Elisabeth Gifford, Den gode doktoren fra Warszawa

Elisabeth Gifford, Den gode doktoren fra Warszava

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Dette er en helt nyutgitt bok, derfor ikke utgitt i pocket, men jeg har fått den uinnbundet og derfor inngår den i min pocketsommer.

Det er en roman, men basert på den virkelige historien om Janusz Kotczaka og hans hjelpere.

Igjen og igjen slår det meg, hvordan skulle vi mennesker som lever her i velstand og frihet, kunne taklet en slik krig. 5 år med den verste ondskap. En prosent av 500 000 jøder fra Warszawagettoen overlevde krigen.

Og vi står i kø i timesvis for å gå på polet. Vi klager over at vi ikke får vaksine raskt nok for livet vårt er blitt begrenset. Vi krangler om filleting som ikke betyr noe.
Jeg tenker av og til at jeg ikke orker å lese flere bøker om krig og elendighet, men så våkner jeg og sier skam deg. Skulle du ikke orke å lese om hva som har foregått i verden der du sitter på gullstol og har det bra.

Vi må ikke glemme. Det må snakkes om og det må leses om. Kunnskap er viktig. Dagens generasjoner må vite hva som har foregått i historien. Aldri, aldri må det glemmes.

Jeg har aldri hørt historien om Janusz Kotczaka før. Det har jeg nå og jeg sier, les boken om den gode doktoren fra Warszawa.

Det er hjerteskjærende, det ble noen tårer, men doktoren fortjener at vi ærer han ved å spre hans budskap.

 

Sitat!

Legg merke til hvordan selv et lite stearinlys er mektigere enn mørket, sier Korczak til barna. På samme måte som vi aldri må slutte å tro at enhver vennlig handling er mektigere enn mørket.

 

Se ikke filmen før etter at du har lest boka, for her får du høre historien om doktor Korczak.

 

Mischa smilende i bakgrunnen

 

 

Studentene Mischa og Zofia er forelsket og vil gjerne gifte seg. Men året er 1939, og Polen blir okkupert. De to førsøker å rømme, men blir tvunget tilbake til Warszawa, der de begynner å jobbe på et barnehjem drevet av doktor Korczak. Under umenneskelige forhold kjemper doktoren for hvert enkelt barn, og gir håp i mørket for de etter hvert tusenvis av menneskene som lever innenfor gettoens murer.
Presset på gettoen øker, barnehjemmet trues, og doktor Korczak har mulighet til å redde seg selv, men nekter å forlate barna. Sammen må de møte den store trusselen. Mischa og Zofia kommer bort fra hverandre, men gir ikke opp håpet om at de en gang skal få se hverandre igjen.
Boka er basert på den virkelige historien om Mischa og Zofia, og om legen, forfatteren og pedagogen Janusz Korczak, en glødende forkjemper for barns ukrenkelige verdi.

 

Nå må jeg ha noe lett før jeg igjen går tilbake til å lese mer om  krigen

Lene Lauritsen Kjølner, Ingen til bords

Denne har jeg fått av en venn

Jeg har et prosjekt der jeg leser meg gjennom alle Kjølners bøker om Olivia, og har nå kommet til bok 4, Ingen til bords. Jeg koser meg veldig med Kjølners bøker. Hun har en lun humor som passer meg ganske så perfekt. Jeg skal derfor lese alle, men så er det å få plass til alle i stablene  for jeg har så mange jeg har lyst til å lese. Den femte, I de beste sirkler, var den første  jeg leste, så etter denne har jeg igjen to, Mord på Kilen og Sort gryte. Dessuten vet jeg at hun i disse dager har sendt den neste Oliviaboken ut til prøvelesere, så snart får vi enda en ny. I fjor høst fikk vi lære Petra å kjenne, om det kommer en ny Petrabok til jul, det vet jeg ikke. Lun fin humor, lettleste kosebøker.

Lene Lauritsen Kjølner, Høyt henger de

Lene Lauritsen Kjølner, Hvorfor spurte de ikke Evensen

Lene Lauritsen Kjølner, Dakota rød 

Bok 4 Ingen til bords

Lene Lauritsen Kjølner, I de beste sirkler

Mord på Kilen

Sort gryte

Lene Lauritsen Kjølner, Petra Pettersens perfekte plan

 

 

Fra omslaget:

Olivia er i ferd med å avslutte et herlig opphold i England, da hun blir kontakten av en ny klient. Samtidig mottar hennes politikjæreste Torstein, melding om et drap begått på friluftsteateret utenfor Tønsberg. Olivia bestemmer seg raskt for å holde seg unna saken. Hun ønsker ikke å skape problemer for Torstein, og kaster seg inn i utroskapssaken hun har tatt på seg, med sedvanlig nysgjerrighet og kreative metoder. Det blir etter hvert klart at de to sakene har noen felles berøringspunkter, og Torstein har vanskelig for å tro Olivia når hun dukker opp både her og der i nærheten av hans egen etterforskning. Samboerskapet Olivia har sett for seg i det nye, koselige lille skipperhuset, virker med ett uoppnåelig – men Olivia er ikke en som gir opp uten kamp. Jo fortere hun løser saken sin, jo fortere vil alt komme for en dag, og Torstein og hun kan nok en gang sitte på brygga med et glass vin og nyte sommerkvelden sammen.

 

 

 

Juli:

Lesestabel juli 2021, Pocketsommer

 

Januar:

Bøker lest januar 2020, 22 bøker

Februar:

Bøker lest februar 2021, 17 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2021, 17 bøker

April:

Bøker lest april 2021,19 leste, 2uleste, 3 halvferdig

Mai:

Bøker lest mai 2021. 5,5 murstein og 1 roman

Juni:

Bøker lest juni 2021, tema før år 1900, 12 bøker

 

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg