Julebok-kavalkade 2020, 20 bøker

 

Nå har jeg lest julebøker en måneds tid og vil samle disse i en blogg. Jeg har også lest inn en del av omtalen på YouTube, så du kan velge om du vil høre eller lese. Leser du er det nok en fyldigere omtale.

 

 

De tre første jeg vil vise frem er gavebøkene, om man kan kalle dem det. Dette er store, flotte bøker som man kan hente frem igjen fra år til år og som er for hele familien.

 

Camilla Reimers, I desember

Leseeksemplar fra Panta forlag

 

Her er det mange tips til hva man kan lage. Mat til småfuglene eller små julegaver.

Det var så fantastisk at man igjen fikk juleinspirasjon, det kriblet i fingrene etter å lage ting og jeg kjente julegleden komme.

Så mangler du juleinspirasjon eller vil ha en fin gave  anbefaler jeg virkelig denne boken. Og det er ikke slutt med juledagene heller, for boken følger alle dagene i desember, tips til både mat og borddekking, helt frem til nytt år.

Vil du gi bort en bok til noen som er glad i julen, så kan dette være en god en. Jeg har ikke  noe juleforventninger, annet enn at jeg gledet meg til at jeg fikk samlet alle mine her i julen.Nå blir det vel ikke noe til det med den virusen som herjer verden, men det skjedde noe rart når jeg satt og bladde i denne boken, jeg fikk juleforventninger og kjente den gode, varme følelsen inni meg. Jeg fikk inspirasjonen jeg trengte nå i høstmørket.

Her er noe for enhver smak. Noe vekker minner minner, noe får inspirasjonen frem og man får lyst til å prøve ting. Jeg skal blant annet prøve den tomatsilden det er oppskrift på.Rødkål fikk jeg også lyst til å prøve for det har jeg aldri lagd før.

For ikke å snakke om brente mandler,nam. Men der har jeg en oppskrift med kajennepepper som jeg ikke kan fravike:

Brente mandler med kajennepepper. Det skal noe til å spise bare en.

Men vil du ikke ha de sterke, prøv oppskriften i boken. Jeg har innført brente mandler som julegodis fremfor alle julekakene, det dumme er bare at man spiser de altfor raskt opp. Hmmm, jeg lager dobbel porsjon, kanskje jeg må tredoble?

Dette er en bok å ta frem år etter år. Sammen med barn er det fantastisk men når barna er store og flyttet ut, da kommer kanskje barnebarn eller man bytter ut voksne barn med venner. Det er oppskrift på Gløgg i boken også og å samle gode venner med god mat, god drikke og julepyntlaging må jo bare bli gøy, kan ikke skjønne noe annet.

Nydelige bilder og fine sitater. Her er ett fra hun har hentet fra Rolf Wesenlund som jeg er så enig i:

Det kommer ikke an på hva man spiser mellom jul og nyttår, men hva man spiser mellom nyttår og jul.

 

 

En varm og innbydende julekalender og inspirasjonsbok! Desemberdagene er fulle av opplevelser når vi forbereder til høytiden. Juledufter fra kjøkkenet, levende lys, julekort med kjærlige hilsener, enkle dekorasjoner av materialer fra naturen eller av det du allerede har i skapet. “I desember” er en varm og innbydende julekalender og inspirasjonsbok. Hver dag er et nytt kapittel med oppskrifter på julemat, ideer til hyggelige aktiviteter små og store kan gjøre sammen, dekorasjoner og personlige julegaver. Ved å gjøre én ting per dag viser boken hvordan du setter i sving de små detaljene som skaper julestemning i huset, får roen til å senke seg og skaper de varmeste julestundene for hele familien. En bok du kan ha glede av år etter år mens familiens tradisjoner utvikles og finpusses. Her er masse inspirasjon og tips helt frem til nyttårsaften, med middager, venner og koselige ting å gjøre sammen, uten at det koster for mye. “I desember” er skapt av forfatter Camilla Reimers med sin smittende entusiasme for årets hyggeligste måned, en av Norges beste interiørfotografer, Cecilie Refsum og grafisk designer Larisa Boos. «Den som ikke har julen i sitt hjerte, vil aldri finne den under et tre.” ROY L. SMITH

 

Den vakreste juleboken i år, er definitivt Adventstjernen

 

Simon Stranger, Adventstjernen

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Dette må vel være årets vakreste julebok. Den er bare nydelig.

Jeg har skrevet mange ganger om dette med å ha en rytme inni seg når man leser. Når man så treffer en forfatter som skriver i den rytmen kjenner man en egen fred inni seg når man begynner å lese. Simon Stranger skriver i “min” rytme og ikke bare det, han leser i den også- Ta deg til å lytte til dette minuttet så vil du sikkert forstå hva jeg mener.

Adventstjernen har også kapitler dag for dag, til julaften, fin avslutning på dagen å lese for barna eller lese til seg selv. Jeg vil si boken passer til alle aldre og jo eldre man blir, jo mer forstår man av handlingen.

 

 

Boka er nydelig skrevet og den er fantastisk illustrert. Om en flyktingegutt som gjemmer seg på låven. Stranger forteller historien så fint  og nøytralt, han tar ingen side i konfliktene som pågår. Og han skriver jo ren poesi. Stella har mistet mammaen sin og som alle andre juler har hun en adventskalender med en pakke hver dag. Hun og pappaen begynner å få fotfeste igjen så smått og nå skal de feire jul uten mor. Bakteppet er litt trist men det er likvel ingen trist bok.

Akkurat som Snøsøsteren kan det her leses et kapittel hver dag i adventstiden.

Sitat:

Vi lærer så mye på skolen. Vi lærer om øyer i Oseania, svake verb og om hypotenuser og rettvinklede trekanter. Vi lærer om faraoene og pyramidene i Det gamle Egypt, hvordan cellene i kroppen fungerer, og hvor mange milliliter det er i en liter.

Det vi ikke lærer noe om, er sorg.

Vi lærer ikke at sorgen er som å bli viklet inn i et edderkoppnett av tanker og følelser som strammer rundt kroppen, og gjør hver eneste bevegelse vanskelig. Jo mer du spreller, jo strammere blir nettet.

 

Sitat:

Vi lærer ingenting om hvordan sorgen er som en vask der noen har satt i proppen og skrudd på vannet. Litt etter litt fyller vannet seg opp inni kropppen. Fyller opp brystet og halsen og presser mot øynene.

Nå er det bare et lite dult som skal til, så vil det renne over

 

Sitat:

Noen ganger tenker jeg på det mamma sa om menneskeheten. At vi mennesker er som dukkene i den russiske babuska-dukken jeg har på rommet mitt. Hvis man skrur dukkene fra hverandre, beveger man seg også bakover i tid. Fra mamma til bestemor til oldemor til tippoldemor, og videre , helt til de aller første menneskene. Alle er i slekt, pleide mamma å si. Alle mennesker i hele verden er i familie

 

Sitat:

Ingen vet hva som skjer når vi er borte.

Noen tror på himmelen. Et sted uten skrubbsår, bilkøer og myggstikk. Et sted uten krig, fattigdom, sorg eller smerte. Andre tror ikke på noe liv etter døden. Det vi vet, er at alle kroppene våre er like gamle som universet. Sånn sett har du alltid vært her og vil aldri forsvinne. Ikke jeg heller. Jeg vil alltid være her, i minnene, men også som deler av alt som omgir deg.

Jeg husker hvor stor trøst jeg fant i det da jeg var liten. At døden ikke er noe annet enn en forandring , og at livene vi lever, er dråper i en elv som hele tiden flyter videre.

 

Sukk, han skriver bare så innmari vakkert. Jeg sukker henført. Og illustrasjonene, de er også så nydelige med en slik varme og kjærlighet. Illustratør er Shwan Dler Qaradaki. All ære til han.

Jeg tror ikke det finnes vakrere bok, selv om jeg også synes Snøsøsteren er sensasjonell. Dette er vakre bøker å ta frem år etter år og la de gå i arv fra generasjon til generasjon. Nydelig.

 

 

De lever helt ulike liv. Stella, 11 år fra Norge, har en pappa som er politi og en mamma som er borte. Yousef, 17 år fra Palestina, er en flyktning med avslag på oppholdstillatelsen. De møtes en desemberdag på en låve, og skjønner snart at under stjernehimmelen er de mer like enn de kanskje tror.

En bok om flukt og hjemløshet, men også vennskapsbånd og det å høre til.
En hjertevarm og tankevekkende kalenderbok fra en våre viktigste samtidsforfattere.

«Fortellerne tilbyr ikke bare julekos til barna, men skaper en historie som er spennende, rørende – og relevant.» Maya Troberg Djuve, Dagbladet (Terningkast 5)

«Årets beste kalenderbok. Adventsstjernen byr ikke på enkle løsninger. Kvir seg ikke for vanskelige temaer. Men her er også mye fint, mye håp og varme og kos. Ekte julestemning, og en påminnelse om solidaritet. Som vel er det jula faktisk handler om, sånn egentlig.» Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Her er årets beste tips om familielektyre i desember. Boka formidler et viktig budskap uten å være påtrengende forkynnende. Ikke ofte finner vi noe som på troverdig vis kombinerer lødig innhold og drivende spenning slik den nye boka til Simon Stranger gjør.» Marianne Lystrup, Vårt Land

«Som bibliotekar ville jeg aldri nølt med å anbefale «Adventsstjernen» til foreldre eller lærere som leter etter en varm, klok bok som handler om viktige spørsmål på en trygg og tydelig måte.» Morten Olsen Haugen, Aftenposten

 

Selv om det er to år siden den kom ut, vil jeg minne om Snøsøsteren av Maja Lunde og Lisa Aisato

 

Maja Lunde, Snøsøsteren

Reklame. Leseeksemplar fra Kagge forlag.

Snøsøsteren må være en av de vakreste bøker jeg har sett. Den som ikke feller en tåre her, må være steinhard. Nydelig skrevet.

Og så skal vi også huske de vakre tegningene av Lisa Aisato.

Nydelig er boken og har du den ikke i hus, så løp og kjøp.

La det bli en juletradisjon å lese et kapittel hver dag i desember, frem til julaften.
Fantastisk julegave til liten og stor. Den største salgssuksessen i norske bokhandler før jul i forfjor. De greide ikke å få trykket opp nok, så butikkene gikk tomme.
Nå plukker jeg den frem igjen.

 

Snøsøsteren. En julefortelling

En rørende historie fra suksessforfatteren Maja Lunde med illustrasjoner av Lisa Aisato.

Snøsøsteren er en julefortelling i 24 deler som tryller frem den magiske julestemningen du kjenner fra Charles Dickens’ A Christmas Carol, H. C. Andersens fortellinger og barne-tv-serier som Snøfall.

Det er snart julaften, som også er dagen Julian blir 11 år. Vanligvis er det årets beste dag, når juletreet står pyntet og lysene er tent, luften er fylt av lukten fra klementiner og pepperkaker, og det knitrer i peisen. Men i år er ingenting som det pleier. Julian og familien bærer på en stor sorg etter at storesøsteren Juni døde og Julian tenker at jula rett og slett er avlyst.

Så en dag møter Julian den livsglade juleelskeren Hedvig og han begynner å tro det kan bli jul likevel.

Men det er noe mystisk med huset som Hedvig bor i, og hvem er den underlige gamle mannen som stadig dukker opp?

 

Da er jeg klar for å begynne med juleromanene. Man kan ikke forvente at en julebok er trist og hjerteskjærende fra første til siste side. En julebok skal være til underholdning, lett å lese, avslappende og koselig. Så kommer det an på hvor mye romantikk du ønsker. Kun en av bøkene jeg har lest, Julegjesten er helt fri for romantikk. Men graden av hjerte,smerte varierer veldig mye.

Flere norske forfattere har skrevet julebøker og jeg må si at for meg topper alle de norske juleboklisten min. Mer jordnær, mindre kliss klass romantikk, mer ekte, mer realistisk, med nydelige medmenneskelige historier.

Men er det kun romantikk du er ute etter, da begynner jeg med de mest romantiske.

 

Debbie Macomber, Nordlys over Alaska

Leseeksemplar fra Cappelen Damm, Feelgoodbøker

For romantikkelskeren er dette boken. Kun hjerte og smerte og sukk og kyss og lengsel. Liker du det, da er dette fin lesing. For meg, nei takk, terningkast 2.

 

 

 

En oppløftende fortelling om å finne kjærligheten der man minst av alt forventer det. Josie har blitt tilbudt en stilling som kjøkkensjef i en av Seattles fineste restauranter, men først skal hun reise til en kystby i Alaska og jobbe på kjøkkenet i et gjestgiveri i et halvt år. Selv om dette er midlertidig, blir hun snart en del av det fine samfunnet der, og begynner å bli glad i menneskene. Én mann skiller seg spesielt ut blant de nye vennene, og det hun føler for ham, får henne til å spørre seg selv om hun virkelig ønsker å vende tilbake til Seattle…

 

Så over til julebøkenes skuffelse de lux for meg. Jeg elsker jo bøkene til Amanda Prowse og hadde gledet meg sånn til å lese En juledrøm, som jeg har kjøpt selv.

Amanda Prowse, En juledrøm

Kjøpt selv

 

De som følger meg vet at jeg digger Amanda Prowse, hun har en skrivestil som passer meg. Hun bringer nemlig hverdagen og de små hverdagsufordringene inn i historiene sine. Jeg har lest alle hun har gitt ut på norsk, unntatt denne som jeg kom over på en nettside. Det passet godt nå når jeg skulle ha julebok-kavalkade og jeg gleder meg.

Andre bøker av Prowse:
Amanda Prowse, Anna

Etter Anne kommer Theo, og den ligger på vent her. Anna er første bok i en trilogi, der Theo er nummer to og de bør leses fortløpende, da Theo er kjæresten til Anna.

Amanda Prowse, Kunsten å forsvinne

Amanda Prowse, Den andre kvinnen

Amanda Prowse, Den perfekte datteren

Amanda Prowse, Hva har jeg gjort

 

Jeg var så innmari skuffet. Igjen en bok for romantikkelskeren. Litt mer innhold enn i Nordlys over Alaska, men mest av alt kjærlighet, skuffelse, lengsel, drømmer, salighet. Dette var heller ikke boken for meg. Terningkast 3

 

 

 

Som liten drømte Meg bestandig om den perfekte jul …

Meg vil gjøre alt hun kan for å lage en perfekt jul for sin lille sønn. Det skal være pynt og kaker, et glitrende tre og julestrømper ved peisen. Hvem bryr seg om at de ikke har noen mann i familien? Hun og Luke vil få det helt fint på egen hånd.
Men et tilfeldig møte med en fremmed i New York snur opp ned på alle Megs planer.
Skal hun endelig få den julen hun har drømt om siden hun var liten? Eller må hun og Luke feire alene nok en gang?

 

Hazel Gaynor og Heather Webb, Siste jul i Paris

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Ikke lest noe av dem før, men når jeg leser omtalen så det ut som om det skulle være noe som passet meg godt, da jeg liker svært godt historiske bøker. Denne hadde potensiale til å bli en bra bok for meg, men den er i brevform og det passet meg rett og slett ikke. Det ble for kjedelig, for det ble så mye repetisjon av de samme opplysningene. Jeg har kjøpt meg sykkel. Jeg ser du har kjøpt deg sykkel. Å så moro at du har fått deg sykkel. Ja nå er jeg blitt så flink å sykle. Så kjekt at du har blitt flink å sykle.

Det som kunne vært en rørende og hjertevarm historie, som det står utenpå, for det er egentlig det, men jeg er altfor utålmodig leser. Er du en tålmodig leser og vil ha mer innhold enn hjerte, smerte, da kan dette være boken for deg.

For meg ble det terningkast 3.

 

 

August 1914. England er i krig. Evie Elliott vinker farvel til sin bror Will og hans beste venn Thomas Harding idet de drar til fronten, og hun tror — som alle andre — at krigen vil være over i god tid før jul, slik at de kan dra på sin planlagte tur til Paris og feire julen der. Slik går det ikke. Gjennom de grufulle krigsårene skriver Evie og Thomas jevnlig brev til hverandre, og i brevene deler de både frykt, ensomhet, håp og etter hvert en sterk kjærlighet.

Julen 1968. Thomas er gammel og har reist til Paris med en stor brevbunke i hendene, fast bestemt på å lukke døren til fortiden. Men det er ett brev han enda ikke har lest …

 

Så skal vi over til fortsatt oversatte bøker og fortsatt romantikk, men nå koser jeg meg hakket mer.

 

Rosie Curtis, Et ønske til jul

Leseeksemplar fra Vigmostad  & Bjørke

 

Et ønske til jul er en julebok av det romantiske slaget, og av en eller annen grunn så falt jeg ikke helt av lasset, for den er veldig koselig. Liker du underholdningsbøker av den lette typen vil du like denne, det tror jeg. Hvis du ikke liker forutsigbare kjærlighetsromaner, ja da ligger du unna.

Så for meg som er hjerte/smerte hater, var det litt mye til tider, men samtidig syntes jeg den var litt fin også.

Men det er vel noe med at jeg som gift i snart førti år med samme mann, vel jeg er ikke helt inne på det derre med dating og beskrivelser av flotte mannebein, for det interesserer meg jo slett ikke. Jeg liker derfor bøkene med litt mer alvor og det var kanskje derfor jeg ikke helt mistet fokus her, for det var litt kjekt å følge hovedpersonen. Anbefales som avlappende ukomplisert lesestoff. Det er vel akkurat sånn mange vil ha julebøkene.

Strekker meg opp til terningkast 4

 

Bridget Jones møter Love Actually i denne perfekte julehistorien.
29-år gamle Jess følger drømmen og flytter til London. Det er desember, og hun leier et rom i et litt nedslitt, men fenomenalt hus i Notting Hill. Den første kvelden møter hun Alex, som bor i samme etasje som henne. Jess blir stormende forelsket. Hun drømmer om hvordan livet i huset skal bli fremover. Kanskje de til og med kan rive veggen mellom rommene.
Etter at juleferien er over, viser det seg at Alex har blitt sammen med Emma, som bor i etasjen over. Jess ser for seg et år hvor hun konstant vil måtte støte på mannen i sitt liv – og kvinnen i hans.
Jess er fast bestemt på å legge det hele bak seg og bli forelsket i London istedenfor Alex. Men hva om hjertet legger andre planer?
«Curtis har virkelig evnen til å beskrive kompliserte følelser, og hun favner både romantisk og platonsk kjærlighet. Vittige replikker, beretningen om vennskap og lojalitet, samt ikke minst besnærende romantikk gjør dette til en bok som garantert vil fange lesernes hjerte.» 
Publishers Weekly

Jenny Hale, Et julemirakel 

Leseeksemplar fra Bladkompaniet

Jeg fortsetter julebok-kavalkaden med Et julemirakel som en venn anbefalte meg.

Et julemirakel var varm, forutsigbar, en tanke hva skal jeg si, urealistisk og lettvinte løsninger med et dryss av overflod, men hvis du legger bort alle  logiske tanker om hvordan et bakeri blir drevet, hvor bra det er å overøse et barn med alt de ønsker seg,osv , da var det veldig koselig underholdning.

Det er lette underholdningsbøker og da kan man ikke forvente solide, velskrevne, dype romaner, men ta det for hva det er og jeg koste meg. Terningkast 4

 

 

En nydelig historie om vennskap og familie, og troen på evig kjærlighet.

Julen har alltid vært viktig for Noelle Parker. Hun har alltid elsket de mørke vinterkveldene med varm sjokolade og kaker i familiens koselige konditori. Men dette året er alt annerledes …

Da Noelle får vite at konditoriet står i fare for å bli lagt ned, bestemmer hun seg for å gjøre en siste innsats for å redde det. Samtidig som hun begynner å pusse opp lokalet, takker hun ja til en jobb som assistent for den eldre og gretne William Harrington.

Duften av hennes hjemmelagde kaker og synet av de nydelige juledekorasjonene hennes gjør underverker for Williams humør, og enda bedre blir det da hun overtaler ham til å ta ta kontakt med hans første store kjærlighet. Noelle selv oppdager plutselig at hun ikke er upåvirket av Williams barnebarn, den kjekke, men litt mystiske Alexander …

Vil Noelle klare å redde konditoriet, gjenforene en familie og finne kjærligheten før jul?

 

Adventsgaven, Jenny Gladwell

Leseeksemplar fra Lesetid, Gyldendal

 

Det var en fin julebok dette. Akkurat passe dose romantikk, ikke side opp og side ned med hjerte, smerte, men en litt annerledes historie. Ja det er lett underholdning og ja, litt forutsigbart, men ikke mer enn en julebok skal ha. Anbefales til de som er blitt glad i julebøker. Nå er jeg oppe på 4+.

 

 

Fra Oslomarka til Trafalgar Square – en herlig romantisk fortelling om kjærlighet, vennskap, heltemot og juletrær, fylt av den nordiske julens lune sjarm.

Nyhetsjournalist Jane Brook er utslitt. Den store, avslørende gravejobben hun brukte et halvår på ble en suksess, men den kostet henne også et kjærlighetsforhold. Til hennes overraskelse sender redaktøren henne av gårde til Norge for å skrive om Skogens dronning – juletreet som Oslo gir til Londons befolkning hver vinter. En uke på fine hoteller og førjulsfeiring venter, i selskap med blant andre den kjekke TV-personligheten Philip Donelly, og selv om Jane opprinnelig er skeptisk, kan det jo også være akkurat dette hun trenger for å lindre kjærlighetssorgen.
Men i de dype og snøfylte skogene finner Jane også noe annet: gamle brev fra krigens dager mellom en ung soldat og en mystisk ung kvinne. Det siste brevet ender med en lidenskapelig bønn som aldri blir besvart. Nå er det bare Jane som kan gi denne historien om kjærlighet og mot en happy ending – og ved å gjøre det, kan det også være at hun endrer sitt eget liv for alltid.
En historie som venter på å bli fortalt. En kjærlighet som venter på å bli oppdaget.

Det er en julebok igjen, nemlig bok 3 i juletrilogien til Bente Pedersen, 14 dager i desember

 

Florence McNicoll, Julens ni liv

Leseeksemplar fra CappelenDamm

 

Denne kom etteranmeldt etter at jeg hadde presentert desemberbøkene.

Desemberlesestabelen ble nok altfor høy, men hysj ikke si noe, jeg har tjuvstartet

Likevel måtte den jo inn i stabelen for denne hadde jeg hørt skulle være veldig koselig. Og ja som katteelsker kommer den ganske høyt opp på statistikken, men er hakket litt for forutsigbar for å nå helt opp på toppen. Det må jeg nok røpe. Men en av de bedre jeg har lest foreløbig. Jeg koste meg med denne.

Og Batteresea Dogs and cats home, ja de eksisterer i virkeligheten. Jeg var inne på siden nå og så hvilke puser de hadde for omplassering. Ja ikke at jeg skal adoptere fra England, men bare for å se.

Vil du se, finner du de her:

https://www.battersea.org.uk/

Nettopp fordi den baserer historien på et virkelig sted der de omplasserer dyr, gir jeg den terningkast 5-.Skulle jeg måtte velge om igjen, hadde jeg nok valgt denne.

 

 

En hjertevarm fortelling om ensomhet, kjærlighet og betydningen av pelskledde venner – den perfekte bok å kose seg med i julen.

Det nærmer seg jul, og på Battersea hunde- og kattepensjonat prøver Laura desperat å finne et nytt hjem til Felicia, en rufsete hunnkatt med et hjerte av gull. Lauras kjæreste kan ikke begripe hvorfor hun må bruke så må mye tid på kattehjemmet, men for Laura er ikke kattene bare en jobb – de er selve livet.

I løpet av desember inngår Laura avtaler med ni forskjellige personer på kattehjemmet. Alle ønsker seg litt mer kjærlighet til jul, og finner det i sine nye kjæledyr. Men når Aaron plutselig står i døren, sjarmerer han ikke bare den kresne Felicia, men Laura også …

Vil Londons mest ensomme katt finne et nytt hjem til jul?

 

Det var om katter, men så kom det susende inn en søt hundevalp. Liten og bortkommet leter den etter trygghet.

 

Daisy Bell, Julegjesten

Leseeksemplar fra Bladkompaniet

 

Dette så ut til å være en koselig lettlest bok. Jeg satset på det, siden desember er egentlig litt for ambisiøs. Og julebokomtaler i januar vil nok ikke bli noe suksess.

Den var veldig lettlest, bare 200 sider men for en søt og god bok. Ikke noe romantikk i denne, men en liten valp som roter seg bort og kommer til en familie som trenger en firbeint liten venn. Det er ingen dyp, komplisert bok, men varm og koselig.

 

 

 

En hjemløs valp med et stort hjerte. Og en familie som trenger den …

Teddy rømmer hjemmefra en uke før jul. Han bekymrer seg lite for hva som kommer til å skje. Men veldig raskt oppdager han hvor kald og skummel verden er, og det som skulle være et spennende eventyr, virker som et fryktelig feilgrep.

Den godhjertede familien Wood oppdager plutselig en dag Teddy på den snødekte trappen sin. Claire, Ben og datteren Emily har en varm stue, og de er akkurat den familien Teddy lengter desperat etter å få. Men Emily er syk og foreldrene stresset, og rett før jul er ikke en valp uten manerer det familien trenger.

Teddy og Emily har en helt spesiell kontakt, og han blir den bestevennen hun så sårt trenger. Kan han bare overbevise foreldrene hennes om hvor lykkelig han kan gjøre dem alle sammen. Så vil han selv få sin drømmefamilie til jul.

 

Alle de neste bøkene er bøker jeg også kunne lest som vanlige romaner, om det ikke er jul, selv om det handler om julefeiring, så er det gode romaner om medmenneskelighet og familie.

 

Jenny Colgan, Jul på øya

Leseeksemplar fra Lesetid, Gyldendal

 

Denne gledet jeg meg veldig til, for jeg har likt så godt de to første bøkene jeg har lest om Flora. Varmt og lunt og med akkurat passe romantikk for meg. Denne type romantiske bøker liker jeg.

Disse er best å lese etterhverandre, da vi følger Floras historie

Jenny Colgan, Velkommen til Floras kafé

Jenny Colgan, Den endeløse stranden

Jenny Colgan, Jul på øya

Colgan skuffer ikke. Jeg blir så glad i de som boken handler om at jeg tror de er virkelige. Når noen omtales stygt tenker jeg at hun kan da ikke skrive dette for de vil bli så skuffet når de leser det.

Dette er feelgood, men samtidig rommer det hele livet med de utfordringer man møter og alt er ikke forutsigbart.

Det er en varme og medmenneskelighet som er så herlig.

Jeg syntes det var aldeles forferderlig at det ikke skulle bli en bok til. Det måtte bli et folkekrav. Vi vil jo vite hvordan det går med alle de vi har lært å kjenne, nå i tre bøker. Og kanskje var det et folkekrav for jeg har faktisk fått høre at det er flere bøker på gang. Ferske rykter og det er jo bare fantastisk. Vi krysser fingrene og venter tålmodig.Jeg vet at det er veldig mange som svært gjerne vil ha en bok til om Flora.

Dette tror jeg er bøker som kan leses av alle som liker å lese, selv de som er skeptiske til underholdningsbøker. Men start fra nok en, Velkommen til Floras kafé. Og trenger du en fin gave, kjøp alle tre.

Jeg smiler og jeg tørker tårer. Lettlest og koselig er bøkene til Jenny Colgan. Terningkast 5.

 

 

Julen på den skotske øya Mure er kald, forblåst og utrolig vakker. Nå er tiden for å kose seg foran peisen med en god kopp te eller kanskje en liten whisky, sammen med de nære og kjære – med mindre man, som Flora, er gravid med den tidligere sjefen sin og redd for å fortelle ham om det. I det som skal være fredens og gledens høytid, vil Joel synes at Flora kommer med godt nytt?

I mellomtiden prøver Saif, lege og flyktning fra krigsherjede Syria, å feire sin første jul i Vesten sammen med sønnene, mens kona hans fremdeles er savnet. Er det mulig for den lille familien å finne en form for lykke?

«Sjarmerende – en absolutt glede å lese!» Sophie Kinsella

«Ingen skriver koselig og avslappende romantikk som Jenny Colgan.» Sunday Express

«En smellbongbong! Boken du må lese denne julen.» The Sun

«En fryd fra begynnelse til slutt.» Daily Express

«En naturlig morsom, varmhjertet forfatter som skaper personer du elsker og bryr deg om lenge etter at du er ferdig med å lese.» Lisa Jewell

 

 

Annika Estassy, En sang til Hedda

Leseeksemplar fra Anemone forlag, Strawberry publishing

 

Så kom det en svensk forfatter og det blir jordnært og rolig og mer til ettertanke.

En sang til Hedda var en fin julebok. Ikke for mye romantikk, men heller mer om utfordringer i familien, slik det er i det fleste familier. Det er jo ikke like enkelt å enes bestandig selv om man er familie, for man er ulik som personer. Men selvfølgelig litt romantikk var det, men ikke mer enn jeg kunne tåle.

En avslappende underholdningsbok som mange vil finne perfekt for julekosen. Anbefales varmt til de som vil ha litt mer enn kyss og klapp og klem.

 

Sitat:

Sinne stjeler mye energi og får en til å miste fokus på det som er viktig i livet.

 

Sangen Koppången har en stor plass i boken. Jeg har ikke hørt den før så jeg går ut fra at det er en av de svenske nasjonalskattene.

Terningkast 5

 

 

 

«Det er sårt, men også veldig håpefullt. Underholdning som berører.» Tara Det er mindre enn to uker til jul da Linas rolige tilværelse forandrer seg drastisk. Hun blir oppsagt på jobben og får i tillegg plutselig vite at hennes for lengst avdøde norske far lever i beste velgående. Også Linas mor, Hedda, har en hel del å baske med: familiens gjestgiveri er på konkursens rand, sønnen Jesper vil ikke lenger jobbe for dem, og i tillegg sliter hun med å huske alt som skal gjøres. Utfordringene hoper seg opp idet hele familien skal samles til den årlige, tradisjonsrike julefeiringen. Hvorfor vil ikke Hedda snakke om fortiden? Kan gjestgiveriet reddes? Vil Lina finne sin egen vei og forsone seg med sin ukjente far? En sang til Hedda er en fortelling om frihet, tilgivelse og

Men da serru, kommer de norske forfatterne seilende inn og jeg kan definitive anbefale hver og en av dem varmt og hjertelig.

 

Bente Pedersen, Fjorten dager i desember

Leseeksemplar fra Bladkompaniet

 

Fjorten dager i desember er en trilogi, Tilbake til fyret, Stormvarsel og Den siste julegaven.

Jeg leste den første, Tilbake til fyret og jeg koste meg med den.

Jeg gledet meg til nummer to og den overasket meg stort, jeg humret og lo, for en overaskelse. Nå har jeg lest bok nummer tre og jeg likte svært godt disse bøkene

Man kan si hva man vil om seriebøker men de har en stor leserskare og de får mange til å lese, mange som ikke er så glad i tykke romaner og det er veldig positivt.

Her er det stor skrift og ikke så mange sidene.

Bente Pedersen er nok kjent for mange for hun har gitt ut mange serier, blant annet Aurora, Trollkvinne og Tre søstre.

Det var også litt morsomt at jeg kjente igjen personene utenpå den første boken. Illustratør er nemlig Ida S. Skjelbakken og jeg vet at hun ofte bruker seg selv og mannen på bildene hun tegner. Jeg har fått låne noen av hennes illustrasjoner og satt tekst til dem. Hun har gitt ut to serier selv også, Nattergalen og Krøniken om Ylva Alm.

Det fine med Pedersen sine bøker er at de er også for oss godt voksne, for her kan vi virkelig mimre. Og det er ute på et fyr, det er ikke storby og dating og disco. Det er så gjenkjenbart,  med norsk natur og norsk vær og lynne til oss nordmenn. Rett og slett folkelig. Jeg koser meg når jeg leser disse tre bøkene til Bente Pedersen.

Jeg gir den terningkast 5. Den kunne fått 5+ men jeg trekker den litt ned for jeg forstår ikke helt hvorfor det må være tre bøker, istedetfor en litt tykkere pocketbok. Nå må man betale kr 300,- for de tre bøkene mens de andre julebøkene koster fra 139,- til 179,-

 

 

Maria skal ta med sin demente far til øya i havgapet der han var fyrvokter. Alt handler om å gi ham en fin jul, og ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Sønnen hennes skal feire jul med sin far, eksfotballproffen Kevin, i Florida. Men dagen før avreise får Maria en tekstmelding fra bestevenninnen som ber henne sjekke VG …

Maria skrollet nedover. Det var ingen tvil om hva venninnen hadde ment at hun burde gjøres oppmerksom på. Pekefingeren ble hengende i luften over den halvfete overskriften. DRØMMEBRYLLUP I ROMA.

 

Lene Lauritsen Kjølner, Petra Pettersens perfekte plan

En gave fra forfatteren

Kjølner har skrevet bøkene om privatdetektiven Oliva. De er skrevet med en lun humor som jeg liker godt. Jeg gledet meg derfor til å møte Petra. Petra og Olivia tror jeg ikke kjenner hverandre og her er det ikke noe drap, bare familie og ekteskapsforviklinger og gleder.

Dette er en feelgood av den lette typen, der du kan krølle deg ned i godstolen med noe godt i glasset og bare slappe av.

Her er det ikke noe av det hjerteskjærende det ofte er i de bøkene i feelgoodsjangeren jeg leser, kun kos. Egentlig en bok jeg skulle hatt med meg når jeg skulle ha 14 dagers juleopplading på Gran Canaria, men så ble jo alle reiser kansellert  og den var koselig å lese i godstolen også.
Men jeg gleder meg til neste Oliviabok, Dakota rød. Jeg liker litt sånn Agatha Christie lignende mysterier med lun humor.

Petra får også terningkast 5 og den kunne kommet opp mot 5+ men jeg synes at det kunne vært litt variasjon i følelsene til den godeste Petra. Det var som om hun tok alt som skjedde på strak arm, i samme lyse lette tone, enten hun var sinna. lei seg eller glad. Kunne tenkt meg litt mer dybde når det var litt kjedelig og vondt. Hun fikk jo egentlig livet snudd opp ned og ble ganske så filleristet. Men anbefaler varmt Petra Pettersen og håper jeg ser henne igjen neste år, så vi får høre hvordan det går med henne og galleriet og ……. Nei, det røper jeg ikke.

 

Lene Lauritsen Kjølner, Høyt henger de

Lene Lauritsen Kjølner, Hvorfor spurte de ikke Evensen

Bok tre ikke lest enda, Dakota rød

Bok fire, ikke lest enda, Ingen til bords

Lene Lauritsen Kjølner, I de beste sirkler

Bok seks, Mord på kilen

Bok sju, Sort gryte

 

 

Petra Pettersen jobber i bokhandel på femtende året. Hun er gift med Einar, som er fisker på Hvasser, og har to utflyttede døtre. Livet hennes er trygt og forutsigbart, men ikke så rent lite kjedelig. Men en gang var livet hennes annerledes, og Petra har en drøm. Hun vil jobbe med “ett eller annet innen kunst”, men har aldri klart å bestemme seg for hva… Før hun plutselig får sitt Eureka-øyeblikk. At det øyeblikket inntreffer like etter at hun har bakt den tradisjonelle engelske julekaken med grandtante Bertha og venninnen Mathilde, og rett før Einar er utro med en fitnessinstruktør, er kanskje tilfeldig. At det også skjer nøyaktig åtte uker før jul, er et puss fra høyere makter. Og nettopp da Petra tenker at skjebnen må ha noe imot henne, siden det skjer flere ting som gjør at hun ser mørkt på tilværelsen, dukker det sakte opp en strime av håp. Den blir til optimisme da mye ser ut til å snu… Men Petras perfekte plan er slett ikke perfekt. For er nå den kjekke advokaten slash pianisten egentlig bare en forkledd strandsjekker? Og er det nå så lurt å melde seg på et kokkekurs der man parterer og tilbereder villsvin like før jul? Er det lurt å trøstespise til man nesten sprekker? Og hva vet hun egentlig om døtrenes liv? Et møte med en kjekk mann fra fortiden og et lite opphold i en vinkjeller kan vise seg å være nøkkelen til Petras innfløkte plan. Ellerer det nå engang det? Kanskje det er åpningen av grandtante Berthas nydelige julekake som gjør susen? Ingenting ser ut til å gå etter Petras perfekte plan… “Selvsagt drømte jeg om en annen tilværelse, men jeg visste ikke helt hva. Og her snakker jeg ikke om en seksuell helomvending, for jeg er en kvinne som elsker menn. Det er en av de tingene jeg var sikker på i livet mitt, ikke verst bare det. Men med en mann som stort sett sov på sofaen eller gynget ute i en båt, var jeg selvsagt sulteforet på det også.”

 

Kjersti Herland Johnsen, Julebrev

Leseeksemplar fra Bladkompaniet

 

Jeg var veldig spent på å lese denne og jeg ble gledelig overrasket, for dette synes jeg var en nydelig julebok
Jeg nikket bekreftende, jeg ristet på hodet, jeg tørket en tåre og jeg smilte. Den rett og slett berørte følelsene mine på alle vis.

Jeg følte en hjertevarme i denne romanen. Dette hvordan vi mennesker møtes og berører hverandre, hvordan  vi er påvirket av oppveksten vår, hvordan vi bekymrer oss, hvordan vi opplever at et menneske kan være helt annerledes enn hva vi i utgangspunktet tror.

Boken er delt inn i kapitler, en for hver dag frem til jul, perfekt julebok synes jeg og jeg anbefaler den varmt.

Dette er debutboken til Kjersti Herland Johnsen og jeg håper at hun vil skrive flere bøker, gjerne en  til hver jul fremover.

Terningkast 5+

 

 

 

Linda har alltid hatt eneansvaret for sønnen Brage og vært opptatt av å skape en tryggere oppvekst for ham enn den hun selv hadde. Og når julen nærmer seg, blir tradisjoner og ritualer ekstra viktig. Linda har planlagt alt, og det må bli perfekt. Så kommer Brages far overraskende på banen, og Lindas juleplaner blir kullkastet. I tillegg får hun brev fra en hun ikke kjenner, men som hun mistenker at kjenner henne. Uro og kaos truer, og vonde minner fra Lindas fortid stiger til overflaten. Samtidig kan hjelpen kanskje komme fra uventet hold? En jul der ingenting blir som planlagt, kan likevel bli den perfekte jul!

 

Kristin S. Ålovsrud, Gledelig jul

Leseeksemplar fra Bladkompaniet

 

Litt skeptisk var jeg når jeg så tittelen og omslaget, om det ble for lett, men Gledelig jul var en nydelig bok rett og slett. Denne anbefaler jeg varmt til alle, også de som ikke liker feelgood. Om to søstre med felles bagasje, men med hver sin måte å bearbeide den på. Og så mormoren deres som ble enke for et års tid siden. Varm, vemodig og koselig.

Sitat:

Mormoren hadde alltid sagt at sorg og savn først var som skarpe pigger, men at piggene etter hvert som tiden gikk, ble til glatte perler som man kunne ta frem og la renne mellom fingrene mens man tenkte på alt det fine man hadde hatt sammen.

Terningkast 5+

 

 

JULEN HANDLER OM FAMILIE, NÆRHET OG OM Å ÅPNE HJERTET FOR ANDRE. ELLER …?

Etter at moren forsvant like før jul da de var små, har de to søstrene Frida og Ellen hatt et veldig ulikt forhold til julen og til hverandre. Mens Ellen har tatt avstand fra både julen og søsteren, har Frida elsket alt som hører julen til, og hun har gjentatte ganger forsøkt å forbedre kontakten mellom dem, uten at det har hjulpet.

Da de blir tvunget til å overnatte på en hytte på fjellet, har ikke Ellen noen mulighet til å unnslippe, og sannheten kommer endelig for en dag …

VIL DE TO SØSTRENE KLARE Å LEGGE DEN VONDE FORTIDEN BAK SEG? OG KAN KJÆRLIGHETEN SEIRE TIL SLUTT?

 

 

 

Gudrun Skretting, Tre menn til Vilma

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Enda en julebok fra en norsk forfatter, til og med solgt til Tyskland allerede.

Jeg var litt engstelig når jeg innførte den nye førjulstradisjonen min, nemlig å lese julebøker.

Jeg er jo egentlig allergisk mot for mye romantikk, av typen hjerte,smerte,lengsel, smask og klin og alskens beskrivelser av kroppslig aktivitet. Jeg synes det er gørr kjedelig.

Så oppdager jeg den ene nydelige leseopplevelsen etter den andre.

Og nå Tre menn til Wilma. Fantastisk bok. Ja alle er av sjangeren feelgood, men jeg er sikker på at alle disse norske/svenske julebøkene vil bli likt av både damer og menn, og alle som liker å lese andre ting enn blod og gørr.

Akkurat så liten dose romantikk at jeg koser meg, ja egentlig er det mer nestekjærligheten som står i fokus.

Tre menn til Wilma, er bare fantastisk fin. Minner meg litt om Eleanor Oliphant, blandet med Olivia Henriksen. Og nettopp dette gjør at jeg gir den topscore, for den ga meg lun humor i tillegg til alle de andre følelsene.

Allerede på side 18, lo jeg slik fra sengekanten at jeg var redd for å vekke naboene. Jeg vet ikke helt om det er stuerent å le av en som har verbal Tourettes, men kanskje er det greit å sette søkelyset på det, for det må jo være en utfordring og vi er så stygge til å dømme vi mennesker. Vi glemmer å se mennesket bak de uheldige ordene.
For meg var dette en perfekt julebok rett og slett. Jeg lo masse, men tørket også tårer.

Til alle disse tre forfatterne vil jeg si bare en ting: Gi meg en ny bok til neste jul. Bli en del av min juletradisjon.

 

Sitat:

(Vilma regner alt hun gjør ut fra hvilken sjanse hun har å dø av det)

Jeg liker systemer. Det er en slags trøst i dem. Og i artikkelen jeg leste i går, hadde en viss Ronald Howard ved Stanford University lært meg at. Mine dødssjanser ville  øke med en milliontedel ved

1) inntak av tusen bananaer

2) inhalering av 1,4 sigaretter

3) to dager i New York  og

4) konsum av en halv liter vin

For øvrig var en vaginal fødsel like risikofylt som femten fallskjermhopp.

 

Men var jeg blitt skrent? Så langt i fra. Om noe, var jeg heller oppmuntret. Det meste på listen hadde jeg jo aldri hatt befatning med. For heldigvis: Jeg har alltid vært av den typen som prøver å unngå ting. Ikke rote meg opp i noe, aldri forårsake problemer eller skade.

“Vilma”, sa nemlig min grandtante, “du kan aldri være forsiktig nok.”

Dessverre visste hun hva hun snakket om.

Derfor var det bare en ting på mikromordlisten jeg kunne krysse av for. Og hvor vanskelig kunne det være å slutte med bananer?

Skjønt, da jeg senere på dagen, vel innenfor døren hjemme, stakk hånden ned i notevesken etter dagens notater, innså jeg at frukten hadde visse fordeler: Bananer renner ikke ut i notevesker(hvis man da ikke har forsømt seg i ukesvis.)

Chiafrø derimot (nedlagt i appelsinjuice), flyter svært godt, vil jeg si. For da jeg like etter, i sjokk og vemmelse, trakk armen til meg, datt alt i gulvet. Og ut av vesken fløt den fiskerognlignende, oransjefargede massen som en slags våryr elv, og tok med seg “Den vilde rytter” av Robert Schumann i samme slengen.

Et pussig syn, definitivt. For jeg har jo aldri hatt gullfisk. Men der, på gulvet i gangen, så der likevel ut som om en hel fiskestim nylig hadde møttes for å gyte. På Robert Schumann.

For ikke å snakke om på side 222, når de øver på begravelse, hihi, men vil dere vite hva som da skjedde, må dere lese boken selv. Jeg kunne tatt med dusinvis av morsomme scener fra boken. Men selvfølgelig er det et alvor bak, som gjør boken utrolig bra.

En liten smakebit til:

 

Jeg åpnet likeså øynene, atter en gang. Og der, bak adventstaken i vinduskarmen, humpet Ivar Kirkebys bleke rumpeballer taktfast opp og ned. Mens englene så på med hodet på skakke, med vinger og foldede hender.

Hjelpes, tenkte jeg. Disse bildene kommer til å forfølge meg resten av livet, det var jeg sikker på. Prestens hvite akterspeil gyngende opp og ned med et kvinnelår på hver side, den krøllete buksen på knærne. Opp og ned. Crescendo. Accelerando. Himmel, for en fart.

Terningkast 6. Denne må dere lese.

 

 

En eldre herre med løsbart og bratsj blir like før jul funnet død på flyet fra London til Oslo. Hans navn var Fredrik Mozart Sandvik, og i bratsjkassen ligger en bunke brev adressert til hans datter, Vilma Veierød.
Den 35 år gamle Vilma lever alene, og har ingen kjennskap til faren. Forøvrig har hun mer enn nok med å unngå døden – lagre hermetikk i kjelleren, for eksempel, og holde seg unna radioaktive bananer.
Når hun da ikke er på jobb med de brysomme pianoelevene i kulturskolen.
Men da en kjekk prest og en patolog med verbal tourettes plutselig står på døren hennes med brev fra den døde faren, blir alt forandret.
Det har nemlig ikke vrimlet av menn i Vilmas Veierøds liv. Så langt i fra. Men plutselig må hun forholde seg til to stykker. Tre – hvis man regner med den døde faren.
Det tyske storforlaget Dtv har sikret seg rettighetene til å utgi romanen om Vilma på tysk.

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg