Lesestabel mai 2021, Tema mursteiner

 

 

 

Nå sier du vel wow, tenker jeg.

Se på de tykke bøkene.

Jeg har samlet de fleste tjukkasene mine slik at de kan kose seg sammen med tjukkasen som leser de.

Dette blir nok et tema du aldri vil se igjen.

Dette er bøker med over 700 sider og oppover.

Mange av de har ventet i årevis på å bli lest så nå er tiden inne, for det er mye spennende her.

Det er ni bøker her, men jeg venter på den tiende som også er tykk.

Den presenterer jeg før den har kommet i stabelen for det er en bok jeg vet tusener har ventet på.

Jeg presenterer den først selv om jeg ikke begynner på den først så lover jeg at den skal leses så snart jeg får den.

 

Lucinda Riley, Den savnede søsteren

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Det er vel ikke få omtaler av denne serien av Riley som florerer i bokgruppene. Noen kan ikke fordra de, men de selger tusen på tusen, og jeg vet at mange elsker de.

Nå har også Riley sluppet nyheten om at det kommer enda en bok, der vi får høre historien til Pa Salt, adoptivfaren til jentene. Den savnede søsteren har ikke vokst opp sammen med de andre søstrene og de vet derfor ikke noe om henne. Så blir det spennende hvilket land og hvilken historie vi skal presenteres for denne gangen. Jeg er litt kritisk innimellom for jeg synes bøkene kunne vært strammere regissert, det er mange setninger som går om og om igjen, men jeg synes de er festlige og jeg sluker de rått og jeg har ikke sett noen andre klage, av de som liker dem riktignok. Dette er underholdningsbøker men det er også interessant å lese historie fra de ulike landene søstrene er hentet fra.

Det beste er å lese de kronologisk for man får små hint underveis, blant annet om faren. Vi som følger serien er spent på om han fortsatt er i live og det får vi vel vite da når den åttende boken kommer neste år.

 

De syv søstre, Lucinda Riley

Lucinda Riley, Stormens søster

Lucinda Riley, Skyggesøsteren

Lucinda Riley, Perlesøsteren

Lucinda Riley, Månesøsteren

Lucinda Riley, Solsøsteren

 

 

Den savnede søsteren er syvende bok i serien De syv søstre. Familien D’Apliése er omsider på sporet av søster nummer syv, den savnede søsteren. Maia og Ally oppdager at det bare finnes to ledetråder: adressen til en vingård på New Zealand, samt en tegning av en stjerneformet smaragdring. De ber CeCe, som bor i Australia, om å oppsøke vingården. Nå begynner et kappløp med tiden, og jakten fører søstrene til flere land, både New Zealand, Australia, Canada, Frankrike, England og Irland. Men den siste søsteren forsvinner stadig like før de nærmer seg, og det kan virke som hun ikke ønsker å bli funnet. Serien De syv søstre handler om syv adoptivsøstre og deres jakt etter hvor de kommer fra. Hver søster får en roman. Serien er inspirert av legendene rundt stjernebildet De syv søstre. De første fire bøkene, De syv søstre (2015), Stormens søster (2016), Skyggesøsteren (2017) og Perlesøsteren (2018), har alle vært på toppen av europeiske bestselgerlister, og rettighetene til å lage TV-serie er solgt til et produksjonsselskap i Hollywood. Månesøsteren kom i 2019 og Solsøsteren i januar 2020. Den siste søsterens historie, Den savnede søsteren, har verdenslansering 7.mai 2021.

 

Joyce Carol Oates, Natten. Søvnen. Døden. Stjernene

Leseeksemplar fra Pax forlag

Etter å ha lest Mitt liv som rotte, ble jeg umiddelbart fan av Oates. En fantastisk forfatter. Jeg har fått tak i nesten alle bøkene av henne, jeg mangler bare Vi var familien Mulvaney. Utenom den, tror jeg ihvertfall at alle står på vent. Jeg kjøpte mange på platekompaniet, tre pocket for 199,- Graverens datter fikk jeg med Pax for den var utsolgt når jeg bestilte.

Jeg leste så Svart vann, men den var jeg ikke så begeistret for, den ble for kort synes jeg. Da er det langt flere sider i denne. En tjukk murstein på 784 sider. Gleder meg spesielt til denne.

 

Joyce Carol Oates, Mitt liv som rotte

Bøker lest desember 2020, 20 bøker

 

 

 

I Natten. Søvnen. Døden. Stjernene settes familiebånd på prøve i etterdønningene etter en dyp tragedie. Joyce Carol Oates bruker familietragedien som prisme for å utforske dagens amerikanske samfunn. Den tidligere borgermesteren i en amerikansk småby, den viljesterke og populære John Earle «Whitey» McClaren, utløser en personlig tragedie da han prøver å gripe inn i det han oppfatter som et grovt politiovergrep. I kjølvannet av dette sammenstøtet, som utløser store bølger i livet til medlemmene av McClaren-familien, reagerer de voksne barna med sjokk og på uventede måter. Men den mest overraskende reaksjonen av dem alle er det hans sørgende enke, Jessalyn, som står for.

Joyce Carol Oates’ siste roman er en skarp og inntrengende analyse av rasespørsmål, psykologiske traumer, klassemotsetninger, sorg, og dertil en nær og varm familieroman av godt gammelt merke fra forfatteren av bestselgeren Vi var familien Mulvaney.

 

Joyce Carol Oates (f. 1938) er en av USAs mest anerkjente forfattere, og nevnes jevnlig som kandidat til Nobelprisen i litteratur. Hun har skrevet i så å si alle sjangere og har vunnet en lang rekke litterære priser, deriblant National Book Award, Prix Femina og National Medal of Humanities.Våren 2020 ble Oates tildelt den prestisjetunge franske litteraturprisen The Cino del Duca World Prize og har dermed havnet i et fornemt selskap med forfattere som Andrej Sakharov, Mario Vargas Llosa og Patrick Modiano.

Nino Haratischwili,   Det åttende livet
Forhåndseeksemplar fra Aschehoug
Ser spennende ut, men 1147 sider så er den ikke spennende, ja da blir den lagt bort. Det skal fenge når det er en så omfattende historie.

 

 

 

Ved begynnelsen av det tjuende århundret, i utkanten av Det russiske imperiet, slår en georgisk familie seg opp ved hjelp av en hemmelig sjokoladeoppskrift. Stasia lærer den av faren sin, og tar den med seg til både St. Petersburg og Tbilisi. Hennes unge ektemann befinner seg i hjertet av Den russiske revolusjon.
Etter Sovjetunionens oppløsning herjer borgerkrigen i Georgia, og familien er blitt spredt. Kitty, Stasias datter, har flyktet til London, mens oldebarnet Nitsa har flyttet til Berlin.

Til niesen Brilka forteller Nitsa familiens historie, og skaper med det en episk slektskrønike som utfolder seg gjennom hele «det røde århundret».

Det åttende livet er en reise gjennom et Europa i endring og et rystende og rørende flettverk av kjærlighet, krig og tragedier. Og en sjokoladeoppskrift som viser seg å bære med seg både ekstase og fortapelse.

 

 

Nino Haratischwili er født Tbilisi i Georgia i 1983, bor i Tyskland og skriver på både georgisk og tysk. Hun er forfatter, dramatiker og teaterregissør. Det åttende livet lå lenge på bestselgerlistene og ble tildelt flere priser da den kom ut i Tyskland i 2014. Romanen ble også langlistet til International Booker Prize. Den er under utgivelse i en rekke land.

 

Jeffrey Archer, Selger og gentleman

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

 

Jeffrey Archer er en forfatter jeg lenge har tenkt jeg skulle lese og nå er tiden inne. Denne ser veldig spennende ut og han selger vel ikke 300 millioner bøker på verdensbasis hvis det er noe dritt.

875 sider

 

 

 

Historien om den fattige østkantgutten som skaper et av Englands største forretningsimperier. Charlie Trumper vokser opp i fattigstrøkene i London og følger ivrig i fotsporene til bestefaren, som har drevet en frukt- og grønnsakskjerre i Whitechapel. Med god hjelp av driftige Becky skaper han seg et navn som «Den ærlige selgeren». Og snart ser Charlie også andre muligheter – han vil starte butikk. Første verdenskrig setter en midlertidig stopper for planene. I skyttergravene møter Charlie mannen som gjennom femti år skal komme til å gjøre alt han kan for å ødelegge livet til Charlie og familien. Men Charlies vei ut av fattigdommen er staket ut, og pågangsmotet svikter ham aldri. Han holder fast ved ide- alene fra østkanten, og tar imot de slagene skjebnen har tildelt ham, uten å bli hevngjerrig. Sammen med Becky skaper han et av de største forretningsimperiene i England.
«Storslått fengende … en episk fortelling man bare må lese.» Mail on Sunday

 

Johan Harstad, Max, Mischa & Tetoffensiven

Kjøpt selv

Den kjøpte jeg fordi den ble kåret til tiårets beste roman. Da ble jeg innmari nysgjerrig for når jeg leser hva den handler om, er det ikke helt sikkert jeg ellers ville kjøpt den og så er den jo så tykk, 1083 sider. Skal tro hva jeg går til her?

https://bok365.no/artikkel/tiarets-roman-strok-561-sider/

 

 

Hvor lenge kan man egentlig være borte før det er for sent å dra hjem? Max Hansen er søvnløs i Midtvesten. Han er teaterinstruktør på turné tvers gjennom USA. Det er mulig at han har blitt amerikaner. Han har ikke vært hjemme på over tjue år.
 
Helst skulle han aldri forlatt stedet han ble født, en forstad til Stavanger hvor man fikk bråke så mye man orket mens fedrene var ute på plattformene i Nordsjøen og hvor stillheten la seg tung over husene når de kom tilbake. Men ingen får det de ønsker seg.
 
Max, Mischa & Tetoffensiven er en roman om anvendeligheten av vietnamesisk geriljateknikk i dagliglivet, om de som har vært i krig og de som demonstrerte mot dem; om hyperrealistiske malerier av vaskemaskiner og jenter som ligner på Shelley Duvall; om solen ute på Fire Island og en ettertraktet arbeidskopi av Apocalypse Now. Men mer enn noe er det en roman om spørsmålet enhver som har reist hjemmefra før eller siden må stille seg: Hvor lenge kan man egentlig være borte før det er for sent å dra hjem?

 

Ildefonso Falcones, Barfotdronningen

Kjøpt selv

 

Falcones er en forfatter jeg liker svært godt og det er vel kun denne jeg ikke har lest og den har stått i hylla og ventet og ventet. 704 sider, på nippet til ikke å bli med denne gangen også.

Ildefonso Falcones, Jordens arvinger

 

Spania på 1700-tallet. Slavinnen Caridad er på vei over havet fra Cuba sammen med sin herre som dør under overfarten. I sitt testamente gir han Caridad fribrev. Hun går i land i Càdiz – fri, men med ytterst få muligheter til å brødfø seg selv. Hun ender i Sevilla der hun etter dramatiske hendelser finner veien til sigøynerstrøket og med ukuelig pågangsmot får innpass og arbeid. Hun blir kjent med sigøynerkvinnen Milagros og de blir etter hvert uatskillelige venner. Flamencoen vokser frem som noe mer enn sang og dans sigøynere imellom, men også som noe spanjoler er fascinert av. Dansen fører kvinnene til Madrid. Falconesbelyser de historiske og psykologiske prosessene som gjør det mulig for kvinnene – tross fordommer og ussel fattigdom – å tro på livet, forelske seg, tåle motgang og lidelser, og kjempe for det de mener er rettferdig.

 

Kjetil Bjørnstad, 60 tallet

Kjøpt selv

Da er jeg klar til å begynne på denne serien til Bjørnstad og alle tiårene. Jeg har fått samlet alle og de står og venter men de er jo så tykke alle sammen. Men jeg begynner nå på det tiåret jeg er født og så får vi se hva som skjer. Håper inderlig at jeg liker de, så ikke de andre tiårene blir stående i hylla til evig tid. 795 sider

Et lite tips hvis du ønsker de, se på Bookis.com Denne selges nå helt ned i kr 20,- pr ekspedisjon og frakt, levert til postkassa di

 

 

“Varmt og velopplagt.” Guri Hjeltnes, VG Terningkast 5 “Storstilt og dristig.” Marius Wulfsberg, Dagbladet Terningkast 5 Ketil Bjørnstad skriver sin egen dypt personlige historie opp mot den tiden han vokste opp i. Et dramatisk tiår som starter med frykten for atomkrig og verdens undergang, og som ender med studentopprør, frigjøring, månelanding og forfatterens eget farvel med den barndommen og oppveksten som formet ham. Familien Bjørnstad lever sitt liv på forskjellige steder i Oslo. Begge foreldrene arbeider hardt, og den yngste sønnen formes både av storpolitikken og av morens og farens private valg, deres sorger, krangler og gleder. Ketil er full av drømmer og gryende begjær. Han er sulten på livet, samtidig som han ønsker å gjemme seg bort. Dessuten leter han etter det trygge stedet der moren og faren ikke vil skille seg, der han slipper å delta i pianokonkurranser, og der han kan fortsette å drømme om jenter. Boka er første bind i en romansyklus som omhandler tiårene fra 1960 frem til i dag.

 

Donna Tartt, Stillitsen

Kjøpt selv

Ja jeg tror jeg kjøpte den på salg en gang, det er så lenge siden at jeg husker ikke. Mange år. Den ble utgitt i 2014 men det føles nesten som jeg har hatt den lenger enn det, selv om fornuften min roper at selvfølgelig har du ikke det da. Men jeg har sett den har stått der og stått der og blitt flyttet på og så stått der igjen, leeeeeeeenge. Når jeg nå flyttet om på bokhyllene mine og satte ting litt mer i system, ja da fikk den forsyne meg komme inn i et tema denne også. Nå kommer det bare an på hvor langt ned i stabelen jeg kommer.  841 sider

 

 

 

Tenåringen Theo Decker får livet snudd på hodet da moren blir drept i et terrorangrep ved et kunstgalleri i New York. Theo overlever mirakuløst og får på forunderlig vis med seg Carel Fabritius’ lille mesterverk fra 1654, “Stillitsen”, med en småfugl som motiv, ut av ruinene. 

Theo beholder maleriet i all hemmelighet, mens han blir trukket mellom en velstående og dysfunksjonell New York-familie, sin egen alkoholiserte far og den hjertevarme antikvitetshandleren Hobie.

Dette er startpunktet for den utrolige historien om Theos liv over en periode på 15 år, der fascinerende karakterer og dramatiske vendinger kommer som perler på en snor, og hvor de mange trådene nøstes opp på elegant og overraskende vis etter en eventyrlig reise gjennom sorg, spenning, kjærlighet og menneskelig drama.

 

Edward Rutherfurd, Paris

For mange år siden, før jeg fikk leseeksemplarer fra forlagene, var jeg så heldig å vinne hele vårsleppet til Juritzen. Boken er gitt ut i 2014, så det var vel da jeg vant. En hel kasse bøker kom til meg, tror det var 17 og noen av de har jeg fortsatt ikke lest, slik som Paris. Den ser spennende ut og sammenlignes med Vindens skygge, en bok jeg likte godt. 1067 sider.

 

 

Edward Rutherfurd PARIS
Sammenlignes med Vindens skygge.
Romanen forteller historien til syv familier i Paris gjennom syv
hundre år, fra ferdigstillingen av Notre Dame rundt midten av 1200-tallet til studentoppgjøret i 1968. De Cygne-familien representerer aristokratiet, le Sourd-familien en side av underklassen med kriminelle tendenser, Gascon-familien
arbeiderklassen, og Blanchard-familien bourgeoisiet. Gjennom øynene til de ulike karakterene får vi innblikk i de historiske høydepunktene som har skapt det Paris vi kjenner i dag.
Et drama gjennomsyret av kunst, krig og kjærlighet som fanger denne europeiske verdensmetropolens storslagenhet.
Paris’ lukter, smaker, ja selve byens sjel, kommer til live i dette gjennomarbeidede verket. 90 000 i første opplag i USA.

 

Joyce Carol Oates, Blond

Denne er en av de jeg kjøpte etter å ha lest Mitt liv som rotte. Hadde jeg visst den handlet om Marilyn Monroe, hadde jeg kanskje ikke kjøpt den, men kanskje jeg blir positivt overasket selv om Monroe ikke interesserer meg i utgangspunktet. 869 sider og den ligger nederst i bunken så om jeg kommer helt ned hit, det vil vi få vite om en måneds tid.

Denne kan også kjøpes brukt hos Bookies.com for kr 20,-

 

 

Joyce Carol Oates fantastiske portrett av Marilyn Monroe – endelig i pocketutgave!

BLOND er en uforglemmelig roman om en av de store amerikanske legendene: Marilyn Monroe. Vi følger den forsømte farløse Norma Jeane Baker, som allerede som ungjente øver en magisk tiltrekning på menn, gjennom perioder som prektig ung husmor og pin-up, fra bånn til topp i Hollywood som den feterte skuespillerinnen Marilyn Monroe, og fram til sammenbruddet og oppløsningen.
Joyce Carol Oates viser kompleksiteten hos et sårbart og intelligent menneske. Hun skriver hett og suggererende, med en grenseløs innlevelse. Samtidig gir romanen et skarpt bilde av en myteomspunnet epoke i USAS kulturhistorie.
Terry Hayes, Jeg er pilgrim
Da fikk jeg et tips etter å ha lagt ut bloggen og beskjemmet må jeg innrømme at jeg hadde glemt denne. Gubben har lest den for lenge siden og etter det har den stått og ventet på meg. Nå må den inn i stabelen og det kan nok hende den går foran Marilyn.
789 sider

 

 

En ung kvinne blir funnet drept på et nedslitt hotell, alle identifiserende kjennetegn er oppløst av syre. En far blir offentlig halshugget i den pulserende heten på et saudiarabisk marked. Liket av en ekspert i bioteknologi ligger uten øyne på en søppelplass i Damaskus. Menneskelige levninger blir funnet i et avsidesliggende fjellområde i Afghanistan. En perfekt plan er lagt for å begå en grusom forbrytelse mot menneskeheten. Én tråd knytter ugjerningene sammen, og bare én mann vet hvordan … Pilegrim.

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

April:

Bøker lest april 2021,19 leste, 2uleste, 3 halvferdig

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Bernardine Evaristo, Jente Kvinne Annet

Bernardine Evaristo, Jente Kvinne Annet
Leseeksemplar fra Gyldendal

Denne så jeg en reklame på og ble nysgjerrig. Men jeg må si at omtalene under gjorde meg litt undrende for de ble så høytflyvende for meg at jeg ikke forstod hva de egentlig mente. Så jeg var spent om jeg likte eller ikke likte.

«… jeg hyller den utopiske visjonen, og det er nettopp i spennet mellom de ulike holdningene at det blir rom for nyanser og ambivalens.»

Hedda Robertsen, Klassekampen

«Et overveldende kaleidoskopisk kunstverk. Jente, kvinne, annet er en uvanlig livsbejaende og vellykket protestroman.» Frode Johansen Riopelle, Morgenbladet

 

For ei landsens kjerring som jeg er, så ble disse omtalene litt greske, men nysgjerrigheten ble vekket.

 

Det var noen setninger innimellom som ble litt uforståelige og jeg måtte lese de om igjen, da jeg ikke har den type terminologi innpodet i min lille hjerne,  men jeg elsket denne leseopplevelsen. Det handler om 12 kvinner, ett kapittel hver og jeg koste meg med et kapittel kveld før jeg sovnet, helt til jeg leste ut de siste nå i dag.

Veldig fascinerende, de er unge og de er gamle og de har ulike jobber og bakgrunn,  men de har en forbindelse mellom seg som nøstes for det meste opp i nest siste kapittel, forresten det eneste kapitlet jeg syntes ikke helt passet inn i historien for øvrig.

Romanen er veldig spesielt skrevet og i starten tenkte jeg hva skal dette være godt for. Det er kun stor bokstav ved egennavn og kun komma og spørsmåltegn som tegnsetting, ikke et eneste punktum. Men så oppdaget jeg jo at det er slik jeg selv skriver de poetiske innslagene mine i bloggen av en eller annen grunn jeg ikke vet hvorfor jeg gjør. Men man leser teksten annerledes og det var så fint. Jeg syntes det virkelig gjorde seg, for jeg leste på en helt annen måte, som i en rytme, som ble så fin.

Sitat:

Penelope klarte ikke å rikke på en potet som satt fast i halssen, gikk fra bordet uten lov, løp halvkvalt opp trappa til rommet sitt og falt sammen i en hulkende haug på senga, håpet fortvilet at moren i det minste kom til å sjekke hvordan det gikk med henne, lyttet etter tassingen fra tøffelkledde føtter i trappa, forsiktig banking, døra som gikk opp, et klapp på ryggen

en omfavnelse var for mye å håpe på

    i stedet

    hørte hun mannen hun helt til for en liten stund siden hadde trodd var faren hennes forlate huset for å spille golf med broren sin(som ikke lenger var onkelen hennes). slik han gjorde hver lørdag ettermiddag

    kvinnen som før hadde været moren hennese satt sikkert ved peisen og heklet hvite ullsokker til sin yngste niese, Linda(som ikke lenger var Penelopes lille kusine)

    Penelope hørte komedie og latter fra radione nede

    for dem var det en vanlig lørdagsettermiddag

Penelope brøt sammen i gråt i månedsvis etterpå, i enerom, ikke når hun var sammen med de to menneskene hun bodde sammen med, som ikke ville like den slagt demonstrativ oppførsel

    ikke når hun var sammen med vennene på skolen, som ikke kunne innvies i en så skammelig hemmelighet

    hun var foreldreløs

    en lausunge

    uønsket

    avvist

 

Med det samme kan det se ut som om det er vanskelig å lese på denne måten men jeg likte det svært godt. Ordene fikk en helt annen betoning som hadde mye å si for forståelsen av teksten.

Dette er ikke noe lettlest slukebok. Jeg måtte konsentrer meg og flere ganger lese om igjen avsnitt, men det blir nok en leseopplevelse jeg vil bære med meg som fascinerende. Fantastisk skrevet rett og slett.

Anbefales varmt til de som vil ha en litt annerledes leseopplevelse.

Jeg vil også rose Kirsti Vogt som har oversatt den. Det var sikkert ikke noen enkel bok å oversette, men det har hun klart fint synes jeg.

 

Tine Sundals omtale

https://tinesundal.blogspot.com/2021/04/jente-kvinne-annet-av-bernardine.html

 

 

 

Jente, kvinne, annet er tolv personlige historier fortalt gjennom blikket til tolv ulike kvinner. Alle søker de etter noe – en felles fortid, en meningsfylt framtid, noen å elske. Forståelse fra en mor, anerkjennelse fra en far. Et sted å høre til. Eller kanskje bare et glimt av håp.

Med varme, humor og tempo lar Bernardine Evaristo hver enkelt stemme tre fram på sin unike måte, og skaper en fortelling om identitet, feminisme, tilhørighet, rase og klassekamp. Dette er historien om England slik du aldri har lest den før.

Jente, kvinne, annet vant en hel rekke priser da den utkom i 2019, og lå i månedsvis på bestselgerlistene i Storbritannia, i tillegg til å være en av Barack Obamas anbefalte bøker.

 

Fortsatt holder jeg på med Guds beste barn. Den er velskrevet men det er så sårt å lese for meg akkurat nå, samtidig vil jeg gjerne se hva som skjer, derfor noen sider hver dag. Jeg tror ikke jeg blir ferdig med denne i morgen. Det er ikke noe bok jeg vil kose meg med før sengetid ihvertfall.

Morten Pape, Guds beste barn

Leseeksemplar fra Aschehoug

Bok fire i Aschehougs leseutfordring må jeg også prøve å få lest.

Bok 1:

Kiley Reid, Litt av en tid 

Bok 2:

David Ärlemalm, Litt død rundt øynene

 

Bok nummer tre I godt selskap, har vunnet mange litteraturpriser, men hadde ikke så veldig bra selskap hos meg, omtale kommer i morgen i månedsoversikten.

Jeg håper at bok nummer fire, passer meg bedre.

Temaet kan ligne litt på bok 2, Litt død rundt øynene, en bok jeg likte svært godt.

 

 

Simon er løslatt fra fengsel og har flyttet fra København for å skape en ny og trygg tilværelse for den lille familien sin, selv om fortidens demoner konstant spøker i bakgrunnen.
Fetteren Mickey har planer om å flykte fra ungdomsfengselet der han driver de andre til vanvidd med den uberegnelige oppførselen sin.
På Amager i København prøver Jamil å få livet tilbake på sporet etter å ha vært innlagt på en psykiatrisk institusjon. Likevel klarer han ikke å la hevntankene ligge. For noen år siden drepte Mickey og Simon bestevennen hans, Zeki i en rus av avstumpet hat.
Guds beste barn er en medrivende og rørende fortelling om vold, rasisme, svik og vennskap.
Jeg vil heller prøve meg på denne:

Brit Bennett, Det som forsvinner

Leseeksemplar fra Gyldendal

Aner ingenting og jeg digger det. Bestandig spennende med bøker man ikke aner om man vil like eller ei.

 

 

 

Bennett tegner et slående portrett av raseidentitet i USA.» TIME

Tvillingsøstrene Stella og Desiree vokser opp i sørstatene på sekstitallet, i en liten by befolket av svarte med lys hud. De to jentene er uatskillelige, og da faren deres blir myrdet, rømmer de hjemmefra sammen. Men en dag er Stella borte. Hun har oppdaget at hun kan passere som hvit, og har dratt til California for å starte et nytt liv, med en hvit mann, en ny identitet, uten noen bånd til fortiden. Desiree sørger over søsterens sporløse forsvinning og slutter aldri å lete etter henne.
De to søstrene får hver sin datter, en hvit og en svart, som ikke vil la fortidens hemmeligheter ligge. Slik fortsetter skjebnene til Stella og Desiree å flettes sammen, på godt og vondt.
Det som forsvinner er en spennende historie om familie, identitet og tilhørighet. Klokt og følsomt skildrer Brit Bennett hvordan bakgrunnen vår er med oss uansett hvor vi er og hvilke valg vi tar. Men først og fremst er dette en fascinerende fortelling om søstre, mødre og døtre – om hvor sterke båndene er, selv på sitt svakeste

Leselisten for april:

 

Aprillesestabelen, Tema Nyheter 2021

Janet Skeslien Charles, Biblioteket i Paris

Douglas Stuart, Shuggie Bain

Sofie Sarenbrant, Syndebukken

Lene Julsen, Redd deg selv først

Yrsa Sigurdardottir, De tause

Gill Thompson, Et hav mellom oss

Helge Thime-Iversen, Offiseren

Catherine Isaac, Verden for mine føtter

Annie Ernaux, Far / En kvinne

Eddie Jaku, Verdens lykkeligste mann

Elin Anna Labba, Herrene sendte oss hit

Kristin Harmel. Boken med glemte navn

Amanda Prowse, Kitty

Erica James, Del det med skyene

Maren Uthaug, Ein lykkeleg slutt

Agnes Matre, Uvigslet jord 

 

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Du liker å ta ting som de kommer

 

Dette er personlige Lillasjelord, skrevet på bestilling. Ta kontakt hvis du ønsker dine egne personlige ord. Enten på sms 99467178 eller på facebook, Lillasjel

 

Du liker å ta ting som de kommer

Du er ikke så glad i planlegging

Det ligger litt der at du er redd for at planlegger du for mye, vil det komme noe i veien

Det er så kjedelig når noe du gleder deg veldig til, ikke blir noe av

Å være skuffet er ikke noe gøy

Men hva hvis du bare lar være å bli skuffet

Planlegg gjerne hvis du vil, men deretter ta det som det kommer

Dropp skuffelsen, tenk at det var ikke det jeg skulle akkurat nå

Det kommer nok nye sjanser

 

Følelser kan være en vanskelig greie

Du er et følelsesmenneske

Store følelser og det svinger lett

Du kan ikke fordra å være lei deg

Helst vil du være glad hele tiden

Men nå er det nå en gang slik at er man sensitiv vil følelsene være der

Og som oftest vil de også svinge

Tenk hvis du ikke følte noe, det ville nesten være verre

Det du skal være obs på er at du ikke tar ikke noe fra andre

At du ikke glir inn i deres energifelt når de er nede

Da er det lett å tro at det er ditt eget

Be kroppen din om kun å ta inn det som er godt for deg

Når du er nedstemt og ikke vet hvorfor er det også lurt å tenke at det ligger ingen årsak bak

Det er så lett å begynne å bekymre seg når man er litt nede

Prøv heller å kose deg og gjøre glade ting

Ikke presse deg til å gjøre noe du har motstand mot, men være snill med deg selv

 

Du er så godt et menneske

Du liker ikke at andre har det vondt heller

Da er det ofte du trekkes ned sammen med dem

Men da vil du ikke hjelpe dem, ja ikke deg heller

Si til deg selv at ja, jeg skal lytte og forstå dem, men jeg skal ikke føle det de føler

Sakte men sikkert vil du da ikke ta inn så mye

Du er sensitiv så du blir også lett rørt

Tårene bare renner av seg selv

Slik er det ofte med de som er sensitive, følelsene renner over og det virker som en ikke har styring på de

La de bare renne, det gjør ingenting

Det viser bare at du er menneskelig

 

Din tilstedeværelse gjør godt for andre mennesker

De føler seg vel i ditt selskap

Du healer uten at du vet om det

Du får dem til å åpne sine hjerter og det er så mange fine menneskemøter

Det er som om bekymringene deres letter når du er sammen med dem

Prøv å gi også til deg selv

Ta deg noen minutter innimellom og be om å få påfyll av energi

Du blir lett tappet når du er sammen med mennesker

Så se for deg hvitt lys strømme gjennom deg, rense og fylle deg opp

Unn deg selv gleder, små og store

Se deg selv i speilet og smil for du er et vakkert menneske

 

Du lurer litt på hvordan veien går fremover

Du skulle gjerne visst det

Nå er det vanskelig å se bak neste sving, så konsentrer deg om det du har og gjør

Vær obs på hva hjertet forteller deg

Det vil gjerne hviske deg noen ord

Det leder deg fremover steg for steg

Det kan se ut som du har mange stikkveier du skal innom

Det er ingen bred vei rett frem

På de små stikkveiene henter du lærdom og erfaring

Du har en indre visdom du bærer på

Du ser ofte i dybden og klarer dermed ofte å se løsninger der andre står fast

Det er som om du skal innom litt forskjellig læring

Noe av det undres du over hvorfor du skal, men det kan være at det er noen du skal møte der eller ett eller annet du skal lære som du vil få bruk for senere

Så bli ikke forvirret om du plutselig kommer inn på en annen vei enn du har tenkt

Det kan være årsaker bak som du ikke ser akkurat nå

Ha tillit til prosessene

Alt man lærer får man en gang bruk for

Og husk at man lærer gjerne mest av det som blir feil

Det var våre ord til deg

 

Du er så varmt og fint et menneske

Du er så god å  ha for så mange

Ta vare på deg selv, gi deg selv friminutter og glede

Ikke la andres ord såre deg

Noen liker gjerne ikke at du får oppmerksomhet og dermed vil de prøve å spenne litt bein under deg

Det er ikke noe du skal bry deg med

Bare vær deg selv på alle vis

Vær obs på mennesker du møter, også de du ikke kjenner

Det er ofte fine energiutvekslinger som foregår i små møter

Ikke prøv å endre deg på noe måte, bare vær deg selv fullt ut

Du er unik og verdifull og en viktig brikke i manges liv

 

Agnes Matre, Uvigslet jord 

Agnes Matre, Uvigslet jord 

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Og så kom det i dag overaskende en ny krim. En jeg har gledet meg så mye til. Ja du vet der kom den, frisk og freidig og stolt, rett fra postkassa marsjerte den forbi de andre som hadde ligget der og ventet hele måneden og fortsatt ikke er sikker på om de vil bli lest. De som ikke blir lest nå i april får nemlig ikke noe tema som passer dem før til høsten.

Noen av de ble faktisk ganske så irritert. Ja til slutt måtte jeg love den høyest ropende Kristina Ohlsson, Syke sjeler, at den skulle jeg ta etterpå. Etter litt mumling ble det stille og jeg kunne begynne lesingen. Jeg forstår at de er sure da. Jeg har jo stablet de opp for å lese de i april og så kommer den ene etter den andre og går foran de. Da er det jo grenser for hvor tålmodig man kan være.

 

 

Jeg leste

Jeg leste

Lunsj

Jeg leste

Jeg leste

Ja dere skjønner tegninga.

Å kjære vene det er midnatt blitt ja.

Du fyker inn i handlingen fra første side og du nileser til siste side,  for du klarer ikke å legge den fra deg. Lettlest, velskrevet og spennende etterforskningskrim. Akkurat slik jeg liker de.

Den er allerede solgt til Tyskland.

Jeg har lest de to nyeste av Matre,  men må etterhvert anskaffe meg de første jeg ikke har fått lest enda.

Agnes Lovise Matre, Iskald

Skinnet bedrar, Agnes Lovise Matre

 

Agnes er gift med Geir Tangen som også skriver god krim. Han kom også ut med ny i år, Vargtimen. Den var også kjempebra.  Den ble solgt til Italia nå nettopp. Skulle likt å være liten mus under bordet og hørt hva de samtaler om ved middagsbordet. Jeg hadde vel blitt så redd at jeg sprang inn i et hull i veggen og gjemte meg sikkert. De diskuterer nok hvordan de skal ta livet av folk og komme seg unna med det. Huttetu.

Geir Tangen, Vargtimen

Anbefaler varmt både Agnes Matre og Geir Tangen. Eneste ektepar i verden som begge skriver hver sine krimbøker. Mange ektepar skriver bøker sammen, men de har ikke egne bøker slik som Matre og Tangen.

 

Under hagearbeid på Vavollen i Øystese blir levningene av en tenåring funnet i jorden, en ung gutt som aldri er blitt meldt savnet. Etterforskningen av drapet avdekker lag på lag av skyld, skam og unnfallenhet, og truer med å avsløre hemmeligheter som kan få voldsomme konsekvenser for mange i den lille bygda. 

Lensmann Bengt Alvsaker må grave dypt i bygdas ugjerninger og utbredte fordommer for å finne ut av sannheten om hva som skjedde, den gang for tretti år siden.

 

Fortsatt holder jeg på med disse to første. Guds beste barn er velskrevet men det er så sårt å lese for meg akkurat nå, samtidig vil jeg gjerne se hva som skjer, derfor noen sider hver dag.

Morten Pape, Guds beste barn

Leseeksemplar fra Aschehoug

Bok fire i Aschehougs leseutfordring må jeg også prøve å få lest.

Bok 1:

Kiley Reid, Litt av en tid 

Bok 2:

David Ärlemalm, Litt død rundt øynene

 

Bok nummer tre I godt selskap, har vunnet mange litteraturpriser, men hadde ikke så veldig bra selskap hos meg, omtale kommer i morgen i månedsoversikten.

Jeg håper at bok nummer fire, passer meg bedre.

Temaet kan ligne litt på bok 2, Litt død rundt øynene, en bok jeg likte svært godt.

 

 

Simon er løslatt fra fengsel og har flyttet fra København for å skape en ny og trygg tilværelse for den lille familien sin, selv om fortidens demoner konstant spøker i bakgrunnen.
Fetteren Mickey har planer om å flykte fra ungdomsfengselet der han driver de andre til vanvidd med den uberegnelige oppførselen sin.
På Amager i København prøver Jamil å få livet tilbake på sporet etter å ha vært innlagt på en psykiatrisk institusjon. Likevel klarer han ikke å la hevntankene ligge. For noen år siden drepte Mickey og Simon bestevennen hans, Zeki i en rus av avstumpet hat.
Guds beste barn er en medrivende og rørende fortelling om vold, rasisme, svik og vennskap.
Denne har jeg på sengekanten og denne koser jeg meg med, virkelig et mesterverk, om 12 kvinner i ulik alder. Jeg har nå lest om 8 av de. Gleder meg til denne hver kveld. Skal lese den ur i løpet av uka. Men i går ble det litt sent før jeg fikk lagt meg, for jeg bare måtte lese ut Uvigslet jord.
Bernardine Evaristo, Jente Kvinne Annet
Leseeksemplar fra Gyldendal

Denne så jeg en reklame på og ble nysgjerrig. Men jeg må si at omtalene under gjør meg litt undrende for de blir så høytflyvende for meg at jeg ikke forstår hva de egentlig mener. Så jeg er spent om jeg liker eller ikke liker.

 

 

Jente, kvinne, annet er tolv personlige historier fortalt gjennom blikket til tolv ulike kvinner. Alle søker de etter noe – en felles fortid, en meningsfylt framtid, noen å elske. Forståelse fra en mor, anerkjennelse fra en far. Et sted å høre til. Eller kanskje bare et glimt av håp.

Med varme, humor og tempo lar Bernardine Evaristo hver enkelt stemme tre fram på sin unike måte, og skaper en fortelling om identitet, feminisme, tilhørighet, rase og klassekamp. Dette er historien om England slik du aldri har lest den før.

Jente, kvinne, annet vant en hel rekke priser da den utkom i 2019, og lå i månedsvis på bestselgerlistene i Storbritannia, i tillegg til å være en av Barack Obamas anbefalte bøker.

 

Da leser jeg denne i dag, i tillegg til de to andre

Kristina Ohlsson, Syke sjeler

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Denne gleder jeg meg veldig til for jeg hører den skal være så sykt spennende at du må lese den i dagslys. Ja det står utenpå boken, men Anne Lise som har siden Hverdagsnett og gruppen Krimbøker, sa det samme, så da må jeg tro det. Jeg har lest alle bøkene til Ohlsson, om Alex Recht og Fredrika Bergman, men den neste serien hennes har jeg enda ikke lest. De står i  hylla og venter. Mios blues, Lotus blues og Henrys hemmelighet. Syke sjeler ser ut til å være en frittstående thriller.

 

 

Lukas forsvinner et par dager før han er ferdig med videregående. Tre uker senere blir han funnet bevisstløs med store skader. Ingen vet hva som har hendt ham. Ikke engang han selv. Han husker ingenting. Det eneste han og alle andre vet, er at ytterligere to personer er forsvunnet på samme måte, men Lukas er den eneste som er kommet tilbake. 

Ti år senere vender Lukas tilbake til foreldrenes hus i hjembygda plaget av uvissheten om hvem som en gang ødela livet hans. På den andre siden av gaten bor en far som aldri fikk vite hva som skjedde med datteren Fanny. Han tror at Lukas har svaret. 

Samtidig flytter Anna og David inn i den gamle prestegården. Her skal de begynne sitt nye liv. Men huset vekker en sterk uro i Anna. Når hun senere finner et jernkors gravd ned i hagen, forstår hun at noen vil dem vondt. Veldig vondt. Anna prøver vettskremt å redde både seg selv og David, men er det allerede for sent?

 

 

 

Leselisten for april:

 

Aprillesestabelen, Tema Nyheter 2021

Janet Skeslien Charles, Biblioteket i Paris

Douglas Stuart, Shuggie Bain

Sofie Sarenbrant, Syndebukken

Lene Julsen, Redd deg selv først

Yrsa Sigurdardottir, De tause

Gill Thompson, Et hav mellom oss

Helge Thime-Iversen, Offiseren

Catherine Isaac, Verden for mine føtter

Annie Ernaux, Far / En kvinne

Eddie Jaku, Verdens lykkeligste mann

Elin Anna Labba, Herrene sendte oss hit

Kristin Harmel. Boken med glemte navn

Amanda Prowse, Kitty

Erica James, Del det med skyene

Maren Uthaug, Ein lykkeleg slutt

 

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Hvorfor er vi så redde for hverandre

 

Hvorfor er vi så redde for hverandre

Hvorfor vil vi ikke vise oss svake

Hvorfor er vi så redd for å såkalt mislykkes

Som om vi måler vår verdi i fasader

Vi tviholder på fasaden som om det er det som er mest verd

Livredd for å feile

Hva skjer hvis fasaden rakner og går i oppløsning

Ja hva skjer da

 

Vil vi miste status i samfunnet rundt oss

Ja det vil vi nok siden alle er opptatt av fasader

Men mister vi da de som virkelig betyr noe for oss

Er de så veldig glad i oss hvis de bare er opptatt av vår feilfrihet

Hva kan vi bruke fasaden vår til

Sole oss i glansen av penger, karriere, et vakkert utseende

Men er det det vi er inni oss

Er det det som er lykken

Ja for vi vel være lykkelig

Det er vel det vi higer etter der vi springer forbi de som ligger nede og ser litt foraktelig på dem i forbifarten

De som ikke fikk det til

De som sikkert også en gang gjerne ville ha en vakker fasade

 

Hvem er du egentlig inni deg

Greier du å skape deg et godt liv om fasaden faller

Om du må vise deg sårbar

Et menneskes verdi har ikke noe med fasade å gjøre

Det har med de verdier du bærer på i ditt indre

Det har med godheten og kjærligheten du sender ut

Alle har vi feil og mangler for vi er mennesker, ikke roboter

Så hvorfor er vi så redd for at noen skal se dem

Hvorfor er vi så redd for å tape ansikt

 

Ja for vi er så redd for å tape ansikt, at det blir vår største frykt

Fasaden er selvfølgelig tryggheten vår

Det er forståelig at vi verner om den

Samtidig må vi prøve å ikke la den definere oss som mennesker

For da er vi på ville veier

Vi må se mennesket bak

Vi må se de indre verdiene det mennesket bærer med seg

De som ikke vises på fasaden

Omsorg, godhet, ærlighet, ekthet, kjærlighet, omtanke

Har vi de verdiene, ja da kan vi også tørre å vise oss sårbare

Vise at vi er et ekte verdifullt menneske

I dag

 

 

 

Maren Uthaug, Ein lykkeleg slutt

Maren Uthaug, Ein lykkeleg slutt

Leseeksemplar fra Samlaget

 

Uthaug noterte jeg meg etter alle de fine omtalene av Der det fins fuglar. Jeg har kjøpt den men ikke lest den enda, så da håpte jeg at denne skulle falle i smak.

En ting skal være sikkert og det er at jeg ante ikke hva jeg gikk til. Er du sart og ikke greier det makabre, ja da roper jeg høyt at du må ligge unna.

I starten var det så groteskt at jeg lurte på om jeg skulle legge den bort. Men så ble jeg nysgjerrig også på hva dette er for noe. Innimellom lo jeg så jeg ristet mens andre ganger tenkte jeg: Går det an å skrive noe så motbydelig. Det skiftet slik hele boken mellom makaber humor og nesten så makabert at jeg lurte på om det var over grensen.

Samtidig er det litt historie her. Begravelsesrutiner, hvordan de har endret seg i løpet av årene og alle sykdommene som har tatt livet av tusener på tusener.

Men når jeg sier en nekrofil begravelsesagent. Ja vi har jo ordet nekrofil så vi vet der eksisterer, men……. huttetu, sier jeg.

Så er du sart, ligg unna. Elsker du noe annerledes, helt borti natta makabert og fantasifullt, ja da kan du lese, Èin lykkeleg slutt.

Og jeg må si at jeg håper faktisk det blir en lykkelig slutt.

Jeg må bare innrømme at grøss og gru, så likte jeg den.

Det som står på omslaget, er det du får.

Omtalen til  Artemisiasverden:

https://artemisiasverden.blogspot.com/2021/03/ein-lykkeleg-slutt-av-maren-uthaug.html

 

 

Skjebnen, døden og kjærleiken.

Nicolas er gravferdskonsulent. Ja, faktisk er han den sjuande gravferdskonsulenten i byrået, som har vore i familien sidan 1800-talet. Han nedstammar frå ei rekkje med Christianar, og sjølv om foreldra prøvde å lure skjebnen ved å døype han Nicolas, er han like fullt arveleg belasta.

Det heile startar på 1800-talet då den danske sjømannen Christian 1 tumlar i land på stillehavsøya Tikopia. Her giftar han seg med Konkylie, og dei får to barn. Men på øya der det er plass til berre 989 menneske, er dottera fødd utan løyve og må døy. Ti år gamal ofrar Christian 2 seg for veslesyster si. Han legg ut på ei reise tilbake til røtene, til København – ein skiten, innestengd og pestramma by. Christian, som er van med døden frå heimøya, viser seg som ein stødig hjelpar i saker som har med døden å gjere.

Maren Uthaug fortel med grotesk humor om døden i alle slags fasettar – om epidemiar, nekrofili og spøkelse, om gravferdsritual og nyvinningar i bransjen. Ein lykkeleg slutt er ein fantasifull slektsroman som rommar 200 år med kulturhistorie om døden og minst sju kjærleikshistorier, og viser korleis nokon kan slå seg opp på andre si ulykke.

Omsett av Ingvild Holvik.

Maren Uthaug (f. 1972) er ein dansk-norsk forfattar, teikneserieskapar og bloggar som fekk strålande kritikk i Noreg for romanen Der det finst fuglar (2020). Ho er fødd i Noreg og flytta til Danmark som åtteåring. I 2018 fekk ho DR Romanprisen for Der det finst fuglar. Ein lykkeleg slutt er den tredje romanen hennar, og for den fekk ho Læsernes Bogpris i 2020.

 

Denne har jeg så vidt begynt på, velskrevet men jeg var ikke helt klar for vold og rasisme akkurat nå, så jeg vil lese kun litt i gangen. Jeg skal nå fortsette litt til på denne.

 

Morten Pape, Guds beste barn

Leseeksemplar fra Aschehoug

Bok fire i Aschehougs leseutfordring må jeg også prøve å få lest.

Bok 1:

Kiley Reid, Litt av en tid 

Bok 2:

David Ärlemalm, Litt død rundt øynene

 

Bok nummer tre I godt selskap, har vunnet mange litteraturpriser, men hadde ikke så veldig bra selskap hos meg, omtale kommer i morgen i månedsoversikten.

Jeg håper at bok nummer fire, passer meg bedre.

Temaet kan ligne litt på bok 2, Litt død rundt øynene, en bok jeg likte svært godt.

 

 

Simon er løslatt fra fengsel og har flyttet fra København for å skape en ny og trygg tilværelse for den lille familien sin, selv om fortidens demoner konstant spøker i bakgrunnen.
Fetteren Mickey har planer om å flykte fra ungdomsfengselet der han driver de andre til vanvidd med den uberegnelige oppførselen sin.
På Amager i København prøver Jamil å få livet tilbake på sporet etter å ha vært innlagt på en psykiatrisk institusjon. Likevel klarer han ikke å la hevntankene ligge. For noen år siden drepte Mickey og Simon bestevennen hans, Zeki i en rus av avstumpet hat.
Guds beste barn er en medrivende og rørende fortelling om vold, rasisme, svik og vennskap.
Denne har jeg på sengekanten, har lest ca 200 sider og jeg koser meg. Tegner til å bli en spesiell og bra bok.
Bernardine Evaristo, Jente Kvinne Annet
Leseeksemplar fra Gyldendal

Denne så jeg en reklame på og ble nysgjerrig. Men jeg må si at omtalene under gjør meg litt undrende for de blir så høytflyvende for meg at jeg ikke forstår hva de egentlig mener. Så jeg er spent om jeg liker eller ikke liker.

 

 

Jente, kvinne, annet er tolv personlige historier fortalt gjennom blikket til tolv ulike kvinner. Alle søker de etter noe – en felles fortid, en meningsfylt framtid, noen å elske. Forståelse fra en mor, anerkjennelse fra en far. Et sted å høre til. Eller kanskje bare et glimt av håp.

Med varme, humor og tempo lar Bernardine Evaristo hver enkelt stemme tre fram på sin unike måte, og skaper en fortelling om identitet, feminisme, tilhørighet, rase og klassekamp. Dette er historien om England slik du aldri har lest den før.

Jente, kvinne, annet vant en hel rekke priser da den utkom i 2019, og lå i månedsvis på bestselgerlistene i Storbritannia, i tillegg til å være en av Barack Obamas anbefalte bøker.

 


Agnes Matre, Uvigslet jord 

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Og så kom det i dag overaskende en ny krim. En jeg har gledet meg så mye til at den fikk hoppe rett fra postkassa, forbi de som ventet og rett i lesekø.  Etter å ha lest litt mer av Guds beste barn, skal jeg begynne på Uvigslet jord.

Agnes Lovise Matre, Iskald

Skinnet bedrar, Agnes Lovise Matre

 

 

Under hagearbeid på Vavollen i Øystese blir levningene av en tenåring funnet i jorden, en ung gutt som aldri er blitt meldt savnet. Etterforskningen av drapet avdekker lag på lag av skyld, skam og unnfallenhet, og truer med å avsløre hemmeligheter som kan få voldsomme konsekvenser for mange i den lille bygda. 

Lensmann Bengt Alvsaker må grave dypt i bygdas ugjerninger og utbredte fordommer for å finne ut av sannheten om hva som skjedde, den gang for tretti år siden.

 

Leselisten for april:

 

Aprillesestabelen, Tema Nyheter 2021

Janet Skeslien Charles, Biblioteket i Paris

Douglas Stuart, Shuggie Bain

Sofie Sarenbrant, Syndebukken

Lene Julsen, Redd deg selv først

Yrsa Sigurdardottir, De tause

Gill Thompson, Et hav mellom oss

Helge Thime-Iversen, Offiseren

Catherine Isaac, Verden for mine føtter

Annie Ernaux, Far / En kvinne

Eddie Jaku, Verdens lykkeligste mann

Elin Anna Labba, Herrene sendte oss hit

Kristin Harmel. Boken med glemte navn

Amanda Prowse, Kitty

Erica James, Del det med skyene

 

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Det er da vel ikke min skyld

Nydelig måne i går kveld 21.44

 

Jeg har vært utsatt for et par hendelser siste uken som jeg absolutt ikke har noe skyld i.

Jeg er så uskyldig som bare det.

Ja jeg vet at alle lidenskapelige bokelskere kjenner til dette fenomenet.

Av og til må vi innføre noen restriksjoner.

Hvis ikke risikerer vi å ikke komme oss inn i eget hus.

Og er det noen som tør å klage, ja da kan de stå i fare for at det er de som ikke kommer seg inn.

For bøker må vi bare ha.

Jeg har jo kjøpestopp på bøker, selvpålagt.

Eller ihvertfall neeeeesten kjøpestopp.

Jeg har vel egentlig flere enn jeg kommer til å lese ut i dette livet.

 

Men så skjedde dette her en dag.

Jeg var på Rema og handlet mat.

Det gjør jeg en gang i uken.

Når jeg kom hjem, oppdaget jeg denne i handleposen.

 

Den hadde rett og slett hoppet ned i posen helt av seg selv.

Jeg kan ikke huske jeg la den på båndet, jeg må i så fall ha trodd det var en pakke pasta.

Ja for hadde jeg sett den, ville jeg jo momentant satt den i hyllen igjen.

 

Og i går skjedde det på nytt.

Men nå er de blitt enda mer utspekulert.

Dere kjenner til de magnetene som er i bokhandelen?

De sterke?

De som bare suger deg inn?

Ja innsugd ble jeg og tenkte at da må jeg bare orientere meg litt.

Man må jo følge med på det som kommer så man er oppdatert.

Man er jo ikke nødt til å kjøpe noe, er man vel?

Jeg hadde med meg en pose fra KappAhl, for jeg hadde investert i et par nye hverdagsplagg.

Men på vei ut i bilen, kjennes nå posen plutselig mye tyngre ut.

Jeg tenker ikke så nøye på det.

Vi skravler og prater og kjører hjem.

Først når jeg er hjemme oppdager jeg det.

 

 

Tre bøker har jaggu det falt ned i posen min.

Det var derfor det hadde blitt tyngre.

Det lå kvittering der på at de var betalt.

Eneste forklaringen jeg har er at noen må ha kjøpt de og lagt de i feil pose.

Ja det må være det som har skjedd.

Jeg så nemlig meg selv i speilet i dag og spurte om det kunne være meg i en lett bevisstløs tilstand.

Nei da, jeg er helt uskyldig sa speilbildet.

I dag

 

ps. Visste du at speilbildet ofte lyver?

Jeg hører det hvisker inni meg

 

Jeg hører det hvisker inni meg

Du har sagt ja

Da vet du at det er en tid for alt

Er man i læring og utvikling går det i semestre

På livets universitet som på alle andre undervisningssteder

Du trodde nok tiden i stillstans var over

Det er fordi du trodde det hadde vært stillstans

Selv om verden ligger i dvale fortsetter læringen

 

Du vil fremover fremover

Du vil ha mer og mer

Hva hvis jeg sier deg at det er ikke veien å gå

Du vet det også, egentlig for hjertet har sagt det til deg

Det sier du skal ikke være så opptatt av å veie alt i antall oppgaver eller kroner

Du skal lytte og du skal følge tegnene

Oppgavene blir gitt deg

Du vet det så godt men så vil du så mye

Noe som i og for seg er bra

Engasjement og vilje er fine egenskaper

 

Men len deg tilbake

Det er igjen tid for å trekke deg litt tilbake

Ikke hele tiden gå på tå hev

Ikke hele tiden kommunisere men være i deg selv

Du kjenner at for mye kontakt stresser deg så ro litt ned en periode og se hva som skjer

Ikke la deg engasjere så mye i det som er så inderlig uvesentlig

Det er ikke derfor du er her

Du vet at du har andre oppgaver

Du merker at mye skjer med deg selv i denne tiden det har vært rolig rundt deg.

Så jeg sier igjen at du må ha tillit

Det har ingen hensikt å stresse avgårde

Ikke la deg trekkes langt ut på viddene så du mister perspektiv på hva som er viktig

Senk skuldrene dine, alt blir bra

Det var våre ord til deg

I dag

Erica James, Del det med skyene

Erica James, Del det med skyene

Leseeksemplar fra Bastion, Strawberry publishing.

 

Jeg likte veldig godt de første bøkene til James, men i den forrige ble det for mye hjerte/smerte for meg, men jeg har sett i omtaler at denne skal det være mer alvor i og det er jo det jeg liker. Men så vet jeg jo at slik er det med bøker, andre vil gjerne ha mer romantikk mens jeg vil ha mindre.

Forrige omtale var om Kristin Harmels nyeste, Boken med glemte navn.

Kristin Harmel. Boken med glemte navn

Og før der Catherine Isaac, Verden for mine føtter.

Catherine Isaac, Verden for mine føtter

Jeg skrev om begge de to at det var for meg deres beste bok til nå og sannelig kan jeg si det også om Erica James nyeste, Del det med skyene. Enda en pageturner, umulig å legge fra seg, 459 sider og jeg følte aldri det var noe pjatt man kunne utelatt. Jeg er jo litt allergisk mot både det og mot for mye hjerte/smerte, men det ble akkurat passe av alt.
Denne føyer seg inn blant månedens oppturer. Veldig mange bra bøker denne måneden.

Ofte føler jeg at forfatterne skriver fra Italia bare fordi leserne elsker det, men akkurat her likte jeg godt å kunne drømme meg litt tilbake til Venezia. Jeg snuste nesten inn atmosfæren mens jeg leste. Jeg skal egentlig på cruise fra Roma til Venezia i juli,  men er stygt redd for at den turen igjen må flyttes et år frem i tid. Derfor var det kanskje ekstra vemodig å få vandre langs kanalene, om enn bare i boka.

Hovedhistorien er lagt til Lydias oppvekst i England. En tøff oppvekst hos strengt religiøse besteforeldre.

Alle de tre bøkene jeg har nevnt her er i kategorien feelgood som veldig mange elsker, mens andre fnyser av. Men ingen av disse er som de lette underholdningsbøkene vi “gamle” damer husker som kjærlighetsromaner før i tiden. Det er fine romaner for alle som er glad i å lese, vil jeg påstå.  Underholdende og avslappende lesing.

 

Erica James, Alt i et øyeblikk

Erica James, Lyden av en lerke

Erica James, Det lille pianohuset

Erica James, Blomsterårene

Erica James, Hagene i Italia

 

 

 

Kan den første kjærligheten vare livet ut?

Vakre Venezia har vært britiske Lydias hjem i mange år, og det er her hun har funnet ro. Inntil hun en dag skimter ansiktet til en ung mann i folkemengden, et ansikt som vekker minner om en hemmelighet hun trodde hun hadde begravd …

Lydia bestemmer seg for å forlate det trygge livet hun har skapt for seg selv i Italia. Hun vender tilbake til England for å ta et oppgjør med fortiden – og kanskje møte sin egen fremtid?

“Del det med skyene” er en tankevekkende og rørende roman om hemmeligheter, kjærlighet og forsoning, og det motet som kreves for
å gå videre og hengi seg til fremtiden.

 

Denne har jeg så vidt begynt på, velskrevet men jeg var ikke helt klar for vold og rasisme akkurat nå, så jeg vil lese kun litt i gangen.

Morten Pape, Guds beste barn

Leseeksemplar fra Aschehoug

Bok fire i Aschehougs leseutfordring må jeg også prøve å få lest.

Bok 1:

Kiley Reid, Litt av en tid 

Bok 2:

David Ärlemalm, Litt død rundt øynene

 

Bok nummer tre I godt selskap, har vunnet mange litteraturpriser, men hadde ikke så veldig bra selskap hos meg, omtale kommer i morgen i månedsoversikten.

Jeg håper at bok nummer fire, passer meg bedre.

Temaet kan ligne litt på bok 2, Litt død rundt øynene, en bok jeg likte svært godt.

 

 

Simon er løslatt fra fengsel og har flyttet fra København for å skape en ny og trygg tilværelse for den lille familien sin, selv om fortidens demoner konstant spøker i bakgrunnen.
Fetteren Mickey har planer om å flykte fra ungdomsfengselet der han driver de andre til vanvidd med den uberegnelige oppførselen sin.
På Amager i København prøver Jamil å få livet tilbake på sporet etter å ha vært innlagt på en psykiatrisk institusjon. Likevel klarer han ikke å la hevntankene ligge. For noen år siden drepte Mickey og Simon bestevennen hans, Zeki i en rus av avstumpet hat.
Guds beste barn er en medrivende og rørende fortelling om vold, rasisme, svik og vennskap.
Jeg har også så smått begynt på denne. Denne har jeg på sengekanten, har lest ca 200 sider og jeg koser meg. Tegner til å bli en spesiell og bra bok.
Bernardine Evaristo, Jente Kvinne Annet
Leseeksemplar fra Gyldendal

Denne så jeg en reklame på og ble nysgjerrig. Men jeg må si at omtalene under gjør meg litt undrende for de blir så høytflyvende for meg at jeg ikke forstår hva de egentlig mener. Så jeg er spent om jeg liker eller ikke liker.

 

 

Jente, kvinne, annet er tolv personlige historier fortalt gjennom blikket til tolv ulike kvinner. Alle søker de etter noe – en felles fortid, en meningsfylt framtid, noen å elske. Forståelse fra en mor, anerkjennelse fra en far. Et sted å høre til. Eller kanskje bare et glimt av håp.

Med varme, humor og tempo lar Bernardine Evaristo hver enkelt stemme tre fram på sin unike måte, og skaper en fortelling om identitet, feminisme, tilhørighet, rase og klassekamp. Dette er historien om England slik du aldri har lest den før.

Jente, kvinne, annet vant en hel rekke priser da den utkom i 2019, og lå i månedsvis på bestselgerlistene i Storbritannia, i tillegg til å være en av Barack Obamas anbefalte bøker.

 

«Et overveldende kaleidoskopisk kunstverk. Jente, kvinne, annet er en uvanlig livsbejaende og vellykket protestroman.» Frode Johansen Riopelle, Morgenbladet

«Teksten sitrer av intensitet. Setningene strømmer frem uten stor bokstav eller punktum, så leseren blir dratt med i en kaskade av levde liv.»
Anne Cathrine Straume, NRK

«Lysende og morsom «woke»-roman.» Kenneth Moe, Aftenposten

«… jeg hyller den utopiske visjonen, og det er nettopp i spennet mellom de ulike holdningene at det blir rom for nyanser og ambivalens.»

Hedda Robertsen, Klassekampen

 

Oversatt av Cecilie Winger.
Jeg skal lese litt fra Guds beste barn i dag. Og i kveld venter Jente Kvinne Annet, men jeg vil også begynne på enda en. Det har vært en periode nå at jeg leser litt forskjellig gjennom dagen, alt etter som hvilke tema jeg vil ha litt av.Andre ganger leser jeg en bok ferdig før jeg begynner på neste. I dag skal jeg må begynne:

Maren Uthaug, Ein lykkeleg slutt

Leseeksemplar fra Samlaget

 

Uthaug noterte jeg meg etter alle de fine omtalene av Der det fins fuglar. Jeg har kjøpt den men ikke lest den enda, så da håper jeg at denne faller i smak.

 

 

Skjebnen, døden og kjærleiken.

Nicolas er gravferdskonsulent. Ja, faktisk er han den sjuande gravferdskonsulenten i byrået, som har vore i familien sidan 1800-talet. Han nedstammar frå ei rekkje med Christianar, og sjølv om foreldra prøvde å lure skjebnen ved å døype han Nicolas, er han like fullt arveleg belasta.

Det heile startar på 1800-talet då den danske sjømannen Christian 1 tumlar i land på stillehavsøya Tikopia. Her giftar han seg med Konkylie, og dei får to barn. Men på øya der det er plass til berre 989 menneske, er dottera fødd utan løyve og må døy. Ti år gamal ofrar Christian 2 seg for veslesyster si. Han legg ut på ei reise tilbake til røtene, til København – ein skiten, innestengd og pestramma by. Christian, som er van med døden frå heimøya, viser seg som ein stødig hjelpar i saker som har med døden å gjere.

Maren Uthaug fortel med grotesk humor om døden i alle slags fasettar – om epidemiar, nekrofili og spøkelse, om gravferdsritual og nyvinningar i bransjen. Ein lykkeleg slutt er ein fantasifull slektsroman som rommar 200 år med kulturhistorie om døden og minst sju kjærleikshistorier, og viser korleis nokon kan slå seg opp på andre si ulykke.

Omsett av Ingvild Holvik.

Maren Uthaug (f. 1972) er ein dansk-norsk forfattar, teikneserieskapar og bloggar som fekk strålande kritikk i Noreg for romanen Der det finst fuglar (2020). Ho er fødd i Noreg og flytta til Danmark som åtteåring. I 2018 fekk ho DR Romanprisen for Der det finst fuglar. Ein lykkeleg slutt er den tredje romanen hennar, og for den fekk ho Læsernes Bogpris i 2020.

 

 

 

Leselisten for april:

 

Aprillesestabelen, Tema Nyheter 2021

Janet Skeslien Charles, Biblioteket i Paris

Douglas Stuart, Shuggie Bain

Sofie Sarenbrant, Syndebukken

Lene Julsen, Redd deg selv først

Yrsa Sigurdardottir, De tause

Gill Thompson, Et hav mellom oss

Helge Thime-Iversen, Offiseren

Catherine Isaac, Verden for mine føtter

Annie Ernaux, Far / En kvinne

Eddie Jaku, Verdens lykkeligste mann

Elin Anna Labba, Herrene sendte oss hit

Kristin Harmel. Boken med glemte navn

Amanda Prowse, Kitty

 

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Det føles som om du er litt usikker på veien fremover

 

 

Dette er personlige Lillasjelord, skrevet på bestilling. Ta kontakt hvis du ønsker dine egne personlige ord. Enten på sms 99467178 eller på facebook, Lillasjel

 

Det føles som om du er litt usikker på veien fremover

Du vet ikke helt hva du vil

Eller du vet hva du vil men du er usikker på om det du vil, blir det som er riktig

Prøv å ikke tenke så langt fremover

Tenk deg ikke slutten før du har begynt

Lag deg heller delmål

Prøv litt og la deg lede og se om det føles riktig

Det er nemlig mye lærdom å hente selv om man ikke skal helt frem

Om noen år vil du da tenke tilbake og si at tenk at jeg gjorde det

Hadde jeg ikke gjort det, ville jeg ikke vært der jeg er i dag

Man vet nemlig ikke hva man skal bestandig

Man vet ikke hva som er den beste veien

For det kan være på de små stiene, noen av dem feil, man lærer mest

Så kan man komme inn på hovedveien igjen etterhvert

Så være ikke så engstelig for å trå feil

Det er egentlig ikke noe som er feil for alt er læring

Ikke tenk så langt frem i tid, gjør det som føles riktig akkurat nå

Den brede oversiktlige veien kan nemlig vise seg å være litt kjedelig

Du er en fargerik person og du trenger inspirasjon og kreativitet

Går alt for rett frem, kan du miste inspirasjonen din

Så vær ikke redd for små avstikkere, det kan være fin utsikt der

Der kan du også plukke opp nye ideer og tanker som vil hjelpe deg senere

 

Du er så fint et menneske

Du ser det ikke selv

Selv om du får gode tilbakemeldinger, kaster du de bare bak skulderen

Du henger deg ikke noe opp i det

Jeg er som jeg er sier du

Det skal du huske også når du møter motgang

Du skal aldri endre deg for å tekkes noen andre

Vil noen være sammen med deg, må de ta deg som du er

Det er vel hele vitsen er det vel ikke

Det er jo ikke  vits i å ønske å være venn med noen, for så å ville endre de

Så stå i kraften din og vær den du er ment til å være

Det kan også være at noen legger skylden på deg for noe som har gått galt

Selv om du ikke hadde noe med det

Da vil du føle deg dolket i ryggen naturligvis

Tenk så at også det er læring

Vedkommende var kanskje ikke sterk nok til å takle det, men du var

På den måten vil du også lære å skille mellom sant og usant, kun ved å føle

Du vil utvikle sansene dine

Du vil fornemme når noe stemmer og du vil kunne gripe inn før det skjer

Lytt derfor godt til hjertet ditt

Det er ganske så vist og har mange svar

Hvis noe er for godt til å være sant, vil det vite om det er det eller ei

 

Sansene dine er i full utvikling

Ofte vil du nok drømme mye rart

Det er kroppen sin måte å bearbeide ting på

Prøv å gi deg selv litt ro før du skal sove

Legg merke til om du våkner til samme tid flere netter på rad

Ofte vil vi få beskjeder mens vi sover

Men stress ikke med å tenke for mye på det, du vil forstå det når du skal

Det er som om du har et ekstra lag med de firbeinte

De kommer lett til deg for healing

Ja du vet kanskje ikke at du healer for det skjer automatisk

Men evnene dine utvikles hele tiden

Du vil også se mer og vite mer om et menneske, ting de ikke forteller deg, men som du bare sanser

Kanskje virker dette litt skremmende eller merkelig på deg, men det er dine naturlige sanser som utvikles

Følg bare hjertet ditt og det vil gå helt fint

Det vil bli mange fine opplevelser som vil varme hjertet ditt

Du er et fint  og varmt menneske

Mange er glad for å ha deg i livet sitt, flere enn du tenker over

Stå i kraften din, stol på deg selv og ikke la noen prøve å endre deg

Det var våre ord til deg

 

Ha tillit til deg selv

Prøv å ikke være opptatt av det som enda ikke har skjedd

Vær mer i nuet

Selv om du får lyst til å gjøre noe som er litt utenfor ditt interessefelt, bare gå på

Det kan være mye der å lære

Senk skuldrene dine

Ha fokus på løsninger, at ting vil ordne seg, hvis du står fast

Ikke grav deg ned i bekymringen men be om at det løser seg på best mulig måte

Husk at mennesker kommer og går

Noen skal man gå sammen med i perioder, men ikke nødvendigvis hele livet

Andre skal man kun møte på en holdeplass og utveksle energier

Løft blikket, se fremovere, ha tro på deg selv

Du er et vakkert menneske, unik og verdifull