Bøker lest januar og februar 2016

Bildet er en illustrasjon, lagd av Ida Sunniva Sandaas Skjelbakken, forfatter av blant annet Fangen på celle nummer 17 og krøniken om Ylva Alm

 

Endelig har jeg fått i gang leselysten litt mer.  Bokhyllen med uleste bøker var full og jeg måtte ta et grep. Jeg nekter jo å slutte å kjøpe bøker, det går bare ikke an for en bokshopoholiker. Etter at jeg fikk 6 nye bøker måtte jeg rydde plass. De jeg hadde lest fikk ta turen til bokhyllene i kjelleren.

Jeg har mye krim av forfattere jeg ikke har lest noe av før. Jeg bestemte meg derfor for å gå for de nå i starten og de tynneste av dem.

All tekst i kursiv er ikke mine ord. For det meste fra Bokklubben.

Først ute var Camilla Grebe og Åsa Träff med boken, en slags fred. Jeg likte denne boken selv om den var litt annerledes, i og med at man ikke følger etterforskingen som man ofte bruker i krimbøker. Man måtte på en måte være sin egen etterforsker og det liker jeg. Man følger Siris hverdag og hennes angst for det som skjedde med en av hennes pasienter og at hun selv blir forfulgt.

Tekst fra Bokklubben:

Krimdebut, skrevet av to søstre. Den første boken i en serie om psykologen Siri Bergman, som bor alene i skjærgården utenfor Stockholm. Siri føler at noen er ute etter henne. Hvem er det som vil henne vondt?Siri er psykolog. Til hennes kontor på Södermalm kommer alle slags mennesker og forteller om sine dypeste redsler og mørkeste hemmeligheter. Men Siri bærer også på en smerte: Hun har vært enke i ett år. Etter at mannen hennes druknet, føler hun seg stadig mer ensom og redd i det vesle huset i skjærgården utenfor Stockholm, der hun sover med lyset på. Huset skulle bli drømmehjemmet deres, men ligger én kilometer fra nærmeste nabo.En dag finner hun en av pasientene sine, en ung kvinne, i sjøen ved brygga. Politiet finner et selvmordsbrev der den døde takker Siri for at hun fikk henne til å innse hvor meningsløst livet er.Siris verden raser sammen. Er hun virkelig så dårlig til å ta hånd om pasientene sine? Eller finnes det en annen forklaring? Hun begynner å få en ubehagelig, smygende følelse av at noen følger etter henne. At det finnes noen der ute i mørket som vokter på henne og vil henne vondt. Camilla Grebe og Åsa Träff er søstre. Den ene er siviløkonom, den andre er psykolog. En slags fred er deres debut som kriminalforfattere
 

I og med at den første var spennende gikk jeg løs på nummer to om psykologen Siri Bergman. Den skuffet heller ikke. Den var bygd opp på samme måte som den første. Spenningen tar seg opp utover boken og den var vanskelig å legge fra seg.

Tekst fra Bokklubben:
En kvinne blir brutalt sparket i hjel i sitt hjem. Gjemt under kjøkkenbordet sitter den femårige datteren Tilde. Samtidig møter psykolog Siri Bergmann og hennes kollega Aina en helt ny gruppe pasienter: De skal lede en selvhjelpsgruppe for fem kvinnelige voldsofre. En av dem forfølges stadig av sin tidligere samboer. En kveld dukker han opp utenfor kontoret og vil snakke med Siri. Gradvis flettes vesle Tildes skjebne sammen med Siris og de fem kvinnenes.

 

Etter disse to, tok jeg fatt på enda et nytt og veldig spennende bekjentskap. Hjorth og Rosenfeldt, Sebastian Bergmann serien. Første bok heter Mannen som ikke var morder. Jeg hadde bare den første foreløbig, men jeg kribler av spenning til jeg skal kjøpe de neste. Dette var spennende krim samtidig som det var et spennende persongalleri, der man kunne både le og ergre seg og være medfølende og gjenkjennende.


Tekst fra Bokklubben:
16-årige Roger blir funnet drept i et tjern. Kriminalpsykologen Sebastian Bergman blir trukket inn i saka siden han tilfeldigvis er i hjembyen. Han har egentlig trukket seg tilbake fra alt arbeid etter en privat tragedie, men for første gang på lenge har han lyst til å involvere seg i ei mordsak. Dette er den første romanen om Sebastian Bergman.

 

Midt inne i det kriminelle, daler så ned i fanget mitt en bok om engler. En bokelsker liker jo mangfold. Jeg driver selv med healing og husrens og liker å lese om andres utvikling på disse feltene. Jord og himmel av Liv Hilmen var derfor en fin bok for meg. Det var spennende å se at det var mange likheter i min og hennes utvikling som gjorde at ting falt på plass hos meg og jeg følte en ny ro. Dialogen hun hadde med engler var interessant. Noe fant jeg gehør i, andre ting har jeg min egen sannhet om, slik det er i en verden der man kun kan føle seg frem, det finnes ingen konkrete beviser. Og i likhet med henne, liker jeg å finne svarene mine selv. De må føles riktig inni meg. jeg er ingen gurutilhenger som sier ja og amen til det andre sier. Jeg vil utforske selv og med det finne svar på det jeg funderer på. For de som liker alternative bøker, anbefaler jeg denne

Tekst hentet fra Kolofon

Liv Hilmen er født i 1947. Hun er utdannet kjemiingeniør, og arbeidet som bioingeniør på OUS Ullevål i 45 år. De siste to tiårene har forfatteren opplevd en åndelig utvikling som i dag preger livet hennes i stadig sterkere grad.

Finnes det en åndelig verden som vi mennesker er i kontakt med mens vi lever livene våre på jorden? Mange søker i vår tid etter den åndelige dimensjonen som de aner at finnes. Liv Hilmen kommuniserer med engler og har kanalisert budskap fra den åndelige verden i mer enn 20 år, budskap som er både tankevekkende og spennende. Hun har gjennom disse årene stilt englene spørsmål om kjærligheten, om musikk, om menneskenes oppgaver på jorden, om selve jordelivets hensikt, og om mye mer. Det er dette forfatteren deler. Gjennom en nøktern og balansert fremstillingsform, og sammen med sin egen historie, gjør hun budskapene troverdige og knytter dem sammen på en overbevisende måte.

Forfatteren formidler at englene ønsker å hjelpe oss mennesker på jorden, og at avstanden mellom jord og himmel er kortere enn vi aner. Hovedbudskapet i denne boken er at vi skal leve i kjærlighet. Vi skal finne vår kjærlighet til oss selv og leve den ut på jorden blant menneskene rundt oss.

Kjærligheten griper inn i alt, sier englene, derfor er det så viktig.

Bokens største budskap er nok at menneskers hovedoppgave i livet er å finne kjærligheten til seg selv. Englene gir mange og gjentatte forklaringer på hva som skjer når mennesker finner egenkjærligheten og ikke minst hvorfor det er så viktig at vi gjør det i denne tiden som nå råder på jorden.

 

Da gikk jeg fra englene og tilbake til det kriminelle.

Nytt norsk bekjentskap, Kjell Ola Dahl. Boka jeg leste var Den fjerde raneren og det er femte boka om etterforskerne Frølich og Gunnarstranda. Det er ikke bestandig så lett å sette fingeren på hvorfor man liker eller ikke liker en bok, og denne likte jeg ikke noe særlig. Jeg syntes plottet ble for dumt og etterforskeren surrer bare rundt med opplysninger i eget hode, liksom. Det var ikke boken for meg.

Tekst fra Bokklubben:

Frank Frølich skjermer ei kvinne for ei mulig skuddlinje når politiet aksjonerer. De to møtes igjen og utvikler et forhold som for Frølichs del utvikler seg til en besettelse. Kollegaene advarer ham, og når en vaktmann blir skutt og drept, viser deg seg at kvinnas bror er involvert. Frølich må ta seg noen fridager fra politijobben, men snart befinner også han seg i etterforskernes søkelys. Dette er den femte romanen om politietterforskerne Gunnarstranda og Frølich.

 

Det stod en bok til av Kjell Ola Dahl i min bokhylle, Isbaderen. Denne likte jeg mye bedre, fant den ganske spennende. Derfor blir det nok til at jeg etterhvert skaffer meg flere bøker av Dahl, men han har ikke førsteprioritet, det må jeg innrømme. Hjorth & Rosenfeldt kommer nok raskere inn i hylla enn herr Dahl, men jeg kjøper det meste av bøker på salg, så hvem vet hvem som kommer først. Før eller senere finner de nok plassen sin. 🙂

Tekst fra Bokklubben:
En tidlig førjulsmorgen heves liket av Sveinung Adeler opp fra havnebassenget ved Oslo Rådhus. Det ser ut som en julebordsulykke. Men snart avdekker politietterforsker Lena Stigersand at det er drap. Og noen lyver. Lena blir også forfulgt av en mann under etterforskningen. Hvem kan hun stole på? Og har den narkomane jenta som politiførstebetjent Gunnarstranda etterforsker drapet på, sett hvem som dyttet Adeler i vannet?

 Det var de første månedene i år. Det blir fortsatt kriminelt hele mars, har jeg bestemt, utenom en uke der jeg skal slange meg på en solseng i syden. Jeg må nemlig ha mer plass i hylla og samvittigheten, til nyanskaffelser.

Alle har sin måte å stable bøker på. Jeg har min. Dette er hyllen for uleste bøker. De to øverste er mest krim men og litt annet, for både meg og gubben. Tredje hylle er bøker kun jeg kommer til å lese og fjerde hylle er pockethyllen for ferieturer. Når jeg skal velge meg en ny bok, står jeg her og funderer. Tar de frem, leser litt, føler litt på hvem som nå står for tur. Bokelskerne kjenner til kriblingen i hendene når man er full av forventning.

http://lillasjel.blogg.no/1456916301_jeg_vil_ikke_slutte.html

http://lillasjel.blogg.no/1355408726_en_hyllest_til_vr_ind.html

 

 

6 kommentarer
    1. Krim er spennende, men faktisk lenge siden jeg har lest 🙂 Men i går kjøpte jeg en krim-bok som skal være min påskekrim 🙂
      Jeg har derimot lest en del andre type bøker, drama for det meste. Og en av dem tenkte jeg å skrive en liten omtale om 🙂 Og nå ble jeg motivert av ditt innlegg her 🙂
      Jeg har ikke lest noen av dem du nevner i dette innlegget. Er nok på tide å ta meg en tur til min brors rikholdige bibliotek 😉

    2. Eva: Nå er det jo og mulig å låne e-bøker fra biblioteket. Det er fint. Jeg liker faktisk også å lese fra ipaden, men legger ikke fra meg boken, det er noe å med å holde i den liksom. 🙂 Er spent på hva du leser 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg