I går var jeg veldig heldig.
Jeg fikk være med på bokhandlermøte hos Kagge.
Da må man ha skriftlig invitasjon.
Av og til kan en få en slik hyggelig oppmerksomhet når en er aktiv og fremmer bøkene.
Selv om en aldri er pålagt eller betalt for arbeidet man legger ned.
Disse møtene er en fin oppmuntring.
Jeg får alltid stjerner i øynene når jeg kommer på besøk hos forlagene.
Ikke vanskelig å se hvilke bøker det er fokus på i kveld.
Det er jo bøker overalt og jeg finner det svært inspirerende.
Og i tillegg nydelig sushi.
Det var nydelig godt, selv om litt tricky å spise med mine skjelvende tremor hender.
Klar for skjønnlitterær festkveld.
Her er bøkene som ble presentert.
Disse to pene, blide damene ønsker oss velkommen.
Salgs- og markedskonsulent Camilla Myrslo With og Salgssjef Tine Hvistendahl.
Tine introduserer første forfatter Karen Forberg.
Hun forteller om serien Miraklenes tid der Det første bryllupet er første bok ut i et stort slektsdrama fra en historisk tid i Norge, begynnelsen av 1800-tallet, der mye skjedde. Løsrivelse fra både Sverige og Danmark.
Hun forteller at alt er oppdiktet. To familier møtes. Stort familiegalleri
Gården ligger i gangavstand til Eidsvollbygningen. Vi får en god dose svindel og bedrag og i tillegg må det jo være en porsjon kjærlighet selvfølgelig. Og kvinner som ikke får bestemme sin egen livsvei, slik det ofte var på denne tiden.
Fra Kagges omtale:
Det første bryllupet er første bok i serien Miraklenes tid, et gripende slektsdrama fra de omveltende tiårene før og etter mirakelåret 1814. Kjærlighet og svik, vennskap og fiendskap veves sammen i en fargerik fortelling om menneskeskjebner i en verden i endring.
En junidag i 1793 glir en staselig bark innover mot Christiania. Om bord står rederdøtrene Maria og Eleonora Wilhelmsen, som skal giftes bort. I motsetning til søsteren lengter Eleonora etter å se sin utkårede, og det aller første møtet med den blåøyde Olav Austad blir en suksess.
Nikolai Austad ankommer storgården først tre dager senere, og også han blir straks betatt – av den samme søsteren som Olav allerede har tapt sitt hjerte til.
Det blir et år fylt med misforståelser, ulykker og intriger, med naturens skiftende skjønnhet og menneskenes omskiftelige lidenskaper.
Karen Forberg (f. 1975) har jobbet som forlagsredaktør i over tjue år. Fra 2024 har hun vært frilansredaktør, oversetter og forfatter. Hun bor i Oslo med mann og barn og tilbringer ellers mye tid i Skjåk i Gudbrandsdalen, der hun dyrker grønnsaker og går i fjellet. Det første bryllupet er hennes romandebut.
Michael Katz Krefeld er en dansk forfatter som har gått under radaren for meg. 10 bøker i serien, dette er de fire første og dette er ikke nye bøker, de er blitt gitt ut før, men nå i nye utgaver.
Disse skal leses av både meg og gubben, helt klart. Han forteller at hunden Muffe har fått egen fanklubb i Danmark og at han har lovet fansen å aldri ta livet av han.
Dette er hva kagge skriver om bøkene:
Thomas Ravnsholdt er en dypt engasjerende hovedperson. Etter å ha mistet kjæresten Eva i et brutalt innbrudd, trekker han seg tilbake til sin gamle motorbåt i Christianshavn. Her bor han sammen med bulldogen Møffe, som gir et snev av menneskelighet og varme i Ravns ellers mørke tilværelse. Gjennom serien følger vi hans arbeid som privatdetektiv, der han tar på seg saker som ofte trekker ham inn i Københavns kriminelle underverden.
I Dukkene blir Ravn dratt ut av sorgen når en venn ber ham finne en ung kvinne som har forsvunnet sporløst. Etterforskningen leder ham inn i et nettverk av menneskehandel og farlige forbrytere. De påfølgende bøkene, som Savnet og Sekten, fortsetter å utforske både Ravns personlige smerte og de mørkeste sidene av samfunnet.
Dypet
Michael Katz Krefelds nyeste bok i Ravn-serien, Dypet, er den fjerde frittstående romanen om Thomas “Ravn” Ravnsholdt. Den erfarne privatetterforskeren Ravn får sin mest uhyggelige sak til nå, da en klient ber ham finne en skolekamerat han ikke har hatt kontakt med på 17 år. Mannen har mistanke om at skolekameraten står bak en rekke bestialske overfall på kvinner som ryster København. Boken utforsker de dypeste avgrunner av menneskelig ondskap, samtidig som den byr på nervepirrende spenning og intense vendinger.
Krefelds bøker er preget av filmatiske beskrivelser, skarpe plott og en hovedperson som stadig utfordres både fysisk og mentalt. Serien balanserer actionfylt spenning med gripende karakterutvikling, og hver bok kan leses uavhengig av de andre.
Ravn-serien er perfekt for deg som liker intens nordisk krim med en hovedperson som både fascinerer og rører.
Michael Katz Krefeld (f. 1966) er født og oppvokst i København. Han har blitt tildelt en rekke priser i hjemlandet, blant annet for årets beste krim av Det Danske Kriminalakademi. Bøkene hans har solgt over 150 000 eksemplarer i Danmark og rettighetene er solgt til tjue land. Katz Krefeld har tidligere arbeidet med TV og har skrevet manus til flere danske TV-suksesser. Med serien om kriminalbetjent Thomas «Ravn» Ravnsholdt har han skrevet seg inn som en av Danmarks aller største krimforfattere.
Tidligere bøker:
Så kom min nye feelgood favoritt. Å danse i Lahore. Du verden hvor jeg elsket denne boken.
Den er for meg helt fantastisk som underholdningsbok.
Med varme og sjarme og medmenneskelighet og som Anne Østby sa i går, hun vil gjerne at vi bruker mer vi istedenfor jeg.
Og jeg gleder meg til neste bok i serien for jeg er spent på å lese mer hvordan det går med Edith.
Hun har selv bodd i Pakistan og trykket landet til sitt bryst. Og det merkes når man leser, at hun kjenner landet, smakene, luktene og menneskene. Jeg skal skrive omtale en av de første dagene.
Fra omslaget:
Anne Østby gjorde stor suksess med feelgood-romanen Biter av lykke, og er nå tilbake med en ny eksotisk lykkepille av en bok. Å danse i Lahore er en varm og oppløftende fortelling om å finne tilbake til livsgleden – og om å våge å danse med hjertet.
Edith Nielsen er nattresepsjonist på Lunds Hotell, har en enkel hverdag, en kresen katt og en dement grandtante – og en dansedrøm knust av en bilulykke for lenge siden. Når Edith finner seg selv som eneste pårørende i dødsannonsen til en mann hun aldri har hørt om, og tilbys en anonym pengegave som må brukes til en reise til Lahore, hopper hun i det og befinner seg snart med skrekkblandet fryd i «Pakistans bankende hjerte». Men hva var det tanten fablet om før avreise? Hvem var egentlig mannen i dødsannonsen, og hva foregår i etablissementet Lucky Steps? Edith har muligens hoppet uti alt for dypt
Camilla introduserer ny forfatter, en jeg kjenner litt bedre enn de andre, siden hun var på Osterøy krimfestival i høst, nemlig Sara Strømberg. Strömbergs bøker er veldig populære i Norge.
Jeg har lest de alle tre og kan fortelle at Vera, hovedpersonen, er en god venn av meg.
Dette er krimbøker jeg liker godt. Jeg kan fundere over hvordan alt henger sammen og jeg koser med sammen med Vera og vennene hennes. Og fryder meg når hun nå ser ut til å ha det litt lettere i hverdagen.
Strömberg skriver Slow crime. Etterforskingskrim.
Dette er ikke action, skyting, men mer om mennesket.
Hvorfor er vi mennesker som vi er
Hvorfor er vi som vi er
Strömberg har bodd Storlien i mange år, på grensen mellom Trøndelag i Norge og Jämtland i Sverige og i Storlien er det ofte like mange nordmenn som svensker.
Hun har også bodd i Båtsfjord, renset fisk i mange år, så hun er glad i Norge.
Hun er nå journalist
Vera betyr sannhet. Og etternavnet ble av ren latskap hennes eget navn, snudd.
Sara Strömberg, ble til Vera Bergström. Vera er litt kjerringa mot strømmen.
Istedenfor et travelt liv, ville hun la Vera være litt ensom, ha litt for lite å gjøre.
Hun ville ha et helt vanlig menneske, ikke et forbilde, ikke perfekt.
I bok 2, Skred, går det et ras. Noe som lenge har vært fryktet i bygda.
Bok 3 Skinn. Handler om en toller som står på grensen mellom Norge og Sverige
Står der hver dag og ser etter en bil som var brukt i en forbrytelse for 30 år siden,der datteren hans ble bortført, så det er en cold case sak. I tillegg er temaet fraværet av beredskap på bygda, at de må vente lenge på hjelp hvis noe skjer.
Hun skriver nå på bok 4.
Sverige er blitt med i NATO. Forbrytelsen har der med verdenssituasjonen å gjøre
Om forfatteren:
Sara Strömberg vokste opp i Västerbotten og Jämtland. Hun jobber som frilansjournalist og forfatter i Östersund, der hun også bor med sin familie. Hun er Sveriges nye krimstjerne og har på to bøker rukket å både vinne prisen for Årets beste krimdebut for Skygger (norsk 2023) og Årets beste krim for Skred(norsk 2024).
Anders de la Motte er en kjent svensk forfatter som har skrevet en rekke bøker.
Jeg har lest de alle. Nå skriver han pusselkrim sammen med sin fru, Anette.
Vi har ikke noe godt norsk ord for det, men mysterie krim kanskje?
Man får små ledetråder underveis og må prøve å løse et mysterie.
Fra omslaget:
Mord under solen er en ny serie fra krimkongen Anders de la Motte og hans italienske ektefelle Anette. De har skapt et herlig feelgood-univers krydret med italienske fristelser og frodige karakterer – og noen mystiske tildragelser rundt reisebyrået Belmonte Travels.
I den første boka i serien, reiser historielæreren Hugo Lind på en mat- og kulturreise til Capri sammen med en gruppe andre nordboere. Turen er arrangert av Belmonte Travels, ledet av den geskjeftige Lara. Stemningen er høy, og gruppen nyter alt paradiset har å tilby. Men idyllen blir brutt når et lik blir funnet i vannet nedenfor den beryktede Salto Tiberio-klippen. Hvem er den døde, og hvorfor har personen en Belmonte Travels-brosjyre i lommen? Har en slange sneket seg inn i paradiset, og er det noen blant de reisende som ikke bare er der for å nyte livets goder?
Mysteriet på Capri er uimotståelig feelgood-krim for alle som elsker TV-serien White Lotus og italiensk sjarme.
Han gjør et nummer av å ha tatt på en lysblå feelgood jakke for anledningen.
Jeg likte jo så godt de to bøkene han skrev sammen med Måns Nilsson og spurte om det ble flere der, men han sa at Nilsson var så opptatt at det ble ikke flere og at han nå heller dro til Italia sammen med sin fru Anette. De har 25 års bryllupsdag i år.
Hun er språklærer og har skrevet lærebøker. Hun er halvt italiensk så Italia var et naturlig valg.
Vi starter i Capri og i de neste bøkene drar vi til Amalfikysten og deretter Roma.
Og du verden hvor jeg gleder meg til å lese denne og de lover at man skal både lukte og smake det autentiske Italia i denne serien. Og det liker vi jo.
Omtaler av serien sammen med Måns Nilsson
Anders de la Motte, Døden går på visning
Anders de la Motte, Et kupp å dø for
Bilde stjålet fra Kagge forlag.
Soroya Lane er en feelgoodforfatter fra New Zealand.
Dette er lettleste underholdningsbøker som selger godt.
Kjærlighet står i fokus i disse bøkene, som er delt inn i nåtid og fortid.
Jeg har lest den Italienske så de andre venter på tur.
Bøkene kan leses frittstående.
Lane begynte å skrive under pandemien når hun følte alle hadde behov for litt feelgood håp og virkelighetsflukt.
Soraya Lane, Den italienske datteren
Alpenes datter er den siste som er utgitt i Norge.
Fra omslaget: Syv døtre. Syv hemmeligheter. Syv lidenskaper.
Alpenes datter er den fjerde, frittstående romanen i serien De tapte døtre, hvor familiehemmeligheter, tapt kjærlighet og nye begynnelser gir fortryllende leseglede. London, nåtid: Georgia holder en glitrende safir i hendene sine. Den er blitt etterlatt til henne i Hope’s House, et tidligere hjem for ugifte mødre, og har kanskje en forbindelse til hemmelighetene i hennes egen familie.Det viser seg at stenen har tilhørt den italienske kongefamilien, og Georgia bestemmer seg for å følge sporene til Alpene og Genèvesjøen. Her treffer hun Luca, som selv er på jakt etter svar – og sammen avdekker de en fordums forbudt kjærlighetshistorie som fikk tragiske konsekvenser.
Så kommer De la Motte tilbake, nå i svart dressjakke.
For nå snakker vi krim.
Jeg leste nummer tre, Rustskogen nå på turen, gubben er like bak, Glassmannen.
Begge synes vi dette er en fantastisk krimserie.
Omtale kommer en av de første dagene.
De har avsluttende historier, men samtidig er det en gjennomgangs historie så det er best å lese de i rekkefølge.
De la Motte takler alle sjangre fra kosekrim til gangsterkrim. Dette er første gang han skriver en serie med en historie og personer du kan følge videre i mange bøker. Han er i gang med nummer fire og det var en sterk cliffhanger på slutten av den tredje boken. En slutt, jeg ikke helt likte.
Og vil du treffe han, kommer han til Osterøy krimfestival i september.
Serien om Leo Asker
Anders de la Motte, De bergtatte
Anders de la Motte, Glassmannen
Egentlig har jeg likt alle bøkene av De la Motte.
Anders de la Motte, MemoRandom
Med det var jubelkvelden over.
Tusen takk for meg.
Jeg setter nesa hjemover, takknemlig for mye god leseinspirasjon.
Feelgood blant nakne damer på Bristol
Dag to som feelgood dronning, Cappelens feelgoodfest