

Cecilie får stadig viktigare oppgåver i partiet ho jobbar i, men har ikkje trua på at ho er god nok. Ho er redd ho heller ikkje duger som mor, når eksen ønsker å ta over omsorga for sonen. Astrid slit med panikkangst og eit anstrengt forhold til eigen kropp, og ho synest det er lettare å halde folk på avstand og ta sorgene på forskot. Bjørn blei offer for ei alvorleg skulding for mange år sidan. Når sonen til Cecilie oppsøker han, aner han ein ny start. Eller skal det nok ein gong gå gale?

Kven er vi for dei andre, kven er vi for oss sjølve, kven er dei andre for oss?

Oda Malmin (f. 1987) er frå Stavanger og bur i Oslo. Ho debuterte med romanen Steinauge i 2018, som ho fekk Aschehougs debutantstipend for, og som blei nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris.

 

Hilde K. Kvalvaag, Djuphavsslettene

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

 

En mor skriver roman om sin sønns selvmord. Dette blir nok en sterk leseopplevelse. Intervju i tv 2, frokost-tv i linken under.

https://www.tv2.no/v/1664082/

 

 

Mora hadde fire barn, no har ho tre. Den nest eldste sonen har tatt livet sitt, berre nitten år gamal. Livet for familien i romanen er blitt eit uroleg hav med ufattelege djup og mørker, som truar med å trekke mora under. Men minsteguten hennar er berre fire år. Med han på ryggen, på reise med familien i Noreg og utlandet, må ho finne ut korleis ho skal halde seg flytande. Han treng ho. For han og dei andre barna, må ho redde seg sjølv. Romanen er eit brev til den døde sonen. «Går det an å skrive roman om ein son som har teke sitt eige liv? Etter å ha lese Djuphavsslettene av Hilde Kvalvaag vil eg svare klart ja.» «Djuphavsslettene er ei djupt menneskeleg og djupt gripande historie om kva katastrofar kan gjere med eit menneske.» Marta Norheim, NRK «…begynner ein på boka, må ein bli gripen av intensiteten i den sorga og kjærleiken som held teksten oppe, og som det er ei litterær bedrift å halda ved like over nesten 400 sider.» [Terningkast 5] Jan Askelund, Stavanger Aftenblad «Dette er den verste og beste romanen eg har lest på lang tid. Verst på grunn av det hjerteskjærende innholdet, best på grunn av språket og at ho klarar å setja ord på tankar og følelsar, der andre slit med å uttrykke seg.» [Terningkast 5] Kjell Magne Gjøsæter, bokblogger

 

Annicken R. Day, Fly, Sommerfugl

Leseeksrmplar fra Cappelen Damm

 

Denne har jeg planlagt å lese lenge, men den er blitt forbigått.

 

 

 

LMaya Williams er en ambisiøs og hardtarbeidende businesskvinne bosatt i New York, på full fart opp karrierestigen omkranset av mannssjåvinistiske ledere. Da hun blir sendt til øya Kaua’i på Hawaii for å holde et innlegg på en konferanse, blir hun nødt til å ta et valg som kan sette hele hennes karriere på spill.

På Kaua’i opplever Maya det chille øylivet for første gang, og da hun møter mennesker som åpner øynene for andre måter å tenke på, begynner hun å se livet, jobben, kjærligheten og seg selv i et helt nytt lys.

Men Maya må etter hvert hjem igjen til New York og forretningslivet. Klarer hun å leve etter sine nye livsfilosofier og fremdeles gjøre suksess? Og vil hennes personlige og profesjonelle forvandling gi henne lykken og friheten hun drømmer om?

Fly, sommerfugl er Annicken R. Days debutroman. Den ble opprinnelig skrevet på engelsk og utgitt i USA høsten 2019. Boken er nå oversatt til norsk, i tett samarbeid med forfatteren.

«En viktig roman som favner både ledelse, selvutvikling og herlig underholdning med spenning og romantikk. Boken traff meg midt i hjertet, da jeg har grunnleggende tro på at ærlighet og medmenneskelighet lønner seg også i business, og samtidig har erfart at jobb kan bli så altoppslukende at man nesten mister seg selv. Anbefales å det varmeste!» Hilde Midthjell, næringslivsleder og investor

 

Therese Aasvik, boksen går

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

Det er flere samtidsromaner denne måneden. Det er ikke min favorittsjanger så det kan nok hende at noen blir lagt bort. Vi får håpe de fleste faller i smak

 

 

Ruth er samfunnsfaglærer. Hun er ikke kunstner, slik hun en gang drømte om, hun bor i et hus midt i byen med to barn og ektemannen Alf, som hun ikke forholder seg til lenger. Hver dag sykler hun til skolen der hun forsøker å vekke lærelyst i elevene og livslyst i seg selv, men den eneste som virker lysten på noe som helst, er den barmfagre kunst- og håndverkslæreren May – som tekster Alf sent på kvelden. 
En dag kaller rektor alle lærerne inn til et hastemøte på lærerværelset – og både kunstnerspiren og konkurranseinstinktet vekkes på nytt i Ruth.
Boksen går er en fortelling om samliv og arbeidsliv, om ambisjoner og avgrunner – om å se hverandre og å møte seg selv.


SašaStanišić, Der du kommer fra 

Leseeksemplar fra Norli Åndalsnes

 

Roman plukket ut på impuls, en av flere i denne månedens stabel

 

 

 

 

Vinner av Den tyske bokprisen. Mer enn 70 uker på Spiegels bestselgerliste. I Der du kommer fra skriver Sasa Stanisic om sine hjemsteder, slik de fremstår både i erindringen og i fantasien. Den handler om da bestefaren tråkket bestemoren så hardt på tærne at Sasa nesten gikk glipp av sin egen eksistens. Og om sommeren da Angela Merkel besluttet å holde grensene åpne – en sommer som skulle komme til å minne om sommeren da 14-åringen Sasa krysset grenser for å unnslippe krigen i Bosnia. Der du kommer fra er også en bok om en landsby med 13 innbyggere, en avskjed med en dement bestemor, en politimann som gjerne vil ha bestikkelser, en wehrmachtsoldat med sans for melk. Og om mye mer av det som kom før og etterpå. Med stor fantasi og i et språk som bugner av overskudd, bruker Sasa Stanisic sine egne minner som utgangspunkt for å utforske noe vi alle har felles: At vi kommer fra et sted. Med en halv million solgte eksemplarer i Tyskland og oversettelser til 25 språk befester Sasa Stanisic med denne boken sin posisjon som en av sin generasjons store fortellere. «Klok, hjerteskjærende, gal. Det går ikke an å gjøre det bedre.» NDR

 

Domenico Starnone, Hemmeligheter

Leseeksemplar lånt fra fra Norli Åndalsnes

Jeg kan ikke annet enn å le når jeg ser hva de handler om de bøkene jeg har plukket ut.

Dette blir en interessant måned.

 

 

 

Domenico Starnone behandler i Hemmelighter sine temaer om ekteskap og hvordan leve ærlig sammen selv om man har sine hemmeligheter, på en voksen og intelligent måte. Pietro er den 22 årig gymnaslæreren som har et lidenskapelig, men stormfullt forhold til sin tidligere elev, Teresa. En dag forteller de hverandre sin aller mest forferdelige og pinlige hemmelighet. Og lover samtidig at de aldri skal røpe den for noen. Kort etter er forholdet over og Pietro får seg en ny kjæreste som han gifter seg med. Han blir etter hvert en kjent pedagog og fristelser av erotisk og arbeidsmessig art melder seg. Han begynner å betro seg til sin tidligere kjæreste Teresa og oppdager at frykten for at hun skal røpe hans hemmelighet er så stor, at det har skapt et bånd som ikke så lett oppløses. For at hun ikke skal avsløre ham setter han alt inn på å leve et så plettfritt liv som mulig, som omsorgsfull lærer, hensynsfull ektefelle og perfekt far. «Det er rett og slett et vidunderlig univers å være i, hvor kjærlighet er gjenstand for seriøs intellektuell behandling. (…) Hos Domenico Starnone finner man en pasjon og en omsorg for livet som man kan bli avhengig av.» Marie Louise Kjølbye, Information

 

Robbi Arnott, Regnhegren

Leseeksemplar fra Norli Åndalsnes

.

 

 

Regnhegren er en forbløffende utforskning av menneskelig styrke, kvinnelig vennskap og menneskets skjøre forhold til naturen.

Ren bor alene på en avsides utpost i et land som er herjet av statskupp. Høyt oppe i de skogkledde åsene overlever hun ved jakt, litt jordbruk og byttehandel – og de fjerne minnene om det som en gang var et normalt liv. Men den stillferdige tilværelsen rakner når en militær enhet anført av en ung kvinnelig soldat trekker opp i fjellene på oppdrag fra regjeringen for å finne en legendarisk skapelse som kalles Regnhegren – en mytisk, farlig fugl med evnen til å forvandle form og påvirke været. Ren insisterer på at fuglen bare er en fantasi, men soldaten gir seg ikke og tvinger dem begge til å legge ut på en krevende, livstruende søken.

Regnhegren handler om prisen vi betaler for ødeleggelsene vi volder, men er også enn rungende hyllest til våre naturlige omgivelser, til vakre landskaper og til den grenseløse, livgivende fantasien.

Natalie Ginzburg, Familiehemmeligheter 

Leseeksemplar lånt fra Norli Åndalsnes

 

Denne ser litt mer ut til å være en som passer meg.

 

 

“Vi er fem søsken. Vi bor i ulike byer, noen av oss i utlandet, og vi skriver ikke ofte til hverandre. Når vi møtes, kan vi være likegyldige og fjerne overfor hverandre. Men det skal bare ett ord til, en eneste replikk fra de gamle frasene som vi har hørt og gjentatt utallige ganger i barndommen. Disse utsagnene er grunnlaget for samholdet i familien vår, som vil bestå så lenge vi befinner oss i denne verden, de vil gjenskapes og gjenoppstå på de mest ulike steder på jord idet en av oss sier «Ærede signor Lipmann» og vi straks vil høre fars utålmodige stemme runge i ørene: «Gi dere med denne historien! Jeg har hørt den tusen ganger før!»” I den selvbiografiske klassikeren “Familieleksikon” (1963) tegner Natalia Ginzburg et kjærlighetsfullt og uforglemmelig portrett av sin italienske familie og av det italienske samfunnet under fascismen og nazismen. Faren Guiseppe og moren Lidia – stadig på kollisjonskurs – fyller hjemmet i Torino med venner, bøker og politikk. Det krangles og diskuteres, og historier fortelles, om barn og barnebarn, beste- og oldeforeldre, tanter og onkler, bekjente og berømtheter. Midt i dette vokser de fem barna opp, samtidig som Mussolinis skygge faller over landet. “Familieleksikon” er en vilter, varm og humoristisk roman om minner og fortelling, om hjemlengsel og uslitelige bånd, og om de frasene som utgjør en families helt egne vokabular.

 

 

Antal Szerb, Reise i måneskinn

Leseeksemplar  fra Norli Åndalsnes

 

Reise i måneskinn av ungarske Antal Szerb er en moderne klassiker fra 1937. Den var en publikumssuksess i sin samtid, og har beholdt sin aktualitet gjennom mer enn 80 år. I 2021 kommer den for første gang ut på norsk.

Ved romanens start er hovedpersonen Mihály på bryllupsreise i Italia med sin utkårede, Erzsi. Hun har forlatt sin første ektemann til fordel for Mihály, som på sin side har vinket farvel til bohemaktig ungdomstid og satset på en borgerlig karriere i familiefirmaet. Men da han treffer en gammel kjenning i Ravenna, veller minnene fra ungdommen frem igjen. Mihály streifes av en fantasi om å avslutte forholdet til Erzsi. Da han stiger om bord i feil tog på en liten italiensk jernbanestasjon, tolker han det som et tegn. En annen reise begynner, en reise i skyggene og smugene på jakt etter Mihálys egentlige jeg.

Reise i måneskinn er en intellektuell roman om det å være offer for omgivelsene, om ikke å være i stand til å bryte med skjebnen. Men det er også en uhyre underholdende og lesverdig fortelling, hvor alvoret til Mihály hele tida blir blandet med fortellerens dødelig presise humor.

«En vidunderlig klassiker … Reise i måneskinn er en roman som i likhet med Stefan Zweigs Verden av i går eller John Williams’ Stoner har alle forutsetninger for å treffe et nytt og stort publikum.» Svenska Dagbladet

 

Abigail Dean, Jente A

Leseeksemplar lånt fra Norli Åndalsnes

 

Det er ingen krim i denne ukjentstabelen min, men en psykologisk thriller har visst lurt seg med, en de sier er grufull og litt av en sensasjon. Uff, kjenner uhyggen kryper inn i meg allerede.

 

 

Fra Dagbladet

https://www.dagbladet.no/kultur/grufull-boksensasjon/74084882

 

 

«Jente A» er en gripende psykologisk thriller om flukt og overlevelse, og et mørkt familiedrama om svik og lojalitet. Lex Gracie vil ikke tenke på familien sin eller på «skrekkens hus», der hun og søsknene vokste opp. Hun vil heller ikke tenke på seg selv som «jente A», jenta som til slutt klarte å rømme fra foreldrene og befri sine søsken.

Hva skjuler vi for hverandre, og kan vi stole på minnene våre? Som fremgangsrik advokat i New York har Lex greid å holde de smertefulle minnene litt på avstand, men da moren dør i fengselet, og søskenflokken arver barndomshjemmet det er knyttet så mye vondt til, blir hun innhentet av fortiden.

En Sunday Times og New York Times bestselger.
Rettighetene er solgt til 35 land/territorier.
TV-rettightene er solgt til SONY Pictures Entertainment, som lager en mini-serie med regissør Johan Renck.

 

Dave Goulson, Mitt liv med humler

 

Denne har jeg faktisk kjøpt selv, direkte fra forlaget. Hvorfor, nei det aner jeg ikke, men den skulle visstnok være fin og jeg er optimistisk jeg.

 

 

Det er lett å bli glad i humla. Denne trivelige tassen summer energisk rundt fra blomst til blomst og gjør stor nytte som pollinator, på linje med villbier, honningbier og sommerfugler. Bruk litt tid på å studere den neste gang du tar deg en tur i hagen eller i skogen. De siste årene har vi lest mye om humler som dør uten at vi helt vet hvorfor. Sulter de i hjel? Får de i seg noe de ikke tåler?

Vi greier oss dårlig uten insektene, og det er en spennende verden Dave Goulson tar oss med til i boka Mitt liv med humler. Han forteller underholdende og med mye kunnskap om humla og humlas utfordringer, og gir dessuten gode tips om hva du selv kan gjøre for å hjelpe disse pelskledte sjarmtrollene.

Liker seg i nord
Humlene slår med vingene to hundre ganger i sekundet (noe som er imponerende og tilsvarer omdreininger hos en motorsykkel på høyeste turtall!). Dette produserer mye varme og krever energi. Derfor må de spise kontinuerlig, kan vi lese. Humler trives hos oss, altså på nordlige breddegrader og i høyden. De er hårete og gir deg lyst til å stryke dem over ryggen. De artene som lever i kjølig klima er gjerne ekstra store og har lang pels. Den største arten, Bombus dahlbomii, lever i Andesfjellene. En skikkelig rufsete type. Den nordligste arten er Polarhumle. Den suser rundt selv om tempera turen ikke overstiger fem grader.

Det er all grunn til å betrakte humlene med et interessert og vennlig blikk. De har brodd, men er lite lystne på å angripe så lenge ingen truer dem. De fleste arter har fargene svart og gult, akkurat som bier og veps. Det er naturens varselfarger og signaliserer at disse insektene ikke akkurat er noen godbit. Men hva spiser en humle? Nektar, men de oppsøker ikke blomstene på måfå. Mye tyder på at humlene etterlater seg lukt på alt de berører, som oppfattes av andre forbiflyvende humler, skriver Goulson. Antennene til en humle er imponerende fininnstilt på disse luktene.

Nyttige dyr
Humler er gode pollinatorer og gjør en viktig jobb i naturen og også i matproduksjonen. Vi kan takke humler og bier for hver tredje matbit vi spiser. Uten humler, ingen blåbær i skogen eller planter i høyfjellet! Tomatplanter lar seg gjerne pollinere av disse pelskledde arbeiderne, og enkelte steder aler man opp humler for å gjøre jobben i drivhus. Alternativet kan være å pollinere for hånd, og det er tidkrevende og ikke særlig effektivt. Men oppdrett av humler for pollinering i drivhus har også negative konsekvenser. Goulson trekker fram begge sider av en kompleks problemstilling og gir oss et balansert bilde.

Humla i fare
Humlene sliter, sier Goulson. Arter forsvinner, antagelig på grunn jordbruksmetoder som er lite humlevennlige. Det er særlig spesialiserte arter som lider. Blomsterenger forsvinner, bruk av pesticider kan gjøre stor skade, og humlene får for små arealer til å opprettholde bolene. Goulson gir gode råd til oss som er hageeiere eller har en terrasse. Plant blomsterplanter som humla liker, for eks timian, reve bjeller, lupiner … og la det vokse og gro her og der, insektene liker seg best i hager som ikke er for striglet. En blomstereng er bedre enn en kortklippet plen. Humla trenger steder å etablere bol, og det fins humlehus du kan sette i hagen. Spennende og morsomt å følge med på for hele familien.

Boka avslutter med å oppsummere hvor viktig det er å bevare det fantastiske mangfoldet på kloden og hvordan dette er knyttet til vår egen overlevelse. Vi trenger meitemarken til å lage jord, fluer, biller og sopp til å bryte ned møkk, marihøner til å spise bladlus, humler, bier og sommerfugler til å bestøve planter, planter til å gi oss mat … det er en kompleks sammenheng mellom levende vesener, og vi har bare så vidt begynt å forstå denne infløkte samhandlingen. Kan vi skjønne hvordan vi skal redde humlene i dag, kan vi kanskje redde verden i morgen?

Bli glad i humla!

 

 

Louise Walters, Fru Sinclairs koffert

Leseeksemplar lånt fra Norli Åndalsnes

 

Ja så sannelig er det en spennende stabel, gammelt og nytt. Denne ser ut til å være utsolgt i bokhandelene. Men den ser interessant ut, så jeg håper jeg får lest den.

 

 

Dorothy er ulykkelig i ekteskapet med Albert, som har reist for å kjempe i krigen. Når et fly krasjlander rett bak huset hennes, møter hun skvadronleder Jan Pietrykowski. De knytter sterke bånd til hverandre, og Dorothea håper at hun endelig har funnet lykken. Men skjebnen vil det annerledes, og snart bærer Dorothea på store hemmeligheter som skal komme til å sjokkere hennes etterfølgere. Mange år senere overtar en ung kvinne noen av bestemorens eiendeler, og blant tingene finner hun et brev fra bestefaren hun aldri har truffet. Brevet er datert etter at han angivelig skal ga blitt drept i krigen.

 

Erika Swyler, De druknedes bok

Leseeksemplar lånt fra Norli Åndalsnes

 

Denne ser kjempespennende ut synes jeg. Nå gleder jeg meg veldig. Det er ikke så mange tykke bøker, så da når jeg vel over en del.

 

 

 

Erika Swylers gripende debutroman en historie om hvilken kraft som ligger i bøker, familier og magi. En sensasjonell debut!

Den unge bibliotekaren Simon Watson bor på Long Island. Familiehuset han eier sammen med søsteren, holder på å bli tatt av havet. En junidag får han en skrøpelig, vannskadet bok levert på døren. Den viser seg å være en sirkusjournal fra 1700-tallet, og i den finner han spor etter en av slektningene på morssiden. Hun druknet seg 24. juli, i likhet med flere av kvinnene i generasjonene etter henne. .

Er kvinnene i familien rammet av en forbannelse? Simon mistet moren da han var sju år. Vil han kunne stoppe forbannelsen og redde lillesøsteren, og seg selv, før det er for sent?

Erika Swyler har i flere år skrevet noveller og skuespill. De druknedes bok utkom i 2015 og er hennes første roman. Boken er under oversettelse i en rekke land. Swyler vokste opp på nordkysten av Long Island og lærte å svømme før hun kunne gå.

 

 

Ann Napolitano, Kjære Edvard

Leseeksemplar lånt fra Norli Åndalsnes

 

Er åpen for at denne kan være fin også jeg, selv om det er den 20. boken i stabelen, så kan det hende at en eller flere blir forkastet underveis.
En riktig interessant måned

 

 

 

Kjære Edward er en livsbejaende historie som ærlig og ømt utforsker et ubeskrivelig traume – og hvordan man sakte, men sikkert kan lære å leve på nytt. En sommermorgen går 12 år gamle Edward Adler om bord på et fly fra Newark til Los Angeles. Sammen med ham er hans eldre bror, foreldrene og 183 andre passasjerer. Så skjer det utenkelige. Flyet styrter. Edward er den eneste overlevende. Guttens tragiske skjebne får oppmerksomhet over hele landet. Selv strever han med å finne sin plass i verden uten familien. En viktig del av ham ble for evig tapt høyt opp i skyene. Men så en dag gjør han en overraskende oppdagelse som vil lede ham til svar på noen av tilværelsens store spørsmål: Hvordan finner man tilbake til livet, og til gleden, etter å ha tapt alt? Hvordan oppdager man sitt mål i livet? Og hvordan lever man virkelig, ikke bare overlever? «Forbløffende … En av de mest rørende historiene du kommer til å lese i år.» Washington Post «En roman som ikke slipper taket i deg.»The New York Times «Fantastisk.»Booklist, starred review «En roman som ikke slipper taket i deg. En mesterlig studie i spenning, sorg og overlevelse … Elegant skrevet uten de store faktene … En sterk fortelling om hvordan man kan klare å finne tilbake til et meningsfullt liv selv under ekstremt vanskelige omstendigheter.» The New York Times «Slående … Livsbejaende»Vogue «Nydelig detaljerte karaktertegninger … Etter endt lesning kommer følelsen av forsoning.» Publishers Weekly «Gjennomgripende … Det som gjør boken så mektig er vekslingen mellom de to fortellerstemmene. Det dagligdagse som finner sted under flyturen, står i sterk kontrast til det som skjer etter ulykken. En livaktig historie om en gutt som modnes og formes av tragedien.»Library Journal

 

 

Tina Frennstedt, Nedtelling 

Tina Frennstedt, Nedtelling 

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

 

Jeg greier ikke helt å sette fingeren på hva det er som gjør at jeg liker Tina Frennstedts bøker. Dette er den andre i cold case serien hennes.  Det kunne kanskje vært bitte litt privat drama, og litt mindre om tobarnsmoren, men utenom det er jeg veldig fornøyd.

I likhet med Savnet av Vibecke Groth, som jeg anmeldte i går, er dette rolige krimbøker. Det er ikke heseblesende bloddryppende action fra første til siste side, men solid, god krim, med litt ekstra spenning på slutten.

Jeg liker thrillere også, men jeg koser meg mer med etterforskingskrim. Da kan jeg være med og gruble litt selv også på hvordan ting henger sammen.

Bok 1:

Tina Frennstedt, Forsvunnet

 

 


Andre bok i svensk bestselgerserie, fra forfatteren som vant Årets deckardebut Crimetime Award i 2019. En kontroversiell kvinnelig kunstner blir funnet drept ved Stenshuvud fyr. I tilknytning til liket oppdager man en type leirjord som viser seg å være identisk med den man fant på et drapssted utenfor Ystad for 15 år siden, da en ung musiker ble funnet død. Da kriminalinspektør Tess Hjalmarsson sammen med kollegaen Marie Erling, undersøker saken, finner de ingen åpenbare koblinger mellom ofrene. Men nyheten igangsetter en kjede av dramatiske hendelser på Österlen. Samtidig begynner en tobarnsmor å mistenke at ektemannen hennes ikke er den hun trodde han var. Nedtelling er andre bok i Frennstedts bestselgende Cold Case-serie. Serien er inspirert av virkelige hendelser som har utspilt seg i Malmø og på Österlen. «Smart krim uten stereotypier (…) Tempo og spenning fra første side.» Aftonbladet Söndag

 

 

Jeg har begynt på denne men jeg sliter med å komme inn i den. Jeg får prøve litt til. Det er en ukjent forfatter for meg så jeg kan ta den med inn i septemberstabelen med tema ukjente forfattere for meg

Meg Mason, En vegg av lykke

Leseeksemplar fra Harper Collins

 

Når jeg fikk forespørsel fra Harper Collins, tenkte jeg, å ja, nytt forlag, men Neida, en av verdens største, bare jeg som er uvitende.

 

HarperCollins er et av verdens største bokforlag med en bred engelskspråklig utgivelse av skjønnlitteratur, barnebøker, kokebøker, helse og biografier. Forlaget ble grunnlagt i 1817 og har publisert noen av verdens fremste forfattere, hvorav flere har fått Nobelprisen i litteratur og Pulitzerprisen. Les mer om HarperCollins rundt om i verden her.

HarperCollins Nordic er et datterselskap til HarperCollins Publishers LLC. Med 31 ansatte på hovedkontoret i Stockholm, og med filialer i Oslo, København og Helsingfors, gir HarperCollins Nordic AB ut over 1 100 titler per år på svensk, norsk, dansk og finsk.

https://harpercollins.no/

 

 

 

 

En fengslende debutroman for deg som liker Eleanor Oliphant har det helt fint og Fleabag

Skarpt, besnærende mørkt og ømt om en kvinne på kanten. 

Martha Friel har akkurat fylt førti. En gang i tiden jobbet hun i Vogue og hadde tenkt å skrive bok. Nå produserer hun innhold til Internett. Hun pleide å bo en pied-à-terre i Paris. Nå bor hun i et inngjerdet nabolag i Oxford, den eneste der uten doktorgrad, baby eller begge, i et hus hun ikke kan fordra, men ikke klarer å reise fra. Det er hun imidlertid nødt til, nå som ektemannen Patrick, den typen ektemann som lager mat, organiserer bursdagsfester, elsker henne og aldri har ønsket annet enn å gjøre henne lykkelig, har flyttet ut. 

Det er nemlig noe galt med Martha, og det har det vært lenge. Da hun var sytten eksploderte en liten bombe inni hjernen hennes, og hun ble aldri den samme igjen. Men selv etter utallige legebesøk, endeløs terapi og alle mulige medisiner, vet hun fremdeles ikke hva som er galt. Hvorfor hun bruker en hel dag på å komme seg ut av sengen, eller frastøter seg både fremmede og nære og kjære med stygge slengbemerkninger.   

Og nå har hun ingen steder å dra til, bortsett fra barndomshjemmet, et bohemsk (slitent) hus i en romantisk (nedslitt) bydel i London. Her skal hun bo med moren, en litt viktig kunstner (som drikker) og faren, en berømt poet (selv om han ikke har utgitt noe), og prøve å overleve uten søsteren, hun som gjorde alt kaoset levelig, men som nå er for travel, eller lei, til å bry seg om Martha. 

Men kanskje, ved å begynne på nytt, kan Martha skrive en bedre avslutning for seg selv — og hun oppdager at hun faktisk ikke er helt ferdig.

 

 

 

August:

Lesestabel august 2021, Tema: Fyttirakkern, hvor jeg gleder meg

Myriam Bjerkli, Engelens fall

Ellen Vahr, Bakeriet i Brooklyn

Elisabeth Åsbrink, Forlattheten

Erling Gangsøy Greftegreff, Rovdyr

Benedict Wells, Hard land

Hunter Biden, Alt det vakre

Berit Rødstøl, Etter punktum 

Katherine Center, Det du redder i en brann

Glendy Vanderah, Der skogen møter stjernene

Vibecke Groth, Savnet

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

April:

Bøker lest april 2021,19 leste, 2uleste, 3 halvferdig

Mai:

Bøker lest mai 2021. 5,5 murstein og 1 roman

Juni:

Bøker lest juni 2021, tema før år 1900, 12 bøker

Juli:

Bøker lest juli 2021, 14 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Vibecke Groth, Savnet

Vibecke Groth, Savnet

Leseeksemplar fra Liv forlag, Forlagshuset i Vestfold

 

Jeg har sett fine omtaler av Savnet så jeg gledet meg.

Dette er en fin fortellende krim uten makabre utbroderinger. Med fortellende mener jeg at vi får høre mer fra hovedpersonens historie enn bare det som hører til selve krimgåten.
Det er derfor ikke høyoktan spenning, men en bra historie. En slik historie der man selv føler man er detektiv og skal finne ut hva som er skjedd.

Anbefaler gjerne til de som liker litt roligere krim.

 

 

Kreftsyke Karianne forsvinner sporløst i 2002. Noen år senere blir ektemannen hennes, Jørgen, funnet død. En nyopprettet Cold Case- gruppe i Oslo-politiet bestående av etterforskere som har havnet i unåde og blitt satt på sidelinja, får mysteriene i fanget 15 år senere.Hva skjedde egentlig med Karianne? Er hun fremdeles i live, eller er hun død, kanskje drept? Tok Jørgen livet av seg? Eller var det et godt planlagt drap? Advokat Vera Cappelen kommer på banen, og oppklaringen blir et kappløp mellom henne og Cold Case- gruppen. SAVNET er en thriller som holder deg i spenning fra første til siste side, men det er også en fortelling om svik, hevn og vanskelige valg. Dette er den femte boken i Vera-Cappelen serien. Bøkene er frittstående og kan leses hver for seg.

 

Tina Frennstedt, Nedtelling 

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

 

 


Andre bok i svensk bestselgerserie, fra forfatteren som vant Årets deckardebut Crimetime Award i 2019. En kontroversiell kvinnelig kunstner blir funnet drept ved Stenshuvud fyr. I tilknytning til liket oppdager man en type leirjord som viser seg å være identisk med den man fant på et drapssted utenfor Ystad for 15 år siden, da en ung musiker ble funnet død. Da kriminalinspektør Tess Hjalmarsson sammen med kollegaen Marie Erling, undersøker saken, finner de ingen åpenbare koblinger mellom ofrene. Men nyheten igangsetter en kjede av dramatiske hendelser på Österlen. Samtidig begynner en tobarnsmor å mistenke at ektemannen hennes ikke er den hun trodde han var. Nedtelling er andre bok i Frennstedts bestselgende Cold Case-serie. Serien er inspirert av virkelige hendelser som har utspilt seg i Malmø og på Österlen. «Smart krim uten stereotypier (…) Tempo og spenning fra første side.» Aftonbladet Söndag

 

 

 

August:

Lesestabel august 2021, Tema: Fyttirakkern, hvor jeg gleder meg

Myriam Bjerkli, Engelens fall

Ellen Vahr, Bakeriet i Brooklyn

Elisabeth Åsbrink, Forlattheten

Erling Gangsøy Greftegreff, Rovdyr

Benedict Wells, Hard land

Hunter Biden, Alt det vakre

Berit Rødstøl, Etter punktum 

Katherine Center, Det du redder i en brann

Glendy Vanderah, Der skogen møter stjernene

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

April:

Bøker lest april 2021,19 leste, 2uleste, 3 halvferdig

Mai:

Bøker lest mai 2021. 5,5 murstein og 1 roman

Juni:

Bøker lest juni 2021, tema før år 1900, 12 bøker

Juli:

Bøker lest juli 2021, 14 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

I dag har jeg latt meg inspirere

 

I dag har jeg latt meg inspirere.

Igjen

Det gjør jeg jo flere ganger hver dag som regel, men av og til blir en tanke sittende.

Er det noen av dere som tviler noen gang?

Er det øyeblikk der de store opplevelsene plutselig blir små, nesten ubetydelige?

Du blir skuffet.

Det føltes så stort når det stod på.

Det var en lykkefølelse så sterk at du nesten ikke klarte å sette ord på det.

Av og til setter man ord på det og det smultrer bort og blir bare et lite frø.

Andre ganger er det tiden.

Tiden den kommer jo.

Plutselig er den kommet så fort at øyeblikket av lykke og sterk tro blir borte.

Det kan være allerede etter timer etterpå, ja kanskje etter minutter.

Da sitter vi der og tviler.

Var det virkelig sånn det var?

Vi prøver å kjenne etter, men det er borte for oss.

Vi blir skuffet.

Hva er det vi leter etter?

Hva er vitsen når det blir borte igjen?

Hvordan kan noe som føles så stort bare forsvinne i løse luften?

Jeg vil ha mer.

Mer, mye mer.

Jeg vil ha hele tiden, jeg vi sveve bort i lykkerus, bare det å kjenne hvor salig man er inni seg, det er så fredelig og godt.

Livet er ikke sånn.

Livet kommer i øyeblikk.

Det er derfor vi må nyte de øyeblikkene når de er her.

Vi må lagre dem dypt dypt inne i sjelen vår.

Den husker nemlig.

Den lagrer opplevelsene selv om hodet vårt kaster de.

Hjernen vårt liker nemlig ikke disse opplevelsene.

De strider mot alt det hodet vil.

Hodet vil være analytisk og tenkende og analyserende.

Hodet vårt liker ikke at vi drar av sted uten at det får være med.

Det er ikke noe begeistret for at sjelen skal komme til orde gjennom hjertes røst.

Den vil derfor glemme dissse opplevelsene.

Kaste dem overbord og ta styringen igjen.

Kontroll,kontroll, still opp soldatene, marsjer.

Her har vi kontroll over alle tanker og gjerninger.

Sjelen lar hodet få lov til å tro det.

La det tro at det har kontroll.

Sjelen jobber i det stille.

Sakte men sikkert gir den deg små drypp.

Små drypp av lykksalighet, av kjærlighet som hodet ikke vet hva det er.

Hodet kan ikke ta inn disse følelsene.

Sjelen lagrer alle guddommelige øyeblikk, langt inni vårt vakreste.

Der legges de i lader, og smått om senn tror vi mer og mer.

Sakte men sikkert, akkurat i det tempoet som passer hver enkelt av oss.

Sjelen vår glemmer ikke.

For hver sjelelige opplevelse vi har, jo mer utvikler den seg.

Den kommer mer og mer frem i lyset.

Stemmen blir klarere og tydeligere.

Den snakker via hjertets røst.

Hører du den?

I dag

Magisk

Det ble en magisk dag i går.

Jeg tror jeg må være født under en lykkestjerne for jeg er så heldig på alle vis.

Et godt liv har jeg.

Vi startet med lunsj på Hvelvet restaurant.

Vi hadde en julegave pålydende lunsj for to, som vi fikk av barnebarnet.

Nå var det på tide å bruke den før den går ut på dato.

 

 

Så dro vi hjem en tur og slappet litt av.

Les jeg slappet av, gubben jobbet litt.

Så dro vi på Eggen og spiste is og drakk kaffe.

 

Jeg bor jo i Isfjorden som dere ser der inne i fjordmunningen, så det tar bare 5 min å kjøre til Åndalsnes.

 

 

Vi kom i det gondolen skulle dra, så det tok oss ca 15 min fra hjemme til toppen.

 

Der var det mye folk i dag også.

Mange som hadde gått Romsdalseggen.

Noen gikk stien ned mens andre tok gondolen.

Det er hardt for beina å gå ned fra Aksla så det er faktisk flere som har tatt gondolen ned enn de som har tatt den opp.

Egentlig er vel det naturlig siden det ikke er anbefalt å gå Eggen fra Aksla, mot Isfjorden.

Kaffe og softis er ikke å forakte.

 

 

Det er bare så inderlig vakkert.

Jeg er så glad hver gang jeg kan dra det årskortet mitt og porten åpner seg.

Jeg snakket med et par, sist jeg var der.

De var dårlig til beins begge to.

Hun sa også at det var helt nydelig å ha årskort så de kunne komme set hit opp når det var fint vær.

En avveksling fra å sitte hjemme, når man er dårlig til beins og ikke kan gå så mye.

 

I gondolen ned igjen, hørte jeg noen snakke om hvor forfriskende det skulle bli med et glass sprudlende.

Da ble også vi inspirert og gubben serverte.

Før kvelden ble avsluttet inne med krim, ost og kjeks og et glass rosévin.

Jeg har funnet en ny krimserie på nrk, som jeg liker godt.

Avsluttende episoder, slik vi liker det og uten blod og gørr, rolig og fin.

Bare 6 episoder og det er vanskelig å forstå om det kommer en sesong til, men det håper jeg.

Jeg ser også at det er en nordmann med som skribent men serien er basert på bøkene til Julie Wassmer.

https://nextseasontv.com/whitstable-pearl-season-2-release-date-acorntv/

Jeg elsker slike magiske dager.

Takknemlig er jeg

I dag

 

Av og til hvis det regner mye, blir det flom

Dette er personlige Lillasjelord skrevet på bestilling. Ta kontakt hvis du ønsker dine egne. Du bestemmer selv om de skal postes i bloggen. De blir alltid sendt deg til gjennomlesing først. Kontakt http://Www.Facebook.com/Lillasjel eller sms 99467178

 

Av og til hvis det regner mye, blir det flom

Vannet finner seg nye veier inn i kriker og kroker  der det ikke har vært før

Hos deg føles det nesten som om det har vært storflom

Det er som om du er levende på en helt annen måte enn før

Du ser mer, hører mer, legger merke til mer, ja du sanser så mye, mye mer

Og du har fått en helt annen forståelse av hva som forgår rundt deg

Og hva som har foregått

Du forstår hvorfor ting har skjedd

Og du lærer enormt mye av å betrakte menneskene rundt deg

 

Av og til kunne du bli fortvilt, følte deg tråkket på

Det skjer ikke lenger

Er det noe nå som du ikke føler deg vel i, trekker du deg unna eller du sier fra

Du lar det ikke ligge der og vokse inni deg

Du lar det ikke trekke deg ned

Nei du reagerer og så er du ferdig

Du forstår at det egentlig ikke har med deg å gjøre i det hele tatt

Det er følelser andre senser, som tilhører de og som de må ta tak i selv

Det vedrører ikke deg,  selv om de gjerne ville lagt skylden på deg, så gjennomskuer du det

De gjør jo ikke dette bevisst, det er prosesser i dem som det jobbes med

Så du er egentlig til hjelp for dem når de bruker deg til dette

Før ville du tatt deg nær av det, men den tiden er forbi

 

Du liker ditt nye jeg

Det er jo egentlig ikke nytt, det er mer av den du er inni deg

Du har en annen ro nå

Du er nesten blitt enda mer ivrig på å finne ut hvor veien går

Når du selv ser og kjenner forandringene, blir det som en rus

Du vil ha mer og mer

Men husk at ting skal ta tid, går det for fort, starter du å fly

Da blir det stress

Men du er definitivt klar for mer læring

Og det vil glede deg

 

Nye ideer vil bli lagt ut foran deg

Først vil du tenke nei

Men så vil det komme gang på gang i ulik innpakning og du vil tenke hmmm

Dette er da ikke noe jeg skal

La det bare bero, gi det tid til at det modnes

Så vil det bli mindre skremmende etterhvert

Husk at det er mye man kan begynne med som en ikke vil fortsette med senere

Det betyr likevel ikke at det blir feil

Læring kan brukes på mange måter

Det kan også være mennesker man skal møte eller ord som blir sagt

Så hvis en dør åpnes opp for deg, smell den ikke igjen med en gang

Åpne den heller ikke helt opp, men la den stå sånn og ting vil modnes

 

Du har lært mye om mennesket og hvor forskjellig alle er og tenker

Det kan være at mer læring venter der

Oftest ligger det opplevelser bak som former oss

Det å lære seg å se dette og forstå, kan hjelpe mange

Allerede nå har du oppdaget at du på et vis vet hva noen har opplevd uten at de har sagt det

Det er klarsynet ditt som jobber

Slik kan du også vite hva som kan hjelpe

Husk bare at det er ikke dine avgjørelser

Det er heller ikke ditt ansvar om noen gjør som du foreslår eller ei.

Du kan bare gi rådene og så er det opp til hver enkelt om de føler de er riktig eller ei

Det kan være at det motsatte av det du sier, er det som blir riktig, men fordi du bidro, løsnet knuten og vedkommende kom på riktig vei

 

Enda har du mye i skattekista di du ikke har pakket ut

Mye ligger i lyset, men du ser det ikke

Fortsatt faller du litt innimellom ned i være for streng med seg selv gryta

Litt lett å se det du ikke gjør, eller gjør feil, fremfor det du gjør bra

Du gjør gode ting for andre som en selvfølge, derfor legger du ikke merke til det

Tenk derfor ikke på at du skal endre deg

Du skal være deg selv med sterke og svake sider

Ja du kan tillate deg å be mer om hjelp

Det er noen rundt deg det vil glede å kunne få hjelpe deg

Så selv om du greier selv, så slipp denne til når det føles riktig

Hold stø kurs, fortsatt å stå bak rattet selv

Du er en dyktig sjåfør

Det var våre ord til deg

 

 

Len deg tilbake

Stol på deg selv

Også når andre mener du har feil og du vet du har rett

Skryt litt av alt du greier

Gi deg selv gleder

Du er et godt menneske

Nå finner du mer ro i deg selv

Fortsett stødig på veien fremover

Du vil ikke trå feil

Føles noe feil, er det fordi du skal lære noe

Husk at små omveier kan føre deg til fine steder.

 

 

Det er som om du føler du har mistet noe

Dette er personlige Lillasjelord skrevet på bestilling. Ta kontakt hvis du ønsker dine egne. Du bestemmer selv om de skal postes i bloggen. De blir alltid sendt deg til gjennomlesing først. Kontakt http://Www.Facebook.com/Lillasjel eller sms 99467178

 

Det er som om du føler du har mistet noe

Som om det aldri ble din tur

Som om du ble stående der bak i køen

Du betraktet de som gikk foran deg og lurte på hvorfor

Hvorfor ser alt tilsynelatende så enkelt ut for dem

Mens du ble stående på stedet hvil

Ja noen ganger har du følt at du til og med ble dyttet bakover

 

Det som har vært, det kan du ikke gjøre noe med

Anerkjenn det som læring

Vil du fremover, må du stille deg ved roret selv

Kanskje føler du det er vanskelig

Det ser så lett ut for andre

Ja, det krever trening og det krever vilje

Du er redd for å tråkke noen på tærne

Det er så mange hensyn å ta

Det er så mange, hva hvis, hva hvis

Ja det er det, men det aller første er å tillate deg å tenke tankene

Du må øve deg på å se ting for deg

Visualisere løsningene du ønsker

Bruk gjerne det kreative

Skriv ned ønskene dine

Klipp og lim inn bilder som du henger opp foran deg som motivasjon

Det er ingen som kommer og gir det det du ønsker opp i hendene

Du må ut og finne det selv

 

Du vil selvfølgelig møte motstand

Og det er ikke meningen du skal dure frem med bulldoser

Da vil du ødelegge mer enn du bygger opp

Først setter du opp ønsker

Så begynner du å tenke på hvordan du kommer dit

Bittesmå steg av gangen, så små at du mestrer

Noen må kanskje vente litt nå og det kan gjøre de litt fornærmet

Det kan være at noen er litt bortskjemt med at du stiller opp for dem før deg selv bestandig

Dette tar de derfor som en selvfølge

Da vil det komme noen protester

Da kan det være lurt å ikke gå i forsvar eller argumentere, men bare si at sånn blir det denne gangen

Trening trening, trening, små steg

Og gi ikke opp om resultatene ikke kommer øyeblikkelig

Ting vil ta litt tid, men sakte men sikkert, vil noe endres

Blant annet vil du merke det på egen energi og humør

Du vil tenke for hver liten seier at dette er jo gøy

Du vil merke forandringer ved deg selv, at du nå reagerer annerledes

Unn deg egentid, unn deg små gleder i hverdagen

Ikke av en annen årsak, enn at du skal føle deg bra

Altfor lenge har du satt deg selv på siden

 

En gang for lenge siden var det ikke din skyld, det var omstendighetene rundt deg som førte deg dit

Så har det på et vis vokst og vokst og mer har kommet til

Det er som om du har sprunget rundt og rundt i et hamsterhjul, uten å klare å komme deg av

Men nå stopper vi dette hjulet

Du går av og bestemmer deg for at nå tar du steget videre

Nå vil du være med på å stake ut kursen du skal gå

Kast ryggsekken med alt det gamle du ikke vil samle på lenger

Finn deg en stor, fin og ny en, der du nå kan fylle opp med gleder

Vær også klar over at du har sterke sanser du enda ikke har brukt så mye

Dette kan også bli gøy å utforske mer

Tenk også over det med kreativitet

Der ligger det mye god energi og mange gleder

Foto, maling, tegning, skriving, håndarbeid, scrapping, ja hva som helst der du kan åpne opp for der kreative

Mange gleder og spennende opplevelser i vente

Det er din tur nå, grip mulighetene

Det var våre ord til deg

 

Du må begynne å se alt du er god til

Ikke gjemme deg mer

Det hjelper ikke å tenke at det ikke blir din tur, hvis du lar andre slippe foran hele tiden

Bli bevisst på når du gjør dette

Gjør de endringer som skal til

Ikke de store stegene,  men de små som hjertet hvisker til deg

Det kan si, snakk med den personen, gå en tur ut, se på tv nå, det er en film som vil fortelle deg noe,  les den boken

Hele tiden vil det hjelpe deg med små tips

Det vil bli fint for deg og gi deg mange aha-opplevelser

Du er et fint og varmt menneske som mange er glad i

Nå skal du ta vare på deg selv

 

 

 

Glendy Vanderah, Der skogen møter stjernene

Glendy Vanderah, Der skogen møter stjernene

Leseeksemplar fra Verbena forlag

 

Dette så ut til å være en bra bok etter omtalene å dømme. Og det var en stor positiv overaskelse.

Jeg forberedte meg av en eller annen grunn på en psykologisk thriller, en kategori der mange faller igjennom for meg.

Dette var istedetfor en nydelig roman, men med litt spenning på slutten.

En av de romanene du vil ha mer av når du har lest ferdig. Der du håper å tilbringe mer tid sammen med personene i boken for du er blitt så glad i de og du tror de er virkelige mennesker.

Det er en kjærlighetsroman med noggå attåt, ja ganske mye attåt, nemlig Yrsa, en åtteåring som påstår hun kommer fra en annen planet.

Jeg greide nesten ikke å legge den fra meg. Det var en såkalt slukebok. Anbefales varmt.

 

 

Der skogen møter stjernene er en annerledes, varm og humørfylt fortelling om vanskelige valg, med overraskende vendinger som har trollbundet lesere over hele verden. Ute på feltarbeide får den karrierebevisste fugleforskeren Jo besøk av ei påståelig lita jente som nekter å gå hjem. Sammen med den mutte naboen Gabriel må Jo finne ut hvor jenta, som kaller seg Ursa, hører hjemme. De slites mellom fornuft og medmenneskelighet, og når de nærmer seg sannheten om mysteriet Ursa, blir det farlig. Om å beskytte de man elsker, forstå og tilgi. Kan mirakler skje når man velger å følge hjertet? Der skogen møter stjernene forteller originalt og innsiktsfullt om båndene mellom oss, både de vi velger selv og de som tilsynelatende velger oss.

 

“Overveldende, innsiktsfull, en bok helt utenom det vanlige. Historien Ursa forteller Jo er så rar at jeg leste denne i et strekk, jeg var helt fascinert”. .En perle av en bok!. .Denne må bare leses!. .For en herlig bok! Gleder meg allerede nå til å lese neste. Om man hadde sluttet å lese boka etter 50 sider ville man aldri gjettet slutten!. .Denne vakre, humane historien minner oss alle om at vi av og til må se forbi trærne, opp på stjernene, og slippe lys inn i livet. . Når hjertet, kroppen og sjelen får skader, så trekker man seg litt vekk fra verden. «Der skogen møter stjernene» er en vakker, skjør, sår og nydelig bok om å tørre ta sjansen på å leve igjen, og å ta imot kjærligheten. Slukte den på ett døgn, og anbefaler den varmt! En spennende avslutning som man ikke forutså.

 

Nå leser jeg:

Meg Mason, En vegg av lykke

Leseeksemplar fra Harper Collins

 

Når jeg fikk forespørsel fra Harper Collins, tenkte jeg, å ja, nytt forlag, men Neida, en av verdens største, bare jeg som er uvitende.

 

HarperCollins er et av verdens største bokforlag med en bred engelskspråklig utgivelse av skjønnlitteratur, barnebøker, kokebøker, helse og biografier. Forlaget ble grunnlagt i 1817 og har publisert noen av verdens fremste forfattere, hvorav flere har fått Nobelprisen i litteratur og Pulitzerprisen. Les mer om HarperCollins rundt om i verden her.

HarperCollins Nordic er et datterselskap til HarperCollins Publishers LLC. Med 31 ansatte på hovedkontoret i Stockholm, og med filialer i Oslo, København og Helsingfors, gir HarperCollins Nordic AB ut over 1 100 titler per år på svensk, norsk, dansk og finsk.

https://harpercollins.no/

 

 

 

 

En fengslende debutroman for deg som liker Eleanor Oliphant har det helt fint og Fleabag

Skarpt, besnærende mørkt og ømt om en kvinne på kanten. 

Martha Friel har akkurat fylt førti. En gang i tiden jobbet hun i Vogue og hadde tenkt å skrive bok. Nå produserer hun innhold til Internett. Hun pleide å bo en pied-à-terre i Paris. Nå bor hun i et inngjerdet nabolag i Oxford, den eneste der uten doktorgrad, baby eller begge, i et hus hun ikke kan fordra, men ikke klarer å reise fra. Det er hun imidlertid nødt til, nå som ektemannen Patrick, den typen ektemann som lager mat, organiserer bursdagsfester, elsker henne og aldri har ønsket annet enn å gjøre henne lykkelig, har flyttet ut. 

Det er nemlig noe galt med Martha, og det har det vært lenge. Da hun var sytten eksploderte en liten bombe inni hjernen hennes, og hun ble aldri den samme igjen. Men selv etter utallige legebesøk, endeløs terapi og alle mulige medisiner, vet hun fremdeles ikke hva som er galt. Hvorfor hun bruker en hel dag på å komme seg ut av sengen, eller frastøter seg både fremmede og nære og kjære med stygge slengbemerkninger.   

Og nå har hun ingen steder å dra til, bortsett fra barndomshjemmet, et bohemsk (slitent) hus i en romantisk (nedslitt) bydel i London. Her skal hun bo med moren, en litt viktig kunstner (som drikker) og faren, en berømt poet (selv om han ikke har utgitt noe), og prøve å overleve uten søsteren, hun som gjorde alt kaoset levelig, men som nå er for travel, eller lei, til å bry seg om Martha. 

Men kanskje, ved å begynne på nytt, kan Martha skrive en bedre avslutning for seg selv — og hun oppdager at hun faktisk ikke er helt ferdig.

 

Og denne:

Vibecke Groth, Savnet

Leseeksemplar fra Liv forlag, Forlagshuset i Vestfold

 

Jeg har sett fine omtaler av Savnet så jeg gleder meg.

 

 

Kreftsyke Karianne forsvinner sporløst i 2002. Noen år senere blir ektemannen hennes, Jørgen, funnet død. En nyopprettet Cold Case- gruppe i Oslo-politiet bestående av etterforskere som har havnet i unåde og blitt satt på sidelinja, får mysteriene i fanget 15 år senere.Hva skjedde egentlig med Karianne? Er hun fremdeles i live, eller er hun død, kanskje drept? Tok Jørgen livet av seg? Eller var det et godt planlagt drap? Advokat Vera Cappelen kommer på banen, og oppklaringen blir et kappløp mellom henne og Cold Case- gruppen. SAVNET er en thriller som holder deg i spenning fra første til siste side, men det er også en fortelling om svik, hevn og vanskelige valg. Dette er den femte boken i Vera-Cappelen serien. Bøkene er frittstående og kan leses hver for seg.

 

 

 

August:

Lesestabel august 2021, Tema: Fyttirakkern, hvor jeg gleder meg

Myriam Bjerkli, Engelens fall

Ellen Vahr, Bakeriet i Brooklyn

Elisabeth Åsbrink, Forlattheten

Erling Gangsøy Greftegreff, Rovdyr

Benedict Wells, Hard land

Hunter Biden, Alt det vakre

Berit Rødstøl, Etter punktum 

Katherine Center, Det du redder i en brann

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

April:

Bøker lest april 2021,19 leste, 2uleste, 3 halvferdig

Mai:

Bøker lest mai 2021. 5,5 murstein og 1 roman

Juni:

Bøker lest juni 2021, tema før år 1900, 12 bøker

Juli:

Bøker lest juli 2021, 14 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Øv dere på å skrive

 

 

Øv dere på å skrive

Eller bruk lydopptak på telefonen hvis dere ikke har notater tilgjengelig

Går du tur i skogen, snakk høyt

Ta det gjerne opp og hør det om igjen

Ja vet at det er litt rart i starten, men du venner det til det

Bare si eller skriv de ordene som kommer

Det kan være enkeltord eller setninger

De trenger ikke å ha noe sammenheng

Bare skriv og skriv

 

Etterhvert vil ordene endre form

Du vil oppdage at de på et vis daler ned

Det kan være fra underbevisstheten din

Eller fra andre kilder

 

Det vanskelige med denne øvelsen, er å ikke være kritisk

Hvis vi fikk det vi ønsket oss, ville jo alt vi gjorde vært perfekt

Men dette handler ikke om å gi ut noe nok

Det handler om å få kontakt med vårt indre

Uten at kritikeren sitter på skulderen vår og dømmer

 

Ikke bedøm ordene i det de kommer

Bare skriv og skriv og skriv(eller les)

Først når du kjenner at du er tom kan du lese

Og du må være tålmodig

I starten får du kanskje ingenting

Det stopper helt opp

Ordene sitter helt fast

 

Og nettopp derfor er det så viktig

Når ordene sitter fast, må vi få dem frem

Å få satt ord på ting kan utløse mirakler

Du kan si høyt alt du ønsker deg

Du kan drømme deg bort i eventyrland

Kanskje kommer kun et og et ord

La det bare komme det som kommer

Og gi ikke opp, øv flittig, gjerne noen minutter til fast tid hver dag

Sett av fem minutter der du skriver

 

Dette er en spennende øvelse

Og jeg er sikker på at hvis du gjør dette hver kveld i en måned fremover, vil du bli forbløffet

Da kan du se hva du har fått av ord

Forbauser meg ikke om det er en forbindelse mellom ordene

Sett på alarm en tid du er litt avslappet

Fem minutter kan du ha tid til

Det er faktisk også en god meditasjon for du kobler ut alt annet

La meg få høre hvordan det går

Jeg ønsker deg lykke til

 

ps. Disse ordene ante jeg ikke for 10 min siden at jeg skulle skrive. Plutselig kom de bare.

 

Kjære dere Dere har så mye frykt for å feile

Ordene i dag er tilegnet alle de som nå holder på å åpne opp sansene sine. De opplever gjerne at ord “faller ned” i hodet deres, de ser bilder, osv. Øv dere på å ta ned det som kommer. Ikke vær redd for at det ikke skal være bra nok, bare øv. Skriv ord, bruk farger, tegning, les bøker, se bilder i hodet.
Vit bare at fra åndeverden er det godhet som kommer. Ingen fordømmelse.
Er det destruktivt og nedbrytende, kommer det fra deg selv og dine opplevelser eller andre mennesker som lever eller ting som har skjedd. Skriv det likevel ned, for det kan være du trenger å skrive det ut av kroppen.

 

Kjære dere

Dere har så mye frykt for å feile

For ikke å få til

For ikke å gjøre ting bra nok

Det er som om dere forventer at alt skal være perfekt før dere prøver

Men hvem er det dere skader om dere gjør feil

Ingen

Det skjer ingen verdens ting om dere gjør feil

Annet enn at dere får en ny erfaring

 

Det er så merkelig denne redselen for å si noe galt

Hvem er det som dømmer dere

Jo dere selv

Egoet som sitter i hjernen og dømmer

Legg det bort sier vi

Legg det bort

Omfavn gleden det er i å prøve å få til noe nytt

Den gode inspirerende gleden i de nye tankene

Det er som om man blir mer levende

Fryd dere når dere mestrer

Fryd dere over deres venner som mestrer

Le om dere gjør feil

Og hva er egentlig feil

Hvem dømmer dere

Jo dere selv

 

Dere forventer at alt skal  være støpt i samme form

Slik er det ikke

budskap kommer på ulike vis

Det blir tilpasset hver enkelt

Det er ikke noe riktig og galt

Ha tillit til det dere får

Ikke analyser eller tolke

Bare stol på at det kommer av en årsak

 

Legg fra dere frykten

Si ja til tillit

Ikke anstreng dere så hardt

Lek dere, få frem barnet i dere

Enten det er farger eller ord eller bilder

Bare la det flyte

Ta imot det som kommer uten å vurdere om det ser perfekt ut

Det perfekte er det hjernen som er opptatt av

Gå heller for det uperfekte

Det du ikke forstår

Det er det du lærer mest av

Da blir du en åpnere kanal

Det krever bare at du slipper deg løs

Si det som kommer

Skriv det gjerne ned

Da vil du se det utvikler seg etterhvert

Det skal ikke utvikle seg til å bli en spesiell form

Utviklingen er for din egen del, for å styrke kontakten

 

Dere skal lære ulike uttrykksformer

Hvorfor det spør du

Hvorfor kan jeg ikke få gjøre det slik jeg gjør det nå

Jeg er trygg nå sier du

Du vil stagnere i en form sier vi

Du skal hele tiden være åpen for endringer

Åpen for å ta ned det som kommer

Så i det du føler deg trygg, vil du igjen føres på nye stier

Hvis du skal kommunisere godt, må du kunne gjøre det på ulike måter for du møter ulike kanaler

Du skal lære deg å være fri

Du trenger ikke noe form når du har øvd nok

Da vil du elske variasjonen, måten du blir gitt ord og bilder på

Får du det samme hele tiden, vil du gro fast i den formen

Det blir lite spennende

Så omfavn det å øve

La ord og bilder komme til deg

Ta imot de kanalene som åpner seg for deg

Vær aldri redd for å feile

Bare gled deg over øvelsene

Vi er der for dere

Vi er ikke redde for å feile

Det skal heller ikke dere være

Det var våre ord til dere

Takk for jobben dere gjør

Takk for at dere vil samarbeide med oss