Lesestabel juli 22. Tema Pocketsommer

Hver juli er det ferie her.

Derfor har jeg brukt å ha kun pocket den måneden, da de er lettere i kofferten.

Neste år blir det slutt på fellesferien her i huset, det blir rart

Da blir det kanskje ferier på andre tider av året.

Men i år ferierer vi i juli, 14 dager i Middelhavet, hvis flyene går.

Sommer og sol og pocketbøker.

I kjent stil, drar jeg frem mye mer enn jeg får lest.

Det er luksus for meg.

Jeg har noe nytt, noen leseeksemplarer, men også mange litt eldre, som jeg selv har kjøpt.

Kanskje blir det som i juni, at noen nye kommer og trenger seg foran.

Jeg følger ikke planen slavisk, selv om noen blir sure.

De som har vært i junistabelen i år, har vært veldig tålmodig.

De har ikke kjeftet på meg, enda halvparten ligger der enda og vil bli flyttet til ny stabel.

Noen av de har allerede flyttet fra før.

Men de ligger der så fint og venter.

Kanskje har de så godt selskap at de trives med å ligge sånn.

Julistabelen derimot, det er en litt brokete forsamling.

De nye er ofte mer utålmodige enn de gamlere.

Men noen av de gamle, føler seg litt forsømt.

De har til og med, noen av de, vært med på reise før.

Ikke bare vil de bli lest, men de har nok lyst til å være en del av reisebiblioteket på et stort cruiseskip.

De som blir lest der, havner nemlig i det store biblioteket til Celebrity Edge.

Dette vet de som har vært på reise før, men nykommerne er ikke klar over dette og de gamle mumler bare stille, for de vil ikke fortelle det.

Men de synes det er nervepirrende, for noen vil bli lest før ferien og noen etter.

Ca 15~16 får være med på tur og halvparten må være krim, på grunn av gubben.

Vel vi får se hva som skjer.

De som ikke blir lest, blir lovt ny sjanse i november.

Tekst fra omslaget under bildene.

 

 

 

Lene Lauritsen Kjølner, Sommer i Sandøsund

Leseeksemplar fra Fagervik forlag

Jeg har lovt Sofie at hun skal få være med på cruise, men det kommer an på om hun kommer hit tidsnok. Hvis ikke må hun vente til vi er hjemme igjen. Jeg har hørt at hun er utrolig stresset for å komme seg avsted og sist jeg snakket med henne, trodde hun at hun skulle nå det.

 

 

En sjarmerende bokbuss av edelt, fransk merke baner seg vei inn i Sofies liv. Linn og franskmennene elsker den, selv om Sjøstjernen er full av kunder som vil ha kaker, softis og pocketbøker. Og Agathe skal feire nitti år og sommerens høydepunkt, den store maleriauksjonen, står for døren. For var det egentlig en ekte Munch som dukket opp på Sofies loft? Tante Agathe er hjemme fra Spania med stor energi, og etter å ha ryddet opp i andres liv, maler hun forfatter Jack. Til stor glede for Sandøsunds kvinner. Sofie strir med trøblete softismaskiner, bortkomne måker, glorete hodepynt, napoleons- og kremkaker, samtidig som hun gleder seg til kveldsbad, et glass champagne og romantikk i hverdagen. For Francois er herlig, i Sandøsund opplever de kjærlighet og et nytt liv, bokbussen blir champagnebar og løfter blir avlagt på Mistelteinen hotell. Alt mens lyden av klaprende flamencosko rir Sofies liv som et mareritt.

 


Ruta Sepetys, Bak din rygg

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Dette er en roman jeg ser frem til for Sepetys skriver utrolig bra. Og de to jeg har lest av henne, anbefaler jeg stadig vekk.

Ruta Sepetys, En spire av håp

Ruta Sepetys, Taushetens pris

 

Sytten år gamle Cristian Florescu er glad i poesi og det engelske språket og drømmer om å bli forfatter. Samtidig vet han at det ikke nytter å ha slike drømmer i Romania. Alle innbyggerne er bundet av strenge regler, og de aller fleste lever i fattigdom. I Nicolae Ceausescus tyranniske diktatur er innbyggerne styrt av isolasjon og frykt. Villhunder angriper barn i gatene, og hemmelige spioner er overalt.
En dag blir Cristian oppsøkt av det hemmelige politi og anklages for forræderi. Han skal få slippe fengsel hvis han går med på å spionere på den amerikanske diplomatfamilien hvis sønn han er blitt venn med. Han har to valg: enten angi venner og familie, eller bruke denne muligheten til å finne måter å undergrave den mest ondskapsfulle diktatoren i Øst-Europa på.
Cristian risikerer alt for å avdekke sannheten bak regimet, for å gi alle rumenere en stemme, og la verden få se hva som skjer i landet hans. Med ungdommelig iver kaster han seg inn i revolusjonen for å kjempe for forandring. Men friheten har sin pris …

 

Ruta Sepetys har skrevet flere bestselgere som er blitt utgitt i over seksti land og på førti språk. Hun har også vunnet flere priser for sitt forfatterskap, bl.a. Carnegie-medaljen i 2017. En spire av håp, som nylig ble filmatisert, omhandlet Stalins utrenskninger på 40-tallet. Hennes siste, Taushetens pris, har handling fra Spania under Francos fascistregime.

 

Fiona Valpy, Historiefortelleren fra Casablanca

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg har lest en før og har Honningbiens vokter i hylla.

Fiona Valpy, I tykt og tynt

 

Marokko, 1941
Frankrike er okkupert av nazistene, og tolv år gamle Josie har flyktet til Casablanca sammen med familien. Der skal de vente på skyss videre til USA. Alt Josie ser, lukter og hører, kjennes overveldende. Dette er en helt annen verden enn den hun reiste fra – og Josie elsker den!

Sytti år senere ankommer en annen kvinne denne berusende havnebyen. Zoe sliter med ekteskapet, den nyfødte datteren og det nye livet på dette fremmede stedet. Men da hun finner et lite treskrin og en dagbok fra 40-tallet under gulvplankene i datterens soverom, forflyttes hun til den unge Josies indre verden. Josie så en gang utover Atlanterhavet på samme måte som henne, men kjente til et helt annerledes Casablanca.

Zoe begynner å se byen gjennom Josies øyne. Men kan et nytt perspektiv hjelpe henne med å snu tragedie til håp, og finne den støtten hun trenger for å lege sitt knuste hjerte?

 

Britiske Fiona Valpy flyttet til Frankrike i 2007 og bodde der i syv år. Sammen med mannen pusset hun opp et gammelt hus i Bordeaux, og på den måten ble hun en slags ekspert på sementblanding, interiørdesign og vinsmaking. Årene i Frankrike har også gitt henne inspirasjon til å skrive, og bøkene hennes er oversatt til tysk, tsjekkisk, tyrkisk og norsk.

I dag bor Fiona i Skottland, men hun reiser ofte på ferie til Frankrike.

 

 

Rosanna Ley, Hotellet på klippen

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg har også lest en av Ley og likt den godt, så jeg må lese flere. Den nyeste Appelsinlunden, har jeg hørt skal være fin. Jeg ser i bloggen at jeg også har Safranhuset, men den må vente for jeg finner den ikke. Jeg bruker stort sett å ha stålkontroll på hva jeg har, men nå har jeg lett og lett og finner den ikke. Jeg har lånt ut noen, det kan være den er der.  Handlingen er lagt til Vernazza i Italia. Hvis jeg ikke husker feil er det en av de fem byene i Cinque Terre og den eneste vi ikke besøkte når vi var der, for den lå oppe på en klippe.

Rosanna Ley, De tapte barna

 

 

En vidunderlig feelgood om kjærlighet, familie og om å finne ditt eget drømmested på jord …

I den vakre landsbyen Vernazza har familien Mazzone forvandlet et gammelt kloster til det elegante “Lemon Tree Hotel”. Hotellet ligger på en klippe og har fantastisk utsikt over den italienske rivieraen. For Chiara, datteren Elene og barnebarnet Isabella, er hotellet drivkraften i livet.

En dag sjekker to mystiske gjester inn. Chiara husker den første gjesten, Dante, fra sin ungdom, men hun nekter å fortelle hva som skjedde mellom dem den gangen. I mellomtiden er Isabella opptatt av den andre gjesten, en gåtefull ung mann som åpenbart vet mye om historien til det gamle klosteret og menneskene som bor der. Isabella er fast bestemt på å finne ut hans sanne intensjoner og oppdage den hemmelige fortiden til “Lemon Tree Hotel”.

 

 

 

Rosanna Ley har skrevet til sammen 12 romaner, og bøkene hennes utgis i 14 land. Hun er inspirert av ulike kulturer og landskap, og skildrer sterke kvinner både fra fortiden og vår egen tid – alltid med innslag av kjærlighet og mysterier. Safranhuset var hennes første bok på norsk, etterfulgt av Tilbake til Mandalay, De tapte barna og Hjem til øya.

Rosanna Ley har også undervist i kreativ skriving i over 20 år på flere høyskoler og universiteter i England. Hun bor i Dorset sammen med sin ektemann, som er kunstner.Hotellet på klippen, hennes femte roman på norsk, ble utgitt sommeren 2021. Allelsinlunden kom i 2022.

 

Mikael Niemi, Fallvann

Kjøpt

 

Etter å ha lest Koke bjørn, var jeg fan.

Mikael Niemi, Koke bjørn

Jeg kjøpte Populærmusikk fra Vittula og Fallvann og de står på leseplanen.

 

Det har regnet hele høsten. Skogen, markene, myrene i Nord-Sverige er mettet av vann. Der Lulevassdraget strekker seg inn mot norskegrensen, ligger kraftverkenes store vannmagasiner på rad. Og nede ved kysten ligger byene. En dag skjer det som aldri skal skje. En demning i et damanlegg brister – katastrofen er under utvikling. En grå vegg av vann reiser seg. Flodbølgen velter fram. Blant dem som rammes, er mannen som kjører for livet i sin elskede Saab mens tsunamien vokser i bakspeilet. Her er helikopterpiloten, som hadde planlagt selvmord denne dagen, men i stedet redder mange liv. Hans eks-kone skaper igjen vansker for ham, mens hans gravide datter klamrer seg fast i et flytende hus. En kraftverksarbeider blir rasende på en ung kvinne og søker hevn. En kvinne i Luleå prøver desperat å forsere den endeløse, stillestående bilkøen ut av byen for å komme hjem til sin datter. “Fallvann” er en intens og åndeløst spennende katastroferoman – men også full av Niemis varme, poesi og humor.

 

Agnes Matre, Kledd naken

kjøpt

 

Matre har jeg lest alt av, unntatt de to første, derfor har jeg kjøpt de og prøver å presse de inn i stablene. Stryk meg over håret, er den da har igjen å lese.

Agnes Matre, Til døden

Agnes Matre, Uvigslet jord 

Agnes Lovise Matre, Iskald

Skinnet bedrar, Agnes Lovise Matre

 

 

 

I det lille og idylliske bygdesamfunnet Øystese i Hardanger tar alle vare på hverandre, men hva skjer den dagen idyllen sprekker, og en av deres egne gjør det utenkelige? Etter en fuktig fest på en dans i bygda blir Iselin brutalt voldtatt av en nær venn av familien. De tette båndene i det lille bygdesamfunnet, og skammen over at hun har satt seg selv i en situasjon der han kunne forgripe seg, gjør at hun velger å holde overgrepet for seg selv. Et valg som får fatale konsekvenser når ryktene i bygda begynner å svirre, og gjerningsmannen blir mer og mer truende. Iselin er svært preget av overgrepet, og det blir ikke bedre av at overgriperen til enhver tid lusker rundt henne og familien hennes. “En urovekkende bok om et viktig tema. Dette var nært og vondt!” Marit Reiersgård. Forfatter. Nominert til Rivertonprisen 2014 “Velskrevet om bygdebeistet og voldtekt – midt i den hardangerske fruktblomstidyllen. Presis balanse mellom uhygge og modne moreller.” Lene Lauritzen Kjølner, Forfatter

 

Tilfeldigvis er det her sitater fra Marit Reiersgård og Lene Lauritsen Kjølner, som begge er med og skal leses i juli.

 

Leif Enger, Så ung, så kjekk, så modig

kjøpt

 

Leif Enger er en forfatter jeg liker godt.

Leif Enger, Ned til elva

Leif Enger, Når sola vender tilbake, vil vi vite

 

 

Minnesota 1915. Monte Becket er en mann med suksess bak seg, han er på retur, han er en skuffelse for sine omgivelser, og han har mistet det indre drivet, opplevelsen av mening. Han lever ytre sett et enkelt liv sammen med en kjærlig kone og en munnrapp sønn. Da han en dag blir kjent med rømlingen og skurken Glendon Hale, åpner det seg med ett en verden full av eventyr og nye muligheter. Glendon har levd et langt liv i skyggene, men skylden som nager ham fordi han har sviktet sin kone, Blue, har omsider tvunget ham fram fra sitt gjemmested. Han bestemmer seg for å reise tilbake i sin egen fortid, til California, for å be kvinnen i hans liv om tilgivelse, og Monte blir med. Skyldbetynget, men også inspirert, forlater Monte sin kone for å følge sin nye venn ? en reise som skal komme til å sette hans lojalitet og hans moral på store prøver.

 

 

Lars Mytting, Vårofferet

Kjøpt

 

Jeg liker godt Lars Myttings bøker også. Og slik som mange bøker denne måneden, er det eldre utgitte bøker, fra forfattere jeg liker, som jeg nå prøver å få presset inn. Jeg leste først Svøm med den som drukner. Den var helt genial og det var da jeg ble fan av Mytting.

 

Lars Mytting, Hekneveven 

Lars Mytting, Søsterklokkene

 

 

Det er grytidlig morgen og snøfillene virvler idet løytnant Aksel Størmer ankommer Messingdalen, bygda som ligger bortgjemt i evig vinter med bunnløs kulde. Aksel skal egentlig avvikle stedets gamle militærleir, men vennskapet med et vanskjøttet barn vikler ham inn i et forknytt slektsdrama. Hvorfor blir det så stille når han viser seg på Chow Chow Inn? Hvorfor vil ingen si hva som har hendt med Iver Tallaksen? Messingdalen skal vise seg å romme langt mer enn pensjonistkjørte Taunuser og avsondra gårdsbruk i frostrøyk. Gradvis gir den mørke skogsbygda slipp på mysteriene sine, og Aksel Størmer blir krevd for et større heltemot enn krigen han var på vei til

 

Gaute Heivoll, Forklaringen

kjøpt

Enda en, jeg vil lese mer av

Gaute Heivoll, Drøm om de levende

 

 

November 1967. En femten år gammel jente blir funnet knivstukket i et skogsområde like utenfor sentrum. Avisene tar frem krigstypene. Hele byen befinner seg i sjokk. Hvem kan ha gjort dette? En ung mann kommer raskt i politiets søkelys. Arne Isaksen er tjueen år gammel. Han har allerede en historie med ordensmakten, og betegnes som «åndssvak». De tar ham med til stasjonen, og han tilstår. Likevel er det noe som ikke stemmer med forklaringen hans. Utviklingen i saken er uvanlig og full av overraskelser. For jo nærmere politiet kommer oppklaringen, desto mer uforklarlig blir det som har hendt. «Forklaringen» er en roman om menneskene på utsiden: De fordømte og de urørte. Det er også en roman om vår tørst etter mening i møte med det meningsløse, hvor det til slutt kanskje ikke er selve forbrytelsen som er den største gåten, men mennesket i seg selv.

 

John Boyne, Hjertets usynlige stormer

Kjøpt

 

Jeg har flere bøker av Boyne. De har vært med på ferie og hjem igjen. Nå skal denne prioriteres.

 

Hjertets usynlige stormer er en roman om én manns kamp for å finne sin plass i livet, om et Irland i rivende forandring fra et samfunn der den katolske kirken bestemmer nær sagt alt, til et moderne europeisk land.

Cyril Avery er ikke en ekte Avery, det er i hvert fall hva adoptivforeldrene hans sier. Men hvis han ikke er en ekte Avery, hvem er han da?

Cyrils mor blir gravid utenfor ekteskap som 16-åring og bortvist fra landsbyen sin, en katolsk liten flekk på den irske vestkysten. Hun slår seg ned i Dublin og adopterer barnet bort til et velhavende, lettere eksentrisk ektepar: Den kjederøykende forfatteren Maude, som ikke vil bli for populær, og bankmannen Charles. Men Cyril føler seg ikke som noen Avery, og han føler seg overhodet ikke hjemme i etterkrigstidens katolske Irland. Det er først da han møter den karismatiske skjørtejegeren Julian Woodbead at han tør ta de første skrittene i jakten på hvem han er – en søken som fører ham til Amsterdam og New York i et forsøk på å finne lykken og kjærligheten.

John Boyne forførte en hel verden med ungdomsromanen Gutten i den stripete pyjamasen. Nå er han tilbake med Hjertets usynlige stormer, en rørende og viltvoksende historie som strekker seg gjennom mer enn 70 år.

Joyce Carol Oates, Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerte

Kjøpt

 

Denne skal også prioriteres.

Joyce Carol Oates, Mitt liv som rotte

Joyce Carol Oates, Natten. Søvnen. Døden. Stjernene

Etter å ha lest Mitt liv som rotte, ble jeg Oates fan og jeg tror jeg har alle hennes bøker nå.

Jeg sukker litt for det er umulig å få lest alle jeg vil lese.

 

 

En viktig roman om vold og kjærlighet fra en av USAs mest betydelige forfattere.

Raseskillet står sterkt i 1950-årenes USA, og fører ofte til eksplosive episoder – også i den lille industribyen Hammond i staten New York, der den hvite jenta Iris Courtney og det svarte basketballtalentet Jinx Fairchild vokser opp.

En sen kveld, i forsøket på å beskytte Iris mot et overfall, dreper Jinx en hvit mann – med Iris som eneste vitne. Den tragiske hendelsen knytter et hemmelig bånd mellom de to, som bygger på like deler tiltrekning, frykt og skam. Det vil følge dem gjennom livet og endre den veien de velger å gå.

Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerte er blitt kalt et mesterverk innen den realistiske samtidslitteraturen, og er en av de aller beste fra Joyce Carol Oates’ rikholdige rekke med romaner.

 

 

Jenny Fagerlund, Mitt hemmelige liv

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Nå ble jeg reisesyk, for denne skal definivit leses i skyggen, i en god stol på cruise, med et glass med noe godt og utsikt over en eller annen by i Middelhavet. Ibiza kanskje eller Portofino eller Valenzia eller Palma. Sukk

Jenny Fagerlund, 24 gode gjerninger

 

Nominert til Årets Feelgood i Storytel Awards, 2021. Da Moas farmor dør, arver Moa leiligheten hennes på Södermalm i Stockholm. Hun får også ansvaret for farmorens kongepuddel, Iris. Men en overfylt leilighet med moderniseringsbehov er langt unna hva kjæresten Ruben drømmer om. I tillegg er han allergisk mot hunder. Så Moa bestemmer seg for å gi Iris et nytt hjem og pusse opp for å selge. Men det som starter som et oppussingsprosjekt, blir snart til Moas tilfluktssted. Gradvis innser hun at hun er i ferd med å bygge en drømmeleilighet og et eget, hemmelig liv, langt unna andres krav og forventninger. Det livet hun egentlig vil leve. Samtidig dukker det opp mystiske brev fra farmoren. De forteller en hittil ukjent historie fra farmorens liv, og Moa oppdager at hun slett ikke er den eneste med hemmeligheter

Pamela Terry, Under vinrankene

Leseeksemplar fra  Vigmostad og Bjørke

 

I kofferten skal også denne.

 

 

En varm, frodig familiesaga fra Sørstatene. Ekte familiebånd brytes aldri. Lila Bruce Breedlove følte seg aldri helt hjemme i Wesleyan, Georgia, spesielt ikke etter farens tragiske bortgang da hun ennå bare var en liten jente. Både hun og broren Henry flyttet nordover da de ble voksne, mens den yngste søsteren Abigail valgte å bli igjen for å ta seg av deres dominerende, legenda- riske mor, Geneva. Moren blir funnet død under vinrankene bak familiens gods, og Lila og Henry drar tilbake til byen hvor de vokste opp. De avdekker hemmeligheter som sjokkerer dem og som gir et helt annet bilde av familien deres. Livet blir aldri mer det samme

 

 

Muna Shehadi, Eves sannhet.

Leseeksemplar fra Aschehoug.

Bøker lest juli 2021, 14 bøker

 

Jeg leste bok en, Rosalinds løgner i sommerferien i fjor og var ikke overbegeistret. Det er så mange forfattere som higer etter suksessen Riley og Montefiore har hatt med sine serier. Jeg har kun lest Rileys og jeg synes Rosalinds løgner ikke kan sammenlignes med Rileys, siden Riley har med den historiske biten i sine bøker.
Men siden jeg har lest den første, prøver jeg meg på nummer to, for den tredje venter i hylla.

 

Eve og de to søstrene hennes forsøker fortsatt å fordøye nyheten om at moren, den berømte filmskuespilleren Jill Croft, umulig kunne være deres biologiske mor. Det har gått et år og Eve strever med det meste. Forholdet går dårlig, hun føler seg forbigått på jobben. Hun trenger en ny start. Da stemoren Lauren tipser om en jobbmulighet i en annen by, griper Eve sjansen.

Eve bærer på en stor og vond hemmelighet fra barndommen. Den gang betrodde hun seg til moren, men ble avfeide. Etter dette har hun alltid følt seg utenfor. Tør hun nå å fortelle hemmeligheten til noen? Hvordan kommer de to søstrene hennes til å reagere?

Eves sannhet er bok to i trilogien «Fortunas døtre» og er en roman for alle som liker å lese Lucinda Riley og Santa Montefiore. Historien om de tre søstrene startet med Rosalinds løgner (2020) og fullføres med Olivias sannhet. (2022).

 

 

Alka Joshi, Hennapiken

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg lovte denne å få bli med til Gran Canaria i vinter men det ble ikke plass. Nå blir det cruise på den istedetfor og det tror jeg den setter pris på.

 

 

17 år gamle Lakshmi flykter fra sin voldelige ektemann til det pulserende 1950-tallets Jaipur, Den rosa byen. Med tiden blir hun en etterspurt hennakunstner og vinner fortroligheten til de velstående overklassekvinner. Men selv om hun kjenner til alle deres hemmeligheter, kan hun aldri røpe sine egne …

Lakshmi er kjent både for sine spesielle hennategninger og sine kloke råd, men hun må trå forsiktig, for mange misunner henne posisjonen hun har fått. Stygge rykter kan ødelegge hennes omdømme og levebrød.

Da ektemannen en dag plutselig dukker opp, står alt hun så omhyggelig har klart å bygge opp, i fare for å kollapse …

 

 

Lucy Diamond, Midnattløfte

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Angående løfter så har jeg også lovt denne flere ganger å få komme inn i stabelen, men har tatt den ut igjen. Nå tør jeg ikke flere ganger. Nå skal den leses.

 

 

Det er nyttårsaften og Gemma og Spencer har invitert til fest. Musikk, mat og sjampanje – og huset fullt av venner. Hjemmeværende Gemma skammer seg over å «bare» være mamma – men denne kvelden vil hun bare nyte. Blant gjestene er Caitlin som nettopp har mistet moren sin og slått opp med den utro kjæresten, og Saffron som jobber som PR-agent i London, men som har rømt byen for å fordøye noen høyst uventede nyheter.

Gemma, Caitlin og Saffron finner hverandre over rause drinker og nyttårsforsetter mens de knekker lykkekaker. Vennskapet som oppstår, er umiddelbart og det nye året lover godt.

Det varer ikke lenge. Før januar er over har livet floket seg enda mer til for alle tre. Kan vennskapet styrke og inspirere dem til å komme videre?

 

Så over til krimbøkene. Her kommer ikke alle til å bli lest av meg. De er med fordi gubben leser krim, men noen av de skal jeg lese.

Tom Egeland, Falken

Leseeksemplar lånt av Norli Åndalsnes

Dette tror jeg er noe gubben vil like.

 

 

Det er en brennhet julidag i Oslo, og lufta dirrer over asfalten. Passasjerene på 19-trikken er opptatt med sitt, de hører på musikk, tenker på jobben eller hva de skal spise til middag. Brått blir de revet ut av hverdagens dagdrømmer. Det utenkelig har skjedd: Plutselig entrer flere bevæpnede menn trikken – midt i et sommerstille Oslo er trikken kapret.

På skinner
Trikken går jo i utgangspunktet bare sin faste rute mellom endestasjonene – hvor vanskelig kan det være å sende den ut på et sidespor der det er anledning til å stoppe den …? Men kaprerne har lagt intrikate planer og sikret seg mot alle framstøt fra politiet. De dekker til vinduene, så det blir vanskelig å følge med på kaprernes bevegelser inne på trikken. Det er heller ikke lett å ordne avlytting på et kjøretøy i bevegelse. Med politiet på hjul kjører trikken runde på runde i byen denne stekende hete juliettermiddagen. Og hva er det egentlig kaprerne ønsker å oppnå?

Intens thriller
Politiet famler i blinde, her er flere hensyn å ta – ikke bare skal de løse gisselsituasjonen, de har også sikkerheten til alle de skuelystne å tenke på. For hele byen venter et åndeløst mareritt. Ingen vet hva som foregår bak de tildekkede vinduene. Og hvordan i all verden kan Journalistene i Kanal ABC være så godt informert? Har de noen på innsiden? Journalist Kristin Bye, kjent fra blant annet Ulvenatten har fått en ny kollega, Linda Mikalsen. Med gode kilder, enormt pågangsmot og erfaring fra tidligere gisselsituasjoner kommer de to journalistene tettere på gisseltagerne enn noen annen …

I denne intenst spennende thrilleren følger vi kaprerne, gislene, politiet, politikerne og mediene – minutt for minutt, hjerteslag for hjerteslag. Vil saken få en løsning før desperasjonen tar overhånd? Vi blir kjent med hver enkelt passasjer, og kjenner hvordan desperasjonen river i dem etter hvert som trikketuren skrider fram. Tom Egeland leverer tettpakket spenning, perfekt for en deilig stund i godstolen.

 

 

Peter May, Kritikeren

kjøpt selv

 

Jeg var ikke overbegeistret for den første i denne serien, den ble litt forvirrende med en rekke navn og hendelser. Likevel må jeg bare lese det May skriver, for jeg liker godt det meste av det han gir ut. Jeg har bok 3, Blodets bånd, på vent i hylla,

Bok 1:

Peter May, Ualminnelige mennesker

 

Andre utgivelser:

Peter May, Jeg svikter deg aldri

Peter May, Drapet på Entry Island

Peter May, Lockdown i London

Peter May, Coffin road

Peter May, Lewisbrikkene

Lewismannen, Peter May

 

Den fryktede, amerikanske vinkritikeren Gil Petty blir funnet drept og bundet til et kors på en vingård i Frankrike. Iført en trekantet hatt og den seremonielle kappen brukt av brorskapet Den guddommelige flaskens orden, minner han om et fugleskremsel. Det er ett år siden Petty forsvant under en vinsmaking i Gaillac. Hud og hår er nå rødfarget av druesaft, og mye tyder på at han har blitt konservert i vin. Den tidligere kriminalteknikeren, professor i biologi Enzo Macleod, skal igjen etterforske en av de sju mest kompliserte og uløste mordsakene i Frankrikes historie. Etterforskningen fører Enzo til Gil Pettys mystiske vinanmeldelser. Han oppdager at det bak fransk vinkulturs fredelige fasade finnes et miljø preget av forræderi, dobbeltspill og dødelig rivalisering. Her finnes også en som er villig til å drepe igjen for å forhindre at Enzo løser mordgåten.

 

Jan Mehlum, Kalde hender

Fått av venn.

 

Jeg har så vidt begynt på serien til Jan Mehlum og tar derfor med to av de i kofferten.

Bøker lest juli, 2020, 10 bøker

 

 

En 15 år gammel skinhead oppsøker tønsberg-advokaten Svend Foyn, men forsvinner ut av kontoret uten å ha sagt et ord. Noen timer senere blir gutten – Elvis Kristiansen – funnet død, overkjørt av toget. Foyn klarer ikke å slå seg til ro med at det var et uhell. Hva var det gutten ville ham? Jo mer Foyn undersøker i Elvis’ historie, dess mer innfløkt virker saken. Her er tråder til hendelser i fortiden så vel som til organisert kriminalitet og overgrep mot barn. KALDE HENDER er en frittstående fortelling og den andre boken i serien om Svend Foyn. Boken fikk Rivertonprisen for beste norske kriminalroman i 1998. “Det er så man kjenner kruttrøken rive i nesen” Aftenposten

 

Jan Mehlum, Det annet kinn

Fått av en venn

Bok 3

 

 

Anna Löwe var en gang Svend Foyns store lidenskap. Nå er hennes mann, overlegen Sten Löwe, sporløst forsvunnet. Politiet har henlagt saken, og hun oppsøker sin gamlekjæreste og ber ham forsøke å finne ut hva som kan ha skjedd. Det viser seg snart at Löwe ikke er den eneste personen i området som er blitt borte på uforklarlig vis i løpet av de siste årene. Og flere forsvinninger følger. “En fullblods kriminalroman” Aftenposten “Jan Mehlum er så desidert et friskt og elegant tilskudd i den norske krimfloraen” Dagsavisen DET ANNET KINN er en frittståede fortelling og den tredje boken i serien om Svend Foyn fra Rivertonprisvinner Jan Mehlum.

 

 

Knut Faldbakken, Natthagen 

kjøpt

 

Denne har ventet så lenge i hylla at jeg tror den var lei av å stå der.

Jeg har lest flere av Faldbakken, men slett ikke alle og det er noen år siden, så jeg husker ikke.

 

 

Daniel Joner vender tilbake til Hamar for å selge dødsboet etter moren. Etter et tretten år langt fengselsopphold har han avskåret all kontakt med hjembyen. Han ønsker å gjøre visitten kort, kun ordne det praktiske etter dødsfallet og så forlate byen. Noe tvinger ham likevel til å bli, fortidens skygger tar tak i ham og holder ham tilbake.

Lettvint mistanke
På en joggetur ved Furuberget, et idyllisk friluftsområde ved Mjøsas bredd, kjenner Daniel at undertrykte lidenskaper fremdeles lokker: 12–13 år gamle jenter som soler seg, fniser og ler innbydende mot de større guttene. Samtidig frykter han øyeblikket da noen skal kjenne ham igjen og huske den opprivende saken han ble dømt for. Han har sittet inne i tretten år, men nekter fortsatt all skyld. I alle fall for det han ble dømt for. Den første som kjenner Daniel igjen er hans energiske ekskone Greta. Stemningen dem imellom er glitrende beskrevet – man kan vel knapt forestille seg noe mer ubekvemt enn et møte mellom en dømt overgriper og hans fraskilte kone.

Deja vu
Når en ung jente blir funnet død, blir Daniel den opplagte mistenkte. Men er han skyldig? Og var han det den gangen for flere år siden? Ingenting er avklart eller innlysende i hendene på en så rutinert forteller som Faldbakken. Etterforsker Jonfinn Valmann møter atskillig motvilje på politikammeret da han sammenbitt fortsetter å etterforske andre spor, lenge etter at alle har slått seg til ro med at det er den kjente pedofile som er gjerningsmannen. At han selv har sett gjerningsmannen like ved jentene på et svært aktuelt tidspunkt, har han ikke nevnt for noen. Han aner at det finnes en annen løsning, skjult under det tilsynelatende opplagte.

Ungdommens uskyld
13 år gamle Hanna Dahl skulle ha vært på stranda med venninnene Anniken og Mildred hele dagen. Der spiller de ut hele registeret av sin rudimentære, nyvunne kvinnelighet, de ler og flørter, og gjør avtaler med eldre gutter. Men ifølge venninnene dukket Hanna aldri opp, og foreldrene meldte henne savnet da hun ikke kom hjem etter trening. Foreldrene befinner seg naturlig nok i fritt fall. Valmann synes det er noe som skurrer i forholdet mellom jentene. Han begynner å ane at det ikke er et spørsmål om hvorvidt jentene holder noe tilbake, men at det snarere handler om hvor mye de juger. Og vet de noe som kan knyttes til gjerningmannen?

«Skikkelig god»
Knut Faldbakken har gjennom hele sitt forfatterskap vært opptatt av menneskenes mørke sider. I Natthagen utforsker han de mest skremmende krokene med stor innsikt og uhyggelig dristighet. Faldbakken gir et nyansert portrett av en mann som trekkes mot jenter som er altfor unge, en dømt pedofil, en mann som fortjener samfunnets forakt og hat. Men Faldbakken portretterer ham på en måte som framstiller også en utstøtt som Daniel Joner som et komplekst menneske, ikke som et overflatisk skremmebilde. Det dreier seg om skyld og soning, om relasjoner så tette og om lyster så sterke at det bare er en forfatter av Faldbakkens kaliber som kan skrive om dette på en troverdig måte, uten at det bikker over i det spekulative. Natthagen er, som en anmelder skrev, rett og slett «skikkelig god.»

 

Marit Reiersgård, Jenta uten hjerte 

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Marit Reiersgård, Stolpesnø

Jeg likte godt bok 1 og gleder meg til nummer to.

 

To mysterier, onde intriger og skjebnesvangre fortielser. Politietterforsker Verner Jacobsen ligger søvnløs – dagen etter skal han begrave sitt eneste barn, en sønn død av kreft. Telefonen ringer, 14-årige Idunn Olsen er funnet drept i snøen ved den store obelisken ved steinbruddet i Lier. Mens Verner er på åstedet, får han melding om at bårebilen med sønnens kiste er stjålet og på vidvanke. Og snart begynner de første avhørene. Idunn hadde vært på vei fra en ungdomsfest dit politiet var innkalt. Ungdommene er merkelig tause om det som skjedde. Men blålysene går også i en annen retning denne tidlige vintermorgenen. Et hus like i nærheten av åstedet er nedbrent, og en eldre dame er omkommet. To mysterier, onde intriger og intense følelser i konflikt, en sak der etterforskerne Verner Jacobsen og Bitte Røed vil trenge all sin dristighet og dype innsikt i menneskesinnets irrganger

 

Roar Ræstad, Ravnens time.

Leseeksemplar lånt av Norli Åndalsnes

 

Denne skal jeg også lese.

Rhodos:

Roar Ræstad, Sovende hunder

Gran Canaria:

Roar Ræstad, Elven

Dette blir tredje ferien vi har med en Ræstad-bok. Den tredje får bli med i Middelhavet. Den fjerde må leses hjemme for den er innbundet.

 

 

Juli 1943. Det er høysommer i Trondheim da en tysk marineoffiser og hans unge NS-kjæreste blir funnet brutalt drept. Tyskerne er allerede hevntørste etter luftangrepet mot byen for to dager siden og nå skal noen få svi. Statspolitibetjent Gabriel Navarseth lever farlig der han sjonglere etterforskningen mellom norsk politi og Gestapo. Samtidig som han fortsetter sitt arbeid for motstandsbevegelsen, driver norske angivere sitt dødelige dobbeltspill. Hvem kan man stole på i slik en tid?
Når så Gabriels tidligere flamme dukker opp i byen blir sommervarmen nesten uutholdelig.
Roar Ræstad (f. 1968) debuterte med Sovende hunder i 2014, den første romanen om politibetjent Gabriel Navarseth i Trondheim under andre verdenskrig. Ræstad har en master i historie fra NTNU og underviser på videregående. Sovende hunder ble nominert til Maurits Hansen-prisen for beste krimdebut i 2014. Ræstad kombinerer det beste fra den historiske romanen og den plottdrevne spenningsfortellingen.

 

Emilie Schepp, Hvite spor

kjøpt

 

Emilie Schepp var også med til Gran Canaria i vinter og blir nok med oss på flere turer fremover, ja kanskje helt til Australia i 2024. Jeg har nemlig alle bøkene på vent.

 

Emilie Schepp, Merket for livet

 

 

En iskald vinternatt stopper et ekspresstog på sentralstasjonen i Norrköping. En ung kvinne er funnet død på toget. Fingrene hennes er blodige, og det drypper hvitt skum fra munnen hennes. Men hun var ikke alene. Hun reiste sammen med en venninne, som nå er sporløst forsvunnet.

Advokaten Jana Berzelius blir satt på saken sammen med politiet. Men det går ikke lang tid før etterforskningen blir mer personlig enn hun hadde tenkt seg. Da kriminalbetjent Henrik Levin og hans kollega Mia Bolander kommer over de første sporene, skjønner Jana at mistanken peker mot en mann som hun helst vil glemme – en mann som vet altfor mye om henne. For å beskytte seg selv og sin fortid må hun finne den mistenkte før politiet gjør det.

Caroline Säfstrand, Den hemmelige ingrediensen

Caroline Säfstrand, Den hemmelige ingrediensen
Leseeksemplar fra Anemone, Bonnier forlag
Jeg fikk ikke lest denne i april og har flyttet den derfor til juni, for det er mye historie og drama i juni, så noe lett trengs nok innimellom. Jeg har likt de to andre jeg har lest av henne.
Dette var rett og slett magisk. Av en eller annen grunn, ble jeg så grepet. Tårene trillet gjennom boken, også når det ikke var så trist.
Men………
Dette er ikke en bok for alle. Det er en bok for de som er følsomme og sanser undertoner. De som liker Alkymisten og Kunsten å følge hjertet og Linda Ohlsson sine bøker.
Jeg tror det er en sånn bok du enten tar inn i hjertet eller du kaster den som gørr kjedelig, platt, klisje.
Jeg simpelthen elsket den.
Det er nesten så jeg får lyst til å lese den på nytt. Jeg syntes den var aldeles nydelig.
Fra omslaget:Ina og Erik lever i et tilsynelatende harmonisk ekteskap, men da Ina får beskjed om at hun er syk, drar hun tilbake til sin barndoms øy Ven. Hun har mange ubesvarte spørsmål hun må ha svar på. Hva skjedde egentlig den gangen da hun var seks år? Svarene hun finner, etterlater hun seg i form av ledetråder i et kryssord. Senere reiser Erik til øya for å finne løsningsordene. For hvert ord han fyller ut, kommer han ikke bare nærmere Inas sannhet, men også sin egen. På Ven møter han en broket forsamling mennesker. Det viser seg at alle har en plass i Inas kryssord, og at rutene avslører hemmeligheter som kommer til å endre livet til flere av dem

Nå leser jeg:

David Ärlemalm, Som natten

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg begynte på en bok av forfatteren, Litt død rundt øynene, men akkurat da ble den for trist for meg, så jeg la den på vent og der ligger den enda. Jeg skal lese den, for det virket til å være en bra bok. Nå prøver jeg denne først og så skal jeg komme tilbake til den andre. Jeg må ha en måned senere med, bøker som har ventet lenge, så da får jeg ta den opp igjen.

 

Fra omslaget:

For tyve år gamle Asynja er den fire måneder gamle datteren «Snäckan» alt som virkelig betyr noe. Når det går galt med kjæresten Eddies narkotikahandel, blir Asynja og datteren maktesløse brikker i et mørkt spill. I løpet av noen dager i Sør-Stockholm driver Asynja lenger og lenger vekk fra livet hun drømte om.

Som natten er en mørk roman om en ung kvinne som forlot en smertefull oppvekst i Norrland, og trekkes inn i en kriminell underverden. Det er en fortelling om brutalitet, men også om vennskap og menneskelig varme, og om hvor langt du er villig til å gå for å beskytte det kjæreste du har.


Juni:

 

Lesestabel juni, Tema nyheter 2022

Ingrid Berglund, Den svarte svanen

S.Kirk Walsh, Elefantpasseren i Belfast

Elizabeth Strout, Åh, William

Amor Towles, Lincoln Highway

Kathryn Hughes, Minneskrinet

Tidsfikserne og Vikingene

Hadley Freeman, Den jødiske familien Glass

Carmen Korn, Oppbruddstid.

Jenny Lecoat, Hedys krig

Chris Whitaker, Vi begynner med slutten

Jan-Philip Sendker, Hele verdens tårer

H.S.Palladino, Den som frykter snøen

Ruth Druart, Mens Paris sov

 

Januar:

Bøker lest januar 2022, 14 bøker, herav 5 krim/spenning

Februar:

Bøker lest februar 2022, 24 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2022, 15 bøker, herav 14 krim

April:

Bøker lest april 2022, 17 bøker

Mai:

Bøker lest mai 22, 14 bøker, mest krim

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=

Det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet, proppfull av forfatterintervjuer og mye mer, blant annet Bokidioten funderer litt på om det er mulig å kvitte seg med bøker.

 

Jeg drømmer meg bort

Været er fint og jeg sitter ute.

Ferienervene begynner å komme og jeg drømmer meg litt bort.

Det er så mange fine byer vi skal besøke.

Vi drar fra Barcelona. Hvis Sas vil ta oss dit, skal vi være der på formiddagen.

Men vi drar rett til skipet.

De venter på oss på flyplassen, tar seg av bagasjen vår og vi får den tilbake på lugaren.

https://lillasjel.blogg.no/1531504311_barcelona_celebrity_reflection.html

https://lillasjel.blogg.no/1531425614_barcelona_celebrity_reflection.html

https://lillasjel.blogg.no/1503494587_independence_of_the_seas_barcelona_juli_2017.html

Det er rart å se hvor mye bildekvaliteten har endret seg på få år.

Bildene i Innleggene fra få år tilbake, er utrolig dårlige.
Huffa meg, ikke bare det, men bloggene er også elendige, med masse bilder, der mange er lik. Tror jeg burde hatt en gjennomgang.

 

Første havna vi skal til, er Valencia.

Der har vi vært kun en gang tidligere og husker jeg var imponert.

Jeg har lyst til å gå litt i gamlebyen, men har ikke lagt planer.

VALENCIA

 

 

Deretter drar vi til Ibiza.

Der husker jeg at jeg syntes det var så fint.

Vi skal ikke på tur denne gang.

Anthem of the Seas,Ibiza, del 1

Anthem of the Seas, Ibiza, del 2

Bilde fra Tripadvisor

 

Etter Ibiza går turen til Portofino. Der har vi ikke vært før, men det er en av de tre havnene vi skal innom to ganger. En liten idyllisk småby og kommer sikkert til å bli overbefolket når vi kommer. Her ligger vi ikke til kai, men har tenderbåter, noe som kan bli kaotisk. Jeg går ut fra at du får billett og så må du vente til din båt blir ropt opp.

 

 

Ajaccio, Corsika

Corsika er fransk.

Her har vi vært en gang for mange år siden.

Denne ferien skal vi hit to ganger.

Første gangen skal vi derfor være med på en spasertur i byen.

Da blir vi forhåpentligvis litt kjent til vi kommet igjen noen dager senere.

 

 

Deretter drar vi til La Spezia

Her har vi vært en gang før.

Nå skal vi hit to ganger.

Første turen skal vi bare rusle oss en tur.

Vi hadde, ellers rettere sagt, jeg hadde tenkt meg en utflukt til Firenze, men det er langt med buss og liten tid i byen, og lang stopp på veskefabrikk, der jeg har vært før, så jeg gadd ikke.

Vi skal heller ta en tur når vi er på vei tilbake fra Roma.

La Spezia, Italia, Celebrity Reflection

 

Å være på et cruiseskip, er som å være i en liten småby, som flytter på seg.

Du våknet opp om morgenen og titter ut og ser hvordan det ser ut der du er i dag.

God utsikt har du også. Vi er på 7. dekk denne gangen.

 

 

Så er vi i Roma eller ikke, for vi er i Civitavecchia, havnebyen.

Vi er ikke noe gode på å dra på egenhånd, så vi drar ikke inn til storbyen.

Vi går i land, vi blir testet og er vi friske, går vi ombord igjen.

Jeg har lyst å sitte på Det flyvende teppet restauranten og se folk komme ombord.

Alle butikker ombord er stengt når vi ligger i land.

 

 

Første havnen er igjen Ajaccio. Her må vi ut og gå en tur, sitte på kafé og nyte livet.

 

 

Vi er så tilbake i Portofino og skal på heldagstur.

Vi skal på utflukt langs småbyer på Liguriakysten, en lang og dyr utflukt.

Heldigvis hadde vi 2500 i lommepenger,hver uke,   så de ble brukt til denne utflukten.

Når du skal bestille cruise, er det utrolig viktig å følge med på kampanjene.

Vi har sett på cruise i august neste år, men foreløpig er prisene alt for høye.

Vi har nå både drikke, tips, wifi og lommepenger, med i prisen.

Lommepengene er ombordkreditt, ikke penger i lomma.

 

Deretter drar vi igjen tilbake til La Spezia.

Vi tar det nok ganske med ro denne turen for jeg fikk jo et innfall, i det jeg leste en bok, at jeg måtte til Eze, en liten fransk landsby.

Natasha Lester, Huset på Rivieraen

Når vi kommer til Cannes, skal vi derfor på tur igjen.

Vi har lenge ønsket oss et gjensyn med Monaco og vi har aldri vært i Nice, bare i Villefranche og Cannes, så nå drar vi på tur.

Det er ofte hektisk på slike heldagsturer, liten tid på hver plass,

CANNES

 

 

Siste havn er Palma, Mallorca

Her har vi vært mye.

Det er langt fra der skipet ligger, inn til byen, så vi får se om vi tar taxi eller skyttelbuss eller om jeg må hvile.

Palma, Mallorca, Celebrity Reflection

Independence of the seas, Palma, Mallorca, juli 2017

Anthem of the Seas, Palma, Mallorca

 

Heldigvis er det en sjødag hver av ukene.

Det er travelt å være på cruise.

Men jeg gleder meg.

Krysser fingrene for at flyene går som normalt.

Nå skal jeg skrive ferdig bokbloggen med alle bøkene som skal være med på tur.

Later som jeg har det travelt.

I dag

Ruth Druart, Mens Paris sov

Ruth Druart, Mens Paris sov

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

 

Enda en fra krigen. Det er mange av de og jeg håpte denne var bra.

Det er en debutantbok og til det å være, er den ganske bra. Men den skulle vært mer finslipet. 550 sider og en del er det jeg kaller pjatt. Litt for mye dill og dall og detaljer til tider og enkelt språk, så jeg kjeder meg. Men så glimter det til i perioder og er riktig så bra.
Jeg leser mye og er derfor kritisk til tider. Vil du ha en lett historisk underholdningsbok, kan dette være en fin bok.

Egentlig en gripende historie til ettertanke. Hva ville vi selv gjort, skal tro, om vi var i samme situasjon.

 

Fra omslaget:På en plattform i Paris hvisker en mor farvel. Det er slutten. Men også begynnelsen. 1944 i et okkupert Paris. En ung jødisk mor om bord på et tog som skal til Auschwitz, klarer på desperat vis å gi sitt nyfødte barn fra seg til en fransk jernbaneansatt. Alt hun har igjen etter å ha gitt fra seg det mest dyrebare hun har i livet, er håpet. 1953 i California. Jean-Luc forsøker å glemme det han har vært igjennom. Arret i ansiktet er en liten pris å betale for å ha overlevd nazi-okkupasjonen. Han har et nytt liv nå, en familie. Aldri hadde han trodd at fortiden skulle komme bankende på døren. På en mørk jernbanestasjon under krigen ble flere menneskers skjebne forent. Det som skjedde den dagen, vil endre livet deres for alltid. En uforglemmelig historie om en mors kjærlighet i et av historiens mørkeste øyeblikk.

 

Nå leser jeg:

Caroline Säfstrand, Den hemmelige ingrediensen
Leseeksemplar fra Anemone, Bonnier forlag
Jeg fikk ikke lest denne i april og har flyttet den derfor til juni, for det er mye historie og drama i juni, så noe lett trengs nok innimellom. Jeg har likt de to andre jeg har lest av henne.
Fra omslaget:Ina og Erik lever i et tilsynelatende harmonisk ekteskap, men da Ina får beskjed om at hun er syk, drar hun tilbake til sin barndoms øy Ven. Hun har mange ubesvarte spørsmål hun må ha svar på. Hva skjedde egentlig den gangen da hun var seks år? Svarene hun finner, etterlater hun seg i form av ledetråder i et kryssord. Senere reiser Erik til øya for å finne løsningsordene. For hvert ord han fyller ut, kommer han ikke bare nærmere Inas sannhet, men også sin egen. På Ven møter han en broket forsamling mennesker. Det viser seg at alle har en plass i Inas kryssord, og at rutene avslører hemmeligheter som kommer til å endre livet til flere av dem

Juni:

 

Lesestabel juni, Tema nyheter 2022

Ingrid Berglund, Den svarte svanen

S.Kirk Walsh, Elefantpasseren i Belfast

Elizabeth Strout, Åh, William

Amor Towles, Lincoln Highway

Kathryn Hughes, Minneskrinet

Tidsfikserne og Vikingene

Hadley Freeman, Den jødiske familien Glass

Carmen Korn, Oppbruddstid.

Jenny Lecoat, Hedys krig

Chris Whitaker, Vi begynner med slutten

Jan-Philip Sendker, Hele verdens tårer

H.S.Palladino, Den som frykter snøen

 

Januar:

Bøker lest januar 2022, 14 bøker, herav 5 krim/spenning

Februar:

Bøker lest februar 2022, 24 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2022, 15 bøker, herav 14 krim

April:

Bøker lest april 2022, 17 bøker

Mai:

Bøker lest mai 22, 14 bøker, mest krim

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=

 

Det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet, proppfull av forfatterintervjuer og mye mer, blant annet Bokidioten funderer litt på om det er mulig å kvitte seg med bøker.

Tredje grønnsakkasse

 

Da har jeg hentet den tredje grønnsakkassen.

Nå blir det pause noen uker, for det er jo snart ferie.

Denne kassen passet meg utmerket.

 

Mer kinakål.

Jeg har ikke brukt opp den fra forrige uke, men det er ok.

Den er litt vissen blitt, men da legger jeg den litt i isvann og den blir god som ny.

Denne var kjempefin.

Hjernecellene begynner å hoppe litt nå, kjenner jeg.

De begynner å arbeide med menyen for helgen.

Kinakål kan jo brukes til så mye.

Jeg har igjen salat fra forrige uke, så jeg tror denne vil bli brukt i wok.

Og fiskegryte, glem ikke det, hører jeg stemmen rope.

Den sier nemlig at jeg skal fornye litt den røkte torsken, jeg har på lur.

Vanligvis spiser vi røkt torsk med bacon, hvit saus og kålrot.

Nå hører jeg at jeg skal lage en ovnsform.

Der skal jeg ha i kinakål og pak choi.

 

 

Ja, for det var med pak choi igjen.

Den likte jeg godt.

Tidligere innlegg:

Bruk av grønnsakkasse 2, Estragonpoteter, salat, marinader, nepecarpaccio, biffwok

Da kom første forundringspakken. Spennende

Dagens kasse, nummer 2

Løpstikkesuppe med pak choi

Jeg tryller fiskegryte av Løpstikkesuppe

Hva mer skal i den røkt fisk- formen skal tro.

Bacon, hvit saus og gulrot ihvertfall.

Dette blir på fredag.

 

 

Dette måtte jeg spørre om hva det var.

Småbladet basilikum.

Her vil jeg lage en pesto,  for det er så godt.

Jeg bruker det mest på brødskiva.

Vet ikke om jeg har igjen så mye pinjekjerner, men har litt.

Kan bruke litt mandler i tillegg.

Parmesan har jeg litt av også.

 

 

Det var med en pakke mikrogrønt igjen.

Jeg har igjen litt erteskudd fra forrige uke.

Kjempegodt på brødskiva og i salat.

 

 

Litt vårløk.

Vårløk bruker jeg mye.

Nå begynner de å hoppe igjen.

Det er som små unger vet dere, som hopper opp og ned i trass og vil bli hørt.

Jeg skal lage litt salsa, hører jeg.

Paprika, hvitløk, mango, avocado, vårløk, tomat.

Ja, men hva skal jeg ha det til?

Nå knaker det veldig her, hmmmm

Søndag blir det sommerkoteletter med småpoteter og salat.

Da skal jeg ikke ha salsa.

Hvorfor i all verden roper de om salsa.

Er det til i morgen.

Må tenke litt til.

 

 

Spinat ble jeg veldig glad for.

Jeg tror det blir spinatsuppe, men kanskje ikke før mandag.

Men så ropes det igjen.

Du skal ha litt spinat i den salsaen.

Hæ?

Jeg hadde tenkt på kyllinglår til i morgen.

Skal jeg ha ris og salsa til den, istedetfor vanlig salat.

Nei, er enda ikke helt i mål her.

 

 

Nepene fra sist uke er nesten spist opp og de var så gode.

Å ja, jeg skal ha neper i også og gresset fra nepene.

Ja, men da er det jo nesten salat.

Nei, du skal ikke lage salat.

Men en salsa med spinat, neper, inkl grønt, paprika, tomat, (tror jeg har 1, hvis ikke har jeg soltørket), vårløk, chili, hvitløk, sitron, eplesidereddik, bare litt av hver, olje, salt og sitronpepper.

Ok, med kyllinglår og ris.

Det blir torsdag.

Kanskje smøre kyllinglårene inn med salsa da og ha de i airfryer.

Da er vi enige.

 

Jeg ønsket forrige uke å lage nepetatziki, som det stod om i oppskriftheftet, som fulgte den første kassen.

Men så dro jeg på bytur og spiste sushi.

Stakkars gubben

Jeg snakket forrige uke om biff i pitabrød.

Jeg lagde wok på søndag istedetfor, for jeg hadde noe spaghetti jeg måtte bruke opp.

Det spørs om jeg skal lage pitabrød med biff eller svinekjøtt lørdag, med salat og tatziki

Ja, da er jeg vel i mål.

 

Torsdag: Kyllinglår, med pesto, salsa og ris.

Fredag: Ovnsform med røkt torsk, kinakål og pak choi

Lørdag: Pita med biff/svinekjøtt og tatziki fra neper, med salat

Søndag: Sommerkoteletter med småpoteter, med fetaost…tror jeg og salat

Forstår du hva jeg sier, eller?

Da har jeg kommet meg ut igjen.

Etter en innedag, var det usedvanlig godt å komme ut.

Selv om det var bare 14 grader og teppet måtte på full styrke.

Pus i sola, jeg i skyggen.

Jeg filosoferer litt igjen, slik jeg bruker.

Jeg har nemlig hatt en interessant chatsamtale.

 

Vi snakket om kommunikasjon, hvor vanskelig det kan være.

Jeg mener en ting og prøver å si det, mens du oppfatter noe helt annet.

Jeg blir da gjerne sur fordi jeg føler meg misforstått.

Men da koker det raskt ned til at det er helt opp til meg å velge hvordan jeg vil reagere.

Jeg kan ikke forvente at den andre mener som meg.

Og det er mitt ansvar å kommunisere så jeg gjør meg forstått.

Og hvis vedkommende likevel ikke forstår meg, hva gjør vi da?

Ikke slik jeg gjorde før i tiden ihvertfall, med å bli lei meg.

Av og til skjer det nå også, men i mye mindre grad.

Kanskje må vi bare godta at vi ikke forstår hverandre.

Man er forskjellig som menneske, hver har sin ryggsekk med opplevelser som former oss.

 

 

Jeg fortalte en del i forrige ukes blogger om at jeg nok har lært meg til å være på vakt.

Jeg har sluttet å puste

En radar som hele tiden snurrer for å fange opp signaler.

Jeg bruker det mye, ikke bare negativt, men når jeg jobber med healing.

Jeg fikk i går en fantastisk tilbakemelding på det, hvordan det jeg hadde sagt og gjort, samstemte med hva vedkommende opplevde, uten at jeg hadde peiling på det.

Så kanskje er det en mening i at jeg skal snurre den radaren.

Men selvfølgelig ikke hele tiden.

Av og til må jeg pakke den ned.

Det er kanskje derfor det “bor” så mange i hodet mitt hele tiden også.

Skru av radaren din

 

Så har vi det med frykt og bekymring, det som startet denne radaren.

Og det slår meg akkurat nå, at kanskje det måtte til, for å få den opp og gå.

Jeg er ikke så bekymret lenger i hverdagen, så fremt det ikke gjelder mine nærmeste, så klart.

Ingen av mine, ville trodd for 10 år siden, at hvis det kom en pandemi og mange var redde for å reise, at jeg ikke ville være verstingen av de alle.

De ville sagt at jeg ville vært hysterisk.

I fjor var vi jo 14 dager på Rhodos og 14 dager på Gran Canaria og jeg følte meg helt rolig og trygg.

Og det selv om jeg har en svært dårlig stressmestring.

 

 

Men jeg har øvd i årevis og det hjelper.

Jeg har lært meg å fokusere på det jeg vil ha, ikke det jeg ikke vil ha.

Det hjelper meg mye.

Det gir en indre ro.

Selvfølgelig blir jeg urolig inni meg av og til, men jeg kaster det igjen lettere.

Ofte tar jeg også inn det som hører andre til, så jeg må lære meg å sile det ut.

Å fokusere på alt galt som kan skje, ja det gagner ingen av oss.

Det gjør oss rett og slett syke.

Spenninger i muskler, hodepine, konstant stress, veldig usunt.

Og vi ødelegger dagen vår.

Og nei, da jeg sier ikke at du bestandig må være positiv.

Jeg hørte det nok.

Anerkjenn det du føler, men skift så spor, når du har får jobbet litt med det.

 

Jeg fant en fin video inne på denne siden, som forklarer veldig bra dette med angst og frykt.

https://www.privatpsykologene.com/post/hva-er-angst

To fine korte videoer, som viser det med frykt og stress.

Selv brøt jeg sammen når ei venninne fortalte meg om kurven med energi.

Hva fyller du oppi kurven og hvor mye lekker den.

Den nederste videoen symboliserer det med ei bøtte vann.

Det gikk opp for meg da at min kurv hadde ikke bunn.

All energi rant rett igjennom.

Det var da jeg sa ja, når nav ba meg gi opp arbeidsutprøving og søke trygd.

Hvis ikke, ville jeg ikke ha energi til livskvalitet.

Så tenk litt på hvilken situasjon du er i selv.

Hvor full er bøtta di

Min er knapt halvfull, det er rolig og fint, her hos pus og meg.

I dag

 

 

H.S.Palladino, Den som frykter snøen

H.S. Palladino, Den som frykter snøen
Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Jeg var spent på denne, den er allerede solgt til Tyskland og Sverige. Bak dette litt fremmede etternavnet, er det en norsk kvinne, ved navn Hilde Sæterøy Palladino.
Jeg er nok en av de vanskeligste og kresne leserne du kan finne, når det gjelder psykologiske thrillere, for de bruker å kjede meg. Dette tror jeg er den beste jeg har lest. Jeg ble fylt av angst fra de første siden og det var spennende helt til slutten. Og hvordan det hang sammen, ja det greide ikke jeg å forstå.
Historien begynner dog med et selvmord, som etterforskes. Jeg liker jo etterforskingskrim. Det står at det er en psykologisk krim, så det er vel det som er den rette betegnelsen da.
Det var også en tankevekkende og interessant bok om vår psykiske helse, hvordan vi kan fortrenge det vi opplever og hvordan de har det de som faller i klørne på rusen og blir boende på gata.
Vil du ha spenning uten at det er makabert, anbefaler jeg sterkt Den som frykter snøen.
Velskrevet og interessant og spennende, bedre kan det vel ikke bli?

Den som frykter snøen av H.S Palladino er en karakterdrevet psykologisk krim.

Terapeuten Bjørk Isdahl blir vitne til at hennes tidligere klient Azora brutalt tar selvmord. Azora hadde et fotografi av Bjørk med teksten «jeg vet hvorfor du har mareritt».
Bjørk har grusomme mareritt som hun aldri har fortalt til noen. Hvordan kunne Azora vite om det, og hvorfor hadde hun et foto av Bjørk?

Både politiet og Bjørk selv leter etter forbindelsen mellom Bjørk og Azora. En forbindelse som henger tettere sammen med Bjørks eget liv enn det hun selv aner.

Denne psykologiske krimromanen er et fascinerende dykk ned i menneskets fortrengte minner, i hvordan fortiden og oppveksten former og preger oss selv om man ikke husker den. Samtidig skildrer denne krimromanen et rufsete Oslo, der byens løse fugler og brutale skyggesider ligger som et troverdig og realistisk bakteppe.

 

 

Juni:

 

Lesestabel juni, Tema nyheter 2022

Ingrid Berglund, Den svarte svanen

S.Kirk Walsh, Elefantpasseren i Belfast

Elizabeth Strout, Åh, William

Amor Towles, Lincoln Highway

Kathryn Hughes, Minneskrinet

Tidsfikserne og Vikingene

Hadley Freeman, Den jødiske familien Glass

Carmen Korn, Oppbruddstid.

Jenny Lecoat, Hedys krig

Chris Whitaker, Vi begynner med slutten

Jan-Philip Sendker, Hele verdens tårer

 

Januar:

Bøker lest januar 2022, 14 bøker, herav 5 krim/spenning

Februar:

Bøker lest februar 2022, 24 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2022, 15 bøker, herav 14 krim

April:

Bøker lest april 2022, 17 bøker

Mai:

Bøker lest mai 22, 14 bøker, mest krim

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

 

Det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet, proppfull av forfatterintervjuer og mye mer, blant annet Bokidioten funderer litt på om det er mulig å kvitte seg med bøker.

 

Rauma gråter for tiden

Vi er er lite samfunn her i Rauma.

Stort sett kjenner vi hverandre, som venner, kollegaer, bekjentskaper.

Det siste året, har vi mistet så mange i sin beste alder.

Det er så trist.

Regnet øser ned.

Det er som om himmelen gråter også, på vegne av oss alle.

Jeg er heldig denne gang og kan distansere meg litt.

Men jeg er med dem i tankene så godt jeg kan.

Og selvfølgelig ble vi alle slått i bakken av hendelsen i Oslo.

Rauma er lite, men Norge er også lite.

Alle kjenner vi noen, som kjenner noen, og vi blir redde.

 

I dag er været så dårlig, at det må bli innedag.

Jeg prøver det jeg kan, å gjøre min dag best mulig.

Jeg omrokkerer litt på bokstablene mine.

Det er jo min syssel, for å få tankene litt bort.

 

Jeg leste ut Hilde Palladino, Den som frykter snøen, i går.

Omtale kommer.

I dag skal jeg lese Ruth Druart, Mens Paris sov.

Begge er leseeksemplarer.

Jeg er ferdig med å planlegge julilesing.

Det blir presentert torsdag.

Fredag kommer en oversikt over de jeg har lest denne måneden.

Lite har gått som planlagt egentlig.

Mindre lest og nye har kommet inn og “kuppet” lista.

Takk og lov at jeg har mange bøker å lese.

Jeg har så mange at jeg noen ganger får litt panikk.

Når skal jeg få lest alle jeg ønsker.

Luksusutfordring det der.

 

Men dagene, de kommer og går, og det skjer raskt.

Og morgendagen kjenner vi heldigvis ikke.

Vi har ikke noe annet valg enn å ta det som kommer, på best mulig måte.

Krabbe oss gjennom de vonde dagene og fryde oss gjennom de gode.

Prise oss lykkelig for hver en god dag vi får.

Jeg sender alle mine gode tanker til de som har mistet sine.

I dag

 

Jan-Philip Sendker, Hele verdens tårer

Jan-Philip Sendker, Hele verdens tårer
Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Det kom en ny Sendker i postkassa mi. Den fløy rett forbi alle som ventet.
Dette var en tankevekkende bok. Det er en Robin Hood historie. Å ta fra de rike og gi til de fattige og hvor riktig blir det i lengden?
Jeg tenker på hvor heldig vi har vært her i nord når det gjelder covid. At vi faktisk kan krangle om vaksinasjon eller ikke vaksinasjon. Vi tenker ikke mye på hvordan pandemien herjet når den først kom. Når vi ble skikkelig rammet, var det jo blitt en mye mildere versjon og vi hadde også fått vaksinasjoner.
Men hva med de i fattige land. De som bor i skur og ikke har jobb eller mat eller noe som helst. Vi husker jo bildene fra Italia også, fra de som ikke fikk begravd sine og de overfylte sykehusene, som ikke hadde medisiner eller utstyr nok.
Det er skremmende rett og slett hvordan vi lukker øynene for det vi ikke vil se og hvor fort vi glemmer. Og hvordan tenker den som har alt den trenger, kontra en som ikke har noe som helst?
En veldig fin bok igjen av Sendker som får oss til å tenke. Heng deg ikke opp i om hva du er enig i eller ei i romanen, men tillat deg å tenke litt over hva du synes er rett eller galt. Det er jo det fine med bøker. De får oss til å tenke.

Jan-Philipp Sendkers nyeste roman HELE VERDENS TÅRER er en universell kjærlighetshistorie som lærer oss hva som teller i møtet med katastrofen: mot til å møte frykten, viljen til å forandre og ubetinget tillit til den du elsker.

Foreldrene til 18 år gamle Niri arbeider som tjenere i huset til en velstående forretningsmann, og familien lever et stille, trygt og beskjedent liv. Men da pandemien rammer, blir foreldrene sagt opp over natten, og familien står plutselig på randen av den dypeste fattigdom. Den veloppdragne Niri klarer ikke å sitte stille og vente på bedre tider mens søsteren sulter og familien langsomt går til grunne. Om natten sniker han seg ut i gatene, forbi de patruljerende sikkerhetsvaktene og tilbake til villaen for å få tak i det de trenger for å overleve. I villaen blir han oppdaget av barndomsvenninnen Mary, men i stedet for å anmelde ham, bestemmer hun seg for å hjelpe.

Nå leser jeg:

 


Den som frykter snøen av H.S Palladino er en karakterdrevet psykologisk krim.

Terapeuten Bjørk Isdahl blir vitne til at hennes tidligere klient Azora brutalt tar selvmord. Azora hadde et fotografi av Bjørk med teksten «jeg vet hvorfor du har mareritt».
Bjørk har grusomme mareritt som hun aldri har fortalt til noen. Hvordan kunne Azora vite om det, og hvorfor hadde hun et foto av Bjørk?

Både politiet og Bjørk selv leter etter forbindelsen mellom Bjørk og Azora. En forbindelse som henger tettere sammen med Bjørks eget liv enn det hun selv aner.

Denne psykologiske krimromanen er et fascinerende dykk ned i menneskets fortrengte minner, i hvordan fortiden og oppveksten former og preger oss selv om man ikke husker den. Samtidig skildrer denne krimromanen et rufsete Oslo, der byens løse fugler og brutale skyggesider ligger som et troverdig og realistisk bakteppe.

 

Juni:

 

Lesestabel juni, Tema nyheter 2022

Ingrid Berglund, Den svarte svanen

S.Kirk Walsh, Elefantpasseren i Belfast

Elizabeth Strout, Åh, William

Amor Towles, Lincoln Highway

Kathryn Hughes, Minneskrinet

Tidsfikserne og Vikingene

Hadley Freeman, Den jødiske familien Glass

Carmen Korn, Oppbruddstid.

Jenny Lecoat, Hedys krig

Chris Whitaker, Vi begynner med slutten

 

Januar:

Bøker lest januar 2022, 14 bøker, herav 5 krim/spenning

Februar:

Bøker lest februar 2022, 24 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2022, 15 bøker, herav 14 krim

April:

Bøker lest april 2022, 17 bøker

Mai:

Bøker lest mai 22, 14 bøker, mest krim

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

 

Det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet, proppfull av forfatterintervjuer og mye mer, blant annet Bokidioten funderer litt på om det er mulig å kvitte seg med bøker.

 

 

 

På’n igjen

 

Så sitter vi igjen her da, Tutta og jeg.

Skodde langt ned i fjellene, øse, pøse regn.

Varmeteppet på full styrke. 16 grader.

Jeg orker ikke å sitte inne.

Jeg er sliten i dag, så her skal jeg sitte i ro.

Håper det blir mulig å kunne sitte her ute, på tross av været.

Jeg våknet i 7-tiden i dag,  med en stor klump angst i magen.

Går ut fra at det er mye i luften etter hendelsene som har vært.

Jeg suger det nok til meg, selv om jeg er blitt flinkere å ikke ta inn andres.

Jeg har tenkt mye,  etter at jeg var hos Lill Stella på onsdag.

Kanskje jeg forløser fortsatt,  etter å ha vært der også.

Det slipper taket nå kjenner jeg,  og det er godt.

Jeg har sluttet å puste

Jeg forstår enda bedre hvorfor kroppen min stresser.

Den ble opplært fra tidlig alder å ha radaren på, for å fange opp signaler om fare.

Hun sa at når man er mye redd, vil vinduet man ser ting igjennom, bli lite.

Man ser fare i situasjoner, der andre ser hele situasjonen, og ser at det er ingen fare der.

Jeg er ikke helt enig i det foreløpig.

Jeg føler det mer som om man ser et større bilde.

Man er hele tiden på vakt, man må fange opp alle tegn på fare og derfor må man se et utvidet bilde.

Det bildet vil da inneholde alt fra det bagatellmessige til det katastrofale.

Jeg kan bare snakke for meg selv og jeg ser ikke faresituasjoner i alt, men jeg merker at jeg ofte ser flere situasjoner som kan oppstå, enn det andre gjør.

 

Kanskje fordi jeg har lært at jeg må passe på meg selv.

Jeg bruker radaren for å fange opp signaler, så jeg kan ha kontroll.

Være forberedt, hvis jeg må gripe inn.

Heldigvis at jeg nå har tatt tak i det og kan jobbe meg noe ut av det.

Lill Stella sa jeg måtte flytte det jeg ikke kunne gjøre noe med lenger bak i hjernen, men det får jeg ikke til.

Det er ikke nok til å få ro.

Hun visste ikke helt om bildet jeg bruker, med å sende alle tankene ned i en tank og skru igjen, var helt bra for meg.

Øvelser for tankespinn

Kanskje jeg da ville lukke det inne.

Men da kan jeg åpne en luke jeg i bunnen av tanken, så får tankene reise ut til jord og bli renset.

Men de vil ikke komme opp,  for der er det stengt.

Jeg må finne et bilde som passer hjernen min.

Hjernen min liker godt å jobbe med bilder.

Den hører ofte mer da, enn når jeg snakker til den.

Den er jo vant til tutringen min.

Stakkars, sier jeg, den har det travelt.

 

 

Jeg skal gjøre øvelsen med å plukke ned radaren.

Skru av radaren din

Deretter skal jeg lese ut Palladino, Den som frykter snøen.

Den er veldig creepy, så er kanskje ikke det rette i dag.

Eller kanskje er det rett, få utløp for grublingen?

Men skal ta med en feelgood til sengs i kveld.

Lesestabel juni, Tema nyheter 2022

Det nærmer seg månedsslutt og jeg har lest få av de jeg mente jeg skulle lese.

Slik sett passer det fint med noen rolige lesedager, denne uken.

 

 

Ellers krysser jeg fingrene for at flyene går.

Det nærmer seg avreise til Roma.

Tutta bryr seg ikke med det.

Hun liker nok best at vi holder oss hjemme.

Selv om hun er godt tatt vare på.

Mat skal jeg heller ikke lage før på torsdag.

Jeg har rester fra grillingen på lørdag.

Sommer og sol og venner og stor glede, grillfest og sommerkos

Nå har jeg fått skrevet ut litt gruff fra hodet.

Nå skal jeg lese og kose meg.

I dag