Nyheter fra Gyldendal forlag, høsten 2022

 

Bilde tatt fra Gyldendalhuset.

Fra venstre, Anne Louise Morseth-Nordbryhn, redaktør oversatt litteratur, Siren Marøy Myklebust, redaktør oversatt krim og Kjersti Herland Johnsen, redaktør i Gyldendal, men også forfatter. Hun gir ut sin andre roman nå i oktober, Jul på Himmelfjell.

Hennes forrige julebok i 2020, kom høyt opp på min favorittliste, nesten til topps,

Kjersti Herland Johnsen, Julebrev

Julebok-kavalkade 2020, 20 bøker

Her kommer en oversikt over de jeg har planer om å lese av det Gyldendal forlag gir ut i høst.

Bilder og tekst under bøkene, er hentet fra Gyldendal.

https://www.gyldendal.no/

Jeg har ikke betaling eller er pålagt å skrive om bøkene, men jeg får leseeksemplarer.

Jeg gjør oppmerksom på at ikke alle er utgitt enda.

Her er link til bloggen jeg hadde om Cappelen Damms nyheter

Høstens bøker 2022, Cappelen Damm

 

 

Her kan du selv bla i katalogen til Gyldendal, for å finne det som frister deg,

 

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Kongenes fall

 

Dette er bøker fra vikingtiden. Jeg har to serier jeg leser i denne sjangeren.

Jeg har lest tre bøker i Jomsvikingserien. Den fjerde venter i hylla, for jeg har hatt litt pause fra vikinger.

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Jomsviking

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Jomsviking, Vinland

Bjørn Andreas Bull-Hansen, Danehæren

Har som mål å få lest bok fire og fem på nyåret.

 

 

Fra omslaget: Torstein Herse er tilbake fra hærtoget i England og har funnet seg til rette i Jomsborg med sin Sigrid. Men ufred er i gjære. En dag kommer et sendebud fra Erling Skjalgsson, mannen som kalles Rygekongen. Olav Haraldsson, den unge jyplingen som tjente under mektige Torkjell Høye i England, truer de gamle høvdingene og småkongene, og krever Norge som sitt rike. Rygekongen ber om jomsvikingenes støtte i kampen mot det nye kongsemnet. Men unge Olavs frekkhet kjenner ingen grenser. Snart skal selve Jomsborg bli angrepet, og en ny kriger må ta plass i høvdingsetet. Torstein skal seile nordover, nå i følge med sin eldste sønn, og se stolte stormenn bøye seg for Olav Griskes makt. Et opprør skal vokse frem der Torstein minst av alt venter det, et opprør som skal vise Olavs grusomhet og maktbegjær for all verden.
Dette er den femte boken i Jomsviking-serien om Torstein og hans familie. Her bringes vi inn i konfliktene rundt Olav Haraldsson, senere kjent som Olav den hellige, og vi får et innblikk i en tid da Norge gikk fra å være et samfunn med høvdingestyre og lokal selvråderett til et monarki med maktsentralisering. Gjennom Torsteins øyne ser vi den gamle tiden og alt han kjenner som godt og riktig, bli truet. Samtidig skal Torstein selv true Olav like i hans maktsentrum. For Torstein vil ha tilbake Vingulmork, området han ble lovet herskerett over, men som ble røvet vekk fra ham.

 

 

Petra Rautiainen, Et land av snø og aske

 

I Januar i år, hadde jeg tema nordisk.

Bøker lest januar 2022, 14 bøker, herav 5 krim/spenning

Det har jeg planlagt i januar 23 også og dette er en av de bøkene jeg håper å få lest da.

Den ser interessant ut, synes jeg. Jeg har ikke lest så mye fra Finland før, men noen er det blitt de siste årene.

 

 

Fra omslaget:

1944: Den unge soldaten Väinö jobber som vakt og tolk i en tysk-ledet fangeleir i Lappland – en leir hvor ikke bare fangene, men også vaktene må kjempe for å bevare verdigheten.

Tre år senere kommer journalist og fotograf Inkeri til området for å skrive om Lapplands gjenoppbygging. Hun har også en egen agenda: å finne ut hva som skjedde med mannen hennes som forsvant under krigen. Jo bedre hun blir kjent med sin unge leietaker Olavi, desto mer overbevist blir hun om at han vet noe om mannen hennes. Under nordlysets himmel begynner mørke sannheter å komme for en dag.

Et land av snø og aske er en gripende og spennende beretning om hemmeligheter, forbrytelser og kjærlighet. Det er også en roman som bringer frem i lyset et bekmørkt kapittel i finsk historie, om hvordan den samiske urbefolkningen ble forfulgt og plaget i nazismens tjeneste – og også etter krigen.

 

 

Mazdak Shafieian, Skinnende døde

 

Jeg liker å lese bøker fra hele verden. Denne ser interessant ut.

 

Fra omslaget:

Det er år 1366 etter den iranske solkalenderen, og 1987 etter den gregorianske, og jeg er syv år, like gammel som krigen mot Irak, på flukt i en liten landsby uten strøm,cc i nærheten av Khorramabad.

Skinnende døde tar utgangspunkt i forfatterens egne opplevelser fra den åtte år lange krigen mellom Iran og Irak, samt samfunnsendringene i Iran i tiden etter den islamske revolusjonen i 1979. I et sansevart og billedrikt språk skriver Shafieian fram en dramatisk barndom hvor krigen mot nabolandet avløses av krigen mot egne myndigheter: Her er detaljerte, levende beskrivelser av stemningen i byene, også i kjølvannet av de kjemiske bombingene, side om side med beretninger om hendelser i de venstreradikale miljøene, med arrestasjoner og henrettelser av intellektuelle og opposisjonelle, slik de ble opplevd av et barn. Skinnende døde er en roman om minner, om tilhørighet, et barndomshjem og en dyp kjærlighet til familie og venner.

 

Henning Mankell, Bergsprengeren

 

Den blir i utgangspunktet gitt ut som e-bok, men blir etterspørselen stor, trykker de den opp, så nå må vi alle som elsker bøker i papir, gå i demonstrasjonstog. Denne må jeg lese.

 

Fra omslaget:

I Norrköpings lokalavis i 1911 ble det ved en feiltakelse skrevet at den unge bergsprengeren Oskar Johansson hadde omkommet i arbeidet med å sprenge en veitunnel. Nyheten ble aldri dementert, men det svært skadde arbeideren overlevde.

Bergsprengeren handler om arbeideren Oskars lange yrkesliv, hans drømmer og håp, sorger og gleder. Oskars liv veves sammen ut fra fragmenter av fortellerstemmer, perspektiv, bilder og blikk.

Gjennom hans skjebne presenteres et uvanlig skarpt og levende bilde av Arbeider-Sverige i begynnelsen av 1900-tallet.

 

Jenny Colgan, Jul på øyas hotell

 

Å, hvor jeg gleder meg til å reise tilbake til øya Mure og treffe Flora og hennes familie og venner igjen. Jeg ble så glad i de jeg at jeg tror de er virkelige mennesker.

Jenny Colgan, Velkommen til Floras kafé

Jenny Colgan, Den endeløse stranden

Jenny Colgan, Jul på øya

 

Colgan har gitt ut flere serier og jeg har også lest to av en av de seriene.

Jenny Colgan, Den lille bokhandelen på hjørnet

Jenny Colgan, Den lille bokhandelen på stranden

 

Fra omslaget:

På den lille skotske øya Mure er juleforberedelsene godt i gang. Flora MacKenzie bekymrer seg for broren, som fortsatt sørger over tapet av kjæresten, Coltan. Det hjemsøkte gamle hotellet på øya var Coltans hjertebarn før han gikk bort, og med Floras innsats forvandles hotell til en atmosfærisk oase med knitrende flammer på peisen og deilig mat, alt i tide til jul.

Men det å drive et hotell er en krevende affære, særlig siden Flora er nybakt mor. De eneste som er interessert i å arbeide på hotellet, er en fransk kokk med et temperament som skremmer bort de fleste, en bortskjemt, norsk kjøkkenhjelp som ikke er den han utgir seg for å være, og en sky kjøkkenassistent som rødmer straks noen snakker til henne. Greier denne brokete gjengen å gjøre det som må til før den store åpningen?

 

Frida Skybäck, Bokhandelen ved bredden av Themsen 

 

Denne ser også veldig koselig ut.

 

Fra omslaget:

Charlottes liv endres brått da mannen hennes plutselig dør. Midt i sorgen får hun en uventet beskjed om at hun har arvet et hus i London av en tante hun aldri har møtt. Huset rommer også en gammel bokhandel som raskt viser seg å være både falleferdig og nærmest konkurs. Charlotte aner ikke hvordan man driver en bokhandel, men med hjelp av de lett eksentriske medarbeiderne fylles hun med mot og håp. Kan de lykkes om de gjør dette sammen?

 

Samtidig som Charlotte jobber iherdig med å redde bokhandelen, finner hun noen gamle brev blant tantens eiendeler, og gradvis kommer skjulte familiehemmeligheter til overflaten.

Bokhandelen ved bredden av Themsen er en varm og sjarmerende fortelling om hvordan et hus fylt med bøker, en uventet forelskelse og en sta, gammel hannkatt kan bli begynnelsen på noe nytt.

 

 

Veronica Henry, Drømmehuset 

 

Feelgood fra henne som står bak manus til serien Hjartet på rette staden. Jeg leser variert og etter tunge, triste bøker, går jeg ofte over til noe lett og koselig.

 

 

Fra omslaget:

Villa Høstmåne er det perfekte drømmehuset. Huset, som ligger i den lille engelske landsbyen Peasebrook, har vært i familien Willoughbys eie i mer enn femti år. Nå må eierne selge det elskede huset, og til det får de hjelp av eiendomsmegler Belinda Baxter.

For Belinda er det å selge hus som å selge drømmer, og nå er det hennes oppgave å finne en familie som igjen kan fylle huset med kjærlighet, vennskap og barnelatter. Men salget av Villa Høstmåne avdekker en rekke familiehemmeligheter, og samtidig som Belinda blir kjent med en fargerik og hjertevarm familie, må hun også ta oppgjør med sin egen vanskelige fortid.

 

Camilla Grebe, Velkommen til evigheten

 

Jeg leser alt av Grebe. Hun er en favorittkrimforfatter. De eneste jeg ikke har nådd å lese er den femte i serien hun har skrevet sammen med søsteren Åsa Träff, og den første hun har skrevet alene, Når isen brister. De står i hylla på vent og de skriker høyt om å bli lest.

 

Bøker lest januar og februar 2016

Camilla Grebe, Skyggejegeren

Camilla Grebe, Dvalen

Camilla Grebe, Husdyret

Camilla Grebe, Alle lyver


Camilla Grebe, Åsa Träff, Mannen uten hjerte

 

Fra omslaget:

Lykke Andersen er redaktør, tenåringsmor og lykkelig gift med en 20 år eldre forfatter. Ifølge de som kjenner henne, ikke det spor voldsom. Nå står hun anklaget for drap.

Hva har skjedd på familiens idylliske småbruk? Og hvorfor nekter Lykke å snakke med noen andre enn politietterforsker Manfred Olsson? Har det noe å gjøre med det som skjedde åtte år tidligere?

Velkommen til Evigheten er et moderne skjebnedrama og en hyllest til den mest klassiske krimsjangeren: det lukkede roms mysterium. Hvem eier sannheten?

 

Emilie Schepp, Bjørnen sover

 

Jeg har lest kun den første i denne serien, men jeg har alle. Jeg likte  så godt den første at denne serien bil jeg prioritere så den blir lest i løpet av neste år. Gubben liker de også.

Emilie Schepp, Merket for livet

 

Fra omslaget:

En mann blir funnet brutalt myrdet i huset sitt, som ligger avsides til i skogen. Inni den skadde kroppen finner de en kosebamse som leder politiet til Filippa Falk. Etter en grusom tragedie lever den tidligere politietterforskeren Filippa med hemmelig identitet. Hun er den eneste som har en kobling til gjerningsmannen. Men er hun villig til å hjelpe politiet med etterforskingen?

Samtidig som statsadvokat Jana Berzelius forsøker å finne drapsmannen, står forhistorien hennes i fare for å bli avslørt. Hun må ta i bruk alle midler hun kan for å beskytte mannen hun elsker. Men han har fått et tips om bakgrunnen hennes og er besatt av å finne ut av sannheten.

Bjørnen sover er den syvende boken om statsadvokat Jana Berzelius.

 

Sarah Pearse, Sanatorium

Denne kommer i pocket og er derfor ypperlig som koffertbok i en ferie. Den skal visstnok være veldig spennende, i følge de som har lest den.

 

Fra omslaget:Politietterforsker Elin Werner har tatt en pause fra jobben etter en vanskelig sak. Hun har et anstrengt forhold til broren sin, men takker likevel ja til å komme i forlovelsesfesten hans. Feiringen skal finne sted i de sveitsiske alper på et nydelig hotell, som tidligere har vært et sanatorium.

Elin ankommer hotellet med kjæresten sin idet en storm ruller inn over fjellene. Hun får en svært dårlig fornemmelse, både for hotellet hun er på, og for broren, som hun ikke har hatt kontakt med på lenge. Snart skal Elins bekymringer vise seg å være reelle. Brorens forlovede forsvinner sporløst, samtidig som stormen stenger alle veier inn til hotellet og panikken blant gjestene øker.

 

B.A.Paris, Terapeuten

 

Enda en bok å ha med på ferie. Jeg liker å ha med papirbøker, da jeg ikke er så glad i å lese e-bøker

 

 

Fra omslaget:Da Alice og Leo flytter inn i et nyrenovert hus i et fint strøk av London, har de oppnådd alt de har drømt om. Men da Alice gjør en innsats for å bli kjent med de nye naboene, oppdager hun noe ubehagelig om det nye huset deres, og hun begynner å kjenne på en forbindelse til Nina, terapeuten som bodde der før.

Alice blir besatt av å finne ut hva som skjedde for to år siden, men ingen vil snakke om det. Naboene holder på hemmeligheter, og ting er ikke så perfekte som det synes på overflaten.

 

Det var de jeg foreløpig har plukket meg ut. Utfordringen er at jeg når ikke å lese alle jeg har lyst til å lese.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg