Joyce Carol Oates, Natten. Søvnen. Døden. Stjernene

Joyce Carol Oates, Natten. Søvnen. Døden. Stjernene

Leseeksemplar fra Pax forlag

Etter å ha lest Mitt liv som rotte, ble jeg umiddelbart fan av Oates. En fantastisk forfatter. Jeg har fått tak i nesten alle bøkene av henne, jeg mangler bare Vi var familien Mulvaney. Utenom den, tror jeg ihvertfall at alle står på vent. Jeg kjøpte mange på platekompaniet, tre pocket for 199,- Graverens datter fikk jeg med Pax for den var utsolgt når jeg bestilte.

Jeg leste så Svart vann, men den var jeg ikke så begeistret for, den ble for kort synes jeg. Da er det langt flere sider i denne. En tjukk murstein på 784 sider. Gledet meg spesielt til denne.

Det føltes litt tungt å gå i gang med en så tykk bok, for her må man ha tunga beint i munnen. Det er mange personer å bli kjent med og det er ingen sluke bok i full fart. Det er lenge siden jeg har brukt så mange dager på en bok.

Men det er jo et mesterverk igjen av Oates, det er ikke til å komme bort fra.

Det handler om sorg og hvordan de ulike familiemedlemmer reagerer på sorgen. Det er enken og det er de fem voksne barna, med helt ulike personligheter. Alle har sin oppfatning og hva som bør skje og noen av de vil helst kontrollere alt moren gjør, noe som dessverre er ganske så gjenkjennelig i mange familier. Det handler også om hvor ulike man kan være i en familie, også gjenkjennelig.

Men for min egen del, ville nok boken vært enda bedre, hvis den hadde vært litt kortere. Det er utrolig mye fakta om veldig mye forskjellig og ikke alt er vesentlig, slik som beskrivelser av en kafe eller livet til en person som ikke har betydning for historien.

Men selvfølgelig anbefaler jeg varmt Joyce Carol Oates. I en alder av 83 fortsatt skrive slike fantastiske romaner, det er jo en bragd.

Sitat:

Følelsene hadde mistet sin oppdrift. Det var som om luften var sluppet halvveis ut av ballonger som lå igjen i oppkjørselen, og så hadde hun kjørt over dem med bilen uten å se seg for. Og da hun så ut på oppkjørselen med rosa grus, kunne hun se spredte, sprukne flatklemte ballonger og brydde seg ikke om hva de hadde vært.

 

Joyce Carol Oates, Mitt liv som rotte

Bøker lest desember 2020, 20 bøker

 

 

 

I Natten. Søvnen. Døden. Stjernene settes familiebånd på prøve i etterdønningene etter en dyp tragedie. Joyce Carol Oates bruker familietragedien som prisme for å utforske dagens amerikanske samfunn. Den tidligere borgermesteren i en amerikansk småby, den viljesterke og populære John Earle «Whitey» McClaren, utløser en personlig tragedie da han prøver å gripe inn i det han oppfatter som et grovt politiovergrep. I kjølvannet av dette sammenstøtet, som utløser store bølger i livet til medlemmene av McClaren-familien, reagerer de voksne barna med sjokk og på uventede måter. Men den mest overraskende reaksjonen av dem alle er det hans sørgende enke, Jessalyn, som står for.

Joyce Carol Oates’ siste roman er en skarp og inntrengende analyse av rasespørsmål, psykologiske traumer, klassemotsetninger, sorg, og dertil en nær og varm familieroman av godt gammelt merke fra forfatteren av bestselgeren Vi var familien Mulvaney.

 

Joyce Carol Oates (f. 1938) er en av USAs mest anerkjente forfattere, og nevnes jevnlig som kandidat til Nobelprisen i litteratur. Hun har skrevet i så å si alle sjangere og har vunnet en lang rekke litterære priser, deriblant National Book Award, Prix Femina og National Medal of Humanities.Våren 2020 ble Oates tildelt den prestisjetunge franske litteraturprisen The Cino del Duca World Prize og har dermed havnet i et fornemt selskap med forfattere som Andrej Sakharov, Mario Vargas Llosa og Patrick Modiano.

Da har jeg begynt på denne:
Nino Haratischwili,   Det åttende livet
Forhåndseeksemplar fra Aschehoug
Ser spennende ut, men 1147 sider så er den ikke spennende, ja da blir den lagt bort. Det skal fenge når det er en så omfattende historie.
300 sider ut i boken, kan jeg si at denne må dere lese dere som er interesserte i historiske romaner.

 

 

 

Ved begynnelsen av det tjuende århundret, i utkanten av Det russiske imperiet, slår en georgisk familie seg opp ved hjelp av en hemmelig sjokoladeoppskrift. Stasia lærer den av faren sin, og tar den med seg til både St. Petersburg og Tbilisi. Hennes unge ektemann befinner seg i hjertet av Den russiske revolusjon.
Etter Sovjetunionens oppløsning herjer borgerkrigen i Georgia, og familien er blitt spredt. Kitty, Stasias datter, har flyktet til London, mens oldebarnet Nitsa har flyttet til Berlin.

Til niesen Brilka forteller Nitsa familiens historie, og skaper med det en episk slektskrønike som utfolder seg gjennom hele «det røde århundret».

Det åttende livet er en reise gjennom et Europa i endring og et rystende og rørende flettverk av kjærlighet, krig og tragedier. Og en sjokoladeoppskrift som viser seg å bære med seg både ekstase og fortapelse.

 

 

Nino Haratischwili er født Tbilisi i Georgia i 1983, bor i Tyskland og skriver på både georgisk og tysk. Hun er forfatter, dramatiker og teaterregissør. Det åttende livet lå lenge på bestselgerlistene og ble tildelt flere priser da den kom ut i Tyskland i 2014. Romanen ble også langlistet til International Booker Prize. Den er under utgivelse i en rekke land.

 

Lesestabel mai

Lesestabel mai 2021, Tema mursteiner

 

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

April:

Bøker lest april 2021,19 leste, 2uleste, 3 halvferdig

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg