Gry Blekastad Almås, Norbritannia

Gry Blekastad Almås, Norbritannia

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

 

Dette var en kjekk leseopplevelse, morsom, annerledes, interessant og lærerik. Det er mange fine historier om forbindelsen mellom oss nordmenn og engelskmennene.

Særlig spennende synes jeg det var å lese om arbeidet til nordmennene under krigen når de hadde base på Orknøyene og senere Shetland og dro så på tokt over til Norge for å sabotere for tyskerne.

Blant annet i Narvik, som jeg leste om i en annen bok, Stein Arne Nistad, Seks dager i april.

Jeg holder også på å lese Vikingbøker, blant annet Jomsvikingserien, der jeg har en igjen å lese.

Det er så morsomt å lese så mye variert, både fiksjon og sanne historier og se at de samme hendelser dukker opp.

Mye interessant var det å lese i Norbrittania og gubben stakkars fikk ikke fred til å lese i sin Merete Junker bok i går kveld for jeg underholdt han med høytlesing om bygging av undersjøiske strømkabler mellom Norge og England.

Visste dere at:

Sitat:

Årlig leverer Norge fisk til omtrent hundre millioner fish-and-chips måltider i Storbrittania. I tillegg er mye av den skotske oppdretsnæringen eid av nordmenn.

Eller

Sitat: Hele 1000 utenlandske selskaper har etablert seg i Aberdeen; av dem er 100 norske. Byens aller største private arbeidsgiver er trolig Aker Solutions.

 

Eller at Shetlandsgjengen hadde base i byen Scalloway der innspillingen av serien Shetland foregår. Det er forresten en veldig bra krimserie hvis noen ikke har sett den.

Eller at oljefondet styres fra London, var 7- 8 ansatte når de startet opp og er nå 130 og at de nå skal bruke norske oljepenger på vindkraft i Europa.

Det norske oljefondet eier bygningene i Savil, Row, 25% av Regent street, og store deler av West Ends legendariske oråder. Carneby street, China town, Soho og Coveng garden, er delvis norskeid.

Blekastad Almås tar oss med på en rundreise fra fotball i London, til Kings Lynn, Grimsby, Blyth, Aberdeen, Shetland, Orknøyene, Dumfries, Man, Liverpool, Cardiff og tilbake til London.

Tusen takk for at jeg fikk bli med på turen, det var kjempemorsomt. Anbefales varmt til alle som vil ha noe annerledes å lese, ikke bare fiksjon.

 

 

Nordmenn elsker Storbritannia – men hvordan preger vi britene! I denne boka besøker Gry Blekastad Almås steder og mennesker i Storbritannia som forteller om forbindelsen mellom landene våre. På en kunnskapsrik og underholdende måte tar hun oss med på en norsk reise i et kjært naboland. Etter en tur innom en norskeid pub blir vi med på fotballkamp mellom engelske storlag som er preget av nordmenn. Hos en eksklusiv skredder i en bygning eid av Oljefondet tester forfatteren om nordmenn får prisavslag, før den tidligere uteliggeren Vivi fra Bærum tar oss med til et ganske annerledes London. På øya Man kommer forfatteren over en fortiet historie om nordmenn fra begge sider som satt i britisk fangeleir under andre verdenskrig. Og aller lengst nord ønsker mange seg en sterkere formell tilknytning til Norge. Fins det et «Norbritannia» i Storbritannia? Og hvordan påvirkes det i så fall av den politiske krisetiden britene opplever? Gry Blekastad Almås er programleder i NRK og har vært korrespondent i London. Hun har dekket alle britiske valg de siste ti årene og ledet tv-sendinger innen politikk og nyheter i mer enn 25 år. «Både research og fortellekunst er mektig imponerende!» Øivind Bratberg, Storbritannia-kjenner «Boka er midt i blinken og meget godt skrevet!» Arne Scheie

 

 

August:

 

 

Benedict Wells, Becks siste sommer

Tove Taalesen, Dronningen

Karin Kinge Lindboe, Far og Sachsenhausen

Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si

Askefall, Stein Arne Nistad

Sarah Lark, Et håp ved verdens ende

Leif Enger, Ned til elva

Per Lars Tonstad, Aldri så galt at det ikke kan bli verre

Danny Scheinmann, Tilfeldige tegn på heroisk kjærlighet

Lasse Gallefoss, Krigernes fred

Magnhild Haalke, Allis sønn

Nina F. Grünfeld, Frida

Tracy Rees, Mysteriet Amy Snow

Gunn Marit Nisja, Jeg skal ta vare på deg

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil å dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

September-lesestabelen er ferdig

Reklame |

Ps. Leseeksemplarer fra forlag og forfattere

 

Hva skal det være godt for sier nok noen.

Dette er bare tåpelig, sier andre.

Dette var moro sier jeg.

Gunn Marit Nisja, som i disse dager, lanserer nye roman, Jeg skal ta vare på deg, kommenterte forrige måned at lesestabelen min så ut som et dikt.

 

 

 

Jeg har jeg hatt tre måneder med fargeinspirasjon.

Juni var rød.

Bøker lest juni, 2020, 12 bøker

Juli var blå

Bøker lest juli, 2020, 10 bøker

August var nærmest minimalistisk lys i fargene

Augustlesestabelen er ferdig planlagt.

Ja omtalene kommer i morgen

 

Jeg ble inspirert av å tenke dikt jeg, og i og med at jeg har hele dagene til rådighet her, stabler jeg bøker. Jeg plukker ut og legger inn, flytter opp og ned.

Ja, for jeg var noenlunde klar over hvilke jeg skulle lese, men hvordan i all verden skulle jeg få til et dikt.

Det er jo bare sykt hele greia.

Men dikt er det blitt. Det handler om mitt liv som rotte og det går rett vest, med både dødsfall og gjenoppstandelse.
Haha, dyp poesi, det må dere vel være enig i? Eller?

Jeg tenkte også ta bokpresentasjonene et steg videre ved at jeg presenterer bøkene live.

 

Mitt liv som rotte

 

Tro meg når jeg lyver

Høyt henger de

En som deg

Vannmannen

 

Når stormen aldri løyer

Før jeg lar deg gå

Skyggedanseren

 

Risiko

Se meg falle

Nahrs siste dans

 

Så ble det kaldt

Bakom synger døden

Reisen til livsvannet

 

I dag jeg, i morgen du

Ingemar modigs oppvåkning

 

Da slutter vi å tøyse og det er i dypeste alvor jeg presenterer månedens utvalgte.

 

Joyce Carol Oates, Mitt liv som rotte

Leseeksemplar fra Pax forlag

 

Jeg har ikke lest noe av Oates før. Jeg har en til i hylla, Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerte, men har ikke lest den enda. Jeg aner ikke hva jeg går til.

 

 

Hva veier tyngst: Å være lojal mot familien eller å gjøre det som er moralsk riktig? I Mitt liv som rotte følger vi Violet Rue Kerrigan, en ung kvinne som ser tilbake på et liv i eksil fra familien. Da hun i en alder av tolv oppdager at brødrene har begått en alvorlig forbrytelse, dras hun mellom sin rettferdighetssans og lojaliteten mot familien. Avgjørelsen hun tar, forandrer livet hennes for alltid. Gjennom en serie hendelser betrakter Violet omstendighetene som gjør at hun går fra å være det høyt elskede yngste barnet i ungeflokken på sju, til å bli tysteren og «rotta» som angir sine egne brødre og sørger for at de blir arrestert og dømt. Oates’ nye roman tar for seg temaer som rasisme, kvinne hat, familie, lojalitet, seksualitet og identitet. Violets fortvilte kamp for å bryte familieforbannelsen og finne sin egen identitet på utsiden av familien, skildres med melankoli og kraft

 

Ellen G. Simensen, Tro meg når jeg lyver

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Simensen er debutant og etter det jeg kan se fra de første omtalene, blir det suksess. I tillegg til de omtalene jeg har sett i bokgruppene, har jeg også fått melding fra andre bokvenner at denne må leses.
Det står psykologisk krim og de har jeg litt vansker med, så derfor er jeg spent.

 

 

 

 

 

Tro meg når jeg lyver er en psykologisk krimroman som spenner et vidt lerret fra øst i landet til ytterst i vest.

Politimannen Lars Lukassen ser muligheten til en permanent forfremmelse idet han må rykke ut til likfunnet av en tidligere
klassekamerat. Situasjonen på politistasjonen i Hønefoss forverres da en uhyggelig skikkelse oppsøker barn og deler sine mørke hemmeligheter. Samtidig kommer læreren Johanna Brekke til byen for et vikariat. Lars blir raskt tiltrukket av henne. Men hva er det Johanna rømmer fra, og hvem er venn og hvem er fiende i jakten på sannheten?

 

Lene Lauritsen Kjølner, Høyt henger de

Leseeksemplar sendt som gave fra forfatteren

 

Da er jeg klar for å bli skikkelig kjent med Olivia. Jeg hilste på henne i 2018,I de beste sirkler,  men nå er det på tide å lese meg litt opp på denne humørsprederen, for Kjølner kom nettopp ut med en ny bok om Olivia, nemlig Sort gryte. Hun kommer også med en julebok men det er visstnok med en annen hovedperson.

Lene Lauritsen Kjølner, I de beste sirkler

Sort gryte er den 7. Boken om Olivia. Dette er lettleste humorkrimbøker.

https://www.bokklubben.no/serieSok.do?term=alttilknytning:%22Olivia%20Henriksen%22

 

 

En krim med særegen varme og humor, lekende lett språk og troverdig spenning. Olivia går ofte tur med hunden sin på den idylliske øya Ankerholmen utenfor Tønsberg. En dag snubler hun over noe som skal riste liv i den fastlåste tilværelsen hennes – på godt og vondt. For hovedstadsadvokaten Fridtjof Prebensen dingler livløs fra et rep på verandaen til Nilsens hytte, og politiet kobles raskt inn i saken. Men Olivia klarer ikke la være å etterforske litt på egen hånd. For bopliktkonflikten har tydeligvis nådd nye høyder på den vanligvis fredfulle øya, og ingen forblir urørt av det som skjer

 

Marc Levy, En som deg

Leseeksemplar fra Panta forlag

Heller ikke her aner jeg hva jeg går til, så vi krysser fingrene for at det faller i smak.

 

 

Kan en kvinne som henne falle for en mann som ham? Velkommen til Fifth Avenue nr. 12, en New York-bygård med en blandet samling beboere og en av byens siste håndstyrte heiser. En dag begynner Sanji som heisoperatør i bygningen, for å hjelpe sin gamle og syke onkel. Det ingen vet, er at denkjekke, unge mannen i uniform egentlig er en fremgangsrik forretningsmann. I øverste etasje bor Chloe, en ung skuespillerinne som jobber med å lese inn lydbøker. Når Sanji og Chloes veier krysses, setter det i gang en rekke hendelser ingen kan stoppe, og livet på Fifth Avenue blir aldri det samme igjen. Marc Levy har solgt over 40 millioner bøker

 

Merete Junker, Vannmannen

Denne har jeg kjøpt selv.

 

Junker har egentlig satt sitt preg på sommeren her i familien, for både jeg og gubben har lest hennes tidligere bøker, for å være klar til hennes nyeste, som kom ut nå i august, Lillemann, Ildebrann.

De kan leses frittstående også, men greit å lese de kronologisk siden noen av de har samme hovedpersonene, som de tre første.

Merete Junker, Jenta med ballongen

Merete Junker, Tvillingen

Merete Junker, Pumasommer

Merete Junker, Venuspassasjen

 


Kattis lever på livets skyggeside i Porsgrunn, dagene går med til å skaffe piller og alkohol og finne bortgjemte steder der hun kan varme seg og sove ut rusen. En natt blir hun vitne til at en handlevogn dumpes i sjøen rett ved skjulestedet hennes, og i handlevogna ligger det noe som viser seg å være et lik. Men det er ikke bare Kattis som ser det, det er flere øyne som følger med i den gamle industribyen.

Samtidig kommer journalisten Sigmund Boye over noen urovekkende bilder av sin egen mor. For å finne ut hvilke hemmeligheter hun skjuler, bestemmer han seg for å skygge henne gjennom Berlin, der hun studerte som ung kvinne. Før Sigmund vet ordet av det, har han begått lovbrudd som kan sette forholdet til samboeren,Eline Torp, på spill. Eline, på sin side, forsøker å løse drapsgåten – men det viktigste vitnet, rusmisbrukeren Kattis, er sporløst

 

Lars Helle, Når stormen aldri løyer.

En gave fra forlagshuset Vestfold når jeg var der på besøk i juli.

Julaften i juli i Larvik

Det ble lest lite krim i august, men det ser ut til at det blir en skummel september.

 

 

En forblåst novemberdag i 2012 banker det forsiktig på krimforfatter Kurt Stilles dør. Utenfor står en søkkvåt, ung kvinne. Hun bringer med seg et brev som snur Kurts verden på hodet. Alle tanker han har tenkt, må tenkes på nytt. Vonde ting vil virvles opp. Sorg hentes fram.

I 1984 deltok Kurt Stille i etterforskningen av drapet på datteren til en svært moralistisk biskop. Jakten brakte ham i kontakt med kristenrockere, forfyllede forfattere, Grand Prix-artister og vikingspillere. Det eneste de hadde til felles var at de løy.
Har kvinnens brev en forbindelse med attenåringen som ble funnet død ved foten av et stup midt under Lillehammer-OL? Eller med gutten som ble drept i en narkohandel mens politiet var opptatt av å lete etter NOKAS-ranerne?

Samtidig som Kurt forsøker å finne sammenhengene ingen andre vil se, lurer en skygge i kulissene. En som vil Kurt og datteren hans alt enn godt.

«Når stormen aldri løyer» er en ekte «who-done-it-krim». Her gis leseren alle muligheter til å løse gåtene før hovedpersonen.
Dette er Lars Helles første roman om Kurt Stille.

 

Lars Helle: Når stormen aldri løyer.

Lars Helles ferskeste krimroman "Når stormen aldri løyer" er i handelen NÅ!

Posted by LIV Forlag on Saturday, September 28, 2019

 

Kelly Rimmer, Før jeg lar deg gå

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

Jeg leste i august en roman av Kelly Rimmer og likte den kjempegodt. Derfor ser jeg frem til, Før jeg lar deg gå og håper den er like bra skrevet.

Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si

 

 

Som barn var Lexie og Annie utrolig sammensveiset. Tapet av faren de elsket bandt dem sammen, og de holdt hverandre oppe gjennom livets stormkast. Som voksne kunne ikke Lexie og Annie vært mer forskjellige.
Lexie er en vellykket lege, lykkelig forlovet. Annie er rusmisbruker – en tyv og en løgner. Når Annie står i fare for å bli fratatt sin nyfødte datter, ringer hun søsteren for å trygle om hjelp.

Før jeg lar deg gå er en rørende og oppslukende bok med et skremmende dilemma: Søsteren din eller babyen hennes? Hvem velger du?

Kelly Rimmer er den internasjonale bestselgende forfatteren av Den hemmelige datteren og Meg uten deg.

«
En
hjerteskjærende historie om familie og hvor langt man vil strekke seg for å redde dem man elsker.» Daily Telegraph

«Et gripende dilemma.» Marie Claire

 

 

Sara Omar, Skyggedanseren

Leseeksemplar fra Aschehoug

Skyggedanseren har jeg bevisst skubbet foran meg. Jeg leste Dødevaskeren og vet at dette også er en sterk og vond historie, der man må legge følelsene igjen utenpå.
Sara Omar, Dødevaskeren

Derfor orket jeg ikke å lese den i sommer. Det samme har jeg gjort med Nahrs dans, men nå har jeg lagt begge på samme måned. Jeg har derfor bevisst lagt et par bøker mellom dem. Det er riktignok to krim, så kanskje bytter jeg litt når jeg nærmer meg, men de måtte jo legges slik for diktet sin skyld.

 

 

«Sara Omars nye bok «Skyggedanseren» skildrer et helvete av et liv for en liten jente, så regn ikke med å sove etterpå.» Guri Hjeltnes, VG (Terningkast 5)

I Skyggedanseren følger vi Frmesk fra Dødevaskeren videre i livet.
Kurdistan 1994. Frmesk har sluttet å snakke, og spise. Hun tegner voldsomme tegninger og lemlester dukkene sine. Besteforeldrene Gawhar og Darwésh kjemper for å gi Frmesk livsgleden tilbake. Gawahr søker tilflukt i troen og sender Frmesk til koranundervisning i byens store moské, hvor Frmesks onkel Muhammad er imam, uten å ane noe om overgrepene som venter henne. Morfaren tar opp kampen mot kvinneundertrykkelsen, han åpner en hamam kun for kvinner og håper at den hjertevarme atmosfæren der kan få lyset tilbake i Frmesks liv.
Danmark 2007. Frmesk holder seg for seg selv på universitetet. Selv om hun nødig vil utløse farens vrede trosser hun ham ved å gå uten tørkle og å skrive kritiske artikler om kvinners rettigheter. Hjemme steller hun leiligheten, lager mat og passer de to småsøsknene. Moren tilbringer dagene på sofaen med endeløse tv-serier fra Midtøsten. Foreldrene er skilt, men faren kommer hjem til dem hver dag og styrer familien med jernhånd. Ifølge ham er dikt skrevet av kvinner vulgære, og når han oppdager at Frmesk skriver dikt i smug for å bearbeide sine dype arr på sjelen, eskalerer volden. Hun ser ingen annen utvei enn å søke frihet i enda et fremmed land.
Skyggedanseren er en roman om en utsatt jentes ensomme, harde kamp for å unnslippe barndommens mørke og finne frihet i et nytt liv langt mot nord.

«Dramatisk roman om isolasjon og familievold. Her har vi en forfatter som har brukt litteraturen til å bryte ut av sin egen skjebne og bli en forkjemper for undertryktes frigjøring.» Ingunn Økland, Aftenposten

 

«Med en usedvanlig sterk fortelling bærer Sara Omar vitnesbyrd på vegne av alle voldsutsatte kvinner, (…) Omar har en usedvanlig sterk fortelling og et viktig budskap.» Astri Fosvold, Vårt Land

 

Sven G. Simonsen, Risiko

Leseeksemplar fra forlaget Press

Risiko var vel den tittelen jeg flyttet mest på i det diktet mitt, men jeg hadde bestemt at den ville jeg lese nå i september og det er viktigst, ikke om jeg tuller med å lage dikt.

Men det blir ikke mye avslappende lesing denne måneden.

 

 

Liv Eriksson er psykolog, og har arbeidet i noen av verdens tøffeste konfliktområder. Men når kjæresten Olav faller i døden mens de er på klatreferie i Thailand, bryter hun sammen og isolerer seg.

Olav var spesialetterforsker i Økokrim, og en fremragende dataspesialist. På nettet ligger en film av fallet. Noen der ute vet hva som egentlig skjedde da Olav døde. Liv innser at Olav hadde hemmeligheter som verken hun eller hans kolleger visste om. Hun gjør oppdagelser som vekker en uro i henne: kjente hun egentlig Olav? Uroen vokser til en besettelse. Jakten på sannheten tar henne på en reise – til München, Kypros, Beirut – som blir stadig farligere etter hvert som hun nærmer seg sannheten om en finansoperasjon av spektakulære dimensjoner.

Nedtellingen har startet til det som skal bli en enestående forbrytelse.

Sven G. Simonsen er journalist, statsviter og bistandsarbeider. Han har jobbet som forsker ved PRIO (Institutt for fredsforskning) og har vært på oppdrag for UNICEF i land som Jemen, Kirgisistan og Sudan. På fritiden er Sven en ivrig klatrer, og han konkurrerer i styrkeløft. Risiko er hans thriller-debut.

 

 

Mons Kallentoft, Se meg falle
Leseeksemplar fra Goliat forlag.

 

Det er kjekt å kunne lese en Goliatbok igjen. De er veldig flinke til å gi ut gode krimbøker, blant annet Peter May og Wiiliam Shaw, som er blant mine favoritter.

Kallentoft har jeg to bøker av, men jeg tror de er en del av en serie, og jeg har ikke alle, så de er blitt stående der på vent. Dette er første bok i en ny serie så det blir spennende

 

 

 

En forsvunnet tenåringsjente. En pappa som aldri kommer til å slutte å lete. Et ukjent Mallorca – korrupt og hensynsløst. Tre år har gått siden Tim Blancks sekstenårige datter forsvant under en charterferie med venninner til Mallorca. Blanck har dårlig samvittighet siden det var han som overtalte ekskona til å la henne få dra. Han har lovet seg selv å aldri slutte å lete etter henne, et løfte som har slitt i stykker ekteskapet og fått ham til å flytte permanent til Palma

 

 

Susan Abulhawa, Nahrs siste dans

Leseeksemplar fra Aschehoug

Jeg har aldri glemt Morgen i Jenin, den forrige boken hennes fra Palestina.  Det var en sterk og opprivende bok. Det hører jeg denne er også, så jeg får forberede meg på enda en sterk bok for jeg synes det er viktig å lese disse bøkene for å forståelse for hvordan de lever i de landene som fortsatt har er foreldet kvinnesyn og lever i konfliktområder.

 

 


Nahr sitter isolert i et israelsk høyrisikofengsel, på tiende året. Hun tilbringer dagene med å tenke over hendelsene som har bragt henne dit. Hun drømte om mann, barn, og en skjønnhetssalong, men ingenting ble som planlagt. Som datter av palestinske flyktninger kom hun til verden i Kuwait på syttitallet. Familien levde i fattigdom, og Nahr tvinges til å overskride sine egne grenser. Nahrs historie brenner, av sinne, kjærlighet, ømhet, hjelpeløshet og hat. Menneskene rundt henne strever og kjemper – for anstendighet, rettferdighet, normalitet – alt det vi andre, mer privilegerte mennesker tar for gitt. Nahrs siste dans er en roman om kjærlighet til en mann, til en familie, til et land. Og en bok som vil forandre folks måte å tenke på. «Viktig litteratur. (…) Helstøpt. Hovedpersonen virker sprell levende. Jeg leser en forfatter som virkelig vil noe stort, noe revolusjonært, nærmest, med litteraturen.» Katrine Judit Urke, Dagbladet (Terningkast 5

 

Frode Eie Larsen, Så ble det kaldt

Leseeksemplar fra forlagshuset Vestfold

 

Da er jeg klar for en ny krim fra Eie Larsen. Jeg har ikke lest alle han har skrevet, men de tre siste og jeg likte de veldig godt.

Det er fint å lese de etter hverandre men kan også leses frittstående for det er avsluttende historier.

Frode Eie Larsen, På overflaten flyter vannliljene

Frode Eie Larsen, Slå på ring

Englefjær, Frode Eie Larsen

 

 

I Larvik blir en kvinne kidnappet etter en kveld på byen, og sporene leder Eddi Stubb utenlands. Der tar saken en brå og uventet vending, da en ny tragedie inntreffer. Så forsvinner nok en person, og saken kommer ubehagelig tett på Eddi.

I denne iskalde spenningsromanen avdekkes løgner, svik og grufulle familiehemmeligheter.

Klarer politiet å få finne løsningen, før liv går tapt?

I “Så ble det kaldt” tar forfatteren oss tett på personene og handlingen, man suges inn i fortellingen og slipper ikke ut før siste side er lest.

 

Karin Fossum, Bakom synger døden
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Jeg har ikke lest mange av Fossums bøker og de jeg har lest er fra flere år tilbake, men jeg har sett de som har blitt filmatisert. Dette er visstnok den siste Konrad Sejer boken så den blir det spennende å lese.

 

 

Bakom synger døden av Karin Fossum er en dyptborende kriminalroman om det vakre og det heslige, ømhet og vold, livsløgn og vond virkelighet.

En enslig mor finner en urovekkende tegning på sønnens rom.

En ung mann og en tenåringsgutt møtes tilfeldig på svaberget ved det dype vannet i Svartlandsskog.

Dagen etter blir seksten år gamle Gritt Zeeland funnet død i samme skog.

Det er så mange grunner til at en pen, ung jente kan være i fare. Overbetjent Sejer får en smertefull mordgåte i hendene, med mange mulige forklaringer. Gritt Zeeland lot nesten ikke noen slippe innpå seg, men det var svært mange – både unge og voksne – som hadde lagt merke til henne.

 

Bergsveinn Birgisson, Reisen til livsvannet

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

Kritikerrost roman fra Island, så kritikerrost at jeg blir både skeptisk og nysgjerrig på en gang. Det er nemlig ikke alltid at jeg er enig med de som skamroser en roman.

 


Kritikerrost og spennende roman fra forfatteren av Nordisk råds-nominerte Svar på brev frå Helga.
Året er 1784. Et heftig vulkanutbrudd har vedvart på Island et helt år. I København vurderer styresmaktene hva som skal gjøres med innbyggerne, om de arbeidsdyktige skal overføres til Danmark for å jobbe i fabrikker. En dansk representant, Magnús Árelíus, er kommet til Island for å vurdere nasjonens tilstand, før beslutning blir tatt.
I opplysningstidens ånd skal han også måle opp Island med nytt måleutstyr.
Men ekspedisjonen tar en uventet
vending når han blir kjent med islendingene og innser at virkeligheten kanskje er mer komplisert enn hans måleutstyr antyder – særlig i nord, på Strandir, der det hellige livsvannet renner.
 
Nominert til Nordisk råds litteraturpris. Utgitt med støtte fra Nordisk Råds Litteraturprissekretariat.
Kjersti Annesdatter Skomsvold, I dag jeg, i morgen du
Leseeksemplar fra oktober forlag.
Jeg gleder meg veldig til en ny roman av Skomsvold for hun er en av mine favorittforfattere. Det er bare så innmari synd at de er så tynne de romanene hennes, at jeg sluker de i en jafs. Hun bruker å male med ordene så det synger inni meg.
 
“Hele tiden er det som om jeg hører mammas hjerte som banker, ned gjennom gulvet hennes. Det er et sunt og friskt hjerte, hun vil leve lenge, kanskje lenger enn meg. Døden er ikke mindre urettferdig enn livet, men man får om ikke annet sin egen jordflekk til evig tid.”

Peter Venn bor alene i leiligheten under moren, han arbeider som oversetter ved kjøkkenbordet hjemme og går sin faste kveldstur i området rundt kirkegården. Han har et rikt indre liv, men det er stakkarslig sparsomt på ytre hendelser. Han kan ta seg i å lengte etter verden der ute, men først må han finne en måte å løsrive seg fra moren på. Han føler seg fanget av lydene hennes, væremåten og ikke minst av hennes versjon av farens siste år. Peter har ingen minner om faren, alt han har er et stort savn.

Denne fredagen spiser Peter som vanlig kveldsmat hos moren, slik han motvillig har gjort i årevis. Han vet hvilke spørsmål han må stille, men våger han? Og kan han våge å nærme seg noen andre?

Kjersti Annesdatter Skomsvold har skrevet en vidunderlig roman om ensomhet, påtrengende dødsbevissthet og om kjærlighetens frigjørende kraft. Romanen er preget av humoristisk alvor og en usedvanlig språklig oppfinnsomhet.

 

 

Mikael Bergstrand, Ingemar Modigs oppvåkning

Leseeksemplar fra Anemone forlag, Strawberry publishing

 

Jeg håper dette blir en herlig avslutning på måneden for jeg har likte alle bøkene jeg har fått fra Anemone.

 

 

En bok for alle som likte En mann ved navn Ove.
Hver morgen våkner Ingemar Modig søkkvåt av svette rett før klokkeradioen slår seg på. Hvis han ikke rekker å slå den av før alarmen begynner, kommer noen til å dø. Tvangstankene har tatt over Ingemars liv. Men så treffer han Dalia, en elleve år gammel jente fra krigsherjede Syria. Dalia er ikke bare fryktelig sta og en djevel til å banne, hun er i tillegg en veldig god fotballspiller og tar ikke et nei for et nei.
Sammen forsøker de to vennene å finne en vei forbi plagsomme minner og kulturkollisjoner. Det de ikke vet, er at den avdankede journalisten Ludvig Nilsson legger ondsinnede planer. Den fredelige tilværelsen i Borstafors kommer snart bare til å være et blekt minne.
Ingemar Modigs oppvåkning er en sorgmunter fortelling om ensomhet, vennskap og mot.

Sammen forsøker de to vennene å finne en vei forbi plagsomme minner og kulturkollisjoner. Det de ikke vet, er at den avdankede journalisten Ludvig Nilsson legger
ondsinnede planer. Den fredelige tilværelsen i Borstafors kommer snart bare til å være et blekt minne.

Ingemar Modigs oppvåkning er en sorgmunter fortelling om ensomhet, vennskap og mot.

Oversatt av Inge Ulrik Gundersen.

 

Bøker jeg har planlagt å lese denne måneden

Posted by Lillasjel on Monday, August 31, 2020

 

Bokblogger- ubetalt jobb

August:

 

 

Benedict Wells, Becks siste sommer

Tove Taalesen, Dronningen

Karin Kinge Lindboe, Far og Sachsenhausen

Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si

Askefall, Stein Arne Nistad

Sarah Lark, Et håp ved verdens ende

Leif Enger, Ned til elva

Per Lars Tonstad, Aldri så galt at det ikke kan bli verre

Danny Scheinmann, Tilfeldige tegn på heroisk kjærlighet

Lasse Gallefoss, Krigernes fred

Magnhild Haalke, Allis sønn

Nina F. Grünfeld, Frida

Tracy Rees, Mysteriet Amy Snow

Gunn Marit Nisja, Jeg skal ta vare på deg

Gry Blekastad Almås, Norbritannia

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Gunn Marit Nisja, Jeg skal ta vare på deg

Gunn Marit Nisja, Jeg skal ta vare på deg
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg leser vanligvis lite e-bøker for jeg liker best å holde boken. Nå var jeg ferdig med de jeg hadde planlagt å lese denne måneden så jeg kunne begynne på noen ekstra.

Jeg begynte på Gry Blekastad Almås, Norbrittania,  men så så jeg at Gunn Marit Nisja la ut bilde på Facebook at hennes nyeste, Jeg skal ta vare på deg, hadde ankommet forlaget og var klar for utsendelse til butikkene.

Da greide jeg ikke å vente lenger,  men begynte på e-boken som jeg hadde fått fra forlaget.

Og dermed var jeg oppslukt, for dette var bra. Det var veldig bra. Jeg klarte ikke legge den fra meg før jeg hadde lest ferdig. Først da kan jeg vende tilbake til omgivelsene rundt meg igjen, etter å ha vært inne i Viljas verden.
For meg var dette en sår, men varm tekst, med en nerve i seg.

Mye er gjenkjennbart,  for oss som har opplevd pårørende med demens. Hjelpesløsheten når man ikke vet hva man skal gjøre og usikkerheten også. Man lurer innimellom på om det er en selv som surrer. I ene øyeblikket er alt ved personen normalt, for så i neste øyeblikk skjer det igjen noe merkelig. Forståelsen for at Vilja får problemer med konsentrasjon om studier når hun konstant bekymrer seg for forholdene hjemme, har man også. .

Samtidig får vi fine tilbakeblikk fra både Viljas og morens liv, oppturer og nedturer som har preget dem.

En nydelig leseopplevelse er Jeg skal ta vare på deg. Anbefales varmt. Jeg spår at dette er romanen som sender Nisja sitt forfatterskap, over landegrensene.

 

Sitat: 

For noen år siden ville Vilja ønsket seg nettopp dette: En mor som ikke maste så ofte og hengte seg slik opp i detaljer.Men nå, da mamma stort sett smilte og fulgte strømmen, føltes det uhyggelig. Som om en fremmed hadde tatt bolig i mammas kropp.

Sitat
Idun tittet ned på sitt eget speilbilde i den skinnende vannoverflaten. Bekken rant som et sølvbånd gjennom skogen, der det blinket kaldt over røtter og stein. Hit var hun kommet for å føle seg rolig og klar som den.
Ansiktet som kikket tilbake fra det flimrende speilet der nede, var pent, litt mystisk. Idun var ikke lenger barn, ikke ennå voksen. Hun var en hulder, en  alv, et skogsdyr, og når hun lyttet til bekken lenge nok, ble sildringen  og klukkingen til stemmer som mumlet hemmeligheter som var ment bare for henne.

 

Det er en helt vanlig kveld på Viljas studenthybel da moren ringer. Samtalen blir derimot alt annet enn vanlig. Moren snakker forvirret og usammenhengende. Har hun drukket? Det pleier hun ikke. Skremt tar Vilja affære, og moren blir lagt inn på det lokale sykehuset. Da Vilja ankommer, kan legen fortelle at moren er rammet av akutt hjernesykdom.

Jeg skal ta vare på deg er en roman om livets brå omveltninger – en fortelling om en datter som må ta ansvar for morens framtid så vel som sin egen, og de dilemmaer det medfører. Men også historien om en splittet familie som forsøker å vokse sammen omkring noe nytt.

Gunn Marit Nisja skriver lavmælt og fint om vanlige menneskers liv og drømmer.

 

Da har jeg fått stilt den nysgjerrigheten og kan gå tilbake til Norbritannia.

 

Gry Blekastad Almås, Norbritannia

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

Jeg aner ikke hva jeg møter her og det liker jeg godt.

https://bok365.no/artikkel/kl-18-lansering-av-norbritannia/

 

Nordmenn elsker Storbritannia – men hvordan preger vi britene! I denne boka besøker Gry Blekastad Almås steder og mennesker i Storbritannia som forteller om forbindelsen mellom landene våre. På en kunnskapsrik og underholdende måte tar hun oss med på en norsk reise i et kjært naboland. Etter en tur innom en norskeid pub blir vi med på fotballkamp mellom engelske storlag som er preget av nordmenn. Hos en eksklusiv skredder i en bygning eid av Oljefondet tester forfatteren om nordmenn får prisavslag, før den tidligere uteliggeren Vivi fra Bærum tar oss med til et ganske annerledes London. På øya Man kommer forfatteren over en fortiet historie om nordmenn fra begge sider som satt i britisk fangeleir under andre verdenskrig. Og aller lengst nord ønsker mange seg en sterkere formell tilknytning til Norge. Fins det et «Norbritannia» i Storbritannia? Og hvordan påvirkes det i så fall av den politiske krisetiden britene opplever? Gry Blekastad Almås er programleder i NRK og har vært korrespondent i London. Hun har dekket alle britiske valg de siste ti årene og ledet tv-sendinger innen politikk og nyheter i mer enn 25 år. «Både research og fortellekunst er mektig imponerende!» Øivind Bratberg, Storbritannia-kjenner «Boka er midt i blinken og meget godt skrevet!» Arne Scheie

 

 

August:

 

 

Benedict Wells, Becks siste sommer

Tove Taalesen, Dronningen

Karin Kinge Lindboe, Far og Sachsenhausen

Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si

Askefall, Stein Arne Nistad

Sarah Lark, Et håp ved verdens ende

Leif Enger, Ned til elva

Per Lars Tonstad, Aldri så galt at det ikke kan bli verre

Danny Scheinmann, Tilfeldige tegn på heroisk kjærlighet

Lasse Gallefoss, Krigernes fred

Magnhild Haalke, Allis sønn

Nina F. Grünfeld, Frida

Tracy Rees, Mysteriet Amy Snow

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil å dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Fikse, trikse, ordne opp Ja det må vi få til

Dette er personlige Lillasjelord, skrevet på bestilling. Det er helt frivillig om ordene kan deles anonymt her i bloggen. Ta kontakt hvis du ønsker dine egne ord. tlf 99467178 eller På Lillasjel på facebook.

 

Fikse, trikse, ordne opp

Ja det må vi få til

Ja det skal jeg ordne

Du liker å ordne opp i ting

Du liker generelt orden

Det skal se skikkelig ut når du gjør noe

Ikke noe juks og fanteri, men ærlighet

Av og til rister du på hodet og forstår ikke hvordan folk tenker

Du vil så gjerne tenkte det beste om folk og blir litt skuffet når det ikke er det beste de viser

Særlig hvis de inngår avtaler og ikke holder de

Det synes du er direkte sjofelt og da blir du skuffet

 

Men noen ganger strever du med å være så ordentlig som du ønsker

Det er nesten så det sitter en på skulderen din og følger med

En du har sett opp til og gjerne vil være lik

Det rare er at du var ikke og er ikke bestandig enig, men likevel går du i dette mønsteret

Som om du slavisk følger et spor du ikke er klar over at du går i

Det er som om du ikke ser at av og til kunne du ønsket å gjøre noe annet

Riste løs litt, være friere i formen, løsne på snippen og bare slippe deg litt løs

Kan ikke akkurat passe være nok innimellom

Må alt være så ordentlig, så perfekt

Alt er egentlig veldig bra, kanskje det er på tide å bli litt mer fri

 

Du er glad i fjell og natur

Der finner du en etterlengtet ro

Hva om du prøver å ta den roen mer inn i hverdagen

Senke skuldrene litt og se at det du gjør er mer enn bra nok

Du er ikke så opptatt av hva andre sier om deg, det er du selv som er dommeren

Det er du som vil at alt skal være så ordentlig

Det er som om du stopper opp av og til, ser ut i luften og tenker hvorfor gjør jeg dette

Hva om jeg gjorde noe helt annet

Ja hva om du gjorde det

Det må ikke være de store endringene

Selvfølgelig skal du ikke kaste alt du har bygd opp

Men noen små endringer kan du tillate

De endringene vil skape nye tankemønstre og føre deg inn i en litt friere verden med mer glede istedetfor bare plikt

 

Du er glad i mennesker men det skal noe til at du slipper de helt inn

Det er enda et mønster det ser ut dom du kopierer

Holde avstand, være korrekt, hit men ikke lenger

Dette vil også endre seg i årene som kommer

Det vil bli flere rundt deg og du vil oppdage at du da er blitt friere

De som er glad i deg og er rundt deg, vil da oppleve at nå er du mer deg, den du er ment til å være

Det er lov å glede seg, det er lov å stråle, også når det er hverdag og plikter som venter

Du er et flott menneske, bare rist løs og vær deg selv i alt og ett

Det var våre ord til deg

 

Et flott menneske, arbeidsom og godt likt

Senk skuldrene og bare vær tilstede innimellom uten at du hele må yte

Det er også lov til å si at nei, det passer ikke

Eller det må noen andre ta seg av

Det er også lov å la “det burde jeg gjøre” på hylla litt

Vær obs på at det kan være noen som kommer etter deg, som også vil følge i samme sporet og bli lik deg

At ikke også de har noen på skulderen som styrer dem uten at de er klar over det

Når du senker kravene, vil det også hjelpe dem

Gå rak i ryggen, se fremover, men senk skuldrene og le mer

Søk flere ting som gleder deg og senk tempoet litt

Hver dag får du en ny dag, bruk fargestiftene flittig

Vær ikke redd for de sterke fargene og bry deg ikke om du tegner utenfor streken

Glede er et nøkkelord, ta med deg alle dine og gled dere over å være fri sammen

 

https://www.youtube.com/watch?v=YkgkThdzX-8

 

 

Jeg bare må

 

Jeg kjente det var på tide å ta noen grep.

Jeg suller rundt meg selv her og dagene er ganske like.

Høsten kommer seilende inn.

Hjernen vår er ganske rar.

Den går aller helst og tråkker i de samme sporene hele tiden.

Det styrer tankene våre, som igjen styrer følelsene våre.

Når jeg tenker høst, roper hjernen min umiddelbart, “Hei du nå blir det snart vinter, mørkt og kaldt og ufyselig”

Dette har den ropt til meg så høyt den greier, hver eneste høst.

Det er ganske så deprimerende for en som elsker fargene rundt seg, lyset og gode, lette dager.

Ser dere det jeg ser

 

 

Men nå har jeg lært meg at jeg kan lure hjernen min.

Jeg har nemlig et tilsetningsstoff som heter glede.

Det påfører jeg kroppen min i passe store doser.

Noen ganger tar det litt tid før virkningen slå inn, andre ganger skjer det momentant.

Positive endringer er nødvendig, for å få hjernen ut av sitt faste spor.

Først bestemte jeg meg for å glede meg til en sydentur jeg ikke vet om det blir noe av.

Jeg har jobbet iherdig med den gleden de siste dagene.

Nå er det nærmest så jeg hopper av fryd ved tanken.

Tenk på alle de gode hormonene som kroppen da produserer.

Lykkehormonene flyr rundt meg i store flokker sammen med alle fuglene som flagrer rundt meg og har konsert i trærne.

I dag tok jeg en for meg viktig avgjørelse

 

 

Gubben har et eget lite endringsprosjekt  på baksiden av huset.

Han bygger over kjellerinngangen.

Tenk han får holde på uten at kjerringa blander seg inn.

Han får bestemme alt selv uten at jeg kommenterer eller protesterer.

Jeg tror han synes han er heldig.

Det er mye

som må gjøres med huset til våren.

 

Gubben skiftet tak nå på forsommeren.

Jeg lagde mat til dugnadsgjengen som hjalp han.

Dugnadsfest, Meksikansk buffet

Litt klarer jo jeg å bidra med også heldigvis.

Nå holder jeg endelig på å nærme meg dagens tema, nemlig endring av hvordan vi ser på ting.

Jeg har jo liksom linje for linje nærmet meg nettopp det.

Ja dette med å styre tankene.

 

 

Siden gubben nå holder på med byggeprosjektet sitt, passet det å prøve ut enda noe nytt.

Vi må nemlig beise hele huset utvendig til våren.

Det er nesten ikke beis igjen så det ser ganske så fælt ut.

Jeg er lei av å se rødt.

Jeg vil ha en annen farge og jeg tror at brun blir riktig.

Nå skal det sies at maleren, (et annet navn på gubben),  var skeptisk i utgangspunktet, men jeg tror jeg har klart å hjernevaske han nå.

Hjelper gjerne med ideer hvis noen trenger å gjøre det samme.

Et av grepene er da å foreslå et par farger han synes er verre.

Jeg foreslo gul eller lilla, for det vet jeg at han ikke liker.

Deretter pekte jeg på alle brune hus og fortalte hvor fine de er.

Sakte, men sikkert tror jeg han har vennet seg til tanken.

Slik kan man jo jobbe med andres tanker også, haha.

Skal jeg være helt ærlig, tror jeg bare at han lar meg få viljen min.

Sånn for husfredens skyld.

Litt har han lært etter 42 år sammen med meg.

 

 

Nå skal jeg endelig komme til poenget.

Jeg fikk beskjed må å bivåne fargeendringen.

Han har forstått at det er bedre jeg godkjenner med en gang enn at protestene kommer etter at arbeidet er gjort.

Ja det skal som sagt ikke beises før vårsolen kommer, ikke duggvåte høstdager.

Men greit å prøve og se om det blir riktig farge.

Men når jeg likevel måtte studere den flotte brune fjølen, hoppet nemlig hjernen ut av ett av de gamle sporene.

Ja jeg sa jo at jeg skulle komme til poenget.

Den så utsikten fra en ny vinkel.

Det synes den var rasende festlig.

Den hoppet og danset av pur glede.

Jeg lurte den dermed trill rundt.

Jeg fikk den til å se tilværelsen rundt seg fra er nytt perspektiv uten at den var klar over at det skjedde.

På denne måten kan vi nemlig endre tankene våre, gjøre bittesmå endringer.

Jeg har lest at noe lignende kan være veldig virkningsfullt for de som er plaget med angst.

Når de kjenner angsten komme, begynner de å beskrive hva de fysisk ser rundt seg

Da blir hjernen opptatt av hva den ser og vi stopper fryktfølelsen.

 

Istedetfor å skrive alle disse ordene, kunne jeg sagt det enkelt.

Føler du deg motløs, se ting fra en ny vinkel, gjør små endringer.

Men nå er jo ikke jeg av den enkle, ordknappe sorten.

I dag

 

 

ps, men brunt blir fint

 

Tracy Rees, Mysteriet Amy Snow

Tracy Rees, Mysteriet Amy Snow

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Denne så veldig lett ut, men jeg ville ikke være forutinntatt og jeg har sett veldig mange fine omtaler og kun et par som ikke har likt de.

Den skal derfor leses med et åpent sinn og lett hjerte, for denne måneden har det vært mange sterke leseopplevelser. Å avslutte med noe underholdende og lett, passer derfor fint,

Det ble en brå overgang fra Allis sønn og Frida til Amy Snow. I starten koste jeg meg veldig men så ble det mer og mer romantikk og hjerte og smerte og dere som følger meg, vet at det finner Jeg gruelig kjedelig.
Jeg liker mysterier men det ble for lettvint og forutsigbart.
Dette må være en fantastisk bok for de som liker underholdningbøker av den lettere typen og det vet jeg at veldig mange gjør. Mysteriet Amy Snow er jo en bestselger.

Om Mysteriet Amy Snow

Som nyfødt blir Amy etterlatt i snøen for å dø. Den vakre arvingen Aurelia Vennaway er den som finner henne og tar henne med seg hjem, redder livet hennes og gir henne navnet Amy Snow. Amy får ingen kjærlig oppvekst, men hun og Aurelia er nære som søstre. Da Aurelia dør som tjuetreåring, faller hele Amys verden i grus. På toppen av det hele blir hun forvist fra herskapsboligen og må klare seg selv. En dag mottar Amy en pakke som inneholder en pen sum penger og et brev fra Aurelia. Brevet avslører at hun har holdt noe hemmelig fra Amy, og fra graven sender hun Amy fra den ene siden av England til den andre. Der venter en overraskelse som vil endre hele livet hennes

 

Jeg har lest alle bøkene jeg har planlagt denne måneden, derfor får jeg plass til litt bonuslesing etter denne.
Den første bonusboken er ikke beige som de andre augustbøkene, men knall rød.

 

Gry Blekastad Almås, Norbrittania

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

Jeg aner ikke hva jeg møter her og det liker jeg godt.

https://bok365.no/artikkel/kl-18-lansering-av-norbritannia/

 

Nordmenn elsker Storbritannia – men hvordan preger vi britene! I denne boka besøker Gry Blekastad Almås steder og mennesker i Storbritannia som forteller om forbindelsen mellom landene våre. På en kunnskapsrik og underholdende måte tar hun oss med på en norsk reise i et kjært naboland. Etter en tur innom en norskeid pub blir vi med på fotballkamp mellom engelske storlag som er preget av nordmenn. Hos en eksklusiv skredder i en bygning eid av Oljefondet tester forfatteren om nordmenn får prisavslag, før den tidligere uteliggeren Vivi fra Bærum tar oss med til et ganske annerledes London. På øya Man kommer forfatteren over en fortiet historie om nordmenn fra begge sider som satt i britisk fangeleir under andre verdenskrig. Og aller lengst nord ønsker mange seg en sterkere formell tilknytning til Norge. Fins det et «Norbritannia» i Storbritannia? Og hvordan påvirkes det i så fall av den politiske krisetiden britene opplever? Gry Blekastad Almås er programleder i NRK og har vært korrespondent i London. Hun har dekket alle britiske valg de siste ti årene og ledet tv-sendinger innen politikk og nyheter i mer enn 25 år. «Både research og fortellekunst er mektig imponerende!» Øivind Bratberg, Storbritannia-kjenner «Boka er midt i blinken og meget godt skrevet!» Arne Scheie

 

 

August:

 

 

Benedict Wells, Becks siste sommer

Tove Taalesen, Dronningen

Karin Kinge Lindboe, Far og Sachsenhausen

Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si

Askefall, Stein Arne Nistad

Sarah Lark, Et håp ved verdens ende

Leif Enger, Ned til elva

Per Lars Tonstad, Aldri så galt at det ikke kan bli verre

Danny Scheinmann, Tilfeldige tegn på heroisk kjærlighet

Lasse Gallefoss, Krigernes fred

Magnhild Haalke, Allis sønn

Nina F. Grünfeld, Frida

 

Det er som om du venter

Dette er personlige Lillasjelord, skrevet på bestilling. Det er helt frivillig om ordene kan deles anonymt her i bloggen. Ta kontakt hvis du ønsker dine egne ord. tlf 99467178 eller På Lillasjel på facebook.

 

Det er som om du venter

Du venter og venter på at livet skal ta til

At ting skal skje og så skjer det ikke noe

Det kan være for at du skal lære å bare være tilstede uten å søke

Men det kan også være fordi du må sette i gang selv

Eller det er en kombinasjon

Det er som oftest det

Man trenger stiltstand før neste semester

Men du er klar for å gå videre nå til ny læring

Men det er som om du er redd for å slippe det gamle

Husk at læring kommer på mange måter

 

Hos deg er det som om du må overgi deg

Si at her er jeg, jeg lytter, nå er jeg klar

Jeg forstår at det er ikke alt jeg styrer, jeg må bare stole på at det som skal bli,det kommer min vei

Samtidig må man være åpen og se mulighetene

Du har ikke helt åpnet skattekisten din enda

Du har så mye på lager som du ikke ser

Kanskje skal du nå bruke tiden din til å se litt innover

Se det du har der og det du har lyst til å forske på

Sett deg opp en ønskeliste over hva du ønsker i livet av smått og stort

Ikke alt er selvsagt mulig men skriv det opp likevel

Det skjer nemlig noe i hjernen når man begynner å myldre litt

Det er som om det da åpner seg små stier

Det er da man må være oppmerksom og ikke stenge de igjen og tenke at nei det kan jeg ikke

Man må la de få blomstre litt der, utfolde seg og så plutselig danner det seg nye små stier ut fra de som er der

Da vil du kunne komme inn på veier du egentlig ikke så var der i utgangspunktet

Ikke vær så opptatt av hvor du skal hen, men nyt turen underveis

Mange tillsynelatende små hendelser, vil vise seg etterhvert føre deg et bestemt sted

Vær også obs på mennesker du møter

Små menneskemøter med fremmede, ikke lange møter, men det man kaller tilfeldige møter som gjør at man blir litt forbauset

Disse små møtene er energinettet ditt som utvides og blir sterkere

På den måten blir du åpnere og får ned mer informasjon, både om deg selv og andre

Du vil forstå mer og se mer sammenhenger

 

Ta deg litt tid og se litt tilbake

Se hvordan du har endret deg de siste årene

Selv om du ikke synes det skjer så mye og ikke går raskt nok, har faktisk mye skjedd

Det er som om du inni deg er travelt opptatt av å brette ut kronbladene dine, gjøre klar for blomstrig

Men du er rett og slett ikke klar over dette selv

Det er som om du står der med en vakker blomsterbukett og den har papiret på så man bare kan skimte blomstene inni

Du har ikke bestemt deg for å pakke den ut

Når du først bestemmer deg for å ta av papiret vil du bli forbauset

Du er så mye mer enn det du tror

Du trekker deg selv ned med allminnelighetstanker, at du er er så vanlig, så usynlig

Det er fordi du har gardinene nede

Når du først tør å åpne opp og se deg selv, vil også andre se deg

Husk bestandig at det du sender ut, er det du får tibake

Føler du deg usynlig, ja da tar du usynlighetskappen på og ingen ser deg

Bestem deg nå for at du er god nok akkurat som du er

Det er ikke slik at alle andre er vakrere og flinkere på alle hold

Du ville aldri trekke andre ned på den måten du snakker til deg selv

Dette vil bli en viktig jobb for deg i tiden som kommer

Bestem deg for den du vil være, let i skattekisten din, ta frem alle dine gode egenskaper

Tenk at nå skal du ta deg selv på alvor for det har du fortjent

Vær mot deg selv som du er mot andre

Oppmuntre deg selv slik du oppmuntrer andre

Pakk ut blomsterbuketten,la den få den beste plassen i stuen så alle ser den

Det var våre ord til deg

 

Alt ligger der og venter på at du skal ta startskuddet

Det er helt og holdent opp til deg selv

Kanskje må du gjøre det på nye måter enn før, men det greier du

Ikke hold deg selv nede, men se din egenverdi

Vær obs på mennesker du møter

Når hjertet hvisker et oppdrag til deg, følg den stemmen selv om du synes det høres dumt ut

Det fører deg nemlig opp i situasjoner som er læring

Ta kontakt med mennesker, du har noe å gi

Du skal se dem og lytte til dem og gi dem råd

Bli ikke fortvilt om de ikke gjør som du foreslår

Det er deres valg, ikke ditt ansvar

Gå ut i verden med løftet hode og vær deg

Se nå at du er verdifull, bruk alt du kan og alt du vet

En vakker blomsterbukett er du, du må bare pakke den ut

Nina F. Grünfeld, Frida

Nina F. Grünfeld, Frida

Leseeksemplar fra Aschehoug

Frida skiller seg ut i bokbunken ved å være grønn men jeg tror at boken er så sterk at den får være med i auguststabelen.

Dessuten er det med farger bare for moro, derfor kan det også være unntak.

 

Historien om Frida var annerledes enn jeg hadde forestilt meg. Dette er nok fordi de ikke fant nok dokumentasjon på hvordan livet til Frida var, annet enn at hun hele tiden flyttet og livnærte seg som prostituert til tyskerne sette henne i fangenskap.
Dette er mer en historiebok med fakta fra krigen og for meg ble det litt for mye av det. Jeg hadde håpet på mer om Fridas liv men det er jo forståelig at det ikke kan være mer, når man ikke finner dokumentasjon.
Men det er et omfattende arbeid som ligger bak boken og det er jo like hjerteskjærende hver gang man leser om massedrapene og torturen av jødene under krigen.
Anbefales de som liker sakprosa fra andre verdenskrig.

 

 

 

«Hun var alltid i politiets søkelys, jaget i by etter by, prostituert i 15 år. Hun ble drept og forsvant. Nå er Frida Grünfeld løftet fram for all ettertid, i en bok som forteller europeisk historie av sjeldent merke. Her skildres nazismens fremvekst, Holocaust nedenfra, og innenfra, og direkte – så leseren nesten mister pusten. Ikke minst har Nina Grünfeld gravd fram sosialhistorie man sjelden leser om.» Guri Hjeltnes, VG (Terningkast 5)

Første gang Frida Grünfeld ble registrert i en politisak, var våren 1931. Hun var jødisk, prostituert, mistenkt for spionasje – og hun var gravid.

Frida ble født i Østerrike-Ungarn i 1908 og levde et omflakkende liv i Sentral-Europa. Hun fødte sønnen Berthold og satte ham bort da han var bare én uke gammel. Han kom senere til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere.

Men hva skjedde videre med Frida? I denne boken drar barnebarnet Nina F. Grünfeld tilbake og leter etter farmoren sin. I avhør, rettsdokumenter og arkiver finner hun små spor og opplysninger, og hun ser hvordan nettet snører seg stadig tettere rundt henne. Myndighetene var ute etter slike som Frida. Så kom nazistene til makten.

Historien om Frida er en rystende fortelling om tilhørighet, savn og tap.

«Frida er blitt en smertefull, nervepirrende og velkomponert bok. Grünfeld makter å skrive frem en historie som henger sammen .- uten å ta seg for store friheter.» Ingunn Økland, Aftenposten

«Til tross for alt det som ikke lot seg finne ut, har Nina Grünfeld på mesterlig vis skildret en ung jødisk kvinnes omflakkende liv i et Sentral-Europa der både grenser, lojaliteter og normer var i oppløsning mellom krigene.» Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad (Terningkast 5)

 

https://ugla.aschehoug.no/historie-og-dokumentar/frida-av-nina-grunfeld

 

Tracy Rees, Mysteriet Amy Snow

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Denne ser veldig lett ut, men jeg vil ikke være forutinntatt og jeg har sett veldig mange fine omtaler og kun et par som ikke har likt de.

Den skal derfor leses med et åpent sinn og lett hjerte for denne måneden har det vært mange sterke leseopplevelser. Å avslutte med noe underholdende og lett, passer derfor fint,

Men siden jeg har lest alle bøkene jeg har planlagt denne måneden så får jeg plass til litt bonuslesing etter denne.

 

 

Om Mysteriet Amy Snow

Som nyfødt blir Amy etterlatt i snøen for å dø. Den vakre arvingen Aurelia Vennaway er den som finner henne og tar henne med seg hjem, redder livet hennes og gir henne navnet Amy Snow. Amy får ingen kjærlig oppvekst, men hun og Aurelia er nære som søstre. Da Aurelia dør som tjuetreåring, faller hele Amys verden i grus. På toppen av det hele blir hun forvist fra herskapsboligen og må klare seg selv. En dag mottar Amy en pakke som inneholder en pen sum penger og et brev fra Aurelia. Brevet avslører at hun har holdt noe hemmelig fra Amy, og fra graven sender hun Amy fra den ene siden av England til den andre. Der venter en overraskelse som vil endre hele livet hennes

 

 

 

 

Benedict Wells, Becks siste sommer

Tove Taalesen, Dronningen

Karin Kinge Lindboe, Far og Sachsenhausen

Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si

Askefall, Stein Arne Nistad

Sarah Lark, Et håp ved verdens ende

Leif Enger, Ned til elva

Per Lars Tonstad, Aldri så galt at det ikke kan bli verre

Danny Scheinmann, Tilfeldige tegn på heroisk kjærlighet

Lasse Gallefoss, Krigernes fred

Magnhild Haalke, Allis sønn

 

 

Magnhild Haalke, Allis sønn


Magnhild Haalke, Allis sønn

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Allis sønn ble gitt ut i 1935. Aschehoug gir ut en del bøker på nytt, noe som jeg finner spennende.

Jeg ser at Allis sønn er godt likt av de som har lest den og gledet meg til å lese den.

Det ble en svært sterk leseopplevelse for meg. Jeg forsvant inn i boken.

Dette er ikke noe lettlest bok. Den er skrevet i 1935 og språket er deretter. Det er en ordliste bak i boken som jeg ofte måtte benytte.

Måten Haalke skriver på, trenger inn i meg på et vis. Alle har en sønn som nok helt sikkert i dag, ville fått en diagnose på psykisk sykdom. Det som griper meg mest er hjelpesløsheten både mor og sønn må føle.

I fortvilelsen straffer hun han for så å ta han i forsvar. Hun elsker jo barnet sitt, samtidig er hun så alene om å ta seg av han og hun makter jo ikke å forstå hva som skjer. Han vil bare få være i fred med ordene sine. Den blå boken han skriver i, er hans kjæreste skatt.

En sterk bok å lese, men ikke en bok alle vil like og forstå, tror jeg.  Jeg anbefaler den varmt til de som liker å lese noe annerledes, ikke bare de lette historiene.

 

 

Elling vokser opp i et fattig fiskevær på Trøndelagskysten. Han er en kreativ kunstnerspire, som stikker seg ut blant klippfisksaltende øyværinger uti fjordlandskapet. Alli er bekymret for sønnens annerledeshet, og vil beskytte ham fra omverdenen, men ender kanskje med å skade ham mer enn hun beskytter. Boken er et dyptpløyende psykologisk drama som stiller spørsmål ved hva omsorg og beskyttelse er, og om hvilke forventninger samfunnet har til morsrollen, og hvordan en mor og et barn kan få rom til å være seg selv.

Allis sønn er Magnhild Haalkes (1885-1984) debutroman fra 1935, en bok som plasserte henne blant våre fremste diktere. Romanen fikk strålende anmeldelser hjemme og ute, blant annet i New York Times. Dessverre har Haalkes forfatterskap likevel ikke den plassen i det kollektive minnet som det fortjener. Denne glemte perlen av en roman gjenutgis våren 2020, med et forord av Monica Isakstuen.

«Kryss i taket for en flott og betimelig nylansering av en av de beste norske debutromanene fra forrige århundre!» Terje Eidsvåg, Adresseavisen (Terningkast 6)

«Glemt roman med klassikerkvaliteter. Magnhild Haalkes debut fra 1935 er sjokkerende god. (…) en psykologisk sensitivitet som gjør den til et av de mest innsiktsfulle mor og barn-portrettene jeg noen gang har lest. Med Allis sønn leverer forfatteren en eksistensiell thriller av en roman og historien om hvordan et oppvakt, kreativt barn går til grunne.» Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

«Uhyre sterkt portrett av eit uvanleg barn. Den 85 år gamle romanen «Allis sønn» har ikkje mista krafta til å sjokkere og opprøre lesaren. Portrettet av vesle Elling er ei djupt urovekkjande historie om kor gale det kan gå med eit barn som ikkje får lov til å bruke evnene sine.» Marta Norheim, NRK

 

Nå leser jeg

 

Nina F. Grünfeld, Frida

Leseeksemplar fra Aschehoug

Frida skiller seg ut i bokbunken ved å være grønn men jeg tror at boken er så sterk at den får være med i auguststabelen.

Dessuten er det med farger bare for moro, derfor kan det også være unntak.

 

«Hun var alltid i politiets søkelys, jaget i by etter by, prostituert i 15 år. Hun ble drept og forsvant. Nå er Frida Grünfeld løftet fram for all ettertid, i en bok som forteller europeisk historie av sjeldent merke. Her skildres nazismens fremvekst, Holocaust nedenfra, og innenfra, og direkte – så leseren nesten mister pusten. Ikke minst har Nina Grünfeld gravd fram sosialhistorie man sjelden leser om.» Guri Hjeltnes, VG (Terningkast 5)

Første gang Frida Grünfeld ble registrert i en politisak, var våren 1931. Hun var jødisk, prostituert, mistenkt for spionasje – og hun var gravid.

Frida ble født i Østerrike-Ungarn i 1908 og levde et omflakkende liv i Sentral-Europa. Hun fødte sønnen Berthold og satte ham bort da han var bare én uke gammel. Han kom senere til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere.

Men hva skjedde videre med Frida? I denne boken drar barnebarnet Nina F. Grünfeld tilbake og leter etter farmoren sin. I avhør, rettsdokumenter og arkiver finner hun små spor og opplysninger, og hun ser hvordan nettet snører seg stadig tettere rundt henne. Myndighetene var ute etter slike som Frida. Så kom nazistene til makten.

Historien om Frida er en rystende fortelling om tilhørighet, savn og tap.

«Frida er blitt en smertefull, nervepirrende og velkomponert bok. Grünfeld makter å skrive frem en historie som henger sammen .- uten å ta seg for store friheter.» Ingunn Økland, Aftenposten

«Til tross for alt det som ikke lot seg finne ut, har Nina Grünfeld på mesterlig vis skildret en ung jødisk

kvinnes omflakkende liv i et Sentral-Europa der både grenser, lojaliteter og normer var i oppløsning mellom krigene.» Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad (Terningkast 5)

 

August:

 

Benedict Wells, Becks siste sommer

Tove Taalesen, Dronningen

Karin Kinge Lindboe, Far og Sachsenhausen

Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si

Askefall, Stein Arne Nistad

Sarah Lark, Et håp ved verdens ende

Leif Enger, Ned til elva

Per Lars Tonstad, Aldri så galt at det ikke kan bli verre

Danny Scheinmann, Tilfeldige tegn på heroisk kjærlighet

Lasse Gallefoss, Krigernes fred

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil å dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share