Februarlesestabelen 2021 er klar, tema Dramatiske romaner og feelgood, fra hele verden

 

I januar har jeg hatt som tema Norske forfattere. Det kommer til å bli en måned til senere i år, der jeg  skal lese kun norsk. Dette fordi jeg vil oppdatere meg mer på norske forfattere. Jeg har altfor lite kunnskap om hva som rører seg i den norske forfatterverden. Jeg får mange leseeksemplarer fra forlagene og merkelig nok sender de få norske, ihvertfall når det gjelder romaner.

Nå er jeg så heldig at jeg også får låne leseeksemplarer hos min lokale Norli Åndalsnes og jeg ser at de får mange flere norske, så jeg er innom der innimellom.

Februar derimot, består av min desiderte yndlingssjanger, dramatiske romaner og feelgood, fra hele verden. Jeg skal til Cuba, til India, USA, Teheran, Polen, Sverige, Bratislava, blant annet, fra nåtid og helt tilbake til begynnelsen av 1900 tallet. Når man ikke får reise fysisk, får man reise i bøkene.

Hvor langt ned i stabelen jeg kommer, ja det får vi se. Februar har altfor få dager, men tenk når jeg er midt nede i stabelen, da har jeg fått solen tilbake. Gleder meg veldig til det igjen blir mulig å sitte ute og lese.

Igjen har jeg nok plukket ut for mange bøker og jeg når nok ikke alle. Jeg vet også at det er flere av samme sjanger på vei, men det kan hende de må vente til mars. Noen synes jeg er tussete som lager disse stablene og stort sett følger de, men for meg er det lurt,  for det gir meg engasjement og stor glede. Når jeg ser på bøkene som venter, er det som gledesmedisin for meg.

Jeg er avhengig av “lykkepillene” mine

 

 

Jeg har min egen lille hule, fylt med bøker. Der tilbringer jeg store deler av dagen.

 

Aschehoug har startet ny leseutfordring i gruppen, Det må du lese, og i og med at det denne gang  ikke er norske bøker, henger jeg litt etter, men lese den første nå i starten av februar.

https://www.facebook.com/groups/1048985358612432/?ref=share

 


Kiley Reid, Litt av en tid 

Leseeksemplar fra Aschehoug

De ser veldig spennende og varierte ut, bøkene første halvår og jeg gleder meg.

 

 


En kveld den 25 år barnevakten Emira tar Briar på tre år med seg til et kjøpesenter, blir hun stanset av en vekter. Han mistenker den svarte kvinnen for å ha kidnappet den hvite jenta. Opptrinnet blir filmet av en forbipasserende, og Emira er rasende og ydmyket. Alix, moren til Briar, vil gjøre alt godt igjen. Hun er vant til å få det som hun vil, men nå går likevel ikke alt etter planen. Og etter hvert skjønner Emira mer og mer om hva det er hun vil.

 

Christy Lefteri, Birøkteren fra Aleppo

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Jeg har lest en bok av Lefteri før og den likte jeg godt.

En vannmelon, en fisk og en bibel

BØKER LEST I SEPTEMBER

I 2020 toppet jo en bok om flukt fra Irak favorittlista mi,Å samle solstråler fra Modul til Drammen,  så vi får se hvor høyt opp denne kommer på årets liste.

Mine 15 favorittbøker 2020

 

 

 

Birøkteren Nuri og kona hans, kunstneren Afra, har levd et lykkelig liv i den syriske byen Aleppo, men så endrer alt seg. Bombene treffer, vennene forlater landet, og de ser byen de elsker over alt falle i ruiner. Snart skjer det utenkelige, en tragedie så sterk at Afra mister synet. De ser ingen annen mulighet enn å flykte.

Nuri og Afra tar fatt på en farefylt reise gjennom Tyrkia og Hellas, gjennom en ødelagt verden, mot en høyst usikker framtid i Storbritannia. Samtidig bærer de på en sorg som virker umulig å leve med. Når de kommer fram, vil de få lov til å bli? Og, kanskje viktigst av alt, vil de finne tilbake til hverandre igjen?

 

 

Jesmyn Ward, Menn vi høstet

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jesmyn Ward er en forfatter å se opp for. Jeg har lest to av henne.

Det som reddes kan, nådde ikke helt opp hos meg, selv om jeg likte deler av den.
Jesmyn Ward, Det som reddes kan

Syng, gravløse, syng, syntes jeg derimot var utrolig bra.

Jesmyn Ward, Syng, gravløse, syng

 

 

 

I løpet av fem år mistet Jesmyn Ward fem unge menn i sin aller nærmeste krets – inkludert sin egen bror. Ward begynte å skrive Menn vi høstet som et sorgarbeid. Hvorfor måtte de unge mennene dø? Svaret hun kommer frem til slår henne i bakken: Broren og de fire andre unge mennene døde på grunn av hvem de var og hvor de kom fra. Rasisme, dop, fattigdom, arbeidsløshet, meningsløshet, oppløste relasjoner og familier rev dem fra henne. «Jeg fatter ikke at jeg ikke skjønte det før. Det gikk opp for meg at jeg måtte skrive om hvor jeg kommer fra, om historien til de jeg har mistet, og min egen historie. Jeg måtte gjøre det, for å klare å leve med all denne døden rundt meg.»
Jesmyn Ward er den første i sin familie som har tatt høyere utdannelse. Oppveksten i Mississippi, som eldst i en søskenflokk på fire, med en hardtarbeidende mor og en fraværende far, var ikke lett. Pengene strakk ikke til. «Menn vi høstet» gir et tydelig bilde av alle de systemiske problemene fattigdom og rasisme forårsaker i amerikaneres liv. Skyggesiden av den amerikanske drømmen slår brutalt imot oss: Vi så det lynte og det var våpnene, så hørte vi torden og det var de tunge våpnene, så hørte vi regnet falle og det var blodet som falt, og da vi kom for å berge inn avlingen, var det døde menn vi høstet. (Harriet Tubman)
Iona Grey, Den magiske timen
Leseeksemplar fra Strawberry publishing
Jeg har likt alle bøkene Anemoneredaksjonen i Strawberry publishing har gitt ut, og håper denne også vil falle i smak
1925: Krigen er over og Selina Lennox vil bare ha det gøy og nyte livet. Hun går gå fest, drikker og sørger for akkurat å holde seg på den rette siden av skandalene. Lawrence Weston er kunstner og desperat etter å komme seg ut av fattigdommen han er oppvokst med, og bli til noe. Når deres to verdener møtes en sommerkveld, kan ingen av dem motstå spenningen ved det forbudte, fristelsen ved en kjærlighetsaffære de vet at ikke kan vare. Det er en høy pris å betale for å bryte reglene, og før sommeren er over er ingenting som før. Et tiår senere møter vi Alice, som bor på Blackwood Hall sammen med sine distanserte besteforeldre. Herforsøker hun å pusle sammen spor fra morens brev for å avsløre fortidens hemmeligheter, finne sannheten om nåtiden og nære et håp for framtiden.
Martha Hall Kelly, Syrinpikene 
Leseeksemplar fra Cappelen Damm, Feelgoodbøker
Jeg noterte meg i en av bokgruppene at det var kommet en oppfølger til Syrinpikene, en bok jeg har sett mange gode omtaler av og som jeg var sikker på at jeg hadde kjøpt. Men den stod ikke i hyllene her. Glad var jeg når den dukket opp i postkassen.
Nå skal den leses, før jeg leser Villrosene, som kom nå i høst.

Sosietetskvinnen Caroline Ferriday jobber på det franske konsulatet i New York, og hennes verden blir snudd på hodet når Hitlers hær invaderer Polen i september 1939 – og siden retter blikket mot Frankrike.

I Polen møter vi Kasia Kuzmerick, en tenåringsjente som etter hvert trekkes stadig dypere inn i rollen som kurer for undergrunnsbevegelsen. I denne spente atmosfæren kan én feilvurdering få fryktelige konsekvenser.

For den unge og ambisiøse tyske legen Herta Oberheuser blir en stilling i regjeringen muligheten for å komme bort fra et ensomt liv. Men når hun får jobben, blir hun fanget inn i en mannsdominert verden bestående av hemmeligheter og maktkamp.

Disse tre kvinnenes liv blir koblet sammen når Kasia blir sendt til Ravensbrück, den beryktede konsentrasjonsleiren for kvinner.

“Martha Hall Kelly har skrevet en sterk og bevegende historie om kvinnelig mot, vennskap og utholdenhet.” Elin Brend Bjørhei, Bokelskerinnen

 

Sofia Lundberg, Eiketreet

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg har lest to bøker av Lundberg og likt de begge, så jeg har store forventninger.

Sofia Lundberg, Den røde adresseboken

Sofia Lundberg, Et spørsmålstegn er et halvt hjerte

Eiketreet av suksessforfatter Sofia Lundberg er en gripende roman om savn, skyldfølelse og sterke vennskap – men også om å finne tilbake til seg selv etter et destruktivt forhold.

Esther har mistet fotfestet etter en tøff skilsmisse, og helgene uten sønnen Adrian er fryktelig ensomme. Annenhver lørdag går hun tur til et gammelt eiketre som står på en eng ved vannet. En dag møter hun Rut der, en eldre kvinne med en fantastisk evne til å fokusere på det vakre i livet. Rut minnes sin egen ungdomstid, og Esther lar seg fascinere av fortellingene hennes.

Det utvikler seg et sterkt og uventet vennskap mellom de to kvinnene. Men det er noe som skurrer. Hvilke hemmeligheter er det Rut skjuler? Jakten på svar fører Esther til Como-sjøen i Italia, og hun forstår fort at Ruts livsskjebne er betydelig mer komplisert enn hun først ga inntrykk av.

 

Gabi Gleichmann, Aurelia

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

Historie fra Bratislava som starter på 1900- tallet, ja det høres interessant ut. Hvis jeg liker denne, vil jeg kjøpe Udødelighetens elexir, utgitt i 2012.

 

 

En historie om en usynlig kvinne i et brutalt århundre. Etter farens død, finner Aron Kohn en koffert i leiligheten hans. Den inneholder et bokmanus, skrevet av en kvinne ved navn Aurelia. Manuset er Aurelias egen livshistorie, en historie som avslører store familiehemmeligheter. Fortellingen begynner i Bratislava tidlig på 1900-tallet og beveger seg gjennom et herjet Europa og over til krigens og etterkrigstidens USA.

“Aurelia” er en sterk fortelling om ikke å kunne velge sitt liv, om å leve uten noensinne å høre til. En storslagen og fengslende historie om en europeisk kvinne i et brutalt århundre, i skyggen av holocaust og atombomben.

 

 

Kristin Hannah, Søstre for alltid

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

De som følger meg vet at jeg leser mye Feelgoodbøker, men er allergisk mot fir mye hjerte og smerte. Kristin Hannah er en forfatter jeg har lest to bøker av og ønsker å lese alle, hvis de fortsetter å gi meg gode leseopplevelser.

Nattergalen er nok den mest

Kristin Hannah, Nattergalen

 

 

Ingen kjenner deg bedre enn din egen søster, selv om tid og avstand skiller dere. Meghann, en vellykket, men ensom skilsmisseadvokat, har mistet de fleste illusjoner i livet. Den kjølige fasaden skjuler arrene etter en vond barndom og et skjebnesvangert valg hun tok i oppveksten. Et valg som kostet henne alt, også forholdet til lillesøsteren Claire. Claire skal nå gifte seg og rett før bryllupet kontakter hun storesøsteren og venter seg kritikk. Da Meghann i stedet kommer for å hjelpe Claire med forberedelsene, er det første gang søstrene er sammen på mange år. For å finne tilbake til hverandre, må de ta et endelig oppgjør med fortiden som har gitt begge dype sår.

 

Chanel Cleeton, Da vi forlot Cuba

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Dette er også en oppfølger til en bok jeg likte godt.

Chanel Cleeton, Neste år i Havanna

Den første boken var utrolig spennende og lærerik og det håper jeg denne vil være også.

 

 

 

Florida, 1960: En ung og vakker cubaner i eksil er villig til å risikere livet for å få landet sitt tilbake.

Beatriz Perez mistet alt til den cubanske revolusjonen – familien, folket sitt, landet sitt. Hun blir rekruttert av CIA til å infiltrere Fidel Castros innerste sirkel, og blir dratt inn i en spionverden som er både fascinerende og farlig. Beatriz er oppslukt av hevntanker og trangen til å ta tilbake det livet hun har mistet.

Mens den kalde krigen strammer seg til rundt henne, fanges Beatriz mellom den cubansk-amerikanske politikken og en forbudt affære med en mektig mann. Én liten feil kan komme til å koste henne alt – ikke bare landet hun elsker, men også mannen som har stjålet hjertet hennes …

 

Kristin Hannah, Sommernatten

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Enda en Kristin Hannah bok. Tenk å kunne ligget på en solseng på Gran Canaria nå med sprudlende i glasset, gode venner, sol og varme og en Kristin Hannah nok. Sukk, godstolen hjemme får duge enn så lenge.

 

 

 

Jude er vant til å sette barnas behov foran sine egne, og tvillingene Mia og Zack er blitt oppvakte og fornøyde tenåringer. Da de blir kjent med foreldreløse Lexi, er ingen mer støttende til det enn Jude.
Lexi har hatt en vanskelig oppvekst, og vennskapet med Mia betyr alt for henne. Så forelsker hun seg i Zack, og de tre blir uadskillelige. Men det siste året på high school bringer med seg uventede farer, og en sommernatt blir Judes største frykt til virkelighet: Det skjer en ulykke.

Sommernatten er en levende, følelsesmessig sterk roman, som stiller viktige spørsmål om morsrollen, tap, identitet og tilgivelse. Det er en utsøkt, gripende roman som snakker til alle kvinner om det som betyr mest i livet.

 

Shilpi Somaya Gowda, Vi var en familie

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg kjøpte i sin tid Indias datter, e-bok, av samme forfatter. Den var det en feil på, så den hoppet over sider med mere. Jeg prøvde å klage men fikk aldri svar, mange år siden. Så kjøpte jeg pocketboken for jeg har jo sett alle de fine omtalene, men den står i hylla ulest. Jeg får lese denne først og så lese Indias datter senere.

 

 

Fra forfatteren bak den internasjonale bestselgeren Indias datter

En uforglemmelig og gripende fortelling om en familie som går i oppløsning etter en tragedie.

Familien Olander er et premieeksempel på en lykkelig kjernefamilie i en globalisert verden. Indiske Jaya og amerikanske Keith møttes i London som unge, og sammen har de skapt et drømmehjem i solfylte California. Deres solide ekteskap bygger på trygge, felles verdier og en sterk kjærlighet for de to barna, Karina og Prem.

Men verken kjærlighet eller velstand kan beskytte dem mot tragedien som plutselig inntreffer. Snart går de hver sin vei i stedet for i samme retning. Jaya søker mot det spirituelle, Keith drukner seg i arbeid. Datteren Karina retter fokuset mot sin egen fremtid og selvstendighet, men vakler voldsomt på veien. Og lille Prem er et hjelpeløst vitne til at hans elskede familie er i ferd med å gå fullstendig til grunne.

Vi var en familie er en inderlig skildring av fire individer som desperat forsøker å finne veien fra en smertefull fortid til en håpefull fremtid.

 

Stephanie Marie Thorn, En amerikansk prinsesse 

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Boken om Alice Roosevelt sies å være veldig spennende og jeg gleder meg.

 

 

 

Alice Roosevelt er kan hende presidentens datter, men hun er ingen nikkedukke, og like kald som sin signaturfarge Alice Blue. Den sigarettrøykende, pokerspillende førstedatteren vet at den eneste måten en kvinne kan bli synlig i Washington på, er å skape bølger – store bølger. Hun er like skarpsindig og sofistikert som den mest erfarne politiker, og bruker sin kjendisstatus til å se hvor langt hun kan komme i den spennende og forførende verdenen av politiske intriger.

Men i Washington D.C. florerer det også av hjertesorg og svik, og da Alice faller hardt for en sjarmerende kongressmann, vil det kreve mye av henne å holde på den tøffe stilen. Likevel kjemper hun seg gjennom de politiske ettervirkningene av verdenskrigene, og havner i en bitende feide med sine berømte Roosevelt-slektninger.

“En fascinerende beretning om livet til den uredde og eventyrlystne Alice Roosevelt Longworth. Fylt til randen med politisk historie, skandaler og innsikt i noen av Amerikas mest inflytelsesrike. Dette er en bok alle som liker historiske romaner bør lese.” Chanel Cleeton, forfatter av Neste år i Havanna

 

 

Marjan Kamali, Den lille papirhandelen

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Ja en bok med dame med ryggen til, som jeg vet mange skyr unna fordi de tror det er dårlige bøker, men jeg vet at det er mange sterke historier som kan skjule seg bak et “lett” omslag så jeg krysser fingrene.

 

 

Teheran, 1953. Det er urolige tider, men tenåringsjenta Roya føler seg alltid trygg i den støvete, lille papirhandelen til Mr. Fakhri, overfylt som den er med fyllepenner, skinnende blekkflasker og tykke bunker med mykt skrivepapir.

Når Mr. Fakhri introduserer Roya for den unge, vakre Bahman, forelsker hun seg med det samme. Bahman har en sterk rettferdighetssans og en brennende kjærlighet for Rumis poesi. Den lille papirbutikken blir deres faste møtested.

De forlover seg noen få måneder senere, men en dag bryter det ut opptøyer i Teheran, og i tumultene forsvinner Bahman. Roya leter desperat etter ham i dager og uker, men til ingen nytte. Etter hvert må hun innse at hun trolig aldri vil se ham igjen.

Mer enn seksti år senere treffer Roya tilfeldigvis Bahmansønn, og han forteller henne hvor faren befinner seg. Endelig får hun anledning til å stille ham de spørsmålene hun har balet med i over et halvt århundre: Hvorfor forsvant han? Hvor har han vært i alle disse årene? Og hvordan klarte han å glemme henne så lett?

 

Julianne MacLean, En verden i flammer

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Andre verdenskrig igjen. Du verden hvor mange sterke bøker jeg har lest med krigen som  bakteppe.

 

 

 

En gripende roman fra andre verdenskrig om kjærlighet, tap og mot.

Etter å ha blitt bedratt av mannen hun elsker flytter Gillian hjem til familien for å komme til hektene. Der finner hun et gammelt fotografi av sin bestemor – i armene på en nazi-soldat. Dette ryster henne så dypt at hun blir nødt til å finne ut mer om bestemorens fortid. På sin reise tilbake til fortiden, finner hun svar på noen spørsmål, men det dukker stadig opp nye. Sannheten viser seg å være noe helt annet enn det hun forventet …

Hjerteskjærende, men likevel håpefullt, om en kvinnes kamp for å overleve. En perfekt bok for alle som likte Nattergalen og Under en brennende himmel.

“Krigen setter familiebåndene på en prøve i Julianne MacLeans nyeste roman. (…) rørende om kjærlighetens mange sider, og et interessant plott som fikk meg til å lese i halsbrekkende fart.” Olivia Hawker, forfatter

 

 

Februar er kort, men hvis jeg kommer så langt, vil jeg ha med denne

Bok 2 i Aschougs leseutfordring.

 

David Ärlemalm, Litt død rundt øynene

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Når Sofia dør av en overdose, må Arto bli nykter. Han prøver hardt å skape et normalt liv for seg selv og den fem år gamle datteren Bodil. Så blir han beskyldt for å ha solgt narkotika til ungdommer og får sparken fra jobben på skolekjøkkenet. Arto prøver å redde Bodil og seg selv, men presses til å skaffe penger slik han gjorde før, slik han kan best, og tvinges stadig lengre inn i en verden av løgn, kriminalitet og vold.Fortellingen om Arto og Bodil er rå og øm. Artos kamp for å overleve som tidligere rusmisbruker og alenepappa viser et fordømmende og umenneskelig samfunn fra en skyggeside vi sjelden får lese om.

 

Martha Hall Kelly, Villrosene 

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Dette er en frittstående oppfølger av Syrinpikene. Den handler om Eliza Ferriday, moren til Caroline i Syrinpikene.

 

En frittstående oppfølger til bestselgeren Syrinpikene.Året er 1914, og selv om verden har vært på randen av krig flere ganger, stiller mange newyorkere seg nærmest passive til hendelsene. Eliza Ferriday reiser opprømt til St. Petersburg sammen med venninnen Sofija, en russisk adelsdame. Men så bryter krigen løs for alvor, og Eliza reiser tilbake til Amerika, mens Sofija og familien hennes rømmer til eiendommen på landet. De ansetter den fattige bondejenta Varinka som hushjelp.

Fra den andre siden av Atlanterhavet gjør Eliza det hun kan for å hjelpe russiske adelsfamilier på flukt, og hun brevveksler tett med Sofija. Da brevene slutter å komme, frykter hun det verste for venninnen sin.

I Villrosene tar forfatteren leseren med på en utrolig reise gjennom en betydningsfull epoke i historien.

 

Og ikke nok med det. Jeg har enda et par som står på lur, i tilfelle jeg når å lese de, for de har ventet en stund.

 

Libby Page, Alltid åpent

Leseeksemplar fra Lesetid, Gyldendal

 

Jeg har lest en bok før av Page

Libby Page, Kunsten å holde seg flytende

 

 

På Stellas døgnåpne kafé lever håpet og drømmene i veggene. Mennesker møtes dag og natt, historier deles og liv forandres. Velkommen inn!

London er byen som aldri sover, og slik er det også på Stellas kafé. Bestevennene Hannah og Mona har akkurat bikket 30, de deler både jobb og bosted og forsøker å tjene til livets opphold mens de drømmer om det store gjennombruddet. En gang lå verden for deres føtter – hvor er den nå?
Libby Page skriver både morsomt og bevegende om lokalsamfunn og menneskene som bor der, om behovet for å høre til og verdien av å drømme.

 

 

Clare Mackintosh, Etter slutten

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Ny forfatter, ser spennende ut, men går ut fra at den må tilbake til hylla, stakkars liten. Den får leve i håpet, enn så lenge.

 

 

Etter slutten er en gripende utforsking av kjærlighet, ekteskap, det å være foreldre, og den veien man aldri gikk.

Max og Pip er det mest lykkelige og stabile paret du kan forestille deg. Men så blir sønnen deres alvorlig syk, og legene gir dem et umulig valg. Nå står de overfor den viktigste avgjørelsen i livet sitt – og for første gang er de helt uenige.

«Både hjerteskjærende og full av håp. Etter slutten er den mest rørende boken du kommer til å lese i år.» Lisa Jewell

Sven G. Simonsen, Risiko

Sven G. Simonsen, Risiko

Leseeksemplar fra forlaget Press

Risiko har ventet en stund på å bli lest, men nå ble den lest.

Dette var en befriende annerledes krimbok med en kvinnelig superhelt. En annerledes historie fra finansverdenen. Når man leser mye krim, møter man jo gjerne de samme ideene, brukt igjen og igjen. Derfor var det spennende med noe helt annet.

Velskrevet var den også. I tillegg var det interessant å lese om hvordan penger blir hvitvasket og hvordan de flyttes på, og billioner forsvinner til kontoene til de som blir rikere og rikere og aldri får nok. Og er noen på sporet av de, ja da blir de tatt livet av. Det er helt klart pengene og kriminalitet som styrer verden.

Risiko er en lettlest og spennende krim som jeg gjerne anbefaler. Ingen groteske eller makabre drap og lite blodige detaljer, for de som ikke liker det.

 

 

 

Liv Eriksson er psykolog, og har arbeidet i noen av verdens tøffeste konfliktområder. Men når kjæresten Olav faller i døden mens de er på klatreferie i Thailand, bryter hun sammen og isolerer seg.

Olav var spesialetterforsker i Økokrim, og en fremragende dataspesialist. På nettet ligger en film av fallet. Noen der ute vet hva som egentlig skjedde da Olav døde. Liv innser at Olav hadde hemmeligheter som verken hun eller hans kolleger visste om. Hun gjør oppdagelser som vekker en uro i henne: kjente hun egentlig Olav? Uroen vokser til en besettelse. Jakten på sannheten tar henne på en reise – til München, Kypros, Beirut – som blir stadig farligere etter hvert som hun nærmer seg sannheten om en finansoperasjon av spektakulære dimensjoner.

Nedtellingen har startet til det som skal bli en enestående forbrytelse.

Sven G. Simonsen er journalist, statsviter og bistandsarbeider. Han har jobbet som forsker ved PRIO (Institutt for fredsforskning) og har vært på oppdrag for UNICEF i land som Jemen, Kirgisistan og Sudan. På fritiden er Sven en ivrig klatrer, og han konkurrerer i styrkeløft. Risiko er hans thriller-debut.

Disse to bøkene er så tynne, så de når jeg nok å lese i dag

Ingvar Ambjørnsen, Ingen kan hjelpe meg

Leseeksemplar fra min lokale bokhandel, Norli Åndalsnes

 

En Ellingbok. Jeg har ikke lest den forrige men jeg har sett Elling filmene. Jeg husker ikke om jeg har lest bøkene, det må jeg bare innrømme. Bra jeg nå blogger så jeg får registrert det jeg leser.

 

 

Ingen kan hjelpe meg av Ingvar Ambjørnsen er en morsom og sår lesereise med Elling i førersetet! Elling skal lese ett kapittel per dag i Michel Houellebecqs roman Lanzarote. Ute i hagen, eller inne i sokkelleiligheten hos enkefru Annelore Frimann-Clausen. Handlingen i boka griper fatt i ham på uante måter. For minner ikke den ensomme fortelleren mistenkelig på ham selv? Med ett byttes sokkelleiligheten og hagen ut med luksushotell og svømmebasseng på vulkanøya Lanzarote. Her utspiller det tyvende århundrets hedonisme seg i et månelignende landskap. I det ene øyeblikket er Elling kongen i frokostsalen på hotellet, i det neste trekker han ut i den store ensomheten i Sigurdsboden. Drinker i baren når det er happy hour, den lykkelige timen. Så: Lanzarote-kotelett til middag alene på Grefsen. Elling drar på kjøretur til markedet i Teguise med Rudi, en politibetjent fra Luxembourg som ligner på Kjell Bjarne. På stranden kommer han i nærkontakt med Pam og Barbara, to tyske lesber som er glad i nakenbading og mere til. Og vent, er det ikke det unge ekteparet Annelore og Sigurd han ser spaserende langs bassengkanten, unge og ville på bryllupsreise? Mens Elling leser, tråkker Annelore frem og tilbake i leiligheten over hodet hans. Om hun kan låne boka han leser, den om Lanzarote som hun har så gode minner fra? Nei, hun må ikke finne ut at hybelverten hennes leser litteratur av slik frigjort kaliber. Dette er ikke en bok Annelore kan få tak i. På ingen måte. Med de fire romanene om Elling – Utsikt til paradiset (1993), Fugledansen (1995), Brødre i blodet (1996) og Elsk meg i morgen (1999) – ble Ambjørnsen en av våre mest leste samtidsforfattere. Forfatterens humor og dype innsikt i menneskesinnet gjorde at romanserien om den ensomme Elling ble en stor salgssuksess, og innbrakte ham Brageprisen, Bokhandlerprisen og Riksmålsprisen. I 2019 kom en oppfølger, Ekko av en venn, som fikk svært gode kritikker og solgte godt.

 

 

Mona Høvring, Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg ble født

Leseeksemplar fra min lokale bokhandel, Norli Åndalsnes

 

En tynn liten sak som nesten ikke vises i stabelen, av enda en forfatter som er ukjent for meg. Jaggu på tide jeg begynner å lese norske skjønnlitterære forfattere.

 

 

 

På et hotell høyt oppe i en fjellbygd skal to søstre i begynnelsen av tjueåra tilbringe noen korte vinteruker i fredelige omgivelser. Martha er nettopp er skrevet ut fra et nervesanatorium, og Ella følger med for å ta seg av henne. Men på hotellet finner hemmelighetsfulle møter sted og nye fascinasjoner oppstår. Gjennom Ellas fortrolige framstilling får vi innblikk i de underliggende konfliktene som har ledet de to kvinnene vekk fra det som en gang var to søstres hengivenhet og tillit.
Mona Høvring skriver imponerende innsiktsfullt om kjærlighet og forvirring. Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født er en både skarpslipt og sensibel fortelling om sjalusi og lidenskap, en original og overraskende beretning om følelsenes mange distraksjoner.

 

 

Januar:

 

 

Arild Svendsen, Gresset på andre siden

Tore Renberg, Tollak til Ingeborg

Lars Mytting, Hekneveven 

Anniken Steinarsdottir, Sindmakteren

Lene Lauritsen Kjølner, Dakota rød 

Geir Tangen, Vargtimen

Anne Grete Preus, Stråets lengde

Ragna Dahl, Kamelonjenta

Marie Kvernmo, Møtet 

Eva B. Ragde og Trude Teige, På åstedet

Stein Sørensen, Brønnøya

Aili Kristina Hannisdal, Høy på deg sjæl

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Nei jeg vil ha det sånn som det var

 

 

De fleste av oss er litt rare.

Vi foretrekker å ha det slik vi har det.

I mange tilfeller gjelder det også de tingene vi egentlig tror vi ønsker å endre.

Vi tviholder ofte på dårlige vaner blant annet.

Vi vet at vi må endre hvis noe nytt skal skje, men vi tviholder på det gamle.

Jaja, jeg vet jeg burde gjort det annerledes, men……

Så siger jeg tilbake i stolen og lar tanken om endring forsvinne i det blå.

Det er mest behagelig å slippe å tenke på det.

 

De som kjenner meg, vet at jeg simpelthen elsker MasterChef Australia.

Hvis det var det eneste programmet som var å se, ville jeg likevel kjøpt tv, bare for å de det.

I år ventet jeg med lengsel og smerte på sesong 12.

Det begynner første ukene etter nyttår.

Jeg spiller et spill på Facebook som heter Township.

Der er vi en allianse med mennesker fra hele verden, også noen fra Australia.

Jeg fortalte at jeg ventet på sesong 12, som de hadde sett i fjor.

Da fortalte hun at det hadde vært en skandale for dommerne hadde krevd så stort lønnspålegg at de ikke fikk ny kontrakt.

Jeg trodde neste ikke på at det kunne være sant.

Nei, jeg ville ikke ha noen nye dommere.

Jeg vil ha de gamle, gode, koselige, som jeg er vant til.

Men må var det slik at de gamle,gode, koselige, var blitt grådige og krevde lønnspålegg på 40 %.

Jaja, jeg forstod faktisk at her hadde jeg ikke noe jeg skulle sagt.

Jeg måtte bare finne meg i denne endringen.

Men jeg VISSTE, at må var noe ødelagt.

De hadde ødelagt mitt favorittprogram.

Jeg var så sur og negativ, men jeg måtte jo likevel se, selv om jeg VISSTE, det ville bli en skuffelse.

 

 

 

Vel, jeg så første programmet og ELSKET de nye dommerne.

De er bare helt supre.

Og dette er et jubileumsprogram, der de har samlet de som har vært med før.

Og dere kjenner meg.

Jeg blir jo glad i de som er med, så får meg var det som å få besøk av gode venner.

Rett inn i stua mi.

Søte Jess med de tindrende øynene og Tessa som nesten vant forrige gang.

Så gøy å se hvor forandret de er.

Noen har fått familie og barn, andre har TV-program eller restaurant.

Der er de jo, alle mine venner.

 

Ja slik er vi ofte vi mennesker.

Kom ikke her med endringer.

Jeg vil ha det trygge, det jeg vet hvordan jeg skal forholde meg til.

Men vet dere at noen ganger er forandringer veldig sunt.

Det bringer oss ny energi, får de små grå til å hoppe litt i spenning.

Og de gamle dommerne?

Nei, de har jeg ikke savnet i det hele tatt.

De kan ha det så godt når de skal være så grådige.

I dag

Aili Kristina Hannisdal, Høy på deg sjæl

Aili Kristina Hannisdal, Høy på deg sjæl

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

De som følger bloggen min,  vet at jeg er et følelsesmenneske, og jobber ofte hardt for å holde humør og motivasjon oppe. Jeg var derfor veldig spent på om jeg fant noen tips, som passet meg, i denne boken. Jeg krysset fingrene.

Jeg likte godt denne boken. Det var veldig mye interessant her. Det er mye informasjon om hjernen, som jeg aldri kommer til å huske, men det tar jeg ikke så tungt. Det er det jeg forstod og som jeg kan dra nytte av, jeg vil ha fokus på.

Det som var interessant og også gledelig for meg, var at jeg fikk bekreftelse på at mye av det jeg skriver om i bloggen min, slett ikke er tull. Hvordan vi aktivt kan på ulike måter påvirke hjernen vår bevisst, for å gjøre dagene våre så god som mulig.

Hvordan vi lar andre mennesker påvirke oss på godt og vondt. Hvordan oppvekst og opplevelser preger oss ubevisst.

Sitat:

 

Jeg har dusinvis av eselører i boken, til avsnitt jeg kunne tenkt å ha med, men da ville det nesten bli hele boken. Om du er som meg og ikke greier å huske eller forstå alt, grip tak i det som er viktige tips til deg selv.

Ikke visste jeg foreksempel at musikk kan styrke immunforsvaret vårt og at dans kan være med å reparere hjernen din i visse tilfeller, at chili trigger endorfinproduksjonen din så du føler deg bedre eller for ikke å snakke om når du mestrer noe i et dataspill, ja for da hopper jo hjernen av glede og begeistring.

Det er jo alle de små gledene jeg skriver så mye om i Lillasjelbloggen min. Små gleder man ikke tenker over men som er så viktige for den mentale helsen vår.

Slik som jeg skrev om tidligere i uken:

Jeg er avhengig av “lykkepillene” mine

Jeg anbefaler varmt denne boken.

 

I Høy på deg sjæl – endorfin som medisin får du en rikholdig verktøykasse for å ta i bruk føl-bra-stoffene som den utrolige hjernen din stimulerer produksjonen av. Kom i god hjerneform og opplev en daglig endorfindusj.

Hodet kjennes som bomull og bena som gelé. Motivasjonen er fullstendig fraværende. Men ikke undervurder hjernen din, den er et fantastisk maskineri. Og nøkkelen til å gjenfinne balanse, motivasjon og lykkefølelse ligger i hvordan du bruker den.

Så bli med inn i hjernens og nevrotransmitternes forunderlige verden, hvor lydbølger blir musikk og lidenskap, og glede og sorg blir til. Fordi hver eneste følelse filtreres gjennom dine sildrende elektriske kretser og nevrologiske baner, skjer ikke livet med deg, men gjennom deg. Derfor kan det å endre en eneste ting forandre alt, nemlig ditt eget fokus.

Lær hvordan du kan gå fra å være umotivert til produktiv, opprørt til balansert, ukonsentrert til fokusert. Bli høy på endorfiner, og føl deg bedre når du trenger det!

Aili Kristina Hannisdal er lege, musiker, låtskriver, endorfinentusiast og hundeeier. Hun spesialiserer seg innen psykiatri.

 

Nå leser jeg!

Sven G. Simonsen, Risiko

Leseeksemplar fra forlaget Press

Risiko har ventet en stund på å bli lest, men nå blir den lest. Skal leses ferdig til i morgen. Bra bok

 

 

Liv Eriksson er psykolog, og har arbeidet i noen av verdens tøffeste konfliktområder. Men når kjæresten Olav faller i døden mens de er på klatreferie i Thailand, bryter hun sammen og isolerer seg.

Olav var spesialetterforsker i Økokrim, og en fremragende dataspesialist. På nettet ligger en film av fallet. Noen der ute vet hva som egentlig skjedde da Olav døde. Liv innser at Olav hadde hemmeligheter som verken hun eller hans kolleger visste om. Hun gjør oppdagelser som vekker en uro i henne: kjente hun egentlig Olav? Uroen vokser til en besettelse. Jakten på sannheten tar henne på en reise – til München, Kypros, Beirut – som blir stadig farligere etter hvert som hun nærmer seg sannheten om en finansoperasjon av spektakulære dimensjoner.

Nedtellingen har startet til det som skal bli en enestående forbrytelse.

Sven G. Simonsen er journalist, statsviter og bistandsarbeider. Han har jobbet som forsker ved PRIO (Institutt for fredsforskning) og har vært på oppdrag for UNICEF i land som Jemen, Kirgisistan og Sudan. På fritiden er Sven en ivrig klatrer, og han konkurrerer i styrkeløft. Risiko er hans thriller-debut.

 

Januar:

 

 

Arild Svendsen, Gresset på andre siden

Tore Renberg, Tollak til Ingeborg

Lars Mytting, Hekneveven 

Anniken Steinarsdottir, Sindmakteren

Lene Lauritsen Kjølner, Dakota rød 

Geir Tangen, Vargtimen

Anne Grete Preus, Stråets lengde

Ragna Dahl, Kamelonjenta

Marie Kvernmo, Møtet 

Eva B. Ragde og Trude Teige, På åstedet

Stein Sørensen, Brønnøya

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Vi er ofte opptatt av hvordan andre er mot oss

Vi er ofte opptatt av hvordan andre er mot oss

Er vi like opptatt av hvordan vi er mot andre

Greier vi å skifte kanal

Greier vi å se at vi og kan være teit av og til

Oppføre oss feil

Vi er jo mennesker

Mennesker er ikke perfekte

Vi skal ikke prøve å være perfekte heller, for det perfekte finnes ikke

Hva er perfekt

Hvem har lagd malen perfekt

For meg er det perfekte at vi ikke er perfekt

Vi er unik

Vi er spesielle for det er bare en av oss

Hvem av oss er da perfekt

Du eller jeg

Vi kan ikke alle gå ut og gjøre de store endringene

Alle har ikke styrke, ressurser eller tid til  det store engasjementet det er å endre verden

Men

Hvis vi skal forandre verden må vi starte i et lite hjørne

Det er oss selv

Et smil

Et hei på deg

Greier vi i dag et hei og et smil til en vi ikke kjenner

Til en vi ikke liker

Hvis ikke,  sier vi hei og smiler til en vi er glad i

Ikke forvent mer av deg enn du klarer

Du er god nok likevel akkurat som du er

Er vi riktig modige kan vi til og med koste på oss en klem

Eller jeg er glad jeg har deg

Eller jeg er glad for at du finnes

Greier vi å gjøre andre glad uten å vente å få noe tilbake

Kjenner vi hva det gjør med egen kropp

Det gjør oss glad

I dag

Stein Sørensen, Brønnøya

Stein Sørensen, Brønnøya
Leseeksemplar fra Kolon forlag
Denne dukket opp i postkassa og jeg ante ikke hva som ventet meg. Jeg har sett at anmeldelsene spriker litt i alle retninger, så det var spennende.
Det starter med et drap, men det er ingen vanlig krim. Alt handler om livet til hovedpersonen Jon og hans venner. I starten var jeg litt skeptisk om dette var noe for meg, men så ble jeg mer og mer fascinert. Vi får høre om oppveksten til Jon, og Sørensen bringer inn mange filosofiske spørsmål som satte i gang tankene her. Det er noe jeg liker godt. Noe går over hodet på meg, mens andre ting leste jeg, uten helt å få tak i meningen. Det er ok for meg, for jeg liker å fundere litt. Det er også mange fotnoter, blant annet bakerst i boken, der han oppsummerer hvordan han løste farens mysterie, men de hoppet jeg over.
De som har lest mye klassisk litteratur vil kanskje synes det er spennende.
Dette er ikke en roman jeg vil anbefale til alle og enhver. Er du derimot på jakt etter en annerledes historie, der du ikke aner hvor forfatteren vil føre deg, ja da kan dette være et scoop.
Selv om det ikke er en vanlig krim, blir det likevel etterforsking av et mord som ble ganske spennende.
Jeg likte boken. Den var forfriskende annerledes og den er velskrevet. En leseopplevelse jeg satte pris på å få.

Realitystjernen Maria Ruge myrdes under en fest på Brønnøya utenfor Oslo, og øyelege og milliardarving Jon Holm Matsen blir tilsynelatende et tilfeldig vitne til mordet. Matsen mistenker straks at motivet for drapet ligger i hans egen fortid og i de hemmelighetene han i 19 år har holdt skjult for familie og venner. Slik begynner en eventyrlig etterforskning av egen hukommelse, oppvekst, studietid og identitet, på jakt etter hvordan Jon Holm Matsen kunne ende opp ved Maria Ruges døde kropp.

Brønnøya er en bok om skyldfølelse, samvittighetsgjeld, om arv og hvitvaskede formuer, og om forsøket på å skjule egne motiver for seg selv og andre.

 

Nå leser jeg!

Sven G. Simonsen, Risiko

Leseeksemplar fra forlaget Press

Risiko har ventet en stund på å bli lest, så nå vil jeg prøve å få den med.

 

 

Liv Eriksson er psykolog, og har arbeidet i noen av verdens tøffeste konfliktområder. Men når kjæresten Olav faller i døden mens de er på klatreferie i Thailand, bryter hun sammen og isolerer seg.

Olav var spesialetterforsker i Økokrim, og en fremragende dataspesialist. På nettet ligger en film av fallet. Noen der ute vet hva som egentlig skjedde da Olav døde. Liv innser at Olav hadde hemmeligheter som verken hun eller hans kolleger visste om. Hun gjør oppdagelser som vekker en uro i henne: kjente hun egentlig Olav? Uroen vokser til en besettelse. Jakten på sannheten tar henne på en reise – til München, Kypros, Beirut – som blir stadig farligere etter hvert som hun nærmer seg sannheten om en finansoperasjon av spektakulære dimensjoner.

Nedtellingen har startet til det som skal bli en enestående forbrytelse.

Sven G. Simonsen er journalist, statsviter og bistandsarbeider. Han har jobbet som forsker ved PRIO (Institutt for fredsforskning) og har vært på oppdrag for UNICEF i land som Jemen, Kirgisistan og Sudan. På fritiden er Sven en ivrig klatrer, og han konkurrerer i styrkeløft. Risiko er hans thriller-debut.

 

Januar:

 

 

Arild Svendsen, Gresset på andre siden

Tore Renberg, Tollak til Ingeborg

Lars Mytting, Hekneveven 

Anniken Steinarsdottir, Sindmakteren

Lene Lauritsen Kjølner, Dakota rød 

Geir Tangen, Vargtimen

Anne Grete Preus, Stråets lengde

Ragna Dahl, Kamelonjenta

Marie Kvernmo, Møtet 

Eva B. Ragde og Trude Teige, På åstedet

 

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Hvordan ser du på dine venner

 

Hvordan ser du på dine venner

Respekterer du dem

Er du glad i dem

Er de perfekt

Neppe

De har nok sine svake sider

Det gjør vel ingenting

Du er glad i dem uansett

 

Tenk hvis du kunne se på deg selv likedan

Respekterer du deg selv

Er du glad i deg selv

Er du perfekt

Neppe

Du har nok dine svake sider

Det gjør vel ingenting

Er du glad i deg selv uansett

Respekterer du deg selv

 

Det du selv føler om deg selv, vil kroppsspråket ditt fortelle

Andre mennesker vil i møte med deg, automatisk lese din kropp

Det å være glad i seg selv, er derfor veldig viktig

Det du føler inni deg,er det du sender ut

Da er det også det du får tilbake

Hvis du ikke respekterer deg selv vil du heller aldri møte respekt

Hvorfor skal du være hardere mot deg selv enn de du møter

Gi deg selv den respekten du fortjener

Stol på deg selv og dine evner

Vær trygg og glad

Ikke forvent av deg selv at du skal gjøre alt riktig

Du er ok akkurat som du er

Se på deg selv på samme måte som du ser på din beste venn

Møt deg selv med respekt og glede

I dag

 

Jeg er avhengig av “lykkepillene” mine

 

Å gå hjemme hver dag er en utfordring.

Mange som har hjemmekontor sliter.

De føler seg isolert.

Mange av oss har kropper som nekter oss å jobbe.

Vi har bestandig hjemmekontor vi.

De fleste av oss har også kropper som kanskje vil slite hvis vi får corona.

Så her sitter vi.

Heldige meg kan ihvertfall sitte her uten smerter.

 

Men også jeg kjenner på frustrasjonen innimellom.

Når nedstemtheten siger inn i magen.

Når man helt mangler tiltak.

Det er så mye jeg kunne gjort, men jeg kommer ikke i gang.

Når jeg ser på gamle innlegg, ser jeg at dette er en gjenganger.

Selv om jeg har det godt på alle vis, blir jeg motløs av og til.

 

Men jeg prøver.

Gang på gang prøver jeg å innføre små rutiner jeg kan mestre.

Jeg går på trynet og jeg reiser meg igjen.

Om igjen og om igjen.

Vi er rare vi mennesker.

Akkurat nå er jeg i gang,  for gudene må vite hvilken gang.

Nå er det ett minutt på elipseapparatet og 10 knebøy.

Ett minutt er fordi det sies at det kan bygge energilager, men er ikke nok til å trigge utmattetheten.

Jeg gjør så godt jeg kan og noen ganger er ikke det nok.

Av og til blir nemlig viljen oppbrukt.

Man brenner av så mye vilje til å få utført små oppgaver,  at det blir ikke noe igjen.

Ha derfor forståelse for at man ikke mestrer alt.

Lite kan nemlig noen ganger, være et stort fjell.

 

Mot nedstemtheten jobber jeg også beinhardt.

Jeg vet at greier jeg ikke holde humøret oppe, faller hele korthuset.

Akkurat må leser jeg en bok om hjernen.

Om hvordan vi kan påvirke prosessene i egen hjerne, så den fungerer best mulig.

Det er nemlig nesten den viktigste delen man må trene, når man blir ufrivillig. hjemmeværende.

Man må finne de små gledene som man kjenner setter i gang produksjonen av hverdagsendorfiner.

Kanskje maler du bilder, fotograferer, skriver dikt, hører musikk, for ikke å glemme naturen.

Naturen har en sterk beroligende effekt på hjernen, selv om du kun kan se den gjennom vindu eller på bilder.

 

 

Selv har jeg bøkene.

Jeg kan sitte og se på bøkene mine og kjenne gleden vokse inni meg.

Jeg kjenner forventningene bruse i magen, det kribler i fingrene.

De hjelper meg til å holde humøret oppe.

Derfor lager jeg også lesestabler hver måned.

Akkurat nå stabler jeg for februar.

Dramatisk fra hele verden blir temaet.

Det er yndlingsjangeren min.

Det passer godt må når jeg venter på at solen igjen skal titte frem over fjelltoppene.

Om 14 dager er den her.

Jeg gleder meg og med det øker jeg lykkefølelsen i kroppen.

I dag

Mange av oss sliter i dag med frykt, angst og fobier

Lykken er som såpe, den har lett for å glippe mellom hendene på oss, men problemene går det an å klamre seg til, det er hold i dem, de er ru, harde.

Isabel Allende, fra boken Maya

 

Mange av oss sliter i dag med frykt, angst og fobier

Kan vi bli kvitt disse

Ja, det tror jeg absolutt vi kan

Det første vi må gjøre er å finne ut om vi er interessert i å bli kvitt dem

Mange av oss graver oss ned i dem og vil ikke gi slipp

Dette kan kanskje høres rart ut, men sånn er det

Det er lettere å klamre seg til det vi kjenner, selv om det vi kjenner er tungt og vanskelig

Endring kan være skrekkelig skummelt

Vi vegrer oss

Hvorfor, jo fordi vi vet hvem vi er, men ikke hvem vi blir etter endring

Ofte henger vi derfor fast ved fryktene våre

Vi tror det må være sånn

Det er ikke noe å gjøre noe med liksom

I mange tilfeller stemmer ikke dette

Av og til kan utfordringer vi møter i livet virke uoverkommelige

Det er da vi må lete dypt inni oss og finne den styrken vi trenger til steg for steg komme oss inn i tryggere farvann igjen

Ofte kan det være nok å finne ut hvordan frykten oppstod

Man går tilbake i livet og tenker etter når det begynte

Jeg har en bekjent som måtte opp hver kveld for å se at alle dører var lukket og dyrene stengt inne

Hun visste inni seg at alt var i orden, likevel “måtte” hun opp og se etter

Hun fikk ikke sove uten denne forsikringen

I en samtale gikk vi tilbake og hun fant ut når det startet

Det startet 15 år tilbake i tid, når hun hadde en jobb med mye ansvar og usikkerhet

Etter at hun skjønte når det startet, tok det slutt

Nå kan hun tenke tanken, men lar det bli med det

Det var en lett angst, som var lett å fjerne, kun med å anerkjenne den og årsaken bak

Når noe blir logisk for oss, for kroppen vår, ja da kan vi gi slipp

Da skjønner kroppen at det er over

Det er nemlig der hemmeligheten ligger

Jeg legger vekt på at dette kun er mine tanker, min tro

Vi må anerkjenne det vonde

Vi må finne årsaken bak

Vi kan da fortelle kroppen vår at nå er dette over

Vi har tatt over kontrollen og den kan slappe av

Kroppen husker nemlig frykten og den er i konstant alarmberedskap 24 timer i døgnet for å passe på at det ikke skjer igjen

Det er som om det har hengt seg opp en opplevelse i kroppen, den står og går og går

Nesten som en cdspiller som henger seg opp, man må ta den ut, tørke av platen og sette den inn igjen

Nå kan kroppen  få hvile seg,  vi trenger ikke alarmen lenger

 

Selvfølgelig er det ikke så lett for alle

Alvorlige traumer krever gjerne fagpersonale

Det kan være vanskelig å finne ut av disse tingene på egenhånd

En god psykolog kan være løsningen

Tankefeltterapi kan også  hjelpe mange

Da slipper kroppen tak i angsten uten at man må gjennomarbeide traumene på nytt

Man skal ikke grave seg ned på nytt i det som er fortid, kun akseptere at det har skjedd

For mange kan en god samtale der man sammen går tilbake i tid, være nok til å løse opp

Ofte kan en healingtime eller to gjøre susen,  løse opp de energiene som har “gått seg fast”

En øvelse jeg ofte bruker, både på meg selv og gjennom healing av andre, er det indre barnet

Jeg lukker øynene og ser for meg barnet inni oss

Jeg tar det gjerne på fanget, trøster det, ofte føler jeg at det fryser så jeg ser for meg at jeg tar et pledd rundt det og varmer det

Så forteller jeg dette barnet at nå er du trygg

Jeg skjønner at du har vært redd, men nå er du voksen og du kan passe på at det skjer ikke igjen

Akkurat som du trøster et virkelig barn, kan du trøste det barnet som er inni deg

Dette høres veldig banalt ut, men er ofte virkningsfullt

Angst kan komme av noe helt annet enn det angsten bunner ut i

Ei dame med flyskrekk fikk skrekken når hun ble presset bak i setet når flyet akselererer

Hun hadde blitt misbrukt som barn og når hun kjente presset ,kom følelsen av at noen legger seg over deg

En annen fikk skrekken når hun skulle ha på sikkerhetsbeltet

Den frykten kom av en opplevelse der hun hang fast i et belte som barn

Edderkoppskrekk, klaustrofobi, generell angst, alt kommer av en årsak

Er vi villig til å forske i mysteriet, så kan vi få det bedre

Det kan være tøffe tak, men det er fullt mulig

Lykke til

I dag

Livet er som et billedteppe som broderes dag for dag med tråder i mange farger, noen tunge og mørke, andre tynne og strålende, og alle tråder skal brukes.

Isabel Allende, fra boken Maya

Du liker å vite hvordan ting henger sammen

 

 

Dette er personlige Lillasjelord, skrevet på bestilling. Hvis du ønsker å få skrevet dine egne personlige ord, ta kontakt på Lillasjel på Facebook eller sms 99467178

Du liker å vite hvordan ting henger sammen

Det er viktig i forhold til utvikling og læring

Du liker ikke stillstans

Ja en pause er greit nok når du har behov, men den bør ikke bli for lang

Hvis du så blir tvunget til å ta pause lenger enn du egentlig er vant til, blir det vanskelig for deg

Du vil rastløs og utålmodig og kanskje også en smule irritabel

Det er da når du ikke har noe valg, du må se etter nye muligheter

Det er mange veier til læring også om man føler seg litt parkert og innestengt

Det kan være nye temaer, en ny måte å jobbe på, det kan være mennesker der du kan møte

Og slik det er i denne verden, kan jo også menneskemøter nå foregå på nye måter

Man må ikke være i samme rom, på samme sted og møtes fysisk

Tenk også på om det er noen der ute du kunne tenke deg et samarbeid med

Noen som er flink i noe som du kunne tenke deg å lære mer om

Kanskje noe som er langt fra din komfortsone

Det er nemlig fint for hjernen å bryne seg på noe nytt

Det er ikke slik at man må måtte holde på med det i årevis, men snuse på det for aktivitetens skyld

Så kan man heller legge det bort igjen når man er lei

Men ha åpne sanser, vær oppmerksom på hva som blir vist deg i tiden som kommer

Det kan være mye spennende der

 

Når noe skal gjøres, da vil du det skal gjøres ordentlig

Gjerne helt perfekt til fingerspissene

Men det er helst det du skal gjøre

Du er ikke så firkantet når det gjelder andre, de har litt mer slingringsrom

Hvis du nå i så fall skal begynne på noe nytt, noe du ikke kan, kanskje dette er en del av læringen

Legge bort dette med at du må klare helt perfekt

Prøv om du kan gjøre noe bare for kosens sin skyld,for gleden over å mestre, uten at det må bli helt slik du ser for deg

Det skjer nemlig noe veldig bra i prosessene med læring

Og de prosessene vil lage nye spor i hjernen og igjen vil det komme nytt ut fra de igjen

Bare postivit og til stor glede hvis du bare slipper deg løs.

 

Du er et positivt menneske, godt likt av alle

Du sier fra hvis noe ikke er slik det skal og burde og det er bra

Du ser også ting fra flere vinkler, noe som er fint

Du viser derfor forståelse for dine medmennesker som ikke takler alt så lett i livet eller som har tøffe tak

Du forstår at ikke alle klarer samme mestring

Du har en ro over deg som smitter over på de

De som da strever, vil få tiltro til deg og du vil gi de mestringsfølelse

Dette fordi du ikke ser ned på de, men de vet du er der for å hjelpe dem

Derfor er det også at mange kommer til deg

Så mange innimellom, fra alle kanter, at det kan bli litt slitsomt

Du merker nok at du trenger litt mer alenetid enn du gjorde når du var yngre

Så unn deg den alenetiden

Noen tror de må stå på hele tiden for utviklingen sin del

Men læring skjer nemlig også om det er stillstans rundt en

Og nettopp derfor skal du ikke tenke så hardt på at det ikke skjer så mye til enhver tid

Skap deg gleder i hverdagen

Ta ting som det kommer, stol på prosessene

Bare vær deg selv, men senk litt på kravene om perfeksjon

Det var våre ord til deg

 

Skuta di er på riktig vei, eller skal vi si hav

Du seiler avgårde, selv om du synes det er lite vind i seilene

Bruk naturen så godt du kan

Om så bare å sitte og se ut gjennom vinduet med en kopp te og se på fuglene

Det er god healing og ro i naturen, og i fargene

Les en god bok, se en fin film, vær sammen med venner når du kan, bare nyt livet

Du er skipper på egen skute

Det er du som bestemmer

Og om noen ikke er enig i ruta du har lagt om, så må de bare bli med likevel

Ikke la de pirke i deg og få deg til å endre mening

I ditt liv er det du som står ved roret

Lykke til, ha en fin reise med mye spennende læring