Bøker lest februar 2022, 24 bøker

 

Lesestabel februar 2022, tema Norske forfattere

Jeg hadde stablet mange bøker denne måneden, men flere av de har få sider.

Jeg satset på en god lesemåned.

Det er debutanter i stabelen og mange for meg, ukjente forfattere.

Det ble en utrolig spennende måned med mange positive overraskelser.

Utrolig mange bra bøker

Det er merkelig, men det er som julaften hver måned når jeg starter på en ny stabel.

Det bygges opp en glede og forventning i meg, på en annen måte enn når jeg plukker bøker etterhvert som jeg leser de.

Hvorfor vet jeg ikke, men det føles som om jeg står foran et nytt eventyr på et vis.

Her er det ikke tvangslesing.

De jeg ikke får lest, få tilbake plassen sin i hylla og må vente litt til.

 

Det bruker ofte å være høylytt diskusjon når bøkene plukkes ut, men det har vært stille og fredelig denne gang.

Kanskje er det fordi det er norske forfattere.

Vi nordmenn er vel litt roligere av oss, er vi ikke?

De har tålmodig funnet seg i å bli flyttet både hit og dit, inn og ut av stabel og hyller.

Det kan se ut som de unner hverandre å bli lest.

Da var de litt mer hissig de som samlet  seg til mars, tema bøker i serie.

Lesestabel mars 2022, Bøker i serie

Der er det nemlig mange som har ventet svært lenge og de begynner å bli rimelig utålmodig.

Men bøkene i stabelen i februar, var bare snille og rolige.

Som alltid gjør jeg oppmerksom på at det er leseeksemplarer og jeg skriver hvem jeg har fått de med.

Jeg har ikke betalt eller er pålagt å lese de.

Tekst fra omslaget, under bildene.

https://lillasjel.blogg.no/10-gode-romaner-pa-mammutsalget.html

 

Glenn Johansen, Sjeledød

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

 

Måneden startet med en krim som jeg har sett mange fine omtaler av. Nominert i Bookis sin Ulestkonkurranse.

Sjeledød er en krim som jeg har sett mange fine omtaler av. Den innfridde. Dette var en spennende krimbok. En slik du ikke legger fra deg, før den er ferdig lest. Etterforskingskrim slik jeg liker de. Anbefales.
Det er en debutbok og jeg leser gjerne flere av Glenn Johansen.

Et annerledes, uventet og interessant plott og vanskelig å forstå hvordan det henger sammen, før alt nøstes opp. Fabelaktig.

 

 

Etter flere år i London vender den erfarne antiterroretterforskeren Tom Tønder tilbake til Norge. Dagen før han skal starte i sin nye jobb eksploderer en bombe i en oppbevaringsboks på Oslo S. Mannen som satte den der blir raskt funnet, men det er noe ved ham som ikke stemmer. Omtrent samtidig blir en kvinne funnet drept i sitt hjem. Hennes ektemann og deres felles datter er forsvunnet, noe som peker mot at Kripos-etterforsker Silje Wiik står ovenfor nok et partnerdrap. Men er det virkelig så enkelt?

 


Ingvild Heimstad Iversen, Fiolmæle

Gave fra forfatteren

 

Jeg har lest flere bøker de siste årene om hekseprosessene som foregikk for flere hundre år siden og ville nok selv blitt brent, tenker jeg, hvis jeg levde på den tiden. Spennende tema som interesserer meg.

Det var en fin, liten roman dette om hvordan sladderen i en liten bygd kunne få store følger og kvinner, for det meste, men også menn, blir beskyldt for trolldomskunster og brent på bålet. Forfatteren har tatt utgangspunkt i historiske kilder og prøvd å få det så autentisk som mulig, i respekt for de personer som er nevnt, som er virkelige mennesker, som har levd.

Jeg anbefaler derfor denne romanen hvis du synes temaet er interessant.

 

 

 

Vi befinner oss flere hundre år tilbake i en tid hvor en kvinnes kamp for å bli hørt ble ført med eget liv som innsats. Margrete lever som taus under harde kår, men kan likevel prise seg lykkelig, hun har et godt hjem og gode arbeidsgivere. Dramatiske hendelser snur opp-ned på tilværelsen og gjennom blodslit kjemper hun for retten til å bestemme over sitt eget liv. I denne dramatiserte fortellinga får leseren innblikk i et samfunn i Nord-Norge hvor trolldomsprosessene herjet og ingen visste hvem som ble neste offer.

 

 

Elisabeth Naustdal Stormark, Stemninger og følelser i den gylne årstid 

Gave fra forfatteren

 

Jeg leser vanligvis like lite dikt som barnebøker, men gir også plass til en diktbok denne gangen.

Stormark har gitt ut en rekke bøker med fine dikt inspirert av naturen. Hun er en kunstner som både maler og skriver og komponerer musikk. Hun holder konserter. Blokkfløyte er hennes instrument. Hun spiller akkompagnert av musikeren Tron Syversen.

Hun bruker både malerier inspirert av naturen og foto i bøkene sine. En inspirerende dame.

Åpner du linken, finner du mer av henne.

https://www.galleristormarkeverythinginnature.com/

 

 

 

Geir Jacobsen, Lyst mørke

Leseeksemplar fra Forlagshuset Vest

 

En roman om en ung gutt på 12 år som mister sin far.

Lyst mørke ble stemt til topps i Bookis sin Ulest konkurranse, nå den 28. januar.

Jacobsen skriver helt fantastisk fint. Han greier å skape ordbilder. Jeg har bestandig vanskelig for å forklare hva jeg mener med det, men det er når ordene settes sammen på en helt ny måte, som poesi. Jeg skal gi dere noen eksempler.

 

Sitat:

Men nå var det Istedet jeg som sto over pappa sin seng og strøk han over hodet, uten å ha en eneste ny historie å fortelle. Jeg kjente pulsen hans slå gjennom den varme hodebunnen. Først svakt, så hardere. Til slutt slo den så hardt og varmt at jeg brant meg på fingertuppene. Jeg vaklet meg bort fra senga. To skritt senere sto jeg ved vinduet og hev etter pusten. Jeg rev gardinene til side, famlet vindushespen av, slo vinduet på vidt gap og tok et dypt drag av det gule ettermiddagslyset. Det var ikke sånn det skulle være. Ingen av oss skulle vært her.

Sitat:

Trond la en bunke med ansiktsfolder i hendene. Han nikket stille. Ingen av oss sa noe på en lang stund. Heldigvis var stillheten i Tronds leilighet øredøvende fantastisk. Det var bare å bruke øynene og nyte. Lyden ville komme tidsnok tilbake.

 

En ung gutt som mister faren sin og prøver å komme seg gjennom det, på best mulig måte. Han går gjennom minner om alle eventyrene han har hatt, sammen med faren for faren elsket eventyr, både å fortelle de på mest mulig fantastiske måte og å oppleve de. Det handler om å overleve sorgen for alle i familien, oppvekst og vennskap.

Er du ute etter en svært god, velskrevet roman, se etter denne.

Sitat:

Jeg åpner døra for mamma. Fortsatt åpner og lukker jeg bildøra for henne, men jeg må holde den åpen litt lenger nå enn før. På vei tilbake til min side møter vi hverandres blikk. Jeg fryser i nakken  og håper at øynene mine fortsatt er glassklare nok til å varme deg. Jeg setter meg inn i drosjen. Mamma og jeg er stille. Vi snakker mer med hverandre enn før, men uten at noen av oss behøver å si ordene høyt. Jeg ser bort på henne. Hun smiler og legger hånda si oppå min. Den er tørr og varm. Blodårene lyser mørkeblått mot den hvite og papirtynn huden. Vi holder hverandre på plass. 

Dette er hva jeg mener med ordbilder. Du både leser hva de gjør og du ser det for deg og du føler det, alt på en gang.

Det er bare vakkert.

 

 

“Tresomheten hadde bare vart i tolv lyse timer og ingen netter. Jeg drømte allerede om å være tilbake til oss fire. Vi var nybegynnere i å miste, og finstemt balansekunst på fire minus ett bein virket så langt ikke å være noe for tre amatører som oss selv.” Året er 1986. Verden står i spenn. En familie blir rammet av en tragedie som snur tilværelsen opp ned. Gjennom våren og sommeren følger vi en tolvårings forsøk på å lime seg selv og familien sammen igjen. Fortid og nåtid blandes sammen med skjøre drømmer, i et famlende forsøk på å finne veien videre. Lyst mørke er en gripende og sår historie om barndom, familie, vennskap, savn og kjærlighet.

 

Bård Nannestad, Ingeborg

Leseeksemplar via Bookis

 

Ingeborg er forfatterens tredje bok, men det er min første. Den var også nominert i Bookis sin Ulest og har fått fine omtaler.
Det er mange norske, ukjente forfattere, som skriver bra bøker. Disse fortjener å bli lest og derfor prøver jeg også å ha med noen av de i lesestabelen.

Innkjøpt av kulturrådet.

Dette var en fin, varm, men også trist roman. Et gammel mann som minnes sin oppvekst og sin kone og venter på å bli gjenforent de henne. Høydepunktet er når hjemmehjelpen kommer på besøk.

Han har en litt vond historie å fortelle. Ikke noen enkel oppvekst. Han hadde en kone han var glad i, men dessverre ble hun psykisk syk og etterhvert dør hun og han blir alene. De hadde ingen barn. Et brev fra kirkekontoret om fornyet festekontrakt av konas grav, gjør at han nå begynner å se tilbake på livet sitt.

Kun 140 sider, men en fin skildring av et menneskes liv. Anbefales

 

 

Et uventet brev utløser en eksistensiell krise hos den gamle mannen. Brevet forstyrrer den vante tilværelsen som ellers består av kryssord, kabal og kaffe i vente på ukens besøk av hjemmehjelpen. Fra kjøkkenbordet i den gamle mannens barndomshjem, blir leseren med på en indre reise gjennom livet. Aldri før har mannen tatt seg tid til å reflektere over sin barndom, under og etter krigen, eller som pårørende for en alvorlig psykisk syk. Vi innvies i barndommens omsorgssvikt, samfunnets fordømmelser og et lite inkluderende møte med datidens helsevesen, skildret av en mann som aldri har stilt store krav til livet. Ut av refleksjonene stiger også en vakker historie om kjærlighet – mot alle odds. Ingeborg er en liten bok om et lite liv, men allikevel universell i sine eksistensielle refleksjoner.

 

 

Frode Eie Larsen og Jenny Lindquist, Tidsfikserne og Grunnloven

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Første bok i en serie for barn. Var spennende å se om det passer mine barnebarn som er i målgruppa.

Det gjør det så absolutt. De kommer mest sannsynlig på besøk i mars og jeg er sikker på at de vil glede seg over disse bøkene.

Spennende eventyr,  samtidig som man får med seg historiske øyeblikk. Flotte illustrasjoner.

Det står fra 6-10 år, men sannelig passet de for også 6x 10 år. (Pluss)

 

 

Tidsfikserne. En bokserie for barn, 6 – 10 år.

Tidsfikserne er en splitter ny serie for barn, hvor første bok utgis høsten 2021. Vi møter Sigurd og Anne, som reiser tilbake i tid for å rette opp i noe tidstyven har rotet til. Her mikses en spennende historie, med faktisk informasjon rundt en historisk hendelse. Det er litt hemmelig agent, litt spion, tidsreiser og morsomme sprell. I den første boken er det Grunnloven som er tema, og i bok to blir det månelandingen.

Bøkene illustreres av svenske Jenny Lindqvist, og utgis på Zeppelin Forlag.

 

Om de ikke får ryddet opp i rotet til tidstyven, endres historien… 17. mai 1814 ble Norges Grunnlov undertegnet på Eidsvoll, men nå prøver Tidstyven å ødelegge alt sammen. Tidsfikserne Sigurd og Anne reiser tilbake i tid for å ordne opp, men klarer de å finne ut av ting, før det er for sent? Norges fremtid som en selvstendig nasjon står på spill!


Frode Eie Larsen og Jenny Lindquist, Tidsfikserne og månelandingen

Leseeksemplar fra Zeppelin forlag

 

Bok 2 i serien. Bok en heter Tidsfikserne og grunnloven. Bok 3, Tidsfikserne og Vikingene, kommer i 2022.

 

 

OM DE IKKE FÅR RYDDET OPP I ROTET TIL TIDSTYVEN, ENDRES HISTORIEN … 20. juli 1969 ble Neil Armstrong det første mennesket som satte en fot på månen, men om Tidstyven lykkes med sine skumle planer, vil det ikke bli noen månelanding. Eller kanskje astronautene må bli værende igjen på månen, og aldri noen gang komme tilbake på jorda. Det er opp til Tidsfikserne Sigurd og Anne, å stoppe Tidstyven!

 

 

 

Vibecke Groth, Ensom er den som ikke er nummer én for noen

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

 

Groth har skrevet 5 krimbøker og jeg har lest en, Savnet

Vibecke Groth, Savnet

Dette er en roman og den har fått fine omtaler.

Dette var en fin roman om det å blir forlatt i ekteskapet i godt voksen alder og når man er helt uforberedt. Det kommer som et sjokk og blir til en stor sorg det er vanskelig å håndtere.

Det ble litt mye for meg de første sidene. Jeg følte Groth gjentok seg selv mye, men jeg forstår at det var slik i hovedpersonens hode. Tankene kverner dag og natt.

Vi hører jo ofte om små barn som blir skadelidende når foreldrene flytter fra hverandre. Jeg synes det er fint at Groth tar opp problemstillinger som dukker opp med voksne barn. Å skulle føre familiene sammen mens det enda er bitterhet som ligger der i forhold til bruddet.
Heldigvis for Nanna så har hun ikke økonomiske utfordringer. Når hjem og hytter og et langt liv skal deles, er det en ekstra utfordring hvis noen ikke har en god jobb og penger i banken.

Solid, tankevekkende roman.

 

 

Nanna er nesten 60 år, bestemor, partner i et advokatfirma og lever et godt liv med villa på Oslos beste vestkant. En dag rakner alt; Christian, mannen hun har vært gift med i 30 år, forlater henne for en yngre kvinne. Nanna kjemper en intens kamp for å prøve å komme seg på bena igjen, samtidig som en av klientene hennes opplever et drama som Nanna tvinges til å ta del i. Dette er en intens og gripende roman om svik og svakhet, vennskap og styrke.

 

Tone Skillebæk Moe, Blyantskissen

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Jeg er jo glad i historiske romaner og den har fått fine omtaler, så jeg gleder meg. Forfatterens debutbok.

Dette var en fin underholdningsbok, lett å lese og avslappende. Moro å lese fra Paris 1894. 462 sider fløy avgårde mens jeg storkoste meg. Et mysterie dukker opp og en morder avsløres, ja her er det litt av hvert.
Anbefales varmt hvis du liker historiske underholdningbøker.

Ikke overromantisert og klissete heller, bare litt romantikk, godt vennskap og hardt hverdagsliv i gamle dagers Paris, på Picassos tid.

 

 

Paris 2016. Mari befinner seg i foajeen på Moulin Rouge da et fotografi tiltrekker seg oppmerksomheten hennes. Det ser da virkelig ut som den samme kvinnen som besteforeldrene har bilde av på spisestueveggen? Funnet vekker en gnist i Mari som blusser opp da hun hjemme hos farmor og farfar i Drøbak finner et gammelt skrin. Oppdagelsen skal føre henne tilbake til Paris hvor hun nøster i sin tippoldemors dramatiske skjebne. Paris, 1894. Seks dager i uken skrubber Jeanine laken på dampfylte vaskeri Colbert i Latinerkvarteret, men det hun drømmer om er å få danse ballett på Opera Garnier. Tilværelsen lysner da hun en dag fanger blikket til en ung kunstmaler, og snart åpner også en uventet mulighet seg. Men finnes lykken der ute, utenfor vaskeriets klamme vegger? Og er kunstmaleren til å stole på?

 

Marit Reiersgård, Stolpesnø

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Reiersgård er en forfatter jeg lenge har tenkt at jeg må lese og nå håpte jeg å komme i gang denne måneden.

De tre neste står i hylla og venter, Jenta uten hjerte, Det de døde vet og Paradisbakken

Dette var en gedigen positiv overaskelse. Wow, for en fantastisk krim. Reiersgård skriver utrolig bra. Så glad jeg er for at jeg har tre til igjen å lese. Etterforskningskrim og ikke makabert, men et bra plott med spennende vinklinger, der vi kan gjette selv hvem morderen er.

Jeg likte så godt måten hun skriver på. Hun beskriver godt følelser og situasjoner.

Anbefales svært varmt.

 

 

 

Det er 25. januar, det snør tett. Brøytebilen dundrer langs de smale veiene i Lier utenfor Drammen. Fem år gamle Oda tar på seg den rosa parkdressen og går ut for å ake. Hun kommer ikke inn igjen til middag, hun er sporløst borte. I nabohuset tyvlåner unggutten Raimo morens bil for å kjøre til den kvinnelige tegnelæreren sin. Han finner henne kvalt, og tilsynelatende voldtatt. Likevel velger Raimo å holde munn om det han ser.
Hvilke hemmeligheter er det som skjuler seg i vintermørket?
Politietterforskerne Bitte Røed og Verner Jacobsen begynner det vanskelige arbeidet med å avhøre mennesker på et lite tettsted. Alle kjenner hverandre, alle vet noe. Og alle ønsker noe mer for livene sine.

 

Petra Pettersens perfekte påske

Leseeksemplar fra Fagervik forlag

 

Petra Pettersen kom dumpende ned i postkassa midt i måneden. Siden jeg og Petra er gamle og gode  kjente fra da jeg leste juleboken om Petra, fikk hun kuppe køen og komme først.

Lene Lauritsen Kjølner, Petra Pettersens perfekte plan

Det er nemlig ikke alle som er så heldige. Her er det et strengt regime og sjefen er streng, men siden temaet i februar er Norske forfattere, fikk hun lure seg inn.

Denne boken får du også som lydbok.

Det var koselig å være med Petra på Italiatur og like koselig å lese om forberedelsene til påskeutstilling i galleriet.Det foregikk nemlig ikke helt etter oppskriften. Fargerike personligheter, uventede og uønskede, men også velkomne, gjester dukker opp. Jeg likte egentlig at det ble skjær i sjøen også, for det er gøy med litt dramatikk og ufordragelige mennesker. Fornøyelig var det og herlig avslappende som alle Kjølners bøker. Det begynner å bli mange av de nå.

Da gleder jeg meg allerede til neste bok jeg, enten hun heter Olivia eller Petra eller Sofie eller?

Petra Pettersens perfekte påske

Fra omslaget:
Petra er i ferd med å etablere seg som gallerieier på Hvasser, der den store påskeutstillingen skal snart gå av stabelen. Hun kjenner sandpapiret gnage der hun pusser på gamle vinduer og drømmer om livet i det kommende drivhuset, alt mens lille Ellinors gråt gjaller i glassrutene. Men etter at Mathilde og Petra overtales til en pustepause blant villsvin og vakthunder i Toscana og slekten har evakuert til frøbanken på Svalbard, begynner både utstilling, påskeeggjakt og kjærlighetsliv å falle delvis på plass. Men det er skjær i sjøen … Hadde det ikke vært for brysomme naboer, sære kunstnere, uventede kjærester og feng shui-prinsipper, kunne Petras liv vært ganske perfekt. Likevel, det hjelper med det tradisjonelle påskebadet, som blir atskillig varmere med litt eggnog og den liflige tanken på romerske bad i Budapest.

 

Ella Marie Hætta Isaksen, Derfor må du vite at jeg er same

Boken er skrevet i samarbeid med Randi Helene Svendsen

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Det er interessant å  lese bøker om samisk historie.

Denne har jeg lest :

Inger Selven Watts, De kom til oss, Tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms

 

Dette var også en bra bok. Veldig interessant å lese om Ella Maries oppvekst.

Det var også tankevekkende for jeg kan nok ta meg i å si ting som Ella Marie reagerer på, uten at jeg mener det nedverdigende.

Tenk hadde noen kommet og sagt til oss at vi ikke fikk snakke norsk lenger men et språk som var ukjent for oss. De trenger jo å lære norsk siden de bor i Norge, men de må jo også beholde det samiske.

Jeg håper at samene er flinke til å ta vare på sitt språk og sin kultur, men forstår også at det er vanskeligere i dag når man er spredt over hele landet.

Da trenger man frontkjempere som Ella Marie. Bra bok. Anbefaler den varmt.

Randi Helene Svendsen har fremstilt Ella Maries historie på en fin måte.

 

 


I oppveksten tok Ella Marie Hætta Isaksen den samiske stoltheten sin som en selvfølge, men etter hvert opplevde hun at den slett ikke var like selvsagt for alle andre, og at den til og med kunne provosere enkelte. Gjennom å utforske sin egen historie fant hun ut at hennes nærmeste familie har kjent fornorskingen, skam og tap av identitet på kroppen. Og at hun selv var i ferd med å gjøre noen av de samme erfaringene.

Over natten fikk Ella Marie rollen som ambassadør for den samiske befolkningen da hun trollbandt publikum under NRKs Stjernekamp med bygda Mázes joik. Historiene publikum fortalte henne i etterkant, om hvordan det gjennom generasjoner har vært å vokse opp som same, ble nesten for mye å bære for 20-åringen. Men hun forsto at ved å fortelle om seg selv, forteller hun samtidig om dem – om motgang, skam og kamp, men også om samhold, glede, stolthet og håp. Og at hun selv er del av en ny bevegelse unge samer som kan forme en bedre fremtid.

 

Trude Teige, Mormor danset i regnet

 

Jeg har ikke tall på hvor mange fine omtaler jeg har sett av denne romanen. I høst kom en frittstående oppfølger, Morfar pustet med havet. Selv om de kan leses frittstående, ville jeg gjerne lese mormor først. Jeg har den på,e-bok og jeg liker ikke lese e-bøker, derfor har de to bøkene gått inn og ut av stablene, nesten hver måned. Nå kjøpte jeg mormor danset i regnet så den skal bli lest.

Det angrer jeg ikke på. Den var akkurat så gripende som det er blitt sagt i omtalene. Teige skriver fantastisk i denne romanen. Nå gleder jeg meg virkelig til jeg skal lese Morfar pustet med havet. Den ser jeg får like gode omtaler.

Alle som liker å lese, burde ha bøkene til Teige på leselisten.

 

 

Tre generasjoner kvinner og én mørk hemmelighet.

Juni har arvet huset til besteforeldrene og drar tilbake til øya der hun vokste opp. Mens hun rydder i huset, kommer hun over et bilde av mormoren sammen med en tysk soldat og et brev hun skrev i 1946. Brevet har tysk poststempel. Det er helt ukjent for Juni at mormoren var i Tyskland like etter krigen, og hun bestemmer seg for å nøste opp hennes historie.

Jakten på sannheten fører Juni til Berlin og en liten by i det som ble den russiske sonen da Tyskland kapitulerte. Der blir hun konfrontert med en brutal og ukjent krigshistorie. Etter hvert forstår Juni at mormorens hemmelighet er noe mer enn at hun var tyskerjente, og oppdagelsen får betydning for hennes eget liv.

Mormor danset i regnet handler om en kvinnes fortielse og dens følger for datteren og barnebarnet. Men aller mest er dette en fortelling om kjærlighetens helbredende kraft. Romanen er basert på sanne historier og faktiske hendelser.

 

H.K. Fauskanger, Skorpionbrosjen

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Fauskanger er et nytt bekjentskap for meg, men jeg er glad i historisk krim.

 

Dette var en fantastisk leseopplevelse. For et eventyr. Ja ikke spør meg om alle navn og hendelser som er nevnt, for jeg har ikke sjanse til å huske det, men jeg storkoste meg med leseopplevelsen.

En Skorpionbrosje og en tarotkortstokk leder til en ellevill skattejakt med en ukjent fiende i hælene og er de levende eller er de døde? For et plott. 650 sider. Jeg måtte konsentrere meg veldig, for det er skrevet med tilnærmet gammelt språk og som sagt masse informasjon, men kjempegøy. Ingen makabre detaljer for de som ikke liker det.
Ja jeg tør påstå at det er ikke mange forfattere som greier å skrive et slikt mesterverk av en krimbok. Brilliant rett og slett.
Nå må jeg på skattejakt selv for å finne Fauskangers tidligere utgivelser, Skrinet, Skarlagenssalen og Skamtegnet.
ps. Har allerede vært på skattejakt og kjøpt alle tre.

 


Året er 1909, og Oskar Prods Brattenschlag har nylig blitt ansatt som assistent ved den norske ambassaden i London. På vei for å kjøpe fødselsdagspresang til sin kone Ada blir han tilsnakket av en mann han  tilfeldig møter, som uoppfordret forteller om en antikvitetsbutikk like i nærheten, der det ligger en skorpionbrosje i vinduet. Denne bør Brattenschlag skynde seg å kjøpe, så ikke «verdens ondeste mann» kommer ham i forkjøpet. Brattenschlag tenker at smykket kunne passe til Ada, som er født i skorpionens tegn. Idet han er i ferd med å kjøpe brosjen og en sjelden tarotkortstokk, kommer en mann inn i butikken og krever å få kjøpe kortstokken. Mannen viser seg å være den beryktede okkultisten Aleister Crowley. Det blir opptakten til en serie mystiske hendelser, forsvinninger og uforklarlige dødsfall, som Brattenschlag uforvarende virvles inn i.

Som i sine tidligere romaner vever H.K. Fauskanger historiske skikkelser og faktiske hendelser inn i et intenst krimplott, der Brattenschlag og hans ledsager professor Lagergren stilles på de vanskeligste prøver.

 

H.K. Fauskanger (f. 1971) er bosatt på Askøy utenfor Bergen. Han har studert filologi og religionsvitenskap, og har kjennskap til klassisk hebraisk, gresk og koptisk. Han debuterte som kriminalforfatter med romanen Skrinet i 2012, en fortelling om saken Sherlock Holmes løste da han besøkte Norge i 1895. Fauskanger startet og driver nettsiden ‘Ardalambion’, viet til studiet av J.R.R. Tolkiens konstruerte språk.

Skjønnlitterære utgivelser
Skamtegnet. Kriminalroman 2015
Skarlagenssalen. Kriminalroman 2013
Skrinet. Kriminalroman 2012 (Baskerville) 
Fullmåne over Uroba. Roman 2009 (Licentia Forlag)

 

Vibeke Koehler, Tankespinneren

Leseeksemplar lånt av Norli Åndalsnes

 

Jeg leste Harry Potter først for mine barn og så fortsatte jeg for meg selv. Fantasy kan være veldig gøy og nå vil jeg se om dette er en trilogi som kan passe for mine barnebarn.

Dette var månedens mest positive og morsomme  overaskelse. Jeg greide ikke å legge den fra meg. Det var så gøy.

Og så mye som jeg kunne nikke og være enig i.

Sitat:

Og spøkelser er ikke sammes som sjeler. Det du kaller spøkelser, er bare minner som de levende bærer på. En sjel er livets essens. Her kommer sjelene fra de døde for å spinnes inn i livets tråd på nytt. Alt varer evig.

 

Og jeg lo og humret over alle navnene som responderer med strikking og hekling og sauer og ull og alle situasjoner som oppstod.

Sitat:

Linnea trenger hjelp. En hel flokk mareritt har sarr seg fast i et gammelt lappeteppe, og vi må få besverget dem før teppet eksploderer og slipper dem løs.

 

Og for ikke å snakke om magien det er i tankens kraft. Hvis du tenker at du ikke får til, ja da spenner du bein på deg selv.

 

Sitat:

Hva forstyrrer tankene dine?

Forstyrrer? Hvordan kan tanker bli forstyrret? De er jo bare der, sa Anna irritert. Jeg klarer det bare ikke.

Aha, sa mormor. Du tenker at du ikke klarer noe. Det er den første floken. Alle kan lære å bruke magi. Det spiller ingen rolle hvem du er. Det eneste som skal til, er øving og tålmodighet. Men- hvis du først tenker at du ikke kommer til å klare det, da vikler den tanken seg inn i øvelsen din, og ingenting fungerer.

 

Nå gleder jeg meg til fortsettelsen jeg. Det står fra 9-12 år og jeg føler at det kan kanskje bli litt tøft for de som er yngre enn det, men for meg over 60, var det bare helt fantastisk underholdende.

 

 

Ny norsk fantasyserie, perfekt for deg som elsker Harry Potter!
Da Annas foreldrene plutselig må av gårde på en viktig jobb i utlandet blir hun plassert hos besteforeldrene. Hun oppdager at mormor leder et hemmelig forbund av hekser og trollmenn som i flere hundre år har skjult seg bak noe skikkelig kjedelig, som viser seg å faktisk være skikkelig magisk.

Det hemmelige forbundet har ikke gjort jobben sin godt nok de siste par hundre årene, og sammen med to nye venner må Anna lære seg å bruke evner som kan hjelpe dem – men for Anna kan evnene også være farlige.

Tankespinneren er en drivende fantasyfortelling som tar leseren med inn i en magisk verden full av norrøne myter der strikkepinner er tryllestaver og veggtepper er portaler til en annen dimensjon. Anna og vennene hennes løser hemmelige koder, de må stoppe miljøkriminalitet og kjemper mot skumle skurker. Denne boka passer for lesere mellom 9 og 12 år, og kanskje spesielt godt for alle der ute som liker bøkene om Harry Potter. Tankespinneren er første bok i en planlagt trilogi.

 

 

Tove Braathen, Marka

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

 

Marka har ligget på vent en stund, så nå håpet jeg å få lest den, for den har fine omtaler. Jeg har ikke lest noe av Braathen tidligere.

Vi følger tre personer i denne romanen. Noen er skildret sårt og fint, som lille Leon. Der skulle jeg ønsket meg en avslutning. Ble litt uklart på slutten synes jeg. Raymond er også fin, men ville gjerne hatt enda mer fra hans barndom. Halldis ville jeg også lært bedre å kjenne. Egentlig en fin roman, om hvordan vi blir påvirket av oppveksten vår,  men ville hatt litt mer om hver enkelt person. Jeg hadde ønsket at de krøp mer oppunder huden på meg.

 

 

Gripende roman om å viktigheten av å bry seg, og om menneskets forhold til naturen.
Raymond har bodd i skauen hele sitt voksne liv. Det er en forutsigbar og god tilværelse, men denne varme sommeren tørker ut blåbærlyngen og vekker minner om en annen hetesommer, den som endret livet hans for alltid. Og varmen bringer med seg folk. 
Hvorfor er hun i den store tømmerhytta tilbake, etter alle disse årene? Og guttungen 
som reker rundt i skogen med bare føtter og skitten T-skjorte, er det ingen som passer på ham?
Tove Braathen (f. 1952) har tidligere arbeidet som lærer, blant annet ved Edvard Munch videregående skole i Oslo. Hun har to voksne barn og bor på Grorud med ektemannenHun har fått mye oppmerksomhet for sine romaner om dagsaktuelle temaer som blant annet delt by og skolepolitikk. Hun har utgitt fire romaner: Alle disse dagene (2017), Effekten av måneskinn på nyfallen snø(2018), Ja, vi elsker (2020) og Marka (2021).
Helle Haugsgjerd, Hver natt dør jeg
Leseeksemplar fra Aschehoug
Debutant. Spennende.
Dette var en roman om et aktuelt tema. Unge mennesker som føler seg utenfor og ikke finner sin plass. Foreldrene flytter fra hverandre og de ser ikke at hun sliter psykisk.
Likevel krøp den ikke helt under huden på meg. Språket til 12~åringen ble veldig voksent synes jeg, men absolutt en lesbar roman.

Den siste, varme sensommerdagen forteller moren og faren til Lina at de skal skilles. Over natten blir det høst. Faren flytter ut og en ny mann inn. Moren er forelsket og har mer enn nok med sitt. Alt er i endring. Lina forsøker å holde fast i det hun pleide å like, men ingenting betyr det samme lenger. Verden slik hun kjenner den, er i ferd med å rase sammen.

Intenst og medrivende om en tolvåring som mister fotfestet og holder på å falle, uten at noen legger merke til det. Fortalt gjennom et bråmodent, men sårt og forvirret barneblikk.

 

Ane Barmen, Pappa var nesten på Woodstock

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Dette var en bra roman. Oppvekst, alkolisme og barnløshet er temaer. Jeg synes Barmen beskriver det godt. Særlig det med ufrivillig barnløshet, det med å ønske seg barn, men streve med å bli gravid. Alle medfølende kommentarer fra medmennesker som mener det godt, men gjør det bare verre.
Anbefales. En forfatter jeg gjerne leser mer av.

 

 

 

 

Theis bur åleine og har ikkje mykje omgang med andre enn hunden Snuppa. Men Snuppa er gammal og må avlivast, og Theis tek kontakt med dottera Ruby etter fleire års stille. Ruby kvir seg for å ha noko å gjere med den tidvis alkoholiserte faren. Ho og sambuaren har dessutan lenge prøve å få barn saman, utan hell, og nye møte med faren minner henne om alt det dei ikkje får til, nokon av dei.

Pappa var nesten på Woodstock er ein roman om korleis oppveksten formar oss, om skam og tilgjeving. Det ei forteljing om om dei forventningane ein har til seg sjølv og til kvarandre, og om korleis det ein ønskjer seg aller mest, ofte er nærare enn ein skulle tru.

 

Tuva Tovslid, Å Galoppere på stranda

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

 

Denne er også innkjøpt av kulturrådet. Aner ikke hva jeg går til og det er bestandig like spennende.

Dette er nok en veldig fin roman for målgruppen som jeg tror må være unge, hestegale piker. Stell av hester og forelskelse. Jeg ville nok elsket denne når jeg gikk på ungdomskolen. Men som 60+, falt jeg nok av her.

 

 

17-årige Mia er i Irland på ferie med familien, men alt hun vil er å ri hesten Hunter, bli kjent med Cody, jenta som skal arve stallen, og Aran, gutten som jobber der. Men Hunter er ikke lenger en trygg hest å ri. Eieren hans holder på å ødelegge ham, Cody har ikke lyst til å eie en stall, og Aran tror at han aldri kan bli noe mer enn en stallgutt. “Å galoppere på stranda” handler om å finne ut hva du vil, og å tørre å gjøre det, selv om det er skummelt.

 

TUVA TOVSLID (f. 1988) er oppvokst i Skien, hvor hun bor med sine to sønner og mann. Hun har en mastergrad i psykologi, og driver et personlig foretak som vever. Hun debuterte i 2018 med romanen Djevelhogget på Liv forlag. Å galoppere på stranda er hennes andre roman.

 

Carl Frode Tiller, Flukt

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Flukt har fått strålende kritikker så er spent på om jeg er enig. For en som meg som tar ned beskjeder fra de som har gått bort, så er temaet særs interessant og jeg er spent på hvordan det er fremstilt.

Jeg begynte på denne romanen og ble så forvirret at jeg måtte lese meg opp. Jeg måtte se igjennom noen omtaler for å forstå gangen i handlingen. Det hopper nemlig hele tiden i tid og personer og det skifter midt i setningene. Etter å ha forstått dette, begynte jeg på nytt.

Hele boken igjennom tenkte jeg, rørende og trist historie om familierelasjoner som ikke fungerer og menneskelig smerte, men boken ville blitt mye bedre hvis det ikke var det tullet med skifte av personer.

Det var min mening helt til siste sidene, da jeg forstod at det jo var helt genialt. Jeg vil ikke røpe hvorfor, men vær tålmodig og se at det blir helt riktig. Til og med mediumet i meg, som formidler budskap, er fornøyd.

Og lykkelig over at flere og flere forstår at vi blir ikke borte den dagen vi går herfra.

Anbefales varmt til alle som vil ha en særdeles bra roman om familierelasjoner og oppvekst og er åpen for at det er mer mellom himmel og jord, enn det de fleste tror.

 

 

Det er julaftan. Elisabet og Sakarias har vore ved grava, sett lys, børsta snø av steinen – så køyrer han ho heim. Dei skal vere kvar for seg denne første jula utan sonen. Sorga over han har kome mellom dei. Dei har skilt lag. Men så blir det likevel til at dei er saman julaftan. Elisabet sett seg til pianoet og speler eit stykke sonen deira likte godt. Det skal kome til å bli ei heilt spesiell julenatt for dei begge. Romanen “Flukt” skildrar forholdet mellom dei levande og døde og strekk seg eit stykkje utover det vi til vanleg oppfattar som realisme. FLUKT er nominert til både Bokhandlerprisen og Ungdommens kritikerpris

 

Mari Ann Augestad, Hun reiste alene

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

 

Denne er også innkjøpt av kulturrådet. Forfatter foreløpig ukjent for meg.

 

Dette var en fin, liten roman. Skulle vært 100 flere sider. 156 er altfor lite. Jeg ville hatt mer fra Amerika, alt virket litt rosenrødt.

Det er vel positivt når man ønsker seg mer?

Sitat:

Jeg står opp og vasker natten ut av øynene, heiser hvert bryn opp i pannen og håper de blir hengende.

Kaffe og en ristet skive med syltetøy blir dagens frokost før jeg slenger på meg boblekåpen og går ut. Januar har bedt om assistanse fra Sibir, så kuldegradene er friskere enn vanlig.

 

Sitat:

Jeg var som et utsultet barn som først nå forsto alvoret jeg hadde vokst opp i. Sugde inn all energien jeg fikk tilgang på, for å jevne ut fortiden.

Vi dro ofte ut til holmer og skjær og fant fine steder hvor vi kunne være alene. Jeg strøk meg som solskinn inntil huden hans og fortalte om drømmen jeg bestandig hadde båret på. Om reisen jeg sparte pengene mine til.

 

Jeg liker forfattere som maler med ordene på denne måten, som skaper nye ordbilder.

En vakker, liten sak dette som jeg gledet meg over å lese.

 

 

 

Jeg setter Dumas tilbake og finner en ny tittel. “Til mitt barnebarn”, står det utenpå med gullbokstaver. Mor fikk den av Rakel til jul ett år. – Den er tom, men meningen er at du skal skrive ned din historie, mormor, sa Rakel ivrig. Mor smilte til Rakel og holdt bokgaven inntil brystet. Hun kommer aldri til å skrive, tenkte jeg. Ikke ett eneste ord. Med sirlige bokstaver, har hun fylt boken. Side opp og side ned. Skjønnskriften hennes griper tak i meg med elegante linjer og fører meg inn i en historie jeg aldri visste hun bar på.

 

Trude Teige, Morfar pustet med havet

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Da har jeg lest den nyeste boken til Teige, som får glimrende omtaler. Jeg bøyer meg i støvet for Trude Teige. Du verden hvor glimrende hun skriver. En vond, men fantastisk beskrevet bok om de europeiske som ble tatt i fange av japanerne under 2. verdenskrig.

900 nordmenn satt i japanske fangeleire. Jeg har ikke lest noen bøker før om dette før, kun de tyske og russiske.
Midt opp i elendigheten blomstrer også håp, vennskap og kjærlighet. Og en fantastisk måte å få de to bøkene til å henge sammen på, Mormor danser i regnet og Morfar pustet med havet. De kan leses frittstående men fint å lese Mormor først, synes jeg.

 

 

 

Storslått roman om kjærlighet og overlevelse fra en ukjent del av norsk krigshistorie.

Et norsk skip blir torpedert i Det indiske hav i 1943. Konrad og Sverre, to brødre fra Sørlandet, er blant de få som overlever. Men de kommer bort fra hverandre, og Konrad ender opp på et sykehus på Java. Der forelsker han seg i den norske sykepleieren Sigrid.

Både Konrad og Sigrid havner i japanske fangeleirer, og brått handler livet kun om å overleve krigens grusomheter. Begge kjemper for å bevare håpet om en bedre framtid, men vil de noen gang treffes igjen? Hva skjedde med Konrads bror?

En gripende, opprørende og vakker fortelling som viser hvordan kjærlighet, mot og vennskap kan berge mennesker når livet faller fra hverandre.

 

Kjersti Anfinnsen, Øyeblikk for evigheten

Leseeksemplar fra Kolon forlag

 

Jeg har lest en av Anfinnsen før og likte den godt.

Kjersti Anfinnsen, De siste kjærtegn

Jeg er litt forvirret for etter hva jeg kan se, er hovedpersonen den samme. Hovedpersonen går nå mot sine siste dager og Anfinnsen beskriver det sårt og fint, men det blir litt for få sider for meg, til helt å la meg gripe. Hadde de to bøkene vært en bok, så ville det vært mye bedre.
Men hun har en finurlig måte å skrive på som favner hvordan virkeligheten på et vis føles annerledes for den som er midt i det, enn for oss andre som tror vi vet hvordan det må være.

 

 

 

For den pensjonerte hjertekirurgen Birgitte Solheim går det meste i oppløsning mot slutten av livet. Det kroppslige forfallet fanger og isolerer. Selv om samlivet med kjæresten Javiér kan være krevende, er det først og fremst livsbejaende. Birgitte reflekterer kompromissløst, tidvis vittig, tidvis sårt, over livets vondeste øyeblikk og sine erfaringer med tap, sorg og savn i en verden som fremstår mer og mer fremmed for henne.

Øyeblikk for evigheten er en øm, bitter og morsom roman om kjærligheten, døden og tilværelsens ensomhet.

 

Wenche F. Spjelkavik, Verdens lengste skogsmonster

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

 

Barnebøker leser jeg ikke mange av, men når jeg nå har tema norsk, syntes jeg det var moro å også ta med noen bøker til barn og ungdom.

Dette var også en fin bok for barn. Usikker på alder, da jeg ikke er noen ekspert på barnelitteratur, men fra 6 år kanskje og opp til 13. Temaet er aktuelt. Hvor ulike vi er og at alle er god nok. I tillegg er det litt morsomt med skogsmonsteret.

Jeg savnet bilder i boken. Stor skrift, mer space så det blir lettere for målgruppen å lese selv.
Men definitivt en fin bok.

 

 

Møt verdens høyeste jente med sceneskrekk. Anna er høyere enn alle på skolen. Lærerne også. På grunn av mobbing flytter hun og moren til Maursund. Da læreren tvinger Anna til å spille hovedrollen i klassens teaterstykke, begynner uhyggelige ting å skje. Hva er det som skjuler seg inne i skogen? Historien tar en uventet vending da skogsmonsteret redder et lite barn fra å drukne. Hva skjer hvis sannheten kommer frem? Vil Anna overvinne frykten eller blir hun kastet ut av skolen?

 

 

Cecilie Enger, Det hvite kartet

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Min første roman skrevet av Enger, så får vi se om jeg er enig med all den positive omtalen boken har fått.

 

Ja dette var en fin roman, inspirert av to virkelige personer, Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs.

Jeg kunne nok ønsket meg 100 sider mer om utfordringene disse damene møtte i hverdagen, men samtidig skal det ha rot i virkeligheten og det er vel ikke så mye informasjon å finne fra disse kvinnenes liv på denne tiden. Ihvertfall ikke av det de opplevde av private hendelser.

Anbefaler varmt Det hvite kartet, til alle som liker historiske romaner om modige og inspirerende  mennesker.

Link til omtale med bilder av damene:

Cecilie Enger, Det hvite kartet

 

 

De stakk seg ut som pionerer i sin samtid på slutten av 1800-tallet, men skjulte privatlivet sitt. Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs er ukjente for de fleste, men historien om de to butikkpikene som traff hverandre i et hardt og maskulint gruvesamfunn på Karmøy, og – ikledd herrehatt og frakk – brøytet seg vei inn i mannsdominerte stillinger, er både fantastisk og vond. De to overskridende «mannedamene» holdt kjærligheten skjult for omverdenen, foretok en uvanlig klassereise, men opplevde også elendighet i kjølvannet av sine livsvalg.

 

 

Simen B. Hagerup, Jordverv

Leseeksemplar fra Kolon forlag

 

Dette er fantasy og omhandler blant annet ånder, så jeg krysser fingrene, for er det noe jeg er kritisk på, er det fantasy.

Denne var den eneste i stabelen som ikke ble lest. Det kom jo også to andre og presset seg inn, så da måtte denne vente.

 

 

Mystiske krefter trekker pensjonisten Tatjana til en sær og fremmed verden, der menneskene lever i pakt med uforutsigbare åndevesener. Tatjana ankommer et samfunn i skyggen av et fallent storrike og allierer seg med en lokal fisker. Sammen legger de ut på en kontinentomspennende reise for å finne veien hjem.

Jordverv er fantasy for voksne og romandebuten til Simen B. Hagerup. Boka er en eventyrlig opprinnelseshistorie og en fortelling om tap – velskrevet, morsom og høytsvevende.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg