Roy Jacobsen, de usynlige

Roy Jacobsen, de usynlige

kjøpt selv

 

Jeg har alle fire bøkene og håper å få lest de snart. Jeg har de i pocket, så da er de fine å ha med i kofferten på ferie også.

Jeg har hatt denne sengekanten i dagevis, men har vært så trøtt at det gikk smått. En fin bok men jeg ble ikke akkurat sugd inn i handlingen. Det ble litt stykkevis og delt på et vis. Den fenget men så fenget den ikke. Jeg fikk ikke helt tak i hovedpersonene.
Det tok seg opp litt når barna, de små og store måtte trå til, synes jeg. Jeg begynner lett på den neste, det blir nok i ferien og håper jeg da kommer litt mer i dybden enn jeg gjorde nå.

Men det er spennende å lese hvordan de taklet det harde livet ute på de små øyene. Det skulle vært i dag. Uten vei. Uten telefon. I det hele tatt nesten ingen kontakt med omverdenen.

 

 

Roy Jacobsen, de usynligeIngrid vokser opp på Barrøy. Havet er hennes eventyr. Fisken, stormen, fattigdommen. Hun eier årstidene, fuglene og horisonten. Ingrid må lære alt det ingen lenger kan. En dag må hun lære enda mer.

Med De usynlige er Roy Jacobsen tilbake i samme miljø som er skildret i første del av Seierherrene, kystproletariatet. Handlingen utspiller seg på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, i årene fra 1913 til 1928. Som forfatteren selv sier: «Det fantes tusenvis av slike øyer på norskekysten. I dag er det ingen. De fortjener å bli sett».

De usynlige er første av fire bøker 

 

Nå leser jeg:

Chris Tvedt, Djevelen i detaljene

Leseeksemplar fra Gyldendal forlag

 

Chris Tvedt er en forfatter jeg har lest nesten alt av. Jeg tror jeg har et hull midt i, der noen mangler. Djevelen i detaljene er hans nyeste og den er også en av de jeg håpet å få lest snart.

Chris Tvedt, Formildende omstendigheter

Chris Tvedt, Bevisets stilling

Chris Tvedt, Den som forvolder en annens død

 

 

Fra omslaget: En polakk får strupen skåret over i et treningssenter i Bergen. Den danske leiemorderen som utførte drapet, blir raskt arrestert, men det tar ikke mange dagene før han blir funnet død på cella, det ser ut til at han har hengt seg. Kort tid etter blir den lokale gangsteren Peter Olsen arrestert for å ha bestilt drapet på polakken. Alt peker i retning av at han er skyldig, men forsvarsadvokat Mikael Brenne er allikevel ikke overbevist. Det er for mange detaljer i saken som ikke stemmer. Dessuten er Mikael skeptisk til om leiemorderen virkelig har begått selvmord, slik fengselet hevder. En kveld ringer det på hjemme hos Mikael Brenne. Utenfor står Peter. Han har rømt fra fengselet for ikke å lide samme skjebne som dansken. Mikael har ikke annet valg enn å ta ham inn som en uvelkommen husgjest. Peter Olsen har noe på Mikael, et feiltrinn som vil koste ham karrieren dersom det kommer ut. Som om ikke dette var nok, dukker også KRIPOS-etterforsker Edvard Matre opp i bildet. Edvard har sin egen agenda. For ham er Mikael Brenne og Peter Olsen kun brikker i et spill for å avsløre råttenskap høyt oppe i Bergenspolitiet. Men det er et farlig spill for alle, skal det vise seg. Ikke minst for Mikael Brenne.

 

 

 

Lesestabel mai, 2022, Bøker i serie

Robert Galbraith, Lange skygger

Tove Alsterdal, Rotvelte

Mohlin og Nystrøm, Den andre søsteren 

Tina Frennstedt, Skjærsild

Ulrika Rolfsdotter, Rovhjerte

Åsa Larsson, Fedrenes misgjerninger

Gunnar Staalesen, Bukken til havresekken

Cilla og Rolf Börjlind, Den barmhjertige samaritan 

Arne Dahl, Isløsning

Jørgen Jæger, Dødssymfoni og Blodskrift

Samuel Bjørk, Ulven

 

Det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet, proppfull av forfatterintervjuer og mye mer, blant annet Bokidioten som denne gang prøver å rydde i bokhyllene sine. Lykkes hun?

https://hverdagsnett.no/index.php/magasin

Bokidioten er inspirert til å rydde….. eller?


Januar:

Bøker lest januar 2022, 14 bøker, herav 5 krim/spenning

Februar:

Bøker lest februar 2022, 24 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2022, 15 bøker, herav 14 krim

April:

Bøker lest april 2022, 17 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Lesestabel juni, Tema nyheter 2022

Da er jeg klar for en ny måned.

I likhet med april, blir det også denne måneden nyheter 2022.

Denne gangen er det veldig variert.

En veldig spennende måned å ta fatt på.

Merkelig dette med disse stablene.

Det er som julaften å ta fatt på en ny.

Det er rart egentlig, for hver bok er jo ny, enten det er i begynnelsen eller slutten av måneden.

Noen lurer på hvorfor jeg gjør dette, om det er en konkurranse i å vise frem hvor mange bøker man leser.

Det er så langt fra sannheten som man kan komme.

Stablene er til stor glede for meg og inspirerer meg til å lese.

Jeg har mye hviletid og er en del alene og da er bøkene medisin for meg, lykkepiller.

Når jeg sitter i godstolen og ser stabelen foran meg, skaper det glede og forventning.

Det igjen hjelper på produksjonen av gode kjemiske reaksjoner i hjernen, derfor veldig viktig for meg.

Hva andre tror og mener, må de få gjøre som de vil om.

 

Det er en merkelig stabel på mange måter dette, for det har vært null krangling.

Noen av de har måttet stå over sin tur, både i april og i mai, når jeg hadde bøker i serie, men de er faktisk like blide.

Kanskje er de bare takknemlig fordi jeg ser dem.

Alle liker jo å bli sett, ikke sant?

Og det skal de vite alle sammen at jeg ser dem og er svært glade de har kommet til meg.

Det er mange kjenninger i stabelen, men også mange nye bekjentskaper.

Sammen skal de berike meg med fine leseopplevelser i juni.

Som vanlig plukker jeg ut 20+ og vet at det er vanskelig å få nå å lese.

Det er da valgets kvaler kommer for fullt, når man må igjen flytte på de.

Jeg gjør oppmerksom på at det er leseeksemplarer.

Teksten under bildene er hentet fra omslaget, som vanlig i mine omtaler.

Jeg har en filosofi med mine omtaler.

Jeg analyserer aldri tekst, jeg skriver kun hva jeg føler om boka etter å ha lest den.

Jeg røper heller aldri noe fra innholdet, annet enn det som står på omslaget.

Jeg er ingen utdannet litteraturkritiker, derfor blir det bare min mening.

 

S.Kirk Walsh, Elefantpasseren i Belfast

Leseeksemplar fra Anemone, Bonnierforlag

 

Dette er siste boken jeg får fra Anemone, tror jeg,  for den redaksjonen blir nå lagt ned, etter at de kom inn i Bonnier. Anemone har gitt meg mange gode leseopplevelser.

Dette ser ut til å være en bok som passer meg godt.

 

 


Fra omslaget :Inspirert av en sann men ukjent del av krigshistorien.

«Walshs nydelige debutroman forvandler det historiske stoffet til en levende roman om forsoning og omsorg.» -The New York Times Book Review.

Belfast, oktober 1940: Den unge dyrepasseren Hettie får ansvaret for en foreldreløs elefant ved navn Violet. Sammen legger Hettie og Violet ut på en ferd som viser hvor sterke bånd som kan oppstå mellom mennesker og dyr. Etter hvert som Violet begynner å venne seg til livet i fangenskap, dukker det opp mørke skyer på himmelen. En verdenskrig truer en by som allerede er splittet mellom de britiske lojalistene og de som kjemper for et fritt og forent Irland. Skjærtorsdag 1941 faller hundrevis av tyske bomber over Belfast. Nesten tusen mennesker omkommer og store deler av byen legges i ruiner. Hettie løper til dyreparken for å forsikre seg om at Violet er uskadd.

S. Kirk Walsh er forfatter, redaktør og lærer bosatt i Texas. Tekstene hennes er publisert bl.a. i New York Times Book Review og San Francisco Chronicle, og hun underviser også i skriving. Elefanten i Belfast er hennes debutroman, og hun skriver nå på sin andre roman.

Elisabeth Strout, Åh, William
Leseeksemplar fra Forlaget Press
Forlaget Press har også gitt meg mange fine leseopplevelser. Jeg tror jeg har likt godt nesten alle jeg har fått fra de. De har mange solide, gode forfattere som Islandske Jón Kalman Stefánsson og tyske Benedict Wells
Dette er tredje bok med samme hovedperson, men de skulle være frittstående, så jeg prøver.

Fra omslaget:Hva vet vi om dem vi elsker? Hva binder oss sammen, også etter at vi for lengst har vokst fra hverandre?

Da Lucy Barton mister den andre ektemannen sin, David, kjenner hun også på sorgen over mannen hun først var gift med, William. William plages av søvnløshet. Det hender han ringer Lucy for å fortelle. Til slutt spør han Lucy om hun vil være med ham på en reise, det er en familiehemmelighet han må finne ut av.

Elizabeth Strout har de siste tiårene etablert seg som en av USAs aller fremste forfattere – en unik skildrer av kjærlighet, klasse, kjønn og aldring. I Åh, William! møter vi igjen Lucy Barton fra bøkene Jeg heter Lucy Barton og Hva som helst er mulig, i et vakkert og stillfarent mesterverk om ensomhet, fellesskap, familie og forandring.

 

Amor Towles, Lincoln Highway

Leseeksemplar fra Forlaget Press

 

Jeg likte svært godt En gentleman i Moskva og ser at også denne tredje boken av Towles har fått gode kritikker. Den første, Et spørsmål om dannelse har jeg ikke anskaffet meg, jeg burde nok det, men når skal jeg vel nå å lese alle, skal tro?

Amor Towles, En gentleman i Moskva

 

 

 

Fra omslaget:

Juni 1954. Atten år gamle Emmett Watson blir kjørt hjem til Nebraska av bestyreren på straffeanstalten i Kansas hvor han har sonet femten måneder for uaktsomt drap. Med en mor som forlot dem for mange år siden, en far som nylig har dødd, og familiegården lagt ut på tvangssalg, har Emmett en plan om å hente sin åtte år gamle bror og dra vestover for å starte et nytt liv. Men etter at bestyreren kjører sin vei oppdager Emmett at to venner fra straffeanstalten hadde gjemt seg i bilens bagasjerom. Sammen har de to lagt en helt annen plan for Emmetts fremtid, en plan som vil ta dem på en skjebnesvanger reise i motsatt retning – til New York City.  

Lincoln Highway er Amor Towles tredje roman, og gikk rett inn på toppen av bestselgerlistene i USA. Boka er solgt til nærmere 30 land og er kåret til Årets beste bok av en rekke anmeldere.

 

Andrea Abreu, Skydekke

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg må innrømme at jeg blir rimelig skeptisk når jeg leser omtalen av denne romanen, men det er morsomt å utforske litt av det som ikke er førstevalget. Variasjon er viktig.

 

 

Tenerife, 2005: Omgitt av løshunder, gamle damer og solbrente turister lengter to landsbyjenter etter å være voksne og tynne og barbere beina. Aller mest lengter de ned til stranda, som de nesten aldri har sett. I fjellsida der de bor, under den evig truende vulkanen Teide, slipper sola sjelden gjennom skyene.

Men ingen har tid til å ta dem med ut av nabolaget; foreldrene er opptatt med å jobbe for turistene, og bestemødrene er for gamle. Jentene er overlatt til seg selv – i en alder der de ikke vet om de skal onanere eller leke med barbie. Eller begge deler.

Andrea Abreus rå skildring av vennskap, begjær og vold er et knyttneveslag av en bok. Romanen utgis i over 20 land og sammenlignes med Elena Ferrantes Napoli-bøker – men utspiller seg i løpet av en eneste sommer da alt blir ugjenkallelig forandret.

 

Hadley Freeman, Den jødiske familien Glass

Leseeksemplar fra Pax forlag

 

Ukjent forfatter, gode omtaler, sikkert gripende

 

Fra omslaget:Etter farmoren Sala Glass’ bortgang, finner journalist Hadley Freeman en skoeske med noen av hennes aller kjæreste eiendeler. For barnebarnet Hadley var hun et stort mysterium, og med skoesken starter en reise som skal vare i nesten to tiår, reisen for å finne ut hvem Sala og hennes tre brødre egentlig var. Denne reisen tar henne fra Picassos arkiver i Paris til et lite hus på landsbygda i Auvergne, Long Island og Auschwitz.

Ved hjelp av brev, fotografier og en upublisert selvbiografi får Freeman for første gang frem hele historien til søsknene i familien Glass: storebror Alex med sin fortid som moteskaper og venn av Dior og Chagall, den patriotiske og modige Jacques og den glitrende Henri som skjulte seg i det okkuperte Frankrike – hver av dem gikk til usedvanlige skritt for å overleve. Freeman oppdager også at mens grandonklene handlet tappert i Vichy-regjeringens Frankrike, foretok farmoren et like heltemodig, men mer privat type offer – av det slaget kvinner ofte gjør.

Vi følger den jødiske familien Glass over et helt århundre, fra de flykter fra pogromer og fattige kår i Polen på begynnelsen av 1900-tallet og søker seg til et bedre liv i Paris, andre verdenskrig og tiden etterpå. Underveis utforskes evige spørsmål rundt assimilasjon, identitet, hjem og tilhørighet. Den jødiske familien Glass åpner døren til fortiden, og lyset skinner skarpt ut over nåtiden.

 

Tonny Gulløv, Bastarden

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

 

Bok tre i vikingserien til Gulløv, en serie som har moret meg stort, selv om det er rått og brutalt, for det er det jo på den tiden. Bok nummer 4 heter Jernbyrd

Tony Gulløv, En konges ætt

Tonny Gulløv, Tusenårsriket

 

Fra omslaget:

Del tre av et storslått, frodig og forrykende leseeventyr. 

Året er 955 og Harald Blåtanns forsøk på å samle Danmark later til å være mislykket helt fra starten av. Otto den store vil tvangskristne eller drepe sine hedenske og uregjerlige naboer i nord, og sender derfor en hær til Jylland. Nå er det opp til Ulv Palnatoke å stoppe ham.
Harald Blåtann sender Ulv Palnatoke og krigerne hans til Dane- virke for å bistå Håkon jarl i forsvaret av Danmark. Men som alltid er Ulv Palnatoke egenrådig. Han utkjemper det største sjøslaget danskene noensinne har vært involvert i, og han gjør det på sin måte, og Harald Blåtann kan ikke stille seg bak. Er Palnatokes trass og galskap tilstrekkelig for å beseire den mek- tigste herskeren i Midgard?
Bastarden er tredje bok i fortellingen om Ulv Palnatoke. Det er en fascinerende, humoristisk og barsk historie om en tid hvor danskene lå i stadig krig både med hverandre og med utallige andre folkeslag i jakten på rikdom og evig ære.
Kathryn Hughes, Minneskrinet
Leseeksemplar fra feelgoodredaksjonen, Cappelen Damm
Jeg har ikke lest Hughes enda, men har en til i hylla, Nøkkelen
Jeg leser mye feelgood, ofte er det veldig mye bra å finne blant de bøkene. Det er ikke kun romantikk hvis noen skulle tro det, for jeg er ikke glad i for mye romantikk. Blir det bare hjerte og smerte og lengsel og beundring, ja da faller jeg av. Gripende historier, gjerne basert på virkelige hendelser, liker jeg og det finner jeg mange av, også blant det som før ble kalt kiosklitteratur. Folk må slutte å tro at lette, romantiske omslag automatisk er såkalte “damebøker”.

Fra omslaget:Jenny Tanner fyller 100 år den dagen hun åpner skrinet hun har tatt vare på så lenge. Det inneholder hennes mest dyrebare minner, og blant dem en liten stein, en utskjæring, og et avisutklipp som hun nesten ikke orker å lese. Men Jenny vet at tiden er inne. Etter krigen la hun igjen en del av sitt hjerte i fjellandsbyen i Italia. Selv om det vil gjøre vondt, må hun vende tilbake til Cinque Alberi. Og ta farvel med fortiden.

Candice Barnes har hatt en vanskelig oppvekst og drømmer om en harmonisk fremtid med kjæresten sin – men er han virkelig den mannen hun trodde han var? Da Candice får muligheten til å reise til Italia sammen med Jenny, vet hun ikke at denne reisen vil åpne øynene hennes for noe hun ikke har våget å se. Kanskje blir Jennys farvel en mulighet for henne til å starte på nytt?

 

Chris Whitaker, Vi begynner med slutten
Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke
Fine omtaler, er litt spent
Fra omslaget:Rett eller galt? Livet leves et sted midt imellom. Duchess er 13 år gammel og følger bare sine egne regler. Iher- dig beskytter hun sin fem år gamle bror Robin, samtidig som hun passer på moren sin, Star. Politisjefen Walk har bodd hele livet i den californiske kystbyen der han og Star vokste opp. Han plages med det som skjedde da han som ung måtte vitne i saken som sendte bestevennen, Vincent King, i fengsel på livstid. Walk gjør alt han kan for å beskytte Star, Duchess og Robin. Men er det nok? Nå, 30 år senere, slipper Vincent ut av fengsel. Men hva er det egentlig som venter ham på utsiden? Vi begynner med slutten er en roman helt utenom det vanlige om to typer familier – de vi fødes inn i, og de vi selv skaper. 

 

Fuzel Jakhina, Zulejkha åpner øynene

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Denne la jeg frem i april, men nådde ikke lese den, så håper jeg får lest den nå

 

 

Fra omslaget:

Zulejkha åpner øynene av Guzel Jakhina er en roman på bredt lerret om livet, døden og kjærligheten – mot bakgrunn av sovjetmyndighetenes hensynsløse behandling av befolkningen under første halvdel av 1900-tallet. Romanen vant «Den store boken» da den kom ut i Russland i 2015, og har siden blitt oversatt til 40 språk.

Zulejkha lever som tatarkvinner har gjort før henne i hundrevis av år: Morgen til kveld slaver hun for ektemannen og den blinde svigermora som hun bare kaller Gammelheksa. Begge holder Zulejkha ansvarlig for at hun aldri har gitt dem noen mannlig arving, bare født fire jenter som døde da de var små. Men de kan ikke stoppe moderniteten – i form av den nye kommunistmakta – fra å innta landsbyen. Når mannen motsetter seg tvangskollektivisering, blir han skutt på stedet, mens Zulejkha sendes til Sibir. Med det starter en beretning om overlevelse, sult og iskalde vintre, men også en fortelling om frigjøring, fornyelse og menneskelig styrke – og om to sjeler som finner hverandre under nærmest umulige betingelser.

 

Carmen Korn, Oppbruddstid

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Bok 1 var bra. Jeg håper jeg klarer å huske litt fra den nå når jeg begynner på to. Jeg husker den krevde konsentrasjon å lese for det handlet om flere ulike mennesker i hvert kapittel, så man måtte holde tunga beint i munnen

Carmen Korn, Døtre av en ny tid

 

 

Fra omslaget:

I den andre delen av Carmen Korns århundretrilogi fra Tyskland 1900-tallet forteller forfatteren en livsbejaende historie om den tyske etterkrigstiden, de glade femtiårene og den optimistiske stemningen på sekstitallet.

Venninnene Henny, Käthe, Ida og Lina kommer fra samme distrikt i Hamburg, og i flere tiår har de delt små og store gleder. Nå er Tyskland i ferd med å legge verdenskrigen bak seg, og utover på 1950-tallet begynner livet endelig å se lysere ut. Det er helt nye tider i den unge republikken. Det eneste vennene fremdeles ikke vet, er hvor det ble av Käthe.

 

Ruth Druart, Mens Paris sov

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

 

Enda en fra krigen. Det er mange av de og jeg håper denne er bra.

 

 

Fra omslaget:På en plattform i Paris hvisker en mor farvel. Det er slutten. Men også begynnelsen. 1944 i et okkupert Paris. En ung jødisk mor om bord på et tog som skal til Auschwitz, klarer på desperat vis å gi sitt nyfødte barn fra seg til en fransk jernbaneansatt. Alt hun har igjen etter å ha gitt fra seg det mest dyrebare hun har i livet, er håpet. 1953 i California. Jean-Luc forsøker å glemme det han har vært igjennom. Arret i ansiktet er en liten pris å betale for å ha overlevd nazi-okkupasjonen. Han har et nytt liv nå, en familie. Aldri hadde han trodd at fortiden skulle komme bankende på døren. På en mørk jernbanestasjon under krigen ble flere menneskers skjebne forent. Det som skjedde den dagen, vil endre livet deres for alltid. En uforglemmelig historie om en mors kjærlighet i et av historiens mørkeste øyeblikk. 

 

Kelly Bowen, En leilighet i Paris

Leseksemplar fra Cappelen Damm

 

Denne skulle jeg også lese i april, så da vil nok denne bli prioritert nå i juni

 

 

Fra omslaget:

Kelly Bowens dramatiske familiesaga fra andre verdenskrig – En leilighet i Paris – avdekker flere lag av hemmeligheter og spionasje. Perfekt for deg som liker historiske romaner.

Paris, 1942: Selv om tyskerne har inntatt og okkupert lysets by, blomstrer glamorøse Estelle Allard i en verden langt unna krigens grusomheter. Men når nazistene vender sin oppmerksomhet mot Estelles nærmeste venner, nøler hun ikke et øyeblikk med å hjelpe dem som står henne nærmest, uansett hva det måtte koste. Hun vet ikke at hennes handlinger vil ha konsekvenser for generasjonene som kommer etter henne.

London, 2017: Aurelia Leclaire jubler over å arve en overdådig leilighet i Paris, men hun blir sjokkert når hun oppdager sin bestemors hemmeligheter. I leiligheten finner hun både en verdifull kunstsamling og en stor mengde vintage-klær, og hun kan ikke unngå å undres over hvor alt sammen kommer fra. Et av maleriene fører henne til Gabriel Seymour, en høyt respektert kunstkjenner med en mystisk bakgrunn. Sammen prøver de å avdekke alle hemmelighetene som sitter i veggene i leiligheten i Paris.

 

David Ärlemalm, Som natten

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg begynte på en bok av forfatteren, Litt død rundt øynene, men akkurat da ble den for trist for meg, så jeg la den på vent og der ligger den enda. Jeg skal lese den, for det virket til å være en bra bok. Nå prøver jeg denne først og så skal jeg komme tilbake til den andre. Jeg må ha en måned senere med, bøker som har ventet lenge, så da får jeg ta den opp igjen.

 

Fra omslaget:

For tyve år gamle Asynja er den fire måneder gamle datteren «Snäckan» alt som virkelig betyr noe. Når det går galt med kjæresten Eddies narkotikahandel, blir Asynja og datteren maktesløse brikker i et mørkt spill. I løpet av noen dager i Sør-Stockholm driver Asynja lenger og lenger vekk fra livet hun drømte om.

Som natten er en mørk roman om en ung kvinne som forlot en smertefull oppvekst i Norrland, og trekkes inn i en kriminell underverden. Det er en fortelling om brutalitet, men også om vennskap og menneskelig varme, og om hvor langt du er villig til å gå for å beskytte det kjæreste du har.

 

Jenny Lecoat, Hedys krig
Leseeksemplar fra Aschehoug
Basert på virkelige hendelser, det bruker å slå an hos meg

Fra omslaget:I juni 1940 blir de britiske kanaløyene okkupert av tyskerne. Hedy Bercu er en ung jødisk kvinne fra Wien som flyktet fra nazistene til Jersey to år tidligere. Men denne gangen kommer hun seg ikke unna.

Hedy er redd. Hun vet hva nazistene gjorde mot jøder i Østerrike, og frykter for sitt liv. Hun gjør det hun kan for å skaffe mat, overleve okkupasjonen og unnslippe konsentrasjonsleirene. Hun skjuler identiteten sin og får jobb som oversetter for tyskerne, ettersom hun er en av de veldig få på øya som kan tysk. Denne jobben gjør det også mulig for henne å bidra i motstandsarbeidet. Motvillig faller hun for den tyske løytnanten Kurt, som har blitt forelsket i henne. De vet begge at forholdet setter deres liv i fare, men kjærligheten gjør dem modige.

Fortellingen om Hedy og Kurt er basert på virkelige hendelser på Jersey under andre verdenskrig.

 

EdouardLouis, En kvinnes frigjøring

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg er veldig spent på om denne er for høytflyvende for min lille hjerne. Ofte er bøker som er innmari oppskrytt, for vanskelige for meg å forstå.

 

 

Fra omslaget:

Romanen åpner med et fotografi, et bilde av en svært ung kvinne. Forfatteren ser et menneske som er fri, lykkelig, i full fart på vei mot fremtiden. Et menneske som både ligner og slett ikke ligner moren han husker fra oppveksten som en utsatt og undertrykt kvinne som oppdro fem barn i fattigdom.

I likhet med sin sønn, bryter moren opp, hun i godt voksen alder, for å skape seg et annet liv. Hun oppsøker ham i Paris og ber om å få vaske leiligheten hans mot en beskjeden lønn. Han sier nei, og tilbyr henne litt penger. Senere, etter å ha betraktet hvordan hun utelukkende ved hjelp av egen viljestyrke makter å skape seg en annen tilværelse enn den hun syntes dømt til av samfunnet og menneskene rundt seg, skal han kalle henne «dronningen av Paris».

En kvinnes frigjøring er et ømt og skarpt morsportrett, en historie om oppbrudd og forsoning og et litterært manifest.

Samtidig belyser den det som kanskje er forfatterens større prosjekt, å vise et slags røntgenbilde av samfunnet gjennom sin egen og sin families historie. Og få andre kan skildre det store i det lille med et bedre og skarpere blikk enn Edouard Louis.

 

 

Karin Brunk Holmqvist, Kyss Karlsson i nakken

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

 

Jeg har lest en av henne før. Jeg ble ikke helt blåst av banen, men den var ok

Karin Brunk Holmqvist, Damen med bysten

 

Ny sjarmerende fulltreffer fra humørsprederen Holmqvist. De er en merkelig forsamling de som bor langs Suppegjøk- veien utenfor Vitaby på Österlen. Veien heter ikke egentlig det, men hva skal man ellers kalle den, tenker søstrene Blenda og Johanna som har bodd der hele sitt liv. Bak blondegardinene følger de med på alt som skjer, og diskuterer ivrig hva naboene holder på med. Og nå for tiden gjelder det å følge med, for hos den fornemme Louise forsvinner det truser fra tørkesnoren, Göte kukelurer med Hjördis, usedvanlige løvfrosker dukker opp i biologen Hel- mers hage, og det går rykter om at kommunen har planer om å grave opp veien og kanskje til og med tomtene langsmed. I Suppegjøkveien er fred og fordragelighet på vei til å bli avløst av kaos, og naboene akter ikke å la det skje. Gamle stridig- heter legges bort, og man går sammen for å finne en løsning. Kommunen skal ikke tro at man kan gjøre hva som helst på landsbygda! Ja, «kyss Karlsson i nakken», som Blenda Nilsdotter pleier å si.
Sarah Jio, Kjærlig hilsen fra London
Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Litt usikker på denne. Jeg har kost meg med noen av Jios bøker, men jeg har fnyst ganske høylytt av andre, så denne ligger litt tynt an, men jeg ser flere liker den, også de som ikke er så begeistret for feelgood, så vi får se
I Sarah Jios nye hjertevarme bestselger KJÆRLIG HILSEN FRA LONDON møter vi en ung bibliotekar som arver en bokhandel fra sin mor, som hun ikke har sett på flere år. Dette leder henne ut på en reise rundt halve jordkloden. Da Valentina var tenåring, flyttet moren Eloise helt plutselig tilbake til sin hjemby London, og lot en sønderknust Val bli igjen i USA sammen med faren. Nå er Valentina nyskilt og i trettiårene – og hun har fremdeles ikke kommet helt over morens svik. Skjebnen spiller henne et bittersøtt puss da Val får høre at moren er død, og at hun har arvet en bokhandel i Primrose Hill i London. Selv om hun sørger over tapet av moren, blir hun enda mer bestemt på å finne ut mer om morens liv, og hun forlater trygge Seattle for å starte et nytt liv i London. Valentina forelsker seg i leiligheten hun har arvet, med sine pastellfargede vegger og trivelige naboer, og hun føler en sterk tilknytning til den sjarmerende, gamle bokhandelen med dens trofaste kunder. Når hun oppdager at bokhandelen er i ferd med å gå konkurs, bretter hun opp ermene og bestemmer seg for å gjøre det hun kan for å redde butikken. For i bøkenes verden finner hun kanskje ut hvorfor moren reiste fra henne, og hvorfor hun ikke ga lyd fra seg på 15 år.
Elina Backman, Når kongen dør
Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Jeg er usikker på denne også, for jeg tror det kommer et par thrillere underveis i måneden som kanskje kommer før denne.
Når kongen dør er en spennende, original og kul krimdebut fra finske Elina Backman. Når kongen dør er solgt til 15 land, har vunnet flere priser og er nominert til årets beste oversatte krim av Svenska Deckarakademin. Saana har nettopp fått sparken fra jobben som journalist i sladderpressen og bestemmer seg for å dra til tanten i Hartola for å samle krefter. Men da hun får vite at en tenåringsjente ble drept i Hartola for 30 år siden, legger hun om planene og begynner å etterforske saken. Saane møter sterk motstand fra lokalbefolkningen, ingen i bygda ser ut til å ville røre opp i den gamle drapssaken. I Helsinki utreder sjefsetterforsker Jan et besyndelig drap, der kroppen til avdøde har noen besyndelige brennmerker. Snart dukker det opp et lik til med liknende arr. Det kan virke som den finske hovedstaden er rammet av en seriemorder. Da Saana og Jan møtes på en blinddate, begynner begge å fortelle om sakene de etterforsker. Kan det virkelig være en kobling mellom drapene?
Therese Tungen, Snu deg
Leseeksemplar fra Aschehoug
Dette er en roman jeg føler jeg bør lese, men det kommer an på om jeg orker, for jeg tror den må være veldig trist. Den skal leses, men er usikker på når.
«Dette blir ein annleis sommar», sa ho til ungane sine. Dei dro til fjellet mens mannen vart i byen for å bygge om leilegheita. Sonen Edvin skulle fylle sju etter sommaren, og gledde seg til å få sitt eige rom. To dager før dei skulle dra frå hytta, fekk Edvin vondt i hovudet. Nokre timar seinare var han død. Attende står ein rådlaus familie. Kva skjedde egentlig med Edvin? Kor er han no, og korleis kan dei leve vidare på ein god måte etter dette? Snu deg er skriven av ei mor som prøver å finne fram i kaoset gjennom året etter at sonen døydde, og eit forsøk på å skrive Edvin fram. «Edvin var ein gut som levde i augeblikket. Han gledde seg til bursdagen sin. Han var ein livsnytar. Vi leiter etter mønster i fortida, som om det som hende Edvin var forutbestemt, som om det låg der heile tida. Som om tilfeldigheiter ikkje fins

 

Caroline Säfstrand, Den hemmelige ingrediensen
Leseeksemplar fra Anemone, Bonnier forlag
Jeg fikk ikke lest denne i april og har flyttet den derfor til juni, for det er mye historie og drama i juni, så noe lett trengs nok innimellom. Jeg har likt de to andre jeg har lest av henne.
Fra omslaget:Ina og Erik lever i et tilsynelatende harmonisk ekteskap, men da Ina får beskjed om at hun er syk, drar hun tilbake til sin barndoms øy Ven. Hun har mange ubesvarte spørsmål hun må ha svar på. Hva skjedde egentlig den gangen da hun var seks år? Svarene hun finner, etterlater hun seg i form av ledetråder i et kryssord. Senere reiser Erik til øya for å finne løsningsordene. For hvert ord han fyller ut, kommer han ikke bare nærmere Inas sannhet, men også sin egen. På Ven møter han en broket forsamling mennesker. Det viser seg at alle har en plass i Inas kryssord, og at rutene avslører hemmeligheter som kommer til å endre livet til flere av dem
Jeg regner med det kommer et par bøker som jeg er spent på.
H.S. Palladino, Den som frykter snøen
Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Jeg er spent på denne, den er allerede solgt til Tyskland.
Den som frykter snøen av H.S Palladino er en karakterdrevet psykologisk krim. Terapeuten Bjørk Isdahl blir vitne til at hennes tidligere klient Azora brutalt tar selvmord. Azora hadde et fotografi av Bjørk med teksten «jeg vet hvorfor du har mareritt». Bjørk har grusomme mareritt som hun aldri har fortalt til noen. Hvordan kunne Azora vite om det, og hvorfor hadde hun et foto av Bjørk? Både politiet og Bjørk selv leter etter forbindelsen mellom Bjørk og Azora. En forbindelse som henger tettere sammen med Bjørks eget liv enn det hun selv aner. Denne psykologiske krimromanen er et fascinerende dykk ned i menneskets fortrengte minner, i hvordan fortiden og oppveksten former og preger oss selv om man ikke husker den. Samtidig skildrer denne krimromanen et rufsete Oslo, der byens løse fugler og brutale skyggesider ligger som et troverdig og realistisk bakteppe.
Myriam Bjerkli, Grønnøyd monster
Leseeksemplar fra Bonnier Norge
Jeg har lest alle bøkene Bjerkli har skrevet og er spent på denne. Jeg er ikke så god på psykologiske thrillere, så vi får se. Nå er disse to siste ikke kommet til meg enda heller og jeg har valgets kvaler også denne måneden fra før, så vi får se hvem som blir lest.
Psykologisk thriller – solid forankret i lokalsamfunn i Vestfold. Årets roman fra Myriam H. Bjerkli er frittstående, men karakterene er kjent for dem som har lest Engelens fall. Vibeke og Christian har giftet seg. Alt er tilsynelatende bra, men Vibeke mottar noen rare brev der noen forsøker å advare henne, og hevder at Christian drepte den forrige kona si. Noen skraper opp bilen hennes og skriver HORE!!! på den. Samtidig blir hun dårlig og kjenner seg både uvel og svimmel. Hun går til legen som konstaterer at hun er blyforgiftet. Er det virkelig noen som prøver å ta henne av dage? Har avsenderen av brevet rett, er Christian virkelig en skruppelløs morder?

 

 

 

Gjør det enkelt

Mange bruker posesuppe.

Ofte er det like enkelt å lage suppen fra bunnen av.

Når jeg koker fisk, tar jeg vare på litt av kraften.

 

I går lagde jeg jevning, spedde med fiskekraft og følte.

I jevningen brukte jeg opp det jeg hadde igjen av ramsløksmør.

Jeg er ikke helt blåst av banen av den Ramsløken jeg.

Kanskje hadde jeg i for lite.

Jeg får visst alt jeg ber om, lager ramsløkpesto og ramsløkssmør.

 

I suppen hadde jeg litt grønnkål, (denne ukens grønnsak, som må brukes opp), persille, gulrot, vårløk, paprika, hvitløk. Litt sitronsaft, salt og pepper. Et par små rester av røykalaks og salmalaks.
Ja og i tillegg sa matstemmen at jeg skulle ha i en neve sennepsfrø, for jeg har en boks av det i tørrvareskuffen.

 

Se der ja, visste jeg vel ikke at det hadde jeg behov for. Det er så moro å Google etter at jeg har brukt en ingrediens jeg egentlig ikke hadde tenkt på:

Sennep. Sennepsplanten tilhører korsblomstfamilien, som inkluderer kål, rosenkål og brokkoli. Sennepsfrø hjelper til med å øke stoffskiftet fordi de får fart på stoffskiftet og hjelper deg med å forbrenne kalorier mer effektivt.

 

https://www.kk.no/livstil/sennepsfro-kan-hjelpe-deg-ned-i-vekt/68134214

Da blir det litt mer sennepsfrø fremover. Og spirer, kikerter og grønnkål. Trenger ikke så mye persille lenger sier den nå, men tomater vil den ha.

 

Continue reading “Gjør det enkelt”

Siste maidagen i år, må vi gjøre så fin vi kan

Det er sol.

Det er vind og ikke så varmt foreløpig.

Men nå nekter jeg å sitte inne.

 

 

Jeg fant frem varmeteppet og satte på full styrke.

Dagen blir så mye lettere når man får sitte ute.

 

 

Egentlig skulle jeg nok tatt meg en gondoltur denne uken.

Ta boken min med opp på fjellet.

Det er så fritt og godt å sitte der.

Vi er enige gubben og jeg at det blir årskort et år til.

Å kunne stikke opp dit når vi har lyst, det er fint.

Og neste år er jo gubben hjemme hver dag.

Men enda har jeg ikke spist frokost, sov lenge i dag.

Vil ha kaffe først og bare våkne litt.

Så får jeg se hva jeg finner på.

 

Det er siste dag i måneden mai.

Lesestabel skal presenteres og jeg er klar.

Gjorde den ferdig i går kveld.

Jeg satt ved pc-en og jobbet, for det går mye raskere enn med iPad.

En hel stabel med leseopplevelser venter.

Jeg er heldig som har så mange bøker å lese.

Hadde jeg ikke fått så mange, ville jeg nok brukt biblioteket.

Kan ikke kjøpe 12~15 bøker hver måned.

 

Nå er et nytt Hverdagsmagasin kommet ut.

Jeg har en spalte der hvert nummer, Bokidioten.

Det er et flott magasin, spekket med forfatterintervjuer, matoppskrifter , lesetips og mye annet spennende.

Og det er helt gratis, ingen forpliktelser om kjøp.

Jeg må innrømme at innimellom kan jeg være litt vanskelig.

Jeg får litt panikk når jeg har glemt deadline og skal skrive noe morsomt.

Men vi får se hvordan det går.

Det er jo gøy også.

Vil du lese, finner du linken her:

https://issuu.com/hverdagsnett/docs/hverdagsnett3_22

 

 

 

Tutta og jeg er på plass.

Gubben satte opp teltet til oss i helga.

Vi krysser fingrene for at det blir vær til å sitte ute fremover.

Her koser vi oss.

I dag

 

Kikerter sa stemmen, ja og litt grønnkål, og lammelårsrester og litt til

 

Det er ikke hver dag jeg gidder styre med middag.

I dag brukte jeg vel 10 min.

Plutselig sa den matstemmen inni meg, den dere vet som ville ha grønnkål på pizzaen.

Ja, den fikk det som den ba om.

Pizza i airfryer, her må det justeres

Denne dagen sa den kikerter.

Nå vil jeg ha noe bønner og erter, sa den.

Jeg lystrer jo jeg og en pakke kikerter, ferdig kokte, økologiske til og med, fra Rema, fikk se lyset igjen etter å ha vært innestengt i skuffen i månedsvis.

Jeg har funnet frem noen som skal vannes og kokes også, de skal i suppe senere i uken.

 

 

Hva fant jeg i fryseren, jo noen kjøttbiter, viste seg å være rester av lammelår.

Der var også en liten boks ostesaus som jeg hadde for mye av, når jeg lagde lasagne for en tid tilbake.

 

 

 

Jeg tok frem tuppervareforma og lempet oppi.

3 skivede poteter, 2 champignon, 1/2 rødløk(hvorfor en halv, jo fordi det var en halv som lå der i skuffen), 2 fedd hvitløk, 1 chili, litt grønnkål. Blander det sammen med sausen og litt fløte og slenger det i ovnen på 180 grader.

 

 

Nesten ikke oppvask.

 

Så hvor lenge står det i ovnen? 10 min? Da kommer sønnen. Formel 1 vettu. Å ja, hvor lenge varer det. 2 timer, men de har ikke begynt enda. Å nei, da så. Skrur ned ovnen jeg til 100 grader. 2 timer senere, skrur jeg den opp igjen til 180 og lar den stå 30 min.

Tok litt tid før poteten var ferdig.

 

Innmari godt om jeg må få si det selv. Nam. Jeg har rester også. Heldig jeg.

Kast alt i en form-middager er supert.

Bruk opp det du har liggende. Ikke kast mat.

Samuel Bjørk, Ulven

Samuel Bjørk, Ulven

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg har lest de tre første og likt de godt.

Samuel Bjørk, Gutten som elsket rådyr

Uglen, Samuel Bjørk

Det henger en engel alene i skogen, har jeg visst ikke omtale av, forunderlig

 

Lettlest og jevnt spennende. Mye luft på sidene så man fyker raskt igjennom den, 480 sider.  Det handler om barn for de som ikke greier å lese det, men det er ingen makabre  beskrivelser.

Det spekuleres hva som ligger bak drapene så jeg savner kanskje en mer forklaring om det på slutten.

Jeg har egentlig ikke så mye mer å si. Ikke uten å røpe noe. Ikke helt realistisk alle personene heller, mange rare skruer her.

 

 

NY TRILOGI FRA DEN INTERNASJONALE KRIMKOMETEN SAMUEL BJØRK-SOLGT TIL 40 LAND OG NUMMER ÉN I TYSKLAND Ulven er forløperen til Samuel Bjørks suksessdebut Det henger en engel alene i skogen og historien om vidunderbarnet Mia Krügers første sak. To elleve år gamle gutter blir funnet drept på et jorde utenfor Uddevalla i Sverige. Mellom dem ligger en hvit hare. Saken forblir et mysterium. Åtte år senere blir to gutter funnet drept på tilsvarende måte utenfor Oslo, med en død rev mellom seg. Holger Munch, nyutnevnt leder for egen drapsenhet, trenger hjelp til å løse saken. Han blir tipset om den unge politistudenten Mia Krüger, som scorer uvanlig høyt på skolens tester. Selv drømmer hun om en karriere i beredskapstroppen, mens hun bruker nettene til å lete etter tvillingsøsteren Sigrid, som har forsvunnet. Sammen graver Munch og Krüger i de mørke og gruoppvekkende sakene, som viser seg å være mer intrikate enn noen av dem kunne ane. Og presset øker da beskjeden kommer: To nye gutter har forsvunnet.

 

Jeg skal lese ut denne nå.

Roy Jacobsen, de usynlige

kjøpt selv

 

Jeg har alle fire bøkene og håper å få lest de snart. Jeg har de i pocket, så da er de fine å ha med i kofferten på ferie også.

 

 

Ingrid vokser opp på Barrøy. Havet er hennes eventyr. Fisken, stormen, fattigdommen. Hun eier årstidene, fuglene og horisonten. Ingrid må lære alt det ingen lenger kan. En dag må hun lære enda mer.

Med De usynlige er Roy Jacobsen tilbake i samme miljø som er skildret i første del av Seierherrene, kystproletariatet. Handlingen utspiller seg på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, i årene fra 1913 til 1928. Som forfatteren selv sier: «Det fantes tusenvis av slike øyer på norskekysten. I dag er det ingen. De fortjener å bli sett».

De usynlige er første av fire bøker 

 

 

 

Lesestabel mai, 2022, Bøker i serie

Robert Galbraith, Lange skygger

Tove Alsterdal, Rotvelte

Mohlin og Nystrøm, Den andre søsteren 

Tina Frennstedt, Skjærsild

Ulrika Rolfsdotter, Rovhjerte

Åsa Larsson, Fedrenes misgjerninger

Gunnar Staalesen, Bukken til havresekken

Cilla og Rolf Börjlind, Den barmhjertige samaritan 

Arne Dahl, Isløsning

Jørgen Jæger, Dødssymfoni og Blodskrift

 

Det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet, proppfull av forfatterintervjuer og mye mer, blant annet Bokidioten som denne gang prøver å rydde i bokhyllene sine. Lykkes hun?

https://hverdagsnett.no/index.php/magasin

Bokidioten er inspirert til å rydde….. eller?


Januar:

Bøker lest januar 2022, 14 bøker, herav 5 krim/spenning

Februar:

Bøker lest februar 2022, 24 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2022, 15 bøker, herav 14 krim

April:

Bøker lest april 2022, 17 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Av og til trenger vi å la alt vi bekymrer oss for ligge litt

Av og til trenger vi å la alt vi bekymrer oss for ligge litt.

Det er så mye som skjer i verden rundt oss.

Det er lett å la frykten få innpass.

 

Et godt råd for å roe hjernen litt, er å fokusere på det som er nært.

Når jeg var ute og gikk forrige uke, prøvde jeg portrettfunksjonen på telefonen.

Da ble der faktisk noen fine nærbilder.

 

Det å ta bilder er faktisk en fin ting i seg selv for å roe nervesystemet.

Man lærer seg å se fine øyeblikk og situasjoner.

Det ser jeg selv når jeg er ute og reiser og tar bilder til bloggen.

Når jeg var på Rhodos nå nettopp, kjente jeg igjen hvor jeg hadde gått før fordi jeg hadde tatt bilder.

Man fokuserer mer konsentrert.

Da forsvinner tankene fra alt annet og det gir ro.

 

 

Å lese bøker er en fantastisk tankeflukt.

Lukke øynene og høre musikk er fint.

 

 

Selv liker jeg å meditere, det gir meg en egen ro.

 

 

Men ta en titt på disse bildene.

De minner meg om alle de små miraklene rundt oss.

Tenk at hvert et blad, hver en blomst, blir likedan.

De kommer til samme tid på året, hvert år.

 

 

I Norge er vi jo bortskjemt med vakker natur.

Det å stoppe opp litt og bare se, det er så fint.

Suge til oss fargene.

Farger er jo god healing, hver farge hver sin frekvens.

Grønn skal være god mot hodepine, sies det.

Gult og marineblå er beroligende.

Kanskje derfor Ryanair bruker de fargene i flyene sine.

Spiser du på blå tallerken, blir du visst fortere mett.

 

Så er du overmannet av tanker, ta en timeout.

Fokuser på det du ser rundt deg.

Alle de små miraklene.

De bekymrer seg ikke, de blomstrer uavhengig av hva som skjer rundt dem.

I dag

 

Pizza i airfryer, her må det justeres

I går prøvde jeg pizza i airfryer.

Det tror jeg skal bli bra, med visse justeringer.

Jeg stekte 200 grader, 6 minutt.

Men.

Jeg testet to lag samtidig, det var ikke suksess.

Den under ble ikke nok stekt.

 

Jeg legger den andre på toppen, 6 min til

Som vanlig, hadde jeg også for mye fyll, så det gjorde den litt bløt.

Den underste måtte enda ha 2 minutter til.

 

Konklusjon:

Disse ville blitt bedre om jeg la alle i stekeovn, 25 min.

Neste gang lager jeg to pizzaer, med mindre topping, steker en i gangen, satser på 7 min.

Fortsettelse følger

Arne Dahl, Isløsning

Arne Dahl, Isløsning

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Ny Arne Dahl er kjekt.

 

Arne Dahl, Friheten

Arne Dahl, Åpen sjø

Arne Dahl, Innland

Arne Dahl, Utmarker

 

Arne Dahls Isløsning, er like bra som de andre han har skrevet. Avanserte plott, litt urealistiske, men spennende. Kanskje ikke så høyt gir som de fire foran og det er egentlig ok. Jeg er imponert over at han klarer å komponere slike avanserte plott med så mange innspill. Er vel ikke noe reelle aktuelle samfunnstemaer her, men om noen år kanskje?
Arne Dahl er pseudonym for Jan Arnald.
Ikke mye makabre utbroderinger. Litt bare hvordan de er tatt livet av. Stemmer ikke helt det som står under bildet her. De flyter ikke i land. De er lagt der på stranden.

 

 

Isløsning er en velskrevet, fartsfylt, blodig og skrekkelig spennende psykologisk thriller fra den svenske mesteren Arne Dahl. Den femte i serien om Berger og Blom. For deg som liker Sjøwall & Wahlöö, Håkan Nesser, Jussi Adler-Olsen og Lars Kepler.

Vinter går mot vår og isen brister raskt på fjorden. Sam Berger, Molly Blom og ikke minst Deer, som er deres kontakt i politiet og må lære seg å gå igjen etter angrepet som forandret livet hennes, er overbevist om at det er en sammenheng mellom likene som flyter i land i den svenske skjærgården. Noen kommer til å drepe igjen. Kan Sam, Molly eller Deer hindre det? Eller er sannheten for langt unna deres forestillingsevne?

 

Jeg leser denne på senga, men sovner før jeg får lest stort.

Roy Jacobsen, de usynlige

kjøpt selv

 

Jeg har alle fire bøkene og håper å få lest de snart. Jeg har de i pocket, så da er de fine å ha med i kofferten på ferie også.

 

Ingrid vokser opp på Barrøy. Havet er hennes eventyr. Fisken, stormen, fattigdommen. Hun eier årstidene, fuglene og horisonten. Ingrid må lære alt det ingen lenger kan. En dag må hun lære enda mer.

Med De usynlige er Roy Jacobsen tilbake i samme miljø som er skildret i første del av Seierherrene, kystproletariatet. Handlingen utspiller seg på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, i årene fra 1913 til 1928. Som forfatteren selv sier: «Det fantes tusenvis av slike øyer på norskekysten. I dag er det ingen. De fortjener å bli sett».

De usynlige er første av fire bøker 

 

Og jeg skal begynne på en til,  men greier ikke bestemme meg. I går leste jeg ikke noe. Litt leselei, kanskje været , 8 grader og regn. Tror jeg går og spiller litt pc-spill først. Det er vel lov, selv om jeg henger etter i lesingen denne måneden?

 

Samuel Bjørk, Ulven

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg har lest de tre første og likt de godt.

Samuel Bjørk, Gutten som elsket rådyr

Uglen, Samuel Bjørk

Det henger en engel alene i skogen, har jeg visst ikke omtale av, forunderlig

 

 

 

NY TRILOGI FRA DEN INTERNASJONALE KRIMKOMETEN SAMUEL BJØRK-SOLGT TIL 40 LAND OG NUMMER ÉN I TYSKLAND Ulven er forløperen til Samuel Bjørks suksessdebut Det henger en engel alene i skogen og historien om vidunderbarnet Mia Krügers første sak. To elleve år gamle gutter blir funnet drept på et jorde utenfor Uddevalla i Sverige. Mellom dem ligger en hvit hare. Saken forblir et mysterium. Åtte år senere blir to gutter funnet drept på tilsvarende måte utenfor Oslo, med en død rev mellom seg. Holger Munch, nyutnevnt leder for egen drapsenhet, trenger hjelp til å løse saken. Han blir tipset om den unge politistudenten Mia Krüger, som scorer uvanlig høyt på skolens tester. Selv drømmer hun om en karriere i beredskapstroppen, mens hun bruker nettene til å lete etter tvillingsøsteren Sigrid, som har forsvunnet. Sammen graver Munch og Krüger i de mørke og gruoppvekkende sakene, som viser seg å være mer intrikate enn noen av dem kunne ane. Og presset øker da beskjeden kommer: To nye gutter har forsvunnet.

Eller kanskje

 

Chris Tvedt, Djevelen i detaljene

Leseeksemplar fra Gyldendal forlag

 

Chris Tvedt er en forfatter jeg har lest nesten alt av. Jeg tror jeg har et hull midt i, der noen mangler. Djevelen i detaljene er hans nyeste og den er også en av de jeg håpet å få lest snart.

Chris Tvedt, Formildende omstendigheter

Chris Tvedt, Bevisets stilling

Chris Tvedt, Den som forvolder en annens død

 


Fra omslaget: En polakk får strupen skåret over i et treningssenter i Bergen. Den danske leiemorderen som utførte drapet, blir raskt arrestert, men det tar ikke mange dagene før han blir funnet død på cella, det ser ut til at han har hengt seg. Kort tid etter blir den lokale gangsteren Peter Olsen arrestert for å ha bestilt drapet på polakken. Alt peker i retning av at han er skyldig, men forsvarsadvokat Mikael Brenne er allikevel ikke overbevist. Det er for mange detaljer i saken som ikke stemmer. Dessuten er Mikael skeptisk til om leiemorderen virkelig har begått selvmord, slik fengselet hevder. En kveld ringer det på hjemme hos Mikael Brenne. Utenfor står Peter. Han har rømt fra fengselet for ikke å lide samme skjebne som dansken. Mikael har ikke annet valg enn å ta ham inn som en uvelkommen husgjest. Peter Olsen har noe på Mikael, et feiltrinn som vil koste ham karrieren dersom det kommer ut. Som om ikke dette var nok, dukker også KRIPOS-etterforsker Edvard Matre opp i bildet. Edvard har sin egen agenda. For ham er Mikael Brenne og Peter Olsen kun brikker i et spill for å avsløre råttenskap høyt oppe i Bergenspolitiet. Men det er et farlig spill for alle, skal det vise seg. Ikke minst for Mikael Brenne.

 

Eller:

 

Dina Jefferies, Krigens døtre

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

 

Første bok i Dinah Jefferies’ storslåtte trilogi om søstre, hemmeligheter og mot under andre verdenskrig i Frankrike. 1944. I en gammel steinhytte i det innerste av Dordogne, i utkanten av en liten landsby, lengter de tre søstrene Hélène, Elise og Florence etter en slutt på krigen. Hélène som er eldst, forsøker å holde familien samlet under den tyske okkupasjonen. Den mer rebelske Elise er oppsatt på å hjelpe motstandsbevegelsen, koste hva det koste vil. Og Florence, den mest drømmende av de tre, ønsker seg bare friheten tilbake. En mørk kveld banker de allierte på døren deres. Tiden er kommet for å engasjere seg. Men beslutningen medfører også at hemmeligheter fra deres egen fortid vil komme for en dag

 

Lesestabel mai, 2022, Bøker i serie

Robert Galbraith, Lange skygger

Tove Alsterdal, Rotvelte

Mohlin og Nystrøm, Den andre søsteren 

Tina Frennstedt, Skjærsild

Ulrika Rolfsdotter, Rovhjerte

Åsa Larsson, Fedrenes misgjerninger

Gunnar Staalesen, Bukken til havresekken

Cilla og Rolf Börjlind, Den barmhjertige samaritan 


Jørgen Jæger, Dødssymfoni og Blodskrift

 

Det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet, proppfull av forfatterintervjuer og mye mer, blant annet Bokidioten som denne gang prøver å rydde i bokhyllene sine. Lykkes hun?

https://hverdagsnett.no/index.php/magasin

Bokidioten er inspirert til å rydde….. eller?


Januar:

Bøker lest januar 2022, 14 bøker, herav 5 krim/spenning

Februar:

Bøker lest februar 2022, 24 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2022, 15 bøker, herav 14 krim

April:

Bøker lest april 2022, 17 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

 

Det er så lett å sole seg i glansen

Det er så lett å sole seg i glansen

Det er så herlig for egoet å føle seg beundret

Å bli hørt og sett og få høye tilrop

Vi ser det hele tiden når de som før var usynlig, blir sett på som forkjempere

De vokser seg store

De føler seg som en million dollar

Endelig føler de seg verdsatt

Det er ikke uten grunn at hvis du vil ha noen til å kjempe din sak, så fore de med beundring og løft de frem

Det dumme er bare at ofte går det til hodet på dem

De blir blinde

Og er du blind og skal lede vei, må du ha et solid indre kompass

Du må vite at du er på riktig vei

Slik er det dessverre ikke

For når egoet vokser, forsvinner kompasset og man går seg istedet vill

Da er det dumt man i tillegg har dratt med seg flere på veien dit

Alle de som trenger en ledestjerne de kan henge seg på

De som er med i hylekoret

Vi beundrer deg, vi beundrer deg, vi elsker deg, å hvor vi elsker deg, du er så klok, si mer, si mer

 

Det er da vi må huske at hvem som er lærer og hvem som er elev, det vet vi aldri

Alle har vi en vei å gå, nemlig livets vei

Den eneste vi der har ansvar for, utenom våre barn, er oss selv

Vi har ansvar for hva vi sender ut, hva vi deler, hvilke ord vi bruker, hvordan vi er som mennesker

Vi har ansvar for å ta våre egne valg, ikke andres

Ja vi kan dele fra hjertet det som står oss nært, men andres valg må de stå for selv

De skal finne sin vei, slik vi finner vår

Hver en som finner fred i seg selv, vil ikke formane eller irettesette andre voksne mennesker

De vil kun sende ut freden de selv har funnet

De vil vite at i alle situasjoner er vi både elev og lærer på reisen

Vi møter våre medmennesker i respekt for nettopp dette

Vi deler vår opplevelse av livet uten å påtvinge noen våre sannheter

Du kan tro du sitter på sannheten og er opplyst og være en ledestjerne, men der tar du feil

Tror du det, er du som oftest eleven

Først når du oppdager at du ikke har forstått alt, kan du ta til deg mer lærdom

Være ydmyk, se at du er ikke opphøyet, du vet ikke mer enn andre

Alle har sin egen vei å gå

La oss gå den i respekt for hverandres valg

Husk at alt du sender ut, vokser og kommer så tilbake til deg

Velg derfor det som gjør deg godt

Det vil gagne både deg selv og de rundt deg

I dag