Lesestabel mai 23, Bøker i serie

Vi har kommet til mai her.

Jeg er redd for at denne måneden og neste, kan det bli skikkelig kritisk her.

Jeg hører allerede det summer i stablene.

De forstår jo innmari godt at jeg ikke når å lese alle jeg har plukket frem.

Egentlig hadde jeg plukket frem mange, gamle tålmodige slitere, men så kommer disse nye og frekt og freidig presser seg inn.

Og de gamle må vike, nok en gang.

Lese 22 bøker i mai? Neppe.

Selv om det er mange tynne, feriebøker som skal på tur til Rhodos.

De ligger i en egen feriestabel og selv om den stabelen ikke er så høy, så er bøkene der ganske så kjepphøye.

Finn frem kofferten gamla, hører jeg.

Men det er litt for tidlig og i uken som kommer, blir jeg litt travel.

De to neste ukene derimot, da skal de få mye oppmerksomhet, for da må jeg ta livet med ro.

For meg er jo ferie og opplevelser hard jobb, så når jeg kommer hjem, ja da er det hvile.

 

Tema er bøker i serie,

Det temaet må jeg prøve å dytte inn to måneder til i år.

Jeg henger så grenseløst etter med mange serier.

Dette er leseeksemplarer.

Jeg har ikke betalt eller er pålagt å lese dem.

Jeg skriver alltid ærlig min mening.

Bilder og tekst i kursiv, under bildene, er hentet fra forlag og nettbokhandler.

Tekst over bildene er min.

Hvilke som blir lest først og sist og kanskje ikke i det hele tatt, det er ikke bestemt.

 

 

Sven Petter Ness, Passasjeren

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Sven Petter Næss, Den stille uke

Sven Petter Næss, Skjebnesteinen

Sven Petter Næss, Skyldig

 

Jeg liker veldig godt bøkene til Sven Petter Ness og denne nyeste, Passasjeren,  fikk jeg med meg i kofferten hjem, når jeg var på besøk hos Aschehoug denne uken.

Jeg har bøker fra fire norske krimforfattere i stabelen, som ikke skal til Rhodos, og de vil nok bli lest, før jeg går til nabolandene. Og Australia.

 


Fra omslaget:Et offer med en suspekt fortid. En politimann med noe å bevise.

Karl Kolstad er gangsteren som ble forretningsmann og startet sitt eget taxiselskap. En kontroversiell mann som stadig har vært i politiets søkelys. En morgen plukker han opp en passasjer i drosjen og legger ut på sin aller siste tur.

Førstebetjent Harinder Singh er tilbake i Oslo-politiet etter å ha falt i unåde hos Kripos. Nå får han ansvaret for å etterforske drosjedrapet, og alle forlanger resultater. Men den egenrådige etterforskeren verken kan eller vil gå stille i dørene. Når Harinder graver i Kolstads ulike affærer, skal alt fram i lyset. Og drapet er bare begynnelsen.

 

 

Thomas Bagger, Mannen i tre deler

Leseeksrmplar fra Vigmostad og Bjørke

 

Hun som ikke er ajour med en haug serier, begynner også på nye. Egentlig hadde jeg tenkt å la denne ligge og vente litt, men så blir jeg så innmari nysgjerrig når jeg ser begeistrede omtaler.

 

 

Fra omslaget:Ny, spennende serie om de to spesialagentene i Task Force 14: den eksentriske Lucas Stage og den gåtefulle David Flugt. På en forblåst ås på Sønderjylland finner politiet liket av en naken mann. Det viser seg etter hvert at mannen egentlig døde tre dager tidligere og ble stjålet fra det lokale likhuset. Den nakne mannen er ikke forbrytelsen. Han er budskapet. Vollen på Smøl har i årtier skjult en langt mer gruoppvekkende hemmelighet. Og den tiltrekker seg raskt oppmerksomhet fra internasjonal presse. To spesialagenter fra Task Force 14 tilkalles fra København: Den gåtefulle David Flugt og den eksentriske Lucas Stage. Agentene blir kjølig mottatt av de lokale politifolkene, og den samme motstanden opplever de også ellers i samfunnet. Dette er en landsdel hvor folk holder seg for seg selv, og hvor skogsmarkene kaster fra seg lange skygger. David og Lucas kommer raskt på sporet av en skremmende seriemorder.

 

Ingrid Berglund, En skygge på min grav.

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Jeg likte svært godt Den svarte svanen og håper at denne blir like bra.

Ingrid Berglund, Den svarte svanen

Hyggelig var det også å finne sitat på omslaget. Jeg blir ikke ofte sitert, for jeg bruker ikke terningkast. Kaster man femmere og seksere, er det lett å komme på omslaget, men jeg liker ikke å kaste terning. I så fall kun ved 6~ere, når jeg synes boken er helt perfekt.

 

At de har glemt h i Sæther, ja det tilgir jeg dem.
Dette er nemlig hennes 6. krim og jeg har ikke lest de 4 første. De må jeg kjøpe etterhvert.

 

Fra omslaget:

Dødsboadvokat Oda Krohgs oppdrag er like enkelt som det er prestisjefullt: Å følge klare instrukser i en fremtidsfullmakt og fordele boet til en anerkjent advokat og tidligere krigshelt.

Jobben er en gavepakke til Oda og Reidars skrantende advokatpraksis, og vil kunne gi dem både respekt og økt kundemasse. Og lenge ser alt ut til å gå bra – hadde det ikke vært for Odas aldri hvilende nysgjerrighet. Den som får henne til å gjøre noen undersøkelser rundt et maleri som dukker opp på merkelig vis. Maleriet har en hemmelig historie som har ligget begravd på Rjukan siden krigens dager, noe det viser seg å være gode grunner til. Og der hvor det er dype hemmeligheter, er det også løgn og livsfarlig bedrag. 

Oda og Reidar vikles til slutt så langt inn i dramaet at de selv blir en del av det. Og kanskje var det nettopp det som var intensjonen helt fra starten av

 

Ingrid Berglund har en mastergrad i økonomi og finans. Hennes bakgrunn spenner fra jobb som bartender i London og hjelpepleier i Australia til finansanalytiker i Chase Manhattan Bank og Norsk Hydro. Hun vokste opp i Sørreisa og Svelvik, og bor nå på Høvik. Ingrid er søsteren til krimforfatter Anita Berglund.

 

Utgivelser: 

Det svakeste ledd. Kriminalroman 2006. (Kagge forlag)
Lykkeformelen. Kriminalroman 2007. (Kagge forlag)
Hun som ingen unnslipper. Kriminalroman 2008. (Kagge forlag)
Ingen sak for en kvinne. Dokumentar om Norges første kvinnelige privatdetektiv Mary Reklev 2010. (Kagge forlag)
Tiden leger ingen sår. Kriminalroman 2012. (Kagge forlag)
Den svarte svanen. Kriminalroman 2022.
En skygge på min grav. Kriminalroman 2023.

 

Ellen G. Simensen, Den navnløse arven.

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Ellen G. Simensen, Tro meg når jeg lyver

Tro meg når jeg lyver,  var også en fulltreffer for meg og den er allerede solgt til utlandet. Nå er det kommet en ny, med et svært spennende tema, nemlig sæd-donasjon. Nordiske krimforfattere er flinke til å ta opp samfunnsaktuelle temaer.

 

 

 

Fra omslaget:En DNA-test har potensiale til å forandre ditt liv – og andres. En junikveld i år 2000 samles en ungdomsgjeng ved et tjern utenfor byen for å feire overgangen til videregående skole. Stemningen er høy, men når morgenen gryr snus gleden. En jente har blitt utsatt for en voldtekt, og hevnen hennes ender i en nådeløs tragedie for de involverte. En hendelse som skal prege dem alle inn i voksenlivet. 16 år senere blir en lege ved en fertilitetsklinikk på Ringerike brutalt myrdet. Etterforsker Lars Lukassen kobles på saken. Politiet forstår raskt at den vil bli utfordrende å løse, og de dras inn i en sak som skal vise seg å ha dype forgreininger i Norges sæddonorsystem og menneskers liv, men også Lukassens egen livshistorie. Dette er en krimfortelling i Liza Marklunds ånd, slik vi kjenner den fra for eksempel Polarsirkelen. Jakten på identitet, og konsekvenser av et offentlig donorsystem som rakner, setter rammene for krimromanen i denne andre boken i Lars Lukassen- serien til en av våre mest lovende krimforfattere.

 

Pernilla Ericson, Spor

Leseeksemplar fra Harper Collins/gave fra Liv Gade

 

Når vi var på besøk hos bokinspirator Liv Gade, fikk vi denne boken,  gubben og meg. Hun var så begeistret at hun sa at den måtte vi lese og gubben ble så inspirert at han ba pent om lov til å få lese den først. Slik entusiasme liker jeg, så selvsagt fikk han det. (Ikke det at han må ha tillatelse, bare for moro)

Nå har Harper Collins sendt meg de to neste bøkene i serien også, så nå er det stor samstemt jubel i heimen og ingen skilsmisse, så bøker må deles. Her må det være samhold og enighet.

Ericson har også gitt ut en annen serie. Der er det kommet to bøker, 300 grader og Slukke liv, og i den siste møtes hovedpersonene i begge serier.

 

Fra omslaget:”Vet du hvem som følger med på deg på nettet? Langs den grønne linjen på Stockholms undergrunnsbane skjer det brutale overfall mot kvinner, og frykten sprer seg. Politibetjent Liv Kaspi tvinges til å ta ut ferie mens hun venter på resultatet etter en internutredning. Samtidig rekrutteres hun til et hemmelig, lite privatteam, Erlagruppen, som har som oppdrag å løse saken før politiet. Etterforskningen leder dem inn i nettets mørkeste kroker, der gjerningsmennenes metoder for å velge ut ofre viser seg å være djevelsk godt planlagt. Volden eskalerer, og da kvinner begynner å forsvinne sporløst, forstår Erlagruppen at det er en kamp mot klokken. Det er kun et spørsmål om tid før mennene på Grønn linje innser at noen er på sporet av dem … Spor er den frittstående, første boken i serien Erlagruppen.

 

Kim Faber & Janni Pedersen, Satans sommer

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg likte godt Vinterland og bok to har ventet en stund. Nå har jeg fjerde bok kommet, så jeg ivrer etter å få lest neste.

Faber og Pedersen, Vinterland

Bok tre heter Kveleren og bok fire, Skyggeriket

 

 

 

Fra omslaget:Martin Junckers kone, Charlotte, får et anonymt tips: Det forferdelige terrorangrepet i København for seks måneder siden kunne ha vært avverget. Charlotte er gravejournalist og konfronterer Juncker, som etterforsker forbrytelsen, men han frykter for både sitt eget og Charlottes liv hvis hun går inn i saken.
Junckers gamle partner Signe er mer tilbøyelig til å hjelpe journalisten, men hun har sine egne utfordringer. Når det viser seg å være en forbindelse mellom terrorsaken og et lik som er funnet i Kongelunden, slipper Signe alle personlige problemer og gir alt i jakten på sannheten.
Juncker er fremdeles i Sandsted, plaget av mareritt etter farens død. Når en lokal advokat blir funnet drept i byparken, kastes han inn i en omfattende etterforskning som også trekker tråder til hans egen fortid.

Satans sommer er andre bok i serien om Martin Juncker. Første bind, Vinterland, utkom på norsk i 2020.

 

 

Samuel Bjørk, Hitra

Leseeksemplar fra Bonnier norsk forlag

 

Endelig en serie jeg er ajour med. Bjørk skriver bra og veldig spennende, så denne gleder jeg meg til.

 

 


Fra omslaget:En åtte år gammel gutt forsvinner sporløst fra øya Hitra utenfor trøndelagskysten. Tre år senere er drapetterforsker Mia Krüger tilbake på øya, hvor hun tidligere forsøkte å ta sitt eget liv. En lokal jente ber henne innstendig om hjelp til å finne den forsvunne gutten, og Mia, som egentlig er ferdig som politi, klarer ikke annet enn å begynne jakten. Holger Munchs gamle enhet i Oslo er nedlagt, og da en seksten år gammel jente blir funnet brutalt drept på øya, med guttens navn skrevet i blodet, blir han tilkalt for å le-de etterforskningen. Sammen går Mia og Munch løs på en sak som å viser seg å være mer intrikat enn noen kunne forestille seg. Samuel Bjørks thrillere utgis av forlag over hele verden, og er en internasjonal suksess uten sidestykke. SAMUEL BJØRK er pseudonymet Frode Sander Øien bruker som krimforfatter. Hans krimdebut, Det henger en engel alene i skogen (2013), vakte stor oppsikt internasjonalt, og er solgt til 35 land. Boken var nummer én i Tyskland, vant prisen for beste nykommer i Frankrike, og ble kåret til årets krimbok i Nederland. Også oppfølgerne Uglen, Gutten som elsket rådyr og Ulven ble bestselgere i flere land. De tre første bøkene i serien om Mia Krüger og Holger Munch er alle nominert til Bokhandlerprisen.

 

Max Seeck, Jenta under isen

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Max Seeck, Heksejakt

Bok 2 i serien til Max Seeck

 

 

 

Fra omslaget:Seks måneder har gått siden Jessica Niemis møte med den mystiske seriemorderen som drepte hennes mentor. Marerittene om moren har blitt verre, men Jessica gjør det hun kan for å holde fokus. Drapsavdelingen, nå under ny ledelse, har fått en ny sak. Liket av en ung kvinne har skylt opp på en iskald strand. Samtidig har to berømte influensere forsvunnet.
Under etterforskningen finner Jessica et skremmende maleri – av et fyrtårn på en avsidesliggende øy, og under bildet et grusomt dikt som beskriver et drap. Og mens Jessica jobber febrilsk med å løse saken, og forhindre flere drap, innhenter den forferdelige fortida henne, og truer med å ødelegge henne.

«Anbefales! Max Seeck skriver lekent og sabla godt. (…) Forfatteren fletter flere språklige fine ting inn på en elegant og naturlig måte uten at det virker konstruert eller påfallende.» Artemisias Verden (bokblogg) (Terningkast 5)

 

Garry Disher, Dragemannen

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Denne serien tenkte jeg å lese før jeg drar til Australia i januar, så nå må jeg komme i gang.
Bok to heter Hittyhawk savnet, bok tre heter Snapshot.

 


Fra omslaget:En seriemorder herjer på en liten halvøy utenfor Melbourne, Australia. Førstebetjent Hal Challis i kriminalpolitiet, kollega Ellen Destry og resten av teamet, kjemper mot klokka for å pågripe ham før han slår til igjen. Samtidig må Challis håndtere den ivrige lokalavisredaktøren Tessa Kane, som undergraver etterforskningen. Dessuten har han stadig kona si på tråden. Hun sitter inne på åttende året, for medvirkning til drap.

 

Johanna Mo, Skyggeliljen

Leseeksemplar fra Aschehoug

Johanna Mo, Nattsangeren

 

Jeg ser mange fine omtaler av bøkene til Johanna Mo. Selv var jeg ikke overbegeistret over første boken, for jeg syntes det ble mange unødvendige detaljer, men jeg skal fortsette på serien for å se om det passer meg bedre,  etterhvert som man blir kjent med personene.

Bok tre heter Mittlandet.

 

 

 

Fra omslaget:Jenny kommer hjem til Öland og oppdager at huset er tomt. Har ektemannen Thomas og deres 14 måneder gamle sønn Hugo forsvunnet frivillig eller ikke? Hanna Duncker og Kalmarpolitiet kastes inn i en etterforskning som avdekker mange hemmeligheter. En voksen datter er ikke det eneste Thomas har skjult for kona. Da Thomas blir funnet død stiller hele øya opp for å finne lille Hugo, før det er for sent.
Hanna strever samtidig med ubesvarte spørsmål fra fortiden. Hva skjedde egentlig for 16 år siden, da faren ble dømt for drap? Noen gjør alt for at hun ikke skal finne sannheten.
Skyggeliljen er andre del i Öland-serien, en serie om å leve i skyggen av forbrytelser og om de ubrytelige båndene til hjemstedet.

 

 

Dina Jefferies, Krigens døtre

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

 

Denne har jeg lagt i stabel flere ganger og den hopper av glede hver gang, men den er av det takknemlige slaget, for den sutrer ikke om den ikke er blitt lest enda. Den er veldig tålmodig.  Kanskje fordi den fortsatt ligger oppå lesestabelhylla, ikke er blitt satt inn i hylla. På toppen er det jo håp om å bli lest. Og den ser spennende ut. Jeg kan ikke kun ha krim.

 

 

Fra omslaget: Første bok i Dinah Jefferies’ storslåtte trilogi om søstre, hemmeligheter og mot under andre verdenskrig i Frankrike. 1944. I en gammel steinhytte i det innerste av Dordogne, i utkanten av en liten landsby, lengter de tre søstrene Hélène, Elise og Florence etter en slutt på krigen. Hélène som er eldst, forsøker å holde familien samlet under den tyske okkupasjonen. Den mer rebelske Elise er oppsatt på å hjelpe motstandsbevegelsen, koste hva det koste vil. Og Florence, den mest drømmende av de tre, ønsker seg bare friheten tilbake. En mørk kveld banker de allierte på døren deres. Tiden er kommet for å engasjere seg. Men beslutningen medfører også at hemmeligheter fra deres egen fortid vil komme for en dag

 

Tonny Gulløv, Bastarden

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

 

Bok tre i vikingserien til Gulløv, en serie som har moret meg stort, selv om det er rått og brutalt, for det er det jo på den tiden. Bok nummer 4 heter Jernbyrd og bok 5, Ravnehugg.  Liker du bøker fra Vikingetiden, er dette en av de jeg anbefaler varmt.

Tony Gulløv, En konges ætt

Tonny Gulløv, Tusenårsriket

 

 

Fra omslaget:

Del tre av et storslått, frodig og forrykende leseeventyr. 

Året er 955 og Harald Blåtanns forsøk på å samle Danmark later til å være mislykket helt fra starten av. Otto den store vil tvangskristne eller drepe sine hedenske og uregjerlige naboer i nord, og sender derfor en hær til Jylland. Nå er det opp til Ulv Palnatoke å stoppe ham.
Harald Blåtann sender Ulv Palnatoke og krigerne hans til Dane- virke for å bistå Håkon jarl i forsvaret av Danmark. Men som alltid er Ulv Palnatoke egenrådig. Han utkjemper det største sjøslaget danskene noensinne har vært involvert i, og han gjør det på sin måte, og Harald Blåtann kan ikke stille seg bak. Er Palnatokes trass og galskap tilstrekkelig for å beseire den mek- tigste herskeren i Midgard?
Bastarden er tredje bok i fortellingen om Ulv Palnatoke. Det er en fascinerende, humoristisk og barsk historie om en tid hvor danskene lå i stadig krig både med hverandre og med utallige andre folkeslag i jakten på rikdom og evig ære.
Cynthia Harrod-Eagles, Den mørke rosen
Leseeksemplar fra Aschehoug
Bok 2 i Morland-serien, en serie jeg er sikker på mange vil like. Historiske bøker fra England, litt ala Ken Follett, men sett fra et kvinneperspektiv. Det var sterke kvinner den gangen også.
Bok 1 Begynnelsen var siste bok ut for meg i 2022. Jeg likte den godt. Den unge prinsen er bok 3 er også utgitt i papir,  men bok 4 og 5 har kommet som lydbok, foreløpig.
Fra omslaget:Nanette Morland har blitt sendt til det berømte hoffet til Henrik den åttende. Hennes oppgave er å være dronningens personlige hoffdame. I kretsen omkring Henrik er det mange som ønsker hans gunst, og som har ulike agendaer. Den karismatiske kongen har mange venner, men også grunn til å være forsiktig. Hans rådgivere spiller også en stor rolle. Mane i hoffet lever farlig, og flere dronninger må bøte med livet. De dramatiske hendelsene får store konsekvenser for dem alle- også for Nannette, som er Anne Boleyns nære venninne. Deres liv og fortellinger vikles inn i hverandre. Nanettes store hemmelighet er den store kjærligheten hun går og tenker på. Hun har sterke følelser for en mann som ikke kan bli hennes. Hvertfall ikke uten pavens godkjenning. Nannette er oldebarnet til Eleanor Morland, fra forrige bok.
Denne måneden har jeg også en stabel feriebøker. Disse får være med i kofferten
Elisabeth Strout, Jeg heter Lucy Barton
Leseeksemplar fra forlaget Press
Jeg har lest bok 3 i serien om Lucy og da savnet jeg å ha lest bok 1 og 2, selv om de kan leses frittstående.
Når jeg var på forlagsbesøk nå i april, fikk jeg bok 1 og 2. Jeg har lagt bok 1 i stabelen, men lurer på om jeg også skal ta med bok 2. Når jeg ikke lese de, har de ihvertfall fått luftet seg litt.
De første bøkene kan kjøpes nå billig som pocket, ser jeg og nå har bok 4 kommet, Lucy ved havet. Hvis jeg får lest disse to nå i mai, kan jeg lese den siste i juni. Nydelige, velskrevne romaner av Elisabeth Strout. Jeg liker henne godt.

Fra omslaget:Lucy ligger på sykehus. Det er lenge siden hun har fått komme hjem, hun savner barna sine, de er redde og anspente når de besøker henne. Hun snakker med mannen på telefonen. En dag sitter moren hennes ved vinduet på sykehusværelset, hun ser ut over New York. Det er lenge siden de to har sett hverandre – etter at Lucy giftet seg har hun knapt hatt kontakt med foreldrene. For å få datteren til å roe seg begynner moren å fortelle, historier om menneskene i småbyen de kommer fra, skikkelser de begge en gang kjente. Samtidig forteller Lucy sin egen historie, til oss som leser – om en oppvekst i fattigdom og ensomhet, om ekteskapet og familien, om den langsomme oppvåkningen mot det hun drømmer om: om å bli forfatter, en som forteller, en som gir mening til verden med ord.

Elizabeth Strout vant mange venner blant norske lesere og litteraturanmeldere i fjor med sin Pulitzer-vinnende storsuksess OIive Kitteridge. Få forfattere skildrer vanlige folks følelsesliv og erfaringer med samme varme, dybde og kompleksitet som Strout gjør det. Jeg heter Lucy Barton er en klok og vakker utforsking av familieliv og kjærlighet, av fortidens og minnenes makt, og av fortellingen som et middel til innsikt og frihet – skrevet av en av USAs fremste nålevende forfattere.

Elisabeth Strout, Hva som helst er mulig 
Leseeksemplar fra forlaget Press
I bok 2 møter vi ulike mennesker i småbyen der Lucy Barton vokste opp. Ulike historier satt sammen.
Jo, jeg kjenner at også denne må få være med til Rhodos.

Fra omslaget:Én by, mange skjebner – én felles virkelighet. Hva som helst er mulig tar oss med til småbyen Amgash i Illinois, hvor vanlige mennesker hver på sitt vis forsøker å finne fellesskap, forsoning og en slags fred. I denne småbyen vokste forfatteren Lucy Barton opp, og hit vender hun nå tilbake, for å møte søsknene sine igjen for første gang på sytten år.

Vi treffer to søstre, den ene har sagt farvel til all selvrespekt i bytte med en rik ektemann, den andre har funnet sin sjelevenn mellom sidene i en bok. Vaktmesteren på skolen får testet sin tro i møte med en mann han forsøker å hjelpe. En voksen kvinne lengter etter omsorg, samtidig som hun gradvis forsones med at moren søkte lykken langt borte i et annet land.

Hva som helst er mulig er et rørende portrett av småbyen Amgash – fortalt gjennom en håndfull uforglemmelige personer som strever med å forstå seg selv og andre, og håndtere lengsel, kjærlighet, sorg og svik.

Elizabeth Strout (f.1956) er en amerikansk romanforfatter og skribent, bosatt i New York og Maine. Hun debuterte i 1998 med romanen Amy and Isabelle og har i alt utgitt åtte romaner. Hennes store internasjonale gjennombrudd kom med Olive Kitteridge (2015), som vant Pulitzer-prisen for beste roman i 2009. Romanen toppet The New York Times` bestselgerliste og ble senere adaptert, i form av en kritikerrost miniserie, som vant flere Emmy-priser.

Den første boken om Lucy Barton, Jeg heter Lucy Barton (2016), ble nominert til Booker-prisen i 2016, toppet The New York Times` bestselgerliste og høstet strålende kritikker internasjonalt. Lucy Barton ble senere hovedkarakteren også i romanene Hva som helst er mulig (2017) og Åh, William (2022).

 

 

Simon Häggstrøm, Jentene som sprang

Leseeksemplar fra Harper Collins

 

Jeg så Häggstrøm streamet fra krimfestivalen 2022 og følte at hans bøker skal jeg lese. Gruer litt også for det blir ofte veldig sterke og virkelighetsnære bøker når forfatteren har inngående kunnskap til det de skriver om. Temaet prostitusjon og menneskehandel er vondt å lese om og i tillegg er det basert på virkelige hendelser.  Kanskje ikke noe kosebok for ferien, men den skal med.

 

Fra omslaget:Simon Häggström er kriminalinspektør ved Sveriges nasjonale menneskehandelgruppe, og har mange års erfaring som politi med fokus på menneskehandel og prostitusjon. Simon bruker erfaringene sine i skrivingen, og har flere ganger vært i svensk media for å snakke om en verden de fleste av oss skulle ønske ikke eksisterte.

Jentene som sprang er en hyperrealistisk politikrim basert på virkelige hendelser, og er første bok i en trilogi om Markus og Natalia som jobber som politi i en menneskehandelgruppe. Boka vitner om sjokkerende hendelser som skjer midt blant oss, men som svært få ser, hvor mindreårige selges til sexkjøpere, havner på dopkjøret, og hvor tilsynelatende uskyldige dating-apper brukes til grooming, og kan bli en inngang til elendigheten. Jentene som sprang følger blant annet historien til 15-årige Jennifer og Malvina, som rømmer fra en behandlingsinstitusjon og havner på gaten i Stockholm hvor de sakte men sikkert dras inn i en mørk verden full av dop og prostitusjon.

 

Victoria Larm, Den niende kretsen

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Litt spent på denne, for rikdom og glamor er ikke helt meg, men den ser spennende ut.

 

 

Fra omslaget:

Livia Seigel er sytten år, født inn i en av Sveriges rikeste rederfamilier. Etter at moren døde, ser faren på henne som et håpløst tilfelle. Det var Livias onkel som skulle redde bedriften, men nå er han sporløst forsvunnet.

I Stockholm skal det holdes en fest til satirisk ære for Ivar Kreugers selvmord. En mann som har klart å lure og ruinere flere av landets ledende familier, blant annet Livias. Men en bombetrussel setter en stopper for festlighetene og skaper panikk blant gjestene, og en verdifull maske forsvinner.

Masken, en pestmaske, er nøkkelen til den store, uløste gåten som preger Livias familie. Hvem stjal masken, og hva symboliserer den?

Den niende kretsen er den første boken i en trilogi, et spenningsdrama som følger familien Seigels kamp om formue og makt, kjærlighet og svik, hevn og ondskap.

 

 

Muna Shehadi, Eves sannhet.

Leseeksemplar fra Aschehoug.

Bøker lest juli 2021, 14 bøker

 

Jeg leste bok en, Rosalinds løgner  og var ikke overbegeistret. Det er så mange forfattere som higer etter suksessen Riley og Montefiore har hatt med sine serier. Jeg har kun lest Rileys og jeg synes Rosalinds løgner ikke kan sammenlignes med Rileys, siden Riley har med den historiske biten i sine bøker.
Men siden jeg har lest den første, prøver jeg meg på nummer to, for den tredje venter i hylla. Og jeg vet at dette er en type bøker mange elsker å lese. Lett, avslappende underholdning.

 

 

Eve og de to søstrene hennes forsøker fortsatt å fordøye nyheten om at moren, den berømte filmskuespilleren Jill Croft, umulig kunne være deres biologiske mor. Det har gått et år og Eve strever med det meste. Forholdet går dårlig, hun føler seg forbigått på jobben. Hun trenger en ny start. Da stemoren Lauren tipser om en jobbmulighet i en annen by, griper Eve sjansen.

Eve bærer på en stor og vond hemmelighet fra barndommen. Den gang betrodde hun seg til moren, men ble avfeide. Etter dette har hun alltid følt seg utenfor. Tør hun nå å fortelle hemmeligheten til noen? Hvordan kommer de to søstrene hennes til å reagere?

Eves sannhet er bok to i trilogien «Fortunas døtre» og er en roman for alle som liker å lese Lucinda Riley og Santa Montefiore. Historien om de tre søstrene startet med Rosalinds løgner (2020) og fullføres med Olivias sannhet. (2022).

 

 

Elly Griffith, Huset på klippen

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Elly Griffiths, Jenta under jorden og Løgnens hus

 

Bok 3 i Ruth Galloway serien.En ekstra glede i ferien er å ha med to nye bøker om Ruth Galloway. Jeg vet ikke hva det er, men etter de to første bøkene var jeg frelst. Disse må jeg lese får gubben får kloa i de, for da risikerer jeg å måtte vente og det går ikke. De er ikke så tykke disse pocketbøkene,  så det går nok unna, hvis jeg bare klarer å legge bort iPaden.

Og det kommer flere utover året, og jeg har flere ferier planlagt. Ruth og jeg på tur.😂😂

 

 

Fra omslaget:Ruth Galloway er tilbake på jobb etter mammapermisjon da det blir gjort makabre likfunn i en grotte på stranden. Ruth er straks på plass og daterer levningene etter seks personer til tiden rundt andre verdenskrig. Mens hun og politioverbetjent Harry Nelson må samarbeide for å komme til bunns i hemmeligheter fra krigstidens Norfolk, begynner den nybakte moren Ruth å innse hvor lite hun vet om områdets nyere historie. Og hvor utfordrende det kan være å ha barn med politioverbetjent Nelson. Samtidig som Ruth og Nelson nøster i mørke hemmeligheter fra krigens dager, er det liten tvil om at en lyssky skikkelse er fast bestemt på å holde fortidens synder skjult for alltid. Koste hva det koste vil …

Huset på klippen er tredje bok i den spennende krimserien med arkeologen Ruth Galloway og hennes krets i Norfolk.

 

Elly Griffith, En følelse av død

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

 

 

Du kan begrave kisten, men du kan ikke begrave hemmeligheten

Det er Halloween, og Ruth deltar på en litt merkelig begivenhet på et museum i Kings Lynn. Hun er der i embeds medfør som arkeolog for å overvåke åpningen av en kiste som skal inneholde levningene etter en middelalderbiskop. Ting tar imidlertid en uhyggelig vending da man oppdagelser museumskuratorens døde kropp ved siden av kisten. Et nytt dødsfall med tilknytning til museet setter snart både Ruth og politiet i høy beredskap, og etter hvert som etterforskningen skrider frem, blir Ruth satt på prøvelse, på mer enn én måte…

Dette er 4. bok i den spennende krimserien med arkeologen Ruth Galloway.

 

ELLY GRIFFITHS er bestselgerforfatteren av den populære britiske krimserien med rettsarkeologen Ruth Galloway og politioverbetjent Harry Nelson. Serien er kjent for spenning, britisk sjarm, humor og et herlig persongalleri. Den er elsket og hyllet over hele verden, og har solgt over 160 000 bøker i Danmark alene. Nå kommer serien på norsk – og det er bare å glede seg, for det er 13 titler i Ruth Galloway-serien som er utkommet til nå.

Elly Griffiths er en USA Today og Sunday Times Top Ten bestselgende forfatter og vinner av CWA Dagger Award og Mary Higgins Clark Award. I tillegg til Ruth Galloway-serien, har Griffiths skrevet Brighton-serien, samt standalone-romanene, The Stranger Diaries og The Postscript Murders. Hun bor i Brighton i England.

 

 

Marit Reiersgård, Det de døde vet

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Marit Reiersgård, Jenta uten hjerte

Marit Reiersgård, Stolpesnø

Reiersgård er nå med oss på ferie for tredje gang. Eller fjerde er det vel, for den første boken ble med hjem igjen og så på tur igjen, før vi nådde å lese den. Vi har det veldig fint på ferie sammen. Neste gang får hun ikke være med, for bok 4 er innbundet og da er det hjemme eller “kort tur uten fly” bok.

Dette er gode krim-bøker synes vi begge to, både jeg og gubben.

 

Fra omslaget:

Legen Tom Ross melder sin kone Marion savnet mens de besøker hennes barndomsvenn i Spania. Han er misfornøyd med det spanske politiets etterforskning og reiser hjem til Lier for å få norsk politi på saken.

Ekteparet trengte å reise bort etter at deres sønn ble funnet død i russedrakten på 17. mai tidligere samme år. Under etterforskningen finner politietterforsker Bitte Røed raskt ut at sønnen ikke døde en naturlig død. Og når politiet oppdager at paret også tidligere har mistet et barn, i noe som synes som krybbedød, vekkes mistenksomheten mot foreldrene.

Tom Ross virker lammet av sorg og Marions barndomsvenn trer støttende til, men det later til at begge har noe å skjule.

Bitte Røeds etterforskning bringer henne tett innpå et familiedrama, og hun frykter etter hvert at det står om livet til den forsvunne Marion.

Emilie Schepp, Skjult Agenda

Kjøpt selv

 

Schepp er også med for tredje gang, men hun skal få være med flere ganger. Jeg har flere pocket av henne i hylla, bare de to siste er innbundet. Dette er innmari spennende bøker og både jeg og gubben liker de godt.

 

 

 

Fra omslaget:

Ambulansesykepleieren Philip får det ene utrykningsoppdraget etter det andre der han kjenner de alvorlig sårede personene. Når ytterligere en person blir funnet svært skadet, begynner sannheten å gå opp for ham. Det virker som om han er fellesnevneren for det hele. Hvordan kan han finne sammenhengen før flere blir drept eller skadet?

Når statsadvokat Jana Berzelius kobles på saken sammen med politiet, begynner også hun å ane et ubehagelig mønster. Det som først ser ut til å være en engangshendelse, vokser til noe betydelig større. Hvem står bak de grusomme drapene?

Sammen med politiinspektør Henrik Levin og betjent Mia Bolander er Jana fast bestemt på å komme til bunns i den fryktelige saken. Samtidig blir hun oppsøkt av en person fra sin egen fortid, som tvinger henne å gå langt utenfor lovens grenser.

Skjult agenda er Emelie Schepps tredje bok om statsadvokat Jana Berzelius.

 

 

Geir Tangen, Hundedager

!eseeksemplar fra Gyldendal

 

Siste bok ut i presentasjonen er Geir Tangen. Det betyr ikke at den blir lest sist. Denne skal jeg glede gubben med,  at han skal få lese den først i ferien, for han liker Geir Tangens bøker veldig godt. Når jeg nå fikk et forhåndseksemplar som ikke er innbundet, passer det supert i feriekofferten. Gubben bruker nemlig å spørre meg hvilke han skal lese. Hvis jeg sier, ta den du vil,  får jeg til svar at nei, du må finne en som passer til meg. Og hvis noen spør han om han har lest en bok, spør han meg om han har lest den. Han er veldig glad i å lese men titler og forfattere, nei, det er det min jobb å holde styr på,😁 Bra for hjernen min.

Geir Tangen, Vargtimen

 

Hundedager er bok 2 i Gabriel Fjell-serien

 

Fra omslaget:En liten gutt blir funnet drept i et turområde i Haugesund. Han er slått i hjel med en stein og kastet nedfor en bratt skråning. Den brutale volden mot det forsvarsløse barnet sjokkerer selv erfarne politifolk. Overbetjent Gabriel Fjell og hans team må ha hjelp, og Kripos-etterforskeren Aida Ibrahim kommer fra Oslo for å bistå arbeidet. Timer og dager går uten at noen melder gutten savnet, og til tross for at Gabriel Fjell og teamet hans arbeider døgnet rundt, klarer de ikke å identifisere gutten.
Samtidig vikler en lokal frilansjournalist seg inn i garnet, og velter med det den første dominobrikken i dette dystre mysteriet.
Etter hvert avdekkes en historie, mørkere og farligere enn noen kunne ane.

Hundedager er en dyptpløyende kriminalroman om makt og avmakt i nære relasjoner, om hvordan selve vår menneskelighet står på spill når bunnen i tilværelsen faller bort under føttene våre.

 

Vent nå litt. Her er det noe jeg glemmer. Jeg holder nemlig på med en annen bok, frittstående,  men likevel nummer tre i en serie. Den når jeg ikke å lese ferdig i dag, for jeg leser også Natasha Lester, Tre liv og den skal jeg kose meg med i dag, før jeg leser den ferdig i juni. Jeg har nemlig 380 sider igjen og blir ikke ferdig i dag, Men jeg liker den svært godt. Alle Lesters bøker er bra.

 

Jenny Colgan, En evighet for deg

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Denne har vært med på bytur til Oslo, men ikke blitt ferdig lest, men jeg koser meg så innmari med den, at jeg vil lese den ut første dagen i måneden mai.

På vei til feelgood

Feelgood-aften til gangs

Forlagsbesøk er gøy

 

Jeg leser to serier av Colgan.

Bok 1 til 4, fra øya Mure, bok 5, Bryllup på øya blir også utgitt nå i år.

Jenny Colgan, Velkommen til Floras kafé

Jenny Colgan, Den endeløse stranden

Jenny Colgan, Jul på øya

Jenny Colgan, Jul på øyas hotell

 

En evighet fra deg er fra samme miljø som denne serien:

Jenny Colgan, Den lille bokhandelen på hjørnet

Jenny Colgan, Den lille bokhandelen på stranden

 

Fra omslaget:Lissie jobber som sykepleier i en hektisk del av London. Etter en traumatisk hendelse blir hun diagnostisert med PTSD, så når hun får mulighet til å bytte jobb med en sykepleier i en liten by på det skotske høylandet, griper hun sjansen.

Den som tar Lissies plass i London, er Cormac – en yrkesmilitær som bosatte seg i Skottland i søken etter ro og fred. Men i det siste har han begynt å føle seg rastløs, så kanskje er et miljøskifte akkurat det han trenger?

Lissie og Cormac mailer fram og tilbake om stort og smått, og endelig begynner ting å falle på plass for dem begge. Men fortsatt er det en bit av puslespillet som mangler. Hva – eller hvem – kan det være?

En evighet fra deg er en sjarmerende roman, satt i samme miljø som bøkene Den lille bokhandelen på hjørnet og Den lille bokhandelen på stranden.

 

 

Forlagsbesøk er gøy

Feelgood-aften til gangs

Når en bokidiot som meg, får være sammen med andre bokelskere, er det en fryd.

Når man i tillegg får komme på forlagsbesøk, er det bare ubeskrivelig herlig.

De fleste av de som jobber i forlagene, har jeg jo bare kontakt med på Mail.

Å få møte de personlig og se entusiasmen deres, er kjempekjekt.

Det eneste som plager meg er en luksus, men likevel, jeg når ikke å lese alt.

Det er som om jeg elsker å svømme og har et helt hav å svømme over, men jeg når aldri over.

Jeg prøver så godt jeg kan å begrense meg, men når det står noen foran deg og lokker med noe du er avhengig av, ja da greier du ikke si nei.

Jeg henger særlig etter når det gjelder bøker i serier.

Derfor vil maistabelen bli høy og frustrasjonen stor når det skal velges.

 

 

Onsdag startet vi først hos Pax.

 

https://bok365.no/artikkel/alt-pa-skinner-i-forente-forlag/

I september i fjor kom nyheten om at forlagskvartetten Press, Spartacus, Dreyer og Pax ville gå sammen i en ny konstellasjon under navnet Forente Forlag. Dette med Gyldendal som majoritetseier.

 

Det var bare tre uker siden de hadde flyttet inn i nye lokaler sammen, så de hadde ikke helt fått ferdig lokalene enda.

Kjempefint at de tok imot oss.

Vi møtte Andrea og Sara fra Pax, som viste oss vårens bøker og snakket om høstlista.

Jeg fikk nylig den nyeste Joyce Carol Oates, Barnevakten og hadde den i lesestabel for april, men igjen sviktet tiden meg.

Jeg skal lese alt Oates har skrevet. Barnevakten er en spenningsbok, men Oates har en ny bok på gang også, så her må det leses.

Joyce Carol Oates, Natten. Søvnen. Døden. Stjernene

Joyce Carol Oates, Mitt liv som rotte

En annen favoritt jeg har fått av de, er denne:

Nina Wähä, Testamente

 

 

Jeg ble litt fascinert av en koreansk forfatter, Han Kang.

Jeg håper å få lest den i juni.

Fra omslaget:I et klasserom i Seoul ser en ung kvinne på læreren som skriver på tavlen. Hun prøver å snakke, men det kommer ingen ord. Læreren dras mot den tause kvinnen, for selv er han i ferd med å miste synet dag for dag. Snart oppdager de at en dypere smerte binder dem sammen. Den unge kvinnen har i løpet av få måneder mistet både moren og foreldreretten til sin ni år gamle sønn, mens det som plager læreren er smerten ved å vokse opp mellom Korea og Tyskland, det å bli revet mellom to ulike kulturer og språk, og frykten for å miste selvstendigheten. Leksjoner i gresk forteller historien om to vanlige mennesker uventet brakt sammen – det falmende lyset hos en mann som mister synet, møter stillheten til en kvinne som mister stemmen

Vi fikk også hilse på Elin som jobber i forlaget Press. Hun har sendt meg mange fine bøker. Jeg fikk de to første bøkene om Lucy Barton. Jeg har lest  nummer tre og da savnet jeg å ha lest de to forrige, så det skal jeg nå, før jeg leser den nyeste, Lucy ved havet.

 

Elizabeth Strout, Åh, William

Og bøkene om Olive Kitteridge

Elizabeth Strout, Olive Kitteridge

Elisabeth Strout, Olive igjen

Elin kunne fortelle at islandske Stefansson kommer med ny bok snart og han er en av mine favoritter, så gleder meg til den.

Jón Kalman Stefánsson, Ditt fravær av mørke

Jón Kalman Stefánsson, Stjernenes knitring

Jeg spurte ette Benedict Wells, men han visstnok ikke noen ny bok på gang, da han jobber med andre prosjekter.

Benedict Wells, Hard land

Benedict Wells, Becks siste sommer

Benedict Wells, Ut av ensomheten

 

 

Jeg møtte Lene Lauritzen Kjølner på feelgoodfest og hun hadde med den nyeste boken om privatdetektiv Olivia. Jeg er så glad i de bøkene. Lettlest småhumoristisk kosekrim.

Lene Lauritsen Kjølner, Jul på Petronellas pensjonat

Åpner du denne linken, får du en oversikt over alle Kjølners bøker.

På vei til Vigmostad og Bjørke dagen etter. Hilde, Hildes bokhylle, Anne Lise, Hverdagsnett og meg.

 

Anne hos Vigmostad og Bjørke har sendt meg mange fine bøker og noen av de har jeg ikke rukket å lese.

Det er blant annet en trilogi av Dinah Jefferies, Krigens døtre. Jeg tror kanskje kun to av dem er utgitt enda, Krigens døtre og Det glemte palasset.

Jeg holder også på med en dansk vikingserie jeg liker svært godt, for jeg liker den humoristiske måten de er skrevet på, selv om alt fra denne tiden er barbarisk.

Tonny Gulløv, Tusenårsriket

Tony Gulløv, En konges ætt

Jeg har bok tre og fire på vent. Jeg tror jeg må få prioritert de nå i mai.

Både i mai og juni er jeg redd det bryter ut slosskamper og demonstrasjoner her, for det er så mange som står i kø.

Tema mai er bøker i serier, juni blir feelgood/drama/romaner.

Anne kunne også fortelle at det ville komme en bok snart som nok ville få store presseomtale, så det ble vi nysgjerrig på.

Men det var svært hemmelig så vi måtte bare vente.

Men vi fikk høre litt om høstens hemmeligheter, det er jo gøy.

 

Etter Vigmostad gikk turen til Gyldendal. Her må vi registrere oss når vi kommer. Jeg skulle bare vente på de andre, men Victoria som skulle ta imot oss, ble redd hun hadde misforstått avtalen, siden jeg var en time for tidlig ute. Jeg drakk kaffe og snuste inn atmosfæren.

Det er ikke sånn at man kan bare dukke opp på besøk hos forlagene. Det må planlegges og de må ha tid til oss. Jeg kan ikke bare ta med meg noen venner og si hei, vi vil inn. De er jo på jobb og har det travelt. Og det må være en agenda for disse møtene. Vi leser mye og bruker mye tid på å inspirere til lesing. Vi har blogger og hjemmesider og er aktive. Og vi har ikke betaling. Vi betaler alt av mat, reise og opphold selv, så hvis du tror man blir rik på dette, ja da tar du feil.

 

Da kom de andre også. Anne Lise er sjefen vår i dag. Hun er ute etter tips til artikler om forlag og forfattere til Hverdagsnett-magasinet.

Et gratis nett-magasin hun gir ut annenhver måned. Og det er det som er hovedagenda for disse møtene.

 

Gyldendal har ca 500 ansatte så det er en stor bedrift og ikke alle jobber på huset.

Flotte lokaler. Noen bilder har jeg tjuvlånte fra Anita, Anne Lise og Hilde. De skal få dem igjen, pent brukt 😜

 

 

Anne Lise, Hverdagsnett, Anita, Artemisias verden,  Og Elfrid, som arrangerer bokkvelder med forfattere og leseglade, og har ofte bokinspirator Liv Gade på besøk.

 

 

Jeg og Hilde, Hildesbokhylle.

 

Victoria er kontaktpersonen hos Gyldendal og hun fortalte litt om bøkene som kommer, og har kommet ut nå nylig, og områder de vil nå satse mer på,

Og hun viste oss en reol, der vi kunne plukke bøker fra.

Da tok jeg kun en bok og det var ikke fordi jeg var beskjeden, men jeg hadde lest veldig mange av de som var “mine” forfattere eller jeg hadde dem allerede i lesekø.

 

 

Denne tok jeg med, for den har vært på leseplanen min.

Dette er mitt tredje besøk hos Gyldendal.

Lillasjel i forlagsparadiset

Snakk om jubeldag

Så gikk vi over det lille torget til Aschehoug, hvor Anne Margrethe ventet på oss.

Her har jeg også vært tidligere.

 

Her snakkes det ivrig om den nye serien Aschehoug gir ut, av Cynthia Harrod Eagles.

Jeg har lest bok 1 og likte den godt. Dette er historiske romaner, helt i min gate, litt som Ken Follett sine bøker, men her fortalt av kvinnestemmer, ettersom jeg har forstått det.

Bøker lest desember 22, 12 bøker

Bok 2, Den mørke rosen ligger klar for mai.

Bok 3, Den unge prinsen har ikke kommet til Isfjorden enda.

 

Ivrig samtale. Alle er nysgjerrig på svenske Emma Hamborgs bok, som har lansering i juni.

Selv gleder jeg meg til Minnevokteren fra Kyiv, som ser ut til å være min favorittsjanger, historisk drama.

Jeg leser veldig variert, Anita leser enda mer variert enn meg, mens Anne Lise og Hilde har krim som sin favoritt. Elfrid noterer ivrig nye forfattere og får inspirasjon til å danne lesesirkel på denne rundturen.

 

 

 

Jeg fortalte at jeg likte svært godt Hedys krig og jeg har sett lite av den i bokgruppene. Da fant Anne Margrethe et eksemplar til de andre. Så får vi se om de liker den like godt som jeg gjorde. Handling fra Jersey under andre verdenskrig, basert på en virkelig historie der hovedpersonen er jøde, rømmer til Jersey bare for å bli plassert hos tyskerne som oversetter. Så faller hun mot sin vilje for en tysk mann som er stasjonert på øya, tror han var mekaniker.

Jenny Lecoat, Hedys krig

En ny bok av Gill Paul, er også på vei. Jeg har ikke fått lest henne enda men ser mange, gode omtaler.

 

 

Anne Margrethe, redaktør, alltid like blid og imøtekommende.

Hilde og jeg forlot så de andre og tok fatt på hjemveien, men først spiste vi lunsj sammen på stasjonen, før vi dro hver vår vei.

En fin gjeng leseglede damer som har det gøy sammen.

Jeg føler meg inspirert til lesing og mye glede.

I dag

 

 

Minneord til Kjell Magne

Venner

I vennegjengen vår er ikke jeg den som ordner og fikser alt det praktiske, det gjør de andre, men det er min jobb å bruke ordene, når jeg kan og når jeg greier.

Når vi er på tur sammen, skriver jeg derfor rapport fra dagen.

Det er imidlertid en intern humor som ikke kan deles utenom gjengen.

Å skulle skrive minneord til Kjell Magne var derimot slett ikke enkelt.

Grunnen til at det er vanskelig å skulle skrive til Kjell, er at han var som en grunnmur, den som kunne alt og fikset alt.

Han var bestandig til å stole på.

Han var en slik som Nils Ivar Heggem omtaler som hel ved. Hel ved og cowboy er slagordet til Nils Ivar. Slik var kjell Magne. Rolig og stødig og bestandig opptatt at alt skulle gjøres på best mulig måte, men likevel glad i humor og nyte livet, enten det var i bobil eller på ski eller på en solseng på gran Canaria.

Han stakk ikke nesen frem og lagde rabalder og episoder, som jeg kan ta med i en slik tale, for å prøve å muntre oss opp.

Til og med hvordan han forlot oss, beskriver han. Ikke på bobiltur. Ikke i syden. Ikke slik at en av hans kjæreste fant han. Men Alene ute i naturen han elsket. Raskt og effektivt. Ikke noe styr. For han ville et langt sykdomsliv, der han måtte pleies, vært et mareritt som ville ødelagt det gode livet han elsket.

Og dagen i dag, eneste dagen med sol, akkurat som når han dro. Og fuglene fløy i formasjon over oss som en siste hilsen.

Venner, det er er fint ord.

Vi er en fantastisk gjeng venner og jeg vet at Kjell hadde mange sånne vennegjenger.

Men vi har ingen å miste.

Først ble Willy syk og måtte gi tapt og han har vært i minnet vårt hver gang vi har møttes.

Så kom sjokket om at Kjell Magne brått gikk bort.

Og vi vet ikke helt hvordan vi går videre.

Enda et stort tap og vi roper inni oss, vi vil ikke, vi vil ikke

Men vi har ikke noe valg

Vi må igjen finne fotfestet, for videre må vi

Men vi blir redd

Redd for morgendagen.

Vi har ingen flere å miste.

Vi mennesker er oftest opptatt av å få være oss selv.

Mange tenker ikke over at man må også la andre få være som de er.

Og det var der vårt lille felleskap, har vokst seg sterkere og sterkere.

Vi er så ulike, på alle vis, men likevel sklir vi sammen og utfyller hverandre.

Vi får en varm følelse av å høre til.

Som en egen liten familie.

Kjell var ikke av de som ropte høyest. Han forholdt seg rolig til det meste.

Unntak var hvis det var snakk om å konkurrere. Konkurranseinstinktet var alltid på topp og ordet tape, nei det likte han ikke, enten det gjalt tennis eller gocartkjøring, på våre ferieturer.

Nei, Han var ikke så glad i å være den det var fokus på. Men når det gjalt sport, da var han ivrig og i de diskusjonene, ja da kunne vi høre ett og annet verbalt utbrudd.

Siste gang jeg så Kjell, var når han kjørte meg hjem etter påskelunsj.

Selv ville han tidlig hjem den dagen, for det var viktig for han at hele familien var samlet.

Det var lett å høre på stemmen hans, all kjærligheten i den, hvor mye dette betydde for han.

Nå må vi nok en gang bygge opp igjen felleskapet

Akkurat  nå føles det som om det blir umulig å få til.

Livet blir ikke det samme lenger.

En svært god, lojal venn er borte.

Og enda en må gjemmes i hjertet vårt og vi må gå videre.

Sammen må vi bygge ny grunnmur enda en gang.

Neste gang vi møter gjengen, vet vi at både du og Willy er der sammen med oss, Kjell, inne i hjertene våre. For Alltid.

Farvel for nå Kjell Magne

 

 

Dikt av Kjell Baalsrud

Vi bøyer vårt hode i sorg,
ditt blikk og din stemme er borte,
vi savner ditt nærvær, ditt vesen,
vi skal ikke se deg igjen.

Vi bøyer vårt hode ærbødig,
for alt hva du var, hva du gjorde,
og det som ga mening til livet,
for den som fikk være deg nær.

Vi løfter vårt hode i glede,
ved minner om deg og din tid.
Om din tid i blant oss er over,
så er du en del av vårt
liv.

Så har jeg noen ord jeg skrev etter at det triste budskapet nådde meg.

 

Når man er i sorg, føler man avgrunnen åpner seg og man faller

Man faller ned i et endeløst dyp

Man kan ikke se bunnen

Man mister fotfestet

Man mister alt

Man mister alt man er og alt hva man har vært

Man faller og faller uten å finne noe å holde seg fast i

Ingen kan holde en oppe

Man må bare få falle

 

Tiden må få gå sin gang

Og uten at en helt enser det, gjør den det

Minutt for minutt, time for time

Det er som om man vil stoppe den, men samtidig ikke

Man vil bort fra smerten men man kommer seg ikke unna

Den fysiske kroppen smerter

Man vet ikke hvordan man skal noen gang  skal klare å leve igjen

 

Men så en dag ser man en sommerfugl flagre forbi

Man legger merke til at solen skinner

Man hører et barn le

Likevel slipper ikke sorgen taket

Den holder deg nede i et fast grep

Tiden fortsetter å gå

 

Minutt for minutt, time for time

Man kjenner at litt lettere er det å puste i små øyeblikk

Før man igjen trekkes ned i mørket

Man vil ikke slippe taket

Man er redd for å huske men likevel redd for å glemme

Det kjennes som om følelsene river og sliter en i stykker

Man vil aldri bli hel igjen

Man vil aldri bli den man var

Minutt for minutt, time for time

Man blir ikke den man var, men man våkner sakte men sikkert til live igjen

Som en selv, men likevel en annen

For sorgen bærer en alltid med seg

Man slipper ikke unna den

Men kjærligheten til den man har mistet, vil også være der

Savnet, smerten og kjærligheten, vokser sammen og skaper en om til noe annet

Det samme mennesket, men likevel en annen

 

Så begynner letingen etter livet på nytt

Gledene begynner så smått å vise seg enda mer

Flere sommerfugler, fuglesang og barnelatter

Man kan igjen begynne å ta frem de gode minnene

Man kan le og man kan gråte, men nå med en litt lettere følelse

Nemlig av kjærlighet

For det er ikke bare sorg

Sorg er følelsen av å miste en stor kjærlighet

Sorgen er å savne den kjærligheten

Det er da man må huske at kjærligheten er der for evig tid

Den blir aldri borte

Den vil holde seg like sterk

Heldig er den som har kjent en slik kjærlighet

Derfor er savnet så stort

Minutt for minutt, time for time

Helt inn i evigheten

Feelgood-aften til gangs

 

 

 

En vakkert pyntet scene tok oss i mot hos Cappelen Damm.

99 %damer, fullstappet sal og en mann, ved navn Alf.

Anita, meg og Hege på første rad. Forventningsfull.

Margrethe, redaktør i Cappelen og Hege, som skriver omtaler.

 

Nyansatt Cappelen  Damm forlagsdirektør Tine Kjær ønsker velkommen.

 

 

 

Else Kåss Furuseth åpner showet. Hun er bare så innmari morsom. Der hun skal snakke om kjærlighet eller manglende sådan som gjør at hun må søke det i bøkene.

To forfattere hadde meldt avbud på grunn av sykdom. John Boyne som jeg gjerne ville møtt og Marian Keyes.

Men Tracy Reed var der, søt og blid.

Intervjuet av Kari Birkeland, i kjole som matchet interiøret på scenen.

Hun fortalte at hun alltid hadde ønsket å skrive, men blitt refundert en rekke ganger.

Så deltok hun i en skrivekonkurranse og vant den og hun var i gang.

Hun sa at historiene stod i kø inni henne og hun har skrevet 11 bøker, der mange er oversatt til norsk.

Fra Cappen Damms side:

Tracy Rees er av Lucinda Riley blitt utpekt som den mest lovende nye stemmen innen historisk drama, og bøkene er blitt bestselgere i England. Mysteriet Amy Snow ble kåret til vinneren av Bokklubben Richard & Judys konkurranse “Jakten på den neste bestselgeren”. Både denne, Kjæreste Blue, Et nytt liv for Florence Grace, Huset på Silvermoor, Timeglasset, Den lille bokens hemmeligheter, Rosehagen, Juleønsket og Skandalen har ligget lenge på norske bestselgerlister.

Her er noen av de som er i salg.

Selv har jeg lest bare en, men har flere i hylla.

Tracy Rees, Mysteriet Amy Snow

Jeg spurte om å få ta et bilde av henne og da ble jeg nødt til å stille opp selv.

Og siden jeg er over, vil ikke på bilde periode, var jo det bare gøy.

Hege er en lidenskapelig bokomtaler og når Lene Lauritzen Kjølner har med 3 bøker til henne, må jo det dokumenteres.

Slik er vi som er mest entusiastisk når det kommer til bøker.

Hver en bok som kommer til oss, er en fryd og satt stor pris på.

 

 

Bonnie Garmus, Leksjoner i god kjemi

Bonnie Garmus ga i en alder av 64, ut sin første bok.

En fantastisk bok rett og slett.

Helt annerledes enn de aller fleste og jeg digget den.

En bok jeg tror alle vil like, både med alvor og humor.

 

Kjersti Herland Johnsen og Siri Østli ble intervjuet av Sarah Natasha Melbye om sine julebøker.

Herland Johnsen har gitt ut to, som jeg har likt godt begge to.

Kjersti Herland Johnsen, Julebrev

Kjersti Herland Johnsen, Jul på Himmelfjell hotell

Hun fortalte at hun nå skriver på Sommer på Himmelfjell.

 

Siri Østli, Adventskalenderen

Østli har jeg lest en av, pluss at det var en i goodiebagen vi fikk på feelgoodfesten.

Østli fortalte at hun husker ikke hva og hvem hun hadde skrevet om i bøkene sine, etter at de var gitt ut.

Herland Johnsen derimot leter på Google og finner personer hun beskriver i bøkene så hun vet hvordan de ser ut.

 

 

Jeg traff så mange kjente at det var lenge siden jeg har fått så mange klemmer.

Gunn er en av de jeg lenge har hatt som Facebook-venn, men vi har ikke møttes real Life.

Jeg møtte flere men der var så kaotisk at det ble ikke bilder av alle.

En god venn, real Life, traff jeg også.

 

Anita og jeg går like godt opp på scenen og får tatt bilde av oss. Livet er for kort til at vi skal gjemme oss. Vi vil ha det gøy.

I pausen fikk jeg er bilde av Harry Whittaker, Lucinda Rileys sønn, som har skrevet ferdig serien om de syv (åtte?) søstre. Hans mor døde før den siste boken var krevet ferdig. Salgsdirektør Knut Gørvel til høyre.

 

Etter en liten pause, flyttes arrangementet til et større lokale
Vi som har vært der fra starten, får historien på nytt, men det er helt ok.

 

Else Kåss Furuseth trår til med en ny historie om når hun møtte mister gnocchi i Amsterdam. Han kalte henne my peach flere ganger, og hun var smigret helt til hun forstod det var en språkbarriere der, det var slettes ikke deilig peach, men my bitch.

 

Her blir Harry Whittaker intervjuet av Kari Birkeland. Da røpet de hemmeligheter fra den siste boken. Harry fortalte også hvor mange henvendelser han hadde fått etter at manuskriptet var sendt ut for oversetting. Det var et stort persongalleri og han hadde ikke husket alt, som at ene søsteren var vegan.

 

 

11. mai er det verdenspremiere. Dette er jo en salgssuksess av dimensjoner. Det er mange som venter på å få lese den siste boken i serien. Også jeg. Men den blir ikke sendt oss før 11. mai.

 

Etterpå går en gjeng av oss ut og spiser deilig middag.

Beste lammemiddagen jeg har fått tror jeg. Nydelig.

 

En herlig gjeng bokelskere.

Mange av oss har møttes flere ganger på ulike arrangementer, så nå holder vi på å bygge oss et lite nettverk av mennesker som er like bokglade som oss selv. Herlig.

Anne Lise, Hverdagsnett, Anne- Margrethe, redaktør i Aschehoug og meg.

Vi kunne snakket en hel dag uten å gå tom for ord. Vi kunne nesten skrevet en bok.

Tiden går fort når man har det gøy og nå måtte fruen hvile seg rett og slett.

Noen timers søvn må jeg ha.

Vi hadde også vært på forlagsbesøk denne dagen, men det må komme i en egen blogg.

Nå sitter jeg på toget.

Det blir godt å komme hjem.

I dag

På vei til feelgood

Jeg vet ikke helt hvorfor jeg er på vei igjen, men noe er det vel.

Egentlig burde jeg vært hjemme og hvile.

Reisesyk som jeg alltid er, møtte jeg på toget 30 min før det gikk.

Det snødde i det jeg dro.

Bra det ikke hadde begynt om natten for jeg har sommerdekk.

 

I det jeg byttet på Dombås, så jeg feil på setenummer.

Jeg satte meg på 177, ikke 117, der jeg egentlig hadde plass.

Der var det så fredelig. Helt stille.

Når konduktøren kom, sa hun at det var reserveplasser hun plutselig kunne få bruk for.

Istedet kunne jeg få sitte i vognen foran.

Her er det bare meg og en ung gutt.

Nesten helt stille, så kanskje jeg får sovet litt.

 

Jeg er vei til feelgoodfest, pluss at jeg har noen andre avtaler også.

Og jeg skal treffe bokvenner, mennesker som er like lidenskapelig opptatt av bøker som jeg er.

Det er så herlig å høre til i et miljø, der vi alle er like entusiastisk leseglade.

Den forfatteren jeg gledet meg mest til, var John Boyne.

Nå fikk jeg beskjed om at han kommer ikke likevel.

Men mange andre kommer, så gøy blir det nok uansett.

 

 

Jeg lånte bildet fra siden til Knut Gørvel.

 

 

Her er programmet for i dag.

Når jeg startet i arbeidslivet, fikk jeg tidlig ansvar for innkjøp.

Det var i en bokhandel, men det som ikke var bøker.

Jeg elsket å dra på konferanser og messer.

Senere har jeg hatt flere jobber, der jeg har fått delta på spennende konferanser.

Nå er jeg trygdet og dermed falt ut av arbeidslivet.

Men disse turene til bokarrangement gir meg en jobb-følelse.

Det er en jobb uten betaling, men med kostnader til reise og opphold.

Men når vi har råd til det, er det helt fantastisk å kunne gjøre dette.

Jeg tror det er sunt for både kropp og sjel og hjerne.

Reiser jeg nok, blir jeg kanskje så vant, at jeg blir mindre reisesyk også?

For første gang har jeg ikke skrevet ut billett.

Men jeg har tatt bilde på både iPad og telefon og har Mail.

Jeg er jo fullstendig kontrollfreak.

Hva hvis, hva hvis.

 

 

Ruten jeg skal gå, er avfotografert.

Dette skal jeg fikse.

På Bondeheimen møter jeg venner.

 

Da kan jeg ta på meg mitt peneste smil og dilte etter dem.

Rapport kommer etterhvert, kanskje ikke før i morgen.

Gleder meg.

Dette blir kjekt.

I dag

Jenny Fagerlund, Begynnelsen på noe nytt

Jenny Fagerlund, Begynnelsen på noe nytt

Leseeksemplar fra Gyldendal

Jenny Fagerlund, Mitt hemmelige liv

Jenny Fagerlund, 24 gode gjerninger

 

Dette er feelgood. Jeg liker godt varmen i Fagerlunds bøker.

Dette var ikke noe unntak. En fulltreffer for meg, god feelgood, som virkelig gjorde at jeg koste meg.

Den ga meg også inspirasjon til å skrive om vennskap og hvor glad man kan bli i venner, selv om de er helt ulik en selv.

Forutsigbar, ja, men også virkelighetsnær på et vis, hvor vanskelig relasjoner kan være.

Hvor tungt det er når noe tar slutt og vi ikke har annet valg enn å begynne på nytt.

Det krever mye av en når man må stake ut en ny kurs i livet.

Har du ikke oppdaget Jenny Fagerlund enda, anbefaler jeg henne varmt. Jeg tror hun kan slå an også for de som er litt skeptisk til feelgood.

 

 

Når et flyktig møte kan vise seg å bli begynnelsen på noe nytt. Johanna har akkurat flyttet med familien til den svenske småbyen Båstad. Endelig skal hun realisere seg selv og skrive en roman. Men hun finner seg ikke til rette, romanen er vanskeligere å skrive enn først antatt, og snart begynner hun å lure på om hele flytteprosessen var et feiltrinn. Alex har gjort karriere som influenser, mens vennene har slått seg til ro og fått barn. Etter et brått samlivsbrudd flykter hun til familiens sommerhus i Båstad. Langt unna den sedvanlige støyen hun er omgitt av, innser hun hvor ensom hun er. Hvem skal hun lene seg mot når det stormer som verst? Mona har motvillig gått av med pensjon etter førti år som flyvertinne. Men det som burde blitt en herlig tid, føles tvert imot som et fengsel. Hun aner ikke hva hun skal gjøre med all tiden hun har fått til rådighet. Og hvordan kan hun håndtere sorg og smerte når hun ikke har en jobb å gå til? Disse tre kvinnene møtes helt tilfeldig, og bestemmer seg for å delta i en konkurranse sammen. Og det som først fremstår som et flyktig møte, viser seg å bli begynnelsen på noe nytt.

 

Lea Ypi, Fri

Leseeksemplar fra Gyldendal forlag

 

Ukjent forfatter for meg , ser interessant ut. Nå leser jeg denne som jeg begynte på før jeg dro.

 

 


Fra omslaget:”Minneverdig og kraftfull.” – Tara Westover. Elleve år gamle Lea elsker hjemlandet Albania. For henne er sosialismen ensbetydende med trygghet, sikkerhet og en lys fremtid blant likesinnede kamerater. Men en dag på vei hjem fra skolen blir hun skremt av et opptog protesterende studenter. I neste øyeblikk klamrer hun seg gråtende til en halshugget statue av Josef Stalin. I løpet av noen få dager raser hele hennes verden sammen. Foreldrene har løyet for henne og snakket i koder hele livet. Familiebakgrunnen er ikke hva Lea trodde den var. Alt som før var trygt, er brått ukjent og uforståelig. Fri handler om hva som skjedde da Europas siste sosialistiske fyrtårn sluknet: hvordan overgangen fra en sosialistisk stat til et fritt marked førte til korrupsjon, kaos og kriminalitet. Den handler om hva frihet er, og om hva som skjer når et ungt menneske får hele sitt verdigrunnlag, sin identitet og sannhet revet vekk under føttene. Denne prisvinnende boken er under utgivelse i 25 land.

 

På sengekanten leser jeg:

Natasha Lester, Tre liv

Leseeksemplar fra Bonnier Norsk forlag

 

Jeg har lest og likt veldig godt alle Lesters bøker og jeg gleder meg sykt til denne. Hun skriver historisk feelgooddrama, basert på virkelige hendelser.

Natasha Lester, Huset på Rivieraen

Natasha Lester, Den hemmelige gaven

Natasha Lester, Syersken fra Paris

Natasha Lester, Den franske fotografen

Gleder meg sånn at jeg har lyst til å gå og legge meg og lese.

 

 

Fra omslaget:En usedvanlig medrivende og smart historie om kjærlighet og krigens offer. Fra den internasjonalt bestselgende forfatteren Natasha Lester som har solgt over 55 000 bøker i Norge. En skjult identitet og en hemmelighet som venter på å bli fortalt … 1943: Krigen raser, og unge Alix St. Pierre blir vervet som spion for de allierte. På oppdrag i Frankrike kommer hun nær en kilde som er villig til å hjelpe henne med informasjon, men det er også en mulighet for at han er dobbeltagent. Så går noe forferdelig galt … 1946: Fast bestemt på å unnslippe sin hemmelige fortid, flytter Alix til Paris for å jobbe for motehuset Christian Dior. Men når en skikkelse fra hennes gamle liv plutselig dukker opp igjen og truer med å sette fremtiden hennes i fare, innser Alix at hun må gjøre noe drastisk for å rette opp i fortidens

 

 

 

 

 

 

April:

 

Lesestabel april 2023, tema Nyheter

Anna Jansson, Skjebnegudinnen på Salong D’Amour

Myriam Bjerkli, Elskede Emilie

Maren Uthaug, 11 %

Grethe Bøe, Snøleoparden

Jojo Moyes, I dine sko

Lucy Diamond, Alt kan skje

John Boyne, Gutten i den stripete pyjamasen 

 

 

 

Januar:

Bøker lest Januar 23, tema utgitt 2021, 12 bøker, herav 3 krim

Februar:

Bøker lest februar 23, tema norske forfattere, 14 lest, herav tre krim

Mars:

Bøker lest mars 2023, tema nordisk, 10, 7 bøker lest, herav 3 krim

 

 

2022:

Mine 10 favorittromaner i 2022

De 6 beste krim/spenningsbøker 2022

Kjært barn har mange navn, historisk drama, feelgooddrama, drama, her er de jeg har lest i 2022

Bokåret 2022, Arrangementer, og 50 titler jeg har likt godt.

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Her har det vært innbrudd

Her har det vært innbrudd.

Eller tyven kom seg inn uten synlige bevis.

Ingen ting er ødelagt.

Ofte ser vi at det står i avisen at tyven er en kjenning av politiet.

Det tror jeg ikke denne tyven er, så langt jeg vet ihvertfall.

Men jeg vet veldig godt hvem det er.

Vi er til og med glad i denne personen, selv om han gjentatte ganger tar seg til rette med en soleklar selvfølgelighet.

Det er slettes ikke første gangen, men det er en stund siden sist.

Han benyttet seg av at gubben var litt opptatt.

Da snoket han litt rundt, for å finne noe han kunne bruke.

Dette tyveriet skjedde på høylys dag.

Gubben var jo faktisk hjemme.

Når jeg spurte han, kunne han ikke helt svare for hva som var borte.

Er ikke det typisk?

Han har jo ikke det ringeste aning om hva vi har og ikke har.

Stort sett har jeg oversikt, men kanskje ikke helt.

Jeg er litt usikker faktisk, men tror ikke jeg orker noen gjennomgang.

Det har ikke noe for seg å anmelde det heller.

Ikke har vi bevis og vi vet jo at det meste blir henlagt.

 

Men litt hadde han kontroll på, gubben.

Det som forsvant var ikke av det mest verdifulle vi hadde.

Det var bruksting som lett kan kjøpes inn igjen.

 

En pose potet, en boks creme fraîche, (sikkert utgått på dato) og noen frosne grønnsaker.

Egentlig er det litt kos at denne tyven kommer.

Mye kos faktisk.

Vi blir glad hver gang han kommer og vil stjele litt.

Jeg vet han er litt bekymret for at vi skal bli skrøpelig med alderen og han må ta seg av oss.

Så jeg får passe på å fylle opp alle kjøleskap og frysere, så han kommer ofte.

Er nemlig veldig glad i han.

Slik vi er i hele familien vår.

I dag

 

 

 

 

Lucy Diamond, Alt kan skje

Lucy Diamond, Alt kan skje

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg skal lese alt av Diamond, men er ikke ajour enda. Lett og koselig feelgood. Denne passet godt når jeg var på reisefot.

Jeg koste meg, det er lett underholding. Mye gjenkjennende, litt humoristisk, fint.

Jeg ble også litt irritert. Hvilken mor reagerer ikke, når hennes 18 år gamle datter blir med en fremmed jente på fest, har sx og røyker marihuana. Selv ville jeg blitt hysterisk redd. Føler litt at det skrives for å være litt hipp og moderne og slå an blant de unge. Innimellom lurer jeg på om forfatterne tenker over hvordan de påvirker folk. Dette er feelgood, underholdning, ikke biografi eller dramatisk historisk liksom. Var virkelig de setningene nødvendig for at romanen skulle være bra?  For meg, nei. Det dro den ned. Hvor mange ganger leser man om noe, før det føles helt fint å gjøre det samme selv. Jeg har lest flere underholdningsbøker i det siste, der det samme skjer. Små tilfeldige setninger, som er helt unødvendig for historien, sniker seg inn i hjernen og alminneliggjør det vi ikke ønsker mer av.

Utenom det, var romanen fin for meg.

 

Lucy Diamond,  Midnattsløfte

Lucy Diamond, Julekort fra strandkafeen

Lucy Diamond, En italiensk affære

Lucy Diamond, Strandkafeen

Fra omslaget:For Lara og datteren Eliza har det alltid bare vært de to. Men, den dagen Eliza fyller 18, vil hun ha kontakt med faren sin. Lara blir tvunget til å avsløre hemmeligheten hun har hold skjult fra datteren hele hennes liv, og hun må også selv gå tilbake i sin egen historie.
Eliza vil ha svar, og Lara har selv mange spørsmål. Jakten på sannheten fører dem ut på en roadtrip gjennom hele England, og til slutt fører det dem til New York, der hvor alt starten den gangen. Noen drømmer har blitt knust på veien, og med det er mange muligheter gått tapt. Men det ser ut til at livet likevel har noen overraskelser liggende.
Dette er en varm og klok – og oppløftende roman, om kjærlighet, nye sjanser og om de uventede og ekstraordinære veiene livet kan føre oss ut på.

 

 

Lea Ypi, Fri

Leseeksemplar fra Gyldendal forlag

 

Ukjent forfatter for meg , ser interessant ut. Nå leser jeg denne som jeg begynte på før jeg dro.

 

 


Fra omslaget:”Minneverdig og kraftfull.” – Tara Westover. Elleve år gamle Lea elsker hjemlandet Albania. For henne er sosialismen ensbetydende med trygghet, sikkerhet og en lys fremtid blant likesinnede kamerater. Men en dag på vei hjem fra skolen blir hun skremt av et opptog protesterende studenter. I neste øyeblikk klamrer hun seg gråtende til en halshugget statue av Josef Stalin. I løpet av noen få dager raser hele hennes verden sammen. Foreldrene har løyet for henne og snakket i koder hele livet. Familiebakgrunnen er ikke hva Lea trodde den var. Alt som før var trygt, er brått ukjent og uforståelig. Fri handler om hva som skjedde da Europas siste sosialistiske fyrtårn sluknet: hvordan overgangen fra en sosialistisk stat til et fritt marked førte til korrupsjon, kaos og kriminalitet. Den handler om hva frihet er, og om hva som skjer når et ungt menneske får hele sitt verdigrunnlag, sin identitet og sannhet revet vekk under føttene. Denne prisvinnende boken er under utgivelse i 25 land.

 

På sengekanten leser jeg:

Natasha Lester, Tre liv

Leseeksemplar fra Bonnier Norsk forlag

 

Jeg har lest og likt veldig godt alle Lesters bøker og jeg gleder meg sykt til denne. Hun skriver historisk feelgooddrama, basert på virkelige hendelser.

Natasha Lester, Huset på Rivieraen

Natasha Lester, Den hemmelige gaven

Natasha Lester, Syersken fra Paris

Natasha Lester, Den franske fotografen

Gleder meg sånn at jeg har lyst til å gå og legge meg og lese.

 

 

Fra omslaget:En usedvanlig medrivende og smart historie om kjærlighet og krigens offer. Fra den internasjonalt bestselgende forfatteren Natasha Lester som har solgt over 55 000 bøker i Norge. En skjult identitet og en hemmelighet som venter på å bli fortalt … 1943: Krigen raser, og unge Alix St. Pierre blir vervet som spion for de allierte. På oppdrag i Frankrike kommer hun nær en kilde som er villig til å hjelpe henne med informasjon, men det er også en mulighet for at han er dobbeltagent. Så går noe forferdelig galt … 1946: Fast bestemt på å unnslippe sin hemmelige fortid, flytter Alix til Paris for å jobbe for motehuset Christian Dior. Men når en skikkelse fra hennes gamle liv plutselig dukker opp igjen og truer med å sette fremtiden hennes i fare, innser Alix at hun må gjøre noe drastisk for å rette opp i fortidens

 

 

 

 

 

 

April:

 

Lesestabel april 2023, tema Nyheter

Anna Jansson, Skjebnegudinnen på Salong D’Amour

Myriam Bjerkli, Elskede Emilie

Maren Uthaug, 11 %

Grethe Bøe, Snøleoparden

Jojo Moyes, I dine sko

 

 

Januar:

Bøker lest Januar 23, tema utgitt 2021, 12 bøker, herav 3 krim

Februar:

Bøker lest februar 23, tema norske forfattere, 14 lest, herav tre krim

Mars:

Bøker lest mars 2023, tema nordisk, 10, 7 bøker lest, herav 3 krim

 

 

2022:

Mine 10 favorittromaner i 2022

De 6 beste krim/spenningsbøker 2022

Kjært barn har mange navn, historisk drama, feelgooddrama, drama, her er de jeg har lest i 2022

Bokåret 2022, Arrangementer, og 50 titler jeg har likt godt.

 

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Da er jeg her

 

Da er jeg her.

Hjemme.

På lading.

Følelsene svinger fra høyt til lavt og alt mellom der.

 

Disse første ordene daler ned og i samme sekund, popper det opp en bildeserie på telefonen.

Meg selv i ulike situasjoner, sammen med ulike mennesker.

Jeg fikk ikke delt det, tror jeg, du kan prøve å klikke på linken, men det betyr ikke så mye om du ikke får åpnet, det var mest for min egen del.

Jeg  blir rørt av alle opplevelsene og menneskene

(prøvde en gang til og plutselig hadde jeg fått det til…tror jeg)

Meg

 

Menneskemøter er noe av det vakreste jeg vet, det å dele.

Noen ord, noen sekunder, minutter, timer, litt av livet.

 

Påskeblomsten og jeg er på noenlunde samme nivå.

Vi henger litt med hodet, men i motsetning til den, vil nok jeg komme opp igjen mens den takker for seg.

Den fikk ikke den omsorgen jeg får.

 

Jeg er satt utenfor arbeidslivet.

Likevel føler jeg at jeg har det travelt.

Jeg har andre oppgaver, for meg viktige oppgaver.

Jeg når ikke alt jeg har å gjøre, dagene flyr, sammen med medmenneskene, sammen med følelsene og opplevelsene.

 

En uke på Arthur Findlay setter spor.

Man blir filleristet innvendig, samtidig som det er en vitamininnsprøytning av glede og kjærlighet.

Alt på en gang.

Nå er det to dagers hvile.

Likevel er det ikke helt hvile, for inspirasjonen danser.

 

 

Jeg ser the Voice, samtidig som jeg skriver ned enkeltord og setninger i det de kommer.

Ting jeg kan ta tak i.

Øyeblikkene er så flyktige, ordene blir så lett borte, så jeg må fange de før de forsvinner.

Så jeg skriver de ned når de kommer.

Hulter til bulter kommer de.

Noen tar jeg tak i, noen ikke, andre vil jeg ikke forstå, hvis det går litt tid.

Noen vil jeg ikke forstå om jeg tar de med en gang, men er de viktige, kommer de tilbake.

 

 

Tilbake til den vanlige brødskiva.

Det er godt, hjemme er best i lengden.

Det er snø i luften, ikke noe lesing ute, selv om teltet har kommet opp.

 

Pus er så vidt ute og snuser litt, før hun vil inn igjen.

Paviljongen har kommet opp, men ingen utelesing enda.

Jeg har sendt healing, renset energier i hus, skrevet litt ord, er snart klar for bokomtaler og deretter må jeg lese litt.

 

Jeg visste det ble mindre lesing i april, men har mange jeg ønsker å få lest.

I og med at det blir travelt siste uken i april, må jeg også forberede mai-lesing.

Så hører jeg…… du er jo ikke nødt.

Neida, jeg er ikke nødt, men likevel er det viktig.

Jeg har behov for innhold i dagen, jeg har behov for å skape meg gode dager.

Miljøet blant bokelskere, kontakten med forlagene, å lese om og skrive om bøker, er en viktig del av livet mitt.

Det er ikke alt man kan regne i kroner og ører, man må regne det i livskvalitet.

 

Og det siste er blitt enda viktigere for meg.

Jeg er desperat etter å følge stemmen inni meg.

Ved hjelp av den, skaper jeg meg et godt liv.

Noen ganger faller himmelen ned som et ragnarock.

Nettopp derfor må vi omfavne alt det gode.

Vi kan ikke kaste bort dager på sinne og irritasjon, vi må skape glede.

Og vi må gjøre jobben selv.

Hver eneste dag, om og om igjen.

Og vi må være oss selv, den vi er inni oss, uten filter.

Jeg har lagt bort masken og fasaden, jeg har ikke bruk for det lenger.

Og det aller rareste er at når det skjer, ja da blir du lykkeligere.

Og når du blir lykkelig, sender du ut kjærlighet.

Det tar dine medmennesker imot med glede.

De omfavner deg og gir deg varme tilbake, så mye at hjertet ditt banker av glede.

 

 

Vel, nå kjerring, kom i gang.

To bokomtaler, så litt mat og så skal jeg lese Lea Ypi, Fri.(Leseeksemplar fra Gyldendal)

Kanskje jobbe bittelitt med lesestabel mai, wow, den er skyhøy.

Mange flere enn jeg vil nå å lese, men det spiller ingen rolle.

Jeg blir glad av å se de og det er betydningsfullt, når jeg skaper min dag god.

I dag

 

 

 

Av og til blir til og med jeg forbløffet

Av og til blir til og med jeg forbløffet.

Jeg bruker mer og mer bevisst tankens kraft.

Jeg tror jeg får det jeg har behov for.

Jeg tror at mye legger seg til rette for meg.

Og at når det ikke skjer, får jeg løst ting på best mulig måte.

Livet går ikke på skinner alltid.

Noen ganger faller himmelen ned og vi må tåle mer enn vi kan forstå at vi greier.

 

Men i det aller meste, føler jeg at hjelpen er der.

Det skjedde ting hjemme når jeg var i England, som gjorde at jeg ønsket meg hjem.

Egentlig hadde jeg bestilt hotell og tog søndag, for jeg ville landet for sent til å komme meg hjem.

Så sier stemmen inni meg, spør på Facebook om noen skal kjøre forbi.

For noe tull, tenkte jeg.

Hvem skulle vel det være som tilfeldigvis skal fra Gardermoen til Åndalsnes en lørdag kveld?

Nå er du tullete ja, tenkte jeg, men jeg skrev på veggen min.

 

 

Det var en som tipset meg om nattbussen.

Den hadde ikke jeg tenkt på, men å vente til klokken 23 og ha hele natten på bussen, det blir for tøft for kroppen.

Da ville jeg heller sove ei natt.

 

 

 

Når man lar seg lede av sitt indre kompass, skjer det mye fint.

Mens jeg satt der i mitt lille hjørne på flyplassen, tikket det inn en Messenger melding.

En god venn skriver at de lander en stund etter meg og har plass i bilen.

Da kom det noen tårer igjen.

Går det virkelig an, tenkte jeg.

Flyet mitt ble veldig forsinket og det slo meg at jeg kunne komme for sent.

Men selvfølgelig hadde jeg nok tid.

Vi landet nesten samtidig.

Jeg fikk skyss helt hjem og kofferten båret ned på trappa.

Hjemme ca 2 om natten,før jeg lettet kunne overtale kroppen til å sove.

 

Så sier jeg til gubben i dag, kan du åpne kofferten min?

Jo da, det ville han jo.

Men greide han det?

Nei.

Noe hadde skjedd og kofferten gikk ikke opp.

Hva ville skjedd når jeg kom på hotellet?

Jo jeg ville stått der uten skift, uten toalettsaker.

Jeg hadde rotet på meg når jeg spiste underveis og var slett ikke ren.

En ren truse hadde jeg i en lomme på veska, for det har jeg alltid.

Det er en slik sikkerhetsrutine at jeg alltid har et undertøysskift, hvis jeg ikke får kofferten.

Men nå var jeg hjemme og han kunne demontere låsen.

Mest sannsynlig hadde jeg fått til å endre koden uten at jeg vet det.

Gubben sier at nå er den i orden, men stemmen inni meg sier, kjøp deg en ny.

Denne kan brukes når vi ikke trenger å låse den, men jeg vil ha en ny til fly og tog.

 

Igjen to situasjoner, der ting legger seg til rette for meg, når jeg trenger det som mest.

Etter at jeg fikk skyss, kommenterte jeg på Facebook at det ordnet seg.

Da fikk jeg denne fine kommentaren, som varmet meg.

Mariann Sæther Tokle 🤣 ja du får til det meste😂, minner fra da vi jobbet sammen😉

Nå er jeg hjemme og kan roe meg et par dager.

Gubben sendes på jobb igjen i kveld, og pus og jeg, skal ta livet med ro.

Jeg takker av hele mitt hjerte de som tok meg med og måtte høre jeg pratet i ett sett i seks timer.

Jeg er utrolig takknemlig.❤️

Får kroppen nok krefter, drar jeg til Oslo onsdag, men hjem igjen torsdag kveld, litt tidligere enn planlagt.

Noen ganger er borte bra, men hjemme aller aller best.

Det er der hjertet mitt er akkurat nå.

I dag