Carmen Korn, Døtre av en ny tid

Carmen Korn, Døtre av en ny tid

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Jeg skulle egentlig lest Øystein Wiik, Tredje gang du dør, i følge leseplanen, men etter 160 sider, ga jeg den opp. Derfor fant jeg frem Døtre av en ny tid, som har fått fantastiske omtaler og i og med at denne månedens lesestabel inneholder røde bøker og boken har rødt på omslaget, passet det ekstra godt.

Døtre av en ny tid er første bok i en trilogi som har solgt 1,7 millioner eksemplarer i Tyskland.

Det er en solid og god roman. Det er ikke en lettlest bok. Jeg har brukt lang tid på den, for her kunne jeg ikke lese fort, da ville jeg ikke fått med meg handlingen.

I starten var det veldig vanskelig for personene skifter hele tiden, i hvert eneste avsnitt, uten at det står hvem det handler om og vi følger hele familier, så man skal ha tunga beint i munnen og en god porsjon konsentrasjon.  Det var en stund jeg lurte på om jeg kom meg gjennom den, men den vokser mens man leser. Når man blir mer kjent med de ulike familiene, går det lettere.

For meg var det også vanskelig i starten å få tak på karakterene. Jeg syntes det var litt følelsesløst skrevet, jeg ble liksom ikke glad i dem slik jeg ofte gjør. Men også dette endret seg utover i boken.

Nå når jeg er ferdig gleder jeg meg til neste bok, for det ble veldig spennende etterhvert når krigen kom. Vi følger personene fra 1919 til 1948.

For de som liker gode, solide romaner, anbefaler jeg Døtre av en ny tid. Dette er nok en roman som kommer til å bli solgt i årevis fremover, det tror jeg nok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Døtre av en ny tid av Carmen Korn er begynnelsen på en trilogi om disse fire kvinnene, deres barn og barnebarn, akkompagnert av Tysklands historie gjennom hele 1900-tallet. Trilogien har solgt 1,7 millioner eksemplarer i Tyskland.

Å hjelpe en ny generasjon inn i en fredelig verden er Henny Godhusens plan da hun våren 1919 begynner på jordmorskolen i Hamburg, sammen med barndomsvenninnen Käthe.

Jentene er bare 19 år gamle, men har allerede opplevd en verdenskrig. Nå er det endelig fred, og Henny lengter etter å leve.

Henny og Käthe blir raskt kjent med to andre unge kvinner: den velstående Ida og lærerinnen Lina. Til tross for ulikhetene mellom dem blir de fire kvinnene venninner. I løpet av de neste tiårene deler de medgang og motgang, personlige skjebneslag og omveltningene i verdenspolitikken, spesielt fremveksten av nazismen og den truende andre verdenskrig. Flere ganger blir vennskapet deres satt på harde prøver.

 

 

 

 

 

Jan-Philipp Sendker, Kunsten å følge hjertet

Holly Ringland, Alice Harts fortapte blomster

Merete Junker, Jenta med ballongen

Toril Brekke, Klangen av frihet

Amanda Prowse, Anna

Rita Hals Gentekos, Barbro

Tina Frennstedt, Forsvunnet

Ruta Sepetys, Taushetens pris

Nina Wähä, Testamente

Heather Morris, Cilkas reise

 

Siden jeg har lest alle i lesestabelen, unntatt da den siste som jeg droppet ut av , skal jeg nå lese:

 

Ragnhild Holmås, Men du ser ikke syk ut

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ragnhild Holmås ser helt frisk ut når du treffer henne på kafé. Så hvorfor jobber hun ikke? Er hun egentlig så syk som hun sier?

Hun er en av flere hundre tusen nordmenn som lever med en usynlig sykdom. Selv om de har ulike diagnoser, kan de oppleve samme bagatellisering og mistenkeliggjøring – fra leger, Nav og arbeidsgiver, til og med fra venner og familie. De får høre at de må skjerpe seg. Slutte å syte. Bare tenke positivt.

I boken Men du ser ikke syk ut utfordrer Holmås denne mistenkeliggjøringen. Hun inviterer leseren med bak kulissene til en person som later som om hun er frisk i frykt for å bli mistenkt for å late som om hun er syk.

Hennes historie om skjuling, skam og selvbedrag flettes sammen med korte essays og kreative elementer til en sjarmerende, men samfunnskritisk bok. Med humor og lekenhet utforsker hun hvor fordommene kommer fra, hvorfor kunnskapshullet om sykdommer som rammer flest kvinner er så stort, og hvorfor i alle dager folk prøver å kurere henne med yoga og rare juicer.

Med forord av Anne-Kat. Hærland.

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil å dele, både lesere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg