Lesestabel august 23, Bøker i serier

En ting er sikkert og det er at jeg følger alt for mange serier.

Og jeg er sånn at når jeg følger en serie, er jeg livredd for å gå glipp av noen av bøkene.

Det er serier der jeg har falt av og begynt på igjen og misset noen i midten, og det irriterer meg.

Men så er jeg glemsk også og husker ikke helt etter noen år, om jeg har lest eller ikke.

Det blir ikke til at jeg begynner på igjen midt i.

Selv om det er noen jeg leser meg opp på.

Men som sagt seriestablene blir høye og de må bli gjentagende.

Derfor blir august bøker i serie og også på nyåret.

Jeg elsker å planlegge disse stablene.

Jeg kan sitte i stolen min for å meditere men greier ikke å sitte i ro, jeg kommer på en ide og må opp og stable litt.

Den må være med og den må være med, og den skulle jeg jo bare ha lest.

Slik er boklivet for en bokidiot med stor tilgang på bøker.

Og du verden hvor mye det gir meg, i en ellers rolig hverdag.

Kunnskap, reiser, historie, mat til hjernen, spenning, økning av bevissthet og forståelse.

Ja, det å lese er bare en berikelse.

Så nå blir det krim og spenning igjen, stort sett, denne måneden.

Når jeg begynte å se over, slo der meg at jeg må ha med annet enn krim.

Leser jeg krim på senga, preger det søvnen min,  så der må jeg ha noe lettere.

Da ble stabelen enda høyere så alle kommer ikke til å bli lest.

Noen av de er flyttet fra tidligere stabler, andre er nye.

Selv om det er mest kriminelle det handler om her, så har de roet seg bemerkelsesverdig bra sammen.

De er stille av seg, egentlig litt merkelig, men sånn er det.

De venter tålmodig.

Jeg plikter å opplyse at det er leseeksemplarer, men jeg er ikke pålagt å lese eller betalt.

Tekst under bildene og bilde av boka er hentet fra internett, tekst over bildene er min.

Håper du kan finne litt inspirasjon til serier du vil følge.

Jeg har ingen faglig utdannelse innen litteratur og språk, så dette er kun omtaler om hva jeg personlig liker eller ikke liker.

 

 

May Lis Ruus, Alle mine barn kom hjem

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Ny krimserie som utgis rett i pocket. Bok to kommer i midten av september. May Lis Ruus er en av forfatterne på krimhelg på Osterøy i september.

Jeg har kun sett fine omtaler.

 

 

En sen ettermiddag sitter en fireåring alene i barnehagen og fingermaler på veggen. Han tegner en familie og et hus. Men rødfargen er ikke maling. Det er blod som stammer fra barnehageassistenten som ligger livløs på gulvet ved siden av ham. Da han blir funnet, er hans to yngre søstre som sunket i jorden, og politiet i Bergen frykter at de er blitt bortført.

Lise Lotte Mehl er barnevernspedagog og jobber som familiekonsulent, blant annet for fosterhjemmet til søskenflokken. Etter at Lise Lottes ektemann ble fengslet og dømt i en alvorlig straffesak, har hun kjempet seg tilbake til et normalt liv. Men da det viser seg en sammenheng mellom de to sakene, truer fortiden med å innhente henne …

Et annet sted forsøker en hardt prøvet mor å finne tilbake til sine barn.

Alt hun ønsker, er å samle familien sin og gjøre den hel – én gang for alle.

 

Marilynne Robinson, Gilead 

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Dette er en serie på fire og jeg har de to første. Aner ikke hva det dreier seg om så er spent på om alle fire vil bli lest.

 

 

Marilynne Robinson er amerikansk litteraturs Grand Old Lady. Hennes mest kjente verk, de fire romanene i Gilead-suiten, kretser først og fremst rundt livet til to aldrende pastorer i lokale frikirker, samt deres mer eller mindre skakkjørte forfedre og etterkommere. Den ytre og iblant dramatiske historien er ikke fraværende, men den er heller ikke et poeng i seg selv. I Gilead som overalt ellers utfolder livet seg, men det forfatteren bruker sine formidable litterære evner til å utforske, er hvorfor og hvordan. Hva er kreftene som driver mennesker til å velge rett eller galt? Hva kan forklare vår lojalitet mot medmennesker, vår evne til tilgivelse, til nestekjærlighet og til innsikt i egne feil og mangler? Hvor tungt veier våre synder og forbrytelser? I hvor mange generasjoner? Og hvor trygt hviler vi egentlig i Guds hånd?

Gilead, den første romanen i suiten, er både en lovsang og en klagesang – til Gud, til livet og til slekten som gjorde livet mulig. I 1956 nærmer pastor John Ames seg slutten av sin jordiske tilværelse, og han påbegynner et brev til sin unge sønn, en beretning om ham selv og hans forfedre. Ames en sønn av en predikant fra Iowa og barnebarn av en prest som i sin ungdom fikk et syn av Kristus bundet i lenker, og dro vestover til Kansas for å kjempe mot slaveriet. Ames’ brevroman er en historie om helligholdte, vanskelige og vonde familiebånd, men også om livet som et makeløst og forunderlig mirakel. Alltid feilbarlig, ofte dypt urettferdig, naget av tvil og skam, men likefullt mirakuløst bare i kraft av å være livet.

 

 

Karin Smirnoff, Jeg dro ned til bror 

Fått av venn

 

Jeg har sett mange fine omtaler av denne

 

Jeg dro ned til bror er debuten til svenske Karin Smirnoff. Her er et samtidsdrama fra en ødslig svensk landsbygd. Det handler om livet. Om kjærligheten, volden, det som er vakkert og det som er gått i stykker. Det handler om det aller vanskeligste: tilgivelse. Jana og Bror er tvillinger. Moderen ligger ufør på sykehjemmet etter et slag og faderen er død. Men når Jana drar ned til Bror som er i ferd med å gå under i en kjærlighetssorg som ikke skulle vært, vekkes minnene om livet i skyggen av den truende faderen til livet. Med en uovertruffen humor, ømhet og råskap lar Smirnoff oss oppleve selve livet i sitt helt særegne og betagende språk. Romanen ble nominert til den høythengende August-prisen da den kom ut i Sverige.

 


Roy Jacobsen, Hvitt hav

Kjøpt selv

 

Bok 2 i en serie det går tregt å lese for meg. Vet ikke hva jeg somler med.

“… huset var blitt mindre, dørene lavere, vinduene smalere; lukta av mennesker hadde sittet som maling i disse veggene, nå bare som duften av tung, våt jord; hun dro fingertuppen gjennom doggperlene og satte seg på foreldrenes seng, der moren hadde dødd. La Lars ta over Barrøy, var det siste hun sa. – Og reis, du er ung og klok, vend havet ryggen, lær av meg … Ingrid sa nei.

Året er 1944. Ingrid har vendt tilbake til sin barndoms øy, og tror hun er alene. Hun setter garn og ruster seg for vinteren. Hun klyver over gjerdene som da hun var barn. Men hun er ikke noe barn. Og på uventet vis får hun oppleve kjærligheten gjennom noen intense vinteruker.

Hvitt hav er oppfølgeren til suksessromanen De usynlige. Denne gangen spenner Roy Jacobsen opp et enda større lerret og leverer en sterk og handlingsmettet roman om et skjebneår i norsk historie.

 

Roy Jacobsen, Rigels øyne

Kjøpt selv

 

 

Roy Jacobsen ble som første nordmann shortlistet til den gjeve Man Booker International Prize for romanen De usynlige. Fortellingen om Ingrid Barrøy, som fortsatte med Hvitt hav, har fanget lesere over hele verden.

Rigels øyne er tredje bok i serien. Med den har vi fått en enestående trilogi for alle som vil forstå mer av landet vi lever i.

Ingrids datter er blitt ti måneder, og hun legger ut på en vandring gjennom Norge for å finne barnefaren. I støvler og kjole, med sekk på ryggen, reiser hun sørover. Hver gang hun ber om et sted å sove, legger hun fram sitt ærend: Er det noen som husker en russer som flyktet over fjellet den siste krigsvinteren? Underveis kommer hun bort i en rekke uforglemmelige menneskeskjebner.

Finner hun den hun søker? Hvilket Norge åpenbarer seg for henne i 1946? Rigels øyne er en sterk roman om et folk etter en krig, fortalt fra perspektivet til en uvanlig kvinne. For krigen gjør noe med menneskene. Men det gjør også freden. Den gjør noe med hukommelsen. Ingrid får snudd opp ned på sitt verdensbilde.

 


Tonny Gulløv, Bastarden

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

 

Bok tre i vikingserien til Gulløv, en serie som har moret meg stort, selv om det er rått og brutalt, for det er det jo på den tiden. Bok nummer 4 heter Jernbyrd og bok 5, Ravnehugg.  Liker du bøker fra Vikingetiden, er dette en av de jeg anbefaler varmt.

Tony Gulløv, En konges ætt

Tonny Gulløv, Tusenårsriket

Denne har vært forbigått så lenge at nå skal den prioriteres.

 

 

Fra omslaget:

Del tre av et storslått, frodig og forrykende leseeventyr. 

Året er 955 og Harald Blåtanns forsøk på å samle Danmark later til å være mislykket helt fra starten av. Otto den store vil tvangskristne eller drepe sine hedenske og uregjerlige naboer i nord, og sender derfor en hær til Jylland. Nå er det opp til Ulv Palnatoke å stoppe ham.
Harald Blåtann sender Ulv Palnatoke og krigerne hans til Dane- virke for å bistå Håkon jarl i forsvaret av Danmark. Men som alltid er Ulv Palnatoke egenrådig. Han utkjemper det største sjøslaget danskene noensinne har vært involvert i, og han gjør det på sin måte, og Harald Blåtann kan ikke stille seg bak. Er Palnatokes trass og galskap tilstrekkelig for å beseire den mek- tigste herskeren i Midgard?
Bastarden er tredje bok i fortellingen om Ulv Palnatoke. Det er en fascinerende, humoristisk og barsk historie om en tid hvor danskene lå i stadig krig både med hverandre og med utallige andre folkeslag i jakten på rikdom og evig ære.

 

Thomas Bagger, Mannen i tre deler

Leseeksrmplar fra Vigmostad og Bjørke

 

Hun som ikke er ajour med en haug serier, begynner også på nye. Egentlig hadde jeg tenkt å la denne ligge og vente litt, men så blir jeg så innmari nysgjerrig når jeg ser begeistrede omtaler.

 

 

Fra omslaget:Ny, spennende serie om de to spesialagentene i Task Force 14: den eksentriske Lucas Stage og den gåtefulle David Flugt. På en forblåst ås på Sønderjylland finner politiet liket av en naken mann. Det viser seg etter hvert at mannen egentlig døde tre dager tidligere og ble stjålet fra det lokale likhuset. Den nakne mannen er ikke forbrytelsen. Han er budskapet. Vollen på Smøl har i årtier skjult en langt mer gruoppvekkende hemmelighet. Og den tiltrekker seg raskt oppmerksomhet fra internasjonal presse. To spesialagenter fra Task Force 14 tilkalles fra København: Den gåtefulle David Flugt og den eksentriske Lucas Stage. Agentene blir kjølig mottatt av de lokale politifolkene, og den samme motstanden opplever de også ellers i samfunnet. Dette er en landsdel hvor folk holder seg for seg selv, og hvor skogsmarkene kaster fra seg lange skygger. David og Lucas kommer raskt på sporet av en skremmende

 

Tove Alsterdal, Synkehull

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Alsterdal er en forfatter jeg liker svært godt men jeg har ikke nådd å lese alt av henne. Hun er en av de jeg prøver å oppdatere meg på, finne tak i de jeg mangler.

Tove Alsterdal, Blindtunnel

Tove Alsterdal, Rotvelte

 

 

Fra omslaget:

I et øde hus ved Offerssjön, langt inne i de svenske skogene, blir en ihjelsultet mann funnet. Han har vært innelåst lenge og har forsøkt å overleve på insekter. To av fingrene på den venstre hånden er hugget av. Politietterforsker Eira Sjödin settes på saken.

I det nesten forlatte gruvesamfunnet Malmberget, sytti mil lenger nord, finner hun et offer til. Han har også blitt innestengt for å dø. Etter hvert som Eira oppdager skremmende sammenhenger, forsvinner det nok en mann. Denne gangen berører det Eira personlig. For å finne mannen er hun villig til å risikere alt.

 

 

Anders de la Motte

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

Anders de la Motte er også en jeg følger. Der har jeg to jeg ikke har lest. De bergtatte pluss den han har skrevet sammen med Mons Nilsson, Døden går på visning. Nå skal denne prioriteres denne måneden.

 

 

Fra omslaget:Avdeling Q møter Kastanjemannen, med et hint av Nattsvermeren. Første bok i serien om Leonore Asker og Avdelingen for fortapte sjeler er mørk politikrim av beste merke, en spenningsserie som utforsker det som er annerledes og avvikende. Den egensindige politietterforskeren Leonore Asker blir fjernet fra en høyprofilert kidnappingssak, og omplassert til den såkalte Avdelingen for fortapte sjeler, en enhet for rare etterforskningssaker i kjelleren på politistasjonen i Malmø. Motvillig trekkes Asker inn i en av de særegne sakene hennes forgjenger etterforsket. Noen plasserer små illevarslende skikkelser i et modelljernbanelandskap, og en av disse skikkelsene viser seg å være den kidnappede kvinnen. Sakens koblinger til forlatte og forfalte bygg gjør at Asker kontakter Martin Hill, som er lektor i arkitektur, med interesse for urban exploration. Snart mistenker Asker og Hill at de står ovenfor en uvanlig form for ondskap.

 

 

 

Richard Osman, Kulen som bommet

Leseeksemplar fra Gurli Berg forlag

 

Jeg har lest den første i denne serien, men jeg falt ikke helt for den, kanskje jeg bare ikke tok meg tid til å bli kjent med persongalleriet. Jeg har ikke lest bok to, men siden den tredje dukket opp her uanmeldt, vil jeg prøve å få lest den, for jeg ser veldig mange liker disse bøkene svært godt.

 

 

Fra omslaget:Det er en helt vanlig torsdag, men trøbbel er aldri langt unna når de fire hobbydetektivene i Torsdagsmordklubben – Joyce, Ibrahim, Ron og Elizabeth – møtes i all hemmelighet for å løse mordsaker. Denne gangen etterforsker de mordet på Bethany Waites, en TV- reporter som var på sporet av en enorm momssvindel, da bilen hennes forsvant utfor en klippe i nattens mulm og mørke. Liket ble aldri funnet, og momssvindelpengene er sporløst forsvunnet. Men så dukker en ny motstander opp, og målet er å drepe … eller å bli drept. Og mens kalde spor blir glovarme, strever Elizabeth med kjærligheten (og en pistol), og Joyce, Ron og Ibrahim jakter på ledetråder med nye og gamle venners hjelp. Men kan gjengen løse mysteriet og redde Elizabeth og Joyce før morderen slår til igjen? Dette er den tredje boken i serien om Torsdagsmordklubben.

 

 

Elina Backman, Når kongen dør
Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Finland
Denne var med i junistabel, men har også måtte vente.
Når kongen dør er en spennende, original og kul krimdebut fra finske Elina Backman. Når kongen dør er solgt til 15 land, har vunnet flere priser og er nominert til årets beste oversatte krim av Svenska Deckarakademin. Saana har nettopp fått sparken fra jobben som journalist i sladderpressen og bestemmer seg for å dra til tanten i Hartola for å samle krefter. Men da hun får vite at en tenåringsjente ble drept i Hartola for 30 år siden, legger hun om planene og begynner å etterforske saken. Saane møter sterk motstand fra lokalbefolkningen, ingen i bygda ser ut til å ville røre opp i den gamle drapssaken. I Helsinki utreder sjefsetterforsker Jan et besyndelig drap, der kroppen til avdøde har noen besyndelige brennmerker. Snart dukker det opp et lik til med liknende arr. Det kan virke som den finske hovedstaden er rammet av en seriemorder. Da Saana og Jan møtes på en blinddate, begynner begge å fortelle om sakene de etterforsker. Kan det virkelig være en kobling mellom drapene?

 

Muna Shehadi, Eves sannhet.

Leseeksemplar fra Aschehoug.

Bøker lest juli 2021, 14 bøker

 

Jeg leste bok en, Rosalinds løgner  og var ikke overbegeistret. Det er så mange forfattere som higer etter suksessen Riley og Montefiore har hatt med sine serier. Jeg har kun lest Rileys og jeg synes Rosalinds løgner ikke kan sammenlignes med Rileys, siden Riley har med den historiske biten i sine bøker.
Men siden jeg har lest den første, prøver jeg meg på nummer to, for den tredje venter i hylla. Og jeg vet at dette er en type bøker mange elsker å lese. Lett, avslappende underholdning.

 

 

Eve og de to søstrene hennes forsøker fortsatt å fordøye nyheten om at moren, den berømte filmskuespilleren Jill Croft, umulig kunne være deres biologiske mor. Det har gått et år og Eve strever med det meste. Forholdet går dårlig, hun føler seg forbigått på jobben. Hun trenger en ny start. Da stemoren Lauren tipser om en jobbmulighet i en annen by, griper Eve sjansen.

Eve bærer på en stor og vond hemmelighet fra barndommen. Den gang betrodde hun seg til moren, men ble avfeide. Etter dette har hun alltid følt seg utenfor. Tør hun nå å fortelle hemmeligheten til noen? Hvordan kommer de to søstrene hennes til å reagere?

Eves sannhet er bok to i trilogien «Fortunas døtre» og er en roman for alle som liker å lese Lucinda Riley og Santa Montefiore. Historien om de tre søstrene startet med Rosalinds løgner (2020) og fullføres med Olivias sannhet. (2022).

 

 

Geir Tangen, Hundedager

!eseeksemplar fra Gyldendal

 

Siste bok ut i presentasjonen er Geir Tangen. Det betyr ikke at den blir lest sist. Denne skal jeg glede gubben med,  at han skal få lese den først i ferien, for han liker Geir Tangens bøker veldig godt. Når jeg nå fikk et forhåndseksemplar som ikke er innbundet, passer det supert i feriekofferten. Gubben bruker nemlig å spørre meg hvilke han skal lese. Hvis jeg sier, ta den du vil,  får jeg til svar at nei, du må finne en som passer til meg. Og hvis noen spør han om han har lest en bok, spør han meg om han har lest den. Han er veldig glad i å lese men titler og forfattere, nei, det er det min jobb å holde styr på,😁 Bra for hjernen min.

Geir Tangen, Vargtimen

 

Hundedager er bok 2 i Gabriel Fjell-serien

 

Fra omslaget:En liten gutt blir funnet drept i et turområde i Haugesund. Han er slått i hjel med en stein og kastet nedfor en bratt skråning. Den brutale volden mot det forsvarsløse barnet sjokkerer selv erfarne politifolk. Overbetjent Gabriel Fjell og hans team må ha hjelp, og Kripos-etterforskeren Aida Ibrahim kommer fra Oslo for å bistå arbeidet. Timer og dager går uten at noen melder gutten savnet, og til tross for at Gabriel Fjell og teamet hans arbeider døgnet rundt, klarer de ikke å identifisere gutten.
Samtidig vikler en lokal frilansjournalist seg inn i garnet, og velter med det den første dominobrikken i dette dystre mysteriet.
Etter hvert avdekkes en historie, mørkere og farligere enn noen kunne ane.

Hundedager er en dyptpløyende kriminalroman om makt og avmakt i nære relasjoner, om hvordan selve vår menneskelighet står på spill når bunnen i tilværelsen faller bort under føttene våre.

 

 

Randi Fuglehaug, Tonedød

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

Jeg likte godt Fuglehaugs første krim, Fallesjuke og gleder meg til neste av henne.

Randi Fuglehaug, Fallesjuke

 

Fra omslaget:Ein verdsberømt saksofonist fell død om på scenen under Vossa Jazz. Etterforskinga rykker idylliske Voss ut av påskefreden, og den eigenrådige journalisten Agnes Tveit hamnar midt oppi eit livsfarleg drapsmysterium. Saksofonisten Marta Tverberg fell død om på scenen berre minuttar etter at ho har halde ei flammande tale med kritikk av både jazzmiljø og festival. Seks hundre tilskodarar i salen er vitne til dramaet – blant dei mange som har hemmelegheiter den omdiskuterte divaen ikkje lenger kan røpe. Agnes Tveit er midt i arbeidet med biografien om Tverberg og kjem snart tett på fleire av desse hemmelegheitene. Jazzdivaen frå Voss var aldri konfliktsky, tvert imot viser det seg snart at både naboar, kollegaer og tidlegare klassekameratar kan ha hatt motiv for drapet. Agnes startar si eiga etterforsking, men jo tettare ho kjem løysinga på drapsgåta, jo farlegare blir det også for henne. Midt oppi alt er ho nysingel, og det blir vanskeleg å halde hovudet klart i nærleiken av den ferske Vossa Jazz-sjefen, som også er Agnes sin store ungdomskjærleik. Tonedød er ein ny, frisk vestlandskrim frå Randi Fuglehaug, for deg som likar eit smart plott og ei overraskande uhyggeleg løysing.

 

Dinah Jefferies, Det glemte palasset

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

 

Dina Jefferies, Krigens døtre

Bok to i en trilogi om tre søstre. Den første boken likte jeg godt, så blir spennende å se hvordan den neste blir.

 

 

 

Fra omslaget:Andre bok i storslått trilogi om søstre, hemmeligheter og mot under andre verdenskrig fra britisk suksessforfatter. En øy full av hemmeligheter. En flukt. Et løfte. En opprørsk datter 1923. I skyggen av de honningfargede murene på Malta er det lett å gjemme seg bort hvis man ønsker det. Hvem som helst kan også kjøpe seg en ny identitet. Rosalie Delacroix har lagt Paris bak seg, og jobber nå som danser i de dype bakgatene på øya. En søster som har en hemmelighet 1944. Florence Baudin flykter fra det okkuperte Frankrike og ser for seg et nytt liv et annet sted. Men moren, som hun ikke har hatt kontakt med på lenge, har en desperat bønn. Kan Florence finne søsteren hennes som har vært savnet i flere år? En generasjonskløft Forholdet mellom søstrene er preget av svik, hemmeligheter, løgner og taushet. Et falmet, gammelt brev fra Rosalie er det eneste sporet Florence sitter med. Krigen gjør alt vanskelig – og tiden er i ferd med å renne ut .

 

Johanna Mo, Skyggeliljen

Leseeksemplar fra Aschehoug

Johanna Mo, Nattsangeren

 

Jeg ser mange fine omtaler av bøkene til Johanna Mo. Selv var jeg ikke overbegeistret over første boken, for jeg syntes det ble mange unødvendige detaljer, men jeg skal fortsette på serien for å se om det passer meg bedre,  etterhvert som man blir kjent med personene.

Bok tre heter Mittlandet.

 

 

 

Fra omslaget:Jenny kommer hjem til Öland og oppdager at huset er tomt. Har ektemannen Thomas og deres 14 måneder gamle sønn Hugo forsvunnet frivillig eller ikke? Hanna Duncker og Kalmarpolitiet kastes inn i en etterforskning som avdekker mange hemmeligheter. En voksen datter er ikke det eneste Thomas har skjult for kona. Da Thomas blir funnet død stiller hele øya opp for å finne lille Hugo, før det er for sent.
Hanna strever samtidig med ubesvarte spørsmål fra fortiden. Hva skjedde egentlig for 16 år siden, da faren ble dømt for drap? Noen gjør alt for at hun ikke skal finne sannheten.
Skyggeliljen er andre del i Öland-serien, en serie om å leve i skyggen av forbrytelser og om de ubrytelige båndene til hjemstedet.

 

Max Seeck, Jenta under isen

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Max Seeck, Heksejakt

Bok 2 i serien til Max Seeck

 

 

 

Fra omslaget:Seks måneder har gått siden Jessica Niemis møte med den mystiske seriemorderen som drepte hennes mentor. Marerittene om moren har blitt verre, men Jessica gjør det hun kan for å holde fokus. Drapsavdelingen, nå under ny ledelse, har fått en ny sak. Liket av en ung kvinne har skylt opp på en iskald strand. Samtidig har to berømte influensere forsvunnet.
Under etterforskningen finner Jessica et skremmende maleri – av et fyrtårn på en avsidesliggende øy, og under bildet et grusomt dikt som beskriver et drap. Og mens Jessica jobber febrilsk med å løse saken, og forhindre flere drap, innhenter den forferdelige fortida henne, og truer med å ødelegge henne.

«Anbefales! Max Seeck skriver lekent og sabla godt. (…) Forfatteren fletter flere språklige fine ting inn på en elegant og naturlig måte uten at det virker konstruert eller påfallende.» Artemisias Verden (bokblogg) (Terningkast 5)

 

Hanne Rohde, Kjærlighetssvindel

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

Rohde har jeg lest to av, en av de krim. En av de der jeg ikke har fått lest de første i serien og det vil jeg gjerne, men spørs om jeg kommer dit.

Hanne Rohde, Kjemp for alt hva du har kjært

Hanne Kristin Rohde, Det du ikke vet

 

Fra omslaget:Ny bok i bestselgerserien om Wilma Lind! Politiet i Risør finner en utbrent bil med et forkullet lik i passasjersetet. Wilma Lind og Bjarne Larssen blir dratt inn i etterforskningen, og oppdager snart at alt ikke er som det skal i den idylliske sørlandsbyen. Lillian Lunde har truffet Nikos på nettet og blitt stormforelsket. Etter hvert ber han henne om penger, og Lillian stoler blindt på sin nye flamme. Etter hvert kommer det fram at Lillian ikke er det eneste offeret for kjærlighetssvindel i Risør. Kjærlighetssvindel handler om hvor vanskelig det er å finne ekte kjærlighet og hvor galt det kan gå når du har brent deg på den.

 

Lars Helle, Den som hengir seg til djevelen

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag

 

Lars Helle, Når stormen aldri løyer.

Jeg har lest en av forfatteren før.

 

Fra omslaget:En fortelling i Bernhard Borge-tradisjonen med alvorlig klangbunn. I den vesle bygda Rognvik, sør i Rogaland, har samboerparet Liz Krogh og Kurt Stille hvert sitt prosjekt. Liz er instruktør for Rognvikspelet. Et stykke som tar for seg livet til heksen Ingeborg Persdatter. Kurt har bestemt seg for å skrive en historisk roman om den samme kvinnen. Planen hans er å se om det kan finnes noe allmennmenneskelig i det uhyrlige som fikk Ingeborg brent på bålet. I utgangspunktet ser de for seg en fredelig sommer, men slik skal det ikke gå. Kurt og Liz kastes inn et mysterium ulikt alt de tidligere har opplevd. I løpet av noen glohete sommermåneder må de forholde seg til en drept kommunepolitiker. Fremmedfiendtlige kommentarer på nett. Et hatsk lokalmiljø. Truende kappekledde skikkelser. En død katt. Og midt i Rognvik ligger Svarttjern, et tilsynelatende bunnløst og livløst tjern som drar en viljeløs Liz mot seg.

 

Tove Taalesen, Livvakten

Leseeksmplar fra Nettavisen

 

Tove Taalesen, Dronningen

Bok 2 i serien og jeg likte den første godt

 

 

Fra omslaget:Livvakten» er en psykologisk krimthriller om mørke familiehemmeligheter, sinte unge menn og organisert rasisme. Kunstgalleriet i stallbygningen på Slottet forbereder en kontroversiell fotoutstilling som satiriserer over religion, menn og makt. Det inviteres til en mottakelse for Corps Diplomatique og kunstkritikere fra Oslo og New York. I kulissene planlegger Utenriksdepartementet og Det kongelige hoff å bruke mottakelsen som skalkeskjul for et møte mellom Ukraina og Russland. Første episode av en dokumentar fra innsiden av det høyreekstreme miljøet i Norge sendes på TV. Det setter sinnene i kok i et farlig og svært organisert miljø som ikke skyr noe middel for å beskytte sin egen organisasjon. Den kongelige politieskorte er underlagt Politiets sikker. hetstjeneste (PST). Livvakten Tormod Beyer har fått jobben som sikkerhetssjef ved hoffet. Men når ekskona plutselig dukker opp, mister Beyer fokuset. Assisterende hoffintendant Stampe er på full fart opp karrierestigen ved Det kongelige hoff og truer Peder Høeghs posisjon, og hans skjulte agenda får faretruende følger … “Livvakten” er en frittstående fortsettelse av krimthrilleren «Dronningen». Lakei Tale Voss, hoffmarskalk Peder Høegh og livvakt Tormod Beyer er sentrale skikkelser også i denne nervepirrende handlingen.

 

 

Kim Faber & Janni Pedersen, Satans sommer

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg likte godt Vinterland og bok to har ventet en stund. Nå har jeg fjerde bok kommet, så jeg ivrer etter å få lest neste.

Faber og Pedersen, Vinterland

Bok tre heter Kveleren og bok fire, Skyggeriket

 

 

 

Fra omslaget:Martin Junckers kone, Charlotte, får et anonymt tips: Det forferdelige terrorangrepet i København for seks måneder siden kunne ha vært avverget. Charlotte er gravejournalist og konfronterer Juncker, som etterforsker forbrytelsen, men han frykter for både sitt eget og Charlottes liv hvis hun går inn i saken.
Junckers gamle partner Signe er mer tilbøyelig til å hjelpe journalisten, men hun har sine egne utfordringer. Når det viser seg å være en forbindelse mellom terrorsaken og et lik som er funnet i Kongelunden, slipper Signe alle personlige problemer og gir alt i jakten på sannheten.
Juncker er fremdeles i Sandsted, plaget av mareritt etter farens død. Når en lokal advokat blir funnet drept i byparken, kastes han inn i en omfattende etterforskning som også trekker tråder til hans egen fortid.

Satans sommer er andre bok i serien om Martin Juncker. Første bind, Vinterland, utkom på norsk i 2020.

 

Pernilla Ericson, Flukt

Leseeksemplar fra Harper Collins Norge

Pernilla Ericson, Spor

Bok 1, Spor var gyselig spennende. Gubben liker så godt disse bøkene så han er i gang med nummer tre, Fellen.

 

 

 

Fra omslaget:Et truet vitne. En forræder internt hos politiet. Og en torpedo som ikke skyr noen midler. Rickard Falke er i livsfare. Han sitter inne med informasjon som kan felle underverdenens mektigste mann, og klokken tikker mot den kommende rettsaken. En livsfarlig torpedo får i oppdrag å sørge for at Rickard ikke snakker, og han får hjelp av en forræder internt i politiet. Torpedoen sporer ham opp overalt. Ingen steder er trygge, og Rickard vet ikke hvem han kan stole på. Etterforskningsteamet Erlagruppen gjenforenes, og med politi Liv Kaspi i spissen, starter de jakten på torpedoen. Sist jobbet de sammen mot et felles mål, denne gangen handler det like mye om å redde ett av gruppens medlemmer som å felle et kriminelt nettverk. Torpedoen ligger imidlertid et steg foran og sikter seg inn på Liv for å skade Rickard. Liv blir nødt til å tøye alle grenser og stole på instinktene sine mer enn kollegaene for å overleve – og redde dem hun elsker høyest. Flukt er en spenningsbok med høy puls og god innsikt i en mørk underverden. Dette er den andre frittstående delen i ERLA-serien

 

Pernilla Ericson, Fellen

Leseeksemplar fra Harper Collins

 

Bok 3 i Erla-serien

 

 

 

En kvinne blir brutalt voldtatt av en ukjent mann i sitt eget hjem på Södermalm i Stockholm. Gjerningsmannen kan pågripes på stedet og ved første øyekast ser det ut som en enkel sak. Men ingenting er slik det ser ut på overflaten. Politiet finner nemlig en innbydelse. Et ønske om hardhendt sex.

Når Erlagruppen nå samles igjen, går de løs på en sak preget av kvinnehat. Etterforskningsteamet jakter på en eller flere personer som ikke skyr noen midler for å terrorisere kvinner. En stjålet identitet er et effektivt våpen. Og skrekken sprer seg.

Samtidig må politi Liv Kaspi ta et valg. Hun elsker en mann med en bakgrunn i en mørk underverden – men kan hun stole på ham?

Fellen er den tredje frittstående delen i ERLA-serien.

 

 

Lars Kepler, Edderkoppen

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Kepler er jeg rimelig ajour med. Det mangler bare denne siste som kom i fjor høst.

Lars Kepler, Speilmannen

Lars Kepler, Lazarus

Lars Kepler, Kaninjegeren

 

Fra omslaget:I Edderkoppen av Lars Kepler møter vi en kaldblodig, kalkulert gjerningsmann som planlegger ni drap – det niende offeret er Joona. For tre år siden mottok Saga Bauer et postkort med en truende tekst om en pistol med ni hvite kuler – en av dem venter på Joona Linna. Det sto at hun var den eneste som kunne redde ham. Hun viste kortet til Joona, men tiden gikk og trusselen bleknet som en meningsløs provokasjon. Helt til nå. En sekk med en nesten fullstendig oppløst kropp blir funnet bundet til et tre i Kapellskär. En melkehvit patronhylse er funnet på drapsstedet. Gjennom kompliserte gåter begynner en bestialsk gjerningsmann å gi politiet muligheten til å stoppe serien med drap. Joona Linna og Saga Bauer kjemper side om side for å løse gåten og redde de utpekte ofrene før det er for sent. Den intense jakten blir stadig mer desperat. Kanskje denne seriemorderen er umulig å stoppe, kanskje er de allerede er fanget i edderkoppnettet.

 

Kristina Ohlsson, Isbryter

Leseeksemplar fra Gyldendal

Kristina Ohlsson, Stormvakt

Bok 2 i serien om August Strindberg

 

Ohlsson er jeg ikke helt ajour med. Grunnen er at jeg likte den første serien hennes så innmari godt, men så kom det noen jeg var litt mer lunken til og derfor ikke er ferdig med. Men nå startet jeg på ny frisk med denne serien, selv om jeg falt ikke helt for den første boken, men den var ganske bra. Så da vil jeg fortsette.

 

 

 

Fra omslaget:

Det er vinter i Hovenäset, og August er lykkeligere enn på lenge. Butikken hans, Strindbergs second hand, går strålende, og dessuten er han nyforelsket. 

Men en iskald januarnatt rystes det lille samfunnet av en brann som ødelegger to sjøboder. Den ene tilhører August, og den andre eies av Axel Ehnbom, en eldre mann som har bodd i Hovenäset hele sitt liv. Politietterforsker Maria Martinsson sliter med å oppklare saken, som snart viser seg å omfatte et drap. Noen i Hovenäset skjuler mørke hemmeligheter. 

Isbryter er den andre boken om politietterforsker Maria Martinsson og brukthandler August Strindberg.

Rosanna Ley, Appelsinlunden

 

Rosanna Ley, Appelsinlunden

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Rosanna Ley, Hotellet på klippen

Rosanna Ley, De tapte barna

Enda en feelgoodforfatter jeg følger. Hotellet på klippen var litt mye kjærlighet for meg, men elsket beskrivelsene om landskap og mat, så jeg koste meg likevel. Så får vi se hva jeg synes om Appelsinlunden. Vi skal til Sevilla i romanen og der har jeg vært to ganger.

 

Mange dårlige bilder i bloggen den gangen. Bildekvalitet har forbedret seg med årene.

Independence of the seas, Cadiz, Sevilla, juli 2017

Independence of the seas, Cadiz, Sevilla, juli 2017, del 2

Anthem of the Seas, Cadiz

Anthem of the Seas, Cadiz, del 2

Anthem of the Seas,Cadiz, del 3

 

Igjen sitter jeg igjen med samme følelse,  som når jeg leste Hotellet på klippen.

Jeg elsker hvordan hun beskriver området, maten, luktene og folket. Det føles nesten som jeg er der.

Jeg suges inn i miljøet og nyter det.

Men så er det denne banale, litt oppbrukte kjærlighetshistorien.

For mange vil nok det gjøre denne romanen til en topp underholdningsbok, men jeg lider meg gjennom klisjeene.

Jeg blir derfor veldig spaltet. Jeg storkoser meg med noe og kjeder meg til døde med noe.

Men jeg må si at hun skriver så fantastisk om Sevilla at jeg så vidt tåler hjerte/smerte delen.

 

 

Appelsinlunden av Rosanna Ley er en uforglemmelig fortelling om tapt kjærlighet, familiehemmeligheter og appelsiner – fra solfylte Sevilla.

Holly elsker appelsiner, og hun elsker å lage appelsinmarmelade. Nå har hun endelig sjansen til å bytte ut en stressende jobb i storbyen med en drømmejobb i Dorset. Hun åpner “Bitter appelsin”, en liten butikk som hyller sitrusfrukten som alltid har inspirert henne.

Hollys mor Ella har alltid likt seg i Sevilla. Så hvorfor nøler hun når Holly inviterer henne med på tur for å handle inn produkter til butikken? Hva er hun redd for? Har det noe å gjøre med den gamle oppskriften på spansk appelsinkake som Ella har holdt skjult for familien i alle år?

Sevilla er en by full av sol og appelsiner, men livet der kan også være bittersøtt. Vil kjærligheten overleve appelsinlundens mange hemmeligheter?

Juli:

 

Lesestabel juli 23, pocketsommer

Emma Hamberg, Je m’appelle Agneta

Shelley Read, Dit elven fører deg

Patricia Wilson, Kaneltreet

Emilie Schepp, Skjult Agenda og Pappas gutt

Dani Atkins, Mens jeg sov

Trish Doller, På åpent hav

Camilla Grebe, Når isen brister

Anna Stuart, Å redde et liv på fire minutter

 

 

Januar:

Bøker lest Januar 23, tema utgitt 2021, 12 bøker, herav 3 krim

Februar:

Bøker lest februar 23, tema norske forfattere, 14 lest, herav tre krim

Mars:

Bøker lest mars 2023, tema nordisk, 10, 7 bøker lest, herav 3 krim

April:

Bøker lest april 23, 10 leste, pluss to halvleste, herav 2 krim

Mai:

Bøker lest mai 2023, 16,3 bøker lest, mest krim

Juni:

Bøker lest juni 2023, 16 bøker

 

 

2022:

Mine 10 favorittromaner i 2022

De 6 beste krim/spenningsbøker 2022

Kjært barn har mange navn, historisk drama, feelgooddrama, drama, her er de jeg har lest i 2022

Bokåret 2022, Arrangementer, og 50 titler jeg har likt godt.

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=sh

 

 

 

 

Bøker og mat, men….

Dagen i dag er for det meste relatert til bøker.

Bøker og mat, men….

Kroppen kjennes litt stresset ut i dag, så først skal jeg meditere.

 

Jeg lever etter en intuitiv diett.

Det vil si at jeg spiser det kroppen sier den vil ha.

Etter ferie og magetrøbbel, merker jeg noe interessant.

2,5 døgn på ei lita brødskive og noen super drikke, har gjort kroppens signaler annerledes.

Nå roper den mat, jeg spiser og like etter roper den på søtt og salt.

Det er helt annerledes enn når den etterspør persille eller mango eller tomater og paprika.

Den er ikke så fininnstilt som den bruker å være.

Nå er det gått ei uke og jeg må få den tilbake dit den skal være.

I dag skal jeg bake brød og lage kjøttsuppe med masse grønnsaker.

 

Første bokomtale er allerede publisert i dag.

Camilla Grebe, Når isen brister

Vanligvis publiserer jeg omtalene på ettermiddag, men i dag har jeg flere som skal ut.

Jeg er ferdig med Appelsinlunden og skal lese May Lis Ruus, senere i dag.

Alle er Leseeksemplar.

Jeg begynte på Bli her, på senga i går kveld.

Den blir utenfor tema i august, som er bøker i serie, men jeg kan ikke lese krim før jeg sovner.

Jeg tar det med inn i drømmene.

Vi så engelsk krim i går kveld og der var det en fantastisk flettet strikkegenser, sikkert produktplassert.

Den drømte jeg om i natt enda jeg ikke går i ullgensere.

 

Presentasjonen av august-bøker er så godt som klar.

Det gjorde jeg før jeg dro på ferie,  for jeg forstod det ble hektisk når jeg kom hjem.

Bare litt finpuss igjen.

Ikke alle disse vil bli lest, men jeg har en rolig måned hjemme, så det blir nok en del.

 

Skulle gjerne begynt på disse også, men tvilsomt om det blir i dag.

Jeg har sett over kalenderen med forlagenes bokhandlermøter utover høsten.

Jeg kan ikke være med på så mange, reise og hotell, koster jo.

Foreløpig har jeg pekt meg ut Gyldendal og Cappelen Damm.

Det betyr i så fall en tur til Trondheim to uker på rad.

Så er det Osterøy siste helga i september.

Så kommer London 7. oktober, transekurs.

Ja, aktiviteter blir det.

 

Så er det å gjennomføre dette uten å stresse.

2-3 meditasjoner daglig og passe på å ikke være anspent.

Det blir spennende å se hva høsten bringer.

Jeg gleder meg.

I dag

Camilla Grebe, Når isen brister

 

Camilla Grebe, Når isen brister

kjøpt selv
Jeg skal lese alt av Grebe, og denne hadde jeg enda ikke fått lest. Dette er hennes første alene, før har hun skrevet sammen med søsteren Åsa Träff, slik jeg har forstått det. Jeg er derfor svært fornøyd med nå å være ajour.
Jeg har lest fire av de fem, som de har skrevet sammen. Etter neste ferie, skal jeg ha lest den femte også. Den var med i kofferten, men måtte bli med hjem igjen denne gang.

Camilla Grebe, Alle lyver

Bøker lest januar og februar 2016

Camilla Grebe, Skyggejegeren

Camilla Grebe, Dvalen

Camilla Grebe, Husdyret


Camilla Grebe, Åsa Träff, Mannen uten hjerte

Jeg likte svært godt denne krimboken. Gubben likte den mindre. Han syntes det ble for mye om hovedpersonenes historie. Vi får livshistorien til hovedpersonene og det har ikke noe med krimsaken å gjøre. Men jeg likte det, for temaet er oppvekst og sorg og hvordan det påvirker livet vårt.

En høyspenningsroman er det ikke,  men jeg synes Grebe skriver veldig bra og jeg liker rett og slett det hun skriver.

Ikke alt er slik det ser ut i denne historien og det gikk lenge før det gikk opp for meg. Men da skjønte jeg sammenhengen. Syntes det var et interessant og annerledes plott.

Camilla Grebe er en dyktig forfatter synes jeg.

Fra omslaget:Kvalitetskrim fra vinneren av Glassnøkkelen 2018. Emma har en elsker. En elsker som er alt hun har drømt om og mer til. Det er bare ett problem. Han er direktør i kleskjeden hun jobber for. En praktisk detalj, men samtidig veldig pirrende.

Etter forlovelsesmiddagen deres forsvinner Jesper sporløst. Og ikke lenge etter blir en ung kvinne funnet brutalt myrdet i det flotte huset hans, i en fasjonabel forstad til Stockholm. Peter Lindgren er en resignert, men rutinert politietterforsker. Han får hjelp av atferdsforskeren Hanne Lagerlind i etterforskningen av det bestialske drapet på den unge kvinnen. Drapet har tydelige likheter med en ti år gammel sak, som fortsatt er uløst.

Hvem er den drepte kvinnen? Har drapet noe med den gamle saken å gjøre? Og hvor er den forsvunne elskeren?

 

Nå leser jeg:

Rosanna Ley, Appelsinlunden

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Rosanna Ley, Hotellet på klippen

Rosanna Ley, De tapte barna

Enda en feelgoodforfatter jeg følger. Hotellet på klippen var litt mye kjærlighet for meg, men elsket beskrivelsene om landskap og mat, så jeg koste meg likevel. Så får vi se hva jeg synes om Appelsinlunden. Vi skal til Sevilla og der har jeg vært.

 

Appelsinlunden av Rosanna Ley er en uforglemmelig fortelling om tapt kjærlighet, familiehemmeligheter og appelsiner – fra solfylte Sevilla.

Holly elsker appelsiner, og hun elsker å lage appelsinmarmelade. Nå har hun endelig sjansen til å bytte ut en stressende jobb i storbyen med en drømmejobb i Dorset. Hun åpner “Bitter appelsin”, en liten butikk som hyller sitrusfrukten som alltid har inspirert henne.

Hollys mor Ella har alltid likt seg i Sevilla. Så hvorfor nøler hun når Holly inviterer henne med på tur for å handle inn produkter til butikken? Hva er hun redd for? Har det noe å gjøre med den gamle oppskriften på spansk appelsinkake som Ella har holdt skjult for familien i alle år?

Sevilla er en by full av sol og appelsiner, men livet der kan også være bittersøtt. Vil kjærligheten overleve appelsinlundens mange hemmeligheter?

Juli:

 

Lesestabel juli 23, pocketsommer

Emma Hamberg, Je m’appelle Agneta

Shelley Read, Dit elven fører deg

Patricia Wilson, Kaneltreet

Emilie Schepp, Skjult Agenda og Pappas gutt

Dani Atkins, Mens jeg sov

Trish Doller, På åpent hav

 

 

Januar:

Bøker lest Januar 23, tema utgitt 2021, 12 bøker, herav 3 krim

Februar:

Bøker lest februar 23, tema norske forfattere, 14 lest, herav tre krim

Mars:

Bøker lest mars 2023, tema nordisk, 10, 7 bøker lest, herav 3 krim

April:

Bøker lest april 23, 10 leste, pluss to halvleste, herav 2 krim

Mai:

Bøker lest mai 2023, 16,3 bøker lest, mest krim

Juni:

Bøker lest juni 2023, 16 bøker

 

 

2022:

Mine 10 favorittromaner i 2022

De 6 beste krim/spenningsbøker 2022

Kjært barn har mange navn, historisk drama, feelgooddrama, drama, her er de jeg har lest i 2022

Bokåret 2022, Arrangementer, og 50 titler jeg har likt godt.

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=sh

 

 

 

 

Hjertevarmt besøk fra sør

Jeg er så heldig at jeg kjenner så mange nydelige, hjertevarme mennesker.

Jeg har så mange jeg er glad i.

Mange har jeg rundt meg i hverdagen og kan møte de oftere, mens andre bor langt unna.

At de bruker av sin ferie og besøker oss, setter jeg stor pris på.

 

 

Først kom Lise, som har vært her to netter.

Vi har pratet i munnen på hverandre, ja der er vi helt like.

Vi er så ivrig at vi har ikke tid å vente på at det blir stille.

Og vi har fnist og ledd og vi har tørket en og annen rørt tåre som har funnet veien nedover kinnet.

 

I går, før Lise dro, kom også Anne Marie og Kåre innom.

De farter rundt omkring med bobilen sin.

Vi har ikke sett dem siden vi overnattet hos dem i 2020, når vi var på corona-rundturen vår.

Da kjørte vi Bergen, Stavanger, Søgne, Kristiansand, Sandefjord, Halden, og møtte både familie og mange  av våre venner

Stavanger – Søgne

Anne Marie og Kåre hadde for noen dager siden besøkt hjemmet til Småsamannen.

 

 

Og når hun sitter salig her på balkongen, midt i trafikkstøyen og påstår at hun finner like mye fred her, som det var hos utenfor huset hans, ja da ble jeg jo rørt.

Gode energier, ro og fred i hjemmet er viktig for meg og da tyder det på at det har vi ❤️

 

Tilfeldig var det nok ikke at jeg hadde lagd rabarbragrøt og gjestene, uten å vite at jeg hadde gjort det, hadde de med seg sprudlende alkoholfri rabarbradrikke. Den var veldig godt, så den må jeg få tak i.

Morsomt var det også når vi satt og spiste pizza og Kåre sier at han forstod dialekten vår lett, men når gubben og jeg snakket sammen, da slo vi over på et eget språk, som var helt uforståelig, hihi

Neste år blir gubben pensjonist og vi får fri hele året.
Når våren kommer, da må vi prøve å ta turen til Søgne igjen.

 

Pizza er fint når man får gjester og egentlig ikke har tid å lage mat.

HJEMMELAGD PIZZA med kålsalat

Jeg lagde ferdig fyllet tidligere på dagen.

Og det er kun få minutter tilberedning.

Jeg kunne jo ikke kaste bort mye av Lise-tiden, på matlaging.

Så lagde jeg deigen på to minutter i foodprosessoren.

Så var der bare å slenge alt sammen og hive den i ovnen.

Og den ble veldig god, ja, jeg sier det selv jeg 😄

Glemte å ta bilde, så det blir bare bilde av restene.

I dag blir det restegryte av kylling fra torsdag, når Lise kom,  og pizzarester til kvelds og sannelig er det igjen litt rabarbra/jordbærgrøt også.

Her har det  vært lagd lite og svært enkel mat denne uken.

Men du verden for noen fine dager.

 


I går kveld var det et rart lys ute.

Det var helt mørk gult.

Jeg tok bilder, men de ble ikke klare, for alt var så diffust.

Det var kveldssol på ene siden av huset og styrtregn på andre siden.

 

 

I dag skal jeg lese ut Appelsinlunden, Leseeksemplar fra Cappelen.

Deretter skal jeg ta fatt på en ny krimserie som har fått gode kritikker.

Også fra Cappelen, som gir denne serien rett ut i pocket.

May Lis Ruus, Alle mine barn, kom hjem.

Ruus treffer vi når vi skal på krimhelg på Osterøy, siste helga i september.

 

Det blir ikke lest flere av feriebøkene nå, men Ruus sin bok er pocket og passer derfor fint inn i pocketsommertema.

Lesestabel juli 23, pocketsommer

I morgen kommer presentasjonen av auguststabel.

Men akkurat nå og resten av dagen, skal jeg kun være lat, utenom et par bokomtaler som skal skrives og litt mat for å mette magen.

I dag

 

Snakk om å være heldig.

 

 


Hva er vel herligere når man kommer hjem fra ferie enn å få feriebesøk av venner.

Det forlenger feriefølelsen på et vis.

Vi tok gondolen opp på Eggen restaurant i dag, men der var mye tåke.

Fjellene ville ikke helt vise seg frem i sitt fineste skrud.

Men litt fikk vi sett.

Men det var så mye folk der oppe at vi gadd ikke stå i kø for deretter å vente på mat.

Vi sulteforet derfor gjesten vår og tok henne med en tur oppover dalen for å vise henne hvor jeg vokste opp.

Og stasjonen der klipp fra filmen Gulltransporten ble spilt inn.

 

Selv om det ikke er helt klarvær, er det jo fint.

 

Grønt og blått og vakkert

 

Vi stakk så innom Hvelvet Bistro  på øransenteret og spiste litt, før vi dro hjem og tok opp reker fra fryseren.

 

 

Ut på kvelden koste vi oss så med rekecoctail med chili(hvitløksmajones.

Det var nam ja.

 

 

Når jeg så bildet jeg hadde tatt av Lise, måtte jeg le, for der hadde også sjøutsikten vår, flyttet inn i skapet vårt.

Fin dag ble det og det går rykter om at senere i dag, ville det dukke opp flere sommergjester vi ikke har møtt på flere år.

Vi gleder oss.

Og her i huset er det slik at det er ikke ryddig etter ferien,(egentlig nesten aldri), så gjestene må ta det som det er.

Kosen og praten er viktigst her hos oss.

I dag

Det funderer jeg på i dag.

Kjerringa sitter her og reflekterer litt.

Når jeg var på butikken i går, var det kommet 08, på melkekartongene.

Det går mot høst igjen.

 

Jeg har planer for høsten selvfølgelig.

De første to månedene skal jeg fortsette prosessen jeg ødela på slutten av ferien.

Nemlig lære meg å slappe av, uten å spenne kroppen.

Jeg merker så tydelig at jeg gjør dette mer,  nå når jeg er sliten.

Det tar nok sin tid å få kroppen på plass etter 2 døgn med nesten 0 mat og drikke.

Da ble det en grusom tur hjem.

Vi får besøk i dag.

Det gleder vi oss til.

Sommergjester, det liker vi.

De må trekke på senga si selv og kommer ikke til å få hjelp med vask og hygiene.

Haha, ja ikke at det ville vært aktuelt.

 

I går spiste jeg fem ganger og jeg var litt øm i magen i dag når jeg stod opp.

Og fortsatt er jeg slapp, sov dårlig i natt.

Noe som ikke er så rart, etter å ha sovet et døgn.

Jeg hadde legetime når jeg var på Kypros, pr telefon.

En liten utfordring var det at det var forsinkelse på linjen, så vi snakket i munnen på hverandre, men vi kom i mål.

Jeg var jo så skuffet sist, for etter tre diettrunder, var prøvene forverret.

Men nå hadde det snudd og legen var imponert, sa han.

Resepten med meditasjon og stressmestring, ser ut til å fungere.

Blodsukker, insulin, fettstoffer i blodet, kolesterol, alt hadde bedret seg.

Derfor blir det ekstra viktig at jeg nå fortsetter.

Jeg må bare komme meg skikkelig på beina igjen.

 

August og september skal derfor bli rolige måneder her.

Forhåpentligvis 2 runder med 5 dagers diett.

Så blir det Osterøy, krimhelg på Fjordslottet.

Deretter en ny tur til England, før det så blir pause igjen.

Det er bokhøst, så jeg har ikke helt spikret planen enda.

Det kan komme til ting jeg ikke greier å motstå, selv om jeg definitivt burde ta det med ro.

Jeg må bare være flink til å meditere og jobbe med avspenning.

Sier hun som overså alle signaler tidligere i uken.

Å balansere ønske og vilje, opp mot hva kroppen ønsker, det er ikke lett.

Jeg vil jo så gjerne oppleve ting og være i farta.

Nå skal jeg straks til psykomotorisk fysioterapeut igjen.

Hun har virkelig lært meg mye om hvordan kroppen min prøver å fortelle meg ting.

Nå skal vi reflektere over hva jeg har lært i ferien.

Og med tanke på de siste dagene, funderer jeg på om jeg har lært noe i det hele tatt.

I dag

 

 

Anna Stuart, Å redde et liv på fire minutter

 

Anna Stuart, Å redde et liv på fire minutter

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Så  ut til å være i min gate det her og det var det så sannelig. Helt perfekt feriebok. Overraskende vendinger,  som jeg ikke så komme.

Her er det medmenneskelighet og vennskap og hvordan strekke ut en hjelpende hånd, uten å forvente noe takk tilbake.

Alle har de traumer og hemmeligheter i ryggsekken og de vil de helst skal fortsette å være der, men så kommer denne Charlie på besøk. Sakte, men sikkert, kommer hemmelighetene opp i lyset, også Charlies.

En sterk og rørende historie, ja det er det. En roman jeg tror de fleste vil like.

 

Fra omslaget:

Ingen skal måtte behøve å være ensomme

Charlie liker jobben som sjåfør. Han frakter matvarer hjem til folk og liker å tilbringe tiden alene i bilen. Han har aldri vært særlig glad i å måtte forholde seg til mange mennesker, men når han blir satt til å levere matvarer i Hope Street, innser han at det er mange ensomme mennesker der ute, og for noen av dem er Charlie deres eneste møte med omverdenen.

Butikksjefen må minne Charlie på at han er sjåfør, ikke sosialarbeider, og at han ikke må bruke mer enn fire minutter på hver kunde, men Charlie kan ikke hjelpe for at det harde ytret hans begynner å mykne. Han klarer ikke å la være å vise litt vennlighet til innbyggerne i Hope Street og hjelpe dem med å finne sin plass i verden igjen.

Men vil hans hjelpende hånd bare gjøre alt verre?

 

 

Nå leser jeg:

Camilla Grebe, Når isen brister
kjøpt selv
Jeg skal lese alt av Grebe, og denne har jeg enda ikke fått lest.

Fra omslaget:Kvalitetskrim fra vinneren av Glassnøkkelen 2018. Emma har en elsker. En elsker som er alt hun har drømt om og mer til. Det er bare ett problem. Han er direktør i kleskjeden hun jobber for. En praktisk detalj, men samtidig veldig pirrende.

Etter forlovelsesmiddagen deres forsvinner Jesper sporløst. Og ikke lenge etter blir en ung kvinne funnet brutalt myrdet i det flotte huset hans, i en fasjonabel forstad til Stockholm. Peter Lindgren er en resignert, men rutinert politietterforsker. Han får hjelp av atferdsforskeren Hanne Lagerlind i etterforskningen av det bestialske drapet på den unge kvinnen. Drapet har tydelige likheter med en ti år gammel sak, som fortsatt er uløst.

Hvem er den drepte kvinnen? Har drapet noe med den gamle saken å gjøre? Og hvor er den forsvunne elskeren?

Juli:

 

Lesestabel juli 23, pocketsommer

Emma Hamberg, Je m’appelle Agneta

Shelley Read, Dit elven fører deg

Patricia Wilson, Kaneltreet

Emilie Schepp, Skjult Agenda og Pappas gutt

Dani Atkins, Mens jeg sov

Trish Doller, På åpent hav

 

 

Januar:

Bøker lest Januar 23, tema utgitt 2021, 12 bøker, herav 3 krim

Februar:

Bøker lest februar 23, tema norske forfattere, 14 lest, herav tre krim

Mars:

Bøker lest mars 2023, tema nordisk, 10, 7 bøker lest, herav 3 krim

April:

Bøker lest april 23, 10 leste, pluss to halvleste, herav 2 krim

Mai:

Bøker lest mai 2023, 16,3 bøker lest, mest krim

Juni:

Bøker lest juni 2023, 16 bøker

 

 

2022:

Mine 10 favorittromaner i 2022

De 6 beste krim/spenningsbøker 2022

Kjært barn har mange navn, historisk drama, feelgooddrama, drama, her er de jeg har lest i 2022

Bokåret 2022, Arrangementer, og 50 titler jeg har likt godt.

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=sh

 

 

 

 

Da ble det en grusom tur hjem.

 

Når jeg ikke blogger på to dager, da er det ikke stritt her.

Dagens oppdatering prøver jeg å holde fast på.

Men det gikk litt skeis siste dagen på Kypros.

Men bildene var klar for posting så de kommer nå.

 

 

Gode stoler i spisesalen og aldri overbefolket enda hotellet var fullbooket.

Dette hotellet hadde mange fine detaljer, som vi setter pris på.

Gode stoler, rolige områder, nok solsenger, rolig i spisesal, mange bord ute for å spise, gressplen, servering av drinker i hele uteområdet, nært strand, god mat, god service, rent, håndklær hver dag.

 

Det begynte så bra med god frokost.

Men det var her jeg gjorde feilen.

Igjen hadde jeg glemt å lytte til kroppens signaler.

I løpet av de siste nettenes dospringing, ca hver time for å tisse, sa kroppen fra at den var sliten.

Men det hørte ikke jeg på, for jeg var bra på dagtid, bare sliten på kvelden.

Jeg svømte derfor to runder ut til odden, enda jeg klart og tydelig hørte stemmen si, at du bør ikke svømme i dag, bare slappe av.

Men jeg vil, jeg vil,kun en dag igjen.

Kvelden før, spiste jeg noe veldig fett lammekjøtt og ble helt skutt etterpå.

Da burde det også ringt en bjelle, men den var stille.

Den hadde nok ferie.

Hvis vi legger dette sammen med stress fordi det nærmer seg hjemreise og lettelse over at jeg har vært frisk hele ferien, ja da kunne det også gått bra.

Men jeg hadde glemt alt dette og spiste så frokost,  som var altfor kraftig kost.

Egentlig kjente jeg det etter første biten at det var feil mat, men jeg spiste opp.

 

Siste rest av solkrem.

Bøker klar for solsenga, alt legges til rette for en fin dag.

De to som i fjor var 2 uker i Middelhavet og 2 uker i Karibien, uten å ha på badetøy en eneste dag og fortalte at nei, solseng, det unngikk de, ja de har ligget på solseng 15 dager og nytt det.

Takket være gode puter på sengene, parasoll og badevann.

 

 

Etter frokost tuslet vi ned til solsengene.

Vi lå ikke her ved bassenget og ikke skjønner jeg at folk kunne ligge her.

Det var som å ligge på stekepanna.

 

 

Vi var innom vennene våre, som tydeligvis ikke hadde fått vann enda, for de kom fort.

 

Litt fornærmet over at det kun er vann som blir servert.

Kun en dag klarte jeg ikke å dy meg, men koste litt med en av de, men det bør man ikke gjøre.

https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/advarer-mot-dette-etter-ferien/15903797/

 

Gubben gjør klart for sol og bad.

 

I dag flyttet vi enda lenger ned mot havet.

Kommer vi tilbake hit, noe som er svært sannsynlig, da er dette plassen vår.

 

Her er det en varm, fin bris, man hører havet og man har kort vei til stranden.

 

 

Vi tenker å nyte siste dagen.

Vi har rommet til klokken 18, noe jeg takket gudene for, i ettertid.

Og blir ikke hentet før 20.45.

 

 

Jeg kommer definitivt til å savne denne utsikten.

 

Her er hva jeg plukket frem til middag.

Lunsjen droppet vi.

Da lå jeg nemlig i senga der jeg vred meg og stønnet, ikke av noe type som trenger sensurering, eller jeg sov.

Etter frokost, kom nemlig magesmertene.

Jeg prøvde en stund på solsenga, badet et par ganger.

Men det ga seg ikke og vi tuslet på rommet der gubben ble sittende i kjent stil og lese, mens kjerringa lå.

Det ga seg litt og vi prøvde å gå ned igjen, for å få litt utav dagen, men det gikk ikke.

Jeg spiste en melonbit, to gafler ris og 1,5 av de bittesmå skivene.

 

Fint område med gode stoler i bar og resepsjonsområdet.

Noe jeg har savnet på de hoteller vi har vært på før.

 


Etter middag var det bare å vente på bussen.

Det var nå alkoholfri dag,for vi skulle kjøre hjem i femtiden på morgenen.

Heldigvis roet magen seg under den timen i en varm buss, men på flyet, kom det tilbake med full styrke.

Å sitte der inneklemt sammen med fremmede du måtte be flytte seg, når du skulle på do, det er fælt.

Jeg må si at jeg har stor respekt for de med kroniske smerter, som er ute på reise.

Innimellom krampene, dubbet jeg heldigvis av og heldigvis klarte de å spare inn 20 minutt flytid.

5,5 timer i bil, var også grusomt.

Å tro at vi kunne bytte på kjøre, nei, det var umulig.

Enten stønnet jeg og vred meg i smerte, eller jeg sov.

Men hjem kom vi, rett i senga og jeg sov og sov, helt til om kvelden.

Endelig klarte jeg å spise en liten skive med syltetøy og drikke en skvett melk.

36 timer uten mat og nesten ikke drikke.

Det var fantastisk, for da visste jeg at dette går over.

Ikke noe behov for legebesøk, dette har jeg kjent på før.

Så sov jeg helt til ni i dag og ville ha frokost.

 

 

 

Disse leseeksemplarene ventet på meg.

Stor glede utover høsten

 

Nå er jeg utrolig slapp, ja, men det er ok.

Jeg har handlet mat, pakket ut kofferter.

Første vaskemaskin er på.

Det blir blomkålsuppe til middag.

Deretter jordbær med litt fløte og vaniljesaus.

Krokanis hvis gubben gidder å dra og kjøpe.

Og jeg er lykkelig.

Lykkelig over å ha vært på reise i 3,5 uker, uten noe problem.

Jeg har vært frisk helt til siste dagen.

Jeg har hatt det godt, nesten som en herlig drøm.

 

 

 

Vi leste mye i ferien.

Jeg orket ikke blogge om alle, men jeg har et par det kommer omtaler om.

Kanskje ikke før i morgen.

Og å få en bok om hvile, når jeg øver på å hvile, det er fint.

I morgen skal jeg til psykomotorisk fysioterapeut igjen.

Der skal vi gå gjennom ferien, i forhold til stressmestring.

Aldri har jeg trodd jeg skulle lære om å mestre stress, jeg som sitter her hjemme.

Det er virkelig lærerikt.

Og at det nytter, ja det fikk jeg bevis på etter telefonlegetime, mens jeg var på Kypros.

Men det kommer jeg tilbake til senere.

Kommer til å bli et tema, for det er nok mange som går i samme fella som meg.

Særlig når man er sliten, er det lett å spenne kroppen.

Jeg kjenner det nå når skriver.

Det er ikke nødvendig å spenne hele overkroppen og kjeven, fordi man skriver.

Til og med beina, det er jo helt tullete.

Men nå er jeg tilbake

I dag

Atlantica Seabreeze, Fig tree bay, Kypros, dag 14

 

Da har vi kommet til siste før middag drink.

I morgen kjører vi alkoholfritt.

 

I dag har vi vært på flyttefot igjen.

Noen hadde tatt solsenga vi har brukt noen dager.

Er det ikke merkelig hvordan vi holder oss til samme plassen.

 

 

Det var fint her nede ved sjøen, så vi flyttet dit.

Det er en fin bris her nede.

Ved svømmebassenget er det så varmt at vi knapt greier å puste.

Jeg forstår ikke hvordan noen holder ut å ligge der midt i solsteiken.

 

 

Men her hørte vi til og med havet, så det var egentlig her vi skulle ligget hver dag.

Men du vet enkelte kan  være litt treg å få flyttet på.

Jeg fleipet med at jeg skulle på treningsleir.

Det ble varmt og jeg skjønte at det ble ikke mye gåing.

Men det har vist seg at det ble en fantastisk trening for en sliten kropp.

I dag svømte jeg to ganger ut til odden.

Denne gang har treneren vært litt lat.

Jeg har en mistanke om at vann ikke helt er hans element.

Men heldigvis elsker jeg å bade,  når vannet er så deilig som her.

Å svømme litt utover og se bølgene av krystallklart turkis, blått og grønt hav.

Det har vært usedvanlig deilig.

Med innebygde flytepomponger, ligger jeg der og dupper.

De første dagene måtte jeg gå forsiktig uti vannet for ikke å falle på den løse grusen.

Jeg måtte få treneren til å støtte meg opp igjen.

Nå går jeg ned i vannet og opp igjen, uten problem.

Det tyder på at jeg er sterkere blitt og har mer balanse.

 

 

Men “enkelte” har finnet roen og boken sin.

Han har lest fra morgen til kveld.

Akkurat nå er det femte boken i Oxen-serien til Jens Henrik Jensen.

 

Hver morgen sjekker vi at pusene har vann.

Det er tre katter som holder til innimellom trærne her.

Sier du pussi, pus, så hører du det rasler i buskene og de hopper frem fra buskene.

Litt skuffet at du bare kommer med vann.

 


Den tredje forsvant igjen med en gang den forstod at det var ikke mat å hente.

 

 

Og ved grillen sitter en annen liten pus.

Den har halsbånd og er ikke fullvoksen.

Koselig med disse fine pusene.

Jeg vet ikke alle liker katter, men dette er typisk Hellas.

Nå ble vi mett igjen.

Og jeg blir trøtt.

Ouzo til gubben, vann til meg

Får se hvor lenge jeg holder ut før jeg får lurt treneren opp på balkongen.

En liten jäger til fruen og en liten cognac til gubben.

Siste for denne gang.