Tove Alsterdal, Blindtunnel

Tove Alsterdal, Blindtunnel

Leseeksemplar fra Kagge forlag.

Wow, dette var en utrolig bra krimbok. Blanding av psykologisk thriller, roman, historisk og krim. Og også veldig lærerikt.  Fra Sudetenland, et område i Tsjekkia. Jeg bare måtte lese ferdig, den ble umulig å legge fra seg.

 

Sitat fra forfatterens takk:

Dette er en roman. Stedene i boka er fiktive, men det som handler om fordrivelsene fra Sudetenland, er hentet fra virkeligheten.

…………

Sudetenland var ikke et geografisk område på kartet, men et fellesnavn for de delene av Böhmen, Mähren og Schlesien som hadde en stor tysk befolkning. Området tilhørte Østerike-Ungarn fram til 1918, og havnet siden innenfor grensene til den nye republikken Tjekkoslovakia.

Fra Wikipedia

https://no.wikipedia.org/wiki/Sudetenland

Sitat:

I løpet av noen måneder var hele befolkningen skiftet ut, en hel kultur og landsdelens halve historie hadde forsvunnet. Det var før kommunistene tok makten, det gjorde de først i 1948. Til sammen nesten tre millioner mennesker ble fordrevet fra Sudetenland.

 

Boken begynner rolig, nesten så du ikke forstår at det skal være spennende, men så dukker det opp i en tunnel under jorden, liket av et barn. Sakte kryper spenningen inn i deg, og selv om ikke alt handler om mord, er det likevel gruelig spennende og umulig å forstå hvordan det henger sammen, da enda en kropp blir funnet drept.

Jeg gir sjelden terningkast, men her kaster jeg en sekser.

Jeg lærte blant annet noe nytt om demens, som får tankene mine over på min mor, som ble evakuert fra Finnmark under krigen og som hadde også annen tung bagasje med seg.

Sitat:

Demens er ikke bare en fysiologisk prosess, det kan også handle om minner og opplevelser som har blitt undertrykt. Posttraumatisk stress kan gi samme symptomer som Alzheimer mange år etterpå.

……………

En måte for hjernen å beskytte oss på, kan man si. Det er ikke uvanlig hos denne generasjonen som har opplevd krigen som barn. Demensen blir en flukt fra det vanskelige, samtidig som den slipper til minner som har blitt skjøvet til side. Det er som om nå og da eksisterer side om side, uten noen form for kronologi. Ofte beskrives den demente som glemsk.. Kanskje han heller har gått seg vill i sine egne minner.

Dette er første boken jeg leser som Alsterdal har skrevet, men jeg skal helt klart lese dem alle sammen.  Ingen vei tilbake, har jeg i hylla og de andre skal få komme etterhvert.

Her er en oversikt:
http://www.kagge.no/index.cfm?tmpl=butikk&a=author&id=1845

 

Her kan du lese litt fra boken. Den er velskrevet synes jeg.

https://issuu.com/kaggeforlag/docs/blindtunnel

Blindtunnel

Dyptpløyende thriller fra en av Sveriges beste krimforfattere.

Et barnelik i en forlatt tunnel vekker en farlig historie til live.

Daniel har mistet jobben og ønsker seg vekk fra livet i Sverige. Sonja går med på å selge rekkehuset og søke drømmen om et annet liv – på en vingård fjernt fra deres gamle hverdag.
Gården ligger i Tsjekkia, i området som en gang kaltes Sudetenland og var del av Hitlers rike. Den har stått tom i årtier, vinmarkene er overgrodde.
Når Daniel slår opp en gjenmurt vegg i kjelleren, forvandles det nye livsprosjektet til et mareritt. Snart forstår Sonja hvorfor huset mangler speil.

 

Blindtunnel er nominert til Årets beste krimroman i Sverige 2019!

Her er et klipp som viser hvor henrykte den tyske befolkningen i området var for de trodde Hitler var redningen, mens den ikke tyske delen av befolkningen måtte gå i skjul. De tyske angrep sine egne medborgere, som ikke var tysk og etter krigen var slutt, ble det omvendt. Mange flyktet i krigsårene.

 

Jeg har åpnet en ny bokinspirasjonsgruppe. Velkommen til å være med :

Bokinspirasjon for alle

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg