Nyheter fra Aschehoug høsten 2022

Her har jeg gått gjennom høstliste til Aschehoug.

Jeg har ikke funnet noen katalog ute enda, fra dem, men dere finner alle bøkene her:

https://aschehoug.no/

Bilder og tekst under bildet av bøkene er hentet fra denne siden.

Jeg gjør oppmerksom på at jeg får leseeksemplarer. Det er jeg pliktig å opplyse om, i følge markedsføringsloven.

Det er ikke sikkert alle bøkene har kommet i salg enda.

Hvis du vil lese om når jeg var på forlagsbesøk, finner du det her:

Lillasjel i forlagsparadiset

Høstens nyheter fra Cappelen Damm, finner du her!

Høstens bøker 2022, Cappelen Damm

Gyldendal finner du her:

Nyheter fra Gyldendal forlag, høsten 2022

 

Maja Lunde, Drømmen om et tre

 

En av de “store” hos Aschehoug denne høsten, er den fjerde i det som kalles klimakvartetten til Maja Lunde.

Jeg har lest de tre første og må bare innrømme at jeg er ikke helt frelst. Det har ikke noe med forfatteren å gjøre, men temaet: fremtiden går til helv…. Jeg er lei av alle skremselspropagandaer over hvor fryktelig akt skal bli.

Utenom det, er jo bøkene godt skrevet og de selger jo som varmt hvetebrød, fordi folk liker de.

Og selvfølgelig skal jeg lese Drømmen om et tre.

Bienes historie. Maja Lunde

Blå, Maja Lunde

Maja Lunde, Przewalskis hest

 

Snøsøsteren derimot, elsket jeg.

Maja Lunde, Snøsøsteren

 

Fra omslaget:Longyearbyen 2110: Dypt inne i fjellet, langt mot nord, ligger et hvelv fylt av frø fra all verdens hjørner. Tommy vokser opp i Svalbards brutale landskap, med to brødre han vil gjøre alt for og en farmor som er hvelvets frøvokter. Å overleve like sør for Nordpolen krever mye, men det lille samfunnet har funnet sin form, de har for mange år siden kuttet kontakten med andre land, og lever i pakt med naturen.

Så rammes Longyearbyen av en katastrofe. Tommy, brødrene og farmoren er blant de få etterlatte. Seks ensomme mennesker i et øde landskap, i besittelse av en skatt verden trodde var forsvunnet for alltid.

Samtidig, langt borte, lever Tao på minnene over sønnen Wei-Wen, som hun mistet for tolv år siden. Hver dag er lik, hun er nummen og trist. Og hun sulter, som resten av folket, i en skrinn og utarmet natur, hvor mange arter har forsvunnet. Men alt endrer seg den dagen Tao blir bedt om å lede en ekspedisjon mot nord. Målet er Svalbard og frøene.

Med Drømmen om et tre avslutter Maja Lunde et av de store romanverkene i nyere norsk litteratur. Lunde skriver om foreldre og barn, om bånd mellom mennesker og ikke minst kjærligheten vi har til naturen. Fortid, nåtid og fremtid veves sammen, og fortellingene stiller spørsmål som vår samtid strever med å besvare: Hvordan ble mennesket den arten som endret alt? Fortjener vi å være herre over naturen? Og er vi selv en truet art?

 

Kristin Ekman, Løpe ulv

 

Kerstin Ekman er en av Sveriges mest leste forfattere. Jeg tror jeg har hørt minst et dusin mennesker fortelle meg at hennes Hendelser under vann, er den beste boken de har lest. Jeg har kjøpt den, den har vært med på ferie og blitt med hjem igjen og står i hylla og venter. Gubben leste den og likte den ikke, men det betyr slett ikke at jeg ikke vil like den, for det skjer ofte at vi er uenige på lesefronten. Nå har jeg lagt den i novemberstabelen, med tema uinnbundet, så får vi se om jeg får lest den da.

Løpe ulv ligger i stabel for nyheter i oktober.

 

Fra omslaget:Ulf Norrstig er 70 år, pensjonert skogvokter og formann i det lokale jaktlaget. Han har vært gift med læreren Inga i nesten fem tiår. De to trenger ikke alltid å snakke så mye, men deler kjærligheten til både bøkene og naturen. Et møte med en ulv, en tidlig morgen i skogen, viser seg å få store konsekvenser, ikke bare for Ulf, men for samtlige innbyggere i den svenske bygda.

Ekman gir leseren storslagne naturskildringer, en vakker kjærlighetshistorie og et skarpt blikk på vår tid og hvordan vi behandler naturen rundt oss, i denne korte fortellingen som vil bli stående som et hovedverk i hennes store forfatterskap.

“Løpe ulv” er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris, Sveriges Radios Romanpris, Adlibrisprisen og kåret til årets beste bok av Dagens Nyheter, Sverige.

 

Gudrun Skretting, Din Vilma

 

Din Vilma, er en som skal leses, så snart den kommer i hus.

Den forrige boken til Skretting om Vilma, kom på topp blant julebøkene jeg leste i 2020.

Julebok-kavalkade 2020, 20 bøker

Gudrun Skretting var en av de fire som var med på Aschehoug feelgoodfestival, nå i september.

Afternoontea i Aschehougvillaen

 

 

 

Fra omslaget: Vilma Veierød er tilbake, og hun forsøker så godt hun kan å åpne seg for livet. Og kanskje for kjærligheten. Men hun åpner også døra for den klarsynte Rune Eilertsen, som bak en vegg har funnet et bilde av den strenge grandtanten Vilma vokste opp hos. Et bilde det står «Din Ruth» bakpå – fra den gang tanten var ung.

Vilma vil helst la fortid være fortid. Hun har jo mer enn nok med sitt, utrent som hun er i det virkelige livet. For hvis man finner kjærligheten – hvordan kan man være sikker på ikke å miste den igjen? Hvordan kan man vite at ikke ekskjærester fra føkkings Lommedalen stikker kjepper i hjulene?

Din Vilma er en ny roman vår alles Vilma. Den handler mest om kjærlighet, og en god del om frykten for å miste.

 

Lucy Diamond, Julekort fra Strandkafeen

Lucy Diamond var også med på Afternoon tea. På bildet sammen med meg. Diamond til venstre.

Jeg har lest to av henne før. Dette er  lettleste underholdningsbøker.

Lucy Diamond, En italiensk affære

Lucy Diamond, Strandkafeen

 

 

Det er vinter på den idylliske Strandkafeen som Evie arvet etter sin kjære tante Jo. Evie drømmer om den perfekte julen med kjæresten Ed. Rolige dager foran peisen, bare de to i fred og fordragelighet. Sånn blir det ikke. Uventede gjester stikker kjepper i hjulene for Evies herlige julefantasier – Eds ekskjæreste tar plutselig kontakt, og så dukker det opp en bror Ed ikke hadde fortalt om.
Evies søster Ruth, opplever at ekteskapet slår sprekker, og kommer til Strandkafeen med sine tre barn. Evies romantiske juleplaner må igjen legges på is. Men juleoverraskelser kan komme i mange former, og spesielt en av dem, fører til at livet på Strandkafeen aldri igjen blir det samme for Evie og Ed.

Camilla Davidsson, En liten toroms med potensiale

 

Forfatter Camilla Davidsson, til venstre, fortalte hvordan hennes forfatterliv startet. En liten toroms med potensiale, er den første av hennes bøker som er oversatt til norsk. Hun jobbet innen markedsføring med lange dager og hardt press, i tillegg til å bli mor til tvillinger, gjorde det til at hun møtte den såkalte veggen. Hun stod ved et veiskille og fortalte at hun vurderte å bli coach, men plutselig var det som om det falt noe tungt ned i hodet hennes og hun hørte en stemme si, du skal skrive en bok. Og med det, kom hele innholdet til boken ned i hodet hennes og utmattelsen var med ett borte.

Hun vil gjerne gjennom bøkene sine, inspirere mennesker til å følge stemmen inni seg, ta tak i livet sitt og gjøre det best mulig. Det var svært inspirerende å møte henne.

Til høyre i bilde, redaktør Anne Margrethe Aandahl.

 

 

Fra omslaget:Sofia er en storbyjente som stort sett vet hva hun vil med livet sitt. – i hvertfall er det det hun tenker om seg selv. Hun har en kjekk og framgangsrik kjæreste, en godt betalt jobb i finansbransjen og nylig har hun kjøpt et oppussingsobjekt på en fin adresse i Stockholm. Om det ikke hadde vært for at leiligheten måtte pusses opp, de lange jobbkveldene, hennes umulige sjef og skilsmissen til foreldrene, hadde nok alt vært fint.

Etter litt research leier hun oppussingsfirmaet med de beste referansene, men håndverkeren Arvid kommer seint, virker upålitelig og stiller alle slags merkelige spørsmål. Spørsmålene får Sofia til å tenke på andre måter enn før. Når hun sier ja til å gjøre ham en litt uvanlig tjeneste får det uventede konsekvenser.

Dette er en sjarmerende og inspirerende roman som beveger seg mellom Stureplan og snøtunge hytter i Dalarna, mellom fortvilelse og håp om nye begynnelser.

 

 

Geir Svardal, Ingen skal få se at jeg gråter

 

Dette er type historiske bøker som jeg gjerne leser og denne vil bli prioritert. Jeg leser gjerne lette underholdningsbøker, jeg leser krim, men jeg er også veldig glad i sterke historier om virkelige mennesker.

 

 

 

Fra omslaget:Onsdag 26. november 1942 banker det på døra til klasse 7A ved Kalvskinnet skole i Trondheim. Utenfor står to menn i Statspolitiets grågrønne uniformer. De er kommet for å hente Cissi.
Cissi Klein har mange gode klassevenninner. Hun går på ski i Bymarka, synger i kor og hjelper til i farens butikk Sæbemagasinet. Vi følger Cissis oppvekst og blir med de siste skjebnetunge månedene i livet hennes. Dette er også beretningen om foreldrenes flukt fra pogromene i tsarens Russland, til de endte opp i Trondheim, byen Cissi kalte «den tryggeste plassen på jord».
Sammen med broren, foreldrene og de andre jødene i byen blir Cissi sendt med tog til Oslo. Transporten over fjellet blir forsinket, så de rekker ikke avgangen med skipet «Donau» neste dag. De må tilbringe vinteren innesperret i Bredtvet fengsel, til tyskerne har ordnet ny transport til Auschwitz i februar 1943.

 

Hilde Rød-Larsen, Diamantkvelder 

Diamantkvelder, har jeg lastet ned som e-bok. Greit å ha noen e-bøker på lur til vi skal ut og kjøre bil. Ja overlater kjøringen til gubben. Vi skal jo kjøre helt til Osterøy i slutten av måneden.

Virkelighet møter fiksjon, Krimhelg på Fjordslottet, Osterøy. Blir du med?

Vær obs på at liker du e-bøker, er disse mye rimeligere i innkjøp enn papirbøker.
Hilde Rød-Larsen ga ut boken Sommertid i 2019. Dessverre har jeg ikke fått lest den enda.

 

 

Fra venstre Hilde Rød-Larsen, Armanda Prowse, Kjersti Myre, meg og Ellen Vahr, Aschehoug høstmøte 2019.

Referat fra det møtet finner du her:

Bokmøte Aschehoug 2019

 

 

Fra omslaget:Går det an å fri seg fra seg selv?

Agnete har kontroll. Dagene følger en fast rytme, kroppen lystrer kommando, hun har en jobb hun trives med. Hun er gift for andre gang og har en datter som snart er voksen. Så begynner hun å miste håret.

En høstmorgen reiser mannen hennes på jobb i utlandet og skal ikke komme hjem før til jul. Hun og datteren er alene i leiligheten. Agnete får ro til å lete etter ord for det kroppen har prøvd å fortelle henne en stund.

I glimt og bruddstykker forsøker hun å se tilbake på seg selv som ung student i London. Hvordan hun lengtet etter å bli avslørt og trøstet. Hvordan hun i de årene forvillet seg inn i et mørke forkledd som lys.

 

Sondre Bjørgum, Ein far til overs

 

Jeg leser nesten ikke dikt, men har lastet ned Sondres nye diktbok som e-bok, så jeg kan lese den i bilen.

Dette er hans tredje diktsamling.

 

 

Fra omslaget:I denne diktsamlinga undersøkjer Sondre H. Bjørgum narrativet til far. For ein far kjem i mange utgåver. Han skriv om kva far burde være og kva far ikkje vart. Og om far som mannar seg opp og tek seg saman.

Desse dikta er om forventning, om kjærleik på avvege, om klasse og kjønna fedreskap og nærleik som forsvinn når far går med nasa trykt ned i mobilskjermen. Om far som tastar med det eine auga, set på kaffien med det andre, nyheitsoppdaterer seg med tredje og vekkjer borna med det fjerde, kommenterer stories med det femte, heller mjølk i koppen med det sjette og trykker like med det sjuande.

Sondre H. Bjørgum spør: Kva far skal ein vera for sine små og store? Kor mange fedre kan far vera? Og kva skjer med ein far som ikkje virker lenger?
Ein far til overs er eit angreps- og forsvarsskriv for far.

ein far
som ikkje er i bruk lenger

ein far
som ikkje er i virke

ein uverkeleg
far

ein far til overs

Jo Nesbø, Blodmåne

 

En annen av de “store” hos Aschehoug er den nyeste Nesbø om Harry Hole. Her må jeg innrømme at jeg henger etter. Jeg har hverken lest Tørst eller Kniv og ble litt skuffet her forleden,  når noen spoilet litt av handlingen i Kniv, noe jeg ikke ante noe om, for jeg har passet på å unngå å lese omtaler.

Så skriver dere om bøker, vær obs på at dere ikke røper noe fra tidligere bøker i en serie, for husk at ikke alle er ajour.  Det er forfattere som også går i denne fellen at de skriver om hvem som var morderen i forrige nok. Hvis jeg ikke har lest de forrige, blir det nesten ikke vits i å lese de heller. Det er jo ikke bestandig man leser de kronologisk.

 

 

Fra omslaget: Harry har reist til Los Angeles for å drikke seg i hjel etter at livet hans er gått i stykker. Langt på vei har han greid det, men ikke helt. Han har hjulpet den eldre filmskuespilleren Lucille unna et narkotikakartell hun skylder én million dollar. Hun har gitt ham husly, selskap og en skreddersydd dress.

I Oslo er to jenter forsvunnet og drept. Én av de mistenkte er en kjent eiendomsbaron. Katrine Bratt vil kontakte landets fremste spesialist på seriemord, men for sjefene i Politiet er et samarbeid med Harry Hole uaktuelt. Den mistenkte eiendomsbaronen vil derimot hyre ham som privatetterforsker. Harry takker nei, men det er før kartellet tar Lucille som gissel. Løser han saken, skal han få en bonus som dekker Lucilles gjeld.

Hjemme i Norge samler Harry et lag bestående av en kokainselgende barndomsvenn, en korrupt politimann og en kreftsyk psykolog. Kartellet har gitt dem ti dager. Klokka tikker, og det er varslet blodmåne over Oslo.

 

Nadifa Mohammed, Mannen fra Tiger Bay

 

Denne aner jeg ingenting om, men jeg følte at dette var en bok jeg måtte få med meg.

 

 

Fra omslaget: Tiger Bay, Cardiff, 1952 er et havnestrøk som syder av sjømenn og løsarbeidere fra alle himmelstrøk. Somaliske Mahmood Mattan er i tjueåra, stolt småkjeltring og gambler, far til to små gutter, og for tiden kastet ut hjemmefra av sin walisiske kone Laura. Men, han er ingen morder. Så når politiets søkelys faller på ham da en jødisk butikkinnehaver blir brutalt myrdet, fordi noen har sett en høy, mørkhudet mann forlate butikken, er han ikke altfor bekymret. For Mahmood har tro på at systemet i hans nye hjemland er grunnleggende rettferdig. Først når rettsaken mot ham nærmer seg slutten og renneløkka formelig dingler over hodet hans, innser Mahmood at han kjemper en håpløs kamp for å overleve.

 

 

Trude Teige, Løgnere

Disse bildene tok jeg når vi var på Krim i hagen, i Aschehougvillaens hage.

Krim i hagen. Wow. Så gøy

Unni Lindell, til venstre og Trude Teige, hadde en dialog. Vi som satt ute, så de gjennom vinduene og jeg syntes det var supermorsomt. De er jo så verbale og snakker med hendene også, så det ser ut som noe blir diskutert. To krimdronninger og utenfor ligger likene strødd og blodige klær på snora, som tatt rett ut fra en kriminalroman. Diskuterer de mord, tror dere?

Begge to er ute med nye bøker i høst.

Trude Teige gir ut hos Aschehoug og den skal jeg lese.

 

 

 

Fra omslaget: Hvordan avsløre den skyldige når alle lyver?

En mann pisser på en gravstein.
En liten gutt har hengt en katt i et tre.
Gamle levninger av et menneske blir funnet i Nordmarka.
I en liten idyllisk veistump fører en forbrytelse til at mørke hemmeligheter blir avslørt.

Alt henger sammen.

Journalisten Kajsa Coren lager en dokumentarfilm om venninnen, Anki, som hevder at hun er blitt voldtatt hjemme i sin egen seng. Samboeren hennes, politiførstebetjent Karsten Kjølås, etterforsker funnet av et gammelt skjelett i Nordmarka, og etterforskningen fører politiet til Kajsas venninne.

Men en dag forsvinner Anki.

 

Jens Henrik Jensen, Gladiator

Ny Oxen-bok. Her er jeg ajour. Jeg har lest de fire Oxrn-bøkene, men jeg har tre i Nina-serien, jeg ikke har fått lest enda.

Jens Henrik Jensen, Oxen, Hengte hunder

Jens Henrik Jensen,Oxen, Mørke menn

Jens Henrik Jensen. Oxen, Frosne flammer

Jens Henrik Jensen, Lupus

 

Fra omslaget:Fire menn er funnet skutt og drept ved en rasteplass i et øde skogsområde, og likheten med en uløst drapssak er åpenbar. Alle ofrene er krigsveteraner.
Politiets etterretningstjeneste ber den tidligere jeger og krigsveteran Niels Oxen om hjelp. Han sier ja til å assistere sin gamle makker og venn Margrethe Franck fra PET, men etterforskningen viser seg å være ytterst vanskelig.

Drapsmannen har nok mye mer på samvittigheten, og en ung, kvinnelig betjent krysser stadig sporene deres på en mystisk måte.
I tillegg har PET – uvisst av hvilken grunn – tilslørt deler av saken.

For PET er den høyt dekorerte Oxen rette mann å sende ut i jakten på den skyldige. Men da Oxen selv, helt uten forvarsel, blir sporløst borte, tar etterforskningen med ett en dramatisk vending.

 

 

Anette Hemming, Kartografen 

 

Debutant og denne skal visstnok være veldig spennende. Jeg har fått den uinnbundet, derfor kan den få bli med på ferie i november, hvis jeg ikke får lest den i oktober.

Anette Hemming (f. 1990) er fra Bærum. Hun har studert ved Handelshøyskolen BI og jobber med web og digital markedsføring. Kartografen er hennes debut som forfatter.

 

Fra omslaget:I et velstående nabolag i Bærum forbereder den nyskilte tobarnsmoren Lisbet en helt vanlig frokost da hun oppdager et håndtegnet kart festet på kjøkkenvinduet. Kartet viser rommet hun befinner seg i, og er markert med et rødt kryss. På baksiden er det størknet blod. Dagen etter blir hun funnet drept på sitt eget kjøkken.

Ikke lenge etter drapet mottar Lisbets eksmann og andre i hennes omgangskrets mystiske kart. Snart tikker det også inn tekstmeldinger til sønnen Mikkels telefon, signert hans avdøde mor.

Etterforsker John Persvik sliter med å finne et motiv og en mulig drapsmann, men så hevder en lokal dranker at han kan ha vært vitne til noe drapsnatten.

 

Garry Disher, Kittyhawk savnet.

 

Han har gitt ut en før, Dragemannen og nummer tre kommer på nyåret. Jeg har bestilt tur til Australia i januar 2024 så litt krim fra Australia, høres spennende ut.

 

Fra omslaget: En forsvunnet toåring, et uidentifisert drukningsoffer, ildspåsettelser og drapstrusler ryster den tilsynelatende idylliske feriebyen Bushrangers Bay på Mornington-halvøya, helt sør i Australia.
Når førstebetjent Hal Challis teamet hans ankommer stedet er den ulmende spenningen mellom lokalbefolkning og helgegjester i ferd med å bli eksplosiv.
Challis har sitt å stri med, også på privatfronten. Det ferske forholdet til lokalavisredaktøren Tessa er allerede preget av en viss slitasje, kanskje fordi ekskona stadig ringer ham? Hun sitter i fengsel for drapsforsøk – på Challis. Den flyfrelste førstebetjenten begynner dessuten bli litt for opptatt av den lokale småflypiloten Janet. Men hvorfor blir Kittyhawk-flyet hennes utsatt for dødelig sabotasje?
Kittyhawk savnet er andre bok i Garry Dishers Penninsulaserie. Som Ingvar Ambjørnsen skrev om førsteboka, dette er rett og slett gnistrende god politikrim!

 

 

Elisabeth Le, Alt asiatisk 2

 

En ny kokebok fra Elisabeth Le. Jeg har brukt den første mye og lært mye om asiatisk mat. Siden om sushiris, blant annet er flittig brukt. Jeg begynte nemlig å lage sushi selv, med hjelp av Alt asiatisk 1.

Å helledussan, jeg prøver å lage sushi for første gang

Biff Chop Suey, fra boken Alt asiatisk, Elisabeth Le

Jeg har brukt mye inspirasjon fra den boken, når jeg woker. Ofte har jeg grønnsaker ut fra hva jeg har i kjøleskapet, men bruker oppskrift på sauser fra boken.

Gleder meg veldig til å teste ut retter fra den nye boken.

 

 

Fra omslaget:Elisabeth Le ga i 2021 ut den bestselgende kokeboken Alt asiatisk. Nå deler hun helt nye oppskrifter og enda flere hemmeligheter fra det sørøst-asiatiske kjøkkenet, og lærer deg teknikkene du trenger for å kunne lage rettene selv.

Boken inneholder kjente og klassiske retter som Pekingsuppe, stekte nudler og vårruller. Et stort salatkapittel gjør det lett å bruke boken til hverdags, og forfatteren gir for første gang menyforslag til større middager med asiatisk mat.

Du får en god innføring i grunn-ingrediensene i asiatisk mat, slik at du kan handle inn råvarer og bli kjent med asiatiske sauser, tørrvarer, grønnsaker og krydder. Ingrediensene er tilpasset utvalget i norske butikker.

 

Det var et utvalg av bøker jeg ønsker å lese fra høstens Aschehougbøker.

Jeg kjenner forventningene danse i kroppen, slik det gjør hos en bokelskere når man ser frem mot god lesing.

 

Jeg har også en bokgruppe på Facebook, Bokinspirasjon for alle. Del gjerne der det du leser.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

På insta blir jeg også glad hvis du legger meg til

#marianntokle

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg