Oktoberlesestabel- hysj, ikke krangle mer stabel

 

For en lidenskapelig bokelsker med stor tilgang på bøker, er oktober en vanskelig måned.

På en måte, slett ikke vanskelig for det er jo så fantastisk mye spennende som blir utgitt, så man mangler ikke lesestoff liksom.

Men å klare å velge da, fyttirakkern, jeg er jo helt på tuppa av forventning.

Jeg tripper rundt her, klør meg i hodet og snakker med meg selv.

Den må jeg lese nå, og så den og denne har ventet sååååå lenge, den må jeg få med.

Og jeg flytter hit og dit.

Dessverre sier jeg, men du får ikke plass denne måneden.

Jeg lover å ta deg med i neste.

Ja jeg vet jeg lovte deg forrige måned også, jeg beklager så mye.

Denne måneden er det ikke plukket etter hverken farge eller dikt, kun etter hva jeg har lyst til å lese.

Jeg har ikke betaling for å lese og jeg er ikke på noe måte pålagt å lese de jeg får.

Men jeg liker å utfordre hjernen med ulike sjangere og jeg prøver også å lese fra mange forlag.

Denne måneden blir det lite krim.

Jeg skal ha en litt mer kriminell måned i november.

Jeg hører diskusjonen holder på å dø ut der nå så nå kan jeg presentere oktoberlesestabelen.

Ojoj, jeg glemte at det kommer vel jurybøker fra Ulestkonkurransen til Bookis også.

Ja det blir spennende å se hvor mange som blir lest.

Kos, ikke stress, vi tar det som det kommer.

Men det er ikke bare for moro jeg gjør så mye ut av denne stablingen.

Når man er hjemmeværende og ikke kan være så aktiv, er nemlig bøkene engasjement.

Og det gir en jobbfølelse i kroppen, som rett og slett er medisin.

Så om du rister litt på hodet og tenker at det er tåpelig å gjøre så my utav lesingen, så vær klar over at det kan bety mer enn du tror.

I tillegg til at jeg får dra verden rundt fra godstolen og holde hjernen aktiv.

Og du verden hvor takknemlig jeg er for bøkene og får at jeg har helse til å klare å lese så mye som jeg gjør.

 

Lars Petter Sveen, Nordriket

Leseeksemplar fra Aschehoug

Jeg liker som sagt å lese variert og jeg elsker å lese bøker jeg ikke helt vet om de passer meg eller ei, for det utfordrer en hjerne som er hjemmeværende, med ellers lite stimuli. Sveen er ny forfatter for meg. Det kan se ut som det er fantasy, som jeg er rimelig skeptisk til, men likevel mer åpen for, etter å ha likt godt Annikens Steinarsdottir, Sjelemakeren

Anniken Steinarsdottir, Sjelemakeren

Dette er bok nummer to i Aschehougs leseutfordring. Første bok var Geir Gulliksen, Bli snill igjen

Geir Gulliksen, Bli snill igjen

Det må du lese:

https://www.facebook.com/groups/1048985358612432

 

 

«Vi skal få alt til brenne.»

I ei verd som kan minne om vår eiga, blir den vesle, uavhengige staten Nordriket trua av den overlegne krigsmakta til Føderasjonen. Angrepet på Nordriket set i gang ein geriljakrig der terror og religiøs ekstremisme raskt veks fram.

Harald, sonen til den store motstandshelten i Nordriket, forvandlar seg gradvis til ein soldat alle må frykte. Søstera Ingebjørg leitar både etter ektemannen som er teken til fange av Føderasjonen, og etter ein måte å komme seg bort frå krigen på.

Men når den føderale offiseren Henok blir sendt for å knuse motstandsrørsla, blir alt kasta om på.

To ulike sivilisasjonar kolliderer og set familie, venskap og tillit på prøve – og i spel.

«Sveen er nærmast blitt som ein nestor å rekne når det kjem til meisterlege skildringar og dramatiseringar av menneskelege relasjonar innanfor rammene av naud, desperasjon, forfall og undergang.» Øystein Hauge Romsdals Budstikke (Terningkast 5)

«Nordriket er spennende og drivende helt til det siste.» Even Teistung, Vårt Land

 

Jeanine Cummins, Amerikansk jord

Leseeksemplar fra Lesetid, Gyldendal

 

Så er jeg klar for Amerikansk jord. En bokvenn har allerede lest den og greide ikke å legge den fra seg, så jeg går ut fra at da vil kanskje det samme skje med meg. Boka har fått blandede kritikker i Usa og diskusjonene har vært harde, men den har solgt meget bra,  så det blir spennende lesing.

https://www.nrk.no/anmeldelser/anmeldelse_-_amerikansk-jord_-av-jeanine-cummins-1.15168971

https://www.dagbladet.no/kultur/dramatisk-fluktroman/72867336

 

 

 

Acapulco, Mexico: Mens Lydia og hennes åtte år gamle sønn gjemmer seg på badet, blir resten av familien massakrert i hagen. Et narkokartell på jakt etter Lydias journalistektemann tror de har klart å ta ham og hele familien hans av dage. Lydia vet at det bare er et spørsmål om tid før de vil komme etter henne og sønnen.

De flykter – først på måfå, deretter nordover. Mer enn 200 mil må de legge bak seg, med buss og tog, og til fots gjennom ørkenen, før de kommer til USA. På veien møter de barmhjertighet og medmenneskelighet, men også livstruende farer. Og hele tiden puster lederen for narkokartellet dem i nakken.

Amerikansk jord er en intenst gripende roman om en mor og et barn på flukt – om sorgen over de som er borte, og om hvor langt vi er villige til å gå for å redde dem vi er glad i. Og samtidig er den en ulidelig spennende katt-og-mus-fortelling som ikke slipper taket i deg.

“Alt ved denne boken er enestående. Den er spennende, språket er vakkert, og historien åpnet virkelig hjertet mitt. Jeg anbefaler den på det sterkeste, du kommer ikke til å klare å legge den fra deg. Det er bare en fantastisk roman.” Oprah

“En hjertestansende roman om å overleve, om farer og kjærlighet.” The New York Times

“En hjertebankende, sidevendende, klarer-ikke-å-legge-den-bort, sitte-oppe-til-tre-på-natten, adrenalinpumpende fortelling … som følsomt, ømt og komplekst undersøker voldsomme, skjellsettende traumer.” Los Angeles Times

“Det er lenge siden jeg har bladd om så fort som jeg gjorde da jeg leste Amerikansk jord. Plottet er stramt, smart og uforutsigbart.” John Grisham

“Amerikansk jord er bade et moralsk kompass og en oppslukende leseropplevelse. Jeg klarte ikke å legge den fra meg. Jeg kommer aldri til å slutte å tenke på den.” Ann Patchett

“Amerikansk jord er et enestående stykke arbeid, med perfekt balanse mellom frykt på den ene siden og kjærlighet på den andre. Jeg skulle gjerne sett den som ikke fullfører boka etter å ha lest de første sju sidene. Prosaen er plettfri, og historien er like intens hele veien … en sabla god roman om en god kvinne på flukt med sin skjønne sønn. Den er fabelaktig.” Stephen King

 

 

Merete Junker, Lillemann, Ildebrann

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

 

Gleder meg til ny Junker, da jeg har lest alle hennes tidligere nå i sommer. Jeg vet at dette er god krim og den har også fått gode omtaler. Dette blir bra

Merete Junker, Jenta med ballongen

Merete Junker, Tvillingen

Merete Junker, Pumasommer

Merete Junker, Venuspassasjen

Merete Junker, Vannmannen

 

 

Et ubebodd bolighus brenner ned, og liket av en kvinne blir funnet i ruinene. Samtidig forsvinner en 13 år gammel gutt som nettopp har flyttet inn i nabohuset. Den suksessrike miljø-gründeren smiler idet den mørke desember-himmelen over Porsgrunn farges gyllenrød av flammene som er i ferd med å fortære det gamle trehuset. Få timer senere er smilet borte, og han innser at marerittet som skal følge ham natt og dag nettopp har startet. Et drap på en ung, ambisiøs kvinne. En ensom guttunge på feil sted. En genial plan som går i vasken. Hendelser, helt ute av kontroll for han som startet det hele. Et sted der ute finnes det en ukjent drapsmann, men er han også i stand til å drepe et barn? Politietterforsker Eline Torp MÅ finne gutten. Død eller levende. Det må også miljø-gründeren, Magnar Moe-Holmen, som har en ukuelig vilje og et desperat ønske om å stable sitt miserable liv på beina.

 

Anne Nyheim, Enkepalasset

Leseeksemplar fra Poppeltårn forlag

Ja, her aner jeg ikke hva jeg går til, men er optimist. Dette skal visstnok være første bok i en serie. Den ser da fornøyelig ut, så da håper jeg den passer med min humor.

 

 

Enkepalasset er en bygård et sted i Norge. En roman om annerledeshet og utenforskap, en frodig fortelling om å skjene sidelengs gjennom tilværelsen. Vi møter den unge Bokhandleren, som går i sikksakk for at ingen onde ånder skal kunne følge etter ham, naboen Leopold i etasjen under, som er redd for å få ei kanonkule i hodet, fru Andersen, som ikke husker om hun har spist, og Elise, som sitter fast i sin mors dødsbo og bare går ut for å være usynlig på kirkegården. Og så kommer Vera, den dagen alt går til helvete. Snart spinnes skjøre tråder av forbindelser gjennom tilfeldige møter, tragedier, konflikter og komiske forviklinger. Vera kjemper for å reise seg igjen, men hvordan skal du få deg venner når du selv er en vanskelig person, og dette med folk “ikke er din greie”? Og hvordan er det egentlig å være nabo med en som alle er redd? Enkepalasset er innkjøpt av Kulturrådet

 

Gaute Heivoll, Drøm om de levende

Leseeksemplar fra Tiden forlag

 

Gaute Heivoll har jeg ikke lest noe av før, og derfor tenkte jeg at nå var det på tide da jeg ser mange skryter av han.

 

Han vokser opp midt i skoghavet. Bygda er liten, likevel rommer den en hel verden. Det er revebjellene i Gunvors hage, og Jakobs brønn, det er butikken til Mass og historien om Laura Andersen som slo Jesus ned fra himmelen med en hesjestaur. Og det er Klaus som har en sprekk i beinet som ikke vil gro. Drøm om de levende er fortellingen om en gutt med evner få legger merke til. Fra første stund ser han verden lik ingen andre. Samtidig gjør denne varheten ham utsatt og sårbar. For hvordan vil han møte de prøvelser et liv består av? Hvilke vennskap vil han få? Hva vil skje idet han møter kjærligheten? Vil han kunne takle sorg og død? Drøm om de levende er også et gripende portrett av forfatterens egen far, fra gutt til ung mann. Resultatet er en roman fortalt med et sjeldent språklig overskudd, med nærhet og varme, i livets lys og mørke.

 

Iben Mondrup, Tabita

Leseeksemplar fra Pax forlag

Liv Gade, Norges bokinspirator nummer en, sa at jeg måtte lese Tabita og jeg lystrer selvfølgelig.

 

 

Tabita er en roman om lengsel, om å høre til og å være fremmed. Romanen handler om mødre og døtre og hvordan fortiden alltid forfølger en uansett hvor hardt man prøver å unnslippe. Forfatter Iben Mondrup, som selv er oppvokst på Grønland, forteller historien om de to grønlandske barna, Tabita og Vitus, som blir tvangsadoptert bort til en dansk familie på midten av 1960-tallet. Trange kår tvinger barnas biologiske mor til å gi avkall på sine to minste barn, men hun prøver desperat å få dem tilbake. Romanen trekker historiske paralleller til «det grønlandske eksperiment» i 1951, hvor 22 grønlandske barn ble sendt til Danmark på et «dannelsesopphold» i ett år i regi av den danske staten. I Danmark skulle de lære dansk språk og kultur, og tanken bak var at barna skulle bli danske og få et bedre liv. Men etter ett til to år i danske fosterfamilier, mistet flere av barna kontakten med familien sin og ble enten adoptert bort eller sendt tilbake til et barnehjem i Nuuk på Grønland. Tabita og Vitus blir i likhet med barna i «det grønlandske eksperiment» frarøvet familie, hjemland, språk og kultur. I barnas nye danske hjem skal fortiden forties. Tabita og Vitus nektes å snakke morsmålet sitt og deres nye, danske mor Eva blir rasende hver gang Tabita gir uttrykk for at hun savner den biologiske moren sin. De ulike kulturene kolliderer og mannen, Berthel, er stilltiende vitne til Evas innbitte fornektelse av barnas opphav. Vitus er litt for liten til å skjønne hva som foregår da han blir sendt til Danmark, men Tabita husker alt og raseriet over alt hun er blitt frarøvet, vokser seg større og større for hvert år som går.

OMTALER

«Sterkt familiedrama kan ende som årets roman. … Det er rystende godt skrudd sammen.»
Jyllandsposten

«Iben Mondrup skriver satans god litteratur. Tabita er en fremragende litterær prestasjon.»
Berlingske

«Historien til de grønlandske adoptivbarna er er en viktig historie å få fortalt, og Mondrup gjør det på en god og varsom måte med denne romanen.»
Politiken

 

Pauline Östgård, Melkeveien

Leseeksemplar fra Oktober forlag

Når jeg leste om Melkeveien, kjente jeg at den talte til meg og ba meg om å bli lest, og da lytter jeg. Tror denne blir fin for meg.

 

 

“Det er stille, hele hagen sover. Mammaen går frem og tilbake inne på kjøkkenet. Noen ganger blir hun borte, og hvis det går for lang tid, må jenta reise seg og se etter henne, liste seg frem fra gjemmestedet og strekke seg til hun ser toppen av håret eller en arm.
Inne i busken er det som i et egg, hun har klippet av noen av kvistene sånn at busken har blitt en hule. Når ingen ser henne, er jenta en fugleunge, hun napper fjærene fra busken og lirker dem inn i håret. De er glatte, og ferske, for fuglene har nettopp kommet hjem. Det var lenge siden hun lærte det om dem, at de har to hjem, at de flyr sørover om høsten. Til Anadoma, sa han, gullfuglenes land!”

Liv er seks år og bor i et blått hus i Melkeveien. Hun bor der med faren, som kan bygge hva som helst og bli et helt teater, spille sint nabo og romvesen, og moren, fra havet, den vakreste i universet. Men Liv er ofte overlatt til seg selv. På skolen sliter hun med å få seg venner, faren kommer og går, og moren forsvinner bak dørene i huset, for hun har glemt hvordan man er glad. Liv pleier å stå i hagen og se på henne gjennom vinduene, holde vakt over henne slik at ingenting skal skje. Men en dag endres alt, og Melkeveien blir plutselig veldig langt unna.

“Melkeveien” er en sår beretning om mange store omveltninger i ei ung jentes liv. På en nær, inngående og konsekvent måte følger romanen et barns blikk. Det er et blikk som vibrerer av uro, av sviktende innsikt i det som skjer rundt henne, preget av barnets fantasi og bildeunivers.

 

Gunhild Øyehaug, Vonde blomar

Leseksemplar fra Kolon forlag

 

Denne dukket opp i posten en dag og utfordrer meg. Noveller er jeg ikke god på, men leser de innimellom likevel.

 

 

Umogelege metamorfosar, kjøtmeiser, mygg og menneske med store lengslar, store sorger, små problem og store og små tankar spelar seg ut i novellesamlinga Vonde blomar. Kva skal du til dømes gjere når du plukkar vonde blomar? Kva skal du seie i opningstalen din når det flunkande nye museet ditt har sokke i jorda? Kva skal du gjere når alt du tek i blir til slimål? Og kva skal du gjere når du har lengta etter å besøke dei kvite klippene ved Dover, men no er død? Vonde blomar handlar om kjærleik, død og opprør, om å skifte form eller å bli verande den same, om flokane i det arbeidet som heiter å forstå.

 

Einar Stenseng, En riktig stygg bok

Leseeksemplar fra Kolon forlag

 

Sammen med Vonde blomar, kom også En riktig stygg bok. Aner ikke hva jeg går til her, men det gjorde jeg heller ikke når Kjersti Anfinnsen, De siste kjærtegn, dukket opp fra Kolon, og ga meg en gledelig overaskelse.

Kjersti Anfinnsen, De siste kjærtegn

Omslaget på Stenseng bok var ihvertfall rimelig spesielt.

 

 

«En riktig stygg bok» er en fortelling om et trist ekteskap, skildret med distanse og mørk humor. Bokas mannlige hovedperson har tvilsom moral, forfatterambisjoner og en noe overdreven selvfølelse. Hans kone er deprimert og bedratt, og jobber i Tibet-komitéen. Fellesskapet mellom ektefellene begrenser seg til fyll og ørkesløse krangler. Romanen beskriver kjærlighetens ensomhet og menneskenes evige elendighet, men bærer allikevel et håp om noe mer

 

Helga Flatland, Et liv forbi

Leseeksemplar fra Aschehoug

Bok nummer tre i høstens leseutfordring. Jeg må bare innrømme at jeg ikke har lest noen av Helga Flatlands tidlligere romaner, men har store forhåpninger etter gode omtaler.

 

 

Sigrid er lege og bor i Oslo med barn og mann nummer to. Hun har reist fra bygda der hun vokste opp og har et anstrengt forhold til foreldrene sine, og til en oppvekst i skyggen av sin syke far. Anne, Sigrids mor, har investert mye av seg selv for å pleie sin syke mann. Da også hun blir alvorlig syk, må Sigrid ta stilling til roller som skifter, og til spørsmål om tilknytning, forpliktelse og forsømmelse. Hvem har ansvar for hvem i en omskiftelig verden?

Med sin sjette roman befester Helga Flatland sin posisjon som en av de skarpeste observatørene i vår samtid. I Et liv forbi maler hun presise og troverdige menneskelige portretter, med stor psykologisk innsikt. Utgangspunktet er én familie, men romanen gir et konsentrert uttrykk for hva tilværelsen innebærer av historier, liv og død.

 

Joanna Cannon, Tre ting om Elsie

Leseeksemplar fra Anemone forlag

 

Jeg har til gode å ikke like en Anemonebok, så den statistikken håper jeg fortsetter.  Ser ut til å være en bok som er midt i blinken for meg.

 

 

«Morsom, rørende og krydret med kloke observasjoner … en kommende klassiker.» Clare Mackintosh, forfatter av Jeg lar deg gå Det er tre ting du bør vite om Elsie. Det første er at hun er min beste venn. Det andre er at hun alltid vet hva hun skal si for at jeg skal føle meg bedre. Og det tredje … må jeg kanskje bruke litt tid på å forklare. 84 år gamle Florence har falt i leiligheten sin på eldrehjemmet. Mens hun ligger der og venter på at hjelpen skal komme, begynner hun å gruble over den nye beboeren. Han har et fremmed navn, men hvorfor ligner han på en prikk på en mann hun kjente som døde for seksti år siden? Dette får fram fjerne minner hos Florence, hendelser både hun og venninnen Elsie for lengst hadde glemt. Nå lurer Florence på om en fryktelig hemmelighet fra fortiden er i ferd med å komme for en dag.

 

Kristin Harmel, Vingårdens hemmelighet

Leseeksemplar fra Cappelen Damm.

Jeg har lest alle Harmels bøker. Den første, Så lenge det er stjerner på himmelen, er nok fortsatt favoritten. Feelgood er trolig den sjangeren jeg liker aller best, men det må være gode bøker. For meg må en perfekt feelgood, være for det første bra skrevet, helst en historie fra en tid tilbake, den skal være spennende, gripende og ikke være for mye lengsel, hjerte og smerte, for jeg er ikke så glad i for mye romantikk og gjerne basert på virkelige historier. Akkurat nå leser jeg  Imogen Kealey, Frigjøringen. Den er helt perfekt. Bra skrevet, basert på en sann historie om en kvinnelig spion i Frankrike under andre verdenskrig, nesten umulig å legge fra seg. Den er også filmatisert. Jeg håper den nyeste Harmel, blir like bra.

 

Kristin Harmel, Når vi møtes igjen

Kristin Harmel, Der valmuene vokser

Livet som var ment for deg

https://lillasjel.blogg.no/1501743921_bker_lest_juli_2017.html

 

Forfatteren bak den internasjonale bestselgeren Der valmuene vokser er tilbake med en dypt rørende fortelling med handling fra champagnedistriktene i Nord-Frankrike under andre verdenskrig.

Champagne, 1940: Inès har nettopp giftet seg med Michel, eier av et velrennomert champagnehus, da tyskerne invaderer Frankrike. Michel begynner å skjule våpen for motstandsbevegelsen, og Inès går i konstant frykt for at de skal bli avslørt. For Céline, den halvt jødiske hustruen til vingårdens chef de cave, er risikoen enda større – det går allerede rykter om at jøder blir transportert østover til en ubeskrivelig skjebne.

New York, 2019: Liv Kent har akkurat mistet alt hun eier da hennes franske bestemor uanmeldt dukker opp. Hun inviterer Liv med seg til Frankrike, nærmere bestemt vingården Maison Chauveau, og tar ikke nei for et svar. Liv er skeptisk, men oppdager snart at hennes egen redning kan ligge i nettopp denne vingården.
“Kjærlighet og svik, tilgivelse og befrielse kombinert i en mektig fortelling … fantastisk!” Pam Jenoff, NYT bestselgende forfatter av Stjerner over Paris

“Hva er vel bedre enn en fortelling om champagne, hemmeligheter, løgner og historie, fra en forfatter som er så avhengighetsskapende som Kristin Harmel? Ikke gå glipp av denne episke og hjerteskjærende fortellingen fra andre verdenskrig!” Alyson Noël, #1 New York Times bestselgende forfatter av Saving Zoe

 

 

Jón Kalman Stefánsson, Stjernenes knitring

Leseeksemplar fra Press forlag

Jón Kalman Stefánsson er en forfatter jeg lenge har vært nysgjerrig på, fordi han får så fine omtaler. Jeg la frem boken Sommerlys igjen, klar for lesing i september, men av en eller annen grunn blir han dyttet fremover, så om jeg når å lese han vet jeg ikke, da jeg skal lese ut Frigjøringen i dag, pluss at jeg har planer om å lese Paulo Coelho, Manuskriptet fra Accra og Stig Sætherbakken, Gjennom natten også, og det er bare knapt to dager å lese på før måneden er omme.

 

 

Å være sju år gammel og miste moren sin. Å være sju år gammel på gulvet sammen med lekesoldatene, en hel verden alene, ingenting annet finnes. Å være sju år gammel og bo i en liten leilighet i Reykjavik sammen faren sin, han sier ikke mye, men han er der. Å være sju år gammel og se en dame du ikke kjenner komme ut av soverommet hans en morgen. Etterpå blir alt annerledes: Etterpå er dere tre. Hun koker havregrøt til frokost hver morgen, du kjenner henne ikke. Å være sju år gammel, å falle til ro i bestemorens stemme, fortellingene hennes, om mennesker du ikke kjenner, mennesker du likevel er bundet til – fortellinger som løfter deg vekk, bærer deg fram, fortellinger om drømmene de bar på lenge før du fantes, om hva det vil si å høre sammen. Det er ikke mange forfattere som er høyere elsket blant det norske lesende publikum enn Jón Kalman Stefánsson. Allerede med den bejublede historiske romantrilogien om Gutten og de påfølgende Keflavík romanene var det klart for norske kritikere og lesere at islendingen var en forfatter utenom det vanlige. Men sitt store kommersielle gjennombrudd her til lands fikk Jón Kalman Stefánsson med Sommerlys, og så kommer natten – som nå har ligget inne på bestselgerlistene for pocketbøker i over et år. Med Stjernenes knitring har Forlaget Press nok en gang valgt å gå tilbake i forfatterskapet: Romanen var Stefánssons siste før Sommerlys, og den som på Island for alvor etablerte ham som en av de fremste forfatterstemmene i sin generasjon. Stjernenes knitring er umiskjennelig Stefánsson: Flommen av fortellinger, språkets skjønnhet, varmen og inderligheten – kombinert med den burleske humoren og den overrumplende ironien. Som ofte ellers i forfatterskapet flettes fortid og nåtid sammen i et flertydig bilde av det islandske samfunnet. Men ingen andre steder i Stefanssons romaner finnes en barndomsskildring akkurat som i Stjernenes knitring: melankolsk, nysgjerrig, tilbakeholden og medfølende.

Natasha Lester, Syersken fra Paris

Leseeksemplar fra Anemone forlag, Strawberry publishing

Det var faktisk antydning til dramatikk her i dag når Syersken fra Paris dukket opp, uten å ha meldt sin ankomst. Tror du vel ikke at hun dyttet Holly Miller, Synet av deg, ut på sidelinjen, mens jeg stod og så på. Ja det ble godkjent av meg for Miller er en ukjent og Natasha Lester har vært her før og gjorde sterkt inntrykk med en veldig bra bok, Den franske fotografen, om kvinnelige krigsfotografer. Nå ligger den langt nede i køen og inspirerer meg til å lese så jeg kommer helt ned i stabelen.

Natasha Lester, Den franske fotografen

 

En ny, storslått roman fra forfatteren av den internasjonale bestselgeren Den franske fotografen I 1940 blir Estella Bissette tvunget til å forlate Paris og alt hun har kjært når tyskerne rykker fram. Hun setter kursen mot New York med noen få franc, en koffert med det aller nødvendigste, symaskinen sin og en stor drøm: å åpne sin egen systue. I 2005 forbereder Fabienne Bissette en utstilling der en del av arbeidene til hennes bestemor – som var en av verdens ledende designere – skal stilles ut. Men etter hvert som Fabienne finner ut mer om bestemorens fortid, avdekkes også en fascinerende historie som inneholder både tragedier, romantikk og hemmeligheter.

Gry Strømme, Under samme sol
Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke
Da har jeg nok større forventninger til denne romanen som tar opp temaet voldtekt under krig, noe vi vet er altfor altfor aktuelt dessverre.
Den hardtarbeidende idealisten Rebecca Holmestrand har ofret forholdet til datteren for å gi alt i FN-jobben der hun leder et prosjekt for å straffeforfølge voldtekt i krig. April har i mange år forsøkt å få et nært forhold til moren, men nå tvinger et oppgjør seg frem. Hun vil vite hvorfor moren har valgt som hun har gjort. Hun vil vite hvem som er hennes far. Den verdenskjente forfatteren Alvaro Aingeru har skrivesperre, og søker Rebeccas tilgivelse for en hendelse i fortiden. I Under samme sol flettes disse tre menneskenes skjebner sammen – sett i lys av større temaer som krig, konflikt, traumer og tilhørighet. Karakterene i romanen må jobbe hardt gjennom hele historien for å finne nytt håp og komme nærmere hverandre.

Lene Lauritsen Kjølner, Hvorfor spurte de ikke evensen

Arvegods fra en venn

Målet var egentlig å lese Kjølners bøker etter hverandre i full fart, men så kommer det stadig nye bøker seilende inn og Olivia blir rett og slett skubbet litt til siden og jeg venter egentlig på at hun skal ta til motmæle for den dama er jo ikke redd for å si fra. Men foreløbig har hun ventet tålmodig og stoler på at jeg vil komme til henne når jeg er klar.

Kjølner kommer med julebok nå i oktober, det er ikke om Olivia men om Petra, så da får vi ønske Petra velkommen også. Jeg holder på å lage meg en liten stabel med julebøker her og tenker at det får bli mine juleforberedelser, da andre forberedelser mer har dabbet av. Foreløbig har jeg Amanda Prowse, En juledrøm og Gudrun Skretting, Tre menn til Vilma, liggende klar for mørke førjulskvelder.

 

 

Bli med inn i Olivia Henriksens spennende og svært underholdende verden. Dette er bok to i serien om den fargerike privatdetektiven.

Som privatdetektiv sysler Olivia Henriksen mest med utro ektefeller og overvåkning. Da den beryktede SV-politikeren Arne Gustavsen blir funnet død i vannkanten ved Ankerholmens seilerforening, dras hun imidlertid inn i en sak som omfatter både miljøpolitikk, kyniske forretningsmenn og skitne affærer.

 

Da er oktober ferdig planlagt men hva som vil skje vet jeg ikke. I september leste jeg Skyggedanseren og den var så vond at jeg omkalfatret hele boklisten, så hvem vet hva som skjer denne måneden. I tillegg legger jeg kanskje inn flere bøker enn jeg når å lese eller det kommer seilende inn noen som jeg ikke greier å vente med, pluss bøkene fra Ulestjuryen. Men slik ser ihvertfall planen ut.

 

September:

Bøker lest september 20, 19 bøker, pluss 2 hemmelige fra forrige måned

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Imogen Kealey, Frigjøringen

 

Imogen Kealey, Frigjøringen

Leseeksemplar fra Cappelen Damm, Feelgoodbøker

Jeg liker krim og spenningsbøker men ikke noe slår slike bøker som dette. For meg er det ikke noe som er mer spennende. Krim er oppkonstruerte forbrytelser og vi skal finne morderen. Å lese bøker inspirert av virkelige hendelser, ja det er så spennende at det er umulig å legge de fra seg.

Se på den forsiden, den oser av banal feelgood men innenfor omslaget leser du historien om en fryktløs frihetskjemper og superspion. En historisk thriller der jeg glemte å puste.
Mange bøker, også dokumentarer, er skrevet om Nancy Wake, spionen Gestapo ikke greide å få tak og som gikk under kallenavnet Den hvite musen.

Liker du spenning og historiske romaner, ja da må du lese denne. Jeg vet mange følger bokomtalene mine og til de er det klar beskjed. Denne må dere bare lese.

Den er også filmet med Anne Hathaway i hovedrollen.

Imogen Kealey er et psevdonym for Darby Kealey og Imogen Robertson.

Jeg har vært i Marseille og vil gjerne tilbake

https://lillasjel.blogg.no/1500880027_marseille.html

 


En medrivende historisk thriller basert på en av andre verdenskrigs mest fascinerende kvinner: den hemmelige agenten og heltinnen Nancy Wake. I sin tid befant hun seg øverst på listen over personer nazistene ville ha tak i.


For de allierte var hun en fryktløs frihetskjemper og superspion, en kvinne forut for sin tid. For Gestapo var hun et spøkelse, en skygge, verdens mest ettersøkte person. Hennes navn var Nancy Wake.

Nancy Wake er forlovet og bor i Marseilles da Frankrike blir okkupert. Som den fryktløse kvinnen hun er, blir hun trukket mot motstandsbevegelsen. Snart er hun beryktet, med kallenavnet Den hvite musen, og det utloves en en dusør på fem millioner franc til den som fanger henne.

Hun befinner seg øverst på nazistenes liste over ettersøkte personer da hun får vite at ektemannen er blitt arrestert for forrædersk aktivitet. I siste liten klarer hun å flykte til England, der hun får opplæring som spion, og hopper ut i fallskjerm over Auvergne i Frankrike. Der skal hun lede en styrke på syv tusen menn og kjempe mot tyskerne med alle midler. Hver kamp gjør at krigens slutt nærmer seg, men dette setter også hennes ektemann, som befinner seg i tyskernes fangenskap, i stadig større fare …

Filmatiseres med Anne Hathaway i hovedrollen.

“Hvilken fortelling! Og Imogen Kealey forteller den glimrende. Dette er mer enn en vanvittig spennende thriller: Nancy Wake er en heltinne av vår tid, like mye som i sin tid. Og det mest utrolige av alt, er at fortellingen er sann!” Andrew Taylor, forfatter

“En ekte pageturner, basert på en sann historie om en av andre verdenskrig største heltinner.” Ben Fergusson, forfatter

“Denne leste jeg fort, basert på den utrolige Nancy Wake, en ekte superheltinne. En forbløffende, pulserende og uforglemmelig fortelling, som er dyktig fortalt.” Jill Mansell, forfatter

“En sterk og modig beretning om en forbløffende kvinne i en utrolig tid, skrevet av en dyktig forteller. Levende, engasjerende og veldig gripende. En perle.” Robyn Young, forfatter

“En spennende debut (…) Med høyt tempo, levende beskrivelser og en troverdig heltinne. (…) dette er en filmatisk skrevet pageturner for de mange tilhengerne av krigsdrama.” Publishers Weekly

«Hennes utrolige historie har blitt fortalt før, men Kealey puster nytt liv i den ved å ta i bruk romanformen … spennende og velskrevet.» The Times

«Breddfull av nervepirrende spenning.» Sunday Mirror

«En superspennende og fullstendig fascinerende roman. Sett av nok tid til å lese, jeg ble helt oppslukt og nøt denne fantastiske boka.» Love Reading

«Dette er en spennende thriller fra andre verdenskrig, som er superklar for kinolerretet.» Booklist

 

 

Nå skal jeg lese:

 

Paulo Coelho, Manuskriptet fra Accra

Kjøpt selv samtidig med Gjennom natten Fra Platekompaniets pocketdeal, tre for kr 250,-

Paulo Coelho var lenge en av mine favorittforfattere, men så falt jeg av, for jeg synes ikke han skrev like bra lenger. Jeg har derfor noen jeg ikke har lest og denne er en av de

 


1099. Mens Jerusalem forbereder seg på å bli invadert av korsfarere, invitereren gresk mann som er kjent som Kopteren byens innbyggere til et møte. Kristne, jøder og muslimer samles på torget til det de trorer en tale som vil oppildne dem til kamp, for alt tyder på nederlaget er nært forestående. Fienden er sterkere og langt bedre rustet enn dem.

Men Kopteren ønsker ikke å mane til kamp. I stedet ber ham sine bysbarn søke visdom i det livet har lært dem, og oppmuntrer dem til å snakke om sin hverdag. Og de stiller ham spørsmål: om virkelige fiender, nederlag, ensomhet. De har spørsmål om det å kjempe, om forandringer, skjønnhet, hvilken retning man skal gå i. De spør om kjærlighet, lojalitet, sex og eleganse, frykt, engstelse, visdom og om hva fremtiden bringer. Og Kopteren svarer. Selv etter tusen år er svarene hans gyldige.

«En bok som skal leses i små porsjoner, en bok som bør ligge på nattbordet og som gir forskjellig mening avhengig av hvilket humør leseren er i.»

 

Etter endring i lesestabel:

Jeg har mange bøker igjen å lese denne måneden, så om jeg kommer gjennom alle, tja, det får nå tiden vise.

 

Lesestabel-endring i September

Karin Brunk Holmqvist, Damen med bysten

Mikael Bergstrand, Ingemar Modigs oppvåkning

Libby Page, Kunsten å holde seg flytende

Kjersti Annesdatter Skomsvold, I dag jeg, i morgen du

Susan Abulhawa, Nahrs siste dans

Mons Kallentoft, Se meg falle

https://www.facebook.com/groups/1048985358612432/?ref=share

Fra Aschehougs leseutfordring

Geir Gulliksen, Bli snill igjen

Fra jurylesing Bookis:

Marie Haglund Dahl, Da jeg var ingen

Anniken Steinarsdottir, Sjelemakeren

September frem til i dag :

 

 

 

Joyce Carol Oates, Mitt liv som

Ellen G. Simensen, Tro meg når jeg lyver

Lene Lauritsen Kjølner, Høyt henger de

Marc Levy, En som deg

Merete Junker, Vannmannen

Lars Helle, Når stormen aldri løyer.

Kelly Rimmer, Før jeg lar deg gå

Sara Omar, Skyggedanseren

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Elsk familien din og vennene dine og dyrene dine, og du vil fremme fred i verden

 

Elsk familien din og vennene dine og dyrene dine, og du vil fremme fred i verden

Å være glad i de vi har rundt oss, våre nærmeste

Kanskje du har en, kanskje du har mange

Kanskje du har deg selv

Tenk kunne vi konsentrere oss om denne kjærligheten

Den vi har akkurat her og nå

Ja, så enkelt er det

Tenk hvis alle kunne greid dette

La fortiden gå

La bitterheten gå

La hatet gå

La alle du ikke liker gå

La alle som har såret deg gå

Hvorfor gi fokus til de som ikke gjør deg godt

Vis heller glede over de du har som du liker og er glad i

Uansett hvem det er

En blid ekspeditør på butikken, buss-sjåføren, en kollega, en god venn, familien din, en flink lærer eller sjef

Ja, hvor mange tenkte akkurat nå på en de ikke likte

Vi faller i den fellen hele tiden

Vi gir det negative fokus

La oss skifte kanal

Hver gang vi hører det negative fokuset høyne røsten i kroppen vår, skru  på bryteren

Skift kanal

Skru på bryteren til du finner en kanal som gir deg glede

Smil til deg selv, vær fornøyd og vær glad

Med glede kan du skape deg en god hverdag

Vis glede til alle personer som du liker

Kost også på deg et smil til en du ikke liker, for det er kanskje denne som trenger det mest

Vær glad i dem, kjente som ukjente

På den måten blir du og glad i deg selv

 

La oss prøve med det gode

La det være deg andre fokuserer på når de skal tenke på noen de liker eller er glad i

I dag

Mons Kallentoft, Se meg falle

Mons Kallentoft, Se meg falle
Leseeksemplar fra Goliat forlag.

 

Jeg prøver på en krim igjen

Det er kjekt å kunne lese en Goliatbok igjen. De er veldig flinke til å gi ut gode krimbøker, blant annet Peter May og Wiiliam Shaw, som er blant mine favoritter.

Kallentoft har jeg to bøker av, men jeg tror de er en del av en serie, og jeg har ikke alle, så de er blitt stående der på vent. Dette er første bok i en ny serie, bestandig spennende.

Dette var en veldig spesiell krim. Det tok litt tid før jeg kom inn i den for den var forvirrende. Hovedpersonen Tim leter etter datteren, som forsvant på Mallorca. Han leter etter henne og tankene om henne dukker derfor opp midt i handlingen, hele tiden, mens han gjør andre ting. Kallentoft avslutter gjerne et kapittel med et komma og neste kapittel fortsetter så setningen, men bytter person.
Jeg har ikke lest hans tidligere bøker, så jeg vet ikke om det er et kjennetegn for han eller om han prøver å innføre noe nytt. Jeg synes ikke det løfter boken noe for min del.

Etterhvert som han etterforsker et annet dødsfall og forsvinningen av en ny kvinne, tar spenningen seg opp.

Alt i alt en spennende krim. Anbefales hvis du liker annerledes historier og særlig hvis du er glad i Mallorca. Jeg prøvde å se for meg stedene han beskrev men er ikke godt nok kjent til å vite hvor han ferdes.

 

 

 

En forsvunnet tenåringsjente. En pappa som aldri kommer til å slutte å lete. Et ukjent Mallorca – korrupt og hensynsløst. Tre år har gått siden Tim Blancks sekstenårige datter forsvant under en charterferie med venninner til Mallorca. Blanck har dårlig samvittighet siden det var han som overtalte ekskona til å la henne få dra. Han har lovet seg selv å aldri slutte å lete etter henne, et løfte som har slitt i stykker ekteskapet og fått ham til å flytte permanent til Palma

 

Leser nå:

Imogen Kealey, Frigjøringen

Leseeksemplar fra Cappelen Damm, Feelgoodbøker

 

Ser ut til å være noe som faller i smak, basert på en sann historie.Har kommer til side 64 og klarer nesten ikke å legge den fra meg så jeg får skrevet ferdig denne omtalen.

 

 

 

En medrivende historisk thriller basert på en av andre verdenskrigs mest fascinerende kvinner: den hemmelige agenten og heltinnen Nancy Wake. I sin tid befant hun seg øverst på listen over personer nazistene ville ha tak i.


For de allierte var hun en fryktløs frihetskjemper og superspion, en kvinne forut for sin tid. For Gestapo var hun et spøkelse, en skygge, verdens mest ettersøkte person. Hennes navn var Nancy Wake.

Nancy Wake er forlovet og bor i Marseilles da Frankrike blir okkupert. Som den fryktløse kvinnen hun er, blir hun trukket mot motstandsbevegelsen. Snart er hun beryktet, med kallenavnet Den hvite musen, og det utloves en en dusør på fem millioner franc til den som fanger henne.

Hun befinner seg øverst på nazistenes liste over ettersøkte personer da hun får vite at ektemannen er blitt arrestert for forrædersk aktivitet. I siste liten klarer hun å flykte til England, der hun får opplæring som spion, og hopper ut i fallskjerm over Auvergne i Frankrike. Der skal hun lede en styrke på syv tusen menn og kjempe mot tyskerne med alle midler. Hver kamp gjør at krigens slutt nærmer seg, men dette setter også hennes ektemann, som befinner seg i tyskernes fangenskap, i stadig større fare …

Filmatiseres med Anne Hathaway i hovedrollen.

“Hvilken fortelling! Og Imogen Kealey forteller den glimrende. Dette er mer enn en vanvittig spennende thriller: Nancy Wake er en heltinne av vår tid, like mye som i sin tid. Og det mest utrolige av alt, er at fortellingen er sann!” Andrew Taylor, forfatter

“En ekte pageturner, basert på en sann historie om en av andre verdenskrig største heltinner.” Ben Fergusson, forfatter

“Denne leste jeg fort, basert på den utrolige Nancy Wake, en ekte superheltinne. En forbløffende, pulserende og uforglemmelig fortelling, som er dyktig fortalt.” Jill Mansell, forfatter

“En sterk og modig beretning om en forbløffende kvinne i en utrolig tid, skrevet av en dyktig forteller. Levende, engasjerende og veldig gripende. En perle.” Robyn Young, forfatter

“En spennende debut (…) Med høyt tempo, levende beskrivelser og en troverdig heltinne. (…) dette er en filmatisk skrevet pageturner for de mange tilhengerne av krigsdrama.” Publishers Weekly

«Hennes utrolige historie har blitt fortalt før, men Kealey puster nytt liv i den ved å ta i bruk romanformen … spennende og velskrevet.» The Times

«Breddfull av nervepirrende spenning.» Sunday Mirror

«En superspennende og fullstendig fascinerende roman. Sett av nok tid til å lese, jeg ble helt oppslukt og nøt denne fantastiske boka.» Love Reading

«Dette er en spennende thriller fra andre verdenskrig, som er superklar for kinolerretet.» Booklist

 

Etter endring i lesestabel:

Jeg har mange bøker igjen å lese denne måneden, så om jeg kommer gjennom alle, tja, det får nå tiden vise.

 

Lesestabel-endring i September

Karin Brunk Holmqvist, Damen med bysten

Mikael Bergstrand, Ingemar Modigs oppvåkning

Libby Page, Kunsten å holde seg flytende

Kjersti Annesdatter Skomsvold, I dag jeg, i morgen du

Susan Abulhawa, Nahrs siste dans

https://www.facebook.com/groups/1048985358612432/?ref=share

Fra Aschehougs leseutfordring

Geir Gulliksen, Bli snill igjen

Fra jurylesing Bookis:

Marie Haglund Dahl, Da jeg var ingen

Anniken Steinarsdottir, Sjelemakeren

September frem til i dag :

 

 

 

Joyce Carol Oates, Mitt liv som

Ellen G. Simensen, Tro meg når jeg lyver

Lene Lauritsen Kjølner, Høyt henger de

Marc Levy, En som deg

Merete Junker, Vannmannen

Lars Helle, Når stormen aldri løyer.

Kelly Rimmer, Før jeg lar deg gå

Sara Omar, Skyggedanseren

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Kate Quinn, Alice-nettverket

 

Kate Quinn, Alice-nettverket

Leseeksemplar fra Lesetid, Gyldendal

 

Denne boken har jeg sett mange fine omtaler av og gledet meg til å lese den og den skuffet ikke.

Jeg er veldig glad i romaner som er inspirert av historiske hendelser. Bra skrevet, humor, romantikk, spenning, historie, geografi, flott leseopplevelse.
Anbefales varmt og enig i omtalen utenpå boken: Historisk fiksjon på sitt beste.

Jeg ser at Kate Quinn har gitt ut 6 historiske romaner før denne, så da må jeg ha øynene oppe hvis jeg kommer over de. Det ser ikke ut som om flere er oversatt til norsk enda.

Jeg måtte Google Lagonda LG 6, da denne bilen er mye nevnt i boken.

 

 

 

 

 

1947. Charlie St. Clair er gravid, ugift og i fare for å bli utstøtt fra familien. Hun bærer på et desperat håp om at kusinen Rose, som forsvant i Frankrike under krigen, kan være i live. Så da foreldrene sender henne til Europa for å ta hånd om «det lille problemet», stikker hun av til London, fast bestemt på å finne ut hva som har skjedd med Rose.

1915. Eve Gardiner klør i fingrene etter å bli med i kampen mot tyskerne. Helt uventet får hun muligheten da hun blir rekruttert av den britiske etterretningen og sendt til Frankrike, der den sagnomsuste Lili har bygget opp et stort nettverk av hemmelige agenter like under nesen på tyskerne.

Tretti år senere er Eve en sær gammel kvinne, preget av forræderiet som til slutt rev Alice-nettverket fra hverandre. Hun tilbringer dagene i alkoholrus og ensomhet, helt til en ung amerikansk kvinne dukker opp og nevner et navn som Eve ikke har hørt på flere tiår …

 

Nå leser jeg

Mons Kallentoft, Se meg falle
Leseeksemplar fra Goliat forlag.

 

Jeg prøver på en krim igjen

Det er kjekt å kunne lese en Goliatbok igjen. De er veldig flinke til å gi ut gode krimbøker, blant annet Peter May og Wiiliam Shaw, som er blant mine favoritter.

Kallentoft har jeg to bøker av, men jeg tror de er en del av en serie, og jeg har ikke alle, så de er blitt stående der på vent. Dette er første bok i en ny serie så det blir spennende

 

 

 

En forsvunnet tenåringsjente. En pappa som aldri kommer til å slutte å lete. Et ukjent Mallorca – korrupt og hensynsløst. Tre år har gått siden Tim Blancks sekstenårige datter forsvant under en charterferie med venninner til Mallorca. Blanck har dårlig samvittighet siden det var han som overtalte ekskona til å la henne få dra. Han har lovet seg selv å aldri slutte å lete etter henne, et løfte som har slitt i stykker ekteskapet og fått ham til å flytte permanent til Palma

Etter endring i lesestabel:

Jeg har mange bøker igjen å lese denne måneden, så om jeg kommer gjennom alle, tja, det får nå tiden vise.

 

Lesestabel-endring i September

Karin Brunk Holmqvist, Damen med bysten

Mikael Bergstrand, Ingemar Modigs oppvåkning

Libby Page, Kunsten å holde seg flytende

Kjersti Annesdatter Skomsvold, I dag jeg, i morgen du

Susan Abulhawa, Nahrs siste dans

https://www.facebook.com/groups/1048985358612432/?ref=share

Fra Aschehougs leseutfordring

Geir Gulliksen, Bli snill igjen

Fra jurylesing Bookis:

Marie Haglund Dahl, Da jeg var ingen

Anniken Steinarsdottir, Sjelemakeren

September frem til i dag :

 

 

 

Joyce Carol Oates, Mitt liv som

Ellen G. Simensen, Tro meg når jeg lyver

Lene Lauritsen Kjølner, Høyt henger de

Marc Levy, En som deg

Merete Junker, Vannmannen

Lars Helle, Når stormen aldri løyer.

Kelly Rimmer, Før jeg lar deg gå

Sara Omar, Skyggedanseren

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Vi har vel alle et ønske om å gjøre noe godt i verden

 

Vi har vel alle et ønske om å gjøre noe godt i verden

Men nå føles ofte verden så stor og vi så små og ubetydelige

Sånn er det faktisk ikke

Vi er under samme himmel

Vi er alle dråper i samme vann

Vi hører sammen

Godhet og omsorg og smil har smitteeffekt og brer seg som ringer i vann

 

Vi har vel begynt å skjønne at vi kan ikke endre andre

Vi kan kun endre oss selv

Hvis vi vil ha endring er det nettopp det vi må gjøre

Hvis vi vil endre verden må vi begynne i det lille hjørnet som er oss selv

Det skal ikke så mye til

Det er ikke de store gavene eller at vi må bruke masse tid som teller

Det er de bittesmå tingene

 

Ikke tell hvor mange du har gitt noe til

Ikke vent på å få takk. 

Det er ikke nødt til ikke koste penger

Det kan være et youtubeklipp med latter, det kan være en sang, det kan være en klem, et stort smil, et jeg er glad i deg, wow hvor pen du var i dag, jeg er så glad jeg har deg, tusen takk for at du er du,  hvordan går det med deg, jeg tenker på deg, jeg savner deg

Det er ikke materielle ting vi trenger i dagens samfunn

Ja, noen trenger det og, og har du mulighet så gi noen kroner hvis det passer sånn

Men det er omsorg og kjærlighet og omtanke vi trenger alle mest

 

Jeg er omgitt av sjeler på alle kanter som gir meg masse glede

Jeg føler meg ydmyk og takknemlig

Jeg får gode ord,  jeg får varme, bare det å få lov å bli kjent med dem, få ta del i hverdagen deres, et 🙂 eller et <3

Det varmer

Det varmer langt inn i sjelen og hjertet mitt blir så glad

Man skal ikke undervurdere de små tingene i hverdagen

De er gull verdt

 

Vi kan ikke gå rundt og tenke at nå må jeg huske å være snill mot noen

Sånn funker det ikke

Det er ikke naturlig, da mister vi oss selv

Vi skal ikke gå rundt som programmerte “gjøre gode gjerninger” roboter

Det skal falle naturlig

Du skal ikke tenke over hva du gjør

Hvis du gjør det fra hjertet, så faller det naturlig

Hvis du begynner å tenke på hva du har gjort og har opptelling, da er du litt ute og bør hente deg inn

Da blir det påtvunget og falskt

 

Kjenn etter når du gjør de små tingene

Kjenn hva det gjør med deg selv

 

Det er nemlig du selv som har aller mest nytte av det

Det er din kropp som får mest glede

Du vil oppdage at det er de tingene du gjør som ingen vet om som er de aller gjeveste

Det er da du ser at det nytter

Det er da du kjenner varmen i hjertet ditt

Hvis du går rundt og venter på at noen skal være takknemlig, da blir du skuffet

Ha dine små hemmeligheter av godhet og varme og omtenksomhet

Du vil oppdage etterhvert at du gjør det av ren og skjær egoisme

Du gjør det nemlig for deg selv

Det du sender ut får du nemlig tilbake i mangfold

I dag

Anniken Steinarsdottir, Sjelemakeren

Anniken Steinarsdottir, Sjelemakeren

Leseeksemplar fra Heim forlag

 

Arbeidet med å være med i juryen i Ulestkonkurransen som Bookis arrangerer, gjør at jeg blir tildelt bøker jeg ellers ikke ville lest og jeg elsker nettopp dette. Å utfordre meg selv med andre leseopplevelser enn jeg selv ville plukket ut. Sjelemakeren er fra sjangeren Fantasy, noe jeg ikke kan fordra……. trodde jeg.

Vel så feil kan man ta. Jeg digget denne boken. Sjelemakeren fanget meg fra første side og har nesten ikke sluppet meg enda, en måned senere. Jeg likte historien, spenningen og språket.  Jeg elsket filosoferingen over hva sjelen er. En liten tilnærming til det jeg jobber med når jeg skriver til andre mennesker, ord til sjelen, Lillasjelord.

Sitat:

“Jeg liker å skrive”, sier han, og jeg skaker på hodet. “Ting som skjer, for det meste. Det jeg opplever. Dikt, små historier. Jeg liker ord. Og jeg tror ikke det ligger noe i kroppen min som gjorde meg slik. Ikke noe fysisk.”

Jeg senker blikket og føler treverket under fingertuppen. “Det er den du er. Følelseslivet ditt. Så sjelen er den du er.”

 

Sitat:

“Hva med minnene mine? Kan du fikse dem?”

Til det, smiler han. “Jeg vet at de kaller meg for en skredder, men egentlig gjør kundene mine alt arbeidet selv. Jeg kan hjelpe deg å sortere tankene og følelsene, og gi deg verktøyet du trenger, men du skal selv holde nålen og sy sårene i sjelen.”

 

Nå plukker jeg ut sitater som “taler” til meg, men dette er ikke noen åndelig, spirituell bok, det er en spenningsbok, en fantasyroman, men samtidig rommer den så mye mer dypt, at det er nesten så jeg vil lese den på nytt, noe jeg aldri vanligvis gjør.

Hun sier selv i dette intervjuet:

Sjelemakeren er den første boka Steinarsdottir gir ut. Den beskriver hun som en Fantasyroman rettet mot ungdom og unge voksne:

– Sjelemakeren handler om fremmede verdener, magi, vennskap, og det å finne seg selv og tilhørighet. Det er en historie jeg håper kan glede andre like mye som den har gledet meg.

https://www.itromso.no/nyheter/2020/08/29/Ukjent-tromsøforfatter-nominert-til-delfinale-i-ny-bokkonkurranse-22578291.ece

 

Vel vel, men jeg har akkurat fylt 60. Men føler meg sikkert som ung voksen. Du verden hvor jeg gleder meg til fortsettelsen Anniken Steinardottir. Anbefales alle som liker spenning og litt annerledes romaner. Ha et åpent din og kos deg.

 

Jeg er et menneske.
Jeg er fra Kristiansand.
Navnet mitt er ikke Cibus.

Etter en krangel med foreldrene drar Noah til den avdøde morfarens hus for å samle seg og puste ut i fred, men der skjer noe dramatisk. På forunderlig vis havner han i Elessos, et land hvor mennesker ikke finnes. Her blir han tatt til fange av et underlig følge, og minnene hans stjeles sakte, men sikkert.

Noah forsøker å områ seg og overleve i denne merkelige verdenen, en verden som tærer på ham, men også en verden hvor det finnes kjærlighet. Men er det mulig å finne tilhørighet blant det ukjente om han mister seg selv? En ting er sikkert. Han må rømme fra følget, selv om det kan koste ham livet

 

En helt ny dag

 

En helt ny dag får vi hver morgen vi våkner.

En av de dagene fortalte meg her forleden at jeg visstnok er blitt seksti år.

Det sies at alder kun er et tall.

Ja det er jo det, men livet er også en tikkende bombe der det telles ned, uten at vi aner hvor lenge det er før det smeller.

Uff, sier du kanskje.

Det høres dramatisk ut, men det er virkeligheten.

Vi kjenner ikke morgendagen.

Derfor må vi leve fullt ut de dagene vi får.

 

Jeg er av de privilegerte som har stor familie og mange venner.

De ville stilt gladelig opp for å feire meg.

Jeg er imidlertid en kjedelig jubilant som ikke vil feires.

Jeg vil bare være meg og siden jeg er av de heldige, lar alle de jeg er glad i, meg lov til å være meg.

Akkurat det er så fantastisk rørende at jeg har ikke ord.

Det er den største gaven.

Tenk at jeg er seksti år og får lov å være meg, fullt ut.

Da må vel de neste seksti bli veldig bra.

Likevel sa jeg ja når de aller ivrigste hadde lyst å feire meg ved å gå ut og spise middag.

Alt jeg måtte gjøre, var å stille opp.

 

For to år siden hadde jeg dette innlegget!

Ei heilt vanlig kjerring

To år til har passert i full fart.

Vi undres hvor årene blir av.

Dager kommer og går i en forrykende fart.

Siden vi nå ikke kjenner morgendagen, må vi kose oss så godt vi kan med de gode dagene vi får.

Jeg fikk også et annet ønske oppfylt,  som gleder meg stort.

Selv om kroppen er seksti, føler vi jo ikke det inni oss, noe denne gaven symboliserer.

Jeg fikk nemlig fargeblyanter, 72 farger.

Og jeg tar av lokket og fryder meg over alle fargene.

Fra før hadde jeg bare små skrin med standardfarger, så dette var aldeles nydelig.

For en glede.

Nå gleder jeg meg til å lage flere symbolbilder.

Den lille jenta inni meg, hun er nemlig barnslig ung.

Hun hopper opp og ned av entusiasme når det er ting som gleder henne.

Selv om kroppen er så tung og dorsk at ikke hoppene er synlig for de som ser meg, så vises det på smilet.

72 farger har jeg nå, for en rikdom.

Hvor mange blanke ark jeg har, det vet jeg ikke.

Derfor er hvert et ark, av like stor betydning

I dag

 

 

 

 

Susan Abulhawa, Nahrs siste dans

Susan Abulhawa, Nahrs siste dans

Leseeksemplar fra Aschehoug

Jeg har aldri glemt Morgen i Jenin, den første  boken hennes fra Palestina. Det var en sterk og opprivende bok. Jeg forberedte meg på enda en sterk bok for jeg synes det er viktig å lese disse bøkene for å forståelse for hvordan de lever i de landene som fortsatt har et foreldet kvinnesyn og lever i konfliktområder.

Igjen har Abulhawa skrevet en bra bok fra konfliktene i Israel. Palestina, Irak, Kuwait. Mennesker som må rømme fra land til land. Det er slik at man forstår at det vokser frem terrorisme i slike land, der alt man eier og har blir revet fra en og man lever i konstant frykt og hjelpeløshet.

Vi har rett og slett ikke peiling vi som bor i fredelige land og har velstandsutfordringer som om vi skal spise kjøtt eller ei, hvilke farger som er in på sofaputer eller at det skal males prikker på fortauet for å live opp litt. Det blir så banalt. Og for ikke å snakke om hvor vi har klagd under coronaen. Vi greier ikke en gang å passe oss så vi holder smittetallene nede. Skal tro hvordan vi ville klart oss i en voldelig konflikt der vi blir fratatt alt?

En bok du bør lese.

 

Sitat:

……..hadde vi ikke elsket hverandre, ville ingen av oss overlevd.

 

Morgen i Jenin

https://lillasjel.blogg.no/1359716409_morgen_i_jenin.html

Det blå mellom himmel og hav

https://lillasjel.blogg.no/1499161833_bker_lest_juni_2017.html

 

 


Nahr sitter isolert i et israelsk høyrisikofengsel, på tiende året. Hun tilbringer dagene med å tenke over hendelsene som har bragt henne dit. Hun drømte om mann, barn, og en skjønnhetssalong, men ingenting ble som planlagt. Som datter av palestinske flyktninger kom hun til verden i Kuwait på syttitallet. Familien levde i fattigdom, og Nahr tvinges til å overskride sine egne grenser. Nahrs historie brenner, av sinne, kjærlighet, ømhet, hjelpeløshet og hat. Menneskene rundt henne strever og kjemper – for anstendighet, rettferdighet, normalitet – alt det vi andre, mer privilegerte mennesker tar for gitt. Nahrs siste dans er en roman om kjærlighet til en mann, til en familie, til et land. Og en bok som vil forandre folks måte å tenke på. «Viktig litteratur. (…) Helstøpt. Hovedpersonen virker sprell levende. Jeg leser en forfatter som virkelig vil noe stort, noe revolusjonært, nærmest, med litteraturen.» Katrine Judit Urke, Dagbladet (Terningkast 5

 

Leser nå. På senga:

Kate Quinn, Alice-nettverket

Leseeksemplar fra Lesetid, Gyldendal

 

Denne boken har jeg sett mange fine omtaler om og gleder meg til å lese.

 

 

 

1947. Charlie St. Clair er gravid, ugift og i fare for å bli utstøtt fra familien. Hun bærer på et desperat håp om at kusinen Rose, som forsvant i Frankrike under krigen, kan være i live. Så da foreldrene sender henne til Europa for å ta hånd om «det lille problemet», stikker hun av til London, fast bestemt på å finne ut hva som har skjedd med Rose.

1915. Eve Gardiner klør i fingrene etter å bli med i kampen mot tyskerne. Helt uventet får hun muligheten da hun blir rekruttert av den britiske etterretningen og sendt til Frankrike, der den sagnomsuste Lili har bygget opp et stort nettverk av hemmelige agenter like under nesen på tyskerne.

Tretti år senere er Eve en sær gammel kvinne, preget av forræderiet som til slutt rev Alice-nettverket fra hverandre. Hun tilbringer dagene i alkoholrus og ensomhet, helt til en ung amerikansk kvinne dukker opp og nevner et navn som Eve ikke har hørt på flere tiår …

 

På dagtid:

Mons Kallentoft, Se meg falle
Leseeksemplar fra Goliat forlag.

 

Jeg prøver på en krim igjen

Det er kjekt å kunne lese en Goliatbok igjen. De er veldig flinke til å gi ut gode krimbøker, blant annet Peter May og Wiiliam Shaw, som er blant mine favoritter.

Kallentoft har jeg to bøker av, men jeg tror de er en del av en serie, og jeg har ikke alle, så de er blitt stående der på vent. Dette er første bok i en ny serie så det blir spennende

 

 

 

En forsvunnet tenåringsjente. En pappa som aldri kommer til å slutte å lete. Et ukjent Mallorca – korrupt og hensynsløst. Tre år har gått siden Tim Blancks sekstenårige datter forsvant under en charterferie med venninner til Mallorca. Blanck har dårlig samvittighet siden det var han som overtalte ekskona til å la henne få dra. Han har lovet seg selv å aldri slutte å lete etter henne, et løfte som har slitt i stykker ekteskapet og fått ham til å flytte permanent til Palma

 

 

Etter endring i lesestabel:

Jeg har mange bøker igjen å lese denne måneden, så om jeg kommer gjennom alle, tja, det får nå tiden vise.

 

Lesestabel-endring i September

Karin Brunk Holmqvist, Damen med bysten

Mikael Bergstrand, Ingemar Modigs oppvåkning

Libby Page, Kunsten å holde seg flytende

Kjersti Annesdatter Skomsvold, I dag jeg, i morgen du

https://www.facebook.com/groups/1048985358612432/?ref=share

Fra Aschehougs leseutfordring

Geir Gulliksen, Bli snill igjen

Fra jurylesing Bookis:

Marie Haglund Dahl, Da jeg var ingen

 

September frem til i dag :

 

 

 

Joyce Carol Oates, Mitt liv som

Ellen G. Simensen, Tro meg når jeg lyver

Lene Lauritsen Kjølner, Høyt henger de

Marc Levy, En som deg

Merete Junker, Vannmannen

Lars Helle, Når stormen aldri løyer.

Kelly Rimmer, Før jeg lar deg gå

Sara Omar, Skyggedanseren

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share