Bokåret 2022, Arrangementer, og 50 titler jeg har likt godt.

 

 

Jeg har her tatt et overblikk over leseåret 2022. Jeg har linker til arrangementer jeg har vært på og jeg trekker frem de bøkene som har satt seg mest i minnet. Fra disse vil jeg så plukke ut en favorittliste, romaner og krim.

Det er leseeksemplarer og det er bøker jeg har kjøpt og fått av venner. Det er nye utgivelser og det er gamlere. Tekst under bilder og bilder er hentet fra internett.

Noen av mine omtaler er lange og har med bilder og youtubeklipp. Da legger jeg ved link til den omtalen, for jeg kan ikke ta med hele her. Er du interessert, klikker du på linken og får lest mer.

 

 

Arrangementer jeg har vært på:

Krimhelg Osterøy, Virkelighet møter fiksjon, 2022

Krim i hagen. Wow. Så gøy

Afternoontea i Aschehougvillaen

Lillasjel i forlagsparadiset

Snakk om jubeldag

Høstens bøker 2022, Cappelen Damm

Nyheter fra Aschehoug høsten 2022

Nyheter fra Gyldendal forlag, høsten 2022

 

Julebøkene tar jeg ikke med her i denne bloggen. de finner dere her:

Julebøker lest 2022, 12 bøker

Januar, tema Nordiske forfattere

Kirsten Thorup,Til vanvidd, til døden

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Det var en veldig spesiell roman. I starten tenkte jeg at denne kan jeg ikke lese for det var ikke avsnitt og ikke kapitler. Det var i løpet av 400 sider, kun 5 halve setninger. Utenom det var alle sider tettskrevet. Av og til, særlig i dialoger var det vanskelig å vite hvem som snakket.

Men jeg ble rimelig raskt sugd inn i handlingen. Det ble som om skrivemåten stod i stil med det som skjedde rundt hovedpersonen. Det var korte setninger, ofte bare et ord eller to, som kommandoer, like streng regi som det var under regimet i Tyskland under krigen. Det var ikke rom for noe utenom snakk på et vis.

En krigsroman som skildrer livet i et velstående nazisthjem. Rystende lesestoff om hvordan man suges inn i hjernevaskingen og for å skjerme seg, avfinner seg med situasjonen og godtar den. Man er uansett hjelpesløs. Sympatien for medmennesker blir helt fraværende. Man tar skylapper foran øynene og nekter å se fordi det er for farlig å protestere.

En svært sterk roman. Anbefales til alle som liker historiske romaner, som ikke er feelgood.

Sitat!

Hun lukker øynene og begynner å snakke, eller snarere påkalle. Den som har mistet troen, er allerede død. Den som ikke lenger kan le, er allerede død. Den hvis kropp er utrøstelig, er allerede død. Den som har alt, lever i frykt for å miste. Den som ikke har annet enn det nakne livet, er fryktløs. Man lever bedre i helvete enn i frykten for helvete.

Omtale med sitater:

Kirsten Thorup,Til vanvidd, til døden

 

Høsten 1942 reiser den danske krigsenken Harriet med et overfylt tog gjennom Tyskland. Hun har etterlatt de to sønnene sine på et barnehjem, mens hun selv begir seg mot München. Mannen, Gerhard, som kjempet på tyskernes side, er blitt skutt ved Østfronten. Knust av sorg har hun takket ja til et rekreasjonsopphold hos Gerhards offiserskollega og hans danske kone, Gudrun, som tilhører den nazistiske overklassen. Harriet vil for enhver pris være lojal mot sin avdøde mann, likevel insisterer hun på å forholde seg nøytral til krigshandlingene. Men langsomt begynner hun å se forbi nazismens polerte overflate, der krigens grusomheter siver inn gjennom sprekkene.

 

Jón Kalman Stefánsson, Ditt fravær av mørke

Leseeksemplar fra forlaget Press

 

Island er et lite land med få innbyggere, men med flere svært gode forfattere. Stefánsson er etter to bøker allerede blitt en av mine favorittforfattere. Han skriver eksepsjonelt vakkert rett og slett. Jeg har kun lest to, men er allerede hekta.

Sommerlys:

Bøker lest september 20, 19 bøker, pluss 2 hemmelige fra forrige måned

Stjernenes knitring

Jón Kalman Stefánsson, Stjernenes knitring

 

Ordene under skrev jeg før jeg var ferdig med boken. Bøker er nemlig følelser, de griper deg og hvis du ikke lagrer disse øyeblikkene av lykke når du leser, ja da finner du dem ikke igjen så du kan få satt ord på de. De blir borte for deg. Derfor måtte jeg skrive mens jeg følte.

 

Det er utrolig vanskelig å  forklare hvordan det er å lese Stefánssons romaner.

For det første må man være tålmodig, noe jeg ikke er.

Så må man være konsentrert, noe jeg heller ikke er.

Jeg må lese om igjen og om igjen.

Hvem snakker han om nå, hva mener han nå, hvem er det det handler om nå.

Det føles nesten som om man får er puslespill med 5000 biter.

Man må rolig og forsiktig lete seg frem blant ordene.

Og innimellom så dukker det opp fantastiske ordbilder som får deg til å stønne henført.

Lykksalig lener du deg tilbake og nyter øyeblikket.

Før du igjen klør deg i hodet og tenker hæ? Hvem er dette? Hva sier han nå?

 

Men så etterhvert utover i boken, finner du flere og flere puslespillbiter som hører sammen.

Bildet blir større og du ser mer hva det hele dreier seg om.

Du forstår at igjen er du blitt tatt med på en reise inn i et univers som ingen andre kan gi deg.

Det er som om du har vært på leting etter en av de mest sjeldne blomstene i verden og plutselig åpenbarer den seg foran deg.

Og du ser den utvikle seg fra en liten forvirret knopp til den vakreste, vakreste rose.

I fargesjatteringer ingen andre kan gi deg.

Ja slik er den eneste måten jeg kan beskrive Jon Kalmar Stefanssons litterære univers på.

Og så sitter jeg litt forvirret og tenker, hvem er egentlig fortelleren?

 

Sitat:

Hvorfor må sånne dager ta en ende, hvorfor stopper ikke lykken opp når den kommer til oss, så vi kan bære den gjennom livet som en skilpadde bærer huset sitt; som et uknuselig skjold mot ulykkens piler

Sitat:

Noen liv er så begivenhetsfattige at det knapt er mulig å beskrive dem. Ikke mer enn en gjerdestolpe. Likevel er det dem som holder gjerdene oppe.

Jón Kalman Stefánsson, Ditt fravær av mørke

 


Fortid og nåtid blir sømløst spunnet sammen i denne uforglemmelig familiesagaen som strekker seg over flere generasjoner. Ditt fravær er mørke er en historie om medmenneskelighet og skjørhet, drømmer og forfengelighet, savn og begjær, feiltrinn og lykke, og skjebnens standhaftige besluttsomhet. Fortelleren, som lider av hukommelsestap, forteller historier om dem som er rundt ham: en mor som er tvunget til å forlate sitt barn, en død tysk dikter, en fisker som spesialiserer seg på Kierkegaard, en deprimert rockestjerne, døde valper og en bussjåfør som tidligere var prest. Akkompagnert av Dødens spilleliste blir kjærlighet og sorg blottlagt, og et portrett av en familie trer fram. 

Jón Kalman Stefánsson viser nok en gang hvorfor han regnes som en av Islands viktigste nålevende forfattere, og er blitt en favoritt blant lesere og kritikere både i hjemlandet og internasjonalt.

Februar, tema norske forfattere:

Trude Teige, Mormor danset i regnet

 

Jeg har ikke tall på hvor mange fine omtaler jeg har sett av denne romanen. I høst kom en frittstående oppfølger, Morfar pustet med havet. Selv om de kan leses frittstående, ville jeg gjerne lese mormor først.

Det angrer jeg ikke på. Den var akkurat så gripende som det er blitt sagt i omtalene. Teige skriver fantastisk i denne romanen.

 

Fra omslaget:

Tre generasjoner kvinner og én mørk hemmelighet.

Juni har arvet huset til besteforeldrene og drar tilbake til øya der hun vokste opp. Mens hun rydder i huset, kommer hun over et bilde av mormoren sammen med en tysk soldat og et brev hun skrev i 1946. Brevet har tysk poststempel. Det er helt ukjent for Juni at mormoren var i Tyskland like etter krigen, og hun bestemmer seg for å nøste opp hennes historie.

Jakten på sannheten fører Juni til Berlin og en liten by i det som ble den russiske sonen da Tyskland kapitulerte. Der blir hun konfrontert med en brutal og ukjent krigshistorie. Etter hvert forstår Juni at mormorens hemmelighet er noe mer enn at hun var tyskerjente, og oppdagelsen får betydning for hennes eget liv.

Mormor danset i regnet handler om en kvinnes fortielse og dens følger for datteren og barnebarnet. Men aller mest er dette en fortelling om kjærlighetens helbredende kraft. Romanen er basert på sanne historier og faktiske hendelser.

 

 

Mari Ann Augestad, Hun reiste alene

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

 

Dette var en fin, liten roman. Skulle vært 100 flere sider. 156 er altfor lite. Jeg ville hatt mer fra Amerika, alt virket litt rosenrødt.

Det er vel positivt når man ønsker seg mer?

Sitat:

Jeg står opp og vasker natten ut av øynene, heiser hvert bryn opp i pannen og håper de blir hengende.

Kaffe og en ristet skive med syltetøy blir dagens frokost før jeg slenger på meg boblekåpen og går ut. Januar har bedt om assistanse fra Sibir, så kuldegradene er friskere enn vanlig.

 

Sitat:

Jeg var som et utsultet barn som først nå forsto alvoret jeg hadde vokst opp i. Sugde inn all energien jeg fikk tilgang på, for å jevne ut fortiden.

Vi dro ofte ut til holmer og skjær og fant fine steder hvor vi kunne være alene. Jeg strøk meg som solskinn inntil huden hans og fortalte om drømmen jeg bestandig hadde båret på. Om reisen jeg sparte pengene mine til.

 

Jeg liker forfattere som maler med ordene på denne måten, som skaper nye ordbilder.

En vakker, liten sak dette som jeg gledet meg over å lese.

 

 

Fra omslaget:

Jeg setter Dumas tilbake og finner en ny tittel. “Til mitt barnebarn”, står det utenpå med gullbokstaver. Mor fikk den av Rakel til jul ett år. – Den er tom, men meningen er at du skal skrive ned din historie, mormor, sa Rakel ivrig. Mor smilte til Rakel og holdt bokgaven inntil brystet. Hun kommer aldri til å skrive, tenkte jeg. Ikke ett eneste ord. Med sirlige bokstaver, har hun fylt boken. Side opp og side ned. Skjønnskriften hennes griper tak i meg med elegante linjer og fører meg inn i en historie jeg aldri visste hun bar på.

 

Cecilie Enger, Det hvite kartet

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Dette var en fin roman, inspirert av to virkelige personer, Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs.

Jeg kunne nok ønsket meg 100 sider mer om utfordringene disse damene møtte i hverdagen, men samtidig skal det ha rot i virkeligheten og det er vel ikke så mye informasjon å finne fra disse kvinnenes liv på denne tiden. Ihvertfall ikke av det de opplevde av private hendelser. Anbefaler varmt Det hvite kartet, til alle som liker historiske romaner om modige og inspirerende  mennesker.

Omtale med flere bilder og link til artikler:

Cecilie Enger, Det hvite kartet

 

 

 

 

 

Fra omslaget:De stakk seg ut som pionerer i sin samtid på slutten av 1800-tallet, men skjulte privatlivet sitt. Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs er ukjente for de fleste, men historien om de to butikkpikene som traff hverandre i et hardt og maskulint gruvesamfunn på Karmøy, og – ikledd herrehatt og frakk – brøytet seg vei inn i mannsdominerte stillinger, er både fantastisk og vond. De to overskridende «mannedamene» holdt kjærligheten skjult for omverdenen, foretok en uvanlig klassereise, men opplevde også elendighet i kjølvannet av sine livsvalg.

 

 

Trude Teige, Morfar pustet med havet

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg bøyer meg i støvet for Trude Teige. Du verden hvor glimrende hun skriver. En vond, men fantastisk beskrevet bok om de europeiske som ble tatt i fange av japanerne under 2. verdenskrig.

900 nordmenn satt i japanske fangeleire. Jeg har ikke lest noen bøker før om dette før, kun de tyske og russiske leirene.
Midt opp i elendigheten blomstrer også håp, vennskap og kjærlighet. Og en fantastisk måte å få de to bøkene til å henge sammen på, Mormor danser i regnet og Morfar pustet med havet. De kan leses frittstående, men fint å lese Mormor først, synes jeg.

Trude Teige, Mormor danset i regnet

 

Storslått roman om kjærlighet og overlevelse fra en ukjent del av norsk krigshistorie.

Et norsk skip blir torpedert i Det indiske hav i 1943. Konrad og Sverre, to brødre fra Sørlandet, er blant de få som overlever. Men de kommer bort fra hverandre, og Konrad ender opp på et sykehus på Java. Der forelsker han seg i den norske sykepleieren Sigrid.

Både Konrad og Sigrid havner i japanske fangeleirer, og brått handler livet kun om å overleve krigens grusomheter. Begge kjemper for å bevare håpet om en bedre framtid, men vil de noen gang treffes igjen? Hva skjedde med Konrads bror?

En gripende, opprørende og vakker fortelling som viser hvordan kjærlighet, mot og vennskap kan berge mennesker når livet faller fra hverandre.

 

Geir Jacobsen, Lyst mørke

Leseeksemplar fra Forlagshuset Vest

 

En roman om en ung gutt på 12 år som mister sin far.

Lyst mørke ble stemt til topps i Bookis sin Ulest konkurranse, 2022.

Jacobsen skriver helt fantastisk fint. Han greier å skape ordbilder. Jeg har bestandig vanskelig for å forklare hva jeg mener med det, men det er når ordene settes sammen på en helt ny måte, som poesi. Jeg skal gi dere noen eksempler.

 

Sitat:

Men nå var det Istedet jeg som sto over pappa sin seng og strøk han over hodet, uten å ha en eneste ny historie å fortelle. Jeg kjente pulsen hans slå gjennom den varme hodebunnen. Først svakt, så hardere. Til slutt slo den så hardt og varmt at jeg brant meg på fingertuppene. Jeg vaklet meg bort fra senga. To skritt senere sto jeg ved vinduet og hev etter pusten. Jeg rev gardinene til side, famlet vindushespen av, slo vinduet på vidt gap og tok et dypt drag av det gule ettermiddagslyset. Det var ikke sånn det skulle være. Ingen av oss skulle vært her.

Sitat:

Trond la en bunke med ansiktsfolder i hendene. Han nikket stille. Ingen av oss sa noe på en lang stund. Heldigvis var stillheten i Tronds leilighet øredøvende fantastisk. Det var bare å bruke øynene og nyte. Lyden ville komme tidsnok tilbake.

 

En ung gutt som mister faren sin og prøver å komme seg gjennom det, på best mulig måte. Han går gjennom minner om alle eventyrene han har hatt, sammen med faren for faren elsket eventyr, både å fortelle de på mest mulig fantastiske måte og å oppleve de. Det handler om å overleve sorgen for alle i familien, oppvekst og vennskap.

Er du ute etter en svært god, velskrevet roman, se etter denne.

Sitat:

Jeg åpner døra for mamma. Fortsatt åpner og lukker jeg bildøra for henne, men jeg må holde den åpen litt lenger nå enn før. På vei tilbake til min side møter vi hverandres blikk. Jeg fryser i nakken  og håper at øynene mine fortsatt er glassklare nok til å varme deg. Jeg setter meg inn i drosjen. Mamma og jeg er stille. Vi snakker mer med hverandre enn før, men uten at noen av oss behøver å si ordene høyt. Jeg ser bort på henne. Hun smiler og legger hånda si oppå min. Den er tørr og varm. Blodårene lyser mørkeblått mot den hvite og papirtynn huden. Vi holder hverandre på plass. 

Dette er hva jeg mener med ordbilder. Du både leser hva de gjør og du ser det for deg og du føler det, alt på en gang. Det er bare vakkert.

 


Fra omslaget: “Tresomheten hadde bare vart i tolv lyse timer og ingen netter. Jeg drømte allerede om å være tilbake til oss fire. Vi var nybegynnere i å miste, og finstemt balansekunst på fire minus ett bein virket så langt ikke å være noe for tre amatører som oss selv.” Året er 1986. Verden står i spenn. En familie blir rammet av en tragedie som snur tilværelsen opp ned. Gjennom våren og sommeren følger vi en tolvårings forsøk på å lime seg selv og familien sammen igjen. Fortid og nåtid blandes sammen med skjøre drømmer, i et famlende forsøk på å finne veien videre. Lyst mørke er en gripende og sår historie om barndom, familie, vennskap, savn og kjærlighet.

 

 

Ella Marie Hætta Isaksen, Derfor må du vite at jeg er same

Boken er skrevet i samarbeid med Randi Helene Svendsen

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Det er interessant å  lese bøker om samisk historie.

Denne har jeg lest :

Inger Selven Watts, De kom til oss, Tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms

Dette var også en bra bok. Veldig interessant å lese om Ella Maries oppvekst.

Det var også tankevekkende.Tenk hadde noen kommet og sagt til oss at vi ikke fikk snakke norsk lenger, men et språk som var ukjent for oss. De trenger å lære norsk siden de bor i Norge, men de må jo også beholde det samiske.

Jeg håper at samene er flinke til å ta vare på sitt språk og sin kultur, men forstår også at det er vanskeligere i dag, når man er spredt over hele landet.

Da trenger man frontkjempere som Ella Marie. Bra bok. Anbefaler den varmt. Randi Helene Svendsen har fremstilt Ella Maries historie på en fin måte.

 

 

Fra omslaget:

I oppveksten tok Ella Marie Hætta Isaksen den samiske stoltheten sin som en selvfølge, men etter hvert opplevde hun at den slett ikke var like selvsagt for alle andre, og at den til og med kunne provosere enkelte. Gjennom å utforske sin egen historie fant hun ut at hennes nærmeste familie har kjent fornorskingen, skam og tap av identitet på kroppen. Og at hun selv var i ferd med å gjøre noen av de samme erfaringene.

Over natten fikk Ella Marie rollen som ambassadør for den samiske befolkningen da hun trollbandt publikum under NRKs Stjernekamp med bygda Mázes joik. Historiene publikum fortalte henne i etterkant, om hvordan det gjennom generasjoner har vært å vokse opp som same, ble nesten for mye å bære for 20-åringen. Men hun forsto at ved å fortelle om seg selv, forteller hun samtidig om dem – om motgang, skam og kamp, men også om samhold, glede, stolthet og håp. Og at hun selv er del av en ny bevegelse unge samer som kan forme en bedre fremtid.

 

Mars, tema bøker i serie

 

Emilie Schepp, Merket for livet

Jeg har seks bøker av Schepp i hylla og de har ventet lenge. 2 kjøpt, 3 fått av bokvenn og to fra Gyldendal.

Jeg begynte på denne og la den knapt ned, før den var ferdig lest. Utrolig spennende og grusom, men vi vet jo at problemstillingen er aktuell. Menneskehandel og kyniske overgrep både mot barn og voksne.

Anbefales ikke, hvis du er sart. Det er ingen solskinnshistorie.

 

Sommeren 1991 våkner den ni år gamle Jana Berzelius opp på et sykehus. Hun husker ikke hvem hun er, eller hvor hun kommer fra.

Tjueen år senere er Jana en vellykket jurist og arbeider som statsadvokat. Sammen med politiet skal hun etterforske drapet på avdelingslederen for Migrationsverket, Hans Juhlén. På drapsstedet finner de flere fingeravtrykk som er så små at de må tilhøre et barn.

Etterforskningen tar en uventet vending da det dukker opp et nytt lik, denne gangen en ung gutt. Jo mer Jana graver i guttens bakgrunn, desto nærmere kommer hun sannheten om sin egen fortid.

 

Sven G. Simonsen, Crux

Leseeksemplar fra forlaget Press

 

Jeg leste første boken til Simonsen, Risiko og likte den godt.

Sven G. Simonsen, Risiko

Allerede fra første side er jeg hekta. Dette er fabelaktig rett og slett.

Når jeg var på krimhelg på Osterøy i høst, hørte vi at krimforfatterne ofte tar opp viktige, samfunnsaktuelle temaer i sine bøker. Det har jeg ikke tenkt over før.

Simonsen fronter her flere viktige saker som er både høyaktuelle og svært interessante, men nå kan jeg ikke røpe noe her, for da tar jeg bort spenningen fra de som ikke har lest boken.

Liv er jo ingen etterforsker,  så hun går sine egne veier og velger nok litt utenfor regelboken. Jeg ville elsket å se henne i en spenningsfilm.

Jeg har absolutt ingenting å utsette på denne spenningsboken. Den er både velskrevet og spennende.

Helt fri for makabre utbroderinger,  for de som ikke liker det.

Jeg slår derfor til med et unntak og deler ut terningkast 6. Det kunne ikke vært gjort bedre for meg.

 

 

Fra omslaget

Nationaltheatret T-banestasjon: Norges nyutnevnte utviklingsminister blir alvorlig skadet i det som kan være et terrorangrep. Noen uker senere blir Liv Eriksson kalt inn til en konfidensiell samtale på politihuset. Hun får vite at Dawit, en ung venn og flyktning fra Eritrea, er blitt dratt inn i en kriminell gjeng. Da statsråden ble forsøkt drept, befant Dawit seg like ved, sammen med den karismatiske gjenglederen Yonas. Angrepet på statsråden er fremdeles et mysterium for etterforskerne. Ligger løsningen i det media kaller ‘gjengsporet’? For Liv haster det med å bevise Dawits uskyld, og redde ham ut av Yonas’ grep. En mistanke får Liv til å reise til Haiti for å finne svar. For sent oppdager hun at hun samtidig river opp gamle sår, og hun tvinges til å mobilisere alt hun har av ressurser for å redde seg selv og andre.

 

Espen Skjerven, Blod er tykkere enn vann

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag

Bok 1, Slakt var svært god. Derfor gledet jeg meg til bok 2.

Espen Skjerven, Slakt

En fantastisk bra krimbok. Aktuelle saker blir belyst. Jeg kan ikke røpe alle,  for de kommer utover i boken og jeg røper aldri handlingen.

Men barnevern, fosterbarn og flyktninger, kommer tidlig, da et ektepar som blir drept, er fosterforeldre. Første del av boken belyser Skjerven disse temaene på en flott måte. Han belyser de fra ulike synsvinkler og er helt nøytral. Veldig interessant lesing.

Nordiske krimforfattere belyser ofte aktuelle samfunnsutfordringer i sine bøker. En krimbok kan derfor være både lærerik og tankevekkende, ikke kun drap som underholdning.

Dette var noe det ble snakket mye om av de forfatterne som var på scenen under Krimfestivalen.

Bøker jeg vil lese, inspirert av Krimfestivalen

Skjerven er utdannet jurist og jobber som tingrettsdommer og det er tydelig at han har kunnskap om det han skriver om.

Enda en fulltreffer for meg fra  Espen Skerven. Etterforskingskrim akkurat slik jeg liker det.

 

 

 

Fra omslaget: Fosterforeldrene Ernst og Helga Vadland blir funnet drept hjemme på gården på Jæren. Når politibetjent Tom Grayston og makkeren Dagny Stokka ankommer åstedet, viser det seg at et fosterbarn mangler. Hvem er fosterbarnet, og kan det kobles til drapene? I jakten på sannheten viser det seg at fosterbarnet ikke er den eneste som bærer på hemmeligheter. “Blod er tykkere enn vann” er den andre krimromanen i serien om politimannen Tom Grayston, etter krimdebuten “Slakt” i 2019.

 

April, tema nyheter 22

 

Jorid Mathiassen, Der hvite liljer vokser

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Dette var en flott leseopplevelse.

Noe av det jeg likte godt og som slett ikke alle forfattere får til, er at språket varierer etter hvilken person som forteller. Vi følger ulike personer og i ulike tider. 2009, Linnea, har et lett, småhumoristisk språk, men nydelige små ordbilder, men når vi går til krig og fanger og bygging av Blodveien, er det lette og lune, byttet ut med alvor.

Ofte reagerer jeg på dette i bøker der det er ulike personer som forteller, at de alle har samme måte å snakke på. Dette skjer ikke her.

Forfatteren skriver veldig livaktig fra ei lita bygd i Nordland og jeg sklir rett inn, som om jeg hører de snakke til meg og ser det for meg.

En virkelig fin og velskrevet roman fra Jorid Mathiassen. Anbefales varmt.

Gir dere noen av de små fine ordbildene. Jeg elsker slike ord som danner bilder inni meg.

Sitat:

Hun lagde seg en kopp kaffe og satte seg ved pc-en for å fortsette med arbeidet. Det fløt lettere nå, ordene stilte seg på geledd  og marsjerte fram nøyaktig der hvor hun hadde mest bruk for dem.

 

Sitat:

I et forsøk på å riste av seg de dystre tankene reiste Linnea seg og gikk ned til strandkanten igjen for å kjenne på vannet. Det hadde steget mens hun satt ved båthuset, og da hun stakk hånden ned i sjøen, kjente hun hvordan fingrene forvandlet seg til iskalde klør på et blunk. Hun trakk hånden til seg igjen og lot blikket gli utover havet. Det stanset opp ved noen holmer og skjær som lå der som rusk fra en kjempes lomme. Ingenting var symmetrisk. Bølgene slo utrettelig mot steinene og berget. Det hørtes ut som om havet var i godlune i dag, for bølgene pludret som om de var skravlekjerringer i et teselskap, fniste og jabbet i et toneleie som steg og sank. Linnea klarte ikke å la være å smile, for det hørtes så livaktig ut. Om ikke annet fikk hun slå av en prat med havet hvis hun kom til å føle seg ensom.

Til og med omslaget er vakkert. Omslagsillustrasjon: Anne Gundersen

Jorid Mathiassen, Der hvite liljer vokser

 

 

 

 

Der hvite liljer vokser av Jorid Mathiassen er en vakker og dramatisk fortelling om livslang kjærlighet og krigens brutalitet. Romanen har handling på to tidsplan, der den ene kvinnens skjebne får innvirkning på den andre kvinnens valg. Romanen er inspirert av historien om Blodveien i Nordland, der krigsfanger fra Jugoslavia ble satt til å bygge veier for tyskerne under 2. verdenskrig.

Nordland 2009: Linnea har behov for å komme bort fra Oslo etter at et kjærlighetsforhold har tatt slutt, og takker ja da venninnen tilbyr henne å låne det gamle huset som har tilhørt hennes grandtante Marie på Hjartøy i Nordland. Linnea vet ingenting om hva som venter henne da hun kommer til den forblåste øya midt i mørketiden og utfordringene lar ikke vente på seg. En dag finner hun en liten klokke som setter henne på sporet av en dramatisk historie fra andre verdenskrig.

Nordland 1942: Ungjenta Marie blir rykket opp fra den trygge tilværelsen på Hjartøy da hun blir sendt til søsteren på Rynes, noen mil lenger nord for hjemstedet. Rett ved gården er det en tysk fangeleir der serbiske soldater lever under svært kummerlige forhold. Men midt i grusomhetene vokser kjærligheten fram da Marie møter den unge fangen Jovan. Begge vet at det kan bety døden hvis forholdet blir oppdaget.

Etter hvert som Linnea finner ut mer om Maries dramatiske fortid, tar også hennes eget liv en ny vending.

 

Isabel Allende, Violeta

Leseeksemplar fra Gyldendal forlag

 

Jeg sluker alt fra Isabel Allende. En av mine desidert beste favorittforfattere.

 

Isabel Allende, Etter vinteren

Isabel Allende, Over havet

Isabel Allende, Den japanske elskeren

Isabel Allende, En lykkens datter

Bøker lest juni 2021, tema før år 1900, 12 bøker

 

Allende svikter ikke denne gangen heller. Violeta forteller om sitt liv til barnebarnet sitt. Isabel Allende skriver så bra at jeg tror det er virkelige mennesker hun skriver om. Hun tar oss med til ulike land, også Norge denne gangen, og ulike tidsepoker. Hun tryller sine personer inn i historiske hendelser og spennende situasjoner.
Jeg forstår ikke hvordan hun får det til i bok etter bok. Hun er bare en helt eventyrlig forfatter. En av verdens beste.  En sann glede å lese.
Hun tar opp en rekke temaer. Hun begynner med en pandemi, Spanskesyken og avslutter med Covid. Hun er innom mafia og kvinners rettigheter, diktatur og kommunisme, rett og slett fantastisk alt hennes bøker rommer av ulike mennesker i alle samfunnslag og deres liv.
Det er slike leseopplevelser som gjør en leser lykkelig.

 

 

Violeta kommer til verden en stormfull dag i 1920, som første jente i en velstående familie med fem sønner. Etterdønningene av første verdenskrig er fremdeles merkbare, og Spanskesyken inntar hjemlandet Chile nesten i det øyeblikket hun blir født. På grunn av farens forutseenhet overlever familien, men depresjonstiden endrer alt. De mister alt de eier, og blir nødt til å trekke seg tilbake til en vill og avsidesliggende del av landet.

Violeta lever et utrolig liv og opplever noen av historiens viktigste hendelser: kampen for kvinners rettigheter, tyranners seire og fall, og til slutt ikke én, men to pandemier.

Gjennom øynene til en lidenskapelig og besluttsom kvinne skaper Isabel Allende nok en gang et gripende, ambisiøst og imponerende epos.

 

Kristin Hannah, Vinterhagen

Leseeksemplar fra Feelgoodbøker, Cappelen Damm

 

Kristin Hannah har gitt meg noen fantastisk leseopplevelser, men også en jeg ikke likte.

Dette er ingen ny bok, men er nylig oversatt til norsk.

Kristin Hannah, Nattergalen

Kristin Hannah, Det store ødet

Kristin Hannah, For alle vinder

Kristin Hannah, Sommernatten

 

 

Et bilde kan si mer enn tusen ord, sies det. Ja da forstår dere vel hva dette bildet sier.

Vinterhagen fenget og boken var vanskelig å legge fra seg.

 

Jeg syntes det ble litt mye frem og tilbake,  i første del om søstrene og slutten var kanskje litt vel usannsynlig, men utenom det var det fantastisk å lese Vinterhagen. Det er en veldig sterk historie så er du veldig sart og ønsker å lese kun rosenrødt, da kan det bli litt tøft på slutten, men det er slike historier som passer meg. Jeg innrømmer at jeg tørket tårer flere ganger.

Jeg elsket måten moren skulle fortelle sin historie på, at hun fortalte det som et eventyr. Det tror jeg ikke at jeg har lest før.

Og morens historie, er den delen som griper deg i hjerterota, fra det krigsherjede Leningrad, med kulde og sult og kampen for overlevelse.

Fint at hun tar opp hvordan traumer påvirker de neste generasjonene også, selv om man ikke kjenner historien.

Vinterhagen anbefales varmt til alle som liker historisk drama.

 

 

 

Søstrene Whitsom er så forskjellige som to søsken kan være. Meredith ble boende i den trygge lille hjembyen, giftet seg, fikk barn og tok etter hvert over ansvaret for familiens eplehage. Den rastløse, uredde Nina er derimot stadig på reise til verdens mest urolige steder, i sitt yrke som krigsfotograf.
Da søstrenes far blir alvorlig syk, vender de tilbake til barndomshjemmet og konfronteres med sin kjølige, distanserte mor, Anya. Selv nå får de ingen trøst fra henne. Som barn var den sterkeste forbindelsen deres den russiske eventyrfortellingen moren fortalte dem. De fikk aldri vite slutten, og Nina presser nå på for å få henne til å fortelle den.
Slik innledes en reise gjennom Anyas liv i det krigsherjede Leningrad, for over femti år siden. Det moren nå endelig forteller Meredith og Nina, vil ryste dem og endre deres oppfatning om hvem de selv er.

Vinterhagen er en gripende fortelling om to søstre som oppdager at deres mor bærer på hemmeligheter de aldri hadde kunnet forestille seg. En mektig og hjerteskjærende roman som synliggjør det vanskelige mor-datter-båndet og utforsker den evige forbindelsen mellom nåtid og fortid.

 

Natasha Lester, Huset på Rivieraen

Leseeksemplar fra Anemone, Bonnier forlag

 

Jeg har lest alle bøkene som er oversatt av Natasha Lester og likt dem svært godt. Det har vært gripende og tankevekkende bøker, type mine favorittbøker å lese. Bøker som har mer drama og historie i seg enn det kan se ut til på coveret.

Natasha Lester, Den franske fotografen

Natasha Lester, Syersken fra Paris

Natasha Lester, Den hemmelige gaven

Dette var enda en fengende bok av Natasha Lester, vanskelig å legge fra seg.

Fra motstandsarbeidet i Frankrike under andre verdenskrig.Basert på virkelige hendelser, å sikre kunsten som Nazistene stjeler fra privatpersoner og gallerier. Men også nåtid, å leve med sorg. For de som elsker vintage, er det også fokus på mote fra noen år tilbake.

Liker du historiske underholdningsbøker, men ikke så glad i det mest tragiske, anbefaler jeg Natasha Lesters bøker.

Omtale med bilder:

Natasha Lester, Huset på Rivieraen

 

 

 


Paris, 1939: Éliane forelsker seg i den talentfulle maleren Xavier mens hun arbeider ved Louvre-museet. Da nazistene okkuperer byen, må Xavier dra til England, og Éliane begynner å jobbe sammen med den mystiske Rose Valland. De tar fatt på det farlige og hemmelige oppdraget med å kartlegge alle de uvurderlige kunstskattene tyskerne beslaglegger. Nåtid: Remy forsøker å komme seg på bena igjen etter en kjærlighetssorg da hun på mystisk vis arver en eiendom på den franske Rivieraen. I det herskapelige huset oppdager hun en katalog over kunstverk som ble stjålet under andre verdenskrig. Da hun gjenkjenner et maleri som hang på barnerommet hjemme i Sydney, begynner hun å lure på hvor godt hun egentlig kjenner familien sin.

 

Ann-Helén Læstadius, Stjålet

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Dette var en utrolig bra roman om konflikten mellom samene og lokalbefolkningen og manglende vilje til å forstå hverandre.

Når historien er basert på virkelige hendelser, griper det en enda mer.

Dette er en roman jeg godt kunne tenkt meg ble filmet, for i tillegg til at vi følger livet i Samebyen, ligger det en dirrende spenning gjennom hele boken.

En vekskrevet, lærerik og tankevekkende roman som jeg anbefaler varmt.

 

 

Ni år gamle Elsa blir vitne til at en mann dreper reinkalven hennes. Hun trues til stillhet og blir smertefullt klar over at hennes opphav vekker et glødende hat.
Trusselen mot Elsa forandrer henne for alltid, og gjennom årene bærer hun med seg en del av et reinsdyrøre som en konstant påminnelse. Familien og slektningene kjemper for rettferdighet, men i det stille vokser en desperasjon.
Stjålet er en varm, men samtidig sviende skildring av en glemt del av Sverige hvor mennesker blir satt mot hverandre. Der reinsdyr blir jaget og brutalt drept, uten at politiet etterforsker forbrytelsene. Der spenninger mellom samer og andre beboere forgifter generasjoner.
Augustpris-vinneren Ann-Helén Laestadius’ første roman for voksne er basert på virkelige hendelser.

 

Tyra Teodora Tronstad, Det finnes ingen grenser for gult

Leseeksemplar fra Aschehoug forlag

 

Tronstads første voksenroman og mitt første møte med forfatteren.

Av og til møter man en leseopplevelse som gjør at sjelen danser og hjertet gløder og tårene renner og man greier ikke finne ordene som forklarer hvorfor.

Jeg tror faktisk jeg må bruke et sitat fra boken til hjelp:

Jeg hører at jeg blir ivrig, som om jeg ser alt dette for første gang, og jeg gjør det, for fram til nå har jeg aldri sett annet enn de enkelte delene, og dette er noe annet. Dette er komplett, en helhet, en slags fortelling, dette er Marika Møllers siste utstilling, og den treffer meg som noe varmt, en vind, noe jeg ikke kan styre unna, jeg vet ikke hva det er. Jeg vet bare at dette er det motsatte av angst. Dette er liv.

 

Helt fra de første sidene ble jeg dratt inn i historien og den ble så sterk for meg. Det er slett ikke en roman som vil passe alle lesere, det tror jeg ikke. Her er det ikke grever og grevinnen og store slott og rikdommer, nei, her er det en eksentrisk gammel dame, som røyker som en skorstein, roter som en gris og lar være å åpne døren når noen ringer på. Hun er rett og slett vanskelig.

Likevel følger Sigrid intuisjonen sin og nærmer seg denne damen, av grunner hun ikke forstår selv heller. Og enkelt blir det slett ikke.

Men det er så mye som blir fortalt på disse 187 sidene om hva som former oss mennesker og hvorfor vi blir som vi blir, og noen ganger lukker vi døren, selv om det beste for oss ville vært å åpne den. Holder vi den lukket, kan ingen ta fra oss det som berger oss, nemlig kontrollen over livet vårt. Historien forteller oss også mye om hva et vennskap er, respektere andres grenser og la de få være den de er og vil være.

 

 

 


Sigrid legger ikke så godt merke til gamle folk. Hvorfor skulle hun det? Men en dag kolliderer hun inn i den eldre, skrøpelige Marika og velter henne nesten over ende ved matbutikken. Marika er ikke frisk, hun feiler omtrent alt, og Sigrid tilbyr å bære handleposene hennes hjem. Det blir starten på et vennskap.

Hva er det med Marika som gjør at Sigrid fortsetter å besøke henne, fortsetter å bære handleposer? Er det fordi Marika har malt bilder hele livet, er det fordi hun ble maler trass i alt? I hvert fall sier Marika til Sigrid at det er mye som står i veien for den som vil skape noe, men det som står i veien, må man kaste til helvete og ut.

 

Amanda Prowse, Drømmen om deg

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Amanda Prowse er enda en av de forfatterene der jeg leser alt som blir utgitt på norsk.

Amanda Prowse, Kitty

Amanda Prowse, Theo

Amanda Prowse, Anna

Amanda Prowse, Kunsten å forsvinne

Amanda Prowse, Den andre kvinnen

Amanda Prowse, Den perfekte datteren

Amanda Prowse, Hva har jeg gjort

Julebok-kavalkade 2020, 20 bøker

 

Hvis du tror Drømmen om deg, handler kun om forelskelse, tar du feil. Det handler om å drømme om å få et barn, men at det ikke bestandig er så enkelt å få til, uten at jeg skal røpe for mye.

Prowse skriver med slik innlevelse at jeg måtte Google henne for å se om hun hadde barn.

Jeg har møtt Amanda Prowse på bokmøte hos Aschehoug. Hun fortalte at hun bestandig hadde ønsket å skrive og nesten bosatte seg på biblioteket som barn. De hadde dårlig råd og hun fikk derfor ingen inspirasjon fra reiser og opplevelser, som mange andre forfattere gjør. Først når hun forstod at hun kunne skrive om hverdagsliv, begynte hun å skrive bøker og oppdaget at hun har den gaven at hun kan skrive historie etter historie,  delvis basert på egne opplevelser. Og når jeg leste nå, forstod jeg at slik var det her også.

Hun og mannen hadde en sønn hver fra tidligere forhold, når de møttes via sønnene sine, som var venner. Sammen prøvde de å få barn, men som hun skriver, både foran og bak i boken. måtte de sørge over flere små, som forlot dem igjen, før de var født.

Med bilder:

Amanda Prowse, Drømmen om deg

 

 

 

Fra omslaget! Førtiårsdagen nærmer seg, og Lucy Carpenter er veldig fornøyd med tilværelsen. Hun har en herlig mann hun er glad i, en flott karriere, og de er klare for å stifte familie. Livet kunne ikke vært bedre.

Men å bli foreldre viser seg å være mye vanskeligere enn de forestilte seg. Lucy sliter med å bli gravid. Når mannens tenåringsdatter Camille i tillegg kommer for å bo hos dem, blir hun en konstant påminnelse om hva Lucy selv ønsker seg – et eget barn. Til tross for ektemannens kjærlighet og støtte, strever Lucy. Jobben blir krevende og privatlivet tærer på henne. Hun føler at alt rakner. Men så overrasker Camille dem alle, og Lucy må igjen tenke over hva hun egentlig ønsker seg

 

Mai, tema bøker i serie

 

Åsa Larsson, Fedrenes misgjerninger

Leseeksemplar fra  Gyldendal

 

Åsa Larsson er kjent og kjær for meg. Jeg har lest alle av henne og sett alt som er filmatisert. Stor glede når hun nå kom med en ny, Fedrenes misgjerninger. Kanskje en av de jeg gledet meg mest til i år. Denne og den nyeste av Cilla og Rolf Börjlind.

ET OFFER TIL MOLOK – ÅSA LARSSON

Det skriker inni meg når Åsa Larsson sier hun tar farvel med Rebecka Martinsson. Ingen flere bøker om henne er planlagt. Jeg vil jo ha flere.

Dette er en fantastisk krimroman. Det er en røverhistorie man ikke kan fantasere om å finne forklaring på, før sannhetene avsløres.

Det er samtidig en utrolig fin bygderoman og fortelling om ulike menneskers historie og oppvekst og hvorfor de har blitt som de er.

De ulike situasjonene er eventyrlig beskrevet og masse hjertevarme for både mennesker og dyr. Jeg moret meg kostelig over hundenes krumspring.

Sitat:

I samme øyeblikk svingte Kristers bil rundt hjørnet og stanset bak henne. Alt hun kunne tenke på, var det uvaskede håret sitt. Hvorfor dusjet hun ikke i dag tidlig? Fordi hun stod opp klokka fire. Men likevel. Hun svelget tyggegummien.

I samme sekund glemte hun håret, for tre elleville hunder kom farende ut av bilen. De hilste henne med all den hundelykke kroppene deres maktet å uttrykke. Halene svingte og tungene flagret som paradeflagg. De bjeffet og sloss om å komme nærmest henne så hun holdt på å ramle om kull. Snørrvalpen fant en pinne som han kom løpende med i håp om at den skulle gjøre han enda mer populær. Roy, gamlingen, knurret mot de yngre og presset baken mot Rebeckas bein for at hun skulle klø han på korsryggen. Det gjorde hun. Tintin sang en hengiven vise. Rebecka prøvde å få hendene til å rekke til alle. Hun bøyde seg ned og lot dem slikke seg i ansiktet. De rakk akkurat å slafse henne ned, så forlot de henne som på signal. For nå kom Krister bort, og alle spratt rundt han for bjeffende å fortelle at de hadde besøk. Så han det? Hallo,hallo,verdens beste besøk. Og deretter tilbake til Rebecka.

Det var umulig å ikke le. Krister og Rebecka lo sammen. Hundene vispet bort alt grums,gammelt og uoppklart mellom dem. Så reiste Rebecka seg opp. Hundene føk av sted over gårdsplassen, snuste rundt for å sjekke hva som hadde skjedd siden sist.

Han var så kjekk. Hun hadde faktisk aldri syntes at det forbrente ansiktet hans var stygt. Og kroppen hans. Ekte sterkt. Ikke sånn som man blir av å presse jern på treningsstudio. Han sa et kort hei. Noe reiste seg i henne og været da hun hørte stemmen hans. Som et lite dyr som har rotet seg bort i skogen og plutselig hører sin eier rope. En hjemmestemme. Hun svelget. Sa hei tilbake. Spurte hvordan det stod til. Han sa det var bra, bare bra. Hun tenkte på det ekle håret sitt igjen.

Det er ikke action hele boken igjennom, men man blir glad i de som er med i historien.
Det er ikke makabre beskrivelser, kun god krim med mange uventede vinklinger. Åsa Larsson er en fantastisk forfatter.

 

 

Fra omslaget:

Statsadvokat Rebecka Martinsson kjeder seg i jobben på Kirunas politistasjon. Hun er nedlesset papirarbeid og lengter etter å få være mer operativ, å være med politikollegaene sine ut i felten. 

Så da den respekterte rettslegen Lars Pohjanen ber Rebecka om hjelp til å etterforske et gammelt drap, er hun ikke vanskelig å be. Noen har funnet liket av en mann som har vært savnet i tretti år. 

I denne sjette spenningsromanen om Rebecka Martinsson handler det om uoppklarte mysterier, familie og relasjoner, ny og gammel kjærlighet, korrupsjon og makt i lokalsamfunnet.

 

Tove Alsterdal, Rotvelte

Fått den av en venn

 

Jeg har lest en bok av Alsterdal og har lyst til å lese flere. Det var Blindtunnel

Tove Alsterdal, Blindtunnel

Jeg har flere av hennes tidligere utgivelser i hylla, men velger å begynne på Rotvelte, som er første bok i en ny serie om Eira Sjödin.

Lettlest, velskrevet og spennende bok. Ikke heseblesende action, men god etterforskingskrim med aktuelle temaer og overaskende vinkling. Syndebukker som henges ut og dømmes i sosiale media og flere temaer jeg ikke kan røpe.

Alsterdal skriver utrolig bra synes jeg og gleder meg til bok 2, Synkehull. Anbefales varmt, fengende fra første side. Ikke groteskt og makabert.

 

 

Olof har sonet ferdig. Han livnærer seg av tilfeldige oppdrag helt i randsonen av det alminnelige arbeidslivet. En lys sommernatt er han på vei nordover, han skal levere en bil som noen har kjøpt. På impuls svinger han av motorveien og kjører landeveien som fører til barndomshjemmet. I dusjen finner han faren sin død, drept med en jaktkniv.

En opplagt mistenkt
Politietterforsker Eira Sjödin har akkurat kommet tilbake til sin barndoms trakter for å ta vare på sin gamle mor. Drapet på Olofs far er ikke bare den mest alvorlige kriminalsaken bygda har opplevd siden mordet på Lina, det setter også i gang en prosess i bygda der gamle minner kommer til overflaten. Også for Eira bringer etterforskningen stadig fram nye minner fra barndommen.

Marerittet
Eira var ni år da Lina ble drept. Olof var gutten i marerittene hennes. Men var han virkelig skyldig? Eira forstår at mange har latt være å snakke i alle disse årene fordi Olof var en «perfekt gjerningsmann». Én av dem som har visst mer enn han har sagt, er hennes egen bror, Magnus.

 

Robert Galbraith, Lange skygger

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Sjelden har jeg sett så mange har etterspurt neste bok, som de gjorde med femte boken om Cormoran Strike. Den lå nederst i bunken min, men ble den første som ble lest. Den er nemlig så stor at den måtte ligge nederst. Ikke bare av størrelse med også av sider, 900.  Det tok noen dager å lese denne,  men det var en glede. Engelsk detektivkrim. Jeg som vanligvis ikke liker for mange detaljer, beskrivelser og situasjoner som egentlig ikke har med saken å gjøre, ja det er denne krimboka full av og likevel storkoser jeg meg.

Det er ikke heseblesende action her, ikke i det hele tatt og mye er om hovedpersonene Cormoran og Robin. Det lønner seg nok derfor å begynne på bok 1. Dette er den femte boken.

Robert Galbraith, Hvit død

Robert Galbraith, Når gjøken galer

Robert Galbraith, Lange skygger

Det er noen groteske beskrivelser, for de som ikke liker det, men de er korte og ikke mange, så man kan lett bare hoppe forbi de.

Jeg lot meg særlig begeistre over slutten uten at jeg skal si mer om det.

Robert Galbraith er et psevdonym for Joanne Rowling, som har skrevet Harry Potter bøkene.

 


Lange skygger
er femte bok i den kritikerroste serien om detektiv Cormoran Strike og assistenten Robin Ellacott.

Under et besøk hjemme i Cornwall blir privatdetektiv Cormoran Strike overfalt av en kvinne som ber ham hjelpe til med å finne moren, Margot Bamborough – som forsvant under mystiske omstendigheter i 1974.

Det er nytt for Strike å jobbe med en henlagt sak – for ikke å snakke om en førti år gammel, uløst en. Til tross for den ørlille sjansen for suksess, blir han interessert og tar på seg oppgaven, på toppen av en rekke saker han og hans partner i detektivbyrået, Robin Ellacott, allerede jobber med. Robin sliter samtidig med en problematisk skilsmisse, uønskede tilnærminger fra annet hold og sine følelser for Strike.

Etterforskningen av Margots forsvinning viser seg å være en djevelsk kompleks sak, som inkluderer tarotkort, en psykopatisk seriemorder og upålitelige vitner. Og de må innse at selv en flere tiår gammel sak kan vise seg å være dødelig …

 

Juni, tema nyheter 22

Ingrid Berglund, Den svarte svanen
Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Dette var gøy, ja så gøy som en god krim kan være. Du blir sugd inn de første sidene og spyttet ut igjen med en liten latter på siste siden. Så forfriskende. For et radarpar Oda og Reidar er. Så annerledes. Og så velskrevet.

Ingenting makabert, kan leses av alle som liker litt spenning. Høyaktuelt tema.

Ingrid Berglund, hvor har du vært hele mitt liv. Hvordan kan det være at jeg ikke har oppdaget deg før. Det er femte krimboken hun skriver.
Jeg gir bare sjelden terningkast men jeg ruller en 7-er. Er ikke det mulig, sier du. Jo jeg fant nettopp nå opp en slik terning.

For en start måneden. En perfekt krimbok for meg. Akkurat slik jeg liker de.

 

 

De er et umake par, den unge dødsboadvokaten Oda Krohg og hennes aldrende assistent, Reidar Simonsen. De er begge forlatt av sine egne, og den felles etterforskningspraksisen deres er et ikke helt vellykket forsøk på å stable seg på beina igjen.

Så kommer en døende kvinne inn døren med et siste ønske. Mot bedre vitende tar de oppdraget; å finne kvinnens sønn som angivelig druknet for fem år siden. Det eneste Oda og Reidar har å gå på, er fire skjell noen har sendt den dødsmerkede moren.

Etter hvert som de graver i fortiden, oppdager de flere mistenkelige dødsfall. De ser også foruroligende tegn på at den farmasøytiske storindustrien har skitne hender. Jakten på sannheten vekker raskt oppmerksomhet fra personer som blir farligere jo mer koronapandemien brer seg. Og snart er det Oda og Reidar som jages.

 

Amor Towles, Lincoln Highway

Leseeksemplar fra Forlaget Press

 

Jeg likte svært godt En gentleman i Moskva og ser at også denne tredje boken av Towles har fått gode kritikker. Den første, Et spørsmål om dannelse har jeg ikke anskaffet meg, jeg burde nok det, men når skal jeg vel nå å lese alle, skal tro?

Amor Towles, En gentleman i Moskva

Dette var et eventyr fra første til siste side. Finnes ikke forutsigbart,  for her skjer det uventede hele tiden.
Dette er absolutt ikke en slukebok. Her må det leses sakte og nytes. En ren fornøyelse synes jeg.

Tankevekkende også for i det du tar deg selv i å være fordømmende og tenke fy flate, her må det straffes, lanseres det helt nye tanker. Også det at vi alle har vår bagasje og at man ikke så lett skal dømme om noen kommer litt skeivt ut.

Anbefales varmt hvis du bil ha en solid, god roman. Og hvem blir vel ikke glad i lille veslevoksne Billy.

 

 

Fra omslaget:

Juni 1954. Atten år gamle Emmett Watson blir kjørt hjem til Nebraska av bestyreren på straffeanstalten i Kansas hvor han har sonet femten måneder for uaktsomt drap. Med en mor som forlot dem for mange år siden, en far som nylig har dødd, og familiegården lagt ut på tvangssalg, har Emmett en plan om å hente sin åtte år gamle bror og dra vestover for å starte et nytt liv. Men etter at bestyreren kjører sin vei oppdager Emmett at to venner fra straffeanstalten hadde gjemt seg i bilens bagasjerom. Sammen har de to lagt en helt annen plan for Emmetts fremtid, en plan som vil ta dem på en skjebnesvanger reise i motsatt retning – til New York City.  

Lincoln Highway er Amor Towles tredje roman, og gikk rett inn på toppen av bestselgerlistene i USA. Boka er solgt til nærmere 30 land og er kåret til Årets beste bok av en rekke anmeldere

 

Carmen Korn, Oppbruddstid

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Bok 1 var bra. Jeg håpte jeg ville huske litt fra den nå når jeg begynte på to. Jeg husker den krevde konsentrasjon å lese for det handlet om flere ulike mennesker i hvert kapittel, så man måtte holde tunga beint i munnen

Carmen Korn, Døtre av en ny tid

Carmen Korn, Oppbruddstid. Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Jeg synes bok 2 var nesten enda bedre enn bok 1. Jeg husker ikke så mye fra bok 1, men kanskje hjernen min husker mer enn jeg er det bevisst. Jeg følte jeg kom nærmere personene, ble bedre kjent med dem og nå visste jeg hvordan boken var bygd opp, at det er flere fortellerstemmer i hvert kapittel. Det skifter når det er avsnitt.

Dette er ikke noe slukebok, men en lesesakte-bok. Det er mange personer involvert og mange historiske hendelser. Vi følger historien fra etter andre verdenskrig til ut i 60-årene. Det er ikke en følelsesladet roman selv om det også skjer triste ting for det dveles ikke med det triste, det fortelles mer som om det er i fortid.Det er litt sånn, ja så skjedde det og nå er det over.

De viktigste personene er ramset opp foran i boken så i starten bladde jeg litt frem og tilbake..

Jeg anbefaler disse bøkene til alle som liker, rolige, gode romaner.

 

 

Fra omslaget:

I den andre delen av Carmen Korns århundretrilogi fra Tyskland 1900-tallet forteller forfatteren en livsbejaende historie om den tyske etterkrigstiden, de glade femtiårene og den optimistiske stemningen på sekstitallet.

Venninnene Henny, Käthe, Ida og Lina kommer fra samme distrikt i Hamburg, og i flere tiår har de delt små og store gleder. Nå er Tyskland i ferd med å legge verdenskrigen bak seg, og utover på 1950-tallet begynner livet endelig å se lysere ut. Det er helt nye tider i den unge republikken. Det eneste vennene fremdeles ikke vet, er hvor det ble av Käthe.

 

Jenny Lecoat, Hedys krig
Leseeksemplar fra Aschehoug
En av bøkene jeg har plukket ut for salg i min lille pokketnettbokhandel:
Det er en kjærlighetshistorie, men det er så mye mer. Romanen er basert på historien til virkelige mennesker og det er utrolig spennende å lese den. Vil du ha en historisk roman, som er gripende uten å være supervond å lese, anbefaler jeg virkelig Hedys krig. Jeg ble så hekta at jeg måtte bare lese den ut. Ny lærdom var det også å høre om at øya Jersey var okkupert av tyskerne. Jeg tror faktisk ikke at jeg har lest noen bøker fra Jersey.
Dette er en type bok som er av mine favorittbøker å lese. Selv om det er fiksjon og vi må ha det i tankene, så det også mye av det som er virkelige hendelser.
Definitivt en av bøkene du bør lese hvis du er glad i gode romaner.
Bilder og artikler i omtalen:
 
Hedy Bercu

Fra omslaget:I juni 1940 blir de britiske kanaløyene okkupert av tyskerne. Hedy Bercu er en ung jødisk kvinne fra Wien som flyktet fra nazistene til Jersey to år tidligere. Men denne gangen kommer hun seg ikke unna.

Hedy er redd. Hun vet hva nazistene gjorde mot jøder i Østerrike, og frykter for sitt liv. Hun gjør det hun kan for å skaffe mat, overleve okkupasjonen og unnslippe konsentrasjonsleirene. Hun skjuler identiteten sin og får jobb som oversetter for tyskerne, ettersom hun er en av de veldig få på øya som kan tysk. Denne jobben gjør det også mulig for henne å bidra i motstandsarbeidet. Motvillig faller hun for den tyske løytnanten Kurt, som har blitt forelsket i henne. De vet begge at forholdet setter deres liv i fare, men kjærligheten gjør dem modige.

Fortellingen om Hedy og Kurt er basert på virkelige hendelser på Jersey under andre verdenskrig.

 

 

H.S. Palladino, Den som frykter snøen
Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Jeg var spent på denne, den er allerede solgt til Tyskland og Sverige. Bak dette litt fremmede etternavnet, er det en norsk kvinne, ved navn Hilde Sæterøy Palladino.
Jeg er nok en av de vanskeligste og kresne leserne du kan finne, når det gjelder psykologiske thrillere, for de bruker å kjede meg. Dette tror jeg er den beste jeg har lest. Jeg ble fylt av angst fra de første siden og det var spennende helt til slutten. Og hvordan det hang sammen, ja det greide ikke jeg å forstå.
Historien begynner dog med et selvmord, som etterforskes. Jeg liker jo etterforskingskrim. Det står at det er en psykologisk krim, så det er vel det som er den rette betegnelsen da.
Det var også en tankevekkende og interessant bok om vår psykiske helse, hvordan vi kan fortrenge det vi opplever og hvordan de har det de som faller i klørne på rusen og blir boende på gata.
Vil du ha spenning uten at det er makabert, anbefaler jeg sterkt Den som frykter snøen.

Den som frykter snøen av H.S Palladino er en karakterdrevet psykologisk krim.

Terapeuten Bjørk Isdahl blir vitne til at hennes tidligere klient Azora brutalt tar selvmord. Azora hadde et fotografi av Bjørk med teksten «jeg vet hvorfor du har mareritt».
Bjørk har grusomme mareritt som hun aldri har fortalt til noen. Hvordan kunne Azora vite om det, og hvorfor hadde hun et foto av Bjørk?

Både politiet og Bjørk selv leter etter forbindelsen mellom Bjørk og Azora. En forbindelse som henger tettere sammen med Bjørks eget liv enn det hun selv aner.

Denne psykologiske krimromanen er et fascinerende dykk ned i menneskets fortrengte minner, i hvordan fortiden og oppveksten former og preger oss selv om man ikke husker den. Samtidig skildrer denne krimromanen et rufsete Oslo, der byens løse fugler og brutale skyggesider ligger som et troverdig og realistisk bakteppe.

Juli, tema pocketsommer

 

Ruta Sepetys, Bak din rygg

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Dette er en roman jeg så frem til, for Sepetys skriver utrolig bra. Og de to jeg har lest av henne, anbefaler jeg stadig vekk.

Ruta Sepetys, En spire av håp

Ruta Sepetys, Taushetens pris

Da nådde jeg denne også i juli. Jeg må innrømme at tårene rant. Og jeg tenker at jeg er så uvitende om hva som foregår i verden rundt meg. Ja, jeg har jo hørt Nicolae Ceausescus tyranniske diktatur, men det har liksom ikke helt gått inn.

Sitat:  I denne notisboken spør den unge forfatteren også: Hvis kommunismen er Paradiset, hvorfor trenger vi da barrierer, murer, lover som hindrer folk i å flykte? 

Dette er enda en av bøkene med personer med ryggen til, denne gang et ungt par. Og jeg kan love dere at det er ikke noe hjerte/smerte kliss, selv om det er litt kjærlighet også.

Nok en gang en sterk roman fra Ruta Sepetys, basert på virkelige hendelser. Anbefales.

Sytten år gamle Cristian Florescu er glad i poesi og det engelske språket og drømmer om å bli forfatter. Samtidig vet han at det ikke nytter å ha slike drømmer i Romania. Alle innbyggerne er bundet av strenge regler, og de aller fleste lever i fattigdom. I Nicolae Ceausescus tyranniske diktatur er innbyggerne styrt av isolasjon og frykt. Villhunder angriper barn i gatene, og hemmelige spioner er overalt.
En dag blir Cristian oppsøkt av det hemmelige politi og anklages for forræderi. Han skal få slippe fengsel hvis han går med på å spionere på den amerikanske diplomatfamilien hvis sønn han er blitt venn med. Han har to valg: enten angi venner og familie, eller bruke denne muligheten til å finne måter å undergrave den mest ondskapsfulle diktatoren i Øst-Europa på.
Cristian risikerer alt for å avdekke sannheten bak regimet, for å gi alle rumenere en stemme, og la verden få se hva som skjer i landet hans. Med ungdommelig iver kaster han seg inn i revolusjonen for å kjempe for forandring. Men friheten har sin pris …

 

John Boyne, Hjertets usynlige stormer

Kjøpt

 

Dette var en stor overaskelse. Jeg ante ikke hva jeg gikk til. De første hundre sidene må jeg innrømme at jeg funderte på hva i all verden dette var. Jeg har jo sett så mange fantastiske omtaler og her handler det mye om begjær og onani, og ikke av all verdens interesse for meg. Men vi følger en gutts liv og  en ung gutt som finner ut at han er bare interessert i gutter, noe som på denne tiden i Irland var både tabu og forbudt.

Men jo mer man leser, jo mer faller man for denne historien, som er så innmari velskrevet. Som jeg så det stod, så blir man grepet til tårer på en side, for så å le igjen på neste, for humoren er aldri langt unna, selv om alvoret hele tiden er tilstede. Det er rett og slett en fantastisk historie, en manns liv, fra fødsel til død. Dette var en slik leseopplevelse som får meg til å glemme hvor jeg er eller hvilken tid det er på døgnet, alt rundt meg forsvinner.

Anbefales varmt, men du må ikke være prippen, men det roer seg når tenåringsgutten blir voksen, slik det er med de fleste.

 

 

Hjertets usynlige stormer er en roman om én manns kamp for å finne sin plass i livet, om et Irland i rivende forandring fra et samfunn der den katolske kirken bestemmer nær sagt alt, til et moderne europeisk land.

Cyril Avery er ikke en ekte Avery, det er i hvert fall hva adoptivforeldrene hans sier. Men hvis han ikke er en ekte Avery, hvem er han da?

Cyrils mor blir gravid utenfor ekteskap som 16-åring og bortvist fra landsbyen sin, en katolsk liten flekk på den irske vestkysten. Hun slår seg ned i Dublin og adopterer barnet bort til et velhavende, lettere eksentrisk ektepar: Den kjederøykende forfatteren Maude, som ikke vil bli for populær, og bankmannen Charles. Men Cyril føler seg ikke som noen Avery, og han føler seg overhodet ikke hjemme i etterkrigstidens katolske Irland. Det er først da han møter den karismatiske skjørtejegeren Julian Woodbead at han tør ta de første skrittene i jakten på hvem han er – en søken som fører ham til Amsterdam og New York i et forsøk på å finne lykken og kjærligheten.

John Boyne forførte en hel verden med ungdomsromanen Gutten i den stripete pyjamasen. Nå er han tilbake med Hjertets usynlige stormer, en rørende og viltvoksende historie som strekker seg gjennom mer enn 70 år.

 

 

Fiona Valpy, Historiefortelleren fra Casablanca

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg har lest en før av Valpy og har Honningbiens vokter i hylla.

Fiona Valpy, I tykt og tynt

Det ble ikke mye lest denne ferien, men denne fikk jeg lest og den var veldig fin. Liker du historisk feelgood, med alvor i seg, uten å være for tragisk, vil du like denne veldig godt. Det handler om sorg og det å klare å legge den bak seg og gå videre i livet.

 

 

Marokko, 1941
Frankrike er okkupert av nazistene, og tolv år gamle Josie har flyktet til Casablanca sammen med familien. Der skal de vente på skyss videre til USA. Alt Josie ser, lukter og hører, kjennes overveldende. Dette er en helt annen verden enn den hun reiste fra – og Josie elsker den!

Sytti år senere ankommer en annen kvinne denne berusende havnebyen. Zoe sliter med ekteskapet, den nyfødte datteren og det nye livet på dette fremmede stedet. Men da hun finner et lite treskrin og en dagbok fra 40-tallet under gulvplankene i datterens soverom, forflyttes hun til den unge Josies indre verden. Josie så en gang utover Atlanterhavet på samme måte som henne, men kjente til et helt annerledes Casablanca.

Zoe begynner å se byen gjennom Josies øyne. Men kan et nytt perspektiv hjelpe henne med å snu tragedie til håp, og finne den støtten hun trenger for å lege sitt knuste hjerte?

 

August, tema årets utgivelser

Abdulrazak Gurnah, Etterliv

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Handling fra Afrika, helt ukjent forfatter for meg, selv om han fikk Nobelprisen i 21.

Dette er en roman jeg likte godt. Det er nesten så jeg skulle ønske det var to bind, for siste del gikk så raskt frem.

Jeg tenkte underveis at dette er mer spennende enn krim,  en del av historien jeg ikke kjenner. Det skal sies at det er mye av den jeg ikke kjenner, der føles som om jeg har vært bortreist i historietimene.

Nå starter denne historien tidlig på 1900~tallet så det er en stund siden. Det var når europeerne sloss om koloniene og brukte de innfødte som soldater.

Det er en slik roman du ikke aner hva som skjer fremover i boken og hva er vel mer spennende enn det.

Anbefales hvis du liker historiske romaner. Det er ikke grotesk og rått, for de som ikke klarer å lese om det.
Dette er en forfatter jeg gjerne leser mer av, men så var det å klare å huske det navnet da. Jeg får tenkte på gulnet, som vi her i Isfjorden sier gulna(med tjukk l)

 

 

Ni år gammel rømmer Ilyas hjemmefra og blir bortført av tyske kolonitropper. Da han vender tilbake til landsbyen på Afrikas østkyst, oppdager han at foreldrene er døde, og at søsteren Afiya er gitt bort og holdes som slave av en familie i nabolaget.

Hamza vender også tilbake til byen han en gang bodde i. Han ble solgt av familien sin, og sluttet seg senere til de tyske troppene under krigen. Fattig og nedbrutt ønsker Hamza å leve et anstendig liv og vinne Afiyas kjærlighet.

Skjebnen fører disse unge menneskenes liv sammen, men trusselen om en ny krig formørker tilværelsen og truer igjen med å rive dem opp og føre dem vekk fra hverandre.

Abdulrazak Gurnah skriver aktuelt og allment om menneskers opplevelse av utenforskap og ønsket om å skape seg et nytt liv, og bøkene hans befinner seg i spenningsfeltet mellom enkeltpersoners skjebne og den kollektive historiefortellingen. Etterliv er nobelprisvinner Abdulrazak Gurnahs fjerde bok oversatt til norsk.

 

 

Heather Morris, Tre søstre

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Jeg har lest de to først av Heather Morris.

Heather Morris, Tatovøren i Auschwitz

Heather Morris, Cilkas reise

Heather Morris, Tre søstre

De kan leses frittstående, men Cilka er også med i boken om Tatovøren. Jeg ser at flere av karakterene også er med i Tre søstre.

Dette var en bra bok. Det er basert på historiene til virkelige mennesker og det er godt å vite når man begynner på boken, at de alle tre overlever. Selv om de også mister mange av sine.

Lærerikt var det også høre om hva de opplever etter krigen, skyldfølelsen over de som mistet livet, marerittene, osv.

En meget god bok. Anbefales. Vondt er det å lese, hvis du er sart og ikke liker å lese om tragedier, men ikke av de verste jeg har lest. Jeg mener også at litt må vi tåle å høre om, vi som bor her i freden.

Her kan du lese om når jeg var så heldig å få treffe Heather Morris

Snakk om jubeldag

 

 

 

 

Som små jenter gir Cibi, Magda og Livia faren sin et løfte: De skal alltid holde sammen samme hva som skjer. Som tenåring blir Livia tatt av nazistene og sent til Auschwitz. Cibi ender med å følge Livia, fast bestemt på å beskytte henne, eller å dø med henne. Magda klarer å gjemme seg for de lokale nazistene – en stund. Men så blir hun også forent med søstrene i dødsleiren. Sammen kjemper de for å holde ut grusomheten og ondskapen. Kan kjærligheten til hverandre hjelpe dem å overleve?
Tre søstre er en gripende fortelling om tre unge jenter som blir frarøvet sin uskyld og sin ungdomstid, men som tviholder på håpet om en framtid. Boka er basert på virkelige hendelser og personer, og flere av karakterene i Tatovøren i Auschwitz og Cilkas reise opptrer også med i denne boken.

 

Christi Lefteri, Sangfugler

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Jeg har lest to bøker av Lefteri og de har vært svært bra.

Christy Lefteri, Birøkteren fra Aleppo

Birøkteren fra Aleppo var også en av de beste i fjor.

Bøker lest 2021, oppsummering, 169 bøker lest, herfra plukkes favorittene

Topp 10 favorittbøker, 2021

Jeg har også lest en bra før, En vannmelon, en fisk og en bibel. Jeg har derfor store forventninger.

 

Forventninger innfridd. Dette er en forfatter du bør merke deg. Hun skriver veldig godt.Og hun gjør også noe annet, som jeg setter pris på, når jeg leser bøker, hun lærer meg noe.

Etter å ha lest Birøkteren fra Aleppo, satt jeg igjen med en mye større forståelse for hva det er å være flyktning og hvor vanskelig det er å komme seg videre. Umenneskelig.

I Sangfugler lærer hun meg noe jeg ikke ante noe om, nemlig hushjelpene på Kypros. Jeg visste ikke at det var så vanlig å ha hushjelp der og hvor dårlig de blir behandlet. Rasisme. Det var virkelig tankevekkende.

Er du glad i å lese og vil vite litt om verden rundt deg, les Christy Lefteri. Det er romaner, men inspirert av virkelige historier.

 

 

Omtaler med bilder:

Christi Lefteri, Sangfugler

 

 

Nisha arbeider som hushjelp på Kypros, langt unna hjemlandet Sri Lanka. Hun lengter hjem til datteren, men lønnen hun tjener som hushjelp for den rike enken Petra, er det eneste måten å sikre datterens framtid på.

Yiannis fanger sangfugler i smug og selger dem på svartebørsen. Han drømmer om et bedre liv sammen med sin elskede Nisha.

Så forsvinner Nisha sporløst. Ingen ser ut til å bry seg, selv ikke politiet. Så Yannis og Petra bestemmer seg for å lete på egen hånd. De blir kjent med Nishas venner og med en mørkere side av immigrantenes liv. Snart viser det seg at Nisha ikke er den eneste som er forsvunnet fra øya.

Sangfugler er inspirert av virkelige hendelser og er en poetisk og dypt menneskelig fortelling om hva som ofres på veien mot et bedre liv. Med denne romanen tilbyr Christy Lefteri en stemme til de kvinnene som har mistet sin egen

 

September, Bøker fra rundt om i verden

 

Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Denne var svært interessant, men var så utfordrende å lese for meg, at det tok tid å lese den ut.
Dette kan se ut som en lett underholdningsbok, men det er det langt i fra.
Grand hotel Europa er et hotell som lever i fortiden. Der har det vært lite endring, man tviholder på det gamle. Så kjøper en kineser opp hotellet og endringene kommer.

Hotellet er et symbol for Europa.

For enkle meg, uten høyere utdannelse enn gymnas og et år på bedriftsøkonomi, var språket utfordrende. Det vrimler av fremmedord og jeg måtte ofte ty til Google, men noen av de var fremmed for Google også. Likevel fikk jeg med meg sammenhengen. Nødvendigheten av å bruke et så høytflyvende språk, forstår jeg ikke helt.

Det som fascinerte meg mest, var at her ble tankegangen min utfordret.
Vi blir tatt med til ulike steder i Europa, kunsthistorie og historie generelt, filosofi, kjærlighetshistorie, men hovedtemaet er masseturismen og hvor det fører oss i fremtiden.

I år 2000 booket kineserne 10 millioner utenlandsturer. I 2017 var det 145 millioner. Prognoser går ut fra at i år 2030, blir det booket 400 millioner reiser, av kineserne alene.(tall fra boken)

Interessant var også tanken på at vi i Europa tviholder på det gamle. De gamle bygningene renoveres, så de ser likedan ut som de alltid har gjort og vi elsker nettopp dette. Dette er hva man som turist vil se.

Hva skjer med maleriene i det sixtinske kapell etter år med millioner av menneskers pust, som påvirker malingen?

Mennesker betaler for å se autentisk fattigdom, for så å vise til hvor fantastisk det var å se, det er jo regelrett trist. Dessuten blir det ikke autentisk lenger, når det vises frem for penger til et publikum.

Byer i Europa, som Venezia, blir utstillingslokaler, ikke levende bebodde byer.

Hvor går vi i fremtiden?

Utrolig spennende bok for min tankevirksomhet. Det er nesten så jeg skulle snudd den og begynt på nytt, men nei. Det eneste jeg hadde å utsette på den, var at det var litt for mange sider, 529 og noe kunne vært kuttet. Ikke alt var like interessant.
Liker du solide, velskrevne romaner, som får hjernecellene til å våkne, da anbefaler jeg Grand Hotel Europa.

Vil du ha lett underholdning, nei. Den er underholdende, men langtfra lett.

 

 

Den kjente forfatteren Ilja Leonard Pfeijffer tar inn på det ærverdige, men nedslitte Grand Hotel Europa for å reflektere over hva som gikk galt med Clio, hans livs store kjærlighet. Slik skrives en vakker historie fram, om intellektuell og kjødelig lidenskap, om reiser til Malta, Portovenere og Venezia, og en spennende jakt etter Caravaggios siste maleri.

Forfatteren blir mer og mer fascinert av mysteriene rundt Grand Hotel Europa og gjestene som bor der – minneverdige karakterer som tilsynelatende stammer fra mer elegante æraer. Men hotellets fremtid er truet av globaliseringen som finner sin vei også hit.

Grand Hotel Europa er Den store europeiske romanen – en grandios, lyrisk og freidig roman om europeisk identitet og vårt eget kontinent. Et Europa hvor fortiden dyrkes i den grad at det knapt er plass til noen fremtid, og hvor masseturismen er i ferd med å ødelegge noe av det mest verdifulle vi har. Boken er en av de mest solgte i Nederland de siste årene, den er belønnet med flere priser, er trykket i 26 opplag og er under utgivelse i over 20 land.

 

Rohinton Mistry, Balansekunst

Den har jeg kjøpt selv. Det er ikke reklame hvis jeg reklamerer for en bok jeg selv har kjøpt. Merkelig.

I det jeg presenterte septemberstabelen og ba om anbefalinger, var det mange som anbefalte denne og det forstår jeg. Det var en god roman som var både fin og varm og trist og spennende. 780 sider fløy avsted. Den var vanskelig å legge fra seg. Slutten kunne jeg definitivt tenkt meg annerledes, hvis jeg var forfatter.

Anbefales hvis du liker gode, historiske romaner, men vær obs på at det er ikke en solskinnshistorie.

 

 

 

Gjennom sine fire hovedpersoner og en mengde fargerike bipersoner fører Rohinton Mistry leseren rundt i Indias nære fortid, fra selvstendigheten i 1947 til unntakstilstanden i 1975. “Balansekunst” er en brutal historie, men den er også sterk, fargerik og vakker og bringer India i fokus på et enbestående vis. Her skildres kastevesenet og kampen for tilværelsen på en så livfull måte at det er nærliggende å trekke linjen tilbake til forfattere som Dickens og Balzac. “Balansekunst” er blant de sjeldne bøkene som setter varig preg på leseren.

 

Eva Weaver, Gutten fra ghettoen 

 

Jeg er så glad at jeg leste denne. Den var så nydelig. Ja, trist også, men veldig fin samtidig. For en historie. Og det er en debutbok.
Fra Warszawa under andre verdenskrig. Fra gettoen dit jødene ble tvangsflyttet og deretter jaget fra og sendt til konsentrasjonsleir.
Vi møter her igjen den gode doktoren fra Warszawa.

Elisabeth Gifford, Den gode doktoren fra Warszawa

Det er ingen historie fra konsentrasjonsleirene. Den er trist, men ikke av de råeste, for de som har vondt for å lese det.
Anbefaler den varmt.

 

 

Dukkemesteren fra gettoen er fortellingen om en frakk, en hånddukke og en gutt som bor i Warsawa i 1938, en tid da trusselen om krig ble hard virkelighet. Denne viktige boken gir leseren innblikk i den 2. verdenskrig. Samtidig forteller den en spennende og gripende historie om et barns overlevelsesevner under umenneskelige livsbetingelser.

 

Nadia Hashimi, Perlen som sprengte skjellet

Jeg har lest en tidligere,

Et hus uten vinduer, Nadia Hashimi

Hun har kommet med en ny, Der himmelen lyser.

Høstens bøker 2022, Cappelen Damm

Jeg synes det er interessant, men også trist, at Afghanistan har i perioder blitt friere,  for så å bli kneblet ned igjen. Vi må holde vår lit til at de neste generasjonene vil se ut til resten av verden og søke mer frihet. Utdanning og utvikling skaper et bedre samfunn.
Romanen er velskrevet og fengende og jeg anbefaler den varmt. En forfatter å se opp for.

 

 

Perlen som sprengte skjellet er en sterk og realistisk bok som skildrer kvinneliv i Afghanistan på begynnelsen av 1900-tallet og i vår egen tid. Kabul 2007: Taliban regjerer i gatene. Med en far som er rusavhengig og ingen brødre, er det sjelden Rahima og søstrene hennes får lov til å forlate huset for å gå på skolen. Deres eneste håp ligger i den eldgamle afghanske tradisjonen med bacha posh, som tillater Rahima å kle seg og bli behandlet som en gutt, helt til hun kommer i gifteferdig alder. Som gutt har hun en frihet hun bare kunne ha drømt om før, og som vil forandre henne for alltid. Men Rahima er ikke den første i familien som er gjenstand for denne skikken. Et århundre tidligere reddet hennes tippoldemor Shekiba seg selv og skapte seg et nytt liv på samme måte, en forandring som førte henne ut på en reise fra den avsidesliggende landsbyen og til rikdommen og overfloden i kongens slott i Kabul. «Nadia Hashimi har først og fremst skrevet en følsom og vakker familiehistorie. Denne engasjerende historien skildrer flere generasjoner og er et portrett av Afghanistan med all sin forvirrende og gåtefulle storhet. Samtidig gir den et bilde av den kampen afghanske kvinner fortsatt må kjempe

 

Shilpi Somaya Gowda, Gyllen sol

Forfatteren bak Indias datter. Gyllen sol var en stor overaskelse. Kr 10,- betalte jeg for denne store leseopplevelsen. I denne romanen greide Gowda det jeg har savnet i to andre jeg har lest av henne, å få meg helt oppslukt. For en historie. Liker du Indias datter, ja da må du lese denne. Eldstesønn drar til Usa og blir lege, men det er utfordringer der også. Jeg greide ikke å legge den fra meg og den er slett ikke forutsigbar. Anbefales varmt, veldig varmt.

 

Jeg har lest Vi var en familie. En fin bok, selv om den ikke grep meg helt.

Shilpi Somaya Gowda, Vi var en familie

Jeg leste også Indias datter nå i september

Shilpi, Somaya Gowda, Indias datter 

 

 

Anil forlater India for å studere i USA. Trass i familiens krav mer ønsker han å bli, men en barndomsvenninne fanget i et voldelig ekteskap, trenger hans hjelp.

Anil er den første i familien som forlater India for å få en utdannelse. Han er familiens eldste sønn og klanens neste overhode. De forventer av ham at han vender hjem igjen. Når han arver posisjonen som landsbymegler, må Anil veksle mellom sitt moderne liv i USA og sin lille landsby. Men jo mer Anil ser av USA, jo mer ønsker han å bli i Vesten. Barndomskjæresten Leena har ikke de samme mulighetene. Fanget i et voldelig, arrangert ekteskap blir hun tvunget til å ta et valg som kan ødelegge hennes og familiens ære. Vil Anil forsake sitt nye liv for å redde Leena? Vil han velge landsbyen som behøver ham?

 

Nadia Hashimi. Når månen står lavt

 

Etter å ha lest Et hus uten vinduer, bestemte jeg meg for å lese flere av Hashimi.

Et hus uten vinduer, Nadia Hashimi

Dette er nesten den aller beste jeg har lest av henne. Den er så utrolig bra skrevet og så spennende at jeg nesten ikke klarer å legge den fra meg. En fantastisk forfatter rett og slett. Anbefales varmt. Tankevekkende, trist, lærerikt.  En baby som er alvorlig syk og en tenåringssønn som blir borte, det er bare så nervepirrende. Lærer oss mye om hvordan det er å være flyktning. Korrupt mafia som er ute etter å tjene penger på de i nød, det er trist og vi trenger å vite om dette.

 

 

En ny roman fra Nadia Hashimi, forfatteren av den internasjonale bestselgeren Perlen som sprengte skjellet. Når ektemannen blir drept av Taliban, må Fereiba flykte fra Afghanistan med sine tre barn. Hun har bare ett håp om å overleve: å komme seg til søsteren i England. Med falske papirer og hjelp fra fremmede de møter på veien, klarer de å komme seg til Iran, og videre til Hellas. Men på et travelt torg i Athen tar skjebnen en ny og skremmende vending når tenåringssønnen Saleem blir borte.

 

Oktober, nyheter 22

Ingeborg Arvola, Kniven i ilden

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Hvis du ønsker kjøpe den, er den en av de tre nye jeg har plukket ut i pokketbokhandelen min nå i desember

https://pokket.no/lillasjel/

 

Denne var jeg spent på, da mine forfedre kom til Finnmark, samme vei. Dette er en roman jeg syntes var utrolig bra. Man får virkelig et innblikk i hvordan de levde på den tiden. Overtro, healing, fattigdom, trusler, kjærlighet, sorg,  ja her er det alt. Det er beskrevet på en måte som gjør at du ser det for deg. Det føles nesten som om fortellingen er gitt til forfatteren, som om hun har plukket den ned fra Brita Caisa Seipajærvi. Det er på et vis litt annerledes skrevet, for det er ikke lange, malende beskrivelser, men mer korte setninger, og korte kapitler,  likevel går de rett inn i sjela mi og gir meg bilder av hvordan det måtte være. Gurimalla, hvor jeg håper at dette blir til film.

Arvola skriver om sine forfedre og det virker svært troverdig det hun forteller om. Hun baserer også historien på virkelige hendelser. Jeg blir glad inni meg når jeg leser at dette er første boken i en trilogi. Jeg kan nesten ikke vente på den neste.

Anbefales alle som liker historiske romaner. Jeg strør gjerne om meg med godord. Takk Ingeborg Arvola. Her traff du meg midt i hjerterota.

 

 

Fra omslaget:Kniven i ilden er en fengslende historisk roman om arbeid og kjærlighet, sterkt samhold og fri erotikk, enkeltmennesket og øvrigheten.

Året er 1859. Brita Caisa Seipajærvi spenner på seg skiene og går den lange veien fra Finland til Norge med de to sønnene sine. Brita Caisa har stått i kirketukt for omgang med en gift mann. Hun kan helbrede dyr og mennesker. Målet for reisen er Bugøynes, der det sies at havet koker av torsk.

Kniven i ilden er første bok i serien Ruijan rannalla/Sanger fra ishavet, om kvener og landskapet de lever i. Brita Caisa var Ingeborg Arvolas tipp-tipp-oldemor. Arvola skriver så en kan lukte blodet etter reinslakten, kjenne smaken av multene, føle kulda fra snøen og varmen fra bålet.

 

November, gammelt og nytt

 

Patricia Wilson, En sommer i Hellas

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Tidligere lest.

Patricia Wilson, Flukten til den greske øya.

En roman, inspirert av virkelige hendelser, min favorittsjanger.
Det enorme sykehusskipet Britannic, som er Titanics søsterskip synker utenfor en øy i Hellas. De mener å ha gått på en mine, men noen har åpnet koøyene, for å få inn luft til lugarene og det gjør at skipet fylles raskt med vann og synker. Vi følger Gertie som verver seg og vil hjelpe skadde soldater. Handlingen på Britannic er bare en liten del av fortellingen.

Spennende og velskrevet bok, med handling fra første verdenskrig 1916 og nåtid oldebarnet Summer, 2019.

Omtale med youtubeklipp:

Patricia Wilson, En sommer i Hellas

 

Fra omslaget:

1916
Da første verdenskrig bryter ut, melder den 18 år gamle sykepleieren Gertie seg raskt til tjeneste, og hun fryder seg over å bli sendt til Hellas på det enorme sykehusskipet Britannic, som er Titanics søsterskip. Hun ser for seg måneder med sol, blå himmel og kjekke menn, og går lykkelig om bord. Hun er uforberedt på krigens grusomheter. Skipet setter kursen mot Lemnos, men på veien dit skjer det en katastrofe.

2019
En dag kommer Summer, en ung dyrlege, over noen eiendeler som har tilhørt oldemoren, Gertie. Hun finner en sykepleieruniform fra første verdenskrig, og lydopptak av oldemorens dagbøker. Mens hun lytter til opptakene, forstår hun at oldemoren har tjenestegjort på et sykehusskip under krigen. Hun får høre om oldemorens hemmelige liv og tragedier, og sakte finner hun styrke til å konfrontere sin egen uhyggelige fortid.

 

Marit Reiersgård, Jenta uten hjerte 

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Marit Reiersgård, Stolpesnø

Jeg likte godt bok 1 og gledet meg til nummer to.

Både gubben og jeg er enige om at  Reiersgård skriver bra krim. Vi har begge likt de to første.  Velskrevet og med jevn spenning og man kan fundere på hvem som er morderen.
Dette er krim jeg vet mange vil like svært godt. Det er ikke makabert og groteskt.

Det er best å lese de kronologisk, for man følger hovedpersonene.

Vi har to bøker igjen i hylla. De døde vet og Paradisbakken.

 

To mysterier, onde intriger og skjebnesvangre fortielser. Politietterforsker Verner Jacobsen ligger søvnløs – dagen etter skal han begrave sitt eneste barn, en sønn død av kreft. Telefonen ringer, 14-årige Idunn Olsen er funnet drept i snøen ved den store obelisken ved steinbruddet i Lier. Mens Verner er på åstedet, får han melding om at bårebilen med sønnens kiste er stjålet og på vidvanke. Og snart begynner de første avhørene. Idunn hadde vært på vei fra en ungdomsfest dit politiet var innkalt. Ungdommene er merkelig tause om det som skjedde. Men blålysene går også i en annen retning denne tidlige vintermorgenen. Et hus like i nærheten av åstedet er nedbrent, og en eldre dame er omkommet. To mysterier, onde intriger og intense følelser i konflikt, en sak der etterforskerne Verner Jacobsen og Bitte Røed vil trenge all sin dristighet og dype innsikt i menneskesinnets irrganger

 

Alka Joshi, Hennapiken

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

 

Feelgooddrama på sitt beste etter min smak.

Den unge piken Lakshmi, rømmer fra sin voldelige mann og blir ganske kjent som hennakunstner. Hun får flere og flere celebre kunder, men plutselig dukker en søster opp, som hun ikke visste om. Da starter utfordringene og kanskje blir det ikke så enkelt å bygge seg eget hus og tjene seg rik.
Dette var en slukebok for meg, perfekt for late dager der man bare skal slappe av. Litt romantikk, men bare bittelitt hjerte/smerte. Akkurat passe til meg.

Anbefales varmt til alle som liker historisk feelgooddrama. Fengende fra første til siste side.

Omtale med bilde og youtubeklipp:

Alka Joshi, Hennapiken

 

 

17 år gamle Lakshmi flykter fra sin voldelige ektemann til det pulserende 1950-tallets Jaipur, Den rosa byen. Med tiden blir hun en etterspurt hennakunstner og vinner fortroligheten til de velstående overklassekvinner. Men selv om hun kjenner til alle deres hemmeligheter, kan hun aldri røpe sine egne …

Lakshmi er kjent både for sine spesielle hennategninger og sine kloke råd, men hun må trå forsiktig, for mange misunner henne posisjonen hun har fått. Stygge rykter kan ødelegge hennes omdømme og levebrød.

Da ektemannen en dag plutselig dukker opp, står alt hun så omhyggelig har klart å bygge opp, i fare for å kollapse …

 

Nita Prose, Stuepiken

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Bra og bra, hva skal man si, når man ikke kan slukke lyset og legge seg til å sove, når tiden er der og man har 90 sider igjen. Jeg måtte bare lese den ut, jeg greide ikke å la være. Dette var så forfriskende annerledes og så gøy.

Det er en krimbok, men ikke intens thriller, mer en ordthriller, for mye dreier seg om at denne stuepiken, ved navn Molly, er litt annerledes enn mange andre. Hun har vansker med å forstå det som er underliggende i samtaler og har en  svært dårlig sosial iq. Hun har vansker med å forstå hva folk egentlig mener og tolker det derfor på sin egen måte, noe som gjerne blir helt feil. Dessuten er hun ekstremt naiv. Jeg humret  og lo og storkoste meg hele boken igjennom. Den begynner litt forsiktig, så la deg ikke avskrekke av det, for det blir mer spennende etterhvert. Til slutt sitter man egentlig igjen som et spørsmålstegn og lurer på om hun egentlig forstår mer enn hun gir uttrykk for, for hun er ganske så slu også. Morsomt ja. Anbefales varmt både til de som liker krim og de som vanligvis ikke leser krim, for det drapet som foregår, er ikke makabert på noe måte.

 

 

Fra omslaget:

Stuepiken utforsker hva det betyr å være den samme som alle andre, men likevel helt annerledes. Og den avslører at mysterier kan løses ved å bruke hjertet.

Molly Gray er ikke som alle andre. Hun sliter med sosiale ferdigheter og misforstår ofte andres hensikter. Bestemoren var den som pleide å hjelpe henne med å tolke verden, hun kodet den om til enkle regler som Molly kunne følge.

Etter at bestemoren døde for noen måneder siden, har 25 år gamle Molly selv måttet navigere gjennom livets mange kompleksiteter. Heldigvis har hun den perfekte jobben. Hennes forkjærlighet for struktur og for å rydde og vaske, gjør henne ideell som stuepike. Hun finner stor glede i å iføre seg uniformen hver morgen, holde orden på trallen med minisåper og flasker og sørge for at værelsene på Regency Grand Hotel blir plettfrie.

Men Mollys ryddige liv blir snudd på hodet den dagen hun låser seg inn på suiten til den rike og beryktede Charles Black. Der hersker det et fullstendig kaos, og Mr. Black ligger i sengen – utvilsomt død. Før hun får sukk for seg, har hun selv blitt mistenkt for drapet. Plutselig befinner hun seg i et nett av løgner og bedrag, som hun ikke for sitt bare liv forstår hvordan hun skal komme seg ut av.

Heldigvis for Molly har hun noen på sin side som hjelper henne med å finne spor etter hva som faktisk skjedde med Mr. Black. Men vil de klare å finne den virkelige drapsmannen før det er for sent

 

Emilie Schepp, Hvite spor

kjøpt

Emilie Schepp, Merket for livet

Dette er en fantastisk spennende serie. Både gubben og jeg er skjønt enige. Det lønner seg å begynne med første boken, for nummer to er egentlig en fortsettelse fra den første. Noe er avsluttende, men så er det noe som er viktig forhåndshistorie, som er enklere å forstå, hvis du har lest første.

Det er også teasere, både i historien og med hovedpersonene, ikke bare de kriminelle, men også med etterforskerne. Jeg liker best når det ikke er så mange teasere, men slik er det her, selvfølgelig for at man skal kjøpe neste bok.

Den aller nyeste kom i høst, Bjørnen sover, bok 7. Det blir en stund før jeg kommer dit, men heldigvis har jeg alle.

Hovedpersonen og etterforskeren Jana Berzelius, er en svært spesiell person med en svært spesiell bakgrunnshistorie. Det er den historien som går som en rød tråd gjennom

 

 

En iskald vinternatt stopper et ekspresstog på sentralstasjonen i Norrköping. En ung kvinne er funnet død på toget. Fingrene hennes er blodige, og det drypper hvitt skum fra munnen hennes. Men hun var ikke alene. Hun reiste sammen med en venninne, som nå er sporløst forsvunnet.

Advokaten Jana Berzelius blir satt på saken sammen med politiet. Men det går ikke lang tid før etterforskningen blir mer personlig enn hun hadde tenkt seg. Da kriminalbetjent Henrik Levin og hans kollega Mia Bolander kommer over de første sporene, skjønner Jana at mistanken peker mot en mann som hun helst vil glemme – en mann som vet altfor mye om henne. For å beskytte seg selv og sin fortid må hun finne den mistenkte før politiet gjør det.

 

Elly Griffiths, Jenta under jorden, bok 1 og Løgnens hus, bok 2

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Av og til lurer jeg på hvorfor jeg faller pladask for noen bøker, mens andre er jeg mer lunken til. Jeg kan klage på noe i en bok og elske det samme i en annen. Slik jeg ikke liker for mange detaljer,  men likevel elsker Garbraith, som er så innmari detaljert og i tillegg 900 sider, som jeg heller ikke liker. Det er merkelige greier. Noen ganger kan vi ikke sette helt fingeren på hvorfor vi liker så godt en bok og liker ikke en annen, enda de kan være ganske lik.

Rut Galloway ble jeg veldig glad i etter få sider. Hun er en enstøing, ikke helt fornuftig heller innimellom, som vi vil finne ut etterhvert, men jeg trykket henne inn til mitt hjerte, som en god venn. Livredd for at noen skal gjøre henne noe. Katteelsker som meg selv, det er et pluss.

Spennende er det også. Til tider veldig spennende. Stakkars Ruth. Enda godt jeg vet at Griffith har skrevet mange bøker i denne serien. Griffith er et psevdonym. Dominica de Rosa heter hun egentlig.

Hun har utgitt flere serier. Bok 3 og 4 i Gallowayserien vil bli utgitt i Norge på nyåret og jeg gleder meg allerede.

Annerledes plott, med en rettsarkeolog i hovedrollen. Lærerikt også, for hun skriver mye om skikker flere hundre år tilbake..

Anbefaler varmt Ruth Galloway. Det er ikke grotesk og makabert beskrevet, men det er bein og knokler. God lesing. Gled deg.

Elly Griffiths, Jenta under jorden og Løgnens hus

 

 

 

Fra omslaget:Da politiet finner menneskerester utenfor King’s Lynn i Norfolk, mistenker man at det er levningene etter Lucy Downey, en jente som ble kidnappet ti år tidligere. Da rettsarkeolog Ruth Galloway undersøker knoklene, viser det seg – til politioverbetjent Harry Nelsons skuffelse – at de mer enn tusen år gamle.

Helt siden Lucy ble kidnappet har Nelson mottatt mystiske brev med referanser til rituelle ofringer. Da enda en jente forsvinner og Nelson mottar et nytt brev, ber han Ruth om hjelp til å tolke brevene. Kan det virkelig være en sammenheng mellom kidnappingen av Lucy for 10 år siden og jenta som er forsvunnet nå?

Snart viser det seg at Ruth er i livsfare fordi hun hjelper politiet, og jakten på kidnapperen blir en kamp mot klokken både for den forsvunne jenta og for Ruth.

Dette er første bok i den spennende serien med arkeolog Ruth Galloway og politioverbetjent Nelson.

 

Desember, Nyheter

Kristin Harmel, Skogens usynlige stjerner

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Harmel er en annen forfatter som jeg er veldig glad i , en av de beste for meg når det gjelder historisk feelgooddrama. Jeg har lest alle hun har gitt ut.

For en historie, så spennende og annerledes, fiksjon men likevel basert på virkelige hendelser, nemlig jødene som gjemte seg i skogen for russere og tyskere, under andre verdenskrig.

De ser så lette og fine ut disse omslagene, fin kjole og barfot i skogen, men her er det harde bud, ikke noe lett og muntert. Men det er ikke så tragisk og vondt at man ikke kan lese den heldigvis.

Jeg har litt problemer med å forstå slutten, hvordan det egentlig endte, så ta gjerne kontakt når du har lest den.

Det er velskrevet og gripende og fengende og jeg må bare lese side etter side for å få vite hvordan det går. Anbefales varmt til alle som liker gode historiske romaner.

 

Kristin Harmel. Boken med glemte navn

Kristin Harmel, Der valmuene vokser

Kristin Harmel, Når vi møtes igjen

Kristin Harmel, Vingårdens hemmelighet

Bøker lest juli 2017


Fra omslaget:Skogens usynlige stjerner er en ny, gripende roman av Kristin Harmel, med handling fra andre verdenskrig. Boken er basert på virkelige hendelser. Yona er bare to år gammel da hun kidnappes fra sine foreldre i Berlin. Hun vokser opp dypt inne i Øst-Europas skoger og lærer seg å finne mat, bygge hytter og overleve gjennom kalde vintre. Da kidnapperen hennes dør, har Yona blitt en voksen kvinne, og nå er hun helt alene. Samtidig har andre verdenskrig brutt ut, og Yona møter en gruppe jøder som har bosatt seg i skogen for å unngå nazistene. For Yona er det et sjokk å få høre om alt som skjer ute i verden, og hun lærer dem alt hun kan om å overleve i skogen. Gruppen får snart et tett bånd, men når en av Yonas nye venner svikter henne på en fryktelig måte, flykter hun og havner i en by som er okkupert av tyskerne. Og så står hun plutselig ansikt til ansikt med en person hun aldri trodde hun skulle få se igjen.

 

Camilla Grebe, Velkommen til evigheten

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Den selger jeg her i nettbokhandelen min:

https://pokket.no/lillasjel/

 

Jeg leser alt av Grebe, er ikke helt ajour, har et par bøker jeg ikke har lest enda, men skal leses. Hun er mer og mer blitt en favoritt. Den forrige, Alle lyver, var bare fantastisk tankevekkende.

Camilla Grebe, Alle lyver

Bøker lest januar og februar 2016

Camilla Grebe, Skyggejegeren

Camilla Grebe, Dvalen

Camilla Grebe, Husdyret


Camilla Grebe, Åsa Träff, Mannen uten hjerte

 

Velkommen til Evigheten, er også svært tankevekkende. Grebe skriver veldig bra.

Hva hvis en av dine søte små plutselig blir anmeldt for mord? Hvordan lever du livet ditt videre?  Alle reaksjoner fra venner, kollegaer og naboer. Hva ville du selv gjort?
En ung jente blir funnet død på et rom, der to tvillinggutter bor i samme hus. Alle dører og vinduer er lukket fra innsiden. Hva har skjedd?
Er det slik politiet vil ha det til og hvem har tatt livet av henne? Spennende fra første til siste side. Ikke groteskt eller makabert.
Vi følger mor til guttene og Manfred, etterforskeren.
Kan leses frittstående.

 

 

 

 

Fra omslaget:Lykke Andersen er redaktør, tenåringsmor og lykkelig gift med en 20 år eldre forfatter. Ifølge de som kjenner henne, ikke det spor voldsom. Nå står hun anklaget for drap.

Hva har skjedd på familiens idylliske småbruk? Og hvorfor nekter Lykke å snakke med noen andre enn politietterforsker Manfred Olsson? Har det noe å gjøre med det som skjedde åtte år tidligere?

Velkommen til Evigheten er et moderne skjebnedrama og en hyllest til den mest klassiske krimsjangeren: det lukkede roms mysterium. Hvem eier sannheten?

 

Bonnie Garmus, Leksjoner i god kjemi

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Dette er en av de romanene, som ble spådd til en av høstens store. Det er ikke enkelt å skrive omtale om denne romanen, for den er så annerledes enn det meste annet. Jeg storkoste meg, fra første til siste side.

Den er både aktuell og ikke aktuell, realistisk og ikke realistisk, den er på et vis alt på en gang.

Men mest av alt er den så fornøyelig å lese. En humor som slår an her hos meg. Bare navnet på hunden, Halv sju og at hunden har en fortellerstemme.Gøy.
Mye av handlingen dreier seg om kvinnesynet på 1960-tallet, men også hvordan det å skille seg ut, ikke går upåaktet hen. Og Elizabeth Zott er ikke som alle andre og du piller ikke henne på nesa, uten å få en reaksjon. Nei, hun gir svar på tiltale.

Sitat:

Når du begynner å tvile på deg selv, sa hun og snudde seg tilbake til publikum, når du føler deg redd, bare husk en ting. Mot er roten til forandring – og vi er kjemisk sett skapt for å forandre oss. Så når du våkner i morgen, gi deg selv dette løftet. Ikke hold deg tilbake lenger. Ikke hør på andres mening om hva du kan og ikke kan oppnå. Og la ingen plassere deg i ubrukelige båser som kjønn, rase, økonomisk status og religion. Ikke la talentene dine ligge brakk, mine damer. Skap din egen fremtid. Når du går hjem i dag, spør deg selv hva du vil forandre. Og så begynner du.

Vi du ha en roman som er morsom, litt annerledes, men også til ettertanke, anbefaler jeg varmt Leksjoner i god kjemi.

 

 

Elizabeth Zott er ingen gjennomsnittlig kvinne. Faktisk ville hun ha vært den første til å poengtere at det ikke finnes noe slikt som en gjennomsnittlig kvinne. Men dettte er 1960-tallet, og forskningsmiljøet rundt Elizabeth ligger ikke akkurat i front når det kommer til likestilling. Seksuell trakassering er regelen mer enn unntaket, og når Elizabeth forsvarer seg, får det store konsekvenser for karrieren hennes.

I stedet for å si opp jobben fordyper Elizabeth seg stadig mer i sitt forskningsprosjekt, og ignorerer kollegaene sine etter beste evne. Mye forandrer seg når hun treffer Calvin, som er en klassisk vitenskapsnerd: kunnskapsrik, klønete, snill og påståelig. Mellom Calvin og Elizabeth oppstår den type kjemi som gjør at alle andre blir småkvalme av misunnelse.

Men livet gjør sine krumspring, og tre år senere er Elizabeth ugift alenemor og – snodig nok – stjerne i et populært kokkeprogram på TV. Hennes unike tilnærming til matlaging («Ta en halvliter H2O og tilsett en klype natriumklorid») viser seg å bli revolusjonerende for kvinner over hele Amerika. For ikke bare lærer hun amerikanske kvinner å lage mat. Hun lærer dem også grunnleggende kjemi og hvordan de kan endre sine liv. Hun lærer dem at kvinnens rette plass ikke nødvendigvis er på kjøkkenet, men ute i verden.

 

Kelly Rimmer, Barna fra Warszawa

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Jeg har ikke lest alt av Rimmer, men det jeg har lest, har jeg likt svært godt, håper derfor å få lest alle etterhvert. Gledet meg veldig til denne.

Kelly Rimmer, Før jeg lar deg gå

Kelly Rimmer, Alt det vi ikke kan si

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg tørket tårer underveis. Dette er sterk og vond lesing, men utrolig bra skrevet. Det er ikke dødpunkter, det er spennende hele veien og helt ubeskrivelig at det er inspirert av virkelige hendelser, nemlig andre verdenskrig i Warszawa.

Jeg har lest mange bøker med dette temaet og denne er bare fantastisk bra
Det er så viktig at vi holder disse historiene levende. Vi må aldri glemme.

Da er det tredje romanen, der Kelly Rimmer holder meg fengslet fra første til siste side.

 

 

Fra omslaget: Inspirert av en kvinne som reddet tusener av jødiske barn under andre verdenskrig.

Våren 1942 er Elzbieta Rabinek oppmerksom på den økende uroen rett utenfor hjemmet hennes i Warszawa. Hun liker ikke tyskerne som patruljerer i gatene og som ilegger dem portforbud. Bortsett fra det har hun ikke tenkt så mye på hva som skjer bak veggene som omringer hennes jødiske naboer. Hun kjenner godt til tyskernes brutalitet, og skjuler derfor sin identitet.

Naboen Sara er sykepleierske i gettoen. En dag hun blir med henne dit, kommer Elzbieta for første gang ansikt til ansikt med krigens grusomme virkelighet. Hun møter også jevnaldrende Roman, og et skjørt, men dypt vennskap vokser fram mellom dem. Da Romans foreldre tvinges til å velge mellom å gi fra seg hans nyfødte søster eller se henne sulte, får han nok, og blir med i den jødiske motstandsbevegelsen. Men hans overmot vekker tyskernes oppmerksomhet, og på den måten setter han Elzbieta og familien hennes i stor fare …

 

Espen Skjerven, Kleptokratiet

Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold, Liv forlag

 

Jeg har lest de to første av Skjerven, Slakt og Blod er tykkere enn vann og likt de svært, svært godt. Jeg har derfor gledet meg til bok nummer tre, Kleptokratiet, som har fått strålende kritikker.

Skerven var en av forfatterne som var med på krimhelg på Osterøy nå i høst.

Krimhelg Osterøy, Virkelighet møter fiksjon, 2022

De to første bøkene:

Espen Skjerven, Slakt

Espen Skjerven, Blod er tykkere enn vann

 

Kleptokrati (Gresk rot: klepto = stjele, krateïn = styre) er en styreform med svakheter som gjør at myndighetspersoner som har vidtgående disposisjonsmakt over det vesentlige av befolkningens eiendom og inntekter, og benytter seg av dette bevisst og urettmessig i egen interesse.

 

Som de to første bøkene, begynner også Kleptokratiet forholdsvis rolig, noen blir tatt livet av, men etter det,  en del informasjon, så du får kjennskap til hva det dreier seg om, før spenningen igjen tar seg opp. Dette må være en roman det bør bli film av, tenker jeg. Det vil bli en thriller. Det som kjennetegner bøkene til Skjerven er at de er romaner som lærer en mye, i tillegg til at det er spennende krim. Han bruker erfaring fra eget yrkesliv, så selv om det er fiksjon, er det også mye fakta. Det er interessant lesing.

https://www.nrk.no/urix/apner-for-oljeleting-i-regnskog-som-norge-har-brukt-milliarder-pa-a-bevare-1.16052872

Mens Skjerven skrev boken, ble temaet leting etter olje i regnskogen, høyaktuelt. Og det er dette som er så spennende med hans bøker. Det er reelle samfunnsutfordringer som tas opp, det er ikke bare oppspinn. Det er opplysende og til tider skremmende virkelighetsnært om hva som foregår rundt oss, i verden i dag.  Det gjør det ekstra spennende, men også tragisk og skremmende.
I tillegg er det utrolig velskrevet. Han har ordet i sin makt, det er helt sikkert. Topp kvalitet rett og slett.

Vi følger hovedpersonen Tom Grayston, men jeg føler at hans historie ikke er mer komplisert, enn at bøkene godt kan leses frittstående.

 

 

 

Fra omslaget:«Den norske miljø- og menneskerettighetsforkjemperen Sofie Christensen er fast bestemt på å avdekke konsekvensene av oljevirksomheten til et norskeid selskap i regnskogen i Den demokratiske republikken Kongo. Samtidig ber en avhopper fra en beryktet opprørsgruppe Christensens svenske kollega, Anna Hagberg, om hjelp til å finne sønnene hans. Kort tid senere blir kvinnene angrepet i leiligheten deres i Kinshasa. Avhopperen og en fremmed mann blir drept. Kvinnene blir arrestert for drap. Politioverbetjent Tom Grayston og makkeren Chris Møller i Kripos får i oppdrag å reise til Kongo for å undersøke saken. Det blir starten på en sak de aldri kommer til å glemme. “Kleptokratiet” er en spenningsroman med internasjonal kriminalitet som tema. Det er den tredje romanen i serien om politimannen Tom Grayston

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg