Bøker lest mars 2023, tema nordisk, 10, 7 bøker lest, herav 3 krim

 

Jeg synes at dagene går så fort, at de bare blir borte for meg.

Jeg har ikke før planlagt januarlesing, så er jeg klar for mars.

Jeg hadde stablet 19 bøker og visste jo at ikke alle blir lest, noe de absolutt ikke ble.

Noen har vært med flere ganger før og blitt puttet tilbake til hylla.

Jeg liker ikke å måtte de sette de tilbake i hylla, men slik er det.

Men jeg elsker å se stabelen foran meg og jeg leser mye mer. når jeg ser bøkene ligge og vente, fremfor å stå i hylla.

Derfor stabler jeg hver eneste måned.

Det er både kjøpt selv og leseeksemplarer, mest nye, men også noen av eldre modell.

Det er romaner og krim i skjønn forening, for jeg må ha variasjon.

Bilde og tekst under bildene er hentet fra internett.

De jeg har lest kommer først i innlegget, men jeg lar også presentasjone av de som ikke bli lest, være med.

Kanskje blir du inspirert til å lese dem selv om jeg må vente.

De kommer i nye stabler.

 

 

 

Susanna Alakoski, Bomullsengelen
Leseeksemplar fra Samlaget
Denne så utrolig spennende ut, gledet meg. Jeg har hatt denne på sengekanten nesten hele måneden. Jeg har vært trøtt og ikke fått lest så mye og dette er en les sakte og nyt bok. Jeg har gledet meg til den hver eneste kveld. Bomullsengelen er bare helt fantastisk og den kommer til å komme på topp i år, det er jeg helt sikker på. Den er på nynorsk og derfor litt mer krevende å lese.
Den er detaljert og jeg har ikke ord for å beskrive hvor bra den er.
Forfatteren forteller fra Finland og Sverige fra 1900-tallet. Det er detaljert om de små ting i hverdagen samt store politiske skiftninger i samfunnet. Hun skriver så du føler du går der sammen med hovedpersonene.
Dette er definitivt ikke noe lett feelgood, her er det gleder og sorger, hverdag og lite fest, for fattigdom og krig rår.
Det må ligge år med research bak en slik bok men forfatteren sier at det er mye hun har endret på, så ikke alt er autentisk, hun har diktet opp det meste av hendelser. Likevel får vi et innblikk i historien få klarer å gi oss.
Liker du solide romaner, må du bare lese Bomullsengelen.
 

Fra omslaget:SUSANNA ALAKOSKI (f. 1962) debuterte i 2006 med romanen Svinalängorna, som fekk Augustprisen same året. I 2019 kom Bomullsängeln, som er første bok i ein kvartett om fire generasjonar kvinner, mødrer og døtrer, i Finland og Sverige på nittenhundretalet. Andre bok i kvartetten, Londonflickan, kom på svensk i 2021 og er planlagd utgitt på norsk i 2024, med tittelen Londonjenta.

Rikt storverk om kvinneliv gjennom fire generasjonar.

Hilda blir fødd i 1905 og veks opp på garden Sorola i Österbotten, i ei tid der Finland er prega av uår og krig. Mor fekk stiresjuka etter fødselen og er bortanfor alt. Far er i Amerika. Men Hilda er ikkje einsam, ho har katten Kisuli og eldgamle, gudfryktige Sanna-täti, som tar hand om alt.

Då Hilda blir større, hamnar ho i ulykka og må reise frå tryggleiken heime for å gå i teneste på ein annan gard. Det er tungt arbeid frå morgon til kveld, fritid kan ho sjå langt etter, og ho kjenner arbeidet på kroppen sjølv om ho enno ikkje er fylt tjue. På garden er også Helli, som blir hennar beste ven. Helli forstår ikkje kvifor nokon må slite så hardt for andre, og tar med seg Hilda til Vasa, til den store byen med den oransjefarga bomullsfabrikken og ein lovnad om eit anna liv.

«Bomullsengelen» er første bok i ein kraftfull kvartett om kvinners liv, arbeid og lengt i Finland og Sverige på nittenhundretalet. Ei forteljing om krig og fred, kjærleik og venskap, der kvardagsliv og verdspolitikk er trådar i same veven.

Auður Ava  Ólafsdóttir, Svaner blir ikke skilt

Leseeksemplar fra Pax forlag

Island

Bøker lest august, 2022, 13 bøker, herav 1 krim

Auður Ava  Ólafsdóttir, Arr

 

Enda en forfatter som får så gode omtaler, men som jeg enda ikke helt har omfavnet. Men jeg gir meg ikke. Det må være noe jeg ikke har fått med meg, tenker jeg. Jeg har egentlig ikke noe å utsette på denne romanen, men likevel greier jeg ikke helt å bli overbegeistret. Det er noe med at jeg er et følelsesmenneske og ofte føler jeg det som er skrevet, men her tenker jeg at jo, dette er bra, men likevel blir jeg ikke grepet.

Temaet er bra og jeg ville gjerne hatt en fortsettelse, så hun skriver bra, men likevel skriver hun ikke slik at jeg vil huske det livet ut, på et vis.Og jeg kommer nok til å lese neste også.

 

 

Fra omslaget:På nyttårsaften, mens champagnen sprettes, sier Flóki, mannen til Maria gjennom elleve år, at han i virkeligheten er homofil og akter å gå fra henne for å flytte sammen med elskeren sin. Maria, som ikke vet opp-ned på seg selv i sjokket, søker trøst og råd hos Perla i kjelleretasjen, en kortvokst kvinne, terapeut og etter sigende ghostwriter av krimromaner. Og midt i denne krisen dukker Marias biologiske far plutselig opp. «Svaner blir ikke skilt» er en sorgmunter, tankevekkende og humoristisk roman om en kvinne som våkner brått og innser at livet hennes ikke ble slik hun hadde sett for seg.

 

Arnaldur Indridason, Den tause moren

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Island

Arnaldur Indriðason, Jenta ved broen

Arnaldur Indridason, Mørket vet

Arnaldur Indriðason, Den tause moren

Enda en av mine favorittforfattere. Dette er krim slik jeg liker det aller best. Indriðason svikter ikke. Dette er for meg perfekt krim. Etterforskingskrim. Jeg liker kombinasjonen av den pensjonerte Konrad og etterforsker Marta. Hun blir ganske så oppgitt over at han stikker nesa si inn i etterforskingen, men samtidig lar hun han gjøre det for hun stoler på han og vet han er flink.

I hans bøker finner vi mange menneskeskjebner. Mange som har levd et hardt liv. Man får også et innblikk i livet på Island.

Dette er tredje bok og jeg gleder meg til å lese nummer 4 i denne serien, Mur av taushet, som kom ut nå i år.

 

Fra omslaget:Den tause moren er en gripende og hensynsløs roman om fortidens sår. Den tredje boka i Konrad-serien. En eldre kvinne blir funnet død i hjemmet sitt. På skrivebordet hennes ligger telefonnummeret til Konrad. Etterforskningen avslører at hun kontaktet Konrad rett før hun døde, for å få hjelpe til å finne barnet hun fødte femti år tidligere, et barn hun forlot like etter fødselen. Plaget av sorg fordi han ikke hjalp kvinnen, setter Konrad i gang sine egne undersøkelser for å finne ut hva som skjedde. Det tar ikke lang tid før han innser omfanget av tragedien han har havnet midt oppi.

 

Nina Wähä, Babetta

Leseeksemplar fra Pax forlag

Finland

Nina Wähä, Testamente

 

Jeg wowet meg over Testamente, syntes den var fantastisk, så jeg håpte Babetta blir like bra. Dette ble en stor skuffelse for meg. Her ble jeg ikke grepet dessverre. Jeg kjedet meg, men leste den ferdig for å være sikker på at jeg ikke gikk glipp av noe, men slutten var overaskende. Det var også en dobbel slutt. To ulike endinger. Det handlet om to venninner der den ene er diva og den andre ikke helt lykkes. Hun beundrer veldig divaen og vi får høre hvor fantastisk hun er, samtidig som vi forstår at hun egentlig er bare misunnelig og kanskje ikke liker at denne gjør det bra og fryder seg litt over at også hun sliter. Litt om hvordan hun gjør avhengigheten til venninnen styre hennes eget liv.

 

 

Fra omslaget:Da Lou inviterer Katja til å tilbringe sommeren i det solfylte franske slottet hun deler med en eldre fransk filmlegende, griper Katja sjansen. Hun og Lou har vært bestevenner siden de møttes på dramalinjen på videregående, men i løpet av de siste femten årene har livet deres tatt forskjellige retninger. Katja jobber på en økologisk kafé, mens Lou har blitt filmstjerne etter suksessen med storfilmen «Babetta». Selv om Lous verden fremstår mer som fantasi enn virkelighet, finner de to likevel tilbake til hverandre og den verdenen hvor de deler alt, nesten som to søstre. Eller som to sider av samme speil? Men det blir fort klart at ikke alt er slik det ser ut, og den ene foruroligende hendelsen avløser den andre. Sannhet blir stadig vanskeligere å skille fra løgn. Etter sitt store gjennombrudd med romanen «Testamente», er Nina Wähä nå tilbake med en hyllest til filmkunsten med alle dens helter og skurker. «Babetta» er et psykologisk drama som utforsker vennskapets kompleksitet og de ulike rollene vi spiller i livet.

«Wähä lykkes med ‘Babetta’ å skape en ambisiøs tvetydighet som henger igjen, som en virkelig god film du fortsatt tenker på lenge etter at du har forlatt kinosalen.»

 

Camilla Läckberg, Gjøkungen

Leseeksemplar fra Gyldendal

 

Nederst i bunken, men blir nok lest ganske tidlig i måneden, for nå er det lenge siden vi har vært i Fjellbacka og dette har jeg gledet meg til.

Camilla Läckberg, Henrik Fexeus, Mentalisten

Camilla Läckberg, Gullburet

Heksen, Camilla Läckberg

Camilla Läckberg, Gjøkungen

 

Jeg har sett varierende omtaler om Gjøkungen, men jeg likte den godt. Jeg synes det var en ganske så typisk Läckbergbok og var glad for å lese om Patrik og Erika igjen. Takk og lov at de fortsatt er et par og har det bra. Ja, slik er jeg , jeg tror jo de er virkelige mennesker.

Fornøyd var jeg over å ha rett når det gjalt hvem som stod bak, men historien var mye mer komplisert enn hva jeg greide å tenke ut.

Litt usannsynlig var det nok, for det er nok ikke så lett å ta livet av noen i virkeligheten. Men det godtar jeg stort sett i en krimbok, hvis jeg liker den.

 

Fra omslaget:To grusomme hendelser, tilsynelatende uten forbindelser, ryster Fjällbacka. Først blir en kjent fotograf funnet drept i utstillingslokalet sitt kvelden før han skal åpne en ny utstilling. Deretter, på en liten øy utenfor Fjällbacka, rammes den kjente forfatteren Henning Bauers familie av et trippeldrap. Patrik Hedström og kollegaene på Tanumshede politistasjon har store utfordringer med å løse de to sakene. Samtidig graver Erica Falck i et tragisk mord som skjedde i Stockholm i 1980-årene. Det viser seg at alt kommer for en dag når gamle synder fra fortiden kommer frem i lyset.

Läckberg har en ujålete fortellerstil, en energi som driver lesingen fremover. Og ikke minst: Som leseren bryr man seg om hennes romanfigurer, både de faste og de man møter fra bok til bok.

 

Christoffer Holst, Den glemte kokeboken

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Sverige

Jeg liker feelgood og ser mange fine omtaler av Holsts bøker, men er spent på om de faller i smak her hos meg, som er ganske kritisk hvis det blir for lett.

Christoffer Holst, Den glemte kokeboken

Jeg ble lei av å lese om alle sigarettene. Hvorfor må vi vite hver gang de skal røyke? Helt uvesentlig.

Men temaene er interessante, som alkolisme. Jeg føler vel at det kunne blitt en bra historie og mange synes jo også det. Christoffer Holst er veldig populær og han selger bøker.

Jeg som er glad i å lage mat, likte godt den delen om kokeboken med middelhavsrettene. Da fikk jeg vann i munnen ja og ble inspirert.

Det var noen pastaretter der som jeg absolutt kunne tenke meg å lage.

.

Den glemte kokeboken av feelgood-kongen Christoffer Holst er en gripende feelgood-roman om familiehemmeligheter og liv som snus på hodet.
Livet er herlig som restaurantkritiker. Masse god mat og drikke – som man får betalt for å nyte! Max Nyström går på Stockholms hippeste restauranter og bestemmer om det blir vinn eller forsvinn med en tommel opp eller ned i anmeldelsene sine. Han er elsket og fryktet, både sjarmerende og nådeløs – og han surfer på en evig opptur. Helt til han lander med et brak.
Flere år tilbake i tid, på slutten av 80-tallet, kommer ungjenta Kicki til storbyen og får jobb på stjerne-restauranten Lilla Champen. Hun er levende engasjert i matlaging og blomstrer opp i det hektiske restaurantmiljøet. Livet er til for å leves, og Kicki lever det til fulle – så mye at det en dag blir for mye.
Nåtid og fortid bindes sammen av en kokebok full av hemmeligheter. En kokebok som Max innser er skrevet av hans mamma, som forsvant sporløst for over tretti år siden.
«Mat, familiehemmeligheter og liv som snus på hodet. I Den glemte kokeboken er ingrediensene mange, men Christoffer Holst fletter det sammen til en
særdeles smaksrik feelgood.»
Jonas Jonasson, Profeten og Idioten
Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke
Sverige

Feelgood, der er jeg kritisk og når det gjelder humor, er jeg ofte veldig kjedelig. Derfor var jeg spent.
I starten koste jeg meg veldig. Jeg humret og lo og tenkte at dette blir helt supert.
Og mye av det var humoristisk og jeg koste meg, men noe av det ble litt too much, for meg.
Særlig historien fra Russland kunne vært kuttet ned for meg og noe fra de andre landene også. Da falt jeg litt av, men utenom det koste jeg meg.

Jeg ser jo for meg det som skjer og det var mange morsomme scener, spesielt med de tre hovedpersonene.

Fra omslaget:Svensk ellevill bestselger – en fenomenal reise gjennom samtidshistorien. Svensk sensommer, 2011. Petra, selvlært astrofysiker og nå dommedagsprofet, har regnet ut at atmosfæren kollapser 21. sep-tember samme år, kl. 21.20. Nå befinner hun seg on the road i en husbil med Johan, ikke verdens smarteste, men dog en mester-kokk, og hans søster Agnes, en enke på syttifem år med hang til å tjene penger på nettet. Trioen har det travelt. Innen jorden går under, skal de rekke helt frem til Roma der Johan skal gi storebroren sin et sannhetens ord og en ørefik. Selvsagt går ingenting som planlagt. «Det er lett å forstå hva som gjør Jonassons bøker så enormt populære. Han har en egen evne til å kombinere et hurtig tempo med en stor porsjon humor. Legg til det populærhistoriske anslaget som er regelen i Jonassons bøker heller enn unntaket, og du får en cocktail som, for å si det med en klisjé, inneholder noe for enhver. Profeten og idioten er ikke noe unntak
Mari Jungstedt, Før tåken legger seg
Leseeksemplar fra Bonnier
Sverige
Jeg prøver å begrense meg når det gjelder nye krimforfattere, men innimellom må jeg prøve noe nytt og Jungstedt har jeg ikke lest før.
Jeg likte denne krimboken. Jeg likte godt kombinasjonen av middelaldrende kvinne, som mannen har sviktet, som kjøper seg hus i Spania og går på Flamencokurs.
Jeg liker vanligvis ikke for mye utenomsnakk, men her koste jeg meg med beskrivelser av steder og matretter og det å bli kjent med Lisa og Hector.
Det ble nesten en koseroman, i tillegg til krim, selv om temaet, som jeg slett ikke skal røpe er, er alvorlige greier, som jeg har lest om før.
Første bok i en ny serie og jeg gleder meg til neste.
Fra omslaget:En kontroversiell spansk advokat, gift med en svensk kvinne, blir funnet myrdet i en kløft i fjellandsbyen Ronda på den spanske solkysten. Læreren Lisa Hagel har nylig blitt skilt fra sin utro mann etter tretti års ekteskap. Hun har kjøpt et hus i den lille fjellandsbyen for å prøve å starte på nytt. På et flamencokurs møter hun enkemannen Hector Correa, som jobber i politiet. Hector har også en vanskelig fortid. Sammen begynner de å undersøke drapet på advokaten. Snart skjer det et nytt drap, og sporene fører dem helt tilbake til general Franco og Spanias blodige historie. Dette er første bind i den nye Malaga-serien av den svenske krimdronningen Mari Jungstedt. Mari Jungstedt har bakgrunn som journalist hos blant annet EKOT og Rapport, og som nyhetsanker på SVTs regionale nyhetsprogram ABC. Nå jobber hun som forfatter på heltid. Mari Jungstedt er en av Sveriges mest populære forfattere og har solgt mer enn fem millioner eksemplarer av Gotland-serien i Sverige, samtidig som hun er utgitt i tjue andre land.
Petra Rautianen, Et land av snø og aske
Leseeksemplar fra Gyldendal
Finland
Denne var jeg svært spent på men jeg likte den godt. Det er ikke noe lystig lesestoff. Det er fra 1944 i Finland under andre verdens krig. Det har med raseforfølgelse å gjøre, blant annet. Sakte, men sikkert,  rulles historien om. Det er tankevekkende og lærerikt og skremmende.
Den er skrevet egentlig litt uten følelser. Det er vel sånn at for å holde ut det man er oppi, hvis det er vondt nok og ondt nok, må man på et vis distansere seg, for å overleve.
Samtidig beskrives landskapet og livet de lever, med snøstormer, midnattssol, mørketid og lys.

 

 

Prisbelønt finsk roman om krigsforbrytelser og kjærlighet. 1944: Den unge soldaten Väinö jobber som vakt og tolk i en tysk-ledet fangeleir i Lappland – en leir hvor ikke bare fangene, men også vaktene må kjempe for å bevare verdigheten. Tre år senere kommer journalist og fotograf Inkeri til området for å skrive om Lapplands gjenoppbygging. Hun har også en egen agenda: å finne ut hva som skjedde med mannen hennes som forsvant under krigen. Jo bedre hun blir kjent med sin unge leietaker Olavi, desto mer overbevist blir hun om at han vet noe om mannen hennes. Under nordlysets himmel begynner mørke sannheter å komme for en dag. Et land av snø og aske er en gripende og spennende beretning om hemmeligheter, forbrytelser og kjærlighet. Det er også en roman som bringer frem i lyset et bekmørkt kapittel i finsk historie, om hvordan den samiske urbefolkningen ble forfulgt og plaget i nazismens tjeneste – og også etter krigen.

 

… boken avslører så mye mer om krigen enn vi trodde vi visste. … historisk presisjon, en overflod av kunnskap og en solid og analytisk fremstilling. Et solid og intenst thriller-plot … Et land av snø og aske skildrer det komplekse landskapet i 40-tallets Lappland på en ambisiøs og vakker måte ..

 

Lone Frank, Størst av alt

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Danmark

Denne romanen dumpet overaskende ned i postkassa mi og det er noe jeg liker godt. Vanligvis kan jeg ikke fordra overaskelser, men er positiv når det gjelder bøker. Spennende med bøker og forfattere jeg ikke vet noe om.

Jeg presenterte den først i fjor, når jeg også hadde nordisk, men nådde ikke lese den da, så vi prøver igjen. Men jeg klarte ikke å komme inn i den. Starten var gripende men så forstod jeg ikke helt hva forfatteren prøvde å fortelle meg og jeg ga opp.

 

 

 

Størst av alt – Om kjærlighetens natur er en fargerik mosaikk, der Lone Frank forsøker å kartlegge kjærligheten med brikker fra naturvitenskap, psykologi og kulturforskning. Samtidig er boken en personlig oppdagelsesreise som fører henne til et nytt sted i livet. Dette er fabelaktig forskningsformidling skrevet som en hudløst ærlig historie.

Hva er egentlig kjærlighet? Spørsmålet treffer Lone Frank hardt, da hun plutselig mister den, kjærligheten. Hennes kjæreste er død, familien er for lengst borte, og vennene er ikke så nære som hun trodde. Midt i livet går det opp for henne at hun har tatt kjærligheten for gitt og forstått svært lite av dens vesen og store betydning.

Sammen med en psykolog gransker hun sitt opphav, og deres samtaler sender henne ut på en annerledes reise – en vitenskapelig undersøkelse av kjærlighetens natur. Kjærlighetens vitenskap er en ny disiplin. Den avdekker en historie som strekker seg fra de evolusjonære krefter, som har satt rammene for vår art, til den spissfindige hjerneaktivitet, som i siste instans former det enkelte menneskes kjærlighetsliv

 

 

Lone Frank (f. 1966) er en av Danmarks fremste formidlere av naturvitenskap. Hun har doktorgrad i nevrobiologi, og har siden 1998 vært ansatt som vitenskapsjournalist i Weekendavisen. Hun er også samfunnsdebattant og foredragsholder, og har arbeidet med både radio, tv og dokumentarfilm. Hun har skrevet bøkene Mine vidunderlige gener(2010), Lystens pioner (2016) og Størst av alt (2020), som har høstet stor anerkjennelse. Hun har også fått flere priser for sitt arbeid.

 

 

Solvej Balle, Om utregning av romfang

Leseeksemplar lånt fra Norli Åndalsnes

 

Denne er jeg spent på for jeg har sett så gode omtaler, men jeg synes den ser rimelig teit ut, så da får vi se hva som skjer. Denne har jeg hørt fra venner at de har likt godt, men det var ikke boken for meg. Den er mesterlig skrevet, men det er selv plottet som ikke var noe for meg. Det ble kjedelig for meg rett og slett. Samme dagen om og om igjen og hun er den eneste som vet det. Kunne hun ikke funnet på noe mer spennende når bankkontoen aldri minker? Så jeg står nok over neste bok hvis jeg ikke hører at den er mer spennende.

 

 

Ute på en kort reise opplever Tara Selter plutselig at tiden er gått i stykker. Hun står fast i attende november og dagen gjentar seg om og om igjen. Hun reiser hjem til ektemannen Thomas, som ikke er fanget i tiden som henne. Hver morgen må hun forklare ham om sin virkelighet med vissheten om at neste dag vil forløpe på samme måte. Mens de prøver å tilpasse seg den regnfulle novemberdagen, begynner de å forstå konsekvensene av tidens stillstand. Om utregning av romfang 1 er en stor litterær begivenhet. Solvej Balle har brukt trettifem år på dette prosjektet som skal bestå av sju bøker. De tre første bøkene er nominert til Nordisk råds litteraturpris og har fått en fabelaktig mottakelse i hjemlandet Danmark.

 

Anna Jansson, Skjebnegudinnen på Salong D’Amour

Leseeksemplar fra Cappelen Damm

 

Denne dukket overaskende opp i postkassa og så utrolig lett ut. Jeg tenkte det kunne være fint å avslutte med noe lett, men litt skeptisk. Jeg har lest ca 120 sider og smilt i ett fra starten. Dette er gøy. Dette er min humor og jeg skal kose meg med denne.

Den skulle egentlig vært utlest i mars men det ble den ikke så den får være med inn i april, for der passer med tema nyheter 2023.

Lesestabel april 2023, tema Nyheter

 

 

Fra omslaget:Anna Jansson har solgt over 5 MILLIONER solgte bøker og feelgoodbøkene om frisøren Angelika Lagermark har solgt mer enn 300 000 solgte eksemplarer bare i Sverige! Gled deg til å lese Skjebnegudinnen på Salong D’Amour! På Södertorg i Visby på Gotland ligger Salong d’Amour. Når du kommer inn i min frisørsalong og jeg spør «hva kan jeg gjøre for deg?» mener jeg ikke bare håret ditt. Jeg mener «hva kan jeg gjøre for deg i ditt liv?» Jeg har større ambisjoner enn å gi deg en fin hårklipp, jeg vil gi deg et møte. Som frisør møter jeg mennesker i alle livssituasjoner. Bryllup, begravelse, skilsmisser og skoleavslutninger. Jeg får høre om livshistorier, og jeg får en spesiell tillitt. Du kan stole på taushetsplikten min – hemmelighetene dine blir hos meg. Jeg har hjelp i frisørsalongen av en ung mann fra Grötlingbo. Han heter Ricky. Jeg har lovet mammaen hans å få ham stueren og lære ham å lage mat. Om du er en trofast kunde og våger å se deg selv i mitt speil, kan hva som helst skje. Vi sees på Salong d’Amour! Møt Anna Jansson i for henne en ny sjanger. I Skjebnegudinnen på Salong d’Amour har hun skapt en fantastisk person i

 

 

 

Fredrik Backman, Vinnerne

Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Sverige
Jeg skal også se de to første som serie på hbo.
Vinnerne hadde jeg gledet meg til, så jeg vet ikke helt hvorfor den ikke ble lest nå. Som Bastarden, er den blitt flyttet på fra måned til måned. Gleder meg til å lese, men så er de så tykke at andre lurer seg forbi. Og det gjorde de denne gangen også. Både Vinnerne og Bastarden ble nok en gang flyttet, men begge passer inn i tema i mai, bøker i serie, så kanskje? Det er bare det at den stabelen er allerede full. Overfull faktisk.

Vinnerne er siste del av Fredrik Backmans hyllede trilogi om hockeybyen Bjørnstad. De to første bøkene, Bjørnstad og Vi mot dere, nådde New York Times bestselgerliste og ble ensuksess-TV-serie på HBO. Vinnerne er en sterk, brutal og dypt rørende avslutning på historien om hockeybyen og folkene der.

Dette er en liten historie om store spørsmål: Hva er en familie? Hva er en hockeyklubb? Hva er et samfunn? Og hva er vi villig til å ofre for å beskytte det vi har? Det har gått to år siden alt skjedde, det som ingen vil tenke på. Alle har forsøkt å gå videre, men det er noe med denne delen av skogen som liksom aldri lar oss gjøre det. Vi bor et sted med sorg i hjertet og vold i luften, vi elsker historier med lykkelig slutt, men innerst inne visste vi alle hvordan det kom til å ende. Det begynner med en storm denne gangen, og slutter med en brann. Noen som har vært lenge borte, er på vei hjem. Noen skal begraves. Noen blir forelsket, noen drømmer om NHL og noen drømmer om hevn. Noen sover rygg mot rygg med sin beste venn, noen forsøker å redde ekteskapet sitt og noen forsøker å redde barna sine. Noen hater, noen slåss, noen tar et skytevåpen og går mot en ishall.

 

Tonny Gulløv, Bastarden

Leseeksemplar fra Vigmostad og Bjørke

Danmark

Bok tre i vikingserien til Gulløv, en serie som har moret meg stort, selv om det er rått og brutalt, for det er det jo på den tiden. Bok nummer 4 heter Jernbyrd. Flyttes nok en gang.

Tony Gulløv, En konges ætt

Tonny Gulløv, Tusenårsriket

 

Fra omslaget:

Del tre av et storslått, frodig og forrykende leseeventyr. 

Året er 955 og Harald Blåtanns forsøk på å samle Danmark later til å være mislykket helt fra starten av. Otto den store vil tvangskristne eller drepe sine hedenske og uregjerlige naboer i nord, og sender derfor en hær til Jylland. Nå er det opp til Ulv Palnatoke å stoppe ham.
Harald Blåtann sender Ulv Palnatoke og krigerne hans til Dane- virke for å bistå Håkon jarl i forsvaret av Danmark. Men som alltid er Ulv Palnatoke egenrådig. Han utkjemper det største sjøslaget danskene noensinne har vært involvert i, og han gjør det på sin måte, og Harald Blåtann kan ikke stille seg bak. Er Palnatokes trass og galskap tilstrekkelig for å beseire den mek- tigste herskeren i Midgard?
Bastarden er tredje bok i fortellingen om Ulv Palnatoke. Det er en fascinerende, humoristisk og barsk historie om en tid hvor danskene lå i stadig krig både med hverandre og med utallige andre folkeslag i jakten på rikdom og evig ære.

Morten Pape, Guds beste barn

Leseeksemplar fra Aschehoug

Danmark

Denne har jeg begynt på men  ikke lest ferdig. Det er ikke fordi det er en dårlig roman, men jeg trenger tid, for jeg synes det er vondt å lese. Det er vold, gjengmiljø, dop, fengsel.  Men jeg anbefaler den selv om jeg ikke har kommet lenger enn ca 150 sider. Jeg kom ikke i gang denne måneden heller.

 

 

Simon er løslatt fra fengsel og har flyttet fra København for å skape en ny og trygg tilværelse for den lille familien sin, selv om fortidens demoner konstant spøker i bakgrunnen.
Fetteren Mickey har planer om å flykte fra ungdomsfengselet der han driver de andre til vanvidd med den uberegnelige oppførselen sin.
På Amager i København prøver Jamil å få livet tilbake på sporet etter å ha vært innlagt på en psykiatrisk institusjon. Likevel klarer han ikke å la hevntankene ligge. For noen år siden drepte Mickey og Simon bestevennen hans, Zeki i en rus av avstumpet hat.
Guds beste barn er en medrivende og rørende fortelling om vold, rasisme, svik og vennskap.
Oversatt av Cecilie Winger.

 

Karin Smirnoff, Jeg dro ned til bror

Sverige

Fått av en bokvenn. Den er flyttet til pocketsommer.

Jeg tror nesten ikke jeg kan telle så langt som til hvor mange fine omtaler jeg har sett av bøkene til Smirnoff, så den er jeg også veldig spent på.

 

Jeg dro ned til bror er debuten til svenske Karin Smirnoff. Her er et samtidsdrama fra en ødslig svensk landsbygd. Det handler om livet. Om kjærligheten, volden, det som er vakkert og det som er gått i stykker. Det handler om det aller vanskeligste: tilgivelse. Jana og Bror er tvillinger. Moderen ligger ufør på sykehjemmet etter et slag og faderen er død. Men når Jana drar ned til Bror som er i ferd med å gå under i en kjærlighetssorg som ikke skulle vært, vekkes minnene om livet i skyggen av den truende faderen til livet. Med en uovertruffen humor, ømhet og råskap lar Smirnoff oss oppleve selve livet i sitt helt særegne og betagende språk. Romanen ble nominert til den høythengende August-prisen da den kom ut i Sverige.

 

Jón Kalman Stefánsson, Historien om Ásta

Kjøpt selv

Denne er også flyttet til pocketsommer. Det blir i juli.

Trodde du jeg hadde glemt Island, nei da. Her er en av mine favorittforfattere og jeg har flere av han i hylla jeg ikke har fått lest. Utfordringen er at de er så tykke, så nå var det den tynneste som fikk være med.

 

 

Hvorfor skal det være nødvendig å falle ned fra en stige for å skjønne hva som er viktig i livet? Sigvaldi ligger på et fortau i Stavanger, han er en gammel mann. «Min gode Gud, så urimelig jeg har vært i livet», tenker Sigvaldi. Plutselig vil han fortelle om Ásta, datteren. For det er så mye, så fryktelig. For Ásta beveger livet seg mot katastrofen, igjen og igjen. Foreldrenes ekteskap tar slutt, de som elsker henne forlater henne – eller hun forlater dem. Veien bort fra Island fører til Wien, til kunststudier der, til poeten Jósef og kjærligheten. Hvordan overlever vi katastrofene, hvordan minnes vi dem? Og hvordan fortelle om et liv – når ingen lever bare i nået, men alltid også i drømmen, minnet eller forventningen? Slik spør Sigvaldi, der han ligger på bakken i Stavanger. Slik spør Ásta, når hun forsøker å skrive til ham som var hennes livs kjærlighet. Og slik spør forfatteren – som har leid seg inn i et gammelt hus ved kysten som en annen idiot av en turist, for endelig å forsøke å få denne virkeligheten til å henge sammen. Historien om Ásta er en svimlende, leken, rørende og mangesidig roman fra en av de største fortellerne i dagens litteratur.

 

Jens Henrik Jensen, Økseskipet

Leseeksemplar fra Aschehoug

Danmark

Jeg leser alt Jensen skriver og er ajour så langt med Oxen-bøkene,men har ikke kommet i gang med Nina-bøkene. Jeg kom ikke i gang denne gangen heller.

 

 

Fra omslaget:Politietterforsker Nina Portland har vanskelig for å gi slipp på en sak fra hennes første år i politiet: en russisk sjømann ble beskyldt for å ha myrdet mannskapet om bord på et skip som ble funnet drivende rundt i Nordsjøen, men ble frikjent på grunn av manglende bevis. Nina bestemmer seg for selv å gjenoppta og løse den gamle saken, noe som får alarmklokkene til å ringe både hos britisk sikkerhetspoliti, islamistiske fundamentalister og russisk mafia. Den private etterforskningen tar henne først ut i det estiske vinterlandskapet og deretter til London og Skottland, før hun ender hjemme i Esbjerg igjen. Nina, som er alenemor til en ti år gammel sønn, er sårbar overfor fortidens livsfarlige løgner og hemmeligheter som kommer til overflaten. Og plutselig er det for sent å trekke seg tilbake ...

 

Sofi Oksanen, Da duene forsvant 

Kjøpt selv

Finland

Denne ser jeg var med når jeg hadde nordisk i fjor også, og det kan hende den må vente til neste år. Nei, jeg må prøve å få den lest

 


Fra omslaget: Da duene forsvant” er en stor fortelling om okkupasjon, motstand og forræderi; om et ulykkelig ekteskap; om kjærlighet og farlige forbindelser; om modige og svikefulle valg.

Handlingen foregår i Estland under og etter andre verdenskrig. I 1941 jages sovjetmakten ut av landet, og tyskerne blir de nye okkupantene. Tre år senere gjenerobrer sovjetstyrkene makten. På 60-tallet er kommunistregimet fast etablert med sitt nett av kontrollører og overvåkere.

Tre personers liv er i sentrum: Motstandsmannen Roland kjemper for et fritt og uavhengig Estland. Hans fetter Edgar er kameleonen som alltid går dit makten er, og kan skifte identitet og lojalitet uten å nøle. Juudit er ulykkelig gift med Edgar, forelsker seg i en tysk offiser, og har bånd til den idealistiske Roland.

 

Elina Backman, Når kongen dør
Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Finland
Denne var med i junistabel, men har også måtte vente.
Når kongen dør er en spennende, original og kul krimdebut fra finske Elina Backman. Når kongen dør er solgt til 15 land, har vunnet flere priser og er nominert til årets beste oversatte krim av Svenska Deckarakademin. Saana har nettopp fått sparken fra jobben som journalist i sladderpressen og bestemmer seg for å dra til tanten i Hartola for å samle krefter. Men da hun får vite at en tenåringsjente ble drept i Hartola for 30 år siden, legger hun om planene og begynner å etterforske saken. Saane møter sterk motstand fra lokalbefolkningen, ingen i bygda ser ut til å ville røre opp i den gamle drapssaken. I Helsinki utreder sjefsetterforsker Jan et besyndelig drap, der kroppen til avdøde har noen besyndelige brennmerker. Snart dukker det opp et lik til med liknende arr. Det kan virke som den finske hovedstaden er rammet av en seriemorder. Da Saana og Jan møtes på en blinddate, begynner begge å fortelle om sakene de etterforsker. Kan det virkelig være en kobling mellom drapene?
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg