Skinnet bedrar, Agnes Lovise Matre

Skinnet bedrar, Agnes Lovise Matre. Jeg avsluttet året med en krim, norsk sådan og et nytt bekjentskap. Agnes Lovise Matre. Det ble et fint bekjentskap og jeg kommer nok til å lese mer av henne. Hun kommer med en ny bok i 2018.

Det er visst moderne å skrive om barn i krimbøker for tiden og nettopp forsvinningen av barn er jo noe som griper oss ekstra sterkt.

Handlingen er lagt til vakre Hardanger der den seksårige Anders en dag forsvinner. Anders og søsteren Ina bor hos den alkoliserte faren og har et tøft og vanskelig liv. Jeg forundres dog over at ikke noen fra barnevernet tar tak i saken etter at Anders forsvinner. Ina, som bare er 12 år, ville vel automatisk blitt tatt under vingene av fagpersonell når broren forsvinner, psykologhjelp, osv, men slik er det visst ikke bestandig. Moren til barna er også lite involvert etter at hun  mistet omsorgen for dem på grunn av løgner.  Akkurat den saken virket lite troverdig for meg, for man mister vel ikke omsorg kun på grunn av en løgn, men hvis alle ledd svikter, så kan det nok også det skje. Og at skole og barnevern ikke griper inn før noe skjer, ja det hører vi jo om og det er veldig trist.

Lensmann Bengt Alvsaker får hjelp av kripos til etterforskningen og han har også en litt personlig krise, i og med at han får sønnen på besøk, som han ikke har møtt før. En vanskelig kombinasjon midt oppi en etterforsking av et forsvunnet barn. Så hva har skjedd med Anders, ja da må du lese boken for å finne ut det, for det røper ikke jeg.

Men boken er spennende nok den, så den anbefales og jeg venter på den neste utgivlesen.

Boken er sponset av Gyldendal og bilde og tekst under bildet er hentet fra deres sider.

Klikker du på linken kan du lese litt fra boken:
http://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Krim-og-spenning/Skinnet-bedrar

Det er varm sommer ved den blikkstille Hardangerfjorden, Folgefonna lyser hvit i det fjerne, morellene er i ferd med å modnes. En tidlig søndag formiddag blir seksårige Anders observert gående i pysjbukse langs hovedveien. Det er det siste noen ser av ham.

Likevel meldes ikke Anders savnet før dagen etter, og da er det storesøsteren, 12-årige Ina, som ringer lensmannskontoret.

Den forsvunne lille gutten setter hele Hardanger-bygda Øystese på hodet, og lensmann Bengt Alvsaker må utsette sin egen ferie ? den ferieuka han skulle bruke på å møte sin egen sønn for første gang. I den gigantiske leteaksjonen og etterforskningen som følger, avdekkes bygdas skyggesider og hemmeligheter. Hemmeligheter som altfor mange har grunn til å holde skjult.

Lewismannen, Peter May

Jeg leste i april Svartboken av Peter May og syntes  den var fantastisk bra. Det var en krim, men i tillegg, en kjempebra roman. Vi fulgte etterforskeren Fin McLeud, som er fra Hebridene og hans oppvekst, samtidig som vi nøstet oss inn til mordgåten.

Jeg kastet meg derfor over nummer to med samme etterforsker, Lewismannen. Og den var nesten enda bedre. Jeg klarte ikke å legge den fra meg. Jeg er faktisk stum av beundring og dette må være en bok alle liker, også de som ikke liker krim. Igjen har han klart kunststykket å skrive en kjempebra historie, samtidig som et mord etterforskes.

Han er inne på dype temaer, som tanker fra hodet til en som husker sitt eget liv bare i små glimt, for så å glemme de igjen. Han er hovedpersonen i boka, faren til Fins gamlekjæreste Marsaili, De finner en død mann i myren og alt tyder på at dette må være en slektning av Marsailis far, Tormod.

Peter May skriver så fint om det triste temaet Altzheimer. I og med at historien er fra 1950 tallet får vi også historien til menneskene på Hebridene og både folk og landskap er så vakkert beskrevet at jeg får lyst til å dra dit. Han skriver også så fint om menneskelige relasjoner og hvordan vi mennesker handler ut fra våre tidligere opplevelser.

Rett og slett en fantastisk bok, som seiler opp som en av mine favoritter og jeg gleder meg sykt til den tredje boken kommer til våren 2018. Jeg håper så inderlig at bøkene kan bli filmatisert. Det er lite makabre detaljer i boken, så også de som misliker det, kan lese denne.

I den første boken, Svarthuset er det litt blodig helt i starten, når de finner liket, men de kan man bla forb, uten at det preger innholdet hvis man synes det er ille å lese sånt.

Det går an å lese Lewismannen uten å ha lest Svarthuset, men jeg anbefaler å lese dem etter tur, i og med at man følger Fins historie.

Det ligger dusinvis av klipp på youtube fra vakre Hebridene.

Hebridene:
https://snl.no/Hebridene

http://natgeo.no/natur/hebridene-kanten-av-verden

Omtalen av Svarthuset finner du ved å klikke på denne linken:

http://lillasjel.blogg.no/1491657185_bokomtale_svarthuset.html

Ord om boken fra Goliat forlag som har sponset boken

Etterforsker Fin Macleod har sluttet i Edinburgh-politiet. Ekteskapet med kona er også over. Han returnerer til Isle of Lewis, den stormherjede øya i Ytre Hebridene hvor han vokste opp. Her begynner han å bygge opp igjen ruinene etter det som en gang var barndomshjemmet hans. Fin vil lage et nytt hjem og reparere forholdet til barndomskjæresten Marsaili og sønnen de har sammen, Fionnlagh. Fins planer blir satt på vent da noen torvkuttere finner et godt bevart lik av en ung mann. Faren til Marsaili, Tormod Macdonald, er på vei inn i demensens mørke – hva er forbindelsen mellom ham og liket i torvmyra? Og hvordan er det mulig å kaste lys over Tormods historie når han selv ikke kan fortelle? Fin går inn i etterforskningen og avdekker godt skjulte hemmeligheter, hemmeligheter som fortsatt kan føre til grufulle konsekvenser for mennesker som står ham nær. Lewismannen er andre bok i Peter Mays Lewis-trilogi om etterforsker Fin Macleod.

Jeg har tro på en fin verden jeg

Jeg har tro på en fin verden jeg

Jeg har virkelig det

Jeg føler det er viktig å tro på det

Det er så mye fin ungdom

De virker så reflekterende

De er så åpne

 

Vi hører om alt det fæle

Vi hører om de som er slemme

Men vi hører ikke om de som har varme, gode hjerter

De som viser omsorg og kjærlighet 

De som møter oss med store smil

De som ser verdien i sine medmennesker

De som er skapende mennesker

De slipper seg løs i vakker kreativitet

De tar ordene i bruk, musikken og dansen og kunsten

De er så vakre når de tillater seg å skinne

Når de tillater seg å være seg selv

Når de ser forbi den ytre fasaden

Når de tar vare på hverandre

 

Jeg ser på barna som vokser opp i dag

De er så åpne i sin åndelighet

De ser og de sanser

Måtte de ikke lukke seg inne  som vi gjorde

Det er en annen åpenhet nå

Det er en annen frihet

Friheyen vil bre seg utover verden

Enda er det noen som holdes ned av mektige menn

Derfor må vi hylle barna og ungdommen

Det er de som skal arve verden 

Derfor tror jeg på en fin verden jeg

Det tror jeg

I dag

 

 

Jenta som skrev i silke, Kelli Estes

Jenta som skrev i silke, Kelli Estes, er en bok veldig mange vil like. Romanen er basert på virkelige hendelser. De som ikke kan fordra kjærlighetshistorier som er litt forutsigbare, vil nok deler av boken bli feil, for historien er delt i to.

Den ene delen handler om Inara, som arver eiendelene etter sin tante og ønsker å bygge hotell av huset hennes, men blir motarbeidet av faren. Hun finner et erme av en kimono med nydelige broderier. Det viser seg at ermet forteller historien om kinerserne som ble jaget fra områdene rundt Seattle og ført derfra i båt.

Den andre delen av historien handler derfor om Mei Lin som ble jaget fra hjemmet og butikken sin, sammen med faren og bestemoren. Hun overhører at båtlasten med flyktninger skal dumpes og faren tar avgjørelsen om at hun må hoppe i vannet og prøve å komme seg i land. 

Etterhver som man leser,  nøstes historien opp og hemmeligheter, ikke bare hyggelige, kommer frem i lyset. Til å være en debutroman, er dette en veldig fin bok og jeg anbefaler den på det varmeste. Jeg likte den svært godt og den vil bli husket.

Takk til Cappelen Damm som sponset boken. Bilde og tekst under bildet er hentet fra deres side og klikker du på linken, kan du lese litt fra boken

https://www.cappelendamm.no/_skjonnlitteratur/underholdningsromaner/jenta-som-skrev-i-silke-kelli-estes-9788202550271

Inara går gjennom sin avdøde tantes ting, og gjemt i huset finner hun et vakkert brodert tøystykke. Etter hvert som lag for lag av de hemmelighetene det skjuler avdekkes, blir Inaras eget liv vevd inn i livet til Mei Lein, en ung kinesisk jente som på mystisk vis ble drevet bort fra hjemmet sitt i Seattle hundre år tidligere.

I historiene som fortelles gjennom silken, avsløres en sannhet som vil ryste familien.

 

Du søker å ha fred

LIllasjelord skrevet på bestilling. Hvis du ønsker å få skrevet “dine” ord, ta kontakt på Lillasjel, her eller på sms 9946 7178. Kr 400,- ,Forhåndsbetaling

I linken under forklarer jeg litt om hvordan jeg skriver ordene.

http://lillasjel.blogg.no/1493290789_jeg_tror_ikke_jeg_dikter.html

 

Du søker å ha fred

Fred med deg selv og fred med de rundt deg

Du ønsker å være rolig

Konflikter kan du ikke fordra

Da trekker du deg heller unna

Du gir deg lett når du møter motstand, nettopp fordi du ikke orker styr

Det har vært nok bråk sier du

Nå vil du ikke ha høye stemmer noe mer

Det gagner ingen, det vet du av erfaring

Derfor fremmer du freden

Du innser at det er svært lite man trenger å gå på barrikadene for

Det meste som folk styrer med er bagateller

Og det som ikke er det, ja det kan ikke du gjøre noe med

 

Du er jordet og har bakkekontakt

Du tar ikke av så lett

Også der liker du å være rolig og avbalansert

Ute i naturen finner du denne roen du søker

Der er det godt å være for deg

Gjerne alene, men også sammen med likesinnede

Du velger nå ut de du trives sammen med

Heldige er de som får være med deg

De blir nemlig smittet av den gode roen du har

Når de blir bekymret kommer de til deg for trøst

Da blir de bestandig beroliget

Det betyr ikke at ikke du også kan bekymre deg

Det kan du når noe er viktig og alvorlig, men du graver deg ikke ned i det

Du søker å balansere det, gjerne med en tur ut

Vent å se nå, sier du, vent å se, det bruker nå som oftest å gå bra

Og etterpå kan du smile litt og si at der ser dere, det gikk jo bra

 

Du er et varmt og godt menneske, full av omtanke

Selv om du er rolig, betyr ikke det at du ikke bryr deg

Nei, du stiller gjerne opp når noen har behov for hjelp

Både praktiske ting og noen å snakke med

Du ser hvordan dine medmennesker har det

Du vet det selv om de ikke sier noe

Du har sterke sanser og ofte vet du ting, før du blir det fortalt

Men også det har du et rolig og balansert forhold til

Du snakker ikke høyt om det heller

Men du vet og du føler og så griper du inn når du føler det er riktig

Du vet også at du har noen med deg i hverdagen

Noen du ikke ser men som stryker ditt kinn

Når du snakker med deg selv, er det ikke bestandig kun deg selv

Det er også noen der du er glad i, som er med deg

Ikke påtrengende, men rolig som du

En som var ganske lik deg av væremåte, som du er blitt mer lik med årene

Så len deg tilbake du, med god samvittighet

Vær deg selv og ikke prøv å streve etter noe annet

Bruk sansene dine og gjem de ikke så mye bort lenger

Du har en aura av godhet rundt deg og du brer gjerne ut gode energier

 

Det var våre ord til deg

Ikke ta det så tungt om ikke alle føler den samme roen som deg

Det kommer med årene, med modning

La de bare flagre rundt litt, de vil falle til ro etterhvert

Stol litt mer på deg selv, du er mye klokere enn du selv synes

Du drar deg selv litt ned, føler deg litt uvirksom og lite til nytte

Det er bare tull av deg

Du ser ikke hvor mye godt du gjør for de du  har rundt deg

Så du kan gjerne gi deg selv litt mer gleder

Være litt mer spandabel på egne vegne

Gjør noe mer av det du har lyst til, det fortjener du og det vil gjøre deg godt

Ikke hele tiden utsett det du har lyst til, men kast deg uti det

Du vil ikke angre på det

Av og til har man motstand mot det som kan være viktige endringer

Du har fått blanke ark og fargestifter så bruk de fargene du har lyst til

Takk for at du er den du er, du vakre sjel på jorden

Hadde enda flere vært som deg, hadde det være færre konflikter i verden

 

Det er som om du for tiden står og kikker ut av vinduet

LIllasjelord skrevet på bestilling. Hvis du ønsker å få skrevet “dine” ord, ta kontakt på Lillasjel, her eller på sms 9946 7178

I linken under forklarer jeg litt om hvordan jeg skriver ordene.

http://lillasjel.blogg.no/1493290789_jeg_tror_ikke_jeg_dikter.html

 

Det er som om du for tiden står og kikker ut av vinduet

Som om du ser alt det morsomme som foregår og føler deg utestengt

Utestengt fra hele verden

Som om du er annerledes enn alle andre

Det som en gang var, passer deg ikke på samme måte lenger

Det som før var gøy og spennende, føles oppbrukt

Som om det er en bryter i deg som har skrudd av mye av det gamle

Men samtidig har du ikke funnet det nye

Som om du virrer midt imellom der, litt usikker på hva du skal gjøre fremover

På en måte ønsker du være der du er, men noe i deg lengter etter noe annet

Ny lærdom, ny utvikling, litt mer spenning og nye ting å ta tak i

Som om du føler at du ikke får brukt deg selv nok, slik det er nå

Samtidig som du ikke vet helt hva du ønsker heller

Du blir forvirret inni deg, rastløs og rotløs

Alt er så bra, men samtidig er du ikke fornøyd

Du får ikke til å glede deg nok over de de tingene som gleder deg

Du forstår ikke det som skjer, det er som du holder på å bli en person du ikke kjenner

 

Du er i en modningsprosess

Sånn er livet, man endres ettersom årene går

Man går fra ene fasen til den andre

Det er helt vanlig å ha sånne perioder

Istedetfor å søke de store drømmene, lete etter de store opplevelsene, se de små

Lytt innover

Hør på stemmen inni deg som hvisker til deg

Den hvisker gjerne når du er opptatt med noe annet

Noen ganger så lavt at du tenker ikke over at den er der

Men be denne stemmen fra hjertet om å hjelpe deg fremover

Husk at noe må ta tid, det er ikke alt som kommer fra ene dagen til den andre

Metoder for å finne indre ro, kan gjøre deg godt, som yoga og meditasjon og mindfullness

Men også turer ut i skog og mark, være ute i naturen

 

Alle mennesker har sin vei

Vennskap kan derfor endres for man tenker ulikt

Alt har sin tid

Noen ganger. føler man for forsiktig å  søke en annen vei

Man må finne det motet som skal til for å ta fatt på en sti, der det ser ut som ingen andre tør å gå

Man er litt usikker for man vet ikke om man er klar

Man er redd for å ikke finne veien, redd man roter seg bort

Det gjør du ikke, de første stegene kan du ta sakte og forsiktig, akkurat i ditt tempo

Det er der stemmen fra hjertet ditt hjelper deg

Det kan være at du møter en venn, et nytt beskjentskap, en bok, en film

Små aha-opplevelser blir gitt deg, ofte så små at du ikke tenker over de

Men når du senere ser tilbake, vil du tenke aha

Hva hvis du nå tenker litt tilbake, kanskje du allerede vil se at det er små opplevelser der som du har forundret deg over

Ser du at det er en sammenheng i disse

Kanskje er det ikke så tilfeldig likevel, menneskemøter eller ord som blir gitt deg

Du grubler litt for mye, istedetfor å slappe av og bare ta en dag av gangen

Overgi deg til at sånn har jeg det nå

Bruk gjerne ordene, sett ord på hva dagen din rommer av opplevelser, særlig de små fine

Skriv ned hva du er god til, hva du har lyst til, hva dine drømmer er

Visualiser gjerne i hodet ditt, se for deg hva du ønsker deg

Og vet du ikke helt hva det er. still sjelen din et spørsmål, om den vil vise deg veien videre

Så var det den kreativiteten igjen

Den vil også føre deg videre inn til deg selv

Vakre farger er liksom deg

Prøv å ta mot til deg, finn fargene, se om du får de ned på et papir

Ikke ta det så tungt om det ikke blir så vakkert, men studer de ulike fargene

Se hva de gjør med kroppen din

Det er kreativitet der som vil hjelpe deg å finne deg selv

Du er så vakkert et menneske, men du gjemmer deg litt

Det er som om du ikke helt ser det selv, som om du trekker i skyggen når du skulle vært i sola

Du har så mye å by på, men du ser det ikke selv enda

Når du spør om noe, vil du gjerne ha svar med en gang

Men noen ganger er det en skattejakt

Du får en rebus og må løse den, før du får en ny

Og hvis du ser på livet ditt som en skattejakt, kan det være at det også blir mer spennende å utforske

Hvor er skatten hen, hvor skal du lete, hvor skal du begynne

Da kan det bli lettere å lete bak neste sving

Slipp deg litt løs, slipp ut barnet i deg, lekenheten, ikke vær redd for å feile

Rist løs og gled deg over små og store ting i hverdagen

Hver kveld, se for deg at neste dag venter nye ark og fargestifter

Du er en medskaper i ditt eget liv, det er ditt ansvar og din utvikling

Fryd deg over å få være på skattejakt

Noen ganger må man lete en stund før man finner neste rebus, så man kommer videre

Vær observant på hva som skjer rundt deg, så vil du finne det

Elsk deg selv, vær glad og takknemlig for den du er som menneske

Du er et varmt og godt menneske

 

Det var våre ord til deg

Stol på at alt blir riktig

Når du føler deg forvirret eller lost, len deg tilbake og overgi deg til den følelsen

Si at sånn føler jeg meg akkurat nå

Det er ok, det er en del av utviklingen

Plutselig løsner det igjen og du kan fryde deg

Læring og utvikling kommer i etapper

Noen ganger skjer mye på en gang, noen ganger tar det tid

Da kan man bli rastløs og utålmodig

Men len deg tilbake og kall det skoleferie

Sansene dine blir sterkere, det merker du også

Sakte, men sikkert åpner du opp, mye av det legger du ikke merke til, for det skjer så gradvis

Det skaper også en rastløshet i kroppen

Det er som om kroppen må venne seg til de nye energiene før den kan falle til ro igjen

Du er et svært vakkert menneske, både inni og utenpå

Takk for at du er den du er, fortsett med å være deg selv

Godta deg selv, både de sidene du liker og de du ikke liker

Alt ved deg er som det skal være, du trenger ikke endre deg for å tekkes noen andre

Du er en vakker rose på vei til å bli enda vakrere

 

 

Den evige ilden, Ken Follett

Den evige ilden av Ken Follett tar oss tilbake til Europa på 1500 tallet. For alle de som har lest Stormenes tid og I all evighet, vet de hva som venter. Her er det halshugging og voldtekter og mord og slakting av mennesker, slik det var på den tiden. Det er da vi forstår at det ikke har vært mer fred i verden enn det er i dag. Krigen om makt og religion pågår for fullt. Alle midler tas i bruk. Jeg husker ikke mye fra Stormenes tid men det spiller ingen rolle. Den evige ilden står godt alene.

Vi følger hovedpersonen Ned som vier sitt liv til den hemmelige tjeneste for den protestantiske  Elizabeth Tudor som blir kronet dronning av England. Mange ønsker at den katolske Maria Stuart er den rettmessige arvingen til tronen, Neds oppgave blir å holde Elizabeth trygg og avsløre alle konspirasjoner mot henne, noe som slett ikke er enkelt. Broren til Margery som Ned ønsket å gifte seg med, blir hans hovedmotstander i denne kampen. Han smugler katolske prester inn i landet for at de skal hjelpe til med å få et katolsk opprør og ta livet av dronningen, for så å sette inn Maria Stuwart som dronning.

Her er det spenning fra første side. Og man skal holde tunga beint i munnen for her er det et stort og vanskelig persongalleri. Heldigvis har Follett oppsummert foran og bak i boken persongalleriet, så man kan slå opp innimellom når man går i surr over hvem som er i familie med hvem og hvilken religion de tilhører.

Jeg sukker dog litt over 850 sider. Det er nesten så det ville vært bedre å hatt to bind, men dette er jo typisk Ken Follett. Jeg føler egentlig at alt hadde sin mening også, at det er lite som kunne vært utelatt, men det er en tung bok å lese på sengen. Heldigvis hadde jeg en heftet utgave.

For de som sover godt om natten og ikke er redd litt blod og makabre slaktninger er dette boken å lese. Og tenk at det har vært mye sånn for noen hundre år siden. Uffa meg.

For meg var det litt moro å lese om handelsbyen Cadiz, for der var vi i sommer og vi ble vist noen av de gamle handelshusene i byen og katedralene..

Her er et typisk handelshus der hver kjøpmann hadde en del hver.

Nederste etasjen var butikken, 2.etasje er kontorene, 3.etasje er boligen til kjøpmannen, 4.etasje er for de ansatte og så er det vakttårn på toppen som var bevoktet for å følge med hvilke skip som kom inn til byen, handelsskip eller fiendeskip.

I linkene under kan dere se mer av Cadiz, katedralene og havnen. En svært vakker og interessant by.

http://lillasjel.blogg.no/1505477694_independence_of_the_seas_cadiz_sevilla_juli_2017.html

http://lillasjel.blogg.no/1505554497_independence_of_the_seas_cadiz_sevilla_juli_2017_del_2.html

Jerez og sherryhandlerne ble også nevnt, der var vi for et par år siden.

http://lillasjel.blogg.no/1440094773_anthem_of_the_seas_ca.html

http://lillasjel.blogg.no/1441201112_02092015.html

http://lillasjel.blogg.no/1441274322_03092015.html

Boken er sponset av Cappelen Damm og bilde og tekst under, er hentet derfra

https://www.cappelendamm.no/_den-evige-ilden-ken-follett-9788202498320

Ken Follett vender tilbake til åstedet for suksessromanene Stormenes tid og I all evighet, i en storslått, episk historie om det turbulente 1500-tallet. Religiøse stridigheter og kampen om Englands trone står sentralt, og mange mener Maria Stuart er den rettmessige arvingen til tronen. Elizabeth 1. ser seg nødt til å opprette landets første etterretningstjeneste, som skal advare mot sammensvergelser og attentatplaner.

Kaos i heimen dagen før dagen

Så er vi igjen kommet til dagen før dagen.

Som vanlig er det kaos her i heimen.

Men sakte, men sikkert utover dagen nøstes trådene opp.

Esker bæres bort og man ser igjen gulvet.

For meg har denne tiden vært slitsom.

Jeg har prøvd å gjøre lite men likevel synes ikke kroppen det er lite nok.

Den er sliten helt inn til margen, føles det som.

Men målene er nådd stort sett og hodet sier at jeg tåler å være sliten.

Nå starter hvilen.

God jul ønskes dere alle

I dag

 

Lutefisken er saltet og venter på ovnsvarme.

Brødene er stekte og klar for fenalår og eggesalat senere i kveld.

http://lillasjel.blogg.no/1360407296_kommunens_beste_brd.html

Flatbrød er det jeg kanskje setter mest pris på, hjemmebakt flatbrød til fenalår og lutefisk

http://lillasjel.blogg.no/1450275599_flatbrd.html

 

Mandlene ble altfor gode, så det blir nok snart tomt.

http://lillasjel.blogg.no/1513976272_brente_mandler_med_kajennepepper_det_skal_noe_til__spise_bare_en.html

 

De 7 sortene, ble til en og det er nok.

http://lillasjel.blogg.no/1513535823_kransekake_enkel__lage.html

http://lillasjel.blogg.no/1356258464_hjemmebakt_loff.html

Hjemmebakt loff er kommet i fryseren.

Eggesalat i kjøleskapet

http://lillasjel.blogg.no/1356258480_eggesalat_med_skinke_.html

Brente mandler med kajennepepper. Det skal noe til å spise bare en.

Jeg lette febrilsk i kveld etter oppskriften min på brente mandler med kajennepepper og heldigvis hadde jeg lagret den, for jeg fant den ikke ved å spørre frøken Google eller hr Yahoo.

Ja, jeg kan ikke si at det er min oppskrift for det er det ikke og jeg aner ikke hvem sin det er, men det er denne jeg bruker for den er innmari god.

300 gr mandler, 150gr sukker, 3/4 dl vann, 1ts vaniljesukker, 1/4-1/2 ts Cayennepepper, ca 3 klyper maldonsalt, 2 ss smør

Gubben kjøpte mandler og etter at jeg hadde forsynt meg, er det enda 1,8 kg igjen. Jojo, mandler er sunt året rundt og de i løsvekt er best, synes vi. Vi har de stående fremme så vi kan ta en liten håndfull når vi går forbi skålen. Ja, uten at de er bearbeidet ja. De sukrede hører julen til. Jeg maler de også og bruker i knekkebrød.

Først får de godgjøre seg i ovnen, 15 min,150 grader. Jeg ristet dobbel oppskrift men grunnet dårlig erfaring, steker jeg i kasserollen kun en porsjon i gangen. Det er så lett å oversteke de hvis det er for mye. Det gjorde jeg første gangen og måtte kaste alt.

I begynnelsen er det mye væske. Min plate har en skala opp til ni, og jeg har den på 7, god varme men ikke for varmt. Det tar en god stund i starten uten at det skjer stort.

Så begynner sukkeret og skumme. Rør hele tiden. Dette er ikke arbeid man gjør mens man gjør tusen andre ting. Sett av en halv time. Snur du ryggen til, da er det brent og uspiselig.

Sakte, men sikkert begynner det å bli tykkere.

Sukkeret blir nesten hvitt. Da rører du inn 2 ss smør. Det skal hjelpe så de ikke kleber seg så mye sammen. Det gjør de likevel men jeg liker smørsmaken, får en litt mer karamellisert smak.

Her er det på det tykkeste og man må hele tiden passe på at massen er i bevegelse.

Så begynner sukkeret å smelte og det er her man må være våken. Så snart det hvite forsvinner og blandingen blir blank og karamellignende, ta den av platen. Ikke vent for lenge, den blir så fort brent. Det er bedre at det er litt for lite stekt enn for mye. Litt for lite, kan spises, det kan ikke for mye.

Jeg brer massen utover et bakepapir og strør på bittelitt ekstra maldonsalt før det stivner.

Da kan jeg stjele Smasjreklamens motto. Det skal godt gjøres å spise bare en. Man må bare ha en til og så to og så tre og så bare to til og så ja,ja, et par til da, nei, jeg må ha litt mer, nå er det nok, noen få til da, fortsettelse følger. Men det er hardt for magen, så ikke overspis.

Ha på tette glass og for å få de litt mer fra hverandre, kan du riste på glasset. Men det er nå veldig praktisk å være nødt til å ta 5-6 da,hehe

Neste gang kan jeg bare google brente mandler med kajennepepper og Lillasjel, så har jeg oppskriften. Genialt

#brentemandler

Hjelp meg å se

Hjelp meg

Jeg ser ikke

Jeg ser ikke grensen

Hvor er den hen

Jeg leter etter grensen mellom akkurat passe og for mye

Den er så usynlig for meg

Jeg vet vi er mange som leter

Veldig mange

 

Noen ganger er vi mer blind enn vanlig

Viljen spenner beina under oss

Vi vil jo så gjerne

Gjør vi ikke det dere

Vi vil så veldig gjerne

Litt til og bare litt til

Og så ønsker vi å få det gjort og så det

Vi ønsker å mestre

Vi ønsker å være som alle andre

 

Men hvem er alle andre

Hvem er det vi måler oss opp mot

Det er bare oss selv som er dommeren

Det er ingen som kan hjelpe oss

Vi må lete selv

Vi må ta på de sterkeste brillene våre

Det er vårt eget ansvar

Vi skal ikke skylde på noen andre

Vi må la roen senke seg inni oss

Vi må si at vi er bra nok

Vi må være bra nok akkurat som vi er

Og det er vi

I dag