Lesestabel juli 2021, Pocketsommer

Ø

 

Da er jeg klar for julibøkene.

Denne gangen har det vært vanskelige valg.

Det er faktisk like mange som ikke fikk plass, som de som ble valgt.

Det var skikkelig valgets kvaler, for det er så mange jeg har lyst til å lese.

Kriteriet for feriebøker er litt annerledes enn resten av året.

Det skal ikke være tunge bøker som krever stor konsentrasjon.

En blanding av krim og feelgood, for gubben vil ha krim.

Krimbøkene samler jeg denne gang for seg, til slutt i bloggen, men de blir nok lest innimellom.

Samtidig kan det ikke være for lett heller, så litt mer alvorlige temaer har også sin plass.

I skrivende stund kan det se ut som det blir to uker på Rhodos.

Når vi er i syden leser jeg mer enn på Norgesferie.

Vi sitter under en parasoll eller på balkongen og leser.

Det blir ikke helt det samme på et norsk hotellrom.

 

Nå må jeg skynde meg å si at det er ikke alle som er utgitt i pocketformatet.

Noen av de jeg har plukket ut er uinnbundne leseeksemplarer.

Når vi får bøker fra forlagene, er det ofte heftede bøker som ikke er korrekturlest.

Det er altså ikke prakteksemplarer til å sette som pynt i hylla.

Alle blir også stemplet, for de skal ikke selges.

Jeg sier fra under hver bok, om jeg har kjøpt selv eller fått de.

Det plikter jeg å gjøre i følge markedsføringsloven.

Der det ikke står noe, har jeg kjøpt selv.

De siste månedene har jeg ikke fått lest alle jeg har plukket ut.

Det er det ikke sikkert jeg får til nå heller, men jeg greier ikke å ta bort flere.

Så får vi se etterhvert hvem som blir valgt.

De jeg leser på ferietur blir lagt igjen på hotellet.

Og det forundrer meg ikke om jeg der finner noe som jeg bytter til meg.

Slik er det når en er avhengig og ikke greier å gå fra en bok som frister.

Som vanlig i mine bokomtaler, er det teksten fra omslaget som kommer under bildene.

 

Det er merkelig med de bokstablene.

Det er jo spennende for hver ny bok en åpner.

Likevel er det som å åpne en ny skattekiste for hver stabel jeg begynner på.

Den hjernen vår er merkelig.

Og nyutgitte bøker er enda mer spennende, noe som også er litt merkelig.

Hvis man ikke har lest de, skulle man trodd at man var like spent uansett.

Men uten at jeg helt kan forklare hvorfor, er det noe ekstra inspirerende med det som er helt nytt.

Kanskje fordi man ikke har hørt så mye om dem enda.

Enten det eller så er det bare fordi jeg er litt rar.

Nå begynner vi på juli med stor glede og forventning, mye nytt og noe gammelt.

 

Trude Teige, Mormor danset i regnet

Leseeksemplar E-bok Aschehoug

 

Denne har jeg hatt på e-bok en stund, men det har vært lite bilturer og det er når vi kjører, jeg leser e-bok, eller rettere sagt når gubben kjører. 7 timer i bil, da leser jeg. Merkelig dette men når jeg leser papirbok i bilen blir jeg lettere uvel, men e-bok går fint. Hvis jeg ikke er trøtt om morgenen eller sulten. Forunderlige greier, for ellers krever det mer konsentrasjon når jeg leser e-bok enn papir, derfor foretrekker jeg papir. Leser jeg elektronisk, må jeg lese ord for ord men i papir, ser jeg på et vis ordene som bilder, derfor leser jeg mye raskere. Dessuten liker jeg følelsen papirboken gir meg.

 

 

Juni har arvet huset til besteforeldrene og drar tilbake til øya der hun vokste opp. Hun rydder i huset, og kommer over et bilde av mormoren sammen med en tysk soldat og et brev fra 1946. Dette er helt ukjent for Juni, og hun bestemmer seg for å nøste opp mormorens historie.

Jakten på sannheten fører Juni til Berlin og en liten by i det som ble den russiske sonen da Tyskland kapitulerte. Etter hvert forstår Juni at mormorens hemmelighet er noe mer enn at hun var tyskerjente, og oppdagelsen får betydning for hennes eget liv.

“Mormor danset i regnet” handler om en kvinnes fortielse og dens følger for datteren og barnebarnet, men aller mest er dette en fortelling om kjærlighetens helbredende kraft.

Romanen er basert på sanne historier og faktiske hendelser.

 


Haruki Murakami, Kafka på stranden

Leseeksemplar fra Pax forlag

 

Første bok ut blir ihvertfall Kafka på stranden. Det er jeg helt sikker på. Jeg har nemlig sett så mange omtaler av denne forfatteren, men ikke lest noen. Jeg spurte Pax forlag, hva jeg burde begynne med og da var de så snill at de sendte meg denne.

Kafka på stranden selges på Bookies brukt til kr 20,- pluss porto og ekspedisjon.

Bak alle andre bøker i hylla stod det en annen bok av Murakami, Trekkoppfuglen. Den hadde jeg glemt at jeg hadde kjøpt. Den må vente.

 

 

På 15-årsdagen rømmer Kafka Tamura hjemmefra. Han slår seg ned i et lite bibliotek på øya Takamatsu, der han blir kjent med den androgyne Oshima og den gåtefulle, eldre kvinnen Saeka. Vi møter også Nakata, en underlig, gammel mann som har kunnet snakke med katter etter en mystisk ulykke han var utsatt for som liten. Etter hvert veves Kafkas og Nakatas liv sammen. En episk roman med forankring i realisme og drøm.

 

Elisabeth Gifford, Den gode doktoren fra Warszava

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Nummer to blir helt sikkert denne, Den gode doktoren fra Warzawa. Dette er en helt ny bok, derfor ikke utgitt i pocket, men jeg har fått den uinnbundet og derfor inngår den i min pocketsommer. Vil du ha den lett i kofferten, kjøp e-boken.

Jeg er glad i bøker som er basert på virkelige historier. Egentlig er jeg litt splittet akkurat der. Det må jeg innrømme, for jeg liker noen, men ikke alle. Kanskje kan man si at jeg er glad i de historiene vi ikke helt kjenner til. Jeg var foreksempel skeptisk til historien om datteren til president Roosevelt, tenkte den ble kjedelig, men den var veldig bra.

Stephanie Marie Thorn, En amerikansk prinsesse 

Det er vel slik at vi ofte er forutinntatt og da er det bra man kan bli positivt overasket. Jeg skal også lese boken til presidentsønnen Biden nå i august. Den skal visstnok være veldig bra.

Jeg gleder meg ihvertfall til denne.

 

 

 

Studentene Mischa og Zofia er forelsket og vil gjerne gifte seg. Men året er 1939, og Polen blir okkupert. De to førsøker å rømme, men blir tvunget tilbake til Warszawa, der de begynner å jobbe på et barnehjem drevet av doktor Korczak. Under umenneskelige forhold kjemper doktoren for hvert enkelt barn, og gir håp i mørket for de etter hvert tusenvis av menneskene som lever innenfor gettoens murer.
Presset på gettoen øker, barnehjemmet trues, og doktor Korczak har mulighet til å redde seg selv, men nekter å forlate barna. Sammen må de møte den store trusselen. Mischa og Zofia kommer bort fra hverandre, men gir ikke opp håpet om at de en gang skal få se hverandre igjen.
Boka er basert på den virkelige historien om Mischa og Zofia, og om legen, forfatteren og pedagogen Janusz Korczak, en glødende forkjemper for barns ukrenkelige verdi.

 

Fiona Valpy, I tykt og tynt

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

Cappelen Damm er den som gir ut mest feelgood og de er derfor ganske så godt representert i feriebunken min. Dette er type bøker som jeg liker veldig godt. Selv om jeg nå har lest utrolig mange bøker fra krig og motstandsarbeidet er jeg ikke lei. Jeg håper at også dette blir en sterk leseopplevelse.  Mange tror fortsatt at disse heftede bøkene kun er romantikk, men det er direkte feil. Jeg liker nemlig ikke bøker med for mye klissete romantikk. Jeg liker gode, sterke historier. Det håper jeg dette vil bli.

Siden jeg skal lese Den gode doktoren fra Warzawa først, kan det dog hende denne må vente litt lenger. Det får vi se etterhvert.

 

 

 

En Washington Post, Wall Street Journal og Amazon-bestselger

Paris i 1940 er okkupert av tyskerne, men tre unge syersker forsøker å ha en så normal hverdag som mulig. Alle har de noe å skjule.
Mireille er med i motstandsbevegelsen, Claire har blitt forført av en tysk offiser, og Vivienne er innblandet i noe hun ikke kan fortelle noen om.

Mange år senere reiser Claires barnebarn Harriet til Paris. Hun er rotløs, og ønsker å finne ut mer om familiens fortid. Snart bor og jobber hun i den samme bygningen som bestemoren gjorde i sin tid – og er i ferd med å avdekke en familiehistorie som er mye mørkere og vondere enn hun kunne forestilt seg.

“Ukens MÅ LESES” —Saturday Express

“En fortelling fra krigen som fanger tiden godt og er en ekte pageturner, samtidig som de forskjellige liv og generasjoner sys nydelig sammen.” The People’s Friend

” Fengslende og nostalgisk lesning.” Woman & Home

 

Lene Lauritsen Kjølner, Ingen til bords

Denne har jeg fått av en venn

Jeg har et prosjekt der jeg leser meg gjennom alle Kjølners bøker om Olivia, og har nå kommet til bok 4, Ingen til bords. Jeg koser meg veldig med Kjølners bøker. Hun har en lun humor som passer meg ganske så perfekt. Jeg skal derfor lese alle, men så er det å få plass til alle i stablene  for jeg har så mange jeg har lyst til å lese. Den femte, I de beste sirkler, var den første  jeg leste, så etter denne har jeg igjen to, Mord på Kilen og Sort gryte. Dessuten vet jeg at hun i disse dager har sendt den neste Oliviaboken ut til prøvelesere, så snart får vi enda en ny. I fjor høst fikk vi lære Petra å kjenne, om det kommer en ny Petrabok til jul, det vet jeg ikke. Lun fin humor, lettleste kosebøker.

Lene Lauritsen Kjølner, Høyt henger de

Lene Lauritsen Kjølner, Hvorfor spurte de ikke Evensen

Lene Lauritsen Kjølner, Dakota rød 

Bok 4 Ingen til bords

Lene Lauritsen Kjølner, I de beste sirkler

Mord på Kilen

Sort gryte

Lene Lauritsen Kjølner, Petra Pettersens perfekte plan

 

 

Fra omslaget:

Olivia er i ferd med å avslutte et herlig opphold i England, da hun blir kontakten av en ny klient. Samtidig mottar hennes politikjæreste Torstein, melding om et drap begått på friluftsteateret utenfor Tønsberg. Olivia bestemmer seg raskt for å holde seg unna saken. Hun ønsker ikke å skape problemer for Torstein, og kaster seg inn i utroskapssaken hun har tatt på seg, med sedvanlig nysgjerrighet og kreative metoder. Det blir etter hvert klart at de to sakene har noen felles berøringspunkter, og Torstein har vanskelig for å tro Olivia når hun dukker opp både her og der i nærheten av hans egen etterforskning. Samboerskapet Olivia har sett for seg i det nye, koselige lille skipperhuset, virker med ett uoppnåelig – men Olivia er ikke en som gir opp uten kamp. Jo fortere hun løser saken sin, jo fortere vil alt komme for en dag, og Torstein og hun kan nok en gang sitte på brygga med et glass vin og nyte sommerkvelden sammen.

 

Dina Jeffferies, Grevinnen fra Toscana

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

 

Se der ja, da er det enda en bok fra krigens dager. Det tegner til å bli mange av de i ferien. Jeg har lest noen av Jefferies før, hun topper nok ikke helt favorittlista mi, men samtidig er det fine feriebøker, så jeg leser det meste av henne og det hadde jeg jo slett ikke gjort hvis jeg ikke likte dem. Jeg har ei til i hylla også som jeg ikke har fått plass til enda, men nå blir det forhåpentligvis noen ferieturer igjen. Vi har planlagt et par uker på Gran Canaria i november også.

Dinah Jefferies, Safirhandlerens enke

Dina Jefferies, Den savnede søsteren

 

 


Fra omslaget:

En fengslende roman om krig og kjærlighet fra krigsdagene i Italia. Året er 1943. I grevinne Sofia de’ Corsis fredelige villa i Toscana, omringet av oliventrær, blir livet brått annerledes da tyske soldater ankommer byen. Sofia går med på å skjule en såret britisk radioingeniør i hjemmet sitt, uten at mannen Lorenzo er innviet i planene. Alles liv er satt i fare. En dag kommer Maxine til huset. Hun er en italiensk-amerikansk kvinne som jobber for motstandsbevegelsen. Hun hadde lovet seg selv å aldri mer forelske seg, men det var før hun traff partisanen Marco. De to kvinnene involverer seg i et farlig spill med de nazistene. Klarer de å redde sine elskede?

 

Trish Doller, På åpent hav

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Aner ikke hva som venter meg, dommen kommer etterhvert.

 

Fra omslaget:

Annas forlovede døde brått, og for å hedre hans minne – og komme over sorgen – legger hun ut på langtur i seilbåten hans, selv om hun ikke er helt stø på seiling. Planen er å seile fra Florida til de karibiske øyer. Hun skjønner fort at denne seilasen klarer hun ikke alene, så i første havn søker hun etter mannskap. Men på en seilbåt lever man tett, og utfordringene står i kø selv om omgivelsene er spektakulære …

Passer for alle som drømmer å kaste loss, sette seil og starte på nytt.

 

Catherine Ryanair Hyde, Dagen som endret alt

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Ser ut til at dette er en bok som passer meg. Jeg liker lettlest i ferien, men samtidig en bra historie, ikke bare pjatt. Jeg vil bli berørt.

 

 

Jeg var på full fart ut av døren da telefonen ringte. Det var bare flaks at jeg valgte å ta den.

New York, 11. september 2001

En telefonsamtale gjør at Russell Ammiano kommer for sent på jobb. Det redder livet hans. Byen han elsker er midt i en ufattelig tragedie, men Russel må reise vekk derfra, hjem til Kansas.
Broren hans trenger hjelp.

Kansas, 14. september 2001

Ben Ammiano er mentalt tilbakestående, og avhengig av faste rutiner. Enhver endring stresser ham. Nå har broren kommet tilbake, og Bens enkle, ryddige verden er snudd på hodet.

I en fortelling som er like hjerteskjærende som oppløftende, må to brødre begrave fortiden og lære av hverandre, hvis de skal klare å overleve.

“Inspirerende og oppløftende.” Booklist

” … en skikkelig åpenbaring fra Hyde … (om) magien som finnes i folks følelser.” San Francisco Chronicle

 

Kristin Hannah, For alle vinder

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Denne gleder jeg meg veldig til. Jeg har lest  tre bøker av Hannah. Jeg likte svært godt Nattergalen og Det store ødet, mens Sommernatten falt igjennom her, den ble for lett. Nå er det en ny historisk roman og jeg har skyhøye forventninger.

God ferie og gode bøker, det er lykken for meg.

Kristin Hannah, Nattergalen

Kristin Hannah, Det store ødet

Kristin Hannah, Sommernatten

 

Omtale For alle vinder

Fra den nr. 1 New York Times bestselgende forfatteren av Nattergalen og Det store ødet, kommer det her en episk roman om kjærlighet, heltemot og håp, med den store depresjonen i Nord-Amerika som bakteppe.

Texas, 1934. Millioner av mennesker har mistet arbeidet, og en ekstrem tørke holder på å ødelegge De store slettene. Bøndene står på for å redde levebrødet sitt mens avlingene visner av vannmangel, og voldsomme støvstormer truer med å begrave dem alle. Dette er en av de mørkeste periodene under den store depresjonen. I disse desperate tidene må Elsa Martinelli som så mange av sine naboer ta et vanskelig valg: bli og slåss for hjemmet og levebrødet, eller flytte vestover til California, i søken etter et bedre liv.

For alle vinder er et uforglemmelig portrett av USA og den amerikanske drømmen, sett gjennom øynene til en av de ukuelige kvinnene hvis mot og offer skal komme til å definere en generasjon. Boken gikk rett inn på 1. plass på både New York Times’ – og USA Todays bestselgerlister.

 

Patricia Wilson, Flukten til den greske øya

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Ja denne må være med i kofferten til Rhodos. Ja får nå ser det ut som om det blir Hellasferie i år. Egentlig skulle  jeg vel tatt med meg Øyas hemmelighet av samme forfatter for der er handlingen lagt til Rhodos, men nå blir det denne istedetfor. Øyas hemmelighet står i hylla og der får den stå litt til.

 

HVOR LANGT ER EN MOR VILLIG TIL Å GÅ FOR Å REDDE SIN DATTER?

På Kretas vakre strender går en gresk kvinne rundt og deler ut papirlapper. Sofia, som er 85 år, leter etter en datter hun ikke har sett siden jenta var liten. På grunn av den politiske uroen i Athen da hun vokste opp, ble hun tvunget til å gi fra seg barnet sitt få dager etter fødselen. Nå håper hun på en gjenforening med datteren før det er for sent.

Samtidig, i Manchester, leter også Zoe etter barnet sitt. I månedene etter at tenåringsdatteren hennes rømte hjemmefra, har livet falt fra hverandre. Mannen hennes har forlatt henne, sønnen virker fraværende, og hver eneste dag er en kamp. Desperat leter Zoe etter datteren, og hun aner ikke at jenta er på vei til Kreta …

 

 

Trude Teige, Morfar pustet med havet

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg har sett dusinvis av omtaler av Mormor danser i regnet. Jeg har den på e-bok og siden dette er en frittstående oppfølger, vil jeg prøve å lese Mormor først. Siden jeg har den på e-bok kan jeg lese den i bilen mens gubben kjører.

Dette er også en splitter ny bok, som jeg har fått uinnbundet.

Jeg leste nettopp de to første historiske romanene som Teige har skrevet:

Trude Teige, Havet syng og Lene seg mot vinden

 

 

 

Storslått roman om kjærlighet og overlevelse fra en ukjent del av norsk krigshistorie.

Et norsk skip blir torpedert i Det indiske hav i 1943. Konrad og Sverre, to brødre fra Sørlandet, er blant de få som overlever. Men de kommer bort fra hverandre, og Konrad ender opp på et sykehus på Java. Der forelsker han seg i den norske sykepleieren Sigrid.

Både Konrad og Sigrid havner i japanske fangeleirer, og brått handler livet kun om å overleve krigens grusomheter. Begge kjemper for å bevare håpet om en bedre framtid, men vil de noen gang treffes igjen? Hva skjedde med Konrads bror?

En gripende, opprørende og vakker fortelling som viser hvordan kjærlighet, mot og vennskap kan berge mennesker når livet faller fra hverandre.

 

 

Muna Shehadi, Rosalinds løgner

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Første bok i en trilogi, Fortunas døtre. Bok nummer to, Eves  sannhet er også utgitt.


Tre søstre, tre hemmeligheter, tre fortellinger.

Etter at den berømte filmskuespilleren Jill Croft har gått bort, gjennomgår de tre døtrene hennes, Rosalind, Eve og Olivia morens etterlatte papirer. De oppdager at hun hadde en stor hemmelighet, noe som setter hele deres eksistens i et nytt lys. De tre kvinnene reagerer veldig ulikt – hvem var moren egentlig? Rosalind ønsker umiddelbart å få vite sannheten om hvem hun er og hvem moren var. Søstrene er mer skeptiske til nyheten og vil at alt bare skal fortsette som før.
Dette er bok én i trilogien Fortunas døtre. En roman for alle som liker å lese Lucinda Riley og Santa Montefiore. Historien om de tre søstrene fortsetter med Eves flukt og Olivias avsløring.

 

Gill Thompson, Barnet på plattform 1

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Jeg leste nettopp første boken til Thompson og hun skriver bra, så jeg tar gjerne en til.

Gill Thompson, Et hav mellom oss

 

 

Inspirert av sanne hendelser om barna som klarte å flyktet fra nazistene. En roman for alle som likte Tatovøren fra Auschwitz.
Praha 1939.
Den unge moren Eva bærer på en hemmelighet fra fortiden. Da nazistene invaderer landet, vet hun at den eneste måten datteren vil være trygg på, er om hun blir sendt vekk. Selv om det kan bety at hun aldri vil se henne igjen. Men da Eva blir sendt til en konsentrasjonsleir, står hemmeligheten hennes i fare for å bli oppdaget.

I London melder Pamela seg som frivillig til å finne hjem til jødiske barn som kommer fra Europa. En dag står en liten jente alene igjen på perrongen. Pamela tar henne med seg. Da hennes egen sønn melder seg til det britiske luftforsvaret, innser hun hvor lett hennes egen verden kan rase sammen rundt henne

 

Dani Atkins, Mens jeg sov

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Ja bra jeg har plukket med meg noen som ikke har handling fra krigen også.

 

 

Maddie våkner i sykehussengen og husker ikke hva som har skjedd. Hun vet bare at hun og Ryan gledet seg veldig til bryllupet og til barnet som skulle komme. Andre må fortelle om den fatale trafikkulykken og at hun har ligget veldig lenge i koma. Men Ryan oppfører seg merkelig, han svarer unnvikende når hun spør om barnet.
Chloe jobber som frivillig på sykehuset, og Maddie blir en av de pasientene hun føler seg mest knyttet til. Nå er Maddie våken og alt er forandret. Mens Maddie har vært i koma har livet gått videre for dem rundt henne. Hvordan skal de nå finne sin plass i forhold til hverandre?
Mens jeg sov er en fortelling om livets ubarmhjertighet, om kjærlighet og håp – og om hvor langt en mor er villig til å strekke seg for barnet sitt.

 

Kristian Higgins, Livet … og andre ubehageligheter 

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Se der ja, enda en uten krig. Jeg tror dette blir en perfekt blanding for ferien i p

 

 

En Publishers Weekly og USA Today Bestselger!
Fra den New York Times bestselgende forfatteren av Lykke til med det, kommer det her en ny roman om en overklasse-bestemor og hennes utstøtte barnebarn, som oppdager at de kanskje har mer til felles enn de trodde.

Genevieve London kommer fra penger, men all verdens rikdom kan ikke forhindre den unge sønnens mystiske forsvinning eller ektemannens tidlige død. Hun klarer å karre seg tilbake til livet, og bygger opp et moteimperium som snart blir anerkjent over hele verden. Men det går på bekostning av den andre sønnen hennes.

Da Emmas mor dør, overleverer faren henne til bestemoren Genevieve, som motvillig tar imot henne og oppdrar henne – helt til Emma blir gravid som tenåring. Da sparker Genevieve henne ut, uten midler til å klare seg. Men Emma er sterk, og i årenes løp har hun skapt et godt liv for seg selv og tenåringsdatteren, Riley.

Etter seksten år uten noe livstegn fra bestemoren, ringer plutselig telefonen. Det er Genevieve, og hun trenger hennes hjelp.

 

Da er vi over til krimbøkene.

 

Roar Ræstad, Sovende hunder

Jeg hadde de to siste bøkene i serien til Ræstad og ble anbefalt å lese de kronologisk så da bestilte jeg de to første i pocket hos Norli, Åndalsnes. Jeg hører allerede gubben spørre: Hvilken bok har du bestemt at jeg skal begynne på da?  
Hihi, ja han bestemmer selv, men tror han synes det er gøy å spørre. Jeg kan pakke denne i håndbagasjen så han får begynt på den på flyet. Nå skal vi sikkert til Halden først, men da får han ta med seg krigsseilerbøkene han leser på for tiden.

Han fikk jo egen gave siden han var så tålmodig støttespiller for meg når vi var på forlagsbesøk i fjor i juli.

Julaften i juli i Larvik

 

 


Første bok om Gabriel Navarseth «Solid debut» Arne Ruset, Romsdals Budstikke «Sovende hunder er en krim det er lett å anbefale.» Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen Trondheim 1942: En rutinemessig forsvinningssak får store konsekvenser for den allerede hardt pressede politibetjent Gabriel Navarseth. Han snakker flytende tysk og er trondheimspolitiets bindeledd til det tyske sikkerhetspolitiet. Gabriel er av den grunn uglesett blant flere av sine kolleger på kammeret, men han havner også i søkelyset til det forhatte norske Statspolitiet. Gabriels tvil og kamp med egen samvittighet går utover ekteskapet, og han føler seg tiltrukket av Anna Rohne, konen til en tysk SS-offiser. Sovende hunder er en stilsikker krimroman fra okkupasjonstiden i Norge. Gabriel Navarseth er en mann dratt mellom personlig ambisjon, lojalitet, samvittighet og kjærlighet. I en tid preget av medløpere og krigsprofitører må han navigere med stor varsomhet mellom tyske myndigheter og gode nordmenn. I gråsonen er forskjellen på lojalitet og svik ikke alltid like opplagt. Roar Ræstad (f. 1968) underviser på Strinda videregående skole i Trondheim og har en master i historie fra NTNU. Sovende hunder er hans debutroman.

 

Øistein Borge, Det som aldri dør

Dette er en bok to der jeg ikke har den første, men jeg håper det går bra.

Jeg leste i mai den nyeste Lucinda Riley, om konfliktene i Irland og jeg har også fått en bok til, Patrick Radden Keefe, Si ingenting, som jeg håper å få lest i august.

Lucinda Riley, Den savnede søsteren

Den syvende demonen heter den første i denne serien. Det som aldri dør er nummer to. Så kommer Jeg er nummer 13. den har jeg. Deretter Bastarden, som jeg trodde jeg hadde, men som jeg ikke finner i hyllene. Den nyeste,  Matadorens siste dans,  står i hylla og venter.

 


Andre bok om Bogart Bull! Kriminaletterforskeren som vi ble kjent med i Borges kritikerroste krimdebut Den syvende demonen, tar oss denne gang med til Nord-Irland. I et vekselspill mellom nåtid og fortid fører jakten på de skyldige Bogart Bull på kryss og tvers av Nord-Irland, fra Belfast og øya Rathlin helt i nord til Armagh i sør – kjent som «the bandit country». Under et ferieopphold i Nord-Irland blir tidligere høyesterettsdommer John Sand og hans kone Monica myrdet. Kripos-etterforskeren Bogart Bull, som er i landet for å besøke sin morfars gård, koples inn i saken for å bistå førstebetjent Miriam Dixon i det nordirske politiet. Da også forpakteren på morfarens gård blir funnet drept, aner politiet en sammenheng med drapet på ekteparet, og Bull oppdager at morfaren bærer på en hemmelighet som strekker seg mange år tilbake i tid. Samtidig trekker Borge tråder til urolighetene og attentatene i 1970-årenes Nord-Irland. Konflikten ble formelt bilagt med fredsavtalen i 1998, men det gamle IRA har sine moderne avleggere, ikke minst en mystisk «Tobin» og en hittil ukjent fraksjon som synes fast bestemt på å ta opp tråden der IRA slapp den.

 

Peter May, Jeg svikter deg aldri

May er en av mine favorittkrimforfattere og jeg har et par jeg ikke har lest.

Jeg ser det er litt blandede kritikker men jeg krysser fingrene.

Peter May, Lockdown i London

Peter May, Drapet på Entry Island

Peter May, Ualminnelige mennesker

Peter May, Coffin road

Peter May, Lewisbrikkene

Lewismannen, Peter May

Bokomtale Svarthuset

 

Niamh og Ruaridh Macfarlane fra Lewis i Ytre Hebridene driver sammen veveriet Ranish Tweed. På en internasjonal tekstilmesse i Paris, der ekteparet deltar for å promotere sine luksuriøse stoffer, får Niamh vite at Ruaridh har et forhold til den russiske motedesigneren Irina Vetrov. Bare timer senere blir hun vitne til at de to blir drept av en bilbombe. Med restene av Ruaridh i en liten kiste reiser Niamh tilbake til Lewis for å begrave sin mann. Alene i huset deres på en forblåst klippe utenfor Ness, leter Niamh etter en forklaring på Ruaridhs død i det livet de har delt helt siden han reddet hennes da hun var sju og han ni år gammel. Kan morderen finnes i deres felles fortid? I mellomtiden har det franske politiet utelukket terrorisme. De mistenker nå Niamh for drapene og sender Sylvie Braque til Isle of Lewis for at hun med bistand fra kriminalbetjent George Gunn skal etterforske saken. Mens Niamh leter blant sine egne minner og Sylvie prøver å avsløre henne, nærmer de seg begge en morder som venter på sitt neste offer.

 

Sigbjørn Moestue, Himmelen skal gråte blod

Leseeksemplar fra Norli Åndalsnes

Dette tror jeg blir en perfekt bok for gubben.

 

 

 

Himmelen skal gråte blod er en thriller-reise av de sjeldne. Sigbjørn Mostue har skrevet en forrykende fortelling som også griper oss i hjerterøttene – noen ganger må man tape alt, for å vinne det viktigste.

Den kreftsyke, tidligere spesialsoldaten Even Stubberud skal på sitt siste oppdrag: en enkel eskortetjeneste av en terrorist til Somalia. Flyet fra Oslo blir tatt over av kaprere, og terroristen satt fri. Den eneste som kan redde 245 passasjerer fra den visse død er en ubevæpnet, syk mann uten noen kunnskap om det å fly.

 

Camilla Grebe, Åsa Träff, Mannen uten hjerte

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Jeg har lest de tre første Siri Bergman bøkene og gleder meg over at de to siste av søstrene nå også utgis.

Bøker lest januar og februar 2016

Camilla Grebe, Skyggejegeren

Camilla Grebe, Dvalen

Camilla Grebe, Husdyret

Grebe har akkurat gitt ut ny bok, Alle lyver, den ligger på vent til i august her hos meg. Jeg liker godt Grebes bøker og jeg lese derfor alt hun gir ut.

 

 

En varm sommerdag finner Miguel Alemany samboeren sin, antikvitetshandleren og medieprofilen Jussi Ståhl, brutalt myrdet i hjemmet sitt. Jussi er skutt til døde, og deretter er hjertet skåret ut og plassert på en antikk sølvskål. Samtidig begynner psykolog Siri Bergman å arbeide i politiets gjerningsmannprofilgruppe. Hun havner midt i utredningen av det makabre mordet, som bare blir starten på en rekke brutale mord på menn i Stockholm. Snart viser det seg at ofrenes fellesnevner er deres seksuelle legning.

«En skikkelig bladvender.» Bloggen Mysterierna

«… Grebe/Träffs bøker om psykologen Siri Bergman er blitt mine favoritter blant svensk krim.» Bloggen Hyllan

 

Sam Lloyd, Minneskogen 

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Det kan se ut som jeg har plukket en del psykologiske thrillere. Jeg er litt usikker på om det vil gjøre gubben fornøyd så kanskje må jeg bytte ut denne.

 


Minneskogen
er en leken, fantasifull og marerittaktig psykologisk thriller.

Et uheldig trekk kan bety døden …

Elijah har bodd i Minneskogen så lenge han kan huske. Han bruker mesteparten av tiden sin her. Og det er slik han finner Elissa.

Elissa har akkurat kommet til Minneskogen. Hun har blitt kidnappet og befinner seg lenket fast i et rom under bakken. Hun innser at denne merkelige gutten er den eneste som kan redde henne.

 

Emilie Schepp, Merket for livet

 

Jeg har alle bøkene av Schepp og håper på mange ferieturer fremover så jeg får lest de.

 

 


Merket for livet er Emelie Schepps første bok i serien om Jana Berzelius. Sommeren 1991 våkner den ni år gamle Jana Berzelius opp på et sykehus. Hun husker ikke hvem hun er, eller hvor hun kommer fra. Tjueen år senere er Jana en vellykket jurist og arbeider som statsadvokat. Sammen med politiet skal hun etterforske drapet på avdelingslederen for Migrationsverket, Hans Juhlén. På drapsstedet finner de flere fingeravtrykk som er så små at de må tilhøre et barn. Etterforskningen tar en uventet vending da det dukker opp et nytt lik, denne gangen en ung gutt. Jo mer Jana graver i guttens bakgrunn, desto nærmere kommer hun sannheten om sin egen fortid.

 

Jeg tror jeg må finne en til som jeg tror gubben vil like. Han liker best de med litt action så da plukker jeg denne ut fra hylla, der den står sammen med de to neste i serien.

 

Ingar Johnsrud, Wienerbrorskapet

 

Vi flyr DY Norwegian og kan ha 20 kg hver pluss 10 håndbagasje så hva bedre er det vel å pakke enn bøker?

Første Tuiflyet til Rhodos, kofferten full av bøker. Dette bli vel bare nydelig.

 

 

 

Politietterforsker Fredrik Beier sliter med angst og selvbebreidelse etter sitt yngste barns død. Kona har forlatt ham. Forholdet til tenåringsbarna har raknet.
Så forsvinner Annette Wetre, den vakre og intelligente, men religiøst forvirrede datteren av en ledende KrF-politiker. I den kristne sekten Guds Lys har hun levd isolert på gården Solro utenfor Oslo.
Saken har knapt landet på Beiers skrivebord før Solro blir åsted for en bestialsk massakre. Da politiet finner et avansert underjordisk laboratorium innser de at gården skjuler mørke hemmeligheter. Men hvilke? Sekten er borte. Tilbake ligger bare lik.

Laboratoriet viser seg å ha forgreninger tilbake til andre verdenskrig, og et internasjonalt brorskap av naziforskere, ledet av en norsk rasebiolog. Arven etter brorskapet kaster lange skygger. Helt inn i vår tid.
Sammen med den unge PST-etterforskeren Kafa Iqbal står Fredrik Beier overfor en krimgåte som vokser til en storpolitisk thriller med endetidssekter og ondsinnede konspirasjoner, der vår tids terror får næring av nazitidens levninger.

 

 

Lois Leveen, Frihetens vinder

Lois Leveen, Frihetens vinder

Leseeksemplar fra Norli Åndalsnes, min lokale bokhandel

 

Der får jeg lete i hyllene med leseeksemplarer og plukke på impuls, noe som er svært spennende. Og dette var en stor positiv overaskelse. En fantastisk leseopplevelse. Basert på en sann historie om Mary som ble kjøpt fri fra slaveriet men endte opp med å jobbe som hushjelp for å spionere. Romanen er fengende fra første side. Og den blir mer og mer spennende jo mer man leser.

Dette er ingen ny bok, utgitt i 2012, men en bok som har gått under radaren min. Kjempebra bok. Anbefales varmt til alle leseglade damer og herrer og alle aldre.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Bowser

https://time.com/5609045/misremembering-mary-bowser

 

Her var det hun jobbet som hushjelp .

 

 

En fortelling fylt med hat, mot og kjærlighet, med den amerikanske borgerkrigen som bakteppe.

Mary Bowser er født til slaveri. Hun og moren er husslaver hos den velstående familien van Lew i Richmond, Virginia. Datteren i huset, Bet, er for opphevelse av slaveriet og hun frigir Mary og sender henne på skole i en av de frie statene i nord. Mary er skoleflink og har i tillegg fotografisk hukommelse, en egenskap som kommer godt med når hun senere blir engasjert i spionvirksomhet for Unionen.

Mary Bowser vender tilbake til Virginia like før borgerkrigen bryter ut, og under dekke av å være slave begynner hun å arbeide i huset til konføderasjonens president, Jefferson Davis. Hun står hele tiden i fare for å bli avslørt, men Mary Bowser er villig til å ofre livet for friheten.

Romanen er basert på en sann historie.

 

 

Nå leser jeg:

Isabel Allende, Et portrett i sepia

 

Fortsettelsen av  En lykkens datter. Denne fikk jeg også av en bokvenn. Den frittstående oppfølgeren til

Isabel Allende, En lykkens datter

 

 

 

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er en frittstående fortsettelse av En lykkens datter (1999). Hovedpersonen er Aurora, Elizas datterdatter, men den handler også om Auroras mor og onkel, Lynn og Lucky. Romanen bringer leseren fra California til England, fra Chile og Paris til Kina i løpet av tre generasjoner.

Omtale fra forlaget

Aurora .; et portrett i sepia er en frittstående fortsettelse av En lykkens datter fra 1999. Lynn og Lucky .; den ene vakker, den andre lykkebringende .; er datter og sønn av chilenske Eliza og kinesiske Tao Chi’en, som på grunn av rasefordommene i California i 1860-årene ikke kan gifte seg. Lynn vikles inn i en kaotisk kjærlighetshistorie med fetterne Matías og Severo; den ene gjør henne gravid, og den andre gifter seg med henne. Men det er datteren Aurora som er den viktigste personen i denne svimlende, handlingsmettede romanen av kjent Allende-merke. Aurora .; et portrett i sepia bringer leseren fra California til England, fra Chile til Paris og Kina i løpet av femti år og tre generasjoner.

 

 

 

Juni:

Lesestabel juni 2021. Tema Før år 1900


Ildefonso Falcones, Barfotdronningen

Isabel Allende, En lykkens datter

Tonny Gulløv, Tusenårsriket

Stacey Halls, Hittebarnet

Trude Teige, Havet syng og Lene seg mot vinden

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Danehæren

Kathleen Grissom, Mellom to verdener

Isabel Allende, Inés jeg elsker deg

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

April:

Bøker lest april 2021,19 leste, 2uleste, 3 halvferdig

Mai:

Bøker lest mai 2021. 5,5 murstein og 1 roman

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Er det du eller jeg som er kranglefanten?

 

 

En kranglefant som beskylder alle andre for å være kranglefanter, inspirerte til denne bloggen for jeg er jo så fascinert av hvordan vi mennesker tenker og reagerer.

 

Åndelig fremskritt går ikke alltid hånd i hånd med klokskap, Alef -Paulo Coelho

 

Kjenner du deg selv?

Greier du å se deg selv?

Beskylder du alle andre for å ha feil?

Veldig mange er opptatt av å se hva andre gjør galt.

Meg selv er inget unntak, jeg ser også lettere hvordan andre kan gjøre ting enn hva jeg gjør selv.

Det er merkelig at vi aldri lærer dette.

Vi greier ikke å finne fred i oss selv hvis vi kun er opptatt av hvordan andre er.

Vi må prøve å se hvordan vi selv er.

Det er ikke mange av oss som går rundt som noen helgener og er bare snille og gode.

Vi må og akseptere at vi har andre sider som vi ikke liker så godt.

Kanskje det er derfor vi ikke vil vedkjenne oss dem.

 

Vi vil hele tiden belære alle andre.

Samtidig vil vi ikke at andre skal belære oss

Hallo.

Hvor teit går det an å bli?

Når skal vi skjønne at hvis vi skjeller ut en annen person og kaller han en kranglefant  eller hva det måtte være, ja da er vi også en kranglefant.

Hvis vi klager på at noen snakker bak ryggen på oss, ja da snakker jo vi bak ryggen på de.

Vi kan ikke klage på at noen vil gi oss gode råd hvis vi selv gjerne deler ut gode råd til andre.

 

Jeg er ikke noe bedre enn deg og du er ikke noe bedre enn meg.

Vi har hver vår styrke og hver våre svakheter.

Vi kan godt gå rundt og skjelle og smelle og kalle alle andre, men da er ikke v i noe bedre selv, for da gjør jo vi det samme.

Vi må  forstå at den eneste vi kan belære med våre ord, det er oss selv.

Jeg vet at jeg har en vei å gå som jeg ikke har kommet til endes på enda.

Jeg ser ikke en gang hvor veien slutter.

Egentlig tror jeg at jeg må gå på veien av selvransakelse hele livet.

 

Når jeg blogger, skriver jeg egentlig for å lære meg selv

Jeg kan ikke lære noen andre

Jeg kan godt gi gode råd,, men jeg må også klare å se at jeg selv skal  lære av de samme rådene

Den eneste vi kan endre, det er jo oss selv

Den dagen vi kjenner oss selv bedre enn vi kjenner andre, ja da har vi det godt inni oss

Stikk fingeren i jorda

Vi trenger å gå i oss selv

Vi trenger å lære oss å se andre, men ikke dømme

I dag

 

 

Jessie Burton, Miniatyrmakeren

Jessie Burton, Miniatyrmakeren

Leseeksemplar fra Norli Åndalsnes

 

Nå er jeg klar for en liten pause fra slaver og vikinger, men blir nok litt mer av den sorten før måneden er over.

Pike med perleøredobb har jeg lest og likt så jeg håper at denne er like bra.

Dette er ingen ny bok, den er fra 2014. Det er en veldig annerledes historie.

Jeg tror ikke alle vil like den, men jeg likte den godt.

Det er en litt underlig historie med et snev av eventyr. Menneskene som kommer sammen er også underlige, men jeg koste meg med denne historien, nettopp fordi den var så annerledes. Jeg kunne ikke forutse hva som ville skje, i og med at alle var litt underlige.

Så vil du besøke en litt merkelig husholdning i Amsterdam på 1600~ tallet, anbefaler jeg Miniatyrmakeren.

 

 

 

En høstdag i 1686 banker atten år gamle Nella Oortman på døren til et av de flotteste bolighusene i Amsterdam. Hun er nettopp ankommet fra landsbygda for å starte et nytt liv som den styrtrike handelsmannen Johannes Brandts kone. Men velkomsten er ikke som forventet: Johannes’ søster Marin virker kald og reservert, og Johannes selv er knapt å se. Til gjengjeld får hun en overdådig bryllupspresang: et vakkert miniatyrhus, en tro kopi av huset de bor i. Men når Nella begynner å bestille møbler til huset fra en hemmelighetsfull miniatyrmaker, er figurene hun får urovekkende velkjente. Mens hun gradvis avdekker sannhetene om Brandt-familien og medlemmene av husholdningen, begynner faresignalene å blinke. Hva er det den gåtefulle miniatyrmakeren vet, og hvilken rolle spiller miniatyrhuset i det som skjer?

Miniatyrmakeren er en medrivende og rik roman om kjærlighet og forstillelse, svik og begjær, sannhet og hevn fra Nederlands gullalder – like fengslende som Tracy Chevaliers Pike med perleøredobb, men med en helt egen mystikk og kraft. Boken er under utgivelse i 32 land, og har allerede før utgivelsen fått stor oppmerksomhet. The Observer er bare en av flere som har spådd Burton som en av årets mest omtalte debutanter.

 

Nå leser jeg:

Lois Leveen, Frihetens vinder

Leseeksemplar fra Norli Åndalsnes, min lokale bokhandel

 

Der får jeg lete i hyllene med leseeksemplarer og plukke på impuls, noe som er svært spennende.

 

 

 

En fortelling fylt med hat, mot og kjærlighet, med den amerikanske borgerkrigen som bakteppe.

Mary Bowser er født til slaveri. Hun og moren er husslaver hos den velstående familien van Lew i Richmond, Virginia. Datteren i huset, Bet, er for opphevelse av slaveriet og hun frigir Mary og sender henne på skole i en av de frie statene i nord. Mary er skoleflink og har i tillegg fotografisk hukommelse, en egenskap som kommer godt med når hun senere blir engasjert i spionvirksomhet for Unionen.

Mary Bowser vender tilbake til Virginia like før borgerkrigen bryter ut, og under dekke av å være slave begynner hun å arbeide i huset til konføderasjonens president, Jefferson Davis. Hun står hele tiden i fare for å bli avslørt, men Mary Bowser er villig til å ofre livet for friheten.

Romanen er basert på en sann historie.

 

Juni:

Lesestabel juni 2021. Tema Før år 1900


Ildefonso Falcones, Barfotdronningen

Isabel Allende, En lykkens datter

Tonny Gulløv, Tusenårsriket

Stacey Halls, Hittebarnet

Trude Teige, Havet syng og Lene seg mot vinden

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Danehæren

Kathleen Grissom, Mellom to verdener

Isabel Allende, Inés jeg elsker deg

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

April:

Bøker lest april 2021,19 leste, 2uleste, 3 halvferdig

Mai:

Bøker lest mai 2021. 5,5 murstein og 1 roman

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Hvorfor gjør jeg det?

 

Hvorfor gjør jeg det?

Ja det spør jeg meg ofte om.

Og enda mer i disse coronatider når jeg har det meste av tiden sittet hjemme, mye alene.

Hvorfor blogger jeg?

Hver eneste dag året rundt.

Enten det er ferie eller fritid.

Uansett hvor jeg er, så blogger jeg.

Tjener jeg penger?

Nei hadde pengene vært drivkraften, ville jeg ikke gjort det.

De som hadde det som drivkraft forsvant i det leserantallet begynte å dabbe av.

Det var de som tjente penger.

Det var den gangen toppbloggerne hadde 70~80 tusen lesere daglig.

Jeg har ca 200~300, blir ikke rik av det.

Nei, så pengene er ikke drivkraften.

Men hva er det da?

 

Før blogget jeg jo ferieturer og kurs i England, det skjedde jo ihvertfall noe i løpet av året.

Da henter man inspirasjon.

Er ikke så mye inspirasjon når jeg kun er hjemme.

Jeg har frisket opp en del gamle innlegg.

Innlegg der bildene  er blitt borte eller det er lånte bilder.

Nå begynner jeg å gå tom for de som fortsatt er mulig å bruke der også.

Så hvorfor lar jeg det ikke bare ligge.

Hvor kommer denne drivkraften fra skal tro?

Ja jeg skriver bokomtaler, men til det kunne jeg jo bare brukt Instagram.

Du verden hvor mye tid jeg da ville spart meg.

 

I dag har jeg brukt mange timer på bokbloggen som skal ut siste dagen i juni.

Der presenterer jeg bøkene jeg har planlagt å lese i juli.

Så er det presentasjonen over de jeg har lest i juni.

Og for ikke å snakke om at jeg må bli ferdig med augustpresentasjonen før jeg drar på ferie.

Må jeg ? Nei.

Likevel gjør jeg det.

Egentlig kunne jeg brukt tiden til å lese mer istedetfor.

Så hvorfor?

 

Vel. Mye av forklaringen ligger her.

En rosa lapp på en bok.

Vet dere hva det betyr?

Jo det betyr at jeg blir sett.

Er dere klar over hvor viktig det er?

Når kroppen svikter en, så en må forlate arbeidslivet.

Jeg var flink i det jeg gjorde.

Jeg jobbet med salg, bak disk, som uteselger, som varefremmer, som daglig leder, som innkjøper.

Jeg fikk gode tilbakemeldinger.

Jeg var dyktig, flink til å organisere, holde oversikten.

Så blir man sittende hjemme.

Mye alene.

Forstår dere nå hvor viktig den rosa lappen er?

Hvor viktig mine følgere er?

Alle tilbakemeldingene, menneskemøtene.

Kontakten med forlagene, som fortsatt gir meg en jobbfølelse.

Jeg er på jobb.

Jeg er i arbeid.

Betalt nei, men det betyr ikke noe for vi har det godt økonomisk.

Det som betyr noe er tårene i øynene nå når jeg går inn i denne følelsen

Jeg blir sett.

Jeg er viktig.

Jeg gjør en jobb.

Derfor blogger jeg hver dag.

Gjør jeg ikke det, blir jeg usynlig.

Leserne vil glemme meg.

Å blogge bare av og til duger ikke.

Dette vet jeg inni meg, derfor denne drivkraften som jeg ofte ikke forstår.

Derfor sier jeg takk til alle som leser.

Jeg er dere så inderlig takknemlig.

Dere er med på å gi livet mitt mening.

Takk for at dere ser meg.

I dag

Hjelp deg selv ved hjelp av andre

https://www.facebook.com/sketchesinstillness

 

Når jeg startet Lillasjel fant jeg tilfeldigvis denne siden.

Jeg elsker disse små tegningene og budskapene.

Han er amerikansk han som står bak, men han har faktisk norsk mor.

Men det var ikke det jeg skulle snakke om.

 

Budskapet mitt i dag er at det du gjør for andre, gjør du også mot deg selv.

Dette er det så mange som ikke tenker over.

Hva betyr så det?

 

Hvis du deltar i en ilter diskusjon, hva gjør det med deg?

Jo du koker innvendig.

Av negativitet.

Spør deg da hva du oppnår?

Er du ute etter å endre noen?

Det er ikke din jobb.

Husk å ha respekt for andres meninger, slik du selv forventer respekt for dine.

Og tro meg, jeg har gått og innimellom gjør jeg det fortsatt, går i denne fellen.

Ønsket om å omvende andre så de forandrer mening.

Men jeg er blitt mye flinkere.

For jeg kjenner mer og mer fysisk at hvis jeg blir negativt inspirert, ja da sliter kroppen min.

Jeg blir regelrett sliten.

Og hva er vitsen?

Hvem er jeg som skal påprakke andre min mening.

Jo da fremdeles sier jeg hva jeg mener, men jeg lar meg ikke trekke ned i energi.

 

Slik er det også med gleden.

Å glede seg på andres vegne, gjør godt for kroppen vår.

Istedetfor å gremmes over at andre får vaksine, men det er ikke din tur enda, gled deg på deres vegne.

Gled deg over at verden åpnes opp igjen og jo flere som får, jo bedre blir det for deg også.

Og respekter at ikke alle vil ha vaksine.

Glede deg heller over at vi lever i en fri verden der man kan selv bestemme.

Dette var bare et eksempel.

Ikke la andres meninger trekke deg ned.

 

Når du gjør noe for andre, gjør du også noe bra for deg.

Et smil foreksempel.

Et smil kan utrette mirakler.

Er du nedstemt, smil.

Et smil starter nemlig positive kjemiske reaksjoner for kroppen din.

Se på andres smil.

Fremelsk gleden.

Så er du litt sur en dag, finn andres glede.

Det skaper magi i energiene dine.

Og hvis du løfter noen andre, vil det også løfte deg.

Gjør du noen en tjeneste, føles det godt inni deg.

Mange trenger en klapp på skulderen og et trøstens ord.

Eller et ord som setter ting i perspektiv, sagt med kjærlighet og respekt.

Kom gjerne med gode råd, men ikke bli sur om det ikke blir fulgt.

Vær et godt medmenneske.

Et menneske som det er kjekt å møte.

Da vil du nemlig ha det bedre selv også.

Ja for du møter jo deg selv hele døgnet.

Har du tenkt på det?

I dag

 

 

Du er en lysende, strålende diamant

 

Dette er personlige Lillasjelord, skrevet på bestilling. Ta kontakt hvis du ønsker dine egne personlige ord. Enten på sms 99467178 eller på facebook, Lillasjel

Du er en lysende, strålende diamant

Det har mange prøvd å si deg men du tror dem ikke

Du har en magnetisk utstråling av det gode

Av omsorg, medmenneskelig og kjærlighet

Du øser det ut over de du møter

Vær oppmerksom på at det er ikke alle som liker dette

Det vekker noe i dem som gjør at de føler for å angripe deg

Da blir du veldig såret og trekker deg inn i skallet ditt

Det skal du ikke gjøre

Du skal ikke endre deg fordi noen reagerer

Da skal du plante beina godt ned på jorden og si at sånn er jeg

Andres ord, er kun det, andres ord

Det er slett ikke din sannhet, så kast det over skulderen og gå videre

Vi lover deg også at når du bare står stødig som deg selv, så vil de slutte å komme

Du skal heller ikke ta inn over deg andres smerte

Du skal lytte og forstå men ikke føle

Dette er fordi du er veldig følsom, du svinger lett fra høyt til lavt

I møte med de da som er litt lave i frekvens, har du lett for å føle med dem

Hvis du føler det de føler, vil det ikke hjelpe dere

Du kan bedre hjelpe dem hvis du ikke lar følelsene slå deg i bakken

Du kan ofte være i godt humør og så plutselig faller du

Det kan være at du da har plukket opp negativitet rundt deg

Så si til kroppen din at dere kun tar inn det som er bra

 

Sorgen har fått gro litt fast hos deg

Det er som om du er redd noen skal tro du ikke sørger, hvis du går tilbake til livet ditt fullt ut

Slik er det ikke

Feire heller livet enda mer, når du nå har mulighetene foran deg

Du har fått utdelt en livets bok og den skal du fylle med ord og farger

Det kan du også gjøre helt bokstavelig

Lage deg en bok der du skriver og tegner, limer inn bilder

Der du skriver ned dine opplevelser og minner og kan glede deg over dem senere

Ikke bruk boken til bekymringer

Er du bekymret, ha fokus på at alt blir riktig

Motgang vil alle møte i livet, men å møte dem før de kommer, vil ikke gagne deg

 

De som er glad i deg, både på jorden og i livet etter, vil at du skal ha det godt

De vil ikke se deg trist og lei og at du føler deg fortapt

Du skal ære dem ved å vise dem alt de har lært deg

Det er ikke bare en, men det er flere der ute som heier på deg

Mennesker du er glad i men som ikke vandrer hos oss noe mer

De er ikke borte for deg selv om du ikke kan se deg

Så bestem deg inni deg for at hver dag er en dag med store muligheter

Du har så mye du skal lære at du aner ikke

Det er så mye spennende som venter på deg når du er klar for det

Men du må tillate det for at prosessene skal komme i gang

Og vent ikke resultatene mens du står på startstreken

Ting tar tid og det må modnes, sakte men sikkert

Av og til vil du nok kjenne deg ensom

Du tenker ofte litt annerledes enn de du har rundt deg

Da vil du undres om det er noe feil med deg

Det er det slett ikke

Du har en evne til å se sammenhenger der andre ikke ser det

Du forstår mye mer enn dem hvordan alt henger sammen

Og det du ikke forstår vil åpne seg for deg litt etter litt

Mange mennesker vil også komme deg i møte

Ikke alle er like hyggelige men vær obs på at også det er læring

Du skal lære å sette grenser for deg selv

Du skal lære å falle og reise deg igjen

Den erfaringen kan du igjen bruke for å lære andre

Men ta ikke ansvaret for andre

Du kan gi dem råd men det er opp til dem å følge dem

Så bli ikke lei deg om du ser at de vandrer på feil vei

De må lære å ta sine avgjørelser og gjøre sine feil

 

Så våkne nå opp til livet du har foran deg

Du har så mye å utrette

Veien din vil bli fin å gå

Vær obs på småveier som ser spennende ut

Vær ikke redd for å kaste deg ut i nye ting

Ingen trenger å bli verdensmester i alt

Du kan prøve, feile og deretter le og tenke at du er en erfaring rikere

Kanskje skulle du ikke egentlig den veien men der møtte du noen som sa deg noe, som viste deg inn på neste vei

Så vær åpne for de muligheter som kommer

Men stress ikke, alt kommer til riktig tid

Du er et fint menneske med mange gode egenskaper

Mange er glad i deg og flere vil komme til

Det var våre ord til deg

 

Plant nå beina godt på jorda

Si til deg selv at her er jeg, sånn er jeg, jeg vil være meg selv

Det vil bli gode dager og det vil bli mindre gode dager, det hører livet til

Det viktigste er at du vil være deg selv i alt og ett

Du er vakker, veldig vakker

Og når du åpner opp og står i full blomst, vil du bli enda vakrere

Da vil diamanten virkelig stråle

Det gleder vi oss til å se

 

Da er jeg i gang igjen

 

Jeg er en mester i å planlegge frem i tid.

Nå går vi mot ferie.

Hvis ikke noe skjer, skal dere få bli med meg til Rhodos.

Tenk det, første flyet Tui sender til Rhodos.

Ja måtte det bare bli slik.

Når det nå går mot ferie, ja da planlegger jeg ikke.

Ikke annet enn det jeg må gjøre, som å tenke ut litt klær og finne frem koffertene.

Ja og så selfølgelig hvilke bøker jeg skal ha med.

Det er jo valgets kvaler.

Men utenom det, lite planlegging.

 

Etter ferien derimot ja da har jeg store planer.

Ja nå altså.

Da skal jeg tekste mer bilder.

Da skal jeg rydde i papirene mine her på kontoret.

Jeg skal gå gjennom de to posene etter en gammel tante som har stått her sikkert 10 år.

Jeg skal scanne bilder og lage albumer.

Rydde i gamle bruksanvisninger og kaste de som er utdatert.

Da skal jeg gjøre meg ajour med regnskapet.

Da skal jeg legge ut mye mer på Youtubekanalen min. Jeg ordnet meg kanal og begynte nå i høst og så ble det stopp.

Jeg skal ha livesendinger.

 

Ja men hva skjer da?

Dette er jo egentlig samme planene som jeg hadde ved nytt år.

Og de samme jeg hadde i fjor høst.

Ja nesten da, youtubekanalen ble åpnet, noen få bilder ble tekstet, tror det var 6, og regnskapet ble ferdig og noen live har jeg hatt.

Men resten da, ble det gjort?

Nei, det ble ikke det.

Og nå er jeg i gang igjen.

Etter ferien serru, da skal jeg……………………..

I dag

 

Stå i egen kraft, hva betyr det?

 

Å skulle stå i sin egen kraft høres kanskje rart ut for mange

Hva mener man egentlig med det

For min del betyr det å tørre å stå frem som den jeg er

Å vise meg frem med både sterke og svake sider

Våge å se mine begrensinger og oppdage mine sabotørtanker

Det å kunne se at vi er ulike individer med ulik meninger

Hvem som har rett eller galt betyr ikke noe, for vi er enig om å kunne være uenig

Mangfold og variasjon beriker livet vårt

Når jeg står trygt i min egen  kraft ,da stoler jeg på meg selv

Jeg lar meg ikke vippe av pinnen om noe går meg i mot

Hvis noen snakker stygt om meg, så er det deres sak, det har ikke noe med meg å gjøre

Jeg trives i mitt eget selskap

Det er godt å være alene

Jeg føler og tilhørighet  og glede ved å være sammen med andre, og da er jeg trygg nok til å være meg

Jeg kan ikke endre noen og de kan ikke endre meg

Det eneste jeg kan endre er mine reaksjons- og tankemønstre

Det å tørre å stå frem som en er, det er ikke noe selvfølge

Det kan være tøffe tak, man kan møte stor motstand

Det er enda tøffere hvis man ikke får være seg selv

Det å skulle spille en rolle hele tiden, det sliter på kroppen både fysisk og psykisk

Man lever på utsiden av seg selv

Den største utfordringen er kanskje å se hvilke reaksjonsmønstre en må endre på

Hva er det som trigger meg

Hvorfor klarer denne personen å såre meg

Hvorfor blir jeg så sint av akkurat det utsagnet

Man må jo ikke endre på noen reaksjoner hvis en ikke vil, man kan bare akseptere at sånn er jeg

For egen del syntes jeg det gjorde godt å kaste noen gamle mønstre

Det var så mange såre følelser jeg ikke hadde bruk for

Å greie å se seg selv, det er ingen enkel jobb

Det er da så mye lettere å se hvordan andre er

Det er og mye lettere å se hvordan andre bør være mot en

Det kan være en bitter pille å svelge at man ikke kan endre noen andre

Den eneste du kan endre er deg selv

Det kan være bittert å se seg selv innimellom også

Og personligheten din skal ikke endres, det er den som skal frem i lyset

Det er den du er inni deg, inni hjertet

Det er det som er kimen av det du er

Det er den som gjør deg unik

Det er den som gjør at du stråler med din personlige frekvens som ingen annnen har

Når du slutter fred med deg selv og hvem du er ment til å være

Da står du i din egen kraft

Tør du

I dag

Isabel Allende, Inés jeg elsker deg

Isabel Allende, Inés jeg elsker deg

Boken har jeg fått av en bokvenn

 

Allende brukte fire år på å skrive denne romanen om Ines Suarez som var med og grunnla byen Santiago i Chile. Hun måtte lese seg opp på utallige bøker som omhandler denne tiden for å få historien mest mulig autentisk.
Allende skriver eventyrlig, men historien er mer rå og brutal enn romantisk. Det er vanvittig å lese om hvordan de behandler i indianerne på sin vei for å finne rikdom. Det er ikke rart at de slår tilbake.

Dere kan lese det meste av handlingen fra omslaget. Allende må være en av verdens beste forfattere og er du glad i historiske romaner og har enda ikke lest noe av henne, anbefaler jeg de varmt. Men du må tåle at det er rått og brutalt for det er umulig å fortelle disse historiene uten, for det var dette som var den tids virkelighet.

Sitat: Grusomhet avler mer grusomhet i et evig krigsløp.

 

 

Fra omslaget:

Chiles trange fødsel
«Inés Suarez reiste fra Spania til Peru i 1537 for å lete etter sin savnede ektemann», står det å lese på en obskur nettside for historiens kvinnelige soldater, krigere, bødler og banditter. Når Isabel Allende nå forteller om den historiske personen Inés Suarez, så stemmer det at hun reiste fra Spania, men ektemannen var ikke savnet – av henne. Han var en gang hennes lidenskapelige elsker, men ble etter hvert kun en unnskyldning for å komme seg vekk fra det  innestengte kvinnelivet i det spanske Extremadura. Inés ville til den nye verden.

Eventyrlysten og egenrådig
Hun reiser med anstand og med mat for tre måneder, deriblant et bur med levende høner. Omgitt av rallende og sprengkåte sjøfolk, med kniv under puta og stokk ved døra overlever hun mirakuløst overfarten og etablerer seg i Cuzco, Peru. Hun overlever på sin list, kløkt og framfor alt sin praktiske sans og sterke intuisjon.

Inés finner en ny fyrrig elsker og blir «samboer» med ham. De to blir lederskikkelser i erobringen av den nye verden. Hun drømmer ikke om barn og familie, men om å grunnlegge byer. Paret gir seg ut på en vanvittig ferd til Chile for å grunnlegge byen Santiago. Mennene hun reiser sammen med, har bare en ting på hjernen, å finne gull! Spanjolene i hennes selskap farer så hardt fram i sin blodtøstige jakt etter edelt metall at hele indianersamfunn blir knust. Hun selv beskriver indianerne som en slags blanding av mennesker og dyr. Selv om hun lærer litt av deres språk, forstår hun dem aldri.

Fryktet og elsket
En gang bosetterne er trengt opp i hjørne med tusener av indianere rundt seg, griper Inés instinktivt til en sabel og hogger hodet av en tilfangetatt indianerhøvding, slenger det utover mengden med et langtrukkent hyl og skremmer dermed indianerne tilbake til skogen. Etter dette går det frasagn om den sterke og resolutte Inés.

Når vi møter Inés, er hun gammel og teller sine siste dager. Hun forteller sin historie til datteren Isabel, som skal arve hennes rikdommer. Vi som lesere får del i arven, i form av en herlig Allende-opplevelse av godt, gammelt merke.

 

Nå leser jeg:

Jessie Burton, Miniatyrmakeren

Leseeksemplar fra Norli Åndalsnes

 

Nå er jeg klar for en liten pause fra slaver og vikinger, men blir nok litt mer av den sorten før måneden er over.

Pike med perleøredobb har jeg lest og likt så jeg håper at denne er like bra

 

 

 

 

En høstdag i 1686 banker atten år gamle Nella Oortman på døren til et av de flotteste bolighusene i Amsterdam. Hun er nettopp ankommet fra landsbygda for å starte et nytt liv som den styrtrike handelsmannen Johannes Brandts kone. Men velkomsten er ikke som forventet: Johannes’ søster Marin virker kald og reservert, og Johannes selv er knapt å se. Til gjengjeld får hun en overdådig bryllupspresang: et vakkert miniatyrhus, en tro kopi av huset de bor i. Men når Nella begynner å bestille møbler til huset fra en hemmelighetsfull miniatyrmaker, er figurene hun får urovekkende velkjente. Mens hun gradvis avdekker sannhetene om Brandt-familien og medlemmene av husholdningen, begynner faresignalene å blinke. Hva er det den gåtefulle miniatyrmakeren vet, og hvilken rolle spiller miniatyrhuset i det som skjer?

Miniatyrmakeren er en medrivende og rik roman om kjærlighet og forstillelse, svik og begjær, sannhet og hevn fra Nederlands gullalder – like fengslende som Tracy Chevaliers Pike med perleøredobb, men med en helt egen mystikk og kraft. Boken er under utgivelse i 32 land, og har allerede før utgivelsen fått stor oppmerksomhet. The Observer er bare en av flere som har spådd Burton som en av årets mest omtalte debutanter.

 

 

 

Juni:

Lesestabel juni 2021. Tema Før år 1900


Ildefonso Falcones, Barfotdronningen

Isabel Allende, En lykkens datter

Tonny Gulløv, Tusenårsriket

Stacey Halls, Hittebarnet

Trude Teige, Havet syng og Lene seg mot vinden

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Danehæren

Kathleen Grissom, Mellom to verdener

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

April:

Bøker lest april 2021,19 leste, 2uleste, 3 halvferdig

Mai:

Bøker lest mai 2021. 5,5 murstein og 1 roman

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share