Bøker lest mai 22, 14 bøker, mest krim

 

Jeg hadde tema Bøker i serier, i mars.

Da så jeg raskt at jeg henger etter i mange av de seriene jeg følger.

I tillegg er det jo nye jeg er nysgjerrig på.

Det er så mange at jeg har begynt å begrense meg litt.

Jeg kan bare ikke begynne på stadig nye.

For det meste, leser jeg nordisk krim, nettopp fordi jeg må begrense meg.

Det er både nytt og gammelt i stabelen, både leseeksemplarer og kjøpte.

Som vanlig er teksten under bildene, hentet fra omslaget.

 

I kjent stil ble det mindre lest enn jeg tror.

Det blir plukket ut mange flere bøker enn jeg når å lese.

Det ble lest lite på ferie denne gangen, for vi hadde med oss venner og da kan man jo ikke bare sitte og lese.

Og lese gjør vi mer enn nok her i huset.

Nå legges bøker i stabel her til neste måned også, som igjen er en feriemåned, med tema pocket.

Men først er det junibøkene. De ble presentert i går

Lesestabel juni, Tema nyheter 2022

Der er det mye spennende og jeg gleder meg til å ta fatt på de.

 

 

Ulrika Rolfsdotter, Rovhjerte

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Ulrika Rolfsdotter er ukjent for meg, men hennes bok Rovhjerte ser spennende ut. Første bok i ny serie.

Dette er en debutbok og til å være en debutant, skriver Rolfsdotter godt, synes jeg. Jeg ble ikke helt blåst av banen av spenning, men en ok bok, med optimisme til fortsettelsen.

Ikke noe makabert her og tror mange vil like den. Det ser jeg allerede fra omtalene.

Ulrika Rolfsdotter, Rovhjerte

 


Annie Ljung har skapt et nytt liv som sosionom i Stockholm, langt fra hjembyen Lockne. Når hennes demente mor rømmer fra sykehjemmet, blir Annie tvunget til å dra tilbake til stedet hun både elsker og hater. Samtidig forsvinner hennes slektning Saga sporløst, og Annie blir overtalt til å bli. Hva slags hemmeligheter har egentlig 17 år gamle Saga? Har hun rømt, vært i en ulykke eller blitt myrdet? Annie blir stadig mer involvert i søket og blir tvunget til å møte demonene fra fortiden.
Rovhjerte er første del i en drivende spenningsserie som finner sted i Ångermanland i Nord-Sverige – inspirert av folketro, historiske drap og hekseprosesser fra 1600-tallet.

 

Gunnar Staalesen, Bukken til havresekken

Etter at vi møtte Staalesen på krimhelg i fjor høst og ikke hadde lest en eneste Varg Veum bok, kun sett filmene, har gubben og jeg bestemt at de må vi lese. Jeg kjøpte derfor den første, så den får bli med på ferie nå i mai. En tynn, liten sak. Første gang utgitt i 1977. Da var jeg 17 år og gubben og jeg ble kjærester året etter, like før 18 års dagen min. Tenk det, det er mange år og mange bøker lest.

Krimhelg på Osterøy

Det blir krimhelg i år også, helgen september/oktober. Vi har meldt oss på.

 

Min første Varg Veum bok og den første i serien. Nå har jeg fått lovnad om at mange flere er på vei til meg fra en venn, som vil gi bort bøkene sine, så det gleder jeg meg til. Da kan jeg supplere det jeg mangler i seriene til Jæger og Staalesen, for jeg har lyst til å lese alle. Tom Egeland sine bøker skulle jeg ha lest og Jan Mehlum har også mange i sin serie og jeg har lest kun en av de hver. Nå har jeg fri hele døgnet, ikke noe jobb, så jeg kan ikke ønske meg mer tid heller. Da blir jeg jo enda mindre aktiv, så jeg får prøve å putte de inn i stablene etterhvert. Det blir nok Bøker i serie som tema et par ganger neste år også.

Jeg storkoste meg ihvertfall med Bukken til havresekken. Staalesen har en småhumorisk stil, som passer meg godt.

 

 


Varg Veum er en bergensk variant av den hardkokte detektiven, fattig, desillusjonert, men med et hjerte av gull — og en flaske akevitt i skrivebordsskuffen. En gang var han ansatt i barnevernet, men ble upopulær etter å ha lent seg for tungt på en stofflanger. Med sitt spartansk utstyrte kontor på Strandkaien som base, livnærer han seg nå — så vidt det er — som privatetterforsker.

En dag blir Veum bedt av en mann om å skygge hans kone. Men Veum har prinsipper, og et av dem er å ikke ta skilsmisseoppdrag. Derfor sier han nei til å jobbe for advokat Moberg. Er fruen utro, er det ikke hans sak å skaffe mannen bevis.

Noen dager etter skygger han allikevel Margrete Moberg. Men ikke for Moberg. Oppdragsgiver er fru Mobergs bror.

Varg Veum tjener penger og tenker mindre over tilfeldighetenes spill. Men en morgen finner han liket av Margrete Moberg, med en blå stripe rundt halsen og merker etter nålestikk i armen …

 

 

Jørgen Jæger, Dødssymfoni

 

Han møtte vi også på Osterøy. Vi leste de to første når vi var på Gran Canaria i november. Nå tar vi med oss nummer tre og fire. Disse fire kjøpte jeg for flere år siden på Platekompaniet, der de ofte har 3 pocket for kr 250,- Det er fint hvis man skal samle opp en serie. Vi gjemmer ikke på bøkene vi har lest, for de blir aldri lest om igjen. Vi gir dem heller bort så kan andre ha glede av dem og bli interessert i forfattere de vil følge. Er vi på ferie, legger vi de igjen.

Bøker lest november 2021, 11 bøker

 

Jørgen Jæger har jeg ihvertfall fått begynt på. Av samme venn som vil gi meg Staalesen, har jeg også fått flere av Jægers bøker. Jeg må se over og supplere så jeg får lest de etter tur.

Når jeg nå først har godtatt at i lille Fjellbekkhavn, der kan alt skje, ja da koser jeg meg med bøkene til Jæger. Jeg synes det er rasende morsomt at Ole Vik er 55 år i alle bøkene. Det er mye forandringer på politistasjonen. Det kommer og går sjefer og det er nye titler, men både Ole Vik og Cecilie Hopen, ja de blir ikke gamlere. Det har Jørgen Jæger bestemt og det er jo praktisk for da kan han som han selv sier, skrive så lenge han greier det, uten å tenke på at hovedpersonen blir hundre år.

Både Dødssymfoni og Blodskrift er god krim synes jeg. Jeg liker etterforskingskrim, ikke heseblesende action, selv om det kan være greit innimellom.

Jørgen Jæger, Dødssymfoni og Blodskrift

Bok 1 og 2:

Bøker lest november 2021, 11 bøker

 

 

 

 

Noen har flådd katten til innehaveren av Fjellberghavns gatekjøkken og spikret undulaten hans til veggen. Ekteparet Jørgensen kommer hjem fra fisketur og finner hytta si i vill uorden. Distriktets orkesterdirigent får ubudne gjester. Alt dette skjer i løpet av noen hektiske nattetimer. Ole Vik og hans trofaste stab får en travel natt og prøver innbitt å finne forbindelseslinjene mellom de tilsynelatende enkeltstående hendelsene. Hva binder disse familiene sammen? Har en og samme person lagt ut på et personlig og systematisk hevntokt mot Fjellberghavns homofile kokk, den gamle millionæren og orkesterdirigenten? Og hvorfor? Idet folk er i ferd med å komme til hektene igjen etter nattens grufulle hendelser, rystes de på nytt. Denne gangen av et mord. Fjellberghavn skjelver. “Løsningen er sofistikert. Nok en triumf for Jæger.” Terje Stemland, Aftenposten “Jørgen Jæger sender leseren hodestups gjennom to-tre hundre sider på få timer… Mannen har et utvilsomt bestselgerpotensial og et stort talent som intrigekoker.” Kurt Hanssen, Dagbladet Dødssymfoni er tredje bok om lensmann Ole Vik.
Beskrivelse:
Per Hoff, eieren av det lokale gatekjøkkenet i Fjellberghavn, kommer seint hjem etter endt arbeidsdag og finner husdyrene sine drept på en brutal måte. På samme tid kommer Roar Jørgensen og kona Britt, tilbake til hytta si og finner denne ramponert. Natten er enda ikke over da orkesterdirigenten får ubudne gjester. Dette er tredje bok om lensmann Ole Vik og staben hans.

 

Jørgen Jæger, Blodskrift

kjøpt selv

 

 

Fjellberghavns populære tannlege blir skutt ned og drept på vei til jobb. Noen timer senere blir lensmannsgården overtent, og en mann omkommer. Ole Vik finner snart ut at en mystisk brevskriver har sendt trusselbrev til både tannlegen og flere andre. Idet han tror han endelig har fått oversikt over situasjonen, tikker det inn en bombetrussel. En kasse dynamitt er plassert et sted i sentrum av Fjellberghavn, klar til å sprenges. Tidsfristen er klokken 15. Dette er fjerde bok om lensmann Ole Vik og staben hans.

Roy Jacobsen, de usynlige

kjøpt selv

 

Jeg har alle fire bøkene og håper å få lest de snart. Jeg har de i pocket, så da er de fine å ha med i kofferten på ferie også.

Jeg slet litt med denne. Den ble litt hoppende for meg, fra situasjon til situasjon, jeg fant ikke den røde tråden på et vis. Men det bedres seg etterhvert når barna tok over på øya, da ble det litt mer som skjedde. Men nå kjenner jeg personene så kanskje det blir lettere i neste bok, Hvitt hav. Den skal få bli med på cruise i sommer, tenker jeg, selv om den stabelen holder på å vokse seg til taket. Det blir ikke lett å plukke ut julibøkene heller, det er jo så mye som frister.

 

 

 

Ingrid vokser opp på Barrøy. Havet er hennes eventyr. Fisken, stormen, fattigdommen. Hun eier årstidene, fuglene og horisonten. Ingrid må lære alt det ingen lenger kan. En dag må hun lære enda mer.

Med De usynlige er Roy Jacobsen tilbake i samme miljø som er skildret i første del av Seierherrene, kystproletariatet. Handlingen utspiller seg på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, i årene fra 1913 til 1928. Som forfatteren selv sier: «Det fantes tusenvis av slike øyer på norskekysten. I dag er det ingen. De fortjener å bli sett».

De usynlige er første av fire bøker 

 

Roy Jacobsen, Hvitt hav

kjøpt selv

Denne ble ikke lest nå

 

 

“… huset var blitt mindre, dørene lavere, vinduene smalere; lukta av mennesker hadde sittet som maling i disse veggene, nå bare som duften av tung, våt jord; hun dro fingertuppen gjennom doggperlene og satte seg på foreldrenes seng, der moren hadde dødd. La Lars ta over Barrøy, var det siste hun sa. – Og reis, du er ung og klok, vend havet ryggen, lær av meg … Ingrid sa nei.

Året er 1944. Ingrid har vendt tilbake til sin barndoms øy, og tror hun er alene. Hun setter garn og ruster seg for vinteren. Hun klyver over gjerdene som da hun var barn. Men hun er ikke noe barn. Og på uventet vis får hun oppleve kjærligheten gjennom noen intense vinteruker.

Hvitt hav er oppfølgeren til suksessromanen De usynlige. Denne gangen spenner Roy Jacobsen opp et enda større lerret og leverer en sterk og handlingsmettet roman om et skjebneår i norsk historie.

 

 

Muna Shehadi, Eves sannhet.

Leseeksemplar fra Aschehoug.

Bøker lest juli 2021, 14 bøker

 

 

 

Jeg leste bok en, Rosalinds løgner i sommerferien i fjor og var ikke overbegeistret. Det er så mange forfattere som higer etter suksessen Riley og Montefiore har hatt med sine serier. Jeg har kun lest Rileys og jeg synes Rosalinds løgner ikke kan sammenlignes med Rileys, siden Riley har med den historiske biten i sine bøker. Likevel tar jeg med Eves sannhet på ferie,  for det er pocket og det er en serie og ikke mange med den kombinasjonen, som ikke er krim.

Jeg har fått bok tre i denne serien, Olivias sannhet, og hadde store planer om å lese denne i ferien, men det ble ikke. Nå blir det en reise til på den og det er den kanskje glad for. Den vil bli flyttet til juli. Jeg er litt kresen til feelgood men dette er bøker jeg er helt sikker på at mange vil like.

 

 

Eve og de to søstrene hennes forsøker fortsatt å fordøye nyheten om at moren, den berømte filmskuespilleren Jill Croft, umulig kunne være deres biologiske mor. Det har gått et år og Eve strever med det meste. Forholdet går dårlig, hun føler seg forbigått på jobben. Hun trenger en ny start. Da stemoren Lauren tipser om en jobbmulighet i en annen by, griper Eve sjansen.

Eve bærer på en stor og vond hemmelighet fra barndommen. Den gang betrodde hun seg til moren, men ble avfeide. Etter dette har hun alltid følt seg utenfor. Tør hun nå å fortelle hemmeligheten til noen? Hvordan kommer de to søstrene hennes til å reagere?

Eves sannhet er bok to i trilogien «Fortunas døtre» og er en roman for alle som liker å lese Lucinda Riley og Santa Montefiore. Historien om de tre søstrene startet med Rosalinds løgner (2020) og fullføres med Olivias sannhet. (2022).

 

Peter May, Kritikeren

kjøpt selv

 

Jeg var ikke overbegeistret for den første i denne serien, den ble litt forvirrende med en rekke navn og hendelser. Likevel må jeg bare lese det May skriver, for jeg liker godt det meste av det han gir ut. Jeg har bok 3, Blodets bånd, på vent i hylla,

Bok 1:

Peter May, Ualminnelige mennesker

Denne skulle jeg lese i ferien, men nådde det ikke. Den ble byttet ut med skravling og latter og glede og det er heller ikke det dummeste. Den får også bli med i cruisebiblioteket.

 

 

Andre utgivelser:

Peter May, Jeg svikter deg aldri

Peter May, Drapet på Entry Island

Peter May, Lockdown i London

Peter May, Coffin road

Peter May, Lewisbrikkene

Lewismannen, Peter May

 

Den fryktede, amerikanske vinkritikeren Gil Petty blir funnet drept og bundet til et kors på en vingård i Frankrike. Iført en trekantet hatt og den seremonielle kappen brukt av brorskapet Den guddommelige flaskens orden, minner han om et fugleskremsel. Det er ett år siden Petty forsvant under en vinsmaking i Gaillac. Hud og hår er nå rødfarget av druesaft, og mye tyder på at han har blitt konservert i vin. Den tidligere kriminalteknikeren, professor i biologi Enzo Macleod, skal igjen etterforske en av de sju mest kompliserte og uløste mordsakene i Frankrikes historie. Etterforskningen fører Enzo til Gil Pettys mystiske vinanmeldelser. Han oppdager at det bak fransk vinkulturs fredelige fasade finnes et miljø preget av forræderi, dobbeltspill og dødelig rivalisering. Her finnes også en som er villig til å drepe igjen for å forhindre at Enzo løser mordgåten.

 

Mohlin og Nystrøm, Den andre søsteren 

Leseeksemplar fra Kagge forlag

 

Mohlin og Nystrøm, Det siste livet

Jeg likte bok 1 og gleder meg til bok 2.

 

Man blir dratt med fra første sidene når John prøver å komme seg unna de som er etter en, samtidig som han må etterforske flere drap.

Etterhvert blir han mer travel med å ødelegge spor enn å oppklare mord, for å komme seg unna selv. Det tar bort mye av spenningen for meg, da jeg føler jeg får vite altfor mye underveis,  hvordan ting henger sammen.

Det blir en røverhistorie med en liten tvist på slutten. Jeg likte nok bedre den første boken. Det blir for mye John skjuler spor her for meg.
Men de skriver bra denne nye krimduoen og jeg følger gjerne John videre, hvis han bare roer seg litt ned.

Men action er det og mange vil nok like denne. Ingen makabre utbroderinger som jeg kan huske ihvertfall.

 

 

Tidligere FBI-agent John Adderley får en ny mordsak å løse i den svenske byen Karlstad. Samtidig må han flykte fra gamle fiender. Alicia Bjelke er en ung kvinne med et ansikt så vansiret at folk rygger tilbake når de ser henne. Hun er hjernen bak en banebrytende dating-tjeneste som hun startet sammen med søsteren Stella, men det er bare vakre Stella som synes i rampelyset. Inntil hun en dag blir funnet død. Alicias liv blir snudd på hodet – og hun forstår at hun er morderens neste offer. Saken tildeles den forhenværende FBI-agenten John Adderley, som befinner seg i Karlstad under ny identitet. John jages av skygger fra sitt tidligere liv og blir nødt til å forlate Sverige for å overleve. Men igjen snur spillet. Han må ta et oppgjør med fortiden én gang for alle, og da viser mordetterforskningen seg å tilby en uventet mulighet. Med andre bok i serien om John Adderley viser radarparet Mohlin & Nyström hvorfor de er Sveriges nye krimyndlinger.

 

Tove Alsterdal, Rotvelte

Fått den av en venn

 

Jeg har lest en bok av Alsterdal og har lyst til å lese flere. Det var Blindtunnel

Tove Alsterdal, Blindtunnel

Jeg har flere av hennes tidligere utgivelser i hylla, men velger å begynne på Rotvelte, som er første bok i en ny serie om Eira Sjödin. Bok 2, Synkehull, blir flyttet til nyåret tror jeg, da jeg igjen må ha Bøker i serie, tema.

Lettlest, velskrevet og spennende bok. Ikke heseblesende action, men god etterforskingskrim med aktuelle temaer og overaskende vinkling. Syndebukker som henges ut og dømmes i sosiale media og flere temaer jeg ikke kan røpe.

Alsterdal skriver utrolig bra synes jeg og legger bok 2, Synkehull, i serien om Eira, i stabelen med junibøker. Gleder meg allerede.

Anbefales varmt, fengende fra første side. Ikke groteskt og makabert.

 

 

 

Olof har sonet ferdig. Han livnærer seg av tilfeldige oppdrag helt i randsonen av det alminnelige arbeidslivet. En lys sommernatt er han på vei nordover, han skal levere en bil som noen har kjøpt. På impuls svinger han av motorveien og kjører landeveien som fører til barndomshjemmet. I dusjen finner han faren sin død, drept med en jaktkniv.

En opplagt mistenkt
Politietterforsker Eira Sjödin har akkurat kommet tilbake til sin barndoms trakter for å ta vare på sin gamle mor. Drapet på Olofs far er ikke bare den mest alvorlige kriminalsaken bygda har opplevd siden mordet på Lina, det setter også i gang en prosess i bygda der gamle minner kommer til overflaten. Også for Eira bringer etterforskningen stadig fram nye minner fra barndommen.

Marerittet
Eira var ni år da Lina ble drept. Olof var gutten i marerittene hennes. Men var han virkelig skyldig? Eira forstår at mange har latt være å snakke i alle disse årene fordi Olof var en «perfekt gjerningsmann». Én av dem som har visst mer enn han har sagt, er hennes egen bror, Magnus.

Stigende stjerne
Tove Alsterdal har allerede rukket å gi ut flere bøker på norsk – men det er først nå, etter tildelingen av Glassnøkkelen, den prestisjefulle prisen for beste nordiske krim, at hun virkelig har fått det publikummet hun fortjener. «Tragisk, engasjerende og infernalsk bra komponert», framholder juryen i sin begrunnelse. Dette er en sånn bok som det bare er å la seg oppsluke av, dykke ned i og bli der riktig lenge. Her er både spenning og sterke følelser, tradisjon og brytningstid – kort sagt alt som kreves av en god krim!

 

 

Tina Frennstedt, Skjærsild

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

 

Tina Frennstedt har kommet med bok 3 i cold case serien sin og jeg har likt begge de to første og vil lese bok 3, Skjærsild nå snart.

Tina Frennstedt, Forsvunnet

Tina Frennstedt, Nedtelling 

 

Frennstedt lar seg inspirere av uoppklarte drap og serien skal også filmatiseres.

Skjærsild fenger fra første til siste side. Av og til blir jeg litt lei av privatlivet og ekteskapsproblemer og at det bestandig er så mye styr med hovedpersonene og at de blir dratt inn i hver sak, men jeg må bare godta det, for det er slik i så mange bøker, og tv-serier også. Gubben og jeg himler ofte med øynene i seriene vi følger på tv, når etterforskere/detektiver igjen blir bortført og truet. Jaja, sukker vi, enda en hard dag på jobb.

Bortsatt fra det, som egentlig er en bagatell, er boken velskrevet og bra.
Ingen makabre utbroderinger, vanlig cold case etterforsking, selv om det denne gang var en kombinasjon av en gammel uoppklart sak og flere nye mordbranner.

Tina Frennstedt er absolutt en forfatter jeg vil følge og gleder meg til filmatisering.

 

 

Fra omslaget:Tredje bok i Tina Frennstedts Cold Case-serie – inspirert av uløste saker fra virkeligheten. En mordbrann setter skrekk i beboerne på Österlen. På huset til offeret finner politiet malte sifre som man tror forbryteren står bak. Vitnemålet til en kvinne som overlevde brannen, påminner etterforsker Tess Hjalmarsson om en sak hun var borte i tidlig i karrieren og som hun aldri fikk oppklart. Sammen med kollegaen Marie Erling og Carsten Morris, som utarbeider en psykologisk profil, leter Tess etter en gjernings- person som virker besatt av å hevne seg. Snart er Tess også truet, og med det også hennes nye samboer. Alt tyder på at fortiden har innhentet henne, og at hun står på morderens liste over personer som skal få unngjelde.

 

 

Åsa Larsson, Fedrenes misgjerninger

Leseeksemplar fra  Gyldendal

 

Åsa Larsson derimot, er kjent og kjær for meg. Jeg har lest alle av henne og sett alt som er filmatisert. Stor glede når hun nå kommer med en ny, Fedrenes misgjerninger. Kanskje en av de jeg gleder meg mest til i år. Denne og den nyeste av Cilla og Rolf Börjlind.

ET OFFER TIL MOLOK – ÅSA LARSSON

Dette er en fantastisk krimroman. Det er en røverhistorie man ikke kan fantasere om å finne forklaring på, før sannhetene avsløres.

Det er samtidig en utrolig fin bygderoman og fortelling om ulike menneskers historie og oppvekst og hvorfor de har blitt som de er.

De ulike situasjonene er eventyrlig beskrevet og masse hjertevarme for både mennesker og dyr. Jeg moret meg kostelig over hundenes krumspring.

 

For fyldigere omtale:

Åsa Larsson, Fedrenes misgjerninger

 

Statsadvokat Rebecka Martinsson kjeder seg i jobben på Kirunas politistasjon. Hun er nedlesset papirarbeid og lengter etter å få være mer operativ, å være med politikollegaene sine ut i felten. 

Så da den respekterte rettslegen Lars Pohjanen ber Rebecka om hjelp til å etterforske et gammelt drap, er hun ikke vanskelig å be. Noen har funnet liket av en mann som har vært savnet i tretti år. 

I denne sjette spenningsromanen om Rebecka Martinsson handler det om uoppklarte mysterier, familie og relasjoner, ny og gammel kjærlighet, korrupsjon og makt i lokalsamfunnet.

 

Cilla og Rolf Börjlind, Den barmhjertige samaritan 

Leseeksemplar fra Gyldendal forlag

 

Cilla & Rolf Börjlind, Frossent gull 

Cilla & Rolf Börjlind, Koldbrann

Cilla & Rolf Börjlind, Sov du vesle spire

Cilla & Rolf Börjlind, Svart daggry

Cilla & Rolf Börjlind, Springflo

 

En av de jeg gledet meg aller mest til. Jeg tar av meg hatten og lua og alt jeg har på hodet og bukker for dette ekteparet, Cilla & Rolf Börjlind. Den 7.boka i serien og like god som de andre. Jeg tror jeg må kåre denne serien til min favorittserie. Spennende og velskrevet og jeg blir mer og mer glad i hovedpersonene, Tom, Olivia, Mette, ja alle sammen, til og med han raringen Tom møtte når han var uteligger i de første bøkene. Jeg har sett filmatiseringen av de første bøkene, det som ble kalt Springflo-serien på Nrk og de som spiller der, passer så godt og jeg ser for meg de når jeg leser bøkene. Hadde håpet at flere av bøkene skulle bli filmatisert. Jeg liker å lese bøkene og så se filmene.

Cilla og Rolf Börjlind, Den barmhjertige samaritan 

Har du ikke begynt på denne serien, anbefaler jeg den varmt, men begynn med første bok så du får følge hovedpersonene.

 

 

Menneskers galskap, grådighet og konspirasjonsteorier.

Politietterforsker Olivia Rönning har forsvunnet. Kollegaene hennes forstår hun må være bortført mot sin vilje. Hennes gode venn Tom Stilton er på landstedet sitt i skjærgården. Men da han hører om Olivias forsvinning, drar han tilbake til Stockholm for å bistå letingen.
De finner spor som fører til en enslig hytte i skogen, men da de kommer frem, står hytta i full fyr. Brannmannskapet finner en forbrent kropp i ruinene. Er det Olivia?
Samtidig gjør vaksinemotstandere og konspirasjonsteoretikere hva som helst for å sabotere vaksineleveransene til Sverige. Har det noen sammenheng med kidnappingen av Olivia?
Den barmhjertige samaritan er den syvende boken med politietterforsker Olivia Rönning og hennes gode venn Tom Stilton.

 

Kim Faber og Janni Pedersen, Satans sommer

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg leste bok 1, Vinterland og likte den, så nå er jeg klar for bok 2, så har jeg igjen bok 3, Kveleren.

Faber og Pedersen, Vinterland

Denne må flyttes da jeg ikke nådde å lese den. Jeg har også bok 3, Kveleren

 

 

Martin Junckers kone, Charlotte, får et anonymt tips: Det forferdelige terrorangrepet i København for seks måneder siden kunne ha vært avverget. Charlotte er gravejournalist og konfronterer Juncker, som etterforsker forbrytelsen, men han frykter for både sitt eget og Charlottes liv hvis hun går inn i saken.
Junckers gamle partner Signe er mer tilbøyelig til å hjelpe journalisten, men hun har sine egne utfordringer. Når det viser seg å være en forbindelse mellom terrorsaken og et lik som er funnet i Kongelunden, slipper Signe alle personlige problemer og gir alt i jakten på sannheten.
Juncker er fremdeles i Sandsted, plaget av mareritt etter farens død. Når en lokal advokat blir funnet drept i byparken, kastes han inn i en omfattende etterforskning som også trekker tråder til hans egen fortid.

Satans sommer er andre bok i serien om Martin Juncker. Første bind, Vinterland, utkom på norsk i 2020.

 

 

Chris Tvedt, Djevelen i detaljene

Leseeksemplar fra Gyldendal forlag

 

Chris Tvedt er en forfatter jeg har lest nesten alt av. Jeg tror jeg har et hull midt i, der noen mangler. Djevelen i detaljene er hans nyeste og den er også en av de jeg håpet å få lest snart.

Chris Tvedt, Formildende omstendigheter

Chris Tvedt, Bevisets stilling

Chris Tvedt, Den som forvolder en annens død

 

Dette er en heseblesende røverhistorie, men den fenget meg ikke helt. Det ble for usannsynlig og for mye Peter Olsen in action. Jeg er ikke så glad i å følge skurken på skurkejobben. Jeg sitter med en følelse av at denne kunne vært mye bedre for meg, hvis den var skrevet litt anneledes, ikke fått vite så mye etterhvert hva som skjer, men mer etterforsking. Likte godt at Matre og Brenne samarbeider. Men tror nok mange vil like den. Og jeg skal så klart lese neste bok Tvedt skriver også. Han har gitt meg mange gode leseopplevelser.

 

 

Fra omslaget: En polakk får strupen skåret over i et treningssenter i Bergen. Den danske leiemorderen som utførte drapet, blir raskt arrestert, men det tar ikke mange dagene før han blir funnet død på cella, det ser ut til at han har hengt seg. Kort tid etter blir den lokale gangsteren Peter Olsen arrestert for å ha bestilt drapet på polakken. Alt peker i retning av at han er skyldig, men forsvarsadvokat Mikael Brenne er allikevel ikke overbevist. Det er for mange detaljer i saken som ikke stemmer. Dessuten er Mikael skeptisk til om leiemorderen virkelig har begått selvmord, slik fengselet hevder. En kveld ringer det på hjemme hos Mikael Brenne. Utenfor står Peter. Han har rømt fra fengselet for ikke å lide samme skjebne som dansken. Mikael har ikke annet valg enn å ta ham inn som en uvelkommen husgjest. Peter Olsen har noe på Mikael, et feiltrinn som vil koste ham karrieren dersom det kommer ut. Som om ikke dette var nok, dukker også KRIPOS-etterforsker Edvard Matre opp i bildet. Edvard har sin egen agenda. For ham er Mikael Brenne og Peter Olsen kun brikker i et spill for å avsløre råttenskap høyt oppe i Bergenspolitiet. Men det er et farlig spill for alle, skal det vise seg. Ikke minst for Mikael Brenne.

 

Samuel Bjørk, Ulven

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg har lest de tre første og likt de godt.

Samuel Bjørk, Gutten som elsket rådyr

Uglen, Samuel Bjørk

Det henger en engel alene i skogen, har jeg visst ikke omtale av, forunderlig

 

Spennende bok igjen av Samuel Bjørk. Det dreier seg om døde barn, noe mange ikke vil lese. Jeg klarer når jeg leser krim, å ikke føle, jeg er i fictionbobla, så jeg kan nok lese det aller meste. Da er bøker som er basert på virkelige historier verre for meg. Jeg synes heller ikke det var noen groteske scener beskrevet. Jeg savner litt forklaring på slutten, hva drapsmannen hadde tenkt for det var et tema i boken jeg følte jeg ikke fikk svar på. Hvis det bare ikke var meg som var uoppmerksom og ikke fikk det med meg, det kan jo skje, når jeg raser gjennom sidene.

Samuel Bjørk, Ulven

 

 

NY TRILOGI FRA DEN INTERNASJONALE KRIMKOMETEN SAMUEL BJØRK-SOLGT TIL 40 LAND OG NUMMER ÉN I TYSKLAND Ulven er forløperen til Samuel Bjørks suksessdebut Det henger en engel alene i skogen og historien om vidunderbarnet Mia Krügers første sak. To elleve år gamle gutter blir funnet drept på et jorde utenfor Uddevalla i Sverige. Mellom dem ligger en hvit hare. Saken forblir et mysterium. Åtte år senere blir to gutter funnet drept på tilsvarende måte utenfor Oslo, med en død rev mellom seg. Holger Munch, nyutnevnt leder for egen drapsenhet, trenger hjelp til å løse saken. Han blir tipset om den unge politistudenten Mia Krüger, som scorer uvanlig høyt på skolens tester. Selv drømmer hun om en karriere i beredskapstroppen, mens hun bruker nettene til å lete etter tvillingsøsteren Sigrid, som har forsvunnet. Sammen graver Munch og Krüger i de mørke og gruoppvekkende sakene, som viser seg å være mer intrikate enn noen av dem kunne ane. Og presset øker da beskjeden kommer: To nye gutter har forsvunnet.

 

 

Arne Dahl, Isløsning

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Ny Arne Dahl er heller ikke å forakte.

 

Arne Dahl, Friheten

Arne Dahl, Åpen sjø

Arne Dahl, Innland

Arne Dahl, Utmarker

Bok 5 Isløsning er like bra som de fire første. Jeg likte at tempoet ikke var så heseblesende i denne som i de forrige. Litt vel usannsynlig plott, men jeg godtar det. Jeg kan ikke røpe mer enn det. Det er dog feil det som står i teksten under, likene flyter ikke i land, de blir lagt på stranden og det er ganske viktig for etterforskingen. De må finne ut hvorfor de ligger sånn på stranden og hvilken strand morderen velger neste gang og hvorfor. Et ganske så avansert plott.

Arne Dahl, Isløsning

 

 

 

Isløsning er en velskrevet, fartsfylt, blodig og skrekkelig spennende psykolgisk thriller fra den svenske mesteren Arne Dahl. Den femte i serien om Berger og Blom. For deg som liker Sjøwall & Wahlöö, Håkan Nesser, Jussi Adler-Olsen og Lars Kepler.

Vinter går mot vår og isen brister raskt på fjorden. Sam Berger, Molly Blom og ikke minst Deer, som er deres kontakt i politiet og må lære seg å gå igjen etter angrepet som forandret livet hennes, er overbevist om at det er en sammenheng mellom likene som flyter i land i den svenske skjærgården. Noen kommer til å drepe igjen. Kan Sam, Molly eller Deer hindre det? Eller er sannheten for langt unna deres forestillingsevne?

 

 

Stefan Ahnhem, Siste spiker

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Stefan Ahnhem, X måter å dø på

Stefan Ahnhem, Motiv x

Stefan Ahnhem, Offer uten ansikt

Stefan Ahnhem, Den niende graven

Stefan Ahnhem, Atten grader minus

 

Ojoj, det blir nå vel kanskje litt vel mye spenning denne måneden. Er ikke akkurat rolige Ahnhem-bøkene.

 

Siste spiker må dessverre vente. Heldigvis er jeg ajour frem til denne, for Ahnem bøkene er tykke. Denne har færre sider enn de første fem.

 

 

 

Han har utpresset. Han har mishandlet. Han har voldtatt. Han har gått over lik for å nå helt til topps. Han er foraktelig på alle vis. Han heter Kim Sleizner og jobber som politisjef i København.
Dunja Hougaard har gått under jorda for på eget initiativ å etterforske sin tidligere sjef. I månedsvis har hun og teamet hennes samlet inn informasjon. Da en høyt ansett mann innenfor den danske etterretningstjenesten blir funnet sammen med en naken, ukjent kvinne i en bil på havbunnen utenfor Refshaleøen, begynner det endelig å bli klart for å utløse fellen. Spørsmålet er bare for hvem.

Samtidig, på den andre siden av sundet, får den svenske politimannen Fabian Risk en beskjed som forandrer alt.

 

 

Robert Galbraith, Lange skygger

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Sjelden har jeg sett så mange har etterspurt neste bok, som de gjorde med femte boken om Cormoran Strike. Den ligger nederst i bunken min, men vil bli lest som en av de første. Den er nemlig så stor at den måtte ligge nederst. Ikke bare av størrelse med også av sider, 900. Oxen-bøkene er også av slikt stort format og jeg liker det egentlig, for de ligger så stødig i fanget når man leser. Eneste utfordringen er på senga når det er få sider igjen. Da er de vonde å holde. Jeg gleder meg.

Det er klart at Lange skygger har skylden for at jeg nådde færre bøker denne måneden, men du verden det var verd det. J.K. Rowling fenger meg. Og det er så rart for jeg liker egentlig ikke bøker av denne typen med så mange detaljer og situasjoner og personer. Likevel liker jeg hennes. Her så jeg nettopp serien C.B.Strike på Hbo, bok 4, Lethal White. Og samme som Springflo serien så passer skuespillerne så godt til rollen og de spiller innmari bra. Særlig Robin som går undercover og forandrer både dialekt og utseende, er helt fabelaktig. Men også på film må man godta at det er mange navn og løsningen kommer aldri før på slutten og overasker en fullstendig. Her lønner det seg å ha lest bøkene før en ser serien, for å få med seg alt som skjer, men serien er ganske tro til innholdet i bøkene, så jeg blir ikke skuffet i det hele tatt, når jeg ser filmene.

Virkelig god engelsk krim, men 900 sider er jaggu nok.

Det er mye styr rundt denne forfatteren, hun er mye i media, for hun fronter mange saker, andre kanskje ikke synes om, men som forfatter er hun brilliant og det er det jeg har fokus på. Hva hun gjør privat, bryr meg ikke, ihvertfall til en viss grad. Bare tenk på hva hun har solgt av Harry Potter bøkene. Helledussan, hun gikk fra å knapt ha penger til smør på brødskiva til å være mange millionær. Ikke mange som klarer det som forfatter.

 

 

Lange skygger er femte bok i den kritikerroste serien om detektiv Cormoran Strike og assistenten Robin Ellacott.

Under et besøk hjemme i Cornwall blir privatdetektiv Cormoran Strike overfalt av en kvinne som ber ham hjelpe til med å finne moren, Margot Bamborough – som forsvant under mystiske omstendigheter i 1974.

Det er nytt for Strike å jobbe med en henlagt sak – for ikke å snakke om en førti år gammel, uløst en. Til tross for den ørlille sjansen for suksess, blir han interessert og tar på seg oppgaven, på toppen av en rekke saker han og hans partner i detektivbyrået, Robin Ellacott, allerede jobber med. Robin sliter samtidig med en problematisk skilsmisse, uønskede tilnærminger fra annet hold og sine følelser for Strike.

Etterforskningen av Margots forsvinning viser seg å være en djevelsk kompleks sak, som inkluderer tarotkort, en psykopatisk seriemorder og upålitelige vitner. Og de må innse at selv en flere tiår gammel sak kan vise seg å være dødelig …

 

Skulle jeg bli mettet på krim, har jeg en på lur.

 

Dina Jefferies, Krigens døtre

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

Denne var fremme de siste dagene, men Jacobsen og Tvedt vant, heia Norge ble det. Men den skal leses senere.

 

 

Første bok i Dinah Jefferies’ storslåtte trilogi om søstre, hemmeligheter og mot under andre verdenskrig i Frankrike. 1944. I en gammel steinhytte i det innerste av Dordogne, i utkanten av en liten landsby, lengter de tre søstrene Hélène, Elise og Florence etter en slutt på krigen. Hélène som er eldst, forsøker å holde familien samlet under den tyske okkupasjonen. Den mer rebelske Elise er oppsatt på å hjelpe motstandsbevegelsen, koste hva det koste vil. Og Florence, den mest drømmende av de tre, ønsker seg bare friheten tilbake. En mørk kveld banker de allierte på døren deres. Tiden er kommet for å engasjere seg. Men beslutningen medfører også at hemmeligheter fra deres egen fortid vil komme for en dag

 

Da er jeg klar for juni:

Lesestabel juni, Tema nyheter 2022

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg