Ruta Sepetys, Taushetens pris

 

Ruta Sepetys, Taushetens pris

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Da har jeg hatt gleden av enda en stor leseopplevelse av en av de bøkene som selges på matbutikken, i tillegg til bokhandelen. Før i tiden var det kun superlette romantiske bøker som ble solgt der, nå kan du finne veldig gode romaner, slik som Taushetens pris. Jeg så den faktisk i hylla på Rema når jeg handlet til helgen.

Handlingen starter i Madrid, Spania i 1957. Franco styrer landet og spanjolene har det vanskelig. De må være forsiktig med alt de sier og gjør, for ikke å bli arrestert og det er knapphet på mat og jobber.

 

Sitat: Under Franco er det ikke lenger religionsfrihet. Protestantiske  og jødiske gudstjenester er ikke tillatt innen hjemmets fire vegger. Ikke bryllup eller begravelser heller. Det er et militærdiktatur. Folk i Catalonia og Baskerland har ikke lov å snakke sitt eget språk. Folket er lydig fordi de er følelsesmessig utmattet. Det er spenning mellom historie og hukommelse. Enkelte er desperate etter å huske, mens andre er desperate etter å glemme

 

Sitat:

Fuga stirrer inn i det knuste speilet.

Han er ikke redd.

Han er ikke redd oksene. Han er ikke redd oppdretterne. Han er ikke redd Kråkene. Han er ikke redd fattigdom eller nød.

Han er ikke redd Franco.

Fuga døde da han var liten, myrdet av monstrene i guttehjemme.

Han sitter på sitt eget speilbilde og begynner den indre samtalen.

Det er umulig å drepe en mann som allerede er død. Spilet er knust,men speilbildet er det samme. Gjenoppstandelse er mulig. Huerfano. Du kjemper for de glemte, de misbrukte, de sultne og de uønskede. Du kjemper for din eneste ene venn, akkurat som han kjemper for deg.

 

Barn av spanske republikanere ble stålet fra fødeklinikker rundt om i Spania og solgt til fascistfamilier til skyhøye priser. Foreldrene fikk vite at barna var døde og ble vist et dødt spedbarn.

Dette var også temaet i Rosanna Leys bok, De tapte barna.

 

https://lillasjel.blogg.no/rosanna-ley-de-tapte-barna.html

 

Trist er det også å lese om hvordan familiene måtte betale for sine døde som var gravlagt, hvis ikke ble de gravd opp igjen og kastet i en massegrav.

Tenk at det er ikke så mange årene siden dette skjedde.

Jeg elsker slike bøker som gir meg lærdom og folkets historie.

Anbefales varmt til de som liker gode romaner.

 

 

Madrid, 1957. Under det fascistiske diktaturet til general Franco skjuler Spania en mørk hemmelighet. Samtidig strømmer det på med turister og utenlandske forretningsmenn, som alle kommer for å nyte av Spanias solskinn og vin. Blant dem er attenårige Daniel Matheson, sønn av en oljemagnat fra Texas, som ankommer Madrid sammen med sine foreldre. Interessen for fotografering – og skjebnen – gjør at han møter Ana. Hun er stuepike på hotellet der han bor, og kommer fra fattige kår. Daniel ivrer etter å ta bilder av nabolaget hennes, men forstår ikke at han på den måten utsetter Ana og familien hennes for stor fare … Ruta Sepetys belyser på mesterlig vis historiens mørkeste sider, i denne episke, hjerteskjærende romanen om identitet, uforglemmelig kjærlighet, krigens konsekvenser og voldshandlingene som ble tiet i hjel i etterkrigstidens Spania.

«En rørende fortelling, som blir enda sterkere fordi den er basert på reelle, mindre kjente, hendelser i historien. (…) En fengslende, skarp og opplysende historisk roman.» BOOKLIST, starred review

«Troverdige, komplekse karakterer som er på vei inn i voksenlivet, og som stiller de spørsmålene vi alle må svare på om vår plass i verden. (…) En storslått roman. Kirkus STARRED REVIEW **

“Denne høstens mest oppsiktsvekkende historiske roman!” Refinery 29

“Denne gripende, uforglemmelige historiske romanen gir et minneverdig portrett av Francos Spania.» Publishers Weekly, *STARRED REVIEW*

 

Juni

 

 

 

Nå skal jeg lese en eller  kanskje to, hvis den dukker opp, jurybøker for Bookis, før jeg tar fatt på Testament, en bok jeg er veldig nysgjerrig på.

 

Nina Wähä, Testamente

Leseeksemplar fra Pax forlag

 

 

Vinner av Sveriges Radio romanpris 2020

Den finsk-karelske storfamilien Toimi slår seg ned i Tornedalen rett etter andre verdenskrig. Familien Toimi består av mor Siri, far Pentti og deres 14 unger, hvorav tolv vokser opp. Da eldstedatteren Annie blir gravid, reiser hun motvillig hjem til gården. Hverken foreldrene eller søsknene er særlig glad for å se henne. Wähä zoomer så inn på hvert enkeltindivid i søskenflokken og forteller deres historie. Slik rulles fortellingen om en dysfunksjonell familie i 1980-årenes grenseland mellom Sverige og Finland opp. Omdreiningspunktet i romanen er den lunefulle faren Pentti, som alle følger med et vaktsomt blikk, og så er det denne store familiehemmeligheten som ingen av dem kan unnslippe. Er man ansvarlig for sin families synder? Kan man egentlig gjøre noe for å forandre historien? Kanskje man kan skrive den om? Dette er spørsmål som Nina Wähä stiller i sin nye roman Testamente, et familieepos av de sjeldne.

OMTALE

terningkast_5 liten flat.jpg «Spenstig familiekrønike. Underholdende og innholdsrikt familieepos, fullt av fortellerglede og finsk fjernsynsteater.»
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

terningkast_5 liten flat.jpg «Et av de nye stjerneskuddene i svensk litteratur er verd å feire. Folkelig historie i en hovedsakelig litterær innpakning. Denne romanen er noe for alle. Den kan bli manges favoritt, slik bl.a. John Irving og Nina Lykke og Mikael Niemi er blitt manges favoritt. Romanen går livet inn på klingen, forstørrer detaljer eller sider ved det og viser frem noe som, uansett hvor merkelig det er, oppleves autentisk. Frodig, og en troverdig balansering mellom nært og fjernt, godt og ondt.»
Vidar Kvalshaug, BOK365.no

«Denne frodige fortellingen om brann og mord og livsmestring i en tolvbarnsfamilie fester kloa fra første setning, og nagler leseren fast gjennom flere hundre sider… Oversetter Monica Aasprong har gjort en god jobb med oversettelsen av denne underholdende familiekrøniken, som anbefales også for norske lesere.»
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil å dele, både lesere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

1 kommentar
    1. “Salt to the sea” er Sepetys’s stærkeste bog. Jeg anbefaler den 100%. Desværre ikke oversat til norsk men til svensk (Tårar i havet)

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg