Desemberlesestabelen ble nok altfor høy, men hysj ikke si noe, jeg har tjuvstartet

 

Desemberlesestabelen bærer preg av at jeg har innført en ny tradisjon, nemlig juleboklesing. I og med at jeg kun leste et par i fjor, blir det en blanding av både årets og fjorårets. Når de fra både november og desember er lest, skal jeg samle alle i et innlegg.

I desemberstabelen går det fra å være gjennomromantisk til å bli rett så kriminelt. Egentlig håper jeg at jeg får tjuvstartet litt på stabelen for jeg tror ikke jeg når å lese alle jeg har lyst til å lese. Ps, har tjuvstartet, ikke si det til noen. Jeg har lest Andventstjernen og den er bare så innihampen fin. Like fin som Snøsøsteren, omtale kommer. Og jeg har begynt på den første i trilogien til Bente Pedersen, så den blir nok også ferdig i dag. Til mitt forsvar vil jeg si at når andre pynter til jul når det egentlig er advent, ja da må jeg få lov til å begynne på desemberbøkene to uker før desember. Noe annet blir veldig urettferdig. Så det så.

Maja Lunde, Snøsøsteren

Egentlig skulle jeg ligget ved svømmebassenget på et hotell på Gran Canaria, men det ble jo ikke noe av. Men gubben har ferie så jeg er ikke hjemme alene mye i desember og da blir det nok mindre lest.

Og bare for å si det, så er januar nesten ferdig planlagt også, da blir det norsk måned, kun norske forfattere. Gled dere for det gjør jeg. Julaften i begynnelsen av hver måned og det kribler av forventning som alltid.

 

 

 

Simon Stranger, Adventstjernen 

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg har allerede tjuvtittet i Adventstjernen og sukket henført. Nydelige illustrasjoner og Simon Stranger skriver så poetisk.

 


De lever helt ulike liv. Stella, 11 år fra Norge, har en pappa som er politi og en mamma som er borte. Yousef, 17 år fra Palestina, er en flyktning med avslag på oppholdstillatelsen. De møtes en desemberdag på en låve, og skjønner snart at under stjernehimmelen er de mer like enn de kanskje tror.

En bok om flukt og hjemløshet, men også vennskapsbånd og det å høre til.
En hjertevarm og tankevekkende kalenderbok fra en våre viktigste samtidsforfattere.

 

Bente Pedersen, Fjorten dager i desember

Leseeksemplar fra Bladkompaniet

 

Bente Pedersen er kjent for mange av de som liker seriebøker. Nå har hun gitt ut en trilogi med julebøker.

Bok 1 heter Tilbake til fyret, bok 2 Stormvarsel. Bok 3 kommer i butikkene 4. desember

Et intervju med forfatteren Bente Pedersen

https://www.serieromanbloggen.no/blogg/intervju-med-bente-pedersen

 

 

Maria skal ta med sin demente far til øya i havgapet der han var fyrvokter. Alt handler om å gi ham en fin jul, og ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Sønnen hennes skal feire jul med sin far, eksfotballproffen Kevin, i Florida. Men dagen før avreise får Maria en tekstmelding fra bestevenninnen som ber henne sjekke VG …

Maria skrollet nedover. Det var ingen tvil om hva venninnen hadde ment at hun burde gjøres oppmerksom på. Pekefingeren ble hengende i luften over den halvfete overskriften. DRØMMEBRYLLUP I ROMA.

 

 

Rosie Curtis, Et ønske til jul

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

Vi fortsetter juleromantikken.

 

 

Bridget Jones møter Love Actually i denne perfekte julehistorien. 29-år gamle Jess følger drømmen og flytter til London. Det er desember, og hun leier et rom i et litt nedslitt, men fenomenalt hus i Notting Hill. Den første kvelden møter hun Alex, som bor i samme etasje som henne. Jess blir stormende forelsket. Hun drømmer om hvordan livet i huset skal bli fremover. Kanskje de til og med kan rive veggen mellom rommene. Etter at juleferien er over, viser det seg at Alex har blitt sammen med Emma, som bor i etasjen over. Jess ser for seg et år hvor hun konstant vil måtte støte på mannen i sitt liv – og kvinnen i hans. Jess er fast bestemt på å legge det hele bak seg og bli forelsket i London istedenfor Alex. Men hva om hjertet legger andre planer?
«Curtis har virkelig evnen til å beskrive kompliserte følelser, og hun favner både romantisk og platonsk kjærlighet. Vittige replikker, beretningen om vennskap og lojalitet, samt ikke minst besnærende romantikk gjør dette til en bok som garantert vil fange lesernes hjerte.» Publishers Weekly «Med lett hånd formidler Rosie Curtis julemagien. En kjærlighetshistorie med briljante karakterer. Det perfekte valget hvis du ønsker litt romantikk en mørk senhøstes kveld.» Woman’s Weekly

 

Bente Pedersen, Stormvarsel

Leseeksemplar fra Bladkompaniet

 

Bok nummer to i Juletrilogien til Bente Pedersen

 

 

Da Maria booket oppholdet på øya, tenkte hun ikke så mye på at hun kom til å møte gamle kjenninger. Spesielt ikke gamle kjenninger som får det til å krible i hele kroppen …

Kunne man elske noen så fort – etter noen få dager sammen? Riktignok kjente de hverandre fra barndommen, men det lå mange år mellom barndommen og nå, og da hadde de ikke engang tenkt på hverandre. Hun var betatt, det innså hun. Høyst sannsynlig var hun forelsket. Hun likte ham veldig, veldig godt, men elske?

 

Jenny Hale, Et julemirakel 

Leseeksemplar fra Bladkompaniet

Jeg fortsetter julebok-kavalkaden med Et julemirakel som en venn anbefalte meg.

 

 

En nydelig historie om vennskap og familie, og troen på evig kjærlighet.

Julen har alltid vært viktig for Noelle Parker. Hun har alltid elsket de mørke vinterkveldene med varm sjokolade og kaker i familiens koselige konditori. Men dette året er alt annerledes …

Da Noelle får vite at konditoriet står i fare for å bli lagt ned, bestemmer hun seg for å gjøre en siste innsats for å redde det. Samtidig som hun begynner å pusse opp lokalet, takker hun ja til en jobb som assistent for den eldre og gretne William Harrington.

Duften av hennes hjemmelagde kaker og synet av de nydelige juledekorasjonene hennes gjør underverker for Williams humør, og enda bedre blir det da hun overtaler ham til å ta ta kontakt med hans første store kjærlighet. Noelle selv oppdager plutselig at hun ikke er upåvirket av Williams barnebarn, den kjekke, men litt mystiske Alexander …

Vil Noelle klare å redde konditoriet, gjenforene en familie og finne kjærligheten før jul?

 

Kristin S. Ålovsrud, Gledelig jul

Leseeksemplar fra Bladkompaniet

 

Jeg har ikke lest så mange julebøker før, ble vel bare et par i fjor og det har overasket meg gledelig  at det er så mange norske forfattere. Jeg hadde trodd det meste var oversatte bøker.

 

 

JULEN HANDLER OM FAMILIE, NÆRHET OG OM Å ÅPNE HJERTET FOR ANDRE. ELLER …?

Etter at moren forsvant like før jul da de var små, har de to søstrene Frida og Ellen hatt et veldig ulikt forhold til julen og til hverandre. Mens Ellen har tatt avstand fra både julen og søsteren, har Frida elsket alt som hører julen til, og hun har gjentatte ganger forsøkt å forbedre kontakten mellom dem, uten at det har hjulpet.

Da de blir tvunget til å overnatte på en hytte på fjellet, har ikke Ellen noen mulighet til å unnslippe, og sannheten kommer endelig for en dag …

VIL DE TO SØSTRENE KLARE Å LEGGE DEN VONDE FORTIDEN BAK SEG? OG KAN KJÆRLIGHETEN SEIRE TIL SLUTT?

 

 

Daisy Bell, Julegjesten

Leseeksemplar fra Bladkompaniet

 

Dette ser ut til å være en koselig lettlest bok. Jeg satser på det siden desember er egentlig litt for ambisiøs. Og julebokomtaler i januar vil nok ikke bli noe suksess.

 

 

En hjemløs valp med et stort hjerte. Og en familie som trenger den …

Teddy rømmer hjemmefra en uke før jul. Han bekymrer seg lite for hva som kommer til å skje. Men veldig raskt oppdager han hvor kald og skummel verden er, og det som skulle være et spennende eventyr, virker som et fryktelig feilgrep.

Den godhjertede familien Wood oppdager plutselig en dag Teddy på den snødekte trappen sin. Claire, Ben og datteren Emily har en varm stue, og de er akkurat den familien Teddy lengter desperat etter å få. Men Emily er syk og foreldrene stresset, og rett før jul er ikke en valp uten manerer det familien trenger.

Teddy og Emily har en helt spesiell kontakt, og han blir den bestevennen hun så sårt trenger. Kan han bare overbevise foreldrene hennes om hvor lykkelig han kan gjøre dem alle sammen. Så vil han selv få sin drømmefamilie til jul.

 

Adventsgaven, Jenny Gladwell

Leseeksemplar fra Lesetid, Gyldendal

 

Dette tror jeg blir den siste juleboken og etter dette blir det litt nifsere i heimen. Vi blir kriminell.

 

 

Fra Oslomarka til Trafalgar Square – en herlig romantisk fortelling om kjærlighet, vennskap, heltemot og juletrær, fylt av den nordiske julens lune sjarm.

Nyhetsjournalist Jane Brook er utslitt. Den store, avslørende gravejobben hun brukte et halvår på ble en suksess, men den kostet henne også et kjærlighetsforhold. Til hennes overraskelse sender redaktøren henne av gårde til Norge for å skrive om Skogens dronning – juletreet som Oslo gir til Londons befolkning hver vinter. En uke på fine hoteller og førjulsfeiring venter, i selskap med blant andre den kjekke TV-personligheten Philip Donelly, og selv om Jane opprinnelig er skeptisk, kan det jo også være akkurat dette hun trenger for å lindre kjærlighetssorgen.
Men i de dype og snøfylte skogene finner Jane også noe annet: gamle brev fra krigens dager mellom en ung soldat og en mystisk ung kvinne. Det siste brevet ender med en lidenskapelig bønn som aldri blir besvart. Nå er det bare Jane som kan gi denne historien om kjærlighet og mot en happy ending – og ved å gjøre det, kan det også være at hun endrer sitt eget liv for alltid.
En historie som venter på å bli fortalt. En kjærlighet som venter på å bli oppdaget.

 

Silje O. Ulstein, Krypdyrmemoarer

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Når bokbloggere sender meg melding og forteller meg at bøker er spennende, da blir jeg også spent. Når debutanter blir solgt til andre land før den så vidt har begynt på rundgangen i Norge, da blir man spent. Denne skal visst være ekstremt creepy sies det. Grøss og gru, for en jul det blir.

 

 

Det er få dager før første skoledag etter sommerferien. Elleve år gamle Iben forsvinner sporløst fra sin mor Mariam under en handletur. Mariams umiddelbare reaksjon er flukt. Hun setter seg i bilen og kjører. Langt.

Et kollektiv får en tigerpyton som kjæledyr. Da Liv møter slangen Nero for første gang, overveldes hun. Hun trodde ikke det var mulig for henne å føle slik for et annet levende vesen.

Med dyp innsikt i menneskesinnet er Krypdyrmemoarer en oppslukende, mørk og intens psykologisk thriller om ensomhet, sorg, skam og seksuell perversjon. Det er en roman om indre identitetskamp og driften mot å forsvinne og bli en annen, men dypest sett er det en roman om å lære seg å elske.

 

Kristin Dons-Wallebek, Bak hver en dør

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Dette er debutboken til Dons-Wallebek. Jeg tror det er en psykologisk thriller og jeg er spent. Man vil jo så gjerne like debutbøker men samtidig må jeg jo være ærlig.

 

 

 

En uhyggelig stemning legger seg over bydeln Langestrand i Larvik. De ansatte i hjemmesykepleien i sone Bølgen er livredde for å gå på jobb. Flere av brukerne har hatt besøk på kvelds- eller nattestid. Det har ikke vært innbrudd. Beate sliter med vanskelige ansatte og stort press. Snart eskalerer det hele; dulgte historier fra fortiden får svært alvorlige konsekvenser. Tidlig en morgen oppdager en turgåer en druknet person i Farriselva. Det blir også funnet en gjenstand som knytter seg til hjemmesykepleien. Politiet retter søkelyset mot Beate, og hun ser seg nødt til å finne hjelp utenfor tjenesten. Louise Bøkker, en tidligere studievenninne av Beate, jobber nå som privatetterforsker. Beate kontakter henne for å få hjelp til alle problemene og utfordringene, slik at hun kanskje kan få tilbake kontrollen i sone Bølgen. Samtidig oppstår det spenninger i familierelasjoner, hvor adopsjon og arv er i hovedfokus. Vi følger karakterer både innenfor og utenfor sykepleiermiljøet i et intrikat og livsfarlig drama, hvor historiene spenner seg fra 1917 til 2017. I denne thrilleren møter vi personer som på mange vis er knyttet sammen i et edderkoppspinn.

 


William Shaw, Gravens hemmeligheter 

Leseeksemplar fra Goliat forlag

 

Shaw er en av mine krimforfatterfavoritter, som ikke er nordisk. Stort sett leser jeg nordisk krim. Ikke fordi andre er dårlig men fordi jeg ikke når å lese alle. Jeg må derfor velge og Shaw er en av de utvalgte og det er jo litt rart å glede seg til drap, men heldigvis er det bare fiksjon, ikke virkelighet. Og det er jo ikke drapet som er spennende, men etterforskningen, det å løse mysterier.

Det er best å lese de fortløpende for vi følger de samme hovedpersonene men historiene er frittstående.

William Shaw, Fuglekikkeren

William Shaw, Salt Lane

William Shaw, Dødeland

 

Et morbid funn

Et uidentifiserbart lik blir funnet i en fryser i et tomt rikmannshjem. Ingen virker til å bry seg om hvem det er eller hvem som har plassert det der. Na.r etterforsker Alexandra Cupidi får saken, har hun ingen anelse om at den vil lede henne til en rekke av mord og begravde hemmeligheter.

En forbrytelse fra historien

Han forsvant fem år tidligere og nesten ingen fikk det med seg. Men når bevis flyter til overflaten, som tyder på at han var knyttet til sexforbrytelser, kommer Alexandra Cupidi, datteren Zo.e og vennen William South borti en skummel kraft som ønsker å bringe dem til taushet.

Et begravlagt liv

Når hun graver i hemmelighetene finner Alexandra Cupidi ut at kriminalitet og makt sjelden befinner seg langt fra hverandre. Det er farlige forbindelser mellom de to sakene.

 

Holly Miller, Synet av deg

Leseeksemplar fra Bastion

 

Oj oj, dette blir spennende. Det er en kjærlighetsroman og jeg krysser fingrene for at den ikke er for klissete for meg,særlig etter at juleromantikken,  men er den det, er den veldig fin for alle de som elsker romantikk. Klarsynthet er et tema som jeg er opptatt av og jobber med, så der er jeg nok også ganske så kritisk, ja dette blir spennende, krysser fingrene jeg for at dette blir bra. Blanding krim og romantikk må vel være bra

Synet av deg er en moderne, varm og episk kjærlighetshistorie som garantert vil gripe hjertet ditt.

Ville du valgt kjærligheten om du visste hvordan det ville ende?

Callie jobber på venninnes kafé og vet ikke hva hun vil med livet sitt, eller hvordan hun skal finne en ny retning.
Joel har gitt avkall på kjærligheten og har bestemt seg for å ikke binde seg til noen. Men når Joel møter Callie, klarer han ikke avvise følelsene sine for henne.
Møtet mellom dem blir starten på en magisk tid. Men Joel holder på en hemmelighet. Selv om historien deres bare så vidt har begynt, vet han allerede hvordan den slutter…

 


Kjell Arvid Nilssen, Antatt skyldig

Leseeksemplar fra Liv forlag, Forlagshuset i Vestfold

 

Enda en krim, blir en kriminell jul etter all romantikken i julebøkene

 

 

“Helt oppe, på det øverste trinnet, satt noe som lignet en velvoksen, brunpelset bjørn.
Vet du hva den stygge ulven gjorde, mamma? Først kledde den seg ut! Så spiste den opp hele bestemor, og så spiste den opp hele Rødhette på en gang! Linda sier at ulven ikke er snill! Ikke snill!

Inne i det billige bjørnekostymet satt en mann- helt ubevegelig, som bare en død kropp kan være. Ut fra vinkelen på hodet, kunne det se ut som om han stirret på dukka på trinnet nedenfor seg. Den døde bjørnen så slett ikke skremmende ut, heller avslappet. Som om den satt der og ventet på noen, utenfor hiet sitt.”

ANTATT SKYLDIG er en samtidskrim, farget av virkelige forbrytelser som har funnet sted i Norge i løpet av de siste ti-årene.

 


Jonas Jonasson, Hevnen er søt

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

 

Alle kjenner vi vel til hundreåringen som stakk ut av vinduet og forsvant. Det gjør at jeg har forventninger til lun humor i Hevnen er søt også.

 

Humorkongen Jonas Jonasson er tilbake med en ny ellevill komedie, denne gangen inkludert en liten avstikker gjennom kunsthistorien. Hevnen er søt AS bobler over av fortellerglede. Viktor Svensson har store planer for Alderheims kunsthandel. Veien til makt og innflytelse går via kunsthandlerens datter Jenny – en ung kvinne som elsker ekspresjonismen mer enn noe annet. Den afrikanske medisinmannen Ole Mbatian har lenge ønsket seg en sønn. Til hans store glede dumper det ned en nesten fullvoksen en rett foran føttene på ham – bokstavelig talt. På en nabofest får Hugo Hamlin en strålende forretningsidé: Hva gjør du om naboen tråkker deg på tærne? Plasserer søppeldunkene på feil sted? Skraper opp bilen din? Små og store irritasjoner verden over – det går det an å gjøre penger av! Firmaet Hevnen er søt AS er snart et faktum.
Jonassons femte roman beveger seg lett og ledig over kontinentene, og skjebnen forvandler de parallelle fortellingene til én


Lars Kepler, Speilmannen

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Jeg har lest alle Keplerbøkene så da må jeg jo lese Speilmannen også. De som har lest den sier den er like spennende som de tidligere Keplerbøkene.

Lars Kepler, Lazarus

Lars Kepler, Kaninjegeren

Stalker

Bøker lest juni 2016

 

 

En ung kvinne forsvinner på vei hjem fra skolen. Fem år senere blir hun funnet drept på en lekeplass midt i Stockholm. Gjennom overvåkningskameraer klarer Joona Linna å spore opp et øyenvitne. Når det viser seg at vitnet er en psykisk syk mann som overhodet ikke husker noe av det han har sett, kontakter Joona hypnotisør Erik Maria Bark.


William Blake, Ekteskapet mellom himmel og helvete

Leseeksemplar fra Kolon forlag

Leseutfordring i desember, vet ikke hva jeg går til og dere som følger meg, vet at det liker jeg. Jeg liker å utfordre meg litt til å lese ting jeg ikke ville valgt med selvfølge.

 

 

William Blake er en av de mest originale begavelsene i engelsk litteratur og billedkunst; det er få, om noen, som ligner ham. Blake hadde en enorm visjonær evne og en like sterk politisk radikalisme. Ekteskapet mellom himmel og helvete ble til rundt 1790–93 og er både en humoristisk satire over religion og moral og et poetisk uttrykk for Blakes filosofi. Blakes vidd kommer særlig til uttrykk i de 70 aforismene samlet i avdelingen «Ordtak fra helvete». Henning Hagerup har skrevet et pedagogisk etterord.


Joyce Carol Oates, Svart vann

Leseeksemplar fra Pax forlag

 

I høst leste jeg min første Oates bok, Mitt liv som rotte.
Joyce Carol Oates, Mitt liv som rotte

Den romanen var bare utrolig bra og Oates suste inn på favorittforfatterlista. Etter det har jeg bestilt 5 titler til av henne. Graverens datter bestilte jeg men fikk den aldri, så den var Pax forlag så snill at de sendte meg sammen med Svart vann. Det blir derfor mye Oates herfra men jeg starter med Svart vann.

 

 

“Kommer jeg til dø? – Sånn?” Dette er den dramatiske historien om den 26 år gamle Kelly Kelleher og hennes liv som passerer revy mens hun venter på drukningsdøden, fastklemt i en bil. Romanen kretser om hvordan Kelly havnet i denne bilen med en rik og mektig senator, om hennes naive forhold til menn som ikke vil henne vel, og om hennes vanskelige fortid. Minnebildene blandes med stadig flere hallusinasjoner ettersom det svarte vannet stiger i bilen og surstoffet forsvinner. I dag vil nok nye lesere først og fremst assosiere boken med #metoo, men da Svart vann første gang kom ut i 1992, var det mange som forbandt den med Chappaquiddick-ulykken i 1969. Senator Edward Kennedy kjørte utfor og forlot bilen, mens passasjeren hans, en ung kvinne, ble etterlatt for å dø. Også i Svart vann er sjåføren en senator, men Oates har fokus på Kelly, som er selve inkarnasjonen av ung sårbarhet. En sårbarhet man ofte ser hos velutdannede og idealistiske unge kvinner som blir tiltrukket av eldre, innflytelsesrike menn.

 

Ken Follett, Aftentid og morgengry

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Ken Follett er en forfatter jeg liker godt. Jeg har ikke lest alt av han. Stormenes tid er favoritten. Århundre-trilogien ga jeg opp, 150 sider ut i første boken, da jeg syntes det ble så mye ekstra visvas med elskerinneprat, men jeg må vel prøve på igjen. Jeg har nemlig alle tre.
Jeg gleder meg til Aftentid og morgengry, satser på at den blir lest i rolige dager mellom jul og nytt år.

 

Aftentid og morgengry er en mesterlig fortelling om ambisjoner og rivalisering, død og fødsel, hat og kjærlighet. Året er 997 og England er under angrep fra alle kanter. Kongens grep om landet er svekket, de mektige utnytter de svakeste, og blodsutgytelser er dagligdagse. I denne kaotiske tiden følger vi tre personer: Edgar, Ragna og Wilf, gjennom deres vanskeligheter, håp og drømmer.

For tretti år siden møtte vi første gang Kingsbridges innbyggere i Stormenes tid. Med Aftentid og morgengry tar Ken Follett oss nå med på en unik reise tilbake til de dramatiske hendelsene før Stormenes tid.

 

November.

November:

 

Camilla Reimers, I desember

Maria Kjos Fonn, Heroin Chic

Jojo Moyes, Det siste brevet fra deg

Peter May, Lockdown i London

Lene Lauritsen Kjølner, Petra Pettersens perfekte plan

Kjersti Herland Johnsen, Julebrev

Ingrid Storholmen, Støvberar

Gudrun Skretting, Tre menn til Vilma

Frode Eie Larsen, Så ble det kaldt

Annika Estassy, En sang til Hedda

Rahma Hamed, Å samle solstråler fra Mosul til Drammen

Asbjørn Sandøy, Kokkejævel, Livet mellom måltidene

Jenny Colgan, Jul på øya

Hege Kofstad, Grenselosene

 

 

September:

Bøker lest september 20, 19 bøker, pluss 2 hemmelige fra forrige måned

 

Oktober:

Bøker lest oktober 2020, 17 bøker

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Langt inni deg har du en skattkiste

 

Langt inni deg har du en skattkiste

Den inneholder det mest dyrebare du kan finne i hele verden

Den gjemmer på din styrke

Din styrke til å overleve

Din styrke til å finne veien ut av mørket

Din styrke til å finne løsninger når alt virker håpløst

Den kan være godt gjemt

Den kan være så godt gjemt at du ikke vet at du har den

Du ser den ikke, du må grave dypt for å finne den

Du må lete og lete

Har du mistet nøkkelen

Får du ikke opp låsen

Den kan dirkes opp uten nøkkel

Det kan bare ta litt tid

Det kan ta noen tårer

Det kan ta noen tårer til

Det kan ta noen kg fortvilelse, noen kg sorg , noen kg depresjon

Lokket kan sitte helt fast

Det kan føles som om det er umulig å rikke på

 

La deg selv få litt tid

Smør låsen forsiktig med fortvilelsen din

Gni litt av sorgen og smerten rundt nøkkelhullet

Drypp låsen med tårene dine

For hver dråpe som renner inn i låsen, for hver dråpe vil det løsne noen millimeter

I begynnelsen kan det kjennes like fast ut, men det er ikke det

Litt etter litt, kan lokket beveges

Du får kanskje ikke opp hele med en gang

Kanskje må du lirke og lure litt forsiktig

Kanskje må du smøre låsen litt mer

 

Husk hele tiden på hvor verdifullt innholdet er

Det er ingen som kan gi deg det du oppbevarer i den kisten

Din indre styrke

Uansett hvor sterk de er de du har rundt deg, er det kun du som sitter med nøkkelen

De kan hjelpe deg hvis du vil

Det er godt å få hjelp

Men det er du som må løfte av lokket

Det er du som må ta frem innholdet

Det er din skattkiste

Det er det mest verdifulle du noengang kommer til å eie

Det er der din indre styrke ligger gjemt

Uansett hvor motløs du er

Uansett hvor lite tro du har på at det lokket går av, så stol likevel på at smått om senn får du låsen opp

Du dirker og dirker ,du smører og gnir

En dag kan du slå opp lokket for fullt

Du greide det

Du fant styrken din, din indre styrke,det mest verdifulle du har inni deg

I dag

Hege Kofstad, Grenselosene

Hege Kofstad, Grenselosene

Leseeksemplar fra Pax forlag

 

 

Grenselosene, er en svært spennende bok,  om grenselosene som egentlig har fått altfor liten plass i litteraturen.

Jeg har lest mange bøker fra siste verdenskrig i Norge i det siste og har enda flere igjen som står på vent. Når jeg har lest de alle, skal jeg samle de i en blogg, tenker jeg. Det var en lur ide.

Grenselosene var velskrevet og nesten mer spennende enn krim. Det er helt ufattelig hva de gjorde for å hjelpe sine medmennesker.

Jeg tenker på det når jeg ser hvordan vi klager og syter over hverandre nå under pandemien. Tenk hadde vi hatt krig …..i fem år.

Og vi kunne risikere livet uansett hvor forsiktige vi var, i tillegg til at det var lite mat. Ville vi taklet det?

Jeg likte godt måten boken er skrevet på. Her beskrives det rett frem, klart og tydelig, uten utenomsnakk.

Mangler du gave til en voksen person, må dette være midt i blinken.

Anbefaler glødende varmt å lese Grenselosene og gi en applaus og stor hyllest til jobben de utførte, med det eneste som takk at hvis de overlevde, levde de fleste resten av livet med posttraumatisk stress og dårlig psykisk helse, av år på vakt for å hjelpe sine medmennesket.

 

 

Langs hele svenskegrensa bodde det nordmenn som under krigen loset flyktninger gjennom skog, over sjø og fjell, til tryggheten i Sverige. De var menn og kvinner, barn og ungdommer, omtrent tusen i alt. De meldte seg ikke til heltedåd. De var vanlige mennesker som bodde på strategiske steder og forstod at andres liv avhang av dem. Flyktningene var motstandsfolk, tyske desertører, jøder, russere, jugoslaver, polakker, syke, friske, unge, gamle eller gravide. Som grenselos kunne man aldri vite hva som ventet i løpet av turen, som ofte tok flere dager. Alltid med frykten for å bli oppdaget av grensepolitiet, av tyske soldater eller å bli infiltrert av falsk hjemmefront. Det var dødsstraff for å hjelpe flyktninger over grensa. Nervepresset var enormt. Men der andre motstandsfolk ble helter etter krigen, ble losenes innsats hverken anerkjent eller husket.

 

Jeg leser nå…….

 

Jeg er ikke helt sikker på hva jeg skal lese nå.

Jeg har et par halvleste, som jeg kanskje leser ut.

Men aldri har jeg trodd at jeg skulle bli ferdig med hele novemberstabelen og ha 2,5 dag til gode.

Mest sannsynlig leser jeg ut de to jeg holder på med. Den ene er Siste jul i Paris. Leseksemplar fra Cappelen Damm. Den er litt treg synes jeg for alt er i brevform, så det blir mange gjentagelser når brevene går frem og tilbake og jeg er ikke en tålmodig leser.

 

 

August 1914. England er i krig. Evie Elliott vinker farvel til sin bror Will og hans beste venn Thomas Harding idet de drar til fronten, og hun tror — som alle andre — at krigen vil være over i god tid før jul, slik at de kan dra på sin planlagte tur til Paris og feire julen der. Slik går det ikke. Gjennom de grufulle krigsårene skriver Evie og Thomas jevnlig brev til hverandre, og i brevene deler de både frykt, ensomhet, håp og etter hvert en sterk kjærlighet.

Julen 1968. Thomas er gammel og har reist til Paris med en stor brevbunke i hendene, fast bestemt på å lukke døren til fortiden. Men det er ett brev han enda ikke har lest …

Den andre

Bjørn Bakken, Lang, lang rekke, leser jeg på iPaden og det er jeg heller ikke noe god på, så den har måtte vente en stund. Manus sendt fra forfatteren, som går og venter på å få debutboka sendt fra trykkeriet.

 

Desember er allerede planlagt og i og med at det der er igjen flere planlagt enn jeg tror jeg når å lese, vil jeg nok begynne på de.

De som ligger først er:

Simon Stranger, Adventstjernen 

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Den leses på dagtid, så på sengekanten befinner allerede denne seg, den ligger klar.

Bente Pedersen, 14 dager i desember, første bok i en splitter ny juletrilogi, der to bøker er utgitt og den tredje kommer 4.12.

Leseeksemplar fra Bladkompaniet.

 

November:

 

Camilla Reimers, I desember

Maria Kjos Fonn, Heroin Chic

Jojo Moyes, Det siste brevet fra deg

Peter May, Lockdown i London

Lene Lauritsen Kjølner, Petra Pettersens perfekte plan

Kjersti Herland Johnsen, Julebrev

Ingrid Storholmen, Støvberar

Gudrun Skretting, Tre menn til Vilma

Frode Eie Larsen, Så ble det kaldt

Annika Estassy, En sang til Hedda

Rahma Hamed, Å samle solstråler fra Mosul til Drammen

Asbjørn Sandøy, Kokkejævel, Livet mellom måltidene

Jenny Colgan, Jul på øya

 

 

Oktober:

Bøker lest oktober 2020, 17 bøker

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

Ikke mine ord i dag

Dette er ord som ble skrevet på Lillasjel tidligere i høst da jeg oppfordret til å skrive egne ord. Jeg var litt skuffet over at så få deltok, av nesten 5000 følgere, derfor belønnet jeg de som kom med bidrag med personlige Lillasjelord.
Er de ikke fine?

Susanne Mauseth Særsten Instagram @hjartelys

 

Hun hadde helt andre forhåpninger om hvordan livet skulle bli enn hva det ble.
Det gjør vondt, men man kan jo ikke gi seg❤

Marianne Bjørke

 

I naturen jeg finner ro.
I naturen der skogen bor.
I naturen jeg kan hvile mitt blikk.
I naturen der høsten er.
I naturen jeg finner bær.
I naturen fuglene kvitrer.
I naturen jeg går med hjerte.
I naturen jeg lader opp.
I naturen er jeg nær Min sjel.
I naturen jeg lytte og ser🍁🍂🤎🍂🍁🤎🍂🍁🤎.

Eva Schartner

 

Høsten farger skogen i nydelige farger, den er riktig så fager.
Å gå en tur i skogen gir sjelen ro,
Åh, du tenker her vil skjela mi bo.
Om dagen kjennes trist, å du er sur, ta på deg skoa gå ut på skogs tur. Alt det triste og vonde vil nærmest forsvinne, det gjelder både om du er mann eller kvinne ❤👍❤

Laila K. Høibakken

 

Her er eg,går min eigen veg.Stundom er vegen humpete,og sikta er tåkete.So kjem sol og himmelblå,då svevar eg avstad.Slike dager vil eg ha fleire av.😄
Hildegunn Takle

 

– selvdestruktiv –

hun feier dager
under teppet
og støvtørker
øyeblikkene

de hviskende stemmene
i krokene
lar seg ikke vaske bort

©Irene Anderssen

 

.. Jeg er den jeg er , og livet skåner ingen . Dagene er full av spennende hymner. Bli med , heng deg på . Himmelens hersker er alles lys ,, …. ✨💚 ..

Elin Kjelås

 

Noen dager er lyse og blå,dem gjemmer vi på,noen dager er mørke og grå,dem lar vi gå, for live er litt av begge to, det lever vi lenge på💞💞

Tove Ulevik

 

Jenta som ønsker å bli sett og hørt. Ser dere henne ikke. Fargerik og klar. God og snill. Jeg er klar.
Gun-Merete Noraberg

 

 


Silje Kristine Engbråten

Hun har også skrevet diktboken Bestefars lange armer

Silje Engbråten, Bestefars lange armer

Clickbait – blir du lurt

 

Clickbait – blir du lurt?

Jeg blir og det er så irriterende.

Og det er så innmari mye av det.

Det brukes bevisst for å lure deg til å klikke.

Du ser det på tv.

Vil du se hva som skjedde da…., klikk deg inn på….

For ikke å snakke om avisene.

Klikker du på overskriften, kan artikkelen si det motsatte av hva overskriften speiler.

Er det ikke irriterende?

Jeg liker ikke clickbaits for jeg liker ikke å lure folk.

Jeg gjorde det i går som et eksempel.

Da drar jeg til Gran Canaria i 14 dager

Overskriften sa at jeg dro til syden.

Mange klikket seg inn for å se om dette virkelig var tilfelle i disse virustider.

Jeg lurte dem rett og slett med viten og vilje.

Er Ikke det stygt gjort?

Det hender seg innimellom at jeg gjør det for effekten sin skyld.

Hvis det er noe i det jeg skriver den dagen som har bruk for motsetningen.

Men jeg tenker at hvor mange ganger gidder du å gå i fella?

Når slutter du å åpne innleggene?

Jeg kjenner de som leser kun overskriftene i avisen og så siterer de etterpå.

Uten å ha fått med seg at innholdet er et helt annet.

Så vær obs, la deg ikke lure

I dag

 

Da drar jeg til Gran Canaria i 14 dager

 

Da drar jeg til Gran Canaria i 14 dager.

Gubben kom hjem nå og har ferie.

Jeg pakker koffert og gleder meg.

Og dere gikk fem på.

For det var egentlig slik det skulle ha vært.

Vi skulle reise på lørdag, men slik gikk det ikke.

Turen er utsatt på ubestemt tid.

 

Da får vi bruke tiden til å reflektere litt over hvordan vi bruker tankene.

Hvordan vi selv påvirker hjernen.

Hvis det var sånn at vi skulle dra på lørdag, da ville jeg nå gledet meg veldig.

Jeg ville kost med med koffertpakking.

Bøkene var jo allerede lagt frem.

Jeg ville tenkt at ikke hadde maktet tanken på å være hjemme i mørkret og kulden.

Jeg ville vært svært takknemlig for å få muligheten til å reise.

Varme, sol, god mat og avslappet kropp.

 

Men hva skjer nå når vi må være hjemme.

Jo da tenker jeg

Du verden så godt å få være hjemme.

Ta livet med ro og ikke stresse seg avsted.

Gubben har kommet hjem og fyrer i ovnen.

12 åringen fryder seg over å ha bestefar hjemme.

Katten svinger litt ekstra på halen fordi det blir varme i ovnen.

Vi slipper å ordne kattepass.

Badet skal pusses opp i kjelleren, så herlig å komme i gang med det.

Takknemligheten er stor.

 

Nemlig

Slik bruker vi tankene.

Vær obs på hvordan du hjernevasker deg selv

Bruk de rette tankene.

De som skaper gode prosesser inni deg.

Ikke spenn beina under deg selv.

Skap dagen din så god som mulig.

I dag

 

Aschehougs leseutfordring høst 2020


Aschehougs leseutfordring høst 2020

Aschehoug har en gruppe på Facebook som heter Det må du lese.

https://www.facebook.com/groups/1048985358612432/?ref=share

 

Ascehoug startet leseutfordring i januar. Da leste vi amerikanske forfattere.

 

Dette med at man leser bøker som kanskje er litt utenfor det man vanligvis gjør, er det som gjør det inspirerende å være med på felleslesing. Det utfordrer hjernen litt og det tror jeg er sunt. Og så er vi ikke nødt til å falle for alle bøkene,  men det vekker noe i oss, om det så er motstand. Veldig morsomt og utfordrende å være med på. Vil du ikke kjøpe bøkene, går du på biblioteket og låner dem, så enkelt er det. Bestill de gjerne på forhånd, så du er sikker på du får dem når du ønsker det.

Denne høsten har vi lest norske forfattere og det har vært veldig inspirerende. Jeg har slett ikke likt alle. De to første var ikke min smak. Likevel har det vært kjekt å lese dem, for det er ikke dårlige bøker, det har kun med personlig preferanse å gjøre.

Jeg håper det vil bli flere slike leseutfordringen neste år.

Jeg gjør oppmerksom på at jeg må i følge markedsføringsloven si fra at jeg har fått bøkene fra forlaget men jeg er ikke pålagt eller betalt for å skrive om dem.

 

Lars Petter Sveen, Nordriket

Leseeksemplar fra Aschehoug

Første bok ut var Nordriket. Dette er fantasy, en sjanger jeg har litt vanskelig for å like,  så utfordringen ble stor. Det er krig og det er ikke vanskelig å se sammenhengen med krigene og terroren som foregår rundt i verden, med religionen som bakteppe.

Likevel ble jeg ikke helt grepet. Kanskje ble det litt sært for meg, jeg vet ikke helt. Kanskje har det med at jeg har flere kurs i mediumskap og tror at  etter at vi går herfra, er ondskapen over for den hører jorden til.

Det ble ikke spennende for meg rett og slett. Men liker du fantasy, kan det være at det er midt i blinken for deg.

Lars Petter Sveen, Nordriket

 

 

«Vi skal få alt til brenne.»

I ei verd som kan minne om vår eiga, blir den vesle, uavhengige staten Nordriket trua av den overlegne krigsmakta til Føderasjonen. Angrepet på Nordriket set i gang ein geriljakrig der terror og religiøs ekstremisme raskt veks fram.

Harald, sonen til den store motstandshelten i Nordriket, forvandlar seg gradvis til ein soldat alle må frykte. Søstera Ingebjørg leitar både etter ektemannen som er teken til fange av Føderasjonen, og etter ein måte å komme seg bort frå krigen på.

Men når den føderale offiseren Henok blir sendt for å knuse motstandsrørsla, blir alt kasta om på.

To ulike sivilisasjonar kolliderer og set familie, venskap og tillit på prøve – og i spel.

«Sveen er nærmast blitt som ein nestor å rekne når det kjem til meisterlege skildringar og dramatiseringar av menneskelege relasjonar innanfor rammene av naud, desperasjon, forfall og undergang.» Øystein Hauge Romsdals Budstikke (Terningkast 5)

«Nordriket er spennende og drivende helt til det siste.» Even Teistung, Vårt Land

 

 

Bok 2:

Geir Gulliksen, Bli snill igjen

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg anbefaler alle å lese andre ting innimellom, enn det de vanligvis gjør. Bli snill igjen, er en roman jeg ikke selv ville kjøpt, for jeg er ikke så glad i samtidsromaner og særlig ikke i jegperson, der hele boken er hovedpersonens tanker. Men det hender seg at det er noen av de som kryper under huden på meg. Det gjorde ikke denne.
Men jeg er overbevist om at hjernen min likevel likte utfordringen, for boken fikk meg til å tenke og det er jo bra. For det første tenker jeg at Henning, hovedpersonen er en dust rett og slett. For det andre så vet dere som følger meg at jeg synes kroppslige sysler mellom to mennesker er gørr kjedelig å lese om.
Jeg ble egentlig litt trist av å lese historien for jeg synes at vi lett blir bortskjemte i dag, mer opptatt av at andre skal dekke våre behov, enn hva vi selv kan bidra med.
For fyldigere omtale:

Geir Gulliksen, Bli snill igjen

 

Ømheten hadde vokst i ham, den var blitt for stor og for krevende til at noen kunne ta imot den. I hvert fall ikke en kvinne. Men ikke en mann heller, det kunne han jo ikke.

Han heter Henning, og han er ferdig med kvinner. Han har hatt kjærester, han har hatt samboere og han har vært gift flere ganger, men nå er han alene. Han har en voksen datter som han ikke kjenner lenger. En dag møter han henne på gaten og blir skremt av hvem hun har blitt. Han bestemmer seg for å redde henne. Dette blir innledningen til en desperat undersøkelse av hvem han selv har vært – som mann, sammen med kvinner – og hvem han kan bli.

Bli snill igjen er en roman der noen av vår tids skarpe motsetninger samles i portrettet av en mann som aldri gir opp håpet. En roman der ømhet og raseri, skuffelser og nye forventninger til hva livet kan være, tørner sammen. Det er også en sår fortelling om en umulig forelskelse, som likevel blir en redning.

 

Helga Flatland, Et liv forbi

Leseeksemplar fra Aschehoug

Bok nummer tre i høstens leseutfordring.

Kanskje ville jeg ikke selv kjøpt Helga Flatlands bok heller, da samtidsromaner ikke er det jeg liker best. Og igjen sier jeg at derfor er slike leseutfordringer fantastisk, for dette var en velskrevet, tankevekkende og sår bok og jeg er så glad jeg har fått lest den.
Jeg ble trist av den, for det handler om mor og datter, der moren får kreft. Det er utrolig tankevekkende hvor forskjellig de ser på datterens oppvekst og de er også interessante problemstillingene som dukker opp, når en i familien blir alvorlig syk. I tillegg til alle de andre hverdagslige utfordringer som oppstår i en familie.
En bok jeg varmt anbefaler og jeg vil selvfølgelig lese flere av Flatlands bøker.

Veldig fin samtale, anbefales

Solveig Kloppen i samtale med Helga Flatland

Omtalen finner du her!

Helga Flatland, Et liv forbi

 

 

Sigrid er lege og bor i Oslo med barn og mann nummer to. Hun har reist fra bygda der hun vokste opp og har et anstrengt forhold til foreldrene sine, og til en oppvekst i skyggen av sin syke far. Anne, Sigrids mor, har investert mye av seg selv for å pleie sin syke mann. Da også hun blir alvorlig syk, må Sigrid ta stilling til roller som skifter, og til spørsmål om tilknytning, forpliktelse og forsømmelse. Hvem har ansvar for hvem i en omskiftelig verden?

Med sin sjette roman befester Helga Flatland sin posisjon som en av de skarpeste observatørene i vår samtid. I Et liv forbi maler hun presise og troverdige menneskelige portretter, med stor psykologisk innsikt. Utgangspunktet er én familie, men romanen gir et konsentrert uttrykk for hva tilværelsen innebærer av historier, liv og død.

 

 

Maria Kjos Fonn, Heroin Chic

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Heroin chic, hadde jeg sett skulle være en sterk og rå leseopplevelse så jeg både gledet og gruet meg litt. Kanskje den eneste boken jeg i utgangspunktet ville valgt selv. Og for en bok, at det går an å skrive så bra. For en forfatter. Jeg har ikke lest Kinderwhore, av samme forfatter enda, men det skal jeg definitivt gjøre.

Anbefales varmt men advarer også, det er vondt å lese, røsker skikkelig godt i hjerterota og jeg sitter igjen og funderer på hva ville jeg selv gjort hvis jeg var mor.

 

Omtalen:

Maria Kjos Fonn, Heroin Chic

 

 

Elise kommer fra et musikalsk hjem på Uranienborg. Alt er tilsynelatende trygt, likevel vil hun bort hjemmefra. Hun vil være vektløs, ikke sette spor. Hun prøver alt. Askese, overskridelser, for lite for mye. Så sitter det. Rusen som gir henne alt hun har ønsket seg – nemlig ingenting. Å fade ut, bli nummen.

Heroin chic er en roman om et sosialt fall uten noen klar årsak. Om en lidelse som ikke er skitnet til av ytre omstendigheter. Den er nok i seg selv. Grunnstoffet.

 

Ingrid Storholmen, Støvberar

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Siste bok ut i leseutfordringen for i år. Spennende. Og ihvertfall ikke en bok jeg ville plukket selv.

I starten funderte jeg litt på om dette var en bok jeg skulle bruke tid på. Jeg slet med nynorsken og hadde litt vansker med å komme inn i historien. Men jeg er veldig glad at jeg ikke ga meg, for det var en utrolig fin bok. Tankevekkende denne også, dette med å ikke føle seg hjemme hverken når en er hjemme eller når man er borte, selv om man i utgangspunktet lengter begge plasser. Veldig poetisk og vakkert skrevet. Jeg anbefaler den gjerne hvis du er ute etter en annerledes historie, ikke bare en lettlest feelgood. Jeg likte den svært godt.

Omtale med sitater:

Ingrid Storholmen, Støvberar

 

 

Ingeborg er misjonær og dreg til India på 1980-talet for å arbeide som jordmor hos santalfolket. Eit folk som blir grovt utnytta i steinindustrien. Romanen handlar om livet hennar frå ho i ungdomen blir frelst, og vidare gjennom alle åra på misjonsstasjonen i kamp for å hjelpe, og i kamp for å bere både seg sjølv og trua. Kan hende kjemper ho aldri nok. For blir det meir himmel på jord av å drive misjon? Og kva gjer for lite kjærleik med eit menneske? Må ein sjølv vere god for å gjere det gode?

«Mektig portrett av ei misjonerende jordmor i India … Forfatteren skriver inderlig om et møte med en fremmed kultur … Ingrid Storholmen imponerer både i sin bibelkyndighet og i det jordmorfaglige i sin nye roman. … slutten er fullstendig hjerteskjærende.» Stein Roll, Adresseavisen (Terningkast 5)

 

Veldig fin forfattersamtale. Men kjekt å ha lest boka synes jeg, før jeg så den.

https://www.facebook.com/aschehougforlag/videos/365763957982390/

 

Da er leseutfordringen over for i år. 5 veldige ulike leseopplevelser og hjernen har hoppet og danset. Anbefaler alle å være med på en leseutfordring, hvis de kommer over en som ser spennende ut. Jeg har stor tro på at det vil være en berikelse. Det har det ihvertfall vært for meg.

Feite kjerring

 

Jeg er jo over middels interessert i å forske på hvordan vi mennesker er

Hvordan vi tenker

Hvordan vi oppfører oss

Det  fører meg stadig til nye oppdagelser

Jeg oppdager sider ved meg selv jeg ikke liker  og jeg lar meg forundre over andre

En av de tingene jeg forundrer meg  over er hvor lite folk tenker over hva de sier til andre mennesker

Nå sier gubben at ikke alle tenker som meg

Jeg svarer han med at ikke alle tenker som han heller

Det er nok det som er forklaringen

Folk tenker forskjellig

La oss ta ordet FEIT

Det blir brukt som et skjellsord

Vil du si noe stygt til noen, så skjeller du dem ut og kaller dem din feite,,,,,,,

Selv om de er tynne

Det er et helt normalt ord å bruke når du er sint på noen

Noen legger også ut bilder av feite folk

Det kommer sleske kommentarer under, der folk godter seg

Hallo

Hvordan kan folk gjøre sånn

Det er faktisk mennesker det er bilde av , menneskeskjebner

Jeg er ganske feit selv, jeg har 40 kg for mye

Er det da ok å bruke meg som et skjellsord eller legge ut bilde der dere ler av meg

Kanskje jeg ikke er av de tykkeste, men hva hvis jeg blir det, da vet jeg jo hvordan dere ser på meg

Hvorfor tenker ikke folk over hva de egentlig sier

Nei, men vi mener det ikke sånn skjønner du

Ja men hva  mener du da

Hvorfor skal vi dømme folk etter utseende

 

Er du slank og pen er mye enklere

Ta et jobbintervju, hvor stor sjanse har en med stor overvekt i forhold til en tynn, tror dere

Det viser seg at de slanke og pene kommer lettere fram overalt

Til og med i rettsalen, har en som er tykk lettere for å bli dømt enn en som er slank

Nå henger jeg ikke ut de som er tynne heller, for de har sitt å stri med

Det er faktisk enda lettere å slenge ord etter de tynne

Beinrangel, er du syk, får du ikke mat du eller

Hører ikke folk hva de selv sier

Ville de selv ha likt å bli kalt navn etter kroppstørrelsen

Hvem har fortalt dem at hvilken kropp man har, har noe å si for hvordan man er som person

Det samme gjelder ord som homo

Hvordan i all verden kan man bruke det nedsettende om noen

Det er jo en legning, ikke en personbeskrivelse

Homoseksuelle finnnes jo i alle versjoner de likedan som heteroseksuelle

For den saks skyld kan man bruke hetero som et skjellsord også

Nå har jeg tatt for meg kun to ord, men det finnes mange flere


Er vi faktisk så ordfattig i Norge at vi ikke har dekkende ord hvis vi er misfornøyd med andres oppførsel

Hvis vi nå tenker litt lenger, tenker litt på de som bruker disse ordene

Hvilke skjellsord kan vi finne på dem

Mindre begavet, teit, kunnskapsløs, dum

Ja, det hadde dere ikke tenkt på

Hvilken ord er dekkende for dem

Jeg vet at vi kan ikke oppdra andre

Vi kan kun oppdra oss selv

Det lille vi kan endre i verden, er å bli bevisst hva vi selv gjør og sier

Skal vi endre noe må vi starte i et lite hjørne og det heter oss selv

I dag

Jenny Colgan, Jul på øya

Jenny Colgan, Jul på øya

Leseeksemplar fra Lesetid, Gyldendal

 

Denne gledet jeg meg veldig til, for jeg har likt så godt de to første bøkene jeg har lest om Flora. Varmt og lunt og med akkurat passe romantikk for meg. Denne type romantiske bøker liker jeg.

Disse er best å lese etterhverandre, da vi følger Floras historie

Jenny Colgan, Velkommen til Floras kafé

Jenny Colgan, Den endeløse stranden

Colgan skuffer ikke. Jeg blir så glad i de som boken handler om at jeg tror de er virkelige. Når noen omtales stygt tenker jeg at hun kan da ikke skrive dette for de vil bli så skuffet mår de leser det.

Dette er feelgood men samtidig rommer det hele livet med de utfordringer man møtes og alt er ikke forutsigbart.

Det er en varme og medmenneskelighet som er så herlig.

Jeg synes det er aldeles forferderlig at det ikke blir en bok til. Det må bli et folkekrav. Vi vil jo vite hvordan det går med alle de vi har lært å kjenne, nå i tre bøker. Og jeg har faktisk fått høre at det er flere bøker på gang. Ferske rykter og det er jo bare fantastisk. Vi krysser fingrene og venter tålmodig.

Dette tror jeg er bøker som kan leses av alle som liker å lese, selv de som er skeptiske til underholdningsbøker. Men start fra nok en, Velkommen til Floras kafé. Og trenger du en fin gave, kjøp alle tre.

Jeg smiler og jeg tørker tårer. Lettlest og koselig er bøkene til Jenny Colgan.

 

 

Flora baker julefruktkake:

https://www.detsoteliv.no/oppskrift/julefruktkake

 

Fair isle strikking. Hvis dere har sett krimserien Shetland, så er Jimmy Perez, hovedpersonen der, fra Fair Isle. Øya Colgan har lagt handlingen til i bøkene, kaller hun Mure, men mye, som landskap og vær, er nok ganske så likt de små britiske øyene.

 

 

Julen på den skotske øya Mure er kald, forblåst og utrolig vakker. Nå er tiden for å kose seg foran peisen med en god kopp te eller kanskje en liten whisky, sammen med de nære og kjære – med mindre man, som Flora, er gravid med den tidligere sjefen sin og redd for å fortelle ham om det. I det som skal være fredens og gledens høytid, vil Joel synes at Flora kommer med godt nytt?

I mellomtiden prøver Saif, lege og flyktning fra krigsherjede Syria, å feire sin første jul i Vesten sammen med sønnene, mens kona hans fremdeles er savnet. Er det mulig for den lille familien å finne en form for lykke?

«Sjarmerende – en absolutt glede å lese!» Sophie Kinsella

«Ingen skriver koselig og avslappende romantikk som Jenny Colgan.» Sunday Express

«En smellbongbong! Boken du må lese denne julen.» The Sun

«En fryd fra begynnelse til slutt.» Daily Express

«En naturlig morsom, varmhjertet forfatter som skaper personer du elsker og bryr deg om lenge etter at du er ferdig med å lese.» Lisa Jewell

 

Hans Rosenfeldt, Ulvesommer

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Helt ny serie fra Rosenfeldt. Jeg har en lang leseliste i november og jeg er spent på om jeg kommer så langt som til de to siste. men gleder meg veldig til denne, så når jeg den ikke, har jeg lovt den å komme med i desember.

Rosenfeldt har jo skrevet serien om Sebastian Bergmann, sammen med Michael Hjorth og står også bak spennende filmserier, så jeg går ut fra at dette blir en ny suksess.

Hjorth og Rosenfeldt, En høyere rettferdighet

Hjorth og Rosenfeldt, Ikke bestått

Hjorth og Rosenfeldt, Den stumme jenta

Fjellgraven, Hjorth og Rosenfeldt

 

 

 

 

Ulvesommer foregår i Haparanda, på grensen til Finland. Da det viser seg at en ulv funnet død i skogen har rester av et menneske i magen, forstår politietterforsker Hannah Wester at dette ikke blir en vanlig sommer. Den avdøde som ulven har spist av kan knyttes til en blodig narkotikahandel i Finland. Hannah og kollegene hennes må snu alle stener for å finne ut hva som har skjedd. Men tiden er knapp, det er andre som er på jakt etter byttet.

Hans Rosenfeldt er en internasjonalt anerkjent manusforfatter, og står bak anerkjente tv-serier som Broen og Marcella. Han har sammen med Michael Hjorth skrevet en suksessfull bokserie om Sebastian Bergman. Ulvesommer er første bok i en ny krimserie, og får stor internasjonal lansering.

 

November:

 

Camilla Reimers, I desember

Maria Kjos Fonn, Heroin Chic

Jojo Moyes, Det siste brevet fra deg

Peter May, Lockdown i London

Lene Lauritsen Kjølner, Petra Pettersens perfekte plan

Kjersti Herland Johnsen, Julebrev

Ingrid Storholmen, Støvberar

Gudrun Skretting, Tre menn til Vilma

Frode Eie Larsen, Så ble det kaldt

Annika Estassy, En sang til Hedda

Rahma Hamed, Å samle solstråler fra Mosul til Drammen

Asbjørn Sandøy, Kokkejævel, Livet mellom måltidene

 

Oktober:

Bøker lest oktober 2020, 17 bøker

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Jeg sa JA denne gangen

 

Jeg sa JA denne gangen

Visste dere at jeg egentlig er en nei-person?

Jeg svarer automatisk nei, når jeg blir spurt om å bli med på noe.

Det kommer så automatisk at jeg tenker ikke over det.

Vil du være med på konsert?

Nei… det vet jeg ikke om jeg orker.

Vil du være med på bytur?

Nei, vet ikke om jeg kan det.

Tenk hvis noen hadde åpnet en butikk her, hadde ikke der vært flott?

Nei, det er vel ikke behov for det her.

Uansett hva det er, begynner jeg med nei……

 

Hvorfor?

Det er et innlært mønster helt klart.

Si nei til alt du ikke har kontroll over.

Pass på deg selv så ikke noe galt skjer.

Du må mestre, ikke feile.

Jeg tror jeg har vært sånn helt siden ungdommen.

Kanskje fra den dagen da jeg plutselig ble farløs som tolvåring og jeg mistet hele tryggheten min.

Eller at jeg ikke før hadde funnet meg til rette på rommet mitt, så hadde mor funnet nytt bosted.

Vi flyttet tre ganger på seks år og jeg hatet det.

 

Det er en årsak bak de automatiske nei-svarene våre.

Jeg er sikker på du har noen du også.

Frykter du bærer på som gjør at du automatisk vegrer deg og trekker deg unna.

Nei, nei, det klarer ikke jeg.

Du er ikke villig til i det hele tatt gjøre et forsøk,  fordi inni deg stiger den ubehagelige panikken.

 

Men det ville gjort deg godt å tenke tanken på et ja.

Bare tenke tanken inni deg.

Om og om igjen, si ja inni deg.

Så sakte, i ditt eget tempo, tenke om dette er noe du har mulighet til å klare.

Hver gang du tenker, nei, det kan jeg ikke, tenk ja.

Om og om igjen.

Fremdeles er du trygg, for det er jo bare inni deg.

Det er din egen hemmelighet.

 

Finn så noe lite, så lite at du kjenner at dette kan jeg klare.

Når tiden er inne, gjennomfører du det.

Det kan være en bagatell.

Som å følge en oppskrift og lage noe du ikke har lagd før.

Det er absolutt det samme hva det er, bare du sier ja til å gjøre det.

Hjernen skiller nemlig ikke mellom vanskelighetsgrader.

Har du først sagt ja og gjennomført, har du nemlig endret nei-sporet littegrann.

Du har satt spaden i jorda for å grave ut en ny sti.

Slik fortsetter du.

Feiler du i oppgaven og ikke får den til?

Spiller ingen rolle for du skal juble over at du sa JA.

At du ikke fikk til, det gjør absolutt ingenting.

Fortsett med små Ja, det greier jeg.

Så vil du oppdage at det blir lettere etterhvert.

Du tør ting du ikke før turde.

 

For min egen del sa jeg JA, jeg blir med.

Jeg ble spurt om jeg ville bli med på kafé.

Automatisk åpnet jeg munnen eller rettere sagt fingeren, for å skrive, nei, i dag vil jeg ta det med ro.

Men tenk jeg pustet dypt og skrev

Ja, det vil jeg

I dag