Peter May, Drapet på Entry Island

Peter May, Drapet på Entry Island

Reklame, leseeksemplar fra Goliat forlag

Kriminalbetjent Sime Mackenzie blir sendt fra Montreal til Madeleine-øyene for å etterforske et drap på Entry Island, et engelsktalende, isolert samfunn 130 mil fra det kanadiske fastlandet. Øyas rike forretningsmann, James Cowell, er knivdrept, og mye tyder på at hans kone, Kirsty, er den skyldige. For Sime virker saken opplagt, men da han møter den mistenkte kvinnen, vekker hun til live minner han ikke kan forstå. Selv om han aldri kan ha truffet Kirsty, er han overbevist om at de kjenner hverandre. Sime har lenge vært plaget av søvnløshet. Na hjemsøkes han av drømmer om en skotsk fortid, om sine forfedres liv i et annet århundre, om en gutt som het Sime som vokste opp på vestkysten av Isle of Lewis og kjente en jente som het Kirsty. Hvordan henger fortiden og nåtiden sammen, og hva skjedde da sa.mange ble fordrevet fra Ytre Hebridene på 1800-tallet? 

 

Entry Island, hentet fra Wikipedia

Oversatt fra engelskEntry Island er en øy utenfor østkysten av Magdalen Islands, som er en del av den kanadiske provinsen Quebec. Øya er 2 kilometer bred og 3 kilometer lang. Øya ligger 12 kilometer fra hovedhavnen i Cap-aux-Meules på Magdalen Islands. Entry Island er bare tilgjengelig med hav eller luft.

 

Peter Mays bøker gjør noe med meg, de vekker en interesse. Jeg ender bestandig opp med å gå på google og søke opp steder eller situasjoner han snakker om. Det har jeg gjort med alle bøkene jeg har lest av han fra Hebridene.

Første boken jeg leste var den første i Lewistrilogien. Da måtte jeg inn og se fra de stedene May omtalte og jeg måtte se historien om den tradisjonelle sulefangsten. Vil du se, er det videklipp og linker i omtalene jeg linker til.

Svarthuset:

Bokomtale Svarthuset

Omtale med klipp fra Hebridene også i Lewismannen.

Lewismannen, Peter May

Klikker du på linken under,kan du lese historien om forliset av Iolaire, der 200 menn omkom, bare noen meter fra land. Det er omtalt i Lewisbrikkene. Her er det også mye annen informasjon om Hebridene. Mange nydelige bilder hvis du åpner denne linken og du kan se alle stedene May skriver om i bøkene.

https://www.virtualheb.co.uk/iolaire-disaster-western-isles/

Peter May, Lewisbrikkene

Peter May, Coffin road

Peter May, Ualminnelige mennesker

Jeg er derfor veldig spent når jeg begynner på Drapet på Entry Island.

Også her tar Peter May oss med på en historisk reise. Han gir oss ikke bare en krimgåte, men en nesten enda mer spennende roman fra attenhundretallet når lordene kjøpte opp landområder og presset innbyggerne ut, ved å kreve leie de ikke hadde mulighet til å betale, de hadde jo knappt noe å leve av. Godseierne eide dyra i skogen og fisken i vannet og angrep alle som prøvde å skaffe seg mat.

Drapet er på Entry Island, som tilhører Cananda

Madeleineøyene

 

Entry Island, bildet er hentet fra linken under.

https://www.tourismeilesdelamadeleine.com/en/discover-the-islands/les-iles-one-by-one/entry-island/#carte

 

Dere som følger meg, vet at jeg leser mange bøker og skriver mange omtaler, men sjelden er de så omfattende som når jeg skal skrive om bøkene til Peter May.

I går kveld måtte jeg legge meg tidlig for jeg var så sliten. Jeg tok med boken og klarte ikke å legge den fra meg.

Jeg prøvde en gang å slukke lyset og legge meg til, jeg hadde da ca 130 sider igjen.

Det gikk fem minutter, så skrudde jeg på lyset, stod opp, drakk et glass melk, la meg igjen og leste ut Drapet på Entry Island.

Det er ikke drapet som er det mest spennende i boken for meg, det er historien bak.

Den er som et kinderegg, tre ting på en gang. Det er krim, det er historie, og i tillegg er det den personlige historien til Sime.

 

For de som enda ikke har oppdaget Peter May, så har dere virkelig noe å glede dere til. Han er blitt min desidert favoritt når det gjelder krimsjangeren.

 

Bildet under med Peter May og svarthusene her hentet fra denne linken

https://debatt1.no/svarthuset-peter-may/

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg