Bøker lest januar 2022, 14 bøker, herav 5 krim/spenning

Vi skriver nytt år, 2022

Siste halvår i fjor leste jeg mindre enn året før.

Jeg stabler opp 20 bøker hver måned, men får ikke lest alle.

Likevel kommer jeg nok til å fortsette med de høye stablene.

Hvorfor sier du kanskje, når du ikke leser de likevel.

Jo, sier jeg, for jeg elsker å plukke de frem og jeg elsker å se stabelen foran meg.

Jeg ser den rett foran meg når jeg sitter og leser og de som er like bokidiot som jeg er, de kjenner den følelsen.

Også en slags idiot

Gleden og forventningen fyller meg.

I tillegg får jeg tilbakemelding om at andre synes det er gøy, så da er det vinn vinn.

 

Jeg har også skrevet i det neste Hverdagsnettmagasinet. Gratis magasin med intervjuer med forfattere, bokomtaler og mye annet, blant annet filosoferingene til Bokidioten, side 76.

https://issuu.com/hverdagsnett/docs/hverdagsnett1_22

 

Januar var delt i 4.

Sverige, Finland, Danmark og Island.

Jeg gjør oppmerksom på at det er mange leseeksemplarer.

Det vil stå fra hvilket forlag, for det er jeg pålagt å skrive i følge markedsføringsloven.

Selv om jeg får bøker,  vet dere som følger meg, at jeg sier fra om det jeg ikke liker.

Denne måneden ble det nok rekord i antall ikke liker, dessverre.

Jeg er ikke pålagt hverken å lese eller like eller får betaling.

 

Det var ikke alt som falt i smak denne måneden. Noen ble som forventet ikke lest heller. Det er derfor langtfra alle som har fått egen omtale.

 

SVERIGE:

Johanna Mo, Nattsangeren

Leseeksemplar fra Aschehoug

Enda en ny forfatter tenkte jeg. Så feil kan man ta. Det er så mange nordiske krimforfattere at jeg går helt i surr. Dette er 8. boken Mo skriver, men det er den første i en ny serie. Sveriges nye krimdronning, står det og det blir spennende å se om den faller i smak. I januar kommer ny bok i denne serien,  Skyggeliljen heter den.
Jeg var ikke helt overbegeistret for Nattsangeren, da jeg syntes det ble veldig mye utenomsnakk. Jeg er ikke så interessert i hva de har på seg eller hvilke tallerkener som brukes. Jeg synes også det blir snodig at den drepte forteller sin historie.
Jeg ser at de som har lest Skyggeliljen, sier den er bedre, så jeg kommer nok til å lese den også. Men for all del, ingen dårlig bok og jeg kan jo til tider være litt pirkete.

Johanna Mo, Nattsangeren

 

 

Fra omslaget: Når den dyktige politietterforskeren Hanna Dunckers far dør, vender hun etter 16 år i Stockholm tilbake til barndommens Öland. Til tross for alt som skjedde der, tross alle blikk og rykter, er det i den lille hytta ved havet hun hører hjemme.
15 år gamle Joel blir funnet død og mishandlet ved en rasteplass. Hanna må etterforske saken selv om Joels mor en gang var hennes beste venn – en venn Hanna forlot for mange år siden.
Alle kjenner alle i det lille øysamfunnet.
Alle vet at Hannas far satt i fengsel for drap.
Hanna får bruk for all sin styrke og menneskekunnskap i etterforskningen av Joels tragiske og voldsomme død. At det koster å grave, både i nåtid og i fortid, lar det lukkede samfunnet henne ikke glemme.

 

Johanna Mo (f. i 1976 i Kalmar) bor i Stockholm. Hun debuterte i 2007 og har mottatt Barometern-OTs kulturpris Gyllene Fjädern og er nominert til Swedish Radio Short Story Prize. I nesten tjue år har hun jobbet som skribent, redaktør, foreleser, kritiker og oversetter. Nattsangeren er Johanna Mos åttende bok og den første i Öland-serien.

 

Susanne Jansson, Vintervann

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jansson er enda en ny forfatter for meg. Hun har gitt ut en roman tidligere, Offermyra. Dette ble derimot en nedtur for meg. Dette er boken for de som liker psykologiske thrillere. De som liker å fundere på hva som har skjedd. Jeg trodde det var en vanlig krim, så for meg som sjelden liker psykologiske thrillere, ble det en nedtur. Jeg fant den ikke spennende i det hele tatt.

 

 

Tre år gamle Adam forsvinner fra hjemmet sitt på Orust. Politiet konkluderer med drukning, men guttens gjeldstyngede far Martin mistenker noe andre ikke forstår. Det var ikke en ulykke. Noen eller noe har lokket gutten ned i sjøen, har ropt til ham fra dypet. Blant eskene på loftet finner han mystiske tegn på tragedier som går langt tilbake i tid. Ikke bare er det ledetråder til hva som skjedde med sønnen hans, men også til hendelser i Martins egen oppvekst.

 

Caroline Säfstrand, Klubben for lykkelige avslutninger

Leseeksemplar fra Strawberry publishing

 

Jeg har lest en av forfatteren før og fant den lett, men fin. Jeg går ut fra at denne blir noe av det samme.

Caroline Säfstrand, Villa havbris

Dette ble derimot en gledelig overaskelse. Den var ukomplisert, behagelig og underholdende. En riktig kosebok med et snev av alvor for de som liker underholdningsbøker.

Caroline Säfstrand, Klubben for lykkelige avslutninger

 

 

 

En varm og håpefull roman om å gå seg vill i livet, og finne veien tilbake gjennom nye venner, en skriveterapeut og «Klubben for lykkelige avslutninger». Cecilia har mistet mannen sin altfor tidlig, Lisbeth innser at livet hennes har stagnert og Ivy går rundt og uroer seg for alt mulig hele tiden. Disse tre svært ulike kvinnene befinner seg ved et veiskille i livet da de finner en reklamelapp på bilen sin med invitasjon til skrivekurset «Klubben for lykkelige avslutninger». Uten at de er klar over det, tar livet deres nå en helt ny retning. De treffes en gang i uken og hemmeligheter fra fortiden nøstes opp. Skritt for skritt lærer de seg å elske, leve og le igjen. Men kommer de til å klare å lage sin egen lykkelige slutt?

 

Therese Bohman, Aftenland

Leseeksemplar lånt fra Norli Åndalsnes

 

Ukjent forfatter, aner ikke hva jeg går til her. Spennende, tenkte jeg, men igjen en nedtur. Dette må være en roman for de som er mer intellektuelle enn meg. Det er et høytflyvende språk som jeg rett og slett ikke kjenner. Jeg har aldri gått på universitet, hatt en karriere eller studert kunst og litteratur, så jeg meldte pass ganske tidlig. I tillegg er jo ikke det ringeste interessert i sjekking og intime forhold heller, så jeg er nok i feil målgruppe.

Vil du ha en bedre omtale, les Tine Sundal sin omtale

https://tinesundal.blogspot.com/2018/12/aftenland-av-therese-bohman.html

eller Åslaug sin

https://medbokogpalett.blogspot.com/2018/12/therese-boman-aftenland-roman.html

 

 

 

Aftenland handler om Karolina som er professor i kunsthistorie. Anton er hennes doktorgradsstudent. Når han sier han har funnet ny informasjon som forandrer historieskrivingen om svensk bildekunst, blir Karolina dratt inn et spill med flere uventet lag, både følelsesmessig og profesjonelt. Men hvem er det egentlig som utnytter hvem?

 

Liza Marklund, Polarsirkelen 

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Marklund er en forfatter jeg har lest mye av og liker henne svært godt. Dette er første bok i en ny serie og den har fått gode kritikker.

Med fare for å bli kalt januars sureste, må jeg bare si at her var kanskje den største skuffelsen denne måneden. Jeg hadde gleder meg til en god Marklund krim, men den fantes ikke spennende for meg.
I boken står det:

Det jeg først og fremst er ute etter, er et tidsbilde, sa hun og slikket av skjeen. En stemning, en følelse. Nord-Sverige i 1980- hva gjorde vi, hva tenkte vi? Hva drømte vi om? Hvordan blir vi påvirket av at en ung jente forsvant?

 

Det er et tidsbilde av 1980~årene vi får. Hva de spiste, lyttet til, så på tv og alle ligger visst med hvem som helst.  For meg, ble det rett og slett kjedelig.

 

Vg elsket den

https://www.vg.no/rampelys/bok/i/dnLklj/liza-marklund-tilbake-i-toppform-bokanmeldelse-polarsirkelen

Tine Sundal likte den

https://tinesundal.blogspot.com/2021/12/polarsirkelen-av-liza-marklund.html

 

Det er mange fine omtaler, så det er nok bare meg som er surmaga. Men slik er det med bøker. Man kan ikke like alt.

 

 

POLARSIRKELEN er første del av en trilogi som utspiller seg i Nord-Sverige, der Liza vokste opp. Det er en karakterdrevet kriminalroman av høyeste rang som foregår i to tidsperspektiver, sommeren 1980 og julen 2019. Hovedpersonene er en gruppe tenåringsjenter på begynnelsen av 1980-tallet. De har en bokklubb sammen der de møtes og diskuterer litteratur. En av dem forsvinner, 17 år gammel, og blir funnet førti år senere: innemurt i et brofundament, naken og halshugget.

Forholdene og hendelsene i bokklubben Polarsirkelen driver hele handlingen. Det som skjer sommeren 1980 vil prege jentenes voksne liv. Når deres savnede venn blir funnet julen 2019, åpner det seg brådyp både i og mellom de nå middelaldrende kvinnene. Smertefulle hemmeligheter som har vært skjult i flere tiår, truer med å bli avslørt, med ødeleggende konsekvenser.

Gutten som flere av jentene var forelsket i, i 1980, Wiking Stormberg, er nå politimester i den frostbitte byen ved polarsirkelen. Han leder etterforskningen av det makabre funnet i brofundamentet. Nådeløst trekkes han inn i dramaet som formet livene til de overlevende kvinnene.

 

DANMARK

 

Ane Riel, Beist

Leseeksemplar fra Aschehoug

Ane Riel, enda en forfatter jeg ikke har lest  noe av før.

Det gikk ganske dårlig for de svenske bøkene. De danske derimot, stod for noen av de beste leseopplevelsene i januar.

Ane Riel var et frisk pust for meg. Annerledes, litt humoristisk men denne hadde en krypende spenning for meg. Tenk det.

Dette er en forfatter jeg gjerne leser mer av.

Omtalen finner du her!

Ane Riel, Beist

 

 

Fra omslaget: En enormt stor mann, en kjempe, gjemmer seg nede ved elva. Han hvisker til ei kråke om ei jente som sluttet å puste, selv om han bare ville kose. Ingen vet hvor Leon har de voldsomme musklene sine fra, men moren, og Mirko, vet iallfall hvor vanskelig det er for ham å kontrollere dem. Spesielt når han vil kose.
Historien om hvorfor Leon nå gjemmer seg der ved elva handler om ensomhet og fortvilelsen over å ha – og å være – et annerledes barn, om vill kjærlighet til en gift kvinne og ikke minst om hvordan alt kan gå fullstendig galt på én eneste natt. Den natten knyttes Mirko uløselig til Leon og hans gåtefulle krefter for resten av livet.
Beist er på samme tid tragisk, spennende, varm og humoristisk. Det er en stor fortelling om skyld og uskyld, og samtidig en liten og varm historie om et uvanlig vennskap.

 

Ane Riel vant Glassnøkkelen, prisen for Nordens beste spenningsroman for Harpiks i 2016. Romanen fikk også Harald Mogensen-prisen for Beste danske spenningsroman. Harpiks er Ane Riels andre roman. Hun debuterte i 2013 med Slagteren i Liseleje, som ble kåret til Årets beste danske spenningsroman.

 

Lone Frank, Størst av alt

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Denne nådde jeg ikke å lese.

Det er mange nye forfattere for meg denne måneden. Denne romanen dumpet overaskende ned i postkassa mi og det er noe jeg liker godt. Vanligvis kan jeg ikke fordra å bli overrasket men er positiv når det gjelder bøker. Spennende med bøker og forfattere jeg ikke vet noe om.

Hos meg må den vente, men imens kan vi jo høre forfatteren fortelle om boken.

 

 

 

Størst av alt – Om kjærlighetens natur er en fargerik mosaikk, der Lone Frank forsøker å kartlegge kjærligheten med brikker fra naturvitenskap, psykologi og kulturforskning. Samtidig er boken en personlig oppdagelsesreise som fører henne til et nytt sted i livet. Dette er fabelaktig forskningsformidling skrevet som en hudløst ærlig historie.

Hva er egentlig kjærlighet? Spørsmålet treffer Lone Frank hardt, da hun plutselig mister den, kjærligheten. Hennes kjæreste er død, familien er for lengst borte, og vennene er ikke så nære som hun trodde. Midt i livet går det opp for henne at hun har tatt kjærligheten for gitt og forstått svært lite av dens vesen og store betydning.

Sammen med en psykolog gransker hun sitt opphav, og deres samtaler sender henne ut på en annerledes reise – en vitenskapelig undersøkelse av kjærlighetens natur. Kjærlighetens vitenskap er en ny disiplin. Den avdekker en historie som strekker seg fra de evolusjonære krefter, som har satt rammene for vår art, til den spissfindige hjerneaktivitet, som i siste instans former det enkelte menneskes kjærlighetsliv

 

Lone Frank (f. 1966) er en av Danmarks fremste formidlere av naturvitenskap. Hun har doktorgrad i nevrobiologi, og har siden 1998 vært ansatt som vitenskapsjournalist i Weekendavisen. Hun er også samfunnsdebattant og foredragsholder, og har arbeidet med både radio, tv og dokumentarfilm. Hun har skrevet bøkene Mine vidunderlige gener(2010), Lystens pioner (2016) og Størst av alt (2020), som har høstet stor anerkjennelse. Hun har også fått flere priser for sitt arbeid.

 

Caroline Albertine Minor, Hummerens skall

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg har for det meste lest dansk krim, men her er den ene danske romanen etter den andre. Dette blir gøy…..håper jeg.

Ja det håpte jeg, men jeg fant ikke så mye gøy her heller. Jeg bruker da ikke være så negativ? Men jeg har nok plukket en del bøker som egentlig ikke passer meg. Jeg ble bare ikke grepet.

 

 

Hummerens skall handler om tre søsken som mistet foreldrene tidlig. Faren døde under uklare omstendigheter på researchreise som antropolog i Nordøst-Russland, moren noen år tidligere av kreft. De tre barna kjemper for å finne seg til rette i voksenlivet: Ea, som bor i San Francisco og er stemor for Coco; Sidsel, som er alenemor til Laura og jobber som konservator ved et museum i København; Niels, den idealistiske og egenrådige lillebroren som livnærer seg som plakatoppsetter og lever uten fast bopæl. 

Etter som årene har gått, har forskjellene mellom de tre blitt til avstand. Men i løpet av fem intense dager i april inntreffer det en serie hendelser som gjør at de på nytt må ta stilling til hverandre og sin felles historie.

Hummerens skall er en berørende historie om søskenskap og foreldreskap, om det å svikte noen, men også det å vise omsorg for noen. Om brutte forbindelser og forbindelser som iblant overskrider forventninger.

 

Tony Gulløv, En konges ætt

Leseeksemplar fra   Vigmostad & Bjørke

 

Gulløv kjenner jeg, for jeg leste og likte godt den første boken i denne Vikingeserien.

Tonny Gulløv, Tusenårsriket

Han har gitt ut 4 bøker i denne serien i Danmark, så jeg går ut fra at de kommer på norsk etterhvert. Nummer tre synes jeg å huske at jeg har sett skal komme på nyåret. Litt morsom hovedpersonen i disse bøkene synes jeg, når han forteller om alle fadesene han har gjort.

Hurra, denne likte jeg like godt som den første, selv om jeg kunne klart meg med noen færre sider, så den ble enda skarpere.

Nå sluttet boken med en cliffhanger, så nå gleder jeg meg til den tredje, som har kommet ut nå i disse dager. Du må tåle rått språk skal du lese vikingebøker. Det er barbarisk og det er ikke en god fest, hvis det ikke er noen slosskamper. Huffa meg, men ham skriver fornøyelig.

Tony Gulløv, En konges ætt

 

 

 

Året er 943 og Ulv Palnatoke befinner seg på Fyn. Gorm den gamle er nettopp ankommet med tusen krigsmenn for å understreke kravet om å bli valgt til ny konge. Ulv har deltatt i Gorms voldsomme kamper tidligere og regner med at Gorm nå vil gi ham slektsgården på Fyn som belønning. Men det går ikke helt slik Ulv har sett for seg, og utålmodig som han er, begår han en ugjerning som får store konsekvenser. For å redde livet hans sender Gorm ham på et tokt til Britannia sammen med sønnene Knut Danaast og Harald Blåtann. For krig er uunngåelig i Gorms forsøk på å forene Skåne, Sjælland, Fyn og Jylland. En konges ætt er andre bok i fortellingen om Ulv Palnatoke. Det er en fascinerende, humoristisk og barsk historie om en tid hvor danskene lå i stadig krig både med hverandre og med utallige andre folkeslag i jakten på rikdom og evig ære.
«Underholdende … Tonny Gulløv kan sine saker.» Fyens Stiftstidende

 

Kirsten Thorup,Til vanvidd, til døden

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Denne romanen planla jeg å lese i høst, men har måtte flytte den måned for måned. Nå skal den leses. Jeg har sett gode omtaler.

Dette var nok definitivt høydepunktet i januar og kommer nok opp på favorittlista i år.

Kirsten Thorup,Til vanvidd, til døden

Det var en veldig spesiell roman. I starten tenkte jeg at denne kan jeg ikke lese for det var ikke avsnitt og ikke kapitler. Det var i løpet av 400 sider, kun 5 halve setninger. Utenom det var alle sider tettskrevet. Av og til, særlig i dialoger var det vanskelig å vite hvem som snakket.

Men jeg ble rimelig raskt sugd inn i handlingen. Det ble som om skrivemåten stod i stil med det som skjedde rundt hovedpersonen. Det var korte setninger, ofte bare et ord eller to, som kommandoer, like streng regi som det var under regimet i Tyskland under krigen. Det var ikke rom for noe utenomsnakk på et vis.

En krigsroman som skildrer livet i et velstående nazisthjem. Rystende lesestoff om hvordan man suges inn i hjernevaskingen og for å skjerme seg, avfinner seg med situasjonen og godtar den. Man er uansett hjelpesløs. Sympatien for medmennesker blir helt fraværende. Man tar skylapper foran øynene og nekter å se fordi det er for farlig å protestere

Anbefales varmt hvis du vil ha en historisk roman, som ikke er feelgood.

 

 

Høsten 1942 reiser den danske krigsenken Harriet med et overfylt tog gjennom Tyskland. Hun har etterlatt de to sønnene sine på et barnehjem, mens hun selv begir seg mot München. Mannen, Gerhard, som kjempet på tyskernes side, er blitt skutt ved Østfronten. Knust av sorg har hun takket ja til et rekreasjonsopphold hos Gerhards offiserskollega og hans danske kone, Gudrun, som tilhører den nazistiske overklassen. Harriet vil for enhver pris være lojal mot sin avdøde mann, likevel insisterer hun på å forholde seg nøytral til krigshandlingene. Men langsomt begynner hun å se forbi nazismens polerte overflate, der krigens grusomheter siver inn gjennom sprekkene.

 

 

FINLAND:

 

Miika Nousiainen, Ansiktsløft

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

 

Enda en av de jeg skulle lese i høst, men som ble flyttet frem i tid. Den har også vært en tur på Gran Canaria for så å få bli med hjem igjen.

Så var det en nedtur igjen for meg. Ansiktsløft er en bok jeg ser mange liker, men den traff ikke meg. Jeg har ikke rett humor, tror jeg.
Temaene var ok. Barnløshet, et savn for både kvinner og menn. Ofte tenker vi at kvinner kommer i panikkalderen, men glemmer at  single menn også ønsker seg familie. Partnere av samme kjønn, som ønsker seg barn. Parforhold generelt, i alle aldre.

Mange interessante temaer, men jeg ble bare ikke så fengslet.

Kjell Magne derimot, likte den svært godt:

https://bokblogger.com/2021/09/28/ansiktsloft/

 


Sami har en drøm om å bli far. Den biologiske klokken hans har tikket de siste 15 årene, av og til så høyt at det har vært vanskelig for ham å høre sine egne tanker. Men det er ikke enkelt å bli far. Det første man må gjøre, er å finne en passende kandidat til rollen som mor. Det går ofte skeis. I jakten på en mor til sine fremtidige barn, kommer Sami av og til i kontakt med en helt spesiell liga: Den perfeksjonistiske, urbane supermammaen. Og det miljøet er alt annet enn spøk. Man kan også få dem etter seg på måter man ikke ante. Samtidig får Sami uforvarende også en annen, og mulig enda farligere gjeng i hælene – den lokale MC-klubben. Og hvordan fikser man så livet når alt har gått galt? Sini, en velværeblogger med et instagram-perfekt liv, kommer med en løsning

 

Tommy Kinnunen, Lyset bak øynene 

Kjøpt selv

Jeg leste en av Kinnunen nå nylig og likte den så godt at jeg kjøpte en til

Tommy Kinnunen, Ingen Anger

Ingen anger var en av de beste jeg leste i fjor. Kinnunen er en forfatter jeg definitivt vil følge, selv om Lyset bak øynene, ikke var på høyde med Ingen anger, for meg.

Men bevares en svært bra roman. Han er flink til å skrive Kunninen og han blir nok en å se opp for i årene som kommer.

Tommy Kinnunen, Lyset bak øynene 

 

 

Helena er bare ni år gammel da hun blir sendt fra den vesle hjembyen til en blindeskole i femtitallets Helsingfors. Der venner hun seg gradvis til storbyens lukter og lyder, og lærer seg å beregne avstand ut fra antall skritt. Men savnet etter familien er stort. Førti år senere flytter også Helenas nevø Tuomas sørover for å studere. Han ønsker å leve opp til familiens krav og forventninger, men drømmer om å stifte en egen familie, og bærer på en hemmelighet. I Helsingfors treffer han tanten og blir kjent med nye sider ved henne. Hvordan er det å leve hele livet som en som må stå utenfor? Går det an å bli akseptert som den man er? Lyset bak øynene er en ny, sterk roman fra forfatteren av den kritikerroste Der fire veier møtes. Tommi Kinnunen skriver med innsikt og innlevelse om ensomhet og om nødvendigheten av å finne sin egen vei, om ønsket om å bli far og om kunsten å være forelder.

Lyset bak øynene tegner sine skikkelser så tydelig og gripende at den blir tidløs. Den unge, og det må være lov å si, lovende Kinnunen er en av flere flinke finske forfattere på vei opp og frem i nordisk litteratur. I intervjuer røper han at det kanskje blir en bok til om denne motsigelsesfylte familien. Uten tvil en finsk gladmelding. En viktig beskrivelse av opplevelsen av å være annerledes . I tillegg er romanens fortelling svært dyktig og variert oppbygd.

 

Pajtim Statovci, Kongenes land

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Kongenes land ja, aner ikke om denne er bra, så det må jeg bare finne ut.

Nei, denne la jeg bort. Dette var ikke noe for meg. Jeg leste den ikke ut.

 

April, 1995. Arsim er tjueto år gammel, nygift og student ved universitetet i Pristina i Kosovo. Som Albaner i en krevende tid holder han en lav profil for å kunne fullføre graden sin. En dag møter han en ung, serbisk mann ved navn Miloš. Før dagen er omme, har alt endret seg. Og før to uker er gått, skjer det to avgjørende ting i Arsims ekteskap: Han får vite at han skal blir far, og han begynner å leve et liv i hemmelighet.

Arsim og Miloš’ flammende, men usannsynlige affære blir brått avbrutt av at krigen bryter ut. Arsim flykter ut av landet med familien, mens livet til Miloš tar en mørk vending, beskrevet gjennom kaotiske dagboknotater. Noen år senere blir Arsim deportert tilbake til Pristina etter å ha sonet en periode i fengsel. Alene og uten håp, i en ugjenkjennelig verden, begynner han å sette spørsmålstegn ved fortiden. Hva skjedde egentlig med ham, med dem? Hvor mye må du tåle, og hva er du i stand til å tilgi?

Pajtim Statovcis Kongenes land er en fortelling om begjær, ødeleggelse, intimitet og krigens mange sider, fortalt i strålende prosa og med et tiltalende blikk. Og over historien om Arsim og Miloš hviler myten om Bolla, en demonisk slange som slippes fri én gang i året for å ødelegge alt som kommer i dens vei.

Vinneren av Finlandiaprisen 2019, Finlands gjeveste litteraturpris.

 

 

Pajtim Statovci ble født av albanske foreldre i Kosovo i 1990. Da han var to år gammel, flyktet familien hans fra krigen i Jugoslavia og flyttet til Finland. Han har en master i komparativ litteratur, og for øyeblikket tar han en doktorgrad ved Helsingfors universitet.

Katten min, Jugoslavia (2015) vant Helsingin Sanomat litteraturpris for beste debut, mens Tiranas hjerte (2018) var finalist til National Book Award. Kongenes land (2021) ble belønnet med Finlands gjeveste pris, Finlandiaprisen, som den yngste gjennom tidene, og ble ikke minst nominert til Nordisk råds litteraturpris. I 2018 mottok han også prisen Helsinki Writer of the Year.

 

Kjell Westö, Der vi en gang gikk

Kjøpt selv

Denne ble ikke lest. Jeg får ha den til gode

 

 

Handlingen foregår i Helsingfors, første halvdel av 1900-tallet. Vi møter en gruppe unge mennesker med ulik bakgrunn som lever i en by preget av blodig borgerkrig og bitter klassekamp, samtidig som en ny modernitet er i ferd med å gjøre sitt inntog. De unge, som alle har levd nært innpå borgerkrigen, skal forme sine liv i en ny tid der arkitektur, kunst og kultur dyrkes.

Omtale fra forlaget

Kjell Westø viser hvilken stor episk forfatter han er i denne romanen som er forankret i Finlands dramatiske historie i første halvdel av 1900-tallet. Den blodige borgerkrigen mellom de røde og de hvite setter dype spor. I sentrum for romanen står en gruppe mennesker med bånd til begge leire. De er preget av sin tid, og samtidig markante individer som vil noe nytt og lengter etter kjærlighet og lykke. Utover 1920- og 30-tallet skyter økonomien fart, og midt i forbudstiden flømmer champagnen hos overklassen og kultureliten i Helsingfors. Det moderne samfunnet tar form og et nytt byliv vokser fram med sitt kaféliv, sin kultur og arkitektur. – Romanen ble tildelt Finlandia-prisen og ble årets store bok i Finland i 2006.

 

Sofi Oksanen, Da duene forsvant 

Kjøpt selv

 

Utfordringen med de to siste bøkene er at de er tykkere enn de to av Niemi, så vi får se hvor mange som blir lest.

Denne ble heller ikke lest. De har vanskelige forhold de bøkene som har stått lenge i hylla her. De nyeste er mer spennende. Litt dumt det. Jeg skulle hatt en måned med bare “ikke nye lenger”, kanskje?

 


Fra omslaget: Da duene forsvant” er en stor fortelling om okkupasjon, motstand og forræderi; om et ulykkelig ekteskap; om kjærlighet og farlige forbindelser; om modige og svikefulle valg.

Handlingen foregår i Estland under og etter andre verdenskrig. I 1941 jages sovjetmakten ut av landet, og tyskerne blir de nye okkupantene. Tre år senere gjenerobrer sovjetstyrkene makten. På 60-tallet er kommunistregimet fast etablert med sitt nett av kontrollører og overvåkere.

Tre personers liv er i sentrum: Motstandsmannen Roland kjemper for et fritt og uavhengig Estland. Hans fetter Edgar er kameleonen som alltid går dit makten er, og kan skifte identitet og lojalitet uten å nøle. Juudit er ulykkelig gift med Edgar, forelsker seg i en tysk offiser, og har bånd til den idealistiske Roland.

 

ISLAND:

 

Jón Kalman Stefánsson, Ditt fravær av mørke

Leseeksemplar fra Press forlag

 

Island er et lite land med få innbyggere, men med flere svært gode forfattere. Stefánsson er etter to bøker allerede blitt en av mine favorittforfattere. Han skriver eksepsjonelt vakkert rett og slett. Jeg har kun lest to, men er allerede hekta. Nå har denne fått ligge på vent noen måneder så ventetiden må være over. Dette må bli en av de første i 2022. Gleder meg.

Jeg har også Romanene om Keflavik i hylla på vent.

 

Stefánsson, derimot, han ble lest først av alle og han er jo bare strålende. Jeg måtte konsentrere meg veldig når jeg leste og han har nok litt av skylden for at ikke alle ble lest denne måneden, han og Tonny Gulløv. Det var to tykke bøker som også krevde konsentrasjon.

Men du verden hvordan han skriver den islendingen. Dette er ikke lettleste underholdningsbøker, så liker du kun det, da er ikke dette noe for deg. Det er til tider et tungt språk og ofte måtte jeg lese avsnitt om igjen for å forstå, men jeg synes det er fantastisk rett og slett.

Sommerlys:

Bøker lest september 20, 19 bøker, pluss 2 hemmelige fra forrige måned

Stjernenes knitring

Jón Kalman Stefánsson, Stjernenes knitring

Jón Kalman Stefánsson, Ditt fravær av mørke

 

 


Fortid og nåtid blir sømløst spunnet sammen i denne uforglemmelig familiesagaen som strekker seg over flere generasjoner. Ditt fravær er mørke er en historie om medmenneskelighet og skjørhet, drømmer og forfengelighet, savn og begjær, feiltrinn og lykke, og skjebnens standhaftige besluttsomhet. Fortelleren, som lider av hukommelsestap, forteller historier om dem som er rundt ham: en mor som er tvunget til å forlate sitt barn, en død tysk dikter, en fisker som spesialiserer seg på Kierkegaard, en deprimert rockestjerne, døde valper og en bussjåfør som tidligere var prest. Akkompagnert av Dødens spilleliste blir kjærlighet og sorg blottlagt, og et portrett av en familie trer fram. 

Jón Kalman Stefánsson viser nok en gang hvorfor han regnes som en av Islands viktigste nålevende forfattere, og er blitt en favoritt blant lesere og kritikere både i hjemlandet og internasjonalt.

Jón Kalman Stefánsson (f. 1963) er en av Islands største nålevende forfattere, og en favoritt blant kritikere og lesere både i Norden og internasjonalt.

Med romanen Sommerlys, og så kommer natten nådde den tidligere poeten for alvor ut til brede lesergrupper, og Stefánssons store internasjonale gjennombrudd kom så med den enestående trilogien om Gutten. Bøkene hans er i dag oversatt til 27 språk. Stefánsson har blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris fire ganger i alt, og i 2017 ble han nominert til den prestisjefylte Man Booker International Prize. Han har vunnet P.O. Enquistprisen og Den store islandske litteraturprisen.

https://www.nrk.no/anmeldelser/anmeldelse_-_ditt-fravaer-er-morke_-av-jon-kalman-stefansson-1.15509317

 

Auður Ava  Ólafsdóttir, Arr
Kjøpt selv 

Ólafsdóttir er ukjent for meg og jeg har to bøker av henne i stabelen, så jeg håper jeg vil like de. Arr er hennes tredje roman. Jeg ser så mange flotte omtaler av bøkene hennes. Jeg syntes denne var ok. Glad jeg har lest den og vil nok lese flere av henne, for det må være noe som gjør at så mange er glad i bøkene hennes. Helt frelst er jeg ikke blitt enda.

Det jeg likte best var nok sammenligningen mellom oss som bor her i velstand og er likevel ulykkelige i forhold til de som bor i land med krig og elendighet, et viktig tema

Auður Ava  Ólafsdóttir, Arr

 

 

Fra omslaget: Jónas Ebeneser er en mann på snart 49, «fraskilt, heterofil, uten makt, uten sexliv». Imidlertid er han en «gjør-det-selv»-type, som gjerne fikser og reparerer ødelagte ting. Han har tre kvinner i livet sitt: moren, ekskona og datteren, alle med navnet Gudrún. Men Jónas har mistet livsgnisten, og reiser fra Island. I kofferten har han en drill og noen gamle dagbøker. Han kommer til et krigsherjet land, der han lar seg innlosjere på det nedslitte Hotel Silence. Han planlegger å bruke en uke på det dystre oppdraget han har gitt seg selv: selvmordet. Men de han møter i det nye landet, og møtet med hans yngre selv i dagbøkene, gir Jónas nye perspektiver på tilværelsen. Og på grunn av hotellets ustanselige behov for reparasjoner, blir det stadig vanskeligere for ham å avslutte livet.

Vinner av Nordisk råds litteraturpris 2018!

 

Auður Ava Ólafsdóttir (f. 1958) er en av Islands mest kjente og populære forfattere. Hun er utdannet kunsthistoriker fra Sorbonne i Paris. Ólafsdóttir fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Stiklingen, som var innstilt til Nordisk råds litteraturpris i 2009 og ble en leserfavoritt i blant annet Frankrike, med 300 000 solgte bøker. Hennes andre roman Regn i november ble først utgitt på norsk i 2015. I 2018 kom romanen Arr, som Ólafsdóttir ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for samme år, i tillegg til den islandske bokhandlerprisen (Icelandic Literary Prize) i 2016. For Frøken Island ble hun tildelt Prix Médicis étranger 2019. Dyreliv er forfatterens femte bok på norsk. Auður Ava Ólafsdóttirs bøker er solgt til 33 land.

 

Auður Ava  Ólafsdóttir, Dyreliv

Leseeksemplar fra Pax forlag

 

Den nyeste boken til Ólafsdóttir falt derimot ikke i smak. Jeg forstår hvor hun vil hen, for hun skriver om sin grandtante, som var jordmor og hadde flere ufullstendige manuskript liggende. Disse tekstene var veldig sprikende i alle retninger og romanen er på et vis likedan. Den hopper og spretter, både hit og dit og jeg har vanskelig med å få tak i handlingen. Jeg føler historien hun vil fortelle er ganske bra, men den når ikke inn 

Beathes omtale:

https://beathesbibliotek.no/2021/10/31/dyreliv-av-audur-ava-olafsdottir/

 


Fra omslaget:Audur Ava Ólafsdóttir vant Nordisk råds litteraturpris i 2018, og er en av Islands mest kjente og populære forfattere. Dyreliv er hennes femte roman på norsk. Her skriver Ólafsdóttir innsiktsfullt og vakkert om vinterens mørke og om lyset som kommer tilbake om våren. Jordmoren Dómhildur bor i en leilighet i Reykjavik som hun har arvet etter grandtanten sin, som også var jordmor. Det er den mørkeste tiden av året, like før jul, og innbyggerne på Island forbereder seg på at en stor storm skal treffe øya. Dómhildur oppdager tre manuskripter blant grandtantens etterlatte papirer. Manuskriptene er refleksjoner over menneskenaturen, lyset og livets tilfeldigheter – og som alle stiller spørsmålet om mennesket i det hele tatt passer inn i verden. Mens stormen nærmer seg, klarer ikke Dómhildur å legge til side det hun har lest. I 2013 ble det islandske ordet for jordmor, «ljósmódir», stemt fram som det vakreste ordet i det islandske språket. På Island er jordmoren en lysets mor.

 


Steinar Brage, Ødemarken 

Leseeksemplar lånt av Norli Åndalsnes

 

En ukjent islandsk krimforfatter. Kanskje skulle jeg heller tatt en til av Ingrasson eller en av Yrsa? Hmm

 

Etter et par omtaler er jeg litt skeptisk

https://tinesundal.blogspot.com/2016/06/demarken-av-steinar-bragi.html

https://mineboker.wordpress.com/2016/06/11/odemarken-av-steinar-bragi/

 

 

 

Fra omslaget:Island, etter finanskrisen. To par drar sammen på biltur til det øde islandske innlandet. Tåken ligger tjukk, de kommer ut av kurs og strander. Uhyggen slutter seg om dem.

Island, etter finanskrisen. To par drar sammen på tur til det islandske innlandet, der landskapet er karrig og ugjestmildt. Det er tjukk tåke, de kommer ut av kurs og kjører rett på et hus. Bilen er ødelagt, og de er tvunget til å overnatte i huset, sammen med de to gamle menneskene som bor der, helt isolert. De to gamle, en mann og en kvinne, oppfører seg merkelig. De låser alle dørene, og det virker som om de frykter noe der ute i mørket.
Begge parene prøver å komme seg der ifra, men mislykkes hver gang. Snart slår samholdet sprekker, og de begynner å skylde på hverandre.
De to mennene har lenge vært rivaler. Begge tilhørte finanseliten, men har nå mistet alt de eide. Journalisten Anna er misunnelig på psykologen Vigdis. Samtidig er hun den eneste som forsøker å finne ut hva det gamle paret skjuler. Alt tyder på at de har flyttet til dette øde stedet for å gjemme seg etter en fryktelig hendelse.
Den marerittaktige situasjonen blir bare verre. De to parene må samarbeide for å komme seg vekk, men fortiden innhenter dem, og grusomme ting begynner å skje.

 

Arnaldur Indriðason, Jenta ved broen

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Arnaldur Indriðason er en krimforfatter jeg liker godt. Jeg har ikke lest alle av han, men flere i serien hans om Erlendur Sveinsson og den første i denne nye serien om Konráð, Mørket vet. 

Arnaldur Indridason, Mørket vet

Den tredje, Den tause moren, venter i hylla.

 

 

Fra omslaget: Jenta ved broen er den andre boka i den kritikerroste serien om den pensjonerte politimannen Konráð.

Et eldre ektepar er bekymret for barnebarnet Danní og henvender seg til den tidligere politibetjenten Konráð. De vet at hun har vært involvert i narkotikasmugling, og nå er hun forsvunnet. På samme tid blir Konráð oppsøkt av en gammel venn. Hun får ikke fred før hun får vite hva som skjedde med en tolv år gammel jente som druknet i Rekjavik på sekstitallet.

 

 

Februar:

Lesestabel februar 2022, tema Norske forfattere

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg