Lesestabel juni 2021. Tema Før år 1900

 

 

 

Etter å ha feilet helt i mai, leste mye mindre enn jeg planla,  går jeg løs på juni med friskt mot.

Rapport for mai kommer i morgen.

Et tema som det jeg satser på denne måneden, blir nok et “once in a lifetime”- tema

Jeg har dratt frem og samlet en hel stabel med bøker med handling fra før år 1900.

Det er noen leseeksemplarer fra forlag, men de fleste har jeg selv kjøpt eller fått av venner.

Det ble derfor ingen krangling under utvelgelsen denne gang, slik det bruker å bli.

Juli når pocketsommer er tema, er derimot allerede på randen av kollaps.

Der diskuteres det så det hagler etter.

Bøker inn og ut av stabelen hele tiden.

Men de som får være med i juni er stille og tålmodig og har allerede ventet lenge.

Ja noen har sågår ventet i mange år.

Som vanlig har jeg hentet bilder og tekst under bildene fra internett.

De jeg har fått som leseeksemplarer, ja de har jeg merket i følge markedsføringsloven.

Jeg er da vel flink pike og prøver å følge reglene så godt jeg kan.

Jeg er derimot ikke pålagt å lese de jeg får og heller ikke betalt.

 

Ildefonso Falcones, Barfotdronningen

Kjøpt selv

 

Falcones er en forfatter jeg liker svært godt og det er vel kun denne jeg ikke har lest og den har stått i hylla og ventet og ventet. 704 sider. Denne begynte jeg på i mai, for den var med i mursteinsstabelen. Jeg ble ikke ferdig men siden den passer inni temaet, får den bli med videre. Vi beiser hus her for tiden, derfor er det lite lesing.

Ildefonso Falcones, Jordens arvinger

 

Spania på 1700-tallet. Slavinnen Caridad er på vei over havet fra Cuba sammen med sin herre som dør under overfarten. I sitt testamente gir han Caridad fribrev. Hun går i land i Càdiz – fri, men med ytterst få muligheter til å brødfø seg selv. Hun ender i Sevilla der hun etter dramatiske hendelser finner veien til sigøynerstrøket og med ukuelig pågangsmot får innpass og arbeid. Hun blir kjent med sigøynerkvinnen Milagros og de blir etter hvert uatskillelige venner. Flamencoen vokser frem som noe mer enn sang og dans sigøynere imellom, men også som noe spanjoler er fascinert av. Dansen fører kvinnene til Madrid. Falconesbelyser de historiske og psykologiske prosessene som gjør det mulig for kvinnene – tross fordommer og ussel fattigdom – å tro på livet, forelske seg, tåle motgang og lidelser, og kjempe for det de mener er rettferdig.

 

 

Isabel Allende, En lykkens datter

 

Jeg har bestemt meg for å prøve å lese alle av Isabel Allende og har planlagt tre av henne denne måneden. Hun er en av mine favorittforfattere og jeg kjøper alle bøker jeg kommer over av henne, som jeg ikke har lest. Denne fikk jeg av en bokvenn.

 

 

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Romanen handler om den foreldreløse Eliza Sommers og adoptivfamilien hennes. Historia tar utgangspunkt i Valparaíso, Chile i midten av forrige århundre. Eliza vokser opp hos en engelsk handelsfamilie og må lære seg å oppføre seg som om hun ikke hadde noen indianske trekk. Familien er stor og sammensatt, alle har fargerike historier, kjærligheten blomstrer og avblomstrer i dramatiske og humoristiske episoder. Romanen forteller først og fremst historiene til tre kvinner, Miss Rose, Paulina og Eliza og foregår i Chile, California, i Ville Vesten-miljøer og til sjøs.

Omtale fra forlaget

En lykkens datter er en stor, fortellende roman om den foreldreløse Eliza Sommers og adoptivfamilien hennes. Historien tar utgangspunkt i Valparaíso, Chile, rundt midten av forrige århundre. Eliza . som har ekstremt god luktesans og hukommelse . vokser opp hos en engelsk handelsfamilie og må lære seg å spille piano, kle seg pent og oppføre seg som om hun ikke hadde noen indianske trekk. Familien er stor og sammensatt; alle bærer på fargerike historier; kjærligheten blomstrer . og avblomstrer . i dramatiske og humoristiske episoder. En lykkens datter er en både fantastisk og realistisk roman, som bobler over av fortellerglede. Det er en bok full av mirakuløse sammentreff, spennende beretninger og munter erotikk, på nivå med Åndenes hus. «Det damper av boka, en røverroman i særklasse.» Harriet Eide, Dagbladet«Fortellergleden og frodigheten er til stede, her som i alle Allendes bøker, og det er bare å gi seg over til innfallene, skjebnene, humoren og ikke minst kjærligheten. Dette er underholdning på sitt beste.» Ingeborg Dybvig, Kvinner og Klær

 

Tonny Gulløv, Tusenårsriket

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke.

 

Dette blir spennende, ny dansk serie, dette er bok 1. Naturligvis blir det noen vikingebøker denne måneden.

 

I år 937 er danskene i full gang med plyndringstokt i Britannia, og unge Ulv fra Cambria blir tatt til fange som trell og lenket fast på skipet Havormen. Livet om bord er nådeløst, og kjempen Ymer forsøker å lære Ulv hvordan han kan overleve. Men den fyrige Ulv passer slettes ikke til livet som trell, noe som setter livet hans i fare når han er omgitt av dansker som er villige til å ty til dødelige midler for å holde styr på slavene sine.
Stacey Halls, Hittebarnet
Leseeksemplar fra Gursli Berg forlag
Hittebarnet ble anbefalt meg av Norges eneste bokinspirator, Liv Gade og hun sørget for at jeg fikk den og da tør jeg jo ikke annet enn å lese den. (Bare tuller,ja, Liv blir aldri fornærmet) Den har måtte vente en stund siden jeg har planlagt dette temaet noen måneder.
London 1754. Seks år etter at hun var nødt til å etterlate sin nyfødte datter Clara på Hittebarnshospitalet, drar Bess Bright tilbake for å hente henne. Hun frykter det verste, at Clara kanskje er død, men ingenting kan forberede Bess på sjokket da hun får vite at datteren ble hentet for mange år siden, og det angivelig av henne selv. Livet blir snudd på hodet når Bess prøver å finne ut hvem som har bortført den lille jenta – og hvorfor. I et stille og dystert byhus i utkanten av London, bor det en ung enke og hennes lille datter. Enken har knapt forlatt huset på et tiår. Hennes nære venn – en ung lege som jobber på Hittebarnshospitalet – klarer å overtale henne til å hyre en barnepike for datteren, selv om hun nøler med å ta inn en fremmed i hjemmet og livet sitt. Men fortiden truer med å innhente henne og rive hennes verden i stykker. En fengslende fortelling om mødre og døtre, klasse og makt, og kjærlighet mot alle odds. «The Familiars var årets mestselgende debut i 2019. Denne oppfølgeren skuffer ikke.» Stella magazine «Hvis du liker suspense av typen «Mindhunter», så vil du elske denne boken.» Cosmopolitan Biografi Stacey Halls vokste opp i Rossendale i Lancashire, England. Hun studerte journalistikk ved University of Central Lancashire, og flyttet deretter til London. Hun har jobbet som redaktør og skrevet for aviser og magasiner som Psychologies, Independent og Fabulous. Hun ga ut sin første roman i 2019, «The Familiars», som har solgt mer enn 150 000 innbundne eksemplarer.
Trude Teige, Havet syng
Tilfeldigvis oppdaget jeg at Trude Teige har skrevet to bøker fra 1800 tallet. De ønsket jeg å lese.
Havet syng” er ei gripande kjærleikshistorie om ei sterk kvinne i eit mannsdominert kystmiljø. 1800-talet, Sunnmøre: Kristiane lovar far sin at losnummeret hans ikkje skal gå ut av slekta. Som kvinne kan ho ikkje overta losansvaret og må difor gifte seg med ein som kan og vil det.
Trude Teige, Lene seg mot vinden
Bok nummer to

 

Lene seg mot vinden er ein frittståande oppfølgar til Havet Syng. Vi er tilbake på Sunnmøre på midten av 1800-talet, og Kristiane lever saman med Lars og dei to borna hennar. Eldsteguten Anders veit at mora ønsker at han skal bli los, men han har store musikalske evner og mange planer som ikkje stemmer overeins med mora sine.

Kristiane søkjer til havet når ho treng å tenkje. Ein dag gjer ho ei skremmande
oppdaging nede ved den store steinen på stranda. Hendinga får store konsekvensar i bygda.

Dette er andre boka om Kristiane.

 

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Danehæren

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Endelig er jeg klar for å gå i gang med bok 3 og 4 av denne fantastiske serien.

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Jomsviking

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Jomsviking, Vinland

 

Året er 1007. Torstein Knarresmed sitter som herse i Vingulmork, det rike kystområdet øst i Viken. Han er blitt en av de mektigste mennene i Skandinavia, og oppveksten som trell er et fjernt minne. Hans elskede Sigrid har født to sønner, et gudehov er reist i skogbrynet ved hersegården. Livet er godt.

Men det går mot ufred. Både den ærgjerrige Eirik Jarl i Trøndelag og danekongen Svein Tjugeskjegg har lagt blikket på de engelske rikene. Landområder som en gang lå under danelov, skal gjenerobres, og den forhatte kong Ethelred skal styrtes av tronen.

Danehæren bringer leseren inn i den voldsomme og konfliktfylte tiden da de skandinaviske kongene og jarlene samlet seg i allianser for å erobre de engelske rikene. Samtidig var det en brytningstid. Kristendommen er for alvor på vei, og med den vil det norrøne samfunnet bli forandret for alltid. Torstein Knarresmed, jomsviking og herse over Vingulmork, skal snart befinne seg midt i en konflikt mellom konger og stormenn, og mellom gammel og ny tid.

Jomsviking-serien har mange bind foran seg. Dette er den tredje boken i rekken.

 

Kathleen Grissom, Mellom to verdener

 

Jeg leste Tilbake til Tall Oaks av samme forfatter og likte den svært godt. Jeg likte også hvordan historien kom til henne. Hun kjøpte et hus og mens hun satt ved et tre på eiendommen, dalte bare historien ned i hodet hennes. Det blir spennende å se om denne frittstående oppfølgeren er like bra.

(dårlig omtale, bilder har falt bort, men det står hva boken handler om)

BØKER LEST MAI 2013

 

 

 

 

Jamie Pyke var tretten år da han måtte flykte fra Tall Oaks-plantasjen. Etter en privilegert oppvekst i herskapshuset ble livet brått utrygt da hans kjære bestemor døde. Da fikk han vite sannheten om sin herkomst: at hans virkelige mor var slavekvinnen Belle, og at faren ville selge ham som slave.

Nå har han etablert seg i Philadelphia, der han har lykkes som sølvsmed. Han gjør alt for å skjule fortiden sin, men da hans unge tjener Pan blir fanget og solgt til slaveri i sør, innser Jamie at han blir nødt til å hente gutten hjem. Reisen bringer ham faretruende nær Tall Oaks, der en hensynsløs slavejeger fremdeles leter etter ham.

 

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Danelovs land

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Den nyeste boken om Jomsvikingene.

 

Torstein er drevet i eksil på Orknøyene, han herjes av hevntanker og ser stadig mot øst, mot Vingulmork som så nidingaktig ble røvet fra ham. Som om det ikke var ille nok, sitter nå Ros, hans fars drapsmann, som høvedsmann på Torsteins hersegård. Med en kritisk skadet sønn reiser Torstein og hans menn til Canterbury, hvor de håper at munkene kan helbrede ham, enten frivillig eller med sverdet mot strupen.

Samtidig pågår kampen om England – den aldrende Svein Tjugeskjegg er fast bestemt på å styrte Ethelred og gjøre seg selv til hersker over et dansk-engelsk storrike. Torstein vet at han nå må velge sine allierte med omhu. Han vet at det blir forventet at han kjemper for danekongen og griper engelsk land for ham. Han vet også at han er en ettersøkt mann, og det blir stadig færre igjen av hans gamle allierte. Torstein frykter for tryggheten til sin hustru Sigrid og sønnene.

Den fjerde boken i Jomsviking-serien bringer leseren inn i de dramatiske årene da England ble herjet av en erobring som skulle komme til å forandre historiens gang. Det skal bli en krig der daner kjemper mot daner og saksere mot saksere, og der en krigsherres lojalitet ikke alltid er til å stole på. Torstein skal måtte kjempe for livet. Og han skal, for første gang, gå i slag sammen med sin unge sønn.

 

 

Kurt Aust, Hjertets mørke

Leseeksemplar fra Aschehoug.

 

Dette er siste bok i en serie, så det blir spennende å se om den kan leses frittstående.

 

 

 

Afrika, Guineakysten september 1705. Slaveskipet «Cron Printzen af Danmark», fullastet med slaver, eksploderer det i et inferno av ild rett før reisen til de dansk-norske karibiske øyer. Alle om bord dør.
I 1707 ankommer Thomas av Boueberge og Petter Hortten Christiansborg fort på Guineakysten for å etterforske eksplosjonen. Med seg har de Petters hustru og lille sønn.

Thomas utgir seg for å være undersøkelsesdommer utsendt av kong Frederik IV. Men i realiteten er han nå en dømt fredløs og på flukt fra den danske kongen.

Tilsynelatende går de i land i et paradis, mens snart fremstår fortet og Guineakysten som et ormebol av intriger, brutalitet og ondskap. Thomas og Petter skjønner at hvis de skal overleve oppholdet, må de finne roten til ondskapen og knuse den. Men hvordan gjør man det, når det dypeste onde har kongen av Danmarks velsignelse?

“Hjertes mørke” er åttende og siste boken om Thomas av Boueberge og hans assistent Petter Hortten.

 

Isabel Allende, Inés jeg elsker deg

Boken har jeg fått av en bokvenn

 

 

Chiles trange fødsel
«Inés Suarez reiste fra Spania til Peru i 1537 for å lete etter sin savnede ektemann», står det å lese på en obskur nettside for historiens kvinnelige soldater, krigere, bødler og banditter. Når Isabel Allende nå forteller om den historiske personen Inés Suarez, så stemmer det at hun reiste fra Spania, men ektemannen var ikke savnet – av henne. Han var en gang hennes lidenskapelige elsker, men ble etter hvert kun en unnskyldning for å komme seg vekk fra det  innestengte kvinnelivet i det spanske Extremadura. Inés ville til den nye verden.

Eventyrlysten og egenrådig
Hun reiser med anstand og med mat for tre måneder, deriblant et bur med levende høner. Omgitt av rallende og sprengkåte sjøfolk, med kniv under puta og stokk ved døra overlever hun mirakuløst overfarten og etablerer seg i Cuzco, Peru. Hun overlever på sin list, kløkt og framfor alt sin praktiske sans og sterke intuisjon.

Inés finner en ny fyrrig elsker og blir «samboer» med ham. De to blir lederskikkelser i erobringen av den nye verden. Hun drømmer ikke om barn og familie, men om å grunnlegge byer. Paret gir seg ut på en vanvittig ferd til Chile for å grunnlegge byen Santiago. Mennene hun reiser sammen med, har bare en ting på hjernen, å finne gull! Spanjolene i hennes selskap farer så hardt fram i sin blodtøstige jakt etter edelt metall at hele indianersamfunn blir knust. Hun selv beskriver indianerne som en slags blanding av mennesker og dyr. Selv om hun lærer litt av deres språk, forstår hun dem aldri.

Fryktet og elsket
En gang bosetterne er trengt opp i hjørne med tusener av indianere rundt seg, griper Inés instinktivt til en sabel og hogger hodet av en tilfangetatt indianerhøvding, slenger det utover mengden med et langtrukkent hyl og skremmer dermed indianerne tilbake til skogen. Etter dette går det frasagn om den sterke og resolutte Inés.

Når vi møter Inés, er hun gammel og teller sine siste dager. Hun forteller sin historie til datteren Isabel, som skal arve hennes rikdommer. Vi som lesere får del i arven, i form av en herlig Allende-opplevelse av godt, gammelt merke.

 

Lois Leveen, Frihetens vinder

Leseeksemplar fra Norli Åndalsnes, min lokale bokhandel

 

Der får jeg lete i hyllene med leseeksemplarer og plukke på impuls, noe som er svært spennende.

 

 

 

En fortelling fylt med hat, mot og kjærlighet, med den amerikanske borgerkrigen som bakteppe.

Mary Bowser er født til slaveri. Hun og moren er husslaver hos den velstående familien van Lew i Richmond, Virginia. Datteren i huset, Bet, er for opphevelse av slaveriet og hun frigir Mary og sender henne på skole i en av de frie statene i nord. Mary er skoleflink og har i tillegg fotografisk hukommelse, en egenskap som kommer godt med når hun senere blir engasjert i spionvirksomhet for Unionen.

Mary Bowser vender tilbake til Virginia like før borgerkrigen bryter ut, og under dekke av å være slave begynner hun å arbeide i huset til konføderasjonens president, Jefferson Davis. Hun står hele tiden i fare for å bli avslørt, men Mary Bowser er villig til å ofre livet for friheten.

Romanen er basert på en sann historie.

 

 

Jessie Burton, Miniatyrmakeren

Leseeksemplar fra Norli Åndalsnes

 

Pike med perleøredobb har jeg lest og likt så jeg håper at denne er like bra

 

 

 

 

En høstdag i 1686 banker atten år gamle Nella Oortman på døren til et av de flotteste bolighusene i Amsterdam. Hun er nettopp ankommet fra landsbygda for å starte et nytt liv som den styrtrike handelsmannen Johannes Brandts kone. Men velkomsten er ikke som forventet: Johannes’ søster Marin virker kald og reservert, og Johannes selv er knapt å se. Til gjengjeld får hun en overdådig bryllupspresang: et vakkert miniatyrhus, en tro kopi av huset de bor i. Men når Nella begynner å bestille møbler til huset fra en hemmelighetsfull miniatyrmaker, er figurene hun får urovekkende velkjente. Mens hun gradvis avdekker sannhetene om Brandt-familien og medlemmene av husholdningen, begynner faresignalene å blinke. Hva er det den gåtefulle miniatyrmakeren vet, og hvilken rolle spiller miniatyrhuset i det som skjer?

Miniatyrmakeren er en medrivende og rik roman om kjærlighet og forstillelse, svik og begjær, sannhet og hevn fra Nederlands gullalder – like fengslende som Tracy Chevaliers Pike med perleøredobb, men med en helt egen mystikk og kraft. Boken er under utgivelse i 32 land, og har allerede før utgivelsen fått stor oppmerksomhet. The Observer er bare en av flere som har spådd Burton som en av årets mest omtalte debutanter.

 

Isabel Allende, Et portrett i sepia

 

Fortsettelsen av  En lykkens datter. Denne fikk jeg også av en bokvenn.

 

 

 

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er en frittstående fortsettelse av En lykkens datter (1999). Hovedpersonen er Aurora, Elizas datterdatter, men den handler også om Auroras mor og onkel, Lynn og Lucky. Romanen bringer leseren fra California til England, fra Chile og Paris til Kina i løpet av tre generasjoner.

Omtale fra forlaget

Aurora .; et portrett i sepia er en frittstående fortsettelse av En lykkens datter fra 1999. Lynn og Lucky .; den ene vakker, den andre lykkebringende .; er datter og sønn av chilenske Eliza og kinesiske Tao Chi’en, som på grunn av rasefordommene i California i 1860-årene ikke kan gifte seg. Lynn vikles inn i en kaotisk kjærlighetshistorie med fetterne Matías og Severo; den ene gjør henne gravid, og den andre gifter seg med henne. Men det er datteren Aurora som er den viktigste personen i denne svimlende, handlingsmettede romanen av kjent Allende-merke. Aurora .; et portrett i sepia bringer leseren fra California til England, fra Chile til Paris og Kina i løpet av femti år og tre generasjoner.

 

 

Kim Leina, Profeten i Evighetsfjorden

 

Jeg er litt nysgjerrig på denne serien og har derfor kjøpt første boken som pocket. Jeg tror jeg har lest bare en bok fra Grønland og det er Tabita

Iben Mondrup, Tabita

 

 

 

Den kongelige danske koloni Sukkertoppen, Grønland, 1793:

En grønlandsk kvinne sparkes i døden fra en høy klippe. Den danske presten er i ferd med å gå av hengslene av hjemlengsel og skjørbuk og allmenn fortvilelse. Kolonibestyreren forfølger ham, han har et uoppgjort regnskap med ham. Kolonibestyrerens kone er på randen av sammenbrudd og ser presten som sin eneste venn og fortrolige. Pastorens grønlandske kateket fortæres av sinne og sorg. Kolonimannskapets lille gruppe menn går hverandre på nervene. Om vinteren ruger mørket og kulden over kolonien, om sommeren skyller lyset inn som en flodbølge, det er ikke lett å si hva som er verst.

Hovedpersonene i denne bredt anlagte romanen fra kolonitidens Grønland, er pastor Morten Falck, hans kateket Bertel Jensen og kvinnen Arnarulunnguaq som faller fra klippen – et fall som strekker seg over tiden det tar å lese boken.
Vi følger dem hver for seg. I København i 1780-årene og under den store bybrannen i 1795. På vandringer i Norge og på lange båtreiser. På hvalfangst med skonnerten Henrietta of Aberdeen og på besøk hos hedninger og kristne i den kongelige danske koloni.

På den lille boplassen i Evighedsfjorden, noen dagsreiser fra Sukkertoppen, oppstår det et religiøst svermeri blant grønlenderne, anført av den rettskafne og sterke Maria Magdalene og hennes mann Habakuk. Det er Grønlands første løsrivelsesbevegelse, en moderne drøm om frihet, likhet og brorskap, 4000 kilometer nordvest for Bastillen. En drøm som det danske formynderskap hverken kan eller vil akseptere. Disse svermerier får avgjørende betydning for Morten Falcks og Bertel Jensens skjebner.
Og fra den høye klippen faller kvinnen Arnarulunnguaq. Oppe på kanten står morderen og ser henne falle.

 

Marina Fiorata, Beatrice og Benedikt

 

Denne har jeg kjøpt selv slik jeg har gjort med alle Fioratas bøker. Jeg digger de så grenseløst og de bruker å være med på ferie for det er bare topp feriebøker. Det bruker å inneholde alt jeg trenger av en underholdnigsbok, litt spenning, mysterie, romantikk,historie og geografi. Denne har dog blitt liggende for det er en sånn Shakespeareinspirert roman, og akkurat det er jeg litt skeptisk til, men kommer jeg så langt, ja da får vi se om den er like bra som alle de andre hun har skrevet.

Det er så lenge siden jeg har lest en Fiorata bok at jeg har ingen omtaler å vise til. Det ser ikke ut som om hun har gitt ut bøker på flere år.

Glassblåseren fra Murano, Botticellis hemmelighet, Fruen av Saronno, Sienas datter og En bønn fra Venezia. Kommer du over noen av disse og elsker underholdningsbøker, ja da er de helt topp.

Gamle bøker finnes det ofte veldig billig på Bookis.com/no Ofte helt ned i kr 20,- pluss porto og ekspedisjon

 

 

Forhistorien til William Shakespears stykke Stor ståhei for ingenting (Much ado about nothing).
Forfatteren tar oss med til 1500 tallets Sicilia hvor Beatrice og Benedikt møtes for første gang. Begge er like rappkjefta og tøffe, og det er nettopp dette som skal få dem til å forelske seg i hverandre. Men deres veier skilles og det skal ta dem tiår å finne tilbake til hverandre.

Marina Fiorato er en mester innen sjangeren historisk roman og hennes lidenskap for Italia og grundige research skinner gjennom. Hun har solgt over 100 000 bøker i Norge og millioner på verdensbasis.

Boken blir lovprist verden over:

«Underholdende og vittig» Daily Mail

« Fiorato har nok en gang skrevet et mesterverk » Booklist

 

Amitav Ghosh, Et hav av valmuer

 

Jeg lurer på hvor mange år det er siden jeg kjøpte de to første av denne serien. Jeg kommer nok ikke helt ned i stabelen denne gangen heller, men optimistisk plukker jeg de frem. Det er nok viktigere å få beiset huset ferdig, sukk. Det er en triolog og jeg har bare de to første og de er nok ikke så enkle å få tak i lenger, men vi får se om jeg liker de to første, da skal jeg nok få tak i den tredje tenker jeg.

 

 

I India på attenhundretallet tvinges bøndene til å gi opp sine vanlige avlinger for å dyrke opiumsvalmuer for de britiske koloniherrene. Mens bøndene sulter, tjener koloniherrene seg rike på opiumshandelen med Kina. I hjertet av denne fortellingen finner vi skipet “Ibis”, et tidligere slaveskip som blir bygget om for å delta i opiumstrafikken, men som ender opp med å frakte mennesker på nytt: straffanger og fattige bønder som har måttet melde seg som livegne dagsarbeidere til det fjerne Mauritius, soldatene som vokter over dem, og det blandede mannskapet på båten. Her er – blant andre – den bankrupte Rajaen, den fattige enken som har flyktet fra likbålet, den amerikansk sjømannen som må skjule sannheten om sitt opphav, den tidligere sjørøveren, og den unge, foreldreløse franske kvinnen som nekter å la seg styre av ideene om hva som ‘sømmer seg’ for en pike. Med Et hav av valmuer har den indiskfødte forfatteren Amitav Ghosh nok en gang skrevet en feiende flott og underholdende historisk roman av aller beste merke.

 

Amitav Ghosh, En elv av røyk

Andre bok i det som kalles Ibis- serien

Den tredje ser det ut som det er ganske umulig å få tak i, En flom av ild. på norsk. Er det noen som har den og vil selge den, ta gjerne kontakt.

 

 

 

I september 1838 blir skipet ‘Ibis’ rammet av storm på vei fra India til Mauritius med en last av straffanger og kontraktsfestede arbeidere. Når stormen løyer, har fem menn flyktet: to sjømenn, en arbeider, og to straffanger. Den samme stormen griper også inn i livene til menneskene om bord på andre skip i området – Anahita seiler mot Kanton med en stor last opium, og Redruth er på vei fra England med en last av planter som skal byttes i sjeldne vekster fra Kina. Over dem alle henger trusselen om fiendtligheter mellom Kina og Storbritannia. Den kinesiske keiseren vil ha en slutt på opiumsimporten fra Vesten og India, men opiumshandlerne vil ikke gi seg uten kamp. Mange skjebner står på spill. Andre bind av Amitav Ghosh’ storslåtte Ibis-trilogi er like medrivende lesning som den Man Booker-prisnominerte Et hav av valmuer, og er et sterkt portrett av en tapt by: Kanton før opiumskrigens start

 

Jeg har et lite håp om at denne skal dukke opp i løpet av måneden, men er usikker for det står litt ulike datoer her og der når jeg søker.

Marlen Ferrer, Livs saga

 

Edward Rutherfurd, Paris

 

Edward Rutherfurd, Paris

For mange år siden, før jeg fikk leseeksemplarer fra forlagene, var jeg så heldig å vinne hele vårsleppet til Juritzen. Boken er gitt ut i 2014, så det var vel da jeg vant. En hel kasse bøker kom til meg, tror det var 17 og noen av de har jeg fortsatt ikke lest, slik som Paris. Den så spennende ut og sammenlignes med Vindens skygge, en bok jeg likte godt. 1067 sider.

Det tok tid å komme gjennom denne romanen. Den er veldig forvirrende oppbygd for det handler om mange personer og den hopper frem og tilbake i tid og jeg hadde store utfordringer med å forstå sammenhengen. Det hadde vært mye bedre om vi kunne fulgt personene i en naturlig tidslinje.
Det er nemlig så mange personer å holde styr på, mange familier. I tillegg er man innom alle historiske hendelser i Paris, i løpet sv 700 år, kunstnere, forfattere, herskere og andre betydningsfulle mennesker. Og vi hører om hvordan Paris er oppbygd og alle historiske bygninger. Ja spør meg ikke om noen faktaopplysninger for jeg har ikke evner, hjerne og konsentrasjon til å ta inn alt.

Jeg funderte på om jeg skulle gi meg, for det føltes jo som jeg aldri ble ferdig men det var interessant også, så jeg hadde ikke lyst til å legge den bort.
Dette er ingen roman jeg anbefaler til alle, men er du glad i historiske romaner, da kan dette være en skatt.

Jeg savner den gode fortellingen. Jeg nådde liksom ikke å bli skikkelig glad i noen av de som var med. Det var blant annet noen kjærlighetshistorier der som godt kunne vært kortet ned.

Så ja er glad jeg leste den ferdig men ikke en roman jeg vil huske for alltid.

 

 

Edward Rutherfurd PARIS
Sammenlignes med Vindens skygge.
Romanen forteller historien til syv familier i Paris gjennom syv
hundre år, fra ferdigstillingen av Notre Dame rundt midten av 1200-tallet til studentoppgjøret i 1968. De Cygne-familien representerer aristokratiet, le Sourd-familien en side av underklassen med kriminelle tendenser, Gascon-familien
arbeiderklassen, og Blanchard-familien bourgeoisiet. Gjennom øynene til de ulike karakterene får vi innblikk i de historiske høydepunktene som har skapt det Paris vi kjenner i dag.
Et drama gjennomsyret av kunst, krig og kjærlighet som fanger denne europeiske verdensmetropolens storslagenhet.
Paris’ lukter, smaker, ja selve byens sjel, kommer til live i dette gjennomarbeidede verket. 90 000 i første opplag i USA.

 

Ildefonso Falcones, Barfotdronningen

Kjøpt selv

 

Falcones er en forfatter jeg liker svært godt og det er vel kun denne jeg ikke har lest og den har stått i hylla og ventet og ventet. 704 sider

Ildefonso Falcones, Jordens arvinger

Jeg har bare lest 100 sider så den blir nok ikke ferdig lest til i morgen, men den passer til neste måneds tema, så jeg skal lese den ut.

 

 

 

Spania på 1700-tallet. Slavinnen Caridad er på vei over havet fra Cuba sammen med sin herre som dør under overfarten. I sitt testamente gir han Caridad fribrev. Hun går i land i Càdiz – fri, men med ytterst få muligheter til å brødfø seg selv. Hun ender i Sevilla der hun etter dramatiske hendelser finner veien til sigøynerstrøket og med ukuelig pågangsmot får innpass og arbeid. Hun blir kjent med sigøynerkvinnen Milagros og de blir etter hvert uatskillelige venner. Flamencoen vokser frem som noe mer enn sang og dans sigøynere imellom, men også som noe spanjoler er fascinert av. Dansen fører kvinnene til Madrid. Falconesbelyser de historiske og psykologiske prosessene som gjør det mulig for kvinnene – tross fordommer og ussel fattigdom – å tro på livet, forelske seg, tåle motgang og lidelser, og kjempe for det de mener er rettferdig.

 

 

Lesestabel mai

Lesestabel mai 2021, Tema mursteiner

Jeg har lest bare noen få av alle jeg hadde planlagt, så jeg får ikke frigjort mye plass i hyllene.

 

 

Joyce Carol Oates, Natten. Søvnen. Døden. Stjernene

Nino Haratischwili,   Det åttende livet

Jeffrey Archer, Selger og gentleman

Lucinda Riley, Den savnede søsteren

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

April:

Bøker lest april 2021,19 leste, 2uleste, 3 halvferdig

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Det er så mye du ikke forstår

 

 

 

Dette er personlige Lillasjelord, skrevet på bestilling. Ta kontakt hvis du ønsker dine egne personlige ord. Enten på sms 99467178 eller på facebook, Lillasjel

 

Det er så mye du ikke forstår

Noen ganger godtar du det, andre ganger irriterer det deg noe skrekkelig

Hvorfor skulle det bli sånn når alt lå til rette for noe helt annet

Kanskje er det læring

Kanskje er det for å lære deg at du skal ha fokus på det som er her og nå

I tillegg skal du godta at du ikke vet veien

Du vet ikke hvor læringen ligger hen og venter

Det kan være et menneske du skal møte, noe du skal lese eller oppleve

Det må ikke bestandig være at alt skal gå i en bestemt retning

Kanskje legger du for mye til rette

Kanskje etterstreber du at alt skal bli rett istedetfor å vente og se hvordan ting legger seg til rette

Ja vi forstår du har mange ønsker

Men ting må ta tid og det tar lenger tid enn du helt forstår

Det skal modnes og utvikles, kanskje skal du også vente på at noen andre blir klar

Dette vet du ikke noe om, så prøv å godta at ting må ta tid

Og senk skuldrene dine

Det er ikke noe du skal streve så hardt for å oppnå

Len deg tilbake, være observant uten å gruble

Når du så ser litt tilbake, så vil du oppdage sammenhengene

Da vil det gå opp et aha både for det ene og det andre

Da vil du forstå hvorfor noe ikke ble noe av eller hvorfor du ble ført i en annen retning

Slik er denne læringen, man skal ikke se bak neste sving

Man må ta det som det kommer

 

Vi er kanskje litt urettferdig nå, føler du, for mye har du godtatt

Du har roet mye ned i forhold til før

Du bekymrer deg ikke så mye for små ting

Du er flinkere til å ha fokus på det du ønsker skal gå bra, på løsningene fremfor utfordringene

Det ligger ny læring og venter og det er ikke så veldig lenge til

Dette er noe helt annet enn du før har tenkt på, derfor vil du tvile

Men kast deg bare ut i det og tenk at du kan alltids trekke deg hvis det føles feil

Det er ikke så store omveien, så bare gled deg over de opplevelser du får der

Og så var det det med kreativitet

Der skulle du også kommet i gang, for det vil forløse mye for deg hvis du tør å slippe deg løs

Husk at det må ikke være perfekt, det er kun for å få ut det du bærer på

Tegning, maling, skriving, scrapping, foto, hva som helst, bare du gjør noe du ikke tenker for mye

Noe der du bare følger intuisjonen

Lese bøker er også fint for da øver du på å se bilder i hodet

Søk utover, søk til venner, gjerne nye bekjentskaper, men oppdag også at gamle venner har nye ting å bidra med

Nye temaer som kan snakkes om til felles glede

Å gå tur sammen er en fin måte å dele på

Vær ikke opptatt av at alt skal være så riktig

Prøv heller å lytte innover til stemmen i deg

Av og til kan du få plutselig innfall, du bruker å vurdere dem om de er fornuftig

Ikke gjør det, bare handle, selv om det er helt urasjonelt

Det kan nemlig komme mange fine opplevelser ut av det

Og du, vær deg selv, prøv ikke å kopiere andre

Bare vær den du er, du er mer enn god nok

Det var våre ord til deg

 

Senk skuldrene dine

Slapp av og nyt livet

Søk gledene

Gi deg selv lov til å kose deg uten dårlig samvittighet

Bruk intuisjonen din for da trener du opp sansene dine

Gå ut og erobre verden

Og husk at føles det noen ganger ensomt, er det fordi den som er i føringen, ikke ser de som kommer bak

Bare stol på at det du gjør, blir riktig

Stå stødig i egen kraft og la ikke andres kritikk gå innpå deg

Det er bare deres måte å se ting på, du er ikke nødt til å følge dem

Du har din vei å gå, din skute å styre så hold bare kursen din selv om de vil du skal en annen vei

 

Det er jo mer som en parodi det hele

Det er jo mer som en parodi det hele.

Ja det er jo sånn hos de penere fruer at det er litt klasseforskjell.

Det er jo en grunn til at jeg kalles Hyacinth av mine venner.

Hyacinth er det ikke sikkert alle kjenner.

Det er en litt eldre engelsk serie som heter Høy på pæra.

Hyacinth er der hovedpersonen som liker å bli oppvartet og som kommanderer mannen Richard og alle andre hun kan få fart på.

Når vennegjengen vår er på sydentur sammen, ja da blir Hyacinth godt tatt vare på.

De vet ikke hva godt de skal gjøre for meg.

De henter drinker, flytter parasoller ettersom fruen kommanderer og lystrer hennes minste vink.

Nå skal det sies at fruen skriver rapport hver kveld.

Alle dagens skrå betraktninger kommer med i den rapporten og da er det litt stas å bli nevnt.

Eller er det fordi de kanskje er redd en reprimande.

Ja det er ikke godt å si.

 

 

 

Men her er folket i arbeid.

Blir dere satt i arbeid når dere kommer på besøk, sa naboen.

Nei, vi er ikke på besøk, vi ble innkalt, sa maleren.

Ja slik er det her hos oss,

Man stiller opp og hjelper hverandre når det er behov.

 

 

Her er jo kjerringa preget av rollen som Hyacinth, så hun sitter i kjole og solhatt og ser på.

Været er fantastisk.

Romsdalsgondolen kjørte sine første runder i går.

Bildet er fra nrk.no

https://www.nrk.no/mr/romsdalsgondolen-apner-pa-andalsnes-i-rauma-1.15512757

 

Jeg kan se den fra her jeg sitter.

Jeg tipper Kompani Lauritzen land som de sa i nyhetene i går, blir overbefolket i sommer.

Det bringer kroner inn i kommunekassa og det liker Hyacinth.

Hun gleder seg til å kjøre gondol.

Når der blir, ja det vet hun ikke.

Neppe før til høsten tenker jeg.

Litt har dog fruen gjort.

Når det er dugnad er det løksuppe.

Jeg fikk beskjed om det i vinter at trenger dere malehjelp, så hiv på en kasserolle løksuppe så kommer vi.

Den står og godgjøre seg på plata.

Slik skal den få stå et par timer.

Mens jeg sitter her og ser på at folk jobber.

Takknemlig er vel rette ordet.

I dag

 

Jeg synes litt synd i trollene jeg

Jeg synes litt synd i trollene jeg.

Ja jeg gjør det.

Disse som bare er nødt inn og kritisere og slenge dritt.

Tenk å gå ned dette behovet inni seg.

Å fortelle andre hvor teit de er, hvor feit de er eller hvor tullete det er det de driver med.

Jeg har vært stort sett forskånet for dem.

Jeg har hatt få troll på besøk på Lillasjel.

Og de som kommer, behandler jeg med respekt så langt jeg får til.

Jeg orker ikke å gå inn i det negative de sender ut.

Og jeg orker ikke la deres ord gå inn, jeg lar de gli forbi og rett i dass.

Ja for det er der det hører hjemme.

 

Men nå har jeg som sagt vært heldig.

Jeg merker jo at de blir mer synlig så snart det er mer aktivitet rundt meg.

Da kryper de frem fra hulene sine i fjellet der de gjemmer seg.

Men mange er ikke så heldig som meg.

De møter de store stygge trollene.

Slik som bloggeren Mamma på hjul.

Hun har als, en kropp som ikke fungerer og hun vet at hennes dager er talte.

Hun er fantastisk med ord og ordene gir henne engasjement.

Hun skriver på pc med øynene.

Hun lar oss ta del i hennes liv, på godt og vondt.

Kan du da skjønne de som bare må slenge skitt til henne.

Hvordan har du det inni deg når det behovet dukker opp?

Huffa meg hvor trist du må være.

Dette er bare et eksempel av mange.

https://mammapaahjul.blogg.no/

 

Nett-trollene er det mange av.

Alle de unge som er så stygge mot hverandre

Bryter hverandre ned psykisk.

Så kan man si at de er ung, de vet ikke bedre.

Men hva da med alle voksne?

De skulle jo visst bedre.

 

Her om dagen hadde jeg en livevideo om fjernhealing.

16000 visninger så jeg ble overveldet.

Men hvorfor må noen da inn og kommentere at dette er bare tull.

Jeg svarte at det har du rett til å mene.

Ja hun har jo det. Jeg respekterer de som ikke tror.

Men hva gjør at du føler at blant 150 fine kommentarer, må du dokumentere for hele verden at du mener dette er tull.

Kan du ikke bare lukke siden og tenke det.

Må du virkelig vise alle din mening.

Ja for husk at alle ser hva du legger ut og jeg tar det ikke bort.

Der vil det stå for evig og alltid.

Eller han som måtte kommentere at jeg er overvektig.

 

Jeg sliter litt med overvekt, og lurte på om du kunne……….neeeeh, glem det du. 😅

 

Selvfølgelig kunne det være at han selv sliter med overvekt men det er nok ikke det han sikker til.

Jeg svarte derfor:

Ja jeg er tjukk.

Og så la jeg ved denne bloggen

Feite kjerring

Ved å svare på denne måten, kan jeg også få vist at hvis han er overvektig, er det ok.

Men hvilke tanker går gjennom hodet ditt i det du er nødt til å være ekkel mot andre.

Det er helt klart at har du det godt med deg selv, vil du ikke ha dette behovet.

Et behov om å føle at man er bedre enn noen.

Det å like inni deg å tråkke på noen, det er jo trist.

Det er enkelte forum på nett der de er direkte stygge med hverandre.

Og jeg greier ikke å forstå hva de håper å få ut av det

Bloggeren Metteask er en av de som får haugevis av stygge kommentarer.

https://metteask.blogg.no/

Og da lurer jeg igjen på hvilke følelser de bærer på som skaper et slikt raseri mot et fremmed menneske.

Det er jo greit nok å være uenig med det hun sier og gjør, det er opp til hver enkelt.

Men hvem har gjort deg til dommer som skal avgjøre hva som er riktig eller galt for henne.

 

Nei jeg kan ikke annet enn å si stakkars dem.

Meg kan de ikke endre, jeg er meg selv uansett.

Den eneste de kan endre er seg selv.

Tror de virkelig at noen hører på dem og gjør som de sier?

Tror de at de møter respekt?

Nei det er det motsatte, vi mister respekt.

Og det de heller ikke er klar over er at det de sender ut, får de tilbake så det smeller etter.

Det som du sender ut i dine energier, det vil andre reagere på og sende tilbake.

Tenk bare på hvis du er sur og grinete en dag.

Jo da møter du også mange andre som er det samme.

 

Da er det opp til deg selv og velge hvilket menneske vil du være?

Vil du virkelig være et troll?

Et troll som ingen liker å være sammen med?

Et troll de snakker om fordi de ser deg på nett hvor negativ og stygg du er mot andre?

Det du sier til andre, tror faktisk hjernen din du sier til deg selv

Det kommer ingenting godt ut av det, du ødelegger din egen personlighet.

Så neste gang du føler for å kritisere noen nedlatende, ta bort fingeren igjen og la heller være.

Diskuterer du et tema med noen, vær saklig, ikke gå til personangrep.

Vær klar over at de som er sårbare kan brytes ned så du ødelegger et liv.

Er det det du ønsker å bidra med i ditt liv?

Er det den personen du mest av alt ønsker å være?

 

Gå heller for det gode.

Har du ikke noe godt å si, trekk deg unna.

Både for min skyld og for din egen.

Husk at det er slike personer vi egentlig ser ned på.

Derfor føler jeg meg litt trist på deres vegne.

I dag

 

Livevideoen min som ble så populær

https://fb.watch/5MtOEANpXD/
Continue reading “Jeg synes litt synd i trollene jeg”

Opplevelser er det jeg lengter etter

 

 

Jeg snakket litt, som vi kaller det når vi chatter, med Tonje Lissandrin i dag

Hun bor i Veneto i Italia der de først ble rammet av coronaen.

Hun har gitt ut både en novellesamling og en diktbok.

Diktboken handler nettopp om pandemien og har mye bakgrunnstoff fra Venezia.

Det har jo vært mange pandemier som har rammet i løpet av historien.

Boken heter Rød sone.

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

Tonje A. Lissandrin, Venteromsnoveller

Men det var ikke det jeg skulle snakke om nå.

Jeg skal jo egentlig dit ned i juli på cruise fra Roma til Venezia og tilbake til Roma, 15 dager.

Jeg går her og venter og venter i spenning på om det blir.

Jeg er så reisesyk at jeg kan nesten ikke vente.

Det flyr store kråker i magen min og jeg blir nok skuffet hvis jeg må vente et år til.

 

Det er jo sånn at helsen min ikke er tipp topp.

Men jeg har helse nok til å reise og få nye opplevelser.

Og er det noe jeg higer etter, så er det nettopp det.

Ja du lengter vel etter sol og varme sier Tonje.

Ja sa jeg men mest av alt lengter jeg etter opplevelser.

Det å oppleve andre steder, nye steder, andre lukter og atmosfære, det gjør noe med kroppen min.

Det fører til at jeg utvikler meg, utvider mine energier, jeg senser mer.

Det er noe fantastisk som jeg ikke fikk oppleve før jeg var godt voksen.

Jeg simpelten elsker det.

Det er som om kroppen min får nytt liv.

Jeg bare suger til meg energiene.

Og det å reise på cruise er det mest fantastiske for meg.

Det å være i bevegelse, se nye steder nesten hver dag.

Våkne opp og snuse inn ny utsikt og for en utsikt det er på toppen av et cruiseskip.

Ja det er som om du er på et fjell.

Og slik det har vært nå så har mange vært uten arbeid.

Et cruiseskip sysselsetter jo mange mennesker fra de landene som har minst å rutte med.

Der arbeidsledigheten er veldig stor, så det blir godt når de kan igjen få inntekt.

Jeg håper derfor så inderlig at hjulene begynner å rulle rundt om i verden.

At vi igjen kan flytte på oss.

 

Først måtte jeg få vaksinen på plass.

Det blir nok vaksinasjonsplikt nå i første omgang.

Å få virus ombord er noe de frykter.

Ingen steder du reiser er de så nøye som på et slikt skip.

Allerede før coronaen vasket de og spritet hele tiden, så jeg går ut fra at nå blir det enda mer.

Man blir også testet før man går ombord og ved reisens slutt.

Jeg ringte legesenteret og sa at jeg kunne komme på kort varsel hvis noen ikke kunne komme.

Jeg var i den gruppen de skulle kalle inn.

To dager etter ringte de og det var i boks, om en uke får jeg dose to.

Det var også viktig at jeg fikk det nå før de bestemte at det kan gå tre måneder til neste dose.

Min mann fikk også sin, så vi blir vaksineklar.

Så tenkte jeg at det er litt skummelt å reise hvis ikke reiseforsikringen dekker det.

Så sa gubben at nå går Europeiske ut og dekker reiser til røde land i Europa.

De vil nok ha kunder og det blir jo ikke solgt reiseforsikringer når ingen reiser.

Fly har vi fått bestilt, fem tusen rimeligere enn i fjor, så vi er klar til å dra.

Neste og viktigste steg er at cruiseskipet vi skal dra med, Celebrity Infinity, kommer til Roma.

Det er nok forhandlinger mellom selskapet og de land vi skal til om de får komme.

Eu sier jo at det skal åpnes opp for reiser for de som er vaksinerte, så igjen krysser vi fingrene.

Og nå nærmer det seg med stormskritt og jeg er så spent.

Jeg må innrømme at jeg blir skuffet hvis jeg må bestille hotellpass i Norge i år også.

Selv om vi hadde en fantastisk tur i fjor så var det fordi vi møtte så mange fine mennesker.

Vi er ikke typene til å sitte i bil og kjøre til all verdens sightseing, ingen av oss er noe glad i det.

Vi liker å parkere bilen og så være fri og frank og uten å måtte organisere.

Å pakke ut kofferten og deretter bli fraktet fra by til by, rent og pent og tilrettelagt, det er bare rene skjære luksusen.

Og når vi er så heldig at vi har både økonomi og helse til å gjøre det, så er det bare fantastisk.

Jeg tør nesten ikke åpne mailen om dagen for jeg er redd for å få beskjeden om kansellering.

Mens jeg venter visualiserer jeg at jeg drar.

Det er nesten så jeg åpner kofferten og gjør klar feriebøkene, ja for de er jo stablet opp kan du skjønne.

Det er bare litt over en måned til.

Jeg var akkurat inne og sjekket nettsidene og foreløpig står det som før.

Det ser ut til at cruisene i caribeean og Hellas starter opp nå i  juni, så jeg håper og håper og håper

I dag

Lucinda Riley, Den savnede søsteren

Lucinda Riley, Den savnede søsteren

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Det er vel ikke få omtaler av denne serien av Riley som florerer i bokgruppene. Noen kan ikke fordra de, men de selger tusen på tusen, og jeg vet at mange elsker de.

Den savnede søsteren har ikke vokst opp sammen med de andre søstrene og de vet derfor ikke noe om henne.

Denne gangen er historien lagt til New Zealand og Irland.

Boken har 760 sider. Den første delen tenkte jeg at hvorfor må hun ha så mange sider, da det er veldig mange intetsigende dialoger som ikke tilfører historien noe. Mange setninger kunne vært kuttet. Vi er ikke så interessert i om sandwichene ble smurt av daghjelpen før hun gikk fra jobb, om de har ost eller skinke og alle de whiskyglassene, hvor mye det er på flasken osv. Dette er noe jeg henger meg ofte opp i, jeg kan ikke noe for det. Selv om jeg synes kanskje det var litt bedre i denne, enn noen av de andre bøkene hennes.

Når vi så kommer inn i historien, når Mary kommer til Irland, da tar det seg opp og historien blir spennende, interessant og lærerik. Nå er det flyt i historien og man blir mer dratt inn i det som skjer. Først er det krigen England fører mot Irland første halvdel av 1900- tallet.Krig mellom protestanter og katolikker har det jo vært mye av i Europa opp gjennom årene. Deretter Kampen  motstandsbevegelsen, IRA og de britiske myndighetene kjempet i en borgerkrig som varte i over tre tiår. Konflikten gikk under navnet The Troubles.

En annen ting jeg reagerer på er at de må nå være litt korttenkt alle sammen for den ringen…………….., nei det kan jeg jo ikke si. Jeg prøver nå å la være å røpe noe av historien i mine omtaler. Du må lese den selv og se om du tenker som meg.

Dette er underholdningsbøker men det er også interessant å lese historie fra de ulike landene søstrene er hentet fra. Den savnede søsteren er en av de beste i serien synes jeg, men jeg innbiller meg at hver gang jeg leser den nyeste synes jeg den er best. Merkelige greier det der.

Nå har også Riley sluppet nyheten om at det kommer enda en bok, der vi får høre historien til Pa Salt, adoptivfaren til jentene. Vi får derfor ikke den slutten i denne boken som vi nok har ventet på. Riley sier selv at det ble for mye å ta med både historien til den savnede søsteren og historien til faren deres, i en og samme bok, derfor måtte hun ha en bok til.

Det beste er å lese de kronologisk for man får små hint underveis, blant annet om faren. Vi som følger serien er spent på om han fortsatt er i live og det får vi vel vite da når den åttende boken kommer neste år.

Jeg liker godt disse bøkene og jeg må si at jeg allerede gleder meg til den åttende boken. Det er jo også sagt at bokserien skal filmes.

https://bok365.no/artikkel/syv-sostre-tv-serie/

 

De syv søstre, Lucinda Riley

Lucinda Riley, Stormens søster

Lucinda Riley, Skyggesøsteren

Lucinda Riley, Perlesøsteren

Lucinda Riley, Månesøsteren

Lucinda Riley, Solsøsteren

 

 

Den savnede søsteren er syvende bok i serien De syv søstre. Familien D’Apliése er omsider på sporet av søster nummer syv, den savnede søsteren. Maia og Ally oppdager at det bare finnes to ledetråder: adressen til en vingård på New Zealand, samt en tegning av en stjerneformet smaragdring. De ber CeCe, som bor i Australia, om å oppsøke vingården. Nå begynner et kappløp med tiden, og jakten fører søstrene til flere land, både New Zealand, Australia, Canada, Frankrike, England og Irland. Men den siste søsteren forsvinner stadig like før de nærmer seg, og det kan virke som hun ikke ønsker å bli funnet. Serien De syv søstre handler om syv adoptivsøstre og deres jakt etter hvor de kommer fra. Hver søster får en roman. Serien er inspirert av legendene rundt stjernebildet De syv søstre. De første fire bøkene, De syv søstre (2015), Stormens søster (2016), Skyggesøsteren (2017) og Perlesøsteren (2018), har alle vært på toppen av europeiske bestselgerlister, og rettighetene til å lage TV-serie er solgt til et produksjonsselskap i Hollywood. Månesøsteren kom i 2019 og Solsøsteren i januar 2020. Den siste søsterens historie, Den savnede søsteren, har verdenslansering 7.mai 2021.

 

 

Jeg leser fortsatt på denne

Edward Rutherfurd, Paris

For mange år siden, før jeg fikk leseeksemplarer fra forlagene, var jeg så heldig å vinne hele vårsleppet til Juritzen. Boken er gitt ut i 2014, så det var vel da jeg vant. En hel kasse bøker kom til meg, tror det var 17 og noen av de har jeg fortsatt ikke lest, slik som Paris. Den ser spennende ut og sammenlignes med Vindens skygge, en bok jeg likte godt. 1067 sider.

 

 

Edward Rutherfurd PARIS
Sammenlignes med Vindens skygge.
Romanen forteller historien til syv familier i Paris gjennom syv
hundre år, fra ferdigstillingen av Notre Dame rundt midten av 1200-tallet til studentoppgjøret i 1968. De Cygne-familien representerer aristokratiet, le Sourd-familien en side av underklassen med kriminelle tendenser, Gascon-familien
arbeiderklassen, og Blanchard-familien bourgeoisiet. Gjennom øynene til de ulike karakterene får vi innblikk i de historiske høydepunktene som har skapt det Paris vi kjenner i dag.
Et drama gjennomsyret av kunst, krig og kjærlighet som fanger denne europeiske verdensmetropolens storslagenhet.
Paris’ lukter, smaker, ja selve byens sjel, kommer til live i dette gjennomarbeidede verket. 90 000 i første opplag i USA.

 

 

Lesestabel mai

Lesestabel mai 2021, Tema mursteiner

 

 

Joyce Carol Oates, Natten. Søvnen. Døden. Stjernene

Nino Haratischwili,   Det åttende livet

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

April:

Bøker lest april 2021,19 leste, 2uleste, 3 halvferdig

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Sorg er noe jeg er opptatt av

IIInn

 

Sorg er noe jeg er opptatt av

Det er viktige prosesser de fleste av oss må møte før eller senere i livet

Sorg arter seg på så ulikt vis at det er umulig å favne alle dens nyanser

Det er like mange nyanser som det er mennesker

Sorg er viktig og må bli tatt på alvor

Det er ikke et tema det bør ties om

Jeg opplevde selv sorg sommeren før jeg fylte 12 år

Det var så stor en sorg at jeg har fortrengt det meste av barndommen min

Den er på en måte borte

Jeg kan ikke se den for meg mer enn i små glimt

Jeg kan ikke se meg selv i situasjoner sammen med mine foreldre eller søsken

Jeg hdde det nok bra, det tror jeg nok

Jeg husker bare så lite

 

I juni det året jeg skulle fylle 12 år, ble min far syk

Han lå en uke med feber hjemme, før de sendte han på sykehuset

Jeg skriver ikke dette for å få stakkars deg meldinger, det har jeg ikke behov for

Mine opplevelser har vært med på å forme meg til den jeg er i dag, og det er jeg takknemlig for

Det jeg har behov for er å sette søkelyset på barn og sorgprosesser

Det er viktig for meg at barn blir sett, at de får komme med det de har på hjertet

Jeg så fra skolen at sykebilen stod hjemme så jeg skjønte hva som skjedde

De hentet min far, han skulle på sykehuset og bli frisk

Vi skulle besøke han der

Jeg fikk aldri besøkt han på sykehuset

Jeg fikk aldri tatt farvel

Han kom aldri hjem igjen

Livet ble snudd opp ned på et øyeblikk, det trygge ble aldri trygt igjen

Hjemme ble aldri hjemme igjen

Det ble aldri snakket om, ihvertfall ikke som jeg kan huske

Jeg ba om å få slippe begravelse og det fikk jeg lov til

Jeg skjønner at de gjorde det for å gjøre det lettest mulig for meg, men virkningen ble motsatt

 

 

Jeg fikk aldri tatt farvel

Jeg, som var et oppmerksomhetssøkende og følelsesmessig veldig vart barn, ble overlatt til meg selv

De voksne hadde nok med egne sorgprosesser

Jeg ble nok ganske usynlig

I tillegg hadde jeg fått sjokk, et sjokk så stort at resten av barndommen er borte

Det ble jo utrygt

Hva kunne vente meg neste gang

Ingen å snakke med, ingen å spørre

Hysj hysj, livet går videre

Nytt hus, ny skole, store omveltninger for et barn på knappe 12 år

Sorg setter dype spor hvis det ikke blir bearbeidet

Det må ikke være så gjennomgripende som et dødsfall, det kan være andre tap i livet som kan være like tøft for et barn

Jeg husker hver gang min mor flyttet til en ny leilighet,

Det føltes som om jeg ble rykket opp igjen med roten enda en gang

Jeg hatet å komme inn i de tomme rommene

Jeg ville bare få være i fred, i fred i min lille hule, der jeg hadde den hele og fulle kontroll

Den dag i dag liker jeg ikke å pusse opp, for da blir rommene tomme

Tomme rom skaper i meg sorgprosesser

Jeg vil ha det trygt og godt rundt meg, liker ikke forandringer

Jeg har ihvertfall ikke gjort det, før nå

 

Etter at jeg har skjønt hvor mye sorgen har påvirket meg, har jeg jobbet med det

Jeg har prøvd å gå litt tilbake

Jeg tror jo ikke på at vi noengang blir borte

Med min tro blir energiene våre her for evig

Jeg trenger ikke noe bevis på om det er sant eller ei

Hvis  det er sånn at jeg tror jeg kan snakke med pappaen min, da gjør jeg det

Om det kun er i eget hode, spiller ikke det noen rolle

Ikke for meg

Jeg har i meditasjon sett for meg den lille jenta

Hun satt i et hjørne med hendene rundt knærne og turde ikke komme frem

Hun var redd for å ta fatt på livet, for hun var redd for hva som kom nå

Jeg måtte fortelle henne at hun var trygg nå

Uansett hva som skjedde i livet, var hun trygg

Jeg kunne ikke love henne at det ikke ville komme en ny sorg

Hvordan livet smaker kan vi ikke si på forhånd

Det jeg kunne love henne var at nå kunne hun få snakke

Hun kunne få sørge, hun kunne få gråte, hun kunne få gjøre akkkurat som hun ville

Hun har kommet frem nå fra hjørnet sitt

Hun er lykkelig igjen

Hun hopper nå lett dansende fra fot til fot

Hun lager blomsterkranser av løvetann og prestekrager

Det rutete lysblå foldeskjørtet som mor har sydd til henne er full av svarte ringer av løvetann

Hun går på nytt på stier i skogen og er stadig like fasinert over maurene og hvor sterke de er

Hun står på nytt under store bartrær og stirrer fasinert opp i luften

Hun er lengselsfullt opptatt av stier og skogsveier for hun drømmer seg vekk i hva som er rundt neste sving

Hun er lykkelig igjen nå

I dag

Når en impulsiv handling redder en manns liv

 

Når en impulsiv handling redder en manns liv.

Den episoden jeg nå skal fortelle dere om, ligger over 30 år tilbake i tid.

Den dukket plutselig opp i hodet mitt i det jeg skulle legge meg i går kveld.

Når noe dukker sånn helt ut av det blå, ja da tenker jeg det er en årsak bak.

Jeg tror ikke det var tilfeldig, selv om det kan selvfølgelig påstås.

For meg viser det at det å følge hjertet er viktig.

Å handle intuitivt selv om du ikke helt vet hvorfor.

 

Min man var på en såkalt rep-øvelse på Setnesmoen.

Der hvor vi akkurat har sett filmet en ny sesong av Kompani Lauritzen.

Utenfor leiren brukte det ihvertfall før i tiden, å være en teltleir i skogen.

Det var også er et populært turområde hvor vi blant annet feiret santhans.

De bodde i telt der oppe under øvelsen.

Siden gubben var hjemme, går jeg ut fra at de hadde fri i helgen.

Han var hjemme, mens de han var i tropp sammen med, bodde i telt.

Jeg husker ikke alt hvordan det var.

Det jeg husker imidlertid er at noen av de bodde i det teltet den helgen.

 

Vi hadde vært ute på disco om kvelden.

Der hadde vi møtt på denne gjengen.

Når det stenger, har de bestilt taxi som skal kjøre de opp på Setnesmoen.

Da går jeg vi forbi i det de har satt seg inn i bilen.

Intuitivt sier jeg: Hei, kom og bli med oss hjem da vel.

De gikk ut av taxien, om de var en eller to eller tre, husker jeg ikke.

Men en av de dro opp til teltet igjen.

Vi kjørte hjem til oss, og han ene sovnet momentant i det han satte seg i stolen.

Det ble ikke mer fest på han.

Når han eller de, kom opp på Setnesmoen dagen etter, hadde det vært brann i et telt.

Han ene som dro tilbake til teltet, stod utenfor og gjorde det man ofte må etter mange øl.

Der tok teltet fyr og var overtent på et øyeblikk.

Jeg har gåsehud enda.

Hva hvis han som var så full hadde lagt seg i teltet og sovnet like fort som han sovnet i stolen hjemme hos oss.

Hva da?

Hva hvis jeg ikke hadde vært så impulsiv, akkurat der og da?

Jeg bare spør, svaret vet jeg ikke, jeg kan bare tenke meg til det.

I dag

 

 

Se alltid lyst på livet sa mora mi til meg

 

 

Dette er personlige Lillasjelord, skrevet på bestilling. Ta kontakt hvis du ønsker dine egne personlige ord. Enten på sms 99467178 eller på facebook, Lillasjel.

 

 

Se alltid lyst på livet sa mora mi til meg

Ja så sa de i sangen

Men det er ikke så lett i det virkelige livet

Og vi kan ikke tvinge oss selv til det heller

Vi gjør så godt vi kan

Og er det noe du har gjort, så er det nettopp dette

Når det har vært tøffe tak, da har du jobbet hardt

Men anerkjenn at det er lov å føle seg sliten, lei og maktesløs også

Få ut det som er vondt, ikke prøv å holde tilbake

Det er lettere å være positiv når man får ut det som er tungt først

Vi kan ikke bære på alt til enhver tid

 

Du er blitt flinkere til å godta at du kanskje har en annen vei enn du har trodd

Du kan glede deg ved det også

Du ser at forandringene du har måtte gå gjennom, ikke bare er av det vonde slaget

Men de har åpnet dører til nye ting

Ofte når man blir satt tilbake og livet endres, skjer det nemlig at man oppdager at det ble riktig likevel

Det er fordi hjernen bestemmer livsveien vi går

Det er sjelden vi lar oss styre av hjertets stemme i det vi bryter oss vei gjennom livet

Først når vi modnes og er klar for det, vil ting legge seg til rette

Og ofte skjer det ikke uten smerter og motstand

Vi vet jo ikke bevisst hvor vi er på vei, derfor blir vi frustert og redd

Men det som viser seg veldig ofte, er at det er da vi finner  den riktige veien

Noe du selv holder på å oppdage

 

Det skal du vite at der du havner nå, det er der du skal være

Du blir en viktig brikke i noens liv

Husk at ved å påvirke et menneske og sette spor etter deg, forandrer etterhvert generasjoner av mennesker

Det er frø som skal sås og få utvikle seg til vakre blomster av alle slag

En klapp på skulderen, et smil, en setning kan være det som endrer en persons liv

Vær intuitiv, si det du har på hjertet

Tenk at det da er visdommen din som taler

Den stiger opp fra inni deg og er helt riktig

Ja kanskje faller det ikke i god jord bestandig men bry deg ikke om det

Så lenge det er konstruktivt og velment, så blir det ikke feil

Og selv om mottakeren ikke er helt fornøyd med det samme, vil det likevel ha sin innvirkning

Du har bestandig holdt inne med ting du har hatt lyst til å si og gjøre

Men tenk at det er en årsak til at de tankene kommer

Du har en kilde til visdom og det er den du skal øse fra

Du er så redd for at folk skal tro at du innbiller deg du er noe bedre enn dem

Men det er ikke sånn det er

Det er med ydmykhet og forsiktighet du handler og du har ingen egoistisk tanke bak

Du skal bare være deg

 

Du har åpnet mye mer opp de siste årene

Du er ikke så redd for endring lenger

Du ser at du har styrke til å takle det som kommer

Du har fått mot til å trå inn på småveiene som går ut fra hovedveien

Du forstår at du kan finne mye vakkert der

Før ønsket du helst å gå strake veien men der har du endret deg mye

Nå er du mer lærelysten og du vil utforske det du ikke kan så mye om

Og du forstår at selv om den smale stien ikke rasjonelt sett er riktig, så kan den være riktig på en måte likevel

Læring kommer på så mange ulike måter

Og det fascinerer deg mer og mer

Du kjenner gleden komme mer og mer tilbake

Den jager bort frustrasjon og fortvilelse

Det er som om du nå ser at du har en stor skattekiste inni deg av fine ting

Og du forundres over hvordan du har klart å gjemme den bort så mange år

Men du har åpnet den mer og mer de siste årene og det er så fint å se

Men det er mer der, du har ikke sett alt enda, mye spennende er det i vente

Det gleder oss

Det var våre ord til deg

 

Se fremover, men ikke gruble på hva som er bak neste sving

Fokuser på det du har akkurat nå

Kommer det tunge dager, så godta de

Du vet at det vil lysne igjen

Du vet at hvis det er skjær i sjøen, er det også læring

Selv når det er ubehagelig

Du er så fint et menneske og nå kan du være der du har stor betydning

Du er ikke usynlig, du er i full blomstring og til stor hjelp for mange

Så vær deg selv fullt ut

Le av dine svakheter, vær stolt av din styrke og visdom

Et vakkert menneske er du