Et hus uten vinduer, Nadia Hashimi

Et hus uten vinduer, Nadia Hashimi

Historien er lagt til Afghanistan. Vi følger Zeba som blir funnet apatisk ved siden av mannen sin, som er død, drept med en øks i hodet. Zeba blir satt i fengsel umiddelbart, noe som nok redder livet hennes for hvis ikke ville nok mannens familie drept henne.

Men er det hun som har drept han for hun nekter å uttale seg.

Advokaten Yusuf tar på seg å være hennes forsvarer. Han er født i Afghanistan men vokst opp i Usa og ser derfor ting litt annerledes enn de som ikke har vært utenfor landet.

Ja, hva skal man si etter å ha lest denne boken. Jeg skriver sjelden så mye om handlingen for som leser liker jeg ikke å høre for mye om bøkene før jeg leser dem. Det jeg derimot kan si noe om er hva jeg føler.

Jeg synes det er en bra bok men jeg synes også at det er en veldig skremmende bok, for de ligger jo hundrevis av år tilbake i sitt kvinnesyn. Når kvinner som blir voldtatt, blir satt i fengsel for utroskap. Når man blir fengslet for å ha kysset hverandre før ekteskapet. Når man baserer rettsaker på rykter uten å søke sannheten.For ikke snakk om overtro, korrupsjon og gjentjenester.  Jeg tenker med skrekk og gru når alle disse unge menn, som har disse gammeldagse tankene om kvinnen, kommer hit til vesten der vi er så frigjort. Og så er vi så naive at vi forventer at vips, så snart de er innenfor landegrensene, da skal de tenke som oss. Her hvor vi kan sole oss toppløs, bo sammen uten å være gift, kle oss med så lite klær vi ønsker, sjekke opp partnere på bar eller nettportaler eller what ever og vi snakker metoo om menn som er pågående mot  vår vilje. Og dette tror vi at alle skal forstå og innrette seg etter. Nei, dette må vi ta på alvor, mener jeg.

En bok som bør leses og som jeg nok ikke glemmer så fort.

Sitat fra boken, fra anklageren:
Min jobb er ikke lett. Jeg forventes å balansere tradisjon mot fremskritt på et sted der menneskene er mistenksomme over for alt. Vi hater at alt forblir det samme, like mye som vi hater at alt er i endring. Vet dere hva det egentlige problemet med korrupsjon er? Det er ikke pengene det koster å få det som du vil. Det kan du betrakte som en levekonstanad. problemet  er at vi alle er manionetter. Vi har alle tråder i hodet og i armene og noen andre trekker i dem, russerne, amerkiansrne, krigsherrene, mullaene, Taliban. Hvem er det som ikke arbeider for noen

Her kan du lese mer om boken

https://www.forlagsliv.no/underholdning/2017/09/04/nadia-hashimi/

Boken er sponset av Bazar forlag og tekst og bilde er hentet fra deres side.

Åpner du linken under, kan du lese litt fra boken

https://www.bazarforlag.no/_et-hus-uten-vinduer-nadia-hashimi-9788202542115

Zeba er en pliktoppfyllende kone og mor som får livet snudd på hodet når ektemannen Kamal blir funnet drept med øks i gårdsrommet. Zeba er i sjokk og ikke i stand til å gjøre rede for hva hun gjorde på det tidspunktet han døde. Det ender med at hun blir satt i fengsel.

I fengselet møter hun flere unge kvinner som har havnet her utelukkende fordi de har brutt noen av de sosiale reglene i det afghanske samfunnet. For disse kvinnene er fengselet både en straff og en trygg havn der de kan leve tilbaketrukket fra den tøffe verdenen utenfor murene.

Hit kommer advokaten Yusuf, som er født i Afghanistan, men oppvokst i USA og som har et sterkt engasjement for menneskerettigheter. Hans skal forsvare Zeba, men oppdager at akkurat som Afghanistan selv, er klienten hans ikke helt sånn som han forestiller seg.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg