Inger Selven Watts, De kom til oss, Tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms

Inger Selven Watts, De kom til oss

Tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms

Leseeksemplar fra Pax forlag

 

De av dere som følger meg vet at jeg holder på å lese meg opp på den andre verdenskrig og om evakueringen og brenningen av Finnmark og Nord-Troms.

Min mor kom fra en liten gård, uten veiforbindelse, like ved Øksfjord i Vest- Finnmark. Noen av hennes søsken prøvde å rømme fra evakueringen, men ble senere tatt. Om det er noen som klarte å slippe unna vet jeg ikke, men min mor og flere i familien ble evakuert til Henningsvær. Søsken av min mor kom til Romsdalen. Noen av dem dro hjem igjen, men en søster av min mor hadde fått arbeid og derfor kom også min mor dit etter krigen. Hun var 15 år når krigen var slutt. Hun traff så min far som var fra bygda og de fikk sammen tre barn, der jeg er den yngste.

Så hadde det ikke vært for evakueringen så hadde nok ikke jeg vært født.

 

Jeg syntes det var svært interessant å lese boken til Watts. Av og til var jeg litt forvirret for den hoppet litt frem og tilbake i tid og sted, men likevel fikk jeg med meg mesteparten, ihvertfall en større forståelse for hva som skjedde den gangen. Hvordan de hadde det under krigen og hjerteskjærende er det å lese om hvordan syke og svake, ble jagd ut, dyra ble mishandlet og slaktet og husene brent ned. Mange ganger fikk jeg tårer i øynene når jeg tenkte på at mange i min egen familie, tanter og onkler var av de som måtte oppleve dette.

Egentlig bør alle sette seg inn i denne viktige delen av vår historie.

Nå har vi i dag lett for å klage, og akkurat nå er vi i isolasjon på grunn av virus og da kan man tenke seg hvis det var krig og vi ikke hadde mat og det var farlig å stikke hodet ut og vi måtte forlate hus og heim, uten annet enn vi kunne bære i hendene og bli fraktet som sild i tønne i båter i et minelagt farvann, truet av flyangrep. Du verden hvor bortskjemte vi er i dag. Vi bør være enda mer takknemlig.

For deg som er interessert i Norges historie anbefaler jeg gjerne De kom til oss.

En annen bok jeg nettopp har lest er fra sjøslaget i Narvik i 1940.

Den er skrevet som en roman og er veldig spennende.

Stein Arne Nistad, Seks dager i april

 

De kom til oss

Tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms

Den brente jords taktikk med tvangsevakueringen av sivilbefolkningen er en svært brutal del av norsk krigshistorie.

 

Høsten 1944 ble den brente jords taktikk tatt i bruk i Norge. Dermed ble sivilbefolkningen i nord jaget vekk fra sine hjem, og tvangsevakuert til andre deler av landet. De kom til oss forteller historien om dem som ble fordrevet, hva de ble utsatt for og hva slags mottakelse de fikk der de kom. 

Hitlers ordre om tvangsevakueringen ble gitt da andre verdenskrig var på hell og Tyskland var på defensiven. Finnmark og Nord-Troms skulle da brennes og tømmes for alt som kunne være til hjelp for fremrykkende russiske tropper eller også for den norske eksilregjeringen i London. Ordren innebar en fullstendig ødeleggelse av disse nordlige landsdelene, der flere byer allerede var rasert av de alliertes bombing. 

Innbyggerne ble tvunget i båter og på tog, der trengsel og mangel på hygiene gjorde ferden uutholdelig. Flere hundre mennesker omkom som følge av evakueringen. Denne boken gir en grundig fremstilling av operasjonen i Finnmark og Nord-Troms, samtidig som den lar de evakuerte komme til orde med sine erindringer. Den gir også en stemme til de mange som deltok i mottaksarbeidet sørpå. Det er en rystende beretning om krigens realiteter på norsk jord.

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil å dele, både lesere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

Aprillesestabelen

Denne gangen ble det nesten slagsmål her, men selv om det er litt murring fortsatt, er april planlagt

Myriam H. Bjerkli, Djevelens yngel

Tonje A. Lissandrin, Venteromsnoveller

Henrik Fram, Anestesi

Anne Mette Hancock, Pitbull

Elizabeth Strout, Olive Kitteridge

Oyinkan Braithwaite, Min søster er seriemorder

Renita D`Silva, Jenta på maleriet

Stein Arne Nistad, Seks dager i april

Erica James, Hagene i Italia

Lara Prescott, Alt vi holdt hemmelig

T.H. Håvardsen, Galgedans

Tommy Orange, Pow wow

Anders de la Motte, Våroffer

Lucy Dillon, Alt jeg ønsket meg

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg