Julibøkene ja.
Nok en måned ble ikke all i stabelen lest.
Vi har vært 14 vidunderlige dager på Rhodos, likevel ble det lest mindre enn jeg hadde forventet.
Det ble mer aktivitet enn solsengligging.
Jeg skrev reisebrev, noe som tar mye tid.
De har jeg samlet her, hvis du vil være med til Rhodos en tur:
REISEBREV. FØRSTE TUIFLY TIL RHODOS, Minner
Man føler jo nesten når man vandrer i gamlebyen der, at man er midt inne i en roman fra middelalderen.
I tillegg må jeg innrømme at jeg roter bort litt tid med Candy Crush og Township, som for meg er avkobling.
Og det er vel det ferie handler om.
Dessuten lager jeg ikke stabler for å lage stress, det er kun for inspirasjon.
Derfor ble derfor noen bøker med hjem igjen.
Jeg skal til Halden i august, så denne blir flyttet til neste måned.
Trude Teige, Mormor danset i regnet
Leseeksemplar E-bok Aschehoug
Denne har jeg hatt på e-bok en stund, men det har vært lite bilturer og det er når vi kjører, jeg leser e-bok, eller rettere sagt når gubben kjører. 7 timer i bil, da leser jeg. Merkelig dette men når jeg leser papirbok i bilen blir jeg lettere uvel, men e-bok går fint. Hvis jeg ikke er trøtt om morgenen eller sulten. Forunderlige greier, for ellers krever det mer konsentrasjon når jeg leser e-bok enn papir, derfor foretrekker jeg papir. Leser jeg elektronisk, må jeg lese ord for ord men i papir, ser jeg på et vis ordene som bilder, derfor leser jeg mye raskere. Dessuten liker jeg følelsen papirboken gir meg.
Juni har arvet huset til besteforeldrene og drar tilbake til øya der hun vokste opp. Hun rydder i huset, og kommer over et bilde av mormoren sammen med en tysk soldat og et brev fra 1946. Dette er helt ukjent for Juni, og hun bestemmer seg for å nøste opp mormorens historie.
Jakten på sannheten fører Juni til Berlin og en liten by i det som ble den russiske sonen da Tyskland kapitulerte. Etter hvert forstår Juni at mormorens hemmelighet er noe mer enn at hun var tyskerjente, og oppdagelsen får betydning for hennes eget liv.
“Mormor danset i regnet” handler om en kvinnes fortielse og dens følger for datteren og barnebarnet, men aller mest er dette en fortelling om kjærlighetens helbredende kraft.
Romanen er basert på sanne historier og faktiske hendelser.
Haruki Murakami, Kafka på stranden
Leseeksemplar fra Pax forlag
Første bok ut ble Kafka på stranden. Jeg har nemlig sett så mange omtaler av denne forfatteren, men ikke lest noen. Jeg spurte Pax forlag, hva jeg burde begynne med og da var de så snill at de sendte meg denne.
Kafka på stranden selges på Bookies brukt til kr 20,- pluss porto og ekspedisjon.
Bak alle andre bøker i hylla stod det en annen bok av Murakami, Trekkoppfuglen. Den hadde jeg glemt at jeg hadde kjøpt. Den må vente.
Dette er definitivt ikke en roman for alle. Her må du ha et åpent sinn, for mye er sært. For meg som er healer, jobber med transe og som kanaliserer fra åndeverden, er det likevel ikke helt fremmed. Murakami selv sier at han er ikke opptatt av livet etter døden.
Det er nok en bok man bare må ta den som den er, litt som fantasy på et vis.
Og jeg likte den godt, den fikk hjernecellene til å hoppe litt. Og aldri har jeg vel fått så mange begeistrede kommentarer som jeg fikk av de som liker denne forfatteren. Tydelig en stor favoritt hos mange. Jeg skal anskaffe meg flere etterhvert.
På 15-årsdagen rømmer Kafka Tamura hjemmefra. Han slår seg ned i et lite bibliotek på øya Takamatsu, der han blir kjent med den androgyne Oshima og den gåtefulle, eldre kvinnen Saeka. Vi møter også Nakata, en underlig, gammel mann som har kunnet snakke med katter etter en mystisk ulykke han var utsatt for som liten. Etter hvert veves Kafkas og Nakatas liv sammen. En episk roman med forankring i realisme og drøm.
Elisabeth Gifford, Den gode doktoren fra Warszava
Leseeksemplar fra Aschehoug
Nummer to blir helt sikkert denne, Den gode doktoren fra Warzawa. Dette er en helt ny bok, derfor ikke utgitt i pocket, men jeg har fått den uinnbundet og derfor inngår den i min pocketsommer. Vil du ha den lett i kofferten, kjøp e-boken.
Jeg er glad i bøker som er basert på virkelige historier. Egentlig er jeg litt splittet akkurat der. Det må jeg innrømme, for jeg liker noen, men ikke alle. Kanskje kan man si at jeg er glad i de historiene vi ikke helt kjenner til. Jeg var foreksempel skeptisk til historien om datteren til president Roosevelt, tenkte den ble kjedelig, men den var veldig bra.
Stephanie Marie Thorn, En amerikansk prinsesse
Det er vel slik at vi ofte er forutinntatt og da er det bra man kan bli positivt overasket. Jeg skal også lese boken til presidentsønnen Biden nå i august. Den skal visstnok være veldig bra.
Jeg gledet meg ihvertfall til denne og den innfridde. For meg ny lærdom fra forfølgelsen av jødene. Fra ghettoen i Warszawa, der jødene ble stuet sammen som i et fengsel og deretter sendt til konsentrasjonsleire. Å si at en gleder seg til å lese om slik ondskap, blir kanskje feil. Men en velskrevet bok som berører og samtidig lærer en noe, er en glede.
Studentene Mischa og Zofia er forelsket og vil gjerne gifte seg. Men året er 1939, og Polen blir okkupert. De to førsøker å rømme, men blir tvunget tilbake til Warszawa, der de begynner å jobbe på et barnehjem drevet av doktor Korczak. Under umenneskelige forhold kjemper doktoren for hvert enkelt barn, og gir håp i mørket for de etter hvert tusenvis av menneskene som lever innenfor gettoens murer.
Presset på gettoen øker, barnehjemmet trues, og doktor Korczak har mulighet til å redde seg selv, men nekter å forlate barna. Sammen må de møte den store trusselen. Mischa og Zofia kommer bort fra hverandre, men gir ikke opp håpet om at de en gang skal få se hverandre igjen.
Boka er basert på den virkelige historien om Mischa og Zofia, og om legen, forfatteren og pedagogen Janusz Korczak, en glødende forkjemper for barns ukrenkelige verdi.
Fiona Valpy, I tykt og tynt
Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm
Cappelen Damm er den som gir ut mest feelgood og de er derfor ganske så godt representert i feriebunken min. Dette er type bøker som jeg liker veldig godt. Selv om jeg nå har lest utrolig mange bøker fra krig og motstandsarbeidet er jeg ikke lei. Jeg håper at også dette blir en sterk leseopplevelse. Mange tror fortsatt at disse heftede bøkene kun er romantikk, men det er direkte feil. Jeg liker nemlig ikke bøker med for mye klissete romantikk. Jeg liker gode, sterke historier.
Dette er en bok man må planlegge å lese for når du begynner, greier du ikke å legge den bort før den er ferdig lest.
Liker du historiske bøker med handling fra krigen, anbefaler jeg gjerne denne. Om hvordan man “arver” sine forfedres traumer, om ikke i dna som forfatteren skriver, men i energiene. Husk at egget som rommer et barnebarn, allerede er dannet i mor, mens denne ligger i sin mors livmor.
Romantikk, spenning, historie, mote, gripende om motstandsarbeidet i Frankrike under andre verdenskrig.
En Washington Post, Wall Street Journal og Amazon-bestselger
Paris i 1940 er okkupert av tyskerne, men tre unge syersker forsøker å ha en så normal hverdag som mulig. Alle har de noe å skjule.
Mireille er med i motstandsbevegelsen, Claire har blitt forført av en tysk offiser, og Vivienne er innblandet i noe hun ikke kan fortelle noen om.
Mange år senere reiser Claires barnebarn Harriet til Paris. Hun er rotløs, og ønsker å finne ut mer om familiens fortid. Snart bor og jobber hun i den samme bygningen som bestemoren gjorde i sin tid – og er i ferd med å avdekke en familiehistorie som er mye mørkere og vondere enn hun kunne forestilt seg.
“Ukens MÅ LESES” —Saturday Express
“En fortelling fra krigen som fanger tiden godt og er en ekte pageturner, samtidig som de forskjellige liv og generasjoner sys nydelig sammen.” The People’s Friend
” Fengslende og nostalgisk lesning.” Woman & Home
Lene Lauritsen Kjølner, Ingen til bords
Denne har jeg fått av en venn
Jeg har et prosjekt der jeg leser meg gjennom alle Kjølners bøker om Olivia, og har nå kommet til bok 4, Ingen til bords. Jeg koser meg veldig med Kjølners bøker. Hun har en lun humor som passer meg ganske så perfekt. Jeg skal derfor lese alle, men så er det å få plass til alle i stablene for jeg har så mange jeg har lyst til å lese. Den femte, I de beste sirkler, var den første jeg leste, så etter denne har jeg igjen to, Mord på Kilen og Sort gryte. Dessuten vet jeg at hun i disse dager har sendt den neste Oliviaboken ut til prøvelesere, så snart får vi enda en ny. I fjor høst fikk vi lære Petra å kjenne, om det kommer en ny Petrabok til jul, det vet jeg ikke. Lun fin humor, lettleste kosebøker. Kosekrim. Egen kategori. Kanskje Olivia ville ønsket å stå sammen med de andre krimbøkene for det er jo en krim, vi får håpe hun tilgir meg.
Lene Lauritsen Kjølner, Høyt henger de
Lene Lauritsen Kjølner, Hvorfor spurte de ikke Evensen
Lene Lauritsen Kjølner, Dakota rød
Lene Lauritsen Kjølner, Ingen til bords
Lene Lauritsen Kjølner, I de beste sirkler
Mord på Kilen
Sort gryte
Lene Lauritsen Kjølner, Petra Pettersens perfekte plan
Jeg koste meg like mye med denne som de forrige, så nå har jeg lagt frem Mord på Kilen til september, for da mangler jeg bare å lese Sort gryte, før den nyeste kommet ut nå i høst, Damen i proseccotåken. Skal tro om hun da skriver om meg. Jeg er glad i Prosecco.
Olivia er en litt mer moderne versjon av Agatha Christie.
Fra omslaget:
Olivia er i ferd med å avslutte et herlig opphold i England, da hun blir kontakten av en ny klient. Samtidig mottar hennes politikjæreste Torstein, melding om et drap begått på friluftsteateret utenfor Tønsberg. Olivia bestemmer seg raskt for å holde seg unna saken. Hun ønsker ikke å skape problemer for Torstein, og kaster seg inn i utroskapssaken hun har tatt på seg, med sedvanlig nysgjerrighet og kreative metoder. Det blir etter hvert klart at de to sakene har noen felles berøringspunkter, og Torstein har vanskelig for å tro Olivia når hun dukker opp både her og der i nærheten av hans egen etterforskning. Samboerskapet Olivia har sett for seg i det nye, koselige lille skipperhuset, virker med ett uoppnåelig – men Olivia er ikke en som gir opp uten kamp. Jo fortere hun løser saken sin, jo fortere vil alt komme for en dag, og Torstein og hun kan nok en gang sitte på brygga med et glass vin og nyte sommerkvelden sammen.
Dina Jeffferies, Grevinnen fra Toscana
Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke
Se der ja, da var det enda en bok fra krigens dager. Det tegnet til å bli mange av de i ferien. Jeg har lest noen av Jefferies før, hun topper nok ikke helt favorittlista mi, men samtidig er det fine feriebøker, så jeg leser det meste av henne og det hadde jeg jo slett ikke gjort hvis jeg ikke likte dem. Jeg har ei til i hylla også som jeg ikke har fått plass til enda, men nå blir det forhåpentligvis noen ferieturer igjen. Vi har planlagt et par uker på Gran Canaria i november også.
Dinah Jefferies, Safirhandlerens enke
Dina Jefferies, Den savnede søsteren
Fortsatt treffer ikke skrivestilen til Jefferies meg helt. Det blir på et vis for lett og naivt og for dårlig språk. Driver man motstandsarbeid under en krig så går man neppe bort til naboen og hvisker, dette må du ikke si til noen altså.
Men liker man lette historiske underholdningsbøker, som ikke er de mest hjerteskjærende, kan dette være en riktig bok
Jeg er nok litt mer pirkete enn gjennomsnittet. Jeg har en bok til av Jefferies, Tedyrkerens kone, da har jeg lest både om grevinnen og enken og søsteren, så når jeg har lest om konen, skal jeg ta stilling til om Jefferies heretter får være i fred for meg.
Dina Jefferies, Grevinnen fra Toscana
Anbefales hvis du liker Montefiore bøker. Jeg har lest to av henne og synes det er likhet i skrivestil.
Fra omslaget:
En fengslende roman om krig og kjærlighet fra krigsdagene i Italia. Året er 1943. I grevinne Sofia de’ Corsis fredelige villa i Toscana, omringet av oliventrær, blir livet brått annerledes da tyske soldater ankommer byen. Sofia går med på å skjule en såret britisk radioingeniør i hjemmet sitt, uten at mannen Lorenzo er innviet i planene. Alles liv er satt i fare. En dag kommer Maxine til huset. Hun er en italiensk-amerikansk kvinne som jobber for motstandsbevegelsen. Hun hadde lovet seg selv å aldri mer forelske seg, men det var før hun traff partisanen Marco. De to kvinnene involverer seg i et farlig spill med de nazistene. Klarer de å redde sine elskede?
Trish Doller, På åpent hav
Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Aner ikke hva som venter meg, dommen kommer etterhvert.
Denne gikk jeg ikke lest, gjemmes i hylla litt til.
Fra omslaget:
Annas forlovede døde brått, og for å hedre hans minne – og komme over sorgen – legger hun ut på langtur i seilbåten hans, selv om hun ikke er helt stø på seiling. Planen er å seile fra Florida til de karibiske øyer. Hun skjønner fort at denne seilasen klarer hun ikke alene, så i første havn søker hun etter mannskap. Men på en seilbåt lever man tett, og utfordringene står i kø selv om omgivelsene er spektakulære …
Passer for alle som drømmer å kaste loss, sette seil og starte på nytt.
Catherine Ryanair Hyde, Dagen som endret alt
Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm
Så ut til at dette er en bok som passer meg. Jeg liker lettlest i ferien, men samtidig en bra historie, ikke bare pjatt. Jeg vil bli berørt.
Og berørt ble jeg. En litt annerledes historie fra tiden etter 11.september 2001, når flyene kjørte inn i Twin tower.
Hvordan det påvirket fordommene våre. Syntes kanskje det ble en litt brå slutt.
Catherine Ryan Hyde, Dagen som endret alt
Jeg var på full fart ut av døren da telefonen ringte. Det var bare flaks at jeg valgte å ta den.
New York, 11. september 2001
En telefonsamtale gjør at Russell Ammiano kommer for sent på jobb. Det redder livet hans. Byen han elsker er midt i en ufattelig tragedie, men Russel må reise vekk derfra, hjem til Kansas.
Broren hans trenger hjelp.
Kansas, 14. september 2001
Ben Ammiano er mentalt tilbakestående, og avhengig av faste rutiner. Enhver endring stresser ham. Nå har broren kommet tilbake, og Bens enkle, ryddige verden er snudd på hodet.
I en fortelling som er like hjerteskjærende som oppløftende, må to brødre begrave fortiden og lære av hverandre, hvis de skal klare å overleve.
“Inspirerende og oppløftende.” Booklist
” … en skikkelig åpenbaring fra Hyde … (om) magien som finnes i folks følelser.” San Francisco Chronicle
Kristin Hannah, For alle vinder
Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm
Denne gledet jeg meg veldig til. Jeg har lest tre bøker av Hannah. Jeg likte svært godt Nattergalen og Det store ødet, mens Sommernatten falt igjennom her, den ble for lett. Nå er det en ny historisk roman og jeg har skyhøye forventninger.
God ferie og gode bøker, det er lykken for meg.
Kristin Hannah, Det store ødet
Denne leste jeg ut i dag, mens snørr og tårer rant. Nok en bra bok fra Hannah. Jeg ble veldig berørt og et emne jeg har lest lite om, nemlig tørken og depresjonen som var i deler av Amerika i 1930~årene. Aktuelt er også temaet med flyktninger, hvordan de blir mottatt som dårlige folk fordi de har møtt stor motgang. Husker jeg reagerte på det når jeg leste om de som ble evakuert fra Finnmark også. Og slik er det dessverre med flyktninger fra hele verden. Vi glemmer at det er vanlige folk, som er nødt til å flykte fra hjemlandene sine av en årsak.
Omtalen finner du her!
Kristin Hannah, For alle vinder
Omtale For alle vinder
Fra den nr. 1 New York Times bestselgende forfatteren av Nattergalen og Det store ødet, kommer det her en episk roman om kjærlighet, heltemot og håp, med den store depresjonen i Nord-Amerika som bakteppe.
Texas, 1934. Millioner av mennesker har mistet arbeidet, og en ekstrem tørke holder på å ødelegge De store slettene. Bøndene står på for å redde levebrødet sitt mens avlingene visner av vannmangel, og voldsomme støvstormer truer med å begrave dem alle. Dette er en av de mørkeste periodene under den store depresjonen. I disse desperate tidene må Elsa Martinelli som så mange av sine naboer ta et vanskelig valg: bli og slåss for hjemmet og levebrødet, eller flytte vestover til California, i søken etter et bedre liv.
For alle vinder er et uforglemmelig portrett av USA og den amerikanske drømmen, sett gjennom øynene til en av de ukuelige kvinnene hvis mot og offer skal komme til å definere en generasjon. Boken gikk rett inn på 1. plass på både New York Times’ – og USA Todays bestselgerlister.
Patricia Wilson, Flukten til den greske øya
Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Denne har vært på Rhodos og fikk bli med hjem igjen ulest. Håper på mer ferie i november, selv om det nå ser litt dystert rødt ut.
HVOR LANGT ER EN MOR VILLIG TIL Å GÅ FOR Å REDDE SIN DATTER?
På Kretas vakre strender går en gresk kvinne rundt og deler ut papirlapper. Sofia, som er 85 år, leter etter en datter hun ikke har sett siden jenta var liten. På grunn av den politiske uroen i Athen da hun vokste opp, ble hun tvunget til å gi fra seg barnet sitt få dager etter fødselen. Nå håper hun på en gjenforening med datteren før det er for sent.
Samtidig, i Manchester, leter også Zoe etter barnet sitt. I månedene etter at tenåringsdatteren hennes rømte hjemmefra, har livet falt fra hverandre. Mannen hennes har forlatt henne, sønnen virker fraværende, og hver eneste dag er en kamp. Desperat leter Zoe etter datteren, og hun aner ikke at jenta er på vei til Kreta …
Trude Teige, Morfar pustet med havet
Leseeksemplar fra Aschehoug
Denne må også vente. Håper å få den med i september for jeg gleder meg veldig, men tenkte å lese om mormor først.
Jeg har sett dusinvis av omtaler av Mormor danser i regnet. Jeg har den på e-bok og siden dette er en frittstående oppfølger, vil jeg prøve å lese Mormor først. Siden jeg har den på e-bok kan jeg lese den i bilen mens gubben kjører.
Dette er også en splitter ny bok, som jeg har fått uinnbundet.
Jeg leste nettopp de to første historiske romanene som Teige har skrevet:
Trude Teige, Havet syng og Lene seg mot vinden
Storslått roman om kjærlighet og overlevelse fra en ukjent del av norsk krigshistorie.
Et norsk skip blir torpedert i Det indiske hav i 1943. Konrad og Sverre, to brødre fra Sørlandet, er blant de få som overlever. Men de kommer bort fra hverandre, og Konrad ender opp på et sykehus på Java. Der forelsker han seg i den norske sykepleieren Sigrid.
Både Konrad og Sigrid havner i japanske fangeleirer, og brått handler livet kun om å overleve krigens grusomheter. Begge kjemper for å bevare håpet om en bedre framtid, men vil de noen gang treffes igjen? Hva skjedde med Konrads bror?
En gripende, opprørende og vakker fortelling som viser hvordan kjærlighet, mot og vennskap kan berge mennesker når livet faller fra hverandre.
Muna Shehadi, Rosalinds løgner
Leseeksemplar fra Aschehoug
Første bok i en trilogi, Fortunas døtre. Bok nummer to, Eves sannhet er også utgitt.
Denne fikk ikke egen omtale. Litt fordi jeg ikke orket å skrive så mye blogg i ferien, det tar tid nemlig, men også litt fordi jeg falt ikke helt for denne. Ikke skjønner jeg tittelen heller, for det var da ikke Rosalinds løgner det handlet om, selv om hun holdt noe tilbake en stund.
Å sammenligne med Montefiore er ok for meg, men å sammenligne med Riley blir for meg feil. Jeg skjønner at det er det forfatteren ønsker, tre søstre fra tre ulike familier, men Riley har historiske romaner, med mye research, mens dette var for mye pjatt og for lite handling for meg dessverre. Kanskje mer i likhet med de frittstående bøkene til Riley.
Liker du lette underholdningsromaner, ja da vil du sikkert like denne. Jeg kommer nok til å lese Evas sannhet også, den neste i serien for å se om jeg liker den bedre.
Tre søstre, tre hemmeligheter, tre fortellinger.
Etter at den berømte filmskuespilleren Jill Croft har gått bort, gjennomgår de tre døtrene hennes, Rosalind, Eve og Olivia morens etterlatte papirer. De oppdager at hun hadde en stor hemmelighet, noe som setter hele deres eksistens i et nytt lys. De tre kvinnene reagerer veldig ulikt – hvem var moren egentlig? Rosalind ønsker umiddelbart å få vite sannheten om hvem hun er og hvem moren var. Søstrene er mer skeptiske til nyheten og vil at alt bare skal fortsette som før.
Dette er bok én i trilogien Fortunas døtre. En roman for alle som liker å lese Lucinda Riley og Santa Montefiore. Historien om de tre søstrene fortsetter med Eves flukt og Olivias avsløring.
Gill Thompson, Barnet på plattform 1
Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm
Jeg leste nettopp første boken til Thompson og hun skriver bra, så jeg tar gjerne en til.
Gill Thompson, Et hav mellom oss
Barnet på plattform 1 derimot, var bare fantastisk bra. Basert på virkelige hendelser, men med annerledes og uventede vinklinger. Liker man bøker fra andre verdenskrig, er dette en “må lese bok”. Den første boken til Thompson følte jeg manglet litt, den hoppet for lett mellom situasjonene, mens denne var helt perfekt for meg. Anbefales varmt.
Gill Thompson, Barnet på plattform 1
Inspirert av sanne hendelser om barna som klarte å flyktet fra nazistene. En roman for alle som likte Tatovøren fra Auschwitz.
Praha 1939. Den unge moren Eva bærer på en hemmelighet fra fortiden. Da nazistene invaderer landet, vet hun at den eneste måten datteren vil være trygg på, er om hun blir sendt vekk. Selv om det kan bety at hun aldri vil se henne igjen. Men da Eva blir sendt til en konsentrasjonsleir, står hemmeligheten hennes i fare for å bli oppdaget.
I London melder Pamela seg som frivillig til å finne hjem til jødiske barn som kommer fra Europa. En dag står en liten jente alene igjen på perrongen. Pamela tar henne med seg. Da hennes egen sønn melder seg til det britiske luftforsvaret, innser hun hvor lett hennes egen verden kan rase sammen rundt henne
Dani Atkins, Mens jeg sov
Leseeksemplar fra Aschehoug
Ja bra jeg har plukket med meg noen som ikke har handling fra krigen også.
Denne må også vente litt, men håper å få lest den i høst.
Maddie våkner i sykehussengen og husker ikke hva som har skjedd. Hun vet bare at hun og Ryan gledet seg veldig til bryllupet og til barnet som skulle komme. Andre må fortelle om den fatale trafikkulykken og at hun har ligget veldig lenge i koma. Men Ryan oppfører seg merkelig, han svarer unnvikende når hun spør om barnet.
Chloe jobber som frivillig på sykehuset, og Maddie blir en av de pasientene hun føler seg mest knyttet til. Nå er Maddie våken og alt er forandret. Mens Maddie har vært i koma har livet gått videre for dem rundt henne. Hvordan skal de nå finne sin plass i forhold til hverandre?
Mens jeg sov er en fortelling om livets ubarmhjertighet, om kjærlighet og håp – og om hvor langt en mor er villig til å strekke seg for barnet sitt.
Kristian Higgins, Livet … og andre ubehageligheter
Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm
Enda en som må vente. Jaja, det ble noen bøker som har fått feriert i år, men er nå hjemme igjen.
En Publishers Weekly og USA Today Bestselger!
Fra den New York Times bestselgende forfatteren av Lykke til med det, kommer det her en ny roman om en overklasse-bestemor og hennes utstøtte barnebarn, som oppdager at de kanskje har mer til felles enn de trodde.
Genevieve London kommer fra penger, men all verdens rikdom kan ikke forhindre den unge sønnens mystiske forsvinning eller ektemannens tidlige død. Hun klarer å karre seg tilbake til livet, og bygger opp et moteimperium som snart blir anerkjent over hele verden. Men det går på bekostning av den andre sønnen hennes.
Da Emmas mor dør, overleverer faren henne til bestemoren Genevieve, som motvillig tar imot henne og oppdrar henne – helt til Emma blir gravid som tenåring. Da sparker Genevieve henne ut, uten midler til å klare seg. Men Emma er sterk, og i årenes løp har hun skapt et godt liv for seg selv og tenåringsdatteren, Riley.
Etter seksten år uten noe livstegn fra bestemoren, ringer plutselig telefonen. Det er Genevieve, og hun trenger hennes hjelp.
Da er vi over til krimbøkene.
Roar Ræstad, Sovende hunder
Jeg hadde de to siste bøkene i serien til Ræstad og ble anbefalt å lese de kronologisk så da bestilte jeg de to første i pocket hos Norli, Åndalsnes. Gubben bruker å spørre: Hvilken bok har du bestemt at jeg skal begynne på da?
Hihi, ja han bestemmer selv, men tror han synes det er gøy å spørre. Jeg pakket denne i håndbagasjen så han fikk begynne på den når vi var på vennebesøk før vi dro til Rhodos.
Vi leste den begge to og vi var svært fornøyd. Vi gleder oss begge til neste bok om Navarseth. Annerledes plott med andre verdenskrig som bakteppe.
Fyldigere omtale:
Første bok om Gabriel Navarseth «Solid debut» Arne Ruset, Romsdals Budstikke «Sovende hunder er en krim det er lett å anbefale.» Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen Trondheim 1942: En rutinemessig forsvinningssak får store konsekvenser for den allerede hardt pressede politibetjent Gabriel Navarseth. Han snakker flytende tysk og er trondheimspolitiets bindeledd til det tyske sikkerhetspolitiet. Gabriel er av den grunn uglesett blant flere av sine kolleger på kammeret, men han havner også i søkelyset til det forhatte norske Statspolitiet. Gabriels tvil og kamp med egen samvittighet går utover ekteskapet, og han føler seg tiltrukket av Anna Rohne, konen til en tysk SS-offiser. Sovende hunder er en stilsikker krimroman fra okkupasjonstiden i Norge. Gabriel Navarseth er en mann dratt mellom personlig ambisjon, lojalitet, samvittighet og kjærlighet. I en tid preget av medløpere og krigsprofitører må han navigere med stor varsomhet mellom tyske myndigheter og gode nordmenn. I gråsonen er forskjellen på lojalitet og svik ikke alltid like opplagt. Roar Ræstad (f. 1968) underviser på Strinda videregående skole i Trondheim og har en master i historie fra NTNU. Sovende hunder er hans debutroman.
Øistein Borge, Det som aldri dør
Dette er en bok to der jeg ikke har den første, men jeg håpte det gikk bra.
Jeg leste i mai den nyeste Lucinda Riley, om konfliktene i Irland og jeg har også fått en bok til, Patrick Radden Keefe, Si ingenting, som jeg håper å få lest i august.
Lucinda Riley, Den savnede søsteren
Den syvende demonen heter den første i denne serien. Det som aldri dør er nummer to. Så kommer Jeg er nummer 13. den har jeg. Deretter Bastarden, som jeg trodde jeg hadde, men som jeg ikke finner i hyllene. Den nyeste, Matadorens siste dans, står i hylla og venter.
Denne serien bør leses kronologisk for Borge røper hva som skjedde i bok 1, noe jeg synes er dumt.
Det er en bra bok men jeg forstår at jeg må få tak i den jeg mangler. Jeg skal saumfare hyllene først og se om jeg har den, jeg innbiller meg nemlig det.
Velskrevet med handling fra Nord-Irland. Mange personer og organisasjoner å holde styr på, så man må være konsentrert. Gubben likte den svært godt mens jeg endte på karakteren bra.
Andre bok om Bogart Bull! Kriminaletterforskeren som vi ble kjent med i Borges kritikerroste krimdebut Den syvende demonen, tar oss denne gang med til Nord-Irland. I et vekselspill mellom nåtid og fortid fører jakten på de skyldige Bogart Bull på kryss og tvers av Nord-Irland, fra Belfast og øya Rathlin helt i nord til Armagh i sør – kjent som «the bandit country». Under et ferieopphold i Nord-Irland blir tidligere høyesterettsdommer John Sand og hans kone Monica myrdet. Kripos-etterforskeren Bogart Bull, som er i landet for å besøke sin morfars gård, koples inn i saken for å bistå førstebetjent Miriam Dixon i det nordirske politiet. Da også forpakteren på morfarens gård blir funnet drept, aner politiet en sammenheng med drapet på ekteparet, og Bull oppdager at morfaren bærer på en hemmelighet som strekker seg mange år tilbake i tid. Samtidig trekker Borge tråder til urolighetene og attentatene i 1970-årenes Nord-Irland. Konflikten ble formelt bilagt med fredsavtalen i 1998, men det gamle IRA har sine moderne avleggere, ikke minst en mystisk «Tobin» og en hittil ukjent fraksjon som synes fast bestemt på å ta opp tråden der IRA slapp den.
Peter May, Jeg svikter deg aldri
May er en av mine favorittkrimforfattere og jeg har et par jeg ikke har lest.
Jeg ser det er litt blandede kritikker men jeg krysser fingrene.
Peter May, Drapet på Entry Island
Jeg likte denne boken men det er ingen spennende thriller. Det er mer en roman, med fine beskrivelser fra Hebridene og hvorda det var å vokse opp der, slik som Peter May er så kjent for. De som vil ha en spennende krim, forstår jeg kan bli skuffet. Men jeg likte den og kanskje hjalp det at jeg var litt usikker før jeg begynte for da forstod jeg nok at den er litt annerledes
Peter May, Jeg svikter deg aldri
Niamh og Ruaridh Macfarlane fra Lewis i Ytre Hebridene driver sammen veveriet Ranish Tweed. På en internasjonal tekstilmesse i Paris, der ekteparet deltar for å promotere sine luksuriøse stoffer, får Niamh vite at Ruaridh har et forhold til den russiske motedesigneren Irina Vetrov. Bare timer senere blir hun vitne til at de to blir drept av en bilbombe. Med restene av Ruaridh i en liten kiste reiser Niamh tilbake til Lewis for å begrave sin mann. Alene i huset deres på en forblåst klippe utenfor Ness, leter Niamh etter en forklaring på Ruaridhs død i det livet de har delt helt siden han reddet hennes da hun var sju og han ni år gammel. Kan morderen finnes i deres felles fortid? I mellomtiden har det franske politiet utelukket terrorisme. De mistenker nå Niamh for drapene og sender Sylvie Braque til Isle of Lewis for at hun med bistand fra kriminalbetjent George Gunn skal etterforske saken. Mens Niamh leter blant sine egne minner og Sylvie prøver å avsløre henne, nærmer de seg begge en morder som venter på sitt neste offer.
Sigbjørn Moestue, Himmelen skal gråte blod
Leseeksemplar fra Norli Åndalsnes
Dette trodde jeg ville være en perfekt bok for gubben. Det var det og den var perfekt for meg også. Full fart fra første til siste side. Litt overdrevet og usannsynlig kanskje, men for meg var det ok her. Jeg hadde vansker med å legge den fra meg før den var ferdig lest og jeg leser gjerne flere bøker av Moestue.
Sigbjørn Moestue, Himmelen skal gråte blod
Himmelen skal gråte blod er en thriller-reise av de sjeldne. Sigbjørn Mostue har skrevet en forrykende fortelling som også griper oss i hjerterøttene – noen ganger må man tape alt, for å vinne det viktigste.
Den kreftsyke, tidligere spesialsoldaten Even Stubberud skal på sitt siste oppdrag: en enkel eskortetjeneste av en terrorist til Somalia. Flyet fra Oslo blir tatt over av kaprere, og terroristen satt fri. Den eneste som kan redde 245 passasjerer fra den visse død er en ubevæpnet, syk mann uten noen kunnskap om det å fly.
Camilla Grebe, Åsa Träff, Mannen uten hjerte
Leseeksemplar fra Gyldendal
Jeg har lest de tre første Siri Bergman bøkene og gleder meg over at de to siste av søstrene nå også utgis.
Bøker lest januar og februar 2016
Grebe har akkurat gitt ut ny bok, Alle lyver, den ligger på vent til i august her hos meg. Jeg liker godt Grebes bøker og jeg lese derfor alt hun gir ut.
Mannen uten hjerte er lettlest, fengende krim. Den er ikke så spennende at du holder pusten hele boken igjennom, men akkurat passe til at du får fundert litt på hvem som er morderen.
Perfekt krim til avslappende, late feriedager.
Nå har også den femte boken kommet i hus, Ild og dype vann. Den må jeg også få lest i høst.
Kanskje jeg skal gå i hi? Må vel det skal jeg få lest alt jeg ønsket.
En varm sommerdag finner Miguel Alemany samboeren sin, antikvitetshandleren og medieprofilen Jussi Ståhl, brutalt myrdet i hjemmet sitt. Jussi er skutt til døde, og deretter er hjertet skåret ut og plassert på en antikk sølvskål. Samtidig begynner psykolog Siri Bergman å arbeide i politiets gjerningsmannprofilgruppe. Hun havner midt i utredningen av det makabre mordet, som bare blir starten på en rekke brutale mord på menn i Stockholm. Snart viser det seg at ofrenes fellesnevner er deres seksuelle legning.
«En skikkelig bladvender.» Bloggen Mysterierna
«… Grebe/Träffs bøker om psykologen Siri Bergman er blitt mine favoritter blant svensk krim.» Bloggen Hyllan
Sam Lloyd, Minneskogen
Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Det kan se ut som jeg har plukket en del psykologiske thrillere. Jeg er litt usikker på om det vil gjøre gubben fornøyd så kanskje må jeg bytte ut denne.
Denne ble med hjem igjen og må finne seg i å vente litt. Den får supre omtaler men psykologiske thrillere, får liksom ikke førsteprioritet her. Jeg er blitt så ofte skuffet.
Minneskogen er en leken, fantasifull og marerittaktig psykologisk thriller.
Et uheldig trekk kan bety døden …
Elijah har bodd i Minneskogen så lenge han kan huske. Han bruker mesteparten av tiden sin her. Og det er slik han finner Elissa.
Elissa har akkurat kommet til Minneskogen. Hun har blitt kidnappet og befinner seg lenket fast i et rom under bakken. Hun innser at denne merkelige gutten er den eneste som kan redde henne.
Emilie Schepp, Merket for livet
Jeg har alle bøkene av Schepp og håper på mange ferieturer fremover så jeg får lest de.
Schepp var jeg fast bestemt på å få begynt på men også den må inn i hylla igjen,
Merket for livet er Emelie Schepps første bok i serien om Jana Berzelius. Sommeren 1991 våkner den ni år gamle Jana Berzelius opp på et sykehus. Hun husker ikke hvem hun er, eller hvor hun kommer fra. Tjueen år senere er Jana en vellykket jurist og arbeider som statsadvokat. Sammen med politiet skal hun etterforske drapet på avdelingslederen for Migrationsverket, Hans Juhlén. På drapsstedet finner de flere fingeravtrykk som er så små at de må tilhøre et barn. Etterforskningen tar en uventet vending da det dukker opp et nytt lik, denne gangen en ung gutt. Jo mer Jana graver i guttens bakgrunn, desto nærmere kommer hun sannheten om sin egen fortid.