Bøker lest november 2019, 11 bøker

 

 

Ambisjonene var høye også i november.

Lista var lagt og der kom to outsidere inn helt på tampen.

 

Leselisten ble derfor litt omrokkert, men første mann ut var:

 

Peter May, Drapet på Entry Island

Reklame, leseeksemplar fra Goliat forlag

Jeg hadde gledet meg veldig til en ny Maybok for han er nok en av mine favoritter når det gjelder krim og han innfridde denne gangen også.

Er det noen som enda ikke har oppdaget Peter May, ja da har de mye bra i vente.

For fyldigere omtale, inkl youtubeklipp som viser øya, med mere, åpne linken her:

Peter May, Drapet på Entry Island

Kriminalbetjent Sime Mackenzie blir sendt fra Montreal til Madeleine-øyene for å etterforske et drap på Entry Island, et engelsktalende, isolert samfunn 130 mil fra det kanadiske fastlandet. Øyas rike forretningsmann, James Cowell, er knivdrept, og mye tyder på at hans kone, Kirsty, er den skyldige. For Sime virker saken opplagt, men da han møter den mistenkte kvinnen, vekker hun til live minner han ikke kan forstå. Selv om han aldri kan ha truffet Kirsty, er han overbevist om at de kjenner hverandre. Sime har lenge vært plaget av søvnløshet. Na hjemsøkes han av drømmer om en skotsk fortid, om sine forfedres liv i et annet århundre, om en gutt som het Sime som vokste opp på vestkysten av Isle of Lewis og kjente en jente som het Kirsty. Hvordan henger fortiden og nåtiden sammen, og hva skjedde da sa.mange ble fordrevet fra Ytre Hebridene på 1800-tallet? 

 

Andre bok var også en jeg hadde gledet meg veldig til og også den innfridde med glans.

Jojo Moyes, Over horisonten

Reklame. Leseeksemplar fra Bastion forlag.

 

Når man ikke greier å legge fra seg en bok for den er så altoppslukende og man er spent på å høre hvordan det går, samtidig som man ikke vil at det skal ta slutt, ja da er det for meg en svært underholdende bok.

Akkurat slik er Moyes nyeste roman, Over horisonten.

Den er helt annerledes enn bøkene hun har gitt ut før. Moyes er her inspirert av en virkelig historie, nemlig de ridene bibliotekarene i Kentucky på 1930 tallet. Mange utfordringer møter de når de rir til hest i grisgrente strøk og ikke alle er så fornøyd med at de sprer diverse bøker ut til folket heller.

Språket for meg føles lekende lett og det er flyt i det. Jeg ler, jeg tørker tårer, jeg holder pusten, ja den rommer alt for meg.

Noen vil vel også her si at det er en underholdningsroman, med det i tankene at det drar den ned, men for meg er det ikke slik. For meg er den noe av det mest oppkvikkende jeg har lest i år.

Omtalen  med sitater finner du her:
Jojo Moyes, Over horisonten

 

 

En storslagen og uforglemmelig roman fra verdensfenomenet Jojo Moyes Unge Alice føler seg fanget i Londons sosietetsliv. Når hun får muligheten til å flytte til USA, griper hun sjansen umiddelbart. Men hennes nye liv skal vise seg å bli ganske annerledes enn hun hadde drømt om. Alt tar en ny vending når hun møter den selvstendige og frittalende Margery. Alice og fire andre unge kvinner forlater alt de har kjært, og rir ut under den åpne himmelen for å spre kunnskap og leseglede mellom fjellene i Kentucky. Det de ikke vet er at på reisen vil de også finne frihet, vennskap, kjærlighet og et liv de kan kalle sitt eget. Inspirert av virkelige hendelser, binder den bestselgende forfatteren Jojo Moyes sammen en rik, lidenskapelig og dypt rørende historie.

 

 

November bestod av mange bøker jeg virkelig hadde gledet meg til. William Shaws tredje, var en av de.

William Shaw, Dødeland

Reklame: Leseeksemplar fra Goliat forlag.

Jeg simpelten digger bøkene til William Shaw. Jeg oppdaget at jeg satt stiv som en pinne i stolen min av spenning når jeg kom til slutten av boken. Jeg måtte ta meg sammen, dra pusten og slappe av. Det er jo bare en bok, ikke virkelighet, selv om jeg liksom tror det når det er som mest spennende.

Omtalen finner du her og i omtalene finner du også linker til tidligere bøker av samme forfatter.
William Shaw, Dødeland

 

 

De to guttene i Kent passet aldri inn. Sytten år gamle, den verste alderen, ingen penger, ingenting annet å gjøre enn å røyke hasj. Men de har i alle fall hverandre. De stjeler en mobiltelefon fra en mann og stikker av på mopeden, klare til å feire gevinsten. Men det er ikke bare en mobil, og offeret er villig til å drepe for å få den tilbake.

På den mer velstående siden av Kent, står førstebetjent Alexandra Cupidi overfor sin merkeligste mordetterforskning i karrieren. En avkuttet hånd, gjemt i en vase på et kunstmuseum. Ingen tar det alvorlig, ikke engang de som eier kunsten. De later som de står over loven.

Cupidi sin sak blir alvorligere, og hun slites mellom politipolitikk og egne dilemmaer. Og hun blir bekymret for de to guttene som er på rømmen, og etterlater seg en sti av døde mennesker i ødelandet.

 

Victoria Hislop, De som er elsket

Reklame. Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

Du verden for en roman. Dette må være Hislops beste. Jeg synes hun har skrevet både gode og dårlige romaner, men denne er helt annerledes. Dette er en fantastisk roman. Og tro bare ikke at det er noe feeilgood. Den er veldig sterk og veldig trist, for det handler om Hellas historie fra før andre verdenskrig, frem til nyere dato.

Bestemor Themis bestemmer seg for å fortelle sin historie til to av sine barnebarn. De tror hun er totalt uinteressert i politikk og aner ikke at bestemoren har vært i motstandsbevegelsen under krigen.

Victoria Hislop, De som er elsket

 

 

Ny, frodig familiesaga fra Victoria Hislop. En nydelig historie om kjærlighet, splittelse og forsoning.

Athen, 1940. Themis er 14 år idet Tyskland okkuperer Hellas. Okkupasjonen lammer landet og fører til mat- mangel og store lidelser i befolkningen. Deretter splittes innbyggerne ytterligere av borgerkrig.

I Themis’ egen familie er de politiske motsetningene bitre og ødeleggende. Familiemedlemmene står på hver sin side i konflikten.

Themis slutter seg til den kommunistiske hæren. Innen hun blir tatt til fange og sendt i fengsel på øya Makronisos, har hun hatt et kort kjærlighetsforhold til kapteinen for den militære enheten. Hun oppdager senere at hun er gravid, og sønnen fødes i fangenskap. Hun får hjelp av Aliki, en kvinnelig medfange som fikk sin egen sønn fratatt etter fødselen. Themis forstår at de hjerteskjærende historiene deres er sammenfiltret på en måte som hun ikke en gang kan snakke om, og når Aliki dør, bestemmer Themis seg for å finne gutten Aliki mistet.

Victoria Hislop erobret bestselgerlistene internasjonalt med debutboken Øya, som utkom på norsk i 2007. Hun har senere utgitt flere bestselgende romaner. Forfatteren bor i England og på Kreta.

 

 

Arnt Olav Klippenberg, Ormebitt

Reklame. Leseeksemplar fra Jæren forlag

Bøker fra vikingetiden kan være fascinerende lesestoff. Handlingen er lagt til Norge, ca 1030. Vi er i brytningstiden mellom de gamle guder og kristendommen.

Jeg ble ikke helt sugd inn i handlingen i starten, da jeg lurte på om jeg hadde misforstått og begynt på en kjærlighetsroman av det lettere slaget, men slik var det heldigvis ikke. Starten var bare for at vi skulle bli kjent med hovedpersonene som ble viktig utover i historien og det var en underholdende og spennende bok. Jeg syntes det var litt morsomt at Klippenberg har fremhevet kvinneskikkelser, som de som stod bak og hadde ofte mye av kommandoen.

Jeg likte godt Ormebitt og anbefaler den gjerne til alle de som liker å lese romaner fra denne tiden.

Drap og lemlestelser hører jo denne tiden til, men jeg synes at forfatteren har ikke fråtset i blodige detaljer, så boken kan nok også leses av de som ikke liker de mest makarbre utbroderinger.

 

 

Fortellingen om den berømte bueskytteren Orvar Odd starter med Ormebitt. Det er en utrolig historie om en sagahelt som skulle gi navn til to eliteserielag i fotball, nemlig Odd og Rosenborg.

To skip er på vei langs kysten fra Trøndelag til Viken. De skal hente den store arven etter Harald Herse. Før han døde tvangssendte han datteren Lopthena til Ytre Namdalen for å gifte seg med høvdingssønnen Grim. Han står til rors på «Hugin». Bak ham seiler Torvald Båtbygger i «Munin». De to unge mennene har kjempet mot hverandre helt siden barnedagene på Ramstad. Nå er Lopthena gift med den ene, men elsker den andre.

Utenfor kysten av Rogaland må skipene søke nødhavn. Lopthena er høygravid og nå er fødselen i gang. På Berglyd føder hun sønnen Odd, den seinere så berømte bueskytteren Orvar Odd.

Norge i årene rundt 1030. De gamle gudene har mistet taket. Nå er det Kvitekrist som gjelder. Det er voldsomme tider i landet. Olav Haraldsson flykter til Gardarike. Erling Skjalgsson blir drept ved Bokn. Danskekongen Knut setter den udugelige sønnen sin til å styre Norge. Det nærmer seg et slag på et jorde utenfor Verdal som skal forandre alt.

Ormebitt er en roman om svik, hevn, heltemot og ikke minst kjærlighet. Romanen bruker historiske hendelser og personer, men er først og fremst en spennende og underholdende reise inn i den kanskje mest fascinerende brytningstiden nasjonen har gjennomlevd.

Arnt Olav Klippenberg er forfatter, kåsør og journalist. Han har sju bøker på samvittigheten, men det er første gang han skriver en roman og det er første gang han skriver fra vikingtiden.

 

 

Fredrik Backman, Folk med angst

Reklame. Leseksemplar fra Cappelen Damm

Backman seiler opp som en av mine favorittforfattere. Skal jeg ha med meg en forfatter på en øde øy, tror jeg det må bli han.

Igjen har han skrevet en fantastisk bok.

I starten er den litt merkelig. Vi stiller oss litt undrende til hva som skjer. Den er humoristisk og beskriver oss mennesker og alle våre skrøpeligheter på en mesterlig måte.

Vi kjenner oss igjen.

Sakte, men sikkert blir vi så kjent med historien til menneskene i boken. Vidunderlige, herlige mennesker, som all har en ryggsekk med bagasje med seg.

Fredrik Backman, Folk med angst

 

 

Folk med angst er en komedie om et gisseldrama på en visning. En mislykket bankraner låser seg inne sammen med en overentusiastisk eiendomsmegler, to bitre Ikea-misbrukere, en høygravid kvinne, en suicidal mangemillionær og et kaninhode. Til slutt gir raneren opp og frigir alle gislene, men når politiet stormer leiligheten er den tom …

I en serie dysfunksjonelle vitneavhør etterpå får vi høre alles versjon av hva som egentlig skjedde. Derfra utvikler det seg til et klassisk puslespill-mysterium rundt spørsmålene: Hvordan lyktes raneren med å flykte? Hvorfor er alle så sinte? Og hva er det egentlig som er feil med folk nå for tiden?

Fredrik Backman er tilbake i storform!

 

Helene Flood, Terapeuten

Reklame. Leseeksemplar fra Aschehoug

Da har jeg lest Boken som ble solgt til 23 land før utgivelse.

Jeg var skeptisk. Det er jeg bestandig når bøker er oppskrytt.

Jeg ble ikke skuffet denne gangen.

Jeg likte Terapeuten.

Jeg syntes den begynte litt forsiktig og tregt, men så smyger den seg under huden din og vekker nysgjerrigheten din.

Den er skrevet som en roman, men samtidig en spenningsbok.

Av og til føler jeg den blir litt for beskrivende men samtidig ser jeg at det er på sin plass.

Boken er velskrevet, den fenger meg, er lettlest og vanskelig å legge fra seg.

Anbefales de som liker litt spenning og mysterier, det å fundere over hvordan ting henger sammen, men fri for makabre detaljer.

 

Den unge psykologen Sara driver privatpraksis for ungdom
fra et kontor over garasjen i den store, arvede villaen hun er i gang med å pusse
opp sammen med sin ambisiøse og overarbeidede arkitektmann, Sigurd.

Men det går trått med både jobb og oppussing, og en dag legger Sigurd
igjen en underlig beskjed på svareren til Sara for så å bli borte. Det gamle,
halvferdige huset føles langt fra trygt. Gjenstander blir borte og dukker opp igjen,
og er det fottrinn Sara hører på loftet om natten?

 

Espen Haavardsholm, Fra nå av kan alt skje

Reklame. Leseeksemplar fra Oktober forlag.

Det virker på meg som om det er litt i tiden, dette med å skildre eldre menneskers siste tid og at de ser tilbake på sitt liv.

Jeg har ihvertfall lest flere med samme tema den siste tiden.

Og det er gode forfattere som skriver.

Fra nå av kan  alt skje, er en fin roman. Det var koselig å lese den. Få et innblikk i historien til Kathrin Li.

Det er nok ikke alle valg i livet vi liker å dvele med og noen vil vi nok også pynte litt på, slik Kathrin også har gjort.

Dette er en roman jeg gjerne anbefaler til de som liker rolige, fine fortellinger, ispedd historiske hendelser.

Egentlig kunne jeg nok ønsket meg å lese enda mer fra Kathrin Lis liv. Romanen har 253 sider og jeg kunne tenkt meg 100 sider til.

 

Samme tema

Kjersti Anfinnsen, De siste kjærtegn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På Fjordtun eldresenter bor en vital og munnrapp kvinne ved navn Katrin Li. Hun kjører elektrisk stolscooter, danser på plenen i haglbyger om kvelden og vanker rundt i nærmiljøet med den største selvfølgelighet. For de andre beboerne på senteret er den pensjonerte legen en ledestjerne, en kvinne man gjerne vil være i nærheten av.

Innenfor leilighetens fire vegger kryper hun mer sammen. Leddene svir og verker, kroppen går i lås. Skarpe og konfronterende telefonsamtaler med sønnen får henne stadig ut av balanse. Og ved å gå gjennom alt av gamle minner – postkort, brev, fotografier – børster hun støv av både det som har vært, og det som kunne blitt. Hvilke deler av fortiden er det verdt å dvele ved? Og hvilke spor er det best å skjule for alltid?

I romanen Fra nå av kan alt skje flettes viktige historiske hendelser sammen med det personlige og skjellsettende. Med alvor og overskudd skriver Espen Haavardsholm frem en kvinne som har levd et uvanlig rikt og hendelsesfylt liv.

 

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Jomsviking

Reklame. Leseeksemplar fra Gyldendal.

Jomsviking er andre boka jeg leser denne måneden, som har handling fra vikingtiden.

De som ønsker å lese bøker fra denne tiden, må tenke på at dette er en tid der det er konstant kriging om makt.

For de sarte, som ikke liker at det er for blodig og makabert, vil jeg anbefale Ormebitt. Det er en roligere bok, men likevel spennende.

Hvis du ikke liker blod og gørr og tarmer, bør du ligge unna Jomsviking. Hvis du derimot ikke bryr deg om det og du liker å lese bøker fra denne tiden, ja da må du bare lese Jomsviking også.

Det er kommet tre bøker i Jomsvikingserien. Nummer to heter Vinland og den tredje Danehæren. Jeg har begge her i lesekø og gleder meg, omtaler kommer.

 

 

 

Året er 993. Under et angrep øst i Viken ser unge Torstein faren bli drept på grufullt vis. Selv blir han ført bort som trell. Det går mot ufred i Norge. Olav Tryggvason vil ha makten i landet og gjøre Hvite-Krist til den nye guden.

Med inngående kjennskap til perioden og et skarpt blikk for detaljer bringer forfatteren oss tett på Torstein Tormodson, som skal oppleve trelleslit og fredløs tilværelse før han står frem som fryktet kriger og leiesoldat. Underveis veves skjebnen hans sammen med Olav Tryggvasons.

Jomsviking er en bredt anlagt fortelling fra dramatiske år i norsk historie, med skildringer av legendariske hendelser som slaget ved Svolder og trellen Karks drap på Håkon Jarl.

Jomsviking er første bok i en serie som følger livet til Torstein Tormodson, en mann som mot alle odds reiste seg mot kongsmakt og tyranni.

 

Tore Tveit, Min mor døde barnløs

Reklame. Leseeksemplar fra Forlagshuset Vestfold.

Det er ihvertfall en ting som er sikkert og det er at de mindre forlagene gir ut mange veldig gode bøker. Disse får altfor få omtaler og lite plass i hyllene hos bokhandlerne.

Etter at jeg begynte å få bøker, har jeg fått mange nydelige leseopplevelser, som ellers ville gått meg hus forbi.

Min mor døde barnløs, er en slik leseopplevelse.

En rørende, hjertevarm bok, skrevet med lun humor.

Knut Oskar, som tror han er oppdøpt etter en tantes to elskere, er en enstøing. Litt problemer med psyken, så han måtte slutte som lærer og har en tendens til å mure seg inne i leiligheten. Der slukker han ensomheten med å lese bøker. Han er mye ute og går og når nervene tar han, fordyper han seg i historiske tall.

Han har aldri kjent sin mor og har lite kontakt med din far, ingen venner, så han suller mest rundt alene, helt til en nabo begynner å banke på døren og sakte, men sikkert begynner Knut Oskar å nærme seg sine medmennesker.

Rørende skrevet og humoristisk også, for han har selvironi den godeste Knut Oskar.

Minner meg litt om Eleanor Oliphant har det helt fint.

Anbefales varmt

For de som bor i Skiensområdet, må det være ekstra moro for da er det mer som både en historiebok og geografibok, på samme tid.

 

 

Den førtidspensjonerte læreren Knut Oskar Pedersen er en særing og en einstøing, men når han begynner å fundere over hvem moren hans var, som tilbrakte de seks første årene av hans liv på mentalsykehus, og som deretter døde, begynner livet hans langsomt å endre seg. Han blir vennligere innstilt overfor naboene, og ikke minst, han får bedre kontakt med faren, som alltid har vært en lukket mann. Dette er en underfundig, morsom og rørende roman, skrevet av en forfatter med en lang rekke utgivelser bak seg.

 

 

Jussi Adler-Olsen, Offer 2117

Reklame leseeksemplar fra Aschehoug.

 

Da var det min tur å lese Adler-Olsens nyeste og jeg greide ikke å legge den fra meg. Gleder meg til film, for det må det bare bli for den kommer til å bli kjempespennende, akkurat som boken.

Den var nesten vondt spennende hvis dere forstår hva jeg mener, vond slik at man ikke har lyst til å lese men samtidig så spennende at man bare må fortsette.

Jeg har likt alle bøkene om Carl og gjengen hans og likt alle, unntatt Selfies, som jeg syntes var regelrett dårlig.

Derfor er det ekstra gledelig at han er tilbake på topp.

Nå har vi fått Assads historie og det skal bli enda mer spennende å høre hvordan det går i neste bok, med den brokede forsamling i avdeling Q.

Selfies, Jussi Adler-Olsen

 

I over ti år har Assad vært et gåtefullt kraftsenter i Avdeling Q. En kjedereaksjon av voldsomme hendelser bringer ham på randen av total kollaps. Bare Rose, som også har sine utfordringer, kan hjelpe Assad å fri seg fra de mørke demonene som vekkes til live av den spanske journalisten Joan Aiguaders dekning av en flyktnings tragiske død.

 

 

 

 

 

Veien er livet

 

Veien er livet

Veien er livet

Steg for steg vandrer vi

Vi ser ingenting, vi vet ingenting om hva som venter bak neste sving

Vi famler oss frem, nærmest i blinde

Noen ganger går det lett og ledig

Veien er bred og flott å gå på

Andre ganger går det smått

Det er kronglete og brattlent

Kanskje må vi stoppe å puste på

Hvile en stund

Men vi må videre

Steg for steg

Kanskje vi noen ganger må kappe kvist

Veien blir liksom borte for oss

Men den er der

Vi må bare lete

Lete etter små smutthull, akkurat så store at vi kommer igjennom

Og så er vi på veien igjen

Steg for steg vandrer vi

Veien er livet

I dag

Jussi Adler-Olsen, Offer 2117

Jussi Adler-Olsen, Offer 2117

Reklame leseeksemplar fra Aschehoug.

 

Da var det min tur å lese Adler-Olsens nyeste og jeg greide ikke å legge den fra meg. Gleder meg til film, for det må det bare bli for den kommer til å bli kjempespennende, akkurat som boken.

Den var nesten vondt spennende hvis dere forstår hva jeg mener, vond slik at man ikke har lyst til å lese men samtidig så spennende at man bare må fortsette.

Jeg har likt alle bøkene om Carl og gjengen hans og likt alle, unntatt Selfies, som jeg syntes var regelrett dårlig.

Derfor er det ekstra gledelig at han er tilbake på topp.

Nå har vi fått Assads historie og det skal bli enda mer spennende å høre hvordan det går i neste bok, med den brokede forsamling i avdeling Q.

Selfies, Jussi Adler-Olsen

 

 

I over ti år har Assad vært et gåtefullt kraftsenter i Avdeling Q. En kjedereaksjon av voldsomme hendelser bringer ham på randen av total kollaps. Bare Rose, som også har sine utfordringer, kan hjelpe Assad å fri seg fra de mørke demonene som vekkes til live av den spanske journalisten Joan Aiguaders dekning av en flyktnings tragiske død.

Hvilken fasade skal vi velge

 

Hvilken hatt skal vi ta på

Hvilken fasade skal vi velge

I dag

Hvordan vil vi at verden skal se oss

Hvordan skal vi få til å passe inn

 

Hva med å være oss selv

Akurat den vi er ment til å være

Annerledes enn alle andre

Vår egen hatt

Vår egen fasade

Ærlig og ren og fri for staffasje

Møte verden som akkurat det mennesket vi er

Kanskje det får være nok

I dag

Sammen

 

Sammen

La oss gå sammen

La oss være der for hverandre

Det er ikke alt vi forstår

Det gjør ikke noe

Vi kan være der likevel

Vi må ikke vite hvordan ting kjennes ut

for å være nær

Vi kan lytte

La oss være der for hverandre

sjel til sjel

som medmennesker

I dag

Vår fysiske kropp henger ikke med

Det føles som om det kan påvirke kroppen fysisk når vi åpner opp for sansene våre.

Jeg vil ikke påstå dette, for det er jo ingen sannhet i dette, bare tro.

Jeg er også redd for at hvis vi har fokus på dette, vil vi kanskje trekke til oss mer og det ønsker vi jo ikke.

Det er også viktig å ikke avskrive fysiske utfordringer med at det er spirituelt, men sjekke med lege.

Man kan bli svimmel, tung i kroppen, følelsesmessig ristet.

Hjertebank, Spenninger i hodet,  prikking i armer og bein.

Øresus, topper og verk i ørene.

Dette må sjekkes for å se om det er noe fysisk galt med en.

 

Hvorfor reagerer vi sånn.

Det jeg tror, jeg gjentar tror, er at vi spirituelt åpner opp for flere og flere energifrekvenser jo mer vi jobber med det.

Slik vil vi da spirituelt svinge høyere i frekvens.

Vi vil ta inn mer, healingen blir sterkere, vi sanser mer.

Men….

Kroppen den er den samme tunge fysiske massen.

Den må ha tid på seg til å venne seg til disse nye frekvensene.

Og i og med at vi stadig utvikler oss, vil dette kjennes.

Det jeg innbiller meg er at de neste generasjoner som vokser opp, de har kropper som svinger lettere med.

De er ferdig utviklet mens vi gamlinger som baner vei, har ikke kropper som er vant til disse energiene.

 

Energiene er vibrasjoner.

Derfor vil vi merke det godt i ørene, på samme måte som lyd vibrerer i ørene.

Det samme skjer kanskje til en viss grad med kroppen.

Et viktig verktøy er derfor meditasjon, yoga og mindfullness.

Øvelser der kroppen får ro og nedstressing.

For i tillegg til den spirituelle utviklingen lever vi jo i et samfunn av støy og alle typer ytre påvirkning.

Hele denne pakken påvirker kroppen sammen med alle de andre prestasjonskravene om å være vellykket.

Et evig jag etter den perfekte ytre fasaden, som egentlig ikke betyr noe som helst.

Det som betyr noe er ikke hvordan vi ser ut, men hvordan vi er som menneske

Hvilke energier sender vi ut

Hvilke spor legger vi igjen etter oss

Hvordan påvirker vi verden rundt oss

For også våre energier vibrerer og når andre mennesker

Tenk heller på hvordan du påvirker dine medmennesker vis hjertet ditt enn hvordan du og hjemmet ditt ser ut.

Kjærligheten i ord og tanker

De svinger også i vibrasjoner

Det er hva jeg tror

I dag

Tore Tveit, Min mor døde barnløs

Tore Tveit, Min mor døde barnløs

Reklame. Leseeksemplar fra Forlagshuset Vestfold.

Det er ihvertfall en ting som er sikkert og det er at de mindre forlagene gir ut mange veldig gode bøker. Disse får altfor få omtaler og lite plass i hyllene hos bokhandlerne.

Etter at jeg begynte å få bøker, har jeg fått mange nydelige leseopplevelser, som ellers ville gått meg hus forbi.

Min mor døde barnløs, er en slik leseopplevelse.

En rørende, hjertevarm bok, skrevet med lun humor.

Knut Oskar, som tror han er oppdøpt etter en tantes to elskere, er en enstøing. Litt problemer med psyken, så han måtte slutte som lærer og har en tendens til å mure seg inne i leiligheten. Der slukker han ensomheten med å lese bøker. Han er mye ute og går og når nervene tar han, fordyper han seg i historiske tall.

Han har aldri kjent sin mor og har lite kontakt med din far, ingen venner, så han suller mest rundt alene, helt til en nabo begynner å banke på døren og sakte, men sikkert begynner Knut Oskar å nærme seg sine medmennesker.

Rørende skrevet og humoristisk også, for han har selvironi den godeste Knut Oskar.

Minner meg litt om Eleanor Oliphant har det helt fint.

Anbefales varmt

For de som bor i Skiensområdet, må det være ekstra moro for da er det mer som både en historiebok og geografibok, på samme tid.

 

Den førtidspensjonerte læreren Knut Oskar Pedersen er en særing og en einstøing, men når han begynner å fundere over hvem moren hans var, som tilbrakte de seks første årene av hans liv på mentalsykehus, og som deretter døde, begynner livet hans langsomt å endre seg. Han blir vennligere innstilt overfor naboene, og ikke minst, han får bedre kontakt med faren, som alltid har vært en lukket mann. Dette er en underfundig, morsom og rørende roman, skrevet av en forfatter med en lang rekke utgivelser bak seg.

 

 

Gled deg over det du kan og ta vare på deg selv

 

Dette er Lillasjelord fra den andre siden, tatt ned på bestilling. Ta kontakt hvis du ønsker dine ord fra noen. Jeg vil gjerne ha relasjon til vedkommende og når denne gikk bort.

 

Dette er ikke så enkelt for meg

Å skulle sende ord via en annen

Ikke er jeg den som snakker mest og ikke er jeg den som roper

Jeg sier det som må sies

Jeg liker meg best i bakgrunnen

Det å få sysle med mitt

Det å få stelle i stand i ro og fred

Noe godt å spise

Særlig vafler

Du var så glad i vafler

Nystekte vafler med jordbærsyltetøy og rød saft

Men nå var du så takknemlig for alt du fikk

Det har du bestandig vært

Du så verdien i det jeg lagde i stand

Du så kjærligheten i meg

Vi hadde en så fin kontakt du og jeg

 

Når du var liten, hadde du en krakk

Der stod du slik at du kunne hjelpe til

Forkleet ditt var nesten like stort som jenta

Var det rødrutene det forkleet skal tro

Men du vokste jo til, men fortsatt ville du gjerne være der og hjelpe meg

Helt til det siste

Det var egentlig godt å gå

Jeg grudde litt på forhånd men det ble mye fredeligere enn jeg hadde trodd

Ja, ikke det at jeg fryktet, jeg var mett av dage, men likevel vet man ikke helt hva man går til

 

Jeg skulle gjerne vært der hos deg

Du har noen tøffe tak

Jeg er jo der, men ikke på samme måte som før

Jeg er ikke helt sikker på om du merker meg

Det er som om du senser noe, men ikke helt vet hva det er

Det er på  kjøkkenet ditt du kan merke meg best

Det er når du lager mat, særlig hvis du uffer deg når du er lei

Du er ikke altfor glad i å styre på kjøkkenet for tiden, du har nok fra før med andre ting

Jeg prøver å flytte på ting du bruker for at du skal legge merke til det

Men du tenker ikke over det, du bare blir frustrert

Kanskje blir det annerledes nå når du vet om det

 

I perioder skled vi litt fra hverandre

Du har hatt et hektisk liv og tiden strakk ikke bestandig til

Ha ikke dårlig samvittighet for det, det er bare tull av deg

Ha heller ikke det for den siste tiden

Ting blir som det blir, det gikk veldig fint

Blir du forresten aldri lei av få flytte på ting

Det er som om du ommøblerer hele tiden

Jeg er en som likte at tingene var som de var

Nei, bare la det være, la det stå sånn sa jeg når du kom med gode råd

Nye farger, nye gardiner og duker, nei, jeg var fornøyd jeg, akkurat som det var

det jeg var mest opptatt av var at det var fred rundt meg

Jeg likte ikke krangel og høye stemmer

Nå får dere være forlikt sa jeg, hvis jeg følte det gikk for langt

Men det var slett ikke alltid jeg ble hørt

Nå kan jeg le av det når jeg tenker tilbake, men jeg var ganske frustrert til tider

Jeg ristet på hodet og kunne ikke forstå at det var min familie

De var slett ikke lik meg, som helst lå unna diskusjoner

Jeg har liksom aldri sett vitsen i å hevde sin rett i ett og alt

Men av og til smilte jeg fint, hvis jeg så at det ble som jeg hadde trodd

Ja, var nå dette noe å lage styr om, sa jeg da

 

Ryggsekken din er tung for tiden, jeg ser du bærer tungt

Mye har du ristet av deg og det var nødvendig

Jeg var ikke den som ropte høyest men det betyr ikke at jeg mener man skal finne seg i urett

Da er det bedre å gå og det har du forstått

Jeg kan ikke spå fremtiden for deg kjære deg

Det er nå en gang sånn at man må ta dag for dag

Men du skal vite at jeg er der, du er ikke alene

Selv om du er så  vant til å ordne opp i alt, at du tenker ikke så mye på det

Egentlig er det som om du synes det er godt å kunne ordne opp i ting alene

Da får du det ihvertfall gjort, hører jeg du sier

Du slipper å være avhengig av noen andre

Du liker ikke det, du liker å være selvstendig

Husker du hvor sint du ble når noen lugget deg i håret

Da ble du som en krutt-tønne og du freste til dem

Jeg har ikke mer å si deg nå kjære deg

Jeg skal være der og hjelpe deg med å plukke gleder, for det er hva du har bruk for nå

Gled deg over det du kan og ta vare på deg selv

 

 

 

Harde forhandlinger, her presenteres de nominerte og hvem som vant

 

 

Når herr og fru her i huset, skal ut på reise, ja da er det harde forhandlinger.

Nominasjonene begynner flere måneder før avreise.

Er du av de som kjøper en bok i forbifarten på flyplassen kanskje.

Eller hiver du bare ned i kofferten noen i full fart.

Ja, for er du av de som ikke leser på ferie, ja da vil du ikke forstå denne galskapen.

Er du derimot en lidenskapelig bokelsker, ja da forstår du alt sammen.

 

Denne gangen bestemte jeg meg for å ta med flere av de bøkene som har ventet lenge i bokhylla.

Noen nykommere derimot, de var selvskrevne.

Slik som Amanda Prowse sin nyeste, Kunsten å forsvinne.

Andres de la Motte, var også ganske klar for disse to, Memorandom og Ultimatum, er de eneste jeg ikke har lest av han.

Dessuten må jeg ha med en stor dose krim, for gubben skal jo også ha dekket sine behov.

Mine drømmers land, Merice Briffa, fikk være med denne gangen.

Dette er en serie på fire bøker og de er flere år gamle og ikke så lett å få tak i lenger.

Jeg kjøpte de siste to som ebøker, for å være sikker på at jeg hadde hele serien.

De som er svært oppmerksomme, vil se at bok to i serien, er der også, men desverre må den vente til neste reise, for den kom ikke gjennom nominasjonen.

Nå skal vi på cruise og vi skal innom 7 havner på 12 dager, så det er travelt.

Men det er bare oss to, så da prioriterer vi gjerne bort aktiviteter ombord, for å kunne sitte ute i varmen og lese.

Jeg har bestandig med alt for mange bøker, så noen blir med hjem igjen.

Flere av de har også vært med på reise tidligere.

Dette vil bli cruise nummer 18.

 

 

Her er vinnerne

Jan Mehlum, Kalde hender og Gylne tider.

Jeg har bestemt meg for å lese hele serien så jeg tar med de første.

Anders de la Motte, Memorandom og Ultimatum, krim, der handlingen er lagt til Stockholm.

Merice Briffa, Mine drømmers land.

Slektsroman fra Australia.

Jeg ser den er anbefalt av Liv Gade, Norges one and only med tittel bokinspirator, så da går jeg ut fra at jeg liker den også.

Lucy Diamond, En italiensk affære

Det er jo feelgood som for meg hører med på ferie.

Amanda Prowse, kunsten å forsvinne

Sofia Lundberg, Den røde adresseboken

Kristina Ohlsson, Mios Blues og Lotus Blues

Disse har vært med før og nå må de bare leses, for jeg prøver å holde meg ajour med Ohlssons bøker

Charles Belfoure, Arkitekten i Paris

Denne var med til Karibien i Juli også, boken er et impulskjøp og jeg aner ikke om den er bra.

Laila Ibrahim, Gule krokus om våren.

Denne er kjøpt pga gode omtaler i bokgruppene og den har også vært med på ferie før.

Anna Bågstam, Øyevitnet

Øyevitnet kom seilende inn her helt på tampen og slo ut Moriarty, i siste øyeblikk.

Margaret Atwood, Tjenerinnens beretning.

Den skulle egentlig leses før jeg dro, og kanskje får jeg det til, men foreløbig ligger den den der.

14 bøker, på reise 15 dager, men to lange flyreiser og mye venting på flyplassen hjemover.

Alle er ferdig lagt inn i bloggen på utkast.

Det eneste som mangler er den siste finishen, nemlig om jeg liker den eller ei.

 

Da må jeg vel til å tenke på å pakke resten av kofferten.

 

 

 

 

 

Noen mennesker er så gjennomgående snille

 

Personlige Lillasjelord skrevet på bestilling. Ta kontakt i melding på Lillasjel på Facebook eller SMS 9946 7178 hvis du vil ha dine personlige ord. Du bestemmer selv etter å ha lest ordene om de kan postes i bloggen. Det er helt frivillig.

 

Noen mennesker er så gjennomgående snille

En slik person er du

Du vil alle så inderlig vel

Helst vil du putte alle inn i hjertet ditt og passe på dem

Akkurat dette kan gjøre at du innimellom blir litt sliten

Ja, for de hører jo ikke bestandig på dine bekymringer om hva som kan skje

Av og til blir de til og med sur på deg

Noe du slett ikke kan forstå, for du mener bare så inderlig godt

Men det kan være at du må gjøre noen endringer her

At det er noen du må passe litt mindre på

De må rett og slett lære seg å klare seg selv

Dessuten hører de ikke på deg uansett

De ønsker ingen som skal fortelle dem hva de bør og ikke bør gjøre

I tillegg blir du sliten

Du blir sliten av å passe på dem og du blir sliten av at de ikke hører

Det hjelper ikke at du sier etter at noe har skjedd, at var det ikke det jeg sa til dere

De vil rett og slett ikke lytte og du sliter deg ut

Så lenge det er voksne mennesker det dreier seg om, må du bare lære deg at de må ta ansvar selv

 

Det du kan gjøre er å finne andre ting du kan passe på

Du kan gjøre flere ting for deg selv

Du er ofte så opptatt av å sette andre først, at du kommer selv sist

Nå kan du med god samvittighet innføre ting som gleder deg selv

Du vil kjenne at når du lar andre ordne opp for seg selv, så får du en bedre hverdag

Og enda bedre blir den når du innfører flere gleder til deg selv

Det kan være en tur ut og se på alle fargene på blomstene

Høre småfuglene kvitre og la de få mat

Det er koselig å se de i aksjon ute

Hør på musikk, se det du ønsker på tv, les en bok, gå på kafe

Unn deg å nyte livet mye mer

Ikke ha dårlig samvittighet om du gjør noe, kun til glede

Tenk også over om det er noen du kan besøke eller ta en kaffe sammen med

Du har så god energi og et godt smil i tillegg til det gode hjertet ditt, så mange føler seg vel sammen med deg

 

Ikke prøve å endre deg på noe vis

Og ikke vær så kritisk til den du er

Du er et godt menneske, du skal være deg selv

Ja, kanskje er det ting du ikke mestrer, som andre klarer, men spiller det noen rolle

Nei, slik er det for alle

Så legg ikke så mye vekt på det du ikke får til

Se det du mestrer, det du er god til og gi deg selv en klapp på skulderen

Det var våre ord til deg

 

Vær deg selv

Ta mer hensyn til deg selv, ikke bare alle andre

Nyt dagene dine

Skap gode øyeblikk for deg selv

Kast dårlig samvittghet for det du ikke greier

Det er bare tull, for ingen greier alt

Alle har sterke og svake sider

Du har en vakker sjel i et varmt hjerte