Lewismannen, Peter May

Jeg leste i april Svartboken av Peter May og syntes  den var fantastisk bra. Det var en krim, men i tillegg, en kjempebra roman. Vi fulgte etterforskeren Fin McLeud, som er fra Hebridene og hans oppvekst, samtidig som vi nøstet oss inn til mordgåten.

Jeg kastet meg derfor over nummer to med samme etterforsker, Lewismannen. Og den var nesten enda bedre. Jeg klarte ikke å legge den fra meg. Jeg er faktisk stum av beundring og dette må være en bok alle liker, også de som ikke liker krim. Igjen har han klart kunststykket å skrive en kjempebra historie, samtidig som et mord etterforskes.

Han er inne på dype temaer, som tanker fra hodet til en som husker sitt eget liv bare i små glimt, for så å glemme de igjen. Han er hovedpersonen i boka, faren til Fins gamlekjæreste Marsaili, De finner en død mann i myren og alt tyder på at dette må være en slektning av Marsailis far, Tormod.

Peter May skriver så fint om det triste temaet Altzheimer. I og med at historien er fra 1950 tallet får vi også historien til menneskene på Hebridene og både folk og landskap er så vakkert beskrevet at jeg får lyst til å dra dit. Han skriver også så fint om menneskelige relasjoner og hvordan vi mennesker handler ut fra våre tidligere opplevelser.

Rett og slett en fantastisk bok, som seiler opp som en av mine favoritter og jeg gleder meg sykt til den tredje boken kommer til våren 2018. Jeg håper så inderlig at bøkene kan bli filmatisert. Det er lite makabre detaljer i boken, så også de som misliker det, kan lese denne.

I den første boken, Svarthuset er det litt blodig helt i starten, når de finner liket, men de kan man bla forb, uten at det preger innholdet hvis man synes det er ille å lese sånt.

Det går an å lese Lewismannen uten å ha lest Svarthuset, men jeg anbefaler å lese dem etter tur, i og med at man følger Fins historie.

Det ligger dusinvis av klipp på youtube fra vakre Hebridene.

Hebridene:
https://snl.no/Hebridene

http://natgeo.no/natur/hebridene-kanten-av-verden

Omtalen av Svarthuset finner du ved å klikke på denne linken:

http://lillasjel.blogg.no/1491657185_bokomtale_svarthuset.html

Ord om boken fra Goliat forlag som har sponset boken

Etterforsker Fin Macleod har sluttet i Edinburgh-politiet. Ekteskapet med kona er også over. Han returnerer til Isle of Lewis, den stormherjede øya i Ytre Hebridene hvor han vokste opp. Her begynner han å bygge opp igjen ruinene etter det som en gang var barndomshjemmet hans. Fin vil lage et nytt hjem og reparere forholdet til barndomskjæresten Marsaili og sønnen de har sammen, Fionnlagh. Fins planer blir satt på vent da noen torvkuttere finner et godt bevart lik av en ung mann. Faren til Marsaili, Tormod Macdonald, er på vei inn i demensens mørke – hva er forbindelsen mellom ham og liket i torvmyra? Og hvordan er det mulig å kaste lys over Tormods historie når han selv ikke kan fortelle? Fin går inn i etterforskningen og avdekker godt skjulte hemmeligheter, hemmeligheter som fortsatt kan føre til grufulle konsekvenser for mennesker som står ham nær. Lewismannen er andre bok i Peter Mays Lewis-trilogi om etterforsker Fin Macleod.

6 kommentarer

Siste innlegg