Leif Enger, Når sola vender tilbake, vil vi vite

Leif Enger, Når sola vender tilbake, vil vi vite

Leseeksemplar fra Press forlag

Leif Enger høres jo norsk ut, men er amerikaner. Jeg har ikke lest noen av hans bøker

Leif Enger (1961) er oppvokst i Osakis i Minnesota og arbeidet som journalist og produsent for Minnesota Public Radio i nærmere tjue år. Ned til elva er hans debutroman (2001), og ble en bestselger i store deler av USA. Boken brakte ham også til topp fem-lista over årets bøker i New York Times i 2001. Enger bor på en gård i Minnesota med sin kone og sine to sønner.

 

For et eventyr av en bok. De første 70 sidene, undret jeg meg på hva i all verdens slags bok dette er. Så mange personer og så detaljrikt. Jeg måtte ofte lese om igjen avsnitt og konsentrere meg.
Men så var jeg frelst. Jeg koste meg glugg i hjel.

Dette er en roman der man må være tålmodig. Tettskrevet og utrolig med detaljer om både situasjoner og personer. Men jeg blir jo så glad i menneskene og jeg humrer og ler, jeg føler med dem når noe er vanskelig, ja dette var en roman med varme og medmenneskelighet, hvis du har ro når du leser. Nydelig rett og slett.

Det er stygt å si, men ofte glemmer jeg oversetterens jobb. Her harJohn Erik Frydenlund hatt en stor jobb som oversetter og gjort jobben glimrende rett og slett.

Sitat:

ps hovedpersonen har vært utsatt for en ulykke og har utfordringer med både svimmelhet og kvalme. Se bildet for dere:

Det er et drøyt stykke å gå til utkikkspunktet. Jeg følte det presserende å komme raskt fram, så jeg bemektiget meg en ulåst sykkel fra en gjengrodd gressflekk ved siden av en eller annens hus. Sykkelen var en bruk-og-kast modell fra Walmart med rustne eiker og et virvar av gir som skrapte, skurret og skranglet når jeg giret ned i bratta. Jeg var kortpustet og balansen var dårlig, likevel følte jeg en kroppslig glede ved både tjuvlånet og selve turen. Gleden avtok noe da jeg oppdaget at jeg var iført bare morgenkåpe og bokser, i stedet for vanlige klær, men jeg var allerede halvveis, så det var for sent å snu.

Eller hva med å se for seg dette:

Jeg satt og studerte bruksanvisningen til hodetelfonene da sjeriffens patruljebil trillet ut på utkikkspunktet. Don Lean satt bak rattet, i passasjersetet satt den tigerstripete katten hans, Roger. Roger anså seg selv som hund og var med Don overalt. Don hadde kjøpt et barnesete til haqn, slik at Roger bedre kunne følge med på verden utenfor.

Don parkerte og gikk ut, men lot motoren gå så Rokger ikke skulle fryse.

………….

I patruljebilen var Roger i full aktivitet. Han var bred over skuldrene til katt å være, og med et massivt, firkantet hode som duppet opp og ned noen ganger, som om han lekte med en mus med poten.

“Hva er det Roger driver med?”

“Han slår på ned-knappen” Mens vi snakket , gikk vinduet et par centimeter ned av gangen. Hver gang det senket seg litt mer, prøvde Roger å stikke løvehodet sitt ut. Jeg kunne se på Don at han var kry av den digre, smarte katten sin.

 

En herlig beskrivelse til:

Sjåføren kalte seg en “relikviekurer”. Han var en storkjeftet fyr i lang frakk og skjerf. Bortsett fra å hente filmer hadde han transportert vin fra Titanic, fliser av Kristi kors, forsteinede egg fra en Saltoposuchus, en kjapp liten rovøgle fra sen trias, og kinntennene til en snakkesalig fransk aristrokrat hvis giljotinerte hode en stund hadde fortsatt å skravle. Han hadde med seg en svartøyd, sente fyr som snakket uavlatelig med seg selv på et språk jeg ikke klarte å idenfisere. Blikket flakket hit og dit og han viftet irritert mot de små frostskyene som sto fra munnen hans.

Han behandlet filmrullene som en akrobat. De gled ned fra hyllene i kottet og inn i hans lange armer, over på en tralle og ned trappene til de ble stuet inn i lasterommet, uforstyrret som en bryllupskake

 

Skal du lese denne boken må du elske ordene for de er det som dere ser, mange av. Og hvis du i tillegg greier å se det for deg i hodet ditt, ja da har du her fantastisk underholdning. Boken er bare 330 sider, men det er nok ord til 500.

Jeg har også bestilt debutboka til Enger, Ned til elva, var på salg hos Forlaget Press

https://www.facebook.com/Forlagetpress/

 

Fra forfatteren av Ned til elva

·        Solgt 1,5 millioner bøker

·        Independent Publisher Book Award

Virgil Wander eier en gammel kino i en nedlagt industriby i Midtvesten. Under en høststorm seiler han og bilen av veien og havner i den iskalde Lake Superior. Virgil overlever, men en hjernerystelse har svekket hans hukommelse og tatt fra ham språket. Han må begynne på nytt, finne igjen ordene så vel som sin egen historie.

En mystisk skikkelse kommer inn i Virgils liv: Rune, fra det høye nord i Tromsø, som leter etter sin forvunne sønn. Han røyker pipe og lager de mest fantasifulle drager, som han flyr over Lake Superior. Med den gamle kinoen som sentrum, samler de to og et knippe venner seg om en tilværelse bygget på gamle filmer, vennskap og muligheten for å starte på ny.

Dette er ‘The American-novel’ anno 2019: Et lite og stillferdig liv under en diger himmel, plassert midt på et enormt kontinent. Når sola vender tilbake, vil vi vite er en lavmælt fortelling, men full av språklig lekenhet og lun humor – en fortelling som insisterer på anstendighet så vel som magien i de små hendelser i hverdagen, alt det skjøre og rare som holder et liv sammen.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg