Jorid Mathiassen, Der hvite liljer vokser

Jorid Mathiassen, Der hvite liljer vokser

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Den dumpet ned i postkassa mi her en dag og la seg fremst i lesekøen.

Ja, du er freidig sa jeg til den og lot den legge seg til rette på toppen av stabelen.

Nå er den lest og det var en flott leseopplevelse.

Noe av det jeg likte godt og som slett ikke alle forfattere får til, er at språket varierer etter hvilken person som forteller. Vi følger ulike personer og i ulike tider. 2009, Linnea, har et lett, småhumoristisk språk, men nydelige små ordbilder, men når vi går til krig og fanger og bygging av Blodveien, er det lette og lune, byttet ut med alvor.

Ofte reagerer jeg på dette i bøker der det er ulike personer som forteller, at de alle har samme måte å snakke på. Dette skjer ikke her.

Forfatteren skriver veldig livaktig fra ei lita bygd i Nordland og jeg sklir rett inn, som om jeg hører de snakke til meg og ser det for meg.

Jeg kunne ønsket meg noen sider mer fra krigen, hverdagslivet, fangeleirene og byggingen av veien, for jeg har ikke lest mye om dette i andre bøker. Kanskje kan det bli i neste bok?

En virkelig fin og velskrevet roman fra Jorid Mathiassen.

Anbefales varmt.

Gir dere noen av de små fine ordbildene. Jeg elsker slike ord som danner bilder inni meg.

Sitat:

Hun lagde seg en kopp kaffe og satte seg ved pc-en for å fortsette med arbeidet. Det fløt lettere nå, ordene stilte seg på geledd  og marsjerte fram nøyaktig der hvor hun hadde mest bruk for dem.

 

Sitat:

I et forsøk på å riste av seg de dystre tankene reiste Linnea seg og gikk ned til strandkanten igjen for å kjenne på vannet. Det hadde steget mens hun satt ved båthuset, og da hun stakk hånden ned i sjøen, kjente hun hvordan fingrene forvandlet seg til iskalde klør på et blunk. Hun trakk hånden til seg igjen og lot blikket gli utover havet. Det stanset opp ved noen holmer og skjær som lå der som rusk fra en kjempes lomme. Ingenting var symmetrisk. Bølgene slo utrettelig mot steinene og berget. Det hørtes ut som om havet var i godlune i dag, for bølgene pludret som om de var skravlekjerringer i et teselskap, fniste og jabbet i et toneleie som steg og sank. Linnea klarte ikke å la være å smile, for det hørtes så livaktig ut. Om ikke annet fikk hun slå av en prat med havet hvis hun kom til å føle seg ensom.

Til og med omslaget er vakkert. Omslagsillustrasjon: Anne Gundersen

Dere må få bilde av hele boken :

 

 

 

Der hvite liljer vokser av Jorid Mathiassen er en vakker og dramatisk fortelling om livslang kjærlighet og krigens brutalitet. Romanen har handling på to tidsplan, der den ene kvinnens skjebne får innvirkning på den andre kvinnens valg. Romanen er inspirert av historien om Blodveien i Nordland, der krigsfanger fra Jugoslavia ble satt til å bygge veier for tyskerne under 2. verdenskrig.

Nordland 2009: Linnea har behov for å komme bort fra Oslo etter at et kjærlighetsforhold har tatt slutt, og takker ja da venninnen tilbyr henne å låne det gamle huset som har tilhørt hennes grandtante Marie på Hjartøy i Nordland. Linnea vet ingenting om hva som venter henne da hun kommer til den forblåste øya midt i mørketiden og utfordringene lar ikke vente på seg. En dag finner hun en liten klokke som setter henne på sporet av en dramatisk historie fra andre verdenskrig.

Nordland 1942: Ungjenta Marie blir rykket opp fra den trygge tilværelsen på Hjartøy da hun blir sendt til søsteren på Rynes, noen mil lenger nord for hjemstedet. Rett ved gården er det en tysk fangeleir der serbiske soldater lever under svært kummerlige forhold. Men midt i grusomhetene vokser kjærligheten fram da Marie møter den unge fangen Jovan. Begge vet at det kan bety døden hvis forholdet blir oppdaget.

Etter hvert som Linnea finner ut mer om Maries dramatiske fortid, tar også hennes eget liv en ny vending.

 

 

Nå leser jeg:

Isabel Allende, Violeta

Leseeksemplar fra Gyldendal forlag

 

Jeg sluker alt fra Isabel Allende. En av mine desidert beste favorittforfattere.

 

Isabel Allende, Etter vinteren

Isabel Allende, Over havet

Isabel Allende, Den japanske elskeren

Isabel Allende, En lykkens datter

Bøker lest juni 2021, tema før år 1900, 12 bøker

 

Violeta kommer til verden en stormfull dag i 1920, som første jente i en velstående familie med fem sønner. Etterdønningene av første verdenskrig er fremdeles merkbare, og Spanskesyken inntar hjemlandet Chile nesten i det øyeblikket hun blir født. På grunn av farens forutseenhet overlever familien, men depresjonstiden endrer alt. De mister alt de eier, og blir nødt til å trekke seg tilbake til en vill og avsidesliggende del av landet.

Violeta lever et utrolig liv og opplever noen av historiens viktigste hendelser: kampen for kvinners rettigheter, tyranners seire og fall, og til slutt ikke én, men to pandemier.

Gjennom øynene til en lidenskapelig og besluttsom kvinne skaper Isabel Allende nok en gang et gripende, ambisiøst og imponerende epos.

 

 

April:

 

Lesestabel april, Tema Nyheter 2022

Jenny Colgan, Den lille bokhandelen på hjørnet

Maren Uthaug, Og sånn blei det

Veronica Henry, En familieoppskrift 

Valérie Perrin, Å vanne blomster om kvelden

 

Det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet, proppfull av forfatterintervjuer og mye mer, blant annet Bokidioten som denne gang prøver å rydde i bokhyllene sine. Lykkes hun?

https://hverdagsnett.no/index.php/magasin

Bokidioten er inspirert til å rydde….. eller?

 

 


Januar:

Bøker lest januar 2022, 14 bøker, herav 5 krim/spenning

Februar:

Bøker lest februar 2022, 24 bøker

Mars:

Bøker lest mars 2022, 15 bøker, herav 14 krim

Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til siden min:

http://Www.Facebook.com/Lillasjel

Insta:

#marianntokle

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg