Geir Tangen, Vargtimen

Geir Tangen, Vargtimen

Leseeksemplar fra forfatteren

 

Jeg har ikke lest noen av Tangens tidligere bøker, men da er det jo fint han nå starter en ny serie, med nye hovedpersoner. Så får jeg heller lese de tidligere utgivelsene senere.

Vargtimen har nettopp kommet ut i butikkene og får strålende anmeldelser.

Geir Tangen er gift med Agnes Matre, som også er krimforfatter. Han fortalte selv at det er flere ektepar rundt om i verden, som  skriver krimbøker sammen, men han og Agnes, er de eneste han vet om, som ikke skriver bøkene sammen, men hver sine bøker.

Tangen er også veldig flink til å fremme andre krimforfattere og har en fin blogg, der han skriver om andre krimbøker han mener fortjener å bli lest.

Her er en oversikt han publiserte over en hel rekke krimforfatterne, både kjente og ukjente,  som kommer med ny bok i løpet av året. Den oversikten får du her:

https://bokbloggeir.com/2020/12/31/norsk-krim-2021-her-er-oversikten/

Tangens oversikt over 10 krimfavoritter i 2020

https://bokbloggeir.com/2020/09/20/10-favoritter-fra-2020/

 

Vargtimen var velskrevet og spennende og jeg anbefaler den til alle som liker spenningsbøker. I tillegg lurte han meg trill rundt.

Jeg satt her så snusfornuftig og med en overlegen tro på meg selv og fnyste litt halvveis i boken, for jeg skjønte jo hvem som stod bak. Jeg er da vel ikke dum, tenkte jeg, dette er for opplagt. Så satt jeg der da til slutt og nektet å tro det jeg leste. Jeg tenkte her må det være en feil, jeg er da vel ikke så lettlurt, men etter de siste sidene, måtte jeg bare bite i det sure eplet og innrømme det. Jeg tok feil. Gratulerer Tangen, du lurte meg.

Temaet er viktig. Om hvor sårbare vi kan være, når det destruktive  tankesurret tar oss og noen vil utnytte det. Jeg vet fra eget hode, at negative tanker lett går i loop. Når man grubler på noe er det akkurat som Tangen beskriver.

Sitat:

Det er ingen som vet hvordan det føles å være henne. Motløsheten. Tomheten. Det meningsløse. En desperat trang etter å få slippe. Bryte ut av den evige støyen av tanker. Det er aldri stille der inne. Aldri! Ikke et sekund går uten at hundre tankesprang flagrer rundt i en ustanselig malstrøm. Gnager, velter, ruller rundt. Skriker på oppmerksomhet. Lisbeth vet at hun ikke er som alle andre. Hun ser alle detaljer. Hører alle lyder. Merker alle sinnstemninger.

Hun har forsøkt å få folk til å forstå hvorfor hun alltid er så sliten, men det er ingen som klarer å forestille seg hvordan det egentlig er. Å se alt. Høre alt. Ikke klare å skille det vesentlige fra det uviktige. I det som oppleves som et stille rom for andre, hører hun en måke som skriker utenfor vinduet. Ser et bilde som henger skeivt på veggen. Merker duringen fra oppvaskmaskinen. Lukter det brente støvet fra vifta i datamaskinen. Aner irritasjonen hos andre i rommet. Følger spyfluas ferd med øynene.

Slik er det. Hele tiden. Hvert. Eneste. Sekund. Døgnet rundt. Hjernen er en programvare som har hengt seg opp i en loop. En evighetsmaskin som bare går og går og går….. Hun får aldri fred.

 

Hjernevasking er et våpen. I boken Jeg er Malala, forklarer hun hvordan Taliban gikk inn i Pakistan. De henvendte seg til alle som følte seg utenfor, utestengt og sett ned på og lot de få makt. Når noe blir gjentatt ofte nok, tror vi på det. Dette er jo også noe jeg skriver mye om i bloggen min, hvordan vi kan bruke tankene riktig.

JEG ER MALALA

Når man er depressiv, er vi sårbare og dermed lette ofre, når vi møter de som da forstår oss.

Tangen skriver at tlf nummer til Hjelpetelefonen er 116 123. Nøl ikke med å ta kontakt hvis alt føles tungt.

Gå til fastlegen og sjekk  jod, D-vitamin og b12. Mangel på disse kan også føre til nedstemthet og depresjon. Også hvis stoffskiftet ditt er for høyt/lavt så be om å få sjekket dette.

Mange tror depresjon gjerne er verst når det går mot vinter, men like ofte sniker den seg innpå når det går mot lysere tider. Disse skiftende i energi, kan være vanskelig å takle.

Mange av oss strever nok med nedstemthet innimellom og det går over, men føler du at du synker lengre ned i motløshet og depresjon, ikke nøl med å ta kontakt med noen som kan hjelpe deg. Ikke strev alene, men søk hjelp

 


Vargtimen er første bok i en ny krimserie av Geir Tangen fra Haugesund. En selvmordsbølge blant ungdom i byen setter førstebetjent Gabriel Fjell på store prøver da ofrene viser seg å være knyttet opp mot en selvmordspakt som sprer seg på nettet.

Førstebetjent Gabriel Fjell er akkurat forfremmet til etterforskningsleder i Haugesund, og hans første sak gir han enorme utfordringer både privat og profesjonelt. En selvmordsbølge sprer seg blant ungdommene i byen, og Gabriel og hans team føler seg maktesløse i kampen mot de destruktive kreftene. Snart finner de ut at ungdommene er tilknyttet et internasjonalt nettverk som kaller seg “Blue Whale Challenge”. Et spill der ungdommene etter 57 ulike utfordringer til slutt ender med å ta livet av seg.

For Gabriel blir saken ekstra belastende i og med at hans egen storesøster begikk selvmord for atten år siden, og han sliter med ubearbeidede traumer etter det som skjedde den gangen.

 

Nå leser jeg i små porsjoner hver dag denne og kanskje var det ikke et tilfeldig valg.

 

Aili Kristina Hannisdal, Høy på deg sjæl

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

De som følger bloggen min,  vet at jeg er et følelsesmenneske, og jobber ofte hardt for å holde humør og motivasjon oppe. Jeg er derfor veldig spent på om jeg finner noen tips, som passer meg, i denne boken. Jeg krysser fingrene.

 

 

I Høy på deg sjæl – endorfin som medisin får du en rikholdig verktøykasse for å ta i bruk føl-bra-stoffene som den utrolige hjernen din stimulerer produksjonen av. Kom i god hjerneform og opplev en daglig endorfindusj.

Hodet kjennes som bomull og bena som gelé. Motivasjonen er fullstendig fraværende. Men ikke undervurder hjernen din, den er et fantastisk maskineri. Og nøkkelen til å gjenfinne balanse, motivasjon og lykkefølelse ligger i hvordan du bruker den.

Så bli med inn i hjernens og nevrotransmitternes forunderlige verden, hvor lydbølger blir musikk og lidenskap, og glede og sorg blir til. Fordi hver eneste følelse filtreres gjennom dine sildrende elektriske kretser og nevrologiske baner, skjer ikke livet med deg, men gjennom deg. Derfor kan det å endre en eneste ting forandre alt, nemlig ditt eget fokus.

Lær hvordan du kan gå fra å være umotivert til produktiv, opprørt til balansert, ukonsentrert til fokusert. Bli høy på endorfiner, og føl deg bedre når du trenger det!

Aili Kristina Hannisdal er lege, musiker, låtskriver, endorfinentusiast og hundeeier. Hun spesialiserer seg innen psykiatri.

 

Og jeg skal i kveld lese ut:

 

Anne Grete Preus, Stråets lengde

Leseeksemplar fra Aschehoug

 

Er det en ting jeg angrer på, så er det at jeg ikke gikk på konserten Anne Grete Preus hadde på kulturhuset her. Plutselig var hun ikke blant oss lenger og jeg hadde forspilt min sjanse til å høre live denne folkekjære artisten,  med de nydelige tekstene. Nå skal jeg Ihvertfall hedre henne ved å lese boken hennes.

 

 

Vi kommer vi tett på en søkende artist: den lykkelige oppveksten i Haugesund, årene som ung soloartist og gatesanger, og livet i egen leilighet på Manhattan der hun kunne puste ut og drømme om sine store idoler Bob Dylan og Patti Smith.
Anne Grete Preus har etterlatt oss noen vakre, ettertenksomme tekster der livets mange fasetter blir grundig undersøkt, og som berører leseren dypt.

Anne Grete Preus (1957-2019) var sanger, musiker og låtskriver. Hun hadde stor suksess i Veslefrikk og Can Can og ga ut ti soloalbum. Hun mottok flere priser, bl.a. tre Spellemannpriser for albumet Millimeter i 1994, Spellemannprisens hederspris i 2013 og Anders Jahres kulturpris i 2018. Hun skrev musikk for både teater og film.

 

Januar:

 

 

Arild Svendsen, Gresset på andre siden

Tore Renberg, Tollak til Ingeborg

Lars Mytting, Hekneveven 

Anniken Steinarsdottir, Sindmakteren

Lene Lauritsen Kjølner, Dakota rød 

 

 

Meld deg gjerne inn i bokgruppen jeg åpnet på Facebook. Der er det åpent for den som vil dele, både lesere, bokbloggere, forfattere og forlag.

Bokinspirasjon for alle.

https://www.facebook.com/groups/3708195432531753/?ref=share

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg