Nadia Hashimi. Når månen står lavt

Nadia Hashimi. Når månen står lavt

 

Etter å ha lest Et hus uten vinduer, bestemte jeg meg for å lese flere av Hashimi. Denne måneden ville jeg prøve å få lest både Der månen står lavt og Perlen som sprengte skallet. Hun kommer med en ny nå i høst, Der himmelen lyser.

Et hus uten vinduer, Nadia Hashimi

Dette er nesten den aller beste jeg har lest av henne. Den er så utrolig bra skrevet og så spennende at jeg nesten ikke klarer å legge den fra meg. En fantastisk forfatter rett og slett. Anbefales varmt. Tankevekkende, trist, lærerikt.  En baby som er alvorlig syk og en tenåringssønn som blir borte, det er bare så nervepirrende.

 

 

En ny roman fra Nadia Hashimi, forfatteren av den internasjonale bestselgeren Perlen som sprengte skjellet. Når ektemannen blir drept av Taliban, må Fereiba flykte fra Afghanistan med sine tre barn. Hun har bare ett håp om å overleve: å komme seg til søsteren i England. Med falske papirer og hjelp fra fremmede de møter på veien, klarer de å komme seg til Iran, og videre til Hellas. Men på et travelt torg i Athen tar skjebnen en ny og skremmende vending når tenåringssønnen Saleem blir borte.

 

 

September:

Lesestabel september 2022, Tema Vi reiser rundt i verden, Mest Asia, litt Europa og Usa

Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa

Rohinton Mistry, Balansekunst

Eva Weaver, Gutten fra ghettoen 

Shilpi, Somaya Gowda, Indias datter 

Shin Kyong-sook, Ta vare på mamma 

Nadia Hashimi, Perlen som sprengte skjellet

Deborah Rodriguez, Tilbake til den lille kafeen i Kabul

Shilpi Somaya Gowda, Gyllen sol

 

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2022, 14 bøker, herav 5 krim/spenning

Februar:

Bøker lest februar 2022, 24 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2022, 15 bøker, herav 14 krim

April:

Bøker lest april 2022, 17 bøker

Mai:

Bøker lest mai 22, 14 bøker, mest krim

Juni:

Bøker lest juni 22, 16 bøker

Juli:

Bøker lest juli 22, 10 bøker, herav 1 krim

August:

Bøker lest august, 2022, 13 bøker, herav 1 krim

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Lesestabel oktober 2022. Tema Høstens nyheter

 

Da har jeg stablet opp på nytt, så godt som jeg får til. Ikke har jeg fått plass til alle og ikke kommer jeg til å få lest alle, da jeg skal en uke på kurs, med program fra 9-21 hver dag. Men det er lov å fantasere. Dessuten er det litt bra for hodet mitt, å se gjennom titler og lære om nye forfattere. Og de blir lest, selv om de kanskje må flytte over til desember noen av dem og kjempe sammen med årets julebøker.

I november blir jeg på ferie, derfor er det uinnbundet hele november.

Det har ikke vært krangel i stabelen denne gang. Merkelig egentlig for nykommere er litt kjepphøye. Kanskje fordi det ikke er så mange som har besøkt meg før. Kanskje er de litt svineslått enda etter å nettopp vært gjennom trykken. Vi får håpe at de fortsetter å være fredelig, også når noen må vente.

 

 

Kristine S. Henningsen, Et siste trassig forsøk

Leseeksemplar fra Papermoon forlag

Første juleboken er på vei til postkassa. Den ble derfor ikke med i stabelen men håper å få lest den i oktober,  for det vil nok bli mange julebøker i år også.

 

 


Gro Wick-Larsen er lei det meste førtiårene har å by på. Den framtidsløse salgsjobben i Sult Media. Gubben som har satt seg til foran TV-en. Tvillingsønnene Roald og Fridtjof – oppkalt etter de store oppdagerne – som ikke ser ut til å oppdage stort annet enn dataskjermen. Nå nærmer julen seg. Denne gangen skal de feire med svigerforeldrene på familiehytta «Kosebu». Gro gruer seg, men bestemmer seg for å gi det et siste, trassig forsøk: I år skal de ha en skikkelig Fanny og Alexander-jul! Hindringene står i kø under juledagene, med den belærende svigermoren, søsteren som er nyseparert og tvillingene som bare maser om dårlig dekning. Men så skjer det noe som ingen hadde regnet med, og som snur det meste på hodet. Et siste trassig forsøk er en julefarse med dypere undertoner – mer «feelreal» enn feelgood. En trøst for alle som har høye skuldre og enda høyere forventninger! Kristine Storli Henningsen (f. 1974) kjent for de fleste som Antisupermamma, er endelig klar med juleromanen Et siste, trassig forsøk. Kristine er født og oppvokst i Oslo og bor i Drammen med mann og tre barn. Hun er utdannet innen journalistikk og markedsføring, og jobber som forfatter, rektor på Forfatterskolen og forlegger for Papermoon Publishing. Hun har skrevet for aviser og magasiner, vært blogger og spaltist, jobbet i radio og med podkast, og skrevet bøker i flere sjangre for ulike forlag. I 2013 startet hun Forfatterskolen, som har stor suksess med digitale skrivekurs og webinarer.

 

 

Ørjan N. Karlsson, Det siste stykket hjem

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Karlsson har jeg noen bøker av, men ikke lest enda, så da passer det at dette er den første i en ny serie.

 

Fra omslaget:En mann reiser rundt i Skandinavia i bobil, og i sporene hans forsvinner unge kvinner. I Bodø ligger 19 år gamle Iselin Hanssen i hardtrening for å oppfylle drømmen om å komme inn på Politihøgskolen. Hun vender aldri tilbake etter en lang løpetur opp Keiservarden.

Den erfarne politietterforskeren Jakob Weber får denne tragiske forsvinningssaken på bordet, og løsningen virker opplagt da søkelyset faller på Iselins kjæreste Casper, sønnen til en av Bodøs rikeste forretningsmenn. Blant vennene er han kjent for å være sjalu.

Så forsvinner nok en ung kvinne under lignende omstendigheter, denne gang på øya Røst ytterst i havgapet. Bodø-politiets etterforskerteam står nå overfor en sak av stadig større dimensjoner, der også Jakobs forkjærlighet for Skandinavias uløste drapssaker vil spille en avgjørende rolle.

Det siste stykket hjem er den første i en serie kriminalromaner med Jakob Weber i hovedrollen

 

Camilla Grebe, Velkommen til evigheten

Leseeksmplar fra Gyldendal

 

Jeg leser alt av Grebe, er ikke helt ajour, har et par bøker jeg ikke har lest enda, men skal leses. Hun er mer og mer blitt en favoritt. Den forrige, Alle lyver, var bare fantastisk tankevekkende.

Camilla Grebe, Alle lyver

Bøker lest januar og februar 2016

Camilla Grebe, Skyggejegeren

Camilla Grebe, Dvalen

Camilla Grebe, Husdyret


Camilla Grebe, Åsa Träff, Mannen uten hjerte

 

 

Fra omslaget:Lykke Andersen er redaktør, tenåringsmor og lykkelig gift med en 20 år eldre forfatter. Ifølge de som kjenner henne, ikke det spor voldsom. Nå står hun anklaget for drap.

Hva har skjedd på familiens idylliske småbruk? Og hvorfor nekter Lykke å snakke med noen andre enn politietterforsker Manfred Olsson? Har det noe å gjøre med det som skjedde åtte år tidligere?

Velkommen til Evigheten er et moderne skjebnedrama og en hyllest til den mest klassiske krimsjangeren: det lukkede roms mysterium. Hvem eier sannheten?

 

Eva Fretheim, Dronningland

Leseeksemplar fra Tiden forlag

 

Enda en ny krimforfattere. Det blir noen krim denne måneden og det er fint, for i det siste har jeg lest lite krim

 

Fra omslaget:En bil har kjørt inn i en fjellvegg. Bak rattet sitter en 42 år gammel kvinne. Død.

Etter hvert som nyheten om dødsfallet sprer seg i bygda, blir det klart for politietterforsker Vigdis Malmstrøm at noe ikke stemmer. Skadene
på bilen burde ha vært større. Det er ingen bremsespor på veien. Og veska, den ligger i baksetet – som om det har vært en passasjer med i ulykkesbilen.

Samtidig brer uroen seg på gården til brødrene Jonny og Jarle Svartskog. Hvordan skal det gå med bilene de kjøper og selger når politiet banker på? Hvem er egentlig Unn Hansen, som holder til på gården, som driver birøkt i skogen, og som ingen vet hvor kommer fra? Og hva skjedde egentlig den sommerdagen for to år siden, da ei nitten år gammel jente forsvant sporløst fra bygda?

Mens Vigdis gjør det hun kan for å nøste opp i de stadig mer innviklede trådene, glir våren over i trykkende sommervarme. Og i skogen summer
biene, på oppdrag for dronningen. Uten henne har de ingen sjanse.

Med Dronningland har Eva Fretheim skrevet en krimroman utenom det vanlige. I et elegant, fortettet språk fortelles en historie om sjalusi, hevn, begjær og løgn – og om dronningers uunngåelige skifte.

 

Bjørn Bottolvs, Dorthea Bjørk

Leseksemplar fra Liv forlag, Forlagshuset i Vestfold

 

Enda en ny krimforfatter for meg. Synes det er rart at så mange greier å finne på krimhistorier.

 

 

Dorthea Bjørk et en middel-aldrende kvinne. Handlingen foregår i Oslo, i nåtid, med en dramatisk hendelse under en snøstorm på fjellet som bakteppe. Dorthea har en litt annen innfallsvinkel på verden enn de fleste av oss og leseren vil raskt føle ubehaget ved å bli trukket inn i hennes bisarre tankegang.Etter hvert kommer Dorthea Bjørks mørke sider stadig mer til syne, noe som ikke minst overrasker henne selv, selv om hun etter hvert erkjenner dem. Sønnen hennes forsvinner, hun hun foretar seg besynderlige handlinger mens hun desperat leter etter han. Hun opplever å bli sveket av ektemann og venninne, men utvikler til gjengjeld et besynderlige forhold til sønnens kamerat. En misforståelse får fatale følger da hennes venninne uventet dukker opp hjemme hos henne, og etter enda en dramatisk hendelse en natt ved Monolitten i Frognerparken, som får store konsekvenser for Dorthea, er det som om hun forsoner seg med sin skjebne. Nå har hun ikke lenger mer å miste…

 

Ragna Dahl, Skumringsmannen

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold.

 

Ragna Dahl har jeg lest en av før, Kamelonjenta og likte den godt.

Ragna Dahl, Kamelonjenta

 

 

Vi følger hovedpersonen, Anna, og hvordan hun takler hverdagen etter å ha fått en alvorlig diagnose som følge av mobbing og voldshistorie. Har hun fått en stalker eller er det bare en innbilning? Hvorfor er det ingen som tar henne på alvor? Dette er en historie som er inspirert av faktiske hendelser fra 1981- 1982.

 

Mazdak Shafieian, Skinnende døde

Leseeksmplar fra Gyldendal

 

Jeg elsker å lese romaner fra andre land. I det siste har jeg lest mange fra Midt-Østen. Ukjent forfatter, jeg elsker det. Å lete etter nye favoritter blant forfattere jeg aldri har hørt om.

 

 

Fra omslaget:Det er år 1366 etter den iranske solkalenderen, og 1987 etter den gregorianske, og jeg er syv år, like gammel som krigen mot Irak, på flukt i en liten landsby uten strøm, i nærheten av Khorramabad.

Skinnende døde tar utgangspunkt i forfatterens egne opplevelser fra den åtte år lange krigen mellom Iran og Irak, samt samfunnsendringene i Iran i tiden etter den islamske revolusjonen i 1979. I et sansevart og billedrikt språk skriver Shafieian fram en dramatisk barndom hvor krigen mot nabolandet avløses av krigen mot egne myndigheter: Her er detaljerte, levende beskrivelser av stemningen i byene, også i kjølvannet av de kjemiske bombingene, side om side med beretninger om hendelser i de venstreradikale miljøene, med arrestasjoner og henrettelser av intellektuelle og opposisjonelle, slik de ble opplevd av et barn. Skinnende døde er en roman om minner, om tilhørighet, et barndomshjem og en dyp kjærlighet til familie og venner.

 

 

Roy Jacobsen, De uverdige

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Fra omslaget:I Roy Jacobsens roman De uverdige følger vi en gjeng gutter og jenter fra en bygård på østkanten i Oslo under den tyske okkupasjonen. De lever i fattigdom, men bidrar på kreativt vis ved å svindle, stjæle som ravner, forfalske dokumenter og begå omfattende innbrudd. De kvier seg heller ikke for å utnytte fienden. Med denne barneflokken tegner den prisbelønte forfatteren et brutalt ærlig og varmt portrett av et miljø, en tid og en hverdag som til nå har vært nær sagt fraværende i krigshistorien. Dette er en Roy Jacobsen-roman av aller beste merke. De uverdige er både brutal og underholdende, en klok perle av en fortelling, skrevet av en forfatter på hjemmebane.

 

Ingeborg Arvola, Kniven i ilden

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Denne er jeg spent på da mine forfedre kom til Finnmark, samme vei.

 

 

Kniven i ilden er en fengslende historisk roman om arbeid og kjærlighet, sterkt samhold og fri erotikk, enkeltmennesket og øvrigheten.

Året er 1859. Brita Caisa Seipajærvi spenner på seg skiene og går den lange veien fra Finland til Norge med de to sønnene sine. Brita Caisa har stått i kirketukt for omgang med en gift mann. Hun kan helbrede dyr og mennesker. Målet for reisen er Bugøynes, der det sies at havet koker av torsk.

Kniven i ilden er første bok i serien Ruijan rannalla/Sanger fra ishavet, om kvener og landskapet de lever i. Brita Caisa var Ingeborg Arvolas tipp-tipp-oldemor. Arvola skriver så en kan lukte blodet etter reinslakten, kjenne smaken av multene, føle kulda fra snøen og varmen fra bålet.

 

Bonnie Garmus, Leksjoner i god kjemi

 

Dette er en av de romanene, som blir spådd til en av høstens store. Jeg er bestandig skeptisk når en bok blir oppropt til storsuksess, men jeg så nettopp en omtale fra ei som ikke liker, for “lette” underholdningsbøker og hun sa hun ble sjarmert og likte den godt. Den skal derfor leses i oktober eller november.

 

 

Elizabeth Zott er ingen gjennomsnittlig kvinne. Faktisk ville hun ha vært den første til å poengtere at det ikke finnes noe slikt som en gjennomsnittlig kvinne. Men dettte er 1960-tallet, og forskningsmiljøet rundt Elizabeth ligger ikke akkurat i front når det kommer til likestilling. Seksuell trakassering er regelen mer enn unntaket, og når Elizabeth forsvarer seg, får det store konsekvenser for karrieren hennes.

I stedet for å si opp jobben fordyper Elizabeth seg stadig mer i sitt forskningsprosjekt, og ignorerer kollegaene sine etter beste evne. Mye forandrer seg når hun treffer Calvin, som er en klassisk vitenskapsnerd: kunnskapsrik, klønete, snill og påståelig. Mellom Calvin og Elizabeth oppstår den type kjemi som gjør at alle andre blir småkvalme av misunnelse.

Men livet gjør sine krumspring, og tre år senere er Elizabeth ugift alenemor og – snodig nok – stjerne i et populært kokkeprogram på TV. Hennes unike tilnærming til matlaging («Ta en halvliter H2O og tilsett en klype natriumklorid») viser seg å bli revolusjonerende for kvinner over hele Amerika. For ikke bare lærer hun amerikanske kvinner å lage mat. Hun lærer dem også grunnleggende kjemi og hvordan de kan endre sine liv. Hun lærer dem at kvinnens rette plass ikke nødvendigvis er på kjøkkenet, men ute i verden.

 

David Diop, Slaveporten

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Av en eller annen grunn, taler denne veldig til meg. Kanskje er det det flotte omslaget.

 

Fra omslaget:David Diops nye roman er løst basert på livshistorien til Michel Adanson, en fransk botaniker som levde på andre halvdel av 1700-tallet. Vi følger Adanson som ung mann i Senegal, dit han er kommet for å studere plantelivet. Han drømmer om å skrive en encyclopedi over alt det levende i verden, og om å trenge dypere inn i Vest-Afrikas skoger enn noen europeer før ham.

I en landsby får den unge franskmannen høre om skjønnheten Maram, som ble solgt som slave, men greide å flykte. Adanson legger ut på en strabasiøs ekspedisjon, dels for å studere naturen, dels for å spore opp Maram. Men planene han legger for henne viser seg å være bristefulle av illusjoner.

Fransk-senegalesiske David Diop mottok i 2021 den internasjonale Booker-prisen for Om natten er alt blod svart. Hans nye roman Slaveporten er en hjerteskjærende fortelling som får leseren til både å forstå og å føle at det å være svart på 1700-tallet må ha vært en av farligste formene for eksistens i menneskets historie.

 

Frøydis Lilledalen, Mødrenes synder

Leseeksemplar fra Liv forlag, Forlagshuset i Vestfold

Ikke bare er det nyheter denne måneden men også mange forfattere jeg ikke har lest før, blant annet Lilledalen

 

 

Fra omslaget:En tragedie rammer to ungdommer i Oslo sydøst, og Team Bø settes på saken. De finner raskt ut at begge var pasienter på et nyopprettet behan- dlingssted for unge med sammensatte lidelser. Så forsvinner også en pasient og en behandler. Har de stukket av sammen? Er det de syke barnas foreldre som står bak? Skyldes forsvinningen fri vilje, eller fedrenes og mødrenes synder? I jakten på savnede brister Petras illusjoner. Både de på hjemmebane og de hun hadde i jobben. Men siden hun kjenner gutten som er savnet, blir hun likevel nødt til å lete videre. Koste hva det koste vil. I takt med tapte drømmer, vokser det fram en kamp mot avgrunnen. Både den som finnes i hvert men- neske, og den andre mennesker kan dytte deg utfor.

 

Maarten De Mol, Overløperen

Leseeksemplar fra forfatterne

 

Overløperen har jeg kun sett gode omtaler av, så dette blir nok kjekt

 

 

En sommerkveld i 1944 blir en mann funnet død i en myr. Rolf Monsen mistenker at det kan være en flyktning han fraktet et stykke på veien mot Sverige. Den tidligere lensmannsbetjenten nøster opp i saken. Er svogeren Tore, som han trodde var bunnsolid, innblandet? Har kollaboratøren Tommy Bø noe med dødsfallet å gjøre, og er han så farlig som ryktene sier? Den rappkjeftede Monsen og den naive Even Sagen må motvillig samarbeide for å finne svar. Svar på hvem som er forrædere og hvem som er gode nordmenn. På hvor langt noen kan gå for å få det som de vil. Og på et spørsmål som melder seg for flere: Hvem kan du egentlig stole på? Maarten de Mol er et pseudonym for Arne Blakkisrud og Ingrid Sande Larsen

 

Anabelle Despard, Klappjakt på skygger

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg synes det er så spennende å lese bøker fra forfattere jeg ikke har hørt om før. Det er som å pakke opp en spennende gave. Derfor er det nok at jeg synes nye bøker er ekstra spennende for jeg har ikke sett så mange omtaler av de enda.

 

Fra omslaget: I Klappjakt på skygger skriver Annabelle Despard seg tilbake i tiden, inn i livet til to foreldre hun ikke har kjent godt. Med vidd og varme settes en familie sammen igjen, brikke for brikke, som et puslespill.

Annabelle vokser opp i England, og som femåring mister hun sin mor. Ikke lenge etterpå blir hun sendt til Norge, mens faren blir igjen. Etter faren finnes mye dokumentasjon, men etter moren finnes lite.

Vi tas med, ikke bare til barndom og ungdomstid, men også til det å leve og skrive mellom to land og to språk. Kanskje først og fremst handler denne boka likevel om å bruke språket og litteraturen til å nærme seg sin egen familiehistorie.

Jeg går ut. Det er blitt til en leteaksjon. Jeg finkjemmer blomsterbedene, spør gullfiskene om de vet noe, titter bak soluret. Ute på jordene går jeg manngard, helt alene. Jeg stikker i jorden med en kjepp, men det virker respektløst; jeg er på jakt etter skygger. Likevel denger jeg løs på busker og kratt, som om jeg var på engelsk klappjakt. Som om min far ville flakse opp som en stor fasan. En høyt dekorert fasan i uniform. Bare han? Hvor er min mor? Fløy hun som en svale høyt? Var hun en due som kurret ved hans side? Og hvor er de lekende barna med blå øyne og krøller?

 

Hanne Gellein, Døden skal du lide

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg likte veldig godt første boken til Gellein og gleder meg til neste

Hanne Gellein, Alle fugler små

 

 

Fra omslaget:

Døden skal du lide er Hanne Gelleins andre krimroman, og er en karakterdrevet psykologisk krim inspirert av virkeligheten.

Den viser oss hvilke grufulle handlinger et forkvaklet menneskesinn kan få seg til å forsvare. Religiøs fanatisme, forvrengt selvbilde og kunsten å stole på seg selv står sentralt.

På Moveien sykehjem virker beboerne forskremte, redde og forvirrede. I det siste har det vært usedvanlig mange dødsfall med en uvanlig hard influensasesong, og samtidig er det lite penger til vedlikehold. Stakkars demente Alma Lien, hun kom seg ut gjennom de stengte dørene og ble funnet frosset i hjel.

Rekken av dødsfall gir patologen Silje Andersen en dårlig følelse, og hun mistenker at noe kan være fryktelig galt. Men hvordan kan hun klare å bevise det? Det er jo naturlig at de gamle dør.

 

Marilynne Robinson, Gilead

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

En veldig kjent amerikansk forfatter som jeg aldri har hørt om og som jeg er spent på å lese

 

 

Fra omslaget:

Marilynne Robinson er amerikansk litteraturs Grand Old Lady. Hennes mest kjente verk, de fire romanene i Gilead-suiten, kretser først og fremst rundt livet til to aldrende pastorer i lokale frikirker, samt deres mer eller mindre skakkjørte forfedre og etterkommere. Den ytre og iblant dramatiske historien er ikke fraværende, men den er heller ikke et poeng i seg selv. I Gilead som overalt ellers utfolder livet seg, men det forfatteren bruker sine formidable litterære evner til å utforske, er hvorfor og hvordan. Hva er kreftene som driver mennesker til å velge rett eller galt? Hva kan forklare vår lojalitet mot medmennesker, vår evne til tilgivelse, til nestekjærlighet og til innsikt i egne feil og mangler? Hvor tungt veier våre synder og forbrytelser? I hvor mange generasjoner? Og hvor trygt hviler vi egentlig i Guds hånd?

Gilead, den første romanen i suiten, er både en lovsang og en klagesang – til Gud, til livet og til slekten som gjorde livet mulig. I 1956 nærmer pastor John Ames seg slutten av sin jordiske tilværelse, og han påbegynner et brev til sin unge sønn, en beretning om ham selv og hans forfedre. Ames en sønn av en predikant fra Iowa og barnebarn av en prest som i sin ungdom fikk et syn av Kristus bundet i lenker, og dro vestover til Kansas for å kjempe mot slaveriet. Ames’ brevroman er en historie om helligholdte, vanskelige og vonde familiebånd, men også om livet som et makeløst og forunderlig mirakel. Alltid feilbarlig, ofte dypt urettferdig, naget av tvil og skam, men likefullt mirakuløst bare i kraft av å være livet.

 

Veronica Henry, Drømmehuset

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Jeg har lest en av Henry før og ble bittelitt skuffet, men prøver på igjen, for jeg liker godt feelgood og denne skal være fin. Det er jo noen sjangere der jeg er vanskelig å tilfredstille. Det er romantikk, psykologisk krim/spenning og dystopi/sci-fi. Der er jeg ganske så kritisk, det bare er sånn.  Og hva det er som skiller bra og ikke bra for meg, det er også vanskelig å sette ord på. Som det ble sagt om meg på et av bokmøtene nå nettopp. Hun er ikke så glad i romantikk og noen ganger trenger det ikke være så mye heller for at hun ikke skal like det. Jeg er snål sånn. Derfor sier jeg bestandig at om jeg ikke liker, så kan du elske den, for det ser jeg ofte. Forfattere som jeg nesten har gitt opp, er høyt elsket. Slik er det med bøker. Så la deg aldri stoppe av dårlige omtaler, bli heller nysgjerrig.  Jeg ser når jeg ser på egen omtale at jeg likte boken, men jeg ville ønsket meg mer fra krigen, og det er jo greit nok.

Innimellom krimbøkene må jeg jo ha noe lettere.

Veronica Henry, En familieoppskrift 

 

 

Fra omslaget:Villa Høstmåne er det perfekte drømmehuset. Huset, som ligger i den lille engelske landsbyen Peasebrook, har vært i familien Willoughbys eie i mer enn femti år. Nå må eierne selge det elskede huset, og til det får de hjelp av eiendomsmegler Belinda Baxter.

For Belinda er det å selge hus som å selge drømmer, og nå er det hennes oppgave å finne en familie som igjen kan fylle huset med kjærlighet, vennskap og barnelatter. Men salget av Villa Høstmåne avdekker en rekke familiehemmeligheter, og samtidig som Belinda blir kjent med en fargerik og hjertevarm familie, må hun også ta oppgjør med sin egen vanskelige fortid.

 

Jojo Moyes, Hestekunstneren

Leseeksemplar fra Bastion forlag, Bonnier Norge

 

Moyes leser jeg nesten alt av og liker henne ganske godt

Jojo Moyes, Når hvalene synger

Jojo Moyes, Det siste brevet fra deg

Jojo Moyes, Over horisonten

Jojo Moyes, Jenta som ble igjen

Fremdeles meg, Jojo Moyes

 

 

 

 

Fra omslaget: En klassisk og rørende roman fra verdensfenomenet Jojo Moyes I et lite hjørne av London lærer Henri barnebarnet Sarah og hesten hennes å trosse tyngdekraften – akkurat som han selv gjorde i Frankrike femti år tidligere. Men da katastrofen inntreff er, blir fjorten år gamle Sarah overlatt til seg selv. For advokaten Natasha tar livet også en brå og uventet vending. Hun blir tvunget til å dele hus med sin karismatiske eksmann Mac, samtidig som karrieren hennes utfordres. Når Natasha og Sarahs veier tilfeldigvis krysses, ser Natasha en sjanse til å ordne opp. Men hun vet ikke at unge Sarah holder på en hemmelighet som vil forandre livet til alle tre … Hestekunstneren er en vakker historie om kjærlighetens styrke, og hvordan selv de minste valg kan forandre alt …

 

Nadifa Mohamed, Mannen fra Tiger Bay

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Nominert til Bookerprisen i fjor denne også¨, der David Diop vant. Så da er det to fra den nominasjonen i lesestabelen denne måneden.

 

 

Fra omslaget :Tiger Bay, Cardiff, 1952 er et havnestrøk som syder av sjømenn og løsarbeidere fra alle himmelstrøk. Somaliske Mahmood Mattan er i tjueåra, stolt småkjeltring og gambler, far til to små gutter, og for tiden kastet ut hjemmefra av sin walisiske kone Laura. Men, han er ingen morder. Så når politiets søkelys faller på ham da en jødisk butikkinnehaver blir brutalt myrdet, fordi noen har sett en høy, mørkhudet mann forlate butikken, er han ikke altfor bekymret. For Mahmood har tro på at systemet i hans nye hjemland er grunnleggende rettferdig. Først når rettsaken mot ham nærmer seg slutten og renneløkka formelig dingler over hodet hans, innser Mahmood at han kjemper en håpløs kamp for å overleve.

 

 

Da er vi på vei til samme mål, fra flere kanter av landet

 

Man kan si mye negativt om Facebook og sosiale media, men det er mye fint også.

Nemlig kontakten med mennesker.

Jeg har mange jeg ikke kjenner og har lite kontakt med.

Men jeg har også mange jeg har lært godt å kjenne.

En av de er Anne Lise Johannessen.

Vi “snakker” sammen stort sett hver dag via Messenger.

Vi deler jo gleden over bøkene.

 

Vi møttes første gang når jeg var i Sandefjord i 2020.

Kristiansand – Larvik – Sandefjord

Da møttes vi og spiste sammen.

Til venstre Anne Lises mann, Fred

Deretter møttes vi på Osterøy i 2021

Krimhelg på Osterøy

 

Vi var også sammen i Oslo nå i høst.

Krim i hagen. Wow. Så gøy


Afternoontea i Aschehougvillaen

Lillasjel i forlagsparadiset

Nå er vi på vei til Osterøy igjen.

Vi kjører fra hver vår kant av landet.

Koselig er det at nå er begge har med gubbene, så de kan bli kjent også.

Det er litt morsomt å være på vei fra hvert vårt sted.

 

 

 

Vi kjører fra Isfjorden

 

 

De kjører fra Sandefjord

Moro å utveksle bilder underveis.

Her er de på vei til Kongsberg.

 

Vi kjører Trollstigen, Stranda, Hellesylt


Stryn til Loen.

Anne Lise er damen bak siden Hverdagsnett.

https://hverdagsnett.no/

Hun publiserer annenhver måned gratismagasinet Hverdagsnettmagasinet.

 

 

Jeg har en egen spalte i magasinet, Bokidioten.

Det er imponerende at hun bruker så mye tid på dette magasinet og det er utrolig flott.

Mange fine artikler og forfatterintervjuer. Og helt gratis.

 

Vi skal også møte flere andre vi kjenner på Osterøy.

Min gode venninne Tone.

Vi møtte henne på cruise for noen år siden og vi har holdt kontakten.

Henning fra Henningbokhylle, møtte vi i Stavanger i 2020

https://henningbokhylle.blogg.no/

 

Anita

https://artemisiasverden.blogspot.com/

Anita og jeg møttes på Gran Canaria i fjor og i Trondheim tidligere i september

Høstens bøker 2022, Cappelen Damm

 

Vi møter igjen programleder Bent Arild Raknes og forfatterne Agnes Marte og Geir Tangen.

Vi møtte også en annen bokblogger i fjor, Hilde

https://hildes-bokblogg.blogg.no/

Her må jeg ha et bilde av Hilde og meg, finner ingen.

 

Byrkjelo har vi passert.

 

Anne Lise og Fred har passert Veggli.

 

Det nye sykehuset de bygger i Førde, det blå bygget.

Her har gubben jobbet mye.

Nå er jeg lei av svinger. 6 mil til ferga over Sognefjorden.

Det trengs mye ny vei her.

Vi nærmer oss og vi gleder oss veldig.

I dag.

 

Her er programmet

Virkelighet møter fiksjon, Krimhelg på Fjordslottet, Osterøy. Blir du med?

Shilpi Somaya Gowda, Gyllen sol

Shilpi Somaya Gowda, Gyllen sol

 

 

Det ble to romaner av denne forfatteren, forfatteren bak Indias datter. Gyllen sol var en stor overaskelse. Kr 10,- betalte jeg for denne store leseopplevelsen. I denne romanen greide Gowda det jeg har savnet i to andre jeg har lest av henne, å få meg helt oppslukt. For en historie. Liker du Indias datter, ja da må du lese denne. Eldstesønn drar til Usa og blir lege, men det er utfordringer der også. Jeg greide ikke å legge den fra meg og den er slett ikke forutsigbar. Anbefales varmt, veldig varmt.

 

Jeg har lest Vi var en familie. En fin bok, selv om den ikke grep meg helt.

Shilpi Somaya Gowda, Vi var en familie

Jeg leste også Indias datter nå i september

Shilpi, Somaya Gowda, Indias datter 

 

 

Anil forlater India for å studere i USA. Trass i familiens krav mer ønsker han å bli, men en barndomsvenninne fanget i et voldelig ekteskap, trenger hans hjelp.

Anil er den første i familien som forlater India for å få en utdannelse. Han er familiens eldste sønn og klanens neste overhode. De forventer av ham at han vender hjem igjen. Når han arver posisjonen som landsbymegler, må Anil veksle mellom sitt moderne liv i USA og sin lille landsby. Men jo mer Anil ser av USA, jo mer ønsker han å bli i Vesten. Barndomskjæresten Leena har ikke de samme mulighetene. Fanget i et voldelig, arrangert ekteskap blir hun tvunget til å ta et valg som kan ødelegge hennes og familiens ære. Vil Anil forsake sitt nye liv for å redde Leena? Vil han velge landsbyen som behøver ham?

 

Nå leser jeg:

Nadia Hashimi. Når månen står lavt

 

Etter å ha lest Et hus uten vinduer, bestemte jeg meg for å lese flere av Hashimi. Denne måneden ville jeg prøve å få lest både Der månen står lavt og Perlen som sprengte skallet. Hun kommer med en ny nå i høst, Der himmelen lyser.

Et hus uten vinduer, Nadia Hashimi

Dette er nesten den aller beste jeg har lest av henne. Den er så utrolig bra skrevet og så spennende at jeg nesten ikke klarer å legge den fra meg. En fantastisk forfatter rett og slett. Anbefales varmt. Tankevekkende, trist, lærerikt. Jeg skal sette meg ned nå og lese den ut. En baby som er alvorlig syk og en tenåringssønn som blir borte, det er bare så nervepirrende.

 

 

En ny roman fra Nadia Hashimi, forfatteren av den internasjonale bestselgeren Perlen som sprengte skjellet. Når ektemannen blir drept av Taliban, må Fereiba flykte fra Afghanistan med sine tre barn. Hun har bare ett håp om å overleve: å komme seg til søsteren i England. Med falske papirer og hjelp fra fremmede de møter på veien, klarer de å komme seg til Iran, og videre til Hellas. Men på et travelt torg i Athen tar skjebnen en ny og skremmende vending når tenåringssønnen Saleem blir borte.

 

 

September:

Lesestabel september 2022, Tema Vi reiser rundt i verden, Mest Asia, litt Europa og Usa

Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa

Rohinton Mistry, Balansekunst

Eva Weaver, Gutten fra ghettoen 

Shilpi, Somaya Gowda, Indias datter 

Shin Kyong-sook, Ta vare på mamma 

Nadia Hashimi, Perlen som sprengte skjellet

Deborah Rodriguez, Tilbake til den lille kafeen i Kabul

 

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2022, 14 bøker, herav 5 krim/spenning

Februar:

Bøker lest februar 2022, 24 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2022, 15 bøker, herav 14 krim

April:

Bøker lest april 2022, 17 bøker

Mai:

Bøker lest mai 22, 14 bøker, mest krim

Juni:

Bøker lest juni 22, 16 bøker

Juli:

Bøker lest juli 22, 10 bøker, herav 1 krim

August:

Bøker lest august, 2022, 13 bøker, herav 1 krim

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Små endringer kan gjøre underverker

Mange elsker høst og mørketid.

Jeg og mange med meg, gjør det ikke.

Når lyset forsvinner, skjer det noe med energinivået og humøret.

Særlig tungt kan det være i overgangen fra lys til mørke.

 

Dette kan høres rart ut, men bittesmå endringer, kan gjøre underverker.

Hjernen vår går nemlig i et bestemt spor.

Den durer avgårde som et tog.

Stopper på de samme stasjonene.

Når det så butter litt i mot, blir det rusk i maskineriet.

Det stopper litt opp.

Det er da det er lurt å gjøre små ting annerledes, for at hjernen skal få litt mer inspirasjon.

Det skaper noe nytt og den må på et vis skjerpe seg og rense opp i systemet.

Opp av sengen, i gang med arbeidet.

 

Det er ikke nødt til å være de store tingene.

For det første la de hverdagslige tingene du ikke liker, vente litt.

Gjør mer av det som gleder deg.

Går du tur, velg en annen vei, ta på en annen jakke, andre sko.

Sett deg i en annen stol enn du bruker, gjerne på et annet rom.

Se på utsikten fra et annet vindu.

Ta kontakt med en venn du ikke har snakket med på lenge.

Let på YouTube intuitivt, se hva du finner som er spennende.

Der er det musikk og foredrag og filmer fra alle steder i verden.

Søk på et sted du kunne ønske deg å dra og drøm at du er der.

Liker du blomster, kjøp den en ny du aldri har hatt før.

Lag en ny rett til middag, noe du ikke har spist på lenge eller aldri lagd før.

Åpne internett, skriv en ingrediens og det flommer over av inspirasjon.

 

Let etter slike små endringer og kjenn etter hva det gjør med deg.

Det høres rart ut, men det er oppfriskende.

Man får litt ny giv, det blir som en lek.

Skal tro hva jeg skal finne på i dag.

Jeg leser jo bøker.

Jeg leser variert, så jeg drar alle steder i verden, jeg møter både kjærlighet og spenning.

Det gjør underverker for kroppen.

Leser du ikke, prøv en lydbok.

Lag deg en kopp varm drikke, ta på deg et pledd og hør noen lese en bok til deg.

Har du mulighet, gå på konsert.

 

Det finnes så mange muligheter.

Utfordringen er at man faller litt sammen, man har ikke tiltak til å komme i gang.

Da er det de små endringene som kan få en i gang.

Så små at det ikke krever noe annet enn å snu noen tanker.

Selv er jeg i Afghanistan igjen, Nadia Hashimi, Når månen står lavt.

Den er så spennende om en mor med tre barn, som er på flukt.

Jeg greide nesten ikke å legge den fra meg i natt.

Jeg forbereder lesestabel for oktober og må samle de jeg har lest i september.

Jeg skriver miniord på Lillasjel, må stryke skjorte og pakke koffert.

Da har jeg nok til å skape denne dagen god.

Hva vil du gjøre?

I dag

Frustrert frue ga nesten opp og satt og så tomt (og dumt)ut i luften.

 

 

Fy fillern, det ble slitsomt i går.

Jeg var så fornøyd med ny iPad og fikk overført alt.

Så skulle jeg ha e-Sim og da skar det seg.

Jeg har kjøpt iPad jeg kan koble til internett, slik at jeg ikke må ha telefon tilgjengelig når jeg er ute på tur.

Før har jeg hatt delt internett gjennom telefonen.

Jeg liker å unngå de gratis wifioppkoblingene rundt om i verden.

 

Når man er født i 1960, er man ikke oppvokst opp med data som de unge er i dag.

De tar jo alt så lett.

Men de kan ikke alt de heller.

Han første jeg snakket med på telefon,  påstod at modellen jeg hadde, ikke kunne bruke e-Sim.

Men det sjekket jeg hos Apple,så det visste jeg.

Så prøvde jeg å Scanner qr-kode og endte opp med å deaktivere SIM-kortet på telefonen.

 

 

Hjelp, hva gjør du da?

Jeg fikk jo ikke tak i Telenor, når jeg ikke fikk ringt dem.

Jeg rev nesten av meg håret i frustrasjon.

Jeg prøvde den roboten som svarer.

Vet du hva den sa når jeg skrev kundebehandler?

Ring kundeservice sa den, 900….

Akkurat, det er enkelt når du ikke kan ringe.

Men den 62~årige fruen er ikke helt rådløs.

Via Messenger fikk hun en venninne til å ringe Telenor.

Og via Messenger samtale, via henne, fikk jeg forklart situasjonen.

En hyggelig dame reaktiverte SIM-kort og jeg kunne ringe igjen.

Hun sendte meg også ny qr-kode med bruksanvisning.

 

Men

 

 

De bruksanvisningene er ikke brukbare for oss opp i åra.

Jeg skjønte det jo ikke.

Jeg turde ikke prøve heller.

Da måtte jeg ringe på nytt.

Du må scanne koden med kamera sier de.

Ja men har jeg kamera oppe, da ser jeg jo ikke koden, sier jeg.

Nei, du må åpne den på en annen enhet.

Ja i går åpnet jeg den på telefonen, sa jeg.

Det var riktig så lurt for da ble telefonen deaktivert.

Men så kom jeg på at jeg kunne åpne qr-kode på den gamle iPaden.

Der har jeg jo bare wifi så der kan jeg ikke deaktivere noe.

Så gjorde jeg det og ingenting skjer.

Sånn var det i går også sa jeg.

Jeg scannet og ingenting skjedde.

Da måtte hun konferere med en kollega.

Så det er ikke bare jeg som ikke forstår.

Det viste seg at bare ved å scanne, var alt i orden automatisk.

Jeg hadde 4 g.

Det var det jeg ikke forstod i går.

Jeg trodde jeg måtte registrere noe mer.

 

Men hvis du ser på bruksanvisningen jeg fikk, så er det ikke dette som står.

Det burde stått.

 

Hvis du allerede har qr-kode

Åpne qr-kode på annen enhet.

Bruk kamerat og scann koden.

Nå skal det være i orden. Sjekk om du er på nett.

 

Hvis du ikke har fått qr-kode, åpne innstillinger, velg nytt abonnement, e-Sim, og du vil få koden

 

Jeg ble meg fortalt at det er flere som har slitt med dette, også av den yngre garde.

Er det rart fruen ble frustrert?

Dessuten er jeg ikke god til å lese bruksanvisninger.

Det har jeg prøvd å fortelle han jeg bor sammen med.

 

Men i dag, har hun fått fikset og er glad og fornøyd.

I dag har jeg gjort noe jeg er god til.

 

Jeg har bakt brød.

Det er jeg sikker på at mange av de teknologiekspertene ikke kan.

 

 

 

Og jeg har lagd nydelig hjemmelagd pesto.

Jeg hadde tre basilikumplanter som hadde fått nye blad, men det var så mange småfluer der, så jeg tok av blader og kastet plantene.

Men nå har jeg brukt plantene først en gang og de har vokst opp igjen, så da har jeg fått dobbelt opp.

Oppskrift. I basilikumplante, 1 fedd hvitløk, en liten pose pinjekjerner, litt parmesan, salt, pepper, olivenolje.

Lagd på få minutter. Nydelig godt på både brødskive, i pasta, på stekte poteter, på fisk i ovnen, osv.

 

Gyllen sol leste jeg ut i går og begynte på Når månen står lavt.

Gylken sol var utrolig bra. Forfatterens beste synes jeg. Stor leseopplevelse jeg betalte 10 kr for.

 

Se der. Jeg kan mye jeg.

Hvorfor skal vi fokusere på alt vi ikke er god til.

Ber vi om hjelp, løser det seg

Ikke frustrert lenger.

I dag

Ser dere forandringen eller?

 

Ser dere forandringen?

Er jeg ikke blitt veldig klar og tydelig?

Kommer prikker og rynker og diverse mer frem?

Bare tuller.

Jeg har fått ny iPad, men synes ikke kameraet er så mye bedre.

Kanskje jeg har kjøpt feil modell?

Gidder ikke å styre med å bytte uansett.

 

Er dere klar over hvilket styr det er når nye dubbedingser kommer i hus?

Vet dere hvor mange frustrerte utbrudd det blir?

Tror mange vet det.

Vi som er godt voksne har ikke vokst opp med all verdens teknologi,

Da er det vanskelig å henge med.

Mange av oss har heller ikke brukt mye av det i jobbsammenheng.

Vi hadde ikke fjernsyn i hus før jeg ble 14 år.

Prøv å si det til en fjortenåring i dag.

Nå greier jeg som regel å finne ut av det.

Men når man så er blitt fortrolig med det nye, da kommer enda noe nytt.

Nå er jo knappen borte fra telefon og iPad.

Bare det er til stor frustrasjon.

Sånn går nå dagene her.

Nå har jeg brukt halve dagen på dette og er litt stresset.

Ja, for jeg forstår jo ikke at jeg ikke har noe å bli stresset for.

Jeg har det jo ikke travelt, jeg bare innbiller meg det.

Bestillinger venter og jeg har lovt bort noen miniminiord på Lillasjel.

Og jeg må i gang med oktoberbøkene.

Den bloggen er tidkrevende.

Og jeg må pakke, vi skal jo på krimhelg.

Sukk, bare tull.

Jeg lager stress av ikke noe.

Denne nye iPaden er faktisk god å skrive på.

På den gamle var det noe merkelig, for det ble så ofte feil bokstaver.

Ja, du ler kanskje og tenker at det blir det når man trykker feil.

Men hvorfor kan jeg nå skrive rasende fort uten at det blir feil?

Hmm, kanskje er skjermen mindre sensitiv?

Ikke reagerer så lett når fingrene mine flyr forbi med lynets hastighet?

Ja, ikke vet jeg, men det er veldig behagelig å slippe å rette hele tiden.

 

Vel, sånn er dagen her.

Oppgaver venter.

Ord skal skrives.

Kanskje du vil ha dine egne ord?

Ja, da tar du bare kontakt, så fikser vi det.

Da daler de ned via dette nye tastaturet i forrykende fart.

Da slipper jeg å tenke på hva som skal skrives også, for de kommer av seg selv.

Fine greier.

I dag

 

Fra fiasko til seier

 

Jeg tester sushibok.

Fredag slet jeg med fiasko. Det kan du lese om her:

Det ble ingen sushisuksess

Frida Ronge, Nordisk sushi

Regnbueruller kaltes disse. Laks, bønner, gulrot, salat, rødkål, squash. Skulle være mynte også men jeg brukte persille.

Dette så enkelt ut.

 

Jeg la på noriarket.

Jeg skulle rulle hardt sammen. Hmmm, jeg visste jo ikke å få den sammen.

 

En bit greide jeg å få tatt bilde av.

Resten så ikke helt ut som på bildet i boken. Men litt soyasaus og peanøttsaus, oppskrift i boken, ble det smellende godt.

Når jeg så ble sulten igjen, prøvde jeg på igjen jeg. Det er jo mest grønnsaker. Med en stripe salmalaks.

 

Seier. Nå gikk det bedre. Disse kunne faktisk hatt litt mer fyll. Sikkert godt med ris inni også.

Og så lettvint da. Lagd på få minutter.

Jeg har igjen laks, kanskje lage i morgen også?

Kanskje prøve med litt stekt laks?

Tja, godt var det ihvertfall.

Hadde ikke trodd at peanøttsaus på laks skulle smake så fortreffelig.

Nadia Hashimi, Perlen som sprengte skjellet

Nadia Hashimi, Perlen som sprengte skjellet

Nadia Hasmini er en forfatter jeg vil følge.

Jeg har lest en tidligere,

Et hus uten vinduer, Nadia Hashimi

Jeg har en til i lesestabelen, Når månen står lavt og hun kommer med en ny nå i høst, Der himmelen lyser.

Høstens bøker 2022, Cappelen Damm

Jeg synes det er interessant, men også trist, at Afghanistan har i perioder blitt friere,  for så å bli kneblet ned igjen. Vi må holde vår lit til at de neste generasjonene vil se ut til resten av verden og søke mer frihet. Utdanning og utvikling skaper et bedre samfunn.
Romanen er velskrevet og fengende og jeg anbefaler den varmt. En forfatter å se opp for.

 

 

Perlen som sprengte skjellet er en sterk og realistisk bok som skildrer kvinneliv i Afghanistan på begynnelsen av 1900-tallet og i vår egen tid. Kabul 2007: Taliban regjerer i gatene. Med en far som er rusavhengig og ingen brødre, er det sjelden Rahima og søstrene hennes får lov til å forlate huset for å gå på skolen. Deres eneste håp ligger i den eldgamle afghanske tradisjonen med bacha posh, som tillater Rahima å kle seg og bli behandlet som en gutt, helt til hun kommer i gifteferdig alder. Som gutt har hun en frihet hun bare kunne ha drømt om før, og som vil forandre henne for alltid. Men Rahima er ikke den første i familien som er gjenstand for denne skikken. Et århundre tidligere reddet hennes tippoldemor Shekiba seg selv og skapte seg et nytt liv på samme måte, en forandring som førte henne ut på en reise fra den avsidesliggende landsbyen og til rikdommen og overfloden i kongens slott i Kabul. «Nadia Hashimi har først og fremst skrevet en følsom og vakker familiehistorie. Denne engasjerende historien skildrer flere generasjoner og er et portrett av Afghanistan med all sin forvirrende og gåtefulle storhet. Samtidig gir den et bilde av den kampen afghanske kvinner fortsatt må kjempe

 

Nå leser jeg:

Shilpi Somaya Gowda, Gyllen sol

 

Jeg har lest Vi var en familie. En fin bok, selv om den ikke grep meg helt.

Shilpi Somaya Gowda, Vi var en familie

Jeg leste også Indias datter nå i september

Shilpi, Somaya Gowda, Indias datter 

 

 

Anil forlater India for å studere i USA. Trass i familiens krav mer ønsker han å bli, men en barndomsvenninne fanget i et voldelig ekteskap, trenger hans hjelp.

Anil er den første i familien som forlater India for å få en utdannelse. Han er familiens eldste sønn og klanens neste overhode. De forventer av ham at han vender hjem igjen. Når han arver posisjonen som landsbymegler, må Anil veksle mellom sitt moderne liv i USA og sin lille landsby. Men jo mer Anil ser av USA, jo mer ønsker han å bli i Vesten. Barndomskjæresten Leena har ikke de samme mulighetene. Fanget i et voldelig, arrangert ekteskap blir hun tvunget til å ta et valg som kan ødelegge hennes og familiens ære. Vil Anil forsake sitt nye liv for å redde Leena? Vil han velge landsbyen som behøver ham?

 

 

 

September:

Lesestabel september 2022, Tema Vi reiser rundt i verden, Mest Asia, litt Europa og Usa

Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa

Rohinton Mistry, Balansekunst

Eva Weaver, Gutten fra ghettoen 

Shilpi, Somaya Gowda, Indias datter 

Shin Kyong-sook, Ta vare på mamma 

 

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2022, 14 bøker, herav 5 krim/spenning

Februar:

Bøker lest februar 2022, 24 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2022, 15 bøker, herav 14 krim

April:

Bøker lest april 2022, 17 bøker

Mai:

Bøker lest mai 22, 14 bøker, mest krim

Juni:

Bøker lest juni 22, 16 bøker

Juli:

Bøker lest juli 22, 10 bøker, herav 1 krim

August:

Bøker lest august, 2022, 13 bøker, herav 1 krim

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Middagsinspirasjon med handleliste, 4 dager, Pakke nr 2

Handleliste:

Kjøttdeig

Strimlet svinekjøtt

bacon

torsk

 

Ertestuing, pose

Kyllingsaus, pose

gulrot

poteter

løk

Salat

tomat

agurk

Paprika

vårløk 

Broccoli

persille

Chili

hvitløk

 

Bambusskudd

Minimais

Bønnespirer

griljermel

soyasaus

kyllingbuljongterning

sesamolje

Østerssaus

Karri

 

Egg Nudler

fløte

 

Ofte må man kjøpe ting i starten, som man så senere har klart i skuffen.

Egg, salt, pepper, har vel de fleste

Med forbehold om feil, da dette er bare inspirasjon. Jeg er ingen kokk. 😃

 


Kjøttkaker i brun saus, potet, 
Ertestuing og gulrot

 

oppskrift

https://lillasjel.blogg.no/1487585016_marianns_ukemeny_nr_3.html

Til 2 personer:

1 pk kjøttdeig, salt, pepper, 1 egg, litt fløte

Har du foodprossor, lager du kjøttkaker på få minutter.

 

Min “kunde” får kjøttkakene levert ferdig..

Kok potet, gulrot og ertestuing. Jeg glemte å levere med tyttebærsyltetøy, som vi bruker å servere til.

 

Tirsdag:

torsk med karrisaus, med poteter, bacon, løk, persille og gulrot

Kok potet

Skjær opp løk og gulrøtter, surres i smør. 2 ss karri. (Dropp det hvis du ikke liker karri) Ha i ca 2 ss mel, spe med vann og fløte, salt og pepper.

Skjær fisken i biter, ha i hakket persille og la den trekke i sausen noen få minutter, blir fort ferdig

sprøstek litt bacon,

 

 

Onsdag:

Strimlet svinekjøtt wok, med eggnudler 

1 Paprika, 1 vårløk, Bambusskudd, Minimais, Bønnespirer, 1 Broccoli, 1 gulrot, 1 chili, hvitløk.
Grønnsaker kuttes i biter

2 ss soyasaus, 1 ss kylling buljong, (1 terning), 1 ss østerssaus, 1 ss sesamolje, 1 ss vann, 1 ts sukker, pepper.

Surr kjøttet, ha i hakket 1 chili og 2-3 fedd hvitløk, kutt 1 paprika og 1 gulrot og  1 vårløk, ha så i resten av ingrediensene. Ha på sausen og la det surre få minutter til broccoli er passe kokt. Smak om det trengs mer salt. Soyasaus er salt.
Jeg har nudlene i woken og lar de koke med, men følg med at de da har veske nok.

Kan kokes ved siden av og så blandes inn.

 

Torsdag:

 


Panert kylling, Stekte poteter, Salat og Kyllingsaus(pose) 

PANERTE KYLLINGFILETER.

Snu kyllingfileter i hvetemel, så i egg og så i griljermel.
stekes gylden i olje på panna. Husk å krydre.

Del poteter i båter, gjerne med skall, hvis de er fine.

Ha på olje og krydder,(paprika, grillkrydder er godt)  ovnen ca 35 min 200 grader

Salat, tomat, agurk, paprika, vårløk

dressing av olje, sitron(eller litt vineddik eller eplesidereddik), salt, pepper